Nieuws


29-11-2014 8:30

Deze week maakte de jury van de Nederlandse Bouwprijs de vgenomineerden bekend voor de Nederlandse Bouwprijs 2015. Het betreft (in de categorie Gebouwen) Villa Kogelhof in Kamperland (Architectenbureau Paul de Ruiter), Uitbreiding en renovatie Mauritshuis Den Haag (Hans van Heeswijk architecten) en Rotterdam Centraal (Benthem Crouwel Architects / Team CS).

Gehalve in de categorie Gebouwen worden er ook prijzen uitgereikt in de categorieën 'Civiele kunstwerken', 'Bouwmaterialen' en 'Talent met toekomst'. Op het Gala van de Nederlandse Bouw op 9 februari 2015 wordt duidelijk wie de winnaars zijn. Het Gala is één van de onderdelen van de Week van de Bouw die van 9 tot en met 13 februari wordt gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht.

www.galanederlandsebouw.nl

Deel op Social Media

27-11-2014 10:08
Het voorzichtige herstel van de architectenbranche uit de tweede helft van 2013 en het eerste kwartaal van 2014 stagneert. De verwachtingen van architectenbureaus voor 2015 zijn daarom zeer voorzichtig. Dat blijkt uit de BNA Conjunctuurmeting najaar 2014, die de BNA onder haar leden heeft gehouden. Architecten zitten vooraan in de bouwketen. Hun verwachtingen vormen een indicator voor toekomstige bouwactiviteiten. 
 
De aanvankelijk positievere verwachtingen voor 2014 zijn bij veel architectenbureaus maar ten dele uitgekomen. De werkvoorraad bedraagt eind 2014 gemiddeld 3,5 maanden. In april was dat nog 3,6 maanden, een jaar geleden 3,3 maanden. Van een duidelijke groei van de werkgelegenheid bij bureaus is geen sprake. De meeste bureaus spreken nog steeds van een kleine werkvoorraad. 

 
Het aanwezige herstel komt vooral van de particulieren, het domein van vooral de kleinere bureaus. Het verlaagde BTW-tarief voor woningrenovaties, de aantrekkende huizenmarkt en de historisch lage hypotheekrente spelen hierbij een belangrijke rol. Ook het bedrijfsleven investeert weer iets meer. Projectontwikkelaars en corporaties keren echter nog niet terug op de markt. Bijna de helft van de bureaus ervaart belemmeringen. Als voornaamste knelpunt noemen bureaus onvoldoende opdrachten en een gebrek aan financiën. Financiering van vooral grote projecten in Nederland blijft uiterst moeizaam. 
 
Transformatie, renovatie, hergebruik, herontwikkeling, verbetering en verduurzaming zijn de typen opdrachten waar bureaus het meeste van verwachten. Woningen zijn volgens bureaus van toenemend belang, net als planvorming, onderzoek en advieswerk. De kantorenmarkt ligt vrijwel stil. Onderwijs en gezondheidszorg zijn stabiel. De gemengde projecten groeien naar verwachting licht. Van alle architectenbureaus verwacht 38 procent komend jaar meer omzet, 34 procent verwacht een gelijkblijvende omzet en 29 procent verwacht een daling. De honoraria blijven naar verwachting gelijk bij meer kleinschalige projecten. 

 
Gemiddeld komt 3,4 procent van de omzet in de branche uit het buitenland. De verschillen tussen de bureaus zijn hierbij groot. Bij de grote bureaus komt ruim een derde van de omzet uit het buitenland. Als voornaamste reden om in het buitenland actief te zijn noemen bureaus hun onderscheidende expertise als voornaamste basis voor internationaal succes. Bij internationaal werkende bureaus komt de buitenlandse omzet vooral uit de directe buurlanden, zoals Duitsland en België. De grotere bureaus zijn nadrukkelijk ook in verder weggelegen landen actief, vooral in Azië. 
 
Twee keer per jaar peilt de BNA de conjunctuur bij de leden. Hiermee wil de BNA de marktontwikkelingen volgen en vooral vooruit kijken. Er wordt een gestandaardiseerde vragenlijst gebruikt. Daardoor zijn de verwachtingen van bureaus door de jaren heen goed met elkaar te vergelijken. 
26-11-2014 13:40
Oplevering energiezuinig kantoor in Parijs  
Icade Promotion Tertiaire en Mvrdv hebben het energiezuinige Pushed Slab kantoorgebouw in het 13e arrondissement van Parijs opgeleverd. Het zeven verdiepingen tellende gebouw met een oppervlak van 19.000 vierkante meter is de eerste realisatie van Mvrdv in Parijs en tevens het eerste gebouw van Parijs’ eerste eco-wijk. Pushed slab is energiezuinig en produceert per jaar 90 MegaWatt energie. Het gebouw is door Banque Populaire Rives de Paris aangekocht. Met de bouw was in juli 2012 begonnen.
 
Het gebouw is gesitueerd tussen twee totaal verschillende stedelijke condities: het dichte stedelijke weefsel van blokken en straten in het noorden en het losse stedelijk weefsel in het zuiden, duidelijk gedefinieerd met een overzichtelijke infrastructuur. Het ontwerp is gebaseerd op het gewenste kantoorprogramma en de eisen van laag energiegebruik. Het project combineert bewezen energie-efficiënte technologieën met individuele kantoorverdiepingen en buitenruimtes, zoals patio’s, balkons en een tuin. Met drie kernen en een centrale lobby biedt het gebouw een hoge flexibiliteit en kan het aan een of meerdere gebruikers worden verhuurd zonder bouwkundige aanpassingen.     
 
Het gebouw ligt op een kavel van circa 4.150 vierkante meter op een voormalige spooremplacement. Het volume – een blok van 150 meter lang en 21 meter breed – volgt de bouwregulaties opgelegd vanuit de stad Parijs, waar een van de vereisten was het uitzicht vanaf een nabijgelegen plein vrij te houden. Om dit ‘stedelijk raam’ te creëren en de kwaliteit van het gebouw en de wijk te verbeteren, wordt het volume ingedrukt tot het breekt, vervolgens gedraaid en naar het zuiden geschoven. Het ‘indrukken’ creëert een verschuiving van de vloeren waardoor er verschillende terrassen ontstaan, die in directe verbinding staan met de werkvloer en de externe trappen. Op de tweede verdieping biedt het stedelijke raam een groot terras. Zowel de terrassen als de balkons zullen worden voorzien van bomen in grote bloempotten en bieden de werknemers een vriendelijke omgeving waar zij zich kunnen ontspannen.
  
Pushed Slab heeft twee gezichten: een rustige kant aan het noorden in dialoog met het stedelijk weefsel van Parijs, en een meer dynamische zijde op het zuiden, haaks op de boulevard. Het gebouw wordt geheel met hout bekleed. De ramen vormen een ritmisch lint over de volledige lengte van de gevels en bieden optimaal daglicht en lichtcontrole van de binnenruimtes. Om rekening te houden met de impact van ontbossing zal gecertificeerd Frans hout worden toegepast.    
 
“Pushed Slab is een voorbeeldproject omdat het duurzaamheid met betaalbaarheid en kwaliteit combineert. Een ambitieuze commerciële opdrachtgever, het duurzame toekomstperspectief van de stad Parijs en de vraag om midden in het blok een zichtlijn vrij te houden hebben tot dit gebouw geleid dat de buren respecteert en zijn hart opent voor een collectieve ruimte”, aldus Winy Maas, medeoprichter van Mvrdv.”
 
Pushed Slab is het eerste gebouw van de eerste ecologische wijk van Parijs. Zonnecellen op het dak (264 stuks) genereren 90 MegaWatt per jaar, regenwater wordt opgevangen en gebruikt en 22 thermische zonnecollectoren gaan 45 procent van het warmwater leveren. Zonwering wordt geïntegreerd in de zuidgevel. Het gebouw wordt van buitenaf geïsoleerd om thermische bruggen te voorkomen. De optelling van deze bewezen betrouwbare toepassingen resulteert in een hoogefficiënt gebouw met een energieverbruik van slechts 46 kWh per vierkante meter per jaar waarmee het Franse energielabel ‘BBC Effinergie’ wordt behaald en het gebouw voldoet aan het klimaatplan van Parijs.    
 
Mvrdv heeft het gebouw met behulp van co-architect North by Northwest gerealiseerd; verder betrokken waren ingenieurs- en adviesbureaus Arcoba (Saint Denis), Vanguard, Terrell, Alto en aannemersbedrijf Eiffage Construction. Banque Populaire heeft de interieurbouw door Métope Architectes laten uitvoeren.
 
 


Deel op Social Media

26-11-2014 11:17
De nieuwe website van Broekbakema is online. “De website is in een nieuw jasje gestoken en legt de nadruk op expertises waarmee wij ons in de markt onderscheiden”, aldus het architectenbureau.
 
“Onze architectuur verbindt mens en maatschappij; dat staat als een paal boven water. Onze mensen maken architectuur voor mensen. De nieuwe website is een uiting van onze positionering, van de manier waarop ons bureau werkt en waar wij voor staan. Dat betekent dat hij gericht is op mensen, op onze klanten en hun gebruikers.”
 
Het is vooral geen veredelde projectportfolio, zoals zoveel architectuurwebsites. Weliswaar zijn de projecten van het bureau er te vinden, maar de nadruk ligt – bewust – op zaken die Broekbakema belangrijk vindt. “En waarin we goed zijn. Dat stelt ons in staat om waarde toe te voegen.”
 
26-11-2014 8:18

Op vrijdag 21 november 2014 is het nieuwe gebouw van Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal en Ubbo Emmius geopend. Mecanoo architecten ontwierp een multifunctioneel schoolgebouw, inclusief het interieur en omringende landschap.

Het transparante gebouw met vurenhouten gevelbekleding ligt als een landhuis aan een waterrijke voortuin en excelleert volgens het verantwoordelijke architectenbureau op het gebied van duurzaamheid en sociale veiligheid. "De nieuwe school daagt de studenten uit en inspireert hen tot leren; een vak leren mag gezien worden."

Het schoolgebouw is van binnenuit ontworpen, met een atrium als kloppend hart. De royale tribunetrap is de belangrijkste ontmoetingsplek van de school en vormt de hoofdontsluiting tot alle verdiepingen. Grote etalages bieden zicht op de verschillende afdelingen. "Deze transparantie daagt leerlingen uit en laat hen trots zijn op hun vakmanschap. Zo zie je bij de afdeling bouwkunde hoe jaarlijks de modelwoning wordt gebouwd en in de onderwijskeuken hoe aspirant koks het menu bereiden."

Het nieuwe gebouw van Noorderpoort en Ubbo Emmius staat model voor een innovatieve manier van samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en de lokale overheid. Verschillende commerciële partijen hebben zich in het gebouw gevestigd en bieden studenten binnenshuis de mogelijkheid praktijkervaring op te doen. Daarnaast is de Gemeente Stadskanaal mede-eigenaar en maken diverse sportverenigingen gebruik van faciliteiten in het schoolgebouw, waaronder de kleedruimtes en de kantine met het grote buitenterras.

Het nieuwe schoolgebouw scoort BREEAM Very Good. Naast een laag energieverbruik, slimme akoestische oplossingen, veel natuurlijk licht en goede bereikbaarheid draagt de expliciete aandacht voor sociale veiligheid hieraan bij. Het gebouw is bovendien toekomstbestendig door een flexibele indeling: de plattegrond is voorbereid op een eventuele splitsing van gebouwdelen, mocht de school op termijn minder ruimte nodig hebben.

www.mecanoo.nl


Deel op Social Media

26-11-2014 8:00

In aanwezigheid van Bert Kersten (gedeputeerde van de Provincie Limburg), Angely Waajen-Crins en Ferdinand Pleyte (wethouders van respectievelijk Economische Zaken en van Innovatie van de gemeente Roermond) is gisteren de Rura Nova Proefkamer officieel geopend.

De Proefkamer is gevestigd in een het leegstaande 4.000 vierkante meter grote voormalige belastingkantoor in het stationsgebied van Roermond. Architectenbureau Paul de Ruiter en Klictet Installatieadvies ontwikkelden een duurzaam herontwikkelingsplan. Het gebouw krijgt een multifunctionele invulling.

Om potentiële gebruikers en geïnteresseerden de mogelijkheden op locatie nu echt te kunnen laten ervaren, is De Proefkamer ingericht als een experience center, dat de visie op hergebruik, transformatie en verduurzaming tastbaar en levend maakt. In deze bijzondere, eigentijdse ‘ruwe’ ruimte loop je van de oude, gedateerde kantooromgeving, via innovatieve ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en hergebruik, de woon- en werkomgeving van de toekomst in.

www.ruranovaroermond.nl/proefkamer

Deel op Social Media

26-11-2014 7:59

De BNA heeft een nieuwe website. "Het was tijd voor een nieuwe uitstraling, die past bij de ontwikkeling van de branchevereniging", zegt BNA-directeur Fred Schoorl. "Een open venster op de wereld, maar ook een groot transparant venster waar leden door naar binnen kunnen, waardoor we met elkaar kunnen praten."

De BNA kiest er met de nieuwe site duidelijk voor zijn leden voorop te stellen, door ze zelf aan het woord te laten over thema’s waaraan de BNA werkt en die direct gerelateerd zijn aan de dagelijkse praktijk van het architectenbureau. Aan alle content is gerelateerde content gekoppeld: bezoekers van de site worden zo getriggerd door te klikken naar gerelateerde nieuwsberichten, evenementen, online advies, lidmaatschap, publicaties, et cetera.

De site is ontwikkeld samen met leden van de BNA. Leden zijn geïnterviewd, er is een zogenoemde toptakenlijst samengesteld, en er zijn workshops gehouden om te peilen welke behoeften en wensen er speelden onder leden en bureaumedewerkers bij de BNA. De resultaten zijn meegenomen in de briefing naar het kernteam van de site, dat bestond uit een communicatie conceptontwikkelaar, een freelance ontwerper en webbouwers.

Zes websites worden in december en januari gefaseerd geïntegreerd binnen een en dezelfde site. Te weten de corporate site bna.nl, de portfoliosites architecten.nl en dutcharchitects.org en de websites van BNA Onderzoek, BNA Academie en Gebouw van het Jaar. De rijke content van de verschillende websites kan op die manier een wisselwerking aangaan. Bovendien betekent de overstap naar één cms een efficiëntieslag.

Een kernteam van conceptdenkers, ontwerpers en bouwers is samen met de BNA verantwoordelijk voor het resultaat. De site is binnen vier maanden ontwikkeld. Het communicatieconcept is ontwikkeld door Total Active Media, de site is ontworpen door Paul de Jong en gebouwd in WordPress door Van Ons.

www.bna.nl

25-11-2014 10:18
Daniel Libeskind staat dinsdag 9 december centraal in de reeks Architectuur Documentaire Avonden ‘Hedendaagse iconen in de architectuur’. Wim Maas houdt een inleiding.
 
Daniel Libeskind geldt als de meest eigenzinnige der deconstructivisten. Tot de bekendste werken van Libeskind behoren het spraakmakende Joods-historisch Museum in Berlijn 1989-2001, het Felix Nussbaum-huis in Osnabrück 1995-1998, en het Imperial War Museum in Manchester 1997-2002. Na een felle competitie won hij de opdracht voor het meest spraakmakende project dat deze eeuw zal worden gerealiseerd: het herbouwen van het op 11 september 2001 vernietigde WTC.
 
De reeks bestaat uit acht avonden. Elke avond wordt ingeleid door een deskundige spreker en vervolgens wordt er een documentaire vertoond. De avond wordt afgesloten met een nagesprek. De reeks is een vervolg op de succesvolle reeks ‘House or home, architectuur en huisvesting II’ in het vorige seizoen en is samengesteld door Paul van Hontem (van Hontem architecten). Het programma ziet er als volgt uit: 7 oktober: Herman Hertzberger, 11 november: UN Studio, 9 december: Daniel Libeskind, 13 januari: Alvaro Siza, 3 februari: Frank Gehry, 10 maart: Sanaa, 14 april: Zaha Hadid, 19 mei: Peter Zumthor.
 
De organisatie raadt aan om vooraf te reserveren.

 
24-11-2014 8:30

TNO heeft in samenwerking met BNA Onderzoek een eerste model ontwikkeld dat de effecten voorspelt van het ontwerp van een ziekenhuis op de prestaties van dat ziekenhuis. Denk hierbij aan prestaties rond bijvoorbeeld het welzijn van patiënten of de efficiency van het personeel.

Hoewel dit onderzoek op dit moment uitsluitend het aspect 'welzijn van de patiënt' heeft uitgewerkt, is het een unieke stap vooruit te noemen, omdat nog niet eerder is aangetoond dat het welzijn van patiënten te voorspellen is door ontwerpkeuzes van de patiëntenkamer. Bij meer onderzoek naar het effect van ontwerpkeuzes wordt het mogelijk deze vooraf integraal af te wegen op de effecten op meerdere belangrijke prestatie-indicatoren.

Het doel van het project ‘Evidence-based Healthcare Design’, was om een model te ontwikkelen dat prestaties van een ziekenhuisgebouw kan voorspellen aan de hand van het ontwerp en wetenschappelijke kennis. Met dit model is het ontwerp van een architect ‘evidence based’ tijdens het ontwerpproces te verbeteren, op basis van doelstellingen van verschillende belanghebbenden, en dus niet pas nadat het gebouw is gerealiseerd.

Vragen die een rol speelden bij het onderzoek: Is er een ziekenhuis te bouwen waarin patiënten zich prettiger voelen door de manier waarop het is gebouwd? Een ziekenhuis dat bovendien het personeel optimaal ondersteunt in hun werk? En is dat te combineren met andere ontwerpeisen, zoals een gebouw dat zo laag mogelijke exploitatiekosten heeft en een laag energieverbruik?

Samen met zeven architectenbureaus zijn relatieschema’s opgesteld hoe gebouwkenmerken verschillende kritische prestatie-indicatoren (KPI’s) van ziekenhuizen kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan hoe ontwerpkeuzes voor het daglicht bijdragen aan een prettigere omgeving voor zowel patiënten als personeel, maar ook invloed hebben op het energieverbruik.

Voor één KPI, patiënttevredenheid en welzijn, is onderzocht of er aan de hand van de patiëntenkamer kon worden voorspeld wat de invloed was op het welzijn van patiënten. Alhoewel het project op dit moment op een bescheiden schaal laat zien dat het mogelijk is een model te maken met voorspellende waarde, kan het in de toekomst  van onschatbare waarde voor de architect of een ziekenhuisbeheerder zijn. Ontwerpkeuzes zijn immers dan met hard bewijsmateriaal te onderbouwen. Meer onderzoek is wel nodig om het model breder toepasbaar te maken en de andere KPI’s toe te voegen.

Op 20 maart 2015 presenteert TNO op de Zorgtotaal beurs in de Jaarbeurs Utrecht de uitkomsten van het onderzoek.

www.tno.nl

Deel op Social Media

24-11-2014 8:00

Op 19 november jl. heeft Koning Willem-Alexander het nieuwe Onderwijspark Ezinge in Meppel geopend. Met veel enthousiasme en trots hebben de scholen hun nieuwe plek in gebruik genomen, getuige de vrolijke tweets en geestdriftige inzet van velen.

Onderwijspark Ezinge naar ontwerp van Atelier PRO is een opvallende verschijning in verschillende satijn-brons tinten van geanodiseerde gevelplaten met een warme gloed. De architectuur wordt verrijkt door een imposant kunstwerk op het hart van het gebouw.

Vijf scholen en sportzalen hebben op deze plek nabij het treinstation hun onderdak gekregen. De verschillende scholen zijn als huizen in een dorp in het Onderwijspark gesitueerd, met elk een eigenheid, terwijl ook het dorp als geheel voor iedereen herkenbaar is. Elke school heeft een eigen inrichting en eigen kleuren. Een fijnmazige structuur van pleintjes, straten, stegen en patio’s verbinden de scholen en overige functies. "Het is een gebouw waar verschillende leeftijdsgroepen zich thuis kunnen voelen en waar ze niet de weg kwijt raken, dankzij de vanzelfsprekende schakeling van ruimten en de altijd aanwezige relatie met buiten: licht – lucht – uitzicht. Zoals bij een dorp", aldus Atelier PRO.

Van meet af aan is in het ontwerp ruimte gereserveerd voor kunst als een schooloverstijgend en samenbindend element. Beeldbepalend zijn de twee kunstwerken op de kopgevels, van verre zichtbaar. Het zijn twee digitaal keramische prints op glas, naar het ontwerp van het duo Driessen + Van Deijne uit Amsterdam. 

De scholen hebben elk een eigen domein en de praktijk onderwijslokalen rond het gemeenschappelijk hart vormen de verbinding. Hier zijn de meer algemene voorzieningen. Entrees van de scholen liggen in de glazen bouwdelen tussen de gesloten bouwstroken.

Bij Onderwijspark Ezinge zijn uitgebreide sportvoorzieningen, zoals sportvelden en een sportcomplex met topsporthal volgens NOC*NSF normering. De architectuur van het sportcomplex is hetzelfde als die van het Onderwijspark. De entree is een glazen bouwdeel tussen de gesloten bouwvolumes met de sportzalen. "Zowel de topsporthal als twee kleinere zalen zijn op te delen, zodat verschillende verenigingen of schoolklassen er tegelijk gebruik van kunnen maken."

Flexibiliteit en duurzaam ruimtegebruik zijn ook bij het Onderwijspark belangrijk. "Doel was een gebouw te maken met een open structuur, die onvoorziene ontwikkelingen kan absorberen. De indeling is flexibel, vrij en snel te veranderen. Scholen kunnen eenvoudig ruimte uitwisselen om groei of krimp op te vangen."

De scholen kregen Frisse Scholen label B en een GPR van 8.1 op alle aspecten. "Het gebouw kreeg niet alleen een gezond binnenklimaat maar ook een slimme bouwstructuur en materialen die lang mee gaan. Het is een compact gebouw met een lage energievraag. Dankzij het goed geïsoleerde dak en dito vloeris de energiehuishouding gunstig en daardoor zijn de exploitatiekosten laag. Installaties meten voortdurend de behoefte aan lucht en licht per ruimte en zijn door de gebruikers zelf in te stellen." De bouwstroken met de scholen zijn oost-west georiënteerd. Dat betekent een schaduwgevel op de noordzijde en een zongevel op de zuidzijde.  De ramen zijn groot om daglicht toe te laten en de zuidgevel is voorzien van binnenzonwering.

Onderwijspark Ezinge is een initiatief van woningcorporatie Woonconcept, de Ambelt, Drenthe College, Stad & Esch en de gemeente Meppel. Woonconcept is eigenaar, de gemeente huurt de ruimtes voor de ‘gemeentelijke scholen’.

www.atelierpro.nl

Deel op Social Media

21-11-2014 8:45

Binnenkort opent Het Van Gogh Museum opnieuw zijn deuren.Het interieur is ingrijpend aangepast. In de compleet nieuwe presentatie van de vaste collectie van het Van Gogh Museum staat de ontwikkeling van Vincent van Gogh centraal.

"Het verhaal van Van Goghs leven en kunstenaarschap loopt als een rode draad door alle verdiepingen, waarbij niet alleen de schilderijen, maar ook de tekeningen en brieven een vaste plek krijgen. Voor het eerst worden mythes rondom Van Gogh – zoals zijn zelfmoord, ziekte en oor – uitgebreid belicht. Meer dan voorheen wordt Van Gogh in de context van zijn tijd geplaatst. Ook de enorme impact die hij had op generaties na hem wordt getoond: met wisselende bruiklenen laat het museum zien dat Van Gogh tot de dag van vandaag inspireert." Vanaf 28 november is het nieuwe interieur (en de kunstwerken van Van Gogh) te bewonderen.

Rode draad in de nieuwe inrichting is Van Goghs ontwikkeling tot een van de grootste kunstenaars ooit. "Een menselijk verhaal dat wordt verteld in verschillende hoofdstukken. Van Gogh ervaarde het leven en de wereld op een intense manier en wilde met zijn kunst de grote thema’s van het menselijk bestaan - angst, lijden, liefde en hoop - verbeelden.Begeleidende teksten laten zien hoe Van Gogh zijn uitgesproken schilderstijl en kleurgebruik inzette om deze emoties uit te drukken."

Nieuwe informatiemiddelen bieden de mogelijkheid om nog meer te weten te komen over Van Gogh en zijn kunstwerken. Paradepaardje is de app Touch Van Gogh:bij sommige werken vindt de bezoeker touch screens waarop de geheimen van het schilderij ontrafeld kunnen worden. "Door middel van doe-het-zelfopstellingen, zoals een perspectiefraam of een microscoop, kan de bezoeker meer ontdekken over de dagelijkse praktijk van de kunstenaar. Zo zijn door de microscoop de zandkorrels te zien, die vanaf het strand op Van Goghs natte doek waaiden.Schetsboekjes van Van Gogh kunnen digitaal doorgebladerd worden, en een geheel nieuwe multimediatour biedt de bezoeker een frisse blik op Van Gogh."

 

21-11-2014 8:38

De blog Hollands-Ontwerp, het platform voor de bestaande bouw, organiseert voor de vijfde keer de Hollands-Ontwerp Award. Deze award is in het leven geroepen om creatieve en innovatieve renovatie- en transformatieconcepten in de schijnwerpers te zetten. Hiermee krijgen jonge ontwerpers, studenten en stagiaires de ruimte om binnen de kaders van renovatie en transformatie hun nieuwe, inspirerende concepten en ideeën te laten zien.

De Hollands-Ontwerp Award 2015 heeft als thema 'de serie van één'. De jury beoordeelt integrale concepten met slimme en innovatieve maatoplossingen voor wonen, zorgen of werken in de bestaande stad. Voorwaarde is dat ze dezelfde kosten- proces en uitvoeringsvoordelen hebben als seriematige ontwerpen.

In de Week van de Bouw (van 9 tot en met 13 februari in de Jaarbeurs in Utrecht) zal de prijswinnaar van de Hollands-Ontwerp Award tijdens de beurs Renovatie & Transformatie bekend worden gemaakt. Alle genomineerde ontwerpen worden op deze beurs tentoongesteld. De Hollands-Ontwerp Award is een initiatief van architectenadviesbureau BouwhulpGroep in samenwerking met de Jaarbeurs. De prijswinnaar krijgt een aantrekkelijke baan aangeboden.

De vakjury wordt voorgezeten door Mathijs van Dijk (Well Design), die samen met Glenn Stern (Saxion), Henk Brinksma (Hogeschool Utrecht), Jos Lichtenberg (TU/e), Ruud van Wezel (De Haagse Hogeschool) en Secretaris Yuri van Bergen (BouwhulpGroep) de inzendingen en presentaties zal beoordelen.

www.hollands-ontwerp.nl

Deel op Social Media

21-11-2014 8:00

Arnoud Olie, architect en algemeen directeur van B+O Groep, heeft gisteravond in de uitzending van Baanbrekers een award in ontvangst genomen. Hij kreeg de prijs als waardering voor de manier waarop B+O Groep onderneemt, zich presenteert en omgaat met medewerkers.

In het programma van de omroep AvroTros worden geschikte kandidaten gezocht voor moeilijk in te vullen vacatures. B+O Groep was al enige tijd op zoek naar een tekenaar / BIM-modelleur. Uit honderd aanmeldingen werden dertig geschikte kandidaten geselecteerd. Uiteindelijk bleef er één over die bereid was om naar Drenthe te verhuizen, namelijk Wajonger Guido Verhoog.

B+O Groep neemt naar eigen zeggen op meerdere manieren haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Eén daarvan is dat het bedrijf zich inzet voor mensen met een beperking en hen de kans biedt om zich volledig te ontwikkelen. Ook Guido Verhoog zal volgens een woordvoerder 'de gelegenheid krijgen om te laten zien wat hij kan'.

Naast Arnoud Olie kwam ook Ard van der Tuuk, gedeputeerde van de provincie Drenthe, aan het woord in het programma. Hij vertelde dat Drenthe veel werkgelegenheid biedt aan hoger opgeleiden en dat de provincie een bijzondere plek is om te ondernemen en wonen. Marketing Drenthe probeert dit gegeven onder de aandacht te brengen met verschillende landelijke campagnes, zoals ‘Proefwonen’ en ‘Proefwerken’.

B+O Groep bestaat uit vier verschillende bedrijven, te weten B+O Architectuur en Interieur, B+O Landschap en Stedenbouw, B+O Management en Advies en B+O Bouwkunde en Techniek.

www.bureaubeno.nl

Deel op Social Media

14-11-2014 8:12

Volgende maand, op 11 december 2014, wordt het nieuwe Nationaal Militair Museum in Soesterberg officieel geopend door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Het museum staat op de voormalige luchtmachtbasis Soesterberg en is een samenvoeging van het voormalige Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg en het Legermuseum in Delft.

Kossmann.dejong maakt deel uit van het consortium Heijmans PPP, dat naast de bouwer bestaat uit Felix Claus Dick van Wageningen Architecten en H+N+S Landschapsarchitecten. Gebouw, de gehele museale inrichting en omringend landschap zijn integraal ontworpen.

Het enorme museum, met een totaal tentoonstellingsoppervlak van 20.000 vierkante meter, bestaat eigenlijk uit twee musea: een 'daglichtmuseum' op de begane grond, met een chronologisch overzicht van circa duizend jaar militaire techniek, en een 'black box' op de verdieping met een thematische aanpak. In deze laatste, 'het verhaal van de krijgsmacht' genoemd, zijn met een mix van media zeven spannende, theatrale omgevingen gecreëerd. Hier staan de verhalen centraal: verhalen over het belang van water voor onze verdediging, verhalen over heden, verleden en toekomst van de krijgsmacht, de positie van de krijgsmacht in de Nederlandse samenleving, maar ook vele persoonlijke verhalen en dilemma´s.

De verwachting is dat het nieuwe museum behalve een in krijgsmacht geïnteresseerd publiek, ook gezinnen en een breed, in cultuur geïnteresseerd publiek zal trekken. Niet in de laatste plaats vanwege de bijzondere architectuur en het prachtige omliggende landschap, waarin ook van alles te doen en te beleven valt.

Het Nationaal Militair Museum is vanaf 13 december, twee dagen na de officiële opening, toegankelijk voor publiek.

www.kosmanndejong.nl

Deel op Social Media

13-11-2014 6:00
MarkMark Wigley houdt Benno Premsela Lezing
Op 30 november houdt Mark Wigley op uitnodiging van Het Nieuwe Instituut de tiende Benno Premsela Lezing in de Grand Amsterdam.
 
Architectuurcriticus en architect Wigley zal in zijn lezing ingaan op de architectuur van de informatiestromen die onze leefomgeving doorkruisen en het effect dat ze op het ontwerp van die omgeving uitoefenen.
 
De mobiele telefoon is onze onafscheidelijke metgezel. Wij houden hem de hele dag binnen handbereik en leggen hem ’s avonds naast
ons bed om er ’s morgens weer mee wakker
te kunnen worden. Mensen bewegen zich tegenwoordig voortdurend door een ruimte van steeds complexer wordende informatiestromen die via radiogolven worden verspreid. Volgens Wigley moeten we geen onderscheid meer maken tussen die onzichtbare ruimte en de zichtbare, maar het als een samenspel zien, waarbij de radiogolven zelfs de overhand kunnen krijgen.
 
“We leven in de architectuur van radio, die oneindig veel complexer is dan enig gebouw. Het is de architectuur van de komende generatie. Tegelijkertijd maken we op architectuuropleidingen nog steeds fysieke objecten (...). Dat zijn haast monumenten voor een onmogelijke droom van stabiliteit en veiligheid.”
In zijn lezing zal Wigley ingaan op de vraag wat die architectuur van radio betekent voor
de vormgeving van onze omgeving; voor de interieurs, gebouwen en landschappen waarin wij ons bewegen.
 
Mark Wigley is de auteur van Constant’s New Babylon: The Hyper-Architecture of Desire (1998), White Walls, Designer Dresses: The Fashioning of Modern Architecture (1995) en The Architecture of Deconstruction: Derrida’s Haunt (1993). Hij stelde tentoonstellingen samen voor het Museum of Modern Art in New York, het Canadian Centre for Architecture in Montreal en Witte de With, Centre for Contemporary Art in Rotterdam. Wigley studeerde architectuur aan de University of Auckland in Nieuw-Zeeland, waar hij in 1987 promoveerde. Hij vertrok naar Amerika en gaf 12 jaar les aan Princeton University. In 2000 werd hij docent aan Columbia University, waar hij van 2004 tot 2014 Dean was van de Graduate School of Architecture, Planning, and Preservation. Wigley werkt momenteel aan een boek over Buckminster Fuller en de technologie van radio.

Het Nieuwe Instituut nodigt ieder jaar een spreker uit om zijn of haar visie te geven op actuele ontwikkelingen in de disciplines architectuur, e-cultuur en design. Voorgaande Benno Premselalezingen werden gegeven door Michael Rock, Werner Sewing, Ann Meskens, Józeph Mrozek, Henk Oosterling, Nancy Etcoff, Richard Sennett, Gunter Pauli en Matthew Stadler. De lezing van Wigley is onderdeel van de programmalijn Landschap en Interieur.
 
Er is een beperkt aantal tickets beschikbaar. De organisatie verzoekt belangstellenden daarom zich aan te melden via deze link: www.markwigley.eventbrite.nl

Datum: Zondag 30 november 2014
Inloop: 16.00 uur
Start lezing: 16.30 uur
Borrel: 17.30 uur
Locatie: The Grand Amsterdam,
Oudezijdsvoorburgwal 197, Amsterdam
Taal: Engels
Entree: 15 euro, studenten: 7,50 euro.
 
 Wigley houdt Benno Premsela Lezing
Op 30 november houdt Mark Wigley op uitnodiging van Het Nieuwe Instituut de tiende Benno Premsela Lezing in de Grand Amsterdam.
 
Architectuurcriticus en architect Wigley zal in zijn lezing ingaan op de architectuur van de informatiestromen die onze leefomgeving doorkruisen en het effect dat ze op het ontwerp van die omgeving uitoefenen.
 
De mobiele telefoon is onze onafscheidelijke metgezel. Wij houden hem de hele dag binnen handbereik en leggen hem ’s avonds naast
ons bed om er ’s morgens weer mee wakker
te kunnen worden. Mensen bewegen zich tegenwoordig voortdurend door een ruimte van steeds complexer wordende informatiestromen die via radiogolven worden verspreid. Volgens Wigley moeten we geen onderscheid meer maken tussen die onzichtbare ruimte en de zichtbare, maar het als een samenspel zien, waarbij de radiogolven zelfs de overhand kunnen krijgen.
 
“We leven in de architectuur van radio, die oneindig veel complexer is dan enig gebouw. Het is de architectuur van de komende generatie. Tegelijkertijd maken we op architectuuropleidingen nog steeds fysieke objecten (...). Dat zijn haast monumenten voor een onmogelijke droom van stabiliteit en veiligheid.”
In zijn lezing zal Wigley ingaan op de vraag wat die architectuur van radio betekent voor
de vormgeving van onze omgeving; voor de interieurs, gebouwen en landschappen waarin wij ons bewegen.
 
Mark Wigley is de auteur van Constant’s New Babylon: The Hyper-Architecture of Desire (1998), White Walls, Designer Dresses: The Fashioning of Modern Architecture (1995) en The Architecture of Deconstruction: Derrida’s Haunt (1993). Hij stelde tentoonstellingen samen voor het Museum of Modern Art in New York, het Canadian Centre for Architecture in Montreal en Witte de With, Centre for Contemporary Art in Rotterdam. Wigley studeerde architectuur aan de University of Auckland in Nieuw-Zeeland, waar hij in 1987 promoveerde. Hij vertrok naar Amerika en gaf 12 jaar les aan Princeton University. In 2000 werd hij docent aan Columbia University, waar hij van 2004 tot 2014 Dean was van de Graduate School of Architecture, Planning, and Preservation. Wigley werkt momenteel aan een boek over Buckminster Fuller en de technologie van radio.
In zijn lezing zal Wigley aandacht besteden aan Radio Kootwijk, gebouwd in een tijd dat ontwerpers soms hoge verwachtingen hadden van de invloed van radio.
Credits: J. M. Luthmann. Radio Kootwijk, 1919-1922. Glasnegatievenverzameling. Collectie Het Nieuwe Instituut.
Het Nieuwe Instituut nodigt ieder jaar een spreker uit om zijn of haar visie te geven op actuele ontwikkelingen in de disciplines architectuur, e-cultuur en design. Voorgaande Benno Premselalezingen werden gegeven door Michael Rock, Werner Sewing, Ann Meskens, Józeph Mrozek, Henk Oosterling, Nancy Etcoff, Richard Sennett, Gunter Pauli en Matthew Stadler. De lezing van Wigley is onderdeel van de programmalijn Landschap en Interieur.
 
Er is een beperkt aantal tickets beschikbaar. De organisatie verzoekt belangstellenden daarom zich aan te melden via deze link: markwigley.eventbrite.nl
 
Datum: Zondag 30 november 2014
Inloop: 16.00 uur
Start lezing: 16.30 uur
Borrel: 17.30 uur
Locatie: The Grand Amsterdam,
Oudezijdsvoorburgwal 197, Amsterdam
Taal: Engels
Entree: 15 euro, studenten: 7,50 euro.
 
Op 30 november houdt Mark Wigley op uitnodiging van Het Nieuwe Instituut de tiende Benno Premsela Lezing in de Grand Amsterdam.
 
Architectuurcriticus en architect Wigley zal in zijn lezing ingaan op de architectuur van de informatiestromen die onze leefomgeving doorkruisen en het effect dat ze op het ontwerp van die omgeving uitoefenen.
 
De mobiele telefoon is onze onafscheidelijke metgezel. Wij houden hem de hele dag binnen handbereik en leggen hem ’s avonds naast
ons bed om er ’s morgens weer mee wakker
te kunnen worden. Mensen bewegen zich tegenwoordig voortdurend door een ruimte van steeds complexer wordende informatiestromen die via radiogolven worden verspreid. Volgens Wigley moeten we geen onderscheid meer maken tussen die onzichtbare ruimte en de zichtbare, maar het als een samenspel zien, waarbij de radiogolven zelfs de overhand kunnen krijgen.
 
“We leven in de architectuur van radio, die oneindig veel complexer is dan enig gebouw. Het is de architectuur van de komende generatie. Tegelijkertijd maken we op architectuuropleidingen nog steeds fysieke objecten (...). Dat zijn haast monumenten voor een onmogelijke droom van stabiliteit en veiligheid.”
In zijn lezing zal Wigley ingaan op de vraag wat die architectuur van radio betekent voor
de vormgeving van onze omgeving; voor de interieurs, gebouwen en landschappen waarin wij ons bewegen.
 
Mark Wigley is de auteur van Constant’s New Babylon: The Hyper-Architecture of Desire (1998), White Walls, Designer Dresses: The Fashioning of Modern Architecture (1995) en The Architecture of Deconstruction: Derrida’s Haunt (1993). Hij stelde tentoonstellingen samen voor het Museum of Modern Art in New York, het Canadian Centre for Architecture in Montreal en Witte de With, Centre for Contemporary Art in Rotterdam. Wigley studeerde architectuur aan de University of Auckland in Nieuw-Zeeland, waar hij in 1987 promoveerde. Hij vertrok naar Amerika en gaf 12 jaar les aan Princeton University. In 2000 werd hij docent aan Columbia University, waar hij van 2004 tot 2014 Dean was van de Graduate School of Architecture, Planning, and Preservation. Wigley werkt momenteel aan een boek over Buckminster Fuller en de technologie van radio.
In zijn lezing zal Wigley aandacht besteden aan Radio Kootwijk, gebouwd in een tijd dat ontwerpers soms hoge verwachtingen hadden van de invloed van radio.
Credits: J. M. Luthmann. Radio Kootwijk, 1919-1922. Glasnegatievenverzameling. Collectie Het Nieuwe Instituut.
Het Nieuwe Instituut nodigt ieder jaar een spreker uit om zijn of haar visie te geven op actuele ontwikkelingen in de disciplines architectuur, e-cultuur en design. Voorgaande Benno Premselalezingen werden gegeven door Michael Rock, Werner Sewing, Ann Meskens, Józeph Mrozek, Henk Oosterling, Nancy Etcoff, Richard Sennett, Gunter Pauli en Matthew Stadler. De lezing van Wigley is onderdeel van de programmalijn Landschap en Interieur.
 
Er is een beperkt aantal tickets beschikbaar. De organisatie verzoekt belangstellenden daarom zich aan te melden via deze link: markwigley.eventbrite.nl
 
Datum: Zondag 30 november 2014
Inloop: 16.00 uur
Start lezing: 16.30 uur
Borrel: 17.30 uur
Locatie: The Grand Amsterdam,
Oudezijdsvoorburgwal 197, Amsterdam
Taal: Engels
Entree: 15 euro, studenten: 7,50 euro.

Deel op Social Media

12-11-2014 8:30

Het ontwerp van Bekkering Adams architecten voor de brandweerkazerne in Doetinchem is afgelopen vrijdag in twee categorieën van de Architectuur Prijs Achterhoek 2014 in de prijzen gevallen: de publieksprijs en de juryprijs.

Juryvoorzitter Emmie Vos prees de goede en verzorgde detaillering en uitvoering. "Dit overheidsgebouw laat overtuigend zien dat participatie tot aansprekende kwaliteit kan leiden."

De nieuwe Brandweerkazerne te Doetinchem verenigt duurzaamheid, functionaliteit en een aansprekende werk- en leefomgeving in een groene oase. De kazerne is 24/7 paraat en het gebouw herbergt een mix van functies voor werken, wonen- en slapen. Het robuuste bakstenen gebouw heeft een grote mate van transparantie, met zichtlijnen en doorzichten tussen de verschillende functies. Daglicht valt tot diep in het gebouw en er is een variëteit in uitstraling en atmosfeer. Het gebouw is ontworpen als een villa in het groen en heeft het energielabel A+ behaald.

De stichting Architectuur Prijs Achterhoek wil door het uitreiken van regionale architectuurprijzen een bijdrage leveren aan de stimulering van de kwaliteit van de architectuur in de regio.

www.bekkeringadams.nl

Deel op Social Media

12-11-2014 8:30

Vanaf 20 november 2014 presenteert Het Nieuwe Instituut het werk van zestien ontwerpers, kunstenaars en architecten die genomineerd zijn voor de New Material Award. De New Material Award daagt kunstenaars, vormgevers en architecten uit om ontwerpen te presenteren die nieuwe materialen of vernieuwende technieken toepassen die bijdragen aan een betere en duurzame samenleving.

De prijs kent twee onderscheidingen: de New Material Award met een geldbedrag van 15.000 euro voor een eindproduct en de New Material Fellow, die door Het Nieuwe Instituut gedurende een periode van maximaal zes maanden wordt  ondersteund om zijn of haar idee verder uit te werken en onderzoek te doen. Uit de 82 inzendingen selecteerde een commissie van deskundigen zestien ideeën en ontwerpen. Op 20 november maakt een vakjury de twee winnende ontwerpen bekend tijdens de feestelijke uitreiking en opening van de tentoonstelling in Rotterdam.

De New Material Award is een samenwerking tussen Stichting DOEN, het Materiaalfonds en Het Nieuwe Instituut. Zij zien voor kunstenaars, ontwerpers en architecten een belangrijke rol weggelegd om nieuwe ontwikkelingen in de samenleving in gang te zetten en een antwoord te geven op actuele en urgente vraagstukken. De prijs richt zich op het snijvlak van wetenschap, vormgeving, kunst en techniek. Ze wil deelnemers uitdagen om over de grenzen van het eigen vakgebied heen naar oplossingen voor de toekomst te zoeken. Dat streven is terug te zien in de inzendingen die een grote verscheidenheid aan innovatieve oplossingen laten zien, waarin functionaliteit, esthetiek en duurzaamheid hand in hand gaan.

De jury bestaat uit Ingrid Zeegers (hoofd Sustainable Business Development C&A Europe), Dirk van der Kooij (ontwerper bij Studio Dirk Vander Kooij) en Pieter Keune (oprichter tijdschrif kM, docent aan de AHK-Reinwardt) en staat onder onafhankelijk voorzitterschap van Edo Dijksterhuis (kunstcriticus en publicist).

www.hetnieuweinstituut.nl

Deel op Social Media 

12-11-2014 8:26

Het nu leegstaande 4.000 vierkante meter grote voormalige belastingkantoor in het stationsgebied van Roermond ondergaat een totale metamorfose. Dit met als doel, in dit deel van Limburg een ultiem duurzame omgeving te creëren waarin mensen prettig kunnen wonen en werken, omringd met alle denkbare voorzieningen. Flexibiliteit, comfort, gezondheid, energiebesparing en hergebruik van materialen, daar draait het allemaal om bij Rura Nova.

We weten natuurlijk allemaal, dat Nederland een overschot heeft aan verouderde, leegstaande bedrijfspanden. De uitdaging is, voor deze panden een onderscheidende en toekomstproof oplossing te vinden. En dat is precies waar Team Rura Nova nu, samen met de stad Roermond, druk mee bezig is.

In de aanloop naar de transformatie opent in november 2014 het tijdelijke project ‘Rura Nova Proefkamer’. Eén verdieping van het gebouw is ingericht als experience center. Hier kunnen bezoekers zich laten inspireren door de transformatie van bestaande gebouwen en nieuwe vormen van wonen en werken te ervaren.

Architectenbureau Paul de Ruiter en Klictet Installatieadvies ontwikkelden een duurzaam herontwikkelingsplan. Het gebouw krijgt een multifunctionele invulling. Om potentiële gebruikers en geïnteresseerden de mogelijkheden op locatie nu echt te kunnen laten ervaren, is De Proefkamer ingericht: een experience center dat de visie op hergebruik, transformatie en verduurzaming tastbaar en levend maakt. In deze bijzondere, eigentijdse ‘ruwe’ ruimte loop je van de oude, gedateerde kantooromgeving, via innovatieve ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en hergebruik, de woon- en werkomgeving van de toekomst in.

De Proefkamer is mogelijk gemaakt door enthousiaste regionale en (inter)nationale participanten, die door de techniek te ontstijgen op een unieke wijze hun visie en verhaal vertellen en laten ervaren! Wat doet akoestiek met je gevoel? Hoe gebruik je daglicht weer als lichtbron in een gebouw en wat doet dat met je bioritme? Wat betekent het als je de gezondheid van mensen als ontwerpprincipe hanteert? Hoe inspirerend is het om in een bestaand gebouw woningen te maken?

In De Proefkamer worden tal van lezingen, workshops en inspiratiesessie georganiseerd. De agenda wordt gepresenteerd op de website. Ook netwerkborrels, educatieve rondleidingen en diverse productpresentaties behoren tot de mogelijkheden. De Proefkamer is daarnaast ook te gebruiken als unieke vergaderlocatie. Tot mei 2015 is de Proefkamer te gebruiken en te bezichtigen.

www.ruranovaroermond.nl

Deel op Social Media

06-11-2014 11:06

DuPont Corian heeft in samenwerking met Heineken hoogwaardige materiaaloplossingen geleverd voor de 'Pop-up City Lounge'. Dit innovatieve designconcept had zijn debuut op het 2014 London Design Festival en is vervolgens op 'wereldtournee' gegaan.Het nieuwe loungebarconcept is Heinekens nieuwste uiting van ‘social design explorations’. Het concept is het product van een samenwerking tussen het biermerk en twintig getalenteerde interieur-, product-, mode- en grafische ontwerpers en motion-designers uit New York, Mexico City, Singapore en Warschau. De samenwerking leidde concreet tot twee containers van 40 voet, die door een creatief en doordacht ontwerp een nieuwe bestemming hebben gekregen en zijn omgevormd tot een aantal loungeruimtes, waaronder een reeks ‘conversation cocoons’ van verschillende afmetingen waar vriendengroepen kunnen genieten van privacy, exclusieve bediening, verrassende hoptails en interessante gerechten.Het ontwerp is tot stand gekomen met ondersteuning van DuPont Corian, dat inrichtingselementen heeft bijgedragen aan de ‘Heineken Pop-Up City Lounge’. Het hightech oppervlak van het designmateriaal DuPont Corian werd door Heineken gekozen vanwege zijn veelzijdigheid, esthetische en tastbare kwaliteiten. Voor de lounge wordt ook gebruik gemaakt van een splinternieuwe zwarte kleur van DuPont Corian (Deep Nocturne) die gemaakt is met een innovatieve productietechnologie. Met deze DeepColour Technology kan DuPont geavanceerde interieurmaterialen met donkere kleuren produceren.
Het witte werkblad van de bar en de losse tafels in zwarte en witte kleuren zoals te zien op de foto zijn vervaardigd met DuPont Corian (in de kleuren Glacier White en in Deep Nocturne).Bovendien presenteert de lounge de combinatie van geavanceerde oppervlakken van DuPont Corian en de mogelijkheid van het draadloos opladen van smartphones in openbare ruimten. Deze oplossing van Powermat (die samen gaat met de technische normen van the Power Matters Alliance) sluit aan bij de groeiende vraag van consumenten.DuPont Corian is oorspronkelijk ontwikkeld als high-performance materiaal voor keuken- en badkamerwerkbladen, maar is door de combinatie van functionaliteit, veelzijdigheid en schoonheid uitgegroeid tot een vooraanstaand wereldwijd merk voor oppervlaktematerialen voor interieurontwerp en architectuur.


De foto hieronder toont een installatie gemaakt met DuPont Corian in de nieuwe Deep Nocturne kleur. (Foto's: Heineken)

http://www.corian.com/
 
http://www.endlessevolution.corian.com/
http://www.dupont.com/


Deel op Social Media

04-11-2014 11:45

Gisteren, maandag 3 november, werd in Utrecht de FGH Vastgoedprijs 2014 toegekend aan 'De Markies' in Den Haag, ontworpen door Vocus architecten bna. De andere genomineerden waren: 'De Rotterdam' van architect Rem Koolhaas en het 'Gasterra'-gebouw van architectenbureau De Zwarte Hond in Groningen.

Juryvoorzitter Jan van Zanen,burgemeester van Utrecht, en Peter Keur, directievoorzitter van FGH Bank,  overhandigden de prijs aan het gehele projectteam. De vakjury zegt over het ontwerp: "De deels behouden historische gevel in combinatie met de strakke stedelijke architectuur en een geheel aanpasbare winkelplattegrond zijn sterke kwaliteiten van het project."

Architect Bob Custers over de prijs: "Het was een uitdaging om een groot gebouw van 15.000 vierkante meter met winkels en woningen goed in te passen in de oude binnenstad van Den Haag. Duurzaam bouwen betekent ook ontwerpen voor de lange termijn. Deze prijs is een kroon op ons werk."

Deel op Social Media


 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >