Nieuws


30-01-2014 9:55

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie is een samenwerking aangegaan met het Materiaalfonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving. Het doel is door een slimme financieringsstrategie meer projecten in de creatieve industrie te ondersteunen, het draagvlak te vergroten en ondernemerschap te stimuleren. Met een positieve subsidiebeoordeling komt een projectvoorstel automatisch in aanmerking voor een aanvullende rentevrije lening.

Het Materiaalfonds is een onafhankelijke stichting die talentvolle kunstenaars en ontwerpers de mogelijkheid biedt een lening af te sluiten. Zo kunnen zij zelf in hun werk investeren en hun plannen realiseren. De formule van het Materiaalfonds is simpel en doeltreffend: geld wordt rentevrij uitgeleend en komt via een betalingsregeling in de loop van de tijd weer terug in het fonds, zodat het geld opnieuw en voor andere projecten kan worden ingezet. Sinds zijn oprichting in 1972 heeft het Materiaalfonds inmiddels al bijna negentienhonderd projecten gefinancierd voor een totaalbedrag van circa 6,6 miljoen euro.

In 2014 verstrekt het Materiaalfonds maximaal 22 leningen aan voorstellen die positief beoordeeld zijn door het Stimuleringsfonds en die behoefte hebben aan zo’n lening. Bij het Materiaalfonds zal hun voorstel niet inhoudelijk worden beoordeeld; het fonds sluit zich automatisch aan bij het besluit van het Stimuleringsfonds: subsidie en lening kunnen worden aangevraagd bij één loket. Het Materiaalfonds verstrekt renteloze leningen van gemiddeld 3.500 euro; met een maximum van 8.000 euro. De looptijd van een lening bedraagt maximaal 3 jaar.

Met de subsidietoekenning vanuit het Stimuleringsfonds kan de ontwerper contact opnemen met Francine Mendelaar van het Materiaalfonds, om een aanvullende lening af te sluiten. De lening betreft hetzelfde culturele project of productie en/of onderzoek dat door het Stimuleringsfonds is gehonoreerd.

Ontwerpers of kunstenaars kunnen ook direct een lening aanvragen bij het Materiaalfonds, bijvoorbeeld als de aanvraag is afgewezen bij het Stimuleringsfonds. In dat geval wordt de aanvraag beoordeeld volgens de reglementen van het Materiaalfonds.

www.stimuleringsfonds.nl
www.materiaalfonds.nl

30-01-2014 9:28

Ontwerpbureau Coepijn heeft in Amsterdam haar showroom geopend. De ruimte wordt gebruikt om verschillende modellen uit de eigen meubelcollectie te presenteren en de diverse mogelijkheden qua stijl en afwerking te tonen.

Momenteel bestaat de collectie van Coepijn uit twee lijnen: De eerste lijn kenmerkt zich door een orthogonale vormgeving van volumes en uitsparingen, waarin licht en schaduw een belangrijke rol spelen. Deze composities worden benadrukt door het gebruik van verschillende materialen. De meubels van dit type zijn naadloos afgewerkt. Hierdoor komt de nadruk expliciet op de compositie te liggen.
De tweede lijn typeert zich door een grafische opbouw in combinatie met contrasterende vlakken. Het gebruik van berken multiplex als materiaal zorgt daarbij voor een interessant lijnenspel. De toevoeging van leer als meubelbeslag geeft een vintage twist.

Voor alle meubels geldt dat zowel de materialisatie als de afmetingen kunnen worden aangepast. "Een meubel naar de wensen van de nieuwe eigenaar, maar met behoud van de essentie van het oorspronkelijke ontwerp", aldus Coepijn.

Duurzaamheid is een belangrijk aspect voor het bureau, daarom werkt Coepijn met duurzame partners en worden de meubels lokaal vervaardigd van hout met het FSC-keurmerk.

Naast het ontwerpen en produceren van meubels werkt het bedrijf ook aan projectmatige ontwerpopdrachten gericht op zowel interieur als exterieur voor zowel particuliere als zakelijke klanten.

www.coepijn.com

29-01-2014 17:31

'Vers van de pers': Atelier PRO wint Europese aanbesteding in Saarbrücken voor het hoofdkantoor van de ‘Innungskrankenkasse’ IKK.

http://bit.ly/Mg3kUU


 

29-01-2014 12:21

Architect Jaap Bakema staat centraal in het Nederlandse paviljoen tijdens de veertiende editie van de internationale architectuurtentoonstelling van La Biennale di Venezia. Onder de titel 'Open: A Bakema Celebration' wordt een kritische reflectie geboden op het idee van de open samenleving aan de hand van het werk en onderzoek van Jaap Bakema.

'Open' vormt een van de eerste wapenfeiten van het Jaap Bakema Study Centre, het studiecentrum van Het Nieuwe Instituut en de TU Delft. De veertiendee editie van de architectuurbiënnale in Venetië opent op 7 juni 2014 en loopt tot en met 23 november dit jaar.


Jaap Bakema (1914-1981) was een internationaal vooraanstaand en maatschappelijk betrokken Nederlandse architect. Hij was actief binnen de internationale avant-gardes van de CIAM en Team 10. Zijn in Rotterdam gevestigde bureau Van den Broek en Bakema was verantwoordelijk voor een aantal van de belangrijkste naoorlogse projecten in Nederland, zoals de Lijnbaan in Rotterdam. Het archief bevindt zich in de collectie van Het Nieuwe Instituut. Jaap Bakema was bovendien hoogleraar aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Het Jaap Bakema Study Centre is in oktober 2013 opgericht door Het Nieuwe Instituut en de TU Delft. Het Nieuwe Instituut beheert een van de grootste architectuurcollecties ter wereld, de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft wordt internationaal gewaardeerd vanwege vooraanstaand onderzoek op het gebied van architectuur. Samenwerking biedt beide organisaties de mogelijkheid om te profiteren van elkaars expertise, bronnen en netwerken. Het eerste gezamenlijke programma is een breed opgezet onderzoek naar de geschiedenis en de actuele relevantie van het Nederlandse Structuralisme.

Guus Beumer en Dirk van den Heuvel zijn de curatoren van 'Open'. Guus Beumer is directeur van Het Nieuwe Instituut. Dirk van den Heuvel is universitair hoofddocent aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft en staat aan het hoofd van het Jaap Bakema Study Centre.

28-01-2014 11:00

De Franse ambassade in Den Haag verhuisde in 2012 naar het kenmerkende 'Kodakpand', in 1935 gebouwd voor het gelijknamige fotobedrijf in de stijl van de Haagse school met kenmerkende Jugendstilelementen. Vóór de verhuizing is het karakteristieke gebouw – met een oppervlakte van 3.000 vierkante meter - volledig gerenoveerd door de Rijksgebouwendienst in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ex Interiors tekende voor het interieur. Ecophon leverde de akoestische plafondpanelen die door het hele gebouw zijn ingezet.

Het pand werd volledig aangepast aan de eisen die een ambassade in deze tijd stelt. Voor wat betreft plafonds en akoestiek lag de uitdaging in het integreren van verschillende technische installaties zodanig dat de luxe, statige sfeer behouden bleef.  De bijzondere structuur van het pand moest zichtbaar blijven terwijl tegelijk de akoestiek in de ruimten optimaal moest zijn.

Door het hele gebouw zijn Ecophon Focus plafondpanelen gebruikt. Op sommige plekken als opvallende vrijhangende eilanden, elders als strakke wand-tot-wand plafondoplossing. Voor het project is nauw samengewerkt met MB Afbouwmontage in Zaltbommel en distributeur UMB Tiel. 

28-01-2014 8:30

Tijdens het FSC Nieuwjaarsevent 2014 is de FSC Keten Award 2013 uitgereikt aan 100 Hoog. Dit Rotterdamse woningbouwproject werd door de aanwezige FSC Partners uit drie genomineerden gekozen tot winnaar. De bij dit project betrokken FSC Partners zijn: Port Au Vin, Klunder Architecten, Houthandel van Dam Bunnik, Pontmeyer en BAM Woningbouw Rotterdam.

“Wij feliciteren de mensen welke het project 100 Hoog samen tot een succes hebben gemaakt van harte met het winnen van deze Award”, aldus Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland. “Het aanwezige publiek stond voor een lastige keuze aangezien er drie prachtige en interessante genomineerden voor hen lagen om uit te kiezen. Alle drie de projecten zien wij als goed voorbeeld voor toekomstige projecten en we zullen ze het komende jaar dan ook regelmatig hiervoor gebruiken.”

Deze woontoren van maar liefst 100 meter hoog aan de Wijnhaven in Rotterdam is een echte blikvanger in de skyline van de stad. Het bevat 152 koopappartementen, een inpandige garage en op de begane grond tien commerciële ruimtes. Voor de gevelbekleding is ca. 30.000 vierkante meter FSC Oregon pine gebruikt. Het hout geeft het opvallende gebouw een mooie en luxe uitstraling.

De Keten Award werd uitgereikt tijdens het Nieuwjaars Partner Event 2014 van FSC Nederland. Tijdens dit jaarlijkse event komen de partners van FSC Nederland bij elkaar om zich te laten informeren en te netwerken. 

24-01-2014 8:00

De Nederlandse ambassade in Washington en het Consulaat in New York zijn op zoek naar een nieuw relatiegeschenk voor hun contacten in de Verenigde Staten en nodigt ontwerpers uit om inventieve, eigenzinnige en slimme ideeën in te dienen voor een functioneel en betaalbaar klein product geïnspireerd door Nederlands design.


De ambassade en het consulaat organiseren de wedstrijd samen met Kikkerland Design Inc., 3D printing bedrijf Shapeways en het Museum of Arts en Design. Het initiatief is geïnspireerd door de expositie "Out of Hand: Materializing the Postdigital" in het Museum of Arts and Design (open tot 6 juli 2014), waar een omvangrijke groep Nederlandse ontwerpers aan deelneemt.


Iedereen mag aan de competitie deelnemen. De ambassade en het consulaat rekenen er op dat Nederlandse ontwerpers en Amerikaanse ontwerpers die geïnspireerd zijn door Dutch design hun ideeën in zullen dienen. Gecombineerde teams van Nederlandse en Amerikaanse ontwerpers zijn ook meer dan welkom.


"Of je nu een professionele designer bent of slechts een goed idee hebt, iedereen kan zijn ontwerp inzenden. We hopen dat deze competitie Dutch Design nog meer zal promoten in de VS en dat we een ontwerp vinden dat de Nederlandse inventiviteit en creativiteit uitstraalt", reageert de Nederlandse ambassadeur in de VS, Rudolf Bekink.


Ontwerpers kunnen hun ideeën indienen tot 7 maart. Een vakkundige jury selecteert begin april 2014 de tien beste ontwerpen, die vervolgens in 3D worden geprint door Shapeways. De finalisten worden onderdeel van een tijdelijke tentoonstelling in NYC. Half april maakt de jury de winnaar bekend.


De jury van de ontwerpwedstrijd bestaat uit: Jan van der Lande, CEO van Kikkerland Design; Duann Scott, Design Evangelist Shapeways; Jan Habraken van FormNation; Alissia Melka-Teichroew van ByAMT; Ron Labaco, Design curator van het Museum of Arts and Design, Rudolf Bekink, Nederlands ambassadeur in de VS en Jan Kennis, Cultureel attaché en hoofd van de culturele afdeling in New York.


"Shapeways kijkt er naar uit om innovatieve designers te helpen met het realiseren van hun ontwerp in 3D. We zijn erg benieuwd naar de ontwerpen die deze competitie oplevert", aldus Duann Scott, Design Evangelist Shapeways.


Kikkerland Design Inc. is van plan het winnende design te produceren en te introduceren in de VS.


"Bij Kikkerland zijn we voortdurend op zoek naar ingenieuze producten," zegt Jan van der Lande, de oprichter van Kikkerland. "We zien er naar uit om samen met de ambassade en het consulaat en Shapeways een item te vinden dat is geïnspireerd door Nederland en dat past bij ons motto dat in elk gebruiksvoorwerp een vrolijke ontdekking schuilt."


De Nederlandse ambassade zal het winnende product gebruiken als officiële giveaway in de VS. En de winnaar mag een week meelopen op het hoofdkantoor van Shapeways in New York. Vlucht en accommodatie worden verzorgd.
MAD's Out of Hand exhibition - nu te bezichtigen en de inspiratie voor deze competitie- onderzoekt de manieren waarop creativiteit in de 21ste eeuw wordt beïnvloed door geavanceerde methoden als digitale productie. Het is de eerste grote museumtentoonstelling die de invloed van deze revolutionaire methoden op kunst, design en architectuur laat zien.


"We willen de beste creaties laten zien van de laatste decennia en de rol van de Nederlandse innovatie in technologie en designs in dit post digitale tijdperk was meteen overduidelijk", zegt Ron Labaco. "Het belang van de Nederlandse invloed kan niet genoeg worden benadrukt."

21-01-2014 10:00

Cosentino Group, de Spaanse producent en distributeur van innovatieve oppervlakken voor architectuur en design, presenteert de achtste editie van de International Cosentino Design Challenge wedstrijd.

Het doel van de wedstrijd, die bestaat uit de categorieën architectuur en design, is het talent van de studenten aanmoedigen. Dit door het onderzoek naar de verschillende conceptuele benaderingen voor de lay-out van ruimtes en materialen en de bouwsystemen die hen definiëren te promoten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Cosentino-materialen in de eindprojecten. De wedstrijd staat open voor alle studenten die zijn ingeschreven voor academiejaar 2013-2014 in een school of instelling voor hoger onderwijs design, architectuur of binnenhuisarchitectuur wereldwijd.

Dit jaar wordt van de studenten in de categorie Design gevraagd om na te denken over 'Cosentino en kunst’, waarbij de student zelf een toepasselijke ruimte of plek kan kiezen, waarbij rekening moet worden gehouden met de relatie tussen kunst, ruimte, de toeschouwer en de Cosentino-producten. In de categorie Architectuur zal het thema bestaan uit een bestemmingswijziging van een historisch/symbolisch gebouw ergens ter wereld, naar keuze van de student, met bijzondere aandacht voor de buitenkant. Er zijn drie eerste prijzen van elk 1.000 euro voor de beide categorieën.

De jury, samengesteld uit algemeen erkende personen binnen de wereld van de architectuur en het design, zal zijn beslissing nemen tijdens de maand juni 2014. De presentatie van de achtste International Cosentino Design Challenge vond plaats in het CentroCentro Cibeles de Madrid. Santiago Alfonso, Communicatie en Marketing Directeur van Cosentino Group, Adelina Salinas, architecte en wedstrijdcoördinatrice, en Ricardo Santonja, ETSAM-docent en betrokken bij het project, namen de presentatie van de wedstrijd aan de studenten, docenten, media en het aanwezige publiek voor hun rekening. Het was op deze plek dat de winnende studenten van vorig jaar hun prijzen overhandigd kregen. Velen van hen reisden naar Madrid om deze erkenning in ontvangst te kunnen nemen.

De projecten van alle finalisten van de zevende editie werden tentoongesteld tijdens dit evenement, in een tentoonstelling die de komende maanden zal rondreizen langs de verschillende partnerscholen en enkele Cosentino-centra wereldwijd.

Voorstellen voor de achtste editie van de Cosentino Design Challenge kunnen worden ingediend van 28 februari 2014 tot uiterlijk 1 juni 2014. Alle ontwerpen moeten elektronisch worden aangemeld via de website van de wedstrijd:

http://www.cosentinodesignchallenge.org

21-01-2014 9:30

Dit jaar dingen vier architectuurprojecten in Nederland en België naar de ARC13 Architectuur Award. Op 26 november aanstaande wordt het winnende project bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in de Kuip te Rotterdam. De Award wordt toegekend aan projecten waarin gebruik en techniek op innovatieve wijze op elkaar zijn afgestemd. De vier genomineerde projecten zijn geselecteerd uit een record aantal inzendingen van 110 projecten.

Naast een ecologisch verantwoord woonhuis in Zeeland door Paul de Ruiter, nomineerde de jury een stedelijk verdichtingsproject in Rotterdam door Ibelings van Tilburg architecten, de uitbreiding van een sporthal in Mechelen door Venhoeven CS en het stadshuis van Lo Reninge door noA architecten.

ARC13 Architectuur promoot duurzaamheid als integraal onderdeel van architectuur. In aanmerking komen projecten die een buitengewone architectuur combineren met hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid. De ARC13 Architectuur Award wordt dit jaar voor de tweede maal uitgereikt. In de vorige editie won Équipe voor Architectuur en Urbanisme met het project Proyecto Roble deze felbegeerde Award. Volgens de jury omdat ‘dit zeer doordachte en in zorgvuldige samenwerking met alle partijen uitgewerkte kantoorgebouw in Berkel-Enschot een bron is van innovatieve oplossingen’.

De genomineerden van 2013
Het project Lo-Reninge van noA architecten is een herbestemming, restauratie en uitbreiding van een voormalig klooster tot stadhuis van het stadje Lo te West-Vlaanderen, België. Respect voor het oude gebouw en lokale tradities en materialen staan centraal. Het oude klooster, met bijzondere interieurs maar vele trappen en niveauverschillen, huist de protocollaire en bestuurlijke functies. Een nieuwe langwerpige vleugel bevat de meest publieke functies als administratieve diensten en het stadsarchief. De vorm van deze nieuwbouw verwijst naar de typische langgevel hoeve uit de kuststreek. De uitbreiding is opgevat als een laag energie gebouw met een volledig houten constructie die bekleed is met bakstenen en een pannendak. Deze materialen sluiten nauw aan bij de bestaande materialen in het klooster en omliggende gebouwen. De twee volumen zijn verbonden met een glazen gang die dienst doet als inkomsthal. Deze creëert een nieuw entreeplein tussen beide gebouwen en zorgt niet alleen voor een doorzicht naar de oude kloostertuin maar ook voor de afleesbaarheid van oud en nieuw.

De Karel Doorman van Ibelings van Tilburg architecten omvat de renovatie van het winkelgebouw Ter Meulen in Rotterdam, met daarboven een toegevoegd ‘glazen’ woongebouw tot 70 meter hoogte met 114 appartementen. Bijzonder is dat de nieuwbouw letterlijk op de kolommen en fundering van het bestaande gebouw is gezet. Dit is mogelijk door een combinatie van een extreem lichte stalen optopconstructie en door extra draagvermogen vrij te maken in het bestaande gebouw. Een respectvolle benadering was uitgangspunt voor zowel de restauratie als de nieuwe woontoren. Het Ter Meulengebouw is zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht, het ontwerp van het woongebouw is abstract en ingetogen. Op 40 meter hoogte bevindt zich tussen de oostelijke en westelijke volumes met appartementen een beschutte daktuin voor gemeenschappelijk gebruik.

Met de Nekkerpool van Venhoeven CS is aan het programma van sport- en recreatiecentrum De Nekker te Mechelen een zwembad toegevoegd. Naast het ontwerp van een modern en duurzaam zwembad, hebben de architecten een nieuw entree van het recreatiegebied gecreëerd. Het landschap speelt een cruciale rol in het lichte, ruime en transparante ontwerp dat wordt gekenmerkt door grote vensters, patio, luifel en pergola. Vanuit de gebundelde horecafuncties aan de zuidzijde is zowel direct zicht op het recreatieterrein als de vernieuwde binnenspeeltuin en de zwembassins binnen het gebouw. Het thema duurzaamheid is zowel in de materialisatie als de installaties ver doorgevoerd. Daarnaast is budget vrijgehouden om na twee jaar monitoren het gebouw aan te passen en energieneutraal te maken.

Villa Kogelhof van Paul de Ruiter bestaat uit twee haaks op elkaar gestapelde volumes: het ene grotendeels ondergronds, het andere zwevend boven het maaiveld. Uitgangspunten voor het ontwerp waren zelfvoorziening en een combinatie van eenvoud en abstractie tot een spectaculaire verschijningsvorm. De villa bevindt zich midden in het Zeeuwse Noord-Beveland. Het uitzicht over het landschap is in het ontwerp zo veel mogelijk benut. In de glazen doos, ondersteunt door een stalen V-frame, bevinden zich in een open plattegrond de voornaamste woonfuncties met losse volumes voor badkamer, keuken en slaapvertrekken. Om de energieneutrale ambities te realiseren is deze gevel uitgevoerd als klimaatgevel en zijn duurzame installaties toegepast.

Samenstelling jury
De jury van de ARC13 Architectuur Award bestaat uit Don Murphy (VMX Architects, voorzitter jury), Marjolein van Eig (Inbo), Tracy Metz (journalist en auteur) Bianca Seekles (ERA Contour) en Harm Tilman (de Architect, secretaris jury).

Over ARC13
ARC13 is een reeks prijzen voor zowel gerenommeerde bureaus als jonge professionals. Dit jaar kunnen ontwerpers inschrijven voor prijzen op het gebied van stoelontwerp, interieur en architectuur. Het werk wordt beoordeeld door vakkundige jury’s. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de ARC13 Award Show  op 26 november 2013 in De Kuip Rotterdam.  Kijk op www.arc-awards.nl voor meer informatie. 

21-01-2014 9:24

De Stichting Bonas presenteerde onlangs in Tresoar, Fries Historisch en Letterkundig Centrum in Leeuwarden, een boek over de interieurarchitect Dirk van Sliedregt van de auteurs Anja Tollenaar en Femke Huisman. Het boek is het resultaat van samenwerking tussen Bonas, het Rijksbureau Kunsthistorische Documentatie (RKD) en Het Nieuwe Instituut (HNI).

Het boek is het 57e in de Bonas-reeks. Deze bestrijkt het hele spectrum van ontwerpdisciplines die zich richten op de gebouwde omgeving: (interieur)architectuur, stedenbouw en tuin- en landschaps-architectuur. Na eerdere titels over interieurarchitectuur: Ida Falkenberg-Liefrinck (2000), Cora Nicolaï-Chaillet (2004) en Elmar Berkovich (2011) wordt deze discipline opnieuw onder de aandacht gebracht.

Net als ontwerpers zoals Friso Kramer, Benno Premsela, en Hein Stolle drukte Dirk van Sliedregt in de eerste twee decennia vanaf Tweede Wereldoorlog een stempel op de vormgeving in Nederland. Hij had zich ontwikkeld van timmerman tot meubelontwerper en interieurarchitect. Zijn nuchtere functionele ontwerpopvatting werd gevoed door religie en filosofie. Het humane karakter, de dienende kwaliteit en het gebruiksnut van meubelen, interieurs en gebouwen stonden bij hem voorop. Daarmee hield hij – in zijn ontwerpen en in zijn docentschap - vast aan het traditionele, ambachtelijke ontwerpproces, in een periode dat het industriële massaproduct werd omarmd door de meeste ontwerpers, fabrikanten en belangenverenigingen.

Hij wist een groot publiek te bereiken met stoelmodellen die vooral in Goed Wonen-kringen werden gewaardeerd. De combinatie van rotan met staal die Van Sliedregt als eerste toepaste, exclusief voor de firma Gebroeders Jonkers, betekende een belangrijke technische vernieuwing. Nog belangrijker was zijn invloed als docent binnenhuisarchitectuur aan achtereenvolgens de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede, de Gerrit Rietveld Akademie in Amsterdam (GRA) en de Christelijke Academie voor Beeldende Kunsten (CABK) in Kampen, waarvan hij tot 1987 directeur was.

Het boek werd geschreven door Anja Tollenaar en Femke Huisman. Eerstgenoemde werkte na haar studie Vergelijkende kunstwetenschappen aan de VU in Amsterdam bij het RKD, Nederlands instituut voor kunstgeschiedenis en later bij Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, als projectleider voor het Nationaal Ontwerp Archief (NOA). Heden is zij werkzaam als projectleider bij de afdeling Erfgoed van Het Nieuwe Instituut (HNI). Zij schreef over het behoud en beheer van ontwerparchieven. Zij ontsloot het archief van Dirk van Sliedregt voor het RKD.
Femke Huisman studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft, werkte in het bedrijfsleven, waaronder bij een uitgeverij, en rondde in 2012 aan de Vrije Universiteit Amsterdam een tweede studie –architectuurgeschiedenis - af. Zij is als freelance medewerker onder meer werkzaam bij het Stedelijk Museum Alkmaar en de Abdij van Egmond. Bij de stichting BONAS deed zij onderzoek naar het werk van Dirk van Sliedregt.

Dit boek verschijnt op initiatief van de Stichting Bibliografieën en Oeuvrelijsten van Nederlandse Architecten en Stedebouwkundigen (Bonas). De Stichting Bonas, gehuisvest in het gebouw van Het Nieuwe Instituut te Rotterdam houdt zich sinds 1994 bezig met het inventariseren van het werk van Nederlandse architecten, interieurarchitecten, stedenbouwkundigen en tuin- en landschapsarchitecten uit de 19e en 20ee eeuw.

16-01-2014 11:55

Jenaplan Kindcentrum De Driehoek in Dordrecht, ontworpen door de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA), is officieel geopend. Wethouder Bert van de Burgt opende het nieuwe gebouw van kindcentrum De Driehoek gisteren, 15 januari. Het architectenbureau dJGA is verantwoordelijk voor het bouwkundig, constructief en interieurontwerp van het milieuvriendelijke en toekomstbestendige gebouw.In het nieuwe pand gaan leerlingen rechtstreeks vanaf het schoolplein de klas in. Dat is wat het gebouw bijzonder maakt. De nieuwe basisschool heeft geen hoofdingang, maar voor elke groep een aparte entree. Zo kunnen de groepen vanuit een eigen halletje direct naar hun klaslokaal. Dit zorgt voor een vrije centrale binnenruimte waar de kinderen in alle rust kunnen leren, spelen en werken.Het nieuwe schoolgebouw heeft een oppervlakte van circa 1.850 vierkante meter en huisvest Openbare Jenaplan basisschool De Driehoek met twaalf klassen, een peuterspeelzaal van SDK Kinderopvang en buitenschoolse opvang van COKD Kinderopvang.

Functionaliteit en toekomstgerichtheid spelen een belangrijke rol in het ontwerp van de basisschool. Het concept maakt veranderingen en andere toepassingen van het gebouw mogelijk in de toekomst. Bijvoorbeeld wanneer functies of het onderwijsconcept van de school wijzigt.In het centrum van het gebouw bevindt zich het studieplein van de basisschool. De indeling is door verplaatsbare meubels eenvoudig te wijzigen. “Hierdoor kunnen er in het studieplein lesruimtes met leerpleinen, werkplekken en computerplekken worden gecreëerd”, aldus Roelof Gortemaker, senior architect en directeur bij dJGA. “Om de ruimte meer sfeer te geven, hebben we per twee klassen een intiem leeszoldertje gecreëerd. Ook komt er nog een boomhut op het studieplein waar leerlingen kunnen spelen.”
Er zijn individuele leerplekken aanwezig en ruimtes om in kleine groepjes te werken. “Door de open en lichte ruimte is het studieplein een fijne plek om te werken en een goede aanvulling op de klaslokalen,” licht Gortemaker toe.De natuur heeft een belangrijke functie in het kindcentrum. "Bij De Driehoek zijn eerlijke materialen gebruikt." De constructie blijft in het zicht door de houten spanten en kolommen, het houten dakbeschot, de kozijnen en vitrines en de betonnen vloer. Op het schoolplein is een natuurspeeltuin gecreëerd, waar kinderen spelenderwijs leren respect te hebben voor bomen en planten. Kinderen kunnen spelen met boomstammen, hutten maken van wilgentakken en zelfs een eigen moestuintje bijhouden. Het regenwater wordt opgevangen in regentonnen en door leerlingen gebruikt om de moestuintjes water te geven. Het uitgesproken ontwerp van het kindcentrum is herkenbaar aan zijn gewelfde vegetatiedak en gebogen gevel. Dit geeft de school een vriendelijk gezicht in de wijk.

De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) is een multidisciplinair architectenbureau dat in 1928 in Rotterdam is opgericht. De Jong Gortemaker Algra geeft op innovatieve wijze vorm aan gebouwen voor zowel de maatschappelijke sector (gezondheidszorg, onderwijs, sport en recreatie) als de commerciële sector (kantoren, bedrijfsgebouwen, beursgebouwen). Het bureau is actief in ontwerp en uitvoering vanuit de disciplines architectuur, interieurarchitectuur, bouwkunde, constructie en projectmanagement. Samen met EGM architecten vormt het Rotterdamse bureau Dutch Health Architects voor ontwerpen in de gezondheidszorg in het Midden-Oosten, Rusland en China.

www.djga.nl

11-01-2014 8:00

De karakteristieke gevel van het LOKV-pand aan de Ganzenmarkt in Utrecht wordt bedreigd met sloop. De pui die Mart van Schijndel in 1984 ontwierp is uitgesproken postmodernistisch. Vooraanstaande vertegenwoordigers uit de wereld van architectuur en architectuurgeschiedenis roepen het gemeentebestuur op dit cultureel erfgoed goed niet verloren te laten gaan. Ontzetting klinkt door in hun stellingname.

Door de opvallende vormentaal en referenties naar eerdere stijlstromingen neemt het een aparte plaats in in de Nederlandse architectuurgeschiedenis. De nieuwe eigenaar van het pand heeft bij de gemeente echter een aanvraag ingediend om de pui te slopen en verbouwen met als argument dat dat nodig is om een huurder te vinden.
 

Ook de Stichting Mart van Schijndel maakt zich sterk voor behoud en dient dinsdag een petitie in als pleidooi voor behoud van de bestaande beeldbepalende gevel. Karaktervolle bouwwerken maken de stad juist aantrekkelijk, die breek je niet zomaar af. De Winkel van Sinkel en de pui van boekhandel die nu Polare heet of de bijzondere uitbreiding van het stadhuis zijn juist bijdragen die de stad aanzien geven en die tast je niet aan. In plaats van tijdelijk en commercieel belang bepleit de stichting dat het LOKV-gebouw met zijn gevel wordt toegevoegd aan de monumentenbestand van de stad.


Om het gebouw in huidige staat te behouden en te bestemmen als monument is er een petitie gestart die door verscheidene bekende erfgoedorganisaties, hoogleraren architectuurgeschiedenis en architecten is ondertekend. Auke van der Woud, hoogleraar aan de universiteit van Groningen wijst op de betekenis van de pui: "Dit werk is geen gewone pui maar een manifest. Bij de beoordeling van de aanvraag voor een sloopvergunning moet niet het belang van vandaag en morgen, maar het belang voor het Utrecht van 2040 voorop staan. En niet alleen het veronderstelde belang van de huidige eigenaar moet worden gewogen, maar ook en vooral het algemeen belang. Dat is gebaat bij een stad met indrukwekkende architectuur. Wat indrukwekkend is, is altijd schaars, en daarom moet dat altijd worden verdedigd."

Architect Sjoerd Soeters vindt het 'een monument in de geschiedenis van Nederlandse bouwkunst aan het eind van de 20e eeuw'. Aryan Sikkema omschrijft de pui als 'een sieraad voor Utrecht en een belangrijke verrijking van het straatbeeld' en architectuurcriticus Ruud Brouwers markeert de pui als een omslag in de Nederlandse architectuurhistorie. Brouwers motiveert zijn ondertekening tevens met de woorden: "De betekenis van het LOKV ligt ook in het doorbreken van culturele conventies ... het opengooien van het verstarde architectuurklimaat in de jaren ’80 en een ontsnapping aan zowel de armoede van het verzakelijkte modernisme als aan de benepenheid van het elitaire modernisme."

De Stichting het Cuypersgenootschap is ook een groot voorstander van het behoud van de pui. "De pui aan de Ganzenmarkt is van zeer hoge kwaliteit. Het Cuypersgenootschap beschouwt de pui als één van de hoogtepunten in het oeuvre van Mart van Schijndel en als een voor Nederland zeldzaam en hoogwaardig postmodern statement uit de jaren tachtig", aldus voorzitter Vladimir Stissi.

Prof dr. ir. Paul Meurs, Hoogleraar Restauratie Faculteit Bouwkunde TU Delft: "De historische binnenstad van Utrecht heeft een grote architectonische rijkdom, waarin de geschiedenis van de stad is terug te lezen. Als zeldzaam en afwijkend voorbeeld van recente architectuur, draagt het LOKV-pand aan de Ganzenmarkt positief bij aan het Utrechtse straatbeeld. Daar komt nog bij dat het in een doorsnee Nederlandse winkelstraat vaak droevig is gesteld met de architectuur op ooghoogte, waar de rolluiken en doorlopende etalages overheersen. Reden te meer om zuinig te zijn op de tegendraadse gevel van het LOKV-pand."

Jan Bodde, laat namens de Provinciale Commissie Utrecht weten: "Erfgoedvereniging Heemschut zet zich in voor de waardering en het behoud van waardevolle monumenten en cultuurlandschappen in Nederland. Vanuit die doelstelling onderschrijft de vereniging volledig de petitie en de motivatie van andere ondertekenaars om de waardevolle postmoderne gevel van het LOKV van kunstenaar en architect Mart van Schijndel voor de stad Utrecht, waar al zo veel belangrijke voorbeelden van architectuurstromingen zijn verdwenen, te behouden."

De pui van het LOKV is volgens de stichting één van de belangrijkste werken in het oeuvre van Mart van Schijndel en een perfect voorbeeld van postmodernisme in de Nederlandse architectuurgeschiedenis. 'In Nederland is relatief weinig postmoderne architectuur gebouwd, dus moeten geslaagde voorbeelden als de LOKV-pui gekoesterd worden', aldus de stichting. Het relatief kleine oeuvre van Mart van Schijndel (1943-1999) wordt aan alle kanten bedreigd. Door zijn overlijden op 56-jarige leeftijd is zijn oeuvre vroegtijdig bevroren. Er is inmiddels al een aantal gebouwen van Van Schijndel verloren gegaan. Zo verdween het Ethologiestation op de Uithof en staat het FSB-laboratorium op de Uithof op de nominatie gesloopt te worden om plaats te maken voor nieuwbouw van het RIVM. Reden te meer om gebouwen van Mart van Schijndel die Utrecht nog rijk is te koesteren en de LOKV-pui te beschermen tegen sloop. Anders dan bijvoorbeeld zijn stadgenoot Rietveld was Mart van Schijndel niet van mening dat architectuur van tijdelijke aard is.

10-01-2014 8:28

Op donderdag 30 januari 2014 vindt de officiële opening van de Lely Campus in Maassluis plaats. Hare Majesteit de Koningin Máxima zal deze dag het innovatieve en duurzame bedrijvencomplex ceremonieel openen.

De Lely Campus, 7,5 hectare groot, werd ontworpen door Machiel Hopman van architectenbureau ConsortArchitects. Het project is uitgevoerd door hoofdaannemer Dura Vermeer Bouw Zuid West. De Lely Campus is gelegen langs de A20 en bestaat uit het internationale hoofdkantoor van de Lely Groep (10.500 vierkante meter  BVO) en een fabricagehal (22.500 vierkante meter BVO).

Lely heeft een hoog ambitie niveau op het gebied van duurzaamheid en ambieert een vijf sterren BREEAM-NL uitvoeringscertificaat voor de totale nieuwbouw. Twee BREEAM-NL ontwerpcerticaten voor de productiehal (Outstanding/5 sterren) en voor het kantoor (Excellent/4 sterren) werden door de Dutch Green Building Councilreeds in september 2012 aan de opdrachtgever uitgereikt. Om het hoogste haalbare duurzame niveau voor zowel het kantoor als de productiehal te bereiken, hebben ConsortArchitects en Dura Vermeer in de realisatiefase constructief samengewerkt. De casus ligt momenteel ter beoordeling bij de assessor.

Op zaterdag 1 februari 2014 opent Lely haar deuren voor belangstellenden. Bezoekers zijn welkom van 10.00 uur tot 16.00 uur om de duurzame campus te bezichtigen. De Lely Campus is te vinden aan de Cornelis van der Lelylaan 1 in Maassluis (navigatieadres: Weverskade 60).  

07-01-2014 11:00

Op het ziekenhuisterrein van Noorderboog in Meppel wordt dit jaar een ontmoetingsplek gerealiseerd voor bewoners van verpleeghuis De Schiphorst. Op de ontmoetingsplek kunnen mensen samenkomen en ook evenementen organiseren, zoals barbecues en (tuin)concerten. Het project is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen de Meppeler Loge van de Indepent Order of Odd Fellows, B+O Architectuur en Interieur, lokale leveranciers alsmede leerlingen en studenten van scholengemeenschap Stad en Esch en het Deltion college.

De aanleiding voor dit project is het 100-jarig bestaan van de Odd Fellows Loge uit Meppel. De Loge wil het jubileum mede vieren door een geldbedrag te schenken aan De Schiphorst en daarmee de komst van de ontmoetingsplek mogelijk te maken. De Odd Fellows vroegen aan architect Arnoud Olie van B+O Architectuur en Interieur om ook een bijdrage te leveren en een ontwerp te maken voor de plek. Vervolgens werden de scholengemeenschappen Stad en Esch en het Deltion College betrokken bij het project. Op deze manier krijgen leerlingen en studenten de kans om tijdens hun studie een project in de praktijk uit te voeren.

Bedrijven uit de regio, zoals Concordia, Troost Constructiebedrijf en Mussche bv, doneren de benodigde materialen als beton, staal en hout. Op deze manier is de realisatie van de ontmoetingsplek een uniek samenwerkingsproject tussen het bedrijfsleven en het onderwijs.

Bert-Jan Grobben is voorzitter van de Odd Fellows uit Meppel en hij is blij met de komst van de ontmoetingsplek. “Met de donatie willen we iets geven aan de gemeenschap in het algemeen en de bewoners van de Schiphorst in het bijzonder. Ook geven we de bewoners nu een plek van verbinding. Eigenlijk is ‘verbinden’ het terugkerende thema in dit project. We verbinden de bewoners en hun bezoekers, maar ook de verschillende partijen die bij het project betrokken zijn.”

De ontmoetingsplek zal bestaan uit drie betonnen plateaus, waarop bankjes worden gemonteerd. De plateaus krijgen dezelfde vormen als de figuren op de vloer van de entree van het nabijgelegen verpleeghuis De Schiphorst. In het beton worden de waarden van de Odd Fellows gegraveerd, namelijk ‘vriendschap’, ‘liefde’ en ‘waarheid’. Grobben: “Het zijn universele en tijdloze waarden en we hopen dat de mensen die op de plek samenkomen hierover in gesprek gaan.”

Verder wordt een tiental bomen geplant en wordt er vanaf het midden van het terrein een pad aangelegd naar de plateaus, zodat de ontmoetingsplaats makkelijk te bereiken is.

Studenten van het Deltion College zullen samen met leerlingen van scholengemeenschap Stad en Esch het project realiseren. Hierbij zullen de studenten de leerlingen begeleiden. Het project wordt opgedeeld in een aantal fases. Zo zullen verschillende groepen zich ontfermen over bijvoorbeeld het storten van het beton, het maken van de houten bankjes en de aanleg van de beplanting. De oplevering vindt halverwege 2014 plaats.

07-01-2014 10:00

De prijs Energieke Restauratie 2012 gaat naar het St. Ignatiusgymnasium in Amsterdam . De prijs is door Kenniscentrum Noorderruimte van de Hanzehogeschool Groningen georganiseerd om goed opdrachtgeverschap in de energiezuinige restauratie of renovatie in historische gebouwen in Nederland te stimuleren.

Het Amsterdamse gymnasium werd 2009-2011 duurzaam gerenoveerd en uitgebreid na een ontwerp van LEVS architecten. Toekomstproof moest het worden. Nu, na twee jaar in gebruik en met de cijfers voor het energieverbruik op tafel, is het een feit: de ambitieuze doelen van de opdrachtgever zijn gehaald. “Bij zowel energetische- en cultuurhistorische winst is een overtreffende trap bereikt en geen voor de hand liggend compromis”, aldus de jury.

Het St. Ignatiusgymnasium werd  gebouwd in 1956 en halverwege de bouw tot monument verklaard. Eerder al had de jury de vijf genomineerde gebouwen bezocht en alle energiedata geanalyseerd. “Er is energetisch heel veel geïnvesteerd en toch werkt dit nimmer chaotisch uit, het voelt nergens fout, nooit te nadrukkelijk, niet onlogisch, ook niet in gebruik, noch in ontwerp.” Het resultaat mag er zijn. Ondanks alle maatregelen voor onder andere een gezond binnenklimaat, koeling in de zomer en extra computers en digitale schermen is het energieverbruik van de school per vierkante meter gehalveerd ten opzichte van vroeger.

De jury was niet alleen van de energiezuinigheid onder de indruk: “Voortzetten van het oorspronkelijke gebruik, de school bleef midden in een woonbuurt gevestigd, heeft geleid tot een onvolprezen symbiose van geslaagd hergebruik, een fraai vormgegeven uitbreiding en een in de stedenbouwkundige omgeving passende ruimtelijke ingreep. Daarmee vormt het vernieuwde complex een verrijking voor de gebruikers, de buurtgenoten en de stad. Kortom, een grensoverschrijdende energetische restauratie!”

De prijs heeft het doel om goed opdrachtgeverschap in de energiezuinige restauratie of renovatie van historische gebouwen in Nederland te stimuleren. Hij wordt tweejaarlijks georganiseerd door HanzeKenniscentra NoorderRuimte.

07-01-2014 8:30

93 Projecten zijn ingezonden voor de derde editie van de Hedy d’Ancona-prijs. Architecten, zorginstellingen, cliënten en initiatiefnemers konden een nieuw gebouw voordragen, waarvan de architectuur bijdraagt aan goede zorg. De prijs is een gezamenlijk initiatief van TNO en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Met de prijs beogen de initiatiefnemers de invloed van de introductie van marktwerking in de zorg op de kwaliteit van zorggebouwen te onderzoeken. De prijs, bestemd voor een excellent zorgproject, is geen doel op zich, maar een middel om aandacht te vragen voor de mogelijkheden om de omgeving van mensen die zorg ontvangen en verlenen aanzienlijk te verbeteren. Het is verrassend dat ondanks de economische crisis opnieuw een grote variatie aan zorggebouwen tot stand is gekomen in de afgelopen twee jaar.

In 2010 is de prijs toegekend aan de nieuwbouw van Revalidatiecentrum Groot Klimmendaal. In 2012 zijn het Ronald McDonald Centre en het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam als gedeelde winnaars aangewezen. Daarmee is de lat hoog gelegd voor deze derde ronde. In juni 2014 zal de prijs voor de derde maal worden uitgereikt door Hedy d’Ancona. Voor het winnende project is een prijs van 20.000 euro beschikbaar.

Eind oktober nomineerde de jury onder leiding van Gilian Schrofer vijf projecten. De genomineerde projecten worden door de voltallige jury begin 2014 bezocht. Bij de uiteindelijke jurering betrekt de jury de ervaringen van gebruikers en de expertise van zorgprofessionals en opdrachtgevers.

De genomineerden zijn:  ‘woonservice’ De Keyzer in Amsterdam van architectenbureau Frantzen et al architecten, Junky Hotel Amsterdam-Verslaafdenopvang Anton de Komplein van Atelier Kempe Thill  architects and planners, het Kinderoogcentrum van het oogziekenhuis Rotterdam van architect eklund_terbeek architecten, Koninklijke Kentalis in Rotterdam van Ector Hoogstad Architecten en Nieuwbouw Victas, centrum voor Verslavingszorg in Utrecht van JDdV architecten.

Met de Hedy d’Ancona-prijs beogen het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en TNO inzicht te geven in de wijze waarop zorgaanbieders in samenwerking met ontwerpers bijdragen aan het verhogen van de kwaliteit van zorgomgevingen. Goed opdrachtgeverschap is een voorwaarde voor een aangename en efficiënte huisvesting. Op dit terrein is nog veel innovatie noodzakelijk, ook om de zorg in de toekomst betaalbaar en voor iedereen toegankelijk te houden. De bijdrage die ontwerpers kunnen leveren aan de kwaliteit van de zorgomgeving en -verlening is daarbij vaak nog onderbelicht.

Gelijktijdig met de prijsuitreiking verschijnt een publicatie. Deze omvat enkele essays over de wisselwerking tussen zorg en huisvesting, over nieuwe ontwikkelingen en opvallende initiatieven. Daarnaast is een deel gewijd aan het juryverslag, prijswinnaars en genomineerde projecten, en is een overzicht opgenomen van alle ingezonden projecten.

Voor meer informatie: http://www.hedydanconaprijs.nl

06-01-2014 10:44

Een nieuw topsportcentrum waar sporters wonen, trainen en naar school gaan. En waar zij het bedrijfsleven inspireren en motiveren te presteren op het hoogste niveau. Als het aan ex-judoka Deborah Gravenstijn en haar partner en judotrainer Mark Earle ligt, komt er in Brabant binnenkort een nieuw centrum dat dat mogelijk maakt. Het duo ontwikkelt samen met architectenbureau Van Aken Architecten (VAA) uit Eindhoven een nieuw multifunctioneel topsportcentrum.

Gravenstijn presenteerde haar plannen op het Brabants Sportgala op 19 december. Ze schakelde VAA in om het concept verder uit te werken en te vertalen in een ontwerp dat daarbij aansluit. Het gebouw moet topsport en bedrijfsleven met elkaar verbinden. “Naast het meedenken met het concept, is onze opdracht een ontwerp te maken dat sporters én bedrijfsleven stimuleert een topprestatie neer te zetten”, zegt Ron de Goeij, directievoorzitter bij VAA. “We willen een gebouw ontwerpen waarbij de gebruiker zich gelijk thuisvoelt. Dus geen koude steriele omgeving, die kenmerkend is voor veel fitnesscentra, maar warmte en geborgenheid waar trainen, werken en ontmoeten hand in hand gaan.”

“Sporters zijn in veel opzichten een voorbeeld voor het zakenleven”, verklaart initiatiefneemster Deborah Gravenstijn. “Bedrijven willen graag gemotiveerde, geïnspireerde en fitte medewerkers. Topsporters zijn daarvan uitstekende voorbeelden.” Sporttalenten kunnen zich op hun beurt beter profileren richting bedrijven. Bijvoorbeeld om met potentiële sponsoren in contact te komen.

Het nieuwe sportcentrum moet het voor topsporters zo makkelijk mogelijk maken de stap naar een professionele sportcarrière te zetten. Niet alleen trainingsfaciliteiten zijn daarbij van belang, maar ook toegang tot medische ondersteuning, school, woon- en rustruimten.

www.vanakenarchitecten.nl

06-01-2014 10:15

Object Rotterdam is een beurs voor eigentijds design die gelijktijdig plaatsvindt met Art Rotterdam. Dit jaar strijkt de beurs neer in De Rotterdam, het nieuwe gebouw van architect Rem Koolhaas. Van donderdag 6 tot en met zondag 9 februari kunnen verzamelaars, professionals en andere design- en kunstliefhebbers hier terecht voor een uitgebreid aanbod van actuele nationale en internationale ontwerpen.

Object Rotterdam presenteert in oplage geproduceerde en unieke stukken op het snijvlak van design, kunst, architectuur en mode. De beurs toont werk van (inter)nationale gevestigde en upcoming designers, uit verschillende ontwerpdisciplines en in uiteenlopende materialen. Dit jaar heeft Object Rotterdam een extra reden voor een bezoek. De beurs vindt namelijk plaats in het recent geopende De Rotterdam van Rem Koolhaas' architectenbureau OMA. Het markante gebouw is gelegen op de Wilhelminapier en volgensvelen een must see op het gebied van architectuur en design. Object Rotterdam strijkt neer op de begane grond van De Rotterdam en heeft hiermee een primeur. Partner is het nieuwe trendy nhow hotel.

www.objectrotterdam.nl

06-01-2014 9:29

Naar aanleiding van de lancering van de Prix de Rome architectuur 2014 heeft het Mondriaan Fonds veel positieve reacties gekregen. Er is echter ook enige onrust ontstaan over de gewijzigde systematiek van voordrachten via scouts. Bij sommigen bestond de angst dat jonge talentvolle architecten de kans zou worden ontnomen om mee te dingen.

Het Mondriaan Fonds heeft dit systeem juist opgezet om ook architecten die zichzelf niet als kandidaat opgeven de kans te geven voor een Prix de Rome te worden voorgedragen. Bij de Prix de Rome beeldende kunst 2013 werd bevestigd dat die vooronderstelling klopt. Hoewel het fonds gelooft in het voordrachtensysteem met scouts, wil het ook jong talent een extra kans geven. Dit is immers het doel van de Prix de Rome.

Daarom neemt de organisatie de kritiek ter harte en zal aan de jury zowel de voordrachten van de scouts voorleggen als de voordrachten door derden (waaronder ook eigen voordrachten). Deze moeten zijn voorzien van een motivering van maximaal vijfhonderd woorden.

Om iedereen gelijke kansen te geven, is de deadline voor de voordrachten door derden uitgesteld tot 17 januari. Voordrachten kunnen per e-mail worden ingediend bij Marijn Veenhuijzen van Prix de Rome architectuur: m.veenhuijzen@mondriaanfonds.nl.

Elke architect die wordt voorgedragen bij het Mondriaan Fonds zal vervolgens verzocht worden om de volgende documentatie te sturen ter beoordeling voor de jury:
- Naam, geboortedatum, woonplaats, werkzaam als architect sinds.
- Portfolio van recent werk en verwijzing naar eventuele website.
- Beschrijving van de uitgangspunten van het werk.

Een internationale jury zal een shortlist selecteren op basis van bovenstaande documentatie en op basis van de motivaties waarmee scouts of derden hun voordracht hebben onderbouwd.
 

03-01-2014 8:00

Internationaal vermaarde experts zullen hun ervaringen en kennis delen tijdens het seminargedeelte van de materiaalinnovatie beurs Material Xperience, dat komende editie in het teken staat van ‘The Smart Environment’.

 

Material Xperience is het toonaangevende jaarlijkse vakevenement voor (interieur)architecten en creatieve professionals gericht op materiaalinnovatie, ontmoeten en inspiratie. Binnen het zeer actuele thema komen slimme technieken, nieuwe materialen, duurzaamheid en inspiratie uit de natuur ruim aan bod.

 

De meest bekende en invloedrijke sprekers zijn de Maleisische Ken Yeang en de Brit Michael Pawlyn. Ken Yeang is volgens The Guardian “One of the 50 people who could save the planet”. Deze ster-architect, ecoloog en auteur is vooral bekend om zijn ‘eco-architecture’ en ‘eco-masterplans’. Hij wordt beschreven als 's werelds grootste groene wolkenkrabber architect, en zal zijn werk op 24 januari tijdens een seminar uitgebreid toelichten.

 

Michael Pawlyn spreekt op 22 januari over biomimicry – het slim toepassen van lessen uit de natuur. Betonconstructies gebaseerd op botten en schedels en de werking van de neusgaten van de kameel als warmtewisselaar zijn voorbeelden.

 

Naast bovengenoemde sprekers zullen onder andere Thomas Rau, David Oakey en Manuel Kretzer verhaal houden over de slimme technieken, materialen en ontwerpen die vorm gaan geven aan onze gebouwde en ingerichte omgeving.

 

Material Xperience is het grootste evenement dat door Materia wordt georganiseerd en wordt jaarlijks gehouden. De komende editie vindt tegelijkertijd met de beurs GEVEL plaats in Ahoy Rotterdam. Material Xperience wordt gehouden van 22 t/m 24 januari 2014.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >