Nieuws


28-09-2013 8:00

Liefhebbers opgelet. Van 22 september tot en met 10 november staat in het ABC in Haarlem een bijzondere expositie opgesteld met werk van René van Zuuk Architekten onder de titel ‘Techniek als Inspiratie’.

Op 18 sokkels zijn architectonische maquettes te zien, uitgevoerd in verscheidene materialen, van projecten die dit bureau de afgelopen twee decennia heeft gerealiseerd en/of ontworpen. Deze expositie was eerder te zien bij de architectuurcentra cASLa in Almere en bij Babel in Zaandam.

 

Het ontwerpproces bij René van Zuuk Architekten, dat gevestigd is in Almere, begint altijd met een stedenbouwkundige maquette. Tijdens deze fase vormt zich het eerste concept en het idee voor het te gebruiken bouwsysteem. De kennis van technische mogelijkheden en onmogelijkheden neemt in dat proces een belangrijke plaats in. Kenmerkend voor het werk is de vorm van zijn gebouwen, waarbij geen etage of daklijn gelijk is, terwijl de functionaliteit van het ontwerp maximaal is. Daarbij worden er dikwijls bijzondere gevelbekledingen en motieven toegepast die geïnspireerd lijken op het werk van de kunstenaar M.C. Esscher.

 

Het bureau heeft nog geen projecten in Haarlem of de regio Kennemerland gerealiseerd, maar geniet wel alom bekendheid door de projecten als sportcomplex De Toekomst van Ajax, het gebouw van Architectuurcentrum ARCAM (beiden Amsterdam) en het golvende 'Blok 16' te Almere.

 

Op woensdagavond 30 oktober om 20.00 uur geeft René van Zuuk, als een soort ‘finnisage’ van deze tentoonstelling, een lezing in het ABC. Van Zuuk gaat dan in op zijn ontwerpmethodiek en vooral op hoe hij techniek gebruikt als inspiratiebron voor zijn ontwerpen.

ABC Architectuurcentrum is te vinden aan het Groot Heiligland 47 in Haarlem.

25-09-2013 8:27

 Vanaf heden is het mogelijk te stemmen op een favoriete finalist van de Dutch Design Awards (DDA) 2013. Het ontwerp met de meeste stemmen ontvangt de Fontanel Public Award.

 

Samen met nieuwe partner Fontanel betrekt DDA het publiek actief bij het beste van Nederlandse vormgeving. Stemmen kan van 24 september tot 27 oktober via www.fontanel.nl/publicaward en tijdens de DDA overzichtstentoonstelling, onderdeel van de Dutch Design Week (19-27 oktober). 

De Fontanel Public Award is een nieuwe samenwerking tussen Dutch Design Awards (DDA) en Fontanel. De award is onderdeel van DDA en wordt in samenwerking met Fontanel uitgereikt aan de finalist die de meeste stemmen krijgt van het publiek. Men kan stemmen op finalisten uit de categorieën Product, Communicatie, Ruimtelijk, Future Concepts en MINI Young Designer Award. 

Voorgaande winnaars van de publieksprijs zijn: Bloomframe Balkon (2008) door Hofman Dujardin Architecten, The Flying Grass Carpet (2009) door Hunk-Design & Id-Eddy, Revalidatiecentrum Groot Klimmendaal (2010) door Architectenbureau Koen van Velsen, Black Pearl (2011) door Studio Rolf.fr in samenwerking met Zecc Architecten en Colour Porcelain (2012) door Scholten en Baijings.

De winnaar wordt bekend gemaakt via de DDA en Fontanel website.
 

25-09-2013 8:00

De Interieur Awards maken sinds 1972 deel uit van het programma van de Biënnale Interieur en zijn uitgegroeid tot een internationale springplank voor jong talent. De organisatie van het evenement levert alvast een tipje van de sluier op aangaande de bezetting van de jury.

 

“Onder de leden van de jury voor deze editie van de Awards tellen we naast gevestigde namen nieuw talent, helemaal volgens het opzet van de Biënnale Interieur. De eigenaar van een Deens merk, een Duitse uitgever, een Poolse curator en de Jordaanse eigenaar van een Londense designwinkel zitten in de jury van de Objects-categorie, die designers en creatieven oproept om nieuwe objecten in te dienen die ons dagelijks leven kunnen verbeteren.”

“De vernieuwde Spaces-categorie, die designers en architecten oproept om ontwerpen in te dienen voor de realisatie van een cutting-edge bar op de Biënnale Interieur 2014, heeft een jury met een Italiaanse food-design specialist, een opkomend Frans designtalent, de eigenaar van een Duits merk en de President van de Biënnale Interieur.”

 

De Biënnale Interieur zal deze herfst de Interieur Awards 2014 presenteren op een roadshow met haltes in Brussel (Design September), Eindhoven (Dutch Design Week) en Berlijn (Architect at Work). Vul hier uw tekst in...

25-09-2013 8:00

Recentelijk werden de Awards voor Duurzame Architectuur uitgereikt. De winnaars zijn Gemeentehuis Brummen en Huis de Witte Roos in Delft.

De eerste prijs werd uitgereikt aan Gemeentehuis Brummen. Jurylid Hidde van der Kluit: “Dit gebouw dient als grondstoffenbank waarbij alle bouwmaterialen de komende 20 jaar dienst doen, het ontwerp is voor 90 procent demontabel en de nieuwbouw omarmt een monumentale villa.”
De tweede award die werd uitgereikt, ging naar Huis de Witte Roos in Delft. In dit duurzame renovatieproject is 93 procent energiereductie in een rijksmonument gerealiseerd. “Het resultaat is daarnaast een gebouw waarin cradle-to-cradle-materialen zijn toegepast, er bijna geen waterverbruik meer is en waarbij er sprake is van verregaande systeemintegratie.”

 

De jury beoordeelde de inzendingen op aspecten van de BREEAM methode; management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, landgebruik, ecologie en vervuiling. Alleen gebouwen die in 2011, 2012 of 2013 in gebruik zijn genomen, kwamen in aanmerking.
De jury van de prijs bestond uit professor Anke van Hal (DGBC), Hidde van der Kluit (Facility Management Nederland), Willem Lageweg (MVO Nederland), Titia Siertsema (UNETO-VNI) en Gijs Verweij (voorheen Wereldhave). Het aantal aanmeldingen voor de awards steeg flink ten opzichte van vorig jaar dus het was een flinke klus voor de jury. In totaal werden er negen projecten genomineerd voor de award Duurzame Architectuur.

 

23-09-2013 14:32

Steeds meer ontwerpers zien de kansen die crowdfunden hen kan bieden. Dat bleek uit de hoge opkomst voor het symposium 'crowdfunding voor ontwerpers' van 18 september jl. Meer dan 160 ontwerpers meldden zich aan bij Pakhuis de Zwijger voor deze bijeenkomst ter gelegenheid van de lancering van crowdfunding-platform dutchdesignstarter.com

Na afloop van de bijeenkomst stak ruim een derde van de zaal zijn hand op bij de vraag of men zelf concrete crowdfunding plannen had. dutchdesignstarter.com is een initiatief van de Stichting Dutch Design Starter. De stichting helpt Nederlandse ontwerpers hun crowdfunding campagne tot een succes te maken. 

Dutch Design Starter promoot de projecten onder design-liefhebbers. "Designkenners als Peter van Kester en Marleen Kurvers zijn als 'design critic' aan het platform verbonden. Ontwerpen die er volgens hen uitspringen krijgen extra aandacht op het platform en een positieve review die de ontwerper weer kan gebruiken bij de promotie van het project."

"Alleen Nederlandse ontwerpers die een aantoonbaar produceerbaar en origineel ontwerp willen crowdfunden zijn welkom. Voorafgaand  aan de toelating tot het platform test Dutch Design Starter het prototype en heeft een gesprek met de ontwerper. Hierbij wordt getoetst op kwaliteit van het ontwerp, realiseerbaarheid, betrouwbaarheid en 'crowdfundbaarheid'."

Voor de ontwerpers die (nog) niet aan de strenge toelatingsvoorwaarden voldoen, heeft Dutch Design Starter coaches klaarstaan. "De coaches zijn ervaren ontwerpers die juist de stap van idee naar productie goed kennen. Ook zijn er coaches op het gebied van crowdfunding en het maken van een goede crowdfunding video."

22-09-2013 10:00

Thomas Rau, architect en CEO van RAU - Turntoo is de winnaar van de ARC13 Oeuvre Award. Rau wil mensen duurzaam laten leven en pleit voor een circulaire economie, Turntoo en duurzaamheid. In deze systeemverandering worden producten niet meer verbruikt maar gebruikt. Daarbij borduurt hij voort op het C2C gedachtegoed waarbij duurzaamheid ontstaat door de cycli van zowel technische als natuurlijke producten te sluiten.  

De jury looft Thomas Rau om zijn inspirerende bijdrage aan de maatschappelijke en architectonische agenda, iets wat in haar ogen geen enkele andere architect hem op deze wijze en op dit gebied op dit moment nadoet. Rau trekt volle zalen en weet met zijn verhaal zowel vakgenoten als het grote publiek te bereiken. Zijn visie op de manier waarop de gebouwde omgeving kan wordt gemaakt, inspireert zowel publiek als opdrachtgevers, adviseurs en bouwers. Zijn denken heeft in de ogen van de jury tevens grote betekenis voor de architectengemeenschap.

Door de link naar de toeleverende industrie geeft het een doorkijk naar de potentieel nieuwe rol van architecten als productontwikkelaars. Ook de oplossingen die Rau aanreikt voor de weeffouten in de huidige ontwerp- en uitvoeringspraktijk, acht de jury buitengewoon relevant. De weg die Thomas Rau wijst naar een andere manier van produceren en ontwerpen, stelt de jury als een lichtend voorbeeld.

De jury van de ARC13 Oeuvre Award bestaat uit Willem Hein Schenk (De Zwarte Hond, BNA, voorzitter jury), Hans de Jong (Provast), Jeroen Visschers (Rotterdamse Academie van Bouwkunst) en Harm Tilman (de Architect, secretaris).

De ARC13 Oeuvre Award is onderdeel van ARC13, een reeks prijzen voor zowel gerenommeerde bureaus als jonge professionals. Dit jaar kunnen ontwerpers inschrijven voor prijzen op het gebied van stoelontwerp, interieur en architectuur. Het werk wordt beoordeeld door een vakkundige jury. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 26 november 2013 in Rotterdam.

21-09-2013 10:00

Kleurgebruik in de werkomgeving is mede bepalend voor de beleving en kan een positieve rol hebben op de prestaties van de medewerkers. Dat blijkt uit onderzoek van Sigma dat is gebundeld in het nieuwe kleuradviesboek Werken & Functioneren.

Sigma Coatings introduceerde onlangs zijn Colours of Life-filosofie, waarin mens en beleving centraal staan. "Colours of Life geeft inzicht in de biologische en psychologische effecten van kleur en kan, mits op de juiste manier toegepast, het leven en functioneren van mensen sterk verbeteren." 

"Het kleuradviesboek ‘Werken & Functioneren’ brengt de verschillende functies van ruimten in een werkomgeving in kaart. Voor elke functie wordt vervolgens de vraag gesteld welke beleving hij moet oproepen bij de medewerkers, klanten en andere bezoekers. Op basis daarvan zijn kleurplannen ontwikkeld, inspirerende kleurencombinaties die zijn gebaseerd op de acht kleurgroepen van Sigma. Alle combinaties zijn met zorg samengesteld door de kleurexperts van Sigma op basis van jarenlange ervaring en professionele kleurkennis."

De kleurencombinaties in het kleuradviesboek zijn te gebruiken als uitgangspunt bij het samenstellen van kleurenpaletten in bestaande en nieuwe ruimten. "Ze houden rekening met het totaalplan, de uitstraling van het kantoor en de al in een ruimte aanwezige kleuren. Zo is het uitgangspunt voor de vergaderruimte rust en balans, de presentatieruimte heeft een uitnodigend en stimulerend karakter en de receptie is vriendelijk en kent een duidelijke routing. De voorbeelden in het boek zijn praktijkgericht en komen uit zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten."

Sigma verzamelt naar eigen zeggen al jaren informatie over kleur en het effect ervan op de mens. "Het draait om evenwicht tussen situatie, omgeving, gebouw, inrichting, verlichting, kleur en vooral de mens als gebruiker. Sinds 2010 legt Sigma wetenschappelijke gegevens over kleur structureel vast. Samenwerking met onder meer architecten, wetenschappers en kleurspecialisten leverde een schat aan kennis op die zich nu heeft vertaald in Colours of Life. Sigma is het enige bedrijf ter wereld dat de kleurenfilosofie zo ver heeft doorgevoerd."

20-09-2013 8:50

Er staat weer een BNI-lezing op stapel. De derde lezing in de serie Raaklijnen zal op donderdag 3 oktober  verzorgd worden door Marie-Gon Vos, zelfstandig interieurstylist en een van de initiatiefnemers van de oprichting van CRISP, de beroepsvereniging voor interieurstylisten. 

"Het beroep van interieurstylist heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen", aldus de BNI. "Het beroep krijgt een aantrekkelijke lading, door de vele tv-programma's, woonmagazines en andere media. Een beroep, waar veel -voornamelijk dames- belangstelling voor hebben. Interieurarchitecten hebben al veel langer een gesettelde plek in de keten. Waar past de stylist precies? Of waar neemt deze het 'over' van de interieurarchitect en architect? Is er een groot gebied dat elkaar overlapt, of valt dat wel mee? Zijn er manieren om samen te werken, of kunnen de gebieden beter maar goed bewaakt blijven? Er wordt veel over gesproken. Wie is deze stylist eigenlijk? Een mooi moment om samen te kijken naar raakvlakken. Laten we elkaar leren kennen!"

19-09-2013 13:46

Op de uitlopers van Nederlands grootste natuurgebied de Veluwe is een innovatieve kantoorcampus verrezen voor verzekeraar Achmea. ADP architecten heeft de volledige campus ontworpen en voor de verschillende functies gebouwvormen ontwikkeld. Het gebouw is op 16 september officieel geopend in aanwezigheid van burgemeester Berends van Apeldoorn.Beeldbepalende drager van het project is de Veluwe: het open kantoorlandschap vloeit letterlijk van binnen naar buiten. ADP architecten creëerde hiermee een state-of-the-art corporate werkomgeving voor circa vierduizend medewerkers van Achmea. Verweving van werk en natuur biedt een hoogwaardige werkomgeving waar de mens centraal staat.Toen de architecten van ADP Marc a Campo en Erik Wiersema de locatie analyseerden, kwamen ze tot de conclusie dat het terrein zich uitstekend leent voor een campus: een bebouwing met een lage dichtheid, gespreid in het groen en met een optimaal contact tussen interieur en omgeving. “Daarom hebben wij het programma van eisen in een aantal gebouwen ondergebracht en niet in één groot complex", vertelt Erik Wiersema.
“Die bouwdelen zijn zo gegroepeerd dat zij de buitenruimte omarmen: het landschap wordt daardoor ‘gevangen’, maar spoelt tegelijk als het ware tussen alle gebouwen door. Zichtlijnen worden diep het gebied ingetrokken, zodat gebouwen vanuit allerlei standpunten goed waarneembaar zijn.”
De buitenruimten die zo ontstaan, zijn te verdelen in een aantal grote hoofd buitenruimten en in kleinere plein- en hofvormige ruimten. Van het masterplan is op dit moment circa 60 procent gerealiseerd. Dat betekent dat er binnen het concept nog een uitbreiding mogelijk is van ongeveer 25.000 vierkante meter.De opzet als een campus maakt het mogelijk het aan de locatie grenzende Veluwse landschap – licht glooiende duinen met berken, jeneverbes, heide en naaldbomen – naadloos over het gehele terrein door te trekken. Een aanzet hiertoe was er al in de vorm van een bestaand bos. De uitwerking van ADP architecten versterkt het gevoel midden in de natuur te werken. Het interieur van de gebouwen en het terrein tussen de gebouwen is in één samenhangend ontwerp zoveel mogelijk met elkaar verweven. Vanaf de werkplek lopen medewerkers zo de natuur in om te lunchen, te wandelen of te vergaderen. Het ontwerp benadert het terrein in zijn totaliteit: het is zowel een landschap als een kantoortuin. Verspreid in het landschap liggen bijzondere plekken die refereren aan kenmerkende elementen van de Veluwe: cirkeltuinen met fel bloeiende heidesoorten en houten paviljoens verscholen in het bos.Het middelpunt van de campus is het ontmoetingsgebouw. Dit ronde gebouw is dé openbare entree- en ontmoetingsplek voor medewerkers en bezoekers, met een vergadercentrum en een restaurant met negenhonderd zitplaatsen. In de entree van het ontmoetingsgebouw loopt het Veluws groen letterlijk het gebouw binnen. De kleuren en materialen van het interieur zijn, in lijn met het door ADP ontwikkelde concept, gezocht in de Veluwe zelf. Vanuit het ontmoetingsgebouw loop je via loopbruggen en door het groen naar de verschillende kantoorgebouwen met in totaal zo’n vierduizend werkplekken. De kantoorgebouwen met hun meanderende gevel en horizontale strookramen hebben maximale verbondenheid met het bos. De paviljoens staan als losse vergaderruimtes midden in de natuur.In 1966 was Centraal Beheer (nu Achmea) pionier op het gebied van het open landschapskantoor met het beroemde gebouw van Herman Hertzberger. In 1996 was daarna Interpolis (nu Achmea) koploper op het gebied van flexibel werken of Het Nieuwe Werken. Achmea heeft deze kijk op werken omarmd en doorontwikkeld onder de noemer ‘Het Achmea Werkconcept’. ADP architecten is er trots op dat zij deze nieuwe, toekomstgerichte kijk op werken naar een hoger plan heeft getild. “Wij hebben een totaalconcept ontwikkeld waarin het interieur en de buitenruimte om de kantoorgebouwen heen worden geïntegreerd tot een vernieuwende en gezonde werkomgeving. Alles is gericht op het welzijn van de werknemers”, aldus Erik Wiersema.Het Amsterdamse architectenbureau is verantwoordelijk voor het volledige ontwerp, inclusief het landschap, de stedenbouw, infrastructuur, gebouwen en het interieurontwerp. Voor deze omvangrijke opdracht versterkte het team van ADP architecten zich met Bureau B+B en Ex Interiors.

www.adp-architecten.nl

(Foto's: Gerard van Beek en Jeroen Musch, foto 8).
 

17-09-2013 11:00

Er staat een belangrijk evenement voor de deur: Worktech 2013 Netherlands. De vakbijeenkomst over ‘de toekomst van werken’ wordt op 9 oktober gehouden in het gebouw van ABN AMRO in Amsterdam. Tal van vooraanstaande sprekers geven acte de présence.

Belangstellenden krijgen een compleet programma voorgeschoteld over nieuwe manieren van werken, organiseren en ontwikkelen. Er worden presentaties verzorgd door onder meer dr. Frank Duffy (DEGW),  Jeremy Myerson (Helen Hamlyn Centre for Design), Harry Heijes (ABN Amro), Cees Plug (LEF Future Centre) en Bas Verhart (THNK). Onderwerpen die aan de orde zullen komen zijn bijvoorbeeld de toenemende flexibilisering van de werkplek, de toenemende invloed van technologie op werkprocessen en de wijzen waarop in de moderne werkruimte kan worden samengewerkt. 

Wotktech is een internationaal evenement. Edities van Worktech worden gehouden in onder meer New York, Melbourne, London, San Francisco and Singapore. De vorige editie in Nederland (in 2011)  was geheel uitverkocht. Ook voor de komende editie zijn de voortekeken veelbelovend. “We zijn erg blij met de positieve feedback die we nu al krijgen over de invulling van het evenement”, zegt Conference Director Isabel Dewhurst-Marks, Conference Director.

Worktech 2013 Netherlands wordt georganiseerd door Unwired. Het evenement ondersteund door Cushman & Wakefield, Johnson Controls, Jones Lang LaSalle, Plantronics, Condeco, Haworth, American Society of Interior Designers, EuroFM, FMN, So You Know Better, PI en Inside Information.

Lezers van Inside Information kunnen deelnemen aan het evenement tegen een gereduceerd tarief. In plaats van 500 euro betalen zij slechts 350 euro. Meer informatie is hier te vinden.

15-09-2013 8:00

Voor Advies- en Ingenieursbureau Oranjewoud heeft Architectenbureau Paul de Ruiter een nieuw kantoor in Oosterhout ontworpen. Het abstracte kantoorvolume van 8.458 vierkante meter bvo is landschappelijk ingepast in de geluidswal direct naast de A27. Het gebouw is met BREEAM-NL Very Good gecertificeerd en daarmee zeer duurzaam. In opdracht van OVG Real Estate heeft Dura Vermeer het pand precies in één jaar tijd gebouwd: op 12 september vindt de feestelijke opening plaats.


Het nieuwe kantoor voor Oranjewoud ligt vlak langs de A27. Het project had een zeer korte bouwtijd van minder dan 1 jaar en kwam tot stand door een intensieve samenwerking met Oranjewoud, OVG Real Estate, Architectenbureau Paul de Ruiter, Dura Vermeer Bouw, Ingenieursbureau Bartels, Projectis Projectmanagement en installatieadviesbureau Hiensch. 
 

Het vijf bouwlagen tellende kantoorgebouw, groot 8.458 vierkante meter, snijdt dwars door de geluidswal heen. Aan de kant van het parkeerterrein, waar zich tevens de hoofdentree bevindt, rust het gebouw op kolommen, terwijl het aan de snelwegkant oprijst uit het talud. Aan deze zijde is een verdiepingshoog panoramavenster van vijftig meter lengte wat het restaurant ruim uitzicht biedt op het landschap en de A27. Het restaurant biedt bovendien toegang tot de ruime patio in het midden van het gebouw, die is ingericht als binnentuin en ontmoetingsplek. Bezoekers betreden het gebouw via de hoofdentree op de begane grond, waarna ze direct via een grote eikenhouten trap naar boven worden geleid. Op de eerste etage bevinden zich de receptie, restaurant en diverse vergaderruimtes. De kantoren bevinden zich op de bovenste drie verdiepingen en zijn ingericht volgens de principes van ‘het Nieuwe Werken’; de vrije vloervlakken zijn volledig flexibel indeelbaar.
 

Het gebouw is voorzien van een door ons bureau speciaal ontwikkelde zwaar geïsoleerde aluminium vliesgevelsysteem met verticale aluminium vinprofielen. De vinprofielen zorgen door de reflectie voor extra daglicht in de kantoren. In architectonische zin abstraheren de verticale vinnen het volume tot één contrastrijk object in de groene geluidswal. Door de schaduwwerking van de vinnen en reflectie van het aluminium reageert de gevel op de zon en verandert het beeld van het kantoor mee met de weersomstandigheden. De gevels van de binnenpatio zijn eveneens bekleed met blank geanodiseerde aluminium panelen, wat ervoor zorgt dat ook de lichtinval in zowel de patio als de omliggende kantoorruimtes optimaal is.


Het kantoorgebouw Oranjewoud is klimaatbestendig en energiezuinig en daarmee zeer duurzaam  met een BREEAM-NL Very Good certificaat. Zo wordt de CO2-uitstoot gereduceerd met energiezuinige installaties, zijn er waterbesparende maatregelen genomen voor de toilet- en douchevoorzieningen en is er een ruime fietsenstalling om fietsgebruik te stimuleren. De slimme verlichting met aanwezigheidsdetectie en daglichtregelingen zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing. Bijzonder is de waterberging: het hemelwater wordt opgevangen door infiltratiekratten, waarna het water geleidelijk in de bodem verdwijnt. Tenslotte zijn in het terrein twee bronnen aangelegd voor de warmte- en koudeopslag (WKO). De pompinstallatie van deze WKO is prominent aanwezig bij de hoofdentree, want de techniek achter duurzaamheid mag best gezien worden. De nieuwbouw past daarmee helemaal binnen het MVO-beleid van het international opererende Oranjewoud.

11-09-2013 8:41

Liefhebbers van interieurarchitectuur opgelet. Op 25 september houdt de BNI in samenwerking met Materia twee lezingen. BNI-leden Sara Rosenthal en Brenda van de Laan geven die middag een lezing over hun visie over ontwerpen voor de sector 'Leisure & Hospitality'.

Rosenthal geeft in haar lezing een toelichting op het belang van radicaal innoveren bij het ontwikkelen van concepten voor de lange termijn bij Spa en Wellness Resorts. Hierbij spelen naast een prettige ruimtelijke beleving, de juiste materiaal keuze ook merkenkeuze en productkeuze een grote rol. Hoe de keuzes tot stand komen en hoe de effecten hiervan zichtbaar zijn, zal aan de hand van voorbeelden toegelicht worden met internationaal gerealiseerde projecten in de spa en wellness industrie. De modellen die zij gebruikt om de rode draad voor innovatie vast te houden geven hierbij een handvat die ook te gebruiken zijn voor andere “Leisure en Hospitality" opdrachten.

In de lezing van Van der Laan is er aandacht voor de uitdagingen die een interieurarchitect tegenkomt bij de inrichting van een publieke ruimte. Veiligheidseisen worden steeds groter, denk bijvoorbeeld aan de vereiste grootte van vluchtwegen in een hotel. Van der Laan illustreert haar verhaal met afbeeldingen van verschillende hoteloplossingen. Ook belicht ze het belang van een samenwerking met specialisten op gebied van verlichting , akoestiek, onderhoud en grafische vormgeving.

De bijeenkomst vind plaats woensdag, 25 september 2013 vanaf 14:30 uur. Plaats van handeling: Materia in Amsterdam. Deelname is gratis.

11-09-2013 8:13

De uitbreiding van de Nieuwe Park Rozenburgschool in Rotterdam is gereed. KCAP Architects&Planners is verantwoordelijk voor het ontwerp, Heijmans voor de uitvoering. Het project werd in opdracht van de gemeente Rotterdam/Stadsontwikkeling afd. Vastgoed en in samenwerking met de Nieuwe Park Rozenburgschool (Kind en Onderwijs Rotterdam) gerealiseerd. Met de uitbreiding kunnen alle voorzieningen van voorheen twee schoollocaties op één plek worden verenigd. De nieuwbouw voegt 14 klaslokalen toe aan het bestaand, monumentaal schoolpand met 7 klaslokalen.

 

De locatie van de Nieuwe Park Rozenburgschool aan de Hoflaan is een binnenstedelijke situatie in beschermd stadsgezicht. Het bestaande pand is een gemeentelijk monument uit 1931 naar ontwerp van de gebroeders Evert en Herman Kraaijvanger, in 2005 gerestaureerd en gerenoveerd door KCAP. De nieuwbouw staat achter het bestaande gebouw op het binnenterrein en volgt de contouren van een voormalig schoolgebouw. Nieuw- en oudbouw zijn door middel van een glazen multifunctionele ruimte met elkaar verbonden.

 

De nieuwbouw telt drie lagen met elk zes lokalen op de verdiepingen en twee lokalen, een speellokaal en een multifunctionele ruimte op de begane grond welke gekoppeld kunnen worden tot één grote zaal en geopend kunnen worden  naar het schoolplein. De klaslokalen delen ieder als cluster van twee een open multifunctionele ruimte in de brede gangzones voor gezamenlijke activiteiten of speciale lesdoeleinden met voldoende toezicht.

 

Met materiaal en constructie wordt nadruk gelegd op duurzaam, onderhoudsarm, gebruiksvriendelijk en flexibel indeelbaar in de toekomst. De nieuwbouw voldoet aan ‘Frisse Scholen’ (klasse B) en scoort hoog op gebied van duurzaamheid (GPR Gebouw 8). Bijzonder is de lichte houten draagconstructie die gunstig was voor de moeilijk te bereiken bouwlocatie. Het toegepaste hout zorgt bovendien voor een warme uitstraling in het interieur. De gevel is in metselwerk uitgevoerd met verdiepingshoge ramen met houten luiken die opendraaien naar de zon voor ventilatie en tegelijkertijd zonwerend functioneren.

 

De Nieuwe Park Rozenburgschool is een gemengde buurtschool in de Rotterdamse deelgemeente Kralingen-Crooswijk. Het gemengde schoolprincipe is een succes: de leerlingen vormen een juiste afspiegeling van de wijk en zitten kinderen met verschillende etnische, culturele en sociale achtergronden bij elkaar in de klas.

 

De nieuwe locatie werd met ingang van het nieuwe schooljaar op 2 september 2013 in gebruik genomen.Vul hier uw tekst in...

10-09-2013 10:00

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden opent op vrijdag 20 september het nieuwe gebouw van het Gelders Archief aan de Westervoortsedijk 67-D in Arnhem. Twee dagen later, op zondagmiddag 22 september, gaan de deuren van het gloednieuwe archiefpand open voor iedereen die geïnteresseerd is en een kijkje wil nemen.

Het Gelders Archief is jarenlang op zoek geweest naar een nieuw onderkomen. Het splinternieuwe gebouw, dat is ontworpen door architect Kees Versluis van architectenbureau De Twee Snoeken, voldoet aan de modernste normen. De architect zegt over ‘zijn’ pand: “Met zijn champagnekleurige, aluminium huid doet het gebouw denken aan een opgetilde schatkist, waaronder een transparante publieksruimte aanwezig is." Het staat vlakbij de Nederrijn en biedt een schitterend uitzicht over het rivierenlandschap.

 Het Gelders Archief is het meest energiezuinige archiefgebouw van Nederland door het gebruik van warmtepompen (die energie winnen uit de binnenlucht), een uitgekiende hoogwaardige isolatie (bijvoorbeeld wandisolatie is 25 centimeter  dik), ramen van drie lagen glas, zonwerende coating op en overstekken bij de buitenramen (om opwarming tegen te gaan, zodat minder koeling nodig is in het gebouw) en energiezuinige verlichting.

Verder beschikt Het Gelders Archief over het atrium, dat is ingericht als grote multifunctionele publieksruimte en een modern ingerichte studiezaal, die vooruit loopt op een vergaande digitale toekomst.

De tien depots hebben een gezamenlijke capaciteit van 45 kilomter archieven. In die depots is sprake van een verlaagd zuurstofniveau (17%), hetgeen dient als brandpreventie. De stroom van de elektrisch verrijdbare stellingen schakelen automatisch uit op het moment dat  er geen gebruik van wordt gemaakt. De koude kluizen voor audiovisueel materiaal beschikken over een calamiteitendepot en een opslagruimte voor museumstukken.

De officiële opening op vrijdag 20 september is voor genodigden. Op zondag 22 september staan de deuren van het nieuwe gebouw van 12.00 – 16.00 uur wagenwijd open voor iedereen die geïnteresseerd is in de nieuwste innovatieve snufjes in het fonkelnieuwe archiefgebouw. Tijdens deze open dag kunnen bezoekers deelnemen aan spannende rondleidingen, genieten van een audiovisuele presentatie en een kleine tentoonstelling van buitengewoon mooie historische stukken en kennis maken met de geschiedenis van hun eigen stad en streek.

Het programma van de open dag is te  vinden op http://www.geldersarchief.nl.

10-09-2013 9:30

Karl Lagerfeld schoot ter ere van de 85-jarige verjaardag van Cassina een serie foto’s van hun meest iconische stukken. Blikvangers zijn onder andere Gerrit Rietvelds stoel, Franco Albini’s Veliero- boekenkast en Gio Ponti’s 699 Superleggera-stoel.

Deze collectie foto’s werd afgelopen april tijdens de Salone Del Mobile in Milaan onthuld en is nu voor het eerst in Nederland te zien in het nieuwe HQ van Canoof & Lensvelt aan de Herengracht 178 in Amsterdam. Verder heeft Canoof.com tijdens Inside Design Amsterdam een expositie/pop-up store in hun HQ met verschillende design classics welke stuk voor stuk een bijzonder verhaal vertellen.

Pauline Lensvelt (founder van Canoof.com): “Canoof.com presenteerde zich voor het eerst aan het grote publiek tijdens Inside Design Amsterdam 2011 op IJburg, met de expositie ‘Vintage Jewels in Wooden Boxes’.

10-09-2013 9:00

Het hoofdkantoor van Schneider Electric in Hoofddorp is genomineerd voor de Award Duurzame Architectuur 2013. Het kantoor ontving onlangs een Breeam-NL Excellent én een ISO 50001 certificaat. De Award Duurzame Architectuur wordt uitgereikt tijdens het congres Green Buildings Holland op 19 september in Amsterdam RAI.

In december 2012 betrok Schneider Electric het nieuwe hoofdkantoor in Hoofddorp. In het pand zijn allerlei maatregelen genomen om energieverbruik structureel te verlagen. Om de duurzame doelstellingen te behalen benoemde Schneider Electric een energiemanager die zorg draagt dat de gestelde doelen worden gehaald. Hij wordt ondersteund door een team van energiespecialisten, facilitaire verantwoordelijken en het management.

Belangrijk bij het behalen van de doelstelling is dat energieverbruik steeds gemonitord en bijgesteld wordt. De doelstelling is om in de eerste 2 jaar (tot eind 2014) 30 procent energiebesparing te behalen ten opzichte van het gemiddelde van alle gebouwen waar Schneider Electric hiervoor gehuisvest was. Vervolgens volgt er jaarlijks een energiebesparing van 3 procent, met als uiteindelijk doel een besparing van ruim 50 procent.

Om de doelstellingen wereldwijd te kunnen monitoren gebruikt Schneider Electric een intern 'Energy Action'-programma. Dit monitort gebouwen op hun energiegebruik en wordt weergegeven in één centraal energiemanagementsysteem, genaamd Energy Operation.

Communicatie naar belanghebbenden is belangrijk bij het behalen van de doelstellingen. Het energiemanagementsysteem van het kantoor wordt getoond op alle TV-schermen. Daarnaast zijn de resultaten binnenkort ook via de internetsite van Schneider Electric Nederland te zien. Zij deelt de werkwijze en resultaten daarnaast met belangstellenden via white papers, artikelen en video's. Bij de bouw is ook rekening gehouden met biodiversiteit: het pand biedt faciliteiten aan kleine vogels (nestkastjes), meeuwen (grind op dak) en insecten.

'Het hoofdkantoor laat zien dat je met een normaal marktconform budget, bovengemiddeld groen kunt bouwen. Eerste analyses, die vanuit ISO 50001 zijn geborgd, tonen aan dat we de initieel gestelde doelen binnen bereik hebben', verklaart Marcel van 't Hof, Business Development & Energy Efficiency Manager bij Schneider Electric.

De Award Duurzame Architectuur wordt uitgereikt tijdens het congres Green Buildings Holland op 19 september in Amsterdam RAI. Dit jaar waren er wederom meer aanmeldingen dan het voorgaande jaar. De jury was onder de indruk van het hoge niveau van duurzaamheid.  "De genomineerden hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan en hebben goed begrepen dat duurzaamheid leidt tot economische groei", aldus Bram Adema, secretaris van de jury. De jury bestaat daarnaast uit professor Anke van Hal (DGBC), Hidde van der Kluit (Facility Management Nederland), Willem Lageweg (MVO Nederland), Titia Siertsema (Uneto-VNI) en Gijs Verweij (voorheen Wereldhave).

06-09-2013 9:07

Textiel- en interieur ontwerper Ulf Moritz ontvangt dit jaar de BNO Piet Zwart Prijs / lifetime achievement award uit handen van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en Dutch Design Awards (DDA). Volgens de jury komt de oeuvreprijs juist deze ontwerper toe gezien zijn uitdagende durf, ideeënrijkdom en trendsettend oeuvre.

De ontwerper neemt de oeuvreprijs op zaterdag 19 oktober in ontvangst tijdens de jaarlijkse prijsuitreiking van de Dutch Design Awards, onderdeel van Dutch Design Week (19-27 oktober) in Eindhoven.

De Duitse ontwerper Ulf Moritz, geboren in 1939 in Schroda (Polen), woont en werkt sinds 1962 in Nederland. Tijdens zijn – nog niet afgesloten – carrière van meer dan een halve eeuw, ontwierp hij mode en gordijnstoffen, meubelstoffen, wandbekleding, tapijten en interieur accessoires. Ook verzorgde hij tentoonstellingen, richtte showrooms in en werkte als art director voor tijdschriften. Zijn ontwerpen tonen een herkenbaar handschrift bestaande uit een diversiteit aan stijlelementen in combinatie met verrassende materialen en innovatieve technieken. Opdrachtgevers zijn Europese bedrijven zoals De Ploeg, Sahco, Danskina, Marburg Wallcoverings, Vorwerk en Ruckstuhl.

De kosmopoliet Ulf Moritz doet wereldwijd ideeën op en vertaalt deze in overtuigende collecties waarbij elegante esthetiek en commerciële doelen steeds in evenwicht zijn.
Behalve een internationaal befaamde industrieel textielontwerper was Ulf Moritz ook een zeer gewaardeerd hoofddocent van de Design Academy Eindhoven. Hij leidde de afdeling "Man and Identity". Deze functie combineerde hij ruim 30 jaar met zijn eigen ontwerpbureau.

Moritz was een inspirerende docent, zeer kritisch en kwaliteitsgericht en met oog voor bijzonder talent. Veel van zijn studenten horen inmiddels tot de internationale ontwerptop.
Dit alles maakt zijn gerealiseerde oeuvre internationaal befaamd en trendsettend. Nooit eerder ontving een textielontwerper de BNO Piet Zwart Prijs. Met het uitreiken van de prijs aan Ulf Moritz krijgt niet alleen deze prestigieuze ontwerper, maar ook het vakgebied de aandacht die het verdient.

De BNO Piet Zwart Prijs is de jaarlijkse oeuvreprijs voor een Nederlandse ontwerper die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan het ontwerp-vakgebied. De DDA, BNO en de jury van de BNO Piet Zwart Prijs streven bij de toekenning aan een ontwerper naar verscheidenheid binnen de verschillende ontwerpsectoren. De prijs bestaat uit een geldelijke waarde van 4.000 euro, die wordt besteed aan - afhankelijk van de winnaar - een publicatie, tentoonstelling of een ander project naar keuze. De organisatie is sinds 2009 in handen van de DDA in samenwerking met BNO. De jury bestaat uit Hans Dirken (voorzitter), Gertrude Hooykaas, Rob Huisman, Paul Mijksenaar, Bruno Ninaber Van Eyben, Tet Reuver, Gerard Unger en Marijke van der Wijst.

Winnaars van vorige edities zijn productontwerper Bruno Ninaber Van Eyben (2008), grafisch ontwerper Gert Dumbar (2009), fotograaf Willem Diepraam (2010), interieurarchitect en tentoonstellingsontwerper Marijke van der Wijst (2011) en typograaf Gerard Unger (2012).

05-09-2013 13:24

Na twee edities in 2010 en 2012 organiseren de initiatiefnemers van de Hedy d’Anconaprijs voor excellente zorgarchitectuur – Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en TNO – een nieuwe prijsronde. De prijs richt zich specifiek op gebouwen in de zorgsector waarbij stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur, architectuur en/of interieurarchitectuur het zorgconcept ondersteunen. Om innovaties te bevorderen is deze editie open voor niet-conventionele opdrachtgevers die eigen initiatief tonen.Gilian Strofer (Concern) is juryvoorzitter. De andere leden zijn: Mark Kramer (VUmc), Marien van der Meer (Sophia Revalidatie), Marlies Rohmer (Architectenbureau Marlies Rohmer), Vincent Roozen (Gemeente Rotterdam) en Janette Spiering (Vivium Zorggroep Weesp). Half november maakt de jury drie tot maximaal vijf genomineerde projecten bekend. In juni 2014 wordt de winnaar bekendgemaakt.

"De Hedy d’Ancona-prijs en de eraan gekoppelde debatten en publiciteit beogen de kwaliteit van zorggebouwen in al haar facetten te verbeteren. Nu het scheiden van wonen en zorg door het huidige kabinet met kracht wordt ingezet, zijn ideeën voor innovatieve, veilige huisvesting voor mensen met (zich ontwikkelende) zorgvragen steeds meer actueel. Om innovaties te bevorderen stellen we deze editie open voor niet-conventionele opdrachtgevers die eigen initiatief tonen", aldus de jury.

Iedereen kan een zorgproject, dat na 1 oktober 2011 is voltooid, voordragen: opdrachtgevers, ontwerpers, initiafiefnemers, zorgprofessionals, corporaties, ontwikkelaars, zorgondernemers, gemeenten, gebruikers. Het kan gaan om nieuwbouw, herbestemming, renovatie of om een gebiedsontwikkeling van een ensemble van gebouwen. Aanmelden en inzenden kan tot 30 september 2013.

In 2010 en 2012 is de Hedy d’Ancona-prijs, bestemd voor een excellent zorgproject, voor de eerste en tweede maal uitgereikt. De prijs is geen doel op zich, maar een middel om aandacht te vragen voor de mogelijkheden om de omgeving van mensen die zorg ontvangen en verlenen aanzienlijk te verbeteren.
De prijs draagt de naam van Hedy d'Ancona, die als minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur (1989-1994) verantwoordelijk was voor het opzetten van het rijksarchitectuurbeleid. Zij is ruim 25 jaar actief betrokken bij het bouwen voor de zorgsector.

www.hedydanconaprijs.nl

05-09-2013 11:52

Forbo Flooring geeft met een speciaal openingscongres op maandag 16 september in Den Haag het startschot voor de Dutch Green Building Week (DGBW). Architect Paul de Ruiter, oud-voorzitter van de Amerikaanse Green Building Council, Tim Cole, en het duurzaam pragmatische, onconventionele architectencollectief Denieuwegeneratie geven maandagmorgen lezingen rondom het onderwerp: ‘Certificering van gebouwen: een garantie voor duurzaamheid?’. De DGBW vangt vervolgens om 13.00 uur officieel aan.

Architectenbureau Paul de Ruiter is bekend van talloze innovatieve, duurzame projecten zoals het emissievrije TNT Centre in Hoofddorp. Denieuwegeneratie baarde opzien met het startproject Dutch Mountain. Met minimale middelen greep het bureau moeiteloos de realiteit van de huidige stedelijke opgave - transformatie, hergebruik, tijdelijkheid - aan en integreerde hierin een basis van duurzaam strategisch denken.

De Dutch Green Building Week (16 tot en met 20 september) gaat over duurzaam bouwen, wonen, werken en duurzame gebiedsontwikkeling. Het thema voor de derde editie van het event is ‘Green means business’. Met dit thema wil de organisator, de Dutch Green Building Council, Nederland inspireren en tonen wat de business case van duurzaam bouwen en ontwikkelen is. Conclusie: groen bouwen en ontwikkelen is niet duurder dan conventioneel bouwen. Groen bouwen is daarom niet alleen goed voor people en planet, maar ook voor profit. Green means business.

Forbo Flooring is dit jaar gouden sponsor van de week. Voor veel meer informatie, het precieze programma en aanmelding voor het Forbo congres of de DGBW zie www.forbo-flooring.nl/congres of http://www.dgbw.nl/.

04-09-2013 9:35

Is Het Nieuwe Werken (HNW) per definitie productiviteitsverhogend? Nee, zegt een groep Nederlandse hoogleraren. In een opinieartikel in de Volkskrant keren zij zich tegen de flexibilisering van de werkvloer op universiteiten en hogescholen.

HNW lijkt zich in ons land de laatste jaren ontwikkeld te hebben van innovatieve huisvestingsoptie tot onwrikbaar geloofsartikel. Tal van organisaties denken (of worden ervan overtuigd door allerhande 'professionals') dat zij niet meer meetellen wanneer zij HNW niet hebben ingevpoerd. Hiermee wordt dan bedoeld dat een moderne zichzelfrespecterende organisatie achter de feiten aanloopt (en dus minder productief is) wanneer deze geen gebruik maakt van flexplekken, loungebanken en output-gericht denken. 

Geen misverstand: het nadenken over de eigen werkprocessen en het invoeren van vernieuwingen heeft in veel gevallen inderdaad een positieve invloed, niet alleen op de productiviteit en het werkplezier van medewerkers, maar ook op het imago van een bedrijf. Dat betekent echter niet dat het gedachtenloos invoeren van HNW per definitie zou leiden tot die veelgenoemde pluspunten.

Bij een aantal hogescholen en universiteiten weet men er ondertussen alles van. Ongetwijfeld geprikkeld door mooie consultantverhalen is menige wetenschappelijke instelling de laatste jaren overgegaan op flexibilisering van de werkplekken. Wetenschappers worden hierbij in toenemende mate geacht hun werkplek te delen en/of hun werk uit te voeren in een open kantooromgeving. De vraag of de dognmatische nieuwe werkomgeving eigenlijk wel past bij het karakter van de werkzaamheden van de gebruikers is daarbij blijkbaar niet aan iedereen gesteld.

In een artikel in de Volkskrant vegen Brian Burgoon, Marlies Glasius (UvA), Daniel Thomas (Universiteit van Leiden), Willemijn Verkoren (Radboud Universiteit Nijmegen), Wolfgang Wagner (VU) en Dubravka Zarkov (Institute of Social Studies) de vloer aan met HNW. "Deze werkvorm is bij uitstek ongeschikt voor wetenschappelijk werk", stellen zij. "Om onderzoek te kunnen doen moet je analytisch redeneren en schrijven, waarvoor een hoge mate van concentratie noodzakelijk is." Vooral voor jonge onderzoekers, die veelal (nog) geen huis hebben waar zij comfortabel kunnen thuiswerken, is de ontwikkeling bedreigend: "Het eigen kamertje, hoe klein ook, is van groot belang voor deze groep."

De wetenschappers wijzen erop dat de keuze voor HNW in wetenschappelijke instituten een typisch Nederlandse liefhebberij is. "De Nederlandse praktijk staat haaks op de internationale wetenschappelijke omgeving. Vrijwel overal buiten Nederland (in 25 van de 26 onderzochte universiteiten) heeft de vaste staf, van docent tot en met hoogleraar, een eigen kamer."

De Nederlandse keuze voor HNW kan kwalijke gevolgen hebben, stellen zij: "Nederlandse universiteiten brengen door het delen van kamers tot structurele norm te verheffen hun internationale concurrentiepositie in gevaar." Want uit vergelijkend onderzoek zou blijken dat deze praktijk problemen oplevert. "Niet alleen voor het werkklimaat, maar tenslotte ook voor het aantrekken en vasthouden van de beste wetenschappers."

Overigens is weerstand tegen vernieuwing op de kantoorvloer een bekend fenomeen. Onderzoek wijst uit dat een verandering in de kantooromgeving per definitie gepaard gaat met kritische tegengeluiden. Deze komen onder meer voort uit de predispositie van de persoon die geacht wordt te veranderen, de angst voor het onbekende, het verlies van status, de verstoring van groepsrelaties en het gebrek aan tact bij de invoering (Implementatiehandboek CfPB deel 1, pag. 55-56). Op de facilitair verantwoordelijken van de verschillende hogescholen en Universiteit in Nederland rust de schone taak om te bepalen of het opninieartikel van de hoogleraren voortkomt uit één van de hierboven genoemde weerstands-factoren, of dat er inderdaad een meer structureel probleem is. 

  

03-09-2013 10:00

Femke Herregraven, Lex Pott, Yuri Veerman en Sander Wassink zijn de vier talentvolle finalisten van de MINI Young Designer Award (MYDA) 2013. Een internationale jury kiest de winnaar, die op 19 oktober bekendgemaakt wordt tijdens de awardshow in Eindhoven, onderdeel van de jaarlijkse Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven. Deze vindt plaats van 19 to en met 27 oktober. De aanmoedigingsprijs voor jong ontwerptalent, mede mogelijk gemaakt door MINI Nederland, omvat een geldprijs van 2.500 euro en een jaar lang rijden in een MINI.

De MYDA selectiecommissie – bestaande uit Saskia van Stein (Bureau Europa), Dimitri Nieuwenhuizen (LUST), Agata Jaworska (Droog Design), Irene van Peer (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht), Lena Shafir (Shafir Etcetera), Mary Hessing (Eigen Huis & Interieur) en Karina van Eeten (Design Academy) – heeft uit alle inzendingen dit jaar vier finalisten aangewezen, in plaats van de gebruikelijke drie. De kwaliteit van inzendingen was dit jaar zo hoog dat de commissie hiertoe heeft besloten. Opvallend was met name het hoge aantal talentvolle grafisch ontwerpers. Dit valt terug te zien in de genomineerden.

Vier finalisten

Femke Herregraven
Voor Femke Herregraven is grafisch ontwerp een instrument om onze complexe samenleving en de daarin aanwezige machtsstructuren te onderzoeken. Met de houding van een journalist stelt ze problemen en ongelijkheden aan de kaak.

Lex Pott
Het werk van ontwerper Lex Pott kenmerkt zich door een procesmatige benadering van natuurlijke materialen als hout, metaal en steen. In zijn ontwerpen brengt hij deze grondstoffen terug tot de essentie en toont hij de verschillende fasen die het materiaal in de bewerking doorloopt.

Yuri Veerman
Grafisch vormgever Yuri Veerman maakt in zijn werk veelal gebruik van culturele symbolen, die hij ontrafelt en opnieuw in elkaar zet. Op die manier moedigt hij mensen aan op een andere manier te kijken naar het door hem aangesneden onderwerp.

Sander Wassink
Kunstenaar en ontwerper Sander Wassink daagt ons uit de perceptie van schoonheid te herdefiniëren. Wassinks non-functionele producten zijn te beschouwen als denkmodellen die vragen opwerpen over de essentie van kijken, functionaliteit, vergankelijkheid en schoonheid.

Zie de volledige motivatie en selectiecriteria op: http://www.dutchdesignawards.nl

...


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >