Nieuws


26-08-2013 8:40

We zijn weer een designmerk rijker. "Lonc is het nieuwe design- en meubellabel in Nederland en ontstaan in Den Haag (Caballerofabriek), met een duidelijke eigen product- signatuur", medlen de initiatiefnemers.

"Waar we naar streven zijn tijdloze producten met een lange levensduur. We ontwerpen vormen die teruggebracht zijn tot eenvoudige curves en subtiele bewegingen. Hiervoor zetten we de huidige productie technieken in en ligt onze focus op duurzaamheid en kwaliteit. De producten van Lonc hebben van alles nèt genoeg om te overtuigen. Ingetogen en toch nadrukkelijk aanwezig."

Lonc noemt uitgangspunten als duurzaamheid, kindvriendelijkheid, multifunctionaliteit, goede ergonomie en een positieve uitstraling. "Onze meubels zullen u verrassen door hun eenvoud in design en toepassing van materialen. Onze producten zijn met recht Dutch Design; ontwerp en productie vinden in Nederland plaats. Een bewuste keuze, korte levertijden en goede kwaliteitscontrole. Al onze producten zijn recyclebaar."

20-08-2013 8:30

Jaarlijks presenteert de stichting Archiprix de beste afstudeerplannen van de Nederlandse masteropleidingen op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Winnaar van de Archiprix 2013: Tara Steenvoorden. Met haar afstudeerproject blaast zij het voormalig Paleis van Justitie aan de Amsterdamse Prinsengracht weer nieuw leven in.

Ondanks dat het de laatste jaren kommer en kwel is in de bouw en een recordaantal architecten zonder werk zit, is er ook af en toe goed nieuws te melden uit de branche. De nieuwe lichting getalenteerde architecten, allen geselecteerd door hun opleiding op kwaliteit, inhoud en verbeeldingskracht toonde zich klaar voor de opgave van de toekomst. Transformatie van leegstaande kantoren, krimp, verdichting en klimaatproblematiek veel van de huidige thema’s waren in de plannen vertegenwoordigd. Het ontwerp Pas-de-Deux, waarin leegstaand erfgoed wordt herbestemd kwam als beste plan naar voren en won de eerste prijs.

Het ontwerp
Het voormalig Paleis van Justitie, een gebouw met een rijke geschiedenis die begint in de zeventiende eeuw wanneer het als weeshuis fungeert, wordt door Steenvoorden getransformeerd tot de Nationale Balletschool, een nieuw onderkomen voor jong danstalent. In het plan vinden de nog restende klassieke elementen een nieuwe samenhang en worden oorspronkelijke kwaliteiten teruggevonden en versterkt. Tegelijk schuwt de architect niet om een groot deel van het gebouw tegen de vlakte te gooien en een op de nieuwe functie toegesneden uitbreiding te ontwerpen op een wijze die zo vanzelfsprekend is dat het gebouw speciaal voor de nieuwe functie ontworpen lijkt. Bovendien heeft zij het historische gebouw haar waardigheid teruggegeven en ontdaan van alle in de loop der jaren ontstane ‘bouwkundige vervuiling’.
Programmatisch is er sprake van drie hoofdgroepen die door twee herontdekte en vrijgemaakte binnenhoven gescheiden worden. Hierin zijn dansstudio’s, een theater en ruimten voor regulier onderwijs ondergebracht. Deze worden bekroond door een volledig nieuwe bouwlaag waarin het woonprogramma voor de dansstudenten is ondergebracht.
Steenvoorden omschrijft haar aanpak als een Pas-de-Deux: 'een proces van afgewogen stappen die gefundeerd zijn in een diepgaand onderzoek. Niet gevoed door een nostalgische wens tot conserveren of de drang tot sloop, maar in een dialoog tussen behoud van het kwalitatief bestaande en uit behoefte geboren nieuwbouw wordt het gebouw gereedgemaakt voor de toekomst'. Naast het plan maakte de ontwerper een digitaal boekwerk waarin de transformatie inzichtelijk wordt gemaakt, deze is via de iTunes store gratis te downloaden voor Ipad.

Oordeel jury
Het juryrapport over het ontwerp: ‘De herbestemming tot Nationale Balletschool van het Paleis van Justitie aan de Prinsengracht levert een overtuigend resultaat op. Met het uitmuntende ontwerp slaagt de ontwerper erin om een combinatie van de nieuwe functie en het bestaande gebouw te realiseren die bijzonder wordt door het ontstaan van nieuwe ruimten en belevingen in het complex. Er is niet gekozen voor één krachtige ingreep of een contrasterende aanpak van oud en nieuw. De ontwerper is helemaal in het gebouw gekropen en heeft op professionele wijze een consistente eenheid ontworpen. Het ontwerp is mooi en eenvoudig gematerialiseerd en er is een prachtige ruimtelijkheid gecreëerd.’

16-08-2013 10:05

Het paviljoen dat onderwijsorganisatie ‘TRI groei in groen’ heeft laten ontwerpen en bouwen voor de Floriade 2012, krijgt een tweede leven als kinderboerderij annex natuurcentrum in Barneveld. Het is aangekocht door vmbo-school De Meerwaarde die het een plaats geeft bij de school. In september arriveren de kinderboerderijdieren en wordt het paviljoen in gebruik genomen.

Het TRI-paviljoen was geheel in overeenstemming met de duurzaamheidsgedachte van de Floriade ontworpen om na afloop te worden hergebruikt. Het gebouw is dan ook gedemonteerd en alle herbruikbare elementen worden opnieuw gebruikt, zelfs de schroeven. Van de vleugels van het paviljoen worden stallen gemaakt voor varkens en koeien. In de hoofdruimte zijn mogelijkheden voor lesgeven en andere representatieve activiteiten.

De gezamenlijke TRI-organisaties houden zich intensief bezig met het interesseren en opleiden van jongeren voor de sector. Tijdens de Floriade hebben de aangesloten bedrijven een breed scala aan activiteiten ontwikkeld in het paviljoen. Zo hebben er ongeveer 4500 leerlingen van basisscholen in het paviljoen een workshop ‘Hoe ontwerp ik een tuin’ gevolgd, verzorgd door studenten van Hall Larenstein uit Velp. Daarnaast is het gebouw gebruikt voor diverse symposia, vergaderingen van de TRI-regio’s en heeft het gediend als ontvangstruimte voor relaties van TRI, aangesloten bedrijven en sponsoren. Ook vond hier de finale van de Nationale Beroepenwedstrijd Tuinaanleg 2012 plaats.

13-08-2013 11:00

Onder het motto 'verenigde krachten zorgen voor sterker ondernemen' slaan vier bedrijven uit de wereld van het design en de architectuur de handen in elkaar voor een nieuwe manier van ondernemen. Een ongeziene samenwerking onder producenten die van het platgetreden pad afwijken en een nieuw concept voor hun showroom bedachten.

Senso (kunstzinnige gietvloeren en wanden), Estrikor (multifunctionele Barrisol-spanplafonds, Artolis-spanwanden en AVC-glaswanden), Niko (designschakelmateriaal en huisautomatisering) en Modular (architecturale designverlichting). Die vier producenten richtten samen de Concept Gallery op, een nieuwe hotspot voor designliefhebbers, architecten en interieurvormgevers.  De galerie is te vinden in het hartje van designliefhebbend Antwerpen.

Waar winkels al jaren verschillende merken onder één dak bundelen, bleven producenten tot nog toe elk op hun eigen terrein. Maar de tijden veranderen. Samenwerken betekent niet alleen besparen op huur- en verbruikskosten; het is gewoon logisch om vandaag de koppen bij elkaar te steken en samen tot een succesverhaal te komen. Integratie leidt namelijk tot inspiratie, zo redeneren de initiatiefnemers.  In de Concept Gallery zijn alle toepassingen in één setting te zien, aangevuld met een flinke portie kunst en cultuur. In de Concept Gallery leert de bezoeker de nieuwste denkwijzen en concepten uit diverse industriële takken kennen.

De inrichting van de Gallery is van de hand van de Nederlandse designer Edward van Vliet (Moroso, Bisazza, Moooi, L'Oréal). De grootste uitdaging voor hem was de juiste toon zetten en een ruimte creëren die eenheid uitstraalt; een plek waar de bezoekers zich met elkaar verbonden voelen. De Concept Gallery zelf is 250 vierkante meter groot. Er zijn geen aparte hoeken per merk te vinden; het was namelijk de bedoeling de verschillende interieurmaterialen te integreren in een realistische setting.

De Concept Gallery is veelzijdig. Er staat een lange vergadertafel waaraan een grote groep kan aanschuiven; de kleine gezellige zithoeken nodigen uit voor een conversatie met één of twee gesprekspartners. In de prachtige keuken N2 van het designmerk Nuuun wordt de lunch bereid en kan men terecht voor een kop lekkere koffie.

Omdat het niet realistisch is spanplafonds en -wanden, vloeren en verlichting permanent te vernieuwen, worden de permanente productinnovaties levendig verwerkt in een twintig meter lange wand die werkt als een 3D-moodboard. Hierin krijgen producten, stalen, kleuren en nieuwe materialen non-stop een update. Concept Gallery is naast showroom ook een belevingsruimte vol nieuwe prikkels, met tijdelijke tentoonstellingen, workshops en toonmomenten. Zo ontdek je er de eerste maanden het pikante fotografisch werk met een knipoog van Jean van Cleemput.

De Concept Gallery is vrij te bezoeken op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag kan men er terecht van 10.00 tot 16.00 uur. Woensdag is de Gallery alleen op afspraak te bezoeken. Nadere informatie: http://www.conceptgallery.be

05-08-2013 8:00

De grondige restauratie van het Jachthuis Sint Hubertus in Het Nationale Park De Hoge Veluwe nadert zijn tussentijdse oplevering. Deze zomer kunnen bezoekers eenmalig het ‘naakte’ Jachthuis van architect Berlage zien, zonder interieur. Restauratie-architect Maarten Fritz: ‘Zo zal het nooit meer te zien zijn.’

In september 2012 begon de grondige restauratie van het monumentale Jachthuis Sint Hubertus uit 1920, in opdracht van de Rijksgebouwendienst. Directe aanleiding was de brandgevaarlijke situatie die was ontstaan omdat elektrische installaties niet meer voldeden aan de veiligheidseisen. Er waren echter meer onderhoudswerkzaamheden nodig (o.a. metsel- en voegwerk en lood- en leiwerk) en daarom werden deze gebundeld uitgevoerd.

De restauratie wordt uitgevoerd door Aannemingsbedrijf Nico de Bont  uit Vught. Architectenbureau Fritz uit Bussum heeft het ontwerp voor de restauratie gemaakt en voert ook de directie over de uitvoering. Een bijzondere klus daar Berlage elke tegel en steen ontwierp en de elektrische installaties zorgvuldig achter de binnenwanden wegwerkte. Fritz: ‘De graniver tegelvloer op de begane grond bijvoorbeeld, is belegd met kleine tegeltjes van geperst glas. De meeste daarvan lagen los. Voor de restauratie werden zij één voor één genummerd en de individuele scheefstand en positie per tegel genoteerd. Alleen op deze manier konden wij er voor zorgen dat ze later op exact dezelfde plek konden worden teruggeplaatst.’

Het eerste deel van de restauratie is eind juni afgerond. Het Nationale Park De Hoge Veluwe wacht speciaal met het terugplaatsen van het interieur zodat bezoekers het Jachthuis eenmalig zonder meubilair kunnen zien. Het is voor het eerst dat de ruimten van het Jachthuis op deze manier te bezichtigen zijn door publiek. Fritz: ‘Het Jachthuis is überhaupt nog niet eerder leeg geweest, dat is op zich al bijzonder. Wat nu vooral uniek is, is dat de bezoekers letterlijk op de huid van het Jachthuis kunnen kijken. Alles is gereinigd, de kleuren van vloeren, wanden en plafonds zijn helderder dan ooit en er staan geen hekjes om meubilair te beschermen. Zoals het interieur nu te zien is, zal het nooit meer te zien zijn.’ Van 3 juli tot en met 31 augustus zijn er rondleidingen.

In september wordt het Jachthuis nog eenmaal voor een maand gesloten zodat het op de oorspronkelijke manier kan worden ingericht. Per 1 oktober is het Jachthuis inclusief inrichting weer open voor rondleidingen. Er worden dan nog wel restauratiewerkzaamheden uitgevoerd, vooral aan de buitenkant van het gebouw. In april 2014 wordt het Jachthuis definitief opgeleverd.

Het Jachthuis Sint Hubertus is het voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller, stichters van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het is een ontwerp van architect H.P. Berlage, die niet alleen het gebouw zelf ontwierp, maar ook het interieur, tot het meubilair en zelfs het servies en bestek aan toe. Vandaar dat het Jachthuis geldt als een ‘Gesamtkunstwerk’. Ook het bijbehorende park met vijverpartijen is van de hand van Berlage. Het Jachthuis werd gebouwd tussen 1916 en 1920.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >