Nieuws


29-06-2013 8:00

Tijdens de aanstaande Dutch Design Week (DDW) is de VPRO mediapartner van het internationale designevenement. In de VPRO Gids, op vpro.nl, radio en televisie zal innovatie centraal staan. Hiermee haakt de VPRO met zijn blik op de wereld aan op het gedachtegoed van Dutch Design Week, dat verder kijkt dan alleen vormgeving van dit moment en zich met een multidisciplinaire blik op de toekomst richt.

Zowel Dutch Design Week als de VPRO biedt een podium aan mensen uit allerlei disciplines die bezig zijn de wereld mooier, slimmer of op andere manieren beter te maken. “Wij verwachten een spannende match tussen mediapartner VPRO en de Design Community vanwege de integere, nieuwsgierige en eigenzinnige houding die ze met elkaar delen’, aldus Martijn Paulen”, General Manager DDW.

“De VPRO is voortdurend op zoek naar de frontlinies van het menselijk denken. Juist nu de crisis haar hoogtepunt heeft bereikt, barst het overal van de ideeën om onze toekomst verder vorm te geven. Tijdens Dutch Design Week komen veel van die ideeën samen. We kijken ernaar uit om dit alles met ons publiek te delen via radio, televisie en internet’, aldus Stan van Engelen, hoofdredacteur VPRO TV. 

Het evenement biedt inzichten in de toekomst, met grenzeloze creativiteit en inventiviteit van honderden gerenommeerde ontwerpers en creatieve talenten. Voor de VPRO een herkenbare manier om naar de wereld van morgen te kijken en reden om mediapartner te worden van Dutch Design Week.

De komende editie van DDW vindt plaats van 19 t/m 27 oktober 2013 in Eindhoven.

 

28-06-2013 10:23

Conceptueel cateringcollectief Cateringa & Kompanen heeft zijn eigen hoog pop-up restaurant gebouwd van oud ijzer uit de haven. Op verzoek van het Rotterdams Wijktheater verzorgen ze daar voorafgaand aan de nieuwe reeks voorstellingen een diner voor maximaal 50 gasten. Het theaterstuk, getiteld Charlois aan het water, is gebaseerd op verhalen uit de wijk en richt zich op de transitie van de Maashaven van industriegebied tot stad. Het restaurantje van 11 bij 5 meter bereidt alle zintuigen hier op voor. De muren, het dak, de tafels en zelfs de banken zijn gemaakt van archiefkasten uit de oude Bosman-loods en golfplaten van de graanelevatoren die nog aan de haven staan. Binnen schijnen lampen gemaakt van oude stootwillen van Just Lavooij op de gegalvaniseerde tafels.

Voor ‘Liefde gaat door de Maas’ is het cateringcollectief op zoek gegaan naar alles wat eetbaar is in het Maasgebied en de rivieren. De interactie tussen gasten is naar Rotterdams gebruik recht voor zijn raap: aanschikken aan lange tafels, doorgeven, samenwerken en eerlijk delen. Kaarten voor de voorstellingen zijn te verkrijgen via de websites van het Rotterdams Wijktheater of de Cateringa & Kompanen Facebookpagina.

27-06-2013 12:42

Ruim honderdduizend bezoekers trok de Dag van de Architectuur, op 250 activiteiten in zestig plaatsen. "Een groot succes, met een variëteit aan activiteiten in de deelnemende plaatsen", aldus de organisatie.

"Het is een laagdrempelige manier om het grote publiek in contact te brengen met architectuur en architecten. En zo de rol en betekenis, maar vooral ook de beleving van architectuur te benadrukken. Ik heb er veel vrolijke en geïnteresseerde gezichten gezien", stelt directeur Fred Schoorl van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA). Het thema van de Dag van de Architectuur zaterdag en zondag was 24 uur architectuur.

Het thema was bedoeld als loflied op gebouwen die 24 uur per dag gebruikt worden en mensen die 24 uur per dag in touw zijn. Juist voor deze gebouwen is het belangrijk dat het er dag en nacht prettig verblijven is. Bovendien raakte het thema de actuele gedachte dat we gebouwen intensiever moeten gebruiken dan slechts een paar uur per dag.

De Hofpoort in Rotterdam zette mensen aan het denken over de haast onbegrensde mogelijkheden van een leegstaand kantoorgebouw van 15.000 vierkante meter. Elke etage van het 24 verdiepingen tellende gebouw bood een andere activiteit, van kantoren voor de redacties van Joop en Vers Beton, tot een restaurant met weids uitzicht over de stad, en met als klap op de vuurpijl een heuse rollerdisco. Anno 2013 kan een kantoorgebouw van bijna 40 jaar oud dus in veel meer behoeften voorzien dan wellicht ooit gedacht.

In Arnhem maakten de koepelgevangenis, revalidatiecentrum Groot Klimmendaal en Hotel Haarhuis duidelijk hoe uiteenlopend de behoeften zijn van gebruikers van 24-uursarchitectuur, en hoe architecten daarop inspringen. Een mindervalide persoon heeft een ander ritme en stelt andere eisen aan een gebouw dan een hotelgast. Voor een gevangene zijn andere voorzieningen nodig dan voor een vakantieganger. Architecten verdiepen zich in deze behoeften en zijn steeds beter betrokken bij alle stappen van het bouwproces.

De honderdduizenden forensen die dagelijks Utrecht Centraal aandoen, konden inzicht krijgen in wat er allemaal komt kijken bij de herontwikkeling van een stationsgebied dat tegelijk 24 uur blijft draaien. Het Centraal Station en het gebied eromheen maken een enorme ontwikkeling door, terwijl de treinen blijven rijden en de winkels blijven draaien.

"Je kunt de vertaalslag die architecten maken goed zien aan de nieuwe stations die worden opgeleverd. Het zijn prettige ontmoetingsplekken geworden", zegt Schoorl. Veel stations waren plaatsen waar je in de avonduren misschien liever niet kwam, al was het maar vanwege de duistere sfeer. Kleur en licht dragen er volgens Schoorl aan bij dat het aangenaam toeven is op de stations, ook in de avonduren.

Het was de 27e editie van de Dag van de Architectuur, met als doel de mythe van de architect te doorbreken en zijn werk dichter bij het grote publiek te brengen. "Het tijdperk van onbereikbare stararchitects is voorbij. Het is steeds duidelijker geworden dat de architect jouw adviseur, jouw kompaan is, die wensen kan vertalen naar een concreet gebouw", aldus Schoorl.

Tientallen bureaus zetten hun deuren open tijdens het weekendevenement. Mensen konden er terecht voor gratis advies. Dat heeft allemaal meegeholpen aan het wegnemen van drempelvrees, net als de komst van architectenwinkels in Nederland. Zaterdag zijn er weer drie geopend: in Den Haag, Delft en Utrecht.

De Dag van de Architectuur en de architectenwinkels zijn manieren voor architecten om in de fors krimpende markt toegankelijker te zijn, mensen te helpen en mogelijke klanten te ontmoeten. De omzet in de sector is de afgelopen jaren meer dan gehalveerd. De architect moet het publiek meer en meer zelf opzoeken. De drukbezochte Dag van de Architectuur biedt een uitgelezen kans. Het is aan de architect om die mensen te verleiden.

www.dagvandearchitectuur.nl

25-06-2013 8:00

Op zondagmiddag 23 juni heeft de voorzitter van de jury, Wytze Patijn, de genomineerden bekendgemaakt voor de Rietveldprijs 2013. De drie genomineerden zijn: Turnhal Nieuw Welgelegen door NL Architects, Victas Centrum voor Verslavingszorg door JDvD Architecten en het bestuurscentrum Rabobank Nederland door Kraaijvanger.

De Rietveldprijs is de tweejaarlijkse Utrechtse architectuurprijs.  Sinds 1991 stimuleert Stichting Rietveldprijs de openbare discussie over de kwaliteit van de gebouwde omgeving in Utrecht met deze architectuurprijs. Dit jaar wordt de prijs voor de twaalfde de keer uitgereikt.

Uit een voorselectie van acht projecten koos de jury deze drie genomineerden voor de Rietveldprijs 2013. De bekendmaking vond plaats tijdens een goedbezocht evenement in de Torenzaal van het Utrechts Centrum voor de Kunsten. De architecten van de acht geselecteerde projecten lieten hun gebouw nog eenmaal van hun beste kant zien in een korte presentatie-estafette, alvorens de jury zich ging beraden.

Tijdens het juryberaad ging de zaal - onder leiding van Pieter Hooimeijer, voorzitter van het bestuur van de Stichting Rietveldprijs -  in gesprek over de kwaliteit van de Utrechtse bouwproductie. Hierna maakte de jury haar oordeel bekend. De jury keek daarbij naar de kwaliteit van het project zelf, maar ook naar de bijdrage die het project levert aan de gebouwde omgeving van de stad Utrecht.

De jury bestaat dit jaar uit architect en voormalig rijksbouwmeester Wytze Patijn, architect Oliver Thill, architect Annette Marx en planoloog Peter Paul Witsen.

In november wordt bekend gemaakt welk project dit jaar de Rietveldprijs wint. Tevens wordt dan de RTV Publieksprijs uitgereikt. Het publiek kan vanaf nu tot eind september zijn stem uitbrengen op een van de acht geselecteerde projecten, waaronder zich ook de drie projecten bevinden die door de jury genomineerd zijn. Bij de prijsuitreiking in november zal ook een publicatie worden gepresenteerd, met daarin het juryverslag en een beeld- en tekstessay van de projecten.
 
 

22-06-2013 8:00

Afgelopen vrijdag 21 juni werd de uitbreiding van de terminal van Eindhoven Airport en de nieuwbouw van het hotel Tulip Inn Eindhoven Airport feestelijk geopend. KCAP Architects&Planners en De Bever Architecten, die samen met NACO onder de naam ‘Constellation’ ook de eerste terminal in 2005 hebben getekend, zijn verantwoordelijk voor het ontwerp.

De uitbreiding bestaat uit een nieuwe voorzone van 2.000 vierkante meter met extra retail- en horecafaciliteiten op de begane grond, 2.700 vierkante meter aanbouw aan de aankomsthal en 2.700 vierkante meter voor kantoren op de bovenverdieping. Het hotel biedt op 8 verdiepingen plaats aan 120 kamers, een bar, ontbijtruimte en fitnessvoorzieningen. Restaurant en vergaderruimtes worden in het terminalgebouw aangeboden.

"Met de realisatie van de nieuwbouw en het hotel is de terminal in staat om de passagiersgroei tot 2020 te faciliteren. We verwachten dat het aantal passagiers dan rond de vijf miljoen zal liggen", zegt Joost Meijs, Algemeen Directeur Eindhoven Airport. 2012 sloot Eindhoven Airport af met een record van bijna 3 miljoen passagiers, na de bouw van de nieuwe terminal in 2005 werden in dat jaar ca. 1 miljoen passagiers verwerkt.

Met een mogelijke uitbreiding werd al in het oorspronkelijke ontwerp rekening gehouden. Daarvoor werd een groeimodel geconcipieerd waarin afzonderlijke bouwelementen gerealiseerd kunnen worden zoals de uitbreiding van de aankomst- of vertrekhal, de voorzone en het hotel. "Het groeimodel is onderdeel van onze stedenbouwkundige ontwikkelingsvisie voor Eindhoven Airport tot een knooppunt van mobiliteit en zakelijke activiteit en biedt de nodige flexibiliteit om ook op toekomstige ontwikkelingen te kunnen reageren", zegt Kees Christiaanse, oprichter van KCAP.

“Evenals het eerste terminalgebouw worden uitbreiding en hotelnieuwbouw gekenmerkt door functionaliteit en transparantie en door een duidelijke verwijzing naar de techniek en dynamiek van de luchtvaart in vorm en materialisatie”, zegt Stefan de Bever, partner van De Bever Architecten.  De terminal werd met 65 m verlengd en is een voortzetting van de gebogen dakvorm, de V-vormige kolommen en de gevel uit staal, glas en aluminium. De voorzone werd vergroot en biedt naast commerciële faciliteiten ruimte aan de hotellobby met receptie en toegang tot liften en trappen.

Het hotel staat als een solitair boven op de vertrekhal. De constructie met de betonnen gevel rust geheel op twee kernen en twee wandschijven. Aan de buitenzijde is de gevel bekleed met metalen gevelelementen. Vorm en positie van het hotel verlenen herkenning en symboolkarakter aan het nieuwe ensemble van Eindhoven Airport met behoud van de bestaande kwaliteiten van overzichtelijkheid en heldere logistiek.

De bouwwerkzaamheden zijn eind 2011 begonnen en vervolgens binnen een volledig operationeel vliegveld gerealiseerd.

20-06-2013 9:40

Interieurarchitect Kees Marcelis geeft op 23 juni lezingen in de Bloemenkiosk Jansplaats in Arnhem. De lezingen worden gehouden op de ‘Dag van de Architectuur’ en tijdens de ‘Mode Biënnale’ in Arnhem.Kees Marcelis van Studiokeesmarcelis (studio voor (interieur)architectuur en vormgeving) is een veelzijdig ontwerper. Hij ontwerpt naast interieurs ook gebouwen en producten zowel in binnen- als buitenland.

Ter gelegenheid van de Dag van de Architectuur is, het door Studiokeesmarcelis gerealiseerde project, de Bloemkiosk op de Jansplaats in Arnhem omgebouwd tot een klein theater. Hier kunnen vanaf 13.00 uur belangstellenden ieder uur een gratis lezing door Kees Marcelis bijwonen. Gasten worden meegenomen door verschillende interieurwerelden. Ook wordt kennisgemaakt met de projecten die gerealiseerd zijn door Kees Marcelis.

Vorig jaar kreeg Kees Marcelis de kans om op een markante plek in de binnenstad een nieuwe bloemenkiosk te ontwerpen. De kiosk was inmiddels 34 jaar oud en hard aan vervanging toe. Het resultaat is een iconisch gebouw met allerlei doordachte details. Overdag in gebruik als bloemenzaak en ’s avonds, mooi verlicht, als een baken op de Jansplaats in Arnhem.
In het weekend van 22 en 23 juni wordt in Arnhem de ‘Dag van de Architectuur’ georganiseerd. Tevens vindt in deze periode de ‘Mode Biënnale’ plaats, die in het teken staat van het zogenaamde ‘witte weekend’. Kees Marcelis knoopt met de inhoud van zijn lezingen aan bij dit thema. Hij toont witte interieurs en zal spreken over rust en stilte in zijn interieur-, exterieur- en productontwerpen en de relatie met mode.Er is ook een speciaal gemaakte creatie te zien van modeontwerper Irving Vorster uit Arnhem. Hij ontwerpt couture en pret a porter voor vrouwen. Zijn speciale interesse in architectuur vertaalt zich in asymmetrische vormen en een ritmisch lijnenspel.

www.keesmarcelis.nl


 

19-06-2013 8:00

B+O Architectuur en Interieur en B+O Landschap en Stedenbouw zetten op zaterdag 22 juni van 10.00 tot 16.00 uur de deuren open tijdens de nationale Dag van de Architectuur. De architecten, ontwerpers en tekenaars van de bedrijven laten op deze dag zien wat zij doen, door middel van beeldpresentaties en maquettes.

Daarnaast geven de architecten vrijblijvend esthetisch advies aan bezoekers met bijvoorbeeld kleine of grote verbouw- of nieuwbouwplannen. Ook zullen de bedrijven invulling geven aan het thema ’24 uur Architectuur’. De Dag van de Architectuur valt tevens samen met het open huis van de Gasfabriek, het pand waarin B+O is gevestigd. 

Tijdens de Dag van de Architectuur, die wordt geïnitieerd door de Bond van Nederlandse Architecten, laten architectenbureaus in heel Nederland zien wat zij doen en waar zij mee bezig zijn. Zo ook B+O Landschap en Stedenbouw en B+O Architectuur en Interieur uit Meppel.

B+O bestaat inmiddels dertien jaar en is in deze periode uitgegroeid tot één van de grotere architectenbureaus in Noord-Nederland. Naast een rondleiding door de Gasfabriek krijgen de bezoekers uitleg over de visie, de totstandkoming en de uitvoering van verschillende projecten. Voorbeelden van deze projecten zijn de nieuwbouw van De Schiphorst op het ziekenhuisterrein van Zorgcombinatie Noorderboog en de ontwikkeling aan de Hoofdstraat in het centrum van Meppel.

17-06-2013 8:00

In Amsterdam heeft NL Hotel Museumplein officieel haar deuren geopend. Het  boetiekhotel bevindt zich midden in de monumentale Concertgebouwbuurt. Voor het verrassende, eigentijdse interieur heeft ontwerper Edward van Vliet zich laten inspireren door Hollandse Meesters uit de Gouden Eeuw.

NL Hotel Museumplein heeft achttien kamers en een ruime (ontbijt)lobby, gedecoreerd met Delfts blauw en intrigerende kunstfoto’s. Eigenaar Remco de Graaf: “Het hotel ligt vlakbij het Museumplein en het modedistrict van de stad. Een karakteristiek herenhuis, in de beroemde Plan Zuid-stijl, is getransformeerd tot een luxe en intiem hotel met klassieke details. De duurzame houten vloeren, stoffering en stillevens aan de muur ademen het verleden. Gasten kunnen er genieten van uitgebreide persoonlijke aandacht.”

Bij binnenkomst springen de wit marmeren receptie en de kleurrijke stoelen direct in het oog. "Daarnaast dragen de speciaal ontworpen vitrage en vitrinekasten bij aan een bijzondere sfeer. Edward van Vliet tekent ook nu weer voor de markante verlichting. Het Dutch Design met een twist heeft het boetiekhotel een heel eigen karakter gegeven."

NL Hotel Museumplein heeft twee kamertypes: Deluxe en Comfort. Voor een ongestoorde nachtrust zijn alle rustige kamers voorzien van een uiterst comfortabele boxspring met anti-allergische matrassen en kussens. Ook is er een werkplek met gratis WiFi. In de compacte badkamers zijn warme kleuren in betonstuc gecombineerd met stijlvol sanitair.

16-06-2013 8:00

In Brussel wordt van 5 tot en met 30 september weer de manifestatie Design September Gehouden. Dit is een jaarlijkse evenement voor alle designliefhebbers en omvat meer dan 100 culturele en commerciële evenementen in Brussel.

De stad wordt zo, gedurende een hele maand, de plaats voor ontmoetingen met verschillende Belgische maar ook internationale designers. Het festival blijft de verschillende toepassingen van design en multidisciplinaire relaties belichten: meubilair, architectuur, het object, maar ook grafische vormgeving en textiel…

Een grote diversiteit aan kwalitatieve evenementen, aangeboden door tal van verenigingen en onafhankelijke organisaties, verrijken het culturele luik van Design September; tentoonstellingen, lezingen, een designmarkt, Pecha Kucha, bezoek aan de ateliers van Brusselse designers.

Zoals elk jaar nemen een groot aantal opkomende ontwerpers deel aan het parcours. Gedurende de hele maand hebben de deelnemende emblematische designwinkels, pop-up stores en flagship stores een speciale inrichting rond een merk, en/of een designer en zijn nieuwe producten.

13-06-2013 8:54

Altijd al eens onalledaagse gebouwen willen bezoeken waar het 24 uur per dag bruist? Nieuwsgierig naar de binnenkant van stations, ziekenhuizen, (lucht)havens, energiebunkers, gevangenissen en andere gebouwen? Op 22 en 23 juni kan het op de 27e editie van de Dag van de Architectuur. Tientallen architectenbureaus openen hun deuren voor het publiek. Op maar liefst 45 plaatsen in Nederland zijn in totaal zo’n 250 evenementen.

De samenleving is 24 uur in beweging en de architectuur beweegt mee. De Dag van de Architectuur is dit jaar een ode aan gebouwen die altijd in bedrijf zijn. Goede architectuur is in staat om mensen dag en nacht in hun behoefte voorzien. Architectuur is er eigenlijk altijd. Of het nu gaat om een ziekenhuis met veel bedrijvigheid of een energiecentrale met weinig mensen. Architectuur moet dienend zijn aan de gebruikers ervan. De Dag van de Architectuur biedt het publiek de kans om dit weekend in juni een uniek inkijkje te krijgen in deze wereld van 24 uur architectuur. Gebouwen die anders lastig toegankelijk zijn, zijn nu speciaal open voor iedereen.

Bovendien vinden er in heel Nederland talloze activiteiten plaats en is er voor ieder wat wils: van fiets-, bus- en boottochten, expedities, nachttochten, kinderactiviteiten en rondleidingen tot debatten en tentoonstellingen. Het thema ’24 uur architectuur’ heeft overal een eigen invulling gekregen. Op de website http://www.dagvandearchitectuur.nl/ staat het volledige programma. Via Twitter en Facebook loopt een fotowedstrijd, waarbij deelnemers kans maken op de 24 uur architectuur klok.

Tientallen architectenbureaus bieden hun diensten aan het publiek met gratis ontwerpsessies of een adviesgesprek. Maar ook tentoonstellingen van eigen werk en rondleidingen door en langs projecten staan op het programma. Het is voor deelnemende architectenbureaus een uitgelezen kans om te laten zien wat hun toegevoegde waarde is voor de woon en leefwensen van de consument.

24 uur architectuur toont veel gebouwen die hun voormalige 24-uurs functie verloren hebben en nieuwe functies hebben gekregen. In Arnhem is de Koepelgevangenis te bezoeken, die een nieuwe functie moet krijgen na 2015, het jaar dat de gevangenis sluit. In Rotterdam staat het voormalige Shell gebouw leeg. Het 24 verdiepingen tellende gebouw, de Hofpoort, verandert dit weekend in een ware stad, waar het leven 24 uur doorgaat. De watertoren op Rotsoord in Utrecht krijgt binnenkort een nieuwe bestemming met daarin flexibele werkplekken, vergaderruimtes en op de bovenste verdieping een restaurant met een panoramisch uitzicht over de stad.

Het doel is het publiek op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met het werk van architecten. De Dag van de Architectuur wordt geïnitieerd en gecoördineerd door de BNA. De organisatie is in handen van lokale architectuurcentra, culturele instellingen en architectenbureaus.

Amersfoort
22 en 23 juni – 24 uur Vathorst
In Amersfoort is tijdens de Dag van de Architectuur een 24 uur Architectuurprogramma met Dag-en Nachtrondleidingen en een dauwtrapfietstocht met ontbijt. De activiteiten zijn geconcentreerd rond de wijk Vathorst.

Amsterdam
23 juni – 45 gebouwopenstellingen
Amsterdam maakt zich op voor de grootste Dag van de Architectuur ooit. Meer dan 45 bijzondere gebouwen openen hun deuren en er worden talloze activiteiten georganiseerd. Voor sommige rondleidingen is het mogelijk vooraf te reserveren.

Arnhem
22 juni – ‘a day in a life’
Verschillende gebouwen zijn te bezichtigen waar mensen langdurig verblijven, zoals de koepelgevangenis, Revalidatiecentrum Groot Klimmendaal (Gebouw van het Jaar 2010 ) en het St. Elisabeths Gasthuis, een voormalig ziekenhuis dat is omgebouwd tot levensloopbestendige appartementen.

Apeldoorn
21 en 22 juni – Apeldoornse architectuur van schemer naar duister
Op de langste dag in Apeldoorn, vrijdag 21 juni, ga je met de fiets in de schemering foto’s maken van gebouwen waar 24 uur per dag gewerkt wordt. De tocht voert onder andere langs Wegener, Sandd, Gelre Ziekenhuis, Hoofdkantoor Politie, Ambulancepost Zuid en de Brandweer.

Assen
22 en 23 juni – Bruggen en Kunstwerken
Expositie en discussie over Bruggen en Kunstwerken langs het opnieuw bevaarbaar te maken Kanaal in Assen.

Delft
22 juni – Ontwerpen aan de Spoorzone Delft
In Delft staat de Dag van de Architectuur in het teken van de Spoorzone. De ontwerpersvereniging Delft Design organiseert workshops en een architectenmarkt om ontwerpen te maken en te presenteren van wonen in de Spoorzone op vrije kavels onder de titel 'Zicht op Delft'. Ook wordt er een dependance van de Architectenwinkel geopend.

Den Haag
22 juni – divers programma
Een vol programma met veel gebouwopenstellingen, een Architectenwinkel, debat, fietsexcursie, rondleidingen en een rondvaart. Neem een kijkje in bijzondere gebouwen die anders niet toegankelijk zijn, zoals de Raad van State of De Tempel. Architectuurgidsen verzorgen gratis rondleidingen en vertellen over het ontwerp en de geschiedenis van het gebouw. Of bezoek een lezing of debat over actuele ontwikkelingen die bepalen hoe Den Haag er in de toekomst uit zal zien.

Deventer
22 en 23 juni – Goud in handen
De expositie ‘Goud in handen’ is te zien in architectuurcentrum Rondeel en gaat over de transformatie van de historische binnenstad van Deventer. Tijdens de Dag van de Architectuur en de opvolgende week is er een Architecten-advieswinkel waar je gratis advies van architecten kunt krijgen die werkzaam zijn in en rondom Deventer.

Eindhoven
22 en 23 juni – 24 uur stad
Ga op 22 juni tijdens de Dag van de Architectuur op expeditie in de Eindhovense wijk Geestenberg. Dit is één van de mooist bewaarde ‘bloemkoolwijken’ van Nederland. Daarnaast presenteert Architectuurcentrum Eindhoven samen met Plaza Futura op zondag 23 juni twee films met als thema 'stad maken'.

Gorinchem
21 juni – architectuurplaquette fietstocht
Op 21 juni vindt in Gorinchem de tweejaarlijkse plaquettefietsroute plaats. De route voert langs een nieuwe selectie gebouwen in Gorinchem en soms wordt ook de bijbehorende architectuurplaquette onthuld. Bij verschillende panden vertelt de architect het verhaal achter het gebouw.

Gouda
22 juni – 24-uurs marathon ontwerpsessie
Op zaterdag 22 juni zijn vanaf 10 uur ’s ochtends 24 uur lang architecten beschikbaar om jou te helpen bij je architectonische droom. Hieraan zijn geen kosten verbonden. De marathonsessie vindt plaats in de fraaie Agnietenkapel in de binnenstad van Gouda.

Groningen
21, 22 en 24 juni – Tied zat!
De uitslag van de Grote Groninger Gebouwenenquête wordt bekendgemaakt en er zijn diverse bus- en fietstochten. Ga mee met de leegstandtour, de herbestemmingstour, de Ypke Gietema-tour, of de specialistenbus. Bezoek bijzondere gebouwen, bekijk de speciaal geselecteerde films of dompel je onder in de Prijzenparade. De dag wordt geopend met de traditionele Dagborrel.

Haarlem
22 juni – gebouwopenstellingen en meer
Rondleidingen en openstellingen van bijzondere gebouwen die gerelateerd zijn aan het thema ’24 uur architectuur’ zoals Poppodium Patronaat, de energiebunker Waarderpolder en werkplaats Nedtrain. Er is een boottocht waarin je getuige bent van het ‘stadsontwaken’ van Haarlem. Kom ook naar de Doe en Knutselworkshop voor jong en oud.

Heerlen
23 juni – gebouwopenstellingen
Rondleidingen en openstellingen van gebouwen die gerelateerd zijn aan het thema 24 uur architectuur zoals Nieuwsdruk Limburg, Campus Niger, Busterminal Heerlen, Brandweerkazerne Zuid-Limburg, Q-Park Parkeergarage, de Carmelkapel en Atrium Medisch Centrum.

Hilversum
22 en 23 juni – 24-uurs ontwerpmarathon
In Hilversum vindt een 24-uurs ontwerpmarathon plaats. Terwijl de ontwerpers druk bezig zijn, is er een Pecha Kucha avond vol internationale architectuurinspiratie. Beide dagen zijn er gebouwen en architectenbureaus die hun deuren openstellen voor het publiek.

Hoofddorp
21 en 22 juni – Haarlemmermeer by night
Vrijdagnacht rijd je met een bus rond in Haarlemmermeer langs nachtelijke bedrijvigheid. Het is een mooie gelegenheid om 's nachts te fotograferen en daarom krijg je voorafgaand aan de excursie op donderdag 13 juni een workshop nachtfotografie.

Houten
22 juni – Speed Creatie Voor Slow Architecture
Creatievelingen, designers, gebiedsbetrokkenen en passanten worden uitgedaagd om gebruiksvoorstellen en beeld- en belevingssuggesties te doen voor het toekomstige op cultuur gespitste centrumgebied van Houten. Het event is een onderdeel van het 24-uurs project: Design Never Sleeps.

Maastricht
22 juni – De Groene Loper
Met aandacht voor het A2-project met aandacht voor de bovengrondse gebiedsontwikkeling "De Groene Loper" door middel van lezingen en een rondleiding.

Nagele
22 en 23 juni – Aldo van Eyck`s Nagele
Welke invloed heeft Aldo van Eyck gehad op de Nederlandse architectuur? Wat was zijn rol bij het ontwerp van Nagele? Kom tijdens de Dag van de Architectuur voor het antwoord naar Museum Nagele, naar de expositie 'Spelen en wonen'.

Nijmegen
22 juni – diverse activiteiten op het Mariënburgplein
Zaterdag 22 juni wordt het Mariënburgplein omgetoverd tot een plein vol activiteiten. Er vindt onder andere een nachtwandeling plaats en precies 12 uur later kun je dezelfde wandeling bij daglicht maken. Jong en oud kunnen aan de slag met een workshop Lattedralen. Regionale architecten hebben éénpersoonsbioscoopjes ontworpen en gebouwd. Er is een speciale openluchtfilmvertoning en live muziek.

Roermond
22 juni – dagvullend programma
Een dagvullend programma met de architectuurfilm 'Koolhaas Houselife' een stadswandeling door de binnenstad, eindigend in het Cuypershuis. Hier wordt een lezing verzorgd door het SRAL (Stichting Restauratie Atelier Limburg) Er is ook de mogelijkheid om te overnachten in het Arresthuis (winnaar Gebouw van het Jaar Regio Zuid 2012).

Rotterdam
21 en 22 juni – 24hofpoort
Wat kun je doen met 15.000 vierkante meter kantoorvloer? Je kunt er een hele stad bouwen, waar het leven 24 uur lang doorgaat. 24 uur lang is dit hét epicentrum van de Dag van de Architectuur in Rotterdam. Kom eten, drinken, dansen, ontspannen, ontbijten, ontdekken, kunst kijken, ontmoeten, rolschaatsen, creëren, shoppen en meer! Er zijn tijdens de Dag van de Architectuur ook veel gebouwopenstellingen in Rotterdam.

Utrecht
22 juni – expedities door het Stationsgebied en meer
Het hele weekend kun je exposities, open huizen, rondleidingen, expedities, films en lezingen bezoeken op verschillende locaties in Utrecht. Beleef de Dag van de Architectuur in het Stationsgebied en Winkelcentrum Hoog Catharijne waar architecten, historici en kunstenaars je op sleeptouw nemen. Breng een bezoek aan de dubbelexpositie Urban Trajectories of verdiep je in de vrij-stad tijdens de lezing en discussie Anarcity. De watertoren op Rotsoord is nog eenmaal open met een prikkelend programma voordat de verbouwing van start gaat. De Rietveldprijs toont het beste van de recente Utrechtse bouwproductie.

Veenendaal
22 juni – 24-uurs pop-up architectuur-store
De 24-uurs pop-up architectuur-store in het kernwinkelgebied van Veenendaal biedt een programma met verschillende activiteiten, zoals lezingen en presentaties, een foto-expositie, consult van lokale architectenbureaus, georganiseerde rondleidingen door het gebied en de uitreiking van de Puiprijs 2013.

Vijfhuizen
22 en 23 juni – Stellingname
Alle waterwerken in de polder en het Kunstfort bij Vijfhuizen kennen geen openings- en sluitingstijden. Tijdens de landelijke Dag van de Architectuur wordt stilgestaan bij de bevindingen van de tentoonstelling 'Stellingname - water, land & innoverend erfgoed' in het Kunstfort bij Vijfhuizen. Je kunt ook kamperen bij het Kunstfort met ‘veldbedden in de polder’. Voor eten en kampvuur wordt gezorgd!
 

11-06-2013 13:00

Velto nodigt belangstellenden uit om aanwezig te zijn bij een lezing over trends op kantoor van Mieke Tacken in de Velto Zitkamer op 25 juni. Mieke Tacken is docent Trend Forecasting en Product Styling bij Stylingacademie Artemis in Amsterdam. Daarnaast heeft ze haar eigen ontwerp- en trendconsultancybureau. Jarenlang heeft zij samengewerkt met Edward van Vliet, een bekende Nederlandse ontwerper. Tacken werkt voor buitenlandse opdrachtgevers voor bijvoorbeeld de Evteks beurs in Istanbul en Heimtextil in Frankfurt.
Door haar analyse van een groot aantal praktijkvoorbeelden krijgen deelnemers inzicht in de belangrijkste trends en ontwikkelingen in interieurontwerp van onze werkplek. Tacken gaat in op onderwerpen als onder andere Het Nieuwe Werken, algemene trends in kantoorinrichting en de culturele context, de drie generaties die werken in het kantoor van nu, interieuroplossingen en nieuwe werkomgevingen. Het programma start om 15.45 uur en sluit rond 17.30 uur. Aanmelden kan via http://communicatie@velto.nl.

11-06-2013 12:00

De Rietveldprijs wordt dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt. De jury van deze Utrechtse architectuurprijs, bestaande uit voormalig rijksbouwmeester Wytze Patijn, architect Oliver Thill, architect Annette Marx en planoloog Peter Paul Witsen, heeft acht projecten geselecteerd uit de Utrechtse bouwproductie van 2011 en 2012.

Op zondag 23 juni krijgen de architecten van de geselecteerde projecten de kans om hun project nader toe te lichten aan jury en publiek. Daarna vindt er een discussie plaats onder leiding van de voorzitter van de Stichting Rietveldprijs Pieter Hooimeijer. Aan het einde van de middag maakt de jury van de Rietveldprijs 2013 de genomineerden bekend. De prijsuitreiking van de Rietveldprijs 2013 staat gepland in het najaar. De bijeenkomst van 15.00 tot 17.30 uur vindt plaats in het UCK (Torenzaal), Domplein 4. (aanmelden via aorta@aorta.nu

De jury heeft acht projecten geselecteerd die in aanmerking komen voor de Rietveldprijs 2013:
Zwembad Krommerijn (Jeanne Dekkers Architectuur)
Hoofdkantoor IPMMC, Papendorp (Claus en Kaan architecten)
Kromhoutkazerne (Meyer & Van Schooten Architecten)
Turnaccomodatie, Nieuw Welgelegen (NL Architects)
Universiteitsbibliotheek Drift (Grosfeld van der Velde Architecten) en binnenplein (Karres en Brands Landschapsarchitecten)
Victas Centrum voor Verslavingszorg (Architectenbureau JDdV Architecten)
Bestuurscentrum Rabobank Nederland (Kraaijvanger)
Woningbouw en commerciële voorzieningen spoorzone Terwijde ( Dil & Bonazzi Architecten

Publieksprijs

Ook dit jaar bepalen Utrechters via de website van de Rietveldprijshttp:// (www.rietveldprijs.nl) welk project de RTV Utrecht Publieksprijs wint. Dit jaar is RTV Utrecht voor het eerst mediapartner van de publieksprijs. Op de website is vanaf 23 juni extra informatie te vinden. Studenten van de School voor Journalistiek maken korte filmpjes over de acht projecten. In de zomer zullen deze worden uitgezonden door RTV Utrecht. De filmpjes zijn vanaf juli ook te zien op de website van de Rietveldprijs. De RTV Utrecht Publieksprijs wordt tijdens de prijsuitreiking in het najaar bekend gemaakt en uitgereikt.

Open huis dag
Op de Dag van de Architectuur op zaterdag 22 juni zal een aantal geselecteerde projecten de deuren openen voor publiek en geven architecten een rondleiding. Op de website van Architectuurcentrum Aorta wordt bekend gemaakt welke projecten tijdens de Dag van de Architectuur open huis houden. http://www.aorta.nu

10-06-2013 9:00

Na een periode van bijna 30 jaar hebben architecten Roberto Meyer en Jeroen van Schooten besloten hun samenwerking te beëindigen. Samen hebben zij in 1984 het succesvolle bureau MVSA Meyer en van Schooten architecten opgericht.
 

Het bureau is onder meer verantwoordelijk voor de ontwerpen van het ING-hoofdkantoor, de renovatie van het ministerie van Financiën, de uitbreiding en renovatie van New Babylon in Den Haag en de nieuwe Kromhout Kazerne in Utrecht. Het bureau is medeverantwoordelijk voor de herontwikkeling van het Centraal Station Rotterdam.
 

Roberto Meyer heeft de aandelen van Jeroen van Schooten, Gerard van Hoorn en Barry van Waveren verworven. Hij zet de activiteiten voort van de ondernemingen MVSA, MVSA international en MVSA Suisse Sa (io).
 

Per 1 juli 2013 starten Jeroen van Schooten, Do Janne Vermeulen en Gerard van Hoorn een nieuw architectenbureau onder de naam 'Team V Architectuur' te Amsterdam. Per 1 juli 2013 zal Barry van Waveren verder gaan als zelfstandig architect, gevestigd te Amsterdam.

10-06-2013 8:00

Afgelopen week vond in Zaandam de beurs Design District plaats. Een fotoimpressie van de zonnige beurs.


 

09-06-2013 10:00

Jachthuis Sint Hubertus op de Veluwe wordt tijdens de restauratie met chirurgische precisie behandeld. Het is vergelijkbaar met de restauratie van een kunstobject. Dat vertelde restauratiearchitect Maarten Fritz tijdens de persrondleiding in Jachthuis Sint Hubertus op woensdag 5 juni.
 


Het Jachthuis Sint Hubertus in Het Nationale Park De Hoge Veluwe dateert van 1920. Restauratie moet er voor zorgen dat het monument naar ontwerp van architect Berlage ongeschonden wordt doorgegeven aan volgende generaties. Sinds augustus 2012 is Jachthuis Sint Hubertus vanwege de restauratiewerkzaamheden gesloten.

Fritz legde uit dat voor de restauratie vergelijkend onderzoek is gedaan naar het werk van Berlage, zijn tijdgenoten en zijn inspiratiebronnen, maar dat ook is onderzocht wat de bedoeling was van de oorspronkelijke opdrachtgevers van het Jachthuis. Waarom ziet het Jachthuis er zo uit? Hiermee is geprobeerd de gedachtewereld van met name mevrouw Kröller-Müller te doorgronden. De intense studie en de brede en gedetailleerde analyse van het object zelf, zorgen ervoor dat het jachthuis nu in zijn geheel wordt behandeld als een kunstobject.

Volgens Eddy de Veer van Aannemingsbedrijf Nico de Bont zijn er in het jachthuis veel onbekende en unieke materialen gebruikt. Het bouwteam gaat heel zorgvuldig te werk om te komen tot de juiste keuzes van de nieuwe materialen en de juiste manier van werken. Het is ook een grote uitdaging om moderne installaties in het monument te plaatsen. Restaureren van Jachthuis Sint Hubertus gebeurt met ‘minutieuze chirurgische precisie’.

De restauratie kent een strak tijdschema waarbij er dagelijks zo’n 70 vaktechnische mensen op de bouwplaats lopen. Dat is gezien de structuur van het Jachthuis een enorm aantal. De restauratie is naar verwachting in april 2014 afgerond. Vanaf oktober 2013 is het jachthuis weer gedeeltelijk open voor het publiek.

Van deze fase van de restauratie is een video gemaakt: de restauratie is in volle gang, op een aantal bijzondere werkzaamheden die door specialisten wordt gedaan, wordt dieper ingegaan. Zoals de restauratie van de 26.000 glazenvloertegeltjes, de 150 bijzondere lamparmaturen, het schilderwerk en het oude beslag en de stalen toegangsdeuren.

07-06-2013 11:00

Op 22 juni geeft de stad Kortrijk het startschot voor de negende editie van Week van het Ontwerpen. Negen dagen lang wordt de stad ondergedompeld in een mix van tentoonstellingen, lezingen, performances, installaties, awards en ontmoetingen met de creatieve wereldtop. Vijftig ontwerpopleidingen uit Vlaanderen, Wallonië, Noord-Frankrijk en andere landen stellen er hun afstudeerproject voor. Innovatieve bedrijven presenteren er hun nieuwste producten. Designbureaus pakken uit met vernieuwende concepten. Week van het Ontwerpen wordt georganiseerd in samenwerking met de stad Kortrijk, Designregio Kortrijk, Designplatform Vlaanderen, Voka, Howest en Vives. Naast bekende attracties als the Jewelry Award, Talent Factory en de tentoonstelling van de afstudeerprojecten van meer dan vijftig ontwerpopleidingen, is er ook dit jaar weer een aantal internationaal gerenommeerde sprekers. Nieuw zijn de kiosk op de Grote Markt en de vitrines van Designregio aan de Broelkaai, die de bezoeker wegwijs maken in het programma en de evenementen. Het volledige programma is te vinden op http://www.weekvanhetontwerpen.be/

06-06-2013 2:02

Architectuur neemt een prominente plek in tijdens de economische handelsmissie deze week in Duitsland. Het Koninklijk paar bezocht dinsdag het Mercedes-Benz Museum van UNstudio in Stuttgart. Vooraanstaande Nederlandse architectenbureaus nemen deel aan de missie. De   organisatie is in handen van de BNA.

Inzet van de missie in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg is om Nederlandse bedrijven uit de topsectoren te presenteren als aantrekkelijke zakenpartners. Het over het voetlicht brengen van de toegevoegde waarde van de Nederlandse architectuur als exportproduct staat centraal. In dit kader organiseert de BNA het architectuurprogramma in opdracht van Agentschap NL. De missie staat onder leiding van minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) en koning Willem-Alexander en koningin Máxima. 

De Nederlandse architecten voeren zeker vijftig matchmakinggesprekken met potentiële Duitse opdrachtgevers. Ook presenteren ze zich tijdens de missie aan Duitse architectenbureaus. De BNA werkt intensief samen met het postennetwerk in Duitsland en brengt Nederlandse architectenbureaus zo in contact met het Duitse bedrijfsleven. Deelnemende bureaus zijn Studioninedots (Amsterdam), Benthem Crouwel Architekten (Amsterdam), Onix (Gronigen), Atelier PRO Architekten (Den Haag), KAW Rotterdam, BDG Architecten Ingenieurs (Zwolle), Ector Hoogstad Architecten (Rotterdam), UNStudio (Amsterdam) en MVRDV (Rotterdam).

Opdrachtgevers en architectenbureaus treffen elkaar tijdens een intensieve workshop over Duitse actuele vraagstukken. Eén van de thema’s richt zich op een deelgebied van het hevig bediscussieerde terrein rondom het nieuwe treinstation in de hoofdstad van Baden-Württemberg, bekend als Stuttgart 21.
 

06-06-2013 2:00

Van Aken architecten (VAA) heeft het Breeam-good-certificaat ontvangen voor het renovatieproject aan de Koningsweg in ’s-Hertogenbosch. Het certificaat is een wereldwijd erkend duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen. Het Eindhovense architectenbureau ontving het certificaat op 4 juni tijdens de vastgoedbeurs Provada uit handen van Stefan van Uffelen, directeur van de Dutch Green Building Council.VAA is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouwdirectie van ‘Kingsroad 101’, zoals het project beter bekend is. In 2010 begon het architectenbureau met de volledige transformatie van het voormalige PNEM-kantoor, dat al enkele jaren leeg stond. Opdrachtgever Brand Loyalty kocht het gebouw en gaf VAA de opdracht een energiezuinig en duurzaam kantoor te ontwikkelen dat minimaal voldoet aan de Breeam-good-classificering. Dat is het tweede niveau op een schaal die bestaat uit vijf classificaties (‘pass’, ‘good’, ‘very good’, ‘excellent’ en ‘outstanding’).

Om in aanmerking te komen voor het certificaat gebruikte VAA alleen de bestaande constructie. Alle overige bouwdelen, zoals de gevel, het interieur en de installaties, zijn vernieuwd. Alles met als doel de levensduur van het gebouw te verlengen.

In het ontwerp is het duurzame karakter van het gebouw terug te zien in de producten en materialen die zijn gebruikt. Zo is er gekozen voor grote glaspartijen in de gevel, waardoor de ruimten in het kantoor worden voorzien van voldoende daglicht. Daardoor kan er worden bespaard op energieverbruik. Daarnaast is de constructie van het gebouw hergebruikt bij het vervangen van de gevels, waardoor het gebruik van nieuwe materialen en grondstoffen is beperkt. Verder is tijdens de ontwerpfase ecologisch onderzoek gedaan naar de bestaande flora en fauna en de potentie op dat vlak. In het ontwerp zijn vervolgens maatregelen getroffen om de schade voor planten en dieren te beperken en deze na oplevering een plaats te geven op de locatie.

Brand Loyalty verwacht het gerenoveerde kantoorgebouw eind 2013 in gebruik te nemen.

Duurzaamheid bij VAA
VAA is er trots op dat zij het BREEAM-certificaat hebben ontvangen. “Duurzaamheid staat bij ons hoog op de agenda,” zegt Ron de Goeij, directievoorzitter bij VAA. “Dat gaat wat ons betreft verder dan een energiezuinig gebouw ontwerpen. Centraal bij al onze ontwerpen staat dat een gebouw voor de lange termijn functioneel moet zijn. Het keurmerk bevestigt dat wij daar voor dit project opnieuw in zijn geslaagd.”

Beeldmateriaal

 
Sfeerimpressie ‘Kingsroad 101’

Bovenstaande afbeelding is in hoge resolutie te downloaden door erop te klikken.

Over BREEAM-NL
BREEAM-NL is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen te bepalen. Het systeem maakt gebruik van kwalitatieve weging, als totaalscore krijgt een gebouw één tot vijf sterren (pass, good, very good, excellent of outstanding). De methodiek beoordeelt een gebouw op basis van negen thema’s: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik & ecologie en vervuiling. De score per thema wordt door middel van een wegingsfactor bepaald, door deze deelscores op te tellen wordt de totaalscore berekend.

Over van aken architecten
Van aken architecten B.V. is een Nederlands architectenbureau dat is gevestigd in Eindhoven. Van aken architecten (VAA.) is opgericht in 1979 en met ruim 50 medewerkers een van de grotere architectenbureaus in Nederland. Het bureau is gespecialiseerd in zeer complexe opdrachten op het gebied van zorg, hoogtechnologische gebouwen of ontwerpen in gebieden met een hoge bevolkingsdichtheid. VAA is daarbij actief in zowel binnen- als buitenland.

Onder het motto ‘building perfection’ ontwerpt, bouwt en revitaliseert het bureau gebouwen voor opdrachtgevers als ASML, Bosch en Rabobank. Ontwerpen van VAA zijn onder meer de ASML campus en het Ronald McDonaldhuis in Veldhoven, Datacentrum Terremark Schiphol en Datacentrum Rabobank Boxtel. In thuisstad Eindhoven ontwierp VAA De Kennedytoren, De Regent en het Muziekgebouw. Ontwerpen van het bureau over de grens zijn onder andere Park Zhaoqing in China en Kirchberg in Luxemburg. Meer informatie vindt u op www.vanakenarchitecten.nl.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie:

VAA.
Arine Ottens, PR-medewerkster
Tel: (040) 216 33 11
E-mail: a.ottens@vanakenarchitecten.nl

Of:

Sterk Werk PR & Corporate Communicatie
Meeuwes de Ruiter, PR Consultant
Tel: (010) 456 78 49 / 06 104 071 87
E-mail: meeuwes.de.ruiter@sterkwerk.nl

De informatie en persberichten die wij aan journalisten sturen, zijn zoveel mogelijk afgestemd op hun professionele interesse. Is uw profiel nog niet bekend bij ons of wilt u uw bestaande profiel wijzigen? Op http://www.sterkwerk.nl/pers kunt u uw interesseprofiel invullen, zodat wij beter in staat zijn u relevant te blijven informeren. Dit kost u maximaal twee minuten. Wilt u onze persberichten niet meer ontvangen, stuur dan een mail naar afmelden@sterkwerk.nl.
 

06-06-2013 2:00

De zevende editie van de Archiprix International heeft zeven winnaars opgeleverd. Tijdens het tweejaarlijkse evenement, op initiatief van Hunter Douglas, presenteren universiteiten en hogescholen van over de hele wereld in Moskou hun beste afstudeeropdrachten op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur.Van de 25 genomineerde jonge talenten gingen er zeven naar huis met de felbegeerde Hunter Douglas Award, bestaande uit een trofee van glaswerk en een geldbedrag. Een internationale jury, bestaande uit grote namen uit de wereld van de (landschaps)architectuur en stedenbouwkunde, selecteerde de winnaars uit 287 inzendingen vanuit 76 landen. Volgens jurylid Lesley Lokko was er een duidelijke trend waarneembaar: "Veel afstudeeropdrachten gaven blijk van een 'nieuw sociaal bewustzijn' in de architectuur. Architectuur gaat tegenwoordig niet alleen meer over ontwerpen, maar ook over sociologie, antropologie, duurzaamheid en technische innovatie."

De feestelijke uitreiking van de Hunter Douglas Award vond plaats in het Central House of Artists in Moskou. De jury bestond uit een breed gezelschap vooraanstaande (landschaps)architecten en stedenbouwkundigen. Lesley Lokko architect, auteur en veelgevraagd gastspreker over de hele wereld, vertelt over de trend die zij als jurylid waarnam bij het beoordelen van de 287 inzendingen.
"Hoewel elke afstudeeropdracht een individueel project is en de signatuur draagt van de student die eraan heeft gewerkt, hadden ze toch veel gemeen. Er lijkt sprake van een nieuw sociaal bewustzijn in de architectuur. Veel van de inzendingen gaan veel verder dan sec het creëren van een vorm of het inrichten van een ruimte; ze lossen vaak ook een complex maatschappelijk probleem op. Wereldwijd zien we een verschuiving van de focus van het ontwerpen van nieuwe architectonische iconen naar het realiseren van gebouwen met maatschappelijke relevantie. Dit zagen we ook aan de vele afstudeeropdrachten die betrekking hadden op duurzaamheid en de herbestemming van bestaande gebouwen."

De zeven winnaars van de Hunter Douglas Awards zijn (in alfabetische volgorde): Andreas Brinkmann (Duitsland), Hugon Kowalski (Polen), Yongmin Chen (China), Greta en Lisa Tiedje (Duitsland), David Adrian OReilly (Schotland), Susanna Sepulveda General (Chili) en Almudena Cano Pineiro (Spanje). De inzendingen zijn gebundeld in het boek 'Archiprix International Moscow 2013. The world's best graduation projects. Architecture – Urban design – Landscape', waarvan alle deelnemers een exemplaar ontvingen. Daarnaast zijn de winnende ontwerpen ook te bekijken op http://www.archiprix.org/.

Dit evenement is een initiatief van de Archiprix Foundation, een samenwerkingsverband van alle Nederlandse geaccrediteerde masteropleidingen op het gebied van de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. De stichting wil jonge talenten een platform bieden, excellent afstudeerwerk toegankelijk maken en een inspiratiebron zijn voor een breed publiek. De Archiprix Foundation wordt ondersteund door Hunter Douglas en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.
 

04-06-2013 8:00

Afgelopen zaterdag, 1 juni, is tijdens de Dag van de Bouw gestart met de bouw van het door OMA ontworpen Timmerhuis, het nieuwe multifunctionele kantoor van de gemeente Rotterdam dat plaats zal bieden aan kantoren, woningen, winkels en horeca.

In 2009 selecteerde de gemeente OMA voor het ontwerp van het nieuwe Timmerhuis, dat naast het bestaande gemeentelijk monument zal verrijzen en Rotterdam zal voorzien van een nieuw stadshart. Het nieuwe Timmerhuis combineert kantoren van de gemeente Rotterdam, een winkelpassage, horeca, woningen en een ondergrondse parkeergarage.

OMA partner Reinier de Graaf over het Timmerhuis: "Het ontwerp combineert het gemeentelijk monument met een nieuw gebouw, zwevend boven de grond als een wolk van staal". Het uitgangspunt van het ontwerp van OMA is de functionaliteit voor de eindgebruiker en het ontwerpteam werkt dan ook nauw samen met de verschillende toekomstige gebruikers. Verder zijn er diverse experts betrokken waar het gaat om woningaanbod, constructie en financieel beheer.

Het Timmerhuis levert tevens een belangrijke bijdrage aan de gestelde ambities van de gemeente Rotterdam op het gebied van duurzaamheid. Het ontwerp van OMA behaalt de BREEAM Excellent waardering, een internationaal erkende standaard voor de duurzaamheid van gebouwen. Niet eerder behaalde een binnenstedelijk herontwikkelingsproject deze kwalificatie. Naar verwachting wordt het Timmerhuis in 2015 opgeleverd waarna ambtenaren, winkeliers en bewoners hun intrek kunnen nemen.

03-06-2013 9:00

Designminnend nederland staat in de startblokken voor een nieuwe editie van de beurs Design Diustrict. het evenement wordt aanstaande donderdag tot en met zaterdag (6 - 8 juni) gehouden. behalve in het beurscomplex Taets in Zaandam is er ook een zogenoemd 'óff-site-programma', bijvoorbeeld bij Loods 5.

Loods 5 is voor de tweede keer een off-site locatie voor Design District. Vormhelden Projectinrichters organiseert hier op donderdag 6 juni, vrijdag 7 juni en zaterdag 8 juni het platform voor jonge en bestaande ontwerpers uit binnen- en buitenland.
Dquartier, Drentea, HAY, In Zee, Lammhults, NAT Kunst Loods 5, Objectflor, Pepper & Salt, Seuren Tafels, Vitra, Vormhelden en Wilkhahn presenteren zich als bestaande merken op de Kunstafdeling van Loods 5. De jonge ontwerpers die zich presenteren zijn Diederik Schneemann, Dirk Vander Kooij, René Holten, Industrial Design, Stijlkollektief 010-020 en Vroonland & Vaandrager.

Op vrijdag 7 juni geeft Rolf Hay van HAY een lezing over het ontstaan van zijn bedrijf HAY en de huidige ontwikkelingen. Het merk HAY laat met zijn Deense design meubelen en accessoires de prachtige innovaties van de jaren vijftig op een moderne manier herleven. HAY werkt met verschillende designers. HAY heeft een grote diversiteit van items in zijn collectie, van pennen en theedoeken tot vloerkleden en fauteuils. De presentatie wordt gehouden in Loods 5. het programma gaat als volgt:

13.00 uur: inloop met koffie / thee
13.30 uur: start lezing
14.30 uur: einde lezing - koffie en thee tot 15.30 uur

Belangstellenden kunnen zich aanmelden per e-mail: info@vormhelden.nl.

03-06-2013 8:30

Vrijdag 31 mei werd door wethouder Hamit Karakus het Museumpark Paviljoen in Rotterdam geopend. Het paviljoen, ontworpen door Architectenbureau Paul de Ruiter, is al enige tijd geleden opgeleverd maar met het gereedkomen van de backbone van het Erasmus Medisch Centrum nu officieel in gebruik genomen.

Het Museumpark paviljoen maakt voor voetgangers de verbinding met het Museumpark en de ondergrondse Museumpark parkeergarage mogelijk. Architectenbureau Paul de Ruiter kan hiermee de opdracht voor de Museumpark parkeergarage, 10 jaar na het ontwerp, als voltooid beschouwen.

Het was een bijzondere dag: het Museumpark paviljoen, dat wachtte op de oplevering van de backbone - de hoofdverkeersader voor voetgangers van het Erasmus MC - is nu officieel geopend. Het paviljoen vormt het sluitstuk van het totale ontwerp van de Museumpark parkeergarage, waar ondergronds 1.150 parkeerplaatsen, verdeeld over drie lagen, zijn gecombineerd met de grootste waterberging van Nederland, met een capaciteit van 10.000 kubieke meter.

Het Museumpark Paviljoen is een klein transparant icoon, dat dient als een belangrijk voetgangersknooppunt van verkeersstromen op verschillende niveaus. Het overbrugt de verbinding tussen de 4,5 meter hoger gelegen backbone van het Erasmus MC, de traverse en de uitgang van de Museumpark parkeergarage.  De mee-ontworpen brug van het paviljoen verbindt het Erasmus MC met het Museumpark en vormt daarmee een nieuw adres aan het Museumpark. De toegang wordt gevormd door vier markante glazen taatsdeuren die gedurende de hele dag open staan voor voetgangers. ‘s Nachts wordt het paviljoen aan het Museumpark afgesloten en vormt daarmee een veilige doorgangsroute voor medewerkers van het Erasmus MC. Vanuit het Museumpark gezien is het glazen paviljoen het sluitstuk van de transparante traverse en biedt het de voetgangers met een volledig glazen gevel zicht op het Museumpark. Als je door het Museumpark loopt zorgen de verticale aluminium lamellen, die om de 1,5 meter het glas borgen, voor een abstract spel van open en dicht.

Een belangrijk principe in het ontwerp van de parkeergarage van Architectenbureau Paul de Ruiter was om het Museumpark zoveel mogelijk intact te laten. De parkeergarage is daarom onder het Museumpark en de Singelgracht geschoven. Op de kop van deze singelgracht, die het Museumpark scheidt van het Erasmus MC, is de inrit van de parkeergarage gecreëerd: als automobilist rijd je zo onder het water door de garage binnen. Enerzijds blijft het Museumpark hierdoor intact, anderzijds wordt de grond onder de singel dubbel gebruikt als in- en uitrit van de parkeergarage.

De garage is ontworpen vanuit de mens. Over de volle breedte, aan weerszijden van de garage zijn drie verdiepingen hoge vides gemaakt die daglicht de garage binnen laten stromen. In deze vides zijn de voetgangers in- en uitgangen geplaatst. Door de glazen daken van deze vides stroomt het daglicht de garage binnen en verleidt het de voetgangers naar de uitgang. Aan de ene kant mondt de vide uit in een langwerpig glazen uitgangspaviljoen bij het Boijmans Van Beuningen; aan de andere zijde komt de vide, onder de singelgracht door, in een langgerekte traverse aan de Erasmus MC zijde uit. Deze traverse vormt door zijn transparantie een aantrekkelijke looproute langs de singelgracht van het Museumpark en eindigt in het Museumpark Paviljoen.

01-06-2013 9:00

In opdracht van Schiphol Real Estate heeft architectenbureau APTO binnen 3 maanden een ontwerp gerealiseerd voor Schiphol Area Development Company (SADC). SADC is een open organisatie waar veel coördinatie en overleg plaats vindt. In het ontwerp zorgen organische wanden voor een overgang van publieke naar semipublieke en privé ruimten, waardoor de verschillende werkzaamheden van SADC in één ruimte plaats kunnen vinden.

Het ontwerp werd binnen 3 maanden gerealiseerd dankzij de parametrische ontwerpen en de nauwe samenwerking tussen architect (APTO) en maker (INTOS). APTO kon tot op het laatste moment de bouwtekeningen aanpassen en direct ter fabricage naar INTOS versturen. “Dit noemen wij het kneden en bakken van het virtuele object”, aldus een woordvoerder van het architectenbureau.

APTO is een jong architectenbureau gespecialiseerd in parametrisch ontwerpen. “Een object is voor APTO niet alleen een fysiek object, maar ook een virtueel object. Architectuur is het samenstellen en kneden van een virtueel object. De uiteindelijke vorm wordt pas vastgelegd wanneer het object ‘gebakken’ (geproduceerd) wordt. Daarom; ‘baked architecture’.”
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >