Nieuws


30-05-2013 8:33

Het Architectuur Centrum Nijmegen (ACN) organiseert, in opdracht van de gemeente Nijmegen, voor de vierde keer de Architectuurprijs Nijmegen. Het betreft dit jaar voor het eerst een tweejaarlijkse editie waarvoor vijftig projecten zijn ingezonden.

Doel is om de kwaliteit van de architectuur in Nijmegen onder de aandacht te brengen. De projecten variëren van een tankstation, schuilhut, tuinpaviljoen, een uitkijktoren van sloophout tot een verbouwde kapel van een klooster, een uitbouw van een woonhuis en een kantoorgebouw. De projecten zijn tot en met 14 juli in het ACN aan de Ridderstraat 27 (De Lindenberg) te zien.

Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 13.00-17.00 uur en de eerste donderdag van de maand van 19.00-21.00 uur. De toegang is gratis.

Stemmen op mooiste gebouw dat in 2011 of 2012 is opgeleverd kan tot en met zondag 16 juni in het ACN. Het project met de meeste stemmen wint de publieksprijs. Naast het publiek beoordeelt een vakjury de projecten. De jury bestaat uit voorzitter Jacques Thielen, Cilly Jansen (Architectuur Lokaal), Jurjen van der Meer (de Zwarte Hond) en Jos van Eldonk (Soeters van Eldonk architecten).

De juryprijs en de publieksprijs worden aan de vooravond van de Dag van de Architectuur op vrijdag 21 juni om 20.00 uur uitgereikt door wethouder Hannie Kunst. De uitreiking zal plaatsvinden in het stadhuis. Na de uitreiking zal Vincent Cantrijn reageren met een bijdrage met de titel 'België? Zo gek nog niet'. Wie bij de prijsuitreiking aanwezig wil zijn kan zich aanmelden via info@architectuurcentrumnijmegen.nl. Tijdens de Dag van de Architectuur worden diverse publieksactiviteiten georganiseerd in het centrum van Nijmegen.

www.architectuurcentrumnijmegen.nl

28-05-2013 9:30

Jesus Pertuz is de winnaar van de biofilie ontwerpwedstrijd ‘Reconnect Your Space’. Interface riep architecten, designers en studenten op een ontwerp te maken voor stedelijke- en werkomgevingen gebaseerd op het concept ‘biofilie’. Biofilisch design vormt een belangrijke bron van inspiratie voor designers over de hele wereld om de natuur weer terug bij de mensen te brengen. Het ontwerp van Jesus Pertuz voor het Rebolo Eco-Park in Colombia werd gekozen omdat het gezien wordt als de meest unieke, inspirerende en doelgerichte manier om de natuur in een stedelijke omgeving te integreren. 

De winnende inzending is geïnspireerd door Rebolo, een arme wijk gelegen in Barranquilla, Colombia, een grote industriële zeehaven in het noordelijke deel van het land aan de Caribische Zee. Het doel van het ontwerp van Pertuz is om de lokale gemeenschap waarin hij opgroeide te verbeteren door het creëren van een ruimte voor sociale interactie en integratie, waardoor hij de gemeenschap weer ´een gevoel van trots en waardigheid kan teruggeven´.  Pertuz: “Dit idee achtervolgt me sinds een slapeloze nacht afgelopen zomer. Ik moest alleen nog een manier vinden om het vorm te geven om het te delen met de wereld. Ik ben er van overtuigd dat leefomgevingen een sterk effect hebben op het gedrag van mensen. Door design kunnen mensen worden beïnvloed om verantwoordelijkheid te nemen over hun omgeving, hun gemeenschap en uiteindelijk over de hele wereld.” Jesus Pertuz is momenteel bezig om zijn studie architectuur af te ronden aan de beroemde l'École National Superieur d'Architecture Paris Val de Seine in Parijs.

Multifunctioneel park 
Rebolo Eco-Park bestaat uit bloemenweides, aromatische tuinen, openbare volkstuinen met fruitbomen en nieuwe, sociale eco-woningen. Omringd door flora en fauna wandelen, joggen en fietsen de mensen om te ontspannen of te genieten van de levendigheid in het uitgestrekte park aan weerszijden van het kanaal. Het bijzondere aan dit project is dat het gesitueerd is in een van de meest populaire buurten in Barranquilla, dat, ondanks het feit dat de meeste mensen hier in armoede leven, nog steeds een van de meest cultureel bruisende gemeenschappen in de stad is.

Reconnect Your Space
Door de wedstrijd hebben meer dan 220 ontwerpers de kans gehad om hun visie op biofilie te laten zien. De ideeën (schetsen, tekeningen, 3D-afbeeldingen) kwamen binnen op http://www.interfacereconnect.com. De winnende inzending werd gekozen door een gerenommeerde jury, bestaande uit Robert D. Vos van Cookfox Architecten, Paul McGillick van Indesign Publishing en Richard Weston van the Welsh School of Architecture. Weston: “De diversiteit van de inzendingen was indrukwekkend en het Rebolo Eco-Park is een waardige winnaar.” De inzending werd gekozen uit een selectie van zes finalisten als het beste voorbeeld van een ontwerp dat de principes van biofilie weerspiegelt. De prijs die Pertuz krijgt voor het winnen van de wedstrijd is een geheel verzorgde reis naar een inspirerende locatie in Singapore, San Francisco of Cornwall om daar zelf de invloed van een door biofilie beïnvloede omgeving te ervaren.
De overige finalisten waren:     
 - Biophilic Design | Healing Resort Pavilion & Villa, door Amanda Cleveland (VS);          
-  [Re] connect Toronto, door Dyonne Fashina (Canada);           
-  Patak - Pilipinong Arkitektura Traditie bij Kultura, door Onginev Jimenez (Filippijnen);            
-  Green Curtain, door Rade Kosanovic (Servië);             
-  Living in a small? Want to grow?, Door Gordana Radonić (Servië)                       

24-05-2013 9:00

Op dit moment is in Maastricht de designmanifestatie D-day bezig.  Zo’n 70 designers blazen tot en met aanstaande zondag 26 mei de oude SAM Decorfabriek nieuw leven in met hun gevarieerde werken. Van kop en schotel, kast en bank, tot stoffer en blik; een breed palet aan functionele objecten in een modern design wordt gepresenteerd aan het publiek.

 

D-day is een podium voor design waar bezoekers, ontwerpers en opdrachtgevers elkaar ontmoeten. Tijdens D-day ligt de nadruk op oorspronkelijkheid, een praktische vertaling en vaardigheid. Het initiatief komt van Hester Coolen, zelf ook ontwerper. Naast de intermediaire rol wil D-day de filosofie delen waarin duurzaamheid, persoonlijkheid en goed gebruik van materialen centraal staan. Doordat het evenement beurs, tentoonstelling en veiling in één is, hoopt D-day bezoekers te verrassen en kennis te laten maken met nieuw design dat oorspronkelijk vervaardigd is.

 

“D-day ontwikkelt zich als hét designplatvorm van het zuiden waar designliefhebbers uit onder meer België, Duitsland en Nederland elkaar ontmoeten”, aldus de organisatie. “Het is een event dat tweejaarlijks plaatsvindt en het gehele jaar door actief verbanden legt tussen ontwerpers, ondernemers en designfans. Voor deze editie zijn rijzende sterren en bekende namen neergestreken in het historische verlaten pand van de SAM Decorfabriek. De ruimte is een ervaring an sich, waar de natuur het gebouw bijna overneemt en fenomenen als wind, zonlicht en tijd een prachtig scenario vormen voor de levendige werken van de designers. De zevende editie belooft een bijzondere belevenis te worden.”

 

Eén van de jonge, bekende namen die aanwezig zijn in Maastricht is Lina-Marie Köppen. Met onverwachte kleuren en afwijkende vormen tovert ze een glimlach op elk gezicht. Tijdens D-day zijn haar meest recente ontwerpen te zien. Michiel Martens en Roel de Boer komen hun gezamenlijk ontworpen kachel laten zien en verwarmen de bezoekers met gebruik van boomstammetjes. Atelier 4D wordt gepresenteerd door Erik Hoedemakers, die de vormgeving van natuur en menselijke hand als een symbiose laat samensmelten. Andere aanwezigen zijn onder andere Made by Midas, K Studio, Wouter Biegelaar, REBOB, Dvan Dirk, Tom Frencken, Lara Frankl, Peter Donders, Yu Hiraoka, Robbert van Strien en Studio Janina Loeve.

23-05-2013 9:33

De raad van bestuur van The Berlage, Center for Advanced Studies in Architecture and Urban Design, voorgezeten door prof. ir. Karin Laglas, heeft architect Nanne de Ru benoemd tot directeur van The Berlage.

The Berlage is onderdeel van de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft. The Berlage, voorheen het Berlage Instituut, borduurt voort op het educatief en cultureel platform voor onderzoek, ontmoeting en debat dat in 1990 werd opgericht. Het Berlage Instituut werd eerder geleid door Herman Herzberger, Wiel Arets, Alejandro Zaera-Polo en Vedran Mimica. The Berlage biedt een postgraduate master titel, welke dit jaar naar verwachting geaccrediteerd wordt. 

Nanne de Ru (1976) is tevens partner van Powerhouse Company, een internationaal architectuur- en designbureau in Rotterdam en Kopenhagen. De Ru geeft leiding aan het kantoor in Rotterdam en werkt aan projecten in Europa, Turkije en Azië. Het werk van Powerhouse Company heeft de AM NAi prijs en de Dutch Design Award 2009 toegekend gekregen. Drie projecten waren genomineerd voor de prestigieuze Mies van der Rohe Award. In 2011 heeft De Ru de Rotterdam Maaskantprijs voor Jonge Architecten in ontvangst mogen nemen.

De Ru is (gast)docent geweest aan verschillende universiteiten in Europa, zoals de Royal Danish Academy of Fine Arts in Kopenhagen, The Oslo School of Architecture and Design en de TU Delft.
 

23-05-2013 9:20

Het bureau van de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI) verhuist per 1 juli naar een andere locatie op het Borneo-eiland in Amsterdam. De BNI wordt medehuurder van een al lang leegstaande kantoorruimte, samen met het net opgerichte Borneo Architectuur Centrum (BAC). Het nieuwe adres per 1 juli luidt: R.J.H. Fortuynplein 4-6, 1019 WL  Amsterdam.

Het BNI-bestuur heeft gekozen om tijdelijk, voor een jaar, in een goedkope en representatieve ruimte te gaan zitten, "samen met een organisatie die bruist van nieuwe energie en het gebied van de Oostelijke eilanden architectonisch op de kaart wil zetten, met tentoonstellingen, voorlichting over architectuur en educatieprojecten. Daarnaast is ook de hoogte van de huur op de huidige locatie, een post die zwaar drukte op de begroting, een reden voor de verhuizing", aldus de beroepsorganisatie.

De BNI kan deze financiële ruimte naar eigen zeggen beter gebruiken voor inhoudelijke doeleinden. De BNI huurt een zelfstandige kantoorruimte waardoor vooralsnog de eigen identiteit behouden blijft. Tevens kan men gebruik maken van de tentoonstellingsruimte van BAC voor vergaderingen, gezamenlijke evenementen en andere bijeenkomsten.

De BNI nodigt iedereen uit om zaterdag 1 juni van 12.00-17.00 uur op de Wilgenweg 26b, Amsterdam  langs te komen om de volgende spullen op te halen: complete jaargangen Interns van de afgelopen jaren, boeken/tijdschriften, een dia-apparaat met rond magazijn, een overheadprojector, oude computers en wat verder niet meegenomen wordt met de verhuizing. Hierbij geldt: bij gedeelde belangstelling voor zaken gaan BNI-leden voor.

21-05-2013 10:00

Het Riverside Museum in Glasgow is uitgeroepen tot het Europese Museum van het Jaar. Het gebouw van Zaha Hadid werd verkozen uit veertig inzendingen. De ceremonie vond plaats in het Belgische Tongeren.  

 

De verkiezing van het Europese Museum van het Jaar vind al vanaf 1977 plaats onder de auspiciën van the Council of Europe. Doel van de competitie is ‘het bevorderen van excellentie en innovatieve processen in de museumwereld’.

 

Volgens de Jury is het Riverside Museum een ‘briljant voorbeeld van hoe de relevantie van een specifiek onderwerpen verfrist kan worden’ door de manier waarop een museum geconcipieerd is. De jury was dan ook unaniem van mening dat de creatie van Zaha Hadid ‘publieke kwaliteit’ van het hoogste niveau heeft.  

 

Volgens de toparchitecte zelf is het museum een ‘viering van de passie en kunde van iedereen die erbij betrokken was’. “Het ontwerp is een vervolg op Glasgows rijke technische traditie en onderzoekt de culturele fundamenten van de stad.”

19-05-2013 10:00

Het Ketelhuis Ceres op de campus van de TU Eindhoven van diederendirrix architecten is het BNA Gebouw van het Jaar 2013. Juryvoorzitter Koen van Velsen maakte de winnaar bekend, geselecteerd uit twaalf nominaties.

De jury koos voor het Ketelhuis vanwege de voorbeeldfunctie die het gebouw heeft: "Architectuur gaat niet alleen over maken. Ook niet-maken is een teken van grootsheid. Met hun ingreep hebben de architecten op hun karakteristieke, bescheiden wijze de schoonheid van het bestaande blootgelegd", aldus de jury.

Het juryrapport: "Door én lef te tonen en zich bescheiden op te stellen, door te weten waar wel en waar niet ingegrepen moet worden, is dit gebouw aan een ontspannen, vanzelfsprekend tweede leven begonnen. Dit is niet alleen de ultieme inpassing, maar ook een statement hoe om te gaan met bestaand, cultureel erfgoed. Een schoolvoorbeeld van goede architectuur."

De landelijke jury bestond dit jaar uit Koen van Velsen (juryvoorzitter), Dick van Gameren (Mecanoo architecten), Edwin Oostmeijer (Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling) en Aart Oxenaar (Academie van Bouwkunst Amsterdam). In totaal deden er 257 inzendingen mee aan deze editie van Gebouw van het Jaar. 

De Karel Doorman in Rotterdam van Ibelings van Tilburg architecten won de Gebouw van het Jaar Publieksprijs 2013. In totaal kwamen er meer dan 52.000 stemmen binnen. Het is de eerste keer dat deze prijs is uitgereikt. BNA-directeur Fred Schoorl zei bij de uitreiking: "De Karel Doorman is een gebouw waar je niet omheen kunt. Ook in slimme oplossingen voor actuele thema’s als verdichting en hergebruik zit de meerwaarde van de architect."

16-05-2013 2:00

De bezoeker een kijkje bieden in de wereld van de ontwerper. Dat doet de expositie ‘Work Wise, Eindhovense ontwerpers in beeld’, die van 18 mei tot en met 26 september te zien is bij Yksi Expo. Schetsen, visualisaties, experimenten, gedachten en inspiraties in woord en beeld maken het denk- en werkproces van de twaalf deelnemende ontwerpers/studio’s inzichtelijk.

Yksi Ontwerp heeft de deelnemende ontwerpers met hun werk geselecteerd en fotograaf Ruud Balk heeft hun studio’s gefotografeerd. De serie foto’s geeft (letterlijk) een kijkje in de keuken van de ontwerpers en biedt een overzicht van de diversiteit aan werkplekken binnen de creatieve industrie in Eindhoven. Het zijn als het ware portretten van de ruimte waarin de kunstenaar/vormgever aanwezig mag zijn.

De opening wordt op 23 mei om 17.00 uur verricht door Jan Post, voormalig voorzitter van de hoofddirectie Philips Nederland, bestuurder bij tal van organisaties en stichtingen en momenteel onder andere voorzitter van de Raad van Commissarissen van Bugaboo.
Tevens wordt de expositie Signateurope geopend door  door Heleen Huisjes, zakelijk directeur van de Stichting 2018 Eindhoven|Brabant.

Deelnemers aan Work Wise zijn:
Atelier Mats, Imagine, Kijkplank, Imaginary cabinets
Teun Fleskens, The entrance collection
Studio Maarten Kolk & Guus Kusters, Waddenzee
Annelies Hermsen, Sucadrops, Increasing Elegance & Veghels Kuukske, Cookie design
Yksi Ontwerp, Printen op tapijt
Brit van Nerven, Veil and Reveal, Merging Skins
StudioRUIG, George et Georgette Spring/Summer 2013
Niek Pulles, Optische illusies en surrealistische atmosferen
Daphna Laurens, Wittmann Möbelwerkstätten
Rogier Arents, Secret Signals
Ulrike Jurklies, Do it yourself patternsheet
Kirstie van Noort, 6:1 Ceramic Paint, Collection Cornwall

Yksi Expo, Torenallee 22-04 Eindhoven
Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag, 11.00-17.30 uur, zaterdag: 11.00-17.00 uur, zondag: zie website www.yksi.nl

14-05-2013 10:00

Aalsmeer gaat op de schop. Nieuwe winkels, een parkeergarage en stijlvolle appartementen geven het centrum van Aalsmeer een nieuw aanzien. De nieuwe winkels worden verweven met de bestaande winkels, waardoor er een uitgebreider, aantrekkelijk winkelgebied ontstaat. Boven de winkels komen in totaal 34 appartementen, verdeeld over drie verdiepingen.

Architectenbureau R.J. Pannekoek uit Aalsmeer is er in opdracht van Van Berkel Projectontwikkeling Leimuiden in geslaagd om het ontwerp van het nieuwe centrumdeel qua sfeer, stijl en details goed aan te laten sluiten bij de bestaande dorpskern. Opvallend zijn de verschillende gevelstijlen en de grote verscheidenheid aan kozijnen bij de nieuwbouw aan de Zijdstraat, de Dorpstraat en het Molenpad. Dit geeft elk gebouwdeel zijn eigen uitstraling. Derks & zn. uit Harmelen is verantwoordelijk voor de engineering, levering en montage van de kozijnen en vliesgevels van de appartementen. Vanaf augustus 2013 gaat de montage gefaseerd van start. In totaal verzorgt Derks 1280 vierkante meter kozijnen en vliesgevels en maakt hierbij gebruik van profielen van Schüco.

Met deze uitbreiding van het winkelgebied en de nieuwe appartementen ontstaat er straks een harmonieus geheel van oude en nieuwe gebouwen die de dorpskern van Aalsmeer tot een echt centrum maken.

14-05-2013 9:00

Om de bouw weer te laten floreren, zijn inspirerende producten, concepten en projecten nodig, die laten zien dat het anders, slimmer en beter kan. En dat met nieuwe verdienmodellen waar iedere speler in de bouw voordeel bij heeft. Dat is de insteek van Slimbouwen. Deze organisatie is daarom op zoek naar het slimste item van 2013.|

Slimbouwen wil niet langer traditioneel bouwen maar volgens vier kernwaarden: Flexibiliteit, Reductie, Efficiëntie en Duurzaamheid oftewel FRED. Door FRED te ontwerpen en gebouwen industrieel te vervaardigen, moet een gebouwde omgeving ontstaan met hoogwaardige en toekomstbestendige kwaliteiten. Een gebouwde omgeving die de gebruiker centraal stelt en niet langer leegstand genereert.

Slimbouwen beloont items die bijdragen aan het verslimmen van de bouwindustrie met het Slimbouwen Keurmerk. Niet-conventioneel gerealiseerde gebouwen kunnen het keurmerk dragen, mits voldaan is aan de vier pijlers van FRED. Voor producten en concepten wordt aangegeven in hoeverre zij een positieve bijdrage geven aan het Slimbouwen proces. Een expertcommissie beoordeelt de aangeboden producten of projecten op basis van een benchmark. Hierbij krijgt de inzender de kans om aan te geven waarom zijn product, project of concept uniek en innovatief is en op welke manier het bijdraagt aan FRED. Zo hoopt Slimbouwen innovatie in de sector te stimuleren.
Gegadigden kunnen hun slimme project, product of concept, dat voldoet aan de kernwaarden van FRED, tot 1 juni 2013 opgeven. In september wordt tijdens de Slimbouwen Keurmerk Excursie bekendgemaakt wie de titel Slimbouwen Project, Slimbouwen Concept of Slimbouwen Product van 2013 krijgt uitgereikt. Aanmelden kan via inschrijfformulieren die te downloaden zijn op http://www.slimbouwen.nl.

08-05-2013 10:31

De TU Delft start in samenwerking met de BNA een grootschalig onderzoek naar nieuwe verdien- en organisatiemodellen van de architectenbranche. Het onderzoek met de projectnaam ‘FuturA’ - Future Value Chains of Architectural Services - is goedgekeurd door het NWO.

Het onderzoek past bij de koers van de BNA om de rol van de architect in de waardeketen te versterken. Fred Schoorl, directeur van de BNA, over het onderzoek: "Er is behoefte aan goede manieren om de waarde van architectendiensten voor een slimmer bouwproces en hogere kwaliteit zichtbaar te maken. Deze samenwerking tussen wetenschappers, architecten, opdrachtgevers en ontwikkelaars kan zorgen voor een bijdrage aan de professionaliteit en nieuwe businessmodellen in de branche." Het voorstel is eind 2012 ingediend in het kader van het topsectorenbeleid van het Kabinet voor de creatieve industrie.

Doel van het onderzoek is het identificeren van nieuwe verdien- en organisatiemodellen. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat architectenbureaus anticiperen op de veranderingen in de markt met nieuwe rollen, zoals systeem integrator, productontwikkelaar, netwerkcoördinator en zelfs ontwikkelaar. Het doel van FuturA is het ontwerpen van economisch rendabele en sociaal duurzame organisatienetwerken in de architectuur. Hierbij wordt gekeken naar de huidige en toekomstige relatie tussen de opdrachtgever, de architect en de eindgebruikers. Door het identificeren van nieuwe verdien- en organisatiemodellen voor architectenbureaus en de daarbij behorende competenties wil het onderzoek bijdragen aan een gezonde architectenbranche.

Volgens Hans Wamelink, professor design- and construction management aan de TU Delft, is het belang van het onderzoek groot: "Als we willen dat de bouwsector radicaal gaat vernieuwen, zullen we een nieuw fundament moeten leggen onder de bouwketen waarin de opdrachtgevers en gebruikers centraal staan. Architecten spelen daarin als creatieve denkers en kwaliteitsbewakers een belangrijke rol."

Consortiumpartners binnen FuturA zijn de BNA, De Zwarte Hond, EGM architecten, IAA Architecten, JHK Architecten, Rothuizen Architecten, Heijmans, Havensteder, Rijksgebouwendienst, Radboud Universiteit en Technische Universiteit Delft. De tussenresultaten en conclusies van het onderzoek worden gedeeld met BNA-bureaus.
 

08-05-2013 10:22

De Academies van Bouwkunst in Amsterdam, Arnhem, Groningen, Maastricht, Rotterdam en Tilburg hebben ir. Eric Frijters benoemd tot lector Lokale en Regionale Ontwerpopgaven. In zijn functie als lector zal hij voor de Academies leiding gaan geven aan het door het ministerie van Infrastructuur en Milieu gefinancierde Netwerkprogramma Ontwerpopleidingen. Dit Netwerkprogramma komt voort uit de vorig jaar verschenen ActieAgenda Architectuur en Ruimtelijk Ontwerp van minister Schultz van Haegen.

Eric Frijters studeerde Cum Laude af aan de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven. Ook studeerde hij architectuur aan de Fakultät für Architektur van de Universität Karlsruhe en filosofie aan de faculteit Wijsbegeerte & Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Na zijn opleiding werkte hij als onderzoeker bij Alterra en het Ruimtelijk Planbureau en deed hij als architect en urbanist ervaring op bij verschillende architectenbureaus.

In 2007 richtte Eric Frijters samen met Olv Klijn onderzoeks- en ontwerpbureau Fabric op. Fabric fungeert als een creatief platform voor ruimtelijke strategieën dat op kennis gebaseerde ontwerpoplossingen op alle schaalniveaus biedt. Het motto van het bureau, ‘Thinking while doing’, staat voor een doortastende ontwerppraktijk waarbinnen innovatieve oplossingen zijn ingebed in een brede – technische, historische en culturele – kennis van de hedendaagse samenleving.

Met het door Eric Frijters geleide lectoraat Lokale en Regionale Ontwerpopgaven geven de Academies van Bouwkunst gezamenlijk invulling aan het Netwerkprogramma Ontwerpopleidingen. Het lectoraat gaat een onderzoeksprogramma opzetten en uitvoeren waarbinnen de Academies samenwerken met verschillende overheden aan een aantal actuele en relevante ruimtelijke opgaven op lokaal en regionaal niveau. De kracht van het ontwerp zal daarin een centrale rol spelen. Via het ontwerpend onderzoek aan de Academies zullen zowel specifieke als meer algemeen geldige denk- en oplossingsrichtingen voor die lokale en regionale ontwerpopgaven ontwikkeld worden.
 

07-05-2013 9:00

Dit najaar gaat de bouw beginnen van vijf 'unieke kantoorvilla’s' in Dronten. Ontwikkelaar Mac3Park plaatste vanmorgen een groot reclamedoek aan De West op de plek waar deze duurzame kantoorvilla’s in het groen zullen worden gebouwd.

De kantoorvilla’s komen aan de rand van het stadscentrum aan De West, maar toch in een groene, exclusieve omgeving. "Bedrijven met administratieve, communicatieve, ICT en creatieve functies die zich niet direct in het centrum of op een bedrijventerrein willen vestigen, maar wel op een goed bereikbare locatie - vlakbij het busstation en aan de uitvalsweg naar Almere - kunnen hier bij uitstek terecht."

De kavels van de villa’s hebben een oppervlakte van meer dan 1.000 vierkante meter. Het vloeroppervlak van de villa’s zelf bedraagt 450-850 vierkante meter, verdeeld over twee of drie bouwlagen. "Alle villa’s hebben een eigen gezichtsbepalend ontwerp, voor potentiële huurders en kopers is er nu nog dé kans om mee te denken over het uiteindelijke ontwerp en het gewenste aantal vierkante meters. Alle villa’s krijgen een eigen oprijlaan met parkeerplaatsen aan de achterzijde."

De bouw van de kantoorvilla’s wordt in opdracht van Mac3Park gecoördineerd door Buro/07 uit Dronten.

03-05-2013 10:05

Linking Europe, dat is de naam van de wedstrijd waarmee de Spaanse Mies van der Rohe Foundation en luchtvaartmaatschappij Vueling jonge talentvolle designers en architecten willen ondersteunen door één van hun ideeën werkelijkheid te laten worden. Studenten aan Europese universiteiten worden opgeroepen om een design te ontwikkelen voor de romp van een Vueling A320 vliegtuig met als thema: ´De opbouw van Europa door steden en cultuur’. De wedstrijd is in het leven geroepen ter ere van de 25ste verjaardag van de Mies van der Rohe Award: een prestigieuze prijs van de Europese Unie voor moderne architectuur in Europa.

Architectuur-, design- en engineering studenten kunnen deelnemen via het platform www.linkingeuropecompetition.com en daar een template downloaden en hun uiteindelijke ontwerp uploaden. Een comité van experts op het gebied van architectuur, design en communicatie zullen de ingezonden ontwerpen beoordelen en een shortlist van de beste inzendingen maken. Een internationale jury bepaalt welke vier studenten doorgaan naar de finale op het vliegveld van Barcelona. Hier wordt het winnende ontwerp onthuld, dat op een vliegtuig van Vueling zal prijken dat eind 2013 door Europa gaat vliegen. De winnaar mag tevens deelnemen aan academische workshops aan universiteiten en academische instituten als het IAAC in Catalonië en het Instituut voor Architectuur in Berlijn.

01-05-2013 8:00

Amsterdam stond gisteren - 30 april - even in het centrum van ons aller belangstelling. Voor de interieursector zal dat begin september opnieuw het geval zijn. Van 5 tot en met 7 september vindt in de hoofdstad namelijk de World Interiors meeting plaats.

"De World Interiors Meeting wordt wereldwijd het belangrijkste en meest spraakmakende interieurcongres, met duizend tot twaalfhonderd verwachte bezoekers uit circa 45 landen", meldt de organisatie van het evenement. "In een driedaags congres worden twintig thema's behandeld, van erfgoed en hergebruik tot trends en toekomst. Meer dan zeventig internationaal bekende sprekers presenteren key-notes en een groot aantal parallele sessies."

De organisatie heeft een groot aantal vooraanstaande spreker aan zich weten te binden. Zo zullen onder (veel) meer Michael Braungart, Ben van Berkel, Erik Veldhoen, Liesbeth van der Pol en Rogier van der Heide het podium betreden. "De World Interiors Meeting wordt dé ontmoetingsplek, kennismarkt, platform voor discussie en debat voor alle interieur professionals", stelt de organisatie.

www.inamsterdam.org


 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >