Nieuws


25-04-2013 9:49

De openbare Anne Frankschool in Utrecht is op maandag 22 april feestelijk geopend. Tijdens de officiële opening kreeg de Anne Frankschool de tweejaarlijkse Milieuprijs van de gemeente Utrecht, vanwege de bijzondere toepassing van hout en het lage energieverbruik. De school, die is ontworpen door Mecanoo architecten, voldoet aan frisse scholen klasse B en heeft twaalf lokalen, een gymzaal, vroeg- en voorschoolse educatie en kinderopvang.
 


De Anne Frankschool baadt in daglicht, ruikt naar hout en heeft overal speelse elementen die kinderen aanspreken. In de stalen kolommen en de houten kasten zijn vlinders uitgesneden en in de gangen staan vrolijke oranje krukjes. Centraal in het gebouw ligt een gymzaal met aan weerszijden een patio, een voor de onderbouw en een voor de middenbouw. Een mooie houten trap leidt naar de bovenbouw. Door het schuinoplopende dak ogen de lokalen ruim. De brede gangen hebben werkbladen, waaraan de kinderen zelfstandig kunnen werken. Doordat de gangen transparant zijn, kunnen de leerkrachten eenvoudig toezicht houden. Om de kinderen een warm en prettig thuis te geven zijn alle wanden, vloeren en plafonds van de school gemaakt van hout. Dit zogenaamde kruislaaghout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Oostenrijk. Het interieur is volledig geïntegreerd in dit houten casco. Balies, trappen, open- en dichte kasten en de werkplekjes van de leerlingen vormen een geheel met het gebouw. Het hout is niet alleen esthetisch, maar heeft grote bouwfysische voordelen: het werkt vochtregulerend, warmteobserberend en is isolerend. Natuurlijke ventilatie, goede akoestiek en veel ramen en daklichten maken van de Anne Frankschool een aangenaam en licht onderwijsgebouw.

www.mecanoo.nl

25-04-2013 8:37

Burgemeester van Beek van Warffum opende gisteren (24 april) officieel Het Hogeland College. De middelbare school (havo, vwo en vwo+) vormt samen met de in maart geopende vmbo in Uithuizen een goed voorbeeld van de visie van architect Erik Wiersema op moderne scholenbouw. Centraal staan verankering in het landschap (fysiek en sociaal), gezonde bouw en toekomstbestendigheid.De indeling van de school is vanuit de entree in een oogopslag helder. De ontmoetings- en lesruimten vloeien in elkaar over. Het centrum wordt gevormd door twee binnentuinen. Direct aan deze hoven liggen de gangen, waar de klaslokalen op uitkomen. Deze 'open' gangen waarborgen een sterke mate van verbondenheid: tussen binnen en buiten, maar ook tussen de gebruikers. De scheiding tussen gang en lokaal wordt gevormd door een transparante wand, deels afgeschermd door kasten. Tijdens lesuren kunnen kleine groepen leerlingen buiten het lokaal, maar in het zicht van de docent zelfstandig werken.Door de ruimtelijke verdelingen flexibel te maken, is ruimschoots rekening gehouden met veranderingen in onderwijskundige inzichten. Naast de mogelijkheid voor klassikaal onderwijs, kan de school bijvoorbeeld worden aangepast naar open leergebieden met individuele werkplekken en concentratieruimten voor kleinere groepen.

De school is prettig en fris. De ruimte bij de entree wordt enigszins samengeknepen om zich daarna groots te openen. De lokalen zijn hoog, licht en fris, en hebben allemaal een schuin plafond. Hierdoor komt het daglicht in elk lokaal van drie zijden: hoog en laag in de gevels en schuin in het dakvlak. Deze ruimtelijkheid is ook ingezet voor een extra goede luchtkwaliteit.Hoewel het gebouw als een huiselijk omgeving op zich wordt ervaren, ligt het tegelijk verankerd in het landschap en de Groningse architectuurhistorie. De vormentaal wordt versterkt door de minimalistische detailleringen. De eenvoud van de samengestelde vormen uit gebakken klei geeft het natuurlijk ogende gebouw een tijdloos karakter.


 

25-04-2013 8:30

Fanny Adam, een student aan het École nationale supérieure des Arts Décoratifs (EnsAD) in Frankrijk, heeft Elegant Oak uit de reeks Formica Woods gebruikt voor het eindproject van haar studies: een nieuw object dat tegemoetkomt aan huidige behoeften.

Naar haar opdracht, ontwierp Adam een bank die met succes de uitdagingen aanpakt, die ontstaan door ruimtegebrek in stadswoningen. Dit variabele meubelstuk, uitgevoerd in Formica laminaat, doet niet alleen dienst als bank en bed, maar bevat ook een tafel die de gebruiker extra werk- en eetruimte biedt.
 


“Er waren veel redenen waarom ik Formica laminaat heb gekozen voor mijn project. Het was perfect voor de armleuningen (die het hoofdeinde vormen als de bank in een bed wordt omgetoverd), de laden en de tafel. Aangezien deze bedbank een onmisbaar en zeer belangrijk onderdeel van een huishouden wordt – een plek waar de gebruikers werken, ontspannen, eten en slapen – moest het materiaal aan alle eisen van een dergelijk gebruik voldoen,” legt de ontwerper uit.
Formica HPL (hogedruklaminaat) wordt vaak gebruikt voor het vervaardigen van meubels: het is duurzaam, hitte- en krasbestendig en blijft mooi terwijl het nauwelijks enig onderhoud nodig heeft.
“Formica laminaat biedt ook een ongelooflijk rijke keuze aan kleuren en deklagen en ik meende dat dit een belangrijk onderdeel van het ontwerp was. De bank moest van mij niet alleen praktisch zijn, maar ook zeer modieus,“ vervolgt Adam.

De ontwerpster heeft Elegant Oak met de afwerklaag Naturelle gebruikt; deze is ontworpen om het realisme en de aantrekkingskracht van houtnerven te versterken. Ze vertelt verder: “Voor mijn prototype wilde ik een materiaal dat vanuit een visueel en tactiel perspectief op echt hout lijkt, maar ook kosteneffectief zou zijn.” De matte, fluweelachtige uitstraling van Naturelle creëert een elegante afwerklaag, die het uiterlijk en gevoel wil evenaren van glad geschaafd en geboend hout, en houtsoorten aanvult met een rechte nerf en lichte plankstructuur.

Formica HPL is robuust en gemakkelijk schoon te maken, het kan zowel horizontaal als verticaal worden gebruikt en kan, voor een opvallende markering, ook een kromme lijn volgen. Formica Woods is een onderdeel van de Formica Collectie, die architecten, ontwerpers en technische specialisten een harmoniërende verzameling van decoratieve soorten laminaat biedt. Het omvat heldere kleuren, patronen en texturen, met omvangrijke kleurverbanden en combinatiemogelijkheden tussen de diverse reeksen.

"Door de nauwe samenwerking met architecten, ontwerpers en technische specialisten, heeft de Formica Group een plaats verworven als aanbieder van innovatieve producten en decoraties, die beantwoorden aan de behoefte van de markt en aansluiten bij de hedendaagse ontwerptrend", aldus het ruim 99-jarige bedrijf.
 

23-04-2013 9:30

Kortrijk is van 22 tot 30 juni 2013 het epicentrum van innovatie en creatie in Vlaanderen.  De Week van het Ontwerpen is immers niet alleen de grootste tentoonstelling van afstudeerwerken van ontwerpstudenten in Vlaanderen; het is ook bij uitstek het platform bij  waar het ontwerponderwijs, het bedrijfsleven en het grote publiek elkaar ontmoeten en prikkelen. Tijdens lezingen, netwerk-momenten en talloze andere events tonen innovatieve bedrijven en industriële ontwerpers hun nieuwste producten. Studenten debatteren mee over de toekomst van design met buitenlandse gasten, top-designers en policymakers. Jong talent wordt aangespoord om een creatieve opleiding te volgen en het grote publiek ontdekt de artistieke meerwaarde en het economische potentieel van innovatie in de creatieve maakindustrie in al zijn verschijningsvormen. Meer informatie: http://www.weekvanhetontwerpen.be
 

22-04-2013 9:00

Vanaf afgelopen week is de aanmelding voor de jaarlijkse prijzen voor het beste Nederlands ontwerp, de Dutch Design Awards (DDA), geopend. Ontwerpers kunnen werk inzenden in de hoofdcategorieën Communicatie, Product en Ruimtelijk. Voor jong talent is er de stimuleringsprijs: de MINI Young Designer Award. 

Het meest veelbelovende ontwerp voor de toekomst wordt dit jaar voor het eerst bekroond met een Future Concept Award. Een internationale vakjury selecteert de winnaars en maakt deze tijdens de awardshow in oktober bekend. Uiteindelijk gaat één ontwerper met The Golden Eye, de prijs voor ‘het beste van het beste ontwerp’, naar huis.

Afgelopen jaar is de korte video Louis Vuitton I van Part of a Bigger Plan bekroond tot het beste van het beste ontwerp 2012 (The Golden Eye). Daarnaast was Borre Akkersdijk de grote winnaar van de MINI Young Designer Award en ontving typograaf Gerard Unger de BNO Piet Zwart Prijs van de beroepsorganisatie BNO en de DDA. Hotel The Exchange werd aangemerkt als de beste opdrachtgever. Vorig jaar werd met Future Concepts voor het eerst de spotlight gezet op de beste ontwerpen van de toekomst.

Ontwerpers, ontwerpbureaus en architecten kunnen tot en met 23 mei werk inzenden dat in de periode tussen 1 mei 2012 en 1 mei 2013 is gecreëerd. Dat kan kosteloos via de website van de organisatie. Tegelijkertijd scouten ook speciale selectiecommissies werk voor de hoofdcategorieën, Future Concepts en de MINI Young Designer Award.

De aanmeldingen worden beoordeeld door commissies bestaande uit professionals op het gebied van Nederlands ontwerp. Deze commissies selecteren de finalisten. Vervolgens worden de winnaars gekozen door een internationale jury, die aan de vooravond van de Dutch Design Week bij elkaar komt. 

20-04-2013 9:00

De komende maanden staat de sector Zorg in de belangstelling in het Materia Inspiration Centre Amsterdam. Dit wordt gedaan met een tentoonstelling van materialen, lezingen, workshops, seminars, debatten en discussies en presentaties. Ook de BNI is hier vertegenwoordigd.

Op 22 mei organiseert de BNI een themamiddag Zorg. De leden Marie-Anne Defesche en Marjolein van Dijl geven die middag een lezing over hun visie op healing environments en het belang van een functionele indeling.

17-04-2013 9:00

Tot grote verbazing van velen heeft het faculteitsbestuur van de Technische Universiteit Eindhoven op 22 maart besloten de master Building Technology te gaan beëindigen. Het faculteitsbestuur claimt dat de studierichting niet langer bij de strategische visie van de universiteit aansluit.
 

Dit heeft in het werkveld tot grote verwondering geleid, onder meer bij de Stichting Slimbouwen. "Zelfs in tijden van crisis worden de ingenieurs met een brede visie gericht op samenhang gretig het bedrijfsleven binnengetrokken. Er heerst overtuiging dat op basis van integrale samenwerking en het nieuwe bouwen de bouwsector radicaal kan gaan veranderen. Juist die ingenieur, die dit proces en daarmee de toekomst van de bouw kan doen veranderen, verdwijnt nu", stelt de stichting.
 

Er worden momenteel allerlei initiatieven ontplooid die pogen het tij te keren, waaronder een handtekeningenactie. "Slimbouwen ondersteunt deze initiatieven van harte en roept daarom alle bouwkundigen die ook aanvoelen dat met deze beslissing de toekomst van de bouw om zeep wordt geholpen, de petitie te ondertekenen."

De petitie kunt u ondertekenen op www.axci.nl/bouwtechniekuitvoeringstechniek.

17-04-2013 9:00

De design-beurs D-day, die van 23 tot en met 26 mei de zevende editie houdt, bouwt online aan de missie om design op de kaart te zetten bij een brede doelgroep. "De portal is een bron van informatie waar de huidige tijdsgeest in de designbranche geportretteerd staat in diverse visuele categorieën."

Op de nieuwe en eerste online portal kan volgens de initiartiefnemers iedereen op zoek naar dat ene gewenste ontwerp, een verrassend object of informatie over diverse designers. "D-day zet zich steeds breder in als initiërende partij om draagvlak te creëren voor design. Met deze portal wil het de vindbaarheid van ontwerpers vergroten, opdrachten genereren en de kennis en kunde van de huidige tijdsgeest op het gebied van design tonen."

De database is een informatiebron waar getoond wordt wat elke vormgever in zijn mars heeft en kan gebruikt worden als klankbord. "Als bezoeker kan je concreet een opdracht of aanvraag plaatsen en direct in contact treden met een vormgever. Vanaf 9 april is de portal officieel live en te bezoeken op www.d-daydesignveiling.nl/database.

 

15-04-2013 8:00

Het kan u nauwelijks ontgaan zijn; dit weekend is het Rijksmuseum heropend. De openinghandeling werd afgelopen zaterdag verricht door koningin Beatrix. Ze gebruikte hiervoor een speciale bronzen sleutel van Studio Job.

"Never before has a national museum undergone such a complete transformation", stellen de ontwerpers in het marketing-Engels dat producten van hedendaagse ontwerpers zo vaak vergezeld. "The official opening ceremony will be broadcast internationally."

Studio Job deed dezer dagen overigens niet alleen van zich spreken in Amsterdam. Ook in Milaan brachten Job Smeets en Nynke Tynagel de tongen in beweging. Ze exposeerden een aantal nieiwe producten voor inrichter Lensvelt. Dit onder de voor sommigen enigmatische titel 'My Nose My Stekkerdoos'. Voor nadere info: zie dit filmpje. 

 

11-04-2013 2:00

Per 1 mei start Peter Haasbroek als zakelijk directeur bij Mecanoo architecten in Delft. Met deze stap versterkt het bedrijf zijn positie als toonaangevend internationaal opererend architectenbureau. Samen met oprichter/creatief directeur Francine Houben en technisch directeur Aart Fransen zal Peter Haasbroek (1964) de directie van Mecanoo gaan vormen.

Francine Houben: “Ik ben blij met de komst van Peter Haasbroek. Peter heeft ervaring in diverse financiële en managementfuncties. Hij zal zakelijk leiding geven aan de toenemende omvang en internationalisering van Mecanoo.”

Peter Haasbroek: “4 Jaar NAi hebben mij overtuigd van de maatschappelijke relevantie, misschien zelfs noodzaak, van goede architectuur. Bij Mecanoo als topspeler kan ik daar indirect verder aan bijdragen.”

Peter Haasbroek was van 2009 tot en met 2012 zakelijk directeur bij het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam. Hij leidde onder andere de verbouwing van het NAi tot een open, aantrekkelijke en voor het grote publiek toegankelijke culturele instelling. In 2012 was hij namens het NAi kwartiermaker in de fusie met Premsela en Virtueel Platform. Peter Haasbroek is opgeleid als bedrijfseconoom aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Mecanoo architecten is een internationaal opererend bureau voor architectuur, stedenbouw, landschap en interieurarchitectuur. Het bureau wordt geleid door architect/creatief directeur Francine Houben, technisch directeur Aart Fransen, zakelijk directeur Peter Haasbroek (per 1 mei 2013) en de vier partners Francesco Veenstra, Ellen van der Wal, Paul Ketelaars en Dick van Gameren. In 30 jaar is Mecanoo uitgegroeid tot een bureau met circa honderd medewerkers uit circa 25 verschillende landen. Bekende projecten van Mecanoo zijn onder meer de Bibliotheek Technische Universiteit Delft, het Amsterdam University College en de woontoren Montevideo in Rotterdam. In aanbouw zijn het Wei-Wu-Ying Center for the Arts in Kaoshiung, Taiwan, een stadskantoor in Boston, de campus van de Technische Universiteit MISiS in Moskou en het Hilton Hotel op Schiphol. Op 3 september 2013 opent de bibliotheek van Birmingham haar deuren, Europa’s grootste openbare bibliotheek.


 

09-04-2013 11:00

De genomineerde projecten voor de Gulden Feniks 2013 zijn bekend gemaakt. Deze prijs wordt jaarlijks uitgeloofd door het Nationaal Renovatie Platform (NRP) in drie categorieën: Gebiedstransformatie, Renovatie en Transformatie. Kenmerkend voor de Gulden Feniks is het integrale karakter van de prijs, die daarmee direct aansluit op de uitdagende opgave waarvoor de sector staat.

Maar liefst 92 inzendingen zijn dit jaar de revue gepasseerd. Dit hoge aantal inzendingen wijst er op dat het renoveren en transformeren van bestaand vastgoed in het brandpunt van de belangstelling staat. Niet alleen het aantal ingezonden projecten, maar ook de hoge kwaliteit en soms bijzondere oplossingen hebben de keuze dit jaar extra moeilijk gemaakt voor de jury. Aan de hand van de criteria duurzaamheid, sublimatie, economie, innovatie en maatschappelijke meerwaarde zijn alle inzendingen zorgvuldig beoordeeld.

De jury is van mening dat het belang van goed opdrachtgeverschap, samenwerken en investeren in kwaliteit wordt beloond en uiteindelijk kan resulteren in bijzondere projecten waar mensen jarenlang van kunnen genieten. Met oog voor detail en de juiste ingrepen kan zoveel meer worden gehaald uit de bestaande gebouwde voorraad. De inzendingen van de Gulden Feniks 2013 geven inzicht in de vele kansen die er zijn om het duurzaam gebruik van de bestaande gebouwde omgeving te bevorderen.

De jury van de Gulden Feniks 2013 heeft dit jaar in totaal tien projecten genomineerd: drie projecten in de categorie Gebiedstransformatie, vier projecten in de categorie Renovatie en drieTransformaties.

De volgende projecten zijn genomineerd voor de Gulden Feniks 2013:

Categorie Gebiedstransformatie
G3 Strijp-S, Eindhoven
G4 Blaauwlakenblok, Amsterdam
G8 Nieuwe Binnenweg, Rotterdam

Categorie Renovatie
R13 Monarch I, Den Haag
R28 Rijksmuseum, Amsterdam
R31 Apollohuis, Amsterdam
R34 Justus van Effen, Rotterdam

Categorie Transformatie
T19 Metaforum, Eindhoven
T23 Rembrandtparkgebouw, Amsterdam
T39 Museumkwartier, Den Bosch

De uitreiking van de Gulden Feniks 2013 vindt plaats op dinsdag 4 juni om 13.00 uur op Provada in de Amsterdam RAI, het jaarlijkse ontmoetingspunt van de vastgoedbranche. Tarik Yousif, bekend van het programma Hoop of Sloop, presenteert de prijsuitreiking op het NRP-Plein in Hal 9, tijdens de themadag over herontwikkelen, herbestemming en transformatie.

Kijk op http://www.guldenfeniks.nl voor een overzicht van alle inzendingen van de Gulden Feniks 2013.

09-04-2013 10:00

Op 8 april vond de officiële opening plaats van het gloednieuwe trainings- en opleidingscentrum van Vitesse. Het  interieurontwerp is afkomstig van  het Arnhemse ontwerpbureau Desarc. Het nieuwe centrum is een belangrijke volgende stap in de verdere professionalisering van de club.
 


Vitesse heeft Desarc in een heel vroeg stadium erbij gehaald om ‘de Vitesse identiteit’ vorm te geven in de inrichting en uitstraling van het nieuwe trainings- en opleidingscentrum. Desarc kreeg de opdracht om uitdrukking te geven aan de kernwaardes van de organisatie en te komen met het juiste plan dat past bij de bij de strategische uitgangspunten en de identiteit van Vitesse.Natuurlijk heeft Vitesse goed gekeken naar wat andere Nederlandse topclubs doen op dit gebied. Daarnaast is de clubleiding samen met de interieurontwerpers van Desarc op bezoek geweest bij een lichtend voorbeeld in het buitenland: de Engelse topper Chelsea Football Club. De ontwikkelingen bij Vitesse zijn vergelijkbaar met die van Chelsea. In 2004 werd daar begonnen met de bouw van het hoogwaardige Cobham Training Center, in juli 2007 officieel geopend, maar al sinds 2005 in gebruik. Vitesse heeft zich onder andere door Cobham laten inspireren. Al is het complex op Papendal bescheidener van opzet, het kent veel vergelijkbare faciliteiten, zoals een zaal voor krachttraining, een state-of-the-art therapiebad, een stoomcabine, sportmedische ruimtes, een persruimte en een restaurant.Vitesse wil een trainingscentrum dat recht doet aan de ambitie van de club om mee te draaien in de top van het internationale voetbal. Alles is er op gericht om de spelers al vanaf jonge leeftijd te impregneren met deze zelfde ambitie. De echte Vitesse-passies - voor voetbal, voor beleving, voor helden, voor ondernemen én voor Arnhem - werden door Desarc verweven in het interieurconcept.Ontwerpbureau Desarc heeft in samenwerking met architectenbureau Geesink Weusten het trainingscentrum zó ontworpen dat het één groot kloppend Vitesse hart is, dat alle spelers continu inspireert en motiveert om te willen blijven groeien. De kleedkamers worden luxer naarmate men verder komt in de academie. In de ruimtes voor de jongste jeugd is alles functioneel vormgegeven, met veel geel, wit en licht hout. Het team van de 'beloften' heeft al iets meer luxe, met een eigen locker voor elke speler, beklede banken met opbergruimte onder de zitting en houten wandbekledingen. Voor startende spelers echt iets om naar toe te werken. De ruimtes voor bezoekers en de faciliteiten voor de profs zijn strak en heel kwalitatief, met donker hout en zwarte meubels met subtiele gele accenten. De topvoetballers kunnen zich in deze professioneel ogende omgeving in alle concentratie wijden aan hun vak: trainen, spelen én winnen voor Vitesse.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

09-04-2013 9:00

De plattegrond van Design District begint zich alweer aardig te vullen. Op dit moment staan  ruim tachtig namen op de deelnemerslijst. Voor de bezoekers van Design District (6, 7 en 8 juni) is er een hoop nieuws op het gebied van interieurdesign te zien.

Op het Hembrugterrein is dus ook deze drie dagen weer veel te ontdekken. Bezoekers kunnen komende editie wederom een architectuurroute volgen langs een aantal van de bijzondere panden op het terrein. Een gedeelte van het terrein is inmiddels zodanig gesaneerd en opgeknapt dat bezoekers er op eigen gelegenheid een kijkje mogen nemen. Hoewel deze (monumentale) panden op zich al een bezienswaardigheid zijn, is de organisatie van Design District momenteel druk bezig te zorgen dat er ook ín de gebouwen iets te zien is! Hierover later meer.

Op de beursvloer zijn ook dit jaar weer plekken gereserveerd voor ontwerpers. Zelfstandig (beginnende of reeds gevestigde) ontwerpers presenteren hun nieuwste werk op dit ‘Designer District’. Momenteel zijn nog zeven plekken beschikbaar.

08-04-2013 8:00

Als architecten op zoek zijn naar informatie dan betreft het met name (technische) productinformatie. De informatie die door de fabrikanten wordt opgestuurd wordt erg selectief gelezen. Dit zijn enkele van de conclusies van het Q4 2012 rapport van de European Architectural Barometer, een elk kwartaal terugkerend onderzoek onder 1.400 architecten in Europa. 

Email nieuwsbrieven, catalogi, productbrochures en samples zijn slechts enkele voorbeelden van de marketingmaterialen die architecten ontvangen van fabrikanten. Door het grote aanbod aan productinformatie kiezen architecten ervoor om selectief te werk te gaan en kiezen ze enkel de producten waarin ze echt geïnteresseerd zijn. Arch-Vision heeft onderzocht welke verschillende type media er momenteel gebruikt worden door architecten en in welke mate de verschillende bronnen ook daadwerkelijk gelezen worden.

De gemiddelde Duitse architect is geïnteresseerd in twee product types, terwijl hun collega's in de andere landen over het algemeen slechts in één productgroep interesse tonen. De Spaanse architecten hebben geen duidelijke voorkeur voor een bepaalde productgroep. De scores voor gevelmaterialen, isolatie en verwarming, koeling en ventilatie vertonen onderling weinig verschillen en liggen allen tussen 13 en 14 procent.

Er zijn wel producten die van architecten uit alle zeven landen aandacht krijgen. In de UK, Duitsland en Spanje zijn de isolatiematerialen het meest genoemd als product waarover architecten lezen. Gevelsystemen en verwarming, koeling en ventilatiesystemen zijn de andere twee type producten waarin Europese architecten geïnteresseerd zijn. Plafondsystemen blijken vooral voor Italiaanse architecten van belang. Zij noemden deze productgroep als nummer één antwoord. 

Deze en vele andere resultaten en ontwikkelingen in de Europese bouwsector zijn terug te vinden in de European Architectural Barometer, een internationaal onderzoek onder 1.400 architecten in Europa. Dit onderzoek wordt door Arch-Vision vier keer per jaar uitgevoerd in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, de UK, Nederland en België. Naast indicatoren om toekomstige Europese bouwvolumes te voorspellen, wordt elk kwartaal een thema behandeld. In het vierde kwartaal van 2012 was dit Orientation & Media Consumption.

02-04-2013 9:00

Architecten met vragen kunnen iedere zaterdag terecht in de tweede Architectenwinkel in Amsterdam.  Het inloopspreekuur is een initiatief van Arcam, het Architectuurcentrum Amsterdam.

Landelijk zijn er momenteel acht Architectenwinkels en in de nabije toekomst komen er nog meer winkels bij. De Architectenwinkel is opgericht door architecten van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA). Verbouwen of bouwen is een vraag waar steeds meer mensen in deze onzekere woningmarkt mee te maken krijgen. Alleen in Amsterdam worden jaarlijks al 40.000 woningen verbouwd. Zelf het bouwproces organiseren is een gecompliceerde procedure, waarin veel keuzes moeten worden gemaakt. De bouw zorgt dan ook voor veel chaos en stress. Een architect kan een deel van de onzekerheid wegnemen. Door ervaring en een goede voorbereiding worden bouwfouten voorkomen en is er vooraf meer duidelijkheid over de kosten. De BNA kring Amsterdam is gestart met de architectenwinkel als een platform waar architecten voor het voetlicht brengen welke service zij kunnen bieden.

Bij de Architectenwinkel weten ze raad met de vragen waar een klant mee zit en die vragen gaan echt niet allemaal over het ontwerp. Van wensen inventariseren tot de begeleiding bij de bouw. Een architect weet alles over vergunningen en welstandseisen. Voor consumenten is de winkel een laagdrempelige plek voor een gratis gesprek om te kijken wat een architect voor hen kan betekenen. Eerder afgelopen jaar zijn er zeven winkels geopend in: Amsterdam IJburg, Breda, Bergen op Zoom, Haarlem, Oss, ‘s Hertogenbosch en Oosterhout.

Het begon allemaal in een woonwarenhuis op IJburg. “We vroegen ons af wat wij zelf konden doen om mensen op de hoogte te brengen van de meerwaarde van een architect voor een (ver)bouwproject”, vertelt Harvey Otten, één van de oprichters van het initiatief en secretaris van de BNA-kring Amsterdam. “Vooral voor particulieren is de drempel soms nog hoog; mensen lopen niet spontaan naar binnen. Dat is ook niet verwonderlijk. Een (ver)bouwvraag vraagt tijd, energie en veel voorbereiding.” Wie zijn droomhuis werkelijkheid wil zien worden, wil dan ook de juiste keuzes maken. “Veel mensen weten niet precies wat een architect doet en waar deze bij kan helpen. De architecten bij de Architectenwinkels helpen en springen in op de veranderingen in de markt.” De Architectenwinkel is wekelijks op zaterdag geopend en houdt open huis op verschillende locaties in Nederland. Meer informatie: http://www.architectenwinkel.com

02-04-2013 8:00

Clever Real Estate, een gezamenlijk bedrijf van bouwonderneming KlokGroep uit Druten en leegstandontwikkelaar Camelot Europe, heeft de grotendeels leegstaande kantoortoren aan de Rijswijkstraat 175 in Amsterdam aangekocht, met de bedoeling deze te transformeren naar 232 zelfstandige wooneenheden voor jongeren en studenten.

De bouw zal naar verwachting begin 2014 van start gaan, de oplevering staat rond de zomer gepland. Joost van Gestel, CEO Camelot Europe. “De behoefte aan betaalbare zelfstandige woonruimte voor jongeren in Amsterdam, maar ook in de rest van Nederland, blijft onverminderd hoog. Via onze website ontvangen wij maandelijkse tienduizenden aanvragen. Onze ambitie is om dit jaar nog meer projecten op te pakken. De bereidheid bij de gemeente Amsterdam om mee te denken, zoals bijvoorbeeld met de erfpacht, helpt zeker mee om tot goede resultaten te komen.”

De criteria voor lege projecten om tot succesvolle transformatie te komen zijn niet mals. “Van de 225 gebouwen die ons zijn gepresenteerd, waren maar een handjevol de moeite waard om te gaan bekijken.”, aldus van Gestel. “Locatie blijft het sleutelwoord, waarbij de afstand tot voorzieningen als station, universiteit en winkels het verschil maakt.”


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >