Nieuws


28-03-2013 10:00

De tweede lezing in de serie Raaklijnen wordt op donderdag 4 april verzorgd door Peter Dautzenberg, architect bni bna en docent aan de HvA bouwkunde / architectuur.

Interieurarchitectuur is een vak met raakvlakken naar veel andere disciplines. En maar al te vaak, ook bij architecten, is er onduidelijkheid over de identiteit van een interieurarchitect. Peter Dautzenberg is als architect én interieurarchitect werkzaam en zal met deze lezing open kaart geven.
Waar ligt de kracht van een interieurarchitect, hoe zie je dat een interieurarchitect bij een project betrokken is geweest, waar is de scheiding met andere verwante disciplines, waar liggen raakvlakken en kansen en wat doet een interieurarchitect in 2020?
Na afloop is er een debat met het publiek.

Peter Dautzenberg is bouwkundig ingenieur, architect en interieur architect en houdt zich daarnaast bezig met kunst in de openbare ruimte. Projecten worden door hem als een geheel gezien en zijn visie op interieurarchitectuur is een volwaardige, geïntegreerde vormgevingsdiscipline binnen de architectuur. Na 25 jaar vennootschap met Dautzenberg & De Jong architecten bna/bni is Peter Dautzenberg + Partners in 2009 als samenwerkingsverband gestart. Per project wordt gekozen voor samenwerkingsverbanden met andere architecten, interieurarchitecten en kunstenaars. Dautzenberg is sinds september vorig jaar tevens voorzitter van de BNI.

Aanvang: 19.30 uur. Lezing en debat: 20.00-21.15 uur
Locatie: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam
Toegang: gratis

Aanmelden kan door naam en functie naar secretariaat@bni.nl te mailen.
 

25-03-2013 8:00

Vrijdag 22 maart 2013 is christelijke scholengemeenschap Calvijn Groene Hart in Barendrecht officieel geopend. Het markante onderwijsgebouw van 9.000 vierkante meter is ontworpen door Mecanoo architecten uit Delft.

Calvijn Groene Hart biedt onderwijs aan 1.250 leerlingen op mavo, havo en vwo niveau. De school vormt de prominente entree van een nieuwe groene campus aan de rand van de stad.
Leerlingen zullen hun nieuwe school niet snel voorbijfietsen. Met z’n afgeronde hoeken en speelse gevel valt het gebouw al van verre op.

"Wie de school binnenkomt in het oranje hart wordt direct geraakt door de vrolijke levendigheid en de warme sfeer", meldt Mecanoo. "Dit is niet slechts een ruimte waar gangen en verdiepingen elkaar kruisen, maar een gezellige plek waar leerlingen op de tribunetrappen zitten, hangen of staan. De plek ook van waaruit de school in één oogopslag te overzien is."

Dit hart met verspringende vides en mooi daglicht van boven ontstaat uit drie vleugels, die samenkomen in het midden. In de vleugels zijn naast de gemeenschappelijke functies ook de vijf onderwijsteams ondergebracht. Elk team heeft een eigen afdeling die bestaat uit een open leerplein met daaromheen lokalen. "Deze ‘huiskamer’ voelt voor de leerlingen als hun eigen thuis binnen de school."

De huiselijke sfeer wordt voortgezet in het interieur met natuurlijke materialen. "Calvijn Groene Hart is een frisse school geworden, te openen ramen en ventilatie op basis van de aanwezige hoeveelheid CO2 maken het een gezonde en prettige omgeving om in te leren en in te werken." Eerder deze week ontving de school het BREEAM-NL Medior certificaat uit handen van de Dutch Green Building Council.

23-03-2013 8:00

Het bedrijfspand van ForTop in Zwartsluis heeft een eervolle vermelding ontvangen in de BNA competitie ‘Gebouw van het Jaar 2013’.Arnoud Olie, architect en algemeen directeur van B+O Architectuur en Interieur, is verantwoordelijk voor het ontwerp van het bijzondere bedrijfspand in Zwartsluis. 

In totaal zijn er 72 projecten ingestuurd in de regio Noord-Oost Nederland. De jury heeft hieruit twee projecten genomineerd voor de landelijke titel en aan drie projecten, waaronder het bedrijfspand van ForTop, een eervolle vermelding toegekend. Landelijk doen er meer dan 250 architectuurprojecten mee in de competitie. 

“We hebben bij het gebouw in Zwartsluis voornamelijk duurzame en robuuste materialen toegepast. Doordat het pand veel karakteristieke eigenschappen heeft, oogt het niet als nieuwbouw. Daarnaast bevat het pand sheddaken en zorgen de ramen in het dak voor veel daglicht in het pand. Hierdoor hoeft er zo min mogelijk kunstlicht te branden. Het gebouw doet dienst als kantoor- en magazijnruimte, maar door het tijdloze karakter en de authentieke elementen heeft het de uitstraling van een fabriek”, aldus Olie.

De Bond van Nederlandse Architecten (BNA) bepaalt elk jaar welk architectuurproject de titel het Gebouw van het Jaar krijgt. Ingezonden projecten dingen mee naar één van de regionale titels, de landelijke hoofdprijs en de publieksprijs. B+O Architectuur en Interieur heeft twee projecten, ingezonden, namelijk het bedrijfspand van ForTop in Zwartsluis en de Kiemschuur gelegen tussen Wilhelminaoord en Frederiksoord. Er is voor deze twee panden gekozen vanwege hun unieke en tijdsloze karakters.

22-03-2013 9:34

Architect Ben van Berkel is verkozen tot erelid van het American Institute of Architects. Het erelidmaatschap wordt toegekend aan architecten die een onderscheidende prestatie hebben geleverd en die hoog in aanzien staan. Het verkozen lid is geen burger of ingezetene van de Verenigde Staten. Tevens is hij of zij niet voornamelijk architect bij de AIA. Van Berkel wordt niet alleen onderscheiden voor zijn bijdrage aan de architectuur, maar ook voor zijn bijdrage aan de samenleving op internationaal niveau. Hij ontvangt zijn prijs op 21 juni in Denver.

21-03-2013 12:00

Het Architectuur Centrum Nijmegen (ACN) organiseert, in opdracht van de gemeente Nijmegen, voor de vierde keer de Architectuurprijs Nijmegen. Doel is om de kwaliteit van de architectuur in Nijmegen onder de aandacht te brengen.

Iedereen kan een gebouw aanmelden dat in 2011 of 2012 in Nijmegen is opgeleverd. De organisatie nodigt dit jaar met nadruk ook uit om kleine projecten en verbouwingen aan te melden. Voorwaarde is dat het project door een architect die in het architectenregister is opgenomen is ontworpen. Aanmelden kan tot 26 april via info@architectuurcentrumnijmegen.nl. Na aanmelding ontvangt de architect van het project een format aan de hand waarvan het bureau het project tot 1 mei van dit jaar kan inzenden.

Een onafhankelijke jury beoordeelt de projecten en kiest uit de genomineerde projecten een winnaar. De genomineerde projecten dingen ook mee naar de publieksprijs. Een expositie van de inzendingen zal van 22 mei tot en met 14 juli in het ACN te zien zijn. Het publiek kan tot en met 16 juni in het ACN een stem uitbrengen.

De juryprijs en de publieksprijs worden aan de vooravond van de Dag van de Architectuur op vrijdag 21 juni om 20.00 uur uitgereikt door de verantwoordelijke wethouder. De uitreiking zal plaatsvinden in Metterswane, Stationsplein 13-22.

Het ACN bevindt zich aan de Ridderstraat 27 (De Lindenberg) en de openingstijden zijn woensdag tot en met zondag van 13.00-17.00 uur en de eerste donderdag van de maand van 19.00-21.00 uur. De toegang is gratis.

www.architectuurcentrumnijmegen.nl

21-03-2013 10:00

Met een feestelijke heropening eind vorig jaar werd de realisatie van een grootschalige verbouwing van voorheen De Beiaard, aan het Spui in Amsterdam gevierd. Bij die gelegenheid is het alom bekende café omgedoopt naar ‘De Brabantse Aap’, waarmee een stuk historie in ere is hersteld. De renovatie van het klassieke café is dusdanig geslaagd, dat velen zich afvroegen wat er precies is gerenoveerd. “Een groter compliment kan bijna niet; het is ons gelukt de klassieke sfeer terug te brengen, maar dan wel met de kwaliteit van nieuwe materialen”, aldus Art Director Michel Ruijgrok, van bureau Estida, dat het interieur ontworpen en gerealiseerd heeft.

Na circa 20 jaar van intensieve exploitatie van dit goedlopende café aan het Spui, was ieder onderdeel van het interieur versleten. Hoog tijd voor renovatie dus, maar dan wel met behoud van het authentieke karakter. Een mooie uitdaging voor Estida; vernieuwing met klassieke materialen. Bij de planvorming voor het interieur is eerst naar de logistiek gekeken. Door de toiletten naar de tweede etage te verplaatsen kon de keuken worden vergroot, waardoor beter en efficiënter gewerkt kan worden. Op de begane grond is de routing verbeterd door de koffiehoek te verplaatsen.

Pronkstuk in het interieur is de bijna 8 meter lange bar van eikenhout, met klassieke ronde vormen en panelen front, afgewerkt met een natuurstenen plint. Het rode marmeren barblad is afgewerkt met een authentieke tinnen rand. Voor de bar een zwart-wit geblokte natuurstenen vloer. Boven de bar klassieke melkglazen lampen. Bijzonder onderdeel van de bar is een op maat gemaakt lekblad uit een stuk, met de ronding mee meer dan 9 meter lang.
De wanden zijn betimmerd met klassieke eiken lambriseringen. Deze wandafwerking loopt in het trappenhuis, met een robuuste trapleuning, helemaal door naar de tweede etage. In de betimmering zijn vitrines aangebracht met verzamelstukken, zoals zeldzame bierflesjes, en een vooroorlogs vaandel. De meterkast is in stijl in de lambrisering weggewerkt. De keuken op de eerste etage is semi-open, op de tweede etage biedt de gang voor de toiletten via een groot, met eiken louvres afgewerkt raam, zicht op de keuken.

Het meubilair bestaat in het café uit vaste banken en zitrollen met leren bekleding in Engels groen, de krukken en caféstoelen zijn met zwart leer bekleed. Ook de serre is compleet gerenoveerd, een klassieke tuinbank is opgeknapt en nieuwe café de Paris stoelen en tafels sieren de ruimte.
De aap komt op verschillende plekken in het interieur terug, zo is achter de bar een grote print van een lachende aap aangebracht, zijn de toiletdeuren uitgevoerd met apenprints en is er een vlooiend aapje in een stolp. Op de wand voor de toiletten een enorme print van het Spui in vroeger jaren.

De Beiaard groep heeft meerdere zaken, waaronder De Brabantse Aap en de Bekeerde Zuster in Amsterdam, alsmede de Beiaard in Hoorn. Kenmerkend voor de zaken is de uniciteit in beleving en de historische oorsprong. De Beiaard groep zet vanuit die achtergrond in op ‘storytelling’ voor hun zaken.

Waar komt de naam Brabantse Aap vandaan? Ergens aan het begin van de 17e eeuw stond er op ‘t Spui in Amsterdam een orgeldraaier uit Brabant, die een klein aapje had dat op de muziek danste en met de pet rond ging om geld op te halen. Elke zaterdag, bij wijze van afsluiting van de week, ging deze orgelman, die al gauw de bijnaam Brabantse Jos had gekregen, met zijn verdiende geld richting de Wallen alwaar hij steevast een prostituee bezocht die bekend stond onder de naam Soete Neel. Jaar in jaar uit vond dit ritueel met enthousiasme van het aapje plaats. Bij ieder bezoek gaf de diervriendelijke Neel de orgelman namelijk een banaantje voor de aap mee. Op een dag stond de orgelman echter voor een leeg raam en een gesloten deur. Navraag bij de buurdames leerde dat Soete Neel er de brui aan had gegeven. Zij bleek spijt te hebben gekregen van haar losbandige leven en trok zich nu voor eens en altijd terug in het klooster van De Bekeerde Susters.
De diep ontgoochelde orgelman schreeuwde het uit van verdriet en is vervolgens de Waag op de huidige Nieuwmarkt opgeklommen. Daar heeft hij zich met een ijselijke gil naar beneden gestort, zijn orgel en een vertwijfeld aapje op het plein achterlatend. Het aapje is na dit drama teruggegaan naar ‘t Spui en leefde daar van de goedwillendheid van omwonenden en passanten. Aanvankelijk was hij een populaire bezienswaardigheid. Greyfriars Bobby het weeshondje in Edinburgh is er niets bij. Maar ook in vroeger tijden stak gewenning en verveling de kop op. Jongelui begonnen de aap te plagen, dronkemannen deden er een schepje bovenop en maakten van plagen treiteren. Het artistiek onthande Brabantse Aapje was menslievend, maar had ook zo zijn grenzen. De aap sloeg zogezegd op tilt, rende ‘t Spui af en beklom de gevels van de aldaar aanwezige panden. Vanaf de daken betaalde hij de plagende burgerij met gelijke munt terug. Hij terroriseerde ‘t Spui door met name vanaf het dak van een herberg (Spui 30, red.) Jan en alleman te bekogelen met allerhande rotzooi. Wilde kastanjes en een in die tijd uiteraard onuitputtelijke voorraad paardenvijgen waren zijn munitie.
Uit de weekkronieken van Cornelis Calcoen kunnen we herleiden dat De Brabantse Aap meer dan 2 jaar lang de buurt onveilig maakte. Niemand kreeg ‘m te pakken. Het werd de Schouten en Schepenen van de stad Amsterdam een doorn in het oog. De Schutterij werd erop gezet. Maar niets hielp. Onze Brabantse Aap was iedereen te slim af en liet zich niet vangen. Na 2 jaar was het verhaal van de Brabantse Aap ook doorgedrongen binnen de kloostermuren van De Bekeerde Suster. Het was niemand minder dan Suster Dolce Helena die opmerkte “Soude ick dan de Stad verlossen van het onheil dat sy self over sich heeft afgeroepen?”
Mokkend en gebeden prevelend loopt zij met flinke pas via de haar zo bekende Wallen naar ‘t Spui. Zoals te doen gebruikelijk heeft zich wederom een menigte verzameld om een blik op te vangen van de Babantse Aap. Suster Dolce Helena baant zich een weg door de joelende Amsterdammers die alle naar boven kijken. “Waer is den vermaelendyden Aep?” roepen de omstanders. Dolce Helena doet haar nonnenkap af en het haar los. In haar linkerhand houdt ze een klein trosje bananen waarmee zij in de lucht op en neer zwaait. De Brabantse Aap krijst wild enthousiast van het dak als hij onmiddellijk Soete Neel herkent. Zijn opgewonden apenkreten overstemmen het gejuich van de toeschouwers. Klauterend en jonglerend daalt de aap de gevel af en vliegt Soete Neel in de armen om haar stevig omklemd nooit meer los te laten.
De Brabantse Aap heeft men daarna nimmer meer gezien in de binnenstad van Amsterdam. Calcoen laat in zijn kronieken doorschemeren dat de Brabantse Aap de rest van zijn leven heeft doorgebracht bij De Bekeerde Susters. Maar dat is een heel ander verhaal en misschien nader onderzoek waard.

Naar de opgetekende verhalen van Cornelis Calcoen A.D. 1679 vertaald door prof. dr. Gea Dresselhuys-Oldenburger

20-03-2013 13:30

2013 zal in het teken staan van het interieur. Er wordt een breed programma opgezet dat het historisch, cultureel, artistiek en economisch belang van de interieurarchitectuur belicht. Onder de titel inamsterdam World Interiors Event 2013 en met als thema ‘Past, Present and Future of Interiors’. In dat kader worden bestaande en nieuwe initiatieven op interieurgebied onder een paraplu gebracht, gericht op zowel professionals als het grote publiek. Van maart tot en met november 2013 zullen er exposities, beurzen, evenementen, projecten, congressen, lezingen, seminars presentaties en nog veel meer rond het thema interieur plaatsvinden. Waar mogelijk zal worden aangesloten bij reeds bestaande evenementen. Ook andere Nederlandse steden zullen betrokken worden bij de interieurmanifestatie. Belangrijke onderdelen zijn:

World Interiors Meeting - 5 t/m 7 september 2013

De World Interiors Meeting wordt wereldwijd het belangrijkste en meest spraakmakende interieurcongres, met  1000 tot 1200 verwachte bezoekers uit circa 45 landen. In een 3-daags congres worden twintig thema's behandeld, van erfgoed en hergebruik tot trends en toekomst. Meer dan zeventig internationaal bekende sprekers presenteren key-notes en een groot aantal parallelle sessies.

Sprekers zijn ondermeer: Michael Braungart (Hamburg), Karan Grover (India), Ben van Berkel (NL), Lyndon Neri (Shanghai), Patrick Leung (HongKong), Ann Masey (Londen), Frazer McDonald Hay (Singapore), Gennero Postiglione (Milaan), Joseph Farcus (Miami), Pernille Gronbech (Kopenhagen), Chiashree Thakkar (India), Ellen Klingenberg (Oslo), Eloy Koldeweij, Erik Veldhoen, Fiona de Vos, Ellen Sander, Liesbeth van der Pol, Michel van Tongeren, Rogier van der Heide, Rob Metkemeijer en vele anderen.

World Interiors Salon - 20 juli t/m 21 september 2013

De World Interiors Salon wordt het evenement waar Nederlandse ontwerpers en industrie tonen wat we op het gebied van interieur in huis hebben. In een geïntegreerde presentatie worden innovatie en design op vernieuwende wijze getoond. World Interiors Salon daagt nadrukkelijk uit tot reflectie en debat over wat we gewoon en gewend zijn. Binnen de thema's: Young, Lifestyle en Care, werkt een team van ontwerpers samen met producenten aan tien experimentele environments, waarin de ruimtelijke beleving voorop staat. Ook een aantal buitenlandse ontwerpers nemen de inrichting van een environment voor hun rekening, waardoor interessante culturele verschillen zichtbaar worden en de expositie voor een internationaal publiek aantrekkingskracht wint.

In de Beurs van Berlage wordt een ‘huis’ gebouwd met een tiental kamers. Een ‘huis’ als structuur, gebouwd van herbruikbaar steiger materiaal, zonder gevels, met alleen binnenwanden, vloeren en plafonds die geschakelde en gestapelde kamers vormen. De kamers zijn onderling verbonden met trappen en helling banen, waardoor een route door het ‘huis’ ontstaat. Boven op het gebouw is het dakterras, waar een bijzonder horeca paviljoen wordt ingericht. Bij de reis door het gebouw rijgen de thema’s zich aaneen als een route door het leven: Young, Lifestyle en Care. De selecte groep vooraanstaande interieur architecten creëert uitdagende experimentele environments in samenwerking met de industrie. De ontwerp teams worden uitgedaagd door curator Andrea van Pol zich buiten de gebaande paden te begeven. De ontwerpers gaan de dialoog aan met de bezoeker door commentaar en een visie te geven op de huidige tijdgeest. Niet futuristisch, maar innovatief. Met niet alleen aandacht voor esthetische maar juist ook voor associatieve en sensitieve kwaliteiten ontstaat een emotionele betrokkenheid voor de gebruiker/bezoeker. Met doordacht gebruik van verantwoorde materialen, kwalitatief goed gemaakt en perfect gedetailleerd en door over de grenzen van de eigen discipline heen te kijken ontstaat een veelkleurige eenheid.

www.meeting.inamsterdam.org

19-03-2013 12:15

Ontwerpers in alle soorten en maten komen van 23 tot en met 26 mei Maastricht verrassen. Voor deze zevende editie doen designers uit onder andere België, Duitsland en Nederland mee aan D-day. Al deze designers hebben één ding gemeen: ze zijn niet alleen ontwerper van hun werk, maar vervaardigen zelf ook. Deze bijzonder innovatieve mensen werken met diverse materialen en weten een gelaagde betekenis te geven aan producten.

Tijdens D-day is een oplossing te vinden op elke interieurvraag en word je verrast door eigenzinnig en eigentijds design. Drie dagen lang staan nieuw talent en gevestigde ontwerpers op het podium in één van de meest inspirerende locaties van Maastricht: de oude industriële setting van de SAM Decorfabriek. Deze voormalige Mosa fabriek, waar jarenlang innovatieve tegels werden vervaardigd, ademt de sfeer van ontwikkeling, ambacht en industrie. Deze omgeving heeft een verhaal, net zoals de designers van D-day. Het is een bijzonder passende locatie voor D-day dat volgens de organisatie een constante ontwikkeling kent, een verhaal wil meegeven aan mensen en zich kenmerkt door expertise van de ontwerpers.

Tijdens D-day ligt de nadruk op oorspronkelijkheid, een praktische vertaling en vaardigheid. D-day wil de betekenis van producten, voorwerpen en alledaagse spullen onder de aandacht brengen door designers concreet in contact te brengen met een breed publiek. Producten waarvan bekend is wie ze gemaakt heeft, hoe ze gemaakt zijn, die in kleine oplage zijn vervaardigd of voor persoonlijke wensen zijn ontworpen hebben een betekenis. Tijdens D-day komt men meer te weten over materialen, worden er demonstraties gegeven van productieprocessen en kan je jouw designdroom leven in blazen.

Een aantal van de unieke werken komen onder de hamer van de veilingmeester. De strijd om dat ene ontwerp gaat van start op de eerste avond tijdens een openingsdiner voor pers- en persoonlijke relaties. Iedereen is welkom om mee te bieden. Tijdens deze veiling kan geboden worden op olijke vazen, typische tassen, delicaat porselein of stevige tafels.

D-day is een podium voor design waar bezoekers, ontwerpers en opdrachtgevers elkaar ontmoeten. Het initiatief komt van Hester Coolen, zelf ook ontwerper. Naast de intermediaire rol wil D-day de filosofie delen waarin duurzaamheid, persoonlijkheid en goed gebruik van materialen centraal staan. Door middel van de beurs, tentoonstelling en veiling in één, hoopt D-day bezoekers te verrassen en kennis te laten maken met nieuw design dat oorspronkelijk vervaardigd is.

www.d-daydesignveiling.nl

19-03-2013 12:00

Het belang van het internet en social media in het dagelijkse leven is vandaag de dag groter dan ooit. Websites zijn onmisbaar, maar het is ook van essentieel belang om te weten hoe je doelgroep bereikt moet worden en hoe zij geïnteresseerd blijven in de boodschap die je wilt uitdragen. Productspecificaties en prijsinformatie zijn volgens de Europese architecten het belangrijkst op de websites van fabrikanten. Voor zo’n negen van de tien Britse, Franse, Spaanse en Italiaanse architecten zijn dergelijke websites de belangrijkste bron van informatie als het gaat om productspecificaties. Dit zijn enkele van de conclusies van het Q4 2012 rapport van de European Architectural Barometer, een elk kwartaal terugkerend onderzoek onder 1.400 architecten in Europa.

Websites en social media kunnen uitstekende instrumenten zijn om een goede klantrelatie op te bouwen en de klantloyaliteit te verhogen, indien ze goed worden toegepast. Weten welke inhoud er op je website moet staan is een randvoorwaarde voor succes. Volgens 70 procent van de Franse, 64 procent van de Belgische and 54 procent van de Nederlandse architecten zijn bestekteksten het meest essentiële onderdeel van fabrikantenwebsites. In Spanje en Italië staat het ook bovenaan de lijst, maar daar wordt het slechts door een kwart van de architecten aangegeven. Prijsinformatie is belangrijker voor de Britse (40 procent) en Duitse (29 procent) architect, maar ook daar staan de bestekteksten in de top drie.

Gevraagd naar de informatiebron die het meest belangrijk is voor het zoeken naar bestekteksten, geven de architecten duidelijk aan dat de fabrikantenwebsites hun primaire bron is. De Duitsers laten de laagste score zien voor de websites, maar dan nog is 70 procent van mening dat de websites hun belangrijkste informatiebron is. Duitse architecten gebruiken verder onafhankelijke platforms (19 procent) zoals STLB-Bau en Heinze om bestekteksten te vinden, maar het gebruik van deze platforms is vele malen kleiner dan het gebruik van de fabrikantenwebsites. De andere landen waar het aandeel architecten dat onafhankelijke platforms het meest belangrijk vindt boven de 10 procent ligt zijn Netherland (o.a. Bouwconnect en Bestekservice.nl) en België (o.a. VMSW).

Omdat het internet niet alleen de belangrijkste bron is voor bestekteksten, maar ook het startpunt bij het zoeken naar andere informatie, is het van groot belang dat fabrikanten hun websites up-to-date houden. Het aanbieden van bestekteksten en prijsinformatie op de site is essentieel om de architecten tevreden te houden met de website. Verder zijn architecten zeer geïnteresseerd in informatie over duurzaamheid en andere milieugerelateerde onderwerpen. Om toegevoegde waarde te bieden is het een goede optie voor fabrikanten om architecten te informeren over de duurzame aspecten van hun assortiment.

Deze en vele andere resultaten en ontwikkelingen in de Europese bouwsector zijn terug te vinden in de European Architectural Barometer, een internationaal onderzoek onder veertienhonderd architecten in Europa. Dit onderzoek wordt door Arch-Vision vier keer per jaar uitgevoerd in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, de UK, Nederland en België. Naast indicatoren om toekomstige Europese bouwvolumes te voorspellen, wordt elk kwartaal een thema behandeld. In het vierde kwartaal van 2012 was dit Orientation & Media Consumption. Architecten zijn een waardevolle bron ter voorspelling van toekomstige bouwvolumes, zij zijn eveneens sterk bepalend voor de wijze waarop en met welke materialen er gebouwd wordt.

13-03-2013 13:30

Sinds kort kan er elke donderdagavond kennis gemaakt worden met de vakbekwaamheid, veelzijdigheid en creativiteit van de bni interieurarchitect. Een aantal leden van de bni geeft dan kosteloos antwoord op uw interieurvragen. Interieurarchitecten uit Zuid-Limburg die aangesloten zijn bij de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten bni geven gratis een persoonlijk interieuradvies. Geen hoogdravende technische verhandelingen maar gewoon laagdrempelige praktische adviezen waar men wat aan hebt.

De Nederlandse interieurarchitectuur is van hoog niveau en zeer gewaardeerd in binnen- en buitenland. Goed persoonlijk contact met de klant is de belangrijkste garantie om interieurvragen te beantwoorden of idealen te realiseren. De beroepsvereniging nodigt daarom iedereen uit om een vraag over (ver)bouwplannen, inrichting, sfeer, kleur, verlichting en dergelijke kosteloos en vrijblijvend te bespreken met een interieurarchitect.

De interieurarchitecten Erol Öztan uit Heerlen, Bas Mercx en Servaas Linssen uit Maastricht, Roger Haan uit Meerssen, Hubert Keulers uit Voerendaal en Frans Pijpers uit Nieuwstadt nodigen uit om hen op donderdagavond tussen 19:00 uur en 21:00 uur ‘uit te dagen’ met een interieurvraag in een 20 minuten durende sessie. Om goed te kunnen adviseren vragen ze om een plattegrondtekening en foto's mee te nemen.

Deze sessies zijn elke donderdagavond bij Heerlens DNA, Honigmannstraat 37B in Heerlen. Aanmelden is wenselijk, maar u kunt ook zo binnenlopen. Aanmeldingen kunnen gestuurd worden naar secretariaat@bni.nl.

De bni is de Beroepsvereniging van Nederlandse Interieurarchitecten. Het doel van de vereniging is het bevorderen van de ontwikkeling en beoefening van de interieurarchitectuur in het kader van een verantwoorde vormgeving van het leefmilieu, het behartigen van de culturele en maatschappelijke belangen van de interieurarchitecten en het versterken van de belangstelling en het begrip interieurarchitectuur. De bni ondersteunt interieurarchitecten bij hun beroepsuitoefening.

www.bni.nl

10-03-2013 10:00

Van 22 tot 30 juni 2013 is Kortrijk meer dan ooit het epicentrum van innovatie en creatie in Vlaanderen. Dan vindt aldaar namelijk de Week van het Ontwerpen plaats. "Dit is niet alleen de grootste tentoonstelling van afstudeerwerken van ontwerpstudenten in Vlaanderen; het is ook het platform bij uitstek waar het ontwerponderwijs, de bedrijfs­wereld en het grote publiek elkaar ontmoeten en prikkelen", meldt de organisatie.

Tijdens lezingen, netwerk-momenten en talloze andere events tonen innovatieve bedrijven en industriële ontwerpers hun nieuwste producten. Studenten debatteren mee over de toekomst van design met buitenlandse gasten, top-designers en policy makers. Jong talent wordt aangespoord om een creatieve opleiding te volgen en het grote publiek ontdekt de artistieke meerwaarde en het economische potentieel van innovatie in de creatieve maakindustrie in al zijn verschijningsvormen

 

08-03-2013 10:59

Het team van Pop up Pallets zoekt wensen, dromen en flexwerkideeën voor een inspirerende werkomgeving. Iedereen die samen met zijn collega’s anders wil gaan werken, kan meedoen en maakt kans zijn idee te verwezenlijken en zelf te bepalen hoe, waar en waarmee hij zijn werkplek inricht. Onder begeleiding van professionele interieurvormgevers en een coach wordt het ontwerp en de bouw gemaakt voor 15 tot 30 werkplekken. Inclusief een workshop ontwerpen en bouwen.  Na drie maanden volgt een evaluatie en wordt opnieuw gebouwd.

Pop up Pallets is een modulair bouwsysteem waarmee een werkomgeving te creëren is die volledig aanpasbaar is aan de wensen van dát moment. En daarmee ook later weer aan te passen aan de wensen van een ander moment. Het team van Pop up Pallets streeft naar werkplekken die sociale interactie of creativiteit uitlokken. Zij creëren en bouwen het liefst met de gebruiker samen om te komen tot een optimale fit.

Geïnteresseerden kunnen tot uiterlijk 21 maart 2013 hun interieurveranderwens inzenden via https://www.facebook.com/pop.uppallets. Alle aanvragen komen op de Facebookpagina van Pop up Pallets. Volgers kunnen stemmen op de leukste inzending en de meeste stemmen gelden. Op 5 april sluit de stemronde en wordt de winnaar van de gratis zelf ontworpen werkplek bekendgemaakt.

05-03-2013 10:00

De Stichting Rietveld Schröderhuis, de Gemeente Utrecht, het Centraal Museum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) gaan samenwerken aan het beter beleefbaar maken van Rietvelds nalatenschap in de stad Utrecht. Op donderdag 28 februari tekenen de instellingen hiervoor een overeenkomst. Het Rietveld Schröderhuis is Unesco Werelderfgoed en onderdeel van het Centraal Museum.

Het in 1924 door Gerrit Rietveld gebouwde huis staat bekend als het Rietveld Schröderhuis, naar de opdrachtgeefster Truus Schröder-Schräder. Om dit Unesco Werelderfgoed bij een breder publiek bekend te maken, hebben de Stichting, het Centraal Museum, de Gemeente en het Rijk een aantal plannen ontwikkeld die in de periode 2013-2015 ten uitvoer worden gebracht. Het Rijk ondersteunt deze plannen met een bedrag van 185.000 euro. Eén van de plannen bestaat uit het zichtbaar maken van dit 20e eeuwse cultureel erfgoed binnen de grenzen van de stad Utrecht. Alle Rietveld gebouwen krijgen een speciaal ontworpen Rietveld-schildje, er komt een bewegwijzerde route en er worden digitaal en analoog wandel-, fiets-, en autoroutes beschikbaar gesteld.

Het Centraal Museum wijdt in 2014 een tentoonstelling aan de bewoningsgeschiedenis van het huis en aan het leven en de ideeën van Truus Schröder. Daarvoor doet het museum onderzoek naar haar brieven, foto’s en bibliotheek. Met dit gedigitaliseerde archief zal een documentaire gemaakt worden. Ook komt er een digitale driedimensionale verbeelding van het Rietveld-Schröderhuis.

Tot slot gaat de RCE samen met het Centraal Museum deelnemen aan het cultuurprogramma ‘Less is more’, waarin de architectuur van het Modernisme op internationaal niveau centraal staat. Dit leidt in 2015 tot een colloquium dat samen met partners in Duitsland en de stad Straatsburg wordt voorbereid.

Nederlands Werelderfgoed
Werelderfgoed is erfgoed waarvan vaststaat dat het uniek en onvervangbaar is en de betekenis ervan het nationale belang overstijgt. Op dit moment staan er negen sites op de werelderfgoedlijst van UNESCO: het eiland Schokland en omgeving, de Stelling van Amsterdam, het molencomplex Kinderdijk - Elshout, het Woudagemaal, Willemstad Curaçao, droogmakerij De Beemster, het Rietveld Schröderhuis, de Waddenzee en de Grachtengordel van Amsterdam.
 
 

05-03-2013 9:30


Het Nationaal Renovatie Platform (NRP) organiseert met de TU Delft, Nyenrode en de Hogeschool Utrecht de NRP Academie voor Renovatie en Transformatie. Dit is een opleiding die is ontwikkeld in samenwerking met de partners van het NRP en instellingen uit het hoger en wetenschappelijk onderwijs.

De NRP Academie richt zich op het verwerven van kennis, inzicht en vaardigheden die nodig zijn voor de innovatie van de renovatie- en transformatiepraktijk. Na het volgen van de NRP Academie ontvangt de cursist een door de praktijk erkend diploma ‘erkend renovatie- en transformatieprofessional’. Diverse gerenommeerde onderwijsinstellingen werken aan de opleiding samen. De ruim zestig partners van NRP leveren zelf een belangrijke bijdrage aan deze opleiding door actuele kennis en ervaring in te brengen. Het Nationaal Programma Herbestemming steunt de opleiding.

De opleiding voorziet de renovatie- en transformatieprofessional van bagage om succesvol te opereren in een veranderend werkveld. Vanuit het eigen specialisme wordt de verbinding gemaakt met betrokkenen uit andere vakgebieden. De NRP Academie leert cursisten change agent te worden in de eigen organisatie en projecten. Uniek is het integrale karakter van de NRP Academie. Verschillende disciplines en de praktijk worden met elkaar verbonden in vier modules met het accent op Veranderen, Verbinden, Verdienen en Verbouwen.

De NRP Academie is een opleiding van één jaar en richt zich op in de praktijk werkzame professionals die zich verder willen bekwamen in het vakgebied van renovatie en transformatie. De opleiding start in september 2013 en eindigt eind juni 2014. De brochure en het inschrijfformulier  zijn te vinden op http://www.nrplatform.nl

01-03-2013 9:00

Onlangs werd bekend dat Megaman Event Partner zal zijn voor MOST 2013, onderdeel van de Design Week in Milaan, dé place to be voor design creatieven en een initiatief van de Britse ontwerper Tom Dixon. MOST 2013 vindt dit jaar plaats van 9 tot 14 april in het Museum van Milaan van Wetenschap en Technologie Leonardo Da Vinci (Museo Nazionale Della Scienza e della Tecnologia Leonardo Da Vinci). Daarnaast zal Megaman eveneens de lichtbronnen verstrekken voor een aantal van de nieuwe Tom Dixon armaturen die worden gelanceerd tijdens het evenement.

MOST 2013 is bedoeld om de schoonheid van high-performance, energiezuinige verlichting te laten zien te midden van het aansprekende decor van staaltjes van de meest visueel verbluffende architectuur en displays die de Salone te bieden heeft. MOST werd gelanceerd tijdens de Salone del Mobile 2012 en het eerste jaar bezochten zo’n 30.000 bezoekers de 35 installaties en tentoonstellingen met 108 merken en ontwerpers.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >