Nieuws


29-11-2013 9:16

Het project Anton en Gerard heeft de Dirk Roosenburgprijs 2013 gewonnen, de gemeentelijke architectuurprijs van Eindhoven. De vakjury koos de herbestemming van deze twee Philipsgebouwen als mooiste project van de laatste twee jaar. De publieksprijs ging naar de herbestemming van de Pastoor Van Arskerk.

Bij het project Anton en Gerard roemde de jury de architectonische en ruimtelijke kwaliteit, het inspirerende opdrachtgeverschap  en de innovatieve aanpak van een belangrijke herbestemmingsopgave. “Dit project zet bij uitstek de identiteit van Eindhoven als een creatieve herbestemmingstad op de kaart.”  Onder de nominaties voor 2013 waren onder meer de Fontys Sporthogeschool, Ketelhuis Ceres (TU/e) en de herbestemming van Kapel St Joseph. Tot de eerdere winnaars behoren Park Meerland, Jongerencentrum Dynamo, Centrum Blixembosch, Vertigo, het faculteitsgebouw bouwkunde van de TU/e en De Lichttoren.

De tweejaarlijkse prijs werd in 1989 ingesteld door het college van B&W om architecten te stimuleren om tot de verbeelding sprekende gebouwen voor Eindhoven te ontwerpen. Naast opgeleverde gebouwen kunnen ook civiele werken, ontwerpen voor openbaar groen en pleinen worden genomineerd. De naam van Dirk Roosenburg is aan de prijs verbonden als eerbewijs vanwege het nadrukkelijke architectonische stempel dat hij op de stad heeft gedrukt, onder meer met gebouwen als de Witte Dame, de Lichttoren en het voormalige NatLab.

29-11-2013 8:00

Pastoe presenteert binnenkort de Wire Lounge Chair FM06-FM05. Het betreft een IRE ontwerp van Cees Braakman uit 1958.

Samen met A. Dekker ontwerpt Cees Braakman in 1958 de fauteuil van draadstaal. Zoals ook het geval was in de jaren ’50, is de stoel verkrijgbaar in twee edities: De FM06 en de FM05 (respectievelijk met en zonder armleggers). De stoel vormt onderdeel van een familie van zitelementen vervaardigd van draadstaal.

"Met de herintroductie van de fauteuil zal de familie weer compleet zijn", aldus Pastoe. Eerder al voegde Pastoe stoel SM05 en de KM-krukkenserie aan de collectie toe. "Onder de slogan “TheWireCollection– a family designed in the 1950s andreunitedin 2013” zal de familie één geheel vormen."

Door het tijdloze ontwerp past de leunstoel FM06 volgens Pastoe in ieder interieur. "De stoel heeft een ontspannen zit zonder dat er sprake is van een kolossale stoel. Door het materiaal en de vormgeving oogt de stoel licht en ruimtelijk."
Standaard komt de stoel met een gestoffeerde zitting; het rugkussen is optioneel en is demontabel. "De stoel is verkrijgbaar in zwart draadstaal en de armleggers zijn vervaardigd van hoge kwaliteit notenhout. De kussens zullen verkrijgbaar zijn in drie standaard kleuren, afwijkende stoffen zijn op aanvraag."

Naast de draad fauteuil bestaat de familie uit de SM05 stoel en de KM-krukkenserie. De SM05 is verkrijgbaar in zwart en wit draadstaal en komt met een gestoffeerde zitting die afneembaar is. De KM kruk is verkrijgbaar in drie hoogtes: KM05 (tafel - 45cm), KM06 (keuken - 63cm) en KM07 (bar - 70cm). De kruk is ook verkrijgbaar in zwart en wit draadstaal, een kussen is optioneel.

Cees Braakman was van 1945 tot 1978 hoofdontwerper van - toen nog - UMS Pastoe. De eenvoudige, minimalistische en vernieuwende ontwerpen van Cees Braakman bereidden de weg voor succes bij Pastoe gedurende de naoorlogse jaren. Braakman introduceerde de gebogen multiplex techniek en ontwikkelde Pastoe’s eerste lijn moderne meubels. Van zijn hand is onder meer het ‘Pastoe naar maat’ systeem; een modulair kastensysteem dat nog steeds erg gewild is op de vintage meubelmarkt.

"Eenvoud, tijdloosheid, kwaliteit en ambachtzijnal ruim honderd jaar kernbegrippen van Pastoe. Wij maken sinds onze oprichting in 1913 vooruitstrevende eigentijdse meubels met aandacht voor traditionele en ambachtelijke kwaliteit.Pastoe beseft als geen ander hoe waardevol de geschiedenis is voor de toekomst. Het verleden is inspiratiebron en verplichting tegelijk. Dat is de opgave die Pastoe zich heeft gesteld. De herintroductie van ‘The Wire Collection’ onderstreept deze verantwoordelijkheid en onze rijke geschiedenis."

De officiële lancering van de FM05/FM06 en van “The Wire Collection – a family designed in the 1950s and reunited in 2013” zal plaatsvinden gedurende Imm Cologne beurs, van 13 tot 19 januari 2014.

28-11-2013 12:22

De Nederlandse ontwerper Osiris Hertman brengt deze maand een prachtig boek uit met een overzicht van zijn werk en werkwijze. In dit boek stapt de lezer de wereld van dit internationaal opererend talent binnen. Het boek laat vele projecten zien die het ontwerp- en productieproces van het handgemaakte design waar Hertman om bekend staat, in woord en beeld vertellen. Het boek zelf is al een designobject op zich.Eén ding is duidelijk, Osiris is geen man die rekening houdt met de waan van de dag. Hij ontwerp tijdloze, elegante interieurs die de bewoner past als een handschoen. Hierbij spelen unica en op maat gemaakte meubels en  interieuraccessoires een belangrijke rol. Hertman heeft een grote liefde voor ambacht en handwerk en werkt samen met ervaren ambachtslieden en ateliers uit alle delen van de wereld. De traditionele technieken die zij beheersen combineert hij met de nieuwste technologieën, en natuurlijk zijn eigen smaak en stijlgevoel. In dit boek zie je hoe hij te werk gaat en wat het eindresultaat is.

Osiris Hertman (1972) is een allround designer. Hij ontwerpt meubels, stoffen, sieraden en complete interieurs van woningen, winkels en zelfs een compleet wellness-resort. Hij werkt internationaal aan totaalprojecten waarbij de architectuur, de buitenomgeving en het interieur een perfect geheel vormen. Hertman volgde de Design Academy in Eindhoven en startte in 1997 zijn eigen studio. Een ontwerp voor Royal Tichelaar Makkum tijdens zijn studie verscheen in het Design Book of the Year en trok de aandacht van Philippe Starck. Hertman is al jaren creatief directeur voor het sieradenmerk Buddha to Buddha.

Osiris Hertman | ISBN 978 90 8989 582 0 | 59,99 euro | Terra Lannoo | Tekst in Engels, Nederlands, Arabisch, Russisch, Japans en vereenvoudigd Chinees.

www.osirishertman.com

28-11-2013 9:46

Heyligers design+projects bestaat 25 jaar. Sinds de oprichting is het een bureau waar vormgeving, architectuur, bouwkundige kennis en projectmanagement tot succesvolle projecten leiden.

De diversiteit in opdrachten is in de jaren sterk toegenomen. Van een bureau dat aanvankelijk vooral het ontwerp en projectmanagement van dealingrooms verzorgde, is het uitgegroeid tot een bureau gespecialiseerd in het interieur voor kleine en grote kantoren, advieswerk in werkplekconcepten, interieurontwerp van hotels, restaurants, renovatie en algemene architectuur van gebouwen, monumenten en woningen. Juist in deze tijd heeft het bureau zich toegelegd op succesvolle transformaties: herbestemmingen van bestaande en in veel gevallen leegstaande gebouwen.

Het bureau bestaat uit circa vijftien architecten, interieurontwerpers en bouwkundigen, verdeeld over kantoren in Amsterdam en Utrecht. De dagelijkse bedrijfsvoering is in handen van de twee partners: Lonneke Leijnse, al ruim 12 jaar verbonden aan het kantoor, en oprichter Willem Heyligers.

Het bureau wordt gekend door een innovatieve en tegelijk pragmatische aanpak van projecten: een bijzondere combinatie die zich aftekent als het DNA van het kantoor. Deze combinatie van creativiteit en realiteit heeft het kantoor in economisch mindere tijden geholpen zich te blijven ontwikkelen.

http://adch.nl/


De realiteit van de huidige markt biedt volgens Heyligers d+p juist enorme kansen. Daarbij zetten zij in op nieuwe samenwerkingsvormen met afnemers, ontwikkelaars, makelaars en overige participanten in de vastgoedmarkt. "Met een goede kennis van zaken, het kiezen van het initiatief, creatief en innovatief denken en doen, is ons bureau regelmatig initiator of katalysator om partijen bij elkaar te brengen en oplossingen aan te dragen, waardoor het onmogelijke mogelijk wordt", aldus Willem Heyligers.

Als zelfstandig en onafhankelijk bureau heeft Heyligers d+p zich de laatste jaren meer dan staande gehouden; de omzet en het resultaat zijn de laatste jaren gestaag toegenomen.

 

28-11-2013 8:00

Sinds het topjaar 2008 is er een voor het eerst een voorzichtige kentering zichtbaar in de architectenbranche. "De architectenbranche als de bekende kanarie in de kolenmijn zingt nog niet, maar prevelt wel voorzichtig", zegt BNA-directeur Fred Schoorl. Uit recente cijfers van de halfjaarlijkse BNA benchmark conjunctuurmeting blijkt dat de gemiddelde werkvoorraad niet verder meer afneemt. Bovendien heeft een toenemend aantal architectenbureaus een positievere verwachting dan een half jaar geleden. 

De aantrekkende huizenmarkt, de lage rente en de afschaffing van de btw-integratieheffing per 1 januari 2014 zijn redenen die worden genoemd voor dit voorzichtig optimisme. Ook de schenkings-vrijstelling, het energieakkoord en het vereenvoudigen van de omgevingswet kunnen volgens de bureaus zorgen voor een kleine impuls. "De kabinetsmaatregelen lijken een zetje in de goede richting te geven, de markt lijkt op het dieptepunt, maar uiteindelijk moeten bureaus en hun opdrachtgevers het zelf doen", aldus BNA-directeur Fred Schoorl. 

In het 4e kwartaal neemt het optimisme licht toe: 22 procent van de bureaus is over het laatste kwartaal positief gestemd tegenover 16 procent in het 1e kwartaal. De helft van de architectenbureaus verwacht in het 4e kwartaal van 2014 een gelijkblijvende of stijgende omzet. Voor heel 2013 daalt het aantal opdrachten en de omzet echter met gemiddeld circa 5 procent. Het percentage bureaus dat het aantal medewerkers ziet groeien is 5 procent, terwijl de helft van de bureaus een verdere krimp in de bezetting verwacht. De sterke concurrentie blijft zorgen voor druk op de honoraria. 

Transformatie en renovatie, hergebruik en herontwikkeling, verbetering en verduurzaming, planvorming, onderzoek, gebiedsontwikkeling en advies zijn de typen opdrachten waar bureaus het meeste van verwachten. Particulieren doen het relatief goed, mede dankzij de tijdelijke btw-verlaging, de lage rentestand en licht aantrekkende huizenmarkt. Met name de transformatie van kantoren en andere oude bedrijfspanden naar woningen is een interessante markt voor architecten. Ook bedrijvenproejcten, gemengde projecten en zorgprojecten nemen in belang toe. Nieuwbouw en kantoren bieden in de ogen van bureaus weinig kansen. Een klein maar toenemend aantal bureaus is buiten de landsgrenzen actief, waarbij de verwachtingen vooral voor Duitsland, België en – bij de grotere bureaus – Azië positief zijn.

27-11-2013 10:02

"In 2012 werd duurzaamheid voornamelijk gezien als het besparen van energie. Een jaar later is een ander aspect meer naar boven gekomen: duurzaamheid bespaart geld. Voor meer Europese architecten gaat duurzaamheid nu verder dan alleen energie besparen." Dit zijn enkele conclusies van Q3 2013 European Architectural Barometer, een onderzoek dat elk kwartaal wordt uitgevoerd onder 1.600 architecten in acht Europese landen. "Architecten kunnen worden gezien als een leidende indicator in bouwactiviteiten", aldus een woordvoerder.

"Er valt veel te discussiëren over duurzaamheid. Niet alleen omdat het een duidelijke trend is in de bouwsector, maar ook vanwege de complexiteit van het begrip, de brede betekenis ervan en het feit dat één visie van wat duurzaamheid nu echt is ontbreekt. De vrijheid van interpretatie en de verschillende dimensies die duurzaamheid behelst maken het eveneens moeilijk voor de gehele bouwsector met betrekking tot de communicatie in de sector. Het is belangrijk dat boodschappen goed aankomen bij de juiste doelgroepen: eindgebruikers/ klanten/ investeerders."

Uit de metingen van Arch-Vision in de afgelopen twee jaar blijken veranderingen in hoe architecten duurzaamheid interpreteren. "In 2012 zagen architecten duurzaamheid nog vooral als energie besparen. Een jaar later echter, geven meer architecten aan duurzaamheid te zien in relatie met geld besparen, recycling, lage onderhoudskosten en het gebruik van natuurlijke grondstoffen. Energie besparen blijft het meest genoemde kenmerk waarmee architecten duurzaamheid associëren, maar het meer is dan alleen dat geworden."

Samen met wet- en regelgeving, zijn financiële voordelen de belangrijkste drijfveren achter projecten waarin rekening wordt gehouden met duurzaamheid. "De voordelen op de lange termijn worden langzaam maar zeker steeds meer erkend door meer verschillende spelers in de bouwsector en we zien het steeds meer terug in de antwoorden van architecten, die steeds meer praten over de financiële kant van duurzaamheid."

"De verschillen in interpretatie van duurzaamheid tussen de acht verschillende landen kunnen succesvol worden gebruikt door fabrikanten van bouwmaterialen, producten en oplossingen in hun communicatie richting architecten, aangezien dit onderzoek een goede indicatie geeft van de top 5 kenmerken die architecten toebedelen aan duurzaamheid."

Deze en vele andere resultaten en ontwikkelingen in de Europese bouwsector zijn terug te vinden in de European Architectural Barometer, een internationaal onderzoek onder 1.600 architecten in Europa. Dit onderzoek wordt door Arch-Vision vier keer per jaar uitgevoerd in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Engeland, Nederland, België en Polen.

"Naast indicatoren om toekomstige Europese bouwvolumes te voorspellen, wordt elk kwartaal een thema behandeld. In Q3 2013 was dit "Duurzaamheid". Architecten zijn een waardevolle bron ter voorspelling van toekomstige bouwvolumes, zij zijn eveneens sterk bepalend voor de wijze waarop en met welke materialen er gebouwd wordt."

26-11-2013 10:00

Het  verkoopteam van Zwartwoud  krijgt versterking in de naam van Eric Oosterhof.  Oosterhof wordt als accountmanager verantwoordelijk voor de landelijk opererende accounts. Hij heeft een ruime ervaring binnen de interieurwereld.

Samen met Eric van Balen, die contact onderhoud met architecten en ontwerpbureaus en verantwoordelijk is voor de productontwikkeling en de productie coördineert, Ronald Bubberman als accountmanager voor het bovendeel van Nederland, Jan van der Veen die het zuiden van ons land als werkgebied heeft en Marcel Schoemaker, die als directeur de key-accounts behartigd, brengt Eric Oosterhof het verkoopteam op vijf personen.

24-11-2013 8:38

Op zondagochtend 1 december ze de stichting Zetel om 11.00 uur de deuren open van de Oudebrugsteeg 9. "Speciaal voor de vrienden van Zetel hebben we een ochtendprogramma samengesteld dat in het teken staat van de actualiteit: het Amsterdam Art Weekend", meldt een woordvoerder.

De presentaties zijn in de stijlkamer op de eerste verdieping met het uniek Berlage interieur. Twee ontwerpers die eerder met Zetel hebben samengewerkt en beiden ook beeldend kunstenaar zijn, werkend aan een boeiend oeuvre waar de stoel zijdelings in voorkomt.

"Maria Blaisse neemt ons mee in de ontwikkeling van 'The Emergence of Form'. Een beeldschone publicatie uitgegeven door nai010 publishers, Rotterdam. Maria geeft een unieke inzage in haar overwegingen en beslissingen en bereidt momenteel haar solo-expositie voor in Rijksmuseum Twente, januari 2014."

Als ervaren multimedia kunstenaar heeft Titia Ex in samenwerking met het Light Art Centre in Eindhoven en Philips als sponsor, de allereerste led/videobol ter wereld gemaakt en daar een speciale film voor geschreven: 'The Walk'. Dit bijzondere werk zal op het Amsterdam Light Festival worden getoond (opening 6 december), al zijn er nog enkele technische problemen te overwinnen.

"Vervolgens is er tijd om na te praten in de foyer, waar een speciale boekentafel staat opgesteld. Het boek van Maria Blaise is daar o.a. te koop en kan op verzoek worden gesigneerd."

Voor volgend jaar staat Object Rotterdam als eerste presentatie op de agenda van Zetel met De Rotterdam van OMA als nieuwe locatie. Zetel werkt deze weken aan de selectie van ontwerpers. "De afsluiting van deze vriendenbijeenkomst verwachten we rond de klok van 13.00 uur." 

23-11-2013 8:00

De ontwerpers van Studio Job doen opnieuw van zich spreken. Job Smeets en Nynke Tynagel, die eerder onder meer producten ontwierpen voor inrichter Lensvelt én het middelpunt van een controverse werden naar aanleiding van een 'Buchenwald-hek', prepareerden een Landrover.

Verder commentaar is eigenlijk overbodig overbodig. Hoogstens zou er naar aanleiding van dit werk een discussie kunnen losbarsten over de vraag of dit design is of kunst. Suggesties?  

22-11-2013 8:51

De kantoorlocatie Bella Donna te Amstelveen heeft zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs van de Amstelveense Architectuurprijs gewonnen in de categorie Overige gebouwen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis werd de prijs uitgereikt aan Benthem Crouwel Architekten en opdrachtgevers ProWinko Nederland en Modalfa Vastgoed.

In het oude jaren dertig deel van Amstelveen bevinden zich de twee kantoorgebouwen die samen de Bella Donna vormen. Zij zijn gesitueerd op een eiland, omgeven door groen en water en te bereiken via een brug. Het hoofdgebouw van de Bella Donna heeft in grote lijnen haar contouren behouden en bestaat uit drie kantoorvleugels en een centraal entreegebied met een dakopbouw. Het gebouw bestaat uit drie bouwlagen, waarvan de bovenste verdieping als een nieuw penthouse is uitgevoerd.

De gevelschil is afgebroken en opnieuw ontworpen, waardoor het gebouw een totaal ander aangezicht heeft gekregen en voldoet aan de huidig geldende duurzaamheidseisen. De nieuwe gevel kenmerkt zich door de bijzondere plaatsing van de glasgevel. Om en om zijn open en gesloten glazen puien onder een hoek geplaatst. Hiermee ontstaat een kartelgevel die een dynamisch uiterlijk creëert. De uitstekende vloerranden zijn uitgevoerd met witte hogesterkte-betonpanelen. Het nieuwe penthouse heeft een alzijdige oriëntatie en biedt ruimte aan drie luxueuze vergaderruimten. De kantoorvleugels zijn vrij indeelbaar en kunnen als afzonderlijke eenheden worden gebruikt.

In het centrale deel van het gebouw bevindt zich de entree met een dubbelhoge ruimte. Vanuit deze centrale ruimte zijn alle vleugels te bereiken. Ondersteunende functies als toiletruimte, trappenhuis etc. zijn ook in het centrale deel ondergebracht.

Het voormalige vrij liggende bijgebouw is gesloopt en vervangen door een nieuw paviljoen. Deze is als kantoorruimte in gebruik door ProWinko Nederland, één van de opdrachtgevers. Het paviljoen kenmerkt zich door een volledig glazen gevel die zowel aan onderzijde en bovenzijde wordt omsloten door respectievelijk een betonnen vloer en -dak. Door de vier meter vrije hoogte en de grote glasgevels vindt het pand aansluiting met het parkachtig groen en heeft het een open karakter. Het dak vormt met haar grote overstekken een natuurlijke zonwering voor de kantoorruimten. Deze kantoorruimten liggen als een ring rondom de ingesloten patio. De patio is voorzien van een verrijdbare glazen overkapping van 8 bij 12 meter en voorziet de binnenruimten van daglicht.

Bella Donna is een duurzame herontwikkeling bekroond met een groenverklaring van Agentschap NL van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en het GreenCalc + A-label, de hoogste score in de toonaangevende milieu-index voor een gebouw. Er is naar gestreefd om de ligging in het groen zoveel mogelijk tot inspiratie te laten zijn. De ruimtelijke werking van hoge plafonds en sterke buitenbeleving gaan goed samen met de energiezuinige installaties en milieubewuste toepassingen.

De Amstelveense Architectuurprijs wordt dit jaar voor het eerst uitgegeven door de gemeente Amstelveen. De jury, onder leiding van Indira van ’t Klooster, maakte een voorselectie uit alle panden die werden ingezonden. Inzendingen zijn hierbij verdeeld in twee categorieën; Woongebouwen en Overige gebouwen.

20-11-2013 9:19

Recentelijk werden de Great Indoor Awards weer uitgereikt. Eén van de prijzen was voor interieurontwerpbureau i29. Hun ontwerp voor de Sociale Werkplaats in Den Hoorn kon op enthousiaste bijval van de jury rekenen.

De Great Indoor Awards worden tweejaarlijks uitgeloofd in de categorieën Show & Sell, Concentrate & Collaborate, Relax & Consume en Serve & Facilitate. De ontwerpers van i29 kregen de prijs in de categorie Concentrate & Collaborate. De andere prijzen gingen naar Ohlab/Oliver Hernaiz Architecture Lab, El Equipo Creativo en Churticaga+Quadra-Salcedo.

20-11-2013 8:16

Vanaf 1 januari 2014 zal Buro Bogaarts overgaan op een andere manier van werken. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Het bedrijf gaat werken met projectteams in plaats van met vaste medewerkers.

De heroriëntatie lijkt een gevolg van de aanhoudend slechte marktomstandigheden. "Met deze nieuwe benadering zal Buro Bogaarts actief blijven, maar niet langer met een vast team", meldt het bedrijf. "Daarom nemen we afscheid van de vaste werknemers. We bewegen met de verschuivende markt mee door te gaan werken met projectteams; waar mogelijk met de voor u vertrouwde gezichten." 

19-11-2013 9:00

Opkomende trends op het gebied van kleur en design stralen vooral optimisme en bezinning uit. Dat is de belangrijkste conclusie uit de Sigma Trend Forecast 2014/2015. Optimistic Blends (positief, vrolijk), Newborn Energy ( licht, ruimte, rust), Reloaded Heritage (nostalgisch, authentiek), Linear Balance (kwaliteit en bescheiden luxe) of Treasure Basics (respect voro mens en natuur) zijn de trends waar interieurontwerpers, architecten en productdesigners zich de komende jaren op gaan richten, zo verwachten de Sigma-experts.


Fabienne Bruyninckx, kleurontwerper voor Sigma Coatings: “Een aantal trends laat een duidelijke reactie zien op de economische crisis en de digitalisering van de samenleving. Mensen zijn toe aan het positieve en ruimte om tot zichzelf te komen. Dat zie je terug in de voorkeuren voor bepaalde materialen, ontwerpen en kleuren.”

De eerste drie trends zijn gerelateerd aan optimisme en levenslust. “Optimistic Blends is een trend die gezien kan worden als een tegenbeweging tegen de economische crisis”, legt Bruyninckx uit. “Het positieve, vrolijkheid, durf en persoonlijke expressiviteit voeren de boventoon. Dit zien we terug in het gebruik van kunst, dynamische objecten en het combineren van verschillende meubelstijlen.” Het kleurenpalet dat hierbij hoort, bestaat uit intense rode en blauwe kleuren, oranje, aqua, geel en enkele warme aardkleuren om al deze accentkleuren te temperen.

Ook de trend Newborn Energy is een duidelijke reactie op de huidige tijdsgeest. Bruyninckx: “We leven in een informatietijdperk waarin we worden beheerst door technologie en digitale media. Newborn Energy is een antwoord hierop en een zoektocht naar geestelijke vernieuwing en een betere levenskwaliteit. Mensen willen woningen met licht en ruimte om tot rust te komen en samen te zijn met vrienden en familie. Nieuwe materialen en verrassende kleuren geven hierbij weer energie. Denk aan zachte pastels, zowel helder als vergrijsd, maar ook aan koele en warme tinten met meer verzadiging en helderheid.”

Reloaded Heritage, wil traditionele en klassieke waarden combineren met vernieuwing en modernisering. Bruyninckx: “Nostalgische en authentieke materialen zoals fluweel en barokke, sierlijke vormen gaan hier hand in hand met gedurfde kleurencombinaties. Vandaar ook de samenstelling van het kleurpalet: intense roden, groenen en blauwen, mosterdgeel en een reeks van zeer donkere kleuren.”

De laatste twee trends hebben vooral te maken met bezinning en rust. Linear Balance staat voor kwaliteit en bescheiden luxe. Bruyninckx: “Hierbij gaat men op zoek naar leefruimtes met een geordende structuur, evenwichtige architecturale vormen en kleurbalans om tot rust te komen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van kwalitatieve materialen met een ingetogen karakter, vaak met een matte uitstraling.” De kleuren zijn zacht van uitstraling en zowel licht als donker; grijstinten met een subtiel kleurverschil, zachte en donkere terra kleuren en koele blauwtinten.

Bij Treasured Basics draait het om het respect van de mens voor de natuur. “Deze trend laat zien dat zintuiglijke waardes zoals gevoel, geur, smaak en klank belangrijk voor ons zijn”,  verklaart Bruyninckx. “Dit vertaalt zich in ruwe materialen en texturen, en organische vormen die aanvoelen alsof ze zo van buiten komen.” Het kleurpalet bestaat uit aardetinten met sterke contrasten zoals zeer zachte en zeer donkere vergrijsde bruintinten, mosgroen, terra en oker.

De ruim twintig internationale kleurexperts van PPG ( het moederbedrijf van Sigma Coatings) , één van de grootste wereldspelers op het gebied van coatings, worden vaak al in een vroeg stadium betrokken bij het ontwerpproces en werken daarin samen met de meest toonaangevende architecten en designers over de hele wereld. Hierdoor bezitten ze de kennis en ervaring om trendbewegingen te analyseren en voorspellingen te doen voor de toekomst.

18-11-2013 8:52

Het Nieuwe Instituut vierde gisteren (zondag 17 november) zijn eigen opening. Via tal van gratis activiteiten konden bezoekers kennis maken met het instituut, dat is ontstaan uit een samenvoeging van onder meer het NAi, en Premsela. 

Het was prettiog toeven in het Nieuwe Instituut, te vinden in het gebouw dat voorheen bekend stond als het NAi. Vanaf 11 uur 's ochtends waren er tal van activiteiten te bezoeken. Vooral ook voor kinderen was er veel te beleven. Niet alleen konden zij van LEGO de mooiste gebouwen maken (waarbij zich duidelijk een aantal architecturale talenten wist te onderscheiden), ook konden zij hun LEG)-bouwwerken in 3D tekenen, mochten zij op de fiets een tochtje maken door een virtueel ruimtelandschap en konden zij spelen met het populaire computerspel Minecraft.

Voor de ouders (en de leergierigsten onder de kinderen) was er ook verder nog van alles te beleven. Zo waren er rondleidingen door de nieuwe tentoonstellingen 1:1 Sets voor Erwin Olaf, Bekleidung en Richard Hutten in Huis Sonneveld, workshops om behang te ontwerpen of cellulose te kweken. En in de 'schatkamer' was een aantal topstukken uit het archief te bekijken. Wie even wilde rusten, kon terecht in het restaurant, waar gedurende een groot deel van de dag heerlijke muziek werd gedraaid, afgewisseld met (live op de radio uitgezonden) gesprekken met enkele architectuur- en modeprominenten.

De feestelijke dag vormde het officiële startpunt van het programma van Het Nieuwe Instituut, na de fusie op 1 januari van het Nederlands Architectuurinstituut, Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode en Virtueel Platform, kennisinstituut voor e-cultuur. "Het Nieuwe Instituut wil samen met architecten, ontwerpers, kunstenaars, makers en ondernemers, kennisinstellingen en culturele organisaties onze snel veranderende wereld in kaart brengen, zichtbaar maken, ter discussie stellen en delen. Dit gebeurt in de vorm van tentoonstellingen, onderzoek en ontwikkeling, lezingen, fellows en publicaties."

15-11-2013 11:27

Tijdens de vijfde editie van het Duurzaam Gebouwd Congres in Amersfoort is de Gouden Kikker Award 2013 uitgereikt aan Architectenbureau RAU voor hun project gemeentehuis Brummen. Het betreft de renovatie en uitbreiding met tijdelijke nieuwbouw van de monumentale villa waarin het gemeentehuis gevestigd is.

Volgens de vakjury, waarin onder andere Job Dura zitting had, is duurzaamheid voor Architectenbureau RAU een filosofie: elk project van het bureau wordt duurzaam ontworpen. Deze filosofie draagt RAU ook uit naar partijen waarmee het bureau samenwerkt. Dit komt ook tot uitdrukking in een project als het gemeentehuis Brummen. De tijdelijke nieuwbouw van het gemeentehuis is als ‘grondstoffendepot’ ontworpen: het gebouw kan voor ruim 90 procent gedemonteerd worden en de grondstoffen zijn opnieuw te gebruiken. BAM was verantwoordelijk voor de realisatie van het project.


foto: Léontine van Geffen

Het gemeenschappelijke kenmerk van de 28 inzendingen voor de Gouden Kikker Award is dat pragmatiek centraal staat. Door vernieuwingen in techniek, proces of dienstverlening, door de financiële aantrekkelijkheid van de voorstellen of doordat deze gemakkelijk toepasbaar zijn op verschillende plekken. De twee andere ontwerpen die tot de laatste drie genomineerde projecten behoorden, waren de vestiging van DGMR in Den Haag en het project project Tuinen van Sion van de gemeente Rijswijk. De jury koos unaniem voor het project in Brummen. Eerder won het project al de Award Duurzame Architectuur 2013.

De Gouden Kikker wordt jaarlijks uitgereikt aan bouwprojecten die voorop lopen op het gebied van duurzaamheid en innovatie. De prijs is in het leven geroepen om de ontwikkeling van duurzaam bouwen extra te stimuleren en betere toepassingen en processen te ontwikkelen voor duurzaam wonen, werken, zorg en onderwijs. ABC Nova, de nieuwe naam van fusiepartners Smitshoek Melles & Partners en ABC Management, organiseert de award. Deze zal ook volgend jaar weer worden uitgereikt.

13-11-2013 8:47

Joris Molenaar wint met zijn boek Brinkman & Van der Vlugt Architecten prijs voor Beste Rotterdamse Boek in de categorie non-fictie. Dat werd afgelopen zaterdag bekendgemaakt tijdens het Lezersfeest in de Centrale Bibliotheek Rotterdam.

De publicatie Brinkman & Van der Vlugt Architecten is het eerste overzichtswerk van dit Rotterdamse architectenbureau en verscheen in november 2012 in een Nederlandse en Engelstalige editie bij nai010 uitgevers. Architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt (1925–1936) is vooral bekend van de wereldberoemde Van Nellefabriek in Rotterdam. De twee architecten zijn ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het Feyenoord stadion en de klassieke Nederlandse telefooncel. 

Voor het eerst werd dit jaar een aparte prijs voor non-fictie uitgereikt. Deze prijs ging naar het boek Brinkman en van der Vlugt Architecten van Joris Molenaar. De jury, bestaande uit Dichter des Vaderlands Anne Vegter, auteur Abdelkader Benali, directeur van het Hiphophuis Aruna Vermeulen en bibliotheekdirecteur Gert Staal, oordeelde: "Met enorm veel aandacht gemaakt. De transparante tekst, de foto’s en de heldere vormgeving vullen elkaar sterk aan. Je voelt de intense bevlogenheid en toewijding van de auteur. Het boek toont bekende plekken in Rotterdam, het schept een kader voor onze iconen. We zien opnieuw en bewust de Kuip, de Van Nelle fabriek en ook de telefooncel."

De verkiezing van het Beste Rotterdamse Boek werd dit jaar voor de zevende keer georganiseerd door de Centrale Bibliotheek Rotterdam in samenwerking met Boekhandel v/h Van Gennep. Samen met Rotterdamse lezers bepaalde ook een vakjury de uiteindelijke winnaars. Voor het eerst werd dit jaar een aparte prijs voor non-fictie uitgereikt. Met zijn boek Alle dingen zijn schitterend won Alex Boogers de prijs in de categorie fictie.

Als pioniers van het Nieuwe Bouwen maakten Brinkman & Van der Vlugt met ontwerpen als de Van Nellefabriek grote indruk op Walter Gropius, Le Corbusier en Richard Neutra. Dit boek is een contextuele bureaumonografie die nieuw licht werpt op de oorsprong van hun werken in een joyeuze International Style. Daarvoor deden Brinkman en Van der Vlugt tijdens hun internationale reizen inspiratie op, die ze verwerkten in de snel veranderende Europese stad van het Interbellum, met Rotterdam als belangrijkste speelveld. Het bureau ontwierp ook samen met firma’s als Gispen complete interieurs. Huis Sonneveld in Rotterdam is daar een goed voorbeeld van.

Architect Joris Molenaar doet sinds vele jaren onderzoek naar Brinkman & Van der Vlugt. Hij restaureerde een aantal gebouwen van het roemruchte architectenbureau.

13-11-2013 8:15

Op 12 december aanstaande organiseert Mosa zijn vijfde discussieprogramma: Mosa.Discussions #5 onder leiding van Tracy Metz in het Mosa Architectural Ceramics Center in Amsterdam.

Tijdens dit Zomergasten-achtige rondetafelgesprek zullen Eline Strijkers (Doepel Strijkers Achitects) en Willem Jan Neutelings (Neutelings Riedijk Architects) met elkaar in gesprek gaan over het thema van deze avond: ‘ Skin’.

Aan de hand van foto´s, film- en geluidsfragmenten spreken zij over hun persoonlijke inspiraties en drijfveren. Tijdens het gesprek is er ruimte voor interactie tussen de sprekers en het publiek, dat voornamelijk zal bestaan uit architecten, interieurarchitecten, ontwerpers en opdrachtgevers. Ook zullen een aantal sprekers van eerdere edities aanwezig zijn.

Geïnteresseerden kunnen zich voor Mosa.Discussions #5 gratis aanmelden via macc.amsterdam@mosa.nl. De bijeenkomst begint op 12 december om 16:30 uur.

11-11-2013 8:22

Weer een nieuwigheidje in het VitraHaus in Weil am Rhein. De designmeubelfabrikant Vitra presenteert er de zogenoemde CultureClub. "Uw wandeling door het VitraHaus, de flagshipstore van Vitra in Weil am Rhein nabij Basel, sluit u voortaan af in de ‘Culture Club", meldt het bedrijf.

"In deze zeer uitgebreide opstelling staan de nieuwe Alcove Plume sofa’s van Ronan & Erwan Bouroullec centraal. U kunt erin plaatsnemen om alle nieuwe indrukken de revue te laten passeren. Verder is het interieur bont aangekleed in een licht exotische en kosmopolitische sfeer, met sterke contrasten en speelse symmetrieën."

"Ontdek bij het begin van het donkere seizoen ook de verschillende varianten van de geraffineerde lamp ‘U-Turn’ van Belux in de etalage bij het VitraHaus Café."

De lopende tentoonstelling in het Vitra Design Museum, ‘Lightopia’, is eveneens gewijd aan het thema licht – met een overzicht van de ontwikkeling van het lichtdesign van het begin van het industriële tijdperk tot de hedendaagse visie op de toekomst.

07-11-2013 8:34

Vandaag, donderdag 7 november 2013, opent het nieuwe onderzoeksinstituut Eriba (European Research Institute on the Biology of Ageing) van Rijksuniversiteit Groningen officieel zijn deuren. Internationale toponderzoekers kunnen dan terecht in een 'state of the art' huisvesting, naar ontwerp van Rudy Uytenhaak Architectenbureau.

Met dit onderzoeksinstituut heeft Rijksuniversiteit Groningen de ambitie om een onderzoeksinstituut van wereldniveau neer te zetten, waar onderzoekers uit de hele wereld elkaar treffen. Aantrekkelijke, duurzame, state of the art huisvesting en faciliteiten zijn daarbij belangrijke succesfactoren.Het Eriba-gebouw markeert de eerste stap in een omvangrijke uitbreiding van de onderzoeksfaciliteiten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), gepland voor het gebied rondom de Antonius Deusinglaan in de komende jaren. Eriba bundelt fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar het verouderingsproces en de ziekten die daarmee gepaard gaan.

Het onderzoeksgebouw staat bij en sluit aan op de medische faculteit UMCG. Het zeven lagen tellende gebouw (10.000 vierkante meter) huisvest laboratoria, praktijkruimten en aanverwante kantoren. De terrasvormige open uitwerkplekken aan de zuidzijde hebben een warme uitstraling en duurzame materialisatie. Zij staan in sterk contrast met de noordelijk gelegen lichte en zakelijk vormgegeven labfaciliteiten. De twee sferen worden gescheiden door een doorgaande vide met een lichtspel van weerspiegeld daglicht. Door maximaal doorzicht vanuit de labzone naar de uitwerkplekken te creëren, wordt ingespeeld op de gewenste ontmoeting en samenwerking tussen de wetenschappers. Dit resulteert in een functioneel concept met een bijzondere ruimtelijke werking met veel natuurlijk licht.

De entree bevindt zich aan het toekomstige binnenplein, gekoppeld aan een semi-openbare expositieruimte. In de split-level bovenbouw bevinden zich de onderzoeksfaciliteiten en uitwerkplekken, met op de bovenste laag de representatieve vertrekken en de seminarruimte. In de onderbouw zijn de fietsenstalling en technische ruimten geplaatst. Een integraal onderdeel van het ontwerp is de passage en nieuwe patiënteningang voor Tandheelkunde.De bouwtijd was kort, en daar is de bouwmethodiek op afgestemd. Er is gebruik gemaakt van zoveel mogelijk prefab-componenten, zonder afbreuk te doen aan de kwalitatief hoogwaardige uitstraling van het gebouw. In het exterieur manifesteert het gebouw zich met de uitgesproken vormgegeven keramische gevel. Speciaal voor dit project ontwikkelde Rudy Uytenhaak Architectenbureau samen met fabrikant Daas Baksteen lichtgewicht eco-baksteen prefab elementen met metselwerk lamellen,die 60 procent lichter zijn dan traditionele bakstenen. Ook zijn er duurzame hybride kozijnen toegepast, vervaardigd uit een vurenhouten constructie en een buitenbekleding van aluminium. Een natuurlijke uitstraling aan de binnenkant en onderhoudsvrij van buiten. Eriba is duurzaam gebouwd, voor onderzoek met grote toekomstwaarde.

Projectgegevens:
Project: Eriba
Locatie: Groningen
Adres: Antonius Deusinglaan 1 9713 AV Groningen
Gebouw 3226
Opdrachtgever: Rijksuniversiteit Groningen
Architectenbureau: Rudy Uytenhaak Architectenbureau
Projectarchitect: Rudy Uytenhaak, Tanja Buijs
Programma: Faculteitsgebouw met laboratoria
BVO: 6000 vierkante meter eerste fase, 4000 vierkante meter tweede fase
Aannemer: Friso Bouwgroep, Sneek
Constructeur: ABT, Velp/Delft/Antwerpen
Installatie-adviseur: Deerns, Rijswijk/Groningen
Fabrikant baksteen: Daas Baksteen, Zeddam
Start ontwerp: 2009
Oplevering: 2013
Fotografie: Pieter Kers


Fotografie: Pieter Kers

www.uytenhaak.nl

06-11-2013 10:49

De twaalfde editie van Design District (voorheen 100% Design) vindt plaats op 21, 22 en 23 mei 2014. Deze komende editie is geopend op een woensdag, donderdag en vrijdag, waarmee de focus meer op de professionele bezoekers komt te liggen. De particuliere bezoeker kan op vrijdag een kijkje komen nemen.

Voor het derde jaar op rij biedt Taets in Zaandam onderdak aan Design District. "De goede bereikbaarheid, de gunstige ligging ten opzichte van Amsterdam en de vele gratis parkeerplaatsen zijn redenen om in 2014 deze locatie aan te houden", meldt de organisatie van de beurs. "Bovendien bieden de monumentale panden op het oude terrein van defensie en de industrie op en om het Noordzeekanaal een prachtig decor voor het evenement!"

"De informatie, prijzen en plattegrond voor deelnemers zijn gereed en verstuurd, en tot onze grote vreugde hebben de eerste deelnemers zich nu al aangemeld!"

06-11-2013 9:59

Het Nieuwe Instituut viert zijn eigen opening. "Op zondag 17 november vieren we de lancering van Het Nieuwe Instituut met een feestelijk openingsprogramma. Met tal van (gratis) activiteiten kunnen bezoekers kennis maken met Het Nieuwe Instituut."

Er zijn rondleidingen door de nieuwe tentoonstellingen 1:1 Sets voor Erwin Olaf, Bekleidung en Richard Hutten in Huis Sonneveld, workshops om behang te ontwerpen of cellulose te kweken, en de deuren van het grootste architectuurarchief ter wereld gaan open.

De feestelijke dag vormt het officiële startpunt van het programma van Het Nieuwe Instituut, na de fusie op 1 januari van het Nederlands Architectuurinstituut, Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode en Virtueel Platform, kennisinstituut voor e-cultuur.

"Het Nieuwe Instituut wil samen met architecten, ontwerpers, kunstenaars, makers en ondernemers, kennisinstellingen en culturele organisaties onze snel veranderende wereld in kaart brengen, zichtbaar maken, ter discussie stellen en delen. Dit gebeurt in de vorm van tentoonstellingen, onderzoek en ontwikkeling, lezingen, fellows en publicaties."

05-11-2013 10:00

Het Nieuwe Instituut realiseert in samenwerking met de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft een nieuw studiecentrum: het Jaap Bakema Study Centre (JBSC). Het Nieuwe Instituut beheert een van de grootste architectuurcollecties ter wereld, de Technische Universiteit Delft wordt internationaal gewaardeerd vanwege vooraanstaand onderzoek op het gebied van architectuur.

Samenwerking biedt beide organisaties de mogelijkheid om te profiteren van elkaars expertise, bronnen en netwerken. Het eerste gezamenlijke onderzoeksprogramma is een breed opgezet onderzoek naar de geschiedenis en de actuele relevantie van het Nederlandse Structuralisme. Het Jaap Bakema Study Centre is gevestigd in Het Nieuwe Instituut, Rotterdam.

In het Jaap Bakema Study Centre worden onderzoeksprojecten geïnitieerd en uitgevoerd, die leiden tot tentoonstellingen, publicaties, discussies of specifieke deelonderzoeken, gerelateerd aan het programma van Het Nieuwe Instituut, en het onderzoeksprogramma van de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Het studiecentrum faciliteert ook onderzoek van en in samenwerking met derden.  Het programma van het Jaap Bakema Study Centre is maatschappelijk relevant en stelt eigentijdse sociale vraagstukken aan de orde. Maar het levert ook een bijdrage aan fundamenteel onderzoek en kennisontwikkeling op het gebied van de creatieve industrie: van ontwerp, cultuur en samenleving.

Het Nieuwe Instituut en de TU Delft versterken elkaar in het verder uitbouwen van de kennisinfrastructuur die gericht is op innovatie, kennisuitwisseling en –export. Het historische materiaal uit het archief van Het Nieuwe Instituut zal nadrukkelijk een rol spelen in actueel onderzoek en bij publieke discussies. Het onderzoek van de TU Delft verstevigt de positie van de collectie van het Nieuwe Instituut in een breed, internationaal wetenschappelijk netwerk. Het Nieuwe Instituut biedt een podium voor de onderzoeksresultaten van de TU Delft waardoor die gedeeld kunnen worden met een breed publiek. Ook samenwerking op het gebied van collectiebeheer en digitalisering behoort tot de mogelijkheden.

Het Jaap Bakema Study Centre zal worden geleid door Dirk van den Heuvel, Universitair Hoofddocent aan de Faculteit Bouwkunde, TU Delft. Hij is (mede-)auteur van toonaangevende publicaties op het gebied van de naoorlogse moderne architectuur, waaronder Team 10: In Search of a Utopia of the Present (1953-1981) and Alison and Peter Smithson: From the House of the Future to a House of Today. Dirk van den Heuvel is een redacteur van DASH, Delft Architectural Studies on Housing en tevens redacteur van Footprint, Delft Architecture Theory Journal. Hij was gastcurator voor het NAiM/Bureau Europa in Maastricht en een voormalig redacteur van het tijdschrift OASE.

Nederlands Structuralisme
Het eerste gezamenlijke onderzoeksprogramma is een breed opgezet onderzoek naar de geschiedenis en de actuele relevantie van het Nederlandse Structuralisme, een stroming die de menselijke maat terug wilde brengen in de architectuur. Daarin speelt de waardering van erfgoed een rol, in relatie tot hergebruik en transformatie van naoorlogse tuinsteden en jaren ‘70 woonwijken. Het onderzoek zal leiden tot diverse publicaties, tentoonstellingen en congressen.

Jaap Bakema
Het studiecentrum is vernoemd naar architect Jaap Bakema (1914-1981), een internationaal vooraanstaand en maatschappelijk betrokken Nederlandse architect. Zijn in Rotterdam gevestigde bureau Van den Broek en Bakema was verantwoordelijk voor een aantal van de belangrijkste naoorlogse projecten, zoals winkelcentrum de Lijnbaan in Rotterdam. Het archief Van den Broek  en Bakema bevindt zich in de collectie van Het Nieuwe Instituut. Jaap Bakema was bovendien hoogleraar aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

05-11-2013 9:00

Liefhebbers van Dutch Design kunnen naar de winkel voor het Dutch Design Jaarboek 2013. Het boek biedt een aantrekkelijk vormgegeven selectie van ruim zestig van de beste ontwerpen op het gebied van ruimtelijke vormgeving, productvormgeving, mode en grafische vormgeving die in Nederland in 2012–2013 zijn gerealiseerd.

En vanaf dit jaar ook concepten en ideeën voor de toekomst: welke ontwerpen veranderen in de toekomst onze omgeving? De feestelijke prijsuitreiking van de Dutch Design Awards 2013 vond plaats op zaterdag 19 oktober in het Klokgebouw in Eindhoven. Veel design wordt gebruikt voor promotie. Dutch Design Jaarboek 2013 probeert te midden van al die goede bedoelingen vóór alles een onafhankelijke positie in te nemen. Die selectie wordt gemaakt door vakmensen. Zij kiezen elk op hun vakgebied de beste voorbeelden en bespreken en selecteren de nominaties voor de Dutch Design Awards die jaarlijks worden uitgereikt tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

Het boek biedt een overzicht van het Nederlandse designjaar in de categorieën Interieur en publieke ruimte, Communicatie, Product, Future Concepts. Daarnaast presenteert het boek een weergave van een representatieve groep evenementen en debatten die het designjaar gekleurd hebben door een opmerkelijke discussie of het agenderen van een belangrijk inhoudelijk onderwerp.

Daarnaast zijn drie beschouwende, kritische, essays  in het boek opgenomen. De essays  belichten belangrijke actuele thema’s:

  • Wie denk je wel dat je bent?  Een gesprek over social design - Henk Oosterling, Nynke Tromp

De sociale implicaties van het ontwerpen en de persoonlijke verantwoordelijkheid van de ontwerper waren centrale onderwerpen in een gesprek dat filosoof Henk Oosterling en social designer-onderzoeker Nynke Tromp voor dit Jaarboek met elkaar hadden.

  • Innovatieve nostalgie – Koert van Mensvoort

Koert Van Mensvoort schetst een tweedeling in de ontwerperswereld, waarbij de zelfbenoemde avant-garde zich nostalgisch afkeert van de mogelijkheden van de techniek en de groep die techniek-verliefd is en de problemen bij de toepassing van hightech juist onderschat. In beide gevallen speelt de verantwoordelijkheid van de ontwerper voor het ontworpen product een centrale rol.

  • Moet dat wel, design in het museum? – Timo de Rijk

In dit veranderende ontwerplandschap lijken de traditionele instituten de boot te missen. De musea hadden in 2013 alle kans om met een schone lei te beginnen. Timo de Rijk bekeek diverse tentoonstellingen en presentaties en constateerde dat design het voor het eerst zelfs tot blockbuster had geschopt, dat design in staat was grote bestaande collecties te profileren, en dat daarmee de mogelijkheden voor design in deze musea groter zijn dan ooit.

Het Dutch Design Jaarboek is interessant voor een breed (internationaal) publiek met een interesse in Nederlands ontwerp, en daarnaast ook voor (interieur)architecten, vormgevers, studio’s en de industrie.

De hoofdredacteur

Timo de Rijk is hoogleraar Design, Culture & Society aan de TU Delft en Universiteit Leiden. Hij was hoofdredacteur van Morf en was, samen met Aad Krol, samensteller van het Jaarboek Nederlandse vormgeving 2003/04 en 2005 en is sinds 2009 betrokken bij het Dutch Design Jaarboek.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >