Nieuws


30-10-2013 11:43

Materia heeft de reddingspogingen van het Materia Inspiration Centre (MIC) in Amsterdam noodgedwongen gestaakt. Deze vaste showroom- en evenementenruimte rond innovatieve bouwmaterialen en technieken ondervindt steeds meer last van de economische crisis in architectuur en bouw. De intensieve gesprekken die moedermaatschappij Materia over een doorstart van het MIC met diverse partijen heeft gevoerd, hebben uiteindelijk geen resultaat gehad.

Het Materia Inspiration Centre (MIC) laat in een eigen persbericht weten dat de steeds slechtere marktomstandigheden, gecombineerd met het ontbreken van voldoende draagvlak bij de belangrijkste stakeholders ertoe leidden dat afgelopen week de beslissing is gevallen de deuren definitief te sluiten.

Jeroen van Oostveen - directeur van Materia: “We hebben uitvoerig onderzocht of we het Inspiration Centre in een compactere vorm onder de vleugels van de moedermaatschappij Materia konden voortzetten, maar dit bleek helaas geen haalbare kaart. Onze klanten hebben te maken met almaar slinkende marketingbudgetten: flexibiliteit en effectiviteit zijn vandaag de dag de belangrijkste trends. Een vaste locatie zoals het Inspiration Centre is daarom steeds moeilijker te integreren in de marketingstrategie van onze partners omdat de ROI niet direct meetbaar is. Uiteindelijk kregen we een doorstart onder de actuele marktomstandigheden gewoon niet rond.”

Voor moedermaatschappij Materia heeft de sluiting van het MIC tot gevolg dat er geen vaste locatie meer beschikbaar is voor evenementen en tentoonstellingen. Materia gaat echter niet op zoek naar een nieuwe locatie. Al 15 jaar organiseert het bedrijf reizende tentoonstellingen en evenementen op wisselende locaties waar architecten en materiaalfabrikanten samenkomen. De nationale en internationale evenementen die komend jaar door Materia worden georganiseerd, kunnen het wegvallen van het MIC als vaste event- en netwerklocatie in Amsterdam voor een belangrijk deel opvangen.

Mensen en organisatie van moedermaatschappij Materia waren sinds begin dit jaar ook gehuisvest in het Inspiration Centre in Amsterdam. Vanwege de sluiting van het MIC hebben zij inmiddels elders een kantoorlocatie betrokken.

30-10-2013 11:23

De laatste zes ontwerpen voor ARC13 Stoelontwerp zijn bekend. De jury heeft gekozen voor
(in willekeurige volgorde) Buigstoel,  OTTO, L6 Chair, Void(wood), Folding Air en Well Proven Chair.

De prijs heeft als doel vernieuwende stoelontwerpen te promoten, met een focus op produceerbaarheid en technologische innovatie. ARC13 Stoelontwerp wil talentvolle stoelontwerpers een podium bieden en innovatie in de markt zichtbaar maken. Hij wordt ieder jaar uitgereikt aan het beste stoelontwerp dat door een ontwerper is gemaakt in het jaar voorafgaand aan de toekenning. Bij de beoordeling let de jury op de functionaliteit en het karakter van de stoel. Een ander belangrijk aandachtspunt is het materiaalgebruik en methodiek.

De jury van ARC13 Stoelontwerp bestaat uit Jan Brouwer (adviseur ruimtelijke kwaliteit bij diverse projecten. Hij heeft een ontwerpatelier voor stoelen en andere gebruiksvoorwerpen, voorzitter), Jorre van Ast (directeur van Arco), Claudia Linders (Met haar interdisciplinair onderzoek- en ontwerpbureau initieert en adviseert architect Claudia Linders in visie- en conceptontwikkeling) en Chris Kabel (eigenaar ontwerppraktijk en docent aan de Design Academy Eindhoven en aan de Ecole Cantonale d’Art inLausanne (ECAL)). Secretaris van de jury is Niels Witten (de Architect).De jury is onafhankelijk en doet een bindende uitspraak. Het winnende stoelconcept wint de legendarische ARC13-trofee.

ARC13 is een reeks prijzen voor zowel gerenommeerde bureaus als jonge professionals. Dit jaar kunnen ontwerpers inschrijven voor prijzen op het gebied van stoelontwerp, interieur en architectuur. Het werk wordt beoordeeld door vakkundige jury’s. De winnaars van de ARC13 Awards worden op 26 november bekend gemaakt tijdens de feestelijke ARC13 Award Show in de Kuip van Rotterdam.

28-10-2013 8:25

Dutch Design Week (DDW) kijkt terug op een zeer geslaagde twaalfde editie. Over negen dagen bezochten naar schatting 250.000 mensen het evenement. "Dankzij het werk van meer dan 2000 ontwerpers stemde de week ook inhoudelijk tot tevredenheid", aldus de organisatie van het evenement. 

Volgens DDW-directeur Martijn Paulen is er 'echt een positieve buzz ontstaan’. Met name in de weekends en op de zonovergoten dinsdag was het druk. Mede dankzij de tomeloze inzet van ambassadeurs Piet Hein Eek en Daan Roosegaarde was zowel voor de gevestigde als voor de kleinere locaties volop belangstelling.

De nieuwe invulling van het Klokgebouw werd positief ontvangen. De dit jaar ingevoerde passe-partout bleek geen belemmering voor publiek. Bezoekers maakten ook gretig gebruik van de dertig MINI Design Rides. Samen met een aantal gratis pendelbussen vervoerden ze naar schatting 10.000 personen per dag.

Vanuit de overtuiging dat gedurfd experiment en een doe-het-zelf-mentaliteit kunnen leiden tot antwoorden en oplossingen, liet DDW het publiek kennismaken met het design en de vormgevers van morgen. Dat gebeurde dit jaar onder het thema ‘Now future’, waaraan op veel verschillende manieren invulling werd gegeven. Onderzoek en samenwerking, zowel tussen ontwerpers onderling als interdisciplinair, waren opvallende trends.

De twaalfde editie bleek een dynamisch publieksevenement dat mede dankzij het weer verliep in een buitengewoon goede sfeer. DDW-directeur Martijn Paulen: "De lente hangt in de lucht. Ik ben enorm onder de indruk van wat we samen voor elkaar hebben gekregen. Het is fenomenaal, daar krijg ik kippenvel van. Waanzinnig."

25-10-2013 11:34

Kossmann.dejong heeft het museale concept en tentoonstellingsontwerp gemaakt voor het nieuwe Deense Nationaal Maritiem Museum in Helsingør. Het gehele gebouw bevindt zich onder het maaiveld, rondom een oud droogdok. Het museum is ontworpen door BIG (Bjarke Ingles Group).


Foto: Luca Santiago Mora

De onderliggende metafoor van de multimediale tentoonstelling is een reis, die begint met de verbeelding van het universele verlangen naar verre landen en avonturen op zee. Via thema´s als haven, schip, navigatie, oorlog en handel wordt de maritieme geschiedenis van Denemarken verteld tot en met de hedendaagse rol van de scheepvaartindustrie wereldwijd.

Kossmann.dejong heeft voor de scenografie van de tentoonstelling gebruikt gemaakt van de unieke sculpturale kwaliteiten van het gebouw. Zo versterken de architectuur en het interieur elkaar maximaal. In zeer smalle ruimtes wordt bijvoorbeeld de benauwdheid van de oorlog opgeroepen. De meer brede, open ruimtes benadrukken de weidsheid van open zee of de grootsheid van de hedendaagse globalisatie.

Foto: Thijs Wolzak.

Bij de verbeelding van de thema´s is gebruik gemaakt van indrukwekkende driedimensionale filminstallaties. De tentoonstelling is voor een breed publiek aantrekkelijk gemaakt door meerdere perspectieven op de scheepvaart met elkaar te verweven.

25-10-2013 8:45

DoubleDutch. Nederlandse architectuur na 1985 is het eerste kritische overzicht van de Nederlandse architectuur van de afgelopen decennia.

Bernard Hulsman, vaste architectuurcriticus van NRC Handelsblad, beschrijft hoe uit de schraalheid van de jaren tachtig het spektakel van de ‘Superdutch’ ontstond, hoe de stille opkomst van de neotraditionele architectuur daarbij lang genegeerd werd door de architectuurelite, en hoe de huidige duurzaamheidsgolf ontstond. DoubleDutch biedt eenfascinerende en kritische analyse van een roerige kwarteeuw Nederlandse architectuur. 

Op woensdag 6 november presenteert Bernard Hulsman zijn boek DoubleDutch. Daarbij blikt hij terug op een periode waarin Nederlandse architecten als Rem Koolhaas en Winy Maas de wereld veroverden, maar ook de verguisde Zwarte Madonna werd gesloopt. Daarna zal hij de eerste exemplaren van zijn boek overhandigen aan WinyMaas van architectenbureau MVRDV en Sjoerd Soeters van architectenbureau Soeters Van Eldonk Architecten.

WinyMaas, bekend van de Villa VPRO(Hilversum), het Nederlands paviljoen op de World Expo van Hannover in 2000 en de onlangs gereedgekomen Boekenberg in Spijkenisse. Winy Maas blikt terug op deze periode en geeft zijn persoonlijke visie op de toekomst.

Daarna zal Sjoerd Soeters, bekend van het Circus in Zandvoort, de Piramides in Amsterdam, Haverleij in Den Bosch, de stedebouw van Java-eiland, Sluseholmen in Kopenhagen en het centrum van Zaandam, aan de hand van het eigen werk zijn soms contrasterende visie verkondigen op de rol en betekenis van de Nederlandse architectuur.

20-10-2013 8:30

Dit weekend zijn in het Eindhovense Klokgebouw de Dutch Design Awards uitgereikt. De jaarlijkse designprijzen werden verdeeld in de drie hoofdcategorieën ruimtelijk, communicatie en product. Grote winnaar is Iris van Herpen. De nog jonge modeontwerpster won met haar Voltage-collectie niet alleen in de subcategorie mode, maar sleepte ook de prestigieuze Golden Eye in de wacht.

Met de Golden Eye voor Voltage beloont de tienkoppige jury, onder voorzitterschap van Frits van Hout (Executive Vice President ASML), de nieuwe invulling die ontwerpster Iris van Herpen geeft aan het begrip mode. De jury toont zich onder de indruk van haar interdisciplinaire benadering en prijst haar streven naar samenwerking. ‘Van Herpen geeft met Voltage een doorkijk naar de toekomst van mode. Het is indrukwekkend om te zien hoe ze op zo’n jonge leeftijd als zoveel body aan haar werk weet te geven, zonder verlies van experiment en uitdaging. Met haar ontwerpen laat ze als geen ander zien wat er op dit moment in Nederland gebeurt.’

De MINI Young Designer Award, stimuleringsprijs voor jong talent, is dit jaar voor Femke Herregraven. De ontwerpster die grafisch ontwerp op journalistieke wijze inzet om de samenleving en de daarin aanwezige machtsstructuren te bevragen, wordt door de jury omschreven als een ‘subtiel en intelligent sociaal activiste die complexiteit niet schuwt en bovendien grondig en beheerst te werk gaat’.

Winnaars in andere categorieën zijn Museum De Fundatie - Bierman Henket architecten (ruimtelijk exterieur), Toren van Uitwierde - Onix (ruimtelijk interieur), Do Not Toch – Studio Moniker (communicatie motion), Rijksmuseum website - Fabrique (communicatie digitaal), Chanel No. 5 - Irma Boom (communicatie grafisch), Blocker-rolstoelremsysteem (product professioneel) – Life & Mobility Development, DesignLine HDTV – Philips/TP Vision (product consument), en Het verzameld breiwerk van Loes Veenstra uit de Tweede Carnissestraat - Christien Meindertsma (product vrije vormgeving).

De Future Concepts Award ging naar The Incredible Shrinking Man van Arne Hendriks, vanwege het radicaal andere perspectief dat de ontwerper geboden wordt. Heijmans ging naar huis met de Beste Opdrachtgever Award.

Textiel- en interieurontwerper Ulf Moritz ontving de BNO Piet Zwart Prijs uit handen van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en Dutch Design Awards.

15-10-2013 8:30

Hoe worden houtconstructies de oplossing voor de laag- en hoogbouw in de 21e eeuw? Dat is de centrale vraag tijdens de Internationale Houtdag op donderdag 14 november in het Hulstkamp Gebouw in Rotterdam.

De dag is gevuld met een gevarieerd lezingenprogramma. Het programma start om 13.00 uur met de ontvangst. Dagvoorzitter en trendwatcher Fred Schoorl opent de middag, waarna deelnemers kunnen deelnemen aan plenaire sessies, maar ook ronde tafelsessies. Tijdens de eerste plenaire sessie komt de Oostenrijkse professor-architect-pionier Hermann Kaufmann aan het woord. Geworteld in een Vorarlberger timmermansgeslacht, is Kaufmann een fenomeen in bouwen met hout. Hij combineert traditionele en moderne materialen en technieken in een 21ste-eeuwse vormentaal en opereert ook in hoogbouw in de frontlinie. Zijn Life Cycle Tower One (acht verdiepingen) is de eerste in een reeks van steeds hoger reikende gebouwen.

Verder spreekt de Engelse architect en decaan Architectuur aan het Royal College of Art Londen Alex de Rijke. Hij gaat onder andere in op de Endless Stair, een Escher-achtige constructie van vijftien in elkaar grijpende trappen die tijdens het London Design Festival was te bewonderen. Ook Andrew Lawrence (partner Arup Londen) zal een en ander vertellen over de Endless Chair.

In de tweede plenaire sessie veel aandacht voor hout in relatie met milieu en regelgevingen (met sprekers Gerrit-Jan Theunissen en Alexander Pastoors). De derde plenaire sessie volgt aan het eind van de middag. Dan aandacht voor prefab bouwen met Paul Ketelaars en Hans Tuinte die één en ander komen vertellen over de Twee Scholen in Utrecht.

Naast de plenaire sessies kan het publiek kiezen uit diverse ronde tafelsessies. Het volledige  programma is te vinden: http://www.houtblad.nl. Op deze site is er ook een mogelijkheid om zich in te schrijven voor deze Houtdag 2013.

14-10-2013 13:44

De jaarlijkse European Property Awads hebben de prijs voor ‘Beste Russische Hoogbouw’ toegekend aan de Mercury City toren in het Moscow City zaken district. De toren is een ontwerp van wijlen Frank Williams in samenwerking met Mosproekt-2 en is afgemaakt door Erick van Egeraat.

De Mercury Tower is het hoogste gebouw in Europa. In haar laatste bouwfase, worden voorbereidingen getroffen voor het onder brengen van luxe apartmenten, exclusieve retail, restaurants, clubs, en health & fitness faciliteiten. Het ontwerp wordt gekarakteriseerd door een futuristisch, getrapt volume dat uitzonderlijk slank is.

Erick van Egeraat is de creatieve kracht achter het gedeeltelijke herontwerp van de top van de toren en is verantwoordelijk voor het interieur ontwerp. Na de Capital City Towers is de Mercury City toren het tweede project in Moscow City van Erick van Egeraat dat een international Real Estate prijs ontvangt wint.

11-10-2013 8:14

Ook voor het bedrijfsleven biedt Dutch Design Week (DDW) nieuwe perspectieven die er veelbelovend uitzien. Dat stelt de organisatie van het evenement. "Vanaf 19 oktober staan de deuren naar de toekomst open en vindt negen dagen lang een ontmoeting plaats tussen mensen met ideeën en ondernemers met een neus voor kansen."

 

Hoofdsponsor ABN AMROis zich bewust van het belang van Dutch design en heeft zich daarom verbonden aan DDW. Ilona Roolvink, sponsor manager van ABN AMRO: 'Wij verbinden ons om onze contacten en sectorkennis ten goede te laten komen aan zowel gevestigde ondernemers als nieuwe talenten. Juist de uitwisseling van kennis en informatie is erg belangrijk en draagt bij tot het smeden van duurzame banden tussen publiek, bedrijven en ontwerpers.'

 

In dat kader verzorgt de hoofdsponsor onder meer in het Klokgebouw drie bijzondere business- en designavonden in het eigen ABN AMRO House. Het programma begint op maandag 21 oktober met een primeur voor DDW, wanneer Marcel Wanders, een van de grondleggers van Dutch design, samen met jong talent Sander Wassink een audiovisuele presentatie verzorgt over (Dutch) design en de toekomst. De avond wordt gemodereerd door Farid Tabarki, oprichter van Studo Zeitgeist.

 

Twee dagen later, op woensdag 23 oktober, staat de locatie geheel in het teken van een business-evenement waar prominente ontwerpers hun visie geven op commercie en ondernemerschap, terwijl ondernemers uit de doeken doen hoe zij ontwerp en ontwerpers succesvol hebben ingezet in hun markt. Tot besluit is er op donderdag 24 oktober een live talkshow met het thema ‘Now future’. Speciale gasten zijn onder meer ambassadeur Daan Roosegaarde (Studio Roosegaarde), Markus Kayser (MIT Medialab), Jos Stuyfzand (Philips Design) en Ad van Berlo (Studio VanBerlo). De exclusieve avond verloopt onder leiding van Marcia Luyten (Buitenhof).

11-10-2013 2:00

Broekbakema lanceerde onlangs tijdens het zorgcongres 'Keurmerk Seniorvriendelijke Ziekenhuizen' de toolkit ‘Op weg naar een seniorvriendelijk ziekenhuis’. De toolkit bestaat uit een overzicht van praktische architectonische toepassingen om ziekenhuizen eenvoudig seniorvriendelijker te maken.

Ziekenhuizen vervullen een steeds belangrijkere rol bij het verlenen van zorg aan ouderen. Tegelijkertijd wordt die zorg steeds complexer. Mensen worden ouder, hebben meerdere aandoeningen, wonen langer thuis en komen zieker in het ziekenhuis. Reden genoeg voor ouderenorganisaties om een keurmerk te ontwikkelen dat ziekenhuizen seniorvriendelijker moet maken. Ziekenhuizen die de organisatie en omgeving van zorg hebben aangepast aan de wensen en behoeften van ouderen en voldoen aan de normering, ontvangen het officiële keurmerk. De kwaliteitscriteria zijn samengesteld door ouderen en mantelzorgers en getoetst in 130 ziekenhuislocaties.

De toolkit ‘Op weg naar een seniorvriendelijk ziekenhuis’ is tot stand gekomen in samenwerking met de ouderenorganisaties en richt zich specifiek op de kwaliteitscriteria voor de fysieke omgeving van het ziekenhuis. De toolkit biedt ziekenhuizen concrete en praktische handvatten om hun inrichting en omgeving te laten aansluiten bij de behoeften van ouderen. Het toepassen ervan helpt ziekenhuizen op weg naar een seniorvriendelijke zorgomgeving. In de toolkit worden vijf categorieën onderscheiden: aankomst, ontvangst & toegankelijkheid, oriëntatie & routing, functionaliteit & comfort en beleving. Elke categorie bevat adviezen die visueel zijn ondersteund door pictogrammen.

Erik van Eck, architect-directeur Broekbakema: “Architectuur is bij uitstek het middel om een prettige omgeving te creëren die aansluit bij de behoeften van gebruikers. Dat is de rol van architectuur en dat is wat architecten doen: je verplaatsen in de doelgroep en zorgen dat je een gebouw ontwerpt dat ten dienste staat van die doelgroep. Een gebouw dat gastvrijheid ondersteunt, het beste uit mensen haalt, ze op hun gemak stelt, de weg wijst. Deze toolkit laat zien hoe ziekenhuizen eenvoudig een seniorvriendelijke omgeving kunnen bouwen, verbouwen of inrichten. Door dat te doen dragen ze bij aan het welzijn van ouderen.”

06-10-2013 8:00

In Theater Tuschinski te Amsterdam wordt volgende week het symposium ‘Behoud van binnen’ gehouden. Op woensdag 9 oktober staat het theater in het teken van de preventieve conservering van interieurs.

“In Engeland is ‘Good Housekeeping’een ingeburgerd begrip”, melden de initiatiefnemers voor het symposium. “Daar is het al vanzelfsprekend ook goed voor het interieur te zorgen. Het wordt net zo belangrijk geacht als het exterieur van bijvoorbeeld een monumentaal pand en ‘binnen’ en ‘buiten’ worden gezien als onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met de presentatie van het allereerste Nederlandse praktijkboek voor de instandhouding van interieurs, een website en een symposium, maakt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een inhaalslag.”

 

Wat doet zonlicht met een waardevol interieur? En stof? Waarom begint het behoud van de binnenkant bij de buitenkant van het gebouw? En waarom zijn planmatig onderhoud en inspectie belangrijk? Al deze thema’s en veel meer worden besproken op het internationale symposium. “Vanuit verschillende invalshoeken belichten sprekers en auteurs hoe de levensduur van waardevolle interieuronderdelen verlengd kan worden. En daarmee worden dure conservering en restauratiewerkzaamheden voorkomen of op z’n minst uitgesteld.” 

 

In de middag presentatie plaats van het boek ‘Behoud van binnen, preventieve conservering van interieurs’ plaats door Harrie Schuit, specialist preventieve conservering interieurs bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

 

Het symposium is gericht op beheerders, eigenaren, monumentenambtenaren, architecten, adviseurs, restauratoren, conservatoren, kunsthistorici en uitvoerende medewerkers.

02-10-2013 9:12

Twee projecten van Hans van Heeswijk architecten zijn dit jaar genomineerd voor de Schreudersprijs. Uit vijf genomineerde projecten maken zij kans om dé prijs voor de meest bijzondere prestatie op het gebied van ondergronds bouwen in de wacht te slepen.

Zowel de ondergrondse uitbreiding van het Mauritshuis (gerealiseerd in samenwerking met de constructeurs van ABT en Volker Staal en Funderingen) als het Combiplan Nijverdal (in samenwerking met Rijkswaterstaat, ProRail en Combinatie LtB) kunnen met de eeuwige roem en een cheque van 25.000 euro naar huis gaan.

Juryvoorzitter Johan Bosch maakt op het COB-Congres 31 oktober bekend wie de prijs door Rients Dijkstra, Rijksadviseur Infrastructuur en Stad, krijgt uitgereikt. Andere genomineerde projecten zijn de boortunnel voor de Noord Zuid-lijn in Amsterdam, het Conservatoriumhotel in Amsterdam en Stationsplein Oost in Utrecht.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >