Nieuws


29-01-2013 9:30

VMRG Green Inspirations is verschenen. Dit 84 pagina’s tellende boek bevat aansprekende teksten geïllustreerd met bijpassende foto’s over het thema duurzaamheid. Het boek staat vol met kennis en inspirerende nationale projecten waarbij duurzaamheid op een unieke manier is toegepast. Daarnaast staan er visies in van onder andere de gastinspirator van het thema, Chris de Weijer, en Bert Lieverse, directeur VMRG.
Het boek is een samenvatting van alle activiteiten die de VMRG rond dit thema heeft opgezet. Zo zijn er innovatiesessies georganiseerd, verschillende artikelen verschenen in vakbladen en zijn er presentaties gegeven tijdens diverse events. Daarnaast is er een digitaal dossier opgenomen op de website http://www.vmrg.nl, waarin ondermeer allerlei inspirerende projecten zijn opgenomen.
Het boek is in eerste instantie bedoeld als informatie- en inspiratiebron voor architecten, woningcorporaties en professionele opdrachtgevers in de bouw. Maar de praktijk wijst uit dat er een brede belangstelling is voor het thema duurzaamheid. Het boek is te bestellen via de website van de VMRG, http://www.vmrg.nl
Het boek Green Inspirations is het tweede boek in een serie van themaboeken die de VMRG publiceert. In september 2010 verscheen het eerste themaboek, Light Inspirations.

29-01-2013 9:00

Tijdens de eerste Britse editie van Architect@work (30 & 31 januari in Earls Court Londen) illustreert architect Paul Ketelaars (Mecanoo) dat het doel van architectuur is om een sfeer te creëren waarin de gebruiker zich thuisvoelt. Ketelaars is één van de vele internationale sprekers die door innovatienetwerk Materia aan het evenement is verbonden rond het thema ‘Clay & Architecture’.

“Het doel van architectuur is om de zintuigen te bewegen”, zegt Paul Ketelaars van Mecanoo. “Architectuur is nooit puur een intellectueel, conceptueel en visueel spel. Waar het uiteindelijk om gaat is het arrangement van vorm en emotie.” In projecten wordt uiteraard altijd aandacht besteed aan het uiterlijk van een gebouw, maar Mecanoo zegt altijd verder te kijken dan dat. “De projecten van Mecanoo danken hun specifieke karakter aan de verschillende ontwerpen en combinatie van materialen. Een combinatie van warme materialen, zoals glas, staal en beton zorgt voor een rijke en menselijke uitstraling. ”Uiteraard is de buitenkant van een gebouw van groot belang, maar een ontwerp is pas echt succesvol als het interieur er ook goed uitziet. Routing, verlichting en sfeer spelen hierin een belangrijke rol. Het doel is om een gebouw te creëren met een sfeer waarin mensen zich thuis voelen en waarin ze zich willen begeven.”
Inspirerend sprekersprogramma
Naast Paul Ketelaars bestaat het sprekersprogramma uit andere aansprekende, internationale namen. Architect Jacob van Rijs (MVRDV) illustreert het verassende gebruik van keramiek in architectuur. Alexander Pols (Hans Kollhoff Architekten) toont hoe een dun buitenblad van metselwerk het vakmanschap en het uiterlijk van traditioneel metselwerk evenaart. Tobias Bonwetsch (ROB Technologies) presenteert de mogelijkheden van industriële robots en toont recent gerealiseerde metselwerkprojecten.

De nieuwste materialen
De Materia-tentoonstelling 'Ceramics' toont circa honderd vernieuwende en inspirerende materialen, zoals lichtgevende bakstenen, speciaal 3D-geglazuurde stenen voor een complex van MVRDV en gebreid keramiek. Aansluitend op het thema geeft creatief directeur van Materia Els Zijlstra de lezing 'Ceramics NOW' op 31 januari, als onderdeel van het sprekersprogramma van de beurs. Zij spreekt hier onder andere over de veelzijdigheid van keramiek en over spectaculaire nieuwe toepassingen van dit bijzondere materiaal.

23-01-2013 13:00

Wethouder verkeer en vervoer van Amsterdam Eric Wiebes legt vrijdagmiddag 25 januari de eerste steen voor het Nieuwe Onderzoeksgebouw (werknaam O|2) van de Vrije Universiteit Amsterdam en VU medisch centrum op de VU campus aan de Zuidas. In het gebouw komen diverse laboratoria, onderwijsfuncties en kantoren. Daar gaan de VU, VUmc, de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Academisch Medisch Centrum (AMC) intensief samenwerken in het thema Human Health en Life Sciences (H2LS) om belangrijke maatschappelijke vraagstukken op het gebied van gezondheid op te lossen. Het gebouw zal met hoogwaardige infrastructuur en faciliteiten toponderzoek in het bèta-medische domein ondersteunen en voortstuwen. Het nieuwe onderzoeksgebouw maakt deel uit van de campusontwikkeling van de VU en VUmc.

Door de toegenomen welvaart leven de mensen niet alleen langer, ze willen ook langer gezond blijven. Daardoor is er steeds meer aandacht voor preventie, gedrag en gezondheid. Meer mensen krijgen chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes, longziekten en dementie. De kwaliteit van leven wordt voor een belangrijk deel bepaald door onze gezondheid. In Human Health and Life Sciences (H2LS) wordt onderwijs en onderzoek in de medische en mensgebonden gezondheids- levenswetenschappen integraal georganiseerd om zo een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan deze maatschappelijke ontwikkelingen.

Het gebouw – ontworpen door EGM Architecten - komt te staan aan De Boelelaan, naast het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Een eerste paal hoeft niet meer te worden geslagen, omdat de 2-laagse ACTA-parkeergarage al onder de bouwplaats ligt. Bouwcombinatie J.P. van Eesteren – Wolter & Dros – Croon v.o.f. gaat het gebouw van 14 bouwlagen bouwen, dat een grondvlak heeft van ruim 50 x 60 meter. Het gebouw manifesteert zich als een stevige bouwmassa met uitsneden die een DNA-profiel weergeven. De invulling van het nieuwe onderzoeksgebouw geeft een andere insteek op het huisvesten van faculteiten, namelijk niet in de lijn van een faculteit per gebouw, maar thematisch; de onderzoeksgroepen van verschillende faculteiten bij elkaar. Het nieuwe onderzoeksgebouw maakt deel uit van de totale campusontwikkeling, waar de VU en VUmc onder de naam VU campus werken aan een open gebied aan de Zuidas dat inspeelt op de eisen die studenten, patiënten en medewerkers stellen aan hun omgeving. Een duurzame, gastvrije ontmoetingsplek waar wetenschap, bedrijfsleven en maatschappij samenkomen.

22-01-2013 9:00

De uitbreiding van het Stedelijk Museum Amsterdam en het project Lofthome zijn genomineerd voor de Co-Creation Award 2013. De jury was onder de indruk van de mate van samenwerking en de knappe prestaties die beide teams hebben geleverd. Op donderdagmiddag 7 februari wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de internationale materiaalbeurs Material Xperience, in de Jaarbeurs in Utrecht.

Architecten konden een project of materiaaltoepassing indienen, waarbij co-creatie tussen architect en producent goed naar voren komt.Lofthome en het Stedelijk Museum Amsterdam zijn de twee projecten die de jury genomineerd heeft. Lofthome is een project van Blok Kats van Veen architecten (Amsterdam), Hardeman Constructie & Bouw (Veenendaal) en Lofthome (Almere). Het Stedelijk Museum Amsterdam is een project van Benthem Crouwel Architecten (Amsterdam) en Holland Composites (Lelystad).

De jury was bij beide projecten onder de indruk van de mate van samenwerking en de knappe prestaties die beide teams hebben geleverd. Lofthome is een eenvoudig, flexibel en prefab huis dat als product op de markt wordt gezet. Bijzonder is volgens de jury met name de schaal waarop de co-creatie heeft plaatsgevonden: het huis is marktgericht en als één geheel ontworpen. Het Stedelijk Museum Amsterdam wordt gezien als uniek project, met een technisch zeer vernuftige gevel en bijzondere uitstraling. Van begin af aan is samengewerkt met een partner en het voordeel ervan is voor de jury overduidelijk. De jury van de Materia Co-Creation Award 2013 bestaat uit: Michiel van Raaij (hoofdredacteur Architectenweb Magazine), Gerard Loozekoot (directeur UNStudio), Joost Heijnis (architect bij cepezed, voorzitter Booosting).

Materia is een internationaal netwerk van tienduizenden architecten en materiaalontwikkelaars, rond een onafhankelijke materialencollectie, gericht op ontmoeten, inspireren en co-creëren. Door middel van tentoonstellingen, beurzen, congressen, het Materia Inspiration Centre in Amsterdam en online media brengt Materia bouwprofessionals samen. Zo stimuleert het netwerk innovatie op weg naar een mooiere, meer duurzame en hoogwaardig gebouwde en ingerichte omgeving.

Materia organiseert sinds 2006 haar eigen beurs, Material Xperience, in binnen- en buitenland. Zo was er in februari 2012 een eerste Aziatische editie in Sjanghai en gaat Materia in 2014 naar Duitsland. Tijdens Material Xperience worden innovatieve en inspirerende materialen tentoongesteld. Zowel uit de eigen Materia-collectie als van zorgvuldig geselecteerde partners. Het is uitgegroeid tot een toonaangevend vakevenement voor (interieur)architecten en creatieve professionals gericht op materialen, innovatie en inspiratie.

De eerstvolgende editie van Material Xperience vindt plaats van 4 tot en met 9 februari 2013, in de Jaarbeurs in Utrecht. 'The Making Of' is als thema gekozen en omvat de processen en technieken waarmee nieuwe materialen worden ontwikkeld, onderzocht en getest. In de expositie worden onder andere voorbeelden getoond van functie-integratie in materialen zoals 3D-geprinte zonwering, LED-verlichte gevels en translucente houten wanden. Naast de tentoonstelling is er ook een inspirerend sprekersprogramma samengesteld.

21-01-2013 8:00

Voor welke uitdagingen staat een architectenbureau? Wat kan de branche beter, anders doen? En is er wel perspectief in deze diepe crisis in de architectenbranche? Deze vragen staan centraal op de tweede BNA Architectendag: vanuit de nieuwe realiteit naar ‘de nieuwe architect’.

Met prominente sprekers als Lidewij Edelkoort en Angela Brady en in speciale workshops en een debat wordt hierop ingegaan. De Architectendag is op donderdag 24 januari 2013 (13.00-18.00 uur) in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

De beide sprelers delen tijdens de bijeenkomst hun ideeën over welke trends en ontwikkelingen van belang zijn voor architectenbureaus – en daarmee voor de inrichting van Nederland. De internationaal gelauwerde trendforecaster Lidewij Edelkoort zet toekomstige trends op het gebied van lifestyle, materialen, kleuren en concepten uiteen. Angela Brady, architect en voorzitter van de Britse architectenbond RIBA, gaat dieper in op hoe de praktijk en de bedrijfsvoering van architectenbureaus er de komende decennia uitzien.

"In deelsessies gaan de deelnemers aan de slag met de verschillende manieren waarop architectenbureaus kunnen inspelen op de nieuwe realiteit", aldus de BNA. "Bijvoorbeeld met een scherpe profilering, door verregaande samenwerking of door het betreden van nieuwe markten in binnen- en buitenland. Kansen en risico’s, do’s en don’ts: ze komen aan bod, ook in het afsluitende debat onder leiding van ‘managementgoeroe’ Harry Starren." 

De BNA Architectendag is speciaal voor architectenbureaus die lid zijn van de BNA. Met het programma wil de BNA zijn leden inspireren, een hart onder de riem steken en input meegeven om zelf aan de slag te kunnen de komende tijd.

18-01-2013 14:50

Architectuurcentrum Arcam heeft het Amsterdam University College genomineerd voor de Amsterdamse Architectuurprijs 2013 (Gouden AAP). Het prestigieuze Amsterdam University College is de gezamenlijke liberal arts and sciences-opleiding van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. Het markante onderwijsgebouw van 6.000 vierkante meter is ontworpen door Mecanoo architecten uit Delft. De Gouden AAP wordt jaarlijks toegekend aan de architect en opdrachtgever van het beste architectuurproject dat in het voorgaande jaar is opgeleverd in de gemeente Amsterdam. In april wordt de winnaar bekendgemaakt.

Het Amsterdam University College combineert een intensief studieprogramma met het culturele en sociale leven van een campus. Francine Houben: “Het Amsterdam University College is ontworpen als een inspirerend thuis voor de community van internationale studenten en hun docenten. Het is een vriendelijk maar robuust, alzijdig huis met een reusachtige zolder erop.”
Door de geknikte daken diagonaal, in noord-zuidrichting, te leggen wordt het zoldergevoel versterkt. Vides vormen het hart van de school zodat er zichtlijnen mogelijk zijn tussen alle verdiepingen. Een monumentale trap verbindt de vides en symboliseert het communitygevoel van haar gebruikers.

16-01-2013 16:16

Voor het derde achtereenvolgende jaar zijn architecten het meest tevreden over de dienstverlening van Velux. Dat blijkt uit de Marketing Score Card Klanttevredenheid Ruwbouw, het jaarlijks terugkerende klanttevredenheidsonderzoek van BouwKennis.

Velux scoort bij architecten op alle aspecten hoger dan het marktgemiddelde, maar met name op innovativiteit, professionaliteit en meedenken met de klant presteert het bedrijf goed. Hier is vergeleken met 2011 tevens de meeste vooruitgang geboekt.
 

16-01-2013 15:58

De inzending voor het BNA Gebouw van het Jaar 2013 is gestart. Vanaf nu kunnen alle BNA-bureaus hun beste werk van 2012 tonen aan vakgenoten, opdrachtgevers en publiek. Ze maken daarmee kans op één van de regionale titels, de publieksprijs en de hoofdprijs: BNA Gebouw van het Jaar 2013.

Inzenden kan via de website http://www.bnagebouwvanhetjaar.nl/ en is mogelijk tot en met maandag 18 februari 2013. Vier vakjury’s beoordelen de projecten. Ze kunnen in iedere regio maximaal vijf projecten nomineren, waarvan er één regiowinnaar wordt. Uit alle nominaties kiest de landelijke jury de winnaar van de hoofdprijs. De voorzitter van de landelijke jury is Koen van Velsen (Architectenbureau K. van Velsen).

Om architectuur en het werk van architecten nog beter onder de aandacht te brengen, is er dit jaar weer een publieksprijs. In een eerste ronde dingen alle projecten mee naar een ‘wildcard’. Het project met de meeste stemmen van het publiek krijgt de wildcard en dingt, samen met de nominaties van de vakjury’s, mee naar de BNA Gebouw van het Jaar Publieksprijs. Deze gaat naar het gebouw dat in de tweede ronde de meeste publieksstemmen trekt. Natuurlijk kunnen architectenbureaus ook zelf hun netwerk oproepen om te stemmen. Onder de stemmers voor de publieksprijs verloot de BNA een iPad.

De winnaars van BNA Gebouw van het Jaar 2013 en de publieksprijs worden op 16 mei 2013 bekendgemaakt.
 

15-01-2013 15:45

Designer Robert van den Herik koppelt met zijn nieuwe kast “Hanging G-cupboard" kunst aan functionaliteit. Deze nieuwste creatie fungeert bij binnenkomst in een ruimte direct als eyecatcher en doorbreekt het rechtelijnenspel. Robert van den Herik speelt met plaats en ruimte en stelt met de Hanging G-cupboard het vaste denkpatroon van de kijker behoorlijk op de proef. Met zijn bolkast benadert hij het fenomeen kast op een andere en vooral verrassende wijze. Kunst, design en functionaliteit als een geheel.

De Hanging G-cupboard maakt onderdeel uit van zijn "cupboard project". Robert van den Herik wil kasten anders benaderen. Hij wil hen laten deelnemen aan de discussie tussen kunst en design, hun functionaliteit behouden, hun vorm veranderen, ze onafhankelijk maken van de muur en in de ruimte plaatsen als een deelnemer in architectuur en kunst. Hij hoopt dat zijn kasten de ruimte anders plaatsen.

De Hanging G-kast hangt en komt los, niet alleen van de muur, maar ook van de grond.  De G-kast is bijgevolg geen ‘staand meubel’. Ze heeft slechts twee raakvlakken met de vloer.
De kast is volledig met de hand gemaakt en een unicum. Het betreft een uniek eenmalig stuk. De prijs is 75.000 euro.

De Hanging G cupboard brengt een aantal contrasterende aspecten harmonisch samen. De opbergruimte zelf is van staalplaat en ruw van structuur en de zuilen zijn gepolijst. Frontaal oogt de kast robuust als een massieve opgehangen monumentale entiteit, langszij en vanuit de lucht vraag je je verwonderd af hoe een kast zo rank en slank kan zijn. De buitenkant is van staalplaat, binnenin zijn de draagleggers van essenhout. De zuilen reiken classicisme aan, de door graffiti kunstenaar Philip “Amatic” Bosman gespoten tekeningen (voor- en achterzijde): modernisme.

Nadat Robert van den Herik beginjaren negentig zijn studie aan de Design Academy in Eindhoven had beëindigd, werkte hij in de jaren erna voor diverse bedrijven als freelance productontwerper. Hij bedacht een eigen concept voor het baden van baby's, produceerde en commercialiseerde het in het Shantala babybadje, dat over heel Europa furore heeft gemaakt. Tussen 1996 en 2002 ontwierp en produceerde Robert van den Herik tal van verlichtingsarmaturen voor winkels, horeca- en particuliere branche. Van 2005 tot 2009 tuindecoratie binnen het Gardenrobe project. En vanaf 2009 is hij druk bezig met het ontwerpen en produceren van een reeks kasten, waarmee hij nu naar buiten treedt.

Meer informatie over de Hanging G-cupboard is terug te vinden op www.robertvandenherik.com

15-01-2013 10:30

Rem Koolhaas wordt de directeur van de komende architectuurbiënnale van Venetië, zo meldt de organisatie. Hij krijgt de leiding over de veertiende editie van het evenement, dat in 2014 zal plaatsvinden. Bestuursvoorzitter Paolo Baratta noemt Koolhaas één van de belangrijkste personen in de hedendaagse architectuur. De 68-jarige Nederlandse architect heeft een internationale reputatie, onder meer dankzij door hem ontworpen gebouwen als de CCTV-toren in Beijing en het Guggenheim Hermitage Museum in Las Vegas.

10-01-2013 2:00

Het ZMC heeft voor Mecanoo architecten gekozen als architect voor de nieuwbouw van het ziekenhuis. Mecanoo is gekozen op basis van een flink aantal criteria, waaronder de kwaliteit van de architectuur, de goede samenhang van het ziekenhuisontwerp met de Zaanse omgeving en de onderscheidende ontwerpfilosofie voor het ziekenhuis.

Het ZMC heeft in Mecanoo een partner gevonden die in staat is om een efficiënt en compact ziekenhuis te realiseren dat de verschillende functies van het ZMC goed kan ondersteunen en zichtbaar maakt. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het acute centrum, het dagbehandelingscentrum, het pijncentrum en het bevalcentrum. "Verder is van groot belang dat het ziekenhuis een bijdrage levert aan de voorspoedige genezing van onze patiënten, door een aangename en functionele omgeving in de kliniek en in de poliklinieken te bieden, het healing environment", aldus het ZMC.

Uniek is dat het ziekenhuis, de ontwikkelaar Vitaal ZorgVast, de bouwer BAM en Mecanoo als architect van begin af aan intensief gaan samenwerken en dat doen vanuit dezelfde Lean filosofie. Mecanoo heeft daarvoor een sterk team samengesteld en laat zich ondersteunen door ingenieursbureau Royal HaskoningDHV.

Mecanoo vult de rol als architect in vanuit een innovatieve architectonische visie, waarin maatschappelijke betrokkenheid en de rol van de toekomstige gebruikers voorop staat. Mecanoo heeft in binnen- en buitenland laten zien dat zij functionele architectonische vernieuwing omarmt.
Rob Dillmann, voorzitter Raad van Bestuur: “Wij verheugen ons zeer op de samenwerking met Mecanoo. Wij denken dat binnen de strakke kaders (in tijd en geld) Mecanoo een ziekenhuis kan realiseren dat onderscheidend en toonaangevend zal zijn. Voor ons is van belang dat het toekomstbeeld van het ZMC door Mecanoo goed kan worden vormgegeven. De combinatie van visie en maatschappelijke betrokkenheid sluit goed aan bij de kernwaarden van het ZMC.”
 

10-01-2013 2:00

Van keramische badkuip tot karpet en van stoel tot nieuw materiaal. Onder de titel ‘New Generation’  laten twaalf afgestudeerden (variërend van 2009 tot 2012) van de Design Academy Eindhoven werk zien bij Yksi Expo in de vorm van een gezamenlijke installatie.

De tentoonstelling - te zien van 9 januari tot en met 3 maart - is samengesteld door Yksi’s Brit van Nerven. De geselecteerde werken zijn gekozen op basis van materiaal, kleur en vorm. De bezoeker wordt uitgenodigd om na te denken over de betekenis en esthetiek van deze vormgegeven objecten, die de huidige tijdgeest lijken weer te geven. Bij Yksi Expo komen ze samen op het podium waar een samenspel ontstaat dat als geheel een nieuw beeld vormt.

Deelnemers aan deze expositie zijn:
Emilie Pallard (2009) & Rachel Griffin (2010), Building
Luuk van den Broek (2012), Stone Compositions
Aukje Fleur Jansen (2011), Merging Material
Lio de Bruin (2012), Leren handwerken
Bram Amendt (2012), Ceramic Bathtub in parts
Lex Pott & David Derksen (2009), Trancience
Brit van Nerven (2011), Seat 001 - Op het lijf geschreven
OS ∆ OOS, Oskar Peet en Sophie Mensen (2009), Colouring tables
Roos Gomperts (2012), Ceramics for plastics
Intuïtiefabriek (2009), Sopa / Wallpaper* Handmade
 
http://www.yksi.nl/
 

09-01-2013 15:00

Met ingang van 1 januari 2013 is de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) een brancheorganisatie. Dat betekent een verscherpte focus op het architectenbureau en een sterker profiel in de belangenbehartiging bij politiek, bouwpartners en opdrachtgevers. BNA-voorzitter Willem Hein Schenk: "Als branchevereniging is duidelijk dat wij het complete architectenbureau vertegenwoordigen, en niet één of een aantal mensen van dat bureau. Het is belangrijk om vanuit die kracht de lobby verder te versterken en te professionaliseren."

De transformatie is een formalisering van de manier waarop de BNA al langer werkt. Bijvoorbeeld in de cao-onderhandelingen zat de BNA al namens de werkgevers, dus de bureaus, aan tafel. De transformatie past ook bij de ontwikkelingen in de architectenpraktijk. Schenk: "Tegenwoordig is een ontwerp steeds meer een prestatie van het hele bureau, en niet van één architect. Dat wij als BNA in die ontwikkeling meegaan, betekent ook wat. Het is een overtuiging dat de toekomst van de branche dáár ligt: in samenwerking en co-creatie."

De architecten blijven niettemin een belangrijke rol spelen in de vereniging. Schenk: "Zonder architecten geen architectenbureaus. De bevordering en de ontwikkeling van het architectenberoep is daarom een cruciale zaak voor een brancheorganisatie van architectenbureaus. De BNA blijft zich daarvoor inzetten, maar steeds in de context van de beroepsuitoefening binnen de bureaus."

De Ledenraad van de BNA stemde in september unaniem in met de transformatie naar brancheorganisatie.

03-01-2013 9:50

Flexplekken, thuiswerken, social media. Over Het Nieuwe Werken wordt veel gezegd en nog meer geschreven. Positief én negatief. Maar is het wel zo nieuw? En brengt het ons de voorspoed die ons wordt voorgesteld? Tien Eindhovense creatieven gingen samen op zoek naar de ‘Toekomst van Het (Nieuwe) Werken’. Het resultaat van hun bijeenkomsten, discussies en ontwerpgedachten is in de vorm van een tentoonstelling te zien bij Yksi Expo in Eindhoven tot en met 20 januari 2013.

Een kinderboek met een utopisch toekomst perpectief; een ‘projectenmachine’ die opdrachten verstrekt als er geen vaste organisaties meer bestaan en we allemaal freelancer zijn geworden; een installatie die laat zien wat we missen als we in alle eenzaamheid thuis werken. Het is een greep uit de ideeën en gedachten van een tiental creatieven uit Eindhoven die zich samen hebben gebogen over de vraag hoe we in de toekomst zullen werken en welke betekenis werk zal hebben.

Het begon met Jos Poiesz (Regio West-Brabant) en Hans-Robert Schwalbach (gemeente Eindhoven), beiden met name werkzaam op het gebied van Personeel & Organisatie en in het laatste deel van hun loopbaan. Liever dan voor bewezen diensten het spreekwoordelijke horloge in ontvangst te nemen wilden ze hun werkgevers zelf iets nalaten. In overleg met de ontwerpers Marcel Sloots (Volle-Kracht) en Leonne Cuppen (Yksi Ontwerp) werd een tiental Eindhovense ontwerpers ge vraagd om samen aan de slag te gaan met het onderwerp ‘Het Nieuwe Werken’, waar ook menig overheidsorganisatie mee worstelt.

Het werd een mix van jong tot wat ouder, van student tot gesetteld designer en van architect tot conceptbedenker. De groep kwam bij elkaar voor lezingen, discussies, brainstormsessies en werkbespekingen, vooral op relevante plekken zoals de eigentijdse flexwerkomgevingen van Seats2meet en Igluu. Uiteindelijk kwam elke ontwerper tot een eigen uiting als neerslag van dit interactieve proces. De ene ontwerper benadert de toekomst van Het (Nieuwe) Werken concreet, de andere nogal filosofisch, futuristisch of zelfs surrealistisch. De een kijkt er optimistisch tegen aan, de ander is duidelijk somberder of plaatst kritische kanttekeningen. De resultaten van dit project werden gepresenteerd op een tentoonstelling tijdens de Dutch Design Week van 20-28 oktober. Nu te zien bij Yksi Expo in Eindhoven tot 20 januari 2013.

Zie ook http://www.detoekomstvanhetnieuwewerken.nl/
 

03-01-2013 9:45

Vanaf 1 januari 2013 is Het Nieuwe Instituut een feit. Deze onlangs bekendgemaakte naam van de toekomstige organisatie voor architectuur, design en e-cultuur wordt vanaf die datum gebruikt als afzender van de huidige drie sectorinstituten; Nederlands Architectuurinstituut, Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, en Virtueel Platform, kennisinstituut voor e-cultuur. De activiteiten van deze instellingen worden voortgezet, terwijl nieuwe gezamenlijke activiteiten vanaf medio 2013 de agenda bepalen. Het Nieuwe Instituut is vereerd dat Karel Martens bereid is gevonden zijn talent te verbinden aan de organisatie.

Martens is verzocht op basis van een tijdelijke interventie de naam Het Nieuwe Instituut op een niet hiërarchische wijze te verbinden aan de drie bestaande namen. Hierdoor blijven deze in de eerste fase van het fusieproces herkenbaar voor de verschillende bestaande en nieuwe doelgroepen en worden ze verbonden aan de toekomst van Het Nieuwe Instituut.

Martens' interventie is gebaseerd op de huidige huisstijlen van de drie organisaties; een werkwijze die Martens eerder ook in zijn vrije werk heeft toegepast. Het bestaande materiaal wordt bedrukt met een kleurvlak en drie cirkels, die tegelijkertijd de eerdere huisstijl zichtbaar houden en van een nieuwe laag voorzien, symbolisch voor een nieuwe opdracht en ambitie. De cirkels – verwijzend naar de drie bestaande organisaties – kunnen of een uitsparing, een print of een stansgat zijn. Dit beeld wordt gecombineerd met de naam Het Nieuwe Instituut en de drie namen van de huidige organisaties. Het kleurvlak en de drie cirkels vormen ook het uitgangspunt voor een nog te ontwikkelen portal, die toegang zal bieden tot de huidige websites van de organisaties en een deel van het drukwerk, dat los van de verschillende huisstijlen tot stand komt.

Karel Martens heeft een omvangrijk oeuvre waarin de vormgeving van talloze boeken en omslagen de boventoon voert. Hij maakte postzegels, munten, gevelbedrukkingen, telefoonkaarten, drukexperimenten en is de ontwerper van het architectuur tijdschrift OASE. Daarnaast is hij sinds 1977 actief als docent, eerst aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem, daarna aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Hij is mede-initiator van de Werkplaats Typografie, een masteropleiding grafisch ontwerpen van ArtEZ in Arnhem die in 1997 werd opgericht. Vanaf die tijd is hij gastdocent aan Yale University School of Art in New Haven, voor de opleiding Graphic Design.

De opdracht aan Karel Martens is onderdeel van een gefaseerde uitvoering van het fusieproces tussen de drie voormalige sectorinstituten. Het Nieuwe Instituut brengt architectuur, design en e-cultuur samen. Alle activiteiten van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode en Virtueel Platform, kennisinstituut voor e-cultuur, zijn hier ondergebracht. Het instituut beheert en ontsluit cultureel erfgoed, waaronder het Rijksarchief voor architectuur, stimuleert onderzoek, programmeert nationaal en internationaal tentoonstellingen en een lezingen- en debattenprogramma, ontwikkelt educatieve lespakketten en kent een transdisciplinaire platformfunctie.

02-01-2013 15:00

Frits Palmboom heeft op 20 december namens Palmbout Urban Landscapes een overeenkomst getekend met het NAi om in termijnen hun archief te schenken. Het archief van dit volop actieve bureau is een belangrijke aanwinst. Ole Bouman, directeur van het NAi: “Palmboom Urban Landscapes heeft een pioniersrol in het denken over de stad als verstedelijkt landschap. Het is onder andere verantwoordelijk voor het stedenbouwkundige ontwerp Prinsenland in Rotterdam, de wijk Ypenburg in Den Haag en de wijk IJburg in Amsterdam. De verwerving van het archief van Palmbout Urban Landscapes verzekert toekomstige geschiedschrijvers van een uitermate rijke bron voor de Nederlandse stadsgeschiedenis.”

Ook met andere Nederlandse architecten heeft het NAi recentelijk afspraken gemaakt over verwerving: zo wordt de collectie aangevuld met delen van de archieven van architecten Pi de Bruijn en Sjoerd Soeters. Bovendien heeft Herman Hertzberger, de éminence grise van de Nederlandse architectuur, verklaard zijn archief bij het NAi te willen onderbrengen. Hiermee komen voor onderzoekers en andere geïnteresseerden belangrijke architectuurbronnen uit de periode 1965 tot heden beschikbaar.

Het NAi streeft naar een vitale collectie en verzamelt niet alleen archieven die een afsluiting zijn van een werkzame periode, maar ook archieven die nú gevormd worden en die actuele ontwikkelingen documenteren. Het kader van het verzamelbeleid voor de periode 1965 tot heden is neergelegd in het verzamelplan ‘Keuzes Maken’. Hierin formuleert het NAi nieuwe principes voor een thematisch en actief verzamelbeleid. Belangrijke ontwerpers blijven tot de kern van de collectie behoren, maar veel meer dan voorheen worden archieven in de bredere context van de (ruimtelijke) ontwikkeling van Nederland beschouwd. Ook als per 1 januari 2013 de verantwoordelijkheden van het NAi overgedragen worden aan Het Nieuwe Instituut, een organisatie die ontstaat uit een fusie tussen het NAi, Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode en Virtueel Platform, kennisinstituut voor e-cultuur.

De collectie van het NAi is (inter)nationaal befaamd als onderzoekscollectie en bevat archieven van grote namen uit de Nederlandse architectuur, zoals Berlage, Van Doesburg, Oud, Rietveld en Dudok. Het verwerven van nieuwe archieven is en blijft van groot maatschappelijk belang. Volgens het NAi  beseffen gelukkig ook veel ontwerpers die relevantie, zoals blijkt uit de bereidheid om archieven aan het NAi (of het toekomstige nieuwe instituut) beschikbaar te stellen.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >