Nieuws


29-09-2012 8:00

Het designbedrijf Moooi is aanwezig op de Orgatec. Dat wil zeggen: het bedrijf exposeert van 23 tot en met 27 oktober in Design Post Keulen.

Design Post keulen maakt niet officieel deel uit van de Orgatec, maar is wel pal naast het Keulse beurscomplex gelegen. Hierdoor is het voor de bezoekers van de Orgatec heel eenvoudig om even bij Moooi langs te wippen.


De Orgatec is een vooraanstaande beurs op het gebied van projectinrichting, met een nadruk op meubilair. 

28-09-2012 12:18

Op 4 oktober aanstaande is het komende seminar van DDC-I (Dutch Design Center Initiative) gepland vanaf 18.00 uur in de voormalige zagerij van De Pastoe Fabriek. Moderator is Max Bruinsma, onafhankelijk design- en kunstcriticus, curator, editorial designer, en hoofdredacteur van Items, tijdschrift over design. Sprekers zijn Césare Peeren van 2012 Architecten en Ronald Rietveld van Rietveld Landscape.

In het huidige economische en culturele klimaat is zowel de roep om innovatie als het verlangen naar restauratie te horen. Vernieuwing van structuren en instituties die niet meer voldoen aan de eisen van de tijd, maar ook herstel van oude waarden die ten onrechte zijn verwaterd. Innovatie van materialen, technieken en producten, om aan nieuwe vragen van markt en maatschappij te voldoen, maar ook herstel van oude ambachten en kleinschalige productie als antwoord op de vervreemdende effecten van de globalisering.

Tijdens het seminar rond het thema 'Het Verstel', op 4 oktober, zullen Césare Peeren (2012 Architecten) en Ronald Rietveld (Rietveld Landscape) vertellen hoe hun uitgangspunten aan het thema gerelateerd zijn en hoe het staat met de projecten die ze in dit kader de afgelopen jaren zijn gestart. En natuurlijk waar het heen gaat – of moet gaan. Hoe het gedachtengoed achter een 'verstel mentaliteit' te realiseren op een schaal die echt invloed heeft op hoe mensen – niet alleen in Nederland, maar wereldwijd – ontwerpen, produceren, consumeren en omgaan met wat we hebben?

27-09-2012 9:30

De zojuist afgesloten editie van 100% Design heeft ruim 25.000 bezoekers getrokken. Daarmee is 100% Design Engelands grootste designevenement.
 Eén van de eyecatchers tijdens 100% Design was de stand van Clerkenwell Design Week (CDW). Dit evenement, dat op de rol staat van 21 tot en met 23 mei 2013, lanceerde tijdens 100% Design, een nieuwe campagne. Ontwerper Hattie Newman creëerde hiervoor een miniatuur stadslandschap en verwerkte daarin handgemaakte meubelklassiekers van onder meer Vitra, Knoll, Fritz Hansen, Deadgood, Bene en Thinking Ergonomix. CDW verwacht in mei ruim tweehonderd deelnemers te verwelkomen.100% Design staat in 2013 gepland van 18 tot en met 21 september. Plaats van handeling zal weer Earls Court Londen zijn. Meer informatie: www.100percentdesign.co.uk

De Nederlandse editie van 100% Design bestaat sinds vorig jaar niet meer. Het evenement is een aantal malen georganiseerd in Nederland door Puur Design Productions. Afgelopen jaar is de Nederlandse versie verzelfstandigd verder gegaan. Begin juni werd onder de naam 'Design District' een driedaagse beurs gehouden in Taets Zaandam. Meer informatie: http://www.designdistrict.nl/

 

27-09-2012 8:20

Voor het tweede jaar op rij is de Nederlandse creatieve industrie opvallend aanwezig tijdens de Beijing Design Week (BJDW). Van 28 september tot 6 oktober 2012 vinden verspreid over Beijing tentoonstellingen, lezingen, bedrijfspresentaties en debatten plaats die het toenemend belang van Nederlands ontwerp in China onderstrepen. Ruim 24 Nederlandse ontwerpbureaus zijn present op BJDW.

NL @ BJDW toont het beste van Nederlands ontwerp uit verschillende disciplines op meerdere plekken in de Chinese hoofdstad. Zo maakt opkomend productontwerper Dirk van der Kooij deel uit van de hoofdtentoonstelling GeoCity Smart City. De reizende tentoonstelling Dutch Design on the Move benadrukt de innovatieve werkwijze van vooraanstaande Nederlandse ontwerpers en architecten, zoals Five Spices, Mvrdv en KCAP. Housing with a Mission, een samenwerking tussen het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en de Chinese projectontwikkelaar Vanke, toont het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Chinese en Nederlandse architecten voor een te realiseren sociale woningbouwproject in Beijing. Naast tentoonstellingen biedt het programma ook lezingen en debatten met onder meer Gijs Bakker, oprichter van Droog design en huidig creative director van HAN gallery.

Aart Jacobi, ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in de Volksrepubliek China: “In de afgelopen 5 jaar heeft de Nederlandse creatieve sector in China zich goed weten te profileren en een prima reputatie opgebouwd. In Nederland zijn ruim 43.000 bedrijven actief in de creatieve industrie, gelijk aan 5 procent van het Nederlandse bedrijfsleven. Vanzelfsprekend biedt dit verdere groeikansen voor samenwerking in China. We ondersteunen de bedrijven daar graag bij.”

Christine de Baan, programmadirecteur Dutch Design Fashion Architecture (DutchDFA): “De presentaties tonen de slimme oplossingen van Nederlandse ontwerpers voor complexe Chinese vraagstukken van ruimtelijke ordening, woningbouw en productontwikkeling, waarmee zij bijdragen aan de balans tussen snelle economische groei en duurzame kwaliteit van het dagelijks bestaan.

NL @ BJDW begint vandaag, 27 september, formeel met de opening van Dutch Design on the Move om 20.00 uur door Chris Buijink, Secretaris-Generaal van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). Tijdens de openingsceremonie wordt tevens een Memorandum Of Understanding (MOU) getekend voor langdurige samenwerking tussen Dutch Design Workspace Shanghai en China’s belangrijkste organisatie voor designpromotie Beijing Industrial Design Center.

Het Programma:

Dutch Design on the Move
Dutch Design on the Move is een reizende tentoonstelling over de Nederlandse creatieve industrie, opgezet door de Dutch Design Workspace in Shanghai. Het introduceert de veelzijdigheid van de Nederlandse ontwerpcultuur en de multidisciplinaire werkwijze die vele projecten en merken typeert. De expositie omvat een display met werk van innovatieve ontwerpbureaus, korte documentaires over ontwerpers in de Dutch Profiles cinema en een collectie van de beste Dutch design boeken. Locatie: 751 D.Park, Power Square, Building A
Data: 27 september – 6 oktober

Housing with a Mission
Housing with a Mission toont ontwerpoplossingen die tot stand zijn gekomen in een samenwerkingsproject tussen vijf Nederlandse en vijf Chinese architecten voor betaalbare woningbouw in China. De samenwerking is voor beide partijen interessant; Nederland deelt kennis op het gebied van sociale huisvesting, China biedt uitdagend werk voor de architecten. De Chinese projectontwikkelaar Vanke voert het project uit in Beijing.
Locatie: Central Academy of Fine Arts
Data: 20 september – 7 oktober

Next City = Nature
'Next City = Nature: A Manifesto of a Next Living Atmosphere' is een interdisciplinair onderzoeksproject dat de onderlinge relatie tussen stad en natuur onderzoekt. Het project bestaat uit twee onderdelen. Open Studios nodigt opkomende (landschaps)architecten en ontwerpers uit Nederland en China uit om voorstellen voor toekomstige leefomgevingen te doen. De gepresenteerde scenario’s worden vervolgens besproken door ontwerpers, architecten, wetenschappers, filosofen en kunstenaars uit beide landen en gebundeld in individuele manifesten.
Locatie: Central Academy of Fine Arts
Data: 28 september – 5 oktober
 
Dirk van der Kooij in GeoCity Smart City
GeoCity Smart City is één van de hoofdtentoonstellingen op BJDW 2012. CMoDA cureerde deze expositie, die ontwerpen en toegepaste cases voor smart cities wereldwijd in kaart brengt en als input gebruikt voor de ontwikkeling van Beijing als Smart City. De tentoonstelling toont 55 werken van vijftig internationale ontwerpbureaus en universiteiten uit veertien landen, waaronder werk van de Nederlandse productontwerper Dirk van der Kooij.
Locatie: CMoDA (China Millennium Monument Museum of Digital Arts)
Data: 28 september – 14 oktober

BJDW Talk: Luxury and Craft met onder andere Gijs Bakker
Luxury and Craft is een discussie over de waarde van vakmanschap binnen het hedendaagse landschap van luxe branding. Ook wordt verkend hoe een toenemende vraag naar producten die authenticiteit, kwaliteit en vakmanschap uitstralen ons begrip en waardering van luxe herdefinieert. Sprekers zijn onder andere Jiang Qiong'er, CEO en Artistic Director van het merk Shang Xia, Gijs Bakker, ontwerper en oprichter van Droog en Chris Connors, Global Brand Director van Fornasetti.
Locatie: Capital M
Datum: 30 September, 17:00 uur

Lezingen Lex Pott & Anne de Grijff in UCCA
Ontwerpers Lex Pott and Anne de Grijff geven een lezing in UCCA over hun deelname aan de tentoonstelling 'Basic Instincts, Dutch fashion in context', die van 29 september tot 22 november 2012 te zien is in OCT Shenzhen. De lezingen worden georganiseerd door Premsela, het Nederlands Instituut voor Design en Mode in samenwerking met het NAi.
Locatie: Ullens Center for Contemporary Art (UCCA)
Datum: 2 oktober, 10:30 uur

UnMade in China
Een bloemlezing van ongerealiseerde projecten in de explosieve groei van China de laatste 30 jaar, met onder andere Mvrdv, UNStudio, VMX Architects en De Architekten Cie.
Locatie: 751 D.Park, Power Square, Building A, 2de verdieping
Data: 27 september – 6 oktober, roundtable/opening op 29 september 16:30 - 20:30 uur

UBI Gallery
Soft launch van een nieuwe expositieruimte voor design in Beijing opgestart door Machtelt Schelling.
Locatie: 9 Zhujia Hutong, Dashilar
Data: vanaf 27 september

Craft & Industry van Henny van Nistelrooy
Naar aanleiding van het thema 'craft' laat Studio Henny van Nistelrooy zien hoe traditioneel handwerk en zijn industriele projecten elkaar beïnvloeden.
Locatie: Caochangdi The Community, C-Space
Data: 28 september – 6 oktober

Webcrash.CN
Installatie van Joan Heemskerk en Dirk Paesmans van het label JODI.
Locatie: Caochangdi The Community
Data: 28 september – 6 oktober
 
 

24-09-2012 12:00

De afgelopen editie van Architect@Work op 12 en 13 september in Ahoy Rotterdam was volgens de organisatie een succes. Dat bewijst ook het cijfermateriaal. Met 12 procent meer bezoekers (het totaal aantal bezoekers over beide dagen was dit jaar 4.934) en 28 procent meer standhouders ten opzichte van de vorige editie in 2010, blijkt dat het concept uitstekend in de markt zit. En dat het zijn professionele doelgroep, die vooral uit architecten en interieurarchitecten bestaat, op de juiste manier bedient.

Het geheim van Architect@Work is volgens de organisatie de richting van het concept, waarbij iedereen uniforme stands heeft en in een gemoedelijke sfeer werkt. Het concept wordt versterkt omdat het aangevuld wordt met een omkadering die de doelgroep aanspreekt: Seminars, diverse expo’s en een centraal thema op maat van de bezoeker. De doorslaggevende factor moet volgens de organisatie gezocht worden bij de invulling van het event. De getoonde innovaties zijn geselecteerd door een onafhankelijk comité van architecten en interieurarchitecten, zodat alleen de meest vernieuwende producenten worden toegelaten.

Een aantal reacties van standhouders:

Frank van Pruissen (CRH Clay Solutions): "Dit is een kwalitatief goede beurs waar we nieuwe netwerkcontacten opdoen. Er is veel te zien,  maar het contact met de bezoekers is intiemer dan op andere beurzen. Het levert voor ons echt iets op."

Jeroen Drankier (Delta Light): Architect@Work heeft voor ons veel effect en daarom staan we niet alleen op de editie in Rotterdam, maar gaan we ook mee naar bijvoorbeeld Parijs, Kortrijk en Düsseldorf. Als ik dan toch een puntje van kritiek mag noemen zou ik de openingstijden wel ruimer willen zien, dan spreek je wellicht toch nog meer mensen aan. Maar we zijn er sowieso over twee jaar weer bij in Nederland!

Harold van den Koedijk (Blyweert Aluminium): "We krijgen veel enthousiaste reacties van architecten over deze beurs, met name de sfeer en ambiance zijn heel goed. Dat levert ons afspraken op met architecten. Ik zie wel dat er een verschuiving ontstaat naar meer interieurarchitecten die de beurs bezoeken, ik hoop dat die stijging niet verder doorzet, want voor ons zijn juist de exterieurarchitecten belangrijk."

Erik Elsinga (Hunter Douglas): "Ik vind het vooral belangrijk dat op deze beurs heel gericht bezoek afkomt. Dit levert ons nieuwe, waardevolle contacten op. Ik zou niets willen veranderen aan de beurs, het concept zoals het nu staat, slaat erg goed aan."

Reacties van deelnemers aan de expositie:

Els Zijlstra (Materia): "Het concept van Architect@Work is stijlvol vormgegeven en zorgvuldig uitgewerkt. Materia verzorgt iedere editie een unieke, onafhankelijke materiaaltentoonstelling; dit jaar over keramische materialen. Dit levert ons nieuwe contacten op en maakt meer mensen bekend met Materia en het Materia Inspiration Centre."

Harrie Vekemans (R/O/B Brick Design): "Wij staan hier met de metselrobot en daar wordt erg positief op gereageerd, mensen vinden het bijzonder om te zien. We ontmoeten hier onze doelgroep en kunnen laten zien wat er allemaal mogelijk is met de robot."

Filip Jonker (Sundaymorning@ekwc): "Ik ben uitgenodigd om de auto van keramiek te tonen. Ik krijg verbaasde reacties op het ontwerp en doe goede contacten op voor toekomstige samenwerkingen. De beurs is van een hoog niveau en het is erg leuk dat ze ook kunstprojecten zoals deze tonen."

Reacties van bezoekers

Lars Courage (Courage Architecten): "Er heerst een fijne sfeer op deze beurs, het is compact en to-the-point. Het is duidelijk dat de goede partijen de afgelopen moeilijke jaren overleefd hebben, daardoor is de kwaliteit hoog."

Tom Weyers (Under-Cover): "Dit is veruit de beste beurs. Het zijn kleine stands, het is erg professioneel en to-the-point. Ik vind de grootte zoals het nu is erg goed; het zou niet groter moeten worden."

De organisatie spreekt van een 'schitterende editie' en ziet uit naar de komende edities in onder andere Lyon, Parijs, Stuttgart, London en  Zurich.

23-09-2012 8:00

 

Buro Bogaarts heeft de nieuwe kantooromgeving ontworpen voor het gemeentehuis in Neder-Betuwe. Zij hebben hun ideeën en concepten voor het interieur laten aansluiten bij de vernieuwde aanpak van dienstverlening en het Organisatie Gericht Huisvesten.

Er hebben ingrijpende organisatorische veranderingen plaatsgevonden waarbij Het Nieuwe Werken aan de hand van Veldhoen + Company zorgvuldig is doorgevoerd. Alle werkplekken zijn hierbij afgestemd op de verschillende werkzaamheden. De gangbare individuele kantoorruimtes hebben plaatsgemaakt voor flexibele plekken in de vorm van zitjes, overlegplekken en concentratieplekken. 

Er zijn 160 werkplekken gecreëerd, die geheel zijn afgestemd op de verschillende werkzaamheden en dus een nieuwe manier van werken mogelijk maken. De gangbare individuele kantoorruimtes hebben plaatsgemaakt voor flexibele plekken in de vorm van zitjes, overlegplekken, concentratieplekken, et cetera.  In het ontwerp is voor zoveel mogelijk openheid en transparantie gekozen. Het meubilair is dan ook zo opgesteld dat mensen op ongedwongen wijze samenwerken of juist afgezonderd kunnen werken.

In de bestaande karakteristieke oudbouw bevinden zichde kamers van burgemeester en wethouders. In de nieuwe vleugel bevinden zich de Raadzaal met alle bijbehorende voorzieningen, de lunchruimte en de fractiekamers. De bestaande aanbouw is aangepast met nieuwe loketten voor publiekszaken. Nabij de loketten zijn spreekkamers gesitueerd en de centrale hal is vormgegeven als ontmoetingsplein. Tussen de bestaande gebouwen en de nieuwbouw is een groene binnenruimte gesitueerd, die de volumes los houdt van elkaar, maar ze tevens verbindt.

Behalve  het indelingsplan is ook het kleur- en materiaalplan van Buro Bogaarts afkomstig. Het kleurenschema is deels geïnspireerd op de omgeving, de architectuur en het gemeente logo. 

22-09-2012 8:00

 

Tijdens het openingscongres van de Dutch Green Building Week 2012 op 17 september is de Award Duurzame Architectuur uitgereikt aan winnaars in drie categorieën. 

De award voor duurzaam ontwerp werd namens de beroepsvereniging Facility Management Nederland (FMN) uitgereikt aan WoonFriesland en architectenbureau KAW voor het project De Veilige Veste. Het voormalige politiebureau in Leeuwarden is door WoonFriesland volgens de passiefhuismethode verbouwd tot opvanghuis voor slachtoffers van huiselijk geweld, loverboys en eerwraak. Hidde van der Kluit (oud voorzitter en jurylid namens FMN) roemde vooral het grote maatschappelijke nut vanhet project en het statement waarmee de doelgroep uit de anonimiteit wordt gehaald. “Er is sprake van een groot inlevingsvermogen in de gebruiker en een fusie van diverse belangen. Met deze renovatie is een kansarm gebouw gerenoveerd tot een hoogwaardig object”, aldus Van der Kluit.

Unibail-Rodamco won de award voor duurzaam gebruik die door Anke van Hal namens de DGBC werd uitgereikt. Van Hal: “ de huurders hebben een grote rol gespeeld in het proces waarbij zowel op kwaliteit als duurzame ontwikkeling is ingezet. Het is een prachtig voorbeeld van een grootscheepse, duurzame renovatie”, aldus Anke van Hal. 

De award voor duurzame verbetering, ging naar Woonborg. In dit project zijn 47 woningen uit de jaren 60 gerenoveerd waarbij de energieprestatie van alle woningen van een energielabel E/F naar A/B is verbeterd.

De Award Duurzame Architectuur is een initiatief van FMN en het bedrijf CFP (sponsor van FMN). Van der Kluit: “Het is van groot belang dat duurzaamheid ook bezien wordt vanuit de kant van de gebruiker en FMN draagt daar graag aan bij.” Bram Adema, directeur van CFP: “duurzaamheid en economische groei lijken op gespannen voet met elkaar te staan. Het tegendeel is waar. Organisaties met duurzaamheid als integraal deel van strategie en operatie hebben een sterkere concurrentiepositie.”

20-09-2012 9:10

Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en de gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM roepen jonge architecten op hun projecten in te zenden voor de AM NAi prijs 2012. De AM NAi prijs is ingesteld om jong talent aan te moedigen, de zichtbaarheid van jonge architecten te vergroten en daarmee hun kansen te verruimen om bijzondere projecten te realiseren. Daarnaast is de prijs een middel om de laatste ontwikkelingen in de hedendaagse architectuur op de voet te volgen en te documenteren.

Het NAi en AM nodigen alle architecten tot en met 40 jaar uit om projecten die zijn opgeleverd in 2010 en 2011 in te zenden. Inzending is mogelijk tot 16 november 2012. Een jury buigt zich over het werk van de jongste generatie architecten en selecteert hieruit de vijf beste projecten. Uit deze projecten kiest de jury de winnaar. De genomineerden worden in het najaar bekend gemaakt. De prijsuitreiking vindt medio december 2012 plaats in het NAi.

Tijdens deze feestelijke bijeenkomst wordt het werk van zowel de winnaar als de genomineerden aangekondigd en gepresenteerd.  Alle genomineerden ontvangen een bedrag van 1.000 euro en de winnaar ontvangt 10.000 euro. Bovendien worden de projecten onder de aandacht gebracht door diverse media.

Projecten dienen opgeleverd te zijn tussen 1 januari 2010 en 31 december 2011. Het kan nieuwbouw, een (interieur)verbouwing, restauratie of tijdelijk gebouw zijn. De architect dient op 31 december 2011 40 jaar of jonger te zijn en in Nederland gevestigd te zijn. Indien het projectteam uit meerdere architecten bestaat, geldt een gemiddelde leeftijd van maximaal 40 jaar van het projectteam in het jaar van oplevering. 

Inzendingen dienen uiterlijk 16 november in het bezit zijn van het NAi en kunnen gestuurd worden naar:
Nederlands Architectuurinstituut
o.v.v. AM NAi prijs 2012
Postbus 237
3000 AE Rotterdam

De specificaties voor de inzendingen en het gehele wedstrijdreglement zijn terug te vinden op http://www.nai.nl/

De jury bestaat uit Mariet Schoenmakers (directeur van AM Concepts), Ole Bouman (directeur van het NAi), Yvonne Farrell (Grafton Architects, Ierland, winnaar Silver Lion for best promising practice), Loes Veldpaus, architectuurhistoricus, Olivier Thill (Atelier Kempe Thill, winnaar AM NAi prijs 2010), en Erikjan Vermeulen (Concrete, winnaar AM NAi prijs 2010).

Sinds 2002 wordt de AM NAi prijs tweejaarlijks uitgereikt aan een jonge architect in Nederland voor het beste gerealiseerde ontwerp. Hiertoe worden de genomineerde projecten opgenomen in de collectie van het NAi. Op deze manier wordt de collectie verrijkt en bouwt het NAi hiermee aan een representatief overzicht van het beste wat de Nederlandse architectuur te bieden heeft.  

De prijs werd achtereenvolgens gewonnen door: MVRDV met Hagenland (Ypenburg); NL Architecten met de Basketbar (Utrecht); BAR Architecten met het Brugwachtershuisje (Middelburg), Powerhouse Company met Villa 1, Atelier Kempe Thill met Hiphouse en Concrete met CitizenM in Amsterdam.
 

20-09-2012 8:55

De Henry van de Velde Labels 2012 zijn bekendgemaakt. Zeven objecten dragen dit jaar dit prestigieuze label.

* Beams – Aluminium radiatoren met accessoires. Ontworpen door Wim Segers en Bob Segers, Studio Segers, voor Vasco.
* Hybrid Design – Vouwmes. Ontworpen en gerealiseerd door Filip De Coene.
* Marina-reeks – Picknickbank, tafel en kuipstoeltje. Ontworpen door Bruno Fattorini & Partner voor Extremis NV.
* MIOS Museum In Onze Straat – Sociale cohesie op straatniveau in stedelijke gebieden. Ontworpen door Alexander Crolla, een samenwerking van Concrete en Pantopicon.
* Nomad² – Herlaadbare en draagbare zonnelamp. Ontworpen door Alain Gilles, The Studio, voor O-Sun System Limited.
* Subjective Atlas of Hungary / Subjective Atlas of Mexico. Ontworpen door Annelys De Vet, Studio De Vet.
* Tuinhaspel – Tuinslang met automatische haspel. Ontworpen door Alexander Crolla, Concrete, voor ZEE.

Design Vlaanderen reikt elk jaar de Henry van de Velde Labels uit, het kwaliteitslabel van de Vlaamse Gemeenschap dat innovatieve en goed vormgegeven objecten en projecten die het afgelopen jaar op de markt gekomen zijn, beloont en onder de aandacht brengt.

Een uitgebreide jury heeft de 124 ingediende projecten in twee sessies beoordeeld. De jury bestond uit: Laure Capitani, Anne Decruy, Bernadette De Loose, Wim Denolf, Chris De Roock, Evelyn Lafond, Stefaan Piens, Marie Pok, Dany Snokx, Johan Valcke, Jasmijn Verlinden en Veerle Wenes.

De Henry van de Velde Labels zullen toegekend worden tijdens de uitreiking van de Henry van de Velde Awards & Labels 2012 in zaal De Schelp van het Vlaams Parlement. De feestelijke bijeenkomst vindt plaats op 15 januari 2013.

De producten mogen niet alleen het label dragen, ze worden ook getoond aan het grote publiek. Van 16 januari tot en met 2 maart 2013 is iedereen welkom in De Loketten, IJzerenkruisstraat 99 te Brussel om de gratis tentoonstelling Henry van de Velde Awards & Labels 2012 te bekijken. Op de tentoonstelling ontdekt het publiek ook wie de Henry van de Velde Awards 2012 en de OVAM Ecodesign Award PRO 2012 gewonnen heeft.

www.designvlaanderen.be

18-09-2012 9:30

In Nieuwegein staat maar liefst 32 procent van de kantoren leeg. Veel van deze gebouwen worden dan ook herbestemd. Ook Geinzicht, een bestaand kantorencomplex op een zwaar geluidsbelaste locatie, wordt getransformeerd tot starterswoningen. Metaglas ontwikkelde voor dit gebouw volglazen prefab balkons die aan de bestaande gevel worden ‘gehangen’ en die omgevingsgeluiden dempen.

Geinzicht ligt aan een drukke weg, op een zwaar geluidsbelaste locatie. Zonder aanpassingen aan de gevel zou het pand niet voldoen aan de regelgeving voor woningen. Er werd daarom gekozen voor prefab ‘serre-achtige’ uitbouwen die Metaglas speciaal voor dit project ontwikkelde. De stalen constructies, voorzien van glazen balustrades en M-View balkonbeglazing, worden bij Metaglas in Tiel compleet gefabriceerd en in zijn geheel aan de gevel van Geinzicht bevestigd. De achterliggende woningen worden hierdoor een stuk stiller. Daarnaast worden voor de woningen op de bovenste terugliggende verdiepingen glazen balustrades geplaatst om ook daar geluidshinder te minimaliseren.
 

13-09-2012 14:00

Afgelopen donderdag 6 september 2012 is tijdens de Bijzondere Algemene Ledenvergadering een nieuw BNI-bestuur en een nieuwe voorzitter van het BNI-bestuur benoemd. Het oude bestuur bestaande uit Anita Haver en Herman Genet is na de benoeming van dit nieuwe bestuur afgetreden. 
 

Het nieuwe BNI-bestuur bestaat uit:
 

Peter Dautzenberg (voorzitter)
Linda Zadelaar
Margot Eras
Frans Pijpers
Jeroen van Dijk
Anja Dirks
Dorien Janssen

De nieuwe voorzitter van het bestuur is interieurarchitect en architect, momenteel zelfstandig werkzaam en verbonden als docent aan de Hogeschool van Amsterdam in de minoren interieurarchitectuur en architectuur & beeldende kunst en hij leidt vormstudielessen voor architectuurstudenten. Hij heeft jarenlang een bureau gehad, van 1982 tot 2008, dautzenberg en de jong architecten bna/bni en werkt nu als eenmansbureau samen met partners in combinatie met andere disciplines.

De komende jaren wil het nieuwe bestuur de positie van de interieurarchitect versterken en haar positie tussen en relatie met de andere beroepsorganisaties verstevigen en verdiepen door een helder en transparant beleid, geformuleerd op basis van een goede communicatie met de leden.

13-09-2012 8:53

Tijdens de Dutch Design Week, van 20 tot en met 28 oktober 2012 in Eindhoven, toont Imperfect Design een nieuwe collectie interieuraccessoires in Yksi Expo (Strijp-S). Het lakwerk, textiel en keramiek ontworpen door Arian Brekveld, in samenwerking met Vietnamese ambachtslieden, vormt een match tussen Vietnamese vakwerk en Nederlands Design.

Brekveld staat bekend om de eenvoud en functionaliteit van zijn ontwerpen. Hij heeft deze kwaliteiten gecombineerd met de fijnheid en de perfectie van het Vietnamese ambacht. In maart 2012 reisde Brekveld naar Vietnam voor onderzoek naar materialen zoals hout, lakwerk, keramiek en textiel. Hij was onder de indruk van de diversiteit aan materialen, mogelijke technieken en het vakmanschap van de ambachtslieden. Met de opgedane inspiratie van de Vietnamese cultuur en de kennis van de ambachtstechnieken heeft Brekveld de collectie voor Imperfect Design ontworpen. 

Brekveld ontwikkelde samen met meneer Niȇn en zijn collega’s de delicate lakwerk collectie Saigon Lacquer. Ieder product is uit meerdere lagen hout opgebouwd en vervolgens zijn er op traditionele wijze zestien lagen lak aangebracht. Dit zorgt voor fraai afgewerkte producten zonder zichtbare deelnaden. De kwaliteit van de afwerking gecombineerd met de vormen resulteren in unieke producten die niet met andere productieprocessen te realiseren zijn. De collectie bestaat uit dienbladen, twee lage tafels en kaarsenkandelaars, gecombineerd met een keramiekschotel.

De keramiekcollectie Bat Trang Vases is het resultaat van de samenwerking tussen Brekveld en Nguyen. Brekveld werd enthousiast door de lokale keramiekproducten gemaakt van gekleurde klei. Een techniek die veel keramiek bedrijven niet toepassen in hun productie. Het combineren van de gekleurde klei met glazuur resulteerde in een opvallende serie vazen. Brekveld ontwierp er passende borden bij, waardoor een nieuwe bijzondere combinatie ontstaat.

Samen met Coor Thi Nhom en haar collega’s ontwikkelde Brekveld de geweven stoffen voor de iPadtassen en de kussens van de Catu Fabrics collectie. De stoffen worden geweven door vrouwen van de Catu groep in een afgelegen gebied in centraal Vietnam. Volgens de traditie weven deze vrouwen op eenvoudige handweefgetouwen symbolen van kralen in stoffen. Brekveld is onder de indruk van het vakmanschap van de Catu vrouwen, hun enthousiasme en de precisie waarmee zij de garens met de kralen verweven. In plaats van symbolen ontwierp Brekveld stoffen met een eenvoudig rasterpatroon van kralen. Van de stoffen worden door gehandicapte ambachtslieden in een atelier in Hanoi iPadtassen en kussens gemaakt.

Brekveld heeft samen met Phuong en haar collega’s de plaids en kussens van de collectie Hanoi Fabrics ontwikkeld. De groep ambachtslieden op het platteland van Vietnam combineert borduurwerkzaamheden met het leven als boer. Traditioneel maken zij typisch Vietnamees beddengoed van zijde. Brekveld maakt in zijn ontwerp een collectie van delicate zijde en fijne wol. Dat resulteert in een bijzondere combinatie van materialen en kleuren; een warme zachte wol aan één kant en een frisse koele zijde aan de andere kant. Handgeborduurde steekpatronen en knopen, gemaakt van reststukken hoorn, maken de collectie compleet.

De Dutch Design Week vindt plaats van 20 tot en met 28 oktober in Eindhoven. De collectie van Imperfect Design is te zien bij Yksi Expo op Strijp-S in Eindhoven. Imperfect Design presenteert de collectie van Arian Brekveld en de eerdere collectie van het ontwerpersduo Van Eijk & Van der Lubbe uit Guatemala.

Imperfect Design maakt ambachtelijke lifestyle producten. Deze producten zijn ontworpen en ontwikkeld door Nederlandse ontwerpers in samenwerking met ambachtsgroepen in ontwikkelingslanden en opkomende markten. De combinatie van het ambachtelijk gemaakte product in combinatie met toonaangevend Nederlands design maakt ieder exemplaar uniek.

Na Arian Brekveld, Niels van Eijk & Miriam van der Lubbe volgen andere Nederlandse ontwerpers. Ook Rianne Makkink & Jurgen Bey hebben interesse om in opdracht van Imperfect Design met ambachtslieden in ontwikkelingslanden te werken aan nieuwe, op lokale materialen en technieken geïnspireerde, ontwerpen. De samenwerking met ambachtslieden biedt ontwerpers kansen om op unieke wijze levenservaring en inspiratie op te doen in andere culturen. Inspiratie waardoor de Nederlandse ontwerpers ons ook met hun eigen werk nog jaren kunnen verrassen door hun kijk op de wereld van morgen.

Brekveld is in 1995 afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Hij werkt voor opdrachtgevers als Royal VKB, Royal Delft, Hella Jongerius, Lensvelt en Droog. De kracht van Brekveld ligt in de eenvoud en functionaliteit van de ontwerpen, gecombineerd met een groot vakmanschap. Vanuit zijn studio in Rotterdam werkt hij het liefst direct in ruimtelijke modellen en prototypes. Op deze wijze weet hij materialen en vormen naar zijn hand te zetten. Zijn ontwerpen behoren tot de collecties van musea zoals MoMa New York, Boijmans van Beuningen in Rotterdam en het Stedelijk museum Amsterdam.
 

www.yksi.nl

http://www.imperfectdesign.nl/

www.arianbrekveld.com

11-09-2012 9:30

TMC en het Stan Ackermans Instituut, onderdeel van de TU/e, slaan een brug tussen onderwijs en bedrijfsleven door samenwerking in de tweejarige post-master ontwerpersopleiding Design and Technology of Instrumentation (DTI). Het contract werd in juli ondertekend. Het Stan Ackermans Instituut introduceert binnenkort de eerste kandidaat die zijn opleiding bij TMC en de klanten van TMC gaat volgen.

De samenwerking is een initiatief van dr. Joeri Voets, deputy operations officer bij TMC en prof. dr. ir. Ward Cottaar, directeur van DTI bij het Stan Ackermans Instituut. Beide partners zijn natuurkundigen en werkten eerder voor Philips. Eén van de bedrijven die ze nu als klant delen.
Joeri Voets: "TMC en het Stan Ackermans Instituut hebben veel gemeen. We zijn beiden sterk internationaal georiënteerd. We werken met en voor hooggeschoold technisch personeel en leiden hen op. En we zien de noodzaak om de aanwas van deze categorie werknemers te stimuleren. De roep om meer innovatiekracht en technisch geschoold personeel is groot. Maar de aanwas vanuit Nederland schiet al jaren tekort dus werken we veel met technisch personeel uit het buitenland. We hebben beiden de ervaring dat een entree in het bedrijfsleven via de universiteit zorgt voor een betere landing. Daarmee verzachten we de cultuurschok en vergroten we hun kans van slagen. Zo behouden we uiteindelijk waardevolle werknemers voor innovatieve bedrijven. Met deze samenwerking voegen we als TMC dus de daad bij het woord. We investeren in postgraduate studenten van het Stan Ackermans Instituut en staan twee jaar lang garant voor de begeleiding, opleiding en financiering. We plaatsen de trainees op concrete projecten bij onze klanten. Met deze investering versterken we natuurlijk ook onze positie tussen de academische wereld en het bedrijfsleven."

Mede-initiatiefnemer Ward Cottaar tekende namens het Stan Ackermans Instituut voor de samenwerking. "Met het DTI-programma leiden we ontwerpers op. Tweederde van de TU/e studenten voor deze en andere ontwerpersopleidingen komt inmiddels uit het buitenland. Het zijn goede ingenieurs die problemen oplossen en zaken in de praktijk weten te implementeren. Dat zijn ook precies de mensen die TMC in dienst heeft. TMC biedt onze trainees een snellere en meer diepgaande introductie in het bedrijfsleven. Problemen oplossen kunnen ze al maar precies het goede probleem leren oplossen, vraagt andere vaardigheden. Ik verwacht dat we ook kunnen leren van elkaars manier van opleiden. En voor het Stan Ackermans Instituut brengt de samenwerking financiële zekerheid. Wij zijn afhankelijk van de overheid maar die bezuinigt en trekt zich steeds meer terug. In Amerika is het heel gebruikelijk dat bedrijven investeren in opleidingen bij universiteiten. In Nederland is dat vrij uniek. Ik ben dan ook blij dat het contract rond is en we binnenkort onze eerste kandidaat kunnen introduceren bij TMC."

En wanneer is de samenwerking geslaagd? Ward Cottaar: "Als ik zie dat de trainees die we bij TMC plaatsen meer geleerd en ervaren hebben dan de mensen die alleen het programma van de TU/e hebben gevolgd." En voor Joeri Voets? "Als we de eerste twee trainees succesvol door dit tweejarig programma hebben kunnen leiden. Als zij de toegevoegde waarde van TMC hebben ervaren. En zeker als andere bedrijven ons initiatief gaan overnemen. Daar hoop ik echt op. De markt vraagt erom."
 

10-09-2012 8:30

Een interessant thema, morgenavond 11 september in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam: Design Matters #2 'Architecten vs Designers'. Onder leiding van Jeroen Junte spreken ontwerpers, redacteuren, museumcuratoren en producenten over dit interessante thema. Dit keer betreden onder meer ontwerper Piet Hein Eek en architect Ben van Berkel het podium.

Tijdens de thema-avond ‘Architecten versus designers’ worden de belangrijkste overeenkomsten en verschillen in de werkwijze van architecten en (product)ontwerpers ontrafeld. Door sprekers te laten vertellen over concrete ontwerpopdrachten biedt de avond ook concrete inspiratie voor nieuwe inzichten over het beide vakgebieden. Wellicht dat zelfs een aanzet kan worden gegeven voor vernieuwing van de individuele ontwerppraktijk.

De gasten op deze speciale editie van het tweemaandelijkse designevent Design Matters zijn ontwerper Piet Hein Eek en architect Ben van Berkel van UN Studio. De presentatie van de avond is in handen van designcriticus Jeroen Junte.

Design Matters is een tweemaandelijks live magazine over design met keynote speakers, interviews, gesproken columns, visuele presentaties en debat. Samenstelling en presentatie is in handen van Jeroen Junte, auteur van het boek Hands On: Dutch design in de 21st eeuw en journalist voor o.a. De Volkskrant, Het Financieele Dagblad, Eigen Huis & Interieur en Frame.

10-09-2012 8:00

Eind oktober is het weer zover. Dan vindt in Eindhoven de Dutch Design Week (DDW) plaats. Het programma voor het evenement werd zojuist online gezet.

De elfde editie van de DDW, van 20 tot en met 28 oktober 2012, belooft negen dagen bomvol Dutch design. Met veel nieuwe producten, maar ook de laatste trends en ontwikkelingen op ontwerpgebied, en traditiegetrouw veel aandacht voor onderzoek en experiment. Vanaf deze week staat het programma online. 

In Eindhoven zullen achttienhonderd deelnemers zichzelf en hun werk presenteren aan een groot publiek met vele vakgenoten. De jonge en gerenommeerde ontwerpers, studio’s en collectieven, bedrijven en onderwijsinstellingen verzorgen in negen dagen samen meer dan driehonderd evenementen verspreid over 85 locaties in de stad. 

De week omvat exposities, presentaties en workshops, maar ook seminars, lezingen en netwerkbijeenkomsten. Plus tal van pop-up horecagelegenheden, borrels en feesten. Dutch Design Week wil het succes van de jubileumeditie vorig jaar graag overtreffen. "Niet zozeer cijfermatig, als wel kwalitatief. Door nog meer te inspireren, meer designprofessionals bij elkaar te brengen, en Dutch design de buzz te geven die het verdient – van Nederland tot ver over de landgrenzen."

Meer informatie is te vinden via de website van het evenement, www.ddw.nl

 

09-09-2012 8:00

De bekende Deense ontwerper Verner Panton heeft zijn eigen weg gekregen. In het Duitse Weil am Rhein - niet toevallig ook de vestigingsplaats van designaanbieder Vitra - werd de weg recentelijk onthuld door Pantons weduwe Marianne Panton.

Weil am Rhein is een echt Vitra-dorp; de meubelfabrikant is verantwoordelijk voor het grootste deel van de werkgelegenheid in de Duitse plaats. De band tussen Panton en Vitra is nauw; in de jaren '60 leidde de samenwerking tot de iconische Panton Chair, de stoel waarmee Panton zijn wereldfaam vergaarde. De Verner-Panton-Weg ligt dan ook in de directe nabijheid van de Vitra-fabriek en het Vitra Design Museum. 

08-09-2012 8:00

Geinteresseerd in jong talent op het gebied van interieurarchitectuur? Dan is het raadzaam om op 27 september een bezoek te brengen aan Wilkhahn in Rotterdam. Aldaar wordt dan namelijk de BNI-prijs 2012 uitgereikt.

De BNI-prijs 2012 is ieder jaar hét platform waar recent afgestudeerden van de Nederlandse academies zich kunnen presenteren. Dit jaar tonen zich naast de genomineerden van de bacheloropleidingen ook de genomineerden van de masteropleidingen Interieurarchitectuur. Deze aanmoedigingsprijs geeft jong Interieur-ontwerp-talent een steuntje in de rug bij hun toekomstige carrière als Interieurarchitect.

De prijs wordt zoals gezegd uitgereikt in de showroom van Wilkhahn, te vinden in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam. De BNI-prijs wordt gesponsord door deze Duitse aanbieder van projectmeubilair. De andere sponsors zijn Abet Laminati en Pami office furniture.

De uitreikingsbijeenkomst begin om 14:00 uur. De presentatie is in handen van Hester Macrander.

Meer informatie over het programma is te vinden op de site van BNI .
 

06-09-2012 15:00

De succesformule van Skins Cosmetics – de winkel met niche cosmeticamerken – blijft ongeëvenaard. Inmiddels zijn er zeven exclusieve winkels (Amsterdam, Rotterdam, Bijenkorf Rotterdam, Laren, Breda, Groningen en Oisterwijk) en een eigen webshop op www.skins.nl. Hiermee heeft Skins een unieke positie in Nederland verworven.

De hoofdstedelijke flagshipstore gevestigd in de Negen Straatjes wordt steeds drukker bezocht. Om elke klant op gelijk niveau service en aandacht te kunnen blijven bieden, is reeds een tweede vestiging in Amsterdam geopend in het Conservatorium Hotel. Het 129-kamers tellende vijfsterren hotel is gesitueerd bij het Museumplein. Het biedt de service, design en faciliteiten die volgens de eigenaren nog niet eerder in een Nederlands hotel  gezien werden. Dit bijzondere hotel is gevestigd in het laatnegentiende-eeuwse gebouw dat voorheen onderdak bood aan het voormalige Sweelinck conservatorium.

Het interieurontwerp van deze nieuwe Skins Cosmetics winkel is van Roy de Scheemaker. Hij ontwierp tevens dat van de winkels in de Runstraat te Amsterdam, Laren en Oisterwijk. Een geurenbibliotheek was het uitgangspunt bij dit ontwerp. In de hoge wandkasten worden diverse parfums en huidverzorgingsproducten gepresenteerd. Door middel van flexibele 'boekensteunen' kan de collectie voortdurend worden aangepast of uitgebreid. Tussen de kasten zijn displays ontworpen, die extra ruimte geven aan de beleving van een merk. Ook is gedacht aan een plek in de winkel waar make-overs gegeven kunnen worden. Een uitgebreide make-up tafel geeft deze mogelijkheid.

05-09-2012 8:00

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam staat de komende 3 jaar in het teken van het thema Zwart/Wit. De Rotterdamse vormgever Richard Hutten is daarom gevraagd de entree van het museum in zwart-wit te ontwerpen, inclusief de museum shop en het café.

Hutten ontwerpt onder meer een speciale tafel voor het museum. "Hutten’s stijl is uitgesproken, grensoverschrijdend en spraakmakend en sluit daarmee goed aan bij de ambities van het Nederlands Fotomuseum", meldt een woordvoerder. "Het bijzondere ontwerp is een echte eyecatcher, die de zichtbaarheid van het museum vergroot en de Zwart/Wit-programmering versterkt."

De nieuwe entree wordt op zaterdag 15 september 2012 feestelijk geopend.

04-09-2012 10:00

De bebouwde omgeving toont de aanwezigheid van de mens op aarde op indringende wijze. Het zegt iets over hoe de mens in het algemeen en de ontwerper in het bijzonder naar de wereld kijkt. Auteur Jacob Voorthuis presenteert met Het ontwerpgesprek een introductie op het filosofisch denken over de bouw in zijn maatschappelijke samenhang.

Bij het ontwerpen van de bebouwde omgeving is het belangrijk te weten waarom bepaalde keuzes worden gemaakt. Deze publicatie plaatst de debatten over het maatschappelijke engagement van de ontwerpopdracht in een filosofisch verantwoord kader. Dit kader is het resultaat van onderzoek naar de begrippen ‘gebruik’ en ‘ontwerp’ waarvan Voorthuis de resultaten gedurende de laatste zes jaar op verschillende congressen in binnen- en buitenland, van Oxford via Kopenhagen tot Kyoto, heeft gepresenteerd en getoetst.

Het ontwerpgesprek. Een filosofie van het ontwerpen vormt de onderlegger van Voorthuis’ colleges filosofie voor bouwkunde aan de TU Eindhoven. De paperback van de auteurs Jacob Voorthuis en Bernard Colenbrander (voorwoord) werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Technische Universiteit Eindhoven. Het boek kost 19,50 euro. Uitgever: nai010 uitgevers in samenwerking met Technische Universiteit Eindhoven.

ISBN 978-94-6208-017-1

04-09-2012 9:30

Shanghai heeft de Aziatische primeur van Materia. De expositie van innovatieve materialen is een initiatief van Architect@Work en was eerder te zien in Amsterdam, Parijs en San Paolo. De expositie vindt plaats op 6 en 7 september.

Tijdens de expositie kan het publiek kennismaken met honderdvijftig innovatieve materialen. Dat varieert van zelfreinigende tot en met ultralichtgewicht en enerige-absorberende materialen. Architect@Work ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot een uniek evenement voor interieurarchitecten en trendsetters met een focus op productinnovatie. Het expositie-concept is uniek. Een comité van architecten en interieurarchtiecten maakt een selectie van de meest innovatieve materialen welke vervolgens tentoongesteld worden. Tijdens de bijbehorende seminars delen de architecten hun ervaringen.

Nadere informatie:
www.architectatwork.nl
www.materia.nl


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >