Nieuws


28-08-2012 10:30

Ben van Berkel en Caroline Bos (UNStudio) krijgen beide een professoraat toegekend aan een internationale topuniversiteit.Caroline Bos ontvangt ereprofessoraat aan de Universiteit van Melbourne bij de faculteit 'Architecture, Building and Planning'. Ben van Berkel's Kenzo Tange leerstoel aan de Harvard University Graduate School of Design is met drie jaar verlengd.

Onlangs heeft het Senior Appointments and Promotions Committee (SAPC) van de Universiteit van Melbourne, Caroline Bos voorgedragen voor een ereprofessoraat voor een periode van vijf jaar aan de faculteit voor 'Architecture, Building and Planning'. Bos zal als ereprofessor middels lezingen, masterclasses en workshops een bijdrage leveren aan het onderwijs en onderzoek van de faculteit. Op 7 augustus 2012 begon zij haar aanstelling met een publieke lezing getiteld 'More not Less - Value Engineering for Architecture', welke deel uitmaakt van de Dean’s Lecture Series van de Melbourne School of Design. In haar lezing ging Bos in op de onderschatting van non-functionele ruimtes in het ontwerpproces ten opzichte van meer evidente, zichtbare ruimtes. Bos stelt dat binnen de architectuur en stedenbouw de toegevoegde waarde van deze ondersteunende ruimtes erkend moet worden.

In de ontwerpen van UNStudio nemen deze zogenaamde niet-specifieke, transitie ruimtes een sleutelpositie in. Dit soort ruimtes biedt potentieel voor innovatie, zodat de functionaliteit van typologieën uitgebreid kan worden. Als gevolg hiervan kunnen nieuwe ruimtelijke, organisatorische en structurele interpretaties gerealiseerd worden.
Caroline Bos stelt dat het interpreteren van ruimtes met slechts één stakeholder leidt tot een beperkte opvatting van ruimte. UNStudio hanteert een relationele methode waarbij overlappende, maar ook tegengestelde belangen met elkaar in verband worden gebracht bij het creëren van ruimtes. Een voorbeeld hiervan is het ontwerp van UNStudio voor het masterplan voor het stationsgebied in Arnhem waarin overheidsbelangen en gebruikersvoorwaarden met elkaar gecombineerd zijn. Een ander voorbeeld is het ontwerp voor Galleria Centercity in Cheonan, Zuid-Korea, waar openbare ruimtes geïntegreerd zijn met private ruimtes.

Als onderdeel van de Melbourne School of Design Dean’s Lecture Series vond van 30 juli tot 10 augustus 2012 een tentoonstelling plaats in de Wunderlich Gallery waarin de recente projecten van UNStudio worden gepresenteerd.

In 2011 kende de Harvard University Graduate School of Design aan Ben van Berkel de Kenzo Tange Leerstoel toe. De colleges en het onderzoek dat Ben van Berkel met de studenten heeft uitgevoerd is de aanleiding voor de verlenging van zijn aanstelling voor een periode van drie jaar.

In het eerste jaar stond de vormgeving van ‘onderwijsomgevingen’ centraal en de manier waarop deze ruimtes het ontstaan en het verspreiden van informatie kunnen faciliteren. De collegereeks en het onderzoek voor het komende jaar is getiteld ‘Unfinished Work‘. Er zal worden ingegaan op de verhouding tussen architectuur en de nieuwe, veranderende manieren van werken. Tijdens de colleges en in het onderzoek van de studenten zal worden geanalyseerd hoe het ‘nieuwe werken’ een hervorming vereist van de werkomgeving. In casestudies worden nieuwe productiemethodes die de werkomgeving hervormen gebruikt om te onderzoeken hoe deze nieuwe modellen van invloed zijn op werkwijze, communicatie en oplossingsgerichtheid van mensen. De impact van nieuwe en opkomende werkomgevingen wordt onderzocht en tevens de concentratie van deze nieuwe omgevingen in ‘kennisgebieden’.

Het onderzoek en de projecten van de studenten zal worden opgenomen in een publicatie over hoe architectuur de nieuwe manier van werken in de huidige kenniseconomie kan faciliteren.

28-08-2012 10:00

NAi Rotterdam  presenteert van 8 september tot en met 6 januari een tentoonstelling met het werk van architect Louis Kahn (1901-1974). De tentoonstelling met de titel ‘The Power of Architecture’ toont het werk van een van de grootste, meest invloedrijke bouwmeesters van de 20ste eeuw.

Kahn ontwierp belangrijke, betekenisvolle gebouwen met veel gevoel voor ruimte, licht en materiaal. Zijn gebouwen verheffen en inspireren de mens die zich erin bevindt. Belangrijke werken van Kahn zijn onder meer het Salk Institute (California), het Kimbell Art Museum (Texas), het Indian Institute of Management (India) en de Assembly Buildings for the Bangladeshi Parliament (Bangladesh). Hij tekende deze projecten in de jaren ’50 en ’60 van de 20e eeuw, een tijd waarin de overtuiging van architecten om de maatschappij te verbeteren, enorm was. Kahn’s invloed is terug te zien in het werk van belangrijke architecten zoals Aldo Rossi, Robert Venturi, James Stirling, Mario Botta en Tadao Ando.

Louis Kahn – The Power of Architecture bestaat uit tekeningen, schetsen, foto’s, aquarellen, filmmateriaal en maquettes van deze meester-architect. De tentoonstelling toont aan een breed publiek hoe belangrijk architectuur kan zijn voor de maatschappij. De tentoonstelling is gemaakt door het Vitra Design Museum in samenwerking met het NAi en het Architectuurarchief van de Universiteit van Pennsylvania.

27-08-2012 11:15

De Geisha kussencollectie is ontworpen door Edward van Vliet, die zijn handtekening duidelijk heeft gezet onder de subtiele combinatie van materialen, patronen en kleuren. Hij combineert zijde met linnen op een manier die ogenschijnlijk voor de hand liggend is, maar als je goed kijkt heel origineel blijkt te zijn. En kadert de vormen van de kussens af met een opvallende en kleurversterkende bies. De collectie is helemaal van nu door het kleurgebruik en de opvallende patronen.

Edward van Vliet over Geisha: “De patronen sluiten mooi aan op de patronen in stoffencollecties die ik eerder in mijn carrière ontwierp. Een verrassende mix van patronen en stoffen is het uitgangspunt voor deze collectie kussens. Daarbij geeft de combinatie van zijde en linnen een verschil in tactiliteit die heel interessant is en zijn de kussens daardoor ook aan twee kanten te gebruiken. De contrasterende bies werkt kleurversterkend en kadert elk kussen af, waardoor een duidelijk zichtbare vorm ontstaat.”

De Geisha collectie is opgebouwd uit acht verschillende kussens, die verkrijgbaar zijn voor € 129,- per stuk. Geisha kussens zijn vanaf september verkrijgbaar via de erkende Designonstock.com verkoopadressen. Een actueel overzicht van deze verkoopadressen en en informatie over de collectie is te vinden op www.designonstock.com .

Over Edward van Vliet: Edward van Vliet legde de basis voor zijn vak aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en specialiseerde zich op interieur en industriële vormgeving aan de Design Academy Eindhoven, waar hij in 1989 afstudeerde. Naast textielontwerp, waar zijn roots liggen, kregen meubel- en verlichtingsontwerpen een plaats in zijn inmiddels twintigjarig repertoire. Studio Edward van Vliet (SEVV) is gevestigd in Amsterdam. Met een sterk op elkaar ingespeeld creatief team ontwikkelt Van Vliet uiteenlopende concepten op het gebied van productontwerp, textielontwerp en interieurontwerp en werkt hij voor Nederlandse en internationale opdrachtgevers.

27-08-2012 10:30

Van 5 tot en met 10 november 2012 wordt er weer een D(esign)-day gehouden. Het is de zesde editie alweer. Deze keer vergezelt D-day het najaarsevent Beleef! in het MECC Maastricht. D-day heeft dan de zakelijke MECC-entourage tijdelijk omgebouwd tot een speelse omgeving waar mooie spullen en prachtig design de sfeer bepalen. Waar ontwerpers uit binnen- en buitenland hun creaties presenteren. Van interieur tot mode. Van kasten en tafels, jassen en tassen tot sieraden en servies. Volgens de organisatie kunnen bezoekers zien, voelen en ervaren dat design mooi is, gedurfd, duurzaam, origineel en betaalbaar.

D-Day is een mix van expositie, beurs en veiling. Bijzonder is dat er tijdens D-day van elke designer één stuk geveild wordt. Een buitenkans voor bezoekers, die op deze manier voor een aantrekkelijke prijs een mooi stuk in hun bezit kunnen krijgen.

D-day is een initiatief van ontwerper Hester Coolen. Ze is voorjaar 2010 klein begonnen in de AINSI in Maastricht. Elke editie kon rekenen op meer exposanten en meer bezoekers. Inmiddels is D-day uitgegroeid tot een evenement van formaat, waar steeds meer mensen op af komen. Volgens de organisatie was dat heel duidelijk tijdens de laatste editie in de MOSA-decorfabriek in Maastricht. “In de prachtige industriële omgeving was de sfeer ontspannen, het eten en drinken van een goede kwaliteit, het aanbod divers, en zonder uitzondering van een hoog niveau.”

Opvallend is dat de focus van veel ontwerpers is gericht op duurzaamheid. Ook de zesde editie gaat weer voor mooie verassingen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan de tafels, lampen en objecten van ontwerper Joost van Veldhuizen. Of de lichtobjecten en sieraden van Rob van de Wiel, die zijn inspiratie haalt uit aangespoelde materialen en het gebruik van klei en zand. Maar ook de uitbundige shawls en eigenzinnige sieraden van Ineke Otte zijn de moeite van een bezoek waard.

In het MECC Maastricht neemt deze zesde editie van D-day een kwart van de beursvloer voor haar rekening. Steeds meer designers en bezoekers weten de weg naar D-day te vinden.

Meer informatie is te vinden op de website www.d-daydesignveiling.nl  

26-08-2012 8:00

Living Walls & Roofs is de titel van de vierde editie van de Materia Xpert Series op 6 september in het Materia Inspiration Centre te Amsterdam. Tijdens deze dag vol lezingen, excursies, presentaties en discussie komen alle noviteiten, mogelijkheden en voordelen van het gebruik van natuur in architectuur aan bod. Aan het einde van de dag wordt tevens bekendgemaakt wie de winnaar is van de prijsvraag ‘Amsterdamse groene gevel’.

Hoe integreer je de natuur in je bouwontwerp? En welke voordelen levert dit groen nog meer op behalve een evenwichtige en ontspannende omgeving? Deze Xpert Serie brengt architecten, ontwerpers, interieurarchitecten en stedenbouwkundigen op de hoogte van de waarde van groen en onderwerpen zoals gevelbegroeiing, groene daken, groene wanden en waterbeheer.

Eén van de sprekers is Hein van Bohemen, TU docent eco-engineering en expert op het gebied van groene daken, gevels en watersystemen: “Living Walls & Roofs bieden vele voor de mens nuttige ecosysteemdiensten. Denk hierbij aan waterbuffering, minder energiegebruik, het verlagen van de CO2-concentratie, de productie van zuurstof en de opvang van fijnstof.”  Andere experts die een bijdrage leveren zijn architect Bas de Vries van Kühne & Co, Marc Ottelé van de TU Delft en Atze Boerstra van BBA Binnenmilieu.

Geweldige bezienswaardigheid deze dag is de Tubegarden van Green Fortune: een city farm waarmee je op verrassende plekken voedsel kunt verbouwen, ook binnenshuis. Van augustus tot oktober is het systeem te zien in het Materia Inspiration Centre en tijdens Living Walls & Roofs wordt er live gekookt met de gewassen uit deze tuin.

Aan het einde van de dag vindt de uitreiking van de prijsvraag ‘Amsterdamse groene gevel’ plaats. Creatieve professionals zijn uitgedaagd om een groene landmark te ontwerpen op een bijzondere, openbare plaats in of rond Amsterdam. De vijf genomineerde inzendingen worden gepresenteerd en het winnende ontwerp wordt daadwerkelijk gerealiseerd. De prijsvraag is een initiatief van Cultiwall en Materia.

Kijk voor het volledige programma op www.materia-ic.nl

25-08-2012 8:00

Grafisch ontwerpduo Pinar&Viola, (mode)ontwerper Borre Akkersdijk en Studio Formafantasma zijn de finalisten van de MINI Young Designer Award (MYDA) 2012. Dat maakte de selectiecommissie van Dutch Design Awards afgelopen week bekend.

Een internationale jury onder leiding van Hans Wijers verkiest de winnaar, die zondag 21 oktober bekendgemaakt wordt bij de prijsuitreiking in Eindhoven. De aanmoedigingsprijs voor jong ontwerptalent, mede mogelijk gemaakt door MINI Nederland, omvat een prijs ter waarde van 10.000 euro en een jaar lang rijden in een MINI Cooper 10 Years.

De MYDA selectiecommissie – gevormd door Tet Reuver (Studio Tet Reuver), Dimitri Nieuwenhuizen (LUST, LUSTlab en Sandberg Institute), Lena Shafir (Shafir Etcetera), Adri Vlasbom (hoofdredacteur Elle Decoration), Krijn Christiaansen (Gerrit Rietveld Academie), Marc Glaudemans (Fontys) en Jan Carel Diehl (TU Delft) – heeft uit alle inzendingen drie finalisten aangewezen. De criteria waarop de portfolio’s van de inzenders waren beoordeeld zijn strikt maar duidelijk: het hebben van een eigenzinnige stijl met herkenbare eigen visie en taal, inspelen op actualiteit, maximaal 5 jaar actief (geen studenten), breed ontwikkeld (talenten in verschillende uitingsvormen), door vakgenoten erkend als talent, uitvinder en teamspeler en wonend en werkend in Nederland.

 

23-08-2012 8:31

Een bal die je kunt gebruiken als kussen of steuntje onder je benen, een kruk die het goed doet als bijzettafel, extra zitplaats aan tafel en in de zithoek. Hoe speels en vooral ook eigentijds zijn de nieuwe accessoires van Edward van Vliet voor Designonstock.com.

Eigenwijs zijn de ToiToi kruk en Ding bal ook en vooral in de vier special editions die hun ontwerper heeft samengesteld; kies een uitvoering met één pasteltint of een mooi pallet van pastelkleuren. Als je ToiToi en Ding liever combineert met andere meubels van Designonstock.commeubels dan kan dat uiteraard, laat de leverancier weten.

Ding bal is verkrijgbaar in 104 uitvoeringen in stof en ToiToi kruk in 104 uitvoeringen in stof en 53 uitvoeringen in leer. Beide modellen zijn er in vier special editions, ontworpen door Edward van Vliet. ToiToi verwisselt van eigenaar vanaf 249 euro, waar voor Ding 115 euro dient te worden betaald. Net als de overige meubels in de Designonstock.com collectie is de levertijd van ToiToi en Ding een paar weken.

ToiToi en Ding zijn vanaf september verkrijgbaar via de erkende Designonstock.com verkoopadressen.

Edward van Vliet legde de basis voor zijn vak aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en specialiseerde zich op interieur en industriële vormgeving aan de Design Academy Eindhoven, waar hij in 1989 afstudeerde. Naast textielontwerp, waar zijn roots liggen, kregen meubel- en verlichtingsontwerpen een plaats in zijn inmiddels twintigjarig repertoire. Studio Edward van Vliet (SEVV) is gevestigd in Amsterdam. Met een sterk op elkaar ingespeeld creatief team ontwikkelt Van Vliet uiteenlopende concepten op het gebied van productontwerp, textielontwerp en interieurontwerp en werkt hij voor Nederlandse en internationale opdrachtgevers

www.designonstock.com

21-08-2012 10:00

De Dutch Green Building Council (DGBC) nodigt belangstellenden van 17 tot en met 21 september 2012 uit voor de tweede editie van de Dutch Green Building Week. DGBC laat samen met haar participanten zien welke activiteiten er op dit moment plaatsvinden in het kader van het verduurzamen van de bebouwde omgeving.

Diverse projecten worden in de vitrine gezet onder de noemer ‘Green Inspiration’. In aanloop naar de RAI-vakbeurs Building Holland 2014 wordt het startschot van de Dutch Green Building Week gegeven tijdens het Green Buildings congres op 17 september in Amsterdam RAI. Building Holland en Amsterdam RAI zijn tevens als facilitair partner verbonden aan de Dutch Green Building Week.

Het Green Buildings congres in Amsterdam RAI is een initiatief van DGBC-participant Corporate Facility Partners (CFP) en DGBC. Tijdens dit congres, met het thema ‘Duurzaamheid als aanjager van economische groei’, gaan bekende sprekers als Ed Nijpels, prof. dr. Arnold Heertje en oud-bondscoach Mark Lammers (dameshockey) in op de vraag ‘Hoe duurzame ideeën en economische ontwikkeling samen kunnen gaan?’ En ‘Hoe Nederland zijn rol als koploper in duurzaamheid kan versterken?’ Ook wordt de Award Duurzame Architectuur uitgereikt aan een groot of klein bestaand gebouw, waar een relatief grote verbetering van de duurzaamheid is bereikt.

De Dutch Green Building Week sluit aan bij de World Green Building Week: wereldwijd brengen alle Green Building Councils van 17 tot en met 21 september hun initiatieven en die van hun participanten onder de aandacht. Samen bundelen zij hun krachten en wijzen op de uitdagingen van de aanpak van mondiale klimaatverandering. Meer informatie is te vinden op: www.dgbw.nl Meer informatie over Building Holland is te vinden op www.buildingholland.nl.

21-08-2012 8:30

De inschrijving voor de Nederlandse Bouwpluim 2013 is geopend. Bouwprojecten die het bewijs vormen dat ketensamenwerking in de Nederlandse bouwkolom wel degelijk voet aan de grond krijgt, komen in aanmerking voor deze landelijke prijs. “De Nederlandse Bouwpluim is dé erkenning voor degenen die laten zien dat de bouwcultuur echt verandert en een aanmoediging voor anderen om het ook zo te doen”, aldus juryvoorzitter Elco Brinkman.

De Nederlandse Bouwpluim kent dit jaar drie categorieën. Naast de bestaande categorieën Burger- en Utiliteitsbouw (B&U) en Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW), is dit jaar een nieuwe categorie in het leven geroepen: de Bouwpluim voor jong talent. Bestuursvoorzitter Martin van Pernis licht dit toe: “Het bestuur van de Nederlandse Bouwpluim streeft naar een organische vernieuwing en verjonging in de bouwsector. Wij willen jonge talenten een podium geven en daarom is dit jaar de nieuwe categorie ‘Bouwpluim voor jong talent’ in het leven geroepen. Wij zijn op zoek naar jonge mensen die als échte vernieuwers en verbinders een opvallende rol spelen in de bouwkolom. Denk met ons mee en draag een jong talent uit uw bouwwereld voor!” Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen in de verschillende categorieën aan de hand van een aantal criteria. Sleutelwoorden die een rol spelen in de beoordeling zijn: ketenintegratie, duurzame samenwerking, integrale aanpak, klantgericht, open dialoog, commitment en synergie. Meer informatie over het inschrijftraject, dat loopt tot 5 oktober, is te vinden op www.bouwpluim.nl.

Stichting Nederlandse Bouwpluim is een initiatief van meerdere opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouwkolom. De stichting stimuleert en waardeert een steeds betere teamvorming en samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers bij grootschalige bouwprojecten. Dit alles op basis van wederzijdse transparantie en gelijkwaardigheid. Eens in de twee jaar wordt de Nederlandse Bouwpluim uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw, dat dit keer plaatsvindt op 6 februari 2013 in de Jaarbeurs Utrecht. De stichting tracht hiermee de sector en het publieke domein bewust te maken van de resultaten die geboekt kunnen worden als opdrachtgever en opdrachtnemer op een open, transparante en coöperatieve manier met elkaar omgaan. Inschrijven kan via www.bouwpluim.nl.

20-08-2012 10:15

Twee jonge studenten uit Den Haag van 25 en 26 jaar oud beginnen met ‘Sterk Online’ een offensief tegen de wegwerpmentaliteit. Een band opbouwen met een bijzonder object en niet langer een showroom binnenlopen zeggend tegen het geheel: ‘doe mij die maar’, is de filosofie.

De studenten: “Het inrichten van een interieur is steeds meer een kwestie van minuten. Een verschuiving van winkelpand naar breedband geeft de consument de mogelijkheid binnen enkele seconden een product te bestellen waarmee een band kan worden opgebouwd in jaren. Wij geloven dat een object een ziel heeft wanneer het is gemaakt door een vakman en zo oud wordt als uw grootvader met al zijn herinneringen. De merken die wij geselecteerd hebben voor onze winkel, waarborgen een kwaliteit welke niet afhankelijk is van tijd. De producten dragen het verhaal van de ontwerper dat wij als Sterk Online willen delen. Onze winkel biedt exclusief het Finse merk Artek, met ontwerpen van designgrootheden als Alvar Aalto en Tapiovaara. Daarbij is de collectie aangevuld met het bekende Georg Jensen en Normann Copenhagen tezamen met het innovatieve Eva Solo.”

Surf naar www.sterkonline.nl voor meer informatie.

14-08-2012 9:15

Design September is de jaarlijkse afspraak voor alle designliefhebbers en omvat meer dan honderd culturele en commerciële evenementen in Brussel. De stad wordt zo, gedurende een hele maand, de plaats voor ontmoetingen met verschillende Belgische, maar ook internationale designers. Voor de zesde editie belicht het festival de verschillende toepassingen van design en multidisciplinaire relaties: meubilair, architectuur, het object, maar ook in het bijzonder dit jaar grafische vormgeving en textiel.

Een grote diversiteit aan kwalitatieve evenementen, aangeboden door tal van verenigingen en onafhankelijke organisaties, verrijkt het culturele luik van Design September. Tentoonstellingen, lezingen, een designmarkt, Pecha Kucha, bezoek aan ateliers van Brussele designers, enzovoort.  Een andere bijzonderheid aan deze editie is de deelname van opkomende ontwerpers.

Gedurende de hele maand hebben de deelnemende designwinkels, pop-up stores en flagship stores een speciale inrichting rond een merk, een designer en zijn nieuwe producten. Limited editions, prototypes en luxe producten maken deel uit van het aanbod van Design September 2012. De focus van de zesde editie in 2012 ligt op de volgende onderwerpen:

1) Jonge Belgische Designers
Het D-Platfom zal het centrum zijn van het festival en zal omringd zijn door twaalf andere galerijen voor de tentoonstelling van New Exhibit Design. TAG city, in de rogiertunnel, zal twaalf galerijen openen voor jonge en nieuwe designers, die nog maar weinig of geen publicaties hebben.

Een andere tentoonstelling 'Homologie' van een jonge groep designers zal plaatsvinden in 'espace Wallonie. Of ze nu Waals, Brussel of Vlamingen zijn... Dit jaar wordt het festival verrijkt door belgische designers, 'De Invasie' in de tentoonstelling 'Kleur' aan La Fabrika.

2) Een ontmoetingsplatform (D-Platfom)
Een ontmoetingsplatform en een discussieplatform zal plaatsnemen in TAG city en wordt georganiseerd door KNUT. De platform zal een rijk en gevarieerd programma : discussies, ontmoetingen, tentoonstellingen, workshops, enzovoort. Men zal er kunnen discussiëren over de evenementen van het festival, de nieuwigheden en dit alles met een drankje.

3) Een belangrijke institutie verwelkomt gevarieerde evenementen
Civa zal vier evenementen rond design naar voor brengen: een tentoonstelling van een paviljoen, van architectuur en van textiel en zelfs een discussie rond graphic design.

4) Grafisch ontwerp is ook een vorm van design. In 2012 is er ook een mooi aantal evenementen rond grafisch ontwerp, waaronder opendoors, een workshop van TSTO en een tentoonstelling 'Visual Grammar' door Modern Theory.

http://www.designseptember.be/


 

13-08-2012 11:00

Dutch design is zoveel meer dan de eerste indruk doet vermoeden. Juist dat is wat publiek én professionals ontdekken en ervaren tijdens Dutch Design Week, van 20 tot en met 28 oktober in Eindhoven. Om het vermogen van en het verhaal achter al dat ontwerp van eigen bodem uit te dragen, zijn dit jaar drie ontwerpers aangetrokken als ambassadeurs van de week: Robert Bronwasser focust zich op het industriële, terwijl Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk de meer conceptuele ontwerpdiscipline voor hun rekening nemen.

Vorig jaar brak de jubileumeditie van Dutch Design Week (DDW) alle records. Dat succes wil het evenement uiteraard graag overtreffen. Niet zozeer cijfermatig, als wel kwalitatief. Door nog meer te prikkelen, door de juiste netwerken aan elkaar te knopen, en door de buzz te creëren die Dutch design verdient. Om die ambities kracht bij te zetten, heeft de organisatie drie ontwerpers een rol als ambassadeur aangeboden: Robert Bronwasser, Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk. De drie grijpen de uitdaging met beide handen aan, al hebben ze elk zo hun eigen redenen om als vertegenwoordiger van het grootste designevenement van Nederland op te treden.

Robert Bronwasser, van ontwerpbureau Smool in Amsterdam, wil vanuit zijn expertise als industrieel ontwerper vooral aandacht vestigen op wat vergeten lijkt: het industrieel ontwerpen van dagelijkse dingen. “Niet sexy, wel nodig”, licht hij toe, ’De stroming ‘Dutch design’ heeft Nederlands ontwerp in de jaren negentig stevig op de kaart gezet en daar profiteren we allemaal van. Maar het lijkt wel eens of we vergeten zijn dat er ook een grote groep mensen en bedrijven bestaat die bezig is gewone producten te verbeteren en innoveren. Design is in een bepaalde hoek gezet. Het bruikbare valt daar vaak niet onder.”

Natuurlijk, de schoonheid en esthetiek van Dutch design spreekt tot ieders verbeelding. Aan het proces daarachter wordt echter al snel voorbij gegaan. Volgens Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk maakt DDW juist daar het verschil. De twee autonome vormgevers – zij even poëtisch als krachtig en hij gefascineerd door (historische) technieken en architecturaal getint werk – benadrukken graag de ‘hands-on mentaliteit’ en het ‘open-studio gevoel’ die de week volgens hen iets ongelooflijk aantrekkelijks geven. Als ambassadeurs willen ze vooral die zelf initiërende kracht – ook bij jonge ontwerpers - ondersteunen. "We dragen DDW een warm hart toe. We willen vooral de kracht van zelfinitïerend ontwerp een boost geven, dat ontwerpers op zoek moeten naar hun eigen identiteit. Voor ons is het belangrijk om de dingen niet te veel aan te harken, maar ruimte te laten voor pioniersdrang en creativiteit", aldus de twee ontwerpers.

Dutch Design Week (DDW)
20 – 28 oktober 2012
Website: www.ddw.nl
 

03-08-2012 9:56

Het Kerkje in Elspeet is uitgeroepen als een van de winnaars van de International Architecture Award. Deze prestigieuze onderscheiding wordt uitgereikt door The Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design samen met The European Center for Architecture Art Design and Urban Studies. Het Kerkje is ontworpen door Faro Architecten in Zutphen en het enige Nederlandse project dat in de prijzen is gevallen. Vanaf oktober gaan de winnende projecten op reis; de tentoonstelling start die maand in Istanboel.

Foto: Hans Peter Föllmi

Het gebouw is voor 100% opgetrokken uit hout. Bij de binnenafwerking is gebruik gemaakt van tweedehands vloerdelen uit een oud klooster. Het dak en de buitenwanden zijn voorzien van shingles van duurzaam geteelde Frans acacia. De kopgevel is voorzien van inlands eiken. De smalle ingang komt uit op één grote ruimte, waarin de vurenhouten spanten onmiddellijk in het oog springen.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >