Nieuws


26-06-2012 12:00

The Green Collective presenteert tijdens Amsterdam Fashion Week een groene expositie. ‘The Green Collective Exposition’ is een overzichtsexpositie van de meest bijzondere ontwerpen van The Green Competitions. Deze ontwerpen zijn van vrijdag 13 juli tot en met zondag 15 juli te zien bij de Umsjatka Studio’s op de Brouwersgracht 130-134 in Amsterdam.

The Green Collective Exposition biedt een overzicht van de ontwerpen van de meest getalenteerde deelnemers van The Green Architecture Competition (georganiseerd door het Nederlands Architectuurinstituut (NAi)), The Green Design Competition (georganiseerd door Dutch Design Week) en The Green Fashion Competition (georganiseerd door AFW).  De expositie is ontworpen door Harm Rensink voor stijlinstituut amsterdam. Het resultaat is een geheel van ‘hangende kabinetten’ uit lichtgewicht en energiezuinige materialen, die allemaal recyclebaar zijn. De expositie is op 13, 14 en 15 juli te bezoeken bij de Umsjatka Studio’s op de Brouwersgracht 130-134 te Amsterdam. De toegang is gratis. Openingstijden expositie: Vrijdag 13 juli: 10:00 uur – 18:00 uur, zaterdag 14 juli: 11:00 uur – 18:00 uur en zondag 15 juli: 11:00 uur – 18:00 uur.

De Grand Finales van The Green Architecture Competitionen The Green Design Competitionvinden plaats op donderdag 12 juli 2012 plaats bij The Green Collective Exposition. Bij deze internationale prijsvragen worden ontwerpers, architecten en stedenbouwkundigen uitgedaagd om door middel van creatieve en innovatieve ontwerpen een bijdrage te leveren aan het in stand houden en verbeteren van biodiversiteit. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie beloont de door de vakkundige jury’s geselecteerde winnaars met prijzengeld oplopend tot 25.000 euro.

The Green Collective is een netwerkplatform waar verscheidene sectoren in de creatieve industrie bijeenkomen met de gedeelde visie om de biodiversiteit te behouden door middel van innovatief ondernemerschap. Met de organisatie van drie ondernemerscompetities wil The Green Collective een shift initiëren naar een ecologische economie. In deze wedstrijden worden deelnemers voorzien van informatie, educatie en inspiratie over het ‘hoe’, ‘wat’ en ‘waarom’ van duurzaam ondernemen. The Green Collective wil interdisciplinaire samenwerking stimuleren en getalenteerde ontwerpers in haar netwerk presenteren.

The Green Collective is een initiatief van Amsterdam Fashion Week (AFW), mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, in samenwerking met Dutch Design Week en het Nederlands Architectuurinstituut.

23-06-2012 9:25

Het VPRO-televisieprogramma Zomergasten viert dit seizoen het 25-jarig jubileum. Tot de gasten deze zomer behoort Lidewij Edelkoort, die op 12 augustus aan tafel schuift bij presentator Jan Leyers.

Het jubileum van Zomergasten wordt gevierd met een extra uitzending op 15 juli. Een speciale aflevering waarin Roel van Broekhoven praat met de twaalf presentatoren die Jan Leyers zijn voorgegaan, en een selectie van de 125 gasten over hun ervaringen en gedenkwaardige momenten. Een uitzending vol anekdotes, ontboezemingen, meningen en memorabele fragmenten.

De Zomergasten van 2012 zijn: Henny Vrienten, Micha Wertheim, Jolande Withuis, Lidewij Edelkoort, Ben Verwaayen en Adriaan van Dis. Henny Vrienten is op 22 juli de eerste 'zomergast'.

Lidewij (Li) Edelkoort (Wageningen 1950) is trend forecaster en was van 1999 tot 2008 directeur van de Design Academy Eindhoven. Edelkoort studeerde mode aan de Kunstacademie in Arnhem. Sinds 1975 werkt ze vanuit Parijs, waar ze grote merken adviseert als Lancôme, Gucci, Siemens, Nissan en Coca-Cola, en zelfs banken zijn geïnteresseerd in haar prognoses. Li Edelkoort wordt dit jaar onderscheiden met de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2012, vanwege het belang van haar toekomstvisie voor de vormgeving van ons dagelijks leven.

www.vpro.nl/zomergasten


 

22-06-2012 13:30

Sinds deze week heeft muziekminnend Nederland er een concerthal bij: de Ziggo Dome, een ontwerp van Benthem Crouwel Architekten. De hal ligt in de Arena Poort (Amsterdam Zuidoost) en is met een capaciteit van 17.000 toeschouwers de grootste van ons land.

Het gebouw is vormgegeven als een ‘black box’ en heeft 10.000 vierkante meter videoscherm als buitengevel. Er zijn 120.000 LED armaturen, 4.500 prefab betonelementen en 1.600 ton staal in de Ziggo Dome verwerkt. De beleving voor de bezoekers staat centraal in het ontwerp: akoestiek, sfeer en zichtlijnen moeten bijdragen aan een spectaculaire muzikale ervaring. De Ziggo Dome zaal is speciaal ontwikkeld voor versterkte muziek, maar met minimale aanpassingen is de zaal ook geschikt voor tenniswedstrijden, een olympisch zwembad of een ijsbaan.

Foto: Jannes Linders

Het akoestisch materiaal in de wanden, tribunes en het plafond beperkt de nagalmtijden in de zaal tot een minimum. De buitengevel staat trillingsvrij van de constructie als een stolp om het gebouw heen, zodat de geluidstrillingen niet naar buiten kunnen. “De uitdaging was vooral om een zaal met grote capaciteit te creëren die tegelijkertijd intimiteit biedt,” aldus Jan Benthem, architect-directeur bij Benthem Crouwel. “De akoestiek is reeds als zeer goed uit de testen gekomen en nu de zaal af is blijkt ons ontwerp qua intimiteit ook zeker te bieden wat we beoogd hadden. We zijn ontzettend trots op het resultaat en hopen uiteraard dat de concertbezoekers daar hetzelfde over denken.”

Aan het plafond van de Ziggo Dome kunnen alle gewenste geluidsinstallaties, lichtobjecten en decorstukken worden bevestigd. De dakconstructie is zo sterk, dat er zonder extra maatregelen honderd ton lampen, luidsprekers en decor aan gehangen kan worden. Projectleider uitvoering van Strukton, Martin de Knecht: “Het was een bijzondere opdracht, met veel specifieke eisen en materialen. Bij het ontwerp is overal over nagedacht. Naast de uitmuntende akoestiek en het ijzersterke plafond, kunnen de trucks via het laad- en losdek zo naar binnen rijden.”

Het gebouw bestaat uit een grote zaal, onderverdeeld in zes lagen: kelder, begane grond en vier verdiepingen. Op de begane grond bevinden zich de zaalvloer, garderobes en de foyer. Verdeeld over de vier verdiepingen zijn er twee ringen met tribunes die via trappen en liften bereikbaar zijn. Door de U-vorm van de ringen krijgt de bezoeker overal het gevoel de artiest op het podium aan te kunnen raken. Twee foyers staan in open verbinding met de zaal en zijn via de tribunes te bereiken. Een lange reeks grote namen, waaronder Pearl Jam, Madonna, Lady Gaga en Muse hebben al concerten gepland in Nederlands grootste concerthal. Er worden op termijn meer dan een miljoen bezoekers en meer dan 100 evenementen per jaar verwacht.

22-06-2012 13:03

Design Platform Vlaanderen biedt een selectie van jonge Vlaamse ontwerpers ruimte op Ventura Interieur, een samenwerking tussen de Stichting Interieur en Organisation in Design, het platform achter onder andere Ventura Lambrate (Milaan) en Ventura Berlin. Tijdens de Biënnale Interieur in Kortrijk van 20 tot 28 oktober 2012 krijgt een 80-tal jonge bedrijven en ontwerpers een platform in Kortrijk Xpo en de Budafabriek. Ventura Interieur volgt op de ‘Young Designers Fair’. Via shuttles worden bezoekers van de beurs naar het designparcours in de stad gebracht.

De aanbieding betreft gratis stands inclusief verlichting, elektriciteit, internet, parking, tickets, etc. Er zijn verschillende modules, van 10, 20, 35 tot 50 vierkante meter. Deelnemers krijgen de kans zich te tonen aan een ruim, internationaal publiek. Geïnteresseerden dienen tegen 2 juli 2012 hun motivatie met CV, portfolio en het te  tonen project te mailen naar Stijn Debaillie via stijn@designregio-kortrijk.be.

22-06-2012 9:30

Powerhouse Company kreeg eind vorige maand in Kopenhagen de Nykredit Motivatie Prijs 2012 uitgereikt door de Deense Minister van Cultuur, Uffe Elbæk. Het is een van de drie architectuurprijzen die de Nykredit Foundation jaarlijks toekent. Aan de prijs is een bedrag van 13.000 euro verbonden.

“Het partnerschap maakt deel uit van een groep nieuwe internationaal-Deense kantoren die hun aanwezigheid in de Deense architectuur kenbaar beginnen te maken. Het werk van Powerhouse Company is internationaal gepubliceerd en tentoongesteld. Dit heeft als stimulans gewerkt op hun indrukwekkende portfolio. Powerhouse Company onderscheidt zich door hun grote aandacht voor detail, waarbij ze alle mogelijke aspecten van het bouwproject in ogenschouw houden. Van alle innovatieve spelers, zijn deze architecten absoluut het meest getalenteerd,” aldus jurylid Mette Kynne Frandsen, directeur van het bekende Deense architectenbureau Henning Larsen Architects.

De Nykredit Architectuurprijs 2012 ging naar het Deense architectenbureau COBE; de Special Merit Prijs was voor architect Kent Martinussen.

Powerhouse Company is in 2005 opgericht door Nanne de Ru en Charles Bessard en heeft een vestiging in Nederland (Rotterdam) en in Denemarken (Kopenhagen). Powerhouse Company is actief op het terrein van architectuur, stedenbouw en onderzoek. Met hun eerste projecten, Villa I en Spiraal Huis, verwierven De Ru en Bessard internationale bekendheid.

19-06-2012 10:30

Design September in Brussel is een jaarlijks terugkerend festival voor designliefhebbers, dit jaar van 6 tot 30 september. Het omvat meer dan honderd culturele en commerciële evenementen in Brussel. De stad wordt zo gedurende een hele maand de plaats voor ontmoetingen met verschillende Belgische maar ook internationale designers.

Voor de zesde editie belicht het festival de verschillende toepassingen van design en multidisciplinaire relaties: meubilair, architectuur, het object, maar ook in het bijzonder dit jaar grafische vormgeving en textiel. Er is sprake van een grote diversiteit aan kwalitatief hoogstaande evenementen, aangeboden door tal van verenigingen. Onafhankelijke organisaties verrijken het culturele aspect van Design September met tentoonstellingen, lezingen en een designmarkt.

Een bijzonderheid aan deze editie is de deelname van opkomende ontwerpers.Gedurende de hele maand hebben de deelnemende design-winkels, pop-up stores en flagship stores een speciale inrichting rond een merk, en/of een designer en zijn nieuwe producten georganiseerd. Limited editions, prototypes en luxe producten maken deel uit van het aanbod van Design September 2012.

Special 2012 is het ontmoetings- en discussieplatform. Dit vindt plaats in TAG city en de organisatie is in handen van KNUT. Het platform presenteert een gevarieerd programma met discussies, ontmoetingen, tentoonstellingen en workshops.

Jonge Belgische Designers
D-Platfom is het centrum van het festival en wordt omringd door twaalf andere galerijen voor de tentoonstelling van New Exhibit Design. TAG city, in de Rogiertunnel, opent twaalf galerijen voor jonge en nieuwe designers, die nog maar weinig of geen publicaties hebben. Een andere tentoonstelling ‘Homologie’ van een jonge groep designers vindt plaats in ʻespace Wallonie’

Meer informatie is te vinden op www.designseptember.be

19-06-2012 10:00

De Materia Xpert Series op 28 juni richt zich op zonne-energie in de architectuur. Is er al een verf die energie opwekt? Kunnen PV cellen ook geprint worden? In welke projecten worden solar technieken mooi architectonisch geïntegreerd? Dit zijn vragen die Materia regelmatig krijgt van architecten en designers. Om die reden organiseert zij de derde editie van de Materia Xpert Series, dit keer met het thema ‘Solar Architecture’.

Solar Architecture is de titel van de derde editie van de Materia Xpert Series op 28 juni in het Materia Inspiration Centre in Amsterdam. Deze dag is gevuld met lezingen (specialisten van het Fraunhofer Instituut, TNO, architect Paul de Ruiter),een excursie, presentaties en discussie. Zo komen alle kanten van het optimaal gebruik van zonlicht in architectuur aan bod. Hot item: de Solar Car van TU Delft – Nuna 6 – wordt gedemonstreerd.

“De kracht van deze dagen schuilt in het samenbrengen van verschillende disciplines rond een thema, om elkaar te ontmoeten en te inspireren”, vertelt Els Zijlstra, creatief directeur van Materia. “Zo is er aandacht voor zonne-energie in de natuur, ofwel biomimicry, metvoorbeelden waar wij van kunnen leren. Maar ook bekijken we de mogelijkheden van zonnestroom en hoe die zijn te integreren in bouwcomponenten.”

Herkenbaar gadget in het programma is het bezoek van de Nuna 6 van de TU Delft, meervoudig winnaar van de Australian Solar Challenge. Zijlstra: “De Nuna 6 rijdt rond en het team houdt een presentatie over hoe zij optimaal gebruik maken van de kracht van de zon. Zij hebben inmiddels vier keer de jaarlijkse race tussen universiteiten gewonnen, dus zij weten waar zij het over hebben.” Ook demonstreren verschillende exposanten de 28e hun solar-gerelateerde materialen aan het publiek. Deze materialen zijn gedurende de hele zomer te bekijken in het Materia Inspiration Centre.

Het programma is te vinden op de website: www.materia-ic.com. Daar is ook een mogeljjkheid om in te schrijven voor dit evenement.

19-06-2012 9:00

Buro Bogaarts heeft het ontwerp geleverd voor het duurzame en avontuurlijke interieur van FOX Vakanties op Park 2020 in Hoofddorp, het eerste duurzaam gebouwde bedrijvenpark van Nederland. Buro Bogaarts is reeds in een vroegtijdig stadium betrokken bij de totstandkoming van het nieuwe onderkomen van FOX. In het ontwerp zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van het cradle-to-cradle-principe tot in het kleinste detail doorgevoerd.De architectuur, het interieur en de footprint van het gebouw zijn bekroond met het label Excellent van Breaam. Op 12 juni 2012 vond de officiële opening plaats.

In het interieur zijn elementen uit verschillende werelddelen samengebracht. Dit heeft geresulteerd in een exotische en bijzondere mix. In het theater, het kloppende hart van het gebouw, kan de bezoeker op eigentijdse wijze de diversiteit aan culturen in de wereld ervaren. Hier gaat het avontuur voor menig bezoeker op comfortabele wijze van start. Boven het theater, bevinden zich de kantoorvloeren. Naast flexibele werkplekken is er ruimte gecreëerd voor formeel- en informeel overleg; concentratie en ontmoetingen.

Elke verdieping vertegenwoordigt een continent en de invloeden van Afrika, Latijns-Amerika en Azië zijn duidelijk voelbaar. Symbolen uit deze culturen sieren de verschillende ruimtes. Er is gekozen voor een witte basis, afgewisseld met exotische kleuraccenten. De vormentaal en kleurstellingen zijn terug te vinden in afbeeldingen, motieven, stoffering, beplanting en materialisatie. Middels de hoge groene wand in de vide worden alle etages met elkaar verbonden en komen de verschillende kleuren en motieven samen. 

De gekozen materialen voldoen geheel aan het C2Cprincipe, dat een gesloten kringloop voor materialen, energie, afval en water nastreeft. De herkomst van materialen, productieproces, transport, kwetsbaarheid, reinigbaarheid en mogelijk hergebruik; alles is afgewogen. Daarnaast zijn de toegepaste materialen zoveel mogelijk geselecteerd op kleur, uitstraling en zorgvuldig getoetst aan de Breaam- en Cradle to Cradle richtlijnen en -uitgangspunten.

FOX Vakanties is onderdeel van de ANWB. Park 2020 is het eerste duurzaam gebouwde bedrijvenpark van Nederland. De nieuwe huisvesting is onder architectuur gebouwd door het internationaal erkende ontwerpbureau op het gebied van duurzaam bouwen; William Mc Donough + Partners. Een uniek project, gecertificeerd met het Breaam excellent label.

18-06-2012 16:00

Design District had voor dit jaar een verrassend nieuwe locatie gekozen onder de rook van Amsterdam; Taets op het Hembrugterrein in Zaandam. De zwart geschilderde oude fabriekshal gaf een chique en professionele uitstraling aan de presentaties van deelnemers. De entree en het Food District in de kleuren geel en zwart van dit jaar hadden volgens veel bezoekers een ‘wow’ effect, aldus de organisatie.

Het was de eerste keer dat Taets onderdak bood aan een evenement van dergelijke omvang. Dit was op sommige punten wel te merken en de organisatie geeft aan dat er dan ook nog een aantal verbeterpunten is na zo’n eerste editie. Aan de bezoekers ligt het niet. Ruim 6.000 bezoekers hebben Design District bezocht. Volgens de organisatie zijn deelnemers erg tevreden over de kwaliteit van bezoekers, die op hun beurt verrast waren over het gevarieerde aanbod en de relaxte sfeer van het evenement.

Bezoekers laten weten dat Design District een jaarlijks trefpunt voor de branche is. Het evenement wordt bezocht door bekende en minder bekende professionals, die graag nieuwe ontwerpen zien het leuk vinden om elkaar in de wandelgangen te ontmoeten. Voor deelnemers is het van groot belang dat mensen uit de branche Design District bezoeken. Het evenement vormt een uitstekende mogelijkheid in een kort tijdsbestek veel nieuws en (nieuwe) relaties te zien.

De Mini shuttle naar de off site locaties en met name de nieuwe Piet Boon store werd heel goed gebruikt. Vijf prachtige met het Design District logo bestickerde Countrymans reden af en aan. Op het Hembrugterrein zijn veel bezoekers in de oude legervoertuigen geklommen om onder begeleiding het terrein te verkennen en de historie en toekomstplannen te horen.

De jury van de District Awards bestond dit jaar uit Marc van Nederpelt (Dumoffice), Peter van der Jagt (Dtile), Karin Boon (Piet Boon) en Robert Thiemann (Frame Publishers). Zij hebben alle inzendingen beoordeeld en vrijdagavond tijdens de deelnemersborrel de volgende prijswinnaars uitgeroepen: De prijs voor de beste stand ging naar Not only White. De presentatie, titel en product vormden een eenheid. De 3e prijs was voor Lensvelt voor de Than Chair, met een zitting met onbeperkte mogelijkheden; hoog, laag, gekleurd of grijs, bekleed of niet. Volgens de jury bewijst Lensvelt dat je niet naar een Zweeds woonwarenhuis hoeft, zelfs als het ontworpen en geproduceerd is in Europa. De 2e prijs was voor de 3000 Njord stoel van Kusch+Co, een elegant ontworpen stoel in eerste instantie niet zo opvallend, maar ingezoomd viltig en flexibel en de jury was onder de indruk van de bevestiging van de kuip aan het frame. De 1e prijs ging naar Architextile van Aleksandra Gaca, voor haar akoestisch en artistiek textiel paneel; een prachtig product met een inventieve toepassing. Mogelijkheden in vorm textuur en kleur lijken slecht beperkt door de keuzes van de ontwerper en de jury vond dat zij de beste keuzes maakte.

De organisatie beraadt zich op de exacte data en locatie voor volgend jaar, maar kan wel vast aangeven dat Design District begin juni 2013 weer plaatsvindt. De foto’s van het afgelopen evenement zijn te vinden op www.designdistrict.nl.

18-06-2012 11:45

Interieur 2012 in Kortrijk vindt in dit jaar plaats van 20 tot en met 28 oktober. Onlangs werden al de winnende ontwerpen van de Interieur Design Award bekend gemaakt. De winnaars krijgen hun prijs overhandigd tijdens het openingsweekend van de 23e Biënnale Interieur. De winnende objecten, samen met een selectie van beste inschrijvingen, krijgen een platform tijdens Interieur 2012.

De Interieur Design Awards bewijzen zich steevast als internationale springplank voor jong talent. Niet alleen wordt het ontwerp aan de blik van een professionele jury getoetst, de kans is ook groot om door een professioneel bezoekerspubliek te worden ontdekt. De vernieuwde editie van de Interieur Design Awards 2012 heeft twee categorieën: ‘Object’ en ‘Space’, met aandacht voor de ruimte an sich, bij een woonomgeving van maximaal 30 m2.

Dat de Interieur Design Awards internationaal weerklank vinden, mag duidelijk zijn: er waren dit jaar 241 inschrijvingen uit 33 landen – van Rusland, Nieuw-Zeeland en de Scandinavische landen tot Japan, Colombia en Nigeria. Een internationale jury boog zich over de vele inzendingen: journalist Felix Burrichter, kunstenaar Jan De Cock, grafisch ontwerpster Sara De Bondt, sheikh Majed Al-Sabah, Torafu-architecten uit Japan en ontwerpers Tomas Alonso, Oskar Zieta en Bruno Vermeersch.

Een woning met een vervormbare wand. Een houten stoel die met de zwaartekracht speelt. Metalen lijnen die de contouren vormen van een serie vazen. De winnaars van de Interieur Design Awards 2012 verbazen niet alleen door hun vernuft en precisie, maar ook door de beleving die ze aan het ontwerp geven. Binnen de categorie Space koos de jury voor het Japanse creatieve bureau Sandwich en hun ‘Deformable Wall’, binnen de categorie Object overtuigde de Finse Elisa Honkanen met haar houten stoel ‘Purist’.

Over beide categorieën waren de juryleden het unaniem eens. De inschrijvingen waren dit jaar van een hoog niveau, mooi afgewerkt ook. Opvallend: het ontbrak soms aan zotte, creatieve ideeën, een gevolg van het economische klimaat? Anderzijds scoorden de inschrijvingen uit verschillende Aziatische landen door hun eenvoud en krachtige presentatie.

Winnaar in de categorie Space is het Japanse creatieve platform Sandwich dat samenwerkte met de Zwitserse blue architects. Alle aandacht gaat vaak naar de objecten die in huis worden verzameld en uitgestald. Maar wat met de muren waartussen we wonen? Hun ‘Deformable Wall’ focust op de muren van het huis die we soms vergeten. Dankzij een dubbel membraan worden de wanden verzamelplekken van objecten en nemen ze de vorm aan van verstopte meubelstukken. Op die manier ontstaat er een poëtisch spel tussen binnen en buiten, object en muur. Kortom, een muur voor de leefomgeving van morgen. De ‘Deformable Wall’ wordt de volgende maanden gebouwd en zal te zien zijn tijdens de Biënnale Interieur.

In de categorie Object zijn er drie winnaars. Grote laureaat is de Finse Elisa Honkanen die met haar houten stoel ‘Purist’ de jury wist te overtuigen. De eenvoudige stoel – waarvan de vier poten met een scharnier in touw worden samengehouden – speelt met de zwaartekracht. Hetzelfde touw vormt ook de ruggensteun van de stoel. Het project ‘Kishu’ van de Britse Maya Selway verbaasde dan weer door het afwezige: in een paar lijnen creëerde ze de herinnering aan vazen, potten en schalen. De derde prijs gaat naar de multifunctionele ringen van de Duitse ontwerper Zascho Petkow. De grote ringen die aan de wanden gemonteerd kunnen worden, zijn meer dan decoratieve en kleurrijke sculpturen. Het is een openklapbare installatie die multifunctioneel dienstdoet.

De winnaars op een rij:
- winnaar categorie Space: ‘The Deformable Wall’ door Sandwich (JP) / blue architects (CH)
- winnaar categorie Object: ‘Purist’ door Elisa Honkanen (FI)
- 2e prijs categorie Object: ‘Kishu’ door Maya Selway (UK)
- 3e prijs categorie Object: ‘Rings’ door Zascho Petkow (DE)

18-06-2012 10:00

Vanaf 1 juli tot en met 15 september is een tentoonstelling van Ineke Hans in Toonkamer, center for interiour design, te Utrecht. Ineke Hans is zowel nationaal als internationaal bekend door haar robuuste, stoere ontwerpen en vaak vrolijke kleurgebruik. Ineke: “Ik ben erg voorstander van zogenaamde ‘niks-aan-de-hand’-ontwerpen: er moet niet te veel achter zitten. Helderheid en duidelijkheid, daar ga ik voor.” In Toonkamer laat Ineke Hans de collectie zien die zij maakt in eigen beheer, een selectie items waarin haar signatuur en handschrift duidelijk herkenbaar zijn. De collectie bestaat uit meubilair, keramiek, kinderspeelgoed en accessoires. Ineke heeft speciaal voor Toonkamer voor het eerst een expositie samengesteld met louter werk ontworpen in eigen beheer.  Toonkamer, center for interior design, werd in 1982 opgericht door een aantal vooraanstaande Nederlandse meubelfabrikanten. Het is een platform voor hedendaags, hoogwaardig Nederlands en internationaal interieurdesign en is gehuisvest in een gedeelte van De Pastoe Fabriek te Utrecht.

Ineke Hans behoort tot de top van de Nederlandse vormgevers en geniet zowel nationaal als internationaal grote bekendheid. Zij behoort tot de generatie van succesvolle ontwerpers als Piet Hein Eek, Hella Jongerius, Marcel Wanders. Ineke Hans studeerde aan het Royal College of Art in Londen in 1995 en werkte drie jaar bij Habitat UK aan de in massa geproduceerde meubel- en productcollecties, voordat zij in 1998 naar Nederland verhuisde om haar eigen studio op te zetten. In eerste instantie was de studio gericht op het presenteren en produceren van haar eigen collecties. Vanaf 2005 is de focus meer komen te liggen op industrieel ontwerpen en ontwerpen in opdracht. De studio werkt aan een breed scala van 3d projecten: meubels, gebruiksvoorwerpen en sieraden. Sommige als unica's, andere weer in kleine oplage of als in massa geproduceerde items. Daarnaast werken ze aan tentoonstellingen en enkele architecturale projecten. Klanten zijn onder andere fabrikanten als: Arco, Cappellini, Chi ha paura ..., Lensvelt, Magis, Offecct,Koninklijke Ahrend, RoyalVKB, Swarovski en van Esch.

Ineke was 'Guest of Honour' op de Stockholm Furniture Fair 2009. Haar werk heeft vele prijzen gewonnen, zoals de Red Dot (2005, 2006, 2010) en Design Plus Awards (2006, 2007, 2010) en wordt gekocht door vooraanstaande verzamelaars en musea.

Datum: Zondag 2 september 14:00 uur
Lezing Ineke Hans met signeersessie van haar boekje Mind Sets
Entree € 35 incl. boekje en Royal Tea.
Locatie: Toonkamer, rotsoord 3 te Utrecht.

16-06-2012 8:30

Het Vitra Design Museum in Weil am Rhein besteedt deze zomer ruim aandacht aan Nederlands design. Rond de grote Rietveld-tentoonstelling is een uitgebreid nevenprogramma georganiseerd. In de Vitra Design Museum Gallery loopt deze week de tentoonstelling ‘Confrontations’.

Vijf jonge ontwerpers en studio's uit Nederland verzorgen hier samen met partners uit de regio Bazel een presentatie. Nieuwe ideeën, objecten of installaties worden neergezet en komen tijdens een performance ter plekke tot een eindresultaat. Het museum heeft uitzonderlijke koppels bedacht: zo werkt Formafantasma samen met de enige vrouwelijke houtskoolbrander van Zwitserland. Wieki Somers & Dylan van den Berg gaan de confrontatie aan met een chocolatier. Lucas Maassen duikt in het moleculair laboratorium van het farmaceutisch concern Roche. Dirk van der Kooij werd gekoppeld aan de auto-industrie en 2012 Architecten bouwen een installatie met afval en recyclemateriaal van meubelfabrikant Vitra. De live performances duren elk een middag en vinden nog plaats tot en met 16 juni. De resultaten zijn te zien tot 2 september.

14-06-2012 10:08

Dirk Sijmons is benoemd tot curator van de volgende editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. De 6e IABR heeft als werktitel 'Urban by Nature' en opent in mei 2014.
Centraal staat het ‘natuurlijke’ karakter van de stad als leefgebied van de mens. Door in te zoomen op de stofwisseling van het stedelijk organisme verkent de 6e IABR de relatie tussen stad en natuur en kijkt zij tegelijkertijd naar de stad als natuur. De stad als natuur, als metabolisme, omvat niet alleen het gebouwde deel maar ook de wijdere omgeving, het landschap dat de materiële voorwaarde is voor onze stedelijke samenleving. 

Nu explosieve verstedelijking de relatie tussen de stad en de wereld ingrijpend heeft verandert, acht de IABR dit het uitgelezen moment om vanuit de landschapsarchitectuur naar de stad te kijken. Het maken van stad kan niet meer zonder tegelijkertijd goed stil te staan bij waterbeheer, bij voedselproductie en afvalverwerking, bij de productie en distributie van energie, bij infrastructuur, warmte-eilanden en datastromen. Er moeten visies worden ontwikkeld op de complexe ecologie die de stad is om zo beter richting te kunnen geven aan de aanpassing, groei én krimp van de stedelijke regio’s en metropolen waar spoedig 80 procent van de mensheid zal wonen.

Dirk Sijmons, toonaangevend landschapsarchitect, voormalig Rijksadviseur voor het Landschap en één van de grondleggers van H+N+S Landschapsarchitecten, heeft een uitgesproken visie op het thema. Sijmons: "Als we door de lens van de landschapsarchitectuur naar de stad kijken dan zien we dat we onze mondiale ecologische problemen alleen kunnen oplossen als we de problemen van de stad oplossen. En deze oplossingen komen pas echt binnen handbereik als we ze in termen van de stofwisseling van de stad weten te benoemen en onderzoeken."

Met Urban by Nature bouwt de IABR voort op twee van de drie grote projecten van de huidige vijfde editie. In Istanbul werken de IABR en de deelgemeente Arnavutköy momenteel samen met Architecture Workroom Brussels, 51N4E en H+N+S Landschapsarchitecten aan een nieuwe strategie, die de ecologische belangen van het gebied en de explosieve verstedelijking, nu elkaars tegenpolen, productief met elkaar in balans kunnen brengen. De pilot projects zullen in 2014 gerealiseerd zijn.

Ook de Test Site Rotterdam en de samenwerking met ZUS wordt voortgezet met nadruk op de verduurzaming van de stedelijke ecologie in Rotterdam Central District en de belangrijke verbinding met Rotterdam Noord.

IABR-directeur George Brugmans: "Met de benoeming van Dirk Sijmons bindt de IABR unieke expertise en internationale ervaring aan zich op het snijvlak van stedenbouw, landschap en infrastructuur. Sijmons is wereldwijd een autoriteit, we gaan samen de voorhoede opzoeken van het denken over de symbiotische relatie tussen stad en natuur."

Dirk Sijmons (1949) studeerde Bouwkunde aan de TU-Delft en is een van de drie grondleggers van H+N+S Landschapsarchitecten. Sijmons ontving in 2002 de Rotterdam Maaskantprijs. In 2004 werd hij door de minister van LNV benoemd tot Rijksadviseur voor het Landschap. In 2007 ontving Simons de Edgar Donckerprijs voor zijn bijdrage aan de ‘waarachtig Nederlandse cultuur’. Naast zijn werk bij H+N+S bekleedt Sijmons momenteel de leerstoel Landscape Architecture aan de TU-Delft.

De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) is opgericht in 2001 in de overtuiging dat architectuur en stedenbouw van publiek belang zijn. Zij ziet het als belangrijkste opdracht voor de architectuur om bij te dragen aan de woon- en leefkwaliteit van miljarden mensen.
De IABR agendeert daarom met toekomstgericht (ontwerpend) onderzoek actuele maatschappelijke vraagstukken en stelt zich steeds vaker op als een actieve partij bij het maken van stad. Zij verbindt daarbij architectuur, landschapsarchitectuur en stedenbouw met andere disciplines. Thema en programma weerspiegelen het actuele debat. De tentoonstellingen, publicaties, conferenties, films, lezingen en debatten bieden zo een platform voor innovatie en voor uitwisseling tussen professionals, beleidsmakers en burgers in binnen- en buitenland.

De IABR beleeft op dit moment zijn 5e editie en is in Rotterdam en Almere nog te bezoeken tot en met 12 augustus. Op 19 juni opent de IABR tentoonstelling Making City São Paulo in Brazilië en in oktober opent Making City Istanbul in Turkije.

14-06-2012 9:39

Porsche heeft op woensdag 13 juni zijn paviljoen in themapark Autostadt feestelijk geopend. Het dak van het nieuwe tentoonstellingsgebouw in het Duitse Wolfsburg is geïnspireerd op het silhouet van de Porsche 911. Meer dan tweehonderd genodigden waren getuige van de openingsceremonie, onder wie Matthias Müller, bestuursvoorzitter en president-directeur van Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG, en prof. dr. Martin Winterkorn, voorzitter van de raad van bestuur van Volkswagen AG.“Dit gebouw, met zijn buitengewone ontwerp, is uniek in zijn soort. Het bezit zowel symbolische als historische waarde doordat het de banden, die Volkswagen en Porsche sinds jaar en dag binden, zichtbaar maakt”, zei Matthias Müller.
Otto F. Wachs, bestuursvoorzitter van Autostadt vertelde: “Als het nummer 1-autothemapark van de wereld en communicatieplatform voor de Volkswagen Groep steunen we de ontwikkeling van groep en geven we onze bezoekers graag inzicht in onze merken. Het Porsche-paviljoen markeert het begin van alweer een nieuw hoofdstuk in de historie van Autostadt.”

Matthias Müller en Otto F. Wachs legden in oktober vorig jaar symbolisch de eerste steen voor het tentoonstellingsgebouw, dat een oppervlakte heeft van 1.400 vierkante meter. In slechts 10 maanden tijd hebben Porsche en Autostadt, in samenwerking met Henn Architekten (de architectuur), HG Marz Architekten (de presentatie) en WES & Partner Architekten (de tuin), een gebouw gecreëerd dat een aandachtstrekker van formaat is. Dit is vooral te danken aan het innovatieve ontwerp, dat Porsches jarenlange traditie op het gebied van lichtgewicht design weerspiegelt. Het pand is voorzien van een zogenoemde ‘actieve oppervlaktestructuur’. Dit houdt onder meer in dat het roestvrijstalen dak zelfdragend is.In het gebouw zorgen vloeiende lijnen ervoor dat de bezoeker zijn aandacht automatisch op de tentoonstelling richt. Centraal in het paviljoen staan 25 modellen die de bezoeker meenemen op een reis door de ontwikkeling van het merk Porsche. Deze reis start met de Porsche 356 uit 1948 en voert via een serie modellen (schaal 1 op 3) naar de drie huidige sportauto’s uit Zuffenhausen. Themafilms, audiofragmenten en media-installaties bieden extra inzicht in de merkwaarden en de filosofie van Porsche.

Bezoekers van Autostadt komen Porsche ook tegen op plaatsen buiten het nieuwe paviljoen. Liefhebbers van klassieke auto´s kunnen zich bijvoorbeeld verheugen op speciale klassieke Porsches die in glazen huizen verspreid over het park staan opgesteld. Jonge Porsche-fans kunnen hun kinderrijbewijs halen in elektrisch aangedreven Porsches. Bovendien zullen studenten en scholieren onder begeleiding een Porsche Super 308-tractor restaureren. Dit model illustreert de rijke historie van Porsche en stamt uit de tijd dat het modelaanbod niet louter uit sportauto´s bestond.
 

13-06-2012 12:00

Het is u vast niet ontgaan: vorige week vond in Zaandam de beurs Design District plaats. En natuurlijk werden tijdens deze 'voortzetting van 100% Design met andere middelen' ook awards uitgereikt. De prijzen gingen naar Casalis, Kusch+Co en Lensvelt.

De eerste prijs ging naar het 3D wandtextiel dat ontwerpster Aleksandra Gaca ontwierp voor Casalis.
De tweede prijs ging naar de nieuwe armstoel 3000 Njord van Kusch+Co, die onlangs ook de 'red dot award: product design 2012' won.


Terwijl Lensvelt de derde prijs mee naar huis mocht nemen.
Hans Lensvelt van de laatstgenoemde onderneming betoonde zich zeer ingenomen met de prijs die hij in ontvangst mocht nemen voor de door Richard Hutten ontworpen That Chair. De ondernemer heeft dan ook alle reden tot blijdschap; onlangs sleepte zijn bedrijf ook de Elle Decoration Award in de wacht, voor de door Studio Job ontworpen Job Cabinet.    

12-06-2012 11:00

Het jongste monument van Nederland, het Van Schijndelhuis in Utrecht, krijgt  PV-cellen op het dak die elektrische energie gaan leveren en het water gaan verwarmen. Bovendien wordt een flink aantal vierkante meters dakoppervlak voorzien van groene beplanting  om het gebouw te voorzien van thermische isolatie in de zomer. Groene beplanting zorgt verder voor  waterretentie, draagt bij aan biodiversiteit, vangt fijnstof op en draagt zo bij aan het  terugdringen van oplopende temperaturen in de stad. 

Natascha Drabbe, verantwoordelijk voor het jongste erkende monument van Nederland, het Van Schijndelhuis in Utrecht, kwam bij de Stichting RoofUpdate met de vraag op welke manier dit monument verduurzaamd kon worden.  De casus werd voorgelegd aan de leden van RoofUpdate die allen enthousiast waren over de complexiteit die uitnodigt om op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden. Binnen de stichting zijn  veel verschillende disciplines vertegenwoordigd en door de korte lijnen kan snel worden geschakeld. 

Verduurzaming van een monument als het Van Schijndelhuis is geen sinecure. De uitstraling mag niet aangetast worden. Dit betekent onder andere dat er geen verhogingen (in het zicht staande elementen zoals grote frames met fotovoltaïsche cellen ofwel PV-cellen) op het dak mogen komen ten behoeve van energieopwekking. Daarnaast moest het project qua uitstraling een voorbeeld vormen voor de directe omgeving en een bijdrage leveren aan het oplossen van huidige problemen in binnenstedelijk gebied zoals waterretentie en biodiversiteit.

Door de ligging van het monument op een binnenterrein tussen Pieterskerkhof en Kromme Nieuwegracht, is het volledig van het openbare gebied afgeschermd en aan alle kanten omringd door hoger liggende woningen en kantoorpanden die met balkons en terrassen uitkijken op het gebouw. In de zomerperiode wordt door de omliggende zwarte daken en terrassen en de windluwte de temperatuur tussen de gebouwen omhooggestuwd.

Typerend voor de verduurzaming van dit dak is de integrale aanpak. Er is niet alleen gekeken naar wat er op het dak zou kunnen, maar het hele gebouw is op een integrale manier onderzocht. De bestaande situatie (energieverbruik/rendement, technische installaties, bouwkundige opbouw) is geïnventariseerd. De technische mogelijkheden van zowel gebouw als de installaties zijn onderzocht, waarna op basis van energieberekeningen een advies is gegeven over de meest wenselijke situatie voor de toekomst, natuurlijk rekening houdende met de status en uitstraling van het monument. Hiervoor is ook overleg geweest met de verantwoordelijke ambtenaren van de gemeente Utrecht in het kader van monumentenzorg en eventueel benodigde bouwaanvraag.

Uiteindelijk is gekozen voor een innovatieve oplossing waarbij thermische zonne-energie in combinatie met daarop verlijmde PV-cellen zowel warmwater als elektrische energie leveren. De aluminium collectoren worden vlak geplaatst op het bestaande dak zonder de dakbedekking te perforeren, waardoor op termijn de risico’s en het onderhoud geminimaliseerd worden. De zonnecollector levert warmte voor tapwater. De combinatie zonnecollector met een warmtepomp bespaart het Van Schijndelhuis tot 60 procent op de totale verwarmingskosten. Een belangrijk neveneffect is dat het paneel ook elektriciteit kan leveren door middel van de op de collector gelijmde laminaat PV-cellen. De panelen zijn te belopen en eenvoudig te reinigen waardoor er geen beschadigingen ontstaan aan de PV-cellen tijdens onderhoud. Door de vlakke opstelling van de panelen kan er tijdens welke wind dan ook geen overlast door lawaai of fluittonen optreden. Doordat het gewicht maximaal 2,5 kilogram per vierkante meter bedraagt, kunnen nagenoeg alle constructies deze extra belasting dragen.

Op het hoog gelegen energiedak is gekozen om de overblijvende strook onderhoudsvriendelijk te maken met een groendak; in dit geval Sedum om zo ook de energieopbrengst maximaal te houden. Door gebruik te maken van een innovatief type substraat op basis van minerale wol, die voorzien is van meststoffen en die altijd herverzadigbaar is, zelfs na volledige uitdroging, wordt zelfs voor lichte staalconstructies een groendak mogelijk. Voor het laagliggende dak is gekozen voor een semi-intensieve kruidenvegetatie. Door de ingesloten locatie wordt het dak een soort ecologische steppingstone voor vogels, vlinders en andere dieren en een voorbeeld om de omliggende daken en terrassen ook te begroenen.

Het Van Schijndelhuis is een pilot project voor Stichting RoofUpdate om te laten zien wat de toegevoegde waarde van groene daken is, zoals thermische isolatie in de zomer, waterretentie, bijdrage aan biodiversiteit, opvang van fijnstof en bestrijding van het Urban Heat Island effect, het fenomeen dat de temperatuur in een stedelijk gebied gemiddeld hoger is dan in het omliggende landelijk gebied waardoor problemen tijdens hittegolven, zoals hittestress, verergeren. 

12-06-2012 8:30

Er moet een sloopbijdrage voor kantoorgebouwen komen. Wie een nieuw gebouw neerzet, moet een bijdrage in een fonds storten. Daarmee worden andere panden afgebroken of gerenoveerd. VNO-NCW is positief over dit advies aan minister Spies van 'het Bouwteam', dat onderzocht hoe de bouwsector gezonder gemaakt kan worden.

In Nederland staat bijna 10 procent van de kantorenmarkt leeg. Banken, projectontwikkelaars en pensioenfondsen lijden hieronder. Zij raken de lege panden vaak niet kwijt, omdat zij op ongunstige locaties of bedrijventerrein gevestigd zijn. En door de crisis kunnen zij de verliezen ook niet afboeken. Voor sloop is evenmin geld.

Volgens VNO-NCW kan een sloopfonds de vicieuze cirkel in de bouwsector mogelijk doorbreken. Het plan, van de door Spies ingestelde commissie, is echter nog niet uitgewerkt. Zo is nog onduidelijk hoe hoog de 'verwijderingsbijdrage' moet zijn, of de overheid mee gaat betalen, wie het fonds gaat beheren en wie de kar verder gaat trekken. VNO-NCW roept de minister op om het plan snel uit te werken.

08-06-2012 14:26

Op 22 juni start de Week van het Ontwerpen in Designregio Kortrijk, waarbij ontwerponderwijs en innovatieve industrie samenkomen in de NMBS-loods in Kortrijk. Deze achtste editie wordt een tiendaagse, met een mix van tentoonstellingen, lezingen, performances, installaties, awards en ontmoetingen met topdesigners. Zo omvat de tentoonstelling ‘Week van het Ontwerpen’ de afstudeerprojecten van meer dan 40 ontwerprichtingen uit Vlaanderen, Wallonië, Noord-Frankrijk en andere landen. Innovatieve bedrijven uit de regio showen hun producten en creatieve designbureaus pakken uit met vernieuwende concepten.

Daarnaast zijn er de nodige highlights in en rond de NMBS-loods. Van de eigenzinnige installatie ‘Kubik Kortrijk’ - een kubusvormige opeenstapeling van watertanks die elke avond voor een hallucinant licht- en geluidspektakel zal zorgen - tot de ‘Shaping Light’ Conferentie, die gerenommeerde sprekers over innoverende verlichtingstechnologieën aan het woord laat. Ook is er het ‘Prototyping event’ en de architectuuravond ‘Fantastic Architecture’. Meer informatie op www.weekvanhetontwerpen.be 

07-06-2012 9:02

Het bestuur van de BNI, de Beroepsvereniging van Nederlandse Interieurarchitecten, is vorige week donderdag 31 mei opgestapt. Tijdens de algemene ledenvergadering kreeg het bestuur geen groen licht van de leden voor verdere samenwerking met de BNO, de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers.

Het BNI-bestuur was in het kader van verdere professionalisering van de eigen organisatie al langer bezig met het onderzoeken van samenwerkingsvormen met andere beroepsverenigingen. Onderhandelingen daartoe met de BNA waren echter stukgelopen. Vervolgens richtte het BNI-bestuur zich op samenwerking met de BNO, maar het verkreeg geen toestemming van de leden om deze samenwerking verder uit te werken. Daarop heeft het voltallige bestuur de taken per direct neergelegd.
 

05-06-2012 10:00

Van 1 maart tot 1 mei 2012 konden architecten, ontwikkelaars en bouwkundige instellingen houtrijke bouwprojecten en innovaties insturen voor De Houtprijs 2012. Maar liefst 77 inzenders gaven gehoor aan deze oproep. Zij dingen mee naar De Houtprijs 2012.De tweejaarlijkse prijsvraag wordt georganiseerd door Centrum Hout en kent twee categorieën: de Houtarchitectuurprijs en de Houtinnovatieprijs.

De Houtarchitectuurprijs staat open voor bouwprojecten die de unieke eigenschappen van hout goed in beeld brengen. Niet de grootte van het project is bepalend, maar de vormgeving, juiste toepassing én detaillering van hout. Het project moet in Nederland gerealiseerd zijn tussen 1 maart 2010 en 1 maart 2012. Een vakjury onder leiding van BNA directeur Fred Schoorl buigt zich over de inzendingen en beoordeelt niet alleen de esthetische uitstraling, maar ook de functionele kwaliteiten in ontwerp, constructie, uitvoering en detaillering. De Houtarchitectuurprijs kent vier subcategorieën: utiliteitsbouw (26 inzendingen), woningbouw (21 inzendingen), renovatie/restauratie (2 inzendingen) en overige (18 inzendingen).

De Houtinnovatieprijs richt zich op innovatieve houttoepassingen in de bouw, zoals nieuwe technieken, productverbeteringen, bijzondere bouwmethoden of werkwijzen die een betere kwaliteit of grotere acceptatie van houttoepassingen teweegbrengen. De vakjury onder leiding van TU Eindhoven hoogleraar Jos Lichtenberg beoordeelt de inzendingen in hoeverre de plannen de concurrentiepositie van hout(-producten) versterken, van recente datum zijn, bijdragen aan duurzaam bouwen én in ons land in de praktijk toepassing vinden dan wel beschikbaar zijn. Voor de Houtinnovatieprijs zijn tien inzendingen ingestuurd, welke met name gericht zijn op innovatieve houtbouwsystemen of -elementen.

In de zomer maakt de jury de genomineerde inzendingen bekend en wordt het publiek uitgenodigd te stemmen op een favoriete inzending voor de publieksprijs. Dan zullen alle inzendingen ook te zien zijn op www.dehoutprijs.nl De prijswinnaars worden bekend gemaakt tijdens de Nationale Houtdag op 28 november.

05-06-2012 9:00

Het Nationaal Renovatie Platform (NRP) en de TU Delft kondigen een nieuwe samenwerking aan om vanaf 2013 een hoogwaardige opleiding voor Renovatie en Transformatie van bestaand vastgoed te kunnen bieden.

Josine Crone, beleidsadviseur Nationaal Renovatie Platform legt uit: “Het gaat hier om een post-hbo en post-academische opleiding.van 1 à 2 jaar. We willen de opleiding opsplitsen in modules, maar men moet toch uitgaan van één dag per week. Waarschijnlijk een middag en een avond.” De NRP Academie richt zich op professionals in de breedte van de vastgoedsector, zoals opdrachtgevers, ontwerpers, adviseurs, beleggers, (gemeente)ambtenaren, bouwbedrijven en op docenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs.

Aan een dergelijke opleiding is volgens het Platform en de TU Delft grote behoefte. Crone: “Nu de transitie van groei en nieuwbouw naar een nieuw evenwicht met toenemende aandacht voor renovatie en transformatie zich duidelijk aftekent, wordt een fundamenteel andere aanpak en werkwijze van de bouw- en vastgoedsector en van de overheid verlangd. Om deze nieuwe werkwijze te faciliteren zijn opleidingen onontbeerlijk.Door de koppeling van wetenschap aan de praktijkkennis van de tientallen partners ontstaat in onze ogen een state of the art opleidingsaanbod.”

 “Met de NRP Academie richten we ons op in de praktijk werkzame professionals die zich verder willen bekwamen in het vakgebied van renovatie en transformatie. Herontwikkeling vraagt van professionals enerzijds dat zij zich specialiseren op herinvesteren in bestaand bebouwd gebied, anderzijds dat zij kennis en vaardigheden kunnen combineren op zowel bouwtechnisch, ontwerptechnisch, juridisch, organisatorisch, bestuurskundig, ruimtelijk en (financieel)economisch gebied. De ideale herontwikkelaar is vanuit zijn eigen discipline in staat om verbindingen te leggen tussen diverse niveaus en overziet de consequenties van beslissingen van investering tot uitvoering in grote lijnen. Het is nadrukkelijk een ander vak dan nieuwbouw, waarvoor andere kennis, vaardigheden en attitude nodig zijn”,aldus Crone.

Diverse kennisinstellingen worden betrokken bij het ontwikkelen van het programma. Dat gebeurt onder verantwoordelijkheid van prof. Vincent Gruis, hoogleraar Housing Management aan de afdeling Real Estate & Housing van de TU Delft. Ook wordt de bij de partners aanwezige praktijkkennis gemobiliseerd door het NRP, zodat een up-to-date aanvulling op het onderwijsprogramma beschikbaar komt. Na het volgen van de opleiding hebben de deelnemers brede specialistische kennis, vaardigheden en attitude om een op hun rol afgestemde bijdrage te kunnen leveren aan renovatie en transformatie van bestaande gebouwen en gebieden.
 

04-06-2012 10:15

Maar liefst 2 Gouden Reigers in de categorie Ruimtelijke Media en Gelegenheidsprojecten zijn tijdens het Keying into the Brain mediafestival op 22 mei toegekend aan Kossmann.dejong, ontwerpbureau voor tentoonstellingsarchitectuur. Een Gouden Reiger voor de inzending Het Grachtenhuis en een voor De Donkere Kamer in het Nederlands Fotomuseum (inzending samen met Tungsten Studio).

De Gouden Reigers worden jaarlijks uitgereikt aan de beste vernieuwende projecten op het gebied van doelgroepcommunicatie met audiovisuele en interactieve media. In totaal werden dit jaar 75 projecten ingezonden waarvan 17 genomineerd werden in 6 categorieën. De jury van de Gouden Reigers bestaat uit 15 vakmensen uit de media- en communicatiewereld. Alle inzendingen moeten gemaakt zijn met een communicatiedoel (dus geen verkoopdoel) voor een specifieke doelgroep en in opdracht van bedrijfsleven, (semi)overheid of (non-profit)instellingen.

In de tentoonstelling ‘De Donkere Kamer’ wordt aan de hand van de rijke museumcollectie van Het Nederlands Fotomuseum ruim 185 jaar fotografie tot leven gewekt. In 22 verhalen wordt de nog jonge geschiedenis van de fotografie op een spannende wijze verteld met foto´s, films en muziek.
Voor de tentoonstelling is een ruimte van 250 m2 omgebouwd tot een bijzondere donkere kamer. In deze interactieve donkere kamer baden 50 ontwikkelbakken in rood licht en is een lichtwand met tijdslijn te zien die op een enorme negatiefstrook lijkt. De bezoekers kunnen zelf 22 filmpjes activeren door het vel dat zij bij aanvang hebben ontvangen in een ontwikkelbak te leggen. De filmpjes zijn gemaakt door Tungsten Studio.
Quotes uit het juryrapport: 'De jury heeft waardering voor de makers dat het gelukt is de content terug te brengen tot 22 karakteristieke voorbeelden. (..) Hetgeen leidt tot een toegankelijke en inzichtelijke tentoonstelling voor een breed publiek. Een en ander resulteert in een opvallende hoge holding power van de tentoonstelling, zowel kinderen als volwassenen worden lang vastgehouden, een compliment voor de makers.'

In Het Grachtenhuis wordt het verhaal van de Amsterdamse grachtengordel in korte tijd tot leven gebracht voor toeristen en nieuwe Amsterdammers. De multimediale vertelling is gebaseerd op geschiedkundige feiten, maar wordt verteld met moderne middelen. Met 4 miljoen bezoekers per jaar is de Amsterdamse grachtengordel de belangrijkste toeristische attractie van Nederland, maar het verhaal van zijn ontstaan is nooit eerder eenduidig verteld. Door te werken met maquettes, animaties, 3D- en wandprojecties in combinatie met verhalen en geluidsfragmenten komt dit verhaal in 5 verschillende kamers voor een breed publiek tot leven, zonder dat er gebruik gemaakt hoeft te worden van tekst. De multimediale vertelling van 45 minuten in Het Grachtenhuis is bedoeld als startpunt voor een culturele en geschiedkundige ontdekkingsreis langs de echte grachtengordel.
Quotes uit het juryrapport: 'De presentatie vertelt de ontstaansgeschiedenis van de Amsterdamse Grachtengordel op een prettige toegankelijke manier. Op fantasievolle wijze wordt het (meest buitenlandse) publiek in vervoering gebracht. Met gebruik van bijzondere vormgeving in beeld, geluid en decorbouw wordt de geschiedenis tevoorschijn gehaald en in zijn context geplaatst. (..) Concreet. Grappig. Romantisch. Inspirerend. (..)Met een knipoog naar het verleden en de glimlach voor het heden.'

03-06-2012 8:30

Er zijn dit jaar twee winnaars bij de Hedy d'Anconaprijs voor excellente zorgarchitectuur. Het betreft ACTA en Ronald McDonald Centre. De jury onder leiding van architect Koen van Velsen selecteerde de winnaars uit zes genomineerde projecten.

De jury, die alle genomineerde projecten heeft bezocht, noemt ‘beide projecten in hoge mate excellent, zij het op verschillende vlakken'. "Waar het ene project de uitkomst is van een bewonderenswaardige en unieke ontdekkingsreis, daar is het andere project het gepolijste resultaat van een zeer nauwgezet en professioneel uitgewerkt idee. De projecten beslaan samen de breedte van de discussie die draait om betrokkenheid en professionele houding van zowel opdrachtgevers als architecten van gebouwen voor zorgfuncties."

Vrijdagmiddag 1 juni 2012 ontvingen de winnaars, Benthem Crouwel Architekten, Fact Architects en opdrachtgevers Vrije Universiteit en Stichting Ronald McDonald, de gedeelde prijs van elk 10.000 euro uit handen van mevrouw Hedy d’Ancona.

De Hedy d’Ancona-prijs is een gezamenlijk initiatief van het Stimuleringsfonds voor Architectuur (SfA) en TNO. Atelier Rijksbouwmeester en het ministerie van VWS ondersteunen het initiatief. De prijs en de eraan gekoppelde communicatie en publiciteit beogen de kwaliteit van zorggebouwen in alle facetten te verbeteren.

01-06-2012 11:27

In Klarenbeek is onlangs Veerkracht, een hypermoderne, ecologische locatie voor congressen en evenementen, geopend. Bij het functionele ontwerp van het gebouw, dat naadloos opgaat in zijn natuurlijke omgeving, stond duurzaamheid voorop. Het organisch gevormde groendak, waarvoor gebruik gemaakt is van sedum, regelt de CO2-uitstoot in de lucht. Voor de verwarming wordt gebruik gemaakt van een biomassa-installatie en voor het sanitair is een hemelwaterafvoersysteem gebouwd.

Veerkracht is gebouwd naast de bestaande locatie van Het Glazen Huis, om bestaande klanten de mogelijkheid te bieden ook grootschaliger evenementen en congressen te organiseren. De nieuwe locatie biedt plaats aan 80 tot 300 gasten. Indrukwekkende raampartijen en de organische vorm van het gebouw bepalen de sfeer. De faciliteiten zijn hypermodern, met onder meer een projectiescherm van 20 x 6 meter en state-of-the-art beamers.
 

Eigenaar-directeur Sam Verwaijen bouwde het pand in eigen beheer en volledig energieneutraal. Zijn filosofie: er kan pas iets kan veranderen als mensen zich persoonlijk verantwoordelijk voelen voor hun omgeving. Daarom geeft hij bezoekers voor aanvang van een evenement uitleg over het concept Veerkracht: duurzaamheid is wat je vandaag zelf doet of zou kunnen doen om bij te dragen aan een zonnige toekomst.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >