Nieuws


30-05-2012 8:00

Eerder dit jaar is een ontwerp-onderzoeksproject naar innovatief gebruik van textiel in (interieur) architectuur begonnen: Architextiles.

Tijdens de openbare kick-off meeting in het Audax Textielmuseum in Tilburg op 13 juni, wordt de aftrap gegeven van het project voor de deelnemers van de ontwerpteams en voor iedereen die geïnteresseerd is ontwerpen met textiel.
Programma, inschrijving (let op: beperkt aantal plaatsen beschikbaar), informatie over het project en de deelnemers zijn te vinden op: http://www.architextiles.nl/

28-05-2012 8:30

 

Goed nieuws voort liefhebbers van Dutch Design (avant la lettre): tot en met 16 september 2012 presenteert het Vitra Design Museum haar tentoonstelling “Gerrit Rietveld – De revolutie van de ruimte". Het museum is te vinden in het Duitse Weil am Rhein.

De Nederlander Gerrit Rietveld (1888-1964) was één van de belangrijkste ontwerpers en architecten van de 20e eeuw. Zijn naam wordt vooral geassocieerd met zijn twee bekendste ontwerpen: de Rood-blauwe stoel (1918/1923) en het Rietveld-Schröder-Huis (1924). Allebei iconen van moderne vormgeving. De tentoonstelling laat echter zien, dat Rietvelds werk nog veel meer te bieden heeft en opnieuw ontdekt kan worden.

Als gediplomeerd meubelmaker sloot Gerrit Rietveld zich al vroeg aan bij De Stijl-beweging rondom Theo van Doesburg en Piet Mondriaan. Vanaf 1918 geeft zijn werk de artistieke idealen van deze groep weer. Objecten en bouwwerken herschiep Rietveld tot abstracte composities uit lijnen en vlakken, overwegend in zwart, wit, grijs en de primaire kleuren geel, rood en blauw. Toch ontwikkelde hij in 1918 zijn legendarische Rood-blauwe stoel aanvankelijk zonder die markante, naamgevende kleurstelling – deze kwam er pas in 1923 bij. (zie foto) In 1924 volgde Rietvelds eerste architectonische werk, het Rietveld-Schröder-Huis.(zie foto) De opdracht daartoe kwam van de weduwe Truus Schröder, die niet alleen maatgevend aan het ontwerp van haar huis meewerkte, maar die ook voor het latere werk van Rietveld beslissende impulsen gaf.

Op zoek naar mogelijkheden om zijn radicale denkbeelden verder te ontwikkelen, wendde Rietveld zich uiteindelijk af van De Stijl-esthetiek en experimenteerde tot het einde van de jaren dertig vooral met innovatieve materialen, waaronder multiplex en aluminium. Hij ontwierp daaruit meerdere verrassende meubelvariaties, zoals de legendarische Zig-Zag stoel uit 1932. (zie foto) Na 1945 was Rietveld vooral als architect werkzaam en ontwierp hij prestigieuze gebouwen zoals het Nederlandse paviljoen op het terrein van de Biënnale in Venetië. Uiteindelijk bracht de grote overzichtstentoonstelling over De Stijl in 1952/53 in het New Yorker MoMa, hem internationale roem als één van de baanbrekers op het gebied van moderne vormgeving.

De tentoonstelling in het Vitra Design Museum is het eerste grote retrospectief over Gerrit Rietveld in Duitstalig gebied sinds 1996. Aan de hand van zo’n 320 objecten, waaronder meubels, modellen, schilderijen, foto’s, films en rond de 100 originele tekeningen en plannen, geeft de tentoonstelling een omvangrijk overzicht van dit oeuvre. Ook wordt er belangrijk vergelijkingsmateriaal van tijdgenoten zoals Theo van Doesburg, Bart van der Leck, Le Corbusier en Marcel Breuer bij betrokken. Het wederzijds uitwisselen van ideeën wordt zodoende belicht en Rietvelds betekenis in de context van andere modernistische stromingen. Ook minder bekende aspecten van zijn werk komen aan de orde, zoals de inspiratiebronnen van zijn vroege werk en die van de na-oorlogse gebouwen.

Tevens wordt er ruim aandacht besteed aan de overzichtstentoonstellingen over Rietveld en De Stijl, die in de jaren vijftig plaats vonden, zoals die uit 1951 in het Stedelijk Museum in Amsterdam en een jaar later in New York. Deze vestigden Rietvelds naam als centrale protagonist van De Stijl-beweging en droegen bij aan zijn wereldwijde roem.

De tentoonstelling in het Vitra Design Museum laat zien dat vele facetten van Gerrit Rietvelds werk nog steeds verbazingwekkend relevant zijn. Zijn stedebouwkundige plannen, gebaseerd op sociale aspecten, lijken bijvoorbeeld meer bij de huidige ontwikkelingen te passen dan de radicale utopische concepten van andere modernisten, die veeleer dogmatische principes hanteerden. Met een serie zelfbouwmeubels uit de jaren dertig en veertig liep Rietveld vooruit op de huidige “Do-it-yourself”-trends en het idee van “Open Design”. Over deze meubels maakte hij later een brochure, getiteld “Furniture you make yourself” waarin hij zijn ideeën en ontwerpen uiteenlegde.

De actualiteit van Rietvelds werk wordt door het Vitra Design Museum benadrukt middels een uitgebreid nevenprogramma, onder Rietvelds eigen motto “Experiment en Industrie”. Zo laat de begeleidende tentoonstelling “Confrontations. Contempory Dutch Design” in de Vitra Design Museum Gallery werk zien van vijf jonge ontwerpers/studio's uit Nederland. In andere evenementen, zoals lezingen en discussies gaat het over de invloed van Rietvelds werk op huidige trends, het werk van het Nederlandse designcollectief “Droog” en de economische perspectieven van Duits-Nederlandse samenwerking op het gebied van design . Vele gerenommeerde gasten werken aan dit programma mee, zoals Aaron Betsky, Jurgen Bey, Li Edelkoort, Formafantasma, Konstantin Grcic, Hella Jongerius, Renny Ramakers, Studio Wieki Somers (wieki somers & dylan van den berg) en vele anderen.

Het Vitra Museum in Weil am Rhein.

27-05-2012 8:30

De 23e editie van de Biënnale Interieur belooft weer te verrassen, zo bleek uit de internationale persconferentie waar het volledige programma werd voorgesteld. Geen centrale gast meer dit jaar, maar zeven project rooms van ontwerpers, kunstenaars en architecten. En Voor de eerste keer zwermt het Kortrijkse evenement ook uit: niet alleen in de Xpo-hallen van Kortrijk maar ook in de stad zelf kan je straks volop interieurdesign beleven.

Een uitgebreid cultureel programma is verspreid langs een parcours en vormt volgens de beursorganisatie een 'creatieve en geanimeerde hub'. Een groot aantal culturele satellietevenementen zullen hier getoond worden, naast de meer dan 300 internationale exposanten. "Met de vernieuwde aanpak en het aangescherpt programma vormt Interieur 2012, meer dan ooit, een niet te missen evenement voor liefhebbers van hedendaagse vormgeving en professionals in de designwereld."

Daarbij blijft het evenement volgens de organisatie trouw aan haar uitgangspunt. Curator Lowie Vermeersch: “De Biënnale Interieur is begonnen als een tentoonstelling die een zo breed mogelijk publiek de kans bood om heel verrassende en vernieuwende zaken te ontdekken binnen de context van de woonomgeving. Die creativiteit, die noodzakelijkheid, willen we terug opzoeken en versterken. Tegelijk willen we de rol van Interieur versterken als een organisatie die een internationaal platform biedt voor het promoten van nationaal en internationaal talent. Interieur 2012 moet een fysieke, zintuiglijke belevenis worden die verrijkend is, die je nieuwe ideeën aanbiedt. Vandaar de expansie naar de stad, om voldoende ruimte te kunnen bieden aan de ervaring, ook ’s avonds.”

Naast de Xpo-hallen vindt Interieur 2012 plaats in onder meer de Budafabriek, Budascoop, Budatoren, en de paardenstallen van het Broelmuseum in het centrum van Kortrijk. De biënnale vindt plaats van 20 tot en met 28 oktober.

25-05-2012 14:52

Op 5 en 6 juni organiseert Living Daylights samen met Velux een Active House-excursie. Doel is de  meerwaarde van daglicht en natuurlijke ventilatie voor duurzame, leefbare gebouwen te ervaren. Op het programma staat een aantal spraakmakende klassieke, nieuwe en renovatieprojecten in Parijs.

Zo wordt een bezoek gebracht Villa Savoye, een hoogstandje van de klassieke Parijse architectuur van architect Le Corbusier. Verder leidt de excursie naar een recent opgeleverd renovatieproject: Palais de Tokyo van de Franse architecten Lacaton & Vassal. Zij laten in hun ontwerpen zien hoe de kwaliteit van daglicht, het energieverbruik en de low budget economie in een humanistisch en esthetisch overtuigende wijze in balans zijn. Ook L’Institut de monde Arabe van Jean Nouvell en twee projecten van Jakob+MacFarlane Architects (Cite de la mode et du design en Herold Apartments) worden aangedaan. Meer informatie op www.livingdaylights.nl/agenda

24-05-2012 3:00

Heeft Open Source Office door middel van co-creatie geleid tot betere ontwerpen voor een duurzaam, flexibel kantoor? Van Brakel Interieurgroep is hiervan stellig overtuigd. Vier teams hebben veel werk gemaakt van hun ontwerpen en zowel offline als online kennis en ideeën met elkaar gedeeld. "Daardoor zijn de ontwerpen sterker geworden en sluiten ze beter aan bij de behoefte van de opdrachtgever", aldus een woordvoerder van Brakel Interieurgroep. Op 16 mei werd de winnaar van de Open Source Office competitie bekend: AI-030 Consortium.

De Open Source principes hebben geleid tot ontwerpen die rekening houden met flexibiliteit in gebruik en constructie. De teams hebben gekozen voor duurzame klimaatoplossingen zonder onevenredig grote investeringen. De verschillen in exterieur en interieur waren groot: van het gebruik van kassen tot stalen kubussen en van het gebruik van leem tot zonne-schoorstenen. De ontwerpen zijn te bekijken op http://opensourceoffice.nl/competitie/ontwerpen

De betrokkenen concluderen dat het nu al mogelijk is om een duurzaam kantoorgebouw te maken met een lange levensduur en herbruikbare materialen. "Er is nog een weg te gaan voordat er een blauwdruk ligt dat voor elk kantoorpand gebruikt kan worden, maar een eerste stap is gezet en wij hopen samen met de architecten en partners door te gaan in dit proces. De ontwerpen zullen bovendien online beschikbaar blijven voor derden."

De jury heeft veel werk gehad aan het selecteren van de winnaar omdat de inzendingen van zeer hoge kwaliteit waren. De verschillen in de ontwerpen waren weliswaar groot, maar de verschillen in scores op de criteria veel minder. Op 16 mei heeft directeur Bas Rooskens van Brakel Interieurgroep in de fabriekshal waar straks het nieuwe kantoorpand moet komen toch een winnaar mogen aanwijzen: AI-030, een consortium bestaande uit Arcadis, Inzight Architecture en 030-architecten. Zij kregen een cheque overhandigd die recht geeft op een minimale opdrachtwaarde van 50.000 euro in de verdere uitwerking en realisatie van dit ontwerp.

Achttien teams meldden zich op 31 januari aan voor de Open Source Office competitie. De vier geselecteerde, multidisciplinaire teams zijn uitgedaagd om door middel van co-creatie een ontwerp te maken dat na de competitie ook online beschikbaar blijft. “Wij willen co-creatie en kennisdeling stimuleren in deze competitie”, aldus Rooskens. “We zijn ervan overtuigd dat dit proces leidt tot een optimaal resultaat.”

Via het online platform www.opensourceoffice.nl/competitie delen niet alleen de teams hun ontwerpen, maar kunnen ook alle geïnteresseerden in de competitie hier feedback op geven. Het winnende team krijgt een opdracht ter waarde van minimaal 50.000 euro in de bouw van het nieuwe kantoor van Brakel Interieurgroep.
De selectie van de winnaar was in handen van een vakkundige jury, waaronder Vincent van der Meulen, architect bij Kraaijvanger en Anne-Marie Rakhorst, directeur-eigenaar van Search BV. "Volgens ons is onvoorwaardelijke kennisdeling over duurzaam bouwen cruciaal om succes op grote schaal te bereiken. Open Source is de ultieme vorm van kennisdeleing en gaat nog verder met de daadwerkelijke ontwikkeling en realisatie. Daarom werken wij graag mee aan deze competitie, ook om onze kennis op det gebied in te brengen."

Open Source Office is een initiatief van Brakel Interieurgroep en haar partners: Avance Connectivity Solutions, Fagerhult, IGP, Mcart, Sapa, Sublean, Spliet en de Waal, Van Assem Interieur, Van Dorp energie en Legrand. Zie www.opensourceoffice.nl/about voor meer informatie over de consortiumpartners.
Open Source Office wordt begeleid door Climate Neutral Group en Enviu.
 

24-05-2012 2:15

NAi Uitgevers, de grootste Nederlandse uitgever op het gebied van architectuur, kunst, fotografie en design, en Uitgeverij 010, de oudste in architectuur en design gespecialiseerde uitgeverij van Nederland, gaan hun uitgeefactiviteiten bundelen. NAi Uitgevers zal hiertoe per 1 juli van dit jaar de bestaande voorraad en backlist van Uitgeverij 010 overnemen. Met een groter en breder fonds kan beter worden ingespeeld op een snel veranderend internationaal uitgeeflandschap. De naam van de uitgeverij luidt per die datum nai010 uitgevers.

Directeur Eelco van Welie van NAi Uitgevers: "De samenvoeging van de twee fondsen, de kennis en contacten betekenen een goede aanvulling op onze verdere ontwikkeling tot toonaangevende internationale uitgeverij op het gebied van architectuur, kunst en design. Uitgeverij 010 is een merk met een uitstekende reputatie en de historische diepte van het 010-fonds biedt talloze mogelijkheden tot herontwikkeling."

Directeuren Hans Oldewarris en Peter de Winter van Uitgeverij 010: "De samenwerking met NAi Uitgevers biedt continuïteit voor het fonds van Uitgeverij 010, zowel in inhoudelijke zin als wat betreft de relaties met auteurs en opdrachtgevers. In de toekomst zullen wij als adviseurs betrokken blijven bij nai010 uitgevers en individueel op freelancebasis boekprojecten blijven begeleiden."
 NAi Uitgevers heeft onder leiding van directeur Eelco van Welie en zijn voorganger Simon Franke sinds begin jaren '90 met de publicatie van ruim achthonderd titels een internationaal vooraanstaande positie opgebouwd op de gebieden architectuur, kunst, fotografie en design. Daaronder zijn bestsellers als het jaarboek Architectuur in Nederland waarvan net de 25e editie verscheen, Atelier van Lieshout en Zoet&Zout. Water en de Nederlanders. Publicaties van NAi Uitgevers worden wereldwijd verspreid en komen tot stand in samenwerking met vooraanstaande architecten, kunstenaars, musea en culturele instellingen. De boeken van NAi Uitgevers werden vele malen bekroond. Dit jaar nog had NAi Uitgevers met drie boeken het grootste aandeel in de door het CPNB verzorgde verkiezing van de Best Verzorgde Boeken van 2011.

Uitgeverij 010 produceerde onder leiding van oprichters Hans Oldewarris en Peter de Winter in 30 jaar meer dan zevenhonderd titels op het gebied van architectuur en design. Daaronder zijn klassiekers als het in twaalf talen verschenen Lessons for Students in Architecture van Herman Hertzberger, S,M,L,XL van Rem Koolhaas en Farmax van Mvrdv. Van alle Nederlandse uitgeverijen werden de boeken van 010 het meest uitverkozen tot Best Verzorgd Boek: 67 in totaal. Ook internationaal ontving 010 veel prijzen, waaronder drie gouden medailles in Leipzig voor de Best World Book Design en een International Red Dot Grand Prix voor de Metropolitan World Atlas. In 1994 was Uitgeverij 010 de eerste uitgeverij buiten Amerika die de titel 'Publisher of the Year' ontving van het American Institute of Architects.
 

23-05-2012 9:00

Voor de bouw van het nieuwe Nationaal Militair Museum in Soesterberg is het plan van consortium Heijmans als winnend ontwerp gekozen.

Het consortium, een samenwerkingsverband tussen Heijmans, Claus en Kaan Architecten, H+N+S Landschapsarchitecten en Kossmann.dejong Exhibition Architects, stond voor de zeer bijzondere opgave om niet alleen een nieuw gebouw te ontwerpen, maar ook het omringende landschap en de hele museale inrichting.

Het ministerie van Defensie is opdrachtgever van het nieuwe museum, waar de betekenis van de krijgsmacht in heden, verleden en toekomst wordt verteld aan het grote publiek. De collecties van het Militair Luchtvaart Museum uit Soesterberg en het Legermuseum uit Delft worden in dit museum samengevoegd en tentoongesteld. Het nieuwe museumcomplex zal worden gesitueerd op het terrein van de voormalige luchtmachtbasis Soesterberg.

De verwachte oplevering staat gepland voor derde kwartaal 2014.

21-05-2012 10:30

Arconiko Architecten heeft de mogelijkheden van hoogwaardige transformatie van bestaande schoolgebouwen onderzocht. Het onderzoek laat zien dat integrale transformaties, waarbij alle problemen zijn benoemd en opgelost, een uitstekend alternatief zijn voor nieuwbouw. Betrokkenen in het onderwijs worden op inspirerende wijze geïnformeerd hoe hun schoolgebouw kan worden veranderd in een modern onderwijsgebouw. Zeven ontwerpstrategieën zijn geanalyseerd en getoetst aan drie typen schoolgebouwen die op succesvolle wijze geschikt zijn gemaakt voor nieuwe onderwijsmethoden. Gebruikers en betrokkenen zijn gevraagd naar hun dagelijkse ervaringen. Het onderzoek naar de meerwaarde van schooltransformaties in het basisonderwijs is als compacte versie gepubliceerd in Lay-out 20, een uitgave van het Stimuleringsfonds voor Architectuur.

21-05-2012 10:00

Hil Driessen en Toon van Deijne kregen vorig jaar van PGGM de opdracht een ontwerp te maken voor het auditorium. De wens was de ruimte intiemer te maken wanneer deze door een kleinere groep gebruikt wordt. Dat werden de bekende zeilkarren. In het verlengde daarvan ontwikkelden de kunstenaars drie bolderkarren, waarin de verschillende onderdelen van de zeilkarren veilig kunnen worden opgeslagen. Zijn de zeilen weer nodig, dan ontvouwen ze zich als bloem uit de kar.

 Driessen + van Deijne vonden het belangrijk de karren te ontwerpen als bijzondere objecten, sculpturen bijna. Alle onderdelen zijn dan ook tot in detail afgewerkt. De wielen van de objecten zijn van de zeilkarretjes, en het voorste  wiel  zwenkt zodat je de kar gemakkelijk kunt verrijden. De hoogte van de objecten werd mede bepaald door multifunctionaliteit: je kunt even op de kar leunen als je een notitie wil maken terwijl je belt, of er wordt een bos bloemen op geplaatst bij een bijeenkomst in het auditorium. De karren zijn zowel in het auditorium als bij de foyer te gebruiken.

De bolderkarren versterken de verbinding tussen binnen en buiten die de kunstenaars ook beogen met de zeilkarren. Driessen + van Deijne lieten zich inspireren door wind, zonlicht en het spelen met die elementen door te vliegeren, zeilen, kiten of op het strand bezig te zijn. De beslotenheid van het auditorium, waar het licht vrijwel wordt buitengesloten, vroeg daar volgens de kunstenaars om. Voor het patroon van de zeilen kozen de kunstenaars dan ook warme tinten en ronde uit gefotografeerd textiel opgebouwde vormen die refereren aan buiten – en aan het gaten plafond van het auditorium.

 De ontwikkeling van de zeil- en bolderkarren vormt een onderdeel van het kunstbeleid van PGGM, dat bestaat uit drie elementen: geïntegreerde kunst, wisselende kunst in de expositieruimte en een vaste opstelling van de eigen kunstcollectie. Deze verzameling bestaat uit figuratieve kunst van na 1950 in de thema’s mensbeeld, landschap, stedelijk landschap en stilleven.

Locatie: Auditorium nieuw hoofdkantoor PGGM, Zeist
Josep Lluis Mateo MAParchitects, Barcelona, Spain
Q Kunst, Véronique Baar, Utrecht
Foto’s: Steven de Haas, Driessen + van Deijne

16-05-2012 9:15

De Gouden A.A.P. 2012 is toegekend aan de ontwerpers en opdrachtgever van Het Scheepvaartmuseum. Op 14 mei vond een spannende en druk bezochte bijeenkomst plaats, waar Liesbeth van der Pol (Dok architecten), Laurent Ney (Ney & Partners), Kees Doornenbal (Rappange & Partners Architecten BV) en Ric van Wijk (adjunct-directeur Het Scheepvaartmuseum, namens de Rijksgebouwendienst) de gouden medailles kregen voor hun aandeel in het project.

De door Arcam in 2008 ingestelde prijs wordt jaarlijks toegekend aan architect en opdrachtgever van het Amsterdamse project dat door een deskundige jury is aangewezen als het mooiste van allemaal, of het meest exemplarisch voor de actuele situatie in Amsterdam, of het meest uitdagend en vernieuwend – idealiter: alles tegelijk. De jury bestond dit jaar uit architectuurhistorica Fredie Floré, architectuurcritica Indira van 't Klooster en architect Peter Defesche. Eerdere winnaars waren Dok architecten (2008), Claus en Kaan Architecten (2009), Wiel Arets Architects (2010) en Search (2011).
Foto: Jean–Luc Deru, Ney & Partners.

Het juryrapport: 'De juryleden vonden elkaar in grote bewondering voor de moed die bij de restauratie, de ruimtelijke vernieuwing en reorganisatie van Het Scheepvaartmuseum is betracht. Zowel bij het uitpellen van het gebouw tot op de historische kern, als bij het maken van de heldere keuzes op het gebied van de routing, als bij de beslissing om voor de overkapping een extra ontwerpprijsvraag te organiseren – een beslissing die ertoe heeft geleid dat een zwaar historisch gebouw kon worden bekroond met een extreem licht zeil van glas en baleinen, dat tot de verbeelding spreekt door zijn verfijning en door het vanzelfsprekende vakmanschap dat eruit spreekt. Uiteindelijk unaniem adviseerde de jury om de Amsterdamse Architectuur Prijs 2012 toe te kennen aan Het Scheepvaartmuseum, in opdracht van de Rijksgebouwendienst ontworpen door een team bestaande uit Dok architecten, Ney & Partners en Rappange & Partners'.

Alle 26 gebouwen die voor de Gouden A.A.P. werden genomineerd, zijn opgenomen in de publicatie: Amsterdamse Architectuur 2011-2012 Amsterdam Architecture (Arcam Pocket 25)
Maarten Kloos, Yvonne de Korte, Ilse Visser (red.)
ISBN 978-94-61400-51-2 (NL/ENG)

http://www.arcam.nl

14-05-2012 10:00

Op 11 mei is een kleine overzichtstentoonstelling van Mvrdv geopend in byUSM in Hamburg. De tentoonstelling is onderdeel van de Hamburg Architectuur Zomer en een bedankje voor de lezers van het tijdschrift A&W die Mvrdv tot 'A&W Architect van het jaar 2012' hebben gekozen. Deze publieksprijs is gisteren door Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries in ontvangst genomen.

De tentoonstelling is een overzicht van 20 jaar werk van Mvrdv in citaten, maquettes, afbeeldingen, boeken en films. Een installatie laat verschillende maquettes zien die nog niet eerder zijn tentoongesteld. De tentoonstelling is tot en met 11 juni 2012 te bezoeken en wordt daarna nog op andere plekken vertoond.

De lezers van het Duitse tijdschrift Architektur & Wohnen hebben MVRDV gekozen tot 'A&W Architeckt des Jahres 2012'. Andere genomineerden waren David Chipperfield Architects en Snøhetta. Onderdeel van de prijs is een kleine overzichtstentoonstelling.

Geconfronteerd met de taak om terug te kijken op het eigen werk heeft Mvrdv besloten het oordeel te laten afhangen van het publiek: Bijna alle teksten in de tentoonstelling zijn citaten uit de media. De maquettes die zijn tentoongesteld zijn de favorieten van de bezoekers van het kantoor in Rotterdam en de geprojecteerde films zijn de films die het best bekeken zijn via social media. Een selectie van afgerond en huidig werk is gevisualiseerd in een tijdslijn, als een grote lichtreclame, die past bij de commerciële omgeving van de USM-showroom en vergezeld wordt van deels kritische citaten.

Mvrdv is in 1993 in Rotterdam opgericht door Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries. Het bureau realiseert studies en projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Met projecten zoals Villa VPRO en het wooncomplex WoZoCo in Amsterdam heeft Mvrdv naar eigen zeggen een richtinggevende positie verworven in de internationale architectuur. Mvrdv gaat projecten conceptueel aan door 'de veranderende wereld of verschuivende verhoudingen te verbeelden of juist ter discussie te stellen in een ontwerp. Vaak heel letterlijk vertaald in de bouw van een ‘diagram'', aldus de Volkskrant (9-2009).
 

12-05-2012 10:00

Duizend bezoekers hebben zich in Amsterdam op 10 en 11 mei volgezogen met inspirerende verhalen van ontwerpers uit de hele wereld op What Design Can Do! De conferentie over de impact van design kende een hoogtepunt met het optreden van Cameron Sinclair, oprichter van Architecture for Humanity. ‘

De tweede editie van What Design Can Do! ging opnieuw over de sociale kracht van design. "Ontwerpers zijn creatieve idioten met een groot vermogen tot analyse", zei de Nederlands/Australische designprofessor Kees Dorst. Nog verder ging de Nigerese modeontwerper Alphadi: "Schoonheid kan een oorlog stoppen."

What Design Can Do! streeft er naar op een activistische manier design op de agenda te krijgen. Richard van der Laken, de Nederlandse initiatiefnemer. "Als ontwerpers werkelijk dingen willen veranderen, moeten ze zelf het heft in handen nemen. En dat hebben we hier laten zien!"

Nieuwsgierigheid en idealisme gekoppeld aan grote dosis pragmatisme, dat was wat de aanwezigen verbond. En de wil om ‘echt het verschil te maken’, zoals de architect Sinclair – die een staande ovatie kreeg – het samenvatte. De Nokia-ontwerper Younghee Jung deed dat door ordening te scheppen in de Babylonische taalsituatie in India (122 talen) en een toetsenbord voor mobieltjes te ontwerpen waardoor iedereen leesbare sms’jes kan versturen.

Er waren 25 sprekers te horen en in 11 aparte break-out-sessies werd gebrainstormd om daadwerkelijk ideeën te genereren en te bespreken. En na twee dagen confereren kregen alle duizend congresgangers een ter plekke geproduceerd boek mee, waar alle ideeën van What Design Can Do! editie 2 in zijn samengevat.

Van der  Laken: "Na 2 jaar What Design Can Do! is bewezen dat ontwerpers behoefte hebben om elkaar aan te spreken op het sociale aspect van design. Voor herhaling vatbaar dus."

11-05-2012 14:00

Het hoofdkantoor van TNT in Hoofddorp heeft de ‘Sustainable Leadership Award for Design and Development’ ontvangen. Het gebouw is ontworpen door Paul de Ruiter Architecten en ontwikkeld door OVG en de Triodos Bank.

De winnaar werd bekend gemaakt tijdens een sessie van de CoreNet Global Summit in San Diego. De jury prees het kantoor als een uitstekend project en een goed voorbeeld voor de toekomst. Het project kreeg hoge punten voor de samenwerking tussen de verschillende partijen en dat het duurzaam opgewekte energie deelt met andere bedrijven in de buurt.
Foto: Pieter Kers

10-05-2012 8:58

Vandaag barst het los: een grote verscheidenheid aan denkers en sprekers over social design uit de hele wereld is 2 dagen in Amsterdam bijeen voor de tweede editie van What Design Can Do. Design met een praktische inslag, design om maatschappelijke problemen aan te pakken.

Sloppenwijken in Sao Paolo, de houdbaarheid van H&M kleding, anti-hooligan design uit Australië; het komt allemaal voorbij op 10 en 11 mei in de Stadsschouwburg Amsterdam.
Net als tijdens de eerste editie van What Design Can Do, wordt door 25 sprekers en in elf separate break-out sessies, gesproken over de sociale impact van design. Om te breken met het cliché dat goed design zich beperkt tot een mooie vaas of hippe bank. Alle ideeën zijn aan het eind van deze twee dagen beschikbaar in een live geprint ideeënboek.

Uit Nederland komen Piet Oudolf, de landschapsarchitect van internationale faam en productdesigner Hella Jongerius. Kees Dorst is een hoogleraar die het programma Designing Out Crime ontwierp om steden veiliger te maken. Droog houdt een sessie  over recente project Material Matters, a future furniture fair, waarbij ontwerpers worden geprikkeld materiaal te hergebruiken.

Eén van de bijzondere aspecten van  What Design Can Do is dat een keer per jaar de scheidingswanden tussen de verschillende ontwerpdisciplines  wegvallen.  In Amsterdam mengen modeontwerper en architect zich met grafische ontwerper en productdesigner. Wat ze gemeen hebben, is dat ze allemaal gewend zijn na te denken in oplossingen en dat ze die eigenschap willen inzetten om sociale problemen aan te pakken.

Zo maakt  modeontwerpster Suzanne Lee kleding uit zelfgekweekte schimmels: Biocouture. Catarina Midby is één van de vrouwen met een topfunctie bij H&M die met duurzaamheid is belast. Uit de architectuurhoek komt Cameron Sinclair praten over crisisontwerp; hij is oprichter van Architecture for Humanity. Uit Brazilië is tv-ster Marcelo Rosenbaum te gast, een architect die make-overs maakt in sloppenwijken.

www.whatdesigncando.nl
 

09-05-2012 12:00

Onder leiding van Rijksbouwmeester Frits van Dongen heeft de jury uit 69 inzendingen, vijf opdrachtgevers genomineerd voor de Gouden Piramide 2012, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Het thema van deze ronde is architectuur. De genomineerde opdrachtgevers en hun projecten zijn (in alfabetische volgorde):

’s Heeren Loo met de Dagbesteding Duinzone (Noordwijk)
De architectuur van een nieuw gebouw voor dagbesteding is gebaseerd op de belevingswereld van de cliënten, waarvan de meesten lijden aan een vorm van autisme. Architect: Onix.

NIOO-KNAW met het Nederlands Instituut voor Ecologie (Wageningen)
Bij de bouw van het nieuwe onderkomen van het Nederlands Instituut voor Ecologie was duurzaamheid het uitgangspunt. Architect: Claus en Kaan.

Provincie Drenthe met het nieuw Drents Museum (Assen)
De uitbreiding van het Drents Museum in Assen is grotendeels ondergronds, zodat op het dak een tuinlandschap kon worden aangelegd. Architect: Erick van Egeraat.

Stichting Stadstuin Emma’s Hof met de Stadstuin Emma’s Hof (Den Haag)
Een actieve bewonersgroep heeft ervoor gezorgd dat op een binnenterrein van een Haagse woonwijk een weelderige stadstuin is aangelegd. Ontwerp: Arcadis.

Stichting VO Amsterdam-Zuid met het St. Ignatiusgymnasium (Amsterdam)
De opdrachtgever heeft zich ingespannen om de uitbreiding van de school mogelijk te maken op de bestaande locatie, midden in een woonwijk. Architect: LEVS architecten.

De jaarlijks toe te kennen Rijksprijs bestaat uit een bedrag van vijftigduizend euro, een trofee en een architectuurplaquette. In de publicatie zullen de beste inzendingen van de prijsronde worden gedocumenteerd en beschreven. De winnaar zal worden bekendgemaakt tijdens een televisieprogramma van de AVRO op zaterdag 24 november 2012. De Gouden Piramide is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, mede namens de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

08-05-2012 13:30

Wereldwijd gebruikt de bouw circa 40 procent van alle grondstoffen. Het is daarom logisch dat consumenten, professionele opdrachtgevers en overheden meer en meer vragen naar toepassingen met hernieuwbare en recyclebare grondstoffen. Ondanks de huidige economische situatie verdient dit vraagstuk een antwoord. Daarom gaan twintig bedrijven samen met de Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten (NBvT) de uitdaging aan om samen te komen tot ‘een gebouwschil opgebouwd uit prefab elementen, samengesteld uit natuurlijke, hernieuwbare en recyclebare bio-based materialen’.

Met de resultaten willen de deelnemende partijen zich onderscheiden door, juist in deze tijd, op een positieve wijze in te gaan op de wensen van bewoners en opdrachtgevers. Naast duurzaamheid nu en in de toekomst staan veiligheid en welzijn van bewoners of andere gebruikers van gebouwen hierbij voorop.

Binnen het samenwerkingsverband besteden de deelnemende partijen aandacht aan het verantwoord materiaalgebruik in kozijnen, ramen en deuren. Ook is er aandacht voor dak- en gevelconstructies opgebouwd uit (samengesteld) constructief hout, hernieuwbare- en recyclebare plaat- en isolatiematerialen. Binnen deze ontwikkelingen wordt damp-open bouwen meegenomen en staat de toepassing van folies ter discussie. Verder wordt gekeken naar geïntegreerde natuurlijke energiebronnen, gevelbekleding van (gemodificeerd) hout en andere hernieuwbare en recyclebare grondstoffen en onderhoudsarme systemen voor de afwerking.

Agentschap NL heeft besloten subsidie voor het NBvT-IPC project ‘Prefab gebouwschil, opgebouwd uit Bio‐Based materialen’ te verlenen. Vanaf 1 juni 2012 gaat het project van start. Het project heeft een looptijd van twee jaren en een totaal budget van 1.250.000 euro. Naast een subsidie die 500.000 euro bedraagt, investeren de deelnemers zelf in uren en middelen.

08-05-2012 13:00

Het werk van studenten en docenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag maakt deel uit van de expositie 'Dutch Design - Huis van Oranje'. Vijf studenten Textiel en Mode, één studente Post Graduate Industrial Design, twee docenten Post Graduate Industrial Design en twee docenten Beeldende Kunst nemen deel aan de tentoonstelling ‘Dutch Design – Huis van Oranje’ in Paleis Oranienbaum.

Op 25 april opende Koningin Beatrix en de bondspresident van Duitsland deze tentoonstelling in Paleis Oranienbaum (nabij Berlijn en Dessau). Tot en met 30 september 2012 opent het paleis, voormalig woonhuis van de Nederlandse prinses 'Vorstin Henriette Catharina van Anhalt-Dessau, Prinses van Oranje-Nassau', haar deuren voor het grote publiek. Met de tentoonstelling 'Dutch Design - Huis van Oranje' staat het paleis een half jaar in het teken van hedendaags Nederlands ontwerp en mode in combinatie met historische objecten uit het Koninklijk Huisarchief. Naast prominente Nederlandse vormgevers zoals Viktor & Rolf, Hella Jongerius, Spijkers & Spijkers, Marcel Wanders, Ineke Hans en Piet-Hein Eek, is de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag gevraagd om deel te nemen aan de grote zomertentoonstelling.

Van prins Maurits tot ‘delicate textures’ In de opleiding Mode en Textiel van de KABK is het meervoudig perspectief een belangrijk aspect; studenten worden geconfronteerd met het verleden, het heden en de toekomst van mode en maatschappij. Vaste startopdracht in het lesprogramma voor de tweedejaars studenten is de replica van een kostuum uit een zelfgekozen historische periode. Uit de opdracht zijn vijf kwalitatief sterke kostuums geselecteerd voor de Dutch Design tentoonstelling. De kostuums hebben in het kader van Paleis Oranienbaum allemaal een link met de Oranjes.

07-05-2012 10:00

Beroemd en invloedrijk was Bauhaus, de Duitse opleiding voor architecten, kunstenaars en ambachtslieden (1919-1932). Tot op de dag van vandaag is die invloed zichtbaar, maakt de expositie ‘Bauhaus twenty-21: An Ongoing Legacy’ duidelijk. Deze tentoonstelling, samengesteld door de fotograaf Gordon Watkinson uit New York, is van 8 juni tot en met 22 september te zien bij Yksi Expo te Eindhoven.

Met de samenvoeging van twee hogescholen werd de Duitse architect Walter Gropius in 1919 directeur van de opleiding Bauhaus in Weimar. Hij streefde naar een synthese van kunst, vormgeving, ambacht en industrie, gedreven door het idealisme van de maakbare samenleving. Een mooiere en betere woon-, werk- en leefomgeving zou zorgen voor een beter leven en zelfs een betere wereld. Architectuur en vormgeving konden daar een belangrijke rol in spelen. Ook het pedagogische concept van de opleiding was vernieuwend, met veel ruimte voor zelfwerkzaamheid. Tal van grootheden waren verbonden met Bauhaus, zoals de schilders Paul Klee, Oskar Schlemmer en Kandinsky, de veelzijdige ontwerper Herbert Bayer, en de architecten Marcel Breuer en Mies van der Rohe. Die laatste was enkele jaren directeur.

In 2009 bestond het erfgoed van het Bauhaus 90 jaar. De bekende New Yorkse fotograaf Gordon Watkinson stelde een beeld-tentoonstelling samen om te laten zien dat de invloed van Bauhaus zich nog steeds doet gelden. Naast twaalf van de meest karakteristieke gebouwen uit de Bauhaus-school van voor 1933 plaatst hij evenzoveel eigentijdse gebouwen van zowel jonge, opkomende als gevestigde, vooraanstaande architecten. Een selectie van Bauhaus-meubels completeert de expositie. Op deze wijze ontstaat er een bijzondere kijk vanuit het verleden op het heden en is duidelijk te zien welke sporen Bauhaus nalaat in de huidige architectuur en vormgeving. Aspecten die hierbij naar voren komen zijn onder andere: prefab huizen, technieken voor betaalbaar wonen en duurzaam (groen) wonen.

De expositie ‘Bauhaus twenty-21: An Ongoing Legacy’ was op diverse plaatsen in de wereld te zien. Nu van 8 juni t/m 22 september bij Yksi Expo in Eindhoven. Torenallee 22-04. Eindhoven.

03-05-2012 8:57

Benieuwd met wat voor werk de nieuwe, jonge kunstenaars en ontwerpers uit Den Haag afstuderen? Kom dan naar de eindexamenexpositie van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK). De KABK eindexamenexpositie vindt plaats van zaterdag 30 juni tot en met zaterdag 7 juli 2012.

Aan de eindexamenexpositie nemen dit jaar circa tweehonderd studenten deel. Een week lang is afstudeerwerk te bekijken van de afdelingen ArtScience, Beeldende Kunst, Fotografie, Grafisch Ontwerpen, Interieurarchitectuur en Meubelontwerpen, Interactive/ Media/Design, Textiel en Mode, Post Graduate Industrial Design, Type & Media en Artistic Research. De werken zijn te bezichtigen op verschillende plekken in het gebouw van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten aan de Prinsessegracht 4 in Den Haag.

Openingstijden van de eindexamenexpositie:
Zaterdag 30 juni: 16.00-22.00 uur
Zondag 1 juli: 12.00-16.00 uur
Maandag 2 juli-vrijdag 6 juli: 12.00-21.00 uur
Zaterdag 7 juli: 10.00-17.00 uur
De eindexamenexpositie is gratis te bezichtigen.

Voorafgaand aan de eindexamenexpositie houden enkele afdelingen op vrijdag 29 juni een preview.

Tijdens de laatste dag van de eindexamenexpositie, op zaterdag 7 juli, maken afstudeerders kans om in de prijzen te vallen. Zo reikt Stroom Den Haag, centrum voor beeldende kunst en architectuur, haar Aanmoedigingsprijs uit aan een nieuw talent. Directeur van de KABK, Jack Verduyn Lunel, deelt de Koninklijke Academie Prijs uit voor het beste Academieproject. Andere prijzen zijn ondermeer: KABK Paul Schuitemaprijs voor een opvallend maatschappelijk en politiek geëngageerd eindexamen in een van de ontwerpvakken en de KABK Scriptieprijs, voor de beste scriptie, waar gelet wordt op leesbaarheid, verantwoording, actualiteit, eigen argumentatie en inzichten. Nieuw dit jaar is de Overduinprijs, aangeboden namens Henk en Ria Overduin. Henk Overduin was adjunct-directeur van het gemeentemuseum Den Haag. De prijs omvat een reisbeurs teer waarde van 3000 euro voor de winnende bachelorstudent.

Kijk voor meer informatie op http://www.kabk.nl/ of www.kabk.nl/eindexamen
 

01-05-2012 14:00

Advies- en ingenieursbureau DHV gaat de komende drie jaar op Bonaire diverse bouw- en renovatieprojecten begeleiden. Het San Francisco ziekenhuis en naastgelegen verzorgingshuis Kas di Kuido in Kralendijk alsmede bedrijfsondersteunende functies, worden ingrijpend gerenoveerd en uitgebreid. Overkoepelende stichting Fundashon Mariadal gunde DHV de opdracht. De totale bouwwaarde bedraagt 30 miljoen dollar.

Het gebouwencomplex is na oplevering klimaatbewust. Zo zijn de ruimtes flexibel en toekomstvast. John Tummers, de senior projectmanager bij DHV: “Samen met projectmanager Sjoerd Antonise van DHV leiden we dit project vanuit Nederland én Bonaire in goede banen. Laatstgenoemde is al aan de slag op Bonaire.” Het project hangt samen met een Rijksopgave om de gezondheidszorg op de Caribische eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba de komende vijf jaar toekomstvast te ontwikkelen naar Nederlands kwaliteitsniveau. DHV assisteert momenteel ook de lokale zorgstichtingen op St. Eustatius en Saba bij het definiëren en inrichten van toekomstige huisvestingsprojecten van verzorgingshuizen en medische centra.
Artist impression van het Fundashon Mariadal. Foto: De Brouwer Advies en Architectuur

In februari 2000 zijn binnen Fundashon Mariadal de eerste stappen gezet om van een taakgerichte zorgverlening uit te groeien naar een patiëntgerichte zorgverlening. "De totale zorg voor zo’n 16.000 eilandbewoners en toeristen moeten worden gewaarborgd," aldus Tummers. Het hospitaal San Francisco is het enige ziekenhuis op Bonaire en heeft een capaciteit van 36 bedden. De spoedeisende hulp en afdelingen Interne geneeskunde, Algemene chirurgie, Orthopedie, KNO en Oogheelkunde zijn hier ondergebracht.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >