Nieuws


27-04-2012 9:00

Drijvend huis. Met dat thema gaan zo’n 300 kinderen op zaterdag 12 mei aan de slag. Dan bouwen ze onder begeleiding van architecten in Las Palmas op de Kop van Zuid in Rotterdam aan hun eigen droomhuis, kasteel of ander fantasiebouwwerk. Vijf bedrijven uit de bouwmaterialengroep Saint-Gobain sponsoren deze dag, vanuit de overtuiging dat deze Archikidz de ‘bouwers van de toekomst’ zijn: Ecophon (akoestische wanden en plafonds), Isover (isolatiemateriaal), Gyproc (gipsproducten), Weber Beamix (mortelproducten) en Glassolutions (glasproducten).

Archikidz vindt al ruim tien jaar plaats in Amsterdam. Zaandam, Buenos Aires en Barcelona volgden, en nu doet Rotterdam voor het eerst ook mee. Aan het einde van de middag kiest een vakjury de twintig allermooiste maquettes. Later in het jaar worden die tentoongesteld in de Bibliotheek Rotterdam. Archikidz is een vrolijk en sociaal evenement en gratis toegankelijk, zodat zo veel mogelijk kinderen mee kunnen bouwen. Honderd enthousiaste vrijwilligers zetten zich in om de dag mogelijk te maken.

26-04-2012 2:00

Vandaag, donderdag 26 april 2012, wordt de officiële start gevierd van de bouw van 'Onze Droomschool' in Dordrecht. Tevens wordt de nieuwe naam van de school onthuld. De nieuwbouw van 5.322 vierkante meter, ontworpen door Mecanoo architecten, brengt speciaal onderwijs, zorg en revalidatie bij elkaar.Mytylschool De Vlij, De Blije Gaarde school en de Dordtse Buitenschool werken in hun nieuwe onderkomen samen met zorgondersteuner Gemiva-SVG Groep en revalidatiecentrum Rijndam. Naast leslokalen komen er in het gebouw praktijkruimtes, een mediatheek, een lees-, reken- en techniekatelier, een sportzaal en een outdoor Cruijffcourt voor voetbal en basketbal.

‘Menselijke maat en geborgenheid’ zijn de sleutelwoorden in Mecanoo’s ontwerp voor Onze Droomschool. Door het gebouw op te delen in een familie van bakstenen huisjes sluit het aan op de karakteristieke woningen met zadeldaken die grenzen aan de school. Het ‘Onderbouwhuis’, ‘Bovenbouwhuis’, ‘Sporthuis’ en ‘Kinderrevalidatiehuis’ zijn opgetrokken uit bruine, oranje en lichtgele baksteen waardoor ze gemakkelijk te herkennen zijn door de leerlingen. In hun ‘eigen huisje’ voelen de kinderen zich veilig en vertrouwd. Glazen, transparante zones met daarin de kantine, mediatheek, het leesatelier en overdekte speelplein verbinden de huisjes met elkaar.Om de kinderen een warm en prettig thuis te geven worden alle wanden, vloeren en plafonds van de school gemaakt van hout. Dit zogenaamde kruislagenhout is niet alleen zeer duurzaam en CO2 neutraal, maar werkt ook vochtregulerend en heeft goede isolerende eigenschappen. Het interieur is geïntegreerd in het houten casco. Balies, trappen, leuningen, open- en dichte kasten, kozijnen en deuren zijn uitgevoerd in het massieve hout.

Mecanoo architecten is een internationaal opererend bureau voor architectuur, stedenbouw, landschap en interieur en wordt geleid door architect en creatief directeur Francine Houben en technisch directeur Aart Fransen. Samen met de architecten Francesco Veenstra, Ellen van der Wal en Paul Ketelaars vormen zij de vijf partners van Mecanoo. Het bureau heeft veel scholen op haar naam staan, waaronder het Sterrencollege in Haarlem (2011) en het Da Vinci College in Dordrecht (2007).Momenteel werkt Mecanoo aan onder meer het Amsterdam University College, Fontys Sporthogeschool in Eindhoven, Anne Frankschool in Utrecht, Calvijn Groene Hart in Barendrecht, Brede School in Mill, Luc Stevensschool in Utrecht en ROC Noorderpoort in Stadskanaal.www.mecanoo.nl

25-04-2012 8:00

Mvrdv is verkozen tot ‘architect van het jaar’ door de lezers van A&W (Architektur & Wohnen), een Duits woon- en architectuurtijdschrift.

De lezers waardeerden het oeuvre van Mvrdv dat 'verassende concepten en spectaculaire ontwerpen' bevat. De prijs wordt op 11 mei in Hamburg uitgereikt na een laudatio door Kristin Feiress.

24-04-2012 9:30

Interieurarchitect Remy Meijers verbouwde een voormalige Volkswagengarage in Rotterdam tot tentoonstellingsruimte. Zowel de oorspronkelijke functie als de bouwstijl dienden als inspiratie bij de transformatie naar Garage Rotterdam. 

In Garage Rotterdam, de onlangs geopende tentoonstellingsruimte in de Rotterdamse Goudsewagenstraat, spelen zowel architectuur uit heden als verleden een belangrijke rol. De oorspronkelijke functie van dit bouwwerk uit de naoorlogse wederopbouwarchitectuur diende voor interieurarchitect Remy Meijers als uitgangspunt voor een bijzondere herinrichting.

Dankzij een aantal bijzondere ingrepen is de voormalige Volkswagengarage van eind jaren veertig omgetoverd tot een spannende, maar vooral functionele tentoonstellingsruimte. Daarbij is met name teruggegrepen op invloeden uit de jaren veertig en vijftig. Zoals onder meer blijkt uit de materiaaltoepassingen.

Op de trappen zijn kleine tegels en terrazzo verwerkt. Daarnaast zijn de wanden en het plafond in het kleine kantoor op de entresol bekleed met mahoniehout. Ook het toegepaste meubilair is afkomstig uit de periode waarin het pand is gebouwd. Om het industriële karakter te benadrukken is de betonconstructie blootgelegd en gestraald. Om diezelfde reden zijn tafels en balie voorzien van geroest staal.

 
De ruimte met een oppervlak van 700 vierkante meter is onderverdeeld in drie ruimtes. Aan de straatzijde bevindt zich de ontvangstruimte met balie annex bar. Door de enorme glazen pui is van buitenaf het neon logo zichtbaar dat tegen de entresol is bevestigd. Op de entresol bevindt zich in de voormalige directiekamer een kantoorruimte.

Ook in de expositieruimte is het verleden voelbaar. De drie puien in de zijgevel refereren qua vormgeving aan de vroegere garagedeuren. Maar vanzelfsprekend is het interieur vooral afgestemd op de huidige functie. Door de verschillende daklichten is de lichtinval optimaal. De ruimte is zo strak mogelijk afgewerkt waardoor de kunstwerken optimaal tot hun recht komen. Zo is alle techniek aan het oog onttrokken.

 ( foto's: René Gonkel)

Garage Rotterdam, Goudsewagenstraat 27, programmeert vijf tentoonstellingen per jaar. Die zijn gebaseerd op recente ontwikkelingen binnen de hedendaagse beeldende kunst. Daarnaast zijn er regelmatig lezingen, performances en concerten.

24-04-2012 9:00

Het Bedrijfsgebouw Pas Reform in Doetinchem van architectenbureau cepezed is de winnaar van de regionale voorronde van de architectuurprijs BNA Gebouw van het Jaar 2012. De jury is het er unaniem over eens dat ‘dit gebouw, doorontworpen tot en met de laatste schroef, de winnaar is. Van de enigszins banale opdracht hebben de architecten iets uitzonderlijks weten te maken. Superfunctioneel en tegelijkertijd wonderschoon.’

Uit het juryrapport: ‘Het is ‘maar’ een loods, maar wel een heel bijzondere. Zuiver, rank, elegant, beheerst – de jury is diep onder de indruk van het vakmanschap dat uit dit gebouw spreekt. Een gebouw dat exemplarisch is voor Nederland exportland en dat een bron van inspiratie vormt om meer te doen met de industriële omgeving.’

Ronald Schleurholts (cepezed) en zijn opdrachtgever Wouter Heideman (PAS Reform Hatchery Technologies) ontvingen uit handen van BNA-voorzitter Willem Hein Schenk de speciale Gebouw van het Jaar-plaquette: een aluminium gevelbord dat gebouwen een afzender geeft.

De jury – onder leiding van Gerard Loozekoot (UN Studio) en verder bestaande uit Paul van Bussel (pvanb architecten), Dirk van de Pol (Bo.2 Architectuur), Tjerk Ruimschotel (BNSP / gemeente Groningen) en Dolf Scholte (Twynstra Gudde) – nomineerde naast de winnaar het Kerkje in Elspeet (FARO Architecten) en Panorama, energieneutrale MFA in Veenendaal (Architectenbureau Marlies Rohmer). Ook kende de jury twee eervolle vermeldingen toe, aan de projecten Afval Breng Station in Veenendaal (MIES Architectuur) en Entreegebouw en depot voor Paleis Het Loo in Apeldoorn (Architectenbureau K. van Velsen).

Het winnende en de genomineerde projecten dingen, samen met nominaties uit vier andere regio’s, mee naar de landelijke hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2012. Die wordt op 16 mei in Amsterdam uitgereikt. Daarnaast kan iedereen nog tot en met 30 april stemmen voor de publieksprijs, die de BNA dit jaar voor het eerst organiseert.

24-04-2012 8:30

De standaard voor houtskeletbouw in Nederland is vernieuwd. Bedrijven die actief zijn in de houtskeletbouw of er meer over willen weten; voor hen is deze uitgave zeker een aanrader. Het handboek is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen SBR en Centrum Hout.

Houtskeletbouw is een bouwmethode die uitstekende mogelijkheden biedt om aan de hedendaagse eisen te voldoen. Naarmate de behoefte aan energiezuinige en CO2 -neutrale, gezonde en comfortabele woning- en utiliteitsbouw op basis van milieuvriendelijke materialen toeneemt, nemen ook de kansen voor deze bouwmethode toe. Ook hoogwaardige renovatie tot het niveau van passiefhuis is nu relatief eenvoudig te realiseren. Industrieel bouwen in combinatie met gunstige arbeidsomstandigheden en een hoge certificeerbare kwaliteit staan niet alleen garant voor een snelle bouwmethode, maar ook voor beheersing van faalkosten.

Het vernieuwde Handboek Houtskeletbouw speelt in op bovengenoemde ontwikkelingen en op gewijzigde regelgeving en rekenregels.Het nieuwe Handboek Houtskeletbouw is geheel afgestemd op de Eurocodes en geheel afgestemd op het Bouwbesluit 2012. Het boek gaat dieper in op de integratie van installaties, geeft ontwerprichtlijnen voor Passief Bouwen en bevat nieuwe tabellen en details voor hogere isolatiewaarden.

Bestellen? Dat kan via Centrum Hout, telefoon: 036-532 98 21.

19-04-2012 14:15

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2012 gaat dit jaar naar Lidewij Edelkoort. Dit heeft het Prins Bernhard Cultuurfonds gisteren bekendgemaakt. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 75.000 euro en een CultuurFonds op Naam ter waarde van hetzelfde bedrag. Aldus de website woonspot.nl.

Het Cultuurfonds noemt Edelkoort 'toonbepalend voor de wereld van design en mode'. Het fonds zegt verder dat Edelkoort internationaal aanzien geniet en een inspiratiebron is voor creatieven, maar in Nederland nog niet de erkenning heeft gekregen die ze verdient. Van 1999 tot 2008 was Edelkoort voorzitter van het college van bestuur van de Design Academy in Eindhoven.

Lees het hele artikel op http://www.woonspot.nl/
Zie ook: http://www.edelkoort.com/ en: http://www.cultuurfonds.nl/

19-04-2012 9:59

Jeanne Dekkers Architectuur maakt melding van een gerealiseerde uitbreiding van het Limburgs Museum aan de Keulsepoort 5 in Venlo. Op woensdag 11 april werd de uitbreiding feestelijk geopend met de tentoonstelling ‘Flower Power’.

Het Limburgs Museum toont de geschiedenis van Limburg. De entree en het kantoorgedeelte zijn gemaakt van staal en glas, wat verwijst naar de moderne tijd. De langgerekte bakstenen wand is een verwijzing naar de oude stadsmuur van Venlo die vroeger op deze plek stond. Achter de wand bevinden zich de houten tentoonstellingszalen. Via een passage van loopbruggen kunnen bezoekers deze 'tentoonstellingskasten' betreden.Aanleiding voor de uitbreiding was de wens de duurzaamheid van het gebouw te vergroten. Zo biedt de uitbreiding in de kelder plaats aan nieuwe installaties voor warmte-koude-opslag. Daarnaast omvat de uitbreiding zes nieuwe tentoonstellingszalen. Op de begane grond is speciaal ruimte gemaakt voor het conserveren en tentoonstellen van het mikwe. Dit 13e eeuwse joodse badhuis is in 2004 aangetroffen bij archeologisch onderzoek aan de Maasboulevard en is het oudste joodse monument van Nederland.

De uitbreiding sluit logisch aan op de al bestaande structuur van het museum. Op deze wijze is het gelukt om binnen een beperkte tijd het museum van de gevraagde extra vierkante meters te voorzien en is het gebouw na realisatie klaar voor de Floriade in 2012.

Nadere informatie is te verkrijgen bij de volgende websites: http://www.jeannedekkers.nl/nl/projecten/uitbreiding-limburgs-museum/
http://www.jeannedekkers.nl/nl/projecten/limburgs-museum-venlo/

18-04-2012 11:30

De aanbesteding van de gemeente Emmen voor het prestigieuze project Theater en Wereld van de Ontmoeting is gewonnen door de combinatie van het Nederlandse architectenbureau Van den Berg Groep uit Kampen en Henning Larsen Architects uit Kopenhagen, Denemarken.

De gemeente formuleerde een hoog ambitieniveau voor het theater en de entree van het nieuwe dierenpark. Het gebouw wordt een markant monument in de skyline van Emmen, een informeel en levendig ontmoetingspunt en markeert de overgang tussen stad en dierentuin.
Een intelligent ontwerp met inventieve visie, multifunctioneel, flexibel en bijzonder duurzaam, zo stond onder andere te lezen in het verslag van de beoordelingscommissie. Het advies van deze commissie is overgenomen door het gemeentebestuur en hiermee is de opdracht definitief gegund.

Architecten Troels Troelsen en Dick van de Merwe lichten toe hoe zij en hun ontwerpteam deze ambitie in beeld vertaald hebben: “We hebben gekozen voor een gebouw dat als het ware geplaatst is in een groot frame. Dit frame functioneert als een theatraal raam naar de magische dierentuinwereld en vormt tegelijkertijd een beschermende stedelijke ruimte als middelpunt voor de gewenste ontmoeting. Het frame wordt uitgevoerd in een prominente vorm: een sterk symbool en de landmark voor de dierentuin en het centrum van Emmen.”

17-04-2012 9:00

Danny De Munter, gespecialiseerd in high-end interieurinrichting en restauratie, en Wim Gyselinck zijn geselecteerd om het nieuwe stadspaleis in Riyadh, Saudie-Arabië te ontwerpen en te bouwen.

Het is niet de eerste keer dat ze een prestigieus project leiden in het Midden-Oosten. In het verleden heeft Danny De Munter in Khobar reeds met veel succes een paleis ‘pied dans l’eau’ afgeleverd in samenwerking met Brussels architect Patrick van der Stricht.  Het duo werd nu benaderd om samen een plaatselijk  studiebureel te openen. De Vlaamse benadering, ver weg van de krolletjes en krullen die we associëren met Midden-Oosterse architectuur, valt te plaatsen tussen  eco-neoromantisme en eco-neomodernisme. Dat deze aanpak in de smaak valt, bewijzen de nieuwe aanvragen vanuit Beiroet en Khatar. Zelf verklaart Danny De Munter zijn succes zo: “Het Belgische underdog profiel valt niet te onderschatten: we werken met een klein team waardoor de kosten lager zijn dan concurrenten, we werken sneller dan hen en denken meer pragmatisch. Er zijn weinig wereldspelers op deze markt die zo polyvalent kunnen werken en een dusdanige waaier van specialisaties kunnen afleveren”.

DMG Architectural Solutions
Danny De Munter is in België actief samen met zakenpartner Wim Gyselinck in hun studiebureel DMG architectural solutions te Antwerpen. In het verleden werkten zij mee aan de renovatie van de Coca-cola building in New York, ontworpen voor de vliegtuigbouwer Bombardier; kristalfabrikant Baccarat; een restauratie en renovatie project van een Hausmanien complex te Parijs uitgevoerd. Daarnaast leggen ze referenties in Angola, Zuid-Afrika, Zwitserland en Spanje op tafel.

12-04-2012 2:00

Weinigen kennen de roemruchte VOC-geschiedenis van Texel. In de 17e en 18e eeuw vertrok de vloot van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) vanuit de ankerplaats ´Reede van Texel´ naar de Oriënt. In die tijd was Texel het Schiphol van Nederland. Deze bijzondere geschiedenis wordt verteld in 'Kaap Skil - museum van jutters & zeelui' dat op 30 maart in een nieuw gebouw zijn deuren opende. Het door Mecanoo Architecten ontworpen entreegebouw huisvest twee nieuwe tentoonstellingen, een museumcafé en een museumwinkel, allen ontworpen door Kossmann.dejong.In de nieuwe tentoonstellingen wordt het publiek meegenomen naar het Oudeschild van de Gouden Eeuw. Pronkstuk van het museum is een 18 x 4 meter grote maquette van de Reede van Texel. Deze maquette laat tot in detail het indrukwekkende schouwspel van de honderden schepen voor de kust van Texel zien. Bezoekers kunnen met speciale kijkers zelf inzoomen op deze taferelen, waarbij ze spannende animaties te zien krijgen. Op de 20 meter lange wand achter de maquette worden animeerde taferelen uit schilderijen uit de 17e eeuw getoond, die een kijkje geven in het dag- en nachtritme van het leven op zee. Een negental wonderkamers nemen de bezoeker verder mee in de wereld van de Reede. In iedere wonderkamer wordt aan de hand van een personage uit de 17e eeuw de geschiedenis tot leven gewekt door middel van een ruimtelijke installatie of een collectiestuk.

Op de eerste verdieping is een onderzoekslaboratorium ingericht waar bezoekers verloren gegane objecten kunnen bewonderen, afkomstig uit scheepswrakken die gevonden zijn voor de kust van Texel. Ontelbare objecten uit de 17e en 18e eeuw liggen uitgestald in glazen vitrines. De vitrines zijn ingericht op archeologisch thema, maar er is ook een vitrine waarin alle objecten worden getoond die op één enkel schip zijn gevonden. De gevonden objecten roepen vragen op over de geschiedenis van de zeevaart. Door de objecten te koppelen aan verschillende perspectieven, komen deze in een bepaalde context te staan waardoor ze ons een nieuwe blik op de geschiedenis gunnen. In de tentoonstelling is ook plaats ingeruimd voor de vondsten van amateurduikers.Op de begane grond zijn een museumcafé en een museumwinkel gevestigd. Naast een functie voor het museum dient deze ruimte ook als ontmoetingsplaats voor bewoners van Texel. Doordat de vloer van deze ruimte uit straatstenen bestaat, wordt het open karakter benadrukt. De straat, de museumwinkel, het museumcafé en het terras aan de achterkant worden zo met elkaar verbonden. De museumwinkel is ingericht als een moderne visafslag. Karakteristieke witte en blauwe viskisten zijn zowel in de balie als in de museumwinkel verwerkt. Het maritieme gevoel komt ook terug in de inrichting van het museumcafé, waar de stoelen zijn bekleed met gebruikte zeildoeken en reddingsboeien zijn uitgerust met de bewegwijzering. Aan het plafond hangt een grote kaart van Texel gemaakt van Texelse wol. De kaart van vilt en breiwerk is gemaakt door kunstenaar Erna van Sambeek met medewerking van verschillende vrouwen van Texel.

Locatie: Kaap Skil, Barentszstraat 21 Oudeschild, Texel.

12-04-2012 2:00

Vrijdag 13 april presenteert het Architectuur Centrum Nijmegen (ACN) het educatieproject 'Gezocht: jonge architecten', een nieuw digitaal educatieproject met vele foto’s, filmpjes en een route door Nijmegen waarin architectuur centraal staat.

Gezocht: Jonge architecten is een onderwijsproject over bouwgeschiedenis en architectuur in vier wijken van Nijmegen: Bottendaal, De Biezen, Nijmegen-Oost en Willemskwartier. Er wordt een accent gelegd op het industrieel erfgoed. Het project is zowel voor bovenbouw primair onderwijs en voor onderbouw voortgezet onderwijs geschikt en kan ingezet worden als vervangend geschiedenis- en kunstvak- of erfgoedonderwijs.

Het project bestaat uit een usb-stick voor elke leerling, een werkschrift voor leerlingen met elf - vooral - tekenopdrachten en een werkboek voor leraren. De duur van het project is variabel. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden om het project in ongeveer 7 weken, een uur per week, te doorlopen of in te zetten tijdens een projectweek. De kosten voor het project bedragen 100 euro per groep. Gezocht: Jonge architecten is in opdracht van de gemeente Nijmegen, ontwikkeld voor het Architectuur Centrum Nijmegen door Marian van Steen, Bureau Buitenkans. Het project is te bestellen via info@architectuurcentrumnijmegen.nl

Programma vrijdag 13 april
14.00 – 14.15 uur Ontvangst Locatie: Thiemeloods, Leemptstraat 30 Nijmegen
14.15 – 14.45 uur Wandeling door de wijk Bottendaal met leerlingen van de Driemaster en wethouder Henk Beerten
14.45 – 15.00 uur Presentatie werk leerlingen Driemaster
15.00 – 15.15 uur Limonade en chips
15.15 – 15.30 uur Presentatie volwassenen en genodigden

11-04-2012 10:00

Design Post Amsterdam heeft haar deuren geopend. De interieurmerken Arco, Danskina, Eikelenboom, Flos, Kvadrat, Montis, Moroso en Palau presenteren hun collecties aan de Cruquiusweg 109 en 111 in Amsterdam.


Design Post Amsterdam is een nieuw interieur collectief met een totale oppervlakte van 1500 vierkante meter waar presentaties van designmeubelen, -verlichting, -karpetten en textiel getoond worden voor interieurachitecten, interieurprofessionals en consumenten. Naast presentaties met actuele designproducten organiseert Design Post Amsterdam ook events en workshops met inhoudelijke informatie voor professionals.

Afgelopen 29 maart vond de feestelijke opening plaats voor genodigden. Design Post Amsterdam is geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. 

06-04-2012 11:26

Deze week zijn de genomineerde projecten voor de Gulden Feniks 2012 bekendgemaakt. De prijs richt zich op het hergebruik van de bestaande gebouwde voorraad en kent drie categorieën: Renovatie, Transformatie en Gebiedstransformatie. Dit jaar waren er ruim tachtig inzendingen. De jury, onder voorzitterschap van Karin Laglas, nomineerde de volgende tien projecten voor de Gulden Feniks 2012:

Categorie Renovatie

  • De Koningsvrouwen van Landlust Amsterdam
  • St. Ignatiusgymnasium Amsterdam
  • Scheepvaartmuseum Amsterdam
  • De Toekomst Vlaardingen

Categorie Transformatie

  • Studentenhuisvesting Bomansplaats Eindhoven
  • Conservatorium Hotel Amsterdam
  • Pakhuis Hartelust Leeuwarden

Categorie Gebiedstransformatie

  • Transvaalbuurt Amsterdam
  • Katendrecht Rotterdam
  • Inverdan Zaandam

De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 6 juni tijdens de Provada in de Amsterdam RAI. Een overzicht van alle inzendingen is te vinden op www.guldenfeniks.nl/inzendingen.

03-04-2012 8:30

Arbeidsomstandigheden in de bouw blijft een punt van zorg. Reden voor een aantal bouwpartijen om de koppen bij elkaar te steken om een leidraad te ontwikkelen waarbij in de ontwerpfase al aandacht wordt besteed aan die veiligheid. Het gaat hierbij om de Leidraad V&G Verplichtingen en de V&G Ontwerpwijzer. Met deze  ‘instrumenten’ kunnen opdrachtgevers en architecten mogelijke arborisico’s als valgevaar, stof en fysieke belasting voorkomen.

Vakbond CNV Vakmensen is positief over twee nieuwe instrumenten in de bouwnijverheid, die kunnen helpen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. "Er komt meer aandacht voor gezonde en veilige ontwerpen. Dat is goed nieuws voor vakmensen. Want wij vinden het belangrijk dat al in de ontwerpfase van gebouwen aandacht is voor de vakmensen die het uiteindelijk moeten gaan bouwen, beheren en schoonmaken", zegt Arend van Wijngaarden, voorzitter van CNV Vakmensen. 

Van Wijngaarden: "Bij het ontwerpen van een gebouw moet je al bedenken hoe je dit veilig kunt bouwen, om ongelukken op de bouwplaats te voorkomen. Maar denk ook na over het schoonmaken van het gebouw. Is het reëel dat die enorme glasplaat op 30 meter hoogte aan de onderkant veilig schoon kan worden gemaakt? En hoe zit het met onderhoud? Stel dat het niet meer als kantoorpand voldoet, zijn er dan ook alternatieve bestemmingen voor het pand denkbaar? Welke materialen gebruik je als je rekening houdt met het milieu? Dit is een aantal vragen die architecten en ontwerpers zich aan de tekentafel zouden moeten stellen, om dan pas met een definitief ontwerp te komen."

In het project participeren Bouwend Nederland, FNV Bouw en CNV Vakmensen samen met Aedes en de Bond van Nederlandse Architecten (BNA). Zij worden ondersteund door Arbouw, Aboma en Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie.

Met de Leidraad V&G Verplichtingen kan op eenvoudige wijze worden beoordeeld of de risico’s zijn geïnventariseerd en zo veel mogelijk zijn weggenomen. Het instrument is bedoeld voor opdrachtgevers zoals woningcorporaties en projectontwikkelaars van (middel)grote bedrijven. De V&G Ontwerpwijzer biedt het volledige overzicht van alle mogelijke risico’s en maatregelen. Het is daarmee een belangrijk naslagwerk voor de bij de ontwerpfase betrokken partijen. De twee instrumenten helpen opdrachtgevers en architecten beter aan hun wettelijke verplichtingen te voldoen. Dit betreft het opstellen van een V&G-plan, het inventariseren van de arborisico’s en het doen van suggesties voor maatregelen.

Tijdens bijeenkomsten die Aedes en de BNA in april organiseren, worden architecten en medewerkers van corporaties uitgebreid over de Leidraad V&G Verplichtingen en de V&G Ontwerpwijzer geïnformeerd. Daarnaast kan een gelimiteerd aantal corporaties, architecten en bouwbedrijven de komende tijd kosteloos gebruikmaken van deskundige begeleiding.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >