Nieuws


28-02-2012 9:00

KWS Infra legt 20 procent van onze wegen aan en is marktleider in de Nederlandse asfaltmarkt. Het bedrijf kent een echte mannencultuur. Na meer dan 70 jaar op dezelfde locatie in huiselijke sfeer kantoor te hebben gehouden, ging KWS Infra in 2011 op zoek naar een nieuwe locatie voor haar vestiging in Amsterdam. Zij kozen bewust voor het aan boord brengen van een vrouwelijke ontwerpteam uit Utrecht: VOID interieurarchitectuur leverde het nieuwe interieurontwerp.

Met de stap om te verhuizen naar een nieuw pand, besluit KWS Infra ook over te stappen naar een nieuwe manier van werken; van kamertjescultuur naar mobiele werkplekken en transparantie. Het project betreft 1500 vierkante meter kantooroppervlakte bestaande uit twee verdiepingslagen met een interne verbinding. VOID interieurarchitectuur kreeg twee richtlijnen mee bij de opdrachtformulering. De functie 'bar' moest prominent terugkomen in het nieuwe ontwerp. Daarnaast gaf KWS aan geen 'design' kantoor te willen hebben.

De vorm van het gebouw, een diamant, vormde een uitdaging voor de indelingsplattegrond. Er werd gekozen voor een aantal afgesloten maar transparante kantoren langs de buitengevel en in de hoeken van het pand. In het midden ontstonden zo aan weerszijde van de functionele kern open zones. De verschillende afdelingen hebben hier hun eigen open vleugel gekregen. Binnen de vleugels zijn zones gecreëerd middels semi hoge (oranje) archiefwanden en apothekerskasten aan de werkplekken. De minimalistische glaswanden van de afgesloten kantoren vormen een contrast met de hierop afgebeelde zwartwit fotografie van KWS personeel op de bouw; een mooie verwijzing van de tekentafel naar het werk in het veld.

In het interieurplan is een speciale rol weggelegd voor het logo van KWS Infra. Zowel het geabstraheerde logo (een snijkop) als de outline van de architectuur (een diamant) hebben geïnspireerd tot een rockscape-achtige vormentaal in de basis van het interieurplan. Zo is het KWS logo opgeblazen en functioneel verwerkt in het vloerplan om de verschillende functionele zones aan te geven. In totaal zijn drie verschillende type vloeren toegepast: linoleum, geweven pvc en een geweven zachte vloerbedekking. Allen in grijstinten. Op de wanden rondom de kern is het logo toegepast in cosmetische grafische elementen. De basis van het interieur is neutraal in wit en grijstonen. Oranje is de accentkleur uit de huisstijl van KWS en wordt toegepast in onder andere het tegelwerk en de stoffering van de akoestische panelen.

Er is gekozen voor een functionele vormentaal zonder ogenschijnlijk design fratsen en met een knipoog naar debouwwereld versus de designwereld. Er is relatief veel maatwerk toegepast. Hierbij is onder andere gebruik gemaakt vangelakte OSB meubelplaten en berken multiplex. Speciaal ontworpen grote haken en handgrepen verwijzen naarde no-nonsense vormentaal uit de bouwkeet.Aan de open werkplekken voor onder andere de afdelingen calculatie en werkvoorbereiding zijn speciaal ontworpenverrijdbare A0 tekentafels en mobiele presentatiewanden toegevoegd. Hieraan kan een snel overleg wordengevoerd of een scheidingswand mee worden gecreëerd. De knaloranje gang scheidende kastenwanden met akoestische schuifdeuren zijn aan de achterzijde voorzien van bulletinboard waarop eveneens A0 tekeningen kunnen worden opgehangen.

 

Foto: Roos Aldershoff fotografie


De bar heeft een prominente plek gekregen binnen het ontwerp, een belangrijke wens vanuit het programma van eisen. Er is een grote open keukenwand geplaatst met daarvoor een volledig oranje betegelde bar. Aan de lange familietafel wordt gezamenlijk geluncht, maar ook gewerkt aan een laptop. De plek van de postvakkenkast die de hoek om gaat zorgt voor een ontmoetingsmoment. De hoge keukenwand is geplaatst als scheidingswand tussen het ontspan gedeelte van de lunchruimte en de grote vergaderruimte erachter. De hoge kastjes in de keukenwand kunnen worden bereikt d.m.v. een über-design Italiaans uitvouwbaar trapje, een statement van VOID. Net als de enorme klok bij de entree, die aangeeft dat design leuk én functioneel kan zijn!

Ruimte: 1500m2
Locatie: Amsterdam
Oplevering: December 2011
Projectmanagement: Cerius Projects
Architect: VOID interieurarchitectuur

www.voidinterieurarchitectuur.nl

27-02-2012 9:31

De dooi heeft ingezet, het voorjaar zit in de lucht en Design District (voorheen 100% Design) komt er weer aan. Met nu al een kleine 100 kwalitatieve namen op de lijst belooft het een fantastische editie te worden. Onder de laatste aanwinsten staan namen als Modular Lighting, FLOS en Moroso. Liever deelnemen dan bezoeken? Er is momenteel nog (beperkt) plek voor deelnemers met topdesign. De deelnemerslijst is te zien op: www.designdistrict.nl

 

Het Hembrugterrein in Zaandam vormt dit jaar het decor voor Design District. Hier werd tot 2003 in het diepste geheim munitie geproduceerd en getest. Tijdens het evenement worden exclusieve rondleidingen gegeven over het - doorgaans niet toegankelijke - terrein. Een voorproefje van wat daar te zien is, valt te bekijken op de  Facebookpagina van Design District.

21-02-2012 12:00

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker aspect van vastgoed. Niet alleen bij nieuwbouw, maar ook bij renovatie. Duurzaam bouwen levert een bijdrage aan de vermindering van CO2-uitstoot en bovendien realiseert duurzaam vastgoed een hogere huurprijs of koopsom.

Architecten zien duurzaamheid niet meer als een hype, maar als een trend die de toekomst van het bouwproces in grote mate zal beïnvloeden. Dit is één van de resultaten uit een rapport van de European Architectural Barometer. De duurzaamheid van vastgoed, zowel bij nieuwbouw als bij renovatie speelt een steeds belangrijkere rol. Ook de overheid onderkent het belang en hanteert inmiddels het energielabel C als minimale eis voor het duurzame inkoopbeleid van de overheid.

Renovatie van gebouwen is een belangrijk middel om bestaand vastgoed beter te benutten en leegstaande vierkante meters op te waarderen. Renovatie en hergebruik van panden bieden een oplossing voor het leegstandprobleem. Uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht en Berkeley University is gebleken dat de verkoopwaarde van duurzame kantoorpanden met ongeveer 17 procent stijgt, onder andere vanwege een hogere huur en betere bezetting.

Dat aanpassingen niet ingewikkeld en ingrijpend  hoeven te zijn toonde specialist in klimaatwerkstukken,Aklima op de VSK-beurs in Utrecht. Alklima presenteerde tijdens deze beurs het R2-systeem, waarmee zonder veel hak- en breekwerk de installaties van een gebouw energiezuiniger kunnen worden gemaakt.. Algemeen Directeur Arjen de Jong van Alklima: “In de vastgoedsector kan veel worden bereikt door het uitvoeren van een duurzame en innovatieve renovatie. Door minder energieverbruik stijgt het gebouw niet alleen in waarde, ook de exploitatiekosten nemen af. Bovendien zorgt een goede installatie voor een verbetering van het comfort voor de huurder.”

Het City Multi R2 systeem voldoet aan alle doelstellingen die de EU oplegt op het gebied van duurzaamheid. Bovendien doet het systeem geen aanspraak op fossiele brandstoffen als gebruik wordt gemaakt van groene stroom. R2 wordt in dat geval ook goed gewaardeerd binnen het duurzaamheidscertificaat BREEAM-NL. Het City Multi R2 systeem van Mitsubishi Electric kan meerdere ruimtes in een gebouw tegelijkertijd koelen en verwarmen. De warmte-uitwisseling leidt tot forse energiebesparingen. Het systeem is 100 procent individueel regelbaar.

17-02-2012 9:46

Na drie succesvolle avonden in Nijmegen gaat de theatermonoloog ‘Boven de stof’ over de Nederlandse architect Hendrik Wijdeveld (1885-1987) het land in. De voorstelling is nog te zien in Den Haag, Zwolle, Arnhem en Nijmegen (zie www.bovendestof.nl).

In ‘Boven de stof’ staat het leven en werk van de visionaire architect Hendrik Wijdeveld centraal. Neem de stedeloze stad: een spraakmakend idee, waarin wonen niet langer individueel bepaald is, maar deel uitmaakt van een ecologische hoofdstructuur.


 Ontwerp Wijdeveld ‘De stedeloze stad’/ Bron: NAI Beeldbank

Of een diepe schacht in de aarde van 24 kilometer, waaromheen ondergronds gebouwd kon worden. Wijdeveld maakt zijn leven lang – hij werd 101 –grootse plannen. Veel van zijn ideeën zijn nooit uitgevoerd, maar hebben menig kunstenaar geïnspireerd.

De theatermonoloog brengt een hommage aan architect en visionair denker Wijdeveld en biedt stof tot nadenken en discussie over de waarde van visionaire standpunten in de huidige architectuur.

13-02-2012 8:44

De inschrijving voor de IMI Awards 2012 is geopend. De awards worden uitgereikt tijdens de vakbeurs voor hout- en plaatmateriaalbewerking HOUT 2012, dinsdag 2 tot en met vrijdag 5 oktober in Ahoy Rotterdam. Er is een award voor het slimste, handigste en mooiste product of project van een interieurbouwer of meubelmaker. Hiervoor is een jury- en een publieksprijs te vergeven. Nieuw deze editie is de aanmoedigingsprijs voor studenten van één van de interieurbouwopleidingen.

 

De initiatiefnemers van de IMI Awards zijn Vaktijdschrift Interieurbouw en VNU Exhibitions Europe. Esmée Beekman, projectmanager van HOUT legt uit: “Interieurbouwers en meubelmakers moeten meer laten zien wat ze kunnen. Op een mooi interieur staat tenslotte zelden of nooit wie het gemaakt heeft. De IMI moet de vakman promoten.” De genomineerde producten worden tijdens HOUT tentoongesteld. Hier worden ook de winnaars bekend gemaakt.

 

De jury hoopt dat voor komende IMI meer handigheidjes voor in de werkplaats of slimme oplossingen voor praktijkproblemen worden ingezonden. De inzendingen voor de eerste IMI in 2010 toonden de hele breedte van het vakgebied: van een houten USB-stick tot complete winkelinterieurs. Met als grootste gemene deler: passie voor het ambacht. En dat was precies wat de organisatie wilde. Zo ongeveer alles wat interieurbouwers en meubelmakers konden bouwen kwam voorbij. Verrassend was dat het materiaal ‘hout’ niet altijd de belangrijkste factor was, al was het nergens afwezig.

 

In 2010 was de winnaar van de juryprijs Van der Plas Meubel & Project met de ‘driedimensionaal gebogen hemels’. De publieksprijs is uitgereikt aan de waterzuinige, ergonomische badkuipen van Els Klaver en Paul Dams.

 

Meer informatie en inschrijven voor de awards kan tot vrijdag 18 mei via www.hout.nl.

 

13-02-2012 8:12

De VIBA (Vereniging Integrale Bio-Logische Architectuur) organiseert op 1 maart aanstaande VIBA café. Architect Yaike Dunselman vertelt deze avond over zijn persoonlijke zoektocht in de architectuur.

 

'We leven in een tijd van ongekende mogelijkheden, we reizen over onze gehele planeet, ‘ster’ architecten bouwen tot in alle continenten, bouwmaterialen komen van over de hele wereld en in de vormgeving kunnen we ons laten leiden door ieders persoonlijke voorkeur. We kunnen ons verwonderen over fascinerende bouwwerken waar materiële uiterlijkheden lijken te domineren. Dat architectuur naast een materiële ook nog een andere dimensie heeft is in deze huidige vormgeving niet altijd vanzelfsprekend af te lezen.

 

Architect Yaike Dunselman wil in een werkbericht zijn persoonlijke zoektocht zichtbaar maken, weg van fascinatie op zoek naar ‘schoonheid’. Weg van uiterlijkheden, op zoek naar de individuele vraag van iedere bouwopgave. Op zoek naar een architectuur die de mens in staat stelt zich met onze aarde te verbinden, waar het om de immateriële aspecten van architectuur gaat, om de “hechting” aan schoonheid. Zodat we ons met onze omgeving kunnen verbinden, dat we ervaren: “dit is de wereld waarin ik leef, die ik verzorg, waar ik verantwoording voor neem!”, aldus de VIBA.

 

Yaike Dunselman (1972) heeft architectuur gestudeerd aan de “Alanus Hochschule für Kunst und Geselschaft” te Alfter bei Bonn (D). In 2003 heeft hij met zijn collega Lars Frerichs het architectenbureau 9°architecture opgericht. In 2004 won het bureau een ontwerpwedstrijd voor de nieuwbouw van een schoolgebouw in Wattenscheid (D), dit betekende dat vesting van 9°architecture in Duitsland kort daarop werd opgericht. Sinds de start van 9°architecture bestaat een groot deel van het opdrachtenpakket uit woonzorg projecten. Het woon werk en zorgproject ‘Oosterdel’ te Broek op Langedijk werd in 2010 bekroond met een eervolle vermelding bij de ‘Hedy d' Anconaprijs’ voor excellente zorgarchitectuur.

 

Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Peter Schmid Auditorium, Service-instituut VIBA-Expo, Veemarktkade 8, gebouw B, De Gruyter Fabriek, 's-Hertogenbosch

Meer informatie en inschrijven: www.vibavereniging.nl

 

 

 

 

 

 

09-02-2012 8:26

Erick van Egeraat ontwerpt de nieuwe huisvesting voor het Erasmus University College (EUC) aan de Nieuwe Markt in het centrum van Rotterdam. In de voormalige gemeentebibliotheek en tot voor kort het onderwijsmuseum biedt deze nieuwe studie een breed vakkenpakket naar Amerikaans model waarbij de nadruk zal liggen op ‘Urban Challenges‘.

 Na een intensieve haalbaarheidsstudie in opdracht van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam en de Erasmus Universiteit, werd door het stedelijke monument uit 1923 als huisvesting voor het toekomstige EUC gekozen. Het ontwerp van Erick van Egeraat zet in op een versterking van de oorspronkelijke kwaliteiten van het gebouw. “Het ontwerp wordt licht en luchtig, een moderne onderwijsfaculteit in een prachtig monument” vertelt Erick van Egeraat.

 De nieuwe huisvesting omvat vijf verdiepingen met studieruimtes, collegezalen en personeelsvertrekken. Binnenin het gebouw zal het centraal geplaatste atrium vanaf de bagane grond door tot de nok van het gebouw lopen en zal het uitmonden in een glazen dak, waardoor het daglicht tot diep in het gebouw treedt. Het oorspronkelijke rijke interieur zal met zijn authentieke marmer, het orginele hang-en sluitwerk en het glas-in-lood worden gerestaureerd.

 Naar verwachting start de verbouw in juli 2012 en wordt in september 2013 opgeleverd.

 

Beeldmateriaal: Erick van Egeraat
 

07-02-2012 10:15

Bezoekers van Gevel 2012 (25, 26 en 27 januari, Rotterdam Ahoy) kijken over het algemeen met een goed gevoel terug op de beurs.   Zij zoeken gericht naar oplossingen voor bouwkundige vraagstukken en zijn op zoek naar inspiratie. De vakberus voldeed aan de vraag en kreeg van de bezoeker dan ook een 7, 1. Deze tevredenheid is ook terug te vinden in de 7,4 die de exposanten de beurs gaven. Ook de seminars en debatten in het Gevel Theater en de activiteiten daarbuiten waren in trek. De combinatie van Gevel en het evenement Material Xperience werd gewaardeerd.

Het bezoekersaantal van Gevel en Material Xperience bleef nagenoeg stabiel op 9.426. Bijna 90% hiervan heeft Gevel bezocht terwijl driekwart ook Material Xperience heeft bezocht. Door het wegvallen van de vakbeurs Licht & Architectuur, was het extra bezoek die deze beurs in 2010 aanbracht er niet.

De positieve trend zet door. 80 Procent van de bezoekers geeft nu al aan van plan te zijn om de beurs in 2014 weer te bezoeken. Project manager Martijn Carlier: “Van zowel bezoekers als exposanten heb ik veel positieve reacties gehad. Het was met name het gespecialiseerde karakter van de beurs en het goed afgebakende en hoogwaardige bezoekersprofiel dat mensen aansprak. Gevel brengt op een prettige wijze creativiteit en technische innovatie samen.”

Van de bezoekers is 34 procent eigenaar of directeur. De top-5 bezoekers was afkomstig van: architectenbureaus (19 procent), aannemersbedrijf/gevelbouwbedrijf (18 procent), groothandel in hout- en bouwmateriaal (9 procent), technisch ontwerp- en adviesbureau (8 procent) en bouwmaterialenindustrie (7 procent). De interesse gaat met name uit naar gevelbekledingsmaterialen (60 procent), gevelsystemen- en elementen (55 procent) en gevelrenovatie (43 procent).De volgende editie van Gevel is van woensdag 22 tot en met vrijdag 24 januari 2014. Op Gevel vindt de architect de nieuwste geveltechnieken, -vormgeving, - systemen en - oplossingen, referentieprojecten, lezingen en netwerkbijeenkomsten. Material Xperience wordt georganiseerd door Materia, het internationale materialenplatform, en Architectenweb, één van Nederlands grootste crossmediale uitgeverijen op het gebied van architectuur en materialen.

03-02-2012 10:48

Architect Michiel Riedijk presenteerde gisteren het definitieve ontwerp voor het nieuwe stadskantoor. Hetproject beslaat 25.000 vierkante meter en ligt middenin het oude middeleeuwse centrum van Deventer. Het ontwerp betreft een nieuw openbaar plein, de balies van de gemeente, de kantoren van het stadsbestuur en een panoramische wintertuin voor feesten en officiële bijeenkomsten. Het gebouw krijgt drie lagen, net als de omliggende huizen. Daarmee wil Riedijk aansluiten bijde Deventer stedenbouwkundige traditie van tuinen en binnenpleinen die met elkaar verbonden zijn door paden, gangen en poorten. Eind 2014 moet het nieuwe stadskantoor klaar zijn.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >