Nieuws


29-12-2012 9:35

Per 1 januari 2013 fuseert Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, met het Nederlands Architectuurinstituut en Virtueel Platform, kennisinstituut voor e-cultuur. De nieuwe naam van de overkoepelende organisatie luidt: ‘Het Nieuwe Instituut voor architectuur, design en e-cultuur’.

De bestaande projecten van Premsela krijgen zoveel mogelijk een plek binnen Het Nieuwe Instituut. Daarnaast zoekt Premsela de synergie tussen de disciplines in verschillende (nieuw te ontwikkelen) activiteiten.

Zie voor meer informatie over de fusie en het beleidsplan: www.premsela.org.

Het nieuwe adres luidt:
Het Nieuwe Instituut

Museumpark 25
3015 CB Rotterdam
Postbus 237
3000 AE Rotterdam

Telefoon algemeen: 010-4401200
Fax algemeen: 010-4366975

Alle medewerkers van Premsela blijven voorlopig bereikbaar onder hun huidige
e-mailadres.
 

20-12-2012 8:00

De Die in Amsterdam is een verpleeghuis met zes woonafdelingen met zorg voor mensen die revalideren, psychogeriatrie en verpleging in de laatste levensfase.Opdrachtgever Cordaan wilde verpleeghuis De Die bij de tijd brengen en kwam met de uitgangspunten: Als Thuis. Kern hiervan is dat de afdelingen voor de bewoners huiselijker, lichter en meer rust moet uitstralen.

Machinehuis Interieurarchitecten hebben voor De Die voor elke afdeling een eigen helder kleurenplan gemaakt, die de routing en het karakter van de afdeling versterkt. “Hoe verder je de afdeling oploopt, hoe lichter de kleur wordt”, aldus de interieurarchitecten. “Om de oriëntatie voor de bewoners te versterken, hebben we de wanden van de gangen nooit dezelfde kleur. Verder heeft elke afdeling een vogelnaam: Reiger, Fuut, Merel, et cetera. Door een grote visual van de vogel, zien de bewoners meteen als ze uit de lift komen of ze op hun eigen afdeling zijn of niet.”


De gangen lopen op elke afdeling uit op een binnenplein waar op de wanden een print van natuur- of straatbeeld is te zien. Mede door de grote ramen en het prettige licht is dit een ruimte waar de bewoners graag verblijven. “Elke afdeling heeft een voorkeur  uitgesproken voor de sfeer die de ruimte moest uitstralen. Daaruit hebben we verschillende thema’s gedestilleerd: een strand, bollenveld, bos en een wand met Amsterdamse gevels. Op de derde verdieping, waar geriatrische patiënten wonen, hebben we het Als Thuis-gevoel gecreëerd door de zusterposten weg te breken en woonkeukens te realiseren.”

Aan een lange tafel kunnen bewoners zelf meehelpen met koken. Bij de liftdeuren van deze verdieping is een ‘fopdeur’ gecreëerd: door een visual van typisch Amsterdamse geveltjes wordt de bewoners het zicht op de liftdeuren onttrokken. “In de eerste maanden na de oplevering is al gebleken dat de bewoners hierdoor minder snel van de afdeling lopen.”

Personeel en familie van de bewoners zijn enthousiast over de doorgevoerde veranderingen. “De bewoners zijn zelf vaak niet meer bij machte om aan te geven waarom ze graag in deze ruimte verblijven. Maar het feit dat ze het doen, zegt genoeg.”


Afdelingshoofd Wiet Janssen over de doorgevoerde veranderingen: “Bij het opnieuw aankleden van de gemeenschappelijke ruimten zijn de behoeften en voorkeuren van de cliënten toegepast, zoals rust en prikkelarme omgeving. Door bewust kleur- en materiaalgebruik is een stijlvolle en rustgevende omgeving ontstaan die de cliënten erg waarderen. Het wonen op de afdeling psychiatrie is intensief en stelt hoge eisen aan de kwaliteit van het interieur. Het gevaar bestaat dat snel een rommelige indruk ontstaat. Maar een jaar nadat de eerste veranderingen zijn doorgevoerd, zien de kamers er nog goed uit.”

17-12-2012 8:00

Heyligers design + projects heeft de opdracht verworven voor het interieurontwerp van het nieuwe hoofdkantoor van NUON in Amsterdam. Het bureau kwam als winnaar uit de bus na een uitgebreide Europese aanbesteding. 

NUON gaat 26.000 vierkante meter betrekken van het ‘nieuwAmsterdam Gebouw’ nadat het bouwkundig volledig is gerenoveerd. Het is gelegen in het ‘Amsterdam Arena’ gebied in Amsterdam Zuidoost. ‘NieuwAmsterdam’ stamt uit 1984 en is een ontwerp van de ‘Architekten Cie’, die ook verantwoordelijk is voor de bouwkundige renovatie. De oplevering van het kantoor staat gepland voor het laatste kwartaal van 2013 en er zullen dan circa 2000 medewerkers van NUON, in een voor Het Nieuwe Werken ontworpen omgeving, hun werkplek vinden.

De doorlooptijd van het interieurproject zal iets langer zijn dan een jaar. De bouwkundige renovatie is inmiddels in volle gang waarbij aansluitend het interieur zal worden uitgevoerd. Na oplevering zal het kantoor met een ‘energielabel A’ en een ‘Breeam very good’ zijn geclassificeerd.

Het project sluit volgens het ontwerpbureau uitstekend aan bij de ambitie van Heyligers design + projects’ om met name de bestaande gebouwde omgeving te hergebruiken, waarbij al dan niet gekozen wordt voor een nieuwe bestemming.

16-12-2012 8:00

Het door Hekkenberg Architects verbouwde Vermeyden Delicatessen in Rotterdam is met het leggen van de laatste hand aan de gevelrenovatie voltooid. De Hofleverancier aan de Nieuwe Binnenweg heeft binnen drie maanden een complete metamorfose ondergaan."De winkel heeft een grootstedelijke uitstraling gekregen en het winkeloppervlak is door slimme ingrepen flink vergroot", aldus de woordvoerder van het architectenbureau.

Uit de drie aaneengesloten winkelpanden van Hofleverancier Vermeyden Delicatessen is door de renovatie één ruime, transparante winkel ontstaan. Bestaande bouwmuren zijn verwijderd en de oorspronkelijke hoogte van bijna vijf meter is hersteld. "Kleine vensters her en der bieden een onverwacht doorkijkje naar achterliggende trappenhuizen en werkruimtes. Robuuste staalkolommen, kaal metselwerk maar tegelijkertijd een gedetailleerde afwerking, geven de winkel een grootstedelijke uitstraling met industrieel karakter. Daarmee vormt de nieuwe opzet van de winkel een verwijzing naar de ambachtelijke waren die er over de toonbank gaan: eerlijk en puur, maar tegelijkertijd verfijnd."

In de vernieuwde winkel worden op verschillende ‘eilanden’ de diverse waren op een eigen, passende manier gepresenteerd. Zo is er onder meer een koelversgedeelte met roestvrijstalen snijtafels, een broodjesbalie van blank grenen en eiken wijnstellingen. Het effectieve winkeloppervlak is door de verbouwing van 180 vierkante meter vergroot naar 225 vierkante meter, waardoor ruimte is ontstaan voor een espressobar en een lunchcorner.

"De glazen voorgevel van het pand is opgebouwd uit een slanke aluminium vliesgevel gemonteerd op grenen binnenstijlen. De plint is van natuursteen en de portieken naar de bovenwoningen zijn afgewerkt met een handgevormde, donkergroen geglazuurde tegel. De gevel herinnert hiermee weer aan de karakteristieke opbouw van veel winkelpanden aan de Nieuwe Binnenweg."

Hekkenberg Architects is een Rotterdams architectenbureau, in 2002 opgericht door Joris Hekkenberg. Het bureau werkt vooral aan woningbouw-, retail- en onderzoeksopdrachten, vaak met een stedenbouwkundige component. Voorbeelden zijn woningen op IJburg (Amsterdam) en een studie naar nieuwe terp-boerderijen in Noord-Brabant.

14-12-2012 13:09

Het interieurproject voor Tribal DDB heeft i29 interior architects een German Design Award opgeleverd. Uit meer dan 1.500 deelnemers wees een onafhankelijke jury 10 winnaars aan in de categorie Architectuur en Interieurontwerp. De winnaar van de publieksprijs zal worden bekendgemaakt tijdens de officiële uitreiking van de German Design Award 2013, die plaatsvindt tijdens de Ambiente, de internationale sfeerbeurs op het gebied van interieurontwerp en ‑inrichting. Deze wordt gehouden op 15 februari 2013 in Frankfurt/Main. Meer informatie over de awards op www.german-design-council.de/designpreise.

13-12-2012 9:02

Het Veenendaalse architectenbureau A12 Architecten en zusterbedrijf CNL Management maken een doorstart. De bureaus, die in oktober door de economische crisis in een faillissement belandden, kunnen de werkzaamheden voortzetten onder de namen A12 architectuur bna en CNL Bouwplanadvies & Management.

Die doorstart is mogelijk nu met de curator overeenstemming is verkregen over de overname van materiële en immateriële activa uit de faillissementen. De orderportefeuille is zodanig gevuld dat directeur Ton Bons en de betrokken medewerkers vertrouwen op een succesvolle doorstart van beide bedrijven.

Recent heeft, na een gewonnen prijsvraag, de ondertekening van de Realisatieovereenkomst voor de nieuwbouw van twee basisscholen in Rhenen, de Cuneraschool en de Springplank,  plaatsgevonden. Dit is een van de projecten, die in een succesvolle doorstart een rol spelen. A12 architectuur bna voert de opdracht uit in samenwerking met BAM Utiliteitsbouw uit Utrecht. De LEAN-methodiek, een methode die via procesinrichting faalkosten in de bouw beperkt, is leidend.
Verder heeft A12 architectuur bna projecten op het gebied van beschermd wonen, collectief particulier opdrachtgeverschap en duurzaam bouwen in uitwerking of in aanbouw. Zo is ook de nieuwbouw voor Unit4 (noordzijde van de A12) in volle gang.

CNL Bouwplanadvies & Management  heeft de realisatie van verschillende woon- en zorgprojecten als hoofdbezigheid. Vernieuwing van woondiensten, service- en zorgverlening en wijzigingen in regelgeving en marktomstandigheden vergen nieuwe oplossingen. In combinatie met hergebruik van monumentale panden leidt dit, samen met de betrokken architecten, eigenlijk steeds tot aansprekende projecten.

A12 architectuur bna en CNL Bouwplanadvies & Management zijn nieuwe bureaus, die, zoals hun 'voorgangers', willen bijdragen aan een kwalitatief hoogwaardige woon-, werk- en winkelomgeving. Duurzame kwaliteit is daarbij het kernthema, niet alleen als ideaal, maar vooral als enorme businesskans voor alle betrokken partijen.
Ton Bons: “Onze medewerkers en ik zijn dankbaar voor de geweldige steun en de loyale reacties van opdrachtgevers en leveranciers in de moeilijke periode, die achter ons ligt. We grijpen deze kans met beide handen aan en zijn ervan overtuigd dat deze doorstart succesvol wordt, ondanks de economische tegenwind.”
 

11-12-2012 9:30

"Het ontwerp van NIOO KNAW in Wageningen is het voorbeeld van de zoektocht naar een optimum tussen energie- en materiaalgebruik enerzijds en constructieve en functionele eisen anderzijds. Hout is in dit ontwerp de vereenzelviging van de duurzaamheid die dit gebouw in al zijn elementen ademt, zonder ook maar enige concessie te doen aan de esthetische kwaliteit. Dit alles heeft volgens de jury geleid tot een nieuw pronkstuk in de Dutch Design-traditie waarbij hout zich manifesteert in uitzonderlijke, hoogstaande architectuur.” Met deze lovende woorden overhandigde juryvoorzitter en BNA-directeur Fred Schoorl de bokaal van de Houtarchitectuurprijs ‘de Krul’ aan Claus en Kaan Architecten. De prijsuitreiking van de Houtarchitectuurprijs vond plaats tijdens de Nationale Houtdag in de Nieuwe Kerk in Den Haag.
 


De Houtarchitectuurprijs is een initiatief van Centrum Hout. De prijsvraag vindt eens in de twee jaar plaats om bouwprojecten te belonen die de toepassingsmogelijkheden en eigenschappen van hout optimaal tot hun recht laten komen. In totaal kende de Houtarchitectuurprijs in 2012 zevenzestig inzendingen www.dehoutprijs.nl.


Voor het eerst werd er deze editie van de Houtarchitectuurprijs ook een Oeuvreprijs uitgereikt. Hans Ruijssenaars ontving deze prijs uit handen van Fred Schoorl gezien zijn belangrijke en decennialange bijdrage aan de waardering van hout als volwaardig bouwmateriaal. “Was het in de jaren zeventig van de vorige eeuw nog ‘not done’ om hout te gebruiken, Ruijssenaars bewees keer op keer het tegendeel met zijn subtiele, maar prominente houtgebruik op die plaatsen waar de eigenschappen van hout de zeggingskracht van zijn ontwerpen versterkte.”, aldus Schoorl. Ruijssenaars onmiskenbare zoektocht naar de veelzijdigheid en toepassingsmogelijkheden van hout in de gebouwde omgeving heeft prachtige resultaten als uitkomst. Spraakmakend zijn de Stadserf te Schiedam en de faculteit Rechten van de universiteit in Leiden.

Tijdens de Houtdag werden nog twee prijzen uitgereikt. Zo ging de Houtinnovatieprijs naar de klimwand van ONL. Voor de hoofdprijs bij de studentenprijsvraag Woodchallenge mochten zelfs drie winnaars naar voren komen: Wouter van Leen van de Hogeschool Amsterdam. Hij  ontwikkelde de kinderstoel WoeSL. Tunis Hoekstra van de Technische Universiteit Delft. Hij ontwierp een licht gevouwen modern ogende kap van gelamineerde spanten op een ruïne van de steenfabriek ‘De Liesbosch’. En als derde: Eelko Kroon van de Technische Universiteit Delft. Hij maakte een tekenprogramma, waarmee schrankstijfheid kan worden gegarandeerd bij het stapelen bij houtskeletbouw. De drie studenten werden beloond met een gedeelde eerste prijs.

11-12-2012 8:30

Migratiekantoor Everaert Advocaten betrekt een nieuw kantoor aan het IJdock in Amsterdam. AbrahamsCrielaers is verantwoordelijk voor het interieurconcept.

Het IJdock bevindt zich op een dynamische locatie in Amsterdam die twee werelden verbindt; de ruimte van het IJ enerzijds en de kleinschaligheid en variatie van de stad anderzijds. Zeinstra en Van Gelderen heeft een gebouw ontworpen waarin dit contrast verbonden wordt en waarin de zichtlijnen de contouren vormen. Het gebouw en de inspirerende omgeving vormen de basis van het creatieve concept. Het indelingsplan volgt het frisse en open karakter van het gebouw en de omgeving. Openheid en beslotenheid zijn ook terug te vinden in het kantoor dat een warme en professionele sfeer uitstraalt. Openheid past bij het internationale karakter van de bezoekende cliënten. Beslotenheid past bij de vertrouwelijkheid en het confidentiële karakter binnen de advocatuur.
Dit alles heeft geleid tot een interieurontwerp waarin, rondom de bestaande facilitaire kern, een houten huid is gecreëerd welke deels doorloopt in plafond en vloer. Het archief, het dossier/copycentrum, de open keuken en de bibliotheek bevinden zich in deze intieme besloten kern. De geïntegreerde wereldkaart, die de wand omvouwt, accentueert op een subtiele manier het internationale karakter van het werkgebied van de opdrachtgever. De kern is omgeven door een open ruimte met veel glazen wanden. Een gevlochten vinylvloer in aardse tinten verbindt het geheel. Het patroon van de vloer komt terug in folies op de glaswanden.

In het kantoor wordt zowel in de open ruimtes als in gesloten kantoren gewerkt. Er is ruimte om geconcentreerd en in teams te werken. Het totale kantoor omvat een receptie, wachtruimte, spreekkamers, enkele en dubbele advocatenkamers, workbenches in een grote open ruimte, een geïntegreerd dossier/copycenter en een grote multi-purposeruimte waarin keuken en bibliotheek zijn opgenomen.

07-12-2012 14:11

In het kader van het festival Fantastic van Lille 3000 is ‘Space Oddity: Design/Fiction’ een verkenning van terugkerende thema's uit de sciencefiction die ook voorkomen in het werk van hedendaagse ontwerpers: kosmologie, het bovennatuurlijke, het hiernamaals, aliens. De naam verwijst uiteraard naar de hitsingle van David Bowie. In de muziek, de teksten maar ook de sfeer van de eerste video clip uit 1969 draagt het liedje de stempel van een tijdperk in de ban van de eerste expedities van de mens in de ruimte, de eerste stappen op de maan, de evolutie van de wetenschappen, technieken en vormen. De architectuur, design, mode, elektronische apparatuur, consumptieobjecten, literatuur en film nemen vormen aan van capsules, hebben synthetische materialen en speciale effecten die verwijzen naar het onderzoek in de luchtvaart. De space age beleeft haar hoogtepunt. Dat decor vormt het vertrekpunt van de tentoonstelling.

Een onderdompeling in de gouden jaren van de SF die maar zo lang duurt als een clip, alvorens de bezoeker voort te drijven naar een ander tijdperk: het zijne. Heeft sciencefiction de dag van vandaag nog zin? Is zij niet ingehaald door ontwikkelingen in de wetenschap en technologie? Het eerste deel van de tentoonstelling strekt zich uit als een wandeling in een sfeer die de fascinatie van de mens uitdrukt voor eigenaardigheden van de ruimte. Het tweede luik van de tentoonstelling buigt zich meer  specifiek over de nieuwe middelen waarover ontwerpers tegenwoordig beschikken en die de inzet van het design verder stuwen naar de toekomst, zoals informatica. Wat vroeger futuristisch leek, is nu een gewoon apparaat geworden. ‘Space Oddity: design/fiction’ toont werk van: Aldo Bakker, de gebroeders Campana, Nacho Carbonell, Wendell Castle, Hussein Chalayan, Matali Crasset, Drift, Dunne & Raby, Olafur Eliasso, Patrick Jouin, Markus Kayser, LAb(au), Julian May or, OS and OOS, Unfold Jolan van der Wiel, Dirk Van der Kooij Iris Van Herpen,Vibskov & Emenius, Marius Watz, radproduct. De tentoonstelling loopt tot 10 maart 2013. Meer informatie op www.grand-hornu-images.be

06-12-2012 11:39

In Rio de Janeiro is de Braziliaanse architect Oscar Niemeyer op 104-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de website nos.nl. De op 15 december 1907 geboren Niemeyer geldt als pionier van de moderne architectuur. Niemeyers naam is onlosmakelijk verbonden aan de Braziliaanse hoofdstad Brasilia, waarvoor hij tientallen belangrijke gebouwen ontwierp, waaronder de kathedraal van Brasilia.

Niemeyer ontwierp meerdere spraakmakende gebouwen, zoals het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York, de Sambadrome in Rio de Janeiro en het museum voor moderne kunst in Niterói. In de jaren '40, '50 en '60 maakte hij opzienbarende gebouwen, die soms meer op enorme beeldhouwwerken leken. Zijn belangrijkste leermeester was de Zwitsers-Franse architect Le Corbusier.
Niemeyer woonde jarenlang in Parijs, van waaruit hij bouwprojecten in andere landen leidde.

http://nos.nl/artikel/448356-architect-oscar-niemeyer-overleden.html

06-12-2012 11:24

De jury van de AM NAi prijs heeft de knoop doorgehakt. Uit 49 inzendingen nomineerden zij vier jonge, Nederlandse architecten(bureaus). Op woensdag 12 december om 20.00 uur wordt bekend wie van hen met het prijzengeld van 10.000 euro naar huis gaat. Belangstellenden zijn van harte welkom op de prijsuitreiking in het NAi.

De architectuurpraktijk is onderhevig aan drastische veranderingen. Hoe spelen architecten hierop in? Hoe gaan jonge architecten om met de huidige vraag en hoe spelen zij met actuele thema’s? Tijdens de uitreiking van de AM NAi prijs zullen verschillende vragen en thema’s aan bod komen, maar het is vooral een viering van creativiteit en innovatie onder jonge architecten.

De AM NAi prijs is een initiatief van het NAi en gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en wordt sinds 2002 tweejaarlijks uitgereikt aan een jonge architect in Nederland voor het beste gerealiseerde ontwerp. Hiertoe worden de genomineerde projecten opgenomen in de collectie van het NAi, één van de meest omvangrijke en gerenommeerde architectuurcollecties ter wereld. Op deze manier wordt de collectie verrijkt en bouwt het NAi hiermee aan een representatief overzicht van het beste wat de Nederlandse architectuur te bieden heeft.

De volgende vier projecten werden door de jury genomineerd:

  • Noorderparkbar (Amsterdam) – bureau SLA en Overtreders W
  • Zwarte Parel (Rotterdam) – Zecc Architecten
  • Het Schieblock (Rotterdam) – ZUS
  • Faculty Club (Tilburg) – Shift Architecture Urbanism

De winnaar ontvangt 10.000 euro, de overige drie genomineerde bureaus ontvangen elk 1000 euro.

De jury bestaat uit Mariet Schoenmakers (directeur van AM Concepts), Ole Bouman (directeur van het NAi), Yvonne Farrell (Grafton Architects, Ierland, winnaar Silver Lion for best promising practice), Loes Veldpaus, architectuurhistoricus, Olivier Thill (Atelier Kempe Thill, winnaar AM NAi prijs 2010), en Erikjan Vermeulen (Concrete, winnaar AM NAi prijs 2010).
De feestelijke uitreiking van de AM NAi prijs vindt plaats op woensdag 12 december om 20.00 uur in het auditorium van het NAi. Inschrijven wordt aanbevolen en kan via www.nai.nl/inschrijven


De prijs werd achtereenvolgens gewonnen door: MVRDV met Hagenland (Ypenburg); NL Architecten met de Basketbar (Utrecht); BAR Architecten met het Brugwachtershuisje (Middelburg), Powerhouse Company met Villa 1, Atelier Kempe Thill met Hiphouse en Concrete met CitizenM in Amsterdam.
 

04-12-2012 9:00

De inzendingstermijn voor de Gulden Feniks is geopend. Het Nationaal Renovatie Platform nodigt voor het derde jaar op rij projectteams van bijzondere renovatie- en (gebieds)transformatieprojecten uit een project in te zenden voor de Gulden Feniks. Deze prijs richt zich als enige exclusief op de bestaande bebouwde omgeving.

Doel van de Gulden Feniks is het bevorderen van de kwaliteit van gebiedstransformatie, renovatie en transformatie. Bovendien wil de onafhankelijke jury met deze prijs hergebruik van de bestaande voorraad onder de aandacht brengen van een breed publiek. Uniek aan de Gulden Feniks is het karakter van een integrale prijs. Het gaat om duurzaamheid, functionele kwaliteit, culturele en maatschappelijke waarde, proceskwaliteit, economische aspecten, innovatie en techniek. In het voorjaar van 2013 maakt de jury de genomineerden bekend. De prijsuitreiking vindt plaats in juni op de Provada in de Amsterdam RAI.

De Gulden Feniks wordt jaarlijks toegekend in drie categorieën: Gebiedstransformatie, Renovatie en Transformatie. Opdrachtgevers, architecten, aannemers, gemeenten en andere direct betrokkenen kunnen projecten indienen die zijn opgeleverd in de periode van januari 2012 tot en met december 2012. Uitgebreide informatie over de voorwaarden en criteria staan op de website  http://www.guldenfeniks.nl.

De beoordeling van de inzendingen in opdracht van het Nationaal Renovatie Platform is in handen van een breed samengestelde jury. De jury van de Gulden Feniks bestaat uit tien leden met een eigen aandachtsgebied.

.

03-12-2012 8:00

De verhuizing naar Zaandam is de organisatie, deelnemers én bezoekers van Design District goed bevallen. Daarom vindt de tweede editie van dit evenement van 6 tot en met 8 juni 2013 weer plaats op het Hembrugterrein. Dat meldt de beursorganisatie.

"De goede bereikbaarheid, de gunstige ligging ten opzichte van Amsterdam en de vele gratis parkeerplaatsen zijn redenen om in 2013 in Taets te blijven. Ook is er nog veel te ontdekken op het 42 hectare grote terrein en werkt de overheid weer mee aan spannende rondleidingen voor bezoekers."

De inschrijving voor deelnemers is vorige week gestart en de eerste 30 partijen hebben al een plekje uitgezocht. "Heb je ook interesse of ken je ontwerpers of bedrijven die ook op Design District vertegenwoordigd moeten zijn? Laat het ons weten", aldus de beursorganisatie.

De beursorganisatie gaat de komende maanden hard aan de slag om de vorige editie weer te overtreffen en houdt betrokkenen op de hoogte via hun nieuwsbrief.

01-12-2012 8:01

Architectenbureau Paul de Ruiter heeft in samenwerking met Dura Vermeer de Design & Build competitie gewonnen voor het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor van Fluor. Bijzonder is dat de combinatie ook zorg draagt voor de herontwikkeling van de bestaande huisvesting in Haarlem.

Fluor is één van 's werelds meest toonaangevende, beursgenoteerde ingenieursbureaus op het gebied van engineering, procurement, construction, maintenance (EPCM) en projectmanagement en is al meer dan 50 jaar actief in Nederland. Het nieuwe hoofdkantoor, waarvan Fluor ook de eigenaar wordt, komt op steenworp afstand te liggen van Schiphol, op het duurzame bedrijvenpark de Beukenhorst-Zuid in Hoofddorp. De nieuwe huisvesting, met een omvang van 20.000 m2 bvo, zal ruimte bieden aan 900 arbeidsplaatsen.

Fluor wil door middel van de nieuwe huisvesting nog beter kunnen inspelen op de grootschalige internationale vragen die zij krijgen op het gebied van zowel petrochemische als duurzame energiewinning. Bij het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor is de specifieke werkwijze van Fluor, waarbij in zeer grote projectteams aan complexe projecten wordt gewerkt, een leidend principe geweest. Het gebouw vervult een belangrijke rol in het verbinden van alle medewerkers met als doel de samenhang, het werkplezier en de productiviteit te vergroten.

In het ontwerp stelt Architectenbureau Paul de Ruiter het welbevinden van de Fluor medewerker centraal. Zo zijn bijvoorbeeld alle werkvloeren optimaal georiënteerd op de zon, waarbij de gevel zo is ontworpen dat daglicht zoveel mogelijk binnen komt zonder lichthinder of opwarming te veroorzaken. Er wordt naar gestreefd het BREEAM Very Good certificaat te behalen. Op het dak komt 2.000 m2 aan zonnecellen, een Warmte- en Koude-Opslag (WKO) draagt zorg voor de verwarming en de koeling van het gebouw. Hierdoor wordt zowel het totale energieverbruik als de CO2 uitstoot sterk verminderd.

Sinds een aantal jaren zijn in de Nederlandse bouw geïntegreerde contractvormen zoals Design & Build sterk in opmars. Het belangrijkste kenmerk is dat de traditionele scheiding tussen ontwerp en uitvoering wordt opgeheven. Architectenbureau Paul de Ruiter, Dura Vermeer, DWA en Corsmit/Haskoning gaan integraal samenwerken om een zo intelligent mogelijke huisvesting voor Fluor te realiseren, met in acht neming van de hoogwaardige kwaliteits- en veiligheidseisen van het bedrijf en met een gegarandeerde opleverdatum en budgetbewaking. Tevens is er sprake van de overname van het bestaande, zeer verouderde pand van Fluor door het consortium en het maken van een concreet herontwikkelingsplan.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >