Nieuws


29-11-2012 10:45

Onlangs maakte de Architect in Rotterdam de winnaars bekend van de ARC12 Awards, een initiatief van de redactie van de Architect. De prijzen beslaan het hele vakgebied, van stoel tot stad, en zijn uitgereikt in de categorieën Stoelontwerp, Design, Interieur en Architectuur. Daarnaast is een Oeuvreprijs uitgereikt aan Maarten Kloos, medeoprichter en directeur van Arcam.

De winnaars van ARC12 zijn:

  • ARC12 Stoelontwerp: Michael Schoner met Brett Baguette
  • ARC12 Design: Michael Schoner met Z-Step
  • ARC12 Interieur: Puur interieurarchitecten met universiteitsrestaurant Lodewijk (Utrecht)
  • ARC12 Architectuur: Équipe voor Architectuur en Urbanisme met Proyecto Roble (Berkel-Enschot)
  • ARC12 Oeuvre: Maarten Kloos van Arcam

 

ARC12 Stoelontwerp: Michael Schoner met Brett Baguette
 


Volgens de jury, bestaande uit Ineke Hans, Jan Brouwer, Tiddo de Ruiter en secretaris Sander Woertman, had een stoel de beste kaarten. “De winnaar, Brett Baguette van Michael Schoner, scoort functioneel op alle vlakken goed. Hij is lichtgewicht, stapelbaar, stevig en eenvoudig te maken, nog afgezien van het feit dat de vorm aansprekend is. De stoel kan zo in productie worden genomen en heeft zelfs de potentie een klassieker te worden.”

 

ARC12 Design: Michael Schoner met Z-Step
 


De veelzijdige Z-Step van Michael Schoner is door de jury uitgeroepen tot winnaar in de categorie Design. Juryleden Piet Grouls, Juriaan van Meel, Willem van Ast, Richard Hutten en secretaris Harm Tilman zijn onder de indruk van de manier waarop een schijnbaar willekeurig element zoveel toepassingsmogelijkheden kan krijgen. “De Z-Step kan worden ingezet als expositiemeubel voor winkels, galeries en kantoren. Het is een sculptuur, die tegelijkertijd honderd procent dienstbaar en experimenteel is.”

 

ARC12 Interieur: PUUR interieurarchitecten met universiteitsrestaurant Lodewijk


Fotografie: Jeroen Musch / Liesbet Goetschalckx


In deze categorie koos de jury unaniem voor het Universiteitsrestaurant Lodewijk in Utrecht, een ontwerp van PUUR interieurarchitecten. “De grote rol die ambacht speelt in dit ontwerp kan Nederlandse architecten inspireren. In dit project is genuanceerd en subtiel met de geschiedenis omgegaan en de hedendaagse vertaling is aantrekkelijk en functioneel. Het project schenkt een bestaand gebouw een tweede leven en laat het opnieuw een rol spelen in de stad.” In de jury zitten Jeanne Dekkers, Frans de la Haye, Daniela Schelle, Martin van den Berg en secretaris Marit Overbeek.

 

ARC12 Architectuur: Équipe voor Architectuur en Urbanisme met Proyecto Roble


Fotograaf: René de Wit

Proyecto Roble door Équipe voor architectuur en urbanisme wint de ARC12 Architectuurprijs. “Dit zeer doordachte en in zorgvuldige samenwerking met alle partijen uitgewerkte kantoorgebouw in Berkel-Enschot is een bron van innovatieve oplossingen”, vindt de jury. Zij is onder de indruk van het feit dat deze oplossingen met veel aandacht zijn geïntegreerd in een coherent gebouw met een aangename belevingskwaliteit. “Het project is daarmee een compleet, goed uitgewerkt project dat wordt gekenmerkt door tal van innovaties, zowel in het proces al op het praktisch niveau van materialen, concepten en technieken.” Bart Mispelblom Beyer, Francesco Messori, Alijd van Doorn, Peter Erdtsieck en secretaris Maartje Henket vormen de jury van de ARC12 Architectuur.


ARC12 Oeuvre: Maarten Kloos


Fotograaf: Roelina Holtrop

De Oeuvreprijs wordt jaarlijks door de redactie van de Architect toegekend aan een persoon die een blijvende en vernieuwende bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de gebouwde omgeving. Voor deze eerste editie is Maarten Kloos, medeoprichter en directeur van het ARCAM (Architectuurcentrum Amsterdam) uitgeroepen tot winnaar. ARC12 Oeuvre is een initiatief van Gabriel, Interface en de Architect.

29-11-2012 10:39

Bij Canoof start aanstaande zaterdag 1 december de expositie 'A Tribute to Mies van der Rohe: Barcelonda Day'. Geïnteresseerden zijn tussen 12.00 en 18.00 uur van harte welkom om deze door Canoof en Knoll International geïnitieerde expositie te bezoeken.

Mies van der Rohe ontwierp voor het Duitse paviljoen voor de wereldtentoonstelling in 1929 te Barcelona, de Barcelona Chair & Ottoman. Deze ontwerpen worden nog steeds geproduceerd en zijn uitgegroeid tot ultieme classics. Toen Mies van der Rohe in 1937 naar de Verenigde Staten emigreerde, ontstond een hechte vriendschap met Florance Knoll. In 1948 kreeg Knoll International dan ook de rechten voor de fabricage en verkoop van de Mies van der Rohe Collection.

De expositie toont zowel nieuwe als vintage producten uit de Barcelona Collection. De tentoontstelling is tot zaterdag 15 december te bezoeken in de showroom van Canoof. Aanmelden voor de opening op kan via info@canoof.nl.

www.canoof.nl
www.knoll.com

29-11-2012 10:25

Prof. ir. Dick van Gameren wordt per 1 januari 2013 partner bij Mecanoo architecten in Delft. Van Gameren (1962) is de zesde partner binnen Mecanoo naast oprichter/creatief directeur Francine Houben, technisch directeur Aart Fransen en architecten Francesco Veenstra, Ellen van der Wal en Paul Ketelaars.

Houben: “Dick van Gameren keert terug naar het bureau waar hij de basis legde voor een indrukwekkende loopbaan. Zijn persoonlijkheid, brede kennis en ervaring binnen de architectuur en de academische wereld zijn een waardevolle aanvulling voor Mecanoo.”
Van Gameren: “Bij Mecanoo kan ik mijn ambitie realiseren om de praktijk van het ontwerpen direct te verbinden met onderzoek en onderwijs. Mecanoo is een interdisciplinair bureau met een scherp besef voor de bijdrage die stedenbouw en architectuur moeten leveren aan een duurzame samenleving.”

Dick van Gameren heeft in de afgelopen 20 jaar een groot aantal projecten gerealiseerd, variërend van tentoonstellingsontwerpen tot stedenbouwkundige masterplannen. Het winnen van de Archiprix (1989), de internationale Europan II competitie (1991) en de Charlotte Köhlerprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds (1995) gaven zijn professionele loopbaan een vliegende start. In 2007 kreeg zijn ontwerp van de Nederlandse ambassade in Ethiopië de gerenommeerde Aga Khan Award. Zijn ontwerp voor een radicale duurzame vernieuwing van een villa bij Naarden werd bekroond met de BNA prijs voor Gebouw van het jaar 2012.

Op dit moment is in de Kunsthal in Rotterdam de door hem ingerichte Maillol tentoonstelling te bezoeken, en nadert de voltooiing van het IJDock in Amsterdam.

Dick van Gameren combineert zijn werk als architect met een hoogleraarschap architectonisch ontwerpen aan de TU Delft. Hij geeft leiding aan een internationaal onderwijs- en onderzoeksnetwerk dat zich richt op de problematiek van betaalbare woningbouw in explosief groeiende steden in Azië en Afrika.

Mecanoo architecten is een internationaal opererend bureau voor architectuur, stedenbouw, landschap en interieur. In 30 jaar is Mecanoo uitgegroeid tot een bureau met circa honderd medewerkers met circa 25 verschillende nationaliteiten. Bekende projecten van Mecanoo zijn onder meer de Bibliotheek Technische Universiteit Delft, het Amsterdam University College en de woontoren Montevideo in Rotterdam. In aanbouw zijn het Wei-Wu-Ying Center for the Performing Arts in Kaoshiung, Taiwan, een stadskantoor in Boston, de campus van de Technische Universiteit MISiS, Moskou, de bibliotheek van Birmingham en het Hilton Hotel op Schiphol.


www.mecanoo.nl

29-11-2012 10:13

BBN Adviseurs is toegetreden tot De Transitieformule, een interdisciplinair samenwerkingsverband tussen Architectenbureau Paul de Ruiter, Arup, Bureau van Miert en Fakton dat zich richt op het integraal verbeteren van bestaande gebouwen.

De Transitieformule levert concrete oplossingen om nieuw leven in bestaand vastgoed te blazen. Vanuit een compleet perspectief, waarin door de komst van BBN Adviseurs inmiddels vijf disciplines zijn vertegenwoordigd, wordt niet eenzijdig gekeken naar ‘probleempanden’, maar wordt voor elke case de beste aanpak ontwikkeld om van onbestemd of vermoeid vastgoed waardevolle gebruiksobjecten te maken.

 

www.paulderuiter.nl

www.arup.com

www.fakton.nl

www.bureauvanmiert.nl

www.bbn.nl

www.transitieformule.nl

 

28-11-2012 10:00

In het Nederlands Architectuurinstituut heeft minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap afgelopen zaterdag de Gouden Piramide 2012, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap, uitgereikt aan het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen. De vijftien beste inzendingen van de Gouden Piramide 2012 worden uitvoerig beschreven in de publicatie Gouden Piramide 2012. Visie en volharding van nai010 uitgevers. Het instituut krijgt deze onderscheiding voor zijn nieuwe gebouw dat in 2011 in gebruik is genomen.

De Gouden Piramide is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en Economische Zaken. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt – in oneven jaren voor gebiedsontwikkeling en in even jaren voor architectuurprojecten. De Gouden Piramide werd in ontvangst genomen door de directeur, professor Louise Vet. Naast de trofee bestaat de prijs uit een geldbedrag van 50.000 euro en een architectuurplaquette.

26-11-2012 8:21

Hij zou aanvankelijk komen spreken op de DDW: Aaron Betsky. Die lezing ging niet door. Maar nu komt de oud-directeur van het NAi toch naar ons land om een lezing te geven. Het gebeuren vind plaats op 17 december in Amsterdam.

De False Flat Revisited-lezing van Betsky vind plaats in de Sint Nicolaas Kapel in de hoofdstad. Aanvang 20.000 uur. de bijeenkomst wordt georganiseerd door Dutch Design Fashion Architecture (DutchDFA).

26-11-2012 8:00

Object Rotterdam is de beurs voor eigentijds design en vindt gedurende Art Rotterdam plaats in het Nederlands Architectuurinstituut, onderdeel van Het Nieuwe Instituut. De komende editie wordt van 7 tot en met 10 februari 2013 gehouden.

Object Rotterdam presenteert limited editions en one-offs op het snijvlak van design, crafts, fashion, architectuur en beeldende kunst. De beurs toont werk van nationale en internationale, gevestigde en upcoming designers, uit verschillende ontwerpdisciplines en in uiteenlopende materialen. "Object Rotterdam is dé plek voor verzamelaars, professionals en andere design liefhebbers", aldus de organisatie van het evenement.

Het NAi, onderdeel van Het Nieuwe Instituut voor architectuur, design en e-cultuur, versterkt de wisselwerking tussen verschillende ontwerpdisciplines. Anne van der Zwaag, Directeur van Object Rotterdam, licht toe: "Deze locatie biedt zowel inhoudelijk als organisatorisch de context en continuïteit die Object nodig heeft en zal de beurs op beide vlakken versterken. Het belooft een spannende editie te worden, op een dynamische plek, in een bijzonder gebouw."

Object Rotterdam gaat in 2013 zelfstanding verder, maar zal aangesloten blijven bij Art Rotterdam en de andere evenementen in deze periode.

23-11-2012 13:58

De ontwerpopdracht voor het nieuwe Rhijnspoorgebouw voor het domein Techniek van de Hogeschool van Amsterdam is toegekend aan de Architekten Cie. & Powerhouse Company i.s.m. Marc Koehler Architects. De gelegenheidscombinatie sloeg de handen ineen en won de opdracht met een ontwerp waarin kennisoverdracht door ontmoeting, respect voor de monumentale omgeving en flexibiliteit naar de toekomst centraal staan.

Het Rhijnspoorgebouw zal zich vestigen op een prominente hoek van de Amstelcampus (hoek Wibautstraat/Mauritskade) en kent een aantal uitdagingen: hoe nieuw te bouwen in de unieke, monumentale omliggende stedenbouwkundige context? En hoe maak je de nieuwbouw flexibel voor de toekomst en geef je die tegelijkertijd een sterke identiteit als specifieke nieuwe thuisbasis voor het domein Techniek? Wat is de ideale huisvesting voor techniekonderwijs in de 21ste eeuw?

Deze vragen leidden tot drie belangrijke uitgangspunten voor het ontwerp van het nieuwe Rhijnspoorgebouw: de essentie van onderwijs is kennisoverdracht en uitwisseling door ontmoeting; de locatie heeft behoefte aan een zeer heldere massa structuur met respect voor de omliggende monumentale gebouwen; techniek in de 21ste eeuw richt zich op de integratie en optimalisatie van vorm en functie met behulp van duurzame technieken.

Het ontwerp verenigt deze drie uitgangspunten. Centraal in het concept van het gebouw is het atrium. Vanuit de gemeenschappelijke begane grond is in dit atrium elke afdeling van het domein Techniek zichtbaar. Rondom deze centrale ontmoetingsruimte voor kennisoverdracht, kennisuitwisseling en innovatie is het gebouw georganiseerd. Twee gebouwvolumes vormen samen de ruimte voor dit atrium. Deze twee volumes voegen zich zorgvuldig in de stedenbouwkundige context. Eén volume vormt een helder markeringspunt in de stedenbouwkundige hoofdstructuur, het andere volume vleit zich naar de route aan de singel. De basis van deze beide bouwdelen bestaat uit eenvoudige, gestandaardiseerde geprefabriceerde casco’s op een grid van 14,4 x 10,8 meter.

21-11-2012 15:15

Nederlandse architectenbureaus verwachten voor 2012 een verdere daling van omzet en werkgelegenheid. De bodem lijkt daarmee nog niet in zicht. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse Conjunctuurmeting van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA). Ook de werkvoorraad blijft onder druk staan. Door de enorme vraaguitval als gevolg van de financiële crisis is de architectenbranche vanaf 2008 ruim gehalveerd. Architecten bevinden zich aan het begin van de bouwketen en zijn daarmee een indicator voor gehele bouw. "Er is nog geen licht zichtbaar aan het einde van de tunnel. Deze crisis is historisch te noemen", zegt directeur Fred Schoorl van de BNA.

De BNA peilt ieder half jaar de stemming in de branche met de conjunctuurmeting. Het onderzoek had een respons van 30 procent en is representatief voor de gehele architectenbranche.
 

De verwachting onder architectenbureaus is ten opzichte van begin 2012 negatiever geworden. De gemiddelde omzetdaling werd begin 2012 nog ingeschat op 3,9 procent. Inmiddels is de verwachte omzetdaling bijgesteld naar 5 procent voor heel 2012. De geschatte daling van de werkgelegenheid over 2012 bedraagt eveneens 5 procent.

De gemiddelde werkvoorraad van bureaus bedraagt nu 4 maanden. Dat is vrijwel gelijk aan de situatie een half jaar geleden, maar meer dan een halvering ten opzichte van 2008, het begin van de crisis. Een toenemend aantal bureaus heeft te maken met debiteuren die te laat betalen. Ook ervaren meer bureaus belemmeringen bij kredietverstrekking.

Het  type ontwerpopdrachten verandert. Architectenbureaus anticiperen op deze nieuwe realiteit en richten zich meer op de ontwerpopgaven van de toekomst. Dat doen ze door nieuwe markten te betreden in het buitenland en zich verder te bekwamen in transformatie en renovatie, hergebruik en herontwikkeling, verbetering en verduurzaming. Veel bureaus focussen op het versterken van hun concurrentiekracht, kostenreductie en innovatie om versterkt uit de crisis te komen.

Door de teruglopende investeringen, de situatie op de woningmarkt, toenemende debiteurenrisico’s en belemmeringen bij financiering van bouwprojecten zijn architectenbureaus dus nog niet uit de crisis. De sombere verwachtingen voor de omzet en werkgelegenheid in de architectenbranche zijn een indicator voor de gehele bouwkolom. Schoorl: "Met architecten aan het begin van de bouwketen, tonen deze cijfers een minder goed vooruitzicht voor de gehele bouw en daarmee voor de Nederlandse economie. De markt heeft snel duidelijkheid, vertrouwen en de voldoende investeringsruimte nodig. Die zijn er nu door de financiële crisis onvoldoende, terwijl er wel een roep is om goede woningen en voorzieningen, vergroening en kwaliteit van onze leefomgeving."
 

21-11-2012 15:01

De beste ideeën worden dikwijls aan de keukentafel geboren. Hele bedrijven zijn zelfs op die manier ontstaan. Maar of het op die plek nu altijd fantastisch en gezond werken is, valt te betwijfelen.Meubelfabrikant Vitra en Fontanel Jobs, de vacaturebank voor de Nederlandse creatieve industrie, zijn benieuwd hoe creatief Nederland er dagelijks bij zit. Met een wedstrijd op Facebook willen ze zo veel mogelijk werkplekken in kaart brengen.

Ontwerpers, illustratoren, reclamecreatieven, bloggers, architecten, designfanaten, schrijvers, journalisten, stylisten; iedereen wordt uitgenodigd een foto van zijn of haar werkplek te delen en te omschrijven waarom deze aan verandering toe is. De meest overtuigende inzending wordt beloond met een cheque van 5000 euro, te besteden aan Vitra meubilair. De winnaar wordt bovendien in de showroom van Vitra Nederland ontvangen met champagne. Inzenden kan tot en met 2 december.
 
Fontanel Jobs is de vacaturebank voor de creatieve industrie, het grootste creatieve platform van Nederland. Meubelfabrikant Vitra, met vestigingen over de hele wereld, richt zich op het ontwikkelen van ergonomisch verantwoord, intelligent, inspirerend en duurzaam meubeldesign voor kantoor, thuis en voor openbare ruimtes.

Meer info over de wedstrijd is te verkrijgen via https://www.facebook.com/vitranl

21-11-2012 14:45

Het Rotterdamse Belasting & Douane Museum bestaat uit twee historische gebouwen waaronder één rijksmonument. Architectenbureau Broekbakema restaureerde het museum in drie etappen. “Oud en nieuw is tot een nieuwe harmonie samengebracht en met respect voor de rijke geschiedenis aangepast aan de eisen van deze tijd.” “De entree is als een waterval van glas”, zegt architect directeur Jan van Iersel van architectenbureau Broekbakema uit Rotterdam, terwijl hij naar de gevel van het Rotterdamse Belasting & Douane Museum kijkt. “Je moet hier ‘s avonds eens komen”, vertelt hoofd presentatie Wim van Es van het Belasting & Douane Museum. “Dan is de glazen gevel prachtig verlicht. Het is een baken in de buurt.”

Het Belasting & Douane Museum aan de Parklaan bestaat uit twee monumentale woonhuizen. Eén ervan is een rijksmonument gebouwd aan het begin van de vorige eeuw. Midden jaren negentig van de vorige eeuw krijgt Broekbakema de opdracht de twee gebouwen met elkaar te verenigen en het museum te moderniseren. Van Iersel: “Het museum diende een volwaardige uitstraling te krijgen met ruimte voor educatie en beleving. En met een klimaatbehandelingsysteem om de collectie te conserveren.”

In 2010 worden beide monumentale gebouwen ook visueel verenigd. Van Iersel: “Tussen de twee monumentale panden zat een steeg van 2 meter 50 breed, afgesloten door een muurtje met een halfronde poort. We besloten die smalle tussenruimte te voorzien van een glazen gevel en dak, waarmee je beide gebouwen als het ware aan elkaar plakt.” In die nieuwe glazen schacht plaats Broekbakema, bij de derde en laatste renovatie eerder dit jaar, een glazen lift en ‘slanke’ loopbruggen die de verdiepingen van de beide panden aan de Parklaan met elkaar verbinden. In de glazen gevel komt een meer voorname entree in de vorm van twee grote openslaande taatsdeuren.

Met een opbouw op de zolderverdieping en een nieuwe tentoonstellingruimte beneden weet Broekbakema vijftig procent meer ruimte te creëren. Van Iersel: “Onze grootste uitdaging was van alle ruimten, deuren, trappenhuizen en kamers iets logisch, iets werkbaars te maken. Op zo’n manier dat de historie van het rijksmonument behouden bleef en het museum weer vijftig jaar vooruit kon.” Dat is gelukt, aldus Van Es: “Oud en nieuw is tot een nieuwe harmonie samengebracht, en met respect voor de rijke geschiedenis aangepast aan de eisen van deze tijd.”

Broekbakema heeft een rijke ervaring met het renoveren van rijksmonumenten. Daarbij komen net nog wat meer eisen om de hoek kijken, dan bij het restaureren van historische gebouwen. Bij Broekbakema spreken ze daarom liever over ‘fijnzinnig restaureren’. Dat heeft het architectenbureau eerder gedaan voor onder meer de Rotterdamse Kuip (renovatie overkapping tribunes) en bij het rijksmonument Blijdorp. Van Es: “Broekbakema ontwierp zelf het nieuwe vaste meubilair van, zoals de balie en het wandmeubel bij de receptie. Ze hebben ook het smeedijzeren tuinhek voor het rijksmonument in zijn oude glorie teruggebracht.” Om de samenhang tussen de twee gebouwen te benadrukken, is dat doorgetrokken naar de andere nog ‘hekloze’ museumhelft. Van Iersel: “Dat nieuwe hek is niet van smeedijzer, maar van 1,5 cm dik staal waarin onder meer een dichtregel van de Rotterdamse dichter Jules Deelder is verwerkt: ‘de belastingplicht is ons aller recht’. Dat heeft hij speciaal voor het museum geschreven.”

 Broekbakema is een full-service architectenbureau gespecialiseerd in kennisomgevingen zoals universiteiten, scholen, laboratoria en research facilities. Ook heeft het bureau ervaring op het gebied van restaureren van jonge monumenten. Het bureau kent vanaf 1910 een lange historie en bouwde enkele wereldberoemde gebouwen zoals de Van Nellefabriek en de Aula van de TU Delft. Van recente datum is Gebouw X van Hogeschool Windesheim in Zwolle, uitgeroepen tot BNA Gebouw van Jaar 2011. In de ontwerpen van Broekbakema draait het om ‘ontmoeten’ (van mensen) en ‘overzichtelijkheid’, waarbij innovatieve en duurzame oplossingen centraal staan. Bij het bureau werken circa dertig mensen.
 

Partners:
Opdrachtgever: Rijksgebouwendienst
Regie en uitvoering verbouwing en renovatie: Architectenbureau Broekbakema Rotterdam
Leading ontwerper presentatieruimte: Bureau Tjep. Amsterdam
Projectleider herinrichtingsproces: Bent Projecten Amsterdam
Presentatie verhaallijn: Studio Louter Amsterdam
Huisstijl en website: Villaro Creatieve Media Haarlem

21-11-2012 14:00

Uitgeverij de Kunst, stichting Zilvergrijs en stichting Bartiméus presenteren 14 november a.s. het (luister)boek Architectuur door andere ogen. Een (luister)boek voor liefhebbers van literatuur en architectuur en een inspiratiebron voor ontwerpers en opdrachtgevers. Architectuur door andere ogen is een poëtisch pleidooi voor zintuiglijke architectuur. Acht blinde en slechtziende bezoekers nemen de  lezer mee in hun beleving van markante gebouwen uit de Nederlandse bouwkunst. Architectuur door andere ogen pleit tevens voor inclusief ontwerpen en biedt een scala aan ontwerpideeën. Het doel is niet alleen de oriëntatie voor (visueel) beperkte mensen te verbeteren, maar ook om voor iedereen een prettige, leefbare omgeving te creëren.

In het eerste deel komen blinden en slechtzienden aan het woord – zij zijn de gids. Onder hen psychotherapeut Jody van den Brink, columnist Vincent Bijlo en ex-fotograaf Hannes Wallrafen. Zij nemen respectievelijk de Catharinakerk van P. Cuypers in Eindhoven, de Amsterdamse Beurs van Berlage en De Visafslag in Scheveningen onder de loep. Wat kunnen ziende mensen leren van hun ontdekkingen? De verkenningstochten door de gebouwen zijn als individuele audio-documentaires te beluisteren op de ingevoegde CD’s. Daarnaast verschijnt van iedere hoofdgast een literair portret met een uitgebreid levensverhaal, een achtergrond die de beleving natuurlijk kleurt.

Het tweede deel is opgesteld door Bartiméus en biedt aanbevelingen voor inclusief ontwerpen. Deze manier van ontwerpen houdt rekening met elk zintuig en richt zich op alle gebruikers, inclusief mensen met beperkingen. Vanuit die visie ontstaan aangename en toegankelijke gebouwen. De ontwerphandleiding is gebaseerd op praktijkervaringen, literatuuronderzoek en gesprekken met experts op het gebied van tactiele, auditieve, visuele, olfactorische toepassingen. De handleiding toont de lezer hoe mensen waarnemen en op welke wijze de omgeving daaraan tegemoet kan komen. Bartiméus wil uitdrukkelijk mensen met een (visuele) beperking niet als een bijzondere groep benaderen maar ziet hen als gelijkwaardig. Door al in een vroeg stadium meer oog te hebben voor de brede groep gebruikers, worden omgevingen gecreëerd die aangenaam, bereikbaar en toegankelijk zijn voor iedereen, inclusief mensen met beperkingen. Diverse wetenschappers en onderzoekers op het terrein van waarnemen in relatie tot ontwerpen zijn betrokken bij de totstandkoming van het boek. Onder hen professor Ann Heylighen  (KU Leuven), Jasmine Hessens, architect en omgevingspsycholoog Kees Blonk.

Uitgeverij De Kunst, Wezep | samenstelling Martijn Jordans, Bastiaan van de Kraats en Marij van den Wildenberg | ontwerp Atelier Made | Nederlands | full color | bijdragen van Coen Verbraak, Katinka Baehr, Willem Jan Otten e.a. | fotografie Koos Breukel, René de Wit e.a. | formaat 280 x 220 mm | harde cover | inclusief 3 cd’s | 416 pagina’s | ISBN: 978 94 91196 21 8 | prijs € 42,50.

De publicatie is vanaf 15 november a.s. te koop in de betere boekhandel of via de website van de uitgever en via het loket Anderslezen.

21-11-2012 11:00

Hans Melchers, eigenaar van de Nederlandse schilderijen uit de DS Art collectie, heeft Hans van Heeswijk architecten opdracht gegeven het nieuwe museum voor realistische kunst te ontwerpen. Het museum komt aan de Hoofdstraat in het Gelderse Gorssel. De bouw zal in het voorjaar van 2013 van start gaan en het museum opent naar verwachting in het voorjaar van 2015.

Het museum wordt gehuisvest in het huidige gemeentehuis van Gorssel, dat eind 2012 vrij komt. Binnen de gemeente heeft men enthousiast gereageerd op de plannen van architect Hans van Heeswijk. De familie Melchers en de gemeente Lochem zijn zeer verheugd met deze reactie. Burgemeester Frans Spekreijse:  “Hans Melchers droomde van een museum in de Achterhoek. Ik ben zeer verheugd dat dit werkelijkheid wordt in Gorssel, gemeente Lochem. Ik heb hoge verwachtingen van het museum en de kansen die het met zich meebrengt”.

Het monumentale deel van het uit 1914 daterende gemeentehuis van Gorssel blijft intact. De later aangebouwde delen worden in het ontwerp van Hans van Heeswijk architecten vervangen door nieuwbouw in een parkachtige omgeving.

Het gemeentehuis zal een transformatie ondergaan met nieuwe museumzalen die achter het voormalige gemeentehuis gerealiseerd gaan worden. In het bestaande monumentale deel zijn de museumbrasserie en het auditorium gepland. Voor de buitenkant worden natuurlijke materialen gebruikt, zoals natuursteen en glas.

Het museum wordt een paviljoenachtig gebouw van twee verdiepingen met strategische doorkijkjes naar de parkachtige omgeving waarin het komt te staan. Naast het tentoonstellen van de vaste collectie biedt het gebouw ook ruimte aan wisselende exposities. Op de begane grond zijn een ruime entree met museumwinkel, vier museumzalen en een museumbrasserie gepland. Op de verdieping komen drie museumzalen, kantoren en een klein auditorium.

Hans Melchers kocht ruim 1.000 Nederlandse kunstwerken van de ongeveer 1.240 werken uit de toenmalige DS Art collectie. In het museum zal werk tentoongesteld worden van zowel de magisch realisten en hun tijdgenoten (Pyke Koch, Charley Toorop en Wim Schumacher) alsook naoorlogse en hedendaagse figuratieve kunst. Er zijn ideeën voor onder meer een museumwinkel, een museumbrasserie, een kinderatelier ten behoeve van cultuureducatie en een ruimte met een goede akoestiek voor het houden van kleine concerten. Er zal worden samengewerkt met andere Nederlandse musea. Dochter dr. Marisa Melchers, in 1990 cum laude afgestudeerd in kunstgeschiedenis en archeologie aan de universiteit van Leiden, wordt de directeur.

Het ontwerp is bepalend voor de architectuur van Hans van Heeswijk, die zich kenmerkt door een helder en verrassende ruimtelijkheid en een hoog afwerkingsniveau. Van Heeswijk is onder meer de architect van museum Hermitage Amsterdam en het Graphic Design Museum Breda (het huidige Museum of the Image). Het Mauritshuis in Den Haag wordt momenteel naar zijn ontwerp uitgebreid met een nieuwe entree onder het voorplein en extra museumzalen en faciliteiten in het belendende pand aan het Plein. In september werd het nieuwe gemeentehuis van Lansingerland in Bergschenhoek opgeleverd.

De voormalige gemeente Gorssel is sinds 2005 onderdeel van de gemeente Lochem. Als in 2013 de gemeente Lochem, waartoe Gorssel tegenwoordig behoort, nieuwbouw in de kern van Lochem betrekt komt het gemeentehuis in Gorssel vrij. De kern van Gorssel heeft ruim 3800 inwoners. Het is goed bereikbaar met openbaar vervoer en vanaf de A1 en ligt als landelijke buffer tussen de oude Hanzesteden Deventer en Zutphen, langs de IJssel en aan de rand van de Achterhoek. Het landschappelijk schoon is een van de belangrijkste kenmerken van de omgeving en het dorp. Het heeft een gezellige dorpskern met stijlvolle winkels en smaakvolle horeca.

15-11-2012 10:45

De laatste BNI-lezing in de reeks Spatial Experiences zal op donderdag 13 december verzorgd worden door Joanne Zwart. De lezing heeft als titel: “De onzichtbare kracht van interieurarchitectuur”. De kracht van interieurarchitectuur zit in onzichtbare aspecten: In welbevinden faciliteren, mensen in beweging zetten, voorwaarden scheppen voor gesprek en ontmoeting; of interesse en verwondering wekken en identiteit geven. Toch lijkt interieurarchitectuur zich vooral te profileren met de zichtbare resultaten: de gebouwde omgeving. Met deze lezing hoopt Joanne Zwart bij te dragen aan een hernieuwde focus op de onzichtbare kracht van interieurarchitectuur, zodat het vak beter inzetbaar wordt op haar grootste kwaliteit.

Joanne Zwart (1979) behaalde haar diploma interieurarchitectuur in 2001 aan de toenmalige CABK in Kampen (nu ArtEZ, Zwolle). Na haar afstuderen is zij de eerste jaren als zelfstandige aan de slag gegaan als creatief ontwerper en projectleider kunstactiviteiten op festivals. In 2005 ging zij op projectbasis aan de slag bij Habes Architecten en werkte voor een interieurbouw bedrijf (retail, kantoren, appartementen). Later in 2007 kwam zij in loondienst bij Habes. In 2010 is zij gestart met de master interieurarchitectuur in Utrecht waar zij dit jaar afstudeert. “Ik wordt uitgedaagd om met toekomstvisie bezig te zijn (o.a. op gebied van duurzaamheid en herbestemming), om niet alleen visueel maar ook verbaal en tekstueel mijn ontwerpvisie te presenteren, om samenwerking aan te gaan met expertises buiten het interieurvak.” Meer informatie over Joanne: www.n-art.nl 

Spreker: Joanne Zwart
Thema: De onzichtbare kracht van interieurarchitectuur
Taal: Nederlands
Datum: donderdag 13 december 2012
Inloop: 19:30
Lezing: 20:00-21:00
Vanaf 21:15 napraten onder het genot van een drankje
Locatie: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam, www.dezwijger.nl
Toegang: gratis
Aanmelden: mail naam en functie naar secretariaat@bni.nl
Informatie: www.bni.nl


Met de inwerkingtreding van de gewijzigde WAT per 1 januari 2011 moeten interieurarchitecten door middel van passende bij- en nascholing de ontwikkelingen in het vakgebied bijhouden gedurende tenminste 16 uur per jaar. Interieurarchitecten zijn zelf verantwoordelijk voor de manier waarop ze hier invulling aangeven en moeten een overzicht van hun activiteiten bijhouden. De lezing Spatial Experiences #6 is een passende activiteit en staat voor 1 uur scholing.

15-11-2012 9:15

Architectenbureau SeARCH uit Amsterdam heeft de aanbesteding gewonnen voor het project Stadsforum Zoetermeer. Het Stadsforum bestaat uit een stadsmuseum, een bibliotheek, horeca en wellicht een filmhuis.

Het gebouw moet een plaats worden waarin de verschillende culturele en maatschappelijke functies integraal worden beleefd en geprogrammeerd. Het Stadsforum is een belangrijk onderdeel van de
Culturele As Zoetermeer, het stedenbouwkundig plan voor de herontwikkeling van het gebied rondom de Dobbeplas, in het centrum van Zoetermeer. Het heeft mede als doel de oude Dorpsstraat en het nieuwe Stadshart met elkaar te verbinden. Het gebied rond De Dobbe moet een plek gaan vormen waar mensen uit de hele stad komen om van de stad te genieten en elkaar te ontmoeten.

De gunningscommissie heeft haar waardering geuit voor de zorgvuldige wijze waarop de visie van SeARCH aansluit op het stedenbouwkundig plan en dit verder verrijkt. “Het bureau benadert het gebouw als icoon voor de stad. SeARCH heeft een stevige visie op duurzaamheid, welke blijkt uit eerder uitgevoerde opdrachten en de expertise die binnen het bureau aanwezig is.”

Het project zal naar verwachting in juni 2016 worden opgeleverd.

SeARCH, geleid door Bjarne Mastenbroek, heeft een uitgebreid portfolio, waaronder Villa Vals, de
Nederlandse ambassade in Ethiopië, een conferentiecentrum voor Novo Nordisk in Denemarken en de synagoge voor de LJG in Amsterdam. Op dit moment wordt gewerkt aan een hotel in Zwitserland en een privé jachtverblijf in Slowakije.

www.search.nl


 

12-11-2012 8:30

Na het Stedelijk Museum in Amsterdam werd er recenbtelijk nóg een nieuw ontwerp van Benthem Crouwel Architecten in gebruik genomen. het betreft het datacenter AM3 Science Park Amsterdam. Het complex omvat een kantoorgebouw en een datagebouw; de huisvesting voor IT-infrastructuur van bedrijven.

Deze gebouwen zijn middels een loopbrug aan elkaar gekoppeld en vanwege veiligheidsaspecten omringd door water. Volgens Benthem Crouwel Architekten is het  complex; state of the art op het gebied van duurzaamheid, veiligheid en design. Het datacenter is gelegen op het Science Park Amsterdam, dat zich vanwege de samenkomst van 200 netwerken één van de grootste internetknooppunten ter wereld mag noemen.

Een primeur voor een datacenter in Nederland is de toepassing van een warmte-koude-opslag (WKO). De machines in het datacenter stoten een grote hoeveelheid warmte uit, die zeer efficiënt gebruikt zal worden. Nabijgelegen gebouwen worden verwarmd door de overtollige hitte en in de zomer wordt het datacentrum met behulp van de WKO- installatie gekoeld.

Naast duurzaamheid stelt opdrachtgever Equinix strenge veiligheidseisen aan haar gebouwen, met het oog op de wensen van haar cliënten. Zo moeten alle datavloeren en andere vitale onderdelen in het functioneren van het datagebouw zich boven het NAP-hoogtepeil bevinden. In het denkbeeldige geval van een overstroming blijft hiermee alle data gespaard. Hiertoe is het gebouw 4.2 meter boven maaiveld getild, waarbij de ruimte daar onder gebruikt wordt voor diverse logistieke functies, zoals laden, lossen en opslag. De veiligheidszone is aangelegd door het gehele complex met water te omringen. Het gebruikelijk toegepaste hek is daarom niet nodig.

Qua functionaliteit zou het volstaan om het datacenter uit te voeren als een gesloten blok. Het Science Park Amsterdam ontwikkelt zich echter tot een internationaal vooraanstaande locatie voor hoogwaardig onderwijs, onderzoek en ondernemen. Voor de inpassing van de volumes in de landschappen voor het campusmodel en in het stedenbouwkundig plan (opgesteld door DRO, Karres en Brands en KCAP), was dus ook de maat, schaal en transparantie van belang.

Het kantoorgebouw bestaat uit twee L-vormige volumes, die gespiegeld op elkaar gestapeld zijn. De ingang en gemeenschappelijke functies bevinden zich in het onderste L-volume, dat zich opent naar het Science Park. De kantoren bevinden zich in het bovenste L-volume. De ruimte  tussen het maaiveld en de bovenste L is omsloten door een glazen pui waardoor een ruime ontvangsthal ontstaat.

Het datacenter heeft een dubbele huid. De buitenste schil bestaat uit geanodiseerde, aluminium lamellen. Deze lamellen zijn in drie posities gefixeerd: open, half open en gesloten. Door de verschillende posities van de lamellen in de buitenste schil wordt het mogelijk de binnenste schil te gebruiken voor verschillende eisen ten aanzien van de luchttoevoer waar de technische ruimten aan moeten voldoen, zonder dat dit van buitenaf zichtbaar is. Bovendien krijgt het gebouw tevens schaal en diepte.

Het contrast tussen de lichte lamellen van het datacentrum en de donkere lamellen van het kantoorgebouw zorgt voor een krachtig samenspel tussen de volumes, terwijl de beide gebouwdelen toch hun geheel eigen en open karakter behouden, passend binnen het campusmodel van het Science Park.

08-11-2012 14:45

Voor de winkelinrichting van schoenenzaak Shuz by Schmit in Veenendaal ontwikkelde WSB interieurbouw een luchtig en transparant ontwerp. In het ontwerp zijn geen pilaren gebruikt, hierdoor is de uitnodigende wenteltrap de enige verbinding tussen de twee verdiepingen van de winkel. Voor de realisatie van de trap schakelde het bedrijf EeStairs in.
 Nico Schreuder, architect bij WSB interieurbouw: “Ieder jaar ontwerpen wij het interieur van één van de winkels van Schmit. De kernwoorden voor dit ontwerp zijn transparant en luchtig. Daarom is de trap de enige optische verbinding tussen de verdiepingen. Het is als het ware het centrale ornament van de winkel.”

Schreuder: “Bij retaildesign moet je rekening houden met hoogtes, commercie en routing. Het is in dit geval de kunst om te zorgen dat klanten ook naar boven lopen. Met het ontwerp van de trap moesten wij hier dus rekening mee houden.” Rob Schmit, mede-eigenaar van Shuz by Schmit, is tevreden over de oplossing: “Door de trap een centrale plaats te geven, nodigt hij uit om naar de herenafdeling op de eerste verdieping te lopen en dat is precies wat wij wilden. Klanten reageren ook heel positief op het nieuwe interieur. Ze vinden de trap een echte eyecatcher.”

EeStairs realiseerde het trapontwerp van WSB. Er is gekozen voor een gestucte onderkant, waardoor het lijkt alsof de trap uit het plafond komt. Bert Bakker, sales advisor van EeStairs, licht toe: “Doordat de trap uit het plafond lijkt te komen, is het interieur echt één geheel. De  balustrade is opgetrokken uit gebogen en gehard glas, hierdoor blijft het interieur transparant en luchtig.”

EeStairs en WSB werken al jaren samen. Schreuder: “Met name bij interieurs waarin de trap een opvallende rol speelt, schakelen wij EeStairs in. Zij denken met ons mee om een ontwerp financieel en technisch uit te werken tot een realistisch plan. We zitten op hetzelfde denkniveau en hebben dezelfde ideeën over kwaliteit en uitstraling. Dit zorgt voor een prettige samenwerking en mooie projecten.”

08-11-2012 14:15

Op 31 oktober verscheen een boek met een compleet overzicht van Architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt (1925–1936), pioniers van het Nieuwe Bouwen. Dit architectenbureau is vooral bekend van de wereldberoemde Van Nellefabriek in Rotterdam. De twee architecten zijn ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het Feyenoord stadion en de klassieke Nederlandse telefooncel. Deze publicatie is het eerste overzichtswerk van dit Rotterdamse architectenbureau.

Als pioniers van het Nieuwe Bouwen maakten Brinkman & Van der Vlugt met ontwerpen als de Van Nellefabriek grote indruk op Walter Gropius, Le Corbusier en Richard Neutra. Dit boek is een contextuele bureaumonografie die nieuw licht werpt op de oorsprong van hun werken in een joyeuze International Style. Daarvoor deden Brinkman en Van der Vlugt tijdens hun internationale reizen inspiratie op, die ze verwerkten in de snel veranderende Europese stad van het Interbellum, met Rotterdam als belangrijkste speelveld. Het bureau ontwierp ook samen met firma’s als Gispen complete interieurs. Huis Sonneveld in Rotterdam is daar een goed voorbeeld van.

Architect Joris Molenaar doet sinds vele jaren onderzoek naar Brinkman & Van der Vlugt. Hij restaureerde een aantal gebouwen van het roemruchte architectenbureau. 

Klik hier voor een link naar de uitgever van het boek

07-11-2012 8:36

Om snel te kunnen reageren op marktontwikkelingen heeft de directie van Broekbakema besloten een aantal wijzigingen door te voeren. Per heden bestaat de dagelijkse leiding van Broekbakema uit de partners Erik van Eck, Aldo Vos en Roger Tan.

Erik van Eck is sinds 1997 verbonden aan het bureau en sinds 2001 als architect-directeur. Hij heeft een breed oeuvre aan gerealiseerde gebouwen voor opdrachtgevers als KLM, DSM, diverse ministeries en de defensie organisatie. Van Eck is zeer ervaren in Design & Build- en PPS-projecten en is daarnaast ruim 15 jaar betrokken bij intensieve kennisontwikkeling rondom het thema duurzaam bouwen, zoals Broekbakema's huidige onderzoeksproject Green Living City.

Aldo Vos is sinds 2005 actief als architect-directeur van Broekbakema. Vos geeft de onderwijstraditie van het bureau mede vorm met diverse scholen en heeft met Windesheim gebouw X de prestigieuze 'BNA Gebouw van het jaar 2011' prijs gewonnen. Daarnaast werkt hij voor opdrachtgevers zoals de bibliotheek Rotterdam, zorginstelling ASVZ en Lanxess. Vos is bestuurlijk actief bij de Bond van Nederlandse Architecten.

Roger Tan is een ervaren manager en sinds 2010 verantwoordelijk voor alle zakelijke aspecten van het bureau, waaronder strategie, financiën en operatie. Onder zijn leiding heeft het bureau in 2010 een belangrijke vernieuwingsslag doorgemaakt. Hiervoor heeft Tan diverse leidinggevende functies bekleed in de financiële sector.

Meindert Booij en Jan van Iersel blijven als architect-directeur aan het bureau verbonden.
Siebold Nijenhuis gaat vanaf heden zelfstandig verder onder de naam Siebold Nijenhuis architect. Naast eigen projecten zal hij in een vaste combinatie met Broekbakema en Kees Rouw [Architectuur & Onderzoek] verder werken aan de projecten van Diergaarde Blijdorp. Nijenhuis is 8 jaar architect-directeur bij Broekbakema geweest. In deze periode was hij verantwoordelijk voor verschillende projecten, zoals het Leerpark Presikhaaf van het Arentheem College, het Woonhuis van Buchem en het Dikhuidenverblijf in Diergaarde Blijdorp. Nijenhuis richt zich met zijn nieuwe bureau met name op de culturele sector, werkomgevingen en private opdrachtgevers.
 

05-11-2012 9:01

De fuserende organisaties, Nederlands Architectuurinstituut (NAi), Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, en Virtueel Platform, kennisinstituut voor e-cultuur, gaan vanaf 1 januari 2013 samen verder onder de naam ‘Het Nieuwe Instituut, voor architectuur, design en e-cultuur’. Dit maakten de instellingen vorige week bekend.

De huidige merken blijven behouden en zichtbaar. De activiteiten op het gebied van architectuur, design, mode en e-cultuur worden voortgezet, met als afzender Het Nieuwe Instituut. "Het Nieuwe Instituut versterkt de wisselwerking tussen de drie disciplines. Het onderzoekt de betekenis van architectuur, design en e-cultuur voor de maatschappij en faciliteert de dialoog tussen de ontwerpdisciplines en de samenleving. Daarnaast beheert en ontsluit het erfgoed, verzorgt het een platformfunctie voor de drie disciplines, organiseert het een internationaal programma, heeft het een educatieve taak, entameert en stimuleert het onderzoek en programmeert het een wereldvermaard museum."

Het Nieuwe Instituut wordt gevestigd in Rotterdam, Museumpark 25, in het gebouw van het NAi. In het beleidsplan Creativiteit als Noodzaak, is het beleid voor de periode 2013-2016 nader uitgewerkt. Guus Beumer is de directeur van Het Nieuwe Instituut.

De fusie is ingezet door de kamerbrief 'Meer dan kwaliteit: een nieuwe visie op cultuurbeleid' van Halbe Zijlstra van 10 juni 2011. Hierin staat dat het onderbrengen van de disciplines in één instelling aansluit op inhoudelijke ontwikkelingen in de sector, waarin disciplines elkaar steeds meer beïnvloeden.

02-11-2012 9:00

Designliefhebbers opgelet. Van 5 tot en met 10 november barst D(esign)-day los en komt een mix aan talent Maastricht verrassen met de nieuwste ontwerpen op het gebied van multidisciplinair design met een beperkte oplage.

"Tijdens deze zesde editie van D-day worden bezoekers getrakteerd op diverse zintuigstrelende en –prikkelende ervaringen. Dit gebeurt niet alleen door het aanbod aan design, maar ook door de verrassende belevingen waaraan bezoekers kunnen deelnemen." 

De diversiteit aan exposerende designers is groot, een ambachtelijk sterk ontwikkelde groep van zowel binnen- als buitenlandse ontwerpers is aanwezig met erkende werken. Meer dan 75 designers en collectieven hebben zich aangemeld om hun ontwerpen te presenteren tijdens het designevent.

"Naast de gevestigde namen, toont ook minder bekend talent hun werk. Ze hebben allemaal emeen dat ze vormgeven èn produceren en designs maken als unica of in kleine oplagen. ‘Het zijn mensen die door zelf te vervaardigen een bepaalde creativiteit en kwaliteit weten te leveren. Ze zijn flexibel met wensen van opdrachtgevers en geven hun werk een persoonlijk verhaal", aldus Hester Coolen, initiatiefneemster van D-day. 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >