Nieuws


30-10-2012 9:30

De eerste bijeenkomst van de 'Quality Council' van Materia vond plaats op 8 oktober. Deze adviesraad borgt de kwaliteit en kennis rond materialen en toepassingen. De raad bestaat uit representanten van Materia's stakeholders, zoals kenniscentra, onderwijs, architecten, ontwerpers en het bedrijfsleven en de industrie.

De 'Materia Quality Council' heeft als doel het met elkaar delen van de enorm groeiende hoeveelheid kennis. Ook de ontwikkelingen op het gebied van innovatieve materialen worden op de voet gevolgd. De focus ligt op architectuur en design. Materia deelt deze kennis en dit netwerk via haar websites, de internationale tentoonstellingen en het jaarlijkse Material Xperience. Ook worden regelmatig bijeenkomsten gehouden in het Materia Inspiration Centre. Een ander doel is het waarborgen van de kwaliteit, actualiteit, relevantie en toegevoegde waarde van de geselecteerde materialen, bijeenkomsten, tentoonstellingen, thema’s, artikelen, en lezingen.

Materia is een netwerk rond een onafhankelijke materialencollectie waar architecten en materiaalontwikkelaars elkaar ontmoeten, inspireren en co-creëren. Samen stimuleren zij innovatie op weg naar een mooiere, meer duurzame en hoogwaardig gebouwde en ingerichte omgeving. Door middel van tentoonstellingen, beurzen, congressen, het Materia Inspiration Centre in Amsterdam en de website, probeert Materia mensen samen te brengen.
De 'Materia Quality Council' bestaat uit: Rein Jansma (Directeur Zwarts & Jansma architects), Hans Robertus (Directeur Dutch Design Week, bestuurslid Design management Europe, "Envoy" Philips Design), Michiel Haas (Eigenaar/directeur NIBE, hoogleraar "materials&sustainability" TU Delft), Wim Poelman (Hoogleraar Product realisatie TU Twente, directeur Poelman Partners), Peter Fraanje (Directeur NVTB, bestuursld VIBA-Expo), Willem Burmanje (Directeur Marketing Forbo Flooring).
 

30-10-2012 9:00

De monumentale suikerfabriek ‘De Zeeland’ in Bergen op Zoom wordt gerenoveerd en aangevuld met nieuwbouw op het huidige terrein. Metaglas heeft opdracht gekregen voor het leveren van Methermo Classic ramen voor de historische buitengevel. Deze nieuwe ramen blijven in stijl met de geschiedenis en zorgen ervoor dat karakteristieken van het oude pand bewaard blijven. Opdrachtgever Gebouw De Zeeland selecteerde Metaglas als toeleverancier voor de renovatie van de stalen ramen van het industriële erfgoed, mede vanwege de adviserende rol tijdens het voortraject.

De karakteristieke en imposante fabriek ´De Zeeland´ is nu nog voorzien van de originele gietijzeren ramen. Metaglas levert ruim 110 nieuwe Methermo Classic ramen voor de buitengevel. Door het slanke en schuin aflopende aluminium profiel ogen deze ramen als het originele staal, maar met de voordelen van aluminium. De nieuwe ramen worden volledig in stijl met de historie gemaakt. Hierdoor blijft de uitstraling van de karakteristieke fabriek ongewijzigd.

‘De Zeeland’ bestaat uit drie gebouwen. De geschakelde hallen van de voormalige fabriek huisvesten destijds verschillende onderdelen van het productieproces voor suiker en werden daarna ontmanteld en herbestemd ten behoeve van defensie voor de opslag van munitie. Bij de renovatie blijven de muren en de constructie van de gebouwen intact. De middelste hal wordt omgevormd tot een grand entree die de mensen de beide andere hallen inleidt. Ondanks dat het geheel van de middelste hal een glazen ombouwing krijgt, blijven ook hier de karakteristieken van het oude pand bewaard.

De opdrachtgever, Gebouw De Zeeland, heeft Architectenbureau Prent en Mies Architectuur de verantwoording gegeven om dit erfgoed te herbestemmen. Het project bestaat niet alleen uit herbestemming, maar wordt ook aangevuld met nieuwbouw op het terrein. In het ontwerp is ruimte gecreëerd voor 3.400 vierkante meter supermarkt, 15.000 vierkante meter retail en 3.000 vierkante meter maatschappelijke functies en leisure.

30-10-2012 8:30

Kaap Skil, museum van jutters en zeelui, op het Waddeneiland Texel is genomineerd voor de Houtarchitectuurprijs 2012. De tweejaarlijkse prijsvraag is een initiatief van Centrum Hout om nieuwe technieken en de talrijke toepassingen van hout in de schijnwerpers te zetten.

Het door Mecanoo ontworpen entreegebouw van Kaap Skil in Oudeschild valt op door de houten puntdaken die opgaan in het dorpse ritme van daken die vanaf de zee als golven boven de dijk lijken uit te steken. De houten gevel illustreert de eeuwenoude Texelse traditie van hergebruik, de verticale lamellen zijn gemaakt van hardhouten damwanden uit het Noord-Hollands kanaal. De 25 jaar oude damwanden zijn tot lamellen gezaagd door de lokale Texelse houtzager Pieter Dros, wat 10 kilometer zaagwerk opleverde. De lamellen krijgen zo, net als de aangespoelde collectiestukken van het museum, een tweede leven. De ongezaagde kanten van de latten zijn bewust aan de zichtzijde geplaatst in de gevel, wat een mooi verweerd kleurenspel oplevert na veertig jaar verblijf onder water: wit, grijs, roestrood, paarsig, bruin.Glazen gevels achter de houten lamellen bieden vanaf de straat een uitnodigend zicht op het museumterrein en laten de bezoekers van het museumcafé de prachtige luchten en het beroemde Hollandse licht beleven. Binnenin het gebouw ontstaat er door het lamellenpatroon een strak lijnenspel van daglicht en mooie schaduwen dat het museum een licht en tegelijkertijd beschut karakter geeft. Kaap Skil toont een omvangrijke collectie voorwerpen afkomstig van scheepswrakken uit de Noordzee en de Waddenzee. Het museum neemt het publiek 400 jaar mee terug in de tijd, toen de VOC-vloot vanuit de ankerplaats ‘Reede van Texel’ naar de Oriënt vertrok. Pronkstuk is een achttien meter lange en vier meter brede maquette van de Reede van Texel, die tot in detail het indrukwekkende schouwspel van tientallen schepen voor de kust van Texel laat zien.

25-10-2012 9:30

Het Industrial Design Center (IDCC) van Howest brengt vrijdag 26 oktober, vanaf 19 uur, voor het eerst 400 West-Vlaamse bedrijven en designers samen in een netwerkevent. Aanleiding is niet alleen de beurs Interieur 2012, maar ook het vijftienjarig bestaan van de masteropleiding Industrieel ontwerpen en het tienjarig jubileum van de professionele bacheloropleiding Industrieel productontwerpen die overigens een unieke opleiding is in Vlaanderen. ‘Wij willen tonen dat design meer is dan enkel mooie objecten creëren. Design is ondernemerschap. Het is een maakindustrie. Al onze alumni - en dat zijn er uiteindelijk meer dan 400 - zullen aanwezig zijn en tijdens het event ligt de nadruk op het maken van objecten en op het industrieel productontwerpen. Kortom, design is meer dan een exclusief bankenstel,’ vertelt Howest-opleidingscoördinator Ronald Bastiaens. Interieur 2012 anders bekeken.

Het alumni-event legt de spotlight op de mensen die de motor zijn van de maakindustrie. Design is zowat het synoniem van exclusieve ontwerpen, maar het Industrial Design Center wil de andere kant van design tonen. Hoe komt een ontwerp tot stand? Hoe wordt het gemaakt en wat precies betekent ontwerpen voor de industrie? Allemaal vragen waarop het alumni-event een antwoord probeert te geven.

Elk jaar studeren ruim 80 ontwerpers af aan het Industrial Design Center van Howest. Die bachelors en masters Industrieel (product)ontwerpen komen terecht in de meest uiteenlopende bedrijven en sectoren, waar zij steevast de boodschap van innovatie uitdragen. Dat varieert van subtiele productoptimalisaties tot ambitieuze ontwerpprojecten. Hun namen en gezichten zijn bij een designminnend publiek niet bekend. Toch werken ze, vaak achter de schermen, bij grote merken en bedrijven aan de producten die jij en ik misschien wel dagelijks gebruiken. Zij zijn zelfs de motor van het West-Vlaamse designgebeuren. In het Industrial Design Center van Howest, Marksesteenweg 58 in Kortrijk, loopt nog tot 31 oktober de Alumni Expo 2012. Deze week alleen al waren er ongeveer duizend bezoekers.

De alumni-expo toont wat de Howest-ontwerpers sinds hun afstuderen gerealiseerd hebben. In het Industrial Design Center krijg je een overzicht van een 30-tal producten, waarin de Howest-ontwerpers een belangrijke rol hebben gespeeld. Diverse sectoren zoals designverlichting, gebruiksvoorwerpen en andere industriële producten komen aan bod.

Tijdens de laatste tien jaar is er heel wat veranderd in het hoger onderwijslandschap. De bachelor-master omvorming heeft strengere eisen gesteld aan de masteropleiding wat onderzoek en academische vorming betreft. Dat heeft geleid tot de afstudeerrichting Industrieel productontwerpen (IPO) op het niveau van een professionele bachelor, die de nood aan een meer professionele productontwerper heeft ingevuld.

Door een continue wisselwerking, zowel in de bachelor- als in de masteropleiding, tussen de studenten, de alumni en het beroepenveld zijn de afstuderende Industrieel (product) ontwerpers nog sterker dan voordien direct inzetbaar in de industrie om innovatieve producten van de toekomst te ontwerpen.

Om het vijftienjarig bestaan van Industrieel (product) ontwerpen extra glans te geven, pakt Howest dit jaar uit met het werk van studenten en alumni. Aan de alumni-expo nemen de volgende bedrijven deel: 4ZA, Aliplast, Allocacoc, APPE, Atohms, Barbecook®, Barco, Barco LiveDots, Betafence, Brustor, Cortina, Deceuninck, Durlet, Elevenfeet, Enthoven Associates, ETAP, FORDESIGN, Globetrade, Glorious Lou, GreenPan, Haelvoet, Houtbuigerij G. Desmet, Howest Industrial Design Center, JVMID, Lirio by Philips, M.Ve, Modular Lighting Instruments, Novy, Pilipili, Recticel – bedding, Ridley, Savic, Sobinco, SpanoTech, TAL, TE connectivity, Thule, TP Vision Belgium, UMBROSA, Vitalo.

Meer dan 650 bachelor- en masterontwerpers studeerden in het verleden af aan Howest en zij creëren de producten die ons dagelijks omringen. Tijdens de alumni-expo toont Howest een selectie van 50 producten, realisaties van 50 alumni in samenwerking met bedrijven.

Wie tijdens Interieur 2012 de alumni-expo bezoekt in het Industrial Design Center van Howest, kan tegelijk de sfeer van de ontwerpstudenten opsnuiven of een begeleide rondleiding aanvragen in het gebouw door een mailtje te sturen naar info@industrialdesigncenter.be.  Tijdens Interieur worden de bezoekers met een Audi netjes afgehaald en naar de alumni-expo gebracht. In de auto geeft de iPad je al een extra voorsmaakje.

Howest (de Hogeschool West-Vlaanderen) bekleedt met 24 bachelors, 7 masters en niet minder dan 18 unieke opleidingen en trajecten een uitzonderlijke plaats in het onderwijslandschap. Op het gebied van onderzoek en maatschappelijke dienstverlening heeft Howest een stevige reputatie opgebouwd in toepassingsgericht wetenschappelijk onderzoek, dienstverlening en permanente vorming; steeds met een focus op het werkveld zowel in binnen- als in buitenland. Dat vertaalt zich enerzijds in Vlaamse, Federale, Europese en internationale projecten in toegepast onderzoek, steeds op vraag van en voor bedrijven en not-for-profit organisaties uit binnen- en buitenland.

Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen vormt samen met de Universiteit Gent, de Hogeschool Gent en de Arteveldehogeschool, de Associatie Universiteit Gent (www.augent.be). Deze associatie staat voor 65.000 studenten of 30% van het hoger onderwijs in Vlaanderen.

Meer info: www.howest.be

24-10-2012 16:00

Designed by Erick van Egeraat won ‘beste interieur’ op de Dutch Design Awards 2012 met het ontwerp van het Drents Museum in Assen. Afgelopen zondag werden designers in verschillende categorieën bekroond; communicatie, vrije vormgeving, product en ruimtelijk. In de laatste categorie werden prijzen uitgedeeld voor ‘beste exterieur’ en ‘beste interieur’. De winnaars werden gekozen uit meer dan 650 inzendingen.

In het ontwerp van het in 2011 heropende Drents Museum, heeft het Koetshuis een nieuwe functie gekregen als hoofdingang. Het dienstgebouw is op een glazen sokkel geplaatst. Daarnaast zijn ondergrondse ruimtes toegevoegd, waardoor het oude en nieuwe gedeelte met elkaar verbonden zijn.

 


De selectie commissie van de Dutch Design Awards prees het interieur voor sculpturale kracht van het museum en het sterke stedenbouwkundig niveau: “De sculpturale kracht van het museum is sterk. Het ontwerp treedt uit de terughoudendheid en is dominant aanwezig. Ondanks die vormgeving staat het potentiële tentoonstellingen niet in de weg. Verder zijn alle klassieke elementen waar een museum over moet beschikken zorgvuldig doorgevoerd. Door de routing om te draaien - dus door het Koetshuis om te vormen tot entree en een ondergrondse museumzaal toe te voegen - wordt het Drents museum zelf onderdeel van de tentoonstelling. Zo blijft de historie behouden, maar krijgt het geheel wel een nieuwe uitstraling. Daarnaast is de tuin een interessante aanvulling op bestaand park dat in de omgeving ligt. Op stedenbouwkundig niveau is het project erg sterk.”

In zijn 25 jarige carrière heeft Erick van Egeraat (Amsterdam, 1956) een zeer divers portfolio opgebouwd van meer dan honderd projecten verspreid over meer dan tien landen in West, Centraal- en Oost-Europa en Rusland. Elk project staat voor een zeer persoonlijke en expressieve architectuur die in relatie staat tot de bestaande historische en culturele context en waar tegelijkertijd dialoog is met de meest uiteenlopende aspecten van het hedendaagse leven.
 

24-10-2012 10:30

Vijftien jaar geleden studeerden de eerste industrieel ontwerpers af aan Howest (de Hogeschool West-Vlaanderen). Intussen hebben die alumni naam en faam gemaakt zowel in binnen- als buitenland. Tijdens de maand oktober organiseert het Industrial Design Center (IDC) een alumni-expo in het gebouw aan de Marksesteenweg 58 in Kortrijk. Designverlichting, gebruiksvoorwerpen en andere industriële producten kun je gratis bewonderen. Meer nog, wie tijdens de beurs Interieur de expo bezoekt, kan de huidige generatie ontwerpstudenten aan het werk zien en zelfs een begeleide rondleiding aanvragen. Een aanrader, zelfs een must voor al wie geïnteresseerd is in hedendaagse vormgeving.

Elk jaar studeren ruim 80 ontwerpers af aan het Industrial Design Center van Howest. Die Bachelors en Masters Industrieel (product) ontwerpen komen terecht in de meest uiteenlopende bedrijven en sectoren, waar zij steevast de boodschap van innovatie uitdragen. Dat varieert van subtiele productoptimalisaties tot ambitieuze ontwerpprojecten. Hun namen en gezichten zijn bij een designminnend publiek niet bekend. Toch werken ze, vaak achter de schermen, bij grote merken en bedrijven aan de producten die dagelijks gebruikt worden. Het Industrial Design Center zet van 1 tot 31 oktober haar oud-studenten en hun portfolio in de kijker tijdens de Industrial Design Center Alumni Expo 2012 in het IDC-gebouw van Howest, Marksesteenweg 58 in Kortrijk.

De alumni-expo toont wat de Howest-ontwerpers sinds hun afstuderen gerealiseerd hebben. In het Industrial Design Center krijg je een overzicht van een 30-tal producten, waarin de Howest-ontwerpers een belangrijke rol hebben gespeeld. Diverse sectoren zoals designverlichting, gebruiksvoorwerpen en andere industriële producten komen aan bod.

Tijdens de laatste tien jaar is er heel wat veranderd in het hoger onderwijslandschap. De bachelor-master omvorming heeft strengere eisen gesteld aan de masteropleiding wat onderzoek en academische vorming betreft. Dat heeft geleid tot de afstudeerrichting Industrieel productontwerpen (IPO) op het niveau van een professionele bachelor, die de nood aan een meer professionele productontwerper heeft ingevuld.

Door een continue wisselwerking, zowel in de bachelor- als in de masteropleiding, tussen de studenten, de alumni en het beroepenveld zijn de afstuderende Industrieel (product) ontwerpers nog sterker dan voordien direct inzetbaar in de industrie om innovatieve producten van de toekomst te ontwerpen.

Aan de alumni-expo nemen de volgende bedrijven deel: 4ZA, Aliplast, Allocacoc, APPE, Atohms, Barbecook®, Barco, Barco LiveDots, Betafence, Brustor, Cortina, Deceuninck, Durlet, Elevenfeet, Enthoven Associates, ETAP, FORDESIGN, Globetrade, Glorious Lou, GreenPan, Haelvoet, Houtbuigerij G. Desmet, Howest Industrial Design Center, JVMID, Lirio by Philips, M.Ve, Modular Lighting Instruments, Novy, Pilipili, Recticel – bedding, Ridley, Savic, Sobinco, SpanoTech, TAL, TE connectivity, Thule, TP Vision Belgium, UMBROSA, Vitalo.

Meer dan 650 bachelor- en masterontwerpers studeerden in het verleden af aan Howest en zij creëren de producten die ons dagelijks omringen. Tijdens de alumni-expo toont Howest een selectie van 50 producten, realisaties van 50 alumni in samenwerking met bedrijven. Wie tijdens Interieur 2012 de alumni-expo bezoekt in het Industrial Design Center van Howest, kan tegelijk de sfeer van de ontwerpstudenten opsnuiven of een begeleide rondleiding aanvragen in het gebouw door een mailtje te sturen naar info@industrialdesigncenter.be. 

24-10-2012 10:15

De Dutch Design Memory Game is gelanceerd op de Dutch Design Week dat deze week plaats vind in Eindhoven. Deze nieuwe titel in de serie BIS memoryspellen brengt een eerbetoon aan Nederlandse designiconen. Dutch Design Memory Game van BIS Publishers en Premsela, Nederlands instituut voor design en mode, vertelt verhalen uit de Nederlandse designgeschiedenis. Aan de spelers de taak om de matchende kaarten te vinden.

 


 

Elke set memorykaarten bestaat uit twee iconische objecten die kenmerkend zijn voor het werk van een designer, waaronder Irma Boom, Gerrit Rietveld, Marcel Wanders en Scholten & Baijings. In totaal zijn er 30 verschillende sets te maken. Degene die de meeste sets verzamelt is de winnaar. Dit memoryspel staat garant voor een avond ouderwets vermaak én vergroot kennis over Dutch design.

23-10-2012 8:30

Tijdens de Dutch Design Week 2012 (20 tot en met 28 oktober) geven Studio Toon Welling en Het IJzeren Gordijn het startsein voor Houdt.

Houdt is een ontwerpwedstrijd, die jonge ontwerpers uitdaagt om een zitobject te ontwerpen gemaakt van FSC-hout. Dit zitobject moet er niet alleen goed uitzien, maar tracht ook jonge ontwerpers te stimuleren bewust met materialen om te gaan. Doelstelling van Houdt is, om zitobjecten te ontwerpen die zo min mogelijk materiaalverlies kennen. FSC Nederland is één van de partners die zich aan Houdt heeft verbonden.

De eerste editie van Houdt staat in het teken van het ontwerpen van een demontabel zitobject met een innovatieve constructie. Het ontwerp moet veelvuldig kunnen worden opgebouwd en afgebroken zonder kwaliteitsverlies. Het zitobject moet gemaakt zijn van een kwart plaat FSC-gecertificeerd Multiplex (18 millimeter dik en 61 bij 122 centimeter). Overige materialen zijn alleen toegestaan als ze een functie hebben voor (de)montage en/of borging.

Houdt is een ontwerpwedstrijd en een initiatief van Studio Toon Welling en Het IJzeren Gordijn. De volgende partners hebben zich aan Houdt verbonden: Dutch Design Week, FSC Nederland en Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode.

Meer informatie op www.houdt.org.

19-10-2012 16:30

Jana Scholze, curator van het Contemporary Furniture and Product Design in het Victoria and Albert Museum in Londen, gaat de 2013 editie van de Frame Moooi Award jureren. “We zijn opgetogen over de samenwerking met Jana en het Victoria and Albert Museum als vooraanstaand internationaal design instituut”, zegt Robert Thiemann, hoofdredacteur van Frame. “Als curator en expert is Jana een objectieve autoriteit met oog voor de meest inventieve, frisse, moderne en creatieve ontwerpen. We zijn benieuwd wie zijn tot winnaar kiest.”

Als jurylid voor de Frame Moooi Award zal Jana Scholze de top 10 finalisten selecteren die worden uitgenodigd voor de grand finale party tijdens de Salone del Mobile in april 2013 in Milaan. Op 10 april zal daar de winnaar bekendgemaakt worden; de gelukkige ontwerper mag 25.000 euro in ontvangst nemen. Scholze neemt ook deel aan de paneldiscussie en Q&A sessie op 11 april, waar pers en publiek haar vragen stellen over het selectieproces. “Meewerken aan de Frame Moooi Award 2013 is een grote eer en ik verheug me op vele uitmuntende en fascinerende ontwerpen”, zegt Scholze.

19-10-2012 11:03

Bouwconcern Dura Vermeer en technisch dienstverlener Unica hebben op het Science Park Amsterdam het nieuwe datacenter opgeleverd van de beursgenoteerde leverancier van datadiensten, Equinix. Het datacenter, AM3 Science Park Amsterdam genaamd en ontworpen door Benthem Crouwel Architecten, is het meest duurzame datacenter van Equinix wereldwijd en heeft een primeur op het gebied van warmte- en koudeopslag. Overtollige warmte van AM3 zal worden gebruikt om naburige gebouwen te verwarmen. Deze duurzame technologie draagt bij aan significante energiebesparingen, waardoor Equinix-klanten hun CO2-footprint in belangrijke mate reduceren. Het is de eerste keer dat een dergelijk warmte-uitwisselingsproject via de bodem is toegepast in Nederland, aldus partijen.

Het nieuwe datacenter ter grootte van 6.400 m² betekent voor Equinix een uitbreiding van hetplatform in Europa.  AM3 huisvest internet exchanges als AMS-IX en NL-IX en is in staat om 80 procent van Europa te bereiken binnen 50 milliseconden. In het datacenter kunnen klanten zich bovendien direct verbinden met bedrijven die samen de Europese digitale economie vormen: netwerken, internet exchanges, content- en cloud aanbieders. Dura Vermeer was verantwoordelijk voor het bouwkundige deel; Unica voor het installatietechnische deel. Het nieuwe datacenter is binnen een tijdsbestek van 16 maanden opgeleverd.

17-10-2012 2:00

Zeven door GBO Design ontworpen producten werden het afgelopen weekeinde onderscheiden met de GIO award, de erkenning voor Goed Industrieel Ontwerp. Daarnaast is één van de designs van GBO vorige week genomineerd voor de European Aluminium Award 2012.

De GIO-jury beoordeelde dit jaar een recordaantal inzendingen, die waren onderverdeeld in diverse categorieën. Zowel bij de consumenten-  als professionele producten vielen ontwerpen van het Helmondse designbureau GBO in de prijzen:
- de Durable Varicolor, een ladenbox die op een subtiele en toch onderscheidende manier in een kantooromgeving past. GBO ontwikkelde deze box voor de Duitse fabrikant Durable;
- de Durable System, een hele lijn van multifunctionele trolleys voor kantoorgebruik die geheel modulair is opgebouwd;
- de Imants 33-serie spitmachine. Deze machine is bedoeld voor hoveniers, boomkwekers en tuinders met kleinere tractoren, die hiermee in één werkgang het zaai- of plantbed kunnen prepareren.
- de SeeMe EyeCatcher, een compacte vitrine waarmee verzamelaars de topstukken uit hun collectie mooi kunnen uitlichten op een exclusief plekje;
- de XyzTEC Condor Sigma, een machine waarmee verbindingen en aanhechtingen op printplaten getest kunnen worden. Deze heeft tevens de European Aluminium Award nominatie ontvangen;
- de Bruynzeel Storage Compactus Dynamic, een bedieningspaneel voor verrijdbare archiefkasten, tegen een prijs die kan concurreren met die van verrijdbare systemen met een handwiel;
- de Bruynzeel Storage Compactus Eurolock, een bedieningspaneel waarmee archiefkasten mechanisch afgesloten kunnen worden. Het paneel past in dezelfde serie als het Compactus Dynamic bedieningspaneel en vormt daarmee een productfamilie.

Jeroen op ten Berg van GBO Design: “De uitstraling van een product wordt een steeds belangrijker aankoopargument. Zelfs bij puur functionele producten, zoals een landbouwmachine, kan het design de doorslaggevende factor zijn wanneer een klant twijfelt tussen twee concurrenten. We zijn daarom erg trots dat de kwaliteit van onze ontwerpen nu door een onafhankelijke jury is bekroond met zeven awards.”

Op woensdag 24 oktober vindt, tijdens de Dutch Design Week, de feestelijke uitreiking van de GIO awards plaats.

www.gbo-design.eu
http://www.aluminium-award.eu/
http://www.ddw.nl/
http://www.durable.nl/
http://www.imants.com/
http://www.seemedisplays.com/
http://www.xyztec.com/
http://www.bruynzeel-storage.nl/

17-10-2012 2:00

Lidewij Edelkoort kijkt vast niet meer op van een prijsje meer of minder. De oeuvreprijs die ze binnenkort krijgt overhandigd door Prinses Máxima zal evenwel vast voor enige beroering zorgen in huize Edelkoort. De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2012 is een begeerde onderscheiding, die dit jaar op 26 november wordt uitgereikt in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Het Cultuurfonds kent de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs jaarlijks toe aan een persoon of instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op cultureel gebied. Het Cultuurfonds kent Lidewij Edelkoort de oeuvreprijs toe, 'omdat zij als trendforecaster toonbepalend is voor de wereld van design en mode. Met haar gave om verschillende disciplines te verbinden heeft ze zich door de jaren heen ontpopt tot een cultuurfilosoof, die het debat over de vormgeving van de toekomst mede bepaalt. Zij geniet internationaal aanzien en is een inspiratiebron voor creatieven in het algemeen'.

Lidewij Edelkoort (Wageningen, 1950) begon haar carrière, na een studie mode-ontwerpen aan de kunstacademie in Arnhem, als modecoördinator en stylist bij de Bijenkorf. In 1975 vertrok Edelkoort naar Parijs om aan de slag te gaan als trendconsultant. Later richtte zij daar Trend Union op, een internationaal forecasting- en adviesbureau over kleuren en lifestyle thema’s. Van 1999 tot 2008 was Edelkoort voorzitter van het college van bestuur van de Design Academy in Eindhoven. In deze tijd ontwikkelde zij zich tot design expert en was ze curator, met diverse internationale exposities op haar naam. Tegenwoordig werkt zij onder andere vanuit haar eigen denktank Studio Edelkoort. Zij geeft wereldwijd lezingen en heeft diverse trendboeken over vormgeving en design uitgegeven.

Het Cultuurfonds reikt de oeuvreprijs jaarlijks uit aan een grootheid op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, geschiedenis, letteren, monumentenzorg, cultuureducatie of natuurbehoud. Aan de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is een geldbedrag van 75.000 euro verbonden. Daarnaast krijgt de winnaar een CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro, waarvan de winnaar de naam en doelstelling zelf mag bepalen.

Eerdere winnaars van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs zijn: Het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010) en Anton Corbijn (2011). Het Cultuurfonds stimuleert cultuur en natuurbehoud in Nederland – op grote en op kleine schaal. Bijzondere initiatieven, bevlogenheid en talent moedigt het fonds aan met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen. Door actieve fondsenwerving en inkomsten uit loterijen kan het fonds jaarlijks ruim 3.500 projecten en personen ondersteunen. Het Cultuurfonds is actief als intermediair voor het mecenaat en beheert meer dan 280 CultuurFondsen op Naam voor particulieren, stichtingen en bedrijven die cultuur een warm hart toedragen.
 

www.cultuurfonds.nl

17-10-2012 2:00

De Biënnale Interieur slaat een brug met de modewereld. Zowat dertig hosts en hostesses zullen de bezoeker ontvangen in outfits van ontwerper Damien Fredriksen Ravn. De Noor heeft het logo van Interieur verwerkt in de voor hem kenmerkende geometrische vormen en prints en wist daarmee een stijlvol en tegelijk opvallend uniform te tekenen.


 

 

Damien Fredriksen Ravn.

Indrukwekkend, vond ook de jury van Dress a host (ESS), een wedstrijd van Interieur in samenwerking met het Flanders Fashion Institute. Een andere nieuwigheid is de designklassieker ‘Clover Leaf’ van Verner Panton, die dankzij Prada weer volop in de spotlights staat. Het modehuis zette hiermee zijn eerste stappen op het vlak van meubeldesign. De Prada lounger beleeft zijn primeur (in hal 1) in Kortrijk.

Wat hebben modehuizen als Prada te zoeken op Interieur 2012? Heel wat, zo blijkt. Want van 20 tot en met 28 oktober kun je in de Kortijk Xpo terecht in de Prada Lounge by Verpan, een ruimte die volledig is ingericht rond de legendarische ‘Clover Leaf’ van Verner Panton. Deze modulair opgebouwde sofa, met zijn typische organische vormen, is in 1969 ontworpen voor de beroemde tentoonstelling Visiona II in Keulen. Er werden toen vijf exemplaren gemaakt, onderdeel van een kleurrijk fantasielandschap. Bij Prada vinden ze de ‘Clover Leaf’ zo geslaagd dat ze het Deense Verpan, fabrikant van talloze Verner Panton-klassiekers, gevraagd hebben om een heruitgave te maken. Een versie met groen fluweel, uitgevoerd in de typische stijl van het Italiaanse modehuis. Belangstellenden hoeven niet naar de flagship stores in Londen, Moskou, Milaan of Parijs. De heruitgave krijgt dit jaar namelijk ook een plaats op Interieur 2012.

'Een geheel nieuwe beleving', zo noemt de organisatie van Interieur de invulling van de beurs. En: 'een ruimere kijk op wat design is, met ook een leuke knipoog naar de modewereld'. Zowat dertig hosts en hostesses zullen de bezoekers ontvangen, uitgedost in een futuristisch ogend uniform. Een ontwerp van de Noorse designer Damien Fredriksen Ravn, die de wedstrijd Dress a host (ESS) won. Zijn opdracht: ontwerp een outfit geschikt voor het uitvoeren van drie kerntaken: onthaal, transport en catering. Intussen is hij volop bezig met de productie van het uniform.

Damien Fredriksen Ravn is in 2008 afgestudeerd aan de Antwerpse Modeacademie. Sinds 2010 geeft hij les in Warschau. Hij tekent ook collecties onder eigen naam: ontwerpen waaruit een grote liefde blijkt voor geometrische prints en grafische vlakken. Puur en met een vrouwelijke toets. Ravn experimenteert ook met nieuwe technieken, combineert hightech materialen met handwerk en stelt draagbaarheid en comfort voorop. Eerder al tekenden ook Walter Van Beirendonck, Issey Miyake en Kaat Tilley de uniformen van Interieur.

De 23e Biënnale Interieur loopt van 20 tot 28 oktober 2012 in Kortrijk Xpo. Het openingsweekend is op 20-21 oktober, de professionele dagen op 22-23 oktober. Negen dagen lang vormt Interieur 2012 hét platform bij uitstek waarop meer dan driehonderd internationale exposanten, jonge ontwerpers en aanstormend talent hun allernieuwste creaties voorstellen

www.interieur.be

16-10-2012 9:30

Stel je voor. Een historische marechausseekazerne en loods in hartje Eindhoven; erfgoed dat herbestemming verdient. Een expositie van gevestigd én beginnend toptalent, met actueel design, prototypes en primeurs. Eten en drinken dat alle zintuigen prikkelt. Memorabele ontmoetingen aan de lange tafel. Dat zijn de ingrediënten van deze zesde editie van Eat Drink Design, tijdens Dutch Design Week 2012.

Een tiendaagse preview voor een permanente variant van de pop-up expositie met restaurant plus. Bezoekers kunnen overdag gratis kijken naar de expositie en proeven van de espresso’s en truffels, bubbels en oesters. ’s Avonds staat er een bijzonder Dutch Design diner klaar.

Met Kazerne & Loods is Eindhoven straks een uniek concept rijker. Een bijzonder historisch complex waarbinnen ontmoeting, expositie, eten, drinken, werken, ontspannen en slapen samengesmeed worden tot een memorabele ervaring. Dé place to be voor creatieve en zakelijke netwerken. Van kenniswerker tot CEO, van ZZP’er tot opdrachtgever, van familie tot toevallige passant. “Creative Suites staat voor meer dan alleen horeca”, zegt Annemoon Geurts, samen met Koen Rijnbeek initiatiefnemer. “Het staat voor inspiratie, onverwachte ontmoetingen, prikkelende gesprekken en activiteiten die bedrijvigheid aanjagen. Want winst uit de horeca zetten we in voor nieuwe exposities, projecten en pop-ups.”

Crowdfunding
De voormalige kazerne en loods staan al 30 jaar min of meer leeg. “Daar moeten meer enthousiastelingen voor te vinden zijn”, zo dachten de initiatiefnemers. “Mensen en bedrijven die het unieke erfgoed en/of ons concept een warm hart toedragen. Voor de restauratie van het erfgoed en de start van het inhoudelijk programma zoekt de onafhankelijke Stichting ter behoud van Klein Paradijs daarom naar leningen in euro's, uren en producten.”

Pop up expositie met restaurant
Pop- up expositie met restaurant Eat Drink Design tilt tijdelijk alvast een tipje van de sluier. Annemoon Geurts: “Het is geweldig spannend om een eerste expositie samen te stellen in een ruimte waar we op papier al een tijdje mee bezig zijn. Met bijna vijftig designers, waaronder opvallend veel duo’s, zoals Ontwerpduo en Daphna Laurens, is het niet te doen om al het prachtige werk in een paar woorden de aandacht te geven die het verdient. Ik noem graag de designers die er als sinds de eerste editie in 2006 altijd bij waren, zoals Joost van Bleiswijk, Kiki van Eijk en Nienke Sybrandy. Maarten Baptist presenteert glazen objecten waarin op een innovatieve manier gerechten bereid kunnen worden. Er zijn primeurs van onder meer Kranen/Gille, Ontwerpduo en Sander Lucas. We Make Carpets komt met een speciaal voor deze ruimte ontworpen tapijt, gemaakt van alledaagse producten. Opmerkelijk is het vele werk met een Delfts Blauw Thema, vertaald in nieuwe gebruiksvoorwerpen. En ik verheug me op de ontmoetingen aan de zes meter lange tafels van VanJoost, als iedereen geniet van de gerechtjes van Sot-l’y-laisse op bijvoorbeeld bordjes van Arian Brekveld voor Royal Delft, of uit glaswerk van Van Eijk en van der Lubbe voor Imperfectdesign.”

Eat Drink Design @ Kazerne & Loods
Paradijslaan 8, 5611 KN Eindhoven, op de route tussen de Design Academy en het Designhuis.

Pop-up expositie met restaurant tijdens Dutch Design Week, 20 t/m 28 oktober 2012
11:00 - 20:00 Expositie (gratis toegang)
11:00 - 18:00 Espresso’s & bubbels
19:00 - 00:00 Dutch Design Diner


Zie ook http://www.eatdrinkdesign.nl of http://www.kazerne.com

16-10-2012 9:00

Dutch Design Awards (DDA) is toe aan de tiende editie. Reden genoeg om zowel de prijsuitreiking als de tentoonstelling van de jaarlijkse ontwerpprijzen in een nieuw jasje te steken. Dit jaar staat Future Concepts centraal waarbij een doorkijk gegeven wordt naar het ontwerp van de toekomst. Dat en de uitgave van het ‘Dutch Design Jaarboek’ vindt plaats tijdens Dutch Design Week, van 20 tot en met 28 oktober in Eindhoven.

DDA omvat dit jaar twaalf ontwerpprijzen. Acht daarvan vallen binnen de hoofdcategorieën Communicatie, Product, Ruimtelijk en Vrije vormgeving. Eén van die acht wint bovendien de ‘overall’-prijs voor het meest succesvolle ontwerp van 2012, de Golden Eye.

De overige vier zijn speciale prijzen: voor jong talent (MINI Young Designer Award), een baanbrekend oeuvre (BNO Piet Zwart Prijs) en de beste opdrachtgever (Beste Opdrachtgever Award). Buitencategorie, tot slot, is de publieksprijs: bezoekers aan de expositie van DDA brengen hun stem uit op hun favoriete ontwerp; die met de meeste stemmen wordt aan het eind van de week bekroond met de Public Award.

De winnaars worden op zondag 21 oktober door de internationale vakjury bekend gemaakt tijdens een besloten matinee van 13.30 tot 17.00 uur in het Klokgebouw (Strijp-S). Alle awards worden uitgereikt in een programma van inspirerende lezingen door keynote speakers.

Leden van de internationale jury zijn: voorzitter Hans Wijers, Amko Leenarts, Ravi Naidoo, Sudhir Sharma, Andrea Lipps, Naomi Kaempfer, Timo de Rijk, Antoine Achten, Hans van der Markt. Bevestigde sprekers zijn innovator en designer Daan Roosegaarde, voorzitter commissie Future Concepts Wim van de Donk (CdK) en consumentenpsycholoog Simonetta Carbonaro.

Centraal dit jaar staat Future Concepts. Met dit nieuwe onderdeel legt DDA de focus op Nederlandse ontwerpen die een doorkijk bieden naar de toekomst. Doorbraakoplossingen met een focus op de gebieden gezondheid, mobiliteit, veiligheid en energie. Er is een speciale selectiecommissie samengesteld met experts uit het veld van technologie, wetenschap, filosofie, kunst, architectuur en design. De commissieleden zijn zelf actief op zoek gegaan naar inspirerende voorbeelden, maar ontwerpers hebben ook werk aangedragen.

In tegenstelling tot voorgaande jaren vindt de DDA-expo tijdens Dutch Design Week niet alleen vóór, maar ook in het stadhuis van Eindhoven plaats. Binnen ligt de focus op de finalisten van hoofdcategorieën, maar ook de BNO Piet Zwart Prijs en Beste Opdrachtgever Award.

Op het plein ervoor tuigt DDA samen met de Design Academy Eindhoven (DAE), Technische Universiteit van Eindhoven (TU/e) en Capital D (producent van DDA) het ‘Smart Design Pavilion’ op voor de presentatie van de MINI Young Designer Award en Future Concepts.
Beide exposities zijn van 20 tot en met 28 oktober van 11.00 tot 20.00 uur gratis toegankelijk voor publiek. Bezoekers kunnen tijdens de expositie een stem uitbrengen op hun favoriete ontwerp. Het ontwerp met de meeste stemmen wordt bekroond met de Public Award.

Dutch Design Awards
Dutch Design Awards (DDA) zijn internationaal gerenommeerde prijzen voor het beste op het gebied van Nederlandse vormgeving. De prijsuitreiking, een tentoonstelling met het werk van alle finalisten tijdens Dutch Design Week, en de uitgave van het ‘Dutch Design Jaarboek’, in samenwerking met nai010 uitgevers, vormen samen een platform voor Dutch design in de volle breedte. DDA wordt geproduceerd door Capital D.


Nadere informatie: www.dutchdesignawards.nl

13-10-2012 9:00

NewDirections heeft docent/coach/interieurkenner Rob Lommerse in de arm genomen. "Per 15 oktober gaan we op een aparte wijze het Meester-Gezel-principe zijn herintrede laten doen", meldt het bedrijf trots.
 
"Het Meester-Gezelprincipe zegt iets over Leraar en Leerling. In een vorm van doceren, leren, respecteren en discussiëren. Een methode die passend is bij newDirections. Apart, Onderzoekend, Oppakkend. De Meester is een aantal dagen/uren per week of per periode aanwezig en doet in principe geen projecten. Hij is er, in alle rust en in een warme, gezellige omgeving. De Meester is er om van te leren, soms verplicht, vaak vrijwillig, even die toets of die kennis halen onder het genot van een goede kop koffie." 
 
In dat kader heeft newDirections een overeenkomst gesloten met Rob Lommerse, die de komende 5-6 maanden één dag per drie weken zijn kennis zal delen met de crew van newDirections. Rob Lommerse is een bekende verschijning in de wereld van het projectinterieur: Hij staat onder meer bekend als strateeg, docent, onderzoeker, coach en mentor, koffiedrinker, pijproker, verteller en gezinsmens. Rob Lommerse publiceert met enige regelmaat beschouwende artikelen en columns in Inside Information.

 

11-10-2012 8:45

Architectenbureau Van Aarchitecten (VAA) opent een nieuw kantoor in de Duitse stad Aken. Het is de eerste internationale vestiging van het bureau uit Eindhoven en onderstreept de wereldwijde groeiambitie van het bedrijf. De officiële opening vond plaats op 9 oktober tijdens de Expo Real in München, een van de grootste internationale vastgoedbeurzen in Europa.Met het kantoor in Aken (zie foto) en de inschrijving in de Duitse ‘Architektenkammer’ investeert VAA verder in internationale groei. Het kantoor uit Eindhoven is al langer actief in het buitenland en ziet de afgelopen jaren de vraag naar internationale projecten toenemen. Niet alleen in opkomende economieën als China, India en Saoedi-Arabië, maar ook dichter bij huis in België en Duitsland. Zo is het bureau momenteel betrokken bij projecten in Saarburg, Leipzig en Aken.

Ron de Goeij, directievoorzitter van VAA, noemt de vestiging in Aken een logische stap om op internationaal niveau meer voet aan de grond te krijgen. “Wij merken dat juist in deze tijd de meeste kansen in het buitenland liggen. Met de vestiging in Aken zijn we lokaal aanwezig met mensen die de cultuur goed kennen en die beschikken over een stevig zakelijk netwerk. Wij verwachten hierdoor internationaal verder te kunnen groeien.”

De nieuwe vestiging staat in lijn met de groei die VAA doormaakt. VAA behoort tot de tien grotere architectenbureaus in Nederland en is al jarenlang een stabiel en winstgevend bedrijf. In 2011 bedroeg de netto omzet 7,5 miljoen euro. Ondanks de crisis is de orderportefeuille dit jaar ten opzichte van 2011 toegenomen met 20 procent, met name door de buitenlandse activiteiten.

Bekende ontwerpen van Van Aken Architecten zijn onder meer De Kennedytoren Eindhoven, Westpoint Tilburg, Datacentrum Terremark Schiphol, Ronald McDonaldhuis Veldhoven, Datacentrum Rabobank, het Muziekgebouw Eindhoven, Park Zhaoqing China en Kirchberg Luxemburg.

www.vanakenarchitecten.nl

09-10-2012 10:00

Aan de vooravond van Dutch Design Week, van 20 - 28 oktober 2012 in Eindhoven, tekenen Brainport Regio Eindhoven en Capital D een intentieverklaring met de vrijstaat Beieren en Bayern Design gericht op intensivering van de in februari dit jaar gestarte samenwerking op het gebied van design en technologie.

In februari dit jaar was een delegatie van bedrijven en kennisinstellingen uit de Brainport regio in München aanwezig tijdens München Creative Business Week (MCBW). De tentoonstelling Made in Brainport trok daar veel belangstelling en was de drager voor het leggen van nuttige en veelbelovende contacten tussen ondernemingen, ontwerpers en onderzoekers. Reden voor Bayern Design, producent van de MCBW en Capital D, producent van DDW, om de samenwerking te versterken en te verbreden.

Op dinsdag 9 oktober bekrachtigen Dutch Design Week (DDW) en MCBW de internationale samenwerking met een officiële intentieverklaring. De voorzitter van de Stichting Brainport en de Burgemeester van de stad Eindhoven, Rob van Gijzel, vertegenwoordigt daarbij de Brainport Regio Eindhoven. De secretaris generaal van het Beierse ministerie van Economie, Infrastructuur, Verkeer en Technologie, Dr. Hans Schleicher, doet dat voor de vrijstaat Beieren. De ambassadeurs van Bayer Design en Capital D zijn de directeuren, respectievelijk
Dr. Silke Claus en Robert Jan Marringa.

Beide regio’s zullen nog tijdens de komende DDW, van 20 tot en met 28 oktober 2012, de basis leggen voor een gezamenlijke designstrategie. Deze strategie is gericht op het verbinden van sleutelpersonen in beide regio’s en krijgt vorm door concrete projecten en conferenties gericht op  kennis- en marktontwikkeling. Het midden- en kleinbedrijf heeft daarbij bijzondere aandacht.

De samenwerking tussen eersteklas regio’s en steden wint aan betekenis in de context van een steeds groter wordende Europese Unie. Design gaat een steeds belangrijke rol spelen in de economische, sociale en culturele ontwikkeling van deze regio’s. Het is dan ook logisch dat beide Europese design- en top technologie regio’s een leidende rol willen spelen in Europees perspectief.

08-10-2012 9:24

Met ingang van deze week zijn de producten van ontwerper Peter van de Water niet langer verkrijgbaar via Perlei. “Ik heb ik helaas moeten besluiten om de samenwerking met Perlei te beëindigen”, zegt Van de Water. “Helaas, want ik heb altijd met plezier met Perlei en Hans Castelijn samengewerkt.”


De ontstane situatie liet de ontwerper echter geen andere keuze. “De onstane situatie is financieel/zakelijk van aard”, zegt Van de Water. “Ik zal hierover verder niet te veel in detail treden. Maar mijn producten zijn per direct niet meer via Perlei af te nemen.”

Het gaat hierbij om de Bottle kaarskandelaar, de Balk kaarskandelaar, de Slide tafellamp en de Cover hanglamp (zie de foto's). Naar het zich laat aanzien worden de Slide tafel lamp en de Cover hanglamp bij een ander label ondergebracht.

“Morgen is het D-day wat betreft de twee lampen, dan wordt daarover een definitief besluit genomen”, meldt de ontwerper. “Ik denk dat de Balk kaarskandelaar niet meer in productie zal komen. De Bottle – de hit – zal ik voorlopig zelf op me nemen. Die komt dus onder het Peter van de Water-label.”


Peter van de Water benadrukt dat er ook weer allerlei nieuwe producten aan zitten te komen. “Ik presenteer drie nieuwe producten voor Cascando tijdens de Orgatec en de DDW, onder de namen Paddy, Platform en Team. En tijdens Interieur 2012 presenteert TossB mijn nieuwe wandlamp Tilt.”


Op het interieur vlak is er ten slotte nog de aanstaande oplevering van de door Van de Water ontworpen nieuwe Skatestore.nl-winkel op de Nieuwendijk in Amsterdam. “Zeer spectaculair”, besluit de ontwerper.

05-10-2012 9:24

Kossmann.dejong heeft de tentoonstelling 'Het verhaal van de totempaal' ontworpen voor het Museum Volkenkunde in Leiden. In deze familietentoonstelling staan de oorspronkelijke bewoners van de Noordwestkust van de Verenigde Staten en Canada centraal. Het is voor het eerst dat een Nederlands museum een tentoonstelling maakt over dit unieke onderwerp.

Het verhaal van de totempaal is van 6 oktober 2012 tot en met 1 april 2013 te zien. Op vrijdagmiddag 5 oktober zal Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden de tentoonstelling officieel openen.

De Indianen van de Noordwestkust van de Verenigde Staten en Canada hebben een rijke traditie op het gebied van houtsnijwerk en zijn beroemd om hun prachtige totempalen. Speciaal voor de tentoonstelling is een acht meter lange totempaal vervaardigd door een groep Indiaanse kunstenaars onder leiding van Kwakwaka´wakw kunstenaar Rande Cook. Naast deze bijzondere totempaal zijn kunstwerken uit internationale collecties en de collectie van het museum te zien. Door middel van theatrale installaties, verhalen, interviews en reportages krijgt de bezoeker een indrukwekkend beeld van de rijke culturen van de Noordwestkust Indianen.

De tentoonstelling is verdeeld in thematische ruimtes, die verschillende aspecten van het leven van de Indianen belichten. Het leefgebied met een overvloed van natuurlijke voorraden speelt een belangrijke rol. Het verhaal van deze overvloed wordt in de tentoonstelling verteld door filmfragmenten en een installatie van zalmen. De tentoonstelling biedt ook ruimte voor een kritische blik op het hedendaagse leven in ´the land of plenty´ via vier documentaires over het dagelijks leven van de Indianen. De nauwe verwantschap met de natuur is een steeds terugkomend element in de tentoonstelling. Bezoekers worden in de zaal met de speciaal voor de tentoonstelling gemaakte totempaal bekend gemaakt met de verhalen en de vormtaal van de Indianen, waarin mythische wezens - genaamd ´crests´ - een belangrijke rol spelen.

In deze tentoonstelling zijn niet alleen historische objecten te zien, maar wordt ook een verbinding gemaakt met het heden. In een ruimte die is vormgegeven als een moderne kunstgalerie wordt moderne kunst van de Indianen getoond. De ´revival´ van de Indiaanse cultuur krijgt aandacht door middel van audiovisuele installaties waarbij bezoekers één op één ontmoetingen hebben met moderne Indianen. Deze ´revival´ wordt in een historisch perspectief geplaatst door wandgrote oude portretten en een tijdslijn met belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de Indianen.

Ceremonies staan centraal in de laatste drie ruimtes van de tentoonstelling. Via een ruimte waar een bijzonder transformatiemasker tentoongesteld wordt, kom je als bezoeker terecht in een donkere zaal met mysterieuze maskers die gebruikt werden bij rituelen. Tot slot is er aandacht voor de Potlatch; een groot feest met dans en rituelen waarbij de feestgever zijn status verhoogt door zoveel mogelijk geschenken weg te geven. Geluid speelt een belangrijke rol om bezoekers in deze laatste ruimte onder te dompelen in een echt Potlatchfeest. Zij worden deelgenoot van dit ritueel door een panoramische film en een uitstalling van moderne en historische Potlatchgeschenken.

04-10-2012 2:00

Snask is een branding-, design- en filmbureau gevestigd in het hart van Stockholm. Ze zijn jong, succesvol, edgy en zelfverzekerd en dagen de ontwerpindustrie uit door dingen anders te doen. Dat blijkt te inspireren.
 


Snask bestaat sinds 5 jaar en is een voorbeeld van een nieuwe stroming in de designwereld. Hun internationale bekendheid werd gebouwd via blogs en door het leveren van onderhoudende keynotes op internationale conferenties. In 'Make Enemies & Gain Fans' delen ze hoe ze denken, praten, liegen en kussen. In dit boek leer je ‘how to pee on yourself or tell pink lies’ en wordt uitgelegd waarom het goed zoiu zijn om vijanden te maken.


ISBN: 978-90-6369-297-1
Formaat: paperback
Afmetingen: 23 x 16,5 cm
Pagina’s: 192

www.snask.com

 

04-10-2012 2:00

Design Vlaanderen stelt de reizende tentoonstelling Tales of Heroes voor in Luik tijdens de designbiënnale Reciprocity. De eerste stop was in Helsinki, tijdens de Design Week, als onderdeel van de World Design Capital 2012 in september 2012.

Tales of Heroes is de opvolger van 'Je suis dada'. De laatste tentoonstelling onderzocht het surrealistische aspect van Belgisch design. Tales of Heroes brengt een nieuwe verzameling designobjecten in een bredere culturele context en met een stevige knipoog naar het verleden. De objecten gaan in dialoog met de wereld van de stripverhalen. In de tentoonstelling worden tien tekeningen van Brecht Evens getoond. Deze stripmaker heeft snel een wereldwijde reputatie opgebouwd met zijn vernieuwende grafische novelles.

Af en toe kan het geen kwaad om even terug te kijken in deze snel evoluerende maatschappij. Nostalgie kan een motor voor innovatie zijn. Ondanks, en misschien wel dankzij, de globalisatie en de technologisering, is er een groeiende nood aan identiteit, authenticiteit, het herbeleven van het verleden en het aanpikken bij tradities. Deze trend, gedefineerd als The New Nostalgia of de Heimat reflex, mengt steeds innovatie en het verleden.

De tentoonstelling wordt gepresenteerd als een 'Gesamtkunstwerk', met vooral hedendaagse toegepaste kunst en semi-industrieel design uit Vlaanderen en Brussel.

http://www.designflanders.be/

Deelnemende ontwerpers: Philippe Allaeys (Alph’), Raphaël Charles, Cathy Coëz, Hilde De Decker, Annelys de Vet, Nedda El-Asmar [Nedda & VOF], Alain Gilles [Alain Gilles The Studio], Davy Grosemans [das Ding], Kaspar Hamacher, Linde Hermans, David Huycke, Erik Indekeu [Nedda & VOF], Sofie Lachaert, Maison Caro [Caro Van den hole], Jorge Manilla Navarrete, Hugo Meert, Muller Van Severen, Patrick Reuvis, Diane Steverlynck, , CarO Van den Hole, Unfold Piet Stockmans, Jan Vandebosch [ziezo], Roos Van de Velde, Antoine Van Loocke [Knifeforging], Dries Verbruggen & Claire Warnier [Unfold], Michaël Verheyden, Sylvain Willenz.

Bedrijven: Borgerhoff & Lamberigts - Demeyere – Gallery Valerie Traan – Ligne Roset - O’Sun – Poncha - Rode Schoentjes – Sirris - Stattmann Neue Moebel - Stockmansporselein – Xala.

Kunstenaars: Brecht Evens – Michaël Samyn & Auriea Harvey.

Scenografie: Heimat [Pieter Boons].

Grafisch design: Barlock [Saskia Wierinck].

Tentoonstellingsruimte: Saint-Luc Institute.
Open: 5-28 oktober
Maandag tot vrijdag: 13.30 - 17.00 uur
Zaterdag en zondag: 12.00 - 17.30 uur

Vernissage: vrijdag 5 oktober om 18 uur
 

04-10-2012 2:00

De jury van de ARC12 Designprijs heeft dindag 2 oktober de drie nominaties van deze ontwerpprijs bekendgemaakt. Dat zijn kantoor Carlink in de binnenstad van Amsterdam door Paul Kroese, het meubel Plus 31 door Studio Ralph van der Made en het displaysysteem Z Step door Studio Michael Schoner.

De jury, bestaande uit Piet Grouls, Juriaan van Meel, Willem van Ast, Richard Hutten en Harm Tilman (secretaris), vroeg zich bij de beoordeling van de negentien inzendingen af of deze een bredere betekenis hebben voor gebruik, context of techniek. Daarnaast lette de jury op het concept, de uitwerking ervan en toegevoegde waarde van het ontwerp.

ARC12 is een prijs voor zowel gerenommeerde bureaus als jonge professionals. Dit jaar kunnen ontwerpers inschrijven voor prijzen op het gebied van stoelontwerp, design, interieur en architectuur. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 22 november 2012 in Rotterdam.

ARC12 Design is een prijs voor innovatieve ontwerpen die een toegevoegde waarde hebben in de werkomgeving en de publieke ruimte. Deelnemers konden objecten of ruimtelijke oplossingen insturen die een rol spelen in de werkomgeving in de breedste zin van het woord. De prijs is dit jaar voor de eerste maal uitgeschreven door de Architect, in samenwerking met SV interieur.
Deze prijs is bestemd voor ontwerpen die in de afgelopen periode voor Het Nieuwe Werken zijn gemaakt.

www.arc12.nl

03-10-2012 8:00

Wendy Snoek van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag is de winnaar van de BNI-prijs 2012. De prijsuitreiking vond eind vorige week plaats in de showroom van projectinrichter Wilkhahn in Rotterdam.

Het ontwerp van Wendy Snoek is voor een kunstuitleencentrum, uitgewerkt als een driedimensionaal magazine. Wendy is geïnteresseerd in verhalende architectuur en dat heeft ze in dit ontwerp uitgevoerd. Gevels worden omgeslagen, afbeeldingen zijn de kunst die te leen is, teksten ervaar je als lezingen. Elke muur, elk artikel, elk toilet is voorzien van een paginanummer. Een bijzonder ontwerp waarin op verschillende manieren doorheen gelopen / gebladerd kan worden.

De jury van de BNI-prijs 2012 bestaande uit juryvoorzitter Kees Marcelis, interieurarchitect, ontwerper Ruud-Jan Kokke, architect Christian Müller en architectuurcritica Kirsten Hannema van de Volkskrant waren unaniem van mening dat het 'driedimensionale magazine' van Wendy Snoek met kop en schouders boven de andere afstudeerwerken uitstak.

In totaal dongen elf genomineerden mee naar de BNI-prijs. Volgens jurylid Kirsten Hannema zijn alle ontwerpen gelieerd aan de wensen en eisen van deze tijd, zoals duurzaamheid, herbestemming en thuiszorg. Van alle werken heeft de jury verder nog drie eervolle vermeldingen gegeven aan Jaap Olaf van der Feer voor zijn project Locloods, een ondergronds hotel van Isabel Kamp en een kajak- en kanoclub in Bosnië van Tea Hadzizulfic.

Elk jaar biedt de BNI pas afgestudeerde interieurarchitecten de kans zich op landelijk niveau te presenteren en mee te dingen naar de BNI-prijs. Met de prijs wil de BNI jonge interieurarchitecten aanmoedigen ontwerpen van hoog niveau te maken. Behalve gastheer Wilkhahn is ook de Belgische kantoormeubelproducent Pami sponsor van de prijs.

02-10-2012 15:00

De overheid miskent het belang van design. Dat zegt ondernemer Hans Lensvelt in de nieuwe editie van het vaktijdschrift Inside Information, vaktijdschrift over projectinrichting en (interieur)architectuur, dat op dinsdag 2 oktober verschijnt. Als gevolg van de onverschillige houding van de overheid dreigt Nederland zijn leidende positie in de internationale designwereld te verliezen. De reden: het overheidsgeld wordt verkeerd gebruikt. “De overheid zet zakken met geld weg bij instanties en mensen die het best Excel-sheets kunnen invullen”, aldus Lensvelt.

Nederland bezet al jaren een sterke internationale positie in de wereld van architectuur en design. Dankzij de inspanningen van Superdutch-architecten als Rem Koolhaas en designlabels als Droog Design en Moooi was Dutch Design lange tijd ‘hot’. Maar dat dreigt te veranderen, zegt Hans Lensvelt. De Amsterdamse ondernemer is een spin in het web in de Nederlandse designwereld. Als eigenaar van projectinrichter Lensvelt en als medeoprichter van het designlabel Moooi heeft hij het voorbije decennium een wezenlijke bijdrage geleverd aan de populariteit van Dutch Design in binnen- én buitenland.

“De Nederlandse overheid heeft de mond vol van het promoten van de Nederlandse creatieve industrie: design, fashion en architectuur”, zegt Lensvelt in Inside Information. “Maar in mijn ogen doen ze dat op de verkeerde manier. De overheid zet zakken met geld weg bij instanties en mensen die het best Excel-sheets kunnen invullen. Zelf koopt de Nederlandse overheid de goedkoopste meuk, die na vijf jaar op is en die niemand meer wil hebben. Zonde en pure verspilling.”

Lensvelt pleit voor het inschakelen van interieurarchitecten en architecten door de Nederlandse overheid. “Geen gehobby meer door interne diensten of externe projectmanagers die het ‘erbij’ moeten doen. Bovendien zou in Europese aanbestedingen de weging van de esthetiek minimaal gelijk moeten zijn aan die van ergonomie of duurzaamheid. Nu is de esthetiek een ondergeschoven kindje.”

Nog beter zou het volgens Lensvelt zijn, wanneer de Europese aanbestedingen volledig overboord gingen. “Ze leiden tot niets. Zelfs tot minder. Slechts bergen met papier. Wanneer de Nederlandse overheid meer waarde hecht aan esthetiek, zal er ook meer design gekocht worden. Het bedrijfsleven zal daarop inspelen en meer design produceren. Daar heeft het bedrijfsleven ontwerpers voor nodig. En dat is waar de Nederlandse ontwerpers écht op zitten te wachten: opdrachten van het bedrijfsleven.”

In deze editie van vaktijdschrift Inside Information is ‘Zorg’ het thema en is er aandacht voor de volgende onderwerpen:
 

  • Crisis in Keulen? In Duitsland staat de internationale projectmeubelbeurs Orgatec op stapel. Volgens de beursorganisatie wordt het een belangwekkende editie.
  • Architect@Work gaat helemaal los. Geen stoelen en tafels dit jaar op de vierde Nederlandse editie van de beurs Architect@Work. Maar des te meer vloeren, wanden, plafonds en lampen. Een groot aantal architecten wist op 12 en 13 september de weg te vinden naar het Rotterdamse Ahoy-complex. Een verslag vanaf de beursvloer.
  • Zintuiglijk zitten. Het Financieel Advies Centrum van de Rabobank te Arnhem heeft onlangs een gedaanteverwisseling ondergaan. De interieurontwerpers van Concepts & Images uit Westervoort realiseerden een zintuiglijk interieur.
  • ‘Veilig en betrouwbaar’. Het inrichten van ziekenhuizen gaat verder dan het leveren van goede bedden en dito wachtmeubilair. Ook de middelen op (bijvoorbeeld) koeltechnisch gebied dienen state-of-the-art te zijn. Dometic uit Etten-Leur is specialist op dit gebied. Reportage over een bijzonder bedrijf, dat ook koeloplossingen levert aan hotels en andere utilitaire gebouwen.
  • Design als medicijn. Patiënten die een bestraling moeten ondergaan in het Instituut Verbeeten in Den Bosch, roemen de sfeer. Nauwe samenwerking tussen radiotherapeut, architect en inrichter resulteerde in een rustgevende omgeving met kleurrijke accenten.
  • Als een warme jas. Met het nieuwe Woonzorgcentrum Vlietwijk in Voorschoten laat organisatieadviseur mr. Stan van Kempen zien wat er mogelijk is.
  • Functionele en moderne praktijk. Een lichtplan voor Orthodontiepraktijk Henneman- van Hees te Breda. Goede verlichting rondom de werkplekken (tandartsstoelen) gecombineerd met de architectuur van de inrichting van de praktijk.
  • Kleurrijk groen. Het nieuwe hoofdkantoor van ingenieursbureau Volantis is gevestigd in het imposante glazen gebouw Villa Flora op het Floriadeterrein in Venlo. Het gebouw gaat door voor het groenste kantoor van Nederland en staat bol van de technische innovaties.
  • Graag zo gewoon mogelijk. Het standaard saaie ziekenhuis wordt dezer dagen meer en meer ingewisseld voor een prettig ‘healing environment’. Hoogste tijd voor een onderzoek naar de precieze ontwikkelingen. Interieurkenners Françoise Bronner en Kitty de Groot gingen speciaal voor Inside Information op pad.
02-10-2012 9:00

Het fabriekscomplex De Baronie is een begrip in Alphen aan den Rijn en omstreken. Ruim 50 jaar was dit bedrijf een grote werkgever waar vele honderden mensen werkten. Het ontwerp van het gebouw was zijn tijd ver vooruit. Transparantie en licht voor een prettig werkklimaat was een uitgangspunt bij het ontwerp. Na ruim 50 jaar werd het bedrijf verplaatst en kwam dit gebouw leeg te staan. Dit prachtige markante gebouw werd een industrieel monument. Er werd echter niet zomaar een nieuwe bestemming voor het gebouw gevonden. Na ruim 10 jaar leegstand raakte het gebouw in verval.

Green Real Estate uit Alphen heeft het gebouw een nieuwe bestemming gegeven. Het gebouw en het aanliggende terrein zijn herontwikkeld naar kantoorruimte, winkels en woningbouw. Ondanks de huidige economische situatie, durfde Green Real Estate het aan, om het complex een nieuwe functie te geven.

De oude stalen kozijnen moesten vervangen worden. Er was echter geen betaalbaar systeem voorhanden om deze kozijnen te vervangen met behoud van het slanke en transparante uiterlijk. In samenwerking met Green Real Estate, architectenbureau S2 uit Amsterdam, Kondor Wessels Amsterdam en Lieftink Geveltechniek uit Alphen zijn de esthetische uitgangspunten vastgesteld.Lieftink Geveltechniek heeft met zijn systeemleverancier Schüco een oplossing ontwikkeld. Na een drietal profielopstellingen werd het juiste resultaat bereikt. Met deze proefopstellingen wist architect Frank Spoek de monumentencommissie te overtuigen van de esthetische kwaliteiten van de gemaakte oplossingen. Er kwam groen licht en inmiddels worden de eerste gevels gemonteerd. In de loop van 2013 wordt het complex gefaseerd opgeleverd.

 
Opdrachtgever:          GREEN Real Estate bv, Alphen aan den Rijn
Architect:                   S2 architecten Amsterdam BV
Gevelbouwer:             Lieftink Geveltechniek, Alphen aan den Rijn                     
Systeemleverancier:    Schüco Nederland, Mijdrecht 
Beglazing:                  Koninklijke Saint Gobain Glass Nederland NV

01-10-2012 11:30

Design District vindt in 2013 plaats op 6, 7 en 8 juni. Over de locatie beraadt de organisatie zich nog. Blijven ze in Zaandam, gaan ze terug naar het Rotterdamse of word het iets heel anders? Tips aan de organisatie zijn welkom.

Met veel plezier en trots blikt de organisatie terug op de afgelopen editie in juni. Ruim zesduizend bezoekers passeerden de poort van het Hembrugterrein in Zaandam. De kwaliteit en variëteit van de deelnemers werd volgens de organisatie geprezen, evenals het decor dat de oude munitiefabriek bood. De rondleidingen over het terrein waren een groot succes. Klik hier voor de foto's

Zoals inmiddels alom bekend is 100% Design in Nederland voortgezet onder de naam Design District. De eerste editie onder deze nieuwe naam heeft dit jaar in juni plaatsgevonden in Taets (Hembrugterrein) Zaandam. De organisatie, die al meer dan 10 jaar verantwoordelijk is voor het concept, zet het evenement onder deze naam jaarlijks voort in Nederland.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >