Nieuws


25-01-2012 8:53

Op 5 februari 2012 is de officiële opening van de Dutch Design Workspace India (DDWI) in Parel, de creatieve hotspot van Mumbai. Geïnitieerd door Dutch Design Fashion Architecture is de Workspace een thuisbasis voor Nederlandse designers en bureaus, die zich willen vestigen in India.

Consul Generaal Marijke van Drunen Littel verricht de opening om 18.00 uur lokale tijd, samen met Workspace-directeur Anuradha Gupta en DutchDFA programmadirecteur Christine de Baan. Voorafgaand aan de feestelijke opening geven Caroline Bos (UN Studio), Rianne Makkink (Studio Makkink & Bey), Tjeerd Veenhoven, Anand Patel en Sudhir Sharma (INDI Design) korte presentaties  over hun werk in de context van interculturele samenwerking tussen India en Nederland.

De Workspace bevindt zich in Parel, een creatieve hotspot van Mumbai. Ontwerpers kunnen voor langere of kortere tijd in de Workspace werkplekken huren, met gemeenschappelijke voorzieningen en de mogelijkheid van India-specifieke bedrijfsondersteuning. De multifunctionele ruimte is geschikt voor evenementen, vergaderingen en workshops. De Workspace staat ook open voor Indiase ontwerpers met belangstelling voor de Nederlands ontwerpcultuur.
Het interieur, ontworpen door Studio Makkink & Bey, is een mix van Nederlandse en lokale ontwerpen. De bibliotheek bevat boeken over Nederlands en Indiaas Design.
Ontwerpers en bureaus op het gebied van design, mode en architectuur kunnen zich nu inschrijven voor een werkplek, dienstverlening en/of ruimte voor een evenement.

 



Tijdens de openingsweek vervolgt het Nederlands Architectuur Instituut zijn Matchmaking India Project met een workshop van 5 tot 9 februari. Vijf Nederlandse en vijf Indiase architectenbureaus onderzoeken sociale woningbouw scenarios in Mumbai. De afsluitende presentatie vindt plaats in de Workspace op 9 februari.
Op 7 februari is in de Workspace een seminar 'Design and innovation for the base of the pyramid' over de de toegevoegde waarde van design en designers in dit proces. De organisatie is in handen van de Nederlandse ambassade in New Delhi.
 

25-01-2012 8:40

Tijdens een bijzondere bijeenkomst in het museumpark van Rotterdam is Dirk Schonkeren uitgeroepen tot de winnaar van de ontwerpwedstrijd Daring Design 2011.

Het winnende ontwerp ‘Less is More’ van Dirk Schonkeren (Studio Dara) is volgens het juryrapport het meest vernieuwende en spannende ontwerp. Verder vindt men dat het mooie strakke lijnenspel tegenover de grillige vorm van de stoel een mooi contrast geeft. Er is duidelijk gewerkt met de 'More or Less Chair', maar deze is door subtractie veranderd in een geheel nieuw ontwerp.

Aanleiding voor de wedstrijd was de combinatie van het ontwerp van de stoel More or Less Chair van Maarten Baas en de tentoonstelling 'Dwarsdesign’ in het Nederlands Architectuur Instituut. Gispen en het NAi herkennen elkaar in bieden van uitdagingen aan ontwerpers en stelden de opdracht samen. Voortbordurend op het ontwerp van Maarten Baas werden ontwerpers uitgedaagd om hun eigen vorm te geven aan deze bijzondere stoel.

Uit de tientallen deelnemers waren drie ontwerpen genomineerd. Naast het model van Dirk Schonkeren waren dat het ontwerp ‘More to Less’ van Stefan de Beer en Willem Kuipers en het ontwerp ‘More or Less’ van Johan Moorman (Spielerei). Ook zij ontvingen lovende kritieken in het juryrapport.
De jury bestond naast Maarten Baas uit Hans Robertus (Directeur Design Corporation Brainport en Directeur Dutch Design Week) en Alma Ploegere (Hoofd Internationale Activiteiten NAi).

Dirk Schonkeren ontving een Gispen Huiswerk Divide thuiswerkplek. Alle drie genomineerden ontvangen een jaar lidmaatschap van de Vrienden van het NAi.
 

24-01-2012 9:30

Mirabeau, de ontwikkelaar van complexe websites voor onder andere Funda, Aegon en  Mediq introduceerde in het derde kwartaal 2011 het nieuwe werken (HNW) in haar hoofdkantoor te Amsterdam. Bulvano was verantwoordelijk voor de projectrealisatie middels creatie, budgettering projectmanagement en ‘turnkey’-levering op basis van ‘fixed price & fixed date’.

Uitdaging van het project was om het interieurconcept te realiseren tijdens de operationele bedrijfshuisvesting van Mirabeau. Na projectrealisatie sprak de directie van Mirabeau zich uit over de plezierige samenwerking en complimenteerde Bulvano met het realiseren van dit project binnen de uitgezette kaders: budget, planning en kwaliteit. Dit resulteerde in een vervolgopdracht voor  het eerste kwartaal van 2012, namelijk de nieuwe vestiging van Mirabeau te Utrecht.



Door de nieuwe werkwijze middels  ‘open landscape architecture’ en het toepassen van flexibele werkeilanden ontstond er behoefte aan flexibele ruimtes voor ‘lounging’, concentratie, stilte, etc. Hiervoor werd ‘BeROOM’ van Bulvano toegepast welke eveneens succesvol is ingezet bij Arcadis, GlaxoSmithKline Biologicals en  Janssen Pharmaceutica.

Bulvano is exclusief importeur voor de Benelux van Nurus-interieurproducten, Deze collectie is succesvol toegepast bij Mirabeau.Mirabeau heeft 300 medewerkers in dienst, verspreid over diverse vestigingen.

16-01-2012 8:21

Op 7, 8 en 9 juni aanstaande vindt Design District (voorheen 100% design), vakevenement voor interieurinrichting plaats.

 

Enkele nieuwkomers onder de deelnemers zijn: Deltalight, Leoxx, Erco en DARK. Op de lijst staan ook oude vertrouwde deelnemers, zoals Johanson Design, Vola en Thonet, en nieuwkomers zoals Forbo, Koninklijke Hulshof, Arper en Labordus agenturen met Kartell, Cappellini en Zanotta. De complete lijst van deelneemers is te vinden op www.designdistrict.nl

 

De 10e editie van dit vakevenement vindt plaats op een nieuwe locatie: Taets, Zaandam. De gebouwen van Taets staan op het Hembrugterrein. Dit is een voormalig gebied van Defensie, waar tot 2003 in het diepste geheim munitie werd gemaakt en getest. Van de 60 monumenten op het terrein zijn er 2 rijksmonumenten opgeknapt en worden gebruikt als evenementlocatie. Tijdens de beurs worden er rondleidingen langs de bijzondere monumenten over het officieel niet toegankelijke terrein van de voormalige munitiefabriek gegeven.

10-01-2012 10:00

Proteus Systems te Waardenburg heeft het softwarepakket HoutPlus van Mivon te Lichtenvoorde overgenomen. HoutPlus is speciaal ontwikkeld voor handelsorganisaties in de houtbranche. Proteus Systems breidt haar productportfolio uit met dit ERP-softwarepakket en is vanaf nu verantwoordelijk voor de dienstverlening aan de HoutPlus klanten. |

De directies van Proteus Systems en Mivon zijn verheugd over deze belangrijke stap. Proteus Systems is al meer dan 22 jaar actief in de houtbranche en heeft haar eigen softwareoplossing, Proteus HOUT, voor bedrijven in de houthandel, houtbewerking en houtimport. Daarnaast ontwikkelt het bedrijf software voor onder meer de interieurbouw, afbouw en bouwtoelevering.

Met de overname van HoutPlus versterkt Proteus Systems haar positie als softwareleverancier binnen de houtbranche, terwijl Mivon zich met haar overige softwareoplossingen op andere branches wil focussen. “Wij zijn erg blij dat HoutPlus nu deel uitmaakt van onze organisatie”, vertelt Theo van den Berg, directeur van Proteus Systems.“We zijn er trots op de gebruikers van HoutPlus, waaronder enkele zeer gerenommeerde houthandels, binnen onze klantenkring te mogen verwelkomen. Met deze overname tonen wij onze commitment aan de houtbranche. Wij zullen er alles aan doen om de HoutPlus klanten een hoogwaardige dienstverlening te bieden en innovatie ook in 2012 weer tot een van onze speerpunten te maken.”

09-01-2012 10:31

De brugklasleerlingen van de Goudse Scholen Gemeenschap (GSG) Leo Vroman zijn gehuisvest in een mooi en karakteristiek schoolgebouw uit 1919, in een mooie jaren ‘20 wijk aan de rand van het centrum van Gouda. Aangezien het brugklasgebouw te klein geworden was voor het aantal leerlingen en de ruimtelijke indeling van het brugklasgebouw niet meer aansloot op de gewenste manier van lesgeven, is besloten dit gebouw grondig te renoveren en uit te breiden.

 

Het oude, wat gesloten gebouw is opengebroken, zodat de ruimte optimaal gebruikt kan worden en er een transparant interieur ontstaat. De nieuwbouw vult het oude schoolgebouw aan en maakt er een duurzame en toekomstgerichte school van. Op de begane grond van de nieuwbouw bevindt zich de multi-functionele pauze/muziekruimte, op de eerste verdieping de drie gekoppelde specials: de handvaardigheidruimte, het tekenruimte en het lab.

 

 

Met slimme doorbraken en het creëren van verbindingen wordt een koppeling tussen oud en nieuw gerealiseerd en wordt de potentie van het bestaande gebouw maximaal benut. Hoewel het geen monument is, is Broekbakema voorzichtig omgegaan met de bestaande architectuur. Het beeld van het gebouw aan de straatzijde is volledig intact gebleven. De school is uitgebreid ter plaatse van de speelplaats, aan de achterkant van het gebouw.

 

 

De brugklasleerlingen zijn verdeeld in vier groepen, die elk een eigen domein in het gebouw krijgen. Het bevat een instructieruimte, stiltewerkplekken, computerplekken en een vrij indeelbare  onderwijsvloer. Met schuifwanden kunnen verschillende ruimtes gecombineerd worden, zodat veel manieren van lesgeven en verschillende groepsgroottes mogelijk zijn. De knusse jaren ’20 architectuur van het bestaande gebouw is ingezet om leerlingen een thuisgevoel te geven, terwijl met de nieuwe, hightech uitbreiding de school is opgewaardeerd tot een instelling die klaar is voor de toekomst. De opening van het brugklasgebouw heeft op vrijdag 16 december jl. plaatsgevonden.

 

09-01-2012 9:13

Interieurarchitect Frans Tauber gaat na 25 gewerkt te hebben bij BRT Architecten verder als zelfstandig interieurarchitect.

 

'Mijn drijfveer is en blijft heel mooie ontwerpen maken. Ontwerpen die een meerwaarde voor de gebruiker hebben in deze, op technologisch gebied, snel veranderende wereld of dit nu gaat om een goede plattegrond, een totaal ontwerp of een enkel product', aldus Tauber.

05-01-2012 9:02

Omdat de HEMA ontwerpwedstrijd dit jaar met de 25e editie zijn jubileum viert, mogen naast studenten van vormgevings- en modeopleidingen ook Nederlandse en Belgische consumenten meedoen. Vanaf vandaag kan iedereen tot en met 7 maart aanstaande via www.hema.nl/ontwerpwedstrijd deelnemen. De ontwerpwedstrijd heeft dit jaar als opdracht: ‘ontwerp dé nieuwe HEMA-held’, een tijdloos product dat straks niet meer weg te denken is uit de HEMA-winkels.

Tijdens de twintigste editie van de ontwerpwedstrijd mochten klanten ook meedoen. En met succes. De Gebakjestaart van Maartje Prins won destijds en werd door het winkelbedrijf in productie genomen. De taart is tot voor kort bij HEMA te koop geweest.

Een 'HEMA-held' is een tijdloos product, bijzonder door zijn eenvoud, onderscheidend door zijn vormgeving en populair bij onze klanten. Of het nu een handig keukenhulpje of een bijzonder koekje is; ieder idee is welkom. Naar verwachting weten juist de klanten van HEMA welke producten hun leven een beetje leuker en makkelijker maken.

De HEMA ontwerpwedstrijd startte in 1983 om studenten van ontwerpopleidingen de kans te geven ervaring op te doen met een praktijkopdracht. Dit bleek succesvol. Inmiddels is de HEMA ontwerpwedstrijd uitgegroeid tot een prestigieuze competitie. Met de ontwerpwedstrijd streeft HEMA ernaar om vormgeving onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Dankzij de publiciteit rond de wedstrijd staan de deelnemende jonge ontwerpers in de belangstelling van zowel vakgenoten als consumenten.

Naast de publiciteit voor de winnaar, kijkt HEMA altijd naar de mogelijkheid om een of meerder inzendingen in productie te nemen en te verkopen in een van de bijna zeshonderd filialen in binnen- en buitenland. In de historie van de wedstrijd hebben al vele ontwerpen een plaatsje in de winkel gekregen.

HEMA is opgericht in 1926 te Amsterdam en maakt deel uit van Lion Capital. HEMA heeft bijna zeshonderd vestigingen in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. Alle artikelen zijn van het eigen HEMA-merk.
 

04-01-2012 9:39

Hét jaarlijkse materiaalevenement  (25 t/m 27 januari in Ahoy, Rotterdam) voor architecten en andere creatieve professionals. Dit jaar staat Material Xperience in het kader van mondialisering en de spannende mogelijkheden die dit biedt voor design en architectuur. Fusion, digitalisering van vakmanschap, hightech of juist retro: de vormgeving van de wereld om ons heen verandert als gevolg van mondialisering.

 

U ontdekt op Material Xperience innovatieve en inspirerende materialen uit de Materia-collectie, noviteiten van geselecteerde partners, nieuwe technieken en toepassingen. De beursvloer is ingedeeld volgens een integraal ontworpen concept met de look and feel van een expositie in een loungeachtige setting. Het thema “World of Inspiration” komt naar voren in de ambiance, het internationale sprekersprogramma en de deelnemers.

 

Indien u zich vooraf registreert heeft u alle dagen gratis toegang tot Material Xperience. U krijgt een persoonlijke toegangsbadge die per post wordt toegestuurd. U heeft met uw badge ook toegang tot Gevel 2012.

 

U kunt zich hier registreren voor Material Xperience 2012: www.materialxperience.nl






Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >