Nieuws


28-09-2011 10:00

Op donderdag 29 september 2011 om 18.15 uur opent Jan Nieuwenburg, wethouder Onderwijs van de gemeente Haarlem, in het Haarlemse ABC Architectuurcentrum de tentoonstelling: ‘Van crèche tot campus – Mecanoo’s onderwijsgebouwen van nu en morgen’.

Op deze expositie worden onderwijsgebouwen van Mecanoo architecten geanalyseerd en in perspectief geplaatst tegen de achtergrond van veranderingen in de maatschappij, onderwijsvisies en posities van scholen. 

Gedurende haar 30-jarige bestaan heeft Mecanooeen groot scala aan gebouwen ontworpen, nationaal en internationaal. Gedreven door maatschappelijke betrokkenheid en een humane filosofie zet Mecanoo zich in om de jongere generatie een stimulerende leeromgeving te bieden: van crèche tot campus, van basisschool tot bibliotheek.

De expositie ‘Van crèche tot campus’ toont een selectie van Mecanoo’s omvangrijke onderwijsoeuvre waaronder het recentelijk gerealiseerde Sterren College in Haarlem en brede scholen De Boschakker in Eindhoven en St. Lukas in Amsterdam-Osdorp. Daarbij is er ook aandacht voor onderhanden werk als kinderopvang Knotzhoeve in Leidschenveen (2013), Onze Droomschool voor speciaal onderwijs in Dordrecht (2013), ROC Noorderpoort in Stadskanaal (2013), Fontys Sporthogeschool in Eindhoven (2012), Amsterdam University College (2012), de Library of Birmingham (2013) en universiteitscampus MISiS in Moskou (2014).

28-09-2011 8:00

Het gehele programma van de Dutch Design Week (DDW) staat nu online. Volgens de organisatie barst het Eindhovense evenement van 22 tot en met 30 oktober uit zijn voegen. "De jubileumeditie bruist werkelijk in alle hoeken en gaten van de stad. De volledig vernieuwde website leidt bezoekers langs alle ins en outs van het programma."

In het kader van het tienjarig jubileum pakt DDW samen met Premsela, Nederlands instituut voor design en mode, uit met de speciale publiekstentoonstelling ‘Spring; over topdesign, talent en inspiratie’. Op uitnodiging van gastcurator Miriam van der Lubbe tonen bekende ontwerpers met een link naar Eindhoven (waaronder Jurgen Bey, Richard Hutten, Piet Hein Eek en Maarten Baas) eigen werk naast dat van inspiratiebronnen en door hun getipt talent. Daarmee ontstaat een drieluik van heden, verleden en toekomst ontstaat. De organisatie is verheugd dat prinses Máxima de expositie maandag 24 oktober officieel opent.

"Het Zweedse DesignBoost, platform ter verbetering van ontwerpcompetenties en -concurrentie door kennisuitwisseling, strijktneer in het Evoluonmet een internationaal programma over (top)design met belangrijke gasten", vervolgt de organisatie. "In de Apparatenfabriek opent Yksi Ontwerp zijn splinternieuwe expositie- en winkelruimte, met onder meer een dynamische tentoonstelling gewijd aan het Hipstamatic-fenomeen en de expositie ‘&Friends’, waarbij het uitgebreide ontwerpnetwerk van de afgelopen decennia in het zonnetje wordt gezet."

Sectie C - een nieuwe broedplaats van circa 80 jonge ontwerpers op een oud bedrijfsterrein van firma’s VDL en Stork - manifesteert zich op ruim 20.000 vierkante meter aan de rand van de stad met een uitgebreide line-up van tentoonstellingen, open ateliers, workshops, running-diners en feest. Bezoekers worden met huifkarren van en naar de locatie gebracht. Tijdens de rit worden reizigers met achtergrondverhalen over design en designers bijgepraat.

Tijdens het evenement zijn gratis brochures en plattegronden verkrijgbaar via diverse informatiepunten, de DDW hang-outs en het centraal gelegen perscentrum in het futuristische gebouw ‘de Blob’. "Sponsor MINI verzorgt in samenwerking met Stadvis creatie & concept de inmiddels vertrouwde Design Rides: enkele tientallen MINI Countryman’s met op het dak speciaal voor de week ontworpen designobjecten. Ze vervoeren bezoekers gratis vanaf vijf vertrekpunten in de stad op comfortabele wijze van en naar alle locaties van het evenement." 

Dat alles en meer valt nu al te beleven op de zojuist gelanceerde website van DDW. Het online platform, een vraagbaak die alle evenementen van de meer dan 1.800 deelnemers overzichtelijk op een rij zet,kwam tot stand in samenwerking met bureau voor online communicatie triptic, Paz ComputerWorks en grafisch bureau Volle-Kracht. "Later deze maand verschijnen er ook nog een speciale layar app en een mobiele versie van de site met speciale designroutes, waarmee bezoekers de keuze van onder meer de Volkskrant, de Avro en magazine Eigen Huis & Interieur kunnen volgen."

Het programma is te zien via www.ddw.nl

28-09-2011 8:00

Afgelopen weekend vond in Amsterdam de manifestatie Inside Design 2011 plaats. Onder de bijna 100 deelnemers aan dit event waren enkele primeurs. Het nieuwe meubelmerk Spoinq presenteerde zich bijvoorbeeld voor het eerst, samen met het werk van ontwerper Maaike Roozenburg. 

Inside Design is het evenement waar designers, stylisten en andere creatieven samen komen om nieuwe inspiratie en ideeën op te doen op het gebied van meubels, design en kunst. Deze editie van Inside Design vond plaats op IJburg, waar leegstaande ruimtes en huizen werden benut als presentatieruimte voor de deelnemers. Het meubelmerk Spoinq presenteerde zich aan de Pieter Oosterhuisstraat 6, boven de Elle Decoration shop en gaf invulling aan een nieuwe manier van meubels kiezen.

Spoinq lanceerde een nieuw concept waarbij stoel en tafel zelf samengesteld kunnen worden door de combinatie van diverse materialen. Een eigen ontwerp stoel en tafel, door ontwerper Ruud-Jan Kokke, waarbij de consument zijn eigen stijl kan toepassen en laten spreken. Spoinq probeert hiermee een nieuwe draai aan design te geven, een stijl die doorgetrokken wordt in de website waarbij de stoel en tafel in de stijlen van vrouwelijk, mannelijk en zakelijk in het licht worden gezet. Op deze manier komt de veelzijdigheid van de lijn tot uiting, waarbij stoel Spoinq uit 10 verschillende onderstellen en een keuze uit bijna 150 stoffen samengesteld kan worden in de ontwerpstudio op de website.  

Het appartement aan de Pieter Oosterhuisstraat betrof drie ruimtes die elk een eigen invulling gaven aan het concept. De wand bekleed met reststoffen, getuigde van een duurzaam gebruik van materialen en productie waarbij de stoelen een ornament vormden en het centrale aandachtspunt werden van de ruimte. Het werk van Maaike Roozenburg vormde een aanvulling op het concept door de herintroductie van oude technieken die hun plaats vinden binnen een modern interieur. de ontwerpster lanceerde in Amsterdam haar samenwerking met de laatste Delfts Blauw fabriek  in Nederland, De Porseleyne Fles.

Spoinq is naast de Inside Design 2011 ook vertegenwoordigd op de Woonbeurs 2011 die t/m 2 oktober te bezoeken is in de RAI (standnr. 8.058).

22-09-2011 9:52

Op 14 september 2011 heeft de bouw van de Library of Birmingham een nieuwe mijlpaal bereikt. Tijdens een feestelijke ceremonie stortte Birmingham City Council leader Mike Whitby het laatste beton op het hoogste punt van de bibliotheek. De Library of Birmingham, ontworpen door Mecanoo architecten, opent haar deuren in 2013.

Het officiële gedeelte van de viering vond plaats op de rotunda, dat de uit 1882 afstammende Shakespeare Memorial Room zal huisvesten. Deze met hout beklede Victoriaanse leeszaal is afkomstig uit de eerste Centrale Bibliotheek van Birmingham. Haar prominente positie op het dak in combinatie met de goudkleurige gevel maakt de zaal zichtbaar vanaf Centenary Square, het openbare plein dat aan de bibliotheek grenst. De ceremonie werd afgesloten met de eerste optredens in het open, deels onder Centenary Square gelegen, amfitheater van de bibliotheek, waar leden van het Repertory Theatre fragmenten uit werken van Shakespeare opvoerden.

De Library of Birmingham bestaat uit tien lagen, negen boven de grond en een benedenverdieping. Voor de bouw is 21.000 kubieke meter beton gebruikt, genoeg om meer dan acht Olympische zwembaden te vullen. Zo’n 3.000 ton staal versterkt het frame. Meer dan 30.000 kuub grond, gelijk aan zo’n zestigduizend gevulde badkuipen, is uit de kelder weggegraven.

Het karakteristieke cirkelvormige gevelpatroon dat de Library of Birmingham krijgt, is een eerbetoon aan het industriële verleden van de stad, in het bijzonder aan het vakmanschap van de metaalbewerkers. De bibliotheek van 35.000 vierkante meter biedt naast een volwassenen- en kinderbibliotheek, studieplekken en muziekbibliotheek onderdak aan een gezondheidscentrum, een multimediaruimte, archiefruimtes, kantoren, tentoonstellingsruimtes, cafés en een nieuw gemeenschappelijk studiotheater met het ernaast gelegen Repertory Theatre.
 

22-09-2011 9:31

Vincent van der Meulen (29) is door Europe 40 under 40 verkozen tot één van de belangrijkste opkomende architecten van Europa. Het laureaat wordt jaarlijks toegekend door het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies en The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design aan de veertig meest veelbelovende Europese ontwerpers.

De jury van 'Europe 40 under 40' bestond uit een panel van vooraanstaande architecten, ontwikkelaars, journalisten, docenten en critici, onder wie architect Rafael Viñoly.

In zijn ontwerpen zoekt Vincent van der Meulen de grenzen op van het mogelijke. Gebouwen vormen zelfvoorzienende, intelligente netwerken waarbij hij op de grens van land en water zoekt naar mogelijkheden om verdichting te combineren met duurzaamheid en bijzondere ruimtelijke beleving. Met zijn onderzoeksprojecten wil hij de typisch Nederlandse expertise op het gebied van water in steden internationaal verder uitbouwen.

Vincent van der Meulen is sinds 2010 Associate Partner bij Kraaijvanger Urbis in Rotterdam en werkt momenteel onder meer aan het Stadhuis in Almelo en de agrarische school in Almere. Naast zijn werk als architect zet hij zich in voor het beschikbaar maken van duurzame betaalbare woningen in de derde wereld door middel van het door hem mede opgerichte Open Source House initiatief.

Zijn inzending bestond uit de projecten Duurzaam Drijvend Wonen, het Duurzaamheidcentrum Afsluitdijk en de Waterzuiverende Wijk Maashaven Rotterdam.
 

21-09-2011 14:26

Volgens de BNA gaat het huidige kabinet architecten niet uit de crisis helpen, zoals blijkt uit de gepresenteerde Miljoenennota 2012. ‘Er worden geen keuzes gemaakt of nieuwe stimulerende maatregelen voorgesteld. Het enige lichtpuntje is de aanwijzing van architectuur als onderdeel van de negen Topsectoren waar het kabinet economisch veel van verwacht. Maar het kabinet koppelt architectuur daarmee uitsluitend aan economie en niet meer aan cultuur en ruimtelijke kwaliteit. Ruimtelijke kwaliteitsthema’s ontbreken. Bouwinnovatiebudgetten zijn alleen beschikbaar voor energiebesparing en niet voor BIM-achtige programmaondersteuning. Voor de in diepe crisis verkerende architectenbranche al met al teleurstellend’, aldus de bond.

 

Het kabinet kondigt wel een nieuwe architectuurnota aan voor 2012 en benadrukt daarbij de belangrijke maatschappelijke rol van architectuur: ‘Architectuur en vormgeving dragen bij aan het oplossen van maatschappelijke en ruimtelijke vraagstukken en stimuleren de economische ontwikkeling’. De vier ministeries van OCW, IenM, BZK en EL&I werken hierop samen. De BNA zal input leveren om het architectuurbeleid zoveel mogelijk ‘body’ te geven.

21-09-2011 10:16

Material Design houdt op donderdag 29 september wederom de discussieavond De Beleving Van. Dit keer is het thema ‘Decoratieve materialen’. De bijeenkomst vindt plaats in het ‘hol van de leeuw’, te weten het Materia Inspiration Centre in Amsterdam. Oprichter en architect Els Zijlstra zal de discussie leiden. Voorts zijn er sprekers uit de industrie en uit de creatieve sector. De bijeenkomst valt samen met een tentoonstelling over materialen op basis van rapid prototyping. 

 

De functie van materialen is in de loop der jaren nogal veranderd. Zoals al eerder aan de orde is geweest in context van Material Design: materialen werden vroeger niet ontworpen. Materialen werden aanvankelijk geoogst uit de natuur en ‘opgepoetst’.  Dit gold letterlijk voor materialen als marmer en hout. Later werden nieuwe materialen ontwikkeld zoals baksteen en glas. De doelstelling hierbij was niet zozeer te komen tot schoonheid maar veeleer tot praktische zaken als constructies en licht. Decoraties werden veelal nog uit natuursteen en hout vervaardigd. Inmiddels leven  we in een tijd waarin op grote schaal materialen met een decoratieve functie worden ontwikkeld.  Een fraaie collectie hiervan is te zien in het Materia Inspiration Centre in Amsterdam. Het is dan ook op die plek dat de volgende Beleving Van wordt georganiseerd, met als thema ‘Decoratieve materialen’.

 

Architect/oprichtster Els Zijlstra zal haar visie op de beleving van materialen presenteren. Els is met name geïnteresseerd in de grenzen van  schoonheid van decoratie. Aan de ene kant neigen mensen naar blingbling en aan de andere kant zoeken ze de soberheid van rauw beton. Zij koppelt deze gedachte graag aan  de piramide van Maslov. Decoratie is wellicht te beschouwen als een eerste levensbehoefte, gericht op betekenisgeving aan de omgeving en communicatie met anderen. Daarnaast ondersteunt decoratie zeker ook de behoefte aan waardigheid. Men zegt niet voor niets dat een persoon met een lintje wordt ‘gedecoreerd’. Ten slotte is decoratie ook een middel voor zelfontplooiing. Decoratie van een woning of een kledingstuk biedt mogelijkheden voor het realiseren van identiteit.  Met decoratie kan men vele identiteitskenmerken uitdrukken zoals   rijkdom, innovativiteit, vernuft, geborgenheid, vakmanschap, intellect, enzovoort. Voorts zullen Gonnette Smits en Bart van de Kerkhof van Muurbloem spreken en Pascal Smelik.

 

‘De beleving van decoratieve materialen’ vindt plaats op donderdag 29 september 2011 van 16.30 tot 21.30 uur in het Material Inspiration Centre, Pedro de Medinalaan 1B in Amsterdam. De bijeenkomst is gratis, u dient zich alleen in te schrijven. Het aantal plaatsen is beperkt, dus meldt u snel aan. Mocht u na inschrijving verhinderd zijn, vragen wij u vriendelijk u af te melden. Zo maakt u het mogelijk voor een ander uw plaats in te nemen.

U kunt zich hier inschrijven. 

 

 

19-09-2011 9:26

In opdracht van het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB) heeft advies- en ingenieursbureau DHV een duurzaamheidsanalyse uitgevoerd voor de herbestemming van het voormalige belastingkantoor aan de Gerbrandystraat in Utrecht. Hieruit blijkt dat voor dit gebouw sloop-nieuwbouw aanzienlijk gunstiger is dan transformatie.Deze uitkomst wijkt af van hetgeen in het algemeen wordt gedacht. Vaak wordt aangenomen dat transformatie van vastgoed minder milieulasten met zich meebrengt, onder meer vanwege hergebruik van (delen van) het gebouw en de minder benodigde bouwmaterialen. Voor het belastingkantoor zijn de vereiste aanpassingen voor de nieuwe functie echter zodanig groot, dat nieuwbouw tot een duurzamer resultaat leidt.

Uit eerder onderzoek van DHV naar de markttechnische en financiële haalbaarheid van de herontwikkeling van dit kantoorgebouw, bleek dat de locatie zich uitstekend leent voor studenten en/of jongenhuisvesting. Ook de gemeente staat hier positief tegenover. DHV heeft daarna drie mogelijke herontwikkelingsvarianten aan een duurzaamheidsscan onderworpen: twee transformatievarianten, waarbij het casco en de gevel grotendeels behouden blijven, en een sloop-nieuwbouw scenario.

Alledrie gaan uit van een functiewijziging van kantoor naar woningen voor jongeren. Van de drie scenario’s is bekeken wat de totale milieulasten zijn op het gebied van zes duurzaamheidthema’s: materiaal, energie, water, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde.

De sloop-nieuwbouw variant scoort logischerwijs slechter op materiaal, er zijn namelijk meer grondstoffen nodig dan bij transformatie. Thomas Metz, adviseur duurzaam bouwen en energie bij DHV: "Op energetisch vlak scoort nieuwbouw echter substantieel beter. Dit doordat de nieuwste bouwtechnische kennis toegepast kan worden, waardoor het gebouw beter geïsoleerd is. Het huidige pand daarentegen, zal door het behoud van de gevel niet het voor woningen gewenste akoestisch en thermisch comfort kunnen behalen. Mede hierdoor scoorde de transformatievarianten duidelijk slechter dan de sloop-nieuwbouw. Voor het watergebruik is er geen verschil."

Door de efficiëntere lay-out van nieuwbouw kunnen bovendien meer appartementen gerealiseerd worden in dezelfde bouwruimte, wat leidt tot een efficiënter gebruik van de toch al schaarse ruimte. Al met al blijkt de sloop van dit gebouw duurzamer te zijn dan transformatie.

18-09-2011 17:41

De BNO Piet Zwart Prijs / life time achievement award van de Dutch Design Awards 2011 wordt dit jaar toegekend aan Marijke van der Wijst. De prijs vertegenwoordigt een geldelijke waarde van 4.000 euro en zal tijdens de Awardshow op 22 oktober worden uitgereikt in Eindhoven.

De jury kent de prestigieuze prijs toe aan Van der Wijst omdat zij “in geen ontwerpdiscipline is te vangen.” Verder prijst de jury haar bijdrage aan het vakgebied. Design Academy Eindhoven zal ter ere van deze prijs een uitgave over haar rol in het onderwijs uitreiken tijdens de Dutch Design Week.

Tot de winnaars van vorige edities behoren fotograaf Willem Diepraam, grafisch ontwerper Gert Dumbar, industrieel ontwerper Friso Kramer, grafisch ontwerper Jan van Toorn, grafisch ontwerper Wim Crouwel, fotografe Eva Besnyö, interieurarchitecte Nel Verschuuren, grafisch ontwerper Jan Bons en productontwerper Bruno Ninaber Van Eyben.

De jury (voorzitter Martijn Sanders, Rob Huisman, Bruno Ninaber van Eyben, Paul Mijksenaar, Trude Hooykaas, Hans Dirken, Reinier Gerritsen en Tet Reuver) zeggen als onderbouwing voor de unanieme keuze van Marijke van der Wijst: “Marijke van der Wijst is in geen ontwerpdiscipline te vangen en is een uiterst gedisciplineerd ontwerper. Haar oeuvre is omvangrijk en breed, de vormgeving zelf getuigt van strengheid en terughoudendheid. Wij prijzen de wijze waarop zij haar samenwerking met opdrachtgevers vorm geeft, haar bijdrage aan de educatie van jonge ontwerpers – waarbij zij stimuleert, enthousiasmeert en kritisch blijft – en haar rol in het bestuur van BNO. Ze heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het vakgebied.

Marijke van der Wijst (1940) studeerde architectonische vormgeving aan de Academie St. Joost in Breda. Na haar afstuderen in 1963 werkte ze als interieurarchitect bij architectenbureau Lelyvelt te Rotterdam, Bauer Interieurarchitecten te Amsterdam en ontwikkelde ze een contextuele aanpak. Van der Wijst is interieurarchitect, tentoonstellingsontwerper en doceert van 1987 tot 2000 ‘Ontwerpen en inrichten van de openbare ruimte’ aan de Akademie voor Industriële Vormgeving (nu Public Space / Design Academy Eindhoven). In haar carrière voert zij vele verbouwingen en (her) inrichtingen uit van woonhuizen, recepties en kantoren. Ze wordt onder andere geroemd om haar inrichting van de Centrale Verdeelplaats PTT Expeditieknooppunt in Haarlem in 1985. Daarnaast heeft zij de renovatie en herinrichting van musea op haar naam staan, net als vele tentoonstellingsinrichtingen op de gebieden van beeldende kunst, architectuur en vormgeving. Enkele hoogtepunten zijn ‘Het goud der Thraciërs’, ‘Holland in vorm’, ‘Vincent van Gogh, schilderijen’, ‘De grote utopie’ en ’Metz & Co, de creatieve jaren’. Daarnaast is Van der Wijst consultant productontwikkeling, designbeleid en art-director bij Vescom BV te Deurne. Haar werk is bekroond met de Kho Liang-Le-prijs (1993), de Mart Stam-prijs (2001) en de Nederlandse Designprijs voor tentoonstellingsontwerpen (2003). Landelijke bekendheid verwierf Van der Wijst in 2002 met de inrichting van de tijdelijke trouwzaal in de Beurs van Berlage, toen deze werd gebruikt voor de voltrekking van het burgerlijk huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Ze ontwierp een tafel met een uitschuifbaar blad, opdat het paar kon blijven zitten bij de ondertekening van de huwelijksakte. Verder heeft zij
zitting in talrijke adviescommissies, besturen en jury’s en treedt regelmatig op als rijksgecommitteerde.

De BNO Piet Zwart Prijs / life time achievement award van de Dutch Design Awards is een oeuvreprijs die wordt uitgereikt aan een ontwerper die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan het vak en excelleert op één of meer van de vakgebieden waarop fotograaf, typograaf, ruimtelijk en industrieel ontwerper Piet Zwart actief was. De organisatie van de prijs was voorheen in handen van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en is vanaf 2009 onderdeel van de Dutch Design Awards in samenwerking met de BNO. De jurering blijft plaatsvinden onder auspiciën van de BNO. Als er geen geschikte kandidaat is wordt de prijs niet uitgereikt. Ook wordt de prijs jaarlijks uitgereikt in plaats van één keer in de twee jaar. Tot de winnaars van vorige edities behoren fotograaf Willem Diepraam, grafisch ontwerper Gert Dumbar, industrieel ontwerper Friso Kramer, grafisch ontwerper Jan van Toorn, grafisch ontwerper Wim Crouwel, fotografe Eva Besnyö, interieurarchitecte Nel Verschuuren, grafisch ontwerper Jan Bons en productontwerper Bruno Ninaber Van Eyben.

De Dutch Design Awards (DDA) zijn internationaal gerenommeerde prijzen die jaarlijks door een vakjury worden uitgereikt voor het beste op het gebied van Dutch Design. Zo biedt DDA een platform waar het beste van de Nederlandse vormgeving – in de volle breedte – wordt gewaardeerd en geëtaleerd. DDA bestaat uit de wedstrijd met een feestelijke Awardshow op 22 oktober in Muziekgebouw Eindhoven, tentoonstelling met werk van finalisten en winnaars tijdens de Dutch Design Week 2011 (die later internationaal gaat reizen) en de productie van het Dutch Design Jaarboek 2011 in samenwerking met NAi Publishers. DDA wordt geproduceerd door Design Cooperation Brainport.
 

18-09-2011 16:41

Producten van kleine ambachtsgroepen uit ontwikkelingslanden zijn nooit perfect. Dat is het uitgangspunt én de kracht van het nieuwe lifestyle merk Imperfect Design. Weg van de massa en terug naar hoe producten gemaakt worden. Imperfect Design maakt dit mogelijk door de samenwerking tussen toptalenten uit de Nederlandse design wereld en ambachtslieden uit ontwikkelingslanden.

Het ontwerpersduo Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe werkt als eerste, namens Imperfect Design, aan de uitdagende opdracht een collectie ambachtelijke en wereldse interieuraccessoires te ontwikkelen. De authenticiteit en kwaliteit van de collectie komt tot uiting in de imperfectie van de ambachtelijke producten. Het wordt een verzameling producten, die zich de komende jaren zal uitbreiden met de verschillende handschriften van Nederlandse ontwerptalenten en de kennis en kunde van ambachtslieden uit de diverse ontwikkelingslanden.

In Guatemala hebben Van Eijk & Van der Lubbe samen met een glaswerkplaats, een keramiekwerkplaats, wevers en handwerklieden de eerste collectie van Imperfect Design ontwikkeld. Alle werkplaatsen zijn aangesloten bij een producentengroep die is opgericht om de ontwikkeling van arme gemeenschappen in de hooglanden van West-Guatemala aan te moedigen. De producentengroep ondersteunt de ambachtsgroepen met opleidingen en bij het vinden van markttoegang voor de rijke en gevarieerde tradities van Guatemalteeks vakmanschap.

In maart 2011 vertrok Niels van Eijk naar Guatemala voor een onderzoekreis. Al snel werd duidelijk dat de opdracht om een goede ambachtelijke designcollectie te ontwikkelen ambitieus was. De verschillen in cultuur, kennis en ervaring waren groot, maar konden worden overbrugd door de enorme inzet en motivatie van de ambachtslieden en de ontwerpers.
Na een uitgebreide testperiode is Van Eijk in september 2011 de resultaten in Guatemala gaan bekijken en heeft hij samen met de ambachtslieden de laatste hand gelegd aan de ontwerpen. Het resultaat is een collectie aardewerk, vazen van recyclet glas en handgeweven en geborduurde plaids en kussens.

Na Van Eijk & Van der Lubbe volgen andere Nederlandse ontwerpers. Ook Rianne Makkink, Jurgen Bey, Christien Meindertsma en Arian Brekveld hebben interesse om in opdracht van Imperfect Designmet ambachtslieden in ontwikkelingslanden te werken aan nieuwe, op lokale materialen en technieken geïnspireerde, ontwerpen.

De ontwerpers zijn allen afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven (DAE). Walter Amerika, hoofd afdeling Markt en Connector aan de DAE, is enthousiast over de sociale betrokkenheid van ontwerpers en werelds geïnspireerd design. Gebieden die prima aansluiten bij de toekomstvisie van de academie.

Op 10 oktober vindt de productintroductie voor retailers en de pers plaats in de winkel van Piet Hein Eek, gevestigd in de oude keramiekfabriek van Philips in Eindhoven. Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe vertellen daar over hun ervaringen in Guatemala. Walter Amerika vertelt over het belang dat de Design Academy Eindhoven hecht aan wereldburgerschap, social design en samenwerking met de industrie.
Voor de consument is de eerste Imperfect Design collectie te koop vanaf voorjaar 2012.

De Nederlandse Ambassade in Guatemala-stad ondersteunt de Guatemalteekse producentengroep. Deze ondersteuning draagt bij aan de ontwikkeling van commerciële en kwalitatieve collecties door het testen en het experimenteren met diverse technieken, materialen en het vinden van toegang tot de Nederlandse markt. Ook krijgen ambachtslieden extra scholing om nieuwe technieken te implementeren en de kwaliteit van de producten te verhogen.

Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe zijn afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven, waarna Van der Lubbe nog een vervolgstudie aan de Rietveld Academie in Amsterdam heeft gevolgd. Veel projecten staan op naam van deze ontwerpers, zoals de Bobbin lamp van glasvezel; de Bloom my Buddy, een geperforeerd plastic stripfiguur dat als alternatief kan dienen voor een vaas en de metamorfose van het Frits Philips Muziek gebouw in Eindhoven in 2010. Het werk van Van Eijk & Van der Lubbe is onder andere te vinden in het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Textielmuseum in Tilburg, het Boijmans van Beuningen Museum in Rotterdam en in diverse buitenlandse musea.

Na ruim 15 jaar internationale Retail ervaring bij onder andere WE en HEMA, wilde Thoonen in 2008 haar kennis en ervaring op een andere wijze inzetten. In 2008 werd zij directeur van de stichting Dutch Design in Development, die Nederlandse ontwerpers naar ontwikkelingslanden uitzond met het doel om export te bevorderen en werkgelegenheid te creëren. Om deze doelstelling concreter te verwezenlijken richtte Thoonen in 2011 het bedrijf Imperfect Design BV op om in nauwe samenwerking met Nederlandse ontwerpers en ambachtsgroepen een nieuwe lifestyle merk op te richten dat kansen biedt voor een duurzame samenwerking.

www.imperfectdesign.nl

18-09-2011 8:00

Op donderdag 24 november op de RDM Campus te Rotterdam vindt voor de elfe keer de LAi plaats. Tijdens een feestelijke avond worden de Lensvelt de Architect interieurprijs en de Thonet Mart Stamprijs uitgereikt. 

Voor de Lensvelt de Architect interieurprijs 2011 zijn vijf projecten genomineerd, geselecteerd uit 77 inzendingen. Volgens de jury onderstrepen deze projecten het belang van goede en professionele architectuur. 

De genomineerden voor de Lensvelt de Architect Interieurprijs 2011 zijn:

  • Kantoor Tribal DDB in Amstelveen door i29 Interior Architect
  • HAKARecycle Office in Rotterdam door Doepel Strijkers Architects
  • Hoofdkantoor Rabobank Nederland in Utrecht onder supervisie van Ellen Sander Architecten
  • Woonhuis de Zwarte Parel in Rotterdam-Zuid door Studio Rolf met Zecc Architecten
  • Kunstcentrum Looiergracht in Amsterdam door Moriko Kira Architects

De jury van de Lensvelt de Architect interieurprijs 2011 bestaat uit: voorzitter Kees Rijnboutt (Rijnboutt Architectuur), Paul Linse (Studio Linse), Diederick Fokkema (Fokkema en Partners), Eleonoor Jap Sam (JAPSAM Books), David van Severen (Office Kersten Geers David van Severen) en Harm Tilman (hoofdredacteur de Architect).

16-09-2011 13:09

De jury van de Thonet Mart Stam prijs selecteerde deze week uit twintig inzendingen drie nominaties. De Thonet Mart Stam prijs, een aanmoedigingsprijs voor ontwerpers, met als doel een vernieuwend stoelontwerp te realiseren voor de projecten- en de consumentenmarkt is een initiatief van Thonet en vakblad de Architect en wordt dit jaar voor de vijfde maal uitgereikt. De nominaties zijn door de jury geadopteerd en zullen de komende maanden verder worden uitgewerkt. De winnaar ontvangt een bedrag van 5.000 euro en krijgt de gelegenheid zijn stoelontwerp uit te werken voor de speciaal daartoe in het leven geroepen Thonet EXP collectie.

 

Op donderdag 24 november 2011 worden de drie ontwerpen gepresenteerd in de RDM Campus te Rotterdam en krijgt het publiek de gelegenheid de winnaar te kiezen. De jury bestaat dit jaar uit Ed Annink (Ontwerpwerk), Maarten Baas (Studio Baas & den Herder), Ramin Visch (voorzitter, Studio Ramin Visch)en Harm Tilman (secretaris van de jury, hoofdredacteur de Architect). Die avond vindt ook de uitreiking van de Lai prijs plaats.

 

Genomineerd zijn:

The Empty seat 2010 van Bertjan Pot (Studio Bertjan Pot) is een houten stoel waarvan onderstel en zitting één geheel vormen en waarvan de zijkanten leeg zijn gehouden.

 

 

 

 

De Make & Mold stool van Rutger de Regt is een zwartgrijze stoel van gerecycled polipropyleen waarvan de vorm en de details ontstaan in een steeds weer anders verlopend productieproces.

 

 

 

 

De Box chair van Bin Xu is een kartonnen doos die naar buiten toe wordt open gevouwen en in een handomdraai een comfortabele stoel op een stalen onderstel vormt.

 

 

 

 

Voor het volledige programma zie: www.lai2011.nl.

 

 

16-09-2011 11:15

De jury van de Rietveldprijs heeft bekend gemaakt dat de Rietveldprijs 2011 wordt toegekend aan Creative Valley van Gent & Monk architecten. De jury is van mening dat Creative Valley van alle ingezonden projecten het meest verrassend is en als antwoord op een actuele opgave het meeste betekenis heeft.

 

 ‘In tijden waarin meer dan zeven miljoen vierkante meter kantoorruimte leegstaat en bedrijventerreinen achterhaald raken, lijkt het ‘not done’ om een splinternieuw kantoorgebouw te realiseren. Dat de filosofie over kantoor- en bedrijfslocaties de laatste jaren ingrijpend is veranderd, betekent enerzijds dat er moet worden nagedacht over wat te doen met de gebouwde voorraad. Momenteel gaat de discussie vooral hierover. Maar het betekent ook dat er moet worden nagedacht over hoe kantoorlocaties en bedrijventerreinen er dan wel uit moeten zien. Daarop geeft Creative Valley een overtuigend antwoord. Creative Valley wijkt rigoureus af van de marktconforme kantoorbouw en biedt daarmee een voorbeeldig en nieuw concept. Het ontwerp stimuleert interactie en informele contacten, samenwerken en het delen van faciliteiten, het is een feest om in te werken en te verblijven. Het gebouw is - ondanks zijn weinig verheffende locatie - toch duurzaam, want het trekt mensen, en het zorgt voor verlevendiging van het gebied’.

 

'De enorme cortenstalen deur en de gemoedelijke postbussen bij de entree maken al bij binnenkomst duidelijk dat hier iets nieuws gebeurt. Buitenruimte op alle verdiepingen biedt uitzicht op de weidse snelwegomgeving. Een groentetuin op het dak van de parkeergarage en een biologisch restaurant stimuleren andere vormen van bewustzijn. Het is een spannende toekomstvisie op het nieuwe werken, en een staaltje van gedurfd opdrachtgeverschap’, aldus het juryrapport.

 

De Rietveldprijs wordt tweejaarlijks toegekend aan een uitgevoerd project in de stad Utrecht. Daarbij telt de kwaliteit van het project zelf, maar ook de bijdrage die het levert aan de beleving en de bruikbaarheid van de stad. De jury bestond dit jaar uit Christine de Ruijter (AWG Architecten), Frits van Dongen (Architecten Cie.), Indira van ’t Klooster (Architectuur Lokaal) en Donald Lambert (Urbis Stadsontwerp). Zij nomineerde dit jaar vier projecten.Naast de winnaar waren dat: The Wall, VVKH Architecten; Kantoor en woningbouw Het Zwarte Huis, Jan Bakers Architecten; Centrum Muziek XXI/ Muziekhuis, Architecten Van Mourik.

15-09-2011 9:09

Designliefhebbers kunnen deze maand hun hart ophalen: in Londen is het 100% Design (22 tot en met 25 september), IJburg in Amsterdam is van 23 tot en met 25 september onder de noemer 'Inside Design' volledig in designsferen en in Brussel beleven designliefhebbers van 23 tot en met 25 september de terugkeer van het Designers Weekend.

Het evenement in Brussel heeft als voornaamste doelstelling vertegenwoordigers van fabrieken, detailhandelaars en professionele klanten met elkaar in contact te brengen.

Er rijdt een speciale shuttle bus, die geïnteresseerden langs vijftien design hotspots voert in hartje centrum van de Belgische hoofdstad. De passagiers kunnen naar believen uitstappen voor een bezoek aan showrooms, winkels en expositieruimtes, waar merken als Boffi, Molteni, Moroso, Nemo Cassina en Kartell hun nieuwste designproducten en -ideeën zullen tonen.
 

14-09-2011 10:23

Elk jaar biedt de BNI pas afgestudeerde interieurarchitecten de kans zich op landelijk niveau te presenteren en mee te dingen naar de BNI-prijs. Het doel van de prijs is interieurarchitecten te stimuleren kwalitatief sterke ontwerpen te maken. De BNI-prijs is dé aanmoedigingsprijs voor jonge, talentvolle interieurarchitecten. De uitreiking van de BNI-prijs 2011 vindt plaats op 29 september bij Kembo in Veenendaal.

 

De jury bestaat uit juryvoorzitter Odette Ex (interieurarchitect en creatief directeur
Ex Interiors), Peter van Kester (designjournalist, curator en adviseur) en Gilian Schrofer (ontwerper en creatief partner Concern).

 

De genomineerden zijn Gerbert van Beek (ABK, Maastricht), Thomas Heyer (KABK, Den Haag),
Robert van Middendorp (Artez Hogeschool voor de Kunsten, Zwolle),
Alexandra Mohlmann (Academie Minerva, Hanzehogeschool, Groningen),
Desmond Ninaber van Eijben (AKV |St. Joost, Breda), Rosanne Talle (HKU, Utrecht), Li Wang (Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam) en Sanne Zeeman (WdKA, Rotterdam).

13-09-2011 9:30

HMC mbo vakschool voor hout, meubel en interieur is al jaren vaste deelnemer op de Woonbeurs Amsterdam. De beurs, in AmsterdamRai, staat dit jaar op de agenda van 24 september tot en met 2 oktober. Vorig jaar presenteerde HMC een nieuw standconcept samen met Meubelatelier Jacco Bakker, tevens oud-leerling van het HMC. Deze samenwerking heeft het HMC geïnspireerd om dit jaar haar standruimte te gebruiken om aanstormend jong talent aan de gehele woonbranche en geïnteresseerde particulieren voor te stellen.

Meubelmakers Koen Broersen, Jeroen Roest, interieurontwerper & -adviseur Lucia Mooij en ontwerpster & stoffeerster Maiesta Berkmans, alle vier getalenteerde oud-HMC’ers en tevens startende ondernemers, zullen zich in deze gedeelde stand presenteren. De stand (11-003) zal tijdens de vakdag op 26 september om 14.30 uur feestelijk worden geopend door YNG TLNT Woonbeurs Pin winnaar 2011 ontwerper Sjoerd Vroonland. Samen met productontwikkelaar Arjan Vaandrager (V&V) vormt hij het label Vroonland. Beiden zijn oud-HMC’ers en een goed voorbeeld van succesvol ondernemerschap.

HMC en Meubelatelier Jacco Bakker organiseren ook dagelijks een gratis workshop moodboards maken in hun stand op de Woonbeurs. Geïnteresseerde bezoekers leren tijdens de workshop hoe een concept, idee, gedachte of gevoel te visualiseren in een beeldcollage, en maken zelf een moodboard van de door hen gekozen stijl en smaak. Het moodboard kan dienen als inspiratie voor het maken van een inrichtingsplan. Na afloop mag het moodboard en naslagwerk mee naar huis worden genomen. Inschrijven kan dagelijks in de HMC-stand.

Het HMC, ook wel bekend als Hout- en Meubileringscollege, is sinds 1929 de enige mbo vakschool waar alle opleidingen met hout, meubel of interieur te maken hebben, met onderwijslocaties in Amsterdam en Rotterdam. Door middel van professionele docenten en intensieve contacten met het bedrijfsleven worden de leerlingen opgeleid voor een beroep in de praktijk. Naast het regulier onderwijs, verzorgt het HMC ook na-, her-, en bijscholing voor mensen die al in de branches  werkzaam zijn en diverse praktijkcursussen en deeltijdopleidingen.

13-09-2011 8:30

Leegstaande kantoorpanden en Het Nieuwe Werken: wat is het verband? Is Het Nieuwe Werken de oorzaak van al het kwaad? Of biedt Het Nieuwe Werken juist kansen voor een nieuwe invulling van leegstaande kantoren? DGBC Lab, onderdeel van de Dutch Green Building Council (DGBC), ging op dinsdag 6 september actief met deze vragen aan de slag tijdens een LAB-Sessie bij Trebbe West in Nieuwegein.

Benno Oosterom, directeur Trebbe West, gaf aan op welke manier Trebbe te werk gaat en hoe samenwerking met co-makers daarin steeds belangrijker wordt door toepassing van BIM (Building Information Model) en Lean bouwen, evenals communicatie met de opdrachtgever en gebruikers. Hun wensen zijn van wezenlijk belang. Iets wat de tweede spreker van de avond, Hetty van der Pennen van draaijer+partners, van harte onderstreepte. Zij gaf aan overtuigd te zijn van de kansen die Het Nieuwe Werken biedt voor leegstaande kantoorpanden. Een kantoor is niet langer een werkplek, maar een inspirerende ontmoetingsplaats. De invulling ervan is volledig afhankelijk van het bedrijf, de doelstelling en de mensen.

Met de informatie van de sprekers vers in het geheugen gingen de aanwezigen aan de slag met een casus. Het betrof een kantoorlocatie in Utrecht die te kampen heeft met forse structurele leegstand. Dit ondanks de gunstige ligging nabij de snelweg en openbaar vervoer op loopafstand. De deelnemers werden verdeeld in vier groepen en kregen allemaal dezelfde opdracht: ontwikkel een alternatief exploitatieconcept waarbij de principes van Het Nieuwe Werken centraal staan en bepaal daarbij een transformatiestrategie.

De uitkomsten waren zeer divers. Van het creëren van een landgoed met kantoren tot de toevoeging van een hotel met overdekte recreatiemogelijkheden, ook te gebruiken door de medewerkers van de kantoren.

Het winnende team bestaande uit Parcifal van den Berg (Bergunlimited), Hans-Lars Boetes (Dienst Landelijk Gebied), Maurice Feijen (Unica) en Bart Theunissen (Studio Kaart) ging met hun visie ´Sprookje 0.3.0´ aan kop. De winnende visie richt zich op een mix van tijdelijk wonen en werken: “het nieuwe werken” wordt “het nieuwe wonen”, is gericht op kennisvalorisatie Utrecht, haakt aan op de creatieve gaming industrie en aanverwanten in Utrecht én start binnen één jaar als aanjager voor het Merwedekwartier. Het draagt daarmee ook bij aan de oplossing voor de woningnood van studenten en starters. Volgens een eerste inschatting lijkt de realisatie van deze visie financieel haalbaar.

De locatie wordt een begrip in Nederland. Een spannende plek die flexibel indeelbaar is met onder meer als doel nieuwe ideeën en (ICT) technologieën direct toe te passen op het complex: een eigen playground die vertelt wat er ontwikkeld wordt. Belichting geeft de saaie panden een nieuwe identiteit. Het gebouw langs de Europalaan dient als etalage en laat op spectaculaire en interactieve wijze zien wat er in de (kantoor)panden leeft. De winnende groep ontving van de DGBC en Trebbe een cheque ter waarde van 1.000 euro om het plan verder uit te werken.

09-09-2011 21:55

In aanloop naar Building Holland 2012 lanceert de vakbeurs voor ontwerp en bouwtechniek voor nieuwbouw, renovatie en herbestemming de Breeam-NL Challenge. Met de challenge daagt Building Holland de bouwwereld uit om met alternatieve oplossingen te komen binnen het schetsontwerp van het nieuwe Scheldepleingebouw van Amsterdam RAI; een flexibele congres- en kantoortoren.

Inzenders van passende oplossingen maken kans om opgenomen te worden in het bestek van het nieuwe RAI-gebouw. Building Holland wordt gehouden van 17 tot en met 19 april 2012 in Amsterdam RAI.

Amsterdam RAI behoort tot de meest duurzame beurs- en congreslocaties van Europa. Om deze positie te behouden, wordt bij de totstandkoming van het nieuwe Scheldepleingebouw gekozen voor het Breeam-NL excellent niveau. Breeam-NL is het keurmerk voor duurzaamheid en wordt beheerd door de Dutch Green Building Council (DGBC).

Voor de realisatie van dit ambitieuze nieuwbouwplan van Amsterdam RAI wordt samengewerkt met Benthem Crouwel Architects en ingenieursbureau Nelissen. Het schetsontwerp van het Scheldepleingebouw wordt de komende maanden uitgewerkt tot een definitief ontwerp.

Beursmanager Nynke Lipsius van Amsterdam RAI: “Wij dagen de markt uit om met alternatieve oplossingen te komen binnen het schetsontwerp van het Scheldepleingebouw. Hiervoor wordt een aantal onderdelen van het gebouw gepresenteerd aan de markt met de vraag wie innovatieve oplossingen denkt te kunnen aandragen, waardoor een nog hogere duurzaamheidsscore voor het gebouw wordt bereikt. De winnaar van de Breeam-NL Challenge maakt kans op daadwerkelijke toepassing van zijn aangedragen oplossing. De vakbeurs Building Holland is een platform voor technische oplossingen in de bouwsector. Door de challenge biedt Building Holland de markt een kans om zijn expertise op het gebied van duurzaamheid extra onder de aandacht te brengen.”

Op 19 september 2011 wordt tijdens de kick-off van de Dutch Green Building Week de Breeam-NL Challenge aan de hand van het schetsontwerp van het Scheldepleingebouw gelanceerd door Mels Crouwel van Benthem Crouwel Architects in samenwerking met de DGBC.

De Breeam-NL Challenge moet een jaarlijks terugkerende wedstrijd worden.

Op 22 september aanstaande vindt in Amsterdam RAI een informatiebijeenkomst plaats voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in deelname aan de Breaam-NL Challenge.
Aanmelden kan via www.buildingholland.nl.
 

08-09-2011 9:16

De inrichting en het beheer van de gebouwde omgeving beïnvloeden de veiligheid van mensen. Uiteenlopende maatregelen maken en houden een omgeving veilig. Deze maatregelen zijn nu overzichtelijk verzameld op de nieuwe website voor Veilig Ontwerp en Beheer: www.veilig-ontwerp-beheer.nl.De site biedt overzicht en maakt wegwijs in de diversiteit aan mogelijke maatregelen voor specifieke locaties. Het laat zien hoe de gebouwde omgeving al vanaf de ‘tekentafel’ sociaal veilig wordt vormgegeven, ingericht en beheerd.

De maatregelen zijn beschreven aan de hand van de vuistregels uit het Handboek Veilig Ontwerp en Beheer: Zichtbaarheid, Eenduidigheid, Toegankelijkheid en Aantrekkelijkheid.
Op de site worden deze toegelicht en geïllustreerd met praktijkvoorbeelden, ondersteund door een (internationale) bibliotheek met relevante publicaties. Gericht zoeken naar maatregelen kan op schaalniveau (zoals stad, wijk of woning), gebruiksfunctie (bijvoorbeeld uitgaan, parkeren of vervoer) en thema (bijvoorbeeld beheer of preventie).

De site is bedoeld voor studenten en professionals, zoals (landschaps-)architecten, stedenbouwkundigen, planologen en beleidsmedewerkers die zich bezighouden met veiligheid van (en in) de gebouwde omgeving.

De site heeft een interactief karakter; professionals op het gebied van veilig ontwerp en beheer in de gebouwde omgeving kunnen hun kennis delen en ervaringen toevoegen. Iedereen heeft op een gemakkelijke en laagdrempelige manier toegang tot de informatie.

De website is ontwikkeld door de Stichting Veilig Ontwerp en Beheer. Een brede klankbordgroep, bestaande uit onder meer ontwerpers, beleidsmedewerkers en veiligheidsexperts uit het werkveld werkten en werken mee bij de ontwikkeling en vulling van de site. De site functioneert daarbij ook als een netwerkplatform voor aangeslotenen bij de Stichting Veilig Ontwerp en Beheer.
 

06-09-2011 9:45

De Formica Group heeft voor de producten van zijn tien internationale fabriekslocaties deGreenguard Indoor Air Quality Certification en/of Greenguard Children & Schools Certification (certificering voor kinderen en scholen) verkregen; de belangrijkste erkenning voor producten met een lage uitstoot. Producten van Formica Laminate en DecoMetal van Formica Group hebben de Greenguard Indoor Air Quality Certification verkregen.

Er zijn vaak subtiele verschillen in het productieproces en variaties in de toevoerlijnen tussen de verschillende productie-eenheden, en deze kunnen invloed hebben op het emissieniveau van de producten die op de verschillende locaties worden geproduceerd. Juist daarom is het van groot belang dat de Formica Group de producten van al haar fabrieken heeft getest en gecertificeerd.Hierdoor hebben nu alle Formica producten het recht om de merktekens van Greeguard Indoor Air Quality Certified en/of Greenguard Children & Schools Certified te gebruiken. Deze merktekens geven aan dat deze producten een minimale chemische uitstoot hebben en hiermee bijdragen aan een gezondere leefomgeving in huizen en gebouwen.

De Greenguard Certification is toegekend aan producten die in alle tien fabrieken van de Formica Group worden geproduceerd: St Jean, Canada; QingPu, China; Kolho, Finland; Bilbao en Valencia, Spanje; HsignFeng, Taiwan; Bangkok, Thailand; Newton Aycliffe en North Shields, UK; en Evendale, VS. De toekenning van deze certificeringen is een wereldwijde garantie voor architecten, ontwerpers, technische specialisten en andere inkopers, waar ook gevestigd, dat Formica producten een gezonde keuze zijn voor werk- en woonruimtes en ook voor een kindvriendelijke leefomgeving.

“Deze toekenning toont de betrokkenheid aan van de Formica Group waar het gezondheid en duurzaamheid betreft, door te garanderen dat hun laminaatproducten, die over de hele wereld worden geproduceerd, allemaal voldoen aan de strenge standaard voor chemische uitstoot die is vastgelegd in het certificeringprogramma van Greenguard’,  zegt Henning Bloech, uitvoerend directeur van het Greenguard Environmental Institute (milieu-instituut) (GEI).

Om een certificering te verkrijgen moet een fabrikant een grondig onderzoek ondergaan betreffende materiaal, product en productie. Dit proces omvat vijf stappen, waaronder een eerste toetsing, een productiebeoordeling en een profielstudie, een certificatietoetsing. Om de Greenguard Certification te behouden, worden jaarlijks en driemaandelijks testen uitgevoerd op een willekeurige selectie materialen of componenten uit elke gecertificeerde categorie. Alle onderzoekmethodes en procedures voldoen aan de mondiale ISO-standaarden die hierop van toepassing zijn.

“Het Certificeringproces was een enorme onderneming waarbij wereldwijd tien fabriekslocaties betrokken waren, maar ook een belangrijke actie gezien het succes ervan en onze blijvende betrokkenheid bij dit proces’,aldus Gavin Todd, Group Development Manager for Sustainability, (manager ontwikkelingsgroep voor duurzaamheid) Formica Group. “Architecten, ontwerpers en projectontwikkelaars verlangen van fabrikanten dat ze de milieuvriendelijke kwalificaties van hun producten duidelijk aantonen. Door de invloed op het milieu van onze producten vast te stellen, dragen we nog meer bij aan de ‘groen-bouwen-doelen’ van onze cliënten.”

Volgens het GEI, zijn er binnenshuis ontelbare bronnen van luchtvervuiling, die allemaal schadelijk kunnen zijn. Een van de meest voorkomende bronnen zijn vluchtige organische stoffen (VOS) die bij producten en materialen vrijkomen, zoals meubels, vloeren, isolatiematerialen en verven, maar ook de producten en methoden die worden gebruikt om deze te onderhouden. Deze VOS kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken, zowel op korte als lange termijn. Daarom is het toepassen van controlemethodes aan de bron van de vervuiling, zoals het selecteren van producten met een lage uitstoot, de beste manier om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren.

04-09-2011 9:24

Kossmann.dejong heeft voor het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam de eerste permanente presentatie over de Nederlandse fotografiegeschiedenis ontworpen. In de interactieve tentoonstelling wordt aan de hand van de collectie van het museum ruim 185 jaar Nederlandse fotografie op een spannende en toegankelijke manier verteld. 'De Donkere Kamer' wordt op zondag 25 september feestelijk geopend.

In de kelder van het Nederlands Fotomuseum is een ruimte van 250 vierkante meter omgebouwd tot een bijzondere donkere kamer. Circa vijftig ontwikkelbakken baden er in rood licht. Een lichtwand met tijdlijn tegenover de entree lijkt op een enorm uitvergrootte negatiefstrook. In deze tentoonstelling ontdekt de bezoeker via 22 korte verhalen de ontwikkeling en geschiedenis van de Nederlandse fotografie. 

Alle vormen van fotografie passeren in De Donkere Kamer de revue: van albums tot stereofoto´s, van autochromen tot glasnegatieven, van daguerreotypieën tot digitale fotobestanden. De verhalen worden aangevuld met objecten als camera´s, originele en nieuwe afdrukken en bijzondere attributen van fotografen.

In de jaren dat de tentoonstelling te zien is zullen er regelmatig nieuwe ´parels´ worden toegevoegd uit de collectie van het museum. Ook worden de laatste ontwikkelingen uit de fotografie toegevoegd, waardoor de presentatie zich blijft vernieuwen. Het museum is met De Donkere Kamer de enige plek in Nederland waar de geschiedenis van de Nederlandse fotografie permanent te zien is.

01-09-2011 10:09

Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis heeft een nieuw onderkomen gevonden in het centrum van Amsterdam. In september 2011 verhuizen de gehele collectie en alle medewerkers naar het gebouw De Vijzel op de Vijzelstraat 20.

Voor de herinrichting van De Vijzel is gekozen voor het Amsterdamse architectenbureau Rocha Tombal Architecten. Op 4 oktober opent de geheel vernieuwde bibliotheek op de nieuwe locatie.

Het gebouw De Vijzel biedt met zijn centrale ligging veel mogelijkheden voor Aletta, bibliotheek, archief en informatiecentrum voor de vrouwengeschiedenis, om een zichtbare rol te vervullen in het centrum van Amsterdam, naast buren als het Stadsarchief en de Universiteit van Amsterdam. Na 18 jaar gaat Aletta de huidige locatie in de voormalige Gerardus Majellakerk in Amsterdam-Oost verlaten. De voorbereidingen voor de verhuizing van alle kwetsbare archiefstukken van ruim 100 jaar vrouwengeschiedenis is al gestart.

Rocha Tombal Architecten is in 2006 opgericht door Ana Rocha en Michel Tombal. Hun opdracht is om het interieur van De Vijzel in enkele maanden dusdanig onder handen te nemen, dat zowel de erfgoed- en publieksfunctie, als de Het Nieuwe Werken-omgeving voor medewerkers, moeiteloos samengaan.
 

01-09-2011 9:53

Na een succesvolle eerste editie organiseren de initiatiefnemers van de Hedy d’Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur – SfA en TNO – een nieuwe prijsronde. De prijs richt zich specifiek op gebouwen in de zorgsector.

Het gtaat dan om gebouwen waarbij stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur, architectuur en/of interieurarchitectuur het zorgconcept ondersteunen. Nieuwbouwprocenten, renovatie- of een gebiedsontwikkeling van een ensemble van gebouwen, waarvan minimaal één gebouw is voltooid, komen in aanmerking voor de prijs. Iedereen kan een project voordragen: opdrachtgevers, ontwerpers, zorgprofessionals, corporaties, ontwikkelaars, gemeenten, gebruikers.

De Hedy d’Ancona-prijs en de eraan gekoppelde debatten en publiciteit beogen de kwaliteit van zorggebouwen in alle facetten te verbeteren. Zorggebouwen winnen zelden architectuur- of opdrachtgeverprijzen. Tegelijkertijd bevindt de zorgsector zich in een grote dynamiek.
De marktwerking in de zorg en de verandering van de positie van het vastgoed, noodzaakt opdrachtgevers strategieën te ontwikkelen om innovatieve zorgconcepten en huisvesting beter op elkaar af te stemmen. Dit stelt nieuwe eisen aan de kwaliteit van het opdrachtgeverschap. Uiteraard zijn de gebruikservaringen van de vele in de zorg betrokken partijen van doorslaggevende betekenis.

Analyses van voorbeeldige projecten zijn van belang. Voorafgaand aan de prijstoekenning zullen dan ook op locatie expertmeetings plaatsvinden bij maximaal vijf genomineerde projecten. De resultaten hiervan worden opgenomen in een publicatie die verschijnt bij de prijsuitreiking.

De organisatie roept alle betrokken partijen op, opdrachtgevers, architecten, zorgprofessionals, overheden, gebruikers en ontwerponderwijs, om geslaagde projecten voor te dragen. Voor de prijs kan elk zorgproject in Nederland in aanmerking komen dat na 1 oktober 2009 is voltooid en in gebruik genomen, of het nu gaat om nieuwbouw, renovatie of een gebiedsontwikkeling.

Inzenden kan nog tot 30 september 2011 via de website www.hedydanconaprijs.nl
Half november maakt de jury tenminste drie en maximaal vijf genomineerde projecten bekend.

Hedy d’Ancona-prijs is een prijs in de Nederlandse architectuur- en zorgwereld. De prijs richt zich specifiek op gebouwen in de zorgsector waarbij stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur, architectuur en/of interieurarchitectuur het zorgconcept ondersteunen. De Hedy d’Ancona-prijs is een gezamenlijk initiatief van het Stimuleringsfonds voor Architectuur (SfA) en TNO. Het Atelier Rijksbouwmeester en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ondersteunen het initiatief. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt.
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >