Nieuws


29-08-2011 11:10

Mecanoo architecten heeft de architectenselectie gewonnen voor een nieuwe
(V)MBO vestiging van de Noorderpoort school voor beroepsonderwijs in Stadskanaal. Het 8.500 vierkante meter tellende schoolgebouw ligt als een landhuis aan een opvallende waterrijke voortuin, middenin de groene long van het dorp. De Noorderpoort vestiging in Stadskanaal biedt onderwijs aan 1300 leerlingen in de sectoren Techniek, Gezondheidszorg en Zakelijke dienstverlening. De bouw start in 2012. Het gebouw zal in 2014 in gebruik worden genomen.

 

Het kloppende hart van de school is het atrium met een royale tribunetrap. Het is de belangrijkste ontmoetingsplek en vormt de hoofdontsluiting van alle verdiepingen. Hier presenteren de verschillende afdelingen zich met hun etalages die een inkijkje bieden in de verschillende studierichtingen. Noorderpoort Stadskanaal is geen traditionele school, maar een moderne onderwijsomgeving waar theorie en praktijk vloeiend in elkaar overlopen. Vernieuwend is de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Verschillende commerciële partijen participeren in het gebouw, zodat een multifunctioneel complex ontstaat. Daarnaast maken diverse sportverenigingen gebruik van faciliteiten in het schoolgebouw, waaronder de kleedruimtes en de kantine met het grote buitenterras.

 

Het gebouw heeft een uitnodigende en tegelijkertijd markante uitstraling. Wat opvalt zijn de vloeiende vormen van het houten volume boven de open gevel met veel glas. Op het gebied van duurzaamheid wordt gestreefd naar een BREEAM Very Good score door middel van warmtekoudeopslag in de bodem, duurzame materialen, een helofytenfilter voor waterzuivering, een hoge mate van flexibiliteit en een gezond binnenklimaat.

 

 

 

 

Het bureau heeft veel scholen op haar naam staan, waaronder het Sterrencollege in Haarlem (2011) en het Da Vinci College in Dordrecht (2007). Momenteel werkt Mecanoo aan onder meer het Amsterdam University College, Calvijn vestiging het Groene Hart in Barendrecht en de Fontys Sporthogeschool in Eindhoven.

28-08-2011 15:49

In opdracht van corporatie SIB Woonservice is het Veenendaalse wooncomplex Hollandia in de afgelopen maanden gemoderniseerd. Een zeer opvallend onderdeel in het renovatieproject wordt gevormd door gevelpanelen met een doorlopend kunstwerk rond de entrees. Het Deventer bureau M2uur bv tekende voor de ontwerpen en realisatie van deze bijzondere gevels.
 

 
De ontwerpen van Karlien ‘t Hooft zijn opgebouwd uit historisch fotomateriaal van Veenendaal. Abstracte mensfiguren wijzen bezoekers de weg naar de hoofdingang. De kleuren uit de ontwerpen zijn afgestemd op de kleuren die in het interieur van de gebouwen terugkomen. De bewoners en interieurarchitect Aly Mesch zijn bij het ontwerpproces betrokken geweest.
 


De kunstwerken zijn uitgevoerd op Print-HPL gevelpanelen. In het productieproces zijn de afbeeldingen geïntegreerd in de plaat. De afbeeldingen zijn hierdoor beschermd tegen krassen, verkleuring en weersinvloeden. Print-HPL geldt als een hufterproof materiaal en ook graffiti is makkelijk te verwijderen.
 

 
Freekje Vervoord van M2uur bv licht toe: "Het project dat we voor de Hollandia hebben uitgevoerd, laat op aansprekende wijze zien wat het effect is van een kunsttoepassing. Het gebouw oogt na de renovatie een stuk frisser en vriendelijker. Hollandia is nu een zeer herkenbaar gebouw in de omgeving geworden. Bovendien is de sfeer en het klimaat rond het complex met de komst van de kunstpanelen enorm verbeterd. Kortom, ik denk dat deze relatief lage investering zich direct terugbetaalt in de leefbaarheid rond Hollandia en het woonplezier van de bewoners.’

24-08-2011 10:41

'Groter en diepgaander, experimenteel, verrassend en prikkelend als altijd' – de tiende editie van Dutch Design Week belicht design vanuit verschillende invalshoeken. Nu het programma in samenwerking met co-curatoren Miriam van der Lubbe en Bruno Ninaber van Eyben definitief vorm krijgt, onthult DDW voor de jubileumeditie eerste hoogtepunten en speciale programma’s, die zich richten op specifieke doelgroepen in relatie tot design en ‘design thinking’. 

Terwijl het programma zich geleidelijk vult, worden de eerste hoogtepunten bekend: lezingen van trendwatcher Lidewij Edelkoort en andere vooraanstaande sprekers; een overzichtstentoonstelling van ontwerper en beeldhouwer Joep van Lieshout bij Piet Hein Eek - waar ook ontwerpers als Floris Hoovers en Dirk van de Kooij van de partij zijn; en Sectie C, een grote broedplaats en nieuwe DDW-locatie waar (jonge) getalenteerde ontwerpers hun ateliers openstellen.

Daarnaast zijn er natuurlijk jaarlijks terugkerende hoogtepunten, waaronder de Graduation Show van Design Academy Eindhoven, boordevol conceptueel werk van ditmaal 150 ontwerpers; de prijsuitreiking van de Dutch Design Awards voor het beste ontwerp in verschillende categorieën - met een expositie van actueel werk door winnaars en finalisten; diverse faculteiten van de TU/e die projecten tonen; en een uitgebreide expositie in het Klokgebouw, een van de hotspots van DDW, met werk van zowel gevestigde als aankomende designers, bedrijven en maakindustrie. 

 

Bevestigde collectieve presentaties zijn onder meer de jaarlijks verrassende tentoonstelling van Dutch Invertuals, Ontwerplabel Vij5, met werk van zeven ontwerpers, en ‘Objects Rescoped’, met werk van twaalf recent afgestudeerde ontwerpers uit Eindhoven. Tevens heeft Eindhoven zijn eigen Zona Ventosa bij Temporary Art Center, waar jonge ontwerpers uit het hele land hun werk tonen.

 

Dutch Design Week vindt plaats van zaterdag 22 tot en met zondag 30 oktober in en rond Eindhoven. De komende weken wordt het programma definitief. Vanaf half september publiceert het evenement via de nieuwe website alle deelnemers, initiatieven en locaties.

22-08-2011 9:41

Van 16 oktober 2011 tot en met 4 maart 2012 presenteert het Groninger Museum de tentoonstelling ' Studio Job & the Groninger Museum'. De tentoonstelling toont de wereldberoemde ontwerpen van Studio Job, gevormd door Job Smeets en Nynke Tynagel. Het museum heeft de afgelopen 10 jaar een omvangrijke collectie werk van Studio Job opgebouwd.

 

Het ontwerperscollectief werkte de afgelopen jaren samen met verschillende partners waaronder Koninklijke Tichelaar Makkum, Moooi, Swarovski, Bisazza en Venini. Daarnaast exposeerden Smeets en Tynagel wereldwijd in toonaangevende galeries en hun werk bevindt zich zowel in particuliere collecties als openbare verzamelingen. Het Groninger Museum volgt het collectief sinds 2001 op de voet en bezit op dit moment de grootste collectie. In december 2010 opende het museum een nieuwe ontvangstruimte ontworpen door Studio Job, de Job Lounge.
 

Het Groninger Museum organiseert gedurende de tentoonstellingsperiode speciale instaprondleidingen over Studio Job & the Groninger Museum. Tijdens het Designweekend Groningen, dat plaatsvindt van 3 tot en met 6 november, zijn deze rondleidingen gratis te volgen. Meer informatie over de activiteiten is te vinden op de website van het museum. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus.

 

 

19-08-2011 9:44

Het Amsterdamse ontwerpbureau Kossmann.dejong is in de prijzen gevallen bij de International Design Excellence Awards (IDEA). De permanente tentoonstelling ‘De Laurenskerk; een monument vol verhalen’ werd beloond met een Silver Award in de categorie Environments.

Nog niet eerder in Nederland werd een dergelijk project uitgevoerd in een kerk of monument. Het ontwerp is gebaseerd op verhalen uit vijf eeuwen geschiedenis van het gebouw, van het begin van de stad en door de eeuwen heen kijkend naar de toekomst.

Het is geen tentoonstelling in traditionele zin, omdat er geen collectie is om ten toon te stellen. Er zijn verhalen en aanleidingen die verbeeld en getoond worden. De eigentijdse multimediale presentatie doet recht aan het gebouw en biedt verheldering en verdieping aan bezoekers. Een nieuwe benadering om monumenten een tweede leven te geven als dragers van de geschiedenis.

De IDEA Awards worden op 17 september uitgereikt door de Industrial Designers Society of America (IDSA) tijdens de 2011 International Conference in New Orleans.

19-08-2011 9:32

De tentoonstelling ‘Material World. Kunst, Design, Mode’presenteert het werk van acht jonge kunstenaars, ontwerpers en modeontwerpers, waarbij materiaalgebruik een belangrijke rol speelt.

Er is werk te zien van Pieke Bergmans, Nacho Carbonell, Iris van Herpen, Maartje Korstanje, Joris Laarman, Alon Levin, Karen Sargsyan en Marga Weimans. Veel werken zijn speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt. De Nederlandse ontwerper Joris Laarman (1979) is present met twee werken. Allereerst ‘Limited’, een serie van 23 vazen die steeds een beetje van elkaar verschillen. Het werk gaat over de vergankelijkheid van het seriële productieproces en laat zien dat ook in massa geproduceerde goederen niet allemaal perfect zijn. Door steeds opnieuw dezelfde mal te gebruiken slijt de mal steeds verder uit, met als resultaat dat de vazen steeds verder verwelken en uiteindelijk nauwelijks meer herkenbaar zijn als vaas.

Het tweede werk van Laarman is‘Branch’,een bronzen boekenkast waarbij het ontwerp is gebaseerd op de wijze waarop botten groeien oftewel zo efficiënt mogelijk: dik en sterk waar nodig, dun en rank waar mogelijk. Met zijn steeds fijnere vertakkingen doet het werk denken aan een boom. Laarman creëerde het werk, dat inmiddels is aangekocht door het Groninger Museum, met behulp van speciale computersoftware uit de auto-industrie.

In Laarmans visie is massaproductie iets van het verleden. Hij houdt zich naar eigen zeggen meer bezig met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van digitale fabricage en lokale ambacht. Internet speelt daarbij een belangrijke rol. Met behulp van internet kun je overal ter wereld blueprints downloaden, zelfs van ingewikkelde en unieke ontwerpen, aldus Laarman, en deze vervolgens lokaal produceren met diverse digitale fabricagetechnieken. Deze ontwikkelingen leiden tot nieuwe initiatieven. Zo is Laarman bezig met het opzetten van een internationaal platform, dat ruimte biedt om via digitale weg producten te verspreiden en te fabriceren.

De tentoonstelling ‘Material World. Kunst, design en mode’ is nog tot en met 28 augustus te zien in het Groninger Museum.

18-08-2011 9:10

Kossmann.dejong heeft in opdracht van Het Amsterdam Museum de tentoonstelling Amsterdam DNA ontworpen. Door een mix van disciplines en media wordt de geschiedenis van Amsterdam voor toeristen en nieuwe Amsterdammers in korte tijd tot leven gebracht. Deze permanente tentoonstelling neemt bezoekers in 45 minuten mee door ruim 1.000 jaar stadsgeschiedenis.

Het Amsterdam Museum huisvest een bron van informatie over Amsterdam en haar geschiedenis, maar een korte introductie bestond tot nu nog niet. Amsterdam DNA is vanaf vrijdag 9 september toegankelijk voor publiek.

Amsterdam DNA is een prikkelende introductie op de stad Amsterdam en haar geschiedenis. De kern van de tentoonstelling wordt gevormd door de kenmerken waar Amsterdam bekend om staat: ondernemerschap, vrijdenken, creativiteit en burgerschap. In de Gouden Eeuw en de jaren ´70 vierden deze kenmerken hoogtij, terwijl ze ten tijde van de Franse bezetting en de Tweede Wereldoorlog juist onder grote druk stonden. Door middel van een interactief spelelement van deze nieuwe tentoonstelling kan de bezoeker zelf ontdekken met welke van de vier kenmerken van het Amsterdamse DNA hij zich het meest verbonden voelt.

De tentoonstelling bestaat uit zeven hoofdstukken die overeenkomen met zeven periodes uit de geschiedenis van Amsterdam. Per hoofdstuk vormt één collectiestuk het uitgangspunt voor het verhaal over die periode. Deze verhalen worden verteld door middel van spannende animaties die geprojecteerd worden op grote glazen schermen die centraal in de ruimte hangen. De voice-overs bij deze animaties zijn in tien talen te beluisteren. Elke bezoeker krijgt een reisgidsje mee in één van de tien talen, waarmee bij iedere periode de animatie in de betreffende taal kan worden geactiveerd.

Door de gehele tentoonstelling loopt een 75 meter lange rode wand, waarin de geschiedenis van de stad in facts & figures op een beeldende manier wordt weergegeven. In deze wand zijn ook interactieve elementen verwerkt zoals filmpjes, touchscreens, spellen en interactives waarbij je kunt ruiken, meten en luisteren. Door de aanleg van een nieuwe brug slingert de tentoonstelling zich rond de schuttersgalerij. In de rode wand zijn doorkijkjes gemaakt waardoor de schuttersgalerij op een bijzondere manier bij de tentoonstelling wordt betrokken. Wie na zijn bezoek aan Amsterdam DNA meer wil weten kan terecht in de overige zalen van het museum waarin nog veel meer verhalen over de stad verteld worden.

Kossmann.dejong, exhibition architects, is een Amsterdams ontwerpbureau voor tentoonstellingsontwerpen en interieurarchitectuur. Het bureau is in 1998 opgericht door Herman Kossmann (1958) en Mark de Jong (1960), beiden afgestudeerd in architectuur aan de Technische Universiteit in Delft. Kossmann.dejong is inmiddels uitgegroeid tot een bureau met ruim twintig medewerkers.
Momenteel werkt het bureau onder andere aan het nieuwe Maritieme Museum Helsingør (Denemarken), het Historisches Museum Frankfurt, de MicroZoo voor Artis en het Maritiem Museum Texel. De meest recente projecten zijn de permanente tentoonstelling in de Laurenskerk in Rotterdam: Laurenskerk, een monument vol verhalen, en een multimediale vertelling over de Amsterdamse grachtengordel voor Het Grachtenhuis.

 

17-08-2011 10:27

Bureau SLA en Overtreders W bouwen een bar voor het Noorderpark in Amsterdam Noord. Deze bar wordt onderdeel van de Noorderparkkamer, een cultureel podium voor de buurt.

 

Sinds 2008 organiseert de Noorderparkkamer vanuit een houten paviljoen in het park uiteenlopende culturele activiteiten voor en met Noorderlingen, in samenwerking met professionele kunstenaars. Dat gaat erg goed. Zo goed, dat de Noorderparkkamer ruimtegebrek heeft. Om door te kunnen gaan met het tot leven brengen van het Noorderpark, willen men uitbreiden met een tweede paviljoen, de Noorderparkbar.

 

De Noorderparkbar wordt het eerste gebouw van Nederland dat 100 procent Marktplaats is: alle bouwmaterialen koopt men tweedehands op marktplaats.nl. De constructieve basis van het gebouwtje wordt gevormd door 3 gestripte frames van tweedehands bouwketen. Een van deze frames krijgt nieuwe wanden, gemaakt van marktplaatsmaterialen, de andere twee omlijsten het terras. De eerste Marktplaats-aankoop is al gedaan: een oude bakwagen om de materialen te verzamelen. In september begint de bouw.

17-08-2011 9:48

De zintuigen spelen een cruciale rol bij de beleving van de wereld om ons heen. Wat we zien, horen, ruiken, proeven en voelen bepaalt hoe we de wereld ervaren. In de eerste lezing van de reeks Spatial Senses kwamen alle zintuigen aan bod. In de tweede lezing stond de neus centraal en de derde lezing stond in het teken van tast. Op 15 september zal Mieke de Bock in het Pakhuis de Zwijger te Amsterdam aandacht besteden aan het zintuig zien. Visuele taal en sfeer zullen de basis vormen op deze avond.

Met visuele taal bedoelt Mieke de Bock dat we met elkaar communiceren door datgene wat we zien. Het is in de huidige maatschappij hét instrument om elkaar goed te begrijpen en om zinvol met elkaar te communiceren. Krijgen we meer kennis van en respect voor de betekenis van het visuele, dan is het makkelijker met elkaar te communiceren. Het woord sfeer gebruikt zij om de ontstane stemming te beschrijven - door het samenvoegen van kleur, materiaal, dessin en vorm. Onder andere interieurarchitecten werken voor opdrachtgevers die naast de kwaliteiten van de ontwerper ook aandacht willen voor hun smaakpreferentie of merkuitstraling. Het begrijpen van sferen, visueel als psychologisch kan inzicht bieden in de veranderende tijdswaarden en persoonlijke smaakbehoeften.

 

Mieke de Bock is specialist op het gebied van visuele communicatie en werkt voor  bedrijven zoals Auping, Keramag en Triodosbank. Zij studeerde aan de Academie voor Industriële Vormgeving Eindhoven AIVE en binnenhuisarchitectuur aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Tijdens haar studie en eerste baan raakte zij geïnteresseerd in de verschillen in de stijlbehoeften en zocht zij naar een manier om deze uit te leggen. Zij bracht een visuele taal tot stand, deze bestaat uit een aantal stijltools voor stijlanalyse. Naast stijlonderzoek houdt zij zich ook bezig met waardenonderzoek voor merken en organisaties. Met behulp van deze methodieken en onderzoeken legt zij de basis voor de essentie van een merk en vertaalt zij dit in design voor producten en interieurs.
 

Voor meer informatie: http://www.bni.nl/nieuws-en-projecten/

15-08-2011 9:43

In opdracht van onder meer de gemeente Rotterdam heeft IOU Architecture in samenwerking met GO Marketing een concept en ontwerp voor een drijvend zwembad ontwikkeld voor in de Rijnhaven. City Water Lounge Rotterdam krijgt behalve een drijvend zwembad een enorme whirlpool, een  horecagelegenheid en een heus drijvend park. Benedendeks bevinden zich een sauna en Turks stoombad.

 

Met een totale oppervlakte van ruim 1.700 vierkante meter is de City Water Lounge een stoer en robuust eiland dat bestaat uit twee aan elkaar gekoppelde duwbakken van 78 x 11 meter. Het houten dek refereert aan het vele hout dat vroeger in de Rijnhaven werd overgeslagen. Door het koppelen van zeecontainers zijn de binnenruimtes open, met ruimte voor een restaurant en bar en met plek voor een dj.

 

Met het oog op duurzaamheid wordt gebruik gemaakt van bestaande materialen,  zoals stalen duwbakken en karakteristieke zeecontainers. Ook komen er warmte- en zonnecollectoren, warmtepompen en de nieuwste technologieën met betrekking tot energiebesparing. Het verwarmen van het water met restwarmte behoort ook tot de mogelijkheden. Het totale eiland zal volledig mobiel zijn.

 

De opkomst van stadsstranden illustreert de behoefte om te loungen en recreëren in stadscentra. "Zwemmen in een drijvend zwembad is een bijzondere ervaring. Je hebt het gevoel te zwemmen in het open water van de Rijnhaven, maar dan wel schoon en verwarmd met alle gemakken onder handbereik. Het contrast van de skyline midden in de stad en de rustgevende werking van het water zorgt voor een ware belevenis. Het drijvende recreatie eiland is uniek in de wereld", aldus een woordvoerder.

11-08-2011 9:50

De tentoonstelling van Dutch Design Awards (DDA) is te zien tijdens de Istanbul Design Week (IDW). Van 29 september tot en met 2 oktober 2011 is het evenement gastheer van het beste van de Nederlandse vormgeving, als onderdeel van een internationale tournee, met ontwerpen van winnaars en finalisten van DDA 2010.

De tentoonstelling wordt geopend door Mary Ann Schreurs, wethouder design van gemeente Eindhoven. De internationale tournee van de expositie wordt gecombineerd met een handelsmissie, georganiseerd door Design Cooperation Brainport en de Kamer van Koophandel Noord-Brabant, die focust op wereldwijde thema’s als energie, water, gaming, gezondheid en design.
 

Zie ook: www.dutchdesignawards.nl
 

11-08-2011 9:25

De directie van Thonet en de redactie van de Architect reiken dit jaar voor de vijfde maal de Thonet Mart Stam prijs uit. Deze aanmoedigingsprijs voor ontwerpers heeft als doel een vernieuwend stoelontwerp te realiseren voor de projecten- en de consumentenmarkt. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en de speciaal ontworpen Thonet Mart Stam Award.

Het winnende ontwerp wordt bovendien opgenomen in de Thonet EXP collectie. Een belangrijke nieuwe eis is dat het ontwerp geschikt moet zijn voor de standaard Thonet-collectie en dus ook door Thonet geproduceerd moet kunnen worden.

De stoel VouwWow waarmee Maartje Nuy en Joost van Noort in 2009 de Thonet Mart Stam Prijs wonnen, is opgenomen in de Thonet EXP collectie en is al te koop via www.thonetexp.nl. Vorig jaar won Tiddo de Ruiter met zijn stapelbare spanstoel de prijs. Het ontwerp wordt nu verder uitgewerkt zodat deze ook kan worden ondergebracht in het Thonet EXP label.

De opgave betreft het maken van een ontwerp voor een stoel, voor gebruik op kantoor of in de woning. Deelnemers worden uitgedaagd na te denken over de toekomst van de productie van stoelen en dit in hun ontwerp te verwerken. Bij de beoordeling let de jury op de functionaliteit en het karakter van de stoel. Ander aandachtspunt is het materiaalgebruik. Een belangrijke nieuwe eis is dat het ontwerp geschikt moet zijn voor de standaard Thonet collectie en dus ook door Thonet geproduceerd moet kunnen worden. De fabriek van Thonet is vooral gespecialiseerd in de toepassing van staal, hout en meubelstoffering.

De ontwerpen kunnen tot en met vrijdag 26 augustus 2011 (datum poststempel) worden ingeleverd bij: Thonet, Rotsoord 3, 2516 CL Utrecht. Informatie over de voorwaarden tot deelname en de wijze van inzenden is te vinden op www.LAi2011.nl


De beoordeling vindt plaats in twee ronden. In de eerste ronde wijst de jury drie nominaties aan en laat deze vergezeld gaan van een motivatie. Iedere nominatie wordt ‘geadopteerd’ door een van de juryleden en in de daaropvolgende maanden september-november onder de vlag van Thonet EXP verder uitgewerkt. Tijdens de prijsuitreiking presenteren de inzenders en juryleden de genomineerde ontwerpen. Het publiek kiest op donderdag 24 november 2011 in RDM Campus te Rotterdam de winnaar van de Thonet Mart Stam prijs 2011.
De genomineerden worden aangewezen door een jury bestaande uit Ed Annink (Ontwerpwerk), Maarten Baas (Studio Baas & den Herder) en Ramin Visch (Studio Ramin Visch). Secretaris van de jury is Harm Tilman (hoofdredacteur de Architect).
 

10-08-2011 15:09

Van 22 t/m 30 oktober 2011 vindt de tiende editie van de Dutch Design Week plaats in Eindhoven. DDW presenteert ongeëvenaarde ideeën, eigenzinnige werken en inzichtelijke oplossingen van vernieuwende ontwerpers, aldus de organisatie. Meer dan 1500 ontwerpers tonen hun werk, variërend van industrieel ontwerp, ruimtelijk ontwerp, grafisch ontwerp, textiel, mode, architectuur, duurzaam ontwerp en designmanagement & trends. Deelnemers zijn zowel gevestigde bureaus, high-profile ontwerpers, talentvolle nieuwkomers en net afgestudeerde designers. Tijdens Dutch Design Week wordt een duurzame verbinding gelegd tussen publiek, bedrijven en ontwerpers door het uitwisselen van kennis en informatie. 

 

Op 65 verschillende locaties zijn meer dan 300 events te bezoeken. Naast exposities zijn er talloze lezingen, workshops, modeshows en seminars. Tenzij anders vermeld zijn de tentoonstellingen gratis toegankelijk. Voor de meeste seminars, workshops en lezingen dient u  zich vooraf aan te melden.

10-08-2011 13:54

In opdracht van Converse DC heeft MPA het voorlopig ontwerp gemaakt voor designhotel "The Shutters" in Scheveningen ten behoeve van de Carlton Hotel Collection. In het ontwerp wordt gerefereerd naar de Newport Beach style uit Californië. Het ontwerp bevat op de begane grond een porch die de entree vormt naar de ruime lounge. Houten balkons in combinatie met shutters voor de ramen zorgen voor een relaxte beach beleving. Door de schaal en de gefragmenteerde schuine daken sluit het ontwerp goed aan op de omgeving. De samenwerking met interieurarchitect Piet Boon zorgt voor synergie tussen het exterieur en het interieur van het hotel.

.

08-08-2011 11:47

Inside Design Amsterdam komt er weer aan. Dit jaar vindt het plaats op IJburg, waar drie dagen lang ELLE Decoration in 3D te beleven zal zijn. Met het nieuwste uit Milaan, presentaties van nationale en internationale interieurmerken, en ontwerpen van zowel gerenommeerde als beginnende ontwerpers. Een verrassende mix tegen het decor van de moderne architectuur op het nieuwe stadseiland.

 

Het thema van de achtste editie van het evenement, dat georganiseerd wordt door het interieurblad ELLE Decoration, is ‘Water, wind en duurzaamheid’. Tijdens Inside Design Amsterdam 2011 valt er van alles te ontdekken, in net opgeleverde appartementen en casco bedrijfspanden, maar ook in het IJburg College en in een penthouse met dakterras. Er zijn drie tijdelijke ‘designdistricten’ ingericht, op het Steigereiland, Haveneiland West en Haveneiland Oost.

 

Verschillende musea presenteren er speciale tentoonstellingen en design- en kunstacademies brengen het werk van jong talent. Bovendien wordt de winnaar van de ELLE Decoration Design Talent Award by Label en Gerard van den Berg bekendgemaakt.

 

Inside Design Amsterdam vindt plaats van 23 t/m 25 september 2011.

07-08-2011 8:46

 De NorthAwards zijn uitgereikt. Drie inzenders kregen woensdagavond 13 juli hun ontwerpprijs uit handen van juryvoorzitter Ronald Hooft (Het Parool) en Els Daems van Projectbureau NoordWaarts en Kavel12 projectarchitect Marcel Lok. Twee ontwerpen voor wonen/werken en één ontwerp voor wonen in gebouw Kavel12 sprongen er volgens de jury uit. “We gaan op zoek naar de grenzen van de flexibiliteit.”

 

Kavel12 is een ‘Do It Yourself’ designproject in Buiksloterham. Kopers en huurders ontwerpen hun eigen unit en dragen ideeën aan voor de gemeenschappelijke ruimtes. Het aantal vierkante meters is vrij en alles is mogelijk. Alle ideeën worden meegenomen in het definitieve ontwerp van het gebouw. Zo moet Kavel12 een unieke verzameling creatief vormgegeven woon-, werk- en woon-/werkruimtes gaan herbergen, speciaal voor pioniers. “De bewoners van Kavel12 zijn een van de eersten in het gebied en gaan aan den lijve ondervinden hoe het gebied zal transformeren van een havenindustriegebied naar een aantrekkelijk, stedelijk woon-, werk- en recreatiegebied”, aldus Bernlef de Vries van Vink Bouw in zijn speech.

 

In de categorie Wonen/Werken werden niet één maar twee prijzen uitgereikt. Het ontwerp 'La Maisonette (La vita è bella)' van Imre Tichgelaar is eigenlijk een ontwerp voor het hele gebouw en zit volgens de jury zeer goed in elkaar, tot op het niveau van constructie en installatie. De tweede winnaar, 'Ontwerp 3' van Jeroen Schuiten & Fatemeh Derakhshan, kenmerkt zich door een aansprekende glazen gevel, maar moet qua haalbaarheid nog verder worden onderzocht.

 

In de categorie Wonen gaat Claudia van Mastrigt er met de prijs vandoor, met haar ontwerp 'The Lighthouse'. Volgens de jury een zeer vernieuwend ontwerp met een bijzondere maatvoering die is gebaseerd op een tweepersoons bed, en duurzame elementen. Ook hier moet nog wel onderzoek worden gedaan naar de haalbaarheid van het ontwerp. De winnaars van de NorthAwards krijgen hun ontwerp kosteloos gerealiseerd en hebben het eerste recht van koop of huur. In de categorie Werken werd geen prijs uitgereikt.

 

Inzenders die geen prijs wonnen, kunnen alsnog verder deelnemen aan het ontwikkeltraject om, op eigen kosten, hun droom te realiseren. Anderen, die zelf niet over tekentalent beschikken, kunnen hun eigen unit laten ontwerpen door een professional. Ontwerpers, mogelijke kopers en huurders worden in september uitgenodigd als een vervolg op dit 'cocreatie' initiatief.

Bernlef de Vries van Vink Bouw toont zich enthousiast over de winnende ontwerpen: “Vanavond zetten we weer een volgende stap om met elkaar op zoek te gaan naar de grenzen om een vooruitstrevend en flexibel gebouw te ontwikkelen, dat aansluit bij woon- en werkwensen van de toekomstige bewoners.”

05-08-2011 16:21

Mecanoo heeft de opdracht verworven voor het nieuwe, prestigieuze kunst- en cultuurhuis van Manchester. Het project brengt twee bestaande culturele instellingen samen, de vermaarde Manchester Library Theatre Company en bioscoop en kunsthuis Cornerhouse. Het centrum zal ook plaats bieden aan grote culturele festivals en internationale evenementen, waaronder het Manchester International Festival. Naast twee theaterzalen met 500 en 150 stoelen, vijf bioscoopzalen, een café en een foyer omvat het kunst- en cultuurhuis een galerie, studio- en onderwijsruimten en een plein voor buitenoptredens. De internationale competitie werd uitgeschreven door Manchester City Council en Ask Developments.

De visie van Mecanoo sluit aan bij de ambitie van Manchester City Council om de omgeving rond First Street en Whitworthstreet te transformeren in een levendige, culturele ontmoetingsplek. In het gebied komen nieuwe hotels, winkels, een parkeergarage en publieke buitenruimtes. Het kunst- en cultuurhuis vormt de katalysator voor deze ontwikkelingen in het zuidwestelijke deel van de binnenstad van Manchester. De bouw start in de zomer van 2012. In 2014 wordt het gebouw in gebruik genomen. Mecanoo werkt samen met Buro Happold, Davis Langdon (Aecom) en theateradvies bv.

Mecanoo architecten is een internationaal opererend bureau voor architectuur, stedenbouw, landschap en interieur en wordt geleid door architect/creatief directeur Francine Houben. Internationale projecten zijn onder meer de Library of Birmingham, het Wei-Wu-Ying Center for the Arts in Kaoshiung (Taiwan) en de campus van de Technische Universiteit MISiS in Moskou (Rusland). In 2010 werd het theater en congrescentrum La Llotja de Lleida in Lerida (Spanje) geopend.
 

02-08-2011 9:00

De Offecct-prijs 2011, een onderscheiding voor veelbelovende architectuurstudenten aan de School voor Architectuur van het Koninklijk Instituut voor Technologie (KTH) in Stockholm, gaat dit jaar naar Valentina Soana. Met de prijs, die bestaat uit een beurs van 10.000 Zweedse kronen (circa 1.000 euro) en een diploma, wil meubelfabrikant Offecct de komende generatie architecten promoten.

Valentina Soana krijgt de prijs voor haar project Ornamental Hypertrophy. Het “werpt een nieuwe blik op traditionale architectuurconcepten als versiering, geometrie en ruimte, en toont een visioen van fascinerende architectuur. De locatie en programma van het project is een uitbreiding van een bestaande structuur in San Lorenzo in Rome. Het nieuwe gebouw dient als kunstencentrum en heeft een bijzonder complex ruimtelijk en fysiek ontwerp. Als een organisme met een gekleurd oppervlak beweegt het in, tussen en rond de bestaande gebouwen”, aldus de jury.

Valentina Soana studeerde architectuur aan de Universiteit van Rome, de Universidad Alfonso X el Sabio in Madrid en aan het KTH. Alle genomineerde projecten staan deze zomer tentoongesteld in de showroom van Offecct aan de Torsgatan 13 in Stockholm.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >