Nieuws


25-07-2011 9:14

Creneau International heeft samen met HMSHost een duurzaam ‘on the go’-café op Amsterdam Airport Schiphol ontwikkeld. Fairtrade, met een laagje ecovriendelijk design erover: het Fair Taste Café was geboren! Passagiers kunnen hier bewust genieten van biologisch verantwoorde lekkernijen in een gerecycled, re-used en reclaimed interieur. Vertrouwde leveranciers maakten plaats voor ecologische en duurzame alternatieven. Oude meubels werden nieuw leven ingeblazen, innovatieve afwerkingstechnieken werden toegepast. Afval werd opgewaardeerd en tegeloverschotten werden uitgesorteerd.

Naast de herkomst van het interieur zelf werd ook veel aandacht besteed aan grafische identiteit. Creneau International ontwikkelde een nieuw logo, geïnspireerd op een ecologische ‘handafdruk’ en in de kleuren van het Fairtrade-palet. In het café zelf werden verschillende infopunten voorzien die het concept en de producten aan de passagiers verduidelijken. Designer Lieve Vandeweert: “Binnen een duurzaam kader word je gedwongen om anders tegen design aankijken. Je denkt verder dan de primaire functies van een materiaal of een meubelstuk. Een oud bed wordt een nieuwe tafel, tegeloverschotten worden achterwanden en steengruis wordt een toonbank. Dit project betekende voor mij vertrouwde ideeën loslaten en een nieuwe manier van ontwerpen.”

21-07-2011 9:06

Architect Wiek Röling is vorige week donderdag overleden. Hij werd 75 jaar. Bekende ontwerpen van hem waren de muziekkoepel in Haarlem en het drijvende Beeldenpaviljoen in Sonsbeek, dat hij ontwierp voor de internationale tentoonstelling Sonsbeek in Arnhem in 1986. Röling was jarenlang stadsarchitect van Haarlem en verder ook een drietal jaren hoogleraar aan de TU in Delft.

Een van de dingen die hem na aan het hart lagen, was het duurzaam behoud van monumenten. Samen met Jo Coenen bracht hij hierover in 2004 een boek uit onder de titel ‘Gered, gesloopt, bedreigd’. Röling had plannen om zijn Beeldenpaviljoen te laten herbouwen. Nu, na zijn overlijden, neemt de Stichting Beeldenpaviljoen Wiek Röling deze taak op zich. Meer informatie op www.wiekroling.nl (in aanbouw).

Foto: www.gahetna.nl

19-07-2011 9:30

“De eerste inschrijvingen voor WoodChallenge 2011 zien er veelbelovend uit, maar we roepen meer studenten op de uitdaging aan te gaan”, aldus Eric de Munck, secretaris van de studentenhoutprijs WoodChallenge. Er zijn nu vijftien inzendingen binnen. Deze studenten dingen mee naar  1.000 euro en een trofee. Daarnaast biedt WoodChallenge studenten een podium om zichzelf onder de aandacht te brengen van de media, toekomstige werkgevers en opdrachtgevers. Tot 1 september is het mogelijk vernieuwende technieken, concepten of ontwerpen, waarin hout de hoofdrol speelt, in te sturen voor WoodChallenge 2011.

Architect Shai van Vlijmen. deed mee aan de eerste WoodChallenge in 2004 en won de tweede prijs: “Mijn begeleider moedigde me tijdens mijn afstuderen aan de TU Delft aan om met WoodChallenge mee te doen. Ik was zelf niet helemaal overtuigd. Zou de moeite opwegen tegen het resultaat? Maar het is vrij eenvoudig om mee te doen en wat ben ik blij dat ik die stap heb gezet! Het winnen van WoodChallenge 2004 gaf me bevestiging en erkenning van mijn ideeën als architect en mijn voorliefde voor het materiaal hout. Op basis daarvan heb ik de stap gezet om voor mezelf te beginnen en me te specialiseren op ontwerpen waarin ecologische principes het uitgangspunt vormen. Vanzelfsprekend speelt het milieuvriendelijke materiaal hout daarin de hoofdrol”, zo vertelt Van Vlijmen vol trots. Hij roept studenten van nu op ook hun project in te sturen naar WoodChallenge. “Zeker in de huidige markt is het belangrijk om als student in positieve zin op te vallen. WoodChallenge biedt je dit podium. Maak daar gebruik van!”

De studentenhoutprijs staat open voor alle studies waarin hout een belangrijke rol speelt. Denk aan Bouwkunde en Architectuur op Technische Hogescholen en Universiteiten, maar ook MBO Hout en Meubel. De jury houdt rekening met het onderwijsniveau en het studiejaar, zodat alle inzendingen gelijke kans maken. De jury van WoodChallenge bestaat uit Els Zijlstra (bouwkundige en directeur Materia); Jan de Jong (TNO Bouw en ondergrond); Hans de Groot (redacteur Het Houtblad); René van Zuuk (René van Zuuk Architekten) en Peter Fraanje (senior beleidsmedewerker Innovatie, Bouwend Nederland). Voorzitter is Arnold Koomen (algemeen directeur Koninklijke Jongeneel BV) en secretaris is Eric de Munck (Manager Centrum Hout). Op www.woodchallenge.nl staan de voorwaarden en het inschrijfformulier. Inschrijven kan nog tot 1 september. Tijdens de Nationale Houtdag op 1 december 2011 maakt de jury de winnaars van WoodChallenge 2011 bekend.

17-07-2011 10:00

Ahrend, Koninklijke Auping B.V., Muziekgebouw Eindhoven en PostNL zijn de vier finalisten voor de Beste Opdrachtgever Award van de Dutch Design Awards (DDA). De finalisten in deze categorie zijn geselecteerd samen met het werkveld waarna een commissie van vakgenoten de uiteindelijke shortlist heeft geselecteerd. Volgens de selectiecommissie van de DDA komt design tot het beste resultaat als “design de driving force is voor visievorming, management en/of ondernemerschap en tegelijkertijd een middel is voor economische en sociale waardecreatie.” Dutch Design Awards biedt een podium aan deze visie en beloont de excellente relatie tussen ontwerper en opdrachtgever in de Beste Opdrachtgever Award 2011. De winnaar wordt tijdens de feestelijke awardshow op 22 oktober in Muziekgebouw Frits Philips bekendgemaakt. Winnaars van voorgaande jaren zijn Royal VKB (2010), CitizenM (2009) en Nlisis (2008).
 

14-07-2011 9:01

Ex-topsporter Jan Bos heeft besloten om zonder Bureau B+O Architecten zijn maatschappelijke loopbaan op te bouwen. In zijn laatste schaatsseizoen werd Bos ondersteund door B+O en kreeg hij de kans om na zijn sportcarrière aan de slag te gaan bij het Meppeler bureau. Hier zou hij de campagne ‘gezond bedrijf’ beginnen en het bureau zou samen met Bos een sportkenniscentrum opstarten.

Bos kwam er, nadat hij afscheid had genomen van de schaatswereld, achter dat hij liever op eigen benen wil staan. Tot dat moment leefde hij voor de topsport en stond hij vooral in dienst voor anderen. Bos heeft er daarom voor gekozen om nu voor het eerst zelfstandig en op eigen kracht zijn nieuwe carrière op te bouwen. Inmiddels is hij aan de opleiding Master Sport Management begonnen aan het Johan Cruiff instituut in Amsterdam. Daarnaast volgt hij een cursus bij de KNSB om het trainercertificaat te behalen.

Arnoud Olie, architect en directeur van Bureau B+O Architecten, staat achter de keuze van de topschaatser. “Jan volgt zijn gevoel en dat vinden we binnen B+O belangrijk. Hij zoekt zijn eigen weg en dat is heel begrijpelijk wanneer je na 20 jaar topsport, afscheid hebt genomen van een sportcarrière.”

Daarmee is een samenwerking tussen het bureau en de topsporter niet van de baan. “Jan heeft aangegeven dat hij in de toekomst graag gebruik wil blijven maken van de Gasfabriek en de diensten die wij leveren. Hij is hier altijd welkom en daarnaast zijn we bereid hem te blijven ondersteunen.”
 

14-07-2011 8:42

De titel 'Red dot: designteam van het jaar' is één van de meest begeerde awards in de designwereld. Ontwerpers en bedrijven kunnen niets inzenden voor deze prijs, maar moeten de aandacht van de jury trekken door uitstekende productdesigns te maken en een toekomstgericht beleid te voeren. Dit jaar werd het Grohe designteam onder leiding van Paul Flowers benoemd tot 'designteam van het jaar 2011' en voegt zich daarmee bij een elite van prijswinnaars als Bose, BMW, adidas, Apple, Sony en Audi.

“In deze tijden van globalisatie bevinden bedrijven zich in een fase waarbij ze door externe omstandigheden hun waarde moeten bewijzen”, vertelt prof. dr. Peter Zec, initiatiefnemer en CEO van de Red Dot design award. “En dan zijn er momenten waarop bedrijven hun waarde moeten bewijzen door innovatieve oplossingen te bedenken die niemand - zelfs geen insiders binnen de industrie - had verwacht. In haar rijke bedrijfsgeschiedenis heeft Grohe beide fases doorlopen, maar de designinspanningen van de voorbije 5 jaar hebben het bedrijf in een geheel nieuwe sterke positie geplaatst tegenover de concurrenten. Design is één van de speerpunten en staat hoog op de agenda bij het management van Grohe."

Naast kwaliteit, technologie en duurzaamheid is design een fundamentele pijler van de productfilosofie bij Grohe, Europa’s grootste fabrikant van sanitaire kranen en wereldleider in deze industrie. CEO David J. Haines zegt: “Vooral in de laatste jaren is ons bedrijf zich gaan toeleggen op haar uitmuntende design, wat er toe leidde dat de waarde van het merk Grohe aanzienlijk steeg.”

Het Red Dot instituut voor geavanceerde designstudies heeft van dichtbij de voortgang gevolgd van het bedrijf in de evolutie van louter een leider in technologie tot een leider in design. Dit succes wordt in het bijzonder afgemeten aan de talrijke internationale designawards die Grohe oogstte. De opvallendste successen zijn een reeks van vier 'Red Dot: het beste van het beste' awards, waarvan de laatste dit jaar aan het bedrijf werd uitgereikt.

Paul Flowers: “Mijn team en ikzelf geloven dat onze benoeming tot 'Red Dot: designteam van het jaar’ voor de designindustrie het equivalent is van een Oscar. Het winnen van deze prijs betekent dat we met succes onze nieuwe bedrijfsvisie hebben toegepast. We hadden ons voorgenomen om ervaringen te creëren die verder gaan dan het product als zodanig. Kwaliteit, technologie en duurzaamheid zijn fundamentele pijlers die door onze klanten oprecht worden gewaardeerd. Het was echter onze ambitie om de relatie met onze klanten naar een hoger niveau te tillen door hun waardering om te zetten naar een gevoel van liefde voor onze producten. Met onze designs hebben we dit doel bereikt.”

De interne design studio van Grohe is een onderdeel van het Corporate Center van het bedrijf in Düsseldorf en brengt rechtstreeks verslag uit aan David J. Haines, de CEO van Grohe AG. Deze positie in de bedrijfshiërarchie geeft het team veel vrijheid om te innoveren en te experimenteren met nieuwe ideeën. Naast het ontwerpen van producten die wereldwijd op de markt worden gebracht, putten de zeventien teamleden ook uit hun diverse culturele achtergronden bij de creatie van designs voor specifieke geografische markten. Waar ter wereld een product ook op de markt wordt gebracht, het draagt altijd de kenmerkende identiteit van Grohe aangezien alle producten zijn gebaseerd op de elementen van het Grohe Design DNA – de ovaal, de ring en de hoek van 7 graden. Daarom zijn de producten, de verpakking en zelfs de 'look and feel' van de website onmiskenbaar 'Grohe'.

Het Duitse Grohe AG werd in 1911 opgericht en is inmiddels een wereldwijd opererende onderneming. Van de Duitse productie wordt driekwart geëxporteerd. Daarnaast zijn er ook productievestigingen in Portugal, Noord-Amerika en Thailand. Grohe is actief in ruim 130 landen. In 2010 bedroeg de omzet 980 miljoen euro. In Nederland bestaat Grohe sinds 1973. Het is een volle dochter van Grohe AG.Grohe Nederland is verantwoordelijk voor de marketing, verkoop, logistiek en service van het merk in Nederland. Met het totale productassortiment - dat bestaat uit badkamer- en thermostaatkranen, handdouches en douchesystemen, keukenkranen en installatiesystemen en bedieningsplaten voor het toilet - is Grohe actief op zowel de consumentenmarkt als op de professionele markt.
 

13-07-2011 10:09

Elk jaar biedt de BNI pas afgestudeerde interieurarchitecten de kans zich op landelijk niveau te presenteren en mee te dingen naar de BNI-prijs. Het doel van de prijs is interieurarchitecten te stimuleren kwalitatief sterke ontwerpen te maken. De BNI-prijs is dé aanmoedigingsprijs voor jonge, talentvolle interieurarchitecten.

 

De uitreiking van de BNI-prijs 2011 vindt plaats op 29 september bij Kembo in Veenendaal. De jury bestaat uit juryvoorzitter Odette Ex (interieurarchitect en creatief directeur Ex Interiors), Peter van Kester (designjournalist, curator en adviseur) en Gilian Schrofer (ontwerper en creatief partner Concern).

09-07-2011 8:00

Op donderdag 16 juni jl. heeft Roger Tan, zakelijk directeur bij het Rotterdamse architectenbureau Broekbakema, een raamcontract tussen DSM en Broekbakema getekend. Hiermee is Broekbakema geselecteerd als architect voor diverse renovatie- en nieuwbouwprojecten op de Chemelot Campus in Geleen voor de komende 5 jaar.

DSM heeft een ambitieus investeringsprogramma opgezet, dat in de komende jaren moet leiden tot een vernieuwde groene Campus op het Chemelot-terrein. Hierbij werkt DSM nauw samen met de provincie Limburg en de Universiteit van Maastricht. Het zeer diverse programma op de Chemelot Campus – 140.000 vierkante meter bvo – omvat laboratoria, werkplaatsen, kantoren, maar ook horeca, ‘winkels’ en een reclamebord langs de A2.

Broekbakema heeft al eerder aan diverse projecten op de Campus gewerkt, zoals MSC-DEP Gebouw 130, Centraal Laboratorium Gebouw 1 t/m 6, De Werkplaats Gebouw 24, Landmark Gebouw 22, PM-CT Gebouw 94, Portiersloge Gebouw 140, Verzamelgebouw 72 en niet te vergeten het masterplan.

08-07-2011 14:09

Eind juni heropende Febiac, de Belgische Federatie van Auto-importeurs, officieel de deuren van het gerenoveerde ‘Huis van het Automobiel’ te Woluwe. Na een ontwerp- en verbouwingsproces van 2,5 jaar, is het acht verdiepingen tellende gebouw klaar voor een nieuw hoofdstuk in het bijna 100-jarig bestaan van Febiac.

Naast een duurzame ecologische renovatie (airconditioning, thermische isolatie en geluidsdempende bekleding) was het belangrijkste aspect van de verbouwing om de automobielbeleving in de kantoor- en vergaderruimtes te integreren. Dit resulteerde in een gelijkvloerse verdieping met volledig uitgeruste en elegante vergaderruimtes. Het meubilair en de grafische beelden werden gekozen en ontworpen om een gevoel van mobiliteit te vertalen. Voor de leden van Febiac werd een tentoonstellingsruimte voorzien waar ze hun nieuwste technische of creatieve ontwikkelingen kunnen tonen aan het publiek.

In totaal werden zes verdiepingen gerenoveerd; de vijfde en zesde verdieping met een eigentijds en transparant interieur zijn gereserveerd voor het Febiac-personeel. In het landschapskantoor, waarin rekening werd gehouden met akoestische demping, werden centraal enkele ontmoetingsruimtes gecreëerd om informele contacten tussen de medewerkers te stimuleren.Op de zevende verdieping bevinden zich de directiekamer en de ‘Automotive Lounge’, een loftachtige ruimte voor kleinere evenementen van leden en/of persvoorstellingen.

Maximaldesign was verantwoordelijk voor de herinrichting van het volledige interieur. Dit omvatte de functionele indeling van de kantoren (meubilair, aankleding, wegbewijzering en signalisatie) en het ontwerp van grafische beelden om sfeer te creëren op het gelijkvloers, de zevende verdieping en in de ondergrondse parking. Tevens tekende het Antwerpse ontwerpbureau voor de nieuwe huisstijl van Febiac.

07-07-2011 11:59

Vandaag zijn de 45 finalisten van de Dutch Design Awards 2011 (DDA) bekendgemaakt. Deze ontwerpers maken kans op de titel ‘Golden Eye’ en een geldprijs ter waarde van 20.000 euro.

Naast de finalisten in de hoofdcategorieën Communicatie, Product en Ruimtelijk zijn ook de drie finalisten voor de Young Designer Award (YDA) bekendgemaakt. De YDA-winnaar ontvangt een prijs ter waarde van 10.000 euro. De winnaars worden door een internationale jury gekozen en tijdens de feestelijke awardshow op 22 oktober bekendgemaakt, evenals de prijzen in de speciale categorieën: Beste Opdrachtgever Award en BNO - Piet Zwart Prijs - Lifetime Achievement Award van de DDA. De ontwerpen van alle finalisten en winnaars worden tijdens de Dutch Design Week in een glazen kas op het Stadhuisplein in Eindhoven geëxposeerd.

Het zware economische jaar heeft invloed gehad op de inzendingen, aldus de leden van de selectiecommissies. Dit kwam naar voren in alle categorieën. Dit gegeven heeft vormgevers juist aangezet tot het ontwikkelen van slimme vormgevingsconcepten, waar met minimale middelen grote bewegingen in gang worden gezet. In alle categorieën speelde bovendien maatschappelijk design een grote rol.

Tevens was er veel aandacht voor ‘storytelling’, wat ook een internationale tendens is in design. In Communicatie werd meer multidisciplinaire samenwerking en discipline-overschrijdend ontwerp gesignaleerd. Verder werkten veel inzendingen met (culturele) identiteit in een maatschappelijke context.

In de uiteenlopende categorie Product was merkbaar dat design meer en meer betrokken wordt bij de positionering van het product. Authenticiteit en innovaties waarborgen deze positionering.

In de categorie Ruimtelijk werden naast nationale ontwerpen ook veel internationale ontwerpen ingezonden door Nederlandse ontwerpers. Dutch Design heeft op vele vlakken van zich doen spreken. Bij YDA was het opvallend dat alle drie de finalisten in staat zijn om autonomie af te dwingen, wat zeer bijzonder is voor een beginnend ontwerper.

De volledige informatie over de finalisten en hun ontwerpen staat op www.dutchdesignawards.nl
De finalisten zijn:
• Aldo Bakker | Jug
• Anne Holtrop | Temporary Museum (Lake)
• Bertjan Pot, techniek Marcel Wanders | Heracleum voor Moooi
• Catalogtree, Daniel Gross & Joris Maltha | Money & Speed: Inside the Black Box (VPRO)
• Chris Kabel | Wood Ring
• dirk in vorm, Dirk Vander Kooij | endless
• Doepel Strijkers Architecten | HAKA – RECYLE OFFICE
• Hansje van Halem | Affiches Schrank8 Home Gallery
• Ineke Hans | Ahrend 380
• Jop van Bennekom | The Gentlewoman
• LBI Lost Boys | Website Anne Frank Stichting
• Lernert & Sander | Selfridges etalages
• Lernert & Sander | Videoclip ‘Elektrotechnique’, De Jeugd van Tegenwoordig 
• Michiel Schuurman | Matter of Monument posterserie
• Momkai, Harald Dunnink | Website Pete Philly
• morePlatz, Caro Baumann, met Samir El Kordy en Carla van Beurden | Tradition of Future — Future of Tradition
• Neutelings Riedijk Architecten | MAS Museum aan de Stroom
• Niels Schumm/Anuschka Blommers & Experimental Jetset | Kinderpostzegels 2010
• npk design, Janwillem Bouwknegt / Marte den Hollander / Martijn van Gelderen | SKS Raceday | Mini pomp   voor racefietsers
• Observatorium | Warten auf den Fluss
• Opera Amsterdam | Tentoonstellingsontwerp V&A Ceramics Study Centre Galleries
• Opera Amsterdam / OD 205 architectuur | Emma Kinderziekenhuis AMC
• Overtreders W, Reinder Bakker, Hester van Dijk | Het dak dat opgaat in rook
• Part of a Bigger Plan, Christian Borstlap | Shawn Lee ‘World of Funk’ promo
• Philips Design | Philips FreeStreet, straatverlichting
• Rietveld Landscape | Vacant NL, where architecture meets ideas
• Rietveld Landscape / Atelier de Lyon, Erick de Lyon, Ronald Rietveld | Bunker 599
• RO&AD architecten | Voetgangersbrug Fort de Roovere in Halsteren
• Roel Wouters, Jonathan Puckey i.s.m. Dirk van Oosterbosch | flitser.org
• Rogier Wieland | Moleskine campagne
• Rop van Mierlo | Illustraties prentenboek ’Wilde Dieren’
• Scholten & Baijings | Colour Carpets en Bedtextiel voor HAY
• SeARCH | Synagoge LJG Amsterdam
• Sebastiaan Straatsma | Dustcollectors; Mangas & Daikaijus series
• Studio Glithero, Tim Simpson & Sarah van Gameren | Blueware Vases
• studio Ix Opus Ada, Floor Wesseling | Blood in Blood out
• Studio Job | Gothic Chair voor Moooi
• Studio Marcel Wanders | KLM business class serviesgoed en bestek
• Studio Rolf.fr i.s.m. Zecc Architecten, Rolf, Marnix van der Meer en Yffi van den Berg| Black Pearl
• Van der Veer Designers | VDL Futura
• VanBerlo | RESQTEC ProFix Max air operated struts
• Velopa/VanBerlo | VelopA-Citystyle Easylift+
• VHP stedebouwkundigen + architekten + landschapsarchitekten bv, Dirry de Bruin | Walstroomkasten Drechtsteden
• WeLL Design, OMEFA, PPG, Millford Brand-ID | HISTOR Paintcan
• West 8 / MRIO | Madrid Rio
• Bart Hess | Young Designer Award
• BCXSY | Young Designer Award
• Sander Veenhof | Young Designer Award

De selectiecommissies van de DDA – bestaande uit specialisten uit het vak op het gebied van Communicatie, Product en Ruimtelijk – hebben uit het totale aanbod van het gescoute werk en de online inzendingen per subcategorie de finalisten aangewezen. De internationale jury, onder leiding van Hedy d’Ancona (voorzitter, Nederland) met als leden Cara McCarty (Verenigde Staten), Christoph Zellweger (Zwitserland), Mikko Koria (Finland), Paul Stamper (Frankrijk), Robert Wong (Verenigde Staten), Ravi Naidoo (Zuid Afrika), Ross Lovegrove (Groot Brittannië), Ruedi Baur (Frankrijk), Sudir Sharma (India), Timo de Rijk (voorzitter selectiecommissie Product, Nederland), Hans van der Markt (voorzitter selectiecommissie Ruimtelijk, Nederland) en Antoine Achten (voorzitter selectiecommissie Communicatie, Nederland), beslist uiteindelijk wie er op zaterdag 22 oktober 2011 tijdens de feestelijke Awardshow in Muziekgebouw Eindhoven met een Dutch Design Award op het podium staat.
 

07-07-2011 6:06

NACO Netherlands Airport Consultants, onderdeel van advies- en ingenieursbureau DHV, heeft het winnende ontwerp gemaakt voor de grootste luchthaven ter wereld. De 'Beijing New International Airport' (BNIA) komt bij de Chinese hoofdstad Beijing te liggen. De luchthaven moet ruimte bieden aan 130 miljoen reizigers per jaar en krijgt in totaal acht start- en landingsbanen. De opening staat gepland in 2017.

‘’In de prijsvraag, waaraan de absolute top van internationale luchthavenconsultants meedeed, heeft NACO de gouden medaille gewonnen. Dit project is een concrete invulling van één van de tien economische topgebieden die het kabinet heeft geselecteerd, namelijk logistiek. Nederland laat zien wereldwijd koploper te zijn op dit gebied’’, zegt bestuursvoorzitter Bertrand van Ee van DHV.

De huidige luchthaven van Beijing verwerkt nu jaarlijks al tachtig miljoen passagiers, maar zit tegen de grenzen van zijn capaciteit aan. Het nieuwe vliegveld komt tegemoet aan de continu groeiende vraag naar vliegreizen van en naar de hoofdstad. Ter vergelijking: BNIA wordt bijna vier keer groter dan het huidige Schiphol en de oppervlakte van de nieuwe luchthaven is vergelijkbaar met die van Amsterdam

"De nieuwe luchthaven zal vooral worden gebruikt door passagiers die in Beijing hun reis beginnen of de stad als eindbestemming hebben. De wegen, de parkeerplaatsen en het openbaar vervoer vormden de grootste logistieke uitdaging in het ontwerp. Het gaat naar verwachting om uitzonderlijk grote aantallen reizigers, die een groot beroep zullen doen op de transportvoorzieningen’’, aldus Rik Krabbendam, directeur van NACO. “Juist de aandacht die ons ontwerp geeft aan de inpassing van het openbaar vervoer, parkeren en toegangswegen is door de jury goed beoordeeld.”

NACO heeft zich verder onderscheiden door haar aandacht voor het duurzame karakter van de luchthaven. De locatie van de start- en landingsbanen, taxibanen en platforms zijn zodanig bepaald dat de taxiafstanden zo kort mogelijk worden gehouden, resulterend in minder brandstofgebruik en CO2-emissies. “Een fijnmazig net van openbaar vervoer, met een HSL-lijn, metro en inter-airport-trein, creëert de eerste echte multimodale luchthaven: een trendsetter voor toekomstige megaluchthavens”, zegt Krabbendam.

NACO heeft ook Terminal 3 van de huidige luchthaven van Beijing ontworpen, na de ontwerpwedstrijd in 2003 te hebben gewonnen. De onderneming was betrokken bij de ontwikkeling van meer dan 20 Chinese luchthavens.
DHV is sinds eind jaren zeventig actief in China en heeft kantoren in Beijing, Shanghai en Guangzhou op de markten van infrastructuur, gebouwen, water en milieu.
 

04-07-2011 9:51

Onlangs opende Smool zijn showroom in ‘De Kauwgomballenfabriek’: een creatieve hotspot in een voormalige kauwgomfabriek in Amsterdam. De ruimte is ingericht met producten ontworpen door Robert Bronwasser voor ondermeer Cascando, Goods, Palau, Royal Goedewaagen en Feek. De showroom wordt gedeeld met Reggs en gebruikt voor creatieve sessies, productpresentaties en inspirerende lezingen. 

 

Industrieel ontwerper Robert Bronwasser geeft alledaagse producten ‘smoel’, in vorm en functie. Producten die prettig zijn om te gebruiken en een eigen karakter hebben."Herkenbaar, logisch en onderscheidend", aldus de ontwerper. Bronwasser startte in 2002 Smool design, waarmee hij koos voor een persoonlijke aanpak en waarin zijn visie op commercieel productdesign centraal staat. Bronwasser werkt sindsdien voor marketinggedreven multinationals en kleinere, designgeoriënteerde ondernemingen. 

 

Een overzicht van recent werk is opgenomen in een nieuw boekje. Indien u dit wilt ontvangen stuur dan een mail met adresgegevens naar news@smool.nlonder vermelding van Smool-book.

01-07-2011 8:00

Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) gaat vandaag vrijdag 1 juli weer open na een grootschalige verbouwing. Vanaf heden wordt het instituut volgens directeur Ole Bouman niet alleen een uitdagende plek voor architecten en ontwerpers, maar ook een spannende, uitnodigende plek voor alle andere mensen die iets met architectuur hebben. “Dit is een internationaal museum over architectuur.”

Sinds 2003 is het NAi te vinden in een pand van Jo Coenen in Rotterdam. Na bijna 20 jaar was het pand evenwel toe aan een metamorfose. De verbouwing vond plaats naar ontwerp en onder supervisie van de architect zelf. De meest in het oog springende verandering is zonder twijfel de nieuwe entree; een breed dek waar je moeiteloos van de straat het museum inwandelt. Eenmaal binnen ontvouwt zich een ruim entreegebied met café, terras, boekwinkel én een trap naar het DoeDek.

“Naast het opener en stedelijker maken van het museum vormt de toevoeging van het ‘DoeDek’ de tweede belangrijke ingreep”, aldus Bouman. “Het is een opvallende aanvulling van het NAi, speciaal voor kinderen, jongeren én volwassenen die zelf willen ontwerpen en bouwen.” Het Auditorium is nog steeds de plek voor debatten en lezingen en het nieuwe café nodigt meer dan ooit uit tot napraten en netwerken.

Er zijn drie verschillende tentoonstelllingen in het NAi te zien. De permanente tentoonstelling ‘Stad van Nederland’ laat je voelen wat de stad met je doet. De ontwerpers van Tinker hebben hiertoe allerlei foefjes uit hun mouw geschud; bezoekers worden getrakteerd op gekleurd licht, fluorescerend tape, kijkgaten, futuristische vormen en wat al niet. “De maquettes uit ons omvangrijke archief hebben we ingezet als decorstukken op deze expositie”, vertelt Bouman. “Dat zullen we in de toekomst voortdurend blijven doen; op die manier ontsluiten we ons prachtige archief voor architectuurliefhebbers.”

In Dwarsdesign is met ingang van heden het werk van Chinese en Nederlandse ontwerpers met lef te zien. Stuk voor stuk tonen zij hun spraakmakende en soms ronduit omstreden projecten – van modecollectie tot boek, van maquette tot kunstproject. Meest in het oog springend is ongetwijfeld de installatie van de Chinese kunstenaar Ai Wei Wei, al was het alleen maar omdat hij met zijn gevangenneming en recente vrijlating de afgelopen periode regelmatig in de pers figureerde.

Testify! toont projecten van verschillende architecten die een poging hebben gewaagd om door middel van architectuur een bijdrage te leveren aan een duurzamere samenleving. “Dit is een tentoonstellingsruimte die we echt reserveren voor de vakgemeenschap”, licht Bouman toe. “Hier zullen voortdurend tentoonstellingen te zien zijn waar de ideeën van afdruipen.”


De NAi-directeur betoont zich erg tevreden met de metamorfose die ‘zijn’ instituut heeft ondergaan. De 4,8 miljoen euro die aan de verbouwing besteed werd, zijn volgens Bouman goed besteed. “Architectuur is voor iedereen van belang”, zegt hij. “Daarom is het NAi niet alleen bedoeld voor de wereld van de specialisten, maar voor alle burgers die de toekomst omarmen. Dit is een plek voor alle mensen die zich durven voor te stellen hoe het morgen zal worden.”

NAi (dat zich dus nadrukkelijk profileert als 'museum voor architectuur') is tijdens het openingsweekend – van 1 tot en met 3 juli – gratis toegankelijk.

01-07-2011 7:00

Het collectief ‘Special Products for Interior Needs’(SPIN) organiseert op 22 september een architectuurreis in Rotterdam. ‘s Ochtends krijgen deelnemers inzicht in nieuwe materialen. ‘s Middags volgt een stadswandeling onder leiding van een architect. Onderweg stopt de wandeling bij een bekend architectenbureau voor uitgebreide informatie over een spraakmakend project. De dag wordt afgesloten met een BBQ in de tuin van het Heerenhuys, vlak naast de Euromast. De kosten bedragen95 euro per persoon. Meer informatie op www.spinrotterdam.nu.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >