Nieuws


28-06-2011 9:15

In de afgelopen twintig jaar is de veiligheid in de bouw fors verbeterd en vinden minder ongevallen plaats. Ook zijn werknemers gezonder gaan werken. Onderzoek wijst echter uit dat er nog meer winst te halen is. Wanneer de opdrachtgever en architect al bij het ontwerp rekening houden met risicofactoren als fysieke belasting, valgevaar en stof, kan dat de arbeidsomstandigheden nog verder verbeteren. Werkgevers, werknemers, ontwerpers en hun opdrachtgevers slaan de handen ineen bij het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in de ontwerpfase. 

De verschillende partijen uit de bouwkolom gaan de komende jaren samenwerken om zo een belangrijke impuls te geven aan het gezond en veilig ontwerpen. In het project participeren Aedes en de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) samen met Bouwend Nederland, FNV Bouw en CNV Vakmensen. Zij krijgen ondersteuning van Arbouw, Aboma en de Arbeidsinspectie.

In nauwe samenspraak wordt instrumentarium ontwikkeld, begeleiding aangeboden en kennis verspreid. In de tweede helft van dit jaar wordt een model gemaakt om de arborisico’s verbonden aan de ontwerpfase te inventariseren. Ook wordt een toetsingsinstrument ontwikkeld waarmee de gebruiker kan controleren of de risico’s voldoende zijn weggenomen.

De instrumenten zullen de ontwerpers helpen bij het maken van arbovriendelijke keuzes. Dat is goed voor de aannemers en hun personeel, omdat de risico’s al in een vroeg stadium worden beperkt. Het is ook goed voor de ontwerpende partijen, omdat zij met deze instrumenten beter aan hun wettelijke verplichtingen kunnen voldoen. Dit betreft het opstellen van een V&G-plan, het inventariseren van de arborisico’s en het doen van suggesties voor maatregelen.

Naast de ontwikkeling van instrumenten willen de deelnemende organisaties ook de bewustwording vergroten. Aannemers, ontwerpers en opdrachtgevers moeten zich sterker dan voorheen bewust zijn van de kansen die een gezond en veilig ontwerp biedt. Regionale bijeenkomsten in 2012 zullen hieraan bijdragen. Tijdens deze bijeenkomsten zal over het onderwerp worden gediscussieerd en de kennis uit het project verspreid. Deze kennis komt grotendeels uit bestaand onderzoek en wordt aangevuld door praktijksessies waarin bouwbedrijven, opdrachtgevers en architecten intensief worden begeleid.

25-06-2011 8:00

KCAP Architects&Planners presenteerden afgelopen donderdag 23 juni hun visie voor het project NEO Brussel aan politiek, pers en publiek. Het team, waarin KCAP samenwerkt met adviseurs Arup en Fakton won in september 2010 de internationale prijsvraag voor de invulling van het Heizelgebied in de Belgische hoofdstad.

Het Heizelgebied is één van de meest strategische locaties in de Brusselse metropool. Het ontwerp voor NEO Brussel heeft tot doel de betekenis van de Heizel te versterken, te kwalificeren en een kader voor duurzame ontwikkeling te geven.

Voor het eerst sinds de wereldtentoonstelling van 1958 wordt voor de Heizel een masterplan gemaakt. “Dit vraagt om een sterke visie die Brussel, België en Europa op één plek integreert,” zegt Kees Christiaanse, partner van KCAP en ‘Urbaniste en chef’ voor NEO.

Op de locatie van circa 68 hectare wordt een gemengd stedelijk programma gerealiseerd, waaronder een internationaal congrescentrum, een regionaal winkelcentrum, een museum, leisure, een park en woningen. Met een investering van 900 miljoen euro is het Belgiës grootste gemengde stedelijke herontwikkeling.

Het masterplan biedt de mogelijkheid tot het faseren van gebouwd programma, openbare ruimte en infrastructuur. Fase 1 start naar verwachting vanaf 2014, met de bouw van het winkelcentrum. De voltooiing van het gehele plan is voorzien rond 2025.

Het Heizelgebied heeft nu al een belangrijke sociale, culturele en economische betekenis voor heel België en ver daarbuiten. De Heizel is na het stadscentrum de belangrijkste centraliteit in de Brusselse agglomeratie, door de aanwezigheid van belangrijke functies als de Expo, het Stadion, het Atomium en andere toeristische attracties, die nu al meer dan 1.5 miljoen bezoekers per jaar trekken.

 

22-06-2011 8:00

Hoe ziet de toekomst eruit voor architecten? Op zondag 26 juni krijgt u wellicht het antwoord. Dan wordt bij Marc Koehler architects in Amsterdam namelijk een debat gehouden over deze vraag.

Aan de Tolstraat 129 in Amsterdam zullen niet de minsten met elkaar in discussie gaan. Marc Koehler architects meldt dat onder meer Pi de Bruijn, Jo Coenen en Thijs Asselbergs de degens met elkaar zullen kruisen. Het debat begint om 14:00 uur.

20-06-2011 10:24

Architectenbureau cepezed en de ingenieursbureaus Deerns en ABT verzorgen in samenwerking met Cure+Care consultancy het complete design voor de nieuwbouw van het Medisch Centrum Alkmaar (MCA). Na een intensief selectieproces heeft het ziekenhuis zijn voorkeur voor de combinatie van deze partijen boven acht andere consortia uitgesproken. Specifieke zorgkennis, de hoge kwaliteit van de architectuur, het innovatieve karakter van de voorstellen alsmede de grote ervaring met en heldere kijk op complexe vraagstukken en gebouwlogistiek hebben daarbij de doorslag gegeven, aldus het persbericht. 

 

Donderdag 16 juni sloot het MCA het contract met het consortium, dat opereert onder de naam +ACDC, naar de beginletters van de deelnemende partners. De + in de naam duidt op de meerwaarde van de samenwerking boven de som der delen.

 

De huidige voorzieningen van het MCA op de locatie Alkmaarderhout zijn aan vernieuwing toe. Omdat renovatie structurele nieuwbouw voor langere tijd onmogelijk maakt en nieuwbouw in één keer financieel niet haalbaar is, heeft de organisatie gekozen voor gefaseerde nieuwbouw op een locatie in Heerhugowaard. 

 

De opdracht betreft een Regionaal Topklinisch Interventie Centrum (RTIC) van zo’n 45.000 vierkante meter dat gericht is op acute zorg, behandeling, verblijf en klinische diagnostiek. De oplevering van deze voorzieningen is gepland voor 2015, wat een hoge snelheid van proces en uitvoering noodzakelijk maakt. De functies die in eerste instantie achterblijven op de huidige locatie vinden naar verwachting in 2025 een onderkomen in aanvullende nieuwbouw op het nieuwe terrein. Tijdens iedere fase van het nieuwbouwproces blijven zowel de bedrijfsvoering als de zorgverlening van het MCA gewaarborgd.

 

Het Medisch Centrum Alkmaar zet bij de totstandkoming van de nieuwbouw in op waardevast ontwikkelen, onder meer door middel van een optimale flexibiliteit van het ontwerp. Daarnaast ziet het consortium zich voor de uitdaging gesteld de bedrijfsprocessen, de functionele en de logistieke indelingen alsook de fysieke en de virtuele infrastructuur van het RTIC in totale samenhang te ontwerpen. Daarbij streeft het naar een aangename beleving met veel uitzicht, daglicht, schaaldifferentiatie en een prettig binnenklimaat. 

19-06-2011 15:37

Wie denkt dat alle hostels aftandse, versleten gebouwen zijn, heeft het mis. Sinds kort staat in Antwerpen jeugdherberg Pulcinella, een hippe, moderne onderkomen voor de jonge toerist. Het complex ligt te midden van een hippe modewijk, vlakbij het bruisende historische en culturele centrum. Het moderne ontwerp richt zich specifiek op jonge bezoekers.

 

Het architectenbureau van Vincent Van Duysen kwam voor de dag met een eigentijds en kunstzinnig ontwerp. De basis bestaat uit een betonnen structuur met veel glaspartijen. De subtiele  integratie van kunst van de hand van Michel François op de glaspanelen van de zithoeken (drie per verdieping) versterkt de uitstraling van het gebouw. Jeugdherberg Pulcinella is dus evenzeer een artistiek project. François voorzag drie projectoren en drie partijen van privalite-glas, een glassoort die semitransparant kan worden. Hierop is een projectie van traag bewegende polystyreen bolletjes te zien, wat de suggestie wekt dat het gebouw gevuld is met deze bolletjes. Er wordt ook gewerkt met een tijdschakelaar aangezien de projectie zijn schatten vooral in iets donkerdere omstandigheden prijsgeeft.

 

Comfortabel en duurzaam

Jeugdherberg Pulcinella telt in totaal 162 bedden die verdeeld zijn over kamers voor twee, vier en zes personen. Deze kamers hebben elk eigen sanitaire voorzieningen. Naast drie verdiepingen kamers zijn er ook nog een gelijkvloerse verdieping met een openbare ruimte, een café, een internethoek en administratieve lokalen en een kelderniveau met een grote eetzaal, een grootkeuken, drie vergaderruimtes, sanitaire voorzieningen en technische lokalen. Voor het overige is er nog een grote binnenkoer en bevindt er zich op elk verdiep een comfortabele zithoek.

Er werd speciale aandacht besteed aan de technische installaties met het oog op een maximale reductie van het energieverbruik. Daarnaast worden de toiletten gespoeld met behulp van regenwater en werden er spaarknoppen geïnstalleerd op de douches.

 

Troef voor toerisme

 

 


De vraag naar een centraal gelegen, vlot bereikbaar en modern city-hostel was erg groot in Antwerpen. De oudere jeugdherberg langsheen de snelweg voldeed immers niet meer aan de hedendaagse voorwaarden inzake comfort. Met het nieuwe overnachtingscomplex zet men sterk in op individueel jongerentoerisme, met speciale aandacht voor het internationale publiek. 'Pulcinella' moet met zijn goedkope en kwaliteitsvolle logies kunnen uitgroeien tot een sterke troef voor het toerisme in Antwerpen. “De jonge reiziger van nu wil ook meer comfort in de jeugdherberg”, vertelt Geert Bourgeois, die bevoegd is voor het toerisme in Vlaanderen. “Hij wil kunnen slapen in kleinere slaapkamers in plaats van in vooroorlogse zalen met vijftig bedden. Hij wil eigen sanitair op de kamer, verlangt een aantrekkelijk onthaal, moet op het internet kunnen surfen, enzovoort. Pulcinella voldoet aan deze eisen”, aldus minister Bourgeois.

19-06-2011 13:04

Met het thema Living rondt het Museum of Modern art Louisiana te Humlebaek in Denemarken de laatste in een serie tentoonstellingen Frontiers of Architecture af. De serie (de derde in de reeks) richt zich op de zoektocht van de architectuur naar antwoorden op de uitdagingen van de toekomst, door andere disciplines te betrekken bij het architectonische proces.

 

De tentoonstelling is opgebouwd rond de thema's The Dream, Cell/Network en Homeland. Deze zomertentoonstelling focust zich op de manier waarop de ontwikkeling van leefstijlen en wonen van het heden en de toekomst voort komen uit de antropologie, die zich bezig houdt met sociaal gedrag en het menselijk zelfbeeld. Living toont een verbinding tussen architectonische projecten en installaties. Tal van projecten wereldwijd laten zien hoe sociale ontwikkelingen overal op de wereld een diversiteit van leven, communiceren en wonen  voortbrengen, en hoe deze vele tendensen zijn terug te vinden in de woning.

 

Vier grote installaties zijn speciaal voor de tentoonstelling gemaakt. Ieder voor zich geven deze de thema’s van de tentoonstelling weer. Als introductie, staat buiten, een installatie van de Belgische kunstenaar en architect Arne Quinze. Binnen zijn bijdragen te zien van de bekende Japanse architect Sou Fujimoto, het Deense architectenbureau BIG (Bjarke Ingels Group) en Rintala Eggertsson architects uit Noorwegen.

 

Drie ‘case stories’ ronden de individuele thema’s af: Rusland-van collectivisme naar individualisme, Roma-architectuur & identiteit en India-Cybermohalla Hub, een installatie van Nikolaus Kirsch & Michel Müller.

 

Daarnaast, met prachtige foto’s en video’s, wordt werk getoond van: De Vylder Vinck Taillieu; Dorte Mandrup architects; Mats Thomassen; Søren Blicher; R&Sie(n) architects; MVRDV architects; WAM architecten; Atelier Bow-Wow; MAD architects; Alexander Brodsky; Estudio Teddy Cruz; Herzog & de Meuron; Tham & Videgard architects; Adam Kalkin; Liquifer System Group.

 

 

De tentoonstelling is tot en met 2 oktober te zien in museum Louisiana in Humlebaek, 30 kilometer ten noorden van Kopenhagen.

14-06-2011 10:00

Amsterdam ArenA is van start gegaan met de modernisering en uitbreiding van het Hoofdgebouw. Deze ingrijpende operatie heeft ten doel de verbetering van de toegankelijkheid, de wayfinding en de veiligheid van het hoofdgebouw, een kwaliteitsimpuls en uitbreiding van de hospitality ruimtes en verduurzaming van de installaties van het stadion. Deze modernisering en uitbreiding is het grootste en meest ambitieuze project sinds de opening in 1996. De totale investering bedraagt circa  20 miljoen euro. In de zomer van 2012 zal het project worden opgeleverd.

De hospitality ruimtes van het hoofdgebouw worden vergroot en de kwaliteit van alle voorzieningen moet door de verbouwing een grote impuls krijgen. Met een heldere en overzichtelijke logistiek zullen de gebruikers van het Hoofdgebouw van de ArenA zich prettiger kunnen bewegen van en naar de zalen. Extra liften en roltrappen zijn in het plan opgenomen in een centraal gelegen nieuwe kern in het hart van het gebouw en er komt een inpandige verbinding tussen het Hoofdgebouw en entreegebouw. Verkeersgebieden worden  verruimd. De nieuwe hoofdstructuur van het gebouw zorgen voor een gemakkelijker, overzichtelijker en veiliger wayfinding.

“We zijn zeer verheugd en trots dat we dit project ten uitvoer gaan brengen, omdat we hiermee onze gasten weer een ambiance kunnen bieden die zich kan meten met de Champions League van de Europese stadions”, aldus Henk Markerink, directeur Amsterdam ArenA.

Met deze modernisering van het Hoofdgebouw bereikt de Amsterdam ArenA al de helft van de doelstellingen van een klimaatneutraal stadion in 2015. Zo worden de installatietechnische maatregelen gecombineerd met een nieuw gebouwbeheerssysteem waardoor het monitoren en sturen van de energiestromen voor elke ruimte centraal gebeurt. Middels ‘state of the art’ technologie hoeft er minder verwarmd of gekoeld te worden.

Met energiebesparende maatregelen wordt de CO2 –uitstoot gehalveerd. De overblijvende uitstoot wordt gecompenseerd met de nieuwste generatie zonnepanelen op het dak en een eigen windmolen. De Amsterdam ArenA zal zelfs in dalperiodes energieproducent zijn. Verpakkingsmaterialen worden gereduceerd, gescheiden en gerecycled. Door al deze maatregelen stoot de Amsterdam ArenA in 2015 per saldo geen gram CO2 meer uit.

Partners modernisering en uitbreiding Hoofdgebouw Amsterdam ArenA zijn: Dura Vermeer, Bam Techniek, Soeters Van Eldonk, Diepenhorst de Vos en partners, KONE.Voor meer informatie zie www.amsterdamArenA.nl

14-06-2011 9:00

Lean Bouwen is niet meer weg te denken uit de bouwsector. Door betere samenwerking en afstemming worden projecttijden verkort met wel 50 procent en zijn kostenbesparingen van 20 procent geen uitzondering. Daarnaast wordt op een veel leukere manier, met elkaar en met respect voor vakmanschap, zeer hoge kwaliteit gerealiseerd.

Arpa traint en adviseert bedrijven in Lean Bouwen en organiseert op dinsdag 15 en woensdag 16 november  2011 in Veldhoven een grootse tweedaagse inspiratie-en opfristraining. Inmiddels hebben meer dan 3.000 mensen bij Arpa een training Lean Bouwen gevolgd. Maar Lean Bouwen volledig implementeren in de bedrijfsvoering vraagt om continue aandacht. De bijeenkomst is bedoeld voor mensen die al kennis hebben van Lean Bouwen maar dit verder willen uitbouwen, of voor mensen die frisse energie en nieuwe ideeën kunnen gebruiken over hoe Lean toe te passen. Uiteraard met als doel processen verder optimaliseren, meer geld te besparen en de kwaliteit te verbeteren.

Inschrijven voor de Masterclass Lean Bouwen & Ketensamenwerking kan via de website www.arpa.nl. Of stuur een email  naar info@arpa.nl. Bellen kan ook, op nummer 040-212 10 55.

12-06-2011 12:00

Dat een tafel soms meer kan zijn dan een meubelstuk, bewijst ontwerpster Hella Jongerius. Zij ontwierp onlangs voor HSBC Private Bank een unieke tafel dat laat zien hoe daglicht verandert en over de invloeden hoe wij kleuren waarnemen.

 

Het tafelblad van de Daylight tafel bestaat uit twee lagen harsblokken. De eerste laag bevat semi-transparante kleuren die betrekking hebben tot de veranderende tinten van daglicht. De tweede laag bestaat uit ondoorzichtig gekleurde blokken. Het oppervlak wordt afgewisseld met zowel matte als glanzende gedeelten. De tafel laat zien hoe levendig en divers kleuren kunnen zijn, niet heel anders dan de kleuren op een schilderij.

 

Tony Joyce, hoofd marketing en communicatie van HSBC meldt: "This piece is more than a table, it is a whorl of art and an exploration of colour. We feel that it is an important piece of design that, as well as being decorative and functional, also tells a story and will be an important piece in years to come."

Jongerius houdt zich al sinds eind jaren negentig bezig met research naar kleuren. Zo creëerde zij diverse kleurpaletten om mee te werken en zocht ze naar manieren om kleurwaarneming te vergroten. Haar research resulteerde in Coloured Vases (serie 3), waar ze driehonderd vazen gebruikte als canvas.

 

Alexandre Zeller, CEO van HSBC vertelt: "We have admired Hella's work and her design philosophy and were thrilled that she accepted our commission to create a new pice for HSBC Private Bank's Connection Collecton."

08-06-2011 9:54

Architectuur is voor veel Nederlanders een ‘ver-van-hun-bed-show’. Maar al staan we er niet dagelijks bij stil, in Nederland is zo’n beetje elke vierkante meter ontworpen. Architectuur is overal, maar soms beseffen mensen niet er in te wonen, te werken, over te reizen en in te recreëren. Daarom wordt het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) niet alleen een uitdagende plek voor architecten en ontwerpers, maar ook een uitnodigende plek voor alle andere mensen die iets met architectuur hebben. Het Nederlands Architectuurinstituut heropent op 1 juli 2011 als: NAi, museum voor architectuur.

In de architectuurhoofdstad van Nederland, Rotterdam, staat sinds 1993 het NAi. 20 jaar na de oplevering van het gebouw ondergaat het pand van de hand van Jo Coenen een metamorfose. De verbouwing vindt plaats naar ontwerp en onder supervisie van de architect zelf. De meest in het oog springende verandering is de nieuwe entree; een breed dek waar je moeiteloos van de straat het museum inwandelt. Eenmaal binnen ontvouwt zich een ruim entreegebied met café, terras, boekwinkel én een trap naar het DoeDek. Het DoeDek is een opvallende aanvulling van het NAi, speciaal voor kinderen, jongeren én volwassenen die zelf willen ontwerpen en bouwen. Het Auditorium een plek voor debatten en lezingen.

Naast het gebouw is ook het aanbod onder handen genomen. Tentoonstellingen, zoals Stad van Nederland, dwarsdesign en Testify!, maar ook het DoeDek, educatieve programma’s, een uitgebreid lezingen- en debattenprogramma, het NAi café en een grote kunst- en architectuurboekwinkel behoren tot het nieuwe aanbod. Hiermee wordt het NAi een plek waar mensen met een interesse in architectuur en vormgeving zich thuis zullen voelen. Voor het vakpubliek blijft het NAi hèt kenniscentrum. Architecten, stedenbouwkundigen en ontwerpers zijn welkom voor informatieve lezingen en inspirerende debatten, de uitgebreide bibliotheek en spraakmakende netwerkevenementen.
 

06-06-2011 11:15

Om de bureauwereld te prikkelen en warm te laten lopen voor het Alfabetgebouw, is onlangs de creatieve sector in Amsterdam massaal ‘te huur’ gezet met herkenbare makelaarsborden. Ze verwijzen naar waaromstaatditpandtehuur.nl, waar het Alfabetgebouw in de Minervahaven in de spotlight staat. De hoge huisvestingseisen van de creatieve sector en het schaarse koopaanbod voor kantoor- en bedrijfslofts zetten de markt in die sector onder druk. Het eisenpakket lijkt onrealistisch: een broedplaats die creatief, ruimtelijk en inspirerend is, met onderscheidend ontwerp op een A-locatie en toch bereikbaar. Met het Alfabetgebouw is Amsterdam in 2012 zo’n creatieve hotspot rijker. Het gebouw, ontworpen door gerenommeerde architecten van Mvrdv, biedt ruimte voor bedrijven in de creatieve sector en wordt volledig duurzaam ontwikkeld door NIC.

De Minervahaven moet het epicentrum van kunst, cultuur en media worden. “Het ruige industriële karakter van de haven, het uitzicht over het IJ en de bereikbaarheid maken het een gewilde locatie. Een gebied met historie maar vooral met toekomst,” aldus Laurens van Doorn, directeur van NIC. 

De creatieve sector in Amsterdam kan alvast de huur opzeggen van hun huidige bedrijfspand. De 75 bedrijven die vandaag het speciale makelaarsbord op de gevel kregen, behoren in ieder geval tot de doelgroep van het Alfabetgebouw. Kleine en middelgrote creatieve bedrijven kunnen vanaf nu intekenen op de koop van een unit in het Alfabetgebouw. De QR code op de makelaarsborden geeft geïnteresseerden alvast een virtuele tour door het gebouw. Het Alfabetgebouw is een van de weinige koopmogelijkheden voor het MKB dat voldoet aan de eisen van de sector en die van de toekomst. Creatieve ondernemers kunnen een deel - een letter - maar ook een hele verdieping - een letterreeks - kopen. De voorgevel bestaat uit betonpanelen waarin het raam de vorm van een letter uit het alfabet aanneemt. De inrichting staat volledig in dienst van openheid en ruimtelijkheid om optimale werkomstandigheden te creëren.

Het project Minervahaven, waar  het  Alfabetgebouw onderdeel van is,  wordt ‘groen’ ontwikkeld. Daarmee stimuleert de gemeente het maatschappelijke bewustzijn onder de gebruikers. Het Alfabetgebouw biedt ondernemers duurzame gebruiksmogelijkheden. Het gebouw wordt bijvoorbeeld uitgerust met energiearme installaties. Het voordeel van duurzame luchtverwarming, luchtkoeling en solarpanelen komt ten goede aan de eindgebruikers.

De creatieve hotspot wordt naar verwachting halverwege 2012 opgeleverd. Designbureau Thonik is de eerste koper en de trotse eigenaar van de letters A tot en met F op de geletterde gevel. Thomas Widdershoven: “Eindelijk zijn er in Amsterdam voor creatieve ondernemers wel geschikte kantoor- en bedrijfslofts te koop! Kopen is voor ons vele malen interessanter dan huren, maar het aanbod is beperkt. Het Alfabetgebouw heeft grote mooie ruimtes, een praktische indeling en onderscheidende architectuur. Persoonlijk ben ik verliefd op het werk van Mvrdv, het past bij Thonik.”
 

06-06-2011 11:13

Het evenement Design September stelt internationale merken voor die op de Belgische markt aanwezig zijn in de showrooms van agenten en importeurs of in de emblematische designwinkels van Brussel. Tijdens het weekend van 24 en 25 september worden deze verschillende adressen met elkaar verbonden door een pendeldienst. Aan dit commerciële luik van Designers Week End, worden meer dan zestig culturele evenementen rond design toegevoegd.

Voor het zesde jaar op rij bundelen tal van verenigingen, instellingen en andere onafhankelijke organisaties hun krachten om tussen 8 en 30 september 2011 een gevarieerd programma aan te bieden wat bestaan zal uit tentoonstellingen, conferenties, vernissages, filmvertoningen, debatten, bezoeken aan ateliers van designers, vlooienmarkten, stadswandelingen, pecha kucha en de  Brussels design Market.

Daarnaast biedt Design September dit jaar ook een vintage parcours, the Yellow Vintage Tour by Veuve Clicquot, langs de meest actieve Brusselse antiquairs op 20e eeuw gebied.
Design September heeft oog voor specifieke Belgische eigenschappen en verleent voorrang aan Belgische actoren, maar wil zeker ook de internationale toer opgaan. Dit jaar worden er diverse internationaal erkende designers uitnodigt: Arik Levy, Patricia Urquiola, Mario Botta en Inga Sempé.

Dit bundelende jaarlijkse evenement biedt een klankbord voor ontwerp en voor initiatieven van designliefhebbers in Brussel.
 

04-06-2011 10:00

Tijdens de Provada op 7, 8 en 9 juni lanceren Arup, Architectenbureau Paul de Ruiter, Fakton en Bureau Van Miert de zogenaamde'Transitieformule'. Met dit initiatief richten de vier partners in de formule zich op herontwikkeling van de bestaande voorraad.

In de formule ontstijgen de organisaties hun eigen praktijk en komen ze gezamenlijk tot de economisch interessante interventies. Vanuit een integraal perspectief werken zij samen aan innovatieve en verrassende oplossingen voor bestaand problematisch vastgoed.

De Transitieformule bestaat uit ingenieurs, architecten, financiële regisseurs en marktdeskundigen. De kracht ligt in de ‘open source’ gedachte achter de samenwerking: het optimaal delen van kennis, netwerk en visies. Dit leidt tot nieuwe, discipline-overstijgende inzichten voor haar opdrachtgevers.

"Wanneer alle leegstaande kantoorgebouwen gesloopt worden en het puin wordt opgestapeld, is deze berg kleiner dan de piramide van Cheops", melden de initiatiefnemers. "De ruimtebehoefte die de komende jaren groeit, onder andere als gevolg van vergrijzing, toenemende zorgbehoefte, vernieuwing van het onderwijs en groei van het aantal ZZP-ers, is vele malen groter dan deze piramide en biedt kansen voor de bestaande voorraad."

De Transitieformule werkt met de Multicriteria Gebouwen Strategie (MGS©). Vanuit de functie en gebruikers wordt een vertaling gemaakt naar de benodigde technische en architectonische aanpassingen met een stevige financiële business case als basis. Deze analyse van behoeften en kansen op diverse terreinen ligt ten grondslag aan de ontwikkelingsstrategie (of sloopstrategie) voor het gebouw of gebied. 

01-06-2011 10:48

‘Zelfverzonnen’, het thema dit jaar van de Dag van de Architectuur, sluit naadloos aan op het Van Schijndelhuis. De Utrechtse architect en ontwerper Mart van Schijndel (1943-1999) ontwierp in 1992 zijn woonhuis aan het Pieterskerkhof, inclusief de meubelen. De twee patio’s maken integraal onderdeel uit van het ontwerp en zijn recentelijk geheel gerenoveerd.
Meest experimenteel en exceptioneel zijn de glazen deuren die op siliconenkit scharnieren. Met kit experimenteerde Van Schijndel al begin jaren ’80, waarmee hij de driehoekige Delta Vaas ontwierp en op slag bekend werd. In 1995 ontving Van Schijndel voor zijn innovatieve woonhuis de Rietveldprijs. Het huis is het jongste gemeentelijke Monument van Nederland.
Tijdens de Dag van de Architectuur wordt het Van Schijndelhuis in Utrecht van 12.00 tot 17.00 uur opengesteld. Omdat het huis particulier bewoond wordt, is dit een unieke kans voor architectuur- en designliefhebbers om dit ontwerp persoonlijk te kunnen ervaren.

De entree is gratis voor Vrienden van de Stichting Mart van Schijndel.  De reguliere entree is € 15,-, voor studenten bedraagt dit € 10,- inclusief een film waarin Mart van Schijndel een rondleiding geeft door het huis, gevolgd door een overzicht van zijn oeuvre. De film start ieder heel uur.

In 2008 is de Stichting Mart van Schijndel opgericht met als doel de kennis en het gedachtegoed van Mart van Schijndel te beheren, te ontsluiten en te verspreiden. Naast jaarlijkse openstelling op de Dag van de Architectuur, bestaat ook de mogelijkheid om iedere eerste donderdagmiddag van de maand het Van Schijndelhuis op afspraak te bezoeken.

01-06-2011 10:00

U heeft een echte Gispen? Bewijs het maar. Sinds kort kan het. Dutch Originals zal de producten van de bekende ontwerper W.H. Gispen in het vervolg namelijk onderscheiden middels het nieuw aangestikte label Gispen Classics.

"Een duidelijke verwijzing dat u een echte Gispen in handen heeft", aldus de woordvoerder van Dutch Originals. Ook handig als u de stoel ooit wilt verkopen via marktplaats. 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >