Nieuws


29-04-2011 10:00

Bij de officiële startsein voor de bouw van het Stadskantoor Utrecht eerder deze maand overhandigde Stefan van Uffelen, directeur van de Dutch Green Building Council (DGBC), een BREEAM-NL-ontwerpcertificaat met twee sterren aan wethouder Stationsgebied, Victor Everhardt. Tijdens het 'boren' van de eerste paal werd een zeppelin omhoog gelaten tot 92 meter, de uiteindelijke hoogte van het Stadskantoor. Het Stadskantoor is het grootste gebouw dat de DGBC tot nu toe voorzag van een certificaat.

Stadskantoor Utrecht omvat 66.000 m2 en is een van de grootste gebouwen die de komende drie jaar wordt gebouwd in Nederland. De gemeente Utrecht gaat het Stadskantoor langdurig in gebruik nemen. Bewoners, bezoekers en ondernemers kunnen er straks terecht voor bijna alle gemeentelijke producten en diensten. Er is plek voor 3.500 medewerkers en er is voorzien in 2.200 fietsstallingplaatsen en 270 kantoorgebonden parkeerplaatsen.

Voor de realisatie van het Stadskantoor Utrecht contracteerde ontwikkelaar NS Poort drie VolkerWessels-ondernemingen, te weten Boele & van Eesteren, G&S Bouw en HOMIJ Technische Installaties, en Croon Elektrotechniek. Het gebouw is ontworpen door architectenbureau Kraaijvanger.Urbis. De oplevering staat gepland in 2014. Meer informatie over de bouw van het Stadskantoor en Stationsgebied Utrecht op www.cu2030.nl.

29-04-2011 9:00

Op 28 april vond de officiële opening plaats van DesignSaloni, waar het werk van meer dan 25 deelnemers aan de Salone del Mobile in Milaan wordt gepresenteerd. De werken zijn op verschillende locaties in Amsterdam te zien en de tentoonstelling duurt nog tot 15 mei.

Initiatiefnemers zijn Gijs Stork, Manon Schaap and Cathal McKee, in samenwerking met Organisation in Design. Alle deelnemende ontwerpers zijn internationaal bekend. DesignSaloni laat dit talent tot zijn recht komen door ontwerpen en werken te tonen in musea, stijlkamers en andere inspirerende culturele locaties.

Tot de deelnemers behoren onder andere: Lensvelt , Studio Job, Atelier Van Lieshout, Particles, Aldo Bakker, Dana Cannam, Emilie Pallard, Lenneke Langenhuijsen, Viviane Sassen, Scholten & Baijings, Eric Klarenbeek, BCXSY, Freudenthal/Verhagen, Ontwerplabel Vij5, Reinier Bosch, Laikingland, Dirk vander Kooij, Weltevree, Philippe Vogelenzang, Dave Keune, Sebastian Brajkovic, Studio Drift, Scheltens & Abbenes, Galerie Judy Straten, Ka-Lai Chan, Friso Dijkstra, Pascal Smelik, De Vorm, The Dutch Standard, Thomas Eurlings, Edward van Vliet, Ahrend, Ineke Hans, Yuya Ushida, Kate van Harreveld, Rene van der Hulst, Moooi, Nika Zupanc, Stefano Giovannoni, Sjoerd Vroonland, Rooms, Bertjan Pot, Marcel Wanders, Droog, Event Architecture, Minale-Maeda, Tuttobene.

Passepartouts à 15 euro zijn verkrijgbaar op locatie en via atcb.nl. Meer informatie over locaties, adressen en openingstijden op www.salon1.org.
 

28-04-2011 9:15

AGC organiseert een themamiddagdag voor architecten met de titel 'Branddag'. Op 25 mei kunnen belangstellenden bij het bedrijf in Tiel kennis maken met brandwerend glas in theorie en praktijk. De themamiddag begint om 12.30 uur.

De theoretische kant van het toepassen van brandwerend glas in gebouwen zal door ing. J.T. Koudijs, partner DGMR en Sectordirecteur Brandveiligheid en Geveltechniek, worden gepresenteerd. Hij zal handvatten aanreiken die in de ontwerpfase van pas kunnen komen.
C.H. Isselmann, senior adviseur Köhler Peutz Geveltechniek, gaat in op goede en slechte voorbeelden uit de praktijk zodat eigen ontwerpen verbeterd kunnen worden.
Ing. R. de Ruijter, Manager Technical & Sales Support AGC, laat zien hoe glas een oplossing kan zijn als brandwerendheid een vereiste in het ontwerp is.

Tot slot is er een demonstratie waarbij glas wordt onderworpen aan een brandtest en is er de gelegenheid om de productie van glas van dichtbij te aanschouwen. De middag wordt namelijk afgesloten met een rondleiding langs de floatglasoven, de enige vlakglas productielijn in Nederland.

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via de site www.agc-events.nl.

AGC Glass Europe produceert en verwerkt vlakglas voor de bouwsector (buitenbeglazing en binnenhuisinrichting), de auto-industrie, de solar-industrie en gespecialiseerde industriële sectoren. Het is de Europese tak van AGC Glass, de grootste vlakglasproducent ter wereld, en is gevestigd in Brussel. De onderneming heeft ongeveer 13.500 mensen in dienst.
 

27-04-2011 11:42

Mecanoo architecten is tot één van de twee winnaars uitgeroepen van de internationale competitie voor het nieuwe culturele centrum van Longgang. Longgang is één van de grootste voorsteden van Shenzhen in China.

Het ontwerp omvat een kunstcentrum, een wetenschappelijk centrum, een jeugdcentrum en een megaboekwinkel van in totaal 83.500 vierkante meter inclusief een ondergrondse parkeergarage van 22.500 vierkante meter. Daarnaast is er een 7 hectare groot openbaar plein. De jury prees het ontwerp van Mecanoo door de wijze waarop het een relatie aangaat met de omliggende openbare ruimte. De andere winnaar is het Chinese architectenbureau CCDI. 

Het culturele centrum vormt de schakel tussen het zakendistrict van Longgang, het Longcheng plein en één van de belangrijkste doorgaande wegen. Het complex brengt eenheid in het omringende stedelijke weefsel en krijgt een eigen, herkenbare identiteit voor inwoners en bezoekers van de stad Longgang. Binnenkort zal beslist worden welk bureau het plan mag realiseren. De bouw start naar verwachting in 2012.

27-04-2011 11:40

Voor de nieuwe Veldhuizerschool in Ede heeft Jorissen Simonetti architecten gebruikt gemaakt van daglichtbuizen: de extra geïsoleerde Solatube systeem, ook wel Energy Care Optima genaamd. De school wordt op dit moment gebouwd en moet tot 80 procent minder energie verbruiken door passieve hulpbronnen te benutten. De Veldhuizerschool krijgt geen vloerverwarming en geen radiatoren en zelfs geen gasaansluiting. Met passieve warmte uit de bodem wordt de school 's morgens vroeg op temperatuur gebracht. Daarna leveren de kinderen in het lokaal voldoende warmte om het behaaglijk te houden.

In een vroeg stadium is Techcomlight bij de bouwplannen betrokken. Er zijn 17 Solatube systemen Energy Care Optima in het ontwerp opgenomen. De Solatube systemen zorgen voor extra daglicht in de aula, die anders een te hoge warmtelast zou ontwikkelen. De systemen zijn eveneens voorzien van daglichtdimmers om onder alle omstandigheden aan de eisen van de gebruikers te kunnen voldoen. De nieuwe technieken maken het mogelijk om te besparen op het energieverbruik.
 

26-04-2011 10:30

De Nederlandse meubelfabrikant Arco organiseerde onlangs een workshop met de ontwerpers van de Londense Okay Studio. Tien designers van Okay Studio werden uitgedaagd om, op basis van de aanwezige productiemogelijkheden van Arco, iets in hout te creëren dat totaal anders is dan de producten uit de bestaande collectie.
De resultaten van de Arco Okay workshop zijn van 8 mei tot en met 26 juni te zien bij Galerie Vivid te Rotterdam. De opening vindt plaats op 8 mei vanaf 16.00 uur.

De workshop is een logisch vervolg op het project Arco 12, dat in 2005 plaatsvond ter gelegenheid van het 100 jarig bedrijfsjubileum. Destijds werden twaalf jonge Nederlandse designers gevraagd met eigen ontwerpen te reageren op de collectie en het bedrijf. Diverse resultaten daarvan zijn later opgenomen in de Arco meubelcollectie, waaronder de bekende Slim Table van Bertjan Pot. Het was een zeer succesvol project, met positieve gevolgen en het contact met nieuwe generaties ontwerptalent wordt dan ook intensief voortgezet.


Arco's nieuwe directeur Jorre van Ast (geb. 1980) maakte na zijn opleiding aan het Royal College of Art in Londen zelf enige jaren deel uit van Okay Studio. "Het is een vriendengroep die samen een studio deelt en die vaak samen exposeert. Alle Okay mensen zijn oud studiegenoten en het was voor mij niet meer dan een logische stap om een dergelijke workshop met ze op te zetten. Ik verkeer natuurlijk in een unieke situatie, want ik ben zelf Arco en tegelijkertijd lid van de groep."
 

26-04-2011 10:00

 

 WoodChallenge 2011 is geopend! De initiatiefnemers – Centrum Hout en de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen – dagen studenten uit om vernieuwende technieken, concepten en ontwerpen met hout in te sturen. Daarmee dingen studenten mee naar de WoodChallenge 2011–trofee en 1.000 euro. Ook brengt het studenten volop in de belangstelling van de media, toekomstige werkgevers en opdrachtgevers. De ervaringen uit voorgaande jaren leert dat meedoen aan WoodChallenge dé opstap is voor een succesvolle carrière in het hout!

“Ik kon niet vermoeden dat het meedoen aan WoodChallenge me zoveel zou brengen. Ik deed mee om mijn idee aan de buitenwereld te laten zien en het te laten beoordelen. Alles kwam in een stroomversnelling door het winnen van WoodChallenge 2009. Ik kreeg direct een baan aangeboden en de kans binnen een jaar een complete lijn ‘verend hout’ op de markt te brengen. Bovendien kwam er een enorme golf publiciteit op gang: in meer dan vijftien landen is het breed opgepakt. En dat begon allemaal door mijn idee in te sturen voor WoodChallenge.”, aldus Carolien Laro, winnaar WoodChallenge 2009 met ‘verend hout’.

De studentenhoutprijs staat open voor alle studies waarin hout een belangrijke rol speelt, zoals Bouwkunde en Civiele Techniek aan Technische Hogescholen en Universiteiten, evenals Technische Bedrijfskunde, Architectuur, Milieukunde en Biochemie. Ook studenten van een MBO vakschool, zoals Hout en Meubel, kunnen de uitdaging aangaan en in de voetsporen treden van Carolien Laro! Kijk op www.woodchallenge.nlom inspiratie op te doen en hoe je mee kunt doen. Bij de beoordeling wordt rekening gehouden met het onderwijsniveau (mbo, hbo of wo) en het studiejaar, zodat alle inzendingen gelijke kans maken.

De jury is op zijn op zoek naar inzendingen die getuigen van durf en visie: “Het ‘challenge-gehalte’ moet er vanaf spatten. Naast het vernieuwende karakter kijken we naar consistentie in ontwerp en uitvoering en de praktische uitvoerbaarheid. Maar bovenal ook willen we liefde voor het materiaal hout zien!”, aldus Eric de Munck, manager Centrum Hout. Naast Eric de Munck bestaat de jury uit Els Zijlstra (bouwkundige en directeur en oprichtster van Materia); Jan de Jong (TNO Bouw en ondergrond); Hans de Groot (redacteur Het Houtblad); René van Zuuk (René van Zuuk Architekten) en Peter Fraanje (senior beleidsmedewerker Innovatie, Bouwend Nederland). Voorzitter is Arnold Koomen (algemeen directeur Koninklijke Jongeneel BV). De jury maakt tijdens de Nationale Houtdag op 1 december 2011 de winnaars van WoodChallenge 2011 bekend.

Inschrijven kan tot 1 september.

22-04-2011 8:00

Wederom sluit een international opererend ontwerpbureau zich aan bij het incubator programma van de Dutch Design Workspace in Shanghai. Het betreft KCAP Architects&Planners. Welbekende ontwerpbureaus zoals MVRDV, architectuur en stedenbouw, Five Spice een multidisciplinair ontwerpbureau, NorthernLight, gespecialiseerd in museum ontwerp, zijn voorbeelden van creatieve bedrijven die zich eerder hebben aangesloten bij het incubator programma.

Het incubator programma is voor Nederlandse ontwerpbureaus die een kantoor openen in China. De incubator is een multi-disciplinair programma waar ontwerpbureaus en individuele ontwerpers van verschillende disciplines samenwerken in een gedeelde werkruimte. Voor elke incubator deelnemer wordt een ondersteunings programma geboden op basis van hun bedrijfsplan voor China.

Voor nieuwe deelnemers wordt er een checklist afgelopen waar o.a. wordt gekeken naar de team samenstelling en lange-termijn visie. Nederlandse bedrijven uit de sectoren Design, Mode en Architectuur kunnen zich via de website voor het incubator programma aanmelden.

“We hebben drie doelgroepen”, aldus Mr. Groothuis, directeur van DDWS. “Om te beginnen de groep van de al gevestigde ontwerpbureaus uit Nederland, die een grote portfolio en al meer ervaring hebben met lange termijn plannen voor een vestiging in China. Dan zijn er nog de individuele ontwerpers. De derde groep zijn de 'embedded' deelnemers, die niet noodzakelijkerwijs Nederlands zijn, maar van dienst kunnen zijn voor de ontwerpers, zoals advocaten gespecialiseerd in auteursrecht. Momenteel is er bijvoorbeeld een bedrijf bij ons gevestigd dat modellen maakt voor architectenbureaus."

Dutch Design Workspace (DDWS) ontwikkelt zich snel als het Nederlandse creatieve platform in China. Sinds de opening in september 2010 zijn nieuwe samenwerkingen en initiatieven gevormd om de Nederlandse creatieve industrie te ondersteunen in een globaal verband. Het DDWS creatieve industrie incubator programma is gesubsidieerd door Dutch Design Fashion Architecture. DutchDFA is een vierjarig crosssectoraal programma dat internationalisering van design, mode en architectuur in China, Duitsland en India bevordert en waarbij krachtenbundeling van partijen in binnen- en buitenland centraal staat.

De nieuwe deelnemer KCAP Architects&Planners is een ontwerppraktijk die zich specialiseert in duurzame architectuur en flexibele stedenbouw en zal haar kantoor opening bij Dutch Design Workspace op 12 mei 2011 vieren in aanwezigheid van Maxime Verhagen, de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, viceminister-president . Op dezelfde dag zal de lancering van de Dutch Design in China Yearbook 2011 plaatsvinden.

21-04-2011 9:05

Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam (WdKA) laat in het laatste weekend van mei het werk van een nieuwe generatie interieurtalent zien tijdens 100% Design in de Van Nelle Ontwerpfabriek te Rotterdam.

WdKA ziet de pas afgestudeerden als ambassadeurs van de vernieuwde studierichting Interieur ontwerpen (voorheen Interieurarchitectuur). Deze studierichting biedt meer ruimte voor beleving en experiment en moet beter aansluiten op de steeds veranderende internationale beroepspraktijk. Dit past in het streven van de WdKA om interieurontwerpers op te leiden die zelfstandig maatschappelijke vraagstukken onderzoeken en tot creatieve oplossingen komen.

21-04-2011 9:03

Afgelopen jaar hebben architecten na jaren van grote daling meer nieuwe opdrachten ontvangen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In vergelijking met 2009 steeg de waarde van de nieuwe opdrachten met 4,6 procent. Sterke toename van de renovatieopdrachten en herstel van bedrijfsgebouwen ligt ten grondslag aan deze positieve ontwikkeling. Deze markt veerde in 2010 krachtig op; in vergelijking met het jaar ervoor groeide de waarde van de ontwerpopdrachten met 25 procent.

De grote leegstand van bedrijfsgebouwen heeft tot gevolg dat er amper nog ontwerpopdrachten loskomen voor nieuwe bedrijfsgebouwen. In 2010 daalde de waarde van nieuwbouwopdrachten met 1,1 procent. Inmiddels is deze waarde ruim 60 procent gedaald ten opzichte van 2007.

In de woningbouw tekent zich een vergelijkbare trend af. De groei van de nieuwe opdrachten voor architecten komt vooral uit de hoek van de renovatie- en herstelbouw. De waarde ervan steeg vorig jaar met ruim 12 procent; de waarde van de ontwerpopdrachten voor nieuwe woningen met slechts 3 procent. Ook hier ligt de waarde van de  opdrachten vorig jaar circa 60 procent onder het niveau van 2007.

19-04-2011 9:30

Een huis bouwen van houten bouwstenen. Dat doet denken aan de vroegere houten blokkendoos. In Almere is men druk doende met de afbouw van een woning, geheel opgetrokken uit houten bouwstenen, volgens het zogenaamde HIB-systeem. Ontwerper en leverancier van het bouwsysteem is Finnhouse. De vergelijking met de blokkendoos gaat natuurlijk wel wat mank, want hier betreft het geïsoleerde bouwstenen en is er niet je vervelende broertje of zusje die met een klein duwtje het heel huis doet instorten.

De opdrachtgevers voor de eerste woning in het HIB systeem in Almere stelden ontwerper en leverancier Finnhouse al direct voor een flinke uitdaging. Hun wensen ten aanzien van isolatie en geluidsreductie, én de duurzaamheideisen van de gemeente konden echter in het systeem met de houten bouwstenen probleemloos worden gerealiseerd. En Finnhouse gaf met deze eerste woning in Nederland niet alleen een mooi visitekaartje af, maar bedacht ook nog een aantal slimmere ‘trucs’.

De houten bouwstenen zijn een welkome aanvulling op bestaande houtbouw- en andere bouwsystemen. Aldus motiveerde de jury van de Houtinnovatieprijs 2010 waarom het HIB (Hout Isolatie Bouw) systeem met houten bouwstenen de tweede prijs kreeg. De jury zag ook: ‘Een nieuw en innovatief product op de Nederlandse markt. De handzame elementen hebben alles in zich om snel en effectief een volledige wandopbouw te creëren, inclusief isolatiepakket. Het systeem sluit aan bij de wens naar flexibel en demontabel bouwen en hogere isolatiewaarden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van hout als natuurlijk materiaal.’

Kort nadat de jury de prijs aan het houten bouwsysteem toekende, legde Adri Duivesteijn, wethouder Ruimtelijke Ordening en Wonen van Almere, de eerste houten bouwsteen van de eerste HIB-woning in Nederland. Uitvinder en ontwikkelaar van het systeem is Dieter Junker van HIB System AG uit Nordrach in Duitsland.

Voor de kavel in Almere waarop Basil Kühne en Annelies Handcock hun woning wilden bouwen, gold duurzaam bouwen als belangrijke voorwaarde. De keuze viel daarom al snel op hout: “Een houten huis voelt voor ons écht als een huis. Dat we bovendien met de houten bouwstenen zelf konden meebouwen, was voor ons ook een belangrijk pluspunt."Bovendien konden hun wensen van onder andere grote ramen op het zuiden, een gebogen dakvorm en extra geluidsisolatie in verband met een muzikale hobby moeiteloos worden meegenomen in het HIB systeem.

Hun schets toonde een woning met onder andere een grote gebogen rieten kap en een woonkamer die met grote raampartijen uitkijkt over het achterliggende water. Deels onder de woning moest ook nog een kelder komen. Al deze wensen stelden ontwerper en leverancier Finnhouse al direct voor een flinke uitdaging. Hoewel voor hout als constructiemateriaal gekozen was, hoefde dit niet overal zichtbaar te blijven: twee van de vier gevels zijn voorzien van stucwerk; de andere twee van gepotdekselde vurenhouten rabatdelen.

De vervolgopdrachten zullen snel volgen, verwacht Walraven. Er zit een groot aantal projecten in de bouwvergunningenfase, onder meer in Friesland, Rotterdam en Gorinchem. Naast ‘gewone’ woningen zitten er ook een aantal recreatiewoningen in de pijplijn. Finnhouse zou echter ook graag een appartementengebouw willen bouwen in het HIB systeem. Het bedrijf, dat onder andere ook bouwsystemen met houten logs op de Nederlandse markt brengt, ziet de houten bouwstenen als een uitstekende uitbreiding van haar aanbod: “Vooral als mensen graag een houten woning willen, maar het hout niet binnen en/of buiten zichtbaar hoeft te zijn. Bovendien zijn in dit systeem op eenvoudigere wijze hoge isolatiewaarden te realiseren en is het uiterst duurzaam en kierdicht.”

18-04-2011 13:00

Tijdens de jubileumbijeenkomst van de Nederlandse Raad van Winkelcentra (NRW) is bekendgemaakt dat Vleuterweide de NRW jaarprijs 2011 heeft gewonnen. In totaal waren acht (her)ontwikkelingsprojecten genomineerd. Dit jaar een dubbele nominatie voor KOW: De Saen te Assendelft en Vleuterweide te Utrecht.

KOW heeft de blikvangers van het winkelcentrum Vleuterweide ontworpen onder supervisie van Krier & Kohl, in opdracht van Multi Vastgoed en ASR Nederland Vastgoed. Aan het plein staat de blikvanger van Vleuterweide, het Waaggebouw. Naast het winkelcentrum heeft KOW tevens een aantal omliggende woningen opgeleverd.

De jury kende de prijs toe vanwege onder meer de door ondernemers gunstig ervaren
 huuromzetverhouding. Het winkelcentrum met een omvang van 15.000 vierkante meter, biedt inwoners van de Vinex-wijk Leidse Rijn Vleuterweide een sterk stadsdeelcentrum.

12-04-2011 9:45

De genomineerde projecten voor de Gulden Feniks 2011, voorheen de Nationale Renovatie Prijs,  zijn bekend. De jury heeft uit de in totaal 138 inzendingen elf projecten geselecteerd. Vijf projecten in de categorie renovatie, vier in de categorie transformatie en twee gebiedstransformaties.

De jury gaf aan dat het aantal en de kwaliteit van de inzendingen hen zeer tevreden stemt: "Er gebeurt heel veel in Nederland en het mooie is dat alle inzendingen, zonder uitzondering, stof tot nadenken geven. Daar is de Gulden Feniks ook voor bedoeld, het is een prijs om van te leren hoe we beter om kunnen gaan met de bestaande gebouwde voorraad."

Opvallend is volgens de jury dat er dit keer voor het eerst zeer veel aandacht is uitgegaan naar verduurzaming van bestaande gebouwen. "Daarbij worden veelvuldig innovatieve technieken ingezet. Ook bijzonder is de wijze waarop gebouwen tijdelijk van functie veranderen: een hogeschool wordt studentenhuisvesting, een remise wordt theater, een verzorgingshuis wordt een wijkbroedplaats van stimulerende activiteiten. Dit tijdelijke gebruik leidt niet zelden tot de conclusie dat een bestaand gebouw uitstekend geschikt blijkt voor de huisvestingsvraag en dan wordt tijdelijk al snel permanent."

In de sfeer van kantoren zijn er enkele inzendingen gedaan die specifiek inspelen op Het Nieuwe Werken. Ook zijn er, zo laat de jury weten  'schitterende voorbeelden van herbestemming van gebouwen met een monumentale waarde. Nieuwe vraagstukken in de sfeer van krimp, herbestemming van bedrijfsgebouwen en renoveren met lage budgetten zijn eveneens goed vertegenwoordigd. De inventiviteit waarmee opdrachtgevers, ontwerpers en uitvoerders de opgave tegemoet treden is zeer bemoedigend en prijzenswaardig.'

De volgende projecten zijn genomineerd:

Categorie Renovatie
1. Sleephellingstraat Rotterdam
2. Politieacademie Apeldoorn
3. ‘The Bank’ Amsterdam
4. BK City TU Delft
5. ‘Een blok stad’ Rotterdam
 

Categorie Transformatie
1. Hermitage Amsterdam
2. Lichttoren Eindhoven
3. ROC Twente Hengelo
4. Tramwerkplaats Winschoten
 

Categorie Gebiedstransformatie
1. Voormalig DRU Terrein Ulft
2. Modekwartier/100% Mode Arnhem

Prijsuitreiking
De feestelijke uitreiking van de Gulden Feniks 2011 vindt plaats op dinsdagmiddag 7 juni 2011 op de Provada in de Amsterdam RAI, Green Forum, Hal 11. Voorafgaand vindt een debat plaats tussen een aantal juryleden en leden van het Provada Green Forum over hoe duurzaamheid te integreren in renovatieprojecten. Femke Halsema zal als erevoorzitter de prijsuitreiking inleiden.

10-04-2011 8:00

Het project Windesheim Gebouw X in Zwolle van Broekbakema heeft de regionale voorronde van de architectuurprijs BNA Gebouw van het Jaar 2011 gewonnen. Architect en opdrachtgever ontvingen vandaag van juryvoorzitter Henk Ovink (ministerie van I&M) de speciale gevelplaquette en trofee.

De jury is onder de indruk van het ‘intelligente, eenduidige, krachtige concept, de stedenbouwkundige inpassing, de mooie gelaagdheid, de heldere indeling en de detaillering. Dit moet een feest zijn om in te studeren.’

Uit het juryrapport: ‘Twee split-level bouwblokken verbonden door een atrium, met een gevel bestaande uit witte kruisjes en glas, op een groene terp. Heel simpel maar in alle opzichten prachtig uitgevoerd. De jury is unaniem van oordeel dat dit grote onderwijsgebouw met kop en schouders uitstijgt boven de rest.’

De winnaar ontving uit handen van BNA-directeur Fred Schoorl de speciale Gebouw van het Jaar-plaquette; een aluminium gevelbord dat gebouwen een afzender geeft.

De jury onder leiding van Henk Ovink (Ministerie van Infrastructuur & Milieu) en verder bestaande uit Robert Alewijnse (DP6 architectuurstudio), Haiko Meijer (Onix), Casper Schuuring (MONK architecten) en Dorine Boerboom (Zap Management & Advies in Vastgoed) – nomineerde naast de winnaar de projecten Ittersumerlanden in Zwolle van Heren 5 architecten uit Amsterdam en Landgoed Heidevloed in Halle van Architectenbureau Vincenth Schreurs uit Aalten.

Het winnende gebouw en de genomineerde projecten dingen, samen met nominaties uit vier andere regio’s, mee naar de landelijke hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2011, die op 28 april in Amsterdam wordt uitgereikt. De Bond van Nederlandse Architecten organiseert dit jaar voor de zesde keer de prijs BNA Gebouw van het Jaar, om de aandacht te vestigen op de kwaliteit van nieuw gebouwd werk van BNA-architecten en een overzicht te bieden van de nieuwste architectuur van Nederland.

08-04-2011 10:02

Kraaijvanger • Urbis heeft via een Europese aanbesteding de opdracht verworven voor het ontwerp van de nieuwbouw van het Groenhorst College (GHC) en de Christelijke Agrarische Hogeschool  (CAH) in Almere. Het gaat om een gemeenschappelijke huisvesting voor de mbo- en hbo-instellingen in de groene sector op één locatie in Almere Poort. De CAH en het GHC maken beide deel uit van de Aeres Groep (hoofdvestiging te Ede). 

De nieuwe huisvesting zal ruimte bieden aan 1.200 studenten en heeft een omvang van circa 6.000 vierkante meter, met de mogelijkheid tot uitbreiding van enkele duizenden vierkante meters. Het gebouw zal functioneren als proeftuin voor de toepassing van functioneel groen in de stedelijke omgeving. In alle opleidingen van zowel de CAH als het GHC neemt praktijkonderwijs een belangrijke plaats in. De combinatie van beide scholen koppelt praktijk en theoretisch onderwijs aan natuur, gebouw en stad. Duurzaamheid is daarbij een belangrijk thema.

Het ontwerp van Annemiek Bleumink en Vincent van der Meulen van Kraaijvanger • Urbis kent een sterke horizontale geleding die beide scholen verbindt. De scholen zijn als zelfstandige entiteit herkenbaar door de toegepaste geveltechniek en expressie. Door de innovatieve, functionele toepassing van groen kleurt het gebouw met de seizoenen mee. Binnen wordt de identiteit van beide instellingen benadrukt door materiaalgebruik, ruimtegebruik en de vormgeving van de onderwijspleinen. Een gemeenschappelijk atrium en een hoger gelegen gemeenschappelijk leerplein vormen een inspirerende en avontuurlijke omgeving voor beide scholen.

Naast theorie- en praktijklokalen omvat het complex een open leercentrum, kantoren, een groot atrium met restaurant, verschillende spreekkamers en 3.000 vierkante parkeergelegenheid. Ongeveer 25 procent van het gebouw wordt ingericht voor gemeenschappelijk gebruik.

03-04-2011 8:21

Dutch Design Kwaliteitskeurmerk, een nieuw initiatief voor Nederlandse ontwerpers, werd gelanceerd op 1 maart 2011. Het kwaliteitskeurmerk is opgericht om nieuwe, aankomende en ervaren Nederlandse ontwerpers te introduceren aan het grote publiek, zowel klanten als consumenten. Deoprichters zijn MarieL Vieira, een ervaren brand consultant, en Eelco Jager, een specialist in online beleveniscommunicatie.

Het is de hoogste tijd, dat ‘Dutch Design Kwaliteitskeurmerk’ zich op dit moment positioneert. Immers, tot nu toe wordt de term ‘Dutch Design’ vaak geassocieerd met gerenommeerde namen van allerlei Nederlandse vormgevers, die in de media opduiken. Wij willen echter een opening maken voor alle andere Nederlandse vormgevers, ook minder bekende. Voor deze doelgroep is het kwaliteitskeurmerk opgericht. “Vertrouwen” is een kernbegrip in de wereld van het Dutch Design Kwaliteitskeurmerk.

Onderzoek wijst uit dat ‘Dutch Design’ na de recessie terug is van weggeweest. Er zijn beduidend grote kansen op de internationale markt. Een voorbeeld is Cincinatti Art Museum dat grote acquisities deed in het kader van hedendaags Dutch Design. Begin deze maand lanceerde het beroemde warenhuis Selfridges in Londen de “Everyday Dutch winkel”  - een tijdelijke winkel in het Londense warenhuis her Wonder Room. In deze ruimte worden conceptuele stukken tentoongesteld van vijf afgestudeerden van de Design Academy Eindhoven 2010 en van meer gevestigde vormgevers en studio’s.

Dutch Design Kwaliteitskeurmerk is de eerste en enige in zijn soort. De missie ervan is de consument te beschermen tegen misbruik van de term ‘Dutch Design’ door partijen die daartoe niet bevoegd zijn. Het Dutch Design Kwaliteitskeurmerk wil ook nieuw vertrouwen genereren bij consumenten met betrekking tot het typisch Nederlands product ‘Dutch Design’. “Ons product is volstrekt transparant en voor iedereen toegankelijk.

Dutch Design Kwaliteitskeurmerk staat open voor alle Nederlandse vormgevers; voorbeelden van takken van creativiteit zoals sieraden, fotografie, architectuur, industriële vormgeving, mode enz. Vormgevers die gebruik willen gaan maken van het Dutch Design Kwaliteitskeurmerk moeten voldoen aan bepaalde kwalificaties. Dutch Design Kwaliteitskeurmerk staat garant dat bij overtredingen en klachten, adequate maatregelen zullen worden genomen. De meest verstrekkende maatregel is annulering van deelname.

Momenteel zijn ervaren ontwerpers als Rene Put, Hollandse Meesters, Steven van Vliet, Ingmar Swalue en Marc Deurloo onder andere lid. Andere veel belovende talenten die zich hebben aangesloten bij het Dutch Design Kwaliteitskeurmerk zijn Pauline van Dongen, Elsien Gringhuis, Linda Franse, Mietze B, Michel Heesen en Malou Tan.Lees meer: http://www.persbericht.nu/quality-time-voor-dutch-design/#ixzz1IHNub4MX
02-04-2011 8:00

 

Als ode aan de gastronomie heeft Electrolux in Brussel een uniek verplaatsbaar restaurant laten bouwen onder de naam The Cube. Het restaurant biedt een uitzonderlijke combinatie van baanbrekende architectuur, haute cuisine en bijzondere locaties.

Dit weekend is de opening van The Cube op het dak van de 34 meter hoge Arc de Triomphe in het Jubelpark in Brussel. Het restaurant is in Brussel gevestigd tot en met 3 juli; daarna reist The Cube af naar onder andere Stockholm, Milaan, Moskou en Zürich om plaats te nemen op andere prestigieuze daken. 

The Cube is een glazen restaurant dat op locatie strak wit oogt, met afwisselend mat en glanzend gelakt hout. Het heeft een met een laser uitgesneden aluminium ‘schil’ en is ontworpen door de Milanese designstudio park Associati. Door het tijdelijke karakter van het restaurant valt het onder de trend pop-up restaurants. Deze inmiddels wereldwijde trend laat op onverwachte locaties guerilla stijl eetgelegenheden zien die vervolgens ook zo weer verdwijnen.

 

In het 140 vierkante meter grote restaurant van Electrolux op de triomfboog in Brussel is één grote eettafel die plaats biedt aan 18 gasten. Deze tafel komt uit het plafond naar beneden voor het diner en gaat weer omhoog als er nagepraat wordt onder het genot van een drankje. De keuken met de nieuwste Electrolux apparatuur heeft een centrale plaats in
The Cube.

Bezoekers krijgen er een sterrenmenu geserveerd dat bij toerbeurt wordt verzorgd door de Belgische tweesterren Michelin chefs Bart de Pooter, chef-kok van restaurant De Pastorale in Reet, en Sang-Hoon Degeimbre van L’Air Du Temps in Noville-sur-Mehaigne. De chefs zullen elkaar tweewekelijks afwisselen en telkens zorgen voor een nieuw menu op de kaart. Bart de Pooter is dit weekend de eerste chef die aan de slag gaat.

Een driegangenlunch in The Cube kost 150 euro en een viergangendiner 200 euro. Hierbij zijn drankjes als champagne en wijn inbegrepen. De ruimte kan ook volledig afgehuurd worden voor speciale gelegenheden.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >