Nieuws


30-03-2011 9:39

Colebrook Bosson Saunders heeft de tweede Red Dot Design Award ontvangen voor Flo. Flo is een dynamische monitorarm, dankzij het geometrisch veersysteem (GSS) is Flo beweeglijke monitorarm met een groot bewegingsbereik. De Flo bestaant uit 54 procent recycled materiaal en is voor 99 procent recyclebaar.

Flo richt zich op drie belangrijke behoeften van eindgebruikers: vrij stromende actie met soepele aanpasbaarheid, een visuele gewichtsindicator voor de juiste afstelling; compatibiliteit met touch-screen technologie en bovendien, een strak en design.

Andere winnaars zijn van de red Dot design Award 2011 zijn: Palmberg met de conferentietafel Palma, Carpet Concept met Eco Pur 1+2 en Philips met de lamp Jump.

Flo zal worden tentoongesteld in de Red Dot Design museum samen met andere winnaars vanaf 5 juli tot 1 augustus 2011 in de expositie 'Design on stage – winners red dot award: product design 2011'. Met meer dan vijftienhonderd producten, verdeeld over een oppervlakte van meer dan 4.000 vierkante meter, herbergt het Red Dot Design museum de grootste permanente tentoonstelling van design.
 

29-03-2011 9:00

Nanne de Ru (1976) is de winnaar van de Rotterdam-Maaskantprijs voor Jonge Architecten 2011. De jury is zeer onder de indruk van zijn rijke, evenwichtige en op een brede architectuuropvatting gestoelde ontwerpproductie. Hij blijkt in staat deze brede vakopvatting te combineren met een expliciete en overtuigende ontwerp- en zeggingskracht op de verschillende deelterreinen waarop hij zich begeeft. De Ru heeft daarin een voor zijn leeftijd onwaarschijnlijke balans gevonden tussen het brede perspectief en de focus. Hiermee is hij een voorbeeld en inspiratiebron voor zijn generatiegenoten.

Nanne de Ru is, samen met Charles Bessard, oprichter en partner van Powerhouse Company, dat actief is op het terrein van architectuur, stedenbouw en onderzoek. Hij is in de eerste plaats ontwerper van een breed palet aan opgaven – van meubilair, interieurs, villa’s, woningbouw, kantoren en publieke gebouwen tot stedenbouwkundige projecten – maar doet ook veel onderzoek, publiceert veelvuldig en doceert met grote regelmaat in binnen- en buitenland.

Aan de basis van het ontwerp- en ontwerpgerelateerde werk van De Ru staat een hecht geloof in en een enorme beheersing van het architectonisch ontwerpvakmanschap. Dit vakmanschap is geworteld in de rijke traditie van de architectuur. De jury vindt het bewonderenswaardig dat hij op jonge leeftijd al in staat blijkt een brug te slaan tussen twee, in het actuele vakdebat veelal onverenigbare vakopvattingen: enerzijds de hernieuwde aandacht voor de ambachtelijke kant van het vak en anderzijds een meer theoretische en conceptuele benadering. De volwassenheid van het ontwerpvakmanschap van De Ru komt duidelijk tot uiting in Villa 1, één van zijn eerste gerealiseerde gebouwen. Imponerende schoonheid en ruimtelijke rijkdom maakten Villa 1 al bij oplevering een klassieker. Ook de Ru’s overige ontwerpen – waarvan een deel inmiddels in uitvoering is – en onderzoeksactiviteiten geven blijk van een rijpe balans tussen breedte en diepgang, zo laat de jury weten.

Nanne de Ru ontving in 2002 zijn 'Master of Excellence in Architecture' aan het Berlage Instituut in Rotterdam. Daarvoor werkte hij bij One Architecture en, van 2002 tot 2004, als onderzoeker en ontwerper voor het bureau AMO/OMA van Rem Koolhaas in Rotterdam. In 2005 richtte hij, samen met Charles Bessard (Frankrijk, 1970) Powerhouse Company op, een ontwerpbureau met vestigingen in Rotterdam en Kopenhagen. Inmiddels heeft Powerhouse Company zich ontwikkeld tot een bi-polair, working apart together-bureau. Het bureau won in 2008 de AM/NAi-prijs en de Dutch Design Award voor Villa 1 en in 2009 de ‘Europe 40 under 40 – Award’ voor ‘Best Emerging Young Architects and Designers’.

De 'Jonge' Maaskantprijs is een aanmoedigingsprijs voor (landschaps)architecten en stedenbouwkundigen van 35 of jonger en wordt sinds 1985 tweejaarlijks toegekend op voordracht van een onafhankelijke jury. De prijs bestaat uit een oorkonde, een geldbedrag van 5.000 euro en een subsidie voor een communicatieve uiting. Eerdere winnaars zijn ondermeer Julien de Smedt, Bureau Zus, Adriaan Geuze (West8), Liesbeth van der Pol en architectenbureau Mecanoo.

Nanne de Ru is de veertiende winnaar van de 'Jonge' Maaskantprijs. Hij ontvangt de prijs op vrijdag 28 oktober 2011 uit handen van Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam en vanuit die functie voorzitter van het bestuur van stichting Rotterdam-Maaskant. De jury bestond dit jaar uit Anna Vos (architect-directeur van Anna Vos Concepts for Urban Change), Don Murphy (architect en medeoprichter/partner van VMX Architects) en Chris van Langen (directeur Rotterdamse Academie van Bouwkunst).
 

28-03-2011 12:06

De inschrijvingen voor de Dutch Design Awards zijn geopend. Tot en met 30 april kunnen vormgevers uit heel Nederland zich gratis inschrijven om mee te dingen naar de Dutch Design Award. Tijdens deze negende editie wordt aan de winnaar van The Golden Eye voor het eerst een geldprijs ter waarde van 20.000 euro uitgereikt. Alle winnaars worden tijdens een feestelijke awardshow bij aanvang van de Ducht Design Week op 22 oktober in muziekgebouw Eindhoven bekendgemaakt.

Er zijn drie hoofdcategorieën met in totaal negen Awards. De drie hoofdcategorieën bestaan uit communicatie (onderverdeeld in beste grafisch ontwerp, digitale media en motion design), Product, diensten & systemen (onderverdeeld in beste consumenten product, professionele product en vrije vormgeving) en Ruimtelijk (onderverdeeld in beste interieur privaat, interieur openbaar en exterieur).

23-03-2011 12:10

De Nederlandse designer Mark Hark stelde de scherpe hoeken in de woonkamer ter discussie en ontwierp de bijzettafelset Clouds. De set bestaat uit drie afzonderlijke tafels in verschillende maten en vormen, waardoor Clouds veranderlijk is als het weer: een ‘gesloten wolkendek’ waardoor de tafel één geheel vormt, of juist ‘aparte schapenwolken’ met een eigen tafel voor iedere gast. De bijzettafel is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: walnootfineer of wit hoogglans lak. De poten zijn van RVS.

De afmetingen van de afzonderlijke delen zijn: breedte 110 -, diepte 61 - en hoogte 38 centimeter / breedte 89 -, diepte 61 - en hoogte 32 centimeter / breedte 85,5 -, diepte 57 - en hoogte 27,5 centimeter. Clouds werd bij het stem-platform op www.fashion4home.nl gepresenteerd. Het ontwerp bleek populair bij de klanten en kreeg veel stemmen. Fashion4home heeft vervolgens het ontwerp in productie genomen.

www.fashion4home.nl

23-03-2011 12:08

In het kader van Het Nieuwe Werken, wordt  in steeds meer openbare ruimten en binnen kantoren gebruik gemaakt van vergaderkamers op wielen. Burkhard Leitner speelt op deze vraag in en introduceert de Ottobox. Een verrijdbare vergaderbox, die door weinig componenten en minder materiaal, snel en flexibel ingezet kan worden. De vergaderkamers zijn in verschillende formaten leverbaar.

www.burkhardtleitner.de
 

11-03-2011 13:12

Broekbakema heeft via een Europese aanbesteding de opdracht weten binnen te halen voor de nieuwbouw legering van de Frederikkazerne te Den Haag. Het betreft een Design, Build & Maintenance contract voor dertig jaar. De nieuwbouw komt op het terrein van de Frederikkazerne te Den Haag en zal een logiesfunctie bieden. Het ontwerpteam bestaat uit Heijmans Utiliteitsbouw, Broekbakema, Arcadis en Burgers Ergon met advies van DGMR, Nieman en Heijmans Services voor het onderhoud.

Binnen de gestelde uitgangspunten is er een compact gebouw van circa 17.000 m2 bvo ontworpen: een functioneel legeringgebouw met facilitaire voorzieningen en een geïntegreerd wachtgebouw dat uitzicht heeft op de toekomstige hoofdpoort van de kazerne. Dit ontwerp vertaalt zich in minder onderhoudskosten, minder energiekosten en minder materiaalkosten. Een centrale entree en toepassing van loopbruggen hebben geleid tot optimale looplijnen. Qua duurzaamheid scoort het gebouw een gemiddelde GPR-waarde 8. Er wordt gewerkt met BIM voor een betere communicatie tussen alle partijen, minder faalkosten tijdens de uitvoering en een beter gebouw als eindresultaat. In juli 2012 zal het project worden opgeleverd. 

09-03-2011 9:44

Op vrijdag 25 februari reikte Cornelis van Vlastuin, Creative Director van EeStairs de prijs ‘Mooiste Trap van het Jaar’ uit. Dit jaar staat de mooiste trap bij het Amsterdamse advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek N.V. De winnende trap is ontworpen door architectenbureau Erick van Egeraat. Ipmmc Consult begeleidde de coördinatie van de gehele inrichting.

In een internationaal advocatenkantoor past een prestigieuze trap met een chique, afgewerkte uitstraling. Dit blijkt onder andere uit de materiaalkeuze en de vorm van de trap. De witte, natuurstenen treden worden omkleed met een gebogen hardglazen balustrade en een donkere, houten trapleuning van Amerikaans notenhout. Halverwege maakt de trap een draai. Zo krijgt deze een elegante uitstraling.

Architect Erick van Egeraat licht het ontwerp van de trap verder toe: “In het gebouw is alleen gebruik gemaakt van rechte vormen, strakke hoeken en natuurlijke kleuren. De trap is hier een duidelijke uitzondering op. Door de ronde vorm, de bekleding met wit natuursteen en de hoogwaardige detaillering is de trap een opvallend object in de entree van ‘The Rock’.”

De Brauw Blackstone Westbroek N.V. is bijzonder vereerd met de titel die dit jaar voor de tiende keer is uitgereikt. Facilitair manager Jeroen Winkel vertelt: “In de Zuidas staan heel veel bijzondere gebouwen met allemaal prachtige gevels, interieurs en trappen. Dat juist de trap in ons gebouw de titel ‘Mooiste Trap van het Jaar’ krijgt, is fantastisch.”

De verkiezing ‘Mooiste Trap van het Jaar’ is een groot succes. Organisator en Creative Director van EeStairs, Cornelis van Vlastuin: “Dit jaar zijn opnieuw alle genomineerde trappen stuk voor stuk meesterwerken met een unieke uitstraling. De creativiteit van het design en materiaalgebruik is bij alle trappen fenomenaal. Toch heeft de vakkundige jury een terechte winnaar aangewezen. Voor mij krijgt deze prijs nog een extra gouden randje omdat ik zelf aan de realisatie van de trap heb meegewerkt.”

08-03-2011 9:00

Vierdejaars VMBO-leerlingen die de richting Bouw/hout of Techniekbreed doorlopen kunnen van 16 tot en met 18 maart in Woerden voor de tweede keer meedoen aan de regionale beroepenwedstrijden ‘Houttalent’. De deelnemers zijn vierdejaars vmbo-leerlingen.

 Alle vmbo-scholen in de regio Midden Nederland zijn uitgenodigd om hun beste leerlingen te laten deelnemen. Samenwerkingsverband Houtindustrie Midden Nederland organiseert de wedstrijden om bekendheid te geven aan het ‘werken en leren’ in de timmerindustrie. De leerlingen in de richting Bouw/hout krijgen de opdracht om een bijzondere Canadese stoel te maken. De wedstrijdopdracht voor de leerlingen Techniekbreed is een mooie spiegellijst.

Leerlingen, ouders en andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd te komen kijken naar de inspanningen van de deelnemers. Dit kan tijdens alle wedstrijddagen van 09.00 tot 15.30 uur in de leerlingwerkplaats, Johan de Wittlaan nr.11a, 3445 AG te Woerden. Dit is vlakbij het NS station. De gemaakte werkstukken zijn op de wedstrijdlocatie te bezichtigen op 18 maart van 17.00 tot 19.00 uur. Aansluitend vindt de prijsuitreiking plaats. Houthandel Stiho te Utrecht is ook dit jaar weer de sponsor van de materialen voor  de ‘Houttalent-wedstrijd’. Vrijdagavond is er tevens Open huis tot 20.30 uur.

06-03-2011 8:00

AbrahamsCrielaers is gevraagd om een volledig interieurontwerp te maken voor het nieuw te bouwen Tulip Inn Hotel op Eindhoven Airport. Eindhoven Airport gaat haar bestaande terminal vergroten om de verwachte passagiersgroei te kunnen opvangen. In deze vergrote terminal zal de bestaande horeca en retail worden aangevuld met nieuwe retail en horeca.

Naast de uitbreiding van de terminal zal Eindhoven Airport ook een driesterren hotel gaan bouwen bovenop de uit te breiden terminal. AbrahamsCrielaers is na een uitgebreide selectie gecontracteerd om het interieur van het hotel te ontwerpen. Het ontwerp bestaat uit 120 hotelkamers en gangen, Receptie, Lounge, Hotelbar, Fitnessruimte, Ontbijtruimte en alle overige publieke areas.

Het hotel heeft de ambitie om een duurzaam gebouw te zijn: energielabel A+ tot A++ met gebruik van natuurlijke materialen. Het hotel moet in 2013 gereed zijn.

04-03-2011 9:26

Nog geen zes maanden na de lancering van haar nieuwe merk NotOnlyWhite, heeft de Nederlandse ontwerpster Marike Andeweg de iF 2011 product design award gewonnen. Zij kreeg de prijs voor de Blend fonteincollectie. Het is haar vierde iF design award in vijf jaar tijd.

De Blend fonteincollectie is exclusief ontworpen voor Andewegs nieuwe merk NotOnlyWhite. De bovenkant van het organisch gevormde Blend wasbakje loopt naadloos over in de 6 centimeter hoge spatrand en geeft het ontwerp een nostalgische uitstraling. Door middel van een ranke 4 millimeter rvs beugel wordt de fontein aan de wand bevestigd. De Blend wordt uitgevoerd in wit Himacs en is voorzien van de fraaie Flush afvoer. Andewegs visie op design vindt zijn basis in zuiverheid en bruikbaarheid; haar uitdaging is een puur, eenvoudig product te creëren.

04-03-2011 9:25

Dankzij een exclusieve samenwerking tussen Design Cooperation Brainport, Yksi Design en de Nederlandse ambassade brengt EveryDayDutch een maand lang de toekomst van Dutch Design onder de aandacht. Dit gebeurt door middel van een tentoonstelling van het werk van vijf pas afgestudeerde ontwerpers van Design Academy Eindhoven en van een groot aantal producten van meer gevestigde ontwerpers en merken.

EveryDayDutch [deels designinstallatie, deels tijdelijke winkel] presenteert concepten en producten van Nederlandse ontwerpers, die bedoeld zijn voor gebruik in het dagelijks leven. Deze hybride tentoonstelling is samengesteld door Jane Withers en is nog tot 27 maart te bezichtigen op de begane grond van Selfridges in Londen.

De vijf net afgestudeerde designers zijn Roel de Boer met Mouse Mates, een installatie waarbij de grenzen worden onderzocht tussen ongedierte en huisdier, leven in het wild en leven in gevangenschap. De installatie bestaat uit een ‘huis’ voor muizen, die zelf mogen bepalen of ze blijven of weglopen; Tim Enthoven met Binnenskamers, een surrealistische beeldroman over een angstige jongen die een wereld in zijn eigen kamer creëert; Eveline Visser met Bird City, een moderne oplossing voor een vogelverblijf; Dirk van der Kooij met Endless, een project waarin een afgedankte robot een nieuwe functie krijgt die het midden houdt tussen rapid prototyping en massaproductie; en Florike Martens met Bicycle Stove, een simpele maar allesomvattende oplossing voor de perfecte picknick.

Daarnaast tonen ook tientallen gevestigde en internationaal befaamde designers zoals Jo Meesters, Aldo Bakker en Piet Hein Eek hun werk in EveryDayDutch.

02-03-2011 9:25

Houtgebruik in de zakelijke kantoormarkt. Dat is de titel van een door Centrum Hout georganiseerd seminar op donderdagmiddag 17 maart.  

Opdrachtgevers staan gewoonlijk huiverig tegenover de toepassing van hout in de gevel. Het hoofdkantoor van Irdeto Acces  te Hoofddorp laat zien dat de toepassing van hout zelfs in het hoogste segment van de zakelijke kantoormarkt tot volle tevredenheid kan worden toegepast. De indrukwekkende gevels zijn zorgvuldig ontworpen, gedetailleerd en in het werk aangebracht. Mede door het gebruik van energiebesparende technieken, warmte- en koudeopslag en speciale verlichting heeft het kantoorgebouw een hoge GreenCalc score en energielabel A, geheel in lijn met de duurzaamheideisen van de Gemeente Amsterdam.

Bovenstaande is voor Centrum Hout reden om op donderdagmiddag 17 maart 2011 een projectseminar te organiseren rondom het project ‘Irdeto’. Het complex, dat uit drie blokken van zes verdiepingen bestaat, is voorzien van 15.000 meter horizontale open gevelbekleding van brandveilig en semitransparant afgewerkt western red cedar: een bewuste keuze van de opdrachtgever. In- en exterieur zijn ook volgens de wensen van de opdrachtgever met hout tot een eenheid gebracht wat binnen zorgt voor een gezond binnenklimaat en een aangename werkomgeving.

Na een algemene inleiding door Centrum Hout inzake ontwikkelingen rond duurzaam inkoop beleid  van hout volgt een toelichting op het project door MIII Architecten. Hierin wordt vooral ingegaan op de materiaalkeuze en de afwegingen ten aanzien van duurzaamheid en onderhoud. Ook zal ingegaan worden op eisen van de opdrachtgever en de ervaringen van Irdeto Acces als gebruiker. Na een korte pauze volgt een lezing over de ontwerp-, toepassings- en onderhoudsmogelijkheden van western red cedar door de Western Red Cedar Export Association (Wrcea). Het projectseminar wordt afgesloten met een rondleiding door het hoofdkantoor Irdeto.

Deelname is gratis. Het aantal beschikbare plaatsen is echter beperkt. Het exacte programmaoverzicht is te zien op de site www.centrum-hout.nl. Inschrijven (tot uiterlijk maandag 14 maart) kan ook via de site.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >