Nieuws


24-02-2011 15:58

In het kader van de European Copper in Architecture Campaign zijn The International Copper Association en koperproducenten in Europa een nieuwe site gestart: www.copperconcept.org. Doel is de voordelen van koper voor de moderne samenleving en de bouwsector te promoten. Koper is makkelijk in gebruik en duurzaam, cruciale eigenschappen in de bouwsector. Dankzij de patinalaag beschermt koper zichzelf en kan het materiaal jarenlang meegaan zonder onderhoud. Bovendien is het metaal steeds opnieuw te recyclen.

De website geeft een overzicht van architecturale pareltjes afgewerkt met koper, in binnen- en buitenland. Voor de Benelux werden meer dan 100 gebouwen toegevoegd met een koperen dakbedekking of gevelbekleding. Een interessante bron van informatie voor architecten, bouwpromotoren en de bouwsector in het algemeen om inspiratie op te doen voor nieuwe bouwprojecten.

Geïnteresseerden die hun gebouw met koperen toets op de site geplaatst willen hebben, kunnen de bouwkundige details van het gebouw, contactgegevens van de architect en dakbedekker en foto’s van het bouwwerk sturen naar vva@eurocopper.orgof per post naar European Copper Institute, t.a.v. mevrouw Vandroost, Tervurenlaan 168 bus 10, 1150 Brussel.

21-02-2011 9:24
De zintuigen spelen een cruciale rol bij de beleving van de wereld om ons heen. Maar in hoeverre spelen interieurarchitecten in op de perceptie van stimuli? Prikkelt goede interieurarchitectuur alle zintuigen? De Beroeps- vereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI) organiseert de lezingenreeks Spatial Senses. De eerste lezing is op donderdagavond 17 maart 2011 in Pakhuis de Zwijger Amsterdam.
 
De eerste lezing in de reeks Spatial Senses wordt gegeven door Rick Schifferstein, wetenschappelijk onderzoeker op het gebied van zintuiglijke waar- neming. Schifferstein: “Al onze zintuigen staan vrijwel continu open om informatie op te vangen. Toch wordt bij veel ontwerpopleidingen vooral aandacht besteed aan wat men ziet. Wanneer je een ruimte binnenkomt, heeft deze ook een eigen akoestiek en een eigen geur. Je voelt het materiaal van de vloer, de objecten in de ruimte, en de wandbekleding. Door bij het ontwerpen expliciet rekening te houden met alle zintuigen, kan een interieurarchitect ervoor zorgen dat ze ook allemaal bijdragen aan dezelfde, gewenste ervaring.”

Aan de hand van voorbeelden uit de interieurarchitectuur, bespreekt Schifferstein de Multi Sensory Design methode. Plaats van handeling: de Expozaal in Pakhuis de Zwijger aan de Piet Heinkade 179 te Amsterdam. De BNI-bijeenkomst begint om 19:30 en duurt tot ongeveer 21:15 uur.

Later in het voorjaar staan er nog meer 'Spatial design'-lezingen op het programma. nadere info over die bijeenkomsten volgt.
 
21-02-2011 8:21

Het gerenoveerde hoofdkantoor van advies- en ingenieursbureau DHV krijgt een uniek watermistsysteem om de beheersbaarheid van brand te garanderen. Dit systeem zorgt op de grens tussen de kantoorvloeren en het atrium voor een dichte nevel van waterdruppels. Die vormt bij brand een barrière.

Dankzij deze nevel blijft de brand beperkt tot de betreffende kantoorvloer. Bovendien heeft het watermistscherm een koelend effect en een wassende werking op de rook. Deze techniek wordt volgens DHV op deze manier nog nergens in de wereld toegepast. Het vervangt de fysieke afscheidingen, die traditionele kantoorgebouwen verdelen in brandcompartimenten.

DHV heeft dit systeem voor kantoorpanden zelf bedacht. Het is beduidend goedkoper dan sprinklers, het kost minder moeite om het aan te leggen en er is aanzienlijk minder materiaal voor nodig. DHV heeft samen met Wolter & Dros, Unica Automatic Sprinkler, R2B Inspecties en Efectis brandtesten uitgevoerd met het watermistsysteem. Bij Efectis is een kantoorvloer deels nagebouwd. Daar is een hoeveelheid hout in brand gestoken, die overeenkomt met de maximaal te verwachten brandlast.

Uit deze proeven bleek dat de waternevel een zelfde brandwerende werking heeft als fysieke brandwanden. DHV zal na het plaatsen van de geteste sproeikoppen dan ook de zogenoemde conformiteitverklaring ontvangen. Dit betekent dat het systeem gelijkwaardig is aan een brandscheiding. 

Dankzij de watermist kan DHV het open karakter van het hoofdkantoor behouden. Het gebouw is begin jaren zeventig gebouwd en is één van de eerste kantoren zonder afscheidingen tussen de verschillende vloeren. 

DHV heeft haar kantoorgebouw duurzaam gerenoveerd om onder meer het energieverbruik drastisch te verlagen. Het energielabel gaat van G naar A. Dat levert volgens de organisatie een jaarlijkse besparing op van 100.000 euro op de energiekosten. De renovatie is in lijn met DHV’s beleid klimaatneutraal te zijn. Het bedrijf is zelf verantwoordelijk voor het integrale ontwerp en het projectmanagement van deze renovatie.

21-02-2011 8:21

Material Design houdt op 3 maart wederom de discussieavond 'De Beleving Van'. Deze keer is het thema schuim. Vanuit verschillende achtergronden zal schuim deze avond worden belicht.

De bijeenkomst vindt plaats bij in Kesteren bij het bedrijf Recticel, gespecialiseerd in polyurethaanschuim, zowel op het gebied van materiaal als van productieprocessen. 

Het programma van de bijeenkomst op 3 maart is als volgt:

16.30 uur : ontvangst
17.00 uur : rondleiding fabriek Recticel
18.00 uur: opening voorzitter Material Design,  Wim Poelman
18.05 uur: inleiding kunststofschuim
18.30 uur: inleiding metaalschuim, Rein van de Velde
19.00 uur: inleiding glas- en betonschuimen, Jacob Alkema
19.30 uur: pauze
20.00 uur: Paul Wilke, La Senza: ontwerpen met schuim
20.30 uur: discussie
21.30 uur: afsluiting                

19-02-2011 8:00

Dat geschiedenis een belangrijke plaats inneemt in onze moderne samenleving, blijkt duidelijk uit de exposities 'Hidden Heroes' en 'Matter of Time' in het Eindhovense Designhuis. Beide exposities zijn op zaterdag 12 februari onder grote belangstelling geopend door onder andere Marc Zehntner Director Management van Vitra Design Museum en Wendy Plomp initiatiefneemster en curator van Dutch Invertuals.

Directeur Hans Robertus van de organiserende Design Cooperation Brainport toonde zich er een gelukkig mens: “Beide tentoonstellingen zijn immers complementair aan elkaar. 'Hidden Heroes' van Vitra Design Museum ism Hi-Cone biedt het grote publiek een prachtige kijk in de geschiedenis van de ontwerpen van alledaagse producten. En in 'Matter of Time' hebben de ontwerpers van het collectief Dutch Invertuals de geschiedenis van 600 jaar oude balken van de fundering van de Woenselse Poort in Eindhoven prachtig ‘vertaald’ in nieuwe, hedendaagse ontwerpen.”

De exposities zijn tot en met 15 mei te zien in het Designhuis aan het Stadhuisplein 3 in Eindhoven. Daar is, eveneens tot en met 15 mei, de tentoonstelling Pioniers van Yksi Expo te zien.

16-02-2011 10:00

The Wall langs de A2 bij Utrecht, ontworpen door VVKH Architecten heeft de eerste editie van de MDG Architectuurprijs gewonnen. Projectarchitect Fons Verheijen nam de prijs tijdens de Bouwbeurs in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Bontenbal.

De MDG architectuurprijs is ingesteld om de kwaliteit te bevorderen van gebouwen waarbij dak en/of gevel voornamelijk uit metalen elementen bestaan. De prijs wordt uitgeloofd door de vereniging toeleveranciers metalen dak- en gevelmaterialen (MDG).

Voor de eerste editie van de prijs werden 22 projecten ingediend, verdeeld over de categorie Utiliteitsbouw en Woningbouw. Begin januari werden drie projecten genomineerd; VVKH maakte met twee genomineerde projecten (the Wall, Utrecht en le Carrefour) de meeste kans op de prijs. De derde nominatie ging naar popodium Tangrijn/de Vorstin van de Architekten Cie.

De prijs werd uiteindelijk dus gewonnen door The Wall in Utrecht. De jury was in het kader van dit project vooral te spreken over de uitvoering van de rode ‘walvishuid’. De vloeiende vorm, opgebouwd uit duizenden unieke panelen, glooit mee met de snelwegpassanten. “Controversieel is de oriëntatie van de gevelpanelen met open naden naar boven. Doordacht is echter het afwateringssysteem. Opdrachtgever, ontwerper en gevelbouwer tonen lef. Het gebouw bekent kleur en symboliseert dynamiek en duurzaamheid als symbiose tussen esthetica en productie. Een betere hybride is op de snelweg niet te vinden. En daarmee is dit project een accelerator voor de Nederlandse architectuur en de metalen gevelbranche”, meldt de jury.

13-02-2011 8:00

Een warme, sfeervolle en smaakvolle uitstraling. Enkele steekwoorden die volgens MVRO de nieuwe inrichting van Domino’s Pizza beschrijven. Domino’s Pizza geeft de nieuwe vestigingen, in samenwerking met bouwcoördinator MVRO, een eigentijdse uitstraling. Het resultaat is al te zien in de onlangs geopende vestiging in Harderwijk. In het eerste kwartaal van 2011 volgen naar verwachting nog eens zes nieuwe locaties.  

Makers van Retailomgevingen, MVRO voorziet elke nieuwe locatie van een vloer met houtmotief en per locatie is er minstens één muur bedekt met hoogwaardig natuursteen. "Luxe wandpanelen, een strak gestuct plafond en sfeervolle verlichting maken de nieuwe uitstraling van de pizzeria compleet", meldt MVRO. "Bestaande vestigingen die worden verbouwd, krijgen eveneens de nieuwe, eigentijdse uitstraling. Onder de naam Image Evolution kiest Domino’s Pizza voor een upgrade van het eigen winkelconcept ‘2020’."

In nauw overleg met de holding in Australië heeft Domino’s Pizza Netherlands BV de winkeluitstraling doorontwikkeld voor de Nederlandse markt. Bouwmanagementbureau MVRO is verantwoordelijk voor de doorvoering van deze uitstraling en de Nederlandse vestigingen. "Sinds 2007 heeft MVRO 25 vestigingen voorzien van de juiste uitstraling. De retailinrichter uit Zaltbommel is houder van het standaard bouwboek en was vanaf de start halverwege 2010 nauw betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe profilering."

“Voor het bouwen van een locatie van Domino’s Pizza staat drie weken, meer niet”, vertelt Robin Albersen, projectmanager bij MVRO. “We leveren elke locatie volledig ingericht op. Dit betekent dat de franchisenemer na drie weken direct aan de slag kan. De basis daarvoor ligt in een transparante en soepele samenwerking met Domino’s Pizza, maar ook met onze partners. Van Kessel Interieurprojecten uit Veghel weet bijvoorbeeld precies wat er wordt verwacht. Dat is snel en prettig samenwerken.”

Ook Dennis van Dalfsen, store construction & projectmanager bij Domino’s Pizza Netherlands BV, is zeer tevreden met het resultaat. “Dit is een prachtige uitwerking van ons concept. Het bezorgen van pizza’s blijft belangrijk voor Domino’s Pizza. Maar dankzij deze uitstraling hopen we meer bezoekers te verwelkomen in onze vestigingen. MVRO heeft onze wensen, door kritisch en eerlijk mee te denken, uitstekend vertaald.”

12-02-2011 8:00

Donderdag 10 februari 2011 is de officiële start bouw gevierd van de nieuwe universitaire Liberal Arts and Sciences bacheloropleiding van het Amsterdam University College. De faculteit is ontworpen door Mecanoo architecten uit Delft in opdracht van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Het nieuwe gebouw komt in Science Park Amsterdam, het internationale bèta-kenniscentrum in de Watergraafsmeer, en wordt in 2012 opgeleverd. Het Amsterdam University College is een inspirerend en duurzaam gebouw van 6000 vierkante meter voor internationale studenten en hun docenten. Het is een plek waar de studenten leren, debatteren, samenwerken en ontspannen, een huis waar talenten, ideeën en ambities samenkomen.

Vanuit de stad en vanaf het nieuwe treinstation vormt de nieuwbouw, samen met de monumentale Anna Hoeve, de entree naar het Science Park. Het kenmerkende zigzaggende dak geeft een sterke identiteit aan de nieuwe huisvesting van het Amsterdam University College. De opvallende gevels zijn gemaakt van cortenstaal en geven het gebouw een robuuste en tegelijkertijd vriendelijke uitstraling.

De faculteit biedt een prettige leeromgeving met veel daglicht dat naar binnen valt via drie langwerpige vides. De vides bieden zicht op de verschillende verdiepingen en zijn samen met de brede trappen in de centrale hal belangrijke ontmoetingsplekken voor studenten en docenten.

Het geknikte dak creëert een zolder waar de meer geborgen, rustige studieplekken en de bibliotheek liggen. In het duurzame, compacte gebouw wordt gebruik gemaakt van onder andere warmte-koude opslag en betonkernactivering. De mossedum dakbedekking zorgt niet alleen voor isolatie maar functioneert ook als waterberging

10-02-2011 15:10


Hermitage Amsterdam is de winnaar van De Nederlandse Bouwprijs 2011 in de categorie Gebouwen. Het museum is gevestigd in de Amstelhof, een voormalig verpleeghuis dat 3 jaar geleden grondig verbouwd werd door architect Hans van Heeswijk. De prijs is woensdagavond 9 februari in Utrecht uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw door drs. Karla Peijs aan architect Hans van Heeswijk en directeur van de Hermitage Ernst W. Veen.

Tussen juni 2007 en juni 2009 vond een metamorfose plaats aan de Amstel; verpleeghuis Amstelhof veranderde in een hedendaags museum, Hermitage Amsterdam. De jury vindt het contrast tussen de historie van het verpleeghuis en de nieuwe bestemming erg bijzonder. De oude structuur is nog steeds herkenbaar en de integratie van de nieuwe elementen is met zorg en liefde uitgevoerd. De Hermitage past heel goed in de ongelooflijk rijke context van de stad en is met zorg daarop aangesloten. Door de terughoudendheid van de detaillering is het oorspronkelijke gebouw met respect behandeld. Alle zintuigen worden geprikkeld. Het binnenkomen door de oude ossenpoort en de fraaie binnentuin is al bijzonder, stelt de jury. Het niveau van de straat is zelfs verlaagd om via de poort gelijkvloers het binnenterrein te kunnen betreden.

De renovatie is bovendien een succesvolle samenwerking tussen de architect, de interieurarchitect en de landschapsarchitect. De goede samenwerking van alle betrokkenen heeft geleid tot een met zorg en liefde gebouwd project. Dat kun je volgens de jury duidelijk zien. Het resultaat getuigt ook van excellent opdrachtgeverschap. De jury prijst dat het project binnen budget en binnen de planning is uitgevoerd; een waardevolle en unieke prestatie.

Winnaar: Hans van Heeswijk architecten in samenwerking met Stichting Hermitage aan de Amstel, Merkx+Girod Architecten, Michael van Gessel en Bouwbedrijf M.J. De Nijs en Zonen.

Overigens ging ook architect Paul de Ruiter met een prijs naar huis. Zijn 'TransPort kreeg de prijs in de categorie 'Duurzaam integraal ontwerpen, bouwen, gebruiken en onderhouden'. Architectenbureau Paul de Ruiter heeft een nieuw hoofdkantoor voor transavia.com en Martinair ontworpen; TransPort. Het is een modern kantoorgebouw voor het nieuwe werken. Het ontwerp laat zien hoe een gebouw kan bijdragen aan de communicatie van een bedrijf met haar omgeving.

"De jury is van mening dat TransPort een soort vanzelfsprekendheid uitstraalt. Het gebouw scoort hoog op de drie P’s (People, Planet, Profit) en kenmerkt zich door een hoge integrale kwaliteit. Verder wordt er gebruik gemaakt van hele moderne technieken, maar wel in combinatie met traditionele, nu voor handen zijnde, materialen. De jury vindt dat de wijze waarop dit project is benaderd leerstof zou moeten zijn in de huidige beroepspraktijk en in het onderwijs dat gegeven wordt op technische universiteiten en hogescholen."

10-02-2011 8:52

Tijdens het drukbezochte rondetafelgesprek op de Bouwbeurs in Utrecht stond op 8 februari ‘de toekomst van keurmerken in Nederland’ centraal. Zo waren onder meer Ed Nijpels (Raad voor Accreditatie), Henry Meijdam (voorzitter Stichting KOMO), Joop Petit (Satijnplus Architecten) en Armand Landman (adjunct-hoofdredacteur Cobouw) verwikkeld in een verhitte discussie waarin alle voordelen van een betrouwbaar keurmerk in de bouw naar voren zijn gekomen. De voornaamste reden die hieraan ten grondslag ligt: vergroot het vertrouwen bij gebouweigenaren én alle schakels in de bouwketen. Van leveranciers tot ontwerpers, verwerkers en de uiteindelijke eigenaar/gebruiker.

De toegevoegde waarde van certificering in de bouw werd op deze middag nogmaals benadrukt: het is sneller dan de wetgeving, innovatief, flexibeler en de kennis uit de markt kan beter worden benut. Door de terugtrekkende rol van de overheid als een belangrijke en controlerende partij in het bouwproces ontstaat er een gat dat opgevangen dient te worden. KOMO kan de vooraanstaande rol in het certificeringsproces vervullen: de organisatie heeft in de afgelopen 50 jaar een goede reputatie weten op te bouwen en voldoet aan de eisen van gebouweigenaren en de gehele bouwketen. Met de juiste certificering weet je als voorschrijver, toezichthouder en afnemer namelijk exact waar je aan toe bent, wat een verhoogde mate van vertrouwen met zich meeneemt. Een keurmerk dient onafhankelijk te zijn en door de Raad voor Accreditatie te zijn geaccrediteerd. Veel keurmerken en erkenningsregelingen voldoen niet aan deze basisvoorwaarden voor betrouwbaarheid maar het collectieve KOMO-keurmerk vanzelfsprekend wel. Een keurmerk moet toegevoegde waarde bieden. Dit betekent een integrale aanpak van de kwaliteit van producten, processen, systemen en diensten tot complete bouwwerken. KOMO voldoet aan deze integrale aanpak waarmee de efficiency tijdens het bouwproces wordt vergroot, de faalkosten verlagen en uiteindelijk het consumentenvertrouwen toeneemt. “Gecertificeerde gebouwen zijn de toekomst”, concludeert Nijpels.

Juist door deze aanpak onderscheidt KOMO zich ten opzichte van onder meer het CE-label. Alle discussieleden en aanwezigen waren het er roerend over eens dat het CE-label niet meer dan een ‘schijnkeurmerk’ is. Henry Meijdam licht toe: “Dit label zegt namelijk niets over de kwaliteit van het eindproduct in zijn toepassing, maar regelt slechts dat de door de producent gedeclareerde productspecificaties volgens de Europese procedures worden gecommuniceerd. Het is een gestandardiseerde fabrikant-eigen-verklaring voor producten. De voor Nederland gewenste kwaliteit is niet geborgd. KOMO ‘nieuwe stijl’ biedt door zijn integrale aanpak die toevoegde waarde die de bouwketen nodig heeft. De Nederlandse overheid en politiek moeten onderkennen dat de toegevoegde waarde van het CE-label zeer beperkt is. De gewenste deregulering zoals vastgelegd in het rapport van de commissie kan niet zonder het sterke KOMO."

Ook Freek Schipper van Allianz Global Corporate Speciality én een van de tafelgasten tijdens de discussie bejubelt vanuit verzekeringstechnisch oogpunt een eenduidig, onafhankelijk en betrouwbaar keurmerk: “Als wij weten dat bijvoorbeeld het hang- en sluitwerk in een woning voldoet aan een kwaliteitsniveau en er een gedegen certificering aan is verbonden, zal dit onder meer tot een lagere premie bij onze klanten leiden. De voordelen van een gedegen en uniforme certificering zijn in mijn optiek legio.”

Tijdens de Bouwbeurs op de Jaarbeurs in Utrecht heeft KOMO ook haar nieuwe website en huisstijl gelanceerd. De site www.komo.nl is voor iedereen in de bouwwereld een informatiebron op het gebied van certificering binnen de bouw. De vernieuwde site en huisstijl passen binnen de revitalisering die KOMO eind vorig jaar heeft ingezet om zich meer nadrukkelijk als marktleider in gecertificeerde bouwkwaliteit te presenteren.
 

09-02-2011 8:00

Materiaal-leverancier DuPont kondigt de zesde editie aan van 'Changing the face', een internationale open-ideeënwedstrijd. Dit in samenwerking met de Vereniging van Russische Architecten, het Royal Institute of British Architects, het YEM Building Information Center, Architizer.com en Karo Film.

Het doel van de wedstrijd is de façade van het bestaande gebouw te herontwerpen, niet om vergane glorie opnieuw tot leven te wekken maar om een mijlpaal te creëren voor de toekomst.

"Het nieuwe ontwerp voor de Pushkinsky-bioscoop is een kans om deze filmzaal een ontwerp te geven waardoor hij zijn terechte plaats in het centrum van het Russische cultuurleven kan opeisen", aldus DuPont. "Het laat eveneens toe opnieuw te bedenken hoe de bioscoop in interactie treedt met het publiek vanuit zijn prominente plaats op het Poesjkinplein."

De wedstrijd wil aantonen dat het veranderen van de voorgevels van gebouwen die ooit een grote uitstraling hadden, geen oppervlakkige aanpassing is, maar een wijziging die deze landmarks dramatisch kunnen revitaliseren en de dynamiek van de openbare ruimte verandert. Het concept werd voor het eerst voorgesteld in 2008, in een workshop gewijd aan het Colosseum van Rome en werd later verder ontwikkeld in Boekarest, Praag, Zagreb en Athene. In elke stad werden architecten gevraagd te werken met een controversieel openbaar gebouw geselecteerd door DuPont in samenwerking met lokale instellingen.

"De architecten dienen zonder vooroordelen of terughoudendheid een nieuwe façade te creëren voor de Pushkinsky-bioscoop, daarbij gebruikmakend van moderne architecturale oplossingen binnen het originele, historische kader van het gebouw." De enige voorwaarde die de organisatoren stellen, is het gebruik van minstens één van de DuPont-materialen.

Alle projecten worden geëvalueerd door een internationale jury: Andrey V. Bokov, hoofd van de Vereniging van Russische Architecten; Sergey A. Skuratov, architect ‘Sergey Skuratov Architects’; Aleksey Uchitel, filmregisseur; Kerem Erginoğlu, architect ‘Erginoğlu&Çalışlar Architects’; Corrado Tibaldi, architect, DuPont Building Innovations; Matthias Hollwich, architect-winnaar CTF 2010; Marc Kushner, architect-winnaar CTF 2010.

Het prijzengeld zou een stimulans kunnen zijn om mee te doen. De winnaar ontvangt namelijk 10.000 euro. Voor de nummer twee is er 5.000 euro beschikbaar en de derde plaats wordt beloond met 3.000 euro. Meer informatie is beschikbaar op www.changingtheface.com.

07-02-2011 8:00

De zesde designtriënnale 'Belgium is Design. Design for Mankind', een initiatief van Design Vlaanderen, werd uitgenodigd om deel te nemen aan het tentoonstellingsprogramma georganiseerd ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van de culturele industriële site Grand-Hornu. Dat meldt de organisatie Design Vlaanderen. De Triënnale vindt plaats tot en met 13 maart 2011.

Thema van deze zesde designtriënnale is het maatschappelijke belang van design in België. De tentoonstelling brengt geen inventaris en toont niet de nieuwste producten, maar onderzoekt hoe design via zijn impact op de fundamentele behoeftes van de mens, de levenswijze van die mens, wij dus, kan beïnvloeden. Begrippen als 'service design', 'social design' en 'user-centered-design' zijn aan de orde, evenals duurzaamheid en levenskwaliteit.Voor de scenografie van de zesde triënnale werd de bekende ontwerper Stefan Schöning, designer van het jaar in 2008, aangezocht. Ter gelegenheid van deze editie wordt verder een rijkelijk geïllustreerd boek uitgegeven door Stichting Kunstboek, prachtig vormgegeven door graficus Raf Thienpont, met tal van essays en productbeschrijvingen.

"Alle geselecteerde designers en designstudio's die de honderd getoonde producten ontwierpen, zijn gevestigd in België", aldus Design Vlaanderen. "We kenden die producten een, in onze visie, belangrijke menselijke waarde toe, waarvoor we er tien definieerden. De 10 waarden verwijzen naar essentiële behoeftes bij de mens: emotie, milieubewustzijn, efficiëntie, gebruiksgemak, intimiteit, spel, mobiliteit, veiligheid, traditie en samenleven."

05-02-2011 13:58

De tiende editie van de uitgave 'Architectuur' van Holonite toont vier projecten waarin op grote schaal elementen van gegoten composietsteen zijn toegepast. Het boekje biedt een verrassende kijk op het levendige gevelbeeld van vier totaal verschillende projecten in Nederland. De uitgave kan gratis worden aangevraagd bij Holonite.


'Architectuur 10' is gratis aan te vragen bij Holonite.

De bouwkundige problemen van 174 woningen en tien bedrijfsruimten van woningcomplex Bickerseiland in Amsterdam zijn opgelost mede dankzij de toepassing van composiet in kolommen, gevelbanden en dakranden.

In de wijk Fascinatio in Capelle aan den IJssel zijn 73 huurwoningen voorzien van Holonite raamdorpels. Voor de bewoners een onderhoudsarme oplossing met robuust uiterlijk.

In het herstructureringsplan van de Uitvindersbuurt in Ede maakt gegoten composiet deel uit van de renovatie van 136 woningen. De sfeer van architect Dudok komt tot in detail tot leven met muurafdekkers, raamdorpels, raamdagstukken en spekbanden van composiet.

In Almere Poort zijn dagstukken van composiet aangebracht in huurwoningen, bedrijfsruimten en koopwoningen over vijftien woonlagen. Een fraai contrast is ontstaan door de combinatie van een bijzondere baksteen en witte dagstukken van Holonite.

Gegoten composietsteen biedt grote vrijheid in vorm, kleur en textuur. Het is geschikt voor gebruik buiten, is waterdicht en vorstbestendig. Composiet is uiterst duurzaam en levenslang kleurecht door de hoogwaardige mineralen en de door-en-door pigmentatie. Het heeft een hoog zelfreinigend vermogen, want de compactheid en structuur bieden geen voedingsbodem voor vuil en groene aanslag.

Holonite (sinds 1969) is gedreven om mooie toepassingen van composiet te realiseren. Door de innovatiedrang die bij Holonite centraal staat, is het een uitdaging om telkens nieuwe toepassingsmogelijkheden op het gebied van gegoten composietsteen te creëren. 'Architectuur 10' is aan te vragen via info@holonite.nl en ook online in te zien op www.holonite.nl.
 

03-02-2011 8:00

Voor de liefhebber is het smullen: de fotoserie van oude interieurs die het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) nu op internet heeft gezet. Het betreft beelden uit de jaren 20 en 30.

De collectie werd onder andere getoond op de Wereldtentoonstellingen in Parijs en Brussel. De foto's waren bedoeld om een ideaalbeeld te scheppen en de artistieke en esthetische verschijningsvorm van architectuur te benadrukken.

De fotoserie is te zien via http://www.flickr.com/photos/nai_collection/sets/72157623933248917/show/

 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >