Nieuws


30-12-2011 2:00

Maandag 12 december 2011 is de officiële start gevierd van de bouw van de nieuwe vestiging van Christelijke Scholengemeenschap Calvijn in Barendrecht, ontworpen door Mecanoo architecten. De 9.000 vierkante meter tellende vestiging Calvijn Groene Hart biedt onderwijs aan ongeveer twaalfhonderdvijftig leerlingen op mavo-, havo- en vwo-niveau. Het schoolgebouw wordt begin 2013 in gebruik genomen.  Calvijn Groene Hart ligt in het plangebied Lagewei-Vrouwenpolder, grenzend aan de randweg en met uitzicht over de Zuidpolder. De locatie is door de snelle groei rommelig en stenig geworden. De groene campus van Calvijn Groene Hart met sportvelden, schoolpleinen en groen brengt hier verandering in. Prominent aan het begin van de campus heet de school bezoekers welkom en vormt samen met het Dalton Lyceum en de sportvoorziening het hart van de nieuwe wijk.

De school heeft een uitnodigende uitstraling met veel glas en bijzonder metselwerk. De speelse compositie van grote en kleine ramen met hier en daar een langgerekt raam geeft het gebouw identiteit. In de school zorgen de houten wanden en kozijnen voor een warme sfeer. Drie gebouwvleugels creëren een driehoekig middengebied met verspringende vides en daglicht van boven. Splitlevel trappen met tribunes en steektrappen cirkelen rond de vides en maken verschillende routes mogelijk. Het centrale hart springt eruit met haar oranje kleur en is vanuit alle onderwijsteams een oriëntatiepunt.Mecanoo architecten is een internationaal opererend bureau voor architectuur, stedenbouw, landschap en interieur en wordt geleid door architect/creatief directeur Francine Houben. Het bureau heeft veel scholen ontworpen, waaronder het Sterrencollege in Haarlem (2011) en het Da Vinci College in Dordrecht (2007). Momenteel werkt Mecanoo aan onder meer het Amsterdam University College, Fontys Sporthogeschool in Eindhoven en ROC Noorderpoort in Stadskanaal.
 

30-12-2011 2:00

MBO-leerlingen van HMC Amsterdam (ook wel bekend als het Hout- en Meubileringscollege) hebben de afgelopen maanden gewerkt aan een inrichtingsplan voor Zorgboerderij de Kloostertuin in Haastrecht. In korte tijd hebben tweedejaars leerlingen die de opleiding Interieuradviseur volgen een ontwerp gemaakt voor de keuken en woonkamer met serre waarin veelal praktische en veilige toepassingen zijn verwerkt met daarnaast aandacht voor trends en ontwikkelingen.

De reden om te kiezen voor veilige en praktische toepassingen is dat de doelgroep van de zorgboerderij personen zijn met dementie en de ziekte van alzheimer. Zo moet er bijvoorbeeld praktisch voldoende ruimte zijn voor het toelaten van rolstoelen en rollators.

De leerlingen hebben deze opdracht vorm weten te geven door deel te nemen in een denktank bestaande uit de opdrachtgever, tevens eigenaar van de zorgboerderij, docenten en de projectcoördinator van het HMC. Vanuit dit overleg hebben de leerlingen op locatie onderzoek gedaan ten behoeve van de doelgroep. Daarbij is onder andere gekeken naar kleurgebruik, veiligheid, verlichting, belevingswereld en toepassingsmogelijkheden en dit is vertaald naar een visuele voorstelling in tekeningen en toegepaste materialen.

Op basis van deze visuele voorstelling tijdens het laatste klantgesprek is de keuze van de zorgboerderij gevallen op het ontwerp van het ontwerpteam bestaande uit de leerlingen Dana, Ludmilla en Michelle. Zij hadden het programma van eisen volledig verwerkt in het ontwerp en de keuze en onderbouwing van de toegepaste kleuren hierbij waren het meest aansprekend. De zorgboerderij gaat nu over tot uitvoering van dit inrichtingsplan.

Het HMC, ook wel bekend als het Hout- en Meubileringscollege, is sinds 1929 de enige MBO vakschool, waar alle opleidingen met hout, meubel of interieur te maken hebben, met onderwijslocaties in Amsterdam en Rotterdam. Door middel van professionele docenten en intensieve contacten met het bedrijfsleven worden de leerlingen opgeleid voor een beroep in de praktijk. Naast het regulier onderwijs, verzorgt het HMC ook na-, her-, en bijscholing voor mensen die al in de branches  werkzaam zijn en diverse praktijkcursussen en deeltijdopleidingen.
 

29-12-2011 17:31

Het Zuiderzeemuseum presenteert met de tentoonstelling Bezeten van stoelen het werk van Richard Hutten, één van Nederlands meest succesvolle ontwerpers van dit moment. De presentatie toont verschillende generaties stoelen die als inspiratie dienden voor Richard Hutten. Daarbij is er specifiek aandacht voor de ontstaansgeschiedenis van de door Hutten speciaal voor het museum ontworpen Zuiderzeestoel. Het prototype van de Zuiderzeestoel werd op Object Rotterdam 2011 voor het eerst getoond.In de zalen zijn ook stoelen van onder andere Arne Jacobsen, Gerrit Rietveld en H.P. Berlage te zien. Een combinatie van stoelen, prototypes en schetsen biedt designliefhebbers en museumkenners de mogelijkheid het ontwerpproces van Richard Hutten van dichtbij te bekijken. De tentoonstelling is onderdeel van het beleid van het Zuiderzeemuseum om jaarlijks opdrachten te geven aan hedendaagse ontwerpers die gebruikmaken van oude ambachtstechnieken.

Richard Hutten (1967) studeerde af in 1991 aan de Design Academy in Eindhoven. Hij ontwierp als examenproject het ‘Tafelconcept’ en verwierf hiervoor internationale erkenning. Het concept bestond uit verschillende tafels, basaal van vorm en variërend in schaal. Hierdoor had het vele woonfuncties. Het concept was vernieuwend en markeerde het begin van de carrière van Richard Hutten.
Hutten is gefascineerd door het ambachtelijke proces, wat leidt tot vernieuwende technieken. Eén van deze technieken is dat hij niet de stoel ontwerpt, maar de mal. De stoel is slechts een afgeleide. Hij geeft objecten vaak meerdere functies. Zo heeft hij al eens een skippybal ontworpen, die in een handomdraai tot een wandlamp kon worden omgetoverd.

Zijn stukken worden zowel nationaal als internationaal getoond. Permanente ontwerpen van hem staan in het Centraal Museum Utrecht, het Stedelijk Museum van Moderne kunst in Amsterdam en het San Francisco Modern Art Museum. Richard Hutten is één van de belangrijkste exponenten van Droog Design, waarbij hij vanaf het begin in 1993 betrokken is.
 

22-12-2011 1:30

De Amerikaanse landschapsarchitect Jessica Bridger heeft met haar onderzoeksvoorstel ‘Purchasing Power and Spatial Consequences: A 21st Century Mashup’ de Bakema Fellowship 2011/2012 gewonnen. In het onderzoek zal ze economische data combineren met ruimtelijke analyse.

Purchasing power of koopkracht is de maat voor de waarde van een som geld en geeft aan welke hoeveelheid goederen of diensten ervoor gekocht kan worden. Ze geldt als een graadmeter voor levenskwaliteit. Het onderzoek van Bridger stelt de vraag welke ruimtelijke condities schuilgaan achter deze economische data. Wat zijn bijvoorbeeld de ruimtelijke kwaliteiten van een gemiddeld appartement in Amsterdam vergeleken met die van een soortgelijk appartement in Berlijn?

Het bestuur van de Jaap Bakema Foundation heeft het voorstel van Bridger geselecteerd uit 62 inzendingen, afkomstig uit Europa, Noord- en Zuid-Amerika, het Midden Oosten en het Verre Oosten. In een tijd van economische onzekerheid, stelt haar onderzoek vragen bij de relatie tussen de economische discipline en het ruimtegebruik in Europese steden. Het bestuur waardeert de potentie die dit onderzoek heeft om tot een alternatieve blik op de gebouwde omgeving te komen door complementaire kennisgebieden te combineren.

Jessica Bridger is ontwerper, schrijver en redacteur, werkend vanuit Boston en München. In 2005 haalde ze haar Bachelor of Arts bij het Sarah Lawrence College in New York. Zo'n 2 jaar later richtte ze Very Mercenary op, een onafhankelijk bureau voor werk in de kunst, cultuur en architectuur. Daarnaast behaalde ze in 2009 haar Master of Landscape Architecture aan de Harvard University Graduate School of Design. Sinds 2011 is ze bovendien redacteur bij ‘Topos: The International Review of Landscape Architecture and Urban Design’.

In 2012 zal het door de Jaap Bakema Foundation ondersteunde onderzoek van Bridger leiden tot een presentatie in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam en een publicatie in het tijdschrift ‘A10 new European architecture’.

De Jaap Bakema Fellowship is een beurs van 10.000 euro voor onderzoek op het snijvlak van architectuur, techniek en samenleving, dat nieuwe perspectieven kan openen op ontwerp, gebruik en perceptie van de gebouwde omgeving.
 

20-12-2011 9:45

MBO-leerlingen van HMC Rotterdam (ook wel bekend als het Hout- en Meubileringscollege) hebben de afgelopen maanden gewerkt aan een bijzondere opdracht in samenwerking met de Rotterdamse Kunsthal. In korte tijd hebben vierdejaars leerlingen die de opleiding Meubelmaken volgen een ontwerp gemaakt voor educatiemeubilair en dit vervolgens ook uitgevoerd. Leerlingen van de opleiding Interieuradviseur hebben een herinrichtingsplan gemaakt voor de winkel van het museum.

Deze opdracht is voortgekomen uit een vraag van de Kunsthal omdat het huidige educatiemeubilair aan vervanging toe was en er in de Kunsthalwinkel behoefte was aan meer ruimte. De ambitie was om tot een ontwerp te komen voor het educatiemeubilair, dat bestaat uit een kindertafel/-meubel met stoelen, dat gemakkelijk te verplaatsen moet zijn, tegen een stootje moet kunnen en kindvriendelijk is en past bij het gebouw. Het inrichtingsplan voor de Kunsthalwinkel moest meer ruimte opleveren waarin ook nieuwe meubels en displays zoals een kaartenmuur, een opruimsysteem en vitrines zijn geïntegreerd.

De leerlingen hebben deze opdracht vorm weten te geven door deel te nemen in een denktank bestaande uit de medewerker educatie en hoofd technische dienst van de Kunsthal, de exploitant van de Kunsthalwinkel, docenten en projectcoördinator van het HMC. Vanuit dit overleg hebben de leerlingen prototypes van het meubilair en een maquette van de nieuwe winkel gemaakt. Op basis van deze visuele voorstelling heeft de Kunsthal het besluit genomen om over te gaan tot uitvoering van het educatiemeubilair. Voor de uitvoering van het herinrichtingsplan van de winkel zoekt de Kunsthal nog enkele financiers. 

20-12-2011 8:55

Onlangs werd in het Stadhuis de winnaar bekend gemaakt van de ontwerpwedstrijd ‘Challenging the WMO’ (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Deze wedstrijd, gestart in juli 2011 en uitgeschreven door Capital D in opdracht van de gemeente Eindhoven, daagde ontwerpers uit om een concept te ontwikkelen dat WMO-cliënten in staat stelt om meer zelfstandig voorzieningen op maat te kunnen organiseren.  Winnaars waren Fiona van de Geijn en Joop van de Geijn met hun concept ‘Welbehagen met Ondersteuning’. Ze winnen daarmee 10.000 euro, te gebruiken voor het verder ontwikkelen van het proces.

 

In aanwezigheid van zo’n vijftig personen maakten wethouders Lenie Scholten en Mary-Ann Schreurs, samen met Hans Robertus, directeur Dutch Design Week en Capital D, de winnaar bekend van de ontwerpwedstrijd. Voor de eindstrijd waren drie genomineerden: ‘Welbehagen met Ondersteuning’ van Fiona en Joop van de Geijn; ‘Compassie’ van Michael Höhne, Niko van Meurs en Loreto Pizaro; en ‘Zelfzorgpeiler’ van Miriam te Water Mulder.

 

Fiona en Joop van de Geijn hebben vanuit hun ervaring met hun activiteitencentrum te Eindhoven gezocht naar oplossingen die inderdaad uitdagend zijn voor de WMO. Daartoe hebben zij vooral samenwerking gezocht en informatie verzameld bij overheden in het algemeen en bij de gemeente Eindhoven in het bijzonder. Een eerste reactie van de winnaars: “We vonden het heel spannend, omdat er drie heel verschillende plannen lagen en omdat het uitgangspunt was om het concept te implementeren. Ons concept is namelijk vrij uitgebreid. Daarom zijn we erg blij dat de jury en de gemeente voor ons project hebben gekozen. We hebben veel ervaring met ons concept en kijken ernaar uit om dit samen met de gemeente te realiseren.”

 

Startpunt was de aanvrager van de WMO, en niet zozeer de aanbiedende instanties. Hiermee hebben beide duidelijk de vraag achter de aanvraag onderzocht. In de aanpak naar een oplossing gaan ze uit van de sterkte van het individu; door training zelfredzaam worden en dat ook zo lang mogelijk blijven. Idee is om nieuwe activiteitencentra te openen op diverse plaatsen in de stad, die ook dienst zouden kunnen doen voor bijvoorbeeld uitgifte van hulpmiddelen. De rijke ervaring met het helpen van mensen; de simpele, haalbare uitvoering van hun plan; en bovenal het enthousiasme deed de jury besluiten om aan dit duo de eerste prijs uit te reiken.

 

Volgens Hans Robertus, voorzitter van de jury, toont deze wedstrijd hoe de in deze stad en regio aanwezige ontwerpkennis en –kracht oplossingen kunnen leveren voor een maatschappelijk vraagstuk. De ontwerpers hebben duidelijk de toegevoegde waarde van design laten zien door de werkelijke behoefte (de vraag achter de vraag) te vertalen naar innovatieve instrumenten. Advies van de jury is wel om de uitwerking van het plan nadrukkelijk samen met de gemeente uit te werken, om succes te verzekeren. Lenie Scholten: “Het mooie van het winnende concept is dat het er vanuit wordt gegaan dat een fysieke beperking niet statisch is, maar beïnvloedbaar”.

 

De gemeente Eindhoven wil cliënten van de WMO beter van dienst zijn en waar de WMO zich nu vooral op zorg en een standaard aanbod richt, zal het zich in de toekomst meer moeten richten op participatie van burgers en hun specifieke behoeftes. Wethouder Mary-Ann Schreurs: “Belangrijk is om je te realiseren dat het niet om de zorg gaat. Het doel is dat mensen hun eigen leven kunnen leiden.” Om deze kanteling te kunnen maken heeft de gemeente Eindhoven de hulp ingeroepen van ontwerpers in de Brainport regio Eindhoven. De wens van de gemeente is om een instrument te ontwikkelen dat burgers prikkelt om eerst na te denken over wat zij op dit gebied nog zelf, of in hun directe omgeving kunnen organiseren en realiseren door middel van bijvoorbeeld hun sociale netwerk of de informele zorg, om daarna hun specifieke zorgbehoefte te kunnen formuleren aan de gemeente.

 

Misha Hofman, jurylid en ervaringsdeskundige; “De grootste challenge begint eigenlijk nu, maar dan voor de WMO. Nu worden zij uitgedaagd om het winnende concept binnen hun beleid te gaan toepassen. We blijven het proces dan ook uiteraard volgen.”

20-12-2011 8:00

De Ripperda kazerne in Haarlem heeft de Publieksprijs van de Lieven de Keypenning 2011 gewonnen. Dit project is een ontwerp van AWG architecten uit Antwerpen. Aanbieder Metaglas plaatste verschillende producten in dit project.

Uit de vele projecten die de afgelopen vijf jaar in Haarlem zijn gerealiseerd, zijn door de jury 10 werken geselecteerd voor de Lieven de Keypenning 2011. Meer dan 900 inwoners van de stad hebben via internet een stem uitgebracht op deze genomineerde projecten.

De Ripperda, een ontwerp van AWG architecten uit Antwerpen, werd met ruime voorsprong verkozen tot favoriete project in Haarlem. De prijs werd dan ook met veel plezier in ontvangst genomen door AWG architecten.

De transformatie van de voormalige Ripperda kazerne omvat monumentale gebouwen die gerenoveerd zijn tot appartementen en woningen én de nieuwbouw van woningen op het terrein. Metaglas plaatste in dit project verschillende Methermo-producten: "Zeer slanke ramen en deuren met aluminium profielen. Daarnaast is er balkonbeglazing geplaatst, zodat bewoners het hele jaar door van hun balkon kunnen genieten. Total Glas achterzetramen zorgen ervoor dat tocht en koudeval in de monumentale gebouwen verdwijnen terwijl de enkelglas ramen behouden blijven. De isolatie verbetert dankzij achterzetramen aanzienlijk."

De Lieven de Keypenning is een onderscheiding van de gemeente Haarlem voor een organisatie of persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van monumentenzorg, architectuur of stedenbouw. Dit jaar stond het thema stedenbouw/openbare ruimte centraal.

20-12-2011 8:00

In Berlijn vond recentelijk een clash der giganten plaats. Rem Koolhaas ging in discussie met de Duitse filosoof Peter Sloterdijk.

Het leverde een (voor de liefhebber)  prachtig schouwspel op vol met verbale vergezichten en interessante terzijdes. Het gehele debat is hier te zien.

De bijeenkomst vond plaats in de door Rem Koolhaas ontworpen Nederlandse Ambassade in Berlijn en werd georganiseerd door het ANCB, een in Berlijn gevestigde denktank op het gebied van stedenbouw en architectuur.

16-12-2011 10:31

Moooi begint 2012 met een nieuwe permanente tentoonstelling in Design Post in Keulen.  Bezoekers van de IMM, die van 16 tot 22 januari plaatsvindt, kunnen dus de gelegenheid te baat nemen om ook de laatste nieuwtjes van Moooi te bekijken. Design Post ligt immers vlak naast het Keulse beurscomplex.

Na een paar jaar keert Moooi dus terug naar Design Post, die het hele jaar door geopend is. Naar eigen zeggen gaat het om 160 vierkante meter met ‘een sprankelende presentatie, waar een combinatie van nieuwe designs en iconische werken te zien zal zijn’. Te denken valt aan Raimond door Raimond Puts, Heracleum van Bertjan Pot en Mistral door Moooi Works. Maar ook de Gothic Chair van Studio Job, de Extension Chair van Sjoerd Vroonland en de Woood desk van Marcel Wanders zijn te zien in Design Post, net als de Smoke series van Maarten Baas en de Paper series van Studio Job. Ook qua verlichting en vloerbedekking komt de bezoeker aan zijn trekken met onder meer de Miyake van Arihiro Miyake, Random light van Bertjan Pot, Boutique covers door Marcel Wanders en tapijten van Studio Job & Marcel Wanders.

13-12-2011 9:45

Ontwerper Gijs Bakker heeft de Sanoma Woon Awards de Oeuvreprijs 2011 gewonnen. Awards gingen ook naar: Piet Hein Eek (Beste Woonprofessional), de Hay Collection van Scholten en Baijings (Beste Woonproduct), Floris Hovers (Jong Designtalent), Gispen (Beste stand Woonbeurs Amsterdam) en Flinders (Beste Woonwebshop). Ikea en Eijerkamp werden gekozen tot Beste Woonwinkels. De Award voor Beste Wooncampagne ging naar Ligne Roset.

De Sanoma Woon Awards 2011 werden uitgereikt door Humberto Tan tijdens een spectaculaire show in ‘De Overkant’ in Amsterdam-Noord. Aanwezig waren 300 woonprofessionals onder wie grote namen uit de woonwereld. De Woon Awards zijn jaarlijkse prijzen van Sanoma Media voor bijzondere mensen, producten en prestaties in de woonbranche. Ze worden toegekend door vakjury’s, alleen de Beste Woonwinkels worden gekozen door het publiek.

Gijs Bakker is het boegbeeld van designstichting Droog Design en zonder Droog Design zou de belangstelling voor het Nederlands ontwerp wereldwijd lang niet zo groot zijn. Bakker heeft ook Nederlands sieraden internationaal op de kaart gezet. Tussen de promotiewerkzaamheden door vindt Bakker nog altijd tijd om accessoires, meubilair, interieur, publieke ruimten en tentoonstellingen te ontwerpen. Zijn werk is onder meer terug te vinden in de collecties van Hema, Artifort, Royal VKB en Castelijn. Sinds 2009 is hij creatief directeur van Yii, een Taiwanees designlabel waarin ambacht en design optimaal samengaan.

Beste Woonprofessional: Piet Hein Eek
Piet Hein Eek is al een sterk merk, maar afgelopen jaar is hij er met de opening van zijn ‘eigen wereld’ op bedrijventerrein Strijp R in Eindhoven in geslaagd zichzelf opnieuw uit te vinden. Hij is niet alleen designer maar ook ondernemer en visionair. “Het is van deze tijd om te laten zien hoe iets gemaakt wordt,” zegt Eek zelf.

Beste Woonproduct: De Hay Collection
Onderscheidend door oorspronkelijkheid en zeggingskracht. Functioneel en toegankelijk voor een breed publiek. Daar voldoet zeker de Hay Collection van ontwerpersduo Scholten en Baijings aan. Een textielcollectie met opvallende grafische prints.

Jong Designtalent: Floris  Hovers
In zijn werk spelen bijzondere constructies regelmatig een rol. Daarbij heeft Hovers oog voor het milieu. In zijn ontwerpen zijn materialen die meestal verborgen worden juist wél te zien. Zijn werk is niet alleen authentiek en inventief, er spreekt ook bevlogenheid uit. En dat is misschien wel de belangrijkste reden waarom de jury Floris Hovers dit jaar heeft aangewezen als Designtalent.

Beste stand Woonbeurs Amsterdam: Gispen
De Award voor Beste stand Woonbeurs Amsterdam gaat naar Gispen. Criteria waren: presentatie, communicatie en zaken als passie of creativiteit. De stand van Gispen is toegankelijk, heeft een mooie merkpresentatie en trekt bezoekers door de bijzondere achterwandinvulling. Kortom, mooie ‘rumour around the brand’.

Beste Woonwebshop: Flinders
Woonwebshops hebben een ware professionaliseringsslag ondergaan. Flinders voldoet aan alle eisen van de jury: goede functionaliteiten, navigatie, design, productassortiment, leveringsvoorwaarden, betaalproces en extra’s. Een uniek totaalconcept met een fysieke winkel, goed gebruik van social media, een blog/magazine en stylingadvies.

Beste Woonwinkel: Eijerkamp en Ikea
Eijerkamp is door het publiek gekozen tot Beste Woonwinkel in de categorie 1 tot en met 5 filialen. Met goede scores over de hele linie, van winkelinrichting tot duurzaamheid, en extra hoge scores op de punten aanbevelingswaardigheid en deskundigheid personeel. Ikea is opnieuw winnaar in categorie meer dan 5 filialen en scoort het hoogst op prijs-kwaliteit en levertijd van producten. Ikea is verder ‘goed bereikbaar, passend bij mij en de website inspireert om naar de winkel te gaan’. Beide winkels scoren hoog op het punt van service.

Beste Wooncampagne: Ligne Roset
Appelleert de uiting aan de beoogde doelgroep? Is de balans tussen tekst en beeld goed? Hoe verleidelijk is de uiting en is de boodschap duidelijk? Aan al deze criteria voldeed Ligne Roset. Waarbij het spelen met tegenstellingen de uiting tot een heuse blikvanger maakt.

12-12-2011 8:42

Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen wint de prijsvraag voor de herbestemming van de Watertoren op Rotsoord. Dit bureau mag het markante, 37 meter-hoge, monument aan de Vaartse Rijn, de Watertoren (uit 1906), naar eigen ontwerp verbouwen en herbestemmen. De jury, die werd aangestuurd door het projectbureau van de gemeente Utrecht, heeft geoordeeld dat zij van de zes geselecteerden het beste plan hebben.

 

In het ontwerp van het Architectuurbureau is de buitenkant van de toren ongemoeid gelaten. De ontwikkeling van de toren richt zich op het interieur van de toren. Het gevarieerde programma concentreert  zich met name bovenin de toren. Hiermee wordt de sterkste troef van de toren goed benut: het fantastische uitzicht op de stad.

 

Het plan behelst onder meer een interieurontwerpbureau met expositieruimte, diverse atelierruimtes, een ZZP-center, een vergaderruimte én een restaurant in de top van de toren. Bovendien zal de toren tot op het dak publiek toegankelijk worden. Om dit complexe programma te realiseren wordt een trappenhuis met lift in de toren toegevoegd.

 

Met de ontwikkeling van de Watertoren op Rotsoord wordt een ooit voor publiek gesloten industrieel monument permanent opengesteld. Waar generaties lang alleen de buitenzijde als icoon in de wijk zich zullen herinneren, worden nu het interieur en het adembenemende uitzicht een publieke zaak.

12-12-2011 8:28

De bouw van de Ziggo Dome is een nieuwe fase ingegaan. De laatste betonnen dakelementen van de nieuwe concerttempel in Amsterdam Zuidoost zijn inmiddels aangebracht. Daarmee verschuift de aandacht naar binnen en wordt duidelijk dat het interieur volledig in het teken staat van een onvergetelijke muziekbeleving. Voor de filosofie en het gedetailleerde masterplan achter de inrichting tekende het designbureau DAY creative business partners uit Amsterdam. Het interieur zal van on-Nederlandse, internationale allure zijn en heeft als centraal thema “Rythm”. De opening van de Ziggo Dome staat medio 2012 gepland.

 

 

“Fans komen in de eerste plaats voor een artiest. Wij willen echter de beste omstandigheden creëren voor deze ontmoeting. Met een uitstekende akoestiek, optimale zichtlijnen en een omgeving, een interieur waarin iedereen zich thuis voelt. We willen concertliefhebbers onderdompelen in een totaalbeleving”, aldus Danny Damman, directeur commerciële zaken van de Ziggo Dome. Louk de Sévaux, managing partner van DAY: “We zochten naar samenhang in gebouw en functionaliteit. Daarvoor hebben we iedere stap van een bezoeker voor, tijdens en na een concert in kaart gebracht. Dat leverde een Masterplan op voor allerlei bijzondere faciliteiten en activiteiten, het ontwerp van de inrichting en ‘Rythm’ als het overkoepelende thema.“

 

Het thema komt tot uitdrukking in het ontwerp van het gebouw, waarbij herhaling en symmetrie een grote rol spelen. Ook de verlichting en wanddecoratie in de Ziggo Dome kent ontelbare verwijzingen naar het thema. Met het masterplan in de hand wist Ziggo Dome de afgelopen tijd met Ziggo, LG, Heineken en Randstad de eerste belangrijke partners te vinden om dit nieuwe avondje uit gezamenlijk te realiseren. Zo komt er een ‘Twitter Wall’ met real time alle tweets over het concert, een ‘Silent Booth’ om tijdens het concert even rustig te kunnen bellen, een ‘Fan Zone’ waar de fan club zich kan presenteren en tientallen beeldschermen met doorlopende informatie over de artiest en het concert. In het hele gebouw zijn restaurants, bars en food outlets te vinden.

 

De ‘Live Avenue’ is de plek waar de leden van de Ziggo Dome Member Club met hun gasten samenkomen. Deze ‘members only’ ruimte heeft vrij zicht op het podium en kent onder andere diverse wijnbars, een cocktailbar en het Heineken Backstage Cafe. Daar is ook de ‘Exclusive Club’ die met een capaciteit van 100 personen gelegenheid biedt voor relatieontvangst. Hoog in de Ziggo Dome is bovendien een kleine zaal voor bijvoorbeeld exclusieve after parties. Naamgevend partner Ziggo realiseert tenslotte een eigen Ziggo Studio op de begane grond van het gebouw.

 

Louk de Sévaux van DAY: “Het is uniek om met de partners de concertbeleving in de Ziggo Dome vorm te geven. Een diepgaand inzicht in de beweegredenen en behoeften van muziekliefhebbers maakt dat mogelijk. Alleen dan kunnen de betrokken merken relevant zijn en een onderscheidende rol spelen. Hier hebben we opnieuw consultancy en creatie hand in hand kunnen te laten gaan.” Danny Damman van Ziggo Dome vervolgt: “Dit bijzondere interieurconcept van DAY is belangrijk voor de Ziggo Dome. Op korte termijn moeten alle ruimtes en faciliteiten soepel functioneren en de publiekstromen kunnen verwerken. Op middellange termijn willen we dat fans de Ziggo Dome herkennen als hun huiskamer, de plek waar ze zich thuis voelen. Het interieur moet iets toevoegen aan de totaalbeleving van de muziekliefhebber.

 

DAY werd in 2006 opgericht in Amsterdam door Louk de Sévaux, Dennis de Rond en Gesina Roters en is een kruising tussen een management consultancy, brand consultancy, reclamebureau en ontwerpbureau. DAY heeft vestigingen in Amsterdam, Dubai en een service-desk in New York. Nationale en internationale klanten zijn onder andere Bugaboo, Ziggo, het Van Gogh Museum, Nike, TNT, Carhartt, !SYOU, DAL Group en The Dubai Mall. De projecten omvatten consultancy, merkstrategie, retail-en packaging design en communicatie. DAY won vijf Red Dot Awards, waaronder een "Best of the Best" wereldwijd in zijn categorie. Onlangs werd DAY voor het tweede jaar op rij bekroond met een FD Gazelle, een prijs voor de snelst groeiende bedrijven in Nederland.

11-12-2011 8:00

De tentoonstelling 'De Laurenskerk; een monument vol verhalen' is tweemaal in de prijzen gevallen bij de FX International Interior Design Awards in London. De door Kossmann.dejong ontworpen tentoonstelling werd beloond met twee awards in de categorieën: Museum or Exhibition Space en Public Space.

De International Interior Design Association uit Chicago die de IIDA Global Excellence Awards organiseert, maakte afgelopen week bekend dat De Laurenskerk Rotterdam een eervolle vermelding heeft ontvangen. "Het winnen van deze prijzen maakt duidelijk dat in de wereld van interieurontwerp de inhoud en het narratieve aspect steeds meer worden gewaardeerd", aldus Kossmann.dejong.

De FX Awards zijn prestigieuze internationale interieur prijzen die ieder jaar worden uitgereikt in London. Dit jaar ontving de organisatie meer dan 600 inzendingen uit de hele wereld. Bij de uitreiking waren ruim 1200 internationale genodigden aanwezig. Bijzonder is dat tentoonstelling in de Laurenskerk de enige inzending was die in twee verschillende categorieën werd beloond met een award. De prijzen werden toegekend door twee verschillende jury´s die in hun beoordeling unaniem enthousiast waren.

 

09-12-2011 9:15

“Durf en visie, consistentie in ontwerp en uitvoering en het maximaal tot uitdrukking brengen van de mogelijkheden van hout, maakt jullie tot de winnaars van WoodChallenge 2011.” Met deze woorden overhandigde juryvoorzitter Arnold Koomen, algemeen directeur Koninklijke Jongeneel, de WoodChallenge bokaal en een cheque van 1.000 euro aan de studenten van de winnende inzendingen ‘Rising Chair’ en ‘Trek-In’. De prijsuitreiking van studentenprijsvraag WoodChallenge vond plaats tijdens de Nationale Houtdag in De Doelen in Rotterdam.

Voor WoodChallenge 2011 stuurden 24 studenten een ontwerp, toepassingsvorm, product of techniek in waarin hout de hoofdrol speelt. De jury selecteerde uit de 24 inzendingen 5 genomineerden en uiteindelijk 2 winnaars. “Na een stevig juryberaad waren we het er over eens dat twee inzendingen er met kop en schouders bovenuit steken. Aangezien de twee inzendingen niet met elkaar te vergelijken zijn en afkomstig van verschillende opleidingsniveaus, hebben we besloten beide inzendingen met een eerste prijs te belonen”, aldus juryvoorzitter Arnold Koomen.

Over de Rising Chair van Robert van Embricqs (Gerrit Rietveld Academie), een mobiele houten campingmat dat zich ontpopt  tot stoer zitsculptuur oordeelde de jury als volgt:  ‘Vanuit het volledige platte vlak vormt zich in één doorgaande beweging een geheel ander voorwerp, een luxe zitmeubel, door aaneenschakeling van zorgvuldig gesorteerde latten die op hun beurt gekoppeld worden door nauwelijks zichtbare scharnieren; een mobiele houten campingmat ontpopt zich tot stoer zitsculptuur, uitstekend passend in de moderne buitentuin of hippe strandtent waar ze in een mum van tijd opgezet kunnen worden voor een bus vol onaangekondigde gasten. Het ontwerp vergt nauwelijks opbergruimte door zijn platheid: het ultieme logistieke vernuft.'


Eén van de twee winnende ontwerpen: de trekkershut (foto : Maaike Appels fotografie)

De Trek-In van Xaviera Burón Klose, Tim van der Grinten, Kristel Hermans, Paul Kemme, Wendy van Kessel en Luuk de Kluiver (Technische Universiteit Eindhoven) is een moderne, energiezuinige houtsysteembouw trekkershut. De jury was enthousiast over  deze ' hut' voor de luxe kampeerder.

“Het ontwerp, dat enigszins aan de Schoolparasite WiMBY! doet denken, is spannend en speelt in op de toenemende behoefte aan luxueuze kampeermogelijkheden. Het wijkt door een steeds veranderend lijnenspel af van het beeld dat houtsysteembouw rechthoekig en saai moet zijn. Er zijn mooie doorkijkjes en kleine ruimtes gecreëerd die het geheel nog spannender maken. Het ontwerp is verder zeer gedetailleerd uitgewerkt. Er is niet alleen gekeken naar het duurzaam toepassen van hout in de breedste zin, maar ook naar ander duurzaam materiaalgebruik.”

De studentenprijsvraag WoodChallenge wordt vanaf 2004 georganiseerd door Centrum Hout om studenten te stimuleren de mogelijkheden van hout te verkennen en ervaren. De studentenhoutprijs staat open voor alle studies waarin hout een belangrijke rol speelt, zoals Bouwkunde en Architectuur op Technische Hogescholen en Universiteiten, maar ook MBO vakschool Hout en Meubel. De jury houdt rekening met het onderwijsniveau en het studiejaar, zodat alle inzendingen gelijke kans maken.

De jury van WoodChallenge 2011 bestaat uit juryvoorzitter Arnold Koomen (algemeen directeur Koninklijke Jongeneel), prof.ir. René van Zuuk, (directeur René van Zuuk Architekten en voormalig hoogleraar Architectonisch Ontwerpen TU Eindhoven), Jan D. de Jong (TNO Bouw en Ondergrond Delft), Hans de Groot (redacteur Het Houtblad), dr. ing. Peter J. Fraanje (manager duurzaamheid, Bouwend Nederland), ir. Els Zijlstra (architect en directeur Materies en Materia Inspiration Centre) en ir. Eric D. de Munck (manager Centrum Hout).

Naast het vakkundig oordeel van de jury is bij deze editie van de WoodChallenge ook het publiek uitgenodigd om een stem uit te brengen op hun favoriete inzending. Het publiek was het met het oordeel van de jury eens en gaf de meeste stemmen aan ‘Rising Chair’ (926 van 3675 stemmen).

09-12-2011 8:00

Werd dit jaar de Lensvelt Architect interieurprijs (LAi) voor het laatst georganiseerd? Hoe dan ook is duidelijk dat inrichter Lensvelt in eventuele toekomstige edities niet meer als sponsor zal optreden. Tijdens de awarduitreiking van de editie 2011 maakte directeur Hans Lensvelt bekend te zullen stoppen met het ondersteunen van de LAI interieurprijs.

Lensvelts reden is dat het doel van de prijs is bereikt; er is tegenwoordig volop aandacht voor interieurarchitectuur. Ook de huidige economische omstandigheden spelen overigens een rol bij zijn besluit. Lensvelt, dat sinds vorig jaar weer zelfstandig (dwz: los van voormalig fusiepartner Gispen) in de markt opereert, heeft net als andere partijen in de markt te kampen met matige conjuncturele omstandigheden.  

Het is nog niet bekend of de prijs volgend jaar nog uitgereikt zal worden en of er een alternatieve partij zal participeren als sponsor in plaats van Lensvelt.  

De Lensvelt de Architect interieurprijs 2011 werd dit jaar overigens uitgereikt aan Studio Rolf.fr en Zecc Architecten voor het ontwerp van De Zwarte Parel in Rotterdam-Zuid.

05-12-2011 11:14

Op basis van de gepresenteerde visie is ontwerpbureau De Zwarte Hond geselecteerd voor het ontwerpen van een multifunctionele accommodatie in Barendrecht. Daar willen de Christelijke basisschool De Hoeksteen en de naburige Dalton basisschool De Dubbeldekker graag samenwerken en elkaar versterken.'Door ook andere voorzieningen, een kinderopvang, het centrum voor jeugd & gezin en een gymzaal, te combineren ontstaat een nieuwe multifunctionele accommodatie. Het architectonische uitgangspunt voor het ontwerp is zoveel mogelijk ruimtes meervoudig te gebruiken, maar tegelijk alle gebruikers hun eigen identiteit te laten behouden. Stedenbouwkundig en landschappelijk dient de relatie met de wijk versterkt te worden en moeten alle aanwezige bomen behouden worden.' aldus het bureau.


'Het gebouw is gepositioneerd tussen een drukke doorgaande laan, de Binnenlandse Baan en een rustige ontsluitingsweg, de Kruidentuin. Door het langwerpige volume van twee bouwlagen te knikken en de vorm van het gebouw aan te passen aan de aanwezige bomen nestelt het gebouw goed in de lommerrijke omgeving. De positionering van de relatief grote en gesloten functies, de gymzalen, op de verdieping creëert een open en maximaal toegankelijk gebouw. Het plaatsen van groene speelpleinen op de beide koppen van het gebouw brengen nieuwe relaties met de wijk tot stand. Dit wordt versterkt door de wijkgerichte onderwijs-, opvang-, zorg- en sportfaciliteiten een dubbele ontsluiting te geven: via de centrale ruimte in het hart van het gebouw en via de openbare ruimtes rond het gebouw. Hiermee worden alle façades van het gebouw tevens voorgevel.', aldus De Zwarte Hond.


De Zwarte Hond heeft reeds een groot aantal (brede) scholen gerealiseerd. Op dit moment zijn een negental multifunctionele accommodatie in ontwikkeling. Naast De Kruidentuin in Barendrecht worden de komende jaren in Den Haag, Borger, Hoogersmilde, Foxhol, Didam, Arnhem, Voorschoten en Utrecht verschillende soorten multifunctionele accommodaties gerealiseerd. Meervoudig ruimtegebruik, slimme organisatie, programmatische allianties, identiteit, flexibiliteit en duurzaamheid zijn in alle gebouwen een belangrijke stelregel.

01-12-2011 9:44

In de maanden december en januari exposeert Hubbers ontwerpt in het Architectuur Centrum Nijmegen (ACN). De expositie maakt deel uit van de Architecten Estafette waarin elke twee maanden een regionaal architectenbureau zich presenteert.
 
'Hubbers ontwerpt' is gevestigd in de inspirerende omgeving van een productiebedrijf voor meubilair in Leuth bij Nijmegen. Hubbers ontwerpt, in de personen van Anja Maalderink en Ton Hubbers, ontwerpt zowel interieur als exterieur. De mens in zijn omgeving en de relatie tussen binnen en buiten staan centraal. Architectuur is voor ‘Hubbers Ontwerpt’ geen doel op zich, maar een middel om bij te dragen aan welzijn. Het werkgebied is breed. Opdrachtgevers zijn particulieren, de zakelijke markt, de gezondheidszorg en de scheepvaart.
 
Tijdens de Architecten Estafette toont het ACN vijf projecten waarin diverse middelen zijn ingezet om welzijn te creëren voor mensen in de gebouwde omgeving. Drie van deze projecten bevinden zich in de regio. Eén ervan krijgt extra aandacht, een bijzondere metamorfose op een bijzondere plaats gelegen tegen de stuwwal van Beek-Ubbergen. Naast de aandacht die de media aan het project besteedden is het gepubliceerd in het jaarverslag van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente Ubbergen.
 
Voor vragen en advies is het bureau tijdens de expositie de eerste donderdagavond van de maand (donderdag 1 december en 5 januari) aanwezig in het ACN van 19.00 tot 21.00 uur. De opening vindt plaats op vrijdag 2 december van 17.00 tot 19.00 uur.
 
Het ACN is gevestigd aan de voorzijde van De Lindenberg (Ridderstraat 27). De openingstijden zijn woensdag tot en met zondag van 13.00-17.00 uur en de eerste donderdag van de maand van 19.00 tot en met 21.00 uur. De expositie loopt tot en met 29 januari 2012. De toegang is gratis. Meer informatie over ACN: www.architectuurcentrumnijmegen.nl.
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >