Nieuws


29-11-2011 9:30

De bouw van kantoren staat momenteel op een laag pitje, maar waar nog gebouwd wordt,  is groen bouwen is niet meer weg te denken. Bijvoorbeeld op het Apeldoornse bedrijventerrein Ecofactorij. Onlangs werd op dit bedrijventerrein het informatiecentrum Ecofactorij Apeldoorn geopend. Het gehele gebouw ‘ademt’ duurzaamheid, hetgeen van afstand is te zien. Architect Jan Regelink van A2 Architecten gaf het gebouw namelijk de aanblik van een beukenblad.  Dit beukenblad staat bol van energiebesparende en duurzame initiatieven.

Meest tot de verbeelding sprekende innovatie (en tevens een wereldprimeur) is het klimaatsysteem: de wanden en vloeren zijn voorzien van zoutpanelen voor warmte- en koudeopslag. Deze zoutpanelen (gevuld met calcium hexahydraat) worden op de markt gebracht door Brakel Interieurgroep in Hilversum. Het is een 100 procent Nederlandse innovatie. Autarkis en Brakel Interieurgroep hebben samen dit totaalconcept, de PCM Klimaatwand, ontwikkeld. Deze PCM-klimaatwand gedraagt zich als een thermische accu. Lucht wordt van buiten aangezogen en via een buizenstelsel langs de zoutpanelen geleid. De panelen reageren op de temperatuur van de lucht. Het werkt daardoor als zogenaamd ‘phase changing material’ (PCM), waarbij de overtollige warmte van overdag in het materiaal wordt opgenomen.Bij aanvoer van koude lucht, bijvoorbeeld in de nacht gaat het zout stollen en komt er dus warmte vrij waarmee het gebouw wordt verwarmd. Bij warme lucht gebeurt het omgekeerde en zo ontstaat er een constante temperatuur van 20 graden Celsius.

Overigens zijn niet alleen de wanden maar ook de vloeren voorzien van PCM-lamellen. Dit vloersysteem is door Autarkis samen met Unifloor ontworpen. In plaats van met lucht zoals in de wanden, wordt het PCM hier gevoed met watergevulde leidingen.

 ( foto: Fototaal)

Naast de zoutpanelen zijn ook tal van andere duurzame nieuwigheden in het pand verwerkt.  De vloerbedekking bestaat uit 100 procent gerecycelde oude vloerbedekking. In een ander deel van het gebouw zijn de vloeren voorzien van FSC-parket en voor isolatie is gebruik gemaakt van vlas en schapenwol. Het complete dak is voorzien van zon-pv en bijverwarmen vindt plaats met een op houtpellets gestookte kachel. Interessant punt bij de klimaatbeheersing is de gebruikmaking van een zogenaamde dauwpuntkoeling en de verlichting van de werkplekken. Bij het verlichten worden uitsluitend de werkplekken verlicht. De gebruiker van de werkplek kan de verlichting desgewenst dimmen of versterken. In het gehele gebouw zijn er geen lichtknoppen te vinden, omdat, zo luidt de redenatie, gebruikers daar dan toch weer, naar eigen inzicht gebruik van gaan maken. Verlichting wordt gestuurd op aanwezigheid. Het gehele gebouwbeheersysteem is te regelen met behulp van een smartphone.

De constructie verdient uit architectonisch oogpunt de aandacht. Een betonkern met stalen draagconstructie is de basis. De gevels zijn een interpretatie van het beukenblad, symbool van creativiteit, duurzaamheid en Apeldoorn. Opdrachtgever voor de bouw is het bureau Sparkling Projects. De bouw is gerealiseerd door Van Norel Bouwgroep, Hollander techniek en architectenbureau A2 architekten uit Apeldoorn.

29-11-2011 9:15

De vrees om geen opdrachten binnen te halen is met name wijdverspreid onder de Spaanse, Italiaanse en Nederlandse architecten. De Britse architecten zien renovatie als de grootste kans. Dit zijn enkele resultaten van het Q3 2011 rapport van de European Architectural Barometer, een onderzoek dat elke drie maanden onder 1.200 architecten in Europa wordt uitgevoerd.

Architecten van zes Europese landen hebben specifieke verwachtingen ten aanzien van bedreigingen en kansen voor komend jaar. Deze verwachtingen zijn in grote mate beïnvloed door de consequenties van de economische crisis in al deze landen.

Vanwege de crisis hebben architecten in Spanje, Italië en Nederland geleden onder de vermindering van opdrachten. In dezelfde landen zijn de architecten nog steeds bevreesd dat de trend van minder opdrachten de komende maanden zal blijven doorzetten - Nederlandse (29 procent), Spaanse (54 procent) en Italiaanse (61 procent) architecten geven aan dat het tekort aan opdrachten als de grootste bedreiging wordt gezien. Tegelijkertijd hebben de architecten van deze landen ieder een eigen kijk op de kansen. Spaanse architecten zien mogelijkheden in nieuwe sectoren, terwijl de Italiaanse architecten slechts verbeteringen verwachten indien de regering impulsen geeft aan de sector. Nederlandse architecten noemen veel  ‘overige’ kansen (46 procent), die nogal divers zijn.

Voor 42 procent van de Franse architecten stond de crisis gelijk aan uitgestelde opdrachten, maar in de toekomst verwacht bijna 30 procent van de Franse architecten een prijzenoorlog. Hetzelfde aantal Franse architecten ziet geen kansen voor de komende maanden.

Voor tweederde van de Duitse architecten heeft de economische crisis geen consequenties gehad voor hun bedrijf. Dit verklaart in grote mate waarom 38 procent van de architecten geen enkele bedreiging ziet. Echter, bijna drie op de tien Duitse architecten (28 procent) zien ook geen kansen voor dit jaar.

Vanwege de crisis lijden Britse architecten onder minder en kleinere opdrachten. Hierdoor blijven zij ook kleinere opdrachten als de grootste bedreiging zien voor de komende maanden (41 procent). De grootste kansen voor de Britse architecten moeten worden gezocht in renovatieprojecten (51 procent).

Dit en meer blijkt uit de European Architectural Barometer, het driemaandelijks marktonderzoek van Arch-Vision onder 1.200 architecten in Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Naast indicatoren voor toekomstige bouwvolumes wordt er elk kwartaal een actueel thema behandeld. Dit omdat architecten niet alleen een betrouwbare indicator zijn voor toekomstige bouwvolumes, maar ook sterk bepalend zijn voor de wijze waarop en met welke materialen er gebouwd wordt.

28-11-2011 8:02

Van het Vlaamsch Broodhuys, tot kostuums voor de Black Eyed Peas; de nominaties van de Rotterdam designprijs 2011 waren nooit eerder zo divers. Op vrijdagavond 25 november zijn de genomineerden op feestelijke wijze bekend gemaakt. Diezelfde avond is in MuseumBoijmans Van Beuningen de tentoonstelling officieel geopend en kon het publiek voor het eerst zijn stem uitbrengen voor de Premsela Publieksprijs.

 

De tweejaarlijkse tentoonstelling van de Rotterdam designprijs opende op vrijdagavond 25 november de deuren. De vijftien werken, aangedragen door vijf scouts, zijn op een unieke manier geëxposeerd in een bijzonder vormgegeven tentoonstelling. Door de uiteenlopende visies op design van deze scouts, ontstond een zeer gevarieerde lijst van genomineerden:

 

Curator Sophie Krier nomineert:
-Matthijs Munnik, Microscopic Opera
-Monique van Heist, hellofashion
-Esther van de Wiel, eetbaar landschap, NuHier en Werkplaats Buijtenland

 

Industrieel ontwerper Matthijs van Dijk nomineert:
-NRC Media, NRC Handelsblad en NRC Next
-Philips, MyAmbiance LED-lampen
-Dimitri Roels, Vlaamsch Broodhuys

 

Modevormgever Aziz Bekkaoui nomineert:
-Bart Hess, diverse ontwerpen
-Rogier van der Heide, diverse lichtprojecten
-Pieke Bergmans, light Blubs en inrichting Llove Hotel

 

Ontwerpduo Blom&Moors nomineert:
-Jeanne van Heeswijk, Freehouse
-Rietveld Landscape, Vacant NL ‘where architecture meets ideas’
-Waag Society, Open design

 

Grafisch ontwerper Joost Grootens nomineert:
-Catalogtree, TouchDoc ‘Money & Speed - Inside The Black Box’
-Hans Gremmen, diverse fotoboeken en projecten
-Piet Hein Eek, De Fabriek

 

Een internationale jury kiest de winnaar van de Rotterdam designprijs. Behalve voor de jury is tijdens deze editie een belangrijke rol voor het publiek weggelegd. Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode organiseert samen met Stichting Designprijs Rotterdam de Premsela Publieksprijs.

 

Iedereen kan in de tentoonstelling, via designprijs.nl en via de gratis te downloaden ‘designprijs’ app stemmen op zijn of haar favoriet. Op 12 februari 2012 wordt tijdens een slotdebat in het museum de winnaar van zowel de Rotterdam designprijs 2011 als de winnaar van de Premsela Publieksprijs bekend gemaakt.

www.designprijs.nl

 

25-11-2011 8:00

De Lensvelt de Architect interieurprijs (LAi) 2011 is gewonnen door Studio Rolf.fr en Zecc Architecten voor het ontwerp van De Zwarte Parel in Rotterdam. De prijswinnaars ontvingen een bedrag van 12.000 euro.

De Zwarte Parel is een woning die is getransformeerd tot een öpmerkelijk architectonisch eindresultaat. Eigenaar Rolf Bruggink van Studio Rolf.fr bracht samen met zijn voormalige partners van Zecc Architecten nieuw elan in een traditioneel pand en voegt daarmee iets toe aan de buurt.

De jury betoonde zich getroffen door de behandeling van de voorgevel en door de vormgeving van het interieurt. Ze beoordeelt het interieurontwerp als 'virtuoos, compleet en ruimtelijk knap'.  "De Zwarte Parel weet de opgave van hergebruik een heel nieuw gevoel en elan te geven, is vernieuwend en legt de lat hoger in het vakgebied", aldus initiatiefnemer de Architect over het winnende project. .

24-11-2011 2:00

HEVO heeft de VKG Publieksprijs 2011 gewonnen met de nieuwbouw van het IJburg College, de eerste voortgezet onderwijsschool op IJburg (Amsterdam). ‘De bijzondere combinatie van gevouwen metalen gevelelementen met kunststof kozijnen maakt dit gebouw tot een waar landmark’, aldus de vakjury.

Het IJburg College ligt op een prominente plek in het stadsdeel, met vrij uitzicht over het Theo van Gogh park. Het gebouw is ontwikkeld om naadloos aan te sluiten bij de ruimtelijke en functionele behoeften van de onderwijsvisie van het IJburg College. Bovenop de school, op de derde en vierde verdieping van het gebouw, heeft ook Sporthal IJburg, eigendom van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, zijn plaats gevonden. Vanaf de derde tot en met de zesde verdieping zijn 23 huurwoningen gerealiseerd in opdracht van Ymere Ontwikkeling. Onder het buitenterrein van de school bevindt zich een parkeervoorziening, waarvan de school, de sporthal en de bewoners van de appartementen gebruik maken. Het IJburg College is tot stand gekomen onder gedelegeerd opdrachtgeverschap van HEVO.

De VKG Publieksprijs is een initiatief van de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG) in samenwerking met De Architect. Deze prijs is sinds de introductie in 2005 uitgegroeid tot een serieuze vakprijs en wordt ieder jaar toegekend aan bouwprojecten waar kunststof gevelelementen (kozijnen, ramen en deuren) op esthetische wijze onderdeel uitmaken van het ontwerp.

HEVO adviseert en begeleidt opdrachtgevers in de zorg, overheid, onderwijs en sport. Strategische vastgoedadvisering, procesmanagement en integrale huisvestingsoplossingen maken deel uit van de dienstverlening.
 

18-11-2011 10:00

Eerder deze maand heeft Schouwburg Arnhem de Willem Diehlprijs 2011 gewonnen. De vakjury kende deze Arnhemse architectuurprijs voor het beste restauratie- of renovatieproject toe aan de Schouwburg Arnhem, omdat deze ‘in vergelijking met de andere projecten meer de essentie van het gebouw heeft weten te raken met een doeltreffende inzet van beperkte middelen’. De waardering van de jury ging expliciet uit naar de bevlogen directeur Henk Boerhof, ‘die vanuit het idee van gastheer en goed rentmeesterschap niet alleen het initiatief heeft genomen, maar vanwege zijn jarenlange betrokkenheid en kennis van het gebouw, heeft weten te inspireren tot een eindresultaat waarin ook de geest van het gebouw hersteld is’. De prijs werd uitgereikt aan Boerhof en aan architect Bob Kip van BOB Architectuur.

Boulevard Heuvelink 108, een particuliere stadsvilla die door de bewoners op basis van een oude foto in glorie is hersteld, won de publieksprijs met een kwart van de in totaal 1.266 uitgebrachte stemmen.
 

18-11-2011 9:00

Deze week werd het nieuwe Drents Museum van architect Erick van Egeraat, officieel geopend door koningin Beatrix. De feestelijke opening vormde de afsluiting van een 18 maanden durende bouwperiode waarin het museum volgens planning en binnen budget ingrijpend werd getransformeerd.

Het ontwerp van Erick van Egeraat voor de nieuwbouw van het museum werd tijdens de architectencompetitie omarmd door opdrachtgever de provincie Drenthe. Zijn visie, de uitbreiding in te zetten als ruimtelijk en organiserend element voor het museum en de stad, werd unaniem als beste beoordeeld.

Het oude koetshuis doet dienst als nieuwe hoofdentree. Het dienstgebouw is op een glazen sokkel geplaatst, waardoor een dialoog ontstaat tussen het monumentale karakter van het museumkwartier en de grotendeels ondergrondse uitbreiding. De ondergrondse ruimtes die via het koetshuis toegankelijk zijn, verbinden het oude gedeelte met de vaste collectie en het nieuwe gedeelte met de grote wisselende tentoonstellingen. Op het dak van de nieuwe vleugel zijn openbare tuinen aangelegd.

Vanaf 17 november is het museum open voor het publiek met de tentoonstelling over de gouden eeuw van China, de Tang-dynastie, die tot en met 15 april te zien zal zijn.

17-11-2011 3:15

Metaglas heeft een groot deel van de glasconstructies in de nieuwe OV-Terminal in Utrecht in opdracht gekregen. Hoofdaannemer Besix selecteerde Metaglas als toeleverancier voor het megaproject vanwege de grote expertise en ervaring op het gebied van transparante glasconstructies en de adviserende rol die Metaglas tijdens het project kan spelen.Metaglas levert de glasconstructies voor alle winkels, kiosken en horeca in de OV-Terminal die is ontworpen door Benthem Crouwel Architekten. Om de 20.000 vierkante meter grote stationshal een zo open mogelijk karakter te geven, worden de winkels en kiosken volledig opgetrokken uit volglazen gevels, wanden en deuren. Ook de terrassen van de horecagelegenheden worden voorzien van volglazen balustrades van Metaglas.

Utrecht Centraal is het centrum van treinend Nederland. Dagelijks maken enkele honderdduizenden reizigers gebruik van de stationshal en de perrons. Daarnaast is er nog de grote stroom passanten die de stationshal gebruiken voor de doorsteek naar de andere kant van de stad. Utrecht Centraal is al jaren te klein voor het aantal reizigers. Het station wat destijds is gebouwd voor circa 35 miljoen reizigers, verwerkt nu jaarlijks 65 miljoen mensen en de prognose is dat dit aantal toeneemt tot 100 miljoen reizigers in 2025. De oplevering van de OV-Terminal staat gepland voor 2016.

 

17-11-2011 3:00

Op vrijdag 25 november presenteert het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg (CAST) de Architectuurgids Midden-Brabant, met architectuur in de gemeenten Tilburg, Waalwijk, Dongen, Loon op Zand, Gilze en Rijen, Oisterwijk, Goirle en Hilvarenbeek. Frits Horvers, de voorzitter van CAST, reikt de eerste exemplaren van de Architectuurgids Midden-Brabant uit aan een aantal wethouders uit de regio.

De Architectuurgids Midden-Brabant staat onder redactie van Hans Ibelings, Leon Sebregts schreef de teksten en de foto’s zijn van René de Wit. De gids toont geen doorsnede van de architectuur van Midden-Brabant, maar geeft een beeld van wat het gebied van Waalwijk tot Hilvarenbeek in architectonisch opzicht onderscheidt van de rest van Nederland. Het karakter van de architectuur wordt in deze regio vanaf het midden van de 19e eeuw bepaald door de prominentie van industrie en van de katholieke kerk. Met het verdwijnen van de industrie en de ontkerkelijking is daar de afgelopen 50 jaar een nieuwe Midden-Brabantse karakteristiek bijgekomen: de herbestemming van in onbruik geraakt industrieel en katholiek erfgoed.

Verder onderscheidt de regio zich door een ruime aanwezigheid van bijzondere woonhuisarchitectuur en zijn er bouwwerken, die zo exceptioneel zijn, dat ze ongeacht of ze bij een thema passen een plaats verdienen in een gids. Met meer dan 140 projecten en inleidingen per gemeente over de belangrijkste architectonische en stedenbouwkundige ontwikkelingen vormt deze publicatie een overzichtelijke leidraad voor het ontdekken van de regio Midden-Brabant.

De presentatie vindt plaats in het Deprez-gebouw aan de Lange Nieuwstraat 172-174 te Tilburg tussen 17.00u en 19.00u. Naast het 240 pagina’s tellende boek presenteert CAST de website www.architectuurgidsmiddenbrabant.nl. U kunt zich aanmelden voor deze presentatiemiddag via secretariaat@castonline.nl onder vermelding van 'presentatie architectuurgids' en het aantal deelnemers.

De Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw gaf ter gelegenheid van haar 75-jarig bestaan opdracht tot het maken van een Layar-applicatie. Via deze applicatie kan iedereen ook onderweg de informatie uit de architectuurgids bekijken via zijn mobiele telefoon.

Verder worden drie zeer recente projecten uit de architectuurgids kort toegelicht: architect Harm Timmermans van Shift Architecture vertelt over zijn ontwerp voor de Faculty Club van Universiteit Tilburg, interieurarchitecte Francine Broos toont haar ontwerp voor een woonhuis en atelier in Loon op Zand en Jurgen Houben van H4D Raadgevende Ingenieurs vertelt over de nieuwe kantoorruimte die hij in de watertoren van Dongen realiseert. Met deze betrokkenen, de makers van de gids en de aanwezigen wordt gesproken over de eigenheid van architectuur in Midden-Brabant en een fototentoonstelling laat een selectie zien van de prachtige fotografie in de gids van René de Wit. De middag wordt gepresenteerd door Frank van Pamelen.

De Architectuurgids Midden-Brabant is nog tot 25 november te bestellen voor de speciale voorintekenprijs van 19,50 euro via www.castonline.nl. Ook tijdens de presentatiebijeenkomst zal het boek nog voor deze prijs te koop zijn. Vanaf 26 november kunt u het boek bestellen via boekhandel Livius in Tilburg voor 22,50 euro en ligt het in de boekhandels.

Programma 25 november 2011
16.30 uur Inloop
17.00 - 19.00 uur Presentatie van de Architectuurgids Midden-Brabant onder het genot van een hapje en een drankje.

  

16-11-2011 16:11

De Hedy d’Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur is een prijs voor de Nederlandse architectuur- en zorgwereld. De prijs richt zich specifiek op gebouwen in de zorgsector waarbij stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur, architectuur en/of interieurarchitectuur het zorgconcept ondersteunen, en wordt tweejaarlijks uitgereikt.

Het kan gaan om nieuwbouw, renovatie of om een gebiedsontwikkeling van een ensemble van gebouwen, waarvan minimaal één gebouw is voltooid. Iedereen kan een project voordragen: opdrachtgevers, ontwerpers, zorgprofessionals, corporaties, ontwikkelaars, gemeenten, gebruikers.

 

De nominaties voor de Hedy d’Ancona-prijs 2012 zijn bekend. De jury, onder voorzitterschap van Koen van Velsen, heeft uit 101 inzendingen uiteindelijk zes projecten genomineerd:

 

Wier+
Een gesloten en beveiligd behandelcentrum voor forensische zorg van mensen met een lichte verstandelijke beperking.
opdrachtgever: Stichting Altrecht
gebruiker: Wier+
plaats: Den Dolder
architect: VMX Architects


 

Ronald McDonald Centre
Een sport- en gezondheidscentrum voor gehandicapte kinderen.
opdrachtgever: Ronald McDonald Centre
gebruiker: Only Friends
plaats: Amsterdam
architect: Fact Architects
 

 

Dagbesteding Willem van den Bergh
Twee erven met verschillende dagbestedinggebouwen voor cliënten met een verstandelijke beperking.
opdrachtgever: 's Heeren Loo
gebruiker: 's Heeren Loo
plaats: Noordwijk
architect: Onix
 

 

Instituut Verbeeten Breda
Een bestralingscentrum volgens healing environment ontwerpconcept.
opdrachtgever: Instituut Verbeeten
gebruiker: Instituut Verbeeten
plaats: Breda
architect: Wiegerinck architectuur stedenbouw

 

De Korhoenders
Een kleinschalig begeleid wonen in een naoorlogse woonwijk voor jongeren met een verstandelijke of meervoudige beperking.
opdrachtgever: Woningcorporatie Welbions en Stichting ‘De Korhoenders’
gebruiker: ‘De Korhoenders’
plaats: Hengelo
architect: Wingender Hovenier Architecten

 

Nieuwbouw Academisch Centrum Tandheelkunde
Een faculteitsgebouw met onderwijs-, onderzoeks- en zorgfuncties
opdrachtgever: Vrije Universiteit.
gebruiker: Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, Stichting Bijzondere Tandheelkunde en opleiding Mondzorgkunde Hogeschool InHolland
plaats: Amsterdam
architect: Benthem Crouwel Architekten

 

De jury bestaat uit Yvonne van Gilse, directeur LOC Zeggenschap in de zorg, Harry Moeskops, lid Raad van Bestuur Amstelring Osiragroep, Edwin Oostmeijer, onafhankelijk projectontwikkelaar, Eline Strijkers, interieurarchitect, Annemieke Wensing, zorginkoper AWBZ regio Noordoost-Brabant en Koen van Velsen, architect en voorzitter van de jury. Jurysecretaris is Robert-Jan de Kort.

 

Begin 2012 worden alle projecten door de jury bezocht tijdens locatiebezoeken. Gebruikers, opdrachtgever(s), architect(en) worden uitgenodigd om met de jury van gedachten te wisselen over het functioneren van het genomineerde gebouw, het proces van de totstandkoming en de wijze waarop het zorgconcept samenhangt met de architectuur. Midden volgend jaar zal de jury de winnaar van de Hedy d’Ancona-prijs bekend maken. 

15-11-2011 9:30

In het hart van Helmond verrijst Xperience World. Op 3000 vierkante vloeroppervlakte daagt een unieke combinatie van Food, Game en Fun de bezoeker uit. High tech, niet eerder vertoond. Zeven dagen per week gratis toegankelijk. Naar verwachting trekt het initiatief 300.000 tot een half miljoen bezoekers.

Het gemeentebestuur is razend enthousiast over het plan. Wethouder Peter Tielemans:  ,,Dit is fantastische kans. Het leidt tot een combinatie van winkelbezoek aan het centrum, mensen pakken een terrasje, bezoeken de bioscoop of tentoonstelling. Dit gaat massa’s bezoekers trekken zonder dat het tot overlast zal leiden. Met dit initiatief dat nergens in de wijde omgeving is te vinden, weten we als stad toekomstige generaties aan ons te binden.’’

In het door het gerenommeerde Haagse architectenbureau ONL getekende gebouw kan het publiek zich vermaken met Interactieve Race Simulatoren, de Game World, de Interactieve Restaurants en de Video Lounge. Door de high tech opzet zal er voor de bezoekers altijd van alles te beleven en te bekijken zijn.

Het Xperience World project maakt een belangrijk onderdeel uit van de uitbreiding van het centrum van Helmond (onder andere met circa 20.000 vierkante meter aan Retail). Voor de verwachte bezoekersstromen worden 750 parkeerplaatsen aangelegd direct bij het gebouw.

Xperience World werkt samen met gerenommeerde partners als SDK Vastgoed B.V.  uit Eindhoven. SDK is 100 procent dochtermaatschappij van het Volker-Wessels-Concern. Deze vastgoedpartner zal straks de exclusieve vastgoed ontwikkeling ter hand nemen.

De interactieve experiences bestaan uit veertien spectaculaire interactieve Race Simulator Attracties. Hierbij kunnen de bezoekers plaats nemen in echte Formule 1, Rally, Powerboat en Jetski Race-Simulatoren. De overige toeschouwers en bezoekers kunnen via grote Videoschermen de live video verslagen van deze simulatie races zien.

Voor een speciale food-ervaring kan de bezoeker terecht bij een van de twee restaurants. In een heus Roller Coaster restaurant neemt de bezoeker plaats aan grote ronde tafels met Touch-screen monitoren. De bestellingen zullen op een spectaculaire wijze via een achtbaansysteem en onder speciale effect belichting vanaf de centrale keuken op de tafels worden uitgeserveerd.

Het tweede interactieve restaurant concept van Xperience World zal het uit Bangkok zeer succesvolle Interactive Robot Restaurant worden.  Bezoekers nemen in dit restaurant plaats aan één van twee grote en langwerpige eetcounters. Een speciale Robot, die via een rails tussen de eetcounter beweegt, haalt hierbij de bestelling op vanuit de centrale keuken en serveert het uit aan de gasten. En ruimt de tafel weer op.

Bezoekers kunnen tijdens het eten op alle individuele touch-screens diverse online activiteiten ondernemen zoals video games spelen, webcam video’s, foto’s, E-mail- en Twitter berichten versturen. Ook kunnen bezoekers via individuele Touch-screens in zowel de restaurants als via de Interactieve Loungetafels elkaar leuke (vooraf geprogrammeerde) berichtjes te sturen en drankjes aanbieden.

Xperience verwacht op jaarbasis tussen de 350.000 en 500.000 bezoekers te trekken. Voor het groot aantal te verwachten bezoekers van Xperience World zal er direct achter het Xperience World gebouw een parkeergarage worden gerealiseerd voor 750 parkeerplaatsen met de mogelijkheid tot dubbelgebruik voor bezoekers aan het huidige en toekomstige winkelcentrum en horecaplein van Helmond.

14-11-2011 8:24

In  het Engelse Rothwell zijn onlangs de eerste Velux CarbonLight Homes opgeleverd. De ontwerpstrategie van de woningen brengt balans tussen energie-efficiëntie en leefbaarheid. De CO2-neutrale woningen zijn gebaseerd op de principes van Active House en maken deel uit van het Velux Model Home 2020 project. Ze zijn ontworpen als woningen waarin daadwerkelijk wordt geleefd, met bouwtechnieken die geschikt zijn om door systeembouwers toegepast te worden. De CarbonLight Homes gebruiken de natuur op een intelligente manier door het daglicht te maximaliseren en een duurzame levensstijl te stimuleren. Het zijn de eerste nieuwbouwwoningen in het Verenigd Koninkrijk die zijn ontworpen en gebouwd volgens de nieuwe Britse overheidsregels voor CO2-neutraal bouwen. De officiële opening werd daarom bijgewoond door burgemeester Heather Wheeler, locale raadsleden en projectpartners.

 

Projectpartner HTA Architecten heeft op een innovatieve manier gebruik gemaakt van bouwtechnieken, daglicht en natuurlijke ventilatie, om het energieverbruik te minimalisering en een gezond binnenklimaat te creëren. Dit maakt dat de CarbonLight Homes een aantrekkelijke omgeving vormen om in te wonen. Het energieontwerp van de woningen werd al als winnaar gekozen van de ‘Innovation Award voor Building Technology’ tijdens de prestigieuze British Homes Awards 2010.

 

De vraag naar fossiele brandstoffen voor verwarming, warm water en elektriciteit is bij beide woningen tot een minimum beperkt, waardoor de CO2-uitstoot op deze locatie met zeventig procent zal verminderen. De dynamische gebouwschil reguleert dag en nacht de warmte zo efficiënt mogelijk. Het elektrische homecontrol bedieningssysteem helpt de bewoners hun energieverbruik te verminderen en een gezond leefklimaat te bevorderen. Zo kunnen (dak)ramen op een vooraf ingesteld tijdstip worden geopend en zorgt het Climate Control System ervoor dat de ramen en rolluiken weer worden gesloten als het weer omslaat. In de zomermaanden is minder energie nodig voor koeling, doordat er gebruik gemaakt wordt van natuurlijke ventilatie en in de winter wordt gebruik gemaakt van passieve zonnewarmte.

 

De woningen stimuleren zelfvoorziening van energie, met behulp van zonne-energie in combinatie met water/lucht warmtepompen voor warm water en ruimteverwarming. Daarnaast wordt natuurlijke ventilatie gebruikt om de woningen te koelen. Atriums rondom de trappen zorgen voor de doorstroom van lucht door een schoorsteeneffect. ‘s Zomers wordt de warmte verder onder controle gehouden door binnen- en buitenzonweringen die een comfortabel binnenklimaat creëren. In de winter werkt de natuurlijke ventilatie naast een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning, die de warmte uit de keuken en badkamers recyclet in de woonruimtes.

 

De hoge plafonds en vele (dak)ramen bevorderen de daglichtinval in de woningen, waardoor passieve zonne-energie wordt opgenomen en de temperatuur in huis wordt geregeld. De open indeling van de ruimtes zorgt ervoor dat nagenoeg overal in de woning daglicht binnenkomt. De woningen zijn ontworpen met een gemiddelde minimale daglichtfactor van vijf procent in alle ruimtes. Dat is drie keer hoger dan de norm. Hierdoor hebben de bewoners minder behoefte aan kunstlicht en wordt hun gezondheid positief beïnvloed.

 

Michel Kalis, Commercieel Directeur van Velux Nederland B.V. vertelt: "Wij zijn erg trots op de opgeleverde woningen en de vooruitgang in CO2-neutrale gebouwen die zij vertegenwoordigen. Terwijl de bouwbranche vooruitgang boekt in het ontwerpen en bouwen van huizen die voldoen aan onze energiedoelstellingen, wordt het belang van gezondheid en het leefcomfort van de bewoners nog weleens over het hoofd gezien. Door de gekozen innovatieve benadering van daglichtgebruik en ventilatie zijn de CarbonLight Homes bedoeld als voorbeeld voor toekomstige duurzame en leefbare ontwerpen in de breedste zin van het woord."

 

De CarbonLight Homes zijn het vijfde van zes experimenten in Europa die door de Velux Groep worden gebouwd als onderdeel van het Model Home 2020 project. Het project is volledig in overeenstemming met de volgende generatie ontwerpprincipes van Active House (www.activehouse.info). Het doel is om een evenwicht tussen energie-efficiëntie en een optimaal binnenklimaat te realiseren met een gebouw dat zich dynamisch aanpast aan zijn omgeving en toch klimaatneutraal is.

11-11-2011 12:30

In opdracht van het Chemelot Campus Consortium ontwerpt Broekbakema het nieuwe hoofdkantoor voor het wereldwijde EPDM-bedrijf van de Duitse speciaalchemiegroep Lanxess.

Lanxess zal huurder worden van dit gebouw. De kernactiviteit van dit chemiebedrijf is de ontwikkeling, vervaardiging en verkoop van kunststoffen, rubbers, halffabricaten en chemische specialiteiten. Het gebouw wordt geplaatst op de Chemelot Campus in Sittard-Geleen. Alle belangrijke managementfuncties en laboratoria komen samen in één gebouw, in de onmiddellijke nabijheid van de productiefaciliteit. Het aaneengesloten programma is georganiseerd rondom het gezamenlijke atrium. Het architectuurconcept schept een inspirerende werkomgeving, die de onderlinge communicatie en daarmee de creativiteit en innovatie stimuleert. In het ultramoderne gebouw met een oppervlakte van ongeveer 3400 vierkante meter zullen kantoorruimten, onderzoeksfaciliteiten, tentoonstellingsruimten en conferentiezalen ondergebracht worden. Het biedt onderdak aan 120 medewerkers.

De oplevering vindt plaats begin 2013. Vanzelfsprekend is duurzaamheid meegenomen in het ontwerp en is gestreefd naar een gezond en comfortabel binnenklimaat. Zo komt er via het atrium en de gevel veel daglicht het gebouw binnen, is het eenvoudig te onderhouden en heeft de vliesgevel een lage U-waarde. Broekbakema ontwerpt het gebouw volledig in 3D, met gebruik van BIM. Dit moet leiden tot betere communicatie tussen alle partijen, minder faalkosten tijdens de uitvoering en een beter gebouw als eindresultaat.

11-11-2011 12:15

Koingin Beatrix opent op 16 november het nieuwe Drents Museum. De feestelijke opening is de afsluiting van een achttien maanden durende bouwperiode waarin het museum volgens planning en binnen budget ingrijpend werd getransformeerd.

Het ontwerp van Erick van Egeraat voor de nieuwbouw van het museum werd tijdens de architectencompetitie omarmd door opdrachtgever de provincie Drenthe. Zijn visie, de uitbreiding in te zetten als ruimtelijk en organiserend element voor het museum en de stad werd unaniem als beste beoordeeld.

Het oude koetshuis wordt in Erick van Egeraat’s ontwerp de nieuwe hoofdentree. Het dienstgebouw is op een glazen sokkel geplaatst, hierdoor ontstaat een dialoog tussen het monumentale karakter van het museumkwartier en de grotendeels ondergrondse uitbreiding. De ondergrondse ruimtes die via het koetshuis worden bereikt zorgen voor een sterke verbinding tussen het oude gedeelte met de vaste collectie en het nieuwe gedeelte met de grote wisselende tentoonstellingen. Op het dak van de nieuwe vleugel zijn openbare tuinen aangelegd.  Deze vormt een ontmoetingsplek in de stad waarin men vrij kan ronddwalen. De opeenvolging van openbare en private ruimtes van ondergronds te landschappelijk, zorgen naast een versterking van de stedelijke structuur voor een afwisselende beleving voor de museumbezoekers en de inwoners van Assen.

Met de uitbreiding en restauratie verzekert het Drents museum zich van een gebouw met een krachtige internationale uitstraling. Op 17 november zal het museum open zijn voor het publiek met de tentoonstelling over de gouden eeuw van China, de Tang dynastie die tot en met 15 april te zien zal zijn.

11-11-2011 12:00

De vraag van de opdrachtgevers van Europa naar duurzame materialen is niet alleen groter, maar ze zijn ook bereid om meer te investeren in duurzaamheid. Dit en meer blijkt uit de European Architectual Barometer, een onderzoek dat elke drie maanden onder 1.200 architecten in Europa wordt uitgevoerd.

De architecten uit bijna alle landen, behalve het Verenigd Koninkrijk en Italië, geven aan dat steeds meer opdrachtgevers naar duurzame producten vragen.  De grootste bereidheid om in duurzaamheid te investeren is te vinden onder opdrachtgevers uit Duitsland (53%) en Frankrijk (52%), omdat men van de investeringen zoals deze op de lange termijn kan profiteren of omdat klanten de voordelen hiervan inzien. Vooral in Duitsland, Frankrijk en Nederland is de vraag naar duurzaamheid het meest gestegen in vergelijking met het derde kwartaal van 2010. Meer dan de helft van de opdrachtgevers in Duitsland (53%) en Frankrijk (52%) geven momenteel aan meer te willen investeren in duurzaamheid, terwijl dit in het derde kwartaal 2010 slechts om iets meer dan een kwart (26%) van de opdrachtgevers ging.

Ook in Spanje en Nederland is het aantal opdrachtgevers dat naar duurzaamheid vraagt en bereid is om hier meer voor te betalen sterk gegroeid ten opzichte van Q3 2010 (Spanje: van 5% naar 22%, Nederland: van 24% naar 34%).

Aan de andere kant is de bereidheid van de opdrachtgevers om meer voor duurzame producten te betalen gedaald in het Verenigd Koninkrijk (van 26% naar 18%) en Italië (van 26% naar 20%). Italië ervaart momenteel één van de moeilijkste periodes in de bouwsector, wat een reden kan zijn voor dit resultaat.  

Dit en meer blijkt uit de European Architectural Barometer, het driemaandelijks marktonderzoek van Arch-Vision (www.arch-vision.eu) onder 1.200 architecten in Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Naast indicatoren voor toekomstige bouwvolumes, wordt er elk kwartaal een actueel thema behandeld. Dit omdat architecten niet alleen een betrouwbare indicator zijn voor toekomstige bouwvolumes, maar ook sterk bepalend zijn voor de wijze waarop en met welke materialen er gebouwd wordt.

10-11-2011 8:12

Op vrijdag 4 november 2011 is architect Joop van Stigt overleden. Met het oeuvre dat hij in de afgelopen vijftig jaar heeft opgebouwd, laat hij een bijzonder stempel achter in verschillende Nederlandse steden, vooral in zijn geboortestad Amsterdam.

 

Na een vliegende start bij Alexander Bodon en Aldo van Eyck, won Van Stigt in 1962 de Prix de Rome en begon toen zijn eigen bureau. Hij maakte bejubelde ontwerpen voor de Universiteit Twente, het raadhuis van Ter Aar, de woontorens in de Bijlmermeer, woningen in Almere Haven en de Leidse Faculteit der Letteren. Later liet hij in ‘zijn’ Amsterdam regelmatig zijn stem horen, onder andere als voorzitter van de welstand. Hij streed voor behoud en herstel, en kleinschalige stadsvernieuwing. Vanaf 1987 was Van Stigt als hoogleraar bouwtechniek verbonden aan de TU Delft, waar hij zijn visie op herbestemming als ontwerpopgave van de toekomst met verve uitdroeg. Ondertussen bracht hij zijn ideeën samen met zijn zoon André van Stigt in de praktijk met steeds meer restauratie- en herbestemmingsprojecten. Bekende voorbeelden zijn het Entrepotdok, de P.L. Takstraat, het Olympisch stadion, en de Oranje Nassaukazerne in Amsterdam en de grote kerk in Breda.

 

Naast zijn werk in Nederland, was Joop van Stigt ook zeer actief in Mali, waar hij met zijn vrouw Gonny iets ‘teruggaf’ aan de Dogon die hem zo inspireerden: ze bouwden er dammen, putten en scholen, iets waarbij zoon en dochter Jurriaan en Jacqueline van Stigt – ook architecten – nog altijd nauw betrokken zijn.

 

Joop van Stigt won diverse prijzen met zijn werk, waaronder de BNA-kubus voor zijn hele oeuvre en De Nationale Renovatieprijs voor het Entrepotdok en het Olympisch Stadion. Hij werd bovendien benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn inzet voor de kwaliteit van de Nederlandse architectuur. In Afrika werd hem dezelfde eer toegekend als Chevalier de l’Ordre National de Mali.

08-11-2011 12:15

Duurzaamheid wint als thema nog altijd aan belang. De opkomst van duurzaamheid heeft gevolgen voor het soort materialen dat er in de bouw gebruikt wordt. Vooral fout hout, PVC en materialen met een lage isolatiewaarde zullen verdwijnen. Duurzame isolatiematerialen, ‘goed’ duurzaam hout en energiebesparende producten zullen belangrijker worden. Dat blijkt uit het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2011/2012.

Er zullen door de focus op duurzaamheid niet alleen materialen uit beeld verdwijnen. Andere bouwmaterialen zullen tegelijkertijd juist profiteren van de focus op duurzaamheid en de komende jaren een grotere rol spelen. Aan marktpartijen die aangeven dat bepaalde bouwmaterialen door de focus op duurzaamheid uit beeld verdwijnen, is gevraagd welke dit zijn. Hierbij valt vooral op dat partijen vaak wijzen naar fout hout. Het gaat dan om hout zonder keurmerk. Dit wordt veel genoemd door klusbedrijven, onderaannemers, hoofdaannemers en installateurs. Aan marktpartijen die aangeven dat bepaalde bouwmaterialen belangrijker worden door de focus op duurzaamheid, is ook gevraagd welke dit zijn. Hout wordt door vrijwel alle partijen veelvuldig genoemd, met die kanttekening dat het hier vanzelfsprekend om ‘goed’ duurzaam hout gaat.

04-11-2011 10:00

Knip knap knop Nieuwsflits. Fact Architects is met Het Ronald McDonald Centre onderscheiden met de IOC IAKS IPC distinction 2011. Dit is een internationale prijs voor sportgebouwen die eens per twee jaar wordt uitgeschreven door het Internationaal Olympisch Comittee en het IAKS. Architect Peer Glandorff kreeg voor het ontwerp eerder al de BNA-prijs voor jonge architecten in de wacht (2005).

03-11-2011 2:30

Op 22 september jongstleden werd in Amsterdam ArenA bij het bereiken van het hoogste punt de vlag gehesen op de bijna 7.000 vierkante meter grote uitbreiding en modernisering van het Hoofdgebouw. Ook bij het kantoor van Piet Boon in Oostzaan ging de vlag uit, want op dezelfde dag werd een contract getekend met de organisatie voor de inrichting van het project die gepland staat voor augustus 2012.

Samen met een aantal participerende partners wordt het 15 jaar oude spraakmakende stadion geupgrade, waarbij - behalve aan de inrichting - speciale aandacht wordt geschonken aan duurzaamheid, veiligheid en toegankelijkheid.

Studio Piet Boon tekent voor het interieurontwerp, de inrichting en styling van de zeven verdiepingen tellende nieuwe vleugel van de ArenA. Een deel van de ruimten wordt verhuurd aan verschillende organisaties zoals  AFC Ajax, KNVB, Mojo Concerts, ID&T, Rocket Productions en diverse grote eventbureaus.

Deze ruimten bieden representatieve, luxe hospitalityvoorzieningen en functionele public spaces die multifunctioneel kunnen worden ingezet en die bijvoorbeeld zowel voor events, theater als congressen gebruikt kunnen worden en daarnaast ook de gebruikelijke facilitaire voorzieningen. De grootste uitdaging is misschien wel gelegen in het feit dat een aantal ruimten wordt gedeeld door ondernemingen met een heel eigen (visuele) identiteit. Dat betekent dat ze zeer flexibel moeten zijn in het omschakelen naar de verschillende logo’s en huisstijlen, maar ook qua functionaliteit.
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >