Nieuws


29-10-2011 2:00

 
Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) verzorgt met de tentoonstelling ‘Unsolicited Architecture’ de Nederlandse inzending op de 9e Internationale Architectuur Biënnale van Sao Paulo. De tentoonstelling toont negen projecten van Nederlandse én internationale architecten die urgente maatschappelijke opgaven aangaan. Ze grijpen kansen die de gevestigde bouwpraktijk laat liggen. Het curatorschap van deze inzending is volledig gelijkwaardig verdeeld tussen een Nederlands en een Braziliaans team. De architectuurbiënnale is van 1 november tot 1 december 2011 te zien in het OCA gebouw in Sao Paulo.

In ‘Unsolicited Architecture’ worden drie onderwerpen uitgelicht die voor Sao Paulo relevant zijn; mobiliteit, publieke ruimte en leegstand. Het NAi organiseert gedurende de biënnale samen met Braziliaanse experts een aantal workshops, waarin steeds een Nederlandse architect aan een Braziliaanse architect wordt gekoppeld. Samen werken zij één van de thema’s verder uit. De uitkomsten worden direct in de tentoonstelling opgenomen. Op deze manier blijft ‘Unsolicited Architecture’ ook na de opening groeien.

De onderliggende gedachte van ‘Unsolicited Architecture’ is het stimuleren van internationale samenwerking. Vrijwel alle projecten in ‘Unsolicited Architecture’ zijn een samenwerking tussen Nederlandse architecten en hun Indiase, Braziliaanse en Amerikaanse vakgenoten. Hiermee doorbreekt het NAi de traditie om alleen nationale projecten te laten zien in een inzending. De tentoonstelling laat de mogelijkheden zien, die samenwerking met Nederlandse architecten over de hele wereld biedt.
 
In één van de negen projecten, Spontaneous Voids, vinden het Braziliaanse architectenbureau CAMPO aud en het Nederlandse OKRA architects samen een oplossing voor het Lapa district in Rio de Janeiro. Deze wijk is verpauperd en er is veel leegstand. De overheid denkt de wijk op te knappen met ketens als Starbucks en McDonald’s. Het architectenteam maakt echter gebruik van de bestaande kwaliteiten en laat de lokale verkopers de leegstaande panden gebruiken als onderhouds- of winkelruimte.

In ‘Unsolicited Architecture’ is werk van onder andere de Nederlandse architectenbureaus DUS architecten, temp.architecture.urbanism en OKRA landschapsarchitecten te zien. Aan de workshops nemen bureaus als Powerhouse Company, Shift A+U, Cascoland en Lilith Ronner van Hooijdonk deel. Hun Braziliaanse counterparts zijn onder meer RUA Architects, Usina Architects en Triptique Architects. Het curatorenteam bestaat uit Magu Bueno en Ligia Nobre van SPLab uit Brazilië en Jorn Konijn en Ole Bouman van het NAi vanaf Nederlandse zijde.

Deze tentoonstelling komt voort uit de innovatie-agenda van het NAi ‘Architectuur als Noodzaak’, waarmee architecten, stedenbouwkundigen en andere ontwerpers worden opgeroepen bij te dragen aan een duurzamere samenleving. Met ‘Architectuur als Noodzaak’ laat het NAi zien dat architectuur een rol van betekenis kan spelen bij het oplossen van maatschappelijke problemen.
 

28-10-2011 16:01

In het kader van Europalia Brazilië brengt Design Vlaanderen een selectie van producten ontworpen door de befaamde Braziliaanse designers Fernando & Humberto Campana. Daarnaast is er ook de tentoonstelling 'Alegria-Design Contemporâneo Brasileiro'.

Velen kennen het werk van de gebroeders Fernando en Humberto Campana, die reeds enkele decennia ontwerpen voor gekende Europese designbedrijven zoals Alessi, Cappellini, O Luce, Fontana Arte, Lacoste, Edra en Vitra. Van hen wordt een bescheiden selectie getoond uit de Edra-collectie, voor wie ze nu al verschillende jaren producten ontwerpen, zoals de Corallo armstoel (2004), de Jenette stoel in vele kleuren (2005), de Leather Works stoel (2007) en de Cabana kast (2010).
Daarnaast biedt de tentoonstelling Alegria een staalkaart van Braziliaans hedendaags design: meubelen, verlichting, interieurobjecten in textiel, hout en keramiek, juwelen en industriële producten.

Curator Tulio Mariante schrijft hierover: 'Braziliaans design vindt zijn wortels in een bloeiende cultuur in voortdurende transformatie. De Braziliaanse cultuur is een gemengde cultuur, die getuige is van vele beschavingen, maar ook het vermogen in zich draagt om op een vreugdevolle en creatieve wijze het hoofd te bieden aan ramp en tegenspoed.
Alegria gaat over deze levenslust en toont producten met een verrassende vormentaal, vibrerende kleuren en inventieve oplossingen die niet enkel humor bevatten, maar vooral wel-zijn en vreugde uitstralen.
Alegria toont weldoordacht design, ontwikkeld voor een markt van meer dan 190 miljoen Brazilianen. Meer en meer wordt design in Brazilië als essentieel instrument ingezet voor de ontwikkeling van producten voor de eigen markt, die zich met een nooit eerder geziene snelheid uitbreidt. De Brazilianen ontwerpen niet enkel voor een kleinschalige ambachtelijke productie, maar evenzeer voor een hoogtechnologische mondiale industrie.
Alegria brengt in Brussel het originele en innovatieve design uit Brazilië, bedacht in een land dat zich met grote sprongen en met een grote dosis optimisme voorwaarts beweegt'.

Mariante selecteerde werk van de volgende ontwerpers: Ado Azevedo, Alfi o Lisi, Antonio Bernardo, Bernardo Senna, Brunno Jarrara, Carlos Simas, Carolina Armellini e Paulo Biacchi, Chico Bicalho, Daniel Castelo, Deborah Eichenberg, Diego Costi, Domingos Tótora, Fernando Mendes de Almeida, Fernando Prado, Flavia Pagotti, Flávio Barão Di Sarno, Fred Gelli, Gerson de Oliveira, Gustavo Chelles, Gustavo Engelhardt, Guto Índio da Costa, Heloisa Crocco, Ignez Ferraz, Ilse Lang, Julia Krantz, Karol Pichler, Kimi Nii, Leonardo Lattavo, Levi Domingos, Luciana Martins, Luiz Pedrazzi, Mana Bernardes, Maria Oiticica, Massimo Bianchi, Maurício Arruda, Morito Ebine, Pedro Braga Leitão, Pedro Moog, Rafael Roldão, Renata Meirelles, Renato Mosci, Roberto Hirth, Sergio Rodrigues, Sidney Rufca, Suzanne Reboh, Tatiana Guimarães, Tina e Lui, Zanini de Zanine.

Design Brazil is opgenomen in het programma van europalia.brasil. Zie ook www.europalia.eu.

Design Brazil
Opening: 10 november 2011 vanaf 18.00 uur
12 november 2011 – 5 februari 2012
Design Vlaanderen Galerie
Kanselarijstraat 19, 1000 Brussel
Open op: dinsdag tot vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur; zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur, en op afspraak. Gesloten op maandag en op 11 november, 24, 25 en 31 december 2011 en 1 januari 2012.
 

27-10-2011 4:05

Witte lijnen in het midden van de weg: zo vanzelfsprekend als wat. Toch zijn ze ooit – in 1911 om precies te zijn – door iemand bedacht. Edward N. Hines, lid van de Wayne County Michigan Road Commission, zag een lekkende melkwagen sporen achterlaten op het stoffige wegdek. En dat bracht hem op het idee om middenlijnen te gaan schilderen en daarmee rijstroken en verkeersstromen overzichtelijk van elkaar te scheiden.


Hoeveel weggebruikers sindsdien leven en welzijn aan deze ingreep danken, is moeilijk in te schatten. Maar de waarde van deze vondst valt nauwelijks te overschatten. Vanwege zijn enorme betekenis voor de verkeersveiligheid gaat de eerste ‘Paul Mijksenaar Design for Function Award 2011’ postuum naar Edward N. Hines (1870-1938) die 100 jaar geleden de middenlijn op wegen bedacht. Hines’ concept past uitstekend bij de criteria: eenvoud, bruikbaarheid en schoonheid, die Paul Mijksenaar met het instellen van deze enigzins onorthoxe design award voor ogen staat.

"Design wordt in de volksmond vaak verward met artistieke allure: mooie objecten of dingetjes voor in huis", zegt prof. Mijksenaar. "Die nadruk op het beeld van design, is in de laatste 20 jaar een beetje in culturele richting doorgeschoten. Voor de toekomst van ons land komt ‘t echt aan op innovatie en vindingrijkheid. Dienstbaar design is nodig om te kunnen blijven drijven – zowel in economische zin als bij het ontwikkelen van slimme duurzame oplossingen. Dat zijn we een beetje uit het oog verloren. Vandaar deze prijs."

De uitreiking van de ‘Paul Mijksenaar Design for Function Award 2011’ vindt plaats op woensdag 2 november 2011 in de Aula van de Universiteit van Amsterdam. De instelling van de Award door de Stichting Paul Mijksenaar valt samen met het 25-jarig bestaan van Mijksenaar BV.
 

26-10-2011 9:00

Het Haagse Buurthuis De Mussen heeft een nieuwe corporate identity en een nieuw interieur, beide ontworpen door bureau Ontwerpwerk. De Mussen is het oudste buurthuis van Nederland. Het staat midden in de Haagse Schilderswijk, een buurt waar mensen uit 100 culturen wonen.

 

Bij De Mussen is iedereen welkom. De slogan luidt: 'Huis van de buurt. Thuis in de buurt'. Ontwerpwerk heeft dit in het logo gesymboliseerd door een vierkante vorm, die staat voor het huis en die zelf weer bestaat uit een veelkleurige patroon, dat eindeloos aangevuld kan worden. Naar aanleiding van de huisstijl vroeg de organisatie Ontwerpwerk ook het interieur vorm te geven. Het uitgangspunt is hetzelfde, namelijk dat iedereen welkom is. De keus viel op een rustig kleurenpalet van warme grijstinten en meubels in accentkleuren. Zo zorgt het meubilair voor kleur in de ruimtes. De inrichting in de grote zaal is flexibel, zodat de zaal voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden. Op verschillende plaatsen in het gebouw staan grote banken, die afkomstig zijn van de tentoonstelling Oman uit De Nieuwe Kerk. De meeste lampen, tafels, kasten en kapstokken heeft Ontwerpwerk speciaal voor De Mussen ontworpen. In de lampenkappen van de grote zaal is het patroon uit het logo verwerkt. Interieur en corporate identity dragen bij aan een moderne en positieve uistraling van De Mussen.

 

 

Op 5 november om 15.00 uur vindt de feestelijke heropening en de viering van het 85-jarig bestaan van De Mussen plaats. Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag zal het buurthuis dan feestelijk heropenen. Daarna is er een uitgebreid programma met optredens, rondleidingen en tentoonstellingen.

 

Foto: Marsel Loermans.

25-10-2011 10:00

Een passief huis onderscheidt zich door de bijzondere combinatie van een zeer hoogwaardig en aangenaam binnenklimaat en een zeer laag energieverbruik. Daarmee is een passief huis: comfortabel, gezond, rendabel, milieuvriendelijk en dé bouwstandaard voor de toekomst. Een passief huis vraagt echter de nodige ontwerptechnische, bouwkundige en installatie-technische maatregelen. Daarom organiseert  het Apeldoornse Ingenieursbureau Evan Buytendijk op 26 januari 2012 in samenwerking met het Opleidingscentrum Twente in Rijssen de studiedag ‘Passief Huis’.

Tijdens deze studiedag wordt de relatie gelegd tussen de prestatie-eisen van passiefhuis met de prestaties van (houten) kozijnen, deuren en houtskeletbouwelementen op het gebied van de isolatiewaarde. Bij de kozijnen wordt aandacht besteed aan de invloed van het glas op de isolatiewaarde van kozijnen. Tevens wordt de relatie behandeld van de isolatiewaarden (en de termen Uw en Ufr)  met de eisen van het bouwbesluit, zoals de EPC.

De studiedag is geschikt voor onder andere bedrijfsleiding, verkoopmedewerkers buiten- en binnendienst, calculatoren, tekenaars en werkvoorbereiders. Allen werkzaam in de timmerbranche, houthandel of bouw.

Ingenieursbureau Evan Buytendijk (IEB) uit Apeldoorn is gespecialiseerd in hout, houtproducten en de houtmarkt. Bij dit bureau kan men terecht voor houtadvies, inspecties en keuringen, auditing, begeleidingstrajecten op het gebied van certificering (ISO, CE-markering, FSC, PEFC, KOMO®) en opleidingen (incompany, maatwerk, open inschrijving) op velerlei gebied.
Voor aanmelding of meer informatie: www.evanbuytendijk.nl

25-10-2011 9:15

Cascameleon presenteert een nieuwe flexibele maatwerkoplossing voor bestaand of nieuw vastgoed. Deze oplossing op maat maakt het mogelijk ieder pand eenvoudig in te passen in zijn omgeving. Door een gebouw flexibel op te bouwen en in te richten, kan het door de tijd heen met gemak van functie wisselen. Daarmee komt Cascameleon ook met een antwoord op bouwkundige krimpvraagstukken.

De Cascameleon biedt een antwoord op de groeiende vraag van de huidige markt naar flexibiliteit en duurzaamheid. Onderdeel van de Cascameleon is de Casca 1.0, een flexibel laagbouwcasco. De Casca 1.0 maakt het mogelijk een pand zo te ontwerpen dat het flexibel, solide en ecologisch verantwoord is. De flexibiliteit van de Casca 1.0 zit enerzijds in de functionaliteit, anderzijds in architectonische verschijning. “Binnenwanden, trappen en plafonds zijn verplaatsbaar. Daardoor kan een gebouw eenvoudig aangepast worden aan wisselende functies. Zonder vast te zitten aan bepaalde dwingende factoren, als waterpunten of de gaskraan”, zegt architect Reggy Hulsken, één van de initiatiefnemers van Cascameleon. “Een voordeel hiervan is dat wijzigingen aan de indeling van het pand niet steeds hoge kosten met zich meebrengen.”

Het belang om creatief om te gaan met ruimte en middelen wordt steeds groter. Zeker in het kader van krimp, een fenomeen waar steeds meer regio’s in Nederland mee te maken krijgen. “Als je investeert in flexibele oplossingen die duurzaam zijn, dan hoeft krimp niet tegen je te werken”,vertelt Hulsken, die woonachtig is in Zeeland. “In een regio als Zeeland bijvoorbeeld, is het noodzakelijk dat gebouwen verschillende doelen kunnen dienen of gemakkelijk van functie kunnen wijzigen.”

De architectonische vrijheid die de Casca 1.0 in zich heeft, maakt het mogelijk in te spelen op demografische ontwikkelingen of woontrends. Door eenvoudig nieuwe functies van een gebouw te realiseren, kan steeds aan de veranderende behoefte van een dorp of een wijk worden voldaan. Hulsken: “Het uitgangspunt is een pand zo te bouwen dat je het op elk moment kan leegtrekken en er iets nieuws kan creëren. Dát is pas duurzaamheid.”

25-10-2011 8:00

Na een succesvol eerste weekend van Dutch Design Week opende HKH Prinses Máxima maandagmorgen in het Designhuis te Eindhoven ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van het negendaagse evenement de tentoonstelling Spring; over topdesign, talent en inspiratie.

De officiële opening van deze jubileumtentoonstelling, een samenwerking tussen Dutch Design Week en Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, was onderdeel van een rondleiding langs diverse kinderworkshops in het Stadhuis en de tentoonstelling van alle finalisten van de Dutch Design Awards in het Brainport Greenhouse op het Stadhuisplein.  

Burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel, ontving Prinses Máxima samen met Johan van den Hout, Loco-Commissaris van de Koningin Noord-Brabant, in het Stadhuis, voor het speciale kinderprogramma ‘DDW Kids’ van Dutch Design Week en De Ontdekfabriek. Initiatiefnemer en projectleider Chris Voets van De Ontdekfabriek leidde het gezelschap langs workshops, die speciaal voor de gelegenheid van Strijp-S waren verplaatst naar het stadhuis. De kinderen zelf gaven tekst en uitleg over ‘Drie deuren verder’, thema van een programma waarbij designers de allerjongste designliefhebbers laten kennismaken met design en technologie. 

Het bezoek vervolgde langs het Brainport Greenhouse op het Stadhuisplein, waarin een expositie van de winnaars en finalisten van de Dutch Design Awards 2011 is ingericht. Directeur van Capital D, Robert Jan Marringa, verzorgde er een korte rondleiding langs onder andere het werk van de prijswinnaar van het Beste Professioneel Product, Philips Freestreet door Philips Design (Senior Creative Director Oscar Pena en ontwerper Ramon Schouten) en de MINI Young Designer Award (aanmoedigingsprijs jong talent, ontwerper Bart Hess, die onder andere tekende voor de bijzondere ‘slijmjurk’ van Lady Gaga).

Tot besluit opende de Prinses onder begeleiding van directeur van Dutch Design Week Hans Robertus de jubileumtententoonstelling van Dutch Design Week ‘Spring; over topdesign, talent en inspiratie’ in het Designhuis. Deze tentoonstelling, een samenwerking tussen de organisatie van Dutch Design Week en Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, toont werk van drie generaties nationale en internationale ontwerpers. Onder curatorschap van ontwerper Miriam van der Lubbe (tevens gastcurator van Dutch Design Week) presenteert een vijftiental gerenommeerde ontwerpers met wortels in Eindhoven daar naast hun inspirators en volgens hun getalenteerde, (nog) onbekende ontwerpers een drieluik van Nederlandse vormgeving in de volle breedte.

DDW is een erkend internationaal jaarlijks design festival in Eindhoven. Het staat bekend om innovatie door een verfijnde mix van nieuwe talenten, gevestigde ontwerpers en gerenommeerde bureaus. In het jubileumjaar biedt het evenement – in samenwerking met gastcuratoren Miriam van der Lubbe en Bruno Ninaber van Eyben – een evenwichtig en inspirerend programma. Publiek kan er nog tot en met zondag 30 oktober alle denkbare disciplines en aspecten van design beleven en ervaren. Meer dan 1.800 ontwerpers en organisaties uit binnen- en buitenland verzorgen er 360 presentaties, exposities, seminars en workshops op 85 locaties verspreid door de stad.

24-10-2011 9:10

Nanne de Ru (1976) is de winnaar van de Rotterdam-Maaskantprijs voor Jonge Architecten 2011. ‘De jury is zeer onder de indruk van zijn rijke, evenwichtige en op een brede architectuuropvatting gestoelde ontwerpproductie. Hij blijkt in staat deze brede vakopvatting te combineren met een expliciete en overtuigende ontwerp- en zeggingskracht op de verschillende deelterreinen waarop hij zich begeeft. De Ru heeft daarin een voor zijn leeftijd onwaarschijnlijke balans gevonden tussen het brede perspectief en de focus. Hiermee is hij een voorbeeld en inspiratiebron voor zijn generatiegenoten', aldus het juryrapport.

 

Nanne de Ru is, samen met Charles Bessard, oprichter en partner van Powerhouse Company, dat actief is op het terrein van architectuur, stedenbouw en onderzoek. Hij is in de eerste plaats ontwerper van een breed palet aan opgaven – van meubilair, interieurs, villa’s, woningbouw, kantoren en publieke gebouwen tot stedenbouwkundige projecten – maar doet ook veel onderzoek, publiceert veelvuldig en doceert met grote regelmaat in binnen- en buitenland. ‘Aan de basis van het ontwerp- en ontwerpgerelateerde werk van De Ru staat een hecht geloof in en een enorme beheersing van het architectonisch ontwerpvakmanschap. Dit vakmanschap is geworteld in de rijke traditie van de architectuur. De jury vindt het bewonderenswaardig dat hij op jonge leeftijd al in staat blijkt een brug te slaan tussen twee, in het actuele vakdebat veelal onverenigbare vakopvattingen: enerzijds de hernieuwde aandacht voor de ambachtelijke kant van het vak en anderzijds een meer theoretische en conceptuele benadering. De volwassenheid van het ontwerpvakmanschap van De Ru komt duidelijk tot uiting in Villa 1, één van zijn eerste gerealiseerde gebouwen. Imponerende schoonheid en ruimtelijke rijkdom maakten Villa 1 al bij oplevering een klassieker. Ook de Ru’s overige ontwerpen – waarvan een deel inmiddels in uitvoering is – en onderzoeksactiviteiten geven blijk van een rijpe balans tussen breedte en diepgang. Zijn onderzoekswerkzaamheden richten zich vaak op de condities waarbinnen architectuur en stedenbouw zich heden ten dage geplaatst zien. De Ru’s prikkelende stellingname is dat het verwerven van inzicht in, een helder bewustzijn van en een nuchtere verhouding tot de actuele maatschappelijke condities een cruciale voorwaarde is om het ontwerpvakmanschap te positioneren en te ontwikkelen’, volgens de jury.

 

Nanne de Ru ontving in 2002 zijn 'Master of Excellence in Architecture' aan het Berlage Instituut in Rotterdam. Daarvoor werkte hij bij One Architecture en, van 2002 tot 2004, als onderzoeker en ontwerper voor het bureau AMO/OMA van Rem Koolhaas in Rotterdam. In 2005 richtte hij, samen met Charles Bessard (Frankrijk, 1970) Powerhouse Company op, een ontwerpbureau met vestigingen in Rotterdam en Kopenhagen. Inmiddels heeft Powerhouse Company zich ontwikkeld tot een bi-polair, working apart together-bureau. Het bureau won in 2008 de AM/NAi-prijs en de Dutch Design Award voor Villa 1 en in 2009 de ‘Europe 40 under 40 – Award’ voor ‘Best Emerging Young Architects and Designers’.

 

De 'Jonge' Maaskantprijs is een aanmoedigingsprijs voor (landschaps)architecten en stedenbouwkundigen van 35 of jonger en wordt sinds 1985 tweejaarlijks toegekend op voordracht van een onafhankelijke jury. De prijs bestaat uit een oorkonde, een geldbedrag van  5.000,-  euro en een subsidie voor een communicatieve uiting. Eerdere winnaars zijn ondermeer Julien de Smedt, Bureau Zus, Adriaan Geuze (West8), Liesbeth van der Pol en architectenbureau Mecanoo.

 

Nanne de Ru is de 14e winnaar van de 'Jonge' Maaskantprijs. Hij ontvangt de prijs op vrijdag 28 oktober 2011 uit handen van Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam en vanuitdie functie voorzitter van het bestuur van stichting Rotterdam-Maaskant. De jury bestond dit jaar uit Anna Vos (architect-directeur van Anna Vos Concepts for Urban Change), Don Murphy (architect en medeoprichter/partner van VMX Architects) en Chris van Langen (directeur Rotterdamse Academie van Bouwkunst).

 

Naast de 'Jonge' is er ook een 'Grote' Maaskantprijs, bedoeld als beloning voor personen die met hun werk evident en stelselmatig hebben bijgedragen aan het debat over architectuur, landschappelijke inrichting of stedenbouw. Ook de 'Grote' prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt,vorig jaar aan Auke van der Woud, hoogleraar Architectuur- en stedenbouwgeschiedenis. Beide prijzen zijn vernoemd naar en ingesteld door architect Hugh Maaskant, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de wederopbouw van Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. Van zijn hand zijn onder andere de Euromast, het Groot Handelsgebouw en het Hilton Hotel Rotterdam.

24-10-2011 9:05

Synthon in Nijmegen, topspeler op het gebied van complexe generieke geneesmiddelen en tevens actief in biotechnologie, groeit snel. Extra laboratoria en kantoren bleken binnen een jaar nodig. In exact twaalf maanden tijd werd door architectenbureau Broekbakema ‘Fast Track Offices and Labs’, genaamd ‘FTOL’ gerealiseerd. Compleet van ontwerp tot oplevering, met als resultaat een hoogwaardig, veilig en vriendelijk gebouw. ‘De sleutel tot dit succes? Optimale samenwerking tussen partijen. Vertrouwen in elkaar en het delen van kennis en kunde’ aldus Broekbakema.  Het bureau ontwerpt woningen, scholen, musea, utilitaire projecten op alle schaalniveaus, interieurs, stedenbouwkundige plannen en renovaties van jonge monumenten.

 

 

 

‘FTOL’ is helder opgezet. Het gebouw bestaat uit vijf lagen. Een warehouse opslag onder het dek, een glazen kantoorverdieping óp het groene dek en zwevend daarboven een horizontaal volume van drie lagen met laboratoria, kantoren en techniek. De entree is ruimtelijk en staat via twee vides in open verbinding met de eerste verdieping. Hoge glasgevels van vloer tot plafond versterken de interactie met het landschap. Vanwege het overstek van het bovenliggende gebouwvolume wordt de zonnewarmte op natuurlijke wijze buiten gehouden. De gevel is uit twee lagen opgebouwd. Een wind- en waterdichte elementengevel in een fel limoengele kleur en een strekmetalen scherm als tweede huid daaromheen. Vanaf de snelweg lijkt het volume redelijk gesloten, maar het gebouw naderend opent het zich en wordt de limoengele kleur van de tweede laag steeds zichtbaarder en helderder. Architecten:  Ir. Jan van Iersel, Cees Schott AvB en ir. Renze Evenhuis.

23-10-2011 21:53

De DOEN Materiaalprijs van 15.000 euro is dit jaar toegekend aan Studio Maarten Kolk & Guus Kusters voor Waterloop. Nieuw textiel dat niet alleen prachtig is maar ook nog eens ontwikkeld wordt volgens een nieuw procedé waarbij het spoelwater in het weefsel wordt opgenomen. Afvalwater hoort daarmee tot het verleden. Dat is grote winst voor de textielbranche, die tot een van de grootste watervervuilers ter wereld behoort.

Studio Tjeerd Veenhoven sleept met PalmLeer de aanmoedigingsprijs van 5.000 euro in de wacht. Veenhoven maakte van Arecapalm uit India slippers met vrijwel dezelfde kwaliteit als leer. Het levert prachtig schoeisel op, dat duurzaam is en ook betaalbaar blijft voor mensen die onder de 2-dollargrens leven.

De twee prijzen zijn zaterdag 22 oktober uitgereikt bij de start van Dutch Design Week, tijdens de opening van de expositie gewijd aan alle nominaties van de DOEN Materiaalprijs 2011, in het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Textiel en water lijken niet veel met elkaar te maken te hebben. Toch is bij de productie van stof en weefsels zoveel water nodig dat de textielbranche tot een van de grootste vervuilers gerekend kan worden. Dat gegeven spoorde Maarten Kolk en Guus Kusters aan om diepgaand onderzoek te verrichten naar productiemethoden waarbij water zoveel mogelijk gespaard wordt. Het resultaat mag er zijn. Waterloop combineert digitale printtechniek, ongebleekte garens en vernuftig watergebruik. De jury van de DOEN Materiaalprijs looft Kolk en Kusters omdat Waterloop het nieuwe procedé overtuigend verbeeldt in het eindresultaat. Afvalwater maakt plaats voor water dat door de stof wordt opgenomen en juist nodig is om het dessin zogezegd te voorschijn te laten komen. Kolk en Kusters kozen in de ontwikkeling van deze nieuwe stof toepasselijk voor waterthema’s. Zoals het dessin van de karper, dat pas definitief zichtbaar wordt nadat de stof in water gedrenkt is. Innovatief materiaalgebruik en een nieuwe productiemethode gaan hier naadloos samen met esthetische vormgeving, aldus de jury.

Een jaar geleden liet de Groningse ontwerper Tjeerd Veenhoven zichzelf een doos met honderd Areca palmbladeren uit India opsturen, een goedkope grondstof met een grote souplesse. Veenhoven onderzocht hoe de soepelheid van de bladeren ook na droging bewaard en gebruikt kon worden. Het resultaat is een materiaal met de soepelheid en kracht van leer, maar zonder de ernstig vervuilende chemische processen die het bewerken van leer kenmerkt. De toepassing van dit PalmLeer in een eenvoudig product als de teenslipper is ook een statement. Iedereen kent ze vooral van plastic, waarin ze in veelvoud geproduceerd worden en tot in de lengte der dagen over de oceanen en de aarde rondzwerven. In deze nieuwe vorm van PalmLeer zijn ze duurzaam en goedkoop, dus ook beschikbaar voor mensen die onder de armoedegrens leven.

Veenhoven wil de opgedane kennis delen met ambachtslieden in India en zo meer producten van PalmLeer ontwikkelen voor de lokale en Westerse markt. Met de toekenning van de aanmoedigingsprijs wil de DOEN Materiaalprijs de verdere ontwikkeling van het materiaal en de ruimere toepassing ervan stimuleren.

De vakjury bestaande uit Charles Esche (directeur Van Abbemuseum, Eindhoven), Ineke Hans (ontwerper), Dorine Putman-Devilee (ASN Bank, specialist duurzaamheid) onder voorzitterschap van Max Bruinsma (hoofdredacteur Items Magazine) beoordeelde tijdens deze derde editie van de DOEN Materiaalprijs een grote diversiteit aan ontwerpen. Uit de zeventig inzendingen die dit jaar werden ontvangen selecteerde een commissie van deskundigen zestien ontwerpen, waaruit de vakjury de twee uiteindelijke winnaars koos. De gehanteerde criteria vormen duurzaamheid, innovatie, artistieke kwaliteit en praktische bruikbaarheid; in deze specifieke volgorde.

De expositie van alle genomineerde ontwerpen tijdens Dutch Design Week in het Van Abbemuseum in Eindhoven, maakt de laatste stand van zaken op het gebied van duurzaam ontwerpen goed zichtbaar. Het toont de winnende ontwerpen en de grote diversiteit aan inzendingen. Zoals Wooden Textiles van Lenneke Langenhuijsen, dat het eindresultaat vormt van een lang onderzoek in de Pacific waar van boombast doeken worden gemaakt. Langenhuijsen wil met dit ontwerp de vertaalslag maken naar de mogelijkheden die Europese boombast biedt. Een nieuwe grondstof die hier tot nu toe slechts als restmateriaal gezien wordt.

Of Season Change van Anouk Vogel & Mattijs van Bergen. Een jurk gemaakt van hulsjes van gebruikte binnenbanden van fietsen waarin water kan blijven staan en bloemen geschikt kunnen worden. Het eindresultaat is een conceptjurk, een tentoonstellingsobject dat vragen stelt over de duurzaamheid versus de snelle collectiewisselingen in de mode-industrie. De jurk doorstaat alle seizoenen, de bloemen kunnen steeds vervangen worden en ook zonder bloemen is de jurk een mooi en bijzonder object. Deze ontwerpen en talloze nieuwe materialen, zoals Integraal Geschuimd Beton van Jacob Alkema, zijn slechts enkele voorbeelden van de grote diversiteit aan inzendingen die de DOEN Materiaalprijs dit jaar ontving.

De expositie in het Van Abbemuseum is gratis toegankelijk en van dinsdag 25 oktober tot en met zondag  30 oktober te bezichtigen tussen 11.00 en 17.00 uur.

De DOEN Materiaalprijs is een initiatief van het Materiaalfonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving en Stichting DOEN. Beide organisaties zien voor kunstenaars en vormgevers een belangrijke rol weggelegd bij het creëren van een duurzame samenleving. Doel van de prijsvraag is kunstenaars en vormgevers te stimuleren om duurzaam te ontwerpen. Cultuur en kunst worden ingezet om duurzame, culturele en sociale innovatie te bevorderen en de bewustwording op dit gebied in brede kring te stimuleren.

Het Materiaalfonds biedt beeldend kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten de mogelijkheid een renteloze lening af te sluiten voor een artistiek project of productie. Het doel is de financiële en economische zelfstandigheid van kunstenaars te vergroten en nieuwe ontwikkelingen in de kunst en vormgeving te stimuleren. Het Materiaalfonds heeft speciale aandacht voor materiaalexperimenten, innovatieve technieken en duurzaam materiaalgebruik.

Stichting DOEN werkt aan een leefbare wereld waaraan iedereen kan meedoen door aanjager te zijn van sociale, duurzame en culturele voorlopers. Uit de bijdrage van de BankGiro Loterij ondersteunt DOEN vernieuwende cultuurinitiatieven. Met haar programma Social Design richt DOEN zich op kunst- en designinitiatieven die bijdragen aan het creëren van nieuwe perspectieven op actuele vraagstukken zoals duurzaamheid. De DOEN Materiaalprijs is hier een voorbeeld van.
 

23-10-2011 21:33

Tijdens de spetterende Awardshow in Muziekgebouw Eindhoven werden gisteren, 22 oktober 2011, twaalf Dutch Design Awards (DDA) uitgereikt. De awards werden uitgereikt in de hoofdcategorieën Product, Communicatie en Ruimtelijk en tevens waren er speciale prijzen, waaronder de MINI Young Designer Award (aanmoedigingsprijs jong talent), de Beste Opdrachtgever Award en de BNO – Piet Zwart Life Time Achievement Award van de DDA.

The Golden Eye – de prijs voor de beste Nederlandse vormgeving voor 2011 – werd door de internationale jury toegekend aan de iPad-documentaire ‘Money & Speed: Inside the Black Box’ van VPRO Tegenlicht door Catalogtree (Daniel Gross & Joris Maltha). Uit een veld van meer dan 680 deelnemers en 45 finalisten was het werk Money & Speed ‘the best of the best’. Naast de eer wint Catalogtree 20.000 euro aan prijzengeld. De internationale jury zei het volgende over het bekroonde werk: “Money & Speed heeft de capaciteit om een breed publiek aan te zetten tot verandering. Het laat zien dat design daadwerkelijk kan bijdragen aan een betere wereld: een eye opener.”

De internationale jury onder leiding van Hedy d’Ancona legde de volgende verklaring af over de wedstrijd van dit jaar. "Designers willen de wereld veranderen, maar kunnen het niet alleen. Dit jaar zag de jury dat het in veel hedendaags ontwerp draait om de veranderende wereld en daarmee gepaarde problematiek. Het engagement is voortdurend onderwerp van gesprek, óók bij de jury, die in een uitzonderlijk levendige discussie tot besluiten is gekomen. Tegelijkertijd benadrukt de jury dat de kracht van ’design thinking’ niet moet worden onderschat en dat Nederlands ontwerp een voorbeeldrol heeft daarin. Onder finalisten was sprake van een rijk en gedifferentieerd aanbod, waaruit blijkt dat Nederlandse ontwerpers ook in deze roerige tijden het hoofd niet laten hangen. Ze gaan met passie voor een betere toekomst.”

De Awardshow, onder regie van Cultuur-Ondernemen in samenwerking met Praaning & Roekens, werd gepresenteerd door Hadassah de Boer. In de uitverkochte zaal was de stemming onder het (inter)nationaal vakpubliek goed. Behalve de Golden Eye voor Money & Speed werden er nog meer prijzen uitgereikt. De MINI Young Designer Award werd gewonnen door Bart Hess, de winnaar van de BNO – Piet Zwart Life Time Achievement Award was Marijke van der Wijst en de Beste Opdrachtgever Award werd uitgereikt aan Ahrend.

Tijdens de Awardshow werd ook het eerste exemplaar van de tweede editie van het Dutch Design Jaarboek, een uitgave van NAi Uitgevers in samenwerking met de Dutch Design Awards, door Timo de Rijk aangeboden aan Mary-Ann Schreurs, wethouder Design, Innovatie, Cultuur en Openbare Ruimte in Eindhoven. De ontwerpen van alle finalisten en winnaars worden tijdens de Dutch Design Week geëxposeerd in de Brainport Greenhouse op het Stadhuisplein. Daar wordt op 30 oktober om 15.00 uur ook de winnaar van de DDA Publieksprijs bekendgemaakt, waar iedereen tijdens DDW nog op kan stemmen.

 

www.dutchdesignawards.nl
 

21-10-2011 9:52

Tijdens de jaarlijkse VMRG Marktdag waarop VMRG-bedrijven diverse presentaties en workshops konden volgen, stond dit jaar in het teken van ‘verkopen aan de architect’. Deelnemers konden meedingen met hun eigen bouwidee. Een jury, bestaande uit architecten, beoordeelde het door Solarlux gepresenteerde energiezuinige Solarlux Co2mfort-office in Nijverdal als beste idee.Het energiezuinige kantoor van Solarlux, dat eigenlijk een eigen showroom voor het bedrijf is, maakt gebruik van maar liefst vier natuurlijke energiebronnen: aardwarmte, zonlicht, regen en wind. Aardwarmte dient om het gebouw in de zomer te koelen en in de winter te verwarmen. De vele vouwwanden in het gebouw zorgen voor een maximale daglichttoetreding, waardoor een goede balans ontstaat tussen het gebruik van natuurlijk daglicht en kunstlicht. Het regenwater wordt gebruikt voor het doorspoelen van het toilet en de ventilerende gevels en dakramen zorgen ten slotte voor een natuurlijke ventilatie. Verder valt het gebouw op door zijn enorme vouw-schuifpuien die als Co2mfort-façade dienen. De werkplek wordt hierdoor als het ware een balkon en de grenzen tussen binnen en buiten vervagen. De dubbele gevel zorgt er hierbij voor dat het in de zomer binnen koel is en in de winter warm.

Stichting Slimbouwen geeft in november een rondleiding door de innovatieve Solarlux Co2mfort-office. Aanmelden kan via info@slimbouwen.nl.

21-10-2011 9:51

De chefs Sergio Herman en Nick Bril en designer Piet Boon gaan samenwerken in een nieuw en spraakmakend project in Antwerpen. Het betreft de imposante en stijlvolle kapel van Het Militair Hospitaal in Antwerpen. Deze krijgt een nieuwe bestemming: een sfeervol restaurant met internationale allure en uitstraling en schitterende smaken op het bord.

De kapel maakt deel uit van het voormalige Militair Hospitaal, een historisch complex dat dateert uit het einde van de 19e eeuw. Onder de naam ’t Groen Kwartier wordt op de site een binnenstedelijk vastgoedproject ontwikkeld. In een parktuin ontworpen door Michel Desvigne komen er in totaal 404 wooneenheden, een evenwichtige mix van trendy lofts in historische gebouwen, appartementen en comfortabele gezinswoningen met tuin. Het residentiële programma wordt aangevuld met andere stedelijke functies (restaurant, winkeltjes, kantoorruimtes, ateliers, etc.) om de beleving en diversiteit op buurtniveau te versterken. Het masterplan voor de site werd uitgetekend onder leiding van Beel-Achtergael architecten.

De visie voor de herontwikkeling van de site zet maximaal in op het vinden van een uniek evenwicht tussen de bestaande, veelal beschermde volumes en de toevoeging van nieuwe hedendaagse elementen. Daarbij wordt gezocht naar een subtiel evenwicht tussen de geschiedenis van de bestaande gebouwen en de noodzakelijke aanpassingen om via een nieuwe functie het gebouw voor de toekomst te vrijwaren. In die zin maakt de karaktervolle monumentale binnenruimte van de kapel en de ligging aan het Paradeplein het gebouw bij uitstek geschikt om een restaurantfunctie te omvatten.

De opening van La Chapelle staat gepland voor medio 2013. Nick Bril, chef in Oud Sluis, zal de leiding op zich nemen. Het door Piet Boon vormgegeven restaurant met een capaciteit van circa 70 couverts sluit perfect aan bij het culinair concept. Voor de aankleding ervan zal eveneens gebruik gemaakt kunnen worden van stukken uit de VanhaerentsArtCollectie, de privéverzameling van Walter Vanhaerents.

20-10-2011 8:30

Voor wie het mocht hebben gemist: de tiende editie van de Dutch Design Week gaat aanstaande zaterdag van start. Klik hier voor het volledige programma, dat we ontvingen van Piet Hein Eek (Eek en Ruijgrok BV).
 

18-10-2011 9:30

World Design Forum 2011  (Parktheater Eindhoven, 21 oktober)  onderzoekt de rol van design bij het aanpakken van de uitdagingen in de gezondheidszorg. Op 21 oktober komt een select gezelschap uit de design- en bedrijfswereld bijeen om samen kennis en ervaring te delen en zo te komen tot het ontwikkelen van nieuwe strategieën en innovatieve bedrijfsprocessen.

De hedendaagse gezondheidszorg is een uitdagend werkgebied. Organisaties zijn op zoek naar succesvolle en duurzame innovatiestrategieën om zich te onderscheiden van de concurrentie. Daarnaast willen zij haalbare oplossingen creëren die zorgen voor betere ervaringen in de gezondheidszorg, voor zowel patiënten als zorgverleners. Veel uitdagingen in de gezondheidszorg vragen om een gevarieerde mix van vaardigheden, kennis en competenties, wat helaas buiten de mogelijkheden van de meeste individuele bedrijven valt. 

World Design Forum 2011 onderzoekt de rol van design bij het aanpakken van deze uitdagingen. In het bijzonder wordt gekeken naar de rol van design bij het ondersteunen van bedrijven om duurzame innovatiestrategieën en oplossingen te ontwikkelen die ervaringen in de gezondheidszorg kunnen verbeteren, voor zowel patiënten als professionals.

World Design Forum is een seminar met top-keynotes uit de internationale design- en care sector, waaronder Jay Parkinson (founder Hello Health), Paul Priestman (founding director PriestmanGoode) en Roger van Boxtel (CEO Menzis). Onder  leiding van moderator John Thackara schetsen zij gezamenlijk het uitdagende beeld van een nieuwe rol van design op het snijvlak van innovatie en bedrijfsstrategie. Het programma biedt voldoende aanknopingsmomenten voor behandeling van persoonlijke vragen en praktische discussies. Burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel zal het seminar openen middels een interview.

Het congres is uitsluitend op persoonlijke uitnodiging toegankelijk voor c-level executives, directieleden en top-management. De organisatoren Design Coöperatie Brainport in samenwerking met Designlink, DDW en Brainport Development dagen de genodigden uit om met hun ervaring en kennis bij te dragen aan een hoogwaardig en dynamisch programma met direct toepasbare uitkomsten.

 

18-10-2011 9:15

Uit het onderzoek dat namens SBR is uitgevoerd door Jean Baptiste Benraad en Sander Gelinck blijkt dat in veel gevallen transformatie van leegstaande kantoren naar - definiteve of tijdelijke - woonruimte bij de meeste projecten een haalbare optie is. Minister Donner stuurde onlangs het rapport 'Transformatie van kantoren gaat niet vanzelf' naar de Tweede Kamer.  

De belangrijkste conclusie is dat transformatie in veel gevallen goed haalbaar is, maar dat er in de praktijk nogal wat belemmerende factoren zijn. Deze hebben niet alleen betrekking op de markt - te hoge boekwaarde en daarmee vaak een te hoge vraagprijs, maar ook op de processen bij gemeenten. De huidige manier van werken bij gemeenten sluit niet aan bij de voorwaarden die nodig zijn om het proces van transformatie en herbestemming structureel op gang te brengen en leegstand tegen te gaan. Verder is er geen sprake van gelijkwaardige concurrentie tussen nieuwbouw in uitleggebieden en transformatie van bestaande kantoorgebouwen. Deze conclusie komt naar buiten op de dag van het debat over de woningmarkt - te dure nieuwbouw volgens sommige politieke partijen.

De onderzoekers hebben tien projecten in acht verschillende gemeenten onderzocht. Deze projecten waren door het ministerie van BZK geselecteerd in het kader van het programma Onorthodoxe Maatregelen. Dit programma is gestart door het voormalig ministerie van VROM in het kader van de Verstedelijkingsafspraken 2010-2020. Kantoortransformatie is een van de thema's in dit programma.

 

16-10-2011 12:00

Geinteresseerd in de mogelijkheden van 'groen' in de architectuur? Dan is het symposium 'Groen, groener, groenst!' wellicht iets voor u. de organisatie is in handen van BNA Onderzoek en het programma Bouwen met Groen en Glas. Het evenement vindt plaats op donderdag 10 november in het Bomencentrum te Baarn.

Kennis over groentoepassingen in en om gebouwen is op dit moment vooral aanwezig in de groensector, maar is nog niet goed toegankelijk voor architecten, adviseurs en bouwers. Het aanreiken, verbinden en delen van deze kennis is een voorwaarde om tot nieuwe businessmodellen te komen en groen een serieuze rol te laten spelen in het bouw- en ontwerpproces.

Het symposium geeft de laatste stand van zaken over bouwen met groen en glas. Luister naar flitspresentaties over de nieuwbouw van het ENECO hoofdkantoor, het stadskantoor Venlo en de Christelijke Agrarische Hogeschool Dronten. Wat doet groen met ons brein? Hoe bevorder je groene longen in de klas? Hoe krijgt groen een plek in de planvorming? En wat zijn haalbare businessmodellen in groen ontwerpen en realiseren?

Het symposium is bedoeld voor professionals uit de ontwerp-, bouw- en groensector, en voor beleidsmakers en adviseurs op het gebied van bouw en groen. Het vindt plaats in het Bomencentrum, Zandheuvelweg 7, 3744 MN Baarn. Kosten voor deelname inclusief lunch en borrel zijn 95 euro (excl. btw) voor leden van de BNA, VHG, NVTL en Productschap Tuinbouw. Niet-leden betalen 195 euro (excl. btw).

15-10-2011 12:00

Een stimuleringsprijs voor jong ontwerptalent verdient een verfrissende, extroverte en spontane partner. Hiervoor heeft de organisatie van Dutch Design Awards een samenwerking gesloten met automerk MINI, dat zich 3 jaar lang verbindt aan de MINI Young Designer Award. De prijs wordt zaterdag 22 oktober uitgereikt door Jan-Christiaan Koenders, algemeen directeur BMW Group Nederland, tijdens de Awardshow van de Dutch Design Awards in Muziekgebouw Eindhoven. Aansluitend is het werk van alle genomineerden en prijswinnaars te zien als expositie in het Brainport Greenhouse tijdens Dutch Design Week (22 tot en met 30 oktober).

MINI wil bekend staan om out-of-the-box vormgeving in een steeds veranderende wereld, wat nauw aansluit bij de intenties van jonge talentvolle designers aan het begin van hun carrière. De MYDA is de stimuleringsprijs voor jonge, getalenteerde vormgevers van de Dutch Design Awards en is sinds 2008 drie keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Christien Meindertsma (2008), Jelte van Abbema (2009) en Iris van Herpen (2010).

Dit jaar ontvangt de winnaar van de MYDA een prijs ter waarde van 10.000 euro (2.500 euro geld en professionele begeleiding ter waarde van 7.500 euro vanuit Design Cooperation Brainport) en mag 1 jaar lang in een MINI Cooper 10 Years rijden.

De MYDA selectiecommissie – gevormd door Anne Mieke Eggenkamp (Design Academy Eindhoven), Dimitri Nieuwenhuizen (Sandberg Institute, HKU en LUSTlab), Berry Eggen (TU/e ), Lena Shafir (Shafir Etcetera, Rietveld Academy), Mary Hessing (hoofdredacteur Eigen Huis & Interieur / More Than Classic) en Jan Carel Diehl (TU Delft) – heeft uit alle inzendingen drie finalisten aangewezen. De criteria waarop de portfolio’s van de inzenders waren beoordeeld zijn strikt maar duidelijk: het hebben van een eigenzinnige stijl met herkenbare eigen visie en taal, inspelen op actualiteit, maximaal 5 jaar actief (geen studenten), breed ontwikkeld (talenten in verschillende uitingsvormen), door vakgenoten erkend als talent, uitvinder en teamspeler en wonend en werkend in Nederland.

Finalisten MYDA 2011
Bart Hess
Bart Hess heeft een zeer eigen en herkenbaar handschrift. Met zijn ontwerpen is hij in staat om met nieuwe en bestaande materialen iets innovatiefs neer te zetten en lijkt hij nieuwe werelden aan te boren. Zijn werk is van internationale allure en hij ‘vindt' en creëert zijn eigen podium en internationale samenwerkingen met aansprekende namen zoals Lady Gaga, Palais de Tokyo, Iris van Herpen en Lucy McRae. Zijn werk heeft een onafhankelijke positie in de (mode)wereld verworven. www.barthess.nl


Bcxsy (Boaz Cohen en Sayak Yamamoto)
Bij dit duo is de samenwerking tussen verschillende ambachten en ontwerper manifest en leidt deze samenwerking tot mooie vormentaal en het opnieuw ontdekken van werkwijzen die in de vergetelheid zijn geraakt. Zij onderzoeken de wereld opnieuw en delen hun ideeën met ambachtswerkers uit de gehele wereld. Hun ontwerpen komen voort vanuit een haast ingetogen houding en leiden tot een poëtische beeldtaal die steeds verschillend is en keer op keer verrast. www.bcxsy.com


Sander Veenhof
Sander Veenhof legt met layering een nieuwe laag over de wereld heen. Hij zorgt ervoor dat je op andere manier naar de wereld kijkt en claimt het deel van de wereld dat nog niet geclaimd is. Via multidisciplinaire samenwerkingen biedt hij anderen vrijblijvend een virtueel podium zonder zijn eigen handschrift te verliezen. Zijn ontwerpen raken een richting die we in de toekomst nog veel vaker zullen zien, en Sander heeft de mogelijkheden nu al begrepen. www.sndrv.nl

09-10-2011 8:21

De komende twee weken is Arnoud Olie, architect en directeur van Bureau B+O Architecten, te zien in een landelijke commercial van Marketing Drenthe. Het spotje is op vele commerciële zenders te bekijken. Olie promoot op deze manier niet alleen het ondernemen in Drenthe, maar laat ook zien dat marketing onmisbaar is in de architectenbranche. 

“Marketing was tot voorkort een vies woord in onze beroepsgroep. Die tijd is voorbij. We moeten laten zien waar we voor staan en de beeldvorming van de ‘arrogante architect’ ontkrachten, want die heeft zijn bestaansrecht verloren”, aldus Olie. Daarnaast wil Olie laten zien dat de rol van een architect tweeledig is. “Ik ben naast architect ook honderd procent ondernemer. Ik sta elke dag op met het besef dat ik 35 mensen aan het werk moet houden. Ik neem met liefde deze maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Olie doet dit vooral om anderen te inspireren. “Ik wil maximale inspiratie doorgeven aan de volgende generatie, zodat zij het beste uit zichzelf kunnen halen. Alleen dan kunnen we een betere wereld achterlaten.” Met de commercial wil Olie ook een voorbeeld geven aan zijn beroepsgenoten. “Ik daag alle architecten uit om ondernemender te worden en het architectenvak positiever op de kaart te zetten.”

Olie vindt het ook belangrijk dat door de commercial de positieve kanten van ondernemen in Drenthe onder de aandacht komen. “Het laat zien waar ons bureau voor staat en dat deze regio een enorme kwaliteit heeft. Bureau B+O Architecten biedt werk aan 35 professionals. Ook in deze regio huist kwaliteit en inspiratie.”

06-10-2011 8:43

Een feestelijk openingsweekend, twee opeenvolgende professionele dagen met een uitgebreid symposium en een design parcours door de stad, zorgen ervoor dat de Design Biënnale Interieur 2012 9 dagen lang een creatief evenement bij uitstek vormt. De 23e editie van de Design Biënnale Interieur 2012 pakt uit met een aangescherpt programma.

Hoogtepunten uit het uitgebreide programma zijn onder meer het feestelijke openingsweekend dat wordt gevolgd door een tweedaags, intensief vakprogramma voor professionels dat wordt ondersteund door een symposium. Tal van culturele manifestaties, waarop avant-garde en gerenommeerde gasten het publiek zullen prikkelen met ruimtelijke installaties en een designparcours dat door de stad loopt, completeren het 9 dagen durende programma.

Inzetten op een nieuw programma vertaalt de wens om nog selectiever te werk te gaan en de kwaliteit van de exposanten voorop te plaatsen. Wie wil deelnemen aan de Design Biënnale Interieur moet immers worden geselecteerd aangezien de plaatsen beperkt zijn. Lowie Vermeersch, aangesteld tot curator van de 23e Design Biënnale Interieur, zet in op kwaliteit. Want naast de sterke selectie en de professionele ondersteuning, wordt ook de kwaliteit van het culturele programma aangescherpt. De Design Biënnale Interieur wordt een plek voor vragen, dialoog, statements, ruwe diamanten en moedige acties.

De 23e Interieur editie biedt zoals vorige edities een boeiende mix van economie en cultuur aan. Daarmee vormt de Biënnale een unieke combinatie van vakshow en tentoonstelling. De bezoekers worden uitgenodigd deel te nemen aan een dialoog waarin ervaring, discussie en uitwisseling van ideeën centraal staan.

De Design Biënnale Interieur 2012 loopt van 20 tot 28 oktober in Kortrijk Xpo.
www.interieur.be
 

06-10-2011 8:00

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Maxima der Nederlanden was aanwezig bij het MBO Uitblinkersgala 2011, dat op 4 oktober plaatsvond in Amsterdam. De prinses bracht een bezoek aan de HMC-stand waarbij ze sprak met meubelontwerper/maker Koen Broersen en houten jachtbouwer Harry Adema, net afgestudeerd HMC’ers en Heleen van Baarsen, locatiedirecteur HMC Amsterdam.Prinses Maxima in gesprek met Heleen van Baarsen.


Broersen en Adema gaven de prinses uitleg over hun eindexamenwerkstuk, de Catboot, die prominent aanwezig was op het gala. Prinses Maxima was onder de indruk van het enthousiasme van beide HMC'ers en prees hen om hun durf als jonge ondernemers.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart, was ook aanwezig op het Uitblinkersgala en zij heeft een WooBow (flexibele kruk) van oud-HMC’er en meubelmaker Ruud Davidse in ontvangst genomen.Minister Van Bijsterveldt-Vliegenthart op de WooBow van Ruud Davidse.
Het jaarlijkse Uitblinkersgala draait om MBO-studenten die zich hebben onderscheiden vanwege een opvallend talent of klinkende prestatie, of omdat zij zich op een hartverwarmende manier hebben ingespannen voor anderen. De MBO Raad organiseert het Uitblinkersgala onder de vlag van Dit is mbo!, een samenwerkingsverband van de MBO Raad, Colo, Stichting BBN en MBO 2010.

Het HMC is sinds 1929 de enige mbo vakschool waar alle opleidingen met hout, meubel of interieur te maken hebben, met onderwijslocaties in Amsterdam en Rotterdam. Door middel van professionele docenten en intensieve contacten met het bedrijfsleven worden de leerlingen opgeleid voor een beroep in de praktijk. Naast het regulier onderwijs, verzorgt het HMC ook na-, her- en bijscholing voor mensen die al in de branches  werkzaam zijn en diverse praktijkcursussen en deeltijdopleidingen.
 

04-10-2011 9:22

Zondag 9 oktober organiseert het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) de vijfde editie van de Dag van de Architectuur (www.dagvandearchitectuur.be). En twee weken later organiseert de Cel Architectuur van de Federatie Wallonië-Brussel op zondag 23 oktober voor de eerste keer de Dag van de Architectuur in Wallonië en in Brussel (www.journeedelarchitecture.be). Tijdens deze dag zijn naast recente publieke en openbare gebouwen in Wallonië en Brussel tevens de in het kader van de ‘Prijs voor het openbare bouwheerschap’ bekroonde gebouwen toegankelijk voor publiek. Tijdens de hele maand oktober vinden ook architectuurwandelingen en andere activiteiten plaats (tentoonstellingen, conferenties, enz.). Opgericht in Wallonië met lokale partners voor de sensibilistatie van de hedendaagse architectuur, en in Brussel met het Centre International pour la Ville, l’Architecture et le Paysage (CIVA).

De ‘Prijs voor het openbare bouwheerschap’ van de Federatie Wallonië- Brussel is erop gericht om de opdrachtgever en de praktijk die wordt uitgevoerd in het kader van een publiek project te beoordelen op voorbeeldfunctie van het proces en/of de bestendigheid van de onderneming door de openbare bouwmeester. De prijsuitreiking vindt plaats op 11 oktober 2011 in BPS22 in Charleroi in aanwezigheid van de Minister van Cultuur, en de bekroonde architecten en opdrachtgevers. In de namiddag vindt er een professionele ontmoeting plaats rond architectuur-design (met de nadruk op projecten van publieke opdrachtgevers), voorbehouden aan professionals (architecten, designers, publieke opdrachtgevers). De Prijs wordt georganiseerd in samenwerking met l’Union des Villes et des Communes de Wallonie, l’Association pour la Ville et les Communes de la Région de Bruxelles-Capitale, de Orde van Architecten en het Belgische architectuurblad A+.

03-10-2011 10:25

Bouwen met Groen en Glas, BNA en het Productschap Tuinbouw organiseren op 13 en 14 oktober een studiereis 'Bouwen met Groen en Glas' naar Hannover.

 

'We nemen u mee naar een aantal spectaculaire Groen en Glas projecten, zodat u zelf de meerwaarde kunt zien, voelen en beleven van daglicht, zonnewarmte en groen in de architectuur', aldus BGG. Op het programma staan rondleidingen in o.a. het spraakmakende Finanz-IT van Haschler Jehle Architektur en het nieuwe gebouw van Thyssenkrupp (JSWD Architekten).

 

 

 

Voor het volledige programma en inschrijven:

http://www.bouwenmetgroenenglas.nl/nieuws/213

02-10-2011 2:00

Op 29 september werd door jurylid Gilian Schrofer bekend gemaakt  dat de BNI-prijs dit jaar  gewonnen is door twee jonge talenten: Thomas Heyer van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en Desmond Ninaber van Eijben van de AKV St. Joost in Breda. Thomas en Desmond zijn aan elkaar gewaagd. Niet alleen hun deskundigheid en talent zorgen voor een gedeelde eerste plaats, ook hun verschillende benadering van de interieurarchitectuur. Dit illustreert het brede spectrum van het vak en dat je als succesvol interieurarchitect van vele markten thuis moet zijn.

Uit het juryrapport: 'Desmond Ninaber van Eijben. In zijn ontwerp ‘Perspective 24’, heeft Desmond Ninaber van Eijben van de St. Joost in Breda gezocht naar een interessante manier om brillen in verschillende situaties het beste tot hun recht te laten komen in een interieur dat één geheel is. Interessante perspectieven, zichtlijnen en de transformatie in de prachtige productwand vormen samen het totaalbeeld. Het ontwerp getuigt van een consequent en esthetisch interieurplan. De alsmaar terugkomende zeshoek zorgt voor consistentie en vloeiende overgangen door de brillenwinkel. Door een heldere analyse, veel test- en beslissingsmomenten, komt Desmond tot een eigen en compleet ontwerp, waarin alles lijkt te kloppen. De functionaliteit van de kasten blijft echter onduidelijk. Het gehele ontwerp verleidt en getuigt van professionaliteit'.

'Thomas Heyer. Het ontwerp van Thomas Heyer van de KABK in Den Haag voor een uitvaartcentrum in de oude Shell kantine in Amsterdam Noord is "een mooi drama, een beleving die je emotie raakt”, aldus juryvoorzitter Odette Ex. Thomas heeft grenzen opgezocht en zichzelf uitgedaagd om een esthetisch plan te maken dat bij het uitvaartritueel past. Het ontwerp getuigt van kwaliteit, architectonisch inzicht, gelaagdheid en professionaliteit. Het is een totaal concept dat uitmuntend wordt gepresenteerd. De verschillende schaalniveaus en detaillering zijn doordacht. De materialisering is zuiver. Het ontwerp laat een sterke interactie met de omgeving zien, met respect voor de structuur en de constructie van het bestaande gebouw'.

Jurylid Gilian Schrofer: “Hoewel er in dit ontwerp veel aandacht is voor routing en logistiek, zouden deze onderdelen nog verder uitgewerkt mogen worden.” Bij een pas afgestudeerde interieurarchitect hoeft dan ook niet alles te kloppen.

Op de www.bni.nl staat meer informatie over de genomineerde projecten. Ook kunt u er het juryrapport en persbeelden downloaden.

Elk jaar biedt de BNI pas afgestudeerde interieurarchitecten de kans zich op landelijk niveau te presenteren en mee te dingen naar de BNI-prijs. Het doel van de prijs is interieurarchitecten te stimuleren kwalitatief sterke ontwerpen te maken. De BNI-prijs is dé aanmoedigingsprijs voor jonge, talentvolle interieurarchitecten.

De BNI is de Beroepsvereniging van Nederlandse Interieurarchitecten. De vereniging ondersteunt, stimuleert en promoot Nederlandse interieurarchitecten in binnen- en buitenland. Ruim vierhonderd interieurarchitecten zijn lid van de BNI. Zij hebben een erkende opleiding gedaan, staan ingeschreven in het architectenregister en hebben minimaal 3 jaar praktijkervaring.
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >