Nieuws


28-01-2011 16:31

Op vrijdag 11 februari a.s. zal de Italiaanse grootmeester op het gebied van architectuur, binnenhuisarchitectuur en design, Michele De Lucchi, een lezing komen geven bij Kembo in Veenendaal. De titel van zijn voordracht luidt: ‘Seeds of Freedom, About the pleasure of space and objects’. De Lucchi wil met zijn werk betekenis creëren. Zijn passie geldt de behuizing van mensen, de cultuur van gebruiksvoorwerpen en de schoonheid van ruimten en plekken. Voor hem is de hoogste kwaliteit van een product, de mate van vrijheid die het de gebruiker geeft. Inmiddels hebben zich al 130 bezoekers aangemeld, maar er is nog plaats. Inschrijven is mogelijk tot 4 februari. Meer informatie over het programma op www.kembo.com, onder Hippo Campus.

26-01-2011 8:50

Francine Houben, architect/directeur van Mecanoo architecten in Delft, is benoemd als lid van de Akademie Der Künste in Berlijn, afdeling architectuur. Met deze benoeming wil de  Akademie Francine Houben eren voor haar verdiensten op het gebied van architectuur.

Naast Francine Houben kent de prestigieuze kunstinstelling slechts drie andere Nederlandse leden, schrijver Cees Nooteboom, architect Herman Hertzberger en kunstenaar Armando. Overige befaamde leden van het Duitse instituut zijn onder anderen Günter Grass, Wim Wenders en Rebecca Saunders.
De Akademie der Künste in Berlijn is opgericht in 1696 en is één van de oudste culturele instellingen van Europa. Het instituut vertegenwoordigt Duitsland op het gebied van kunst en cultuur en levert een belangrijke bijdrage aan de bevordering en het behoud ervan. Naast architecten benoemt de Akademie ook leden op het gebied van de visuele kunsten, muziek, film en literatuur. Nieuwe leden worden door middel van een geheime voordracht genomineerd. Het lidmaatschap is voor het leven.

18-01-2011 10:00

Om een product of project écht meerwaarde te geven, is de juiste materiaalkeuze doorslaggevend. Daarom staat Material Xperience 2011 geheel in het teken van Adding Value. Tijdens de bijbehorende tentoonstelling presenteren de geselecteerde exposanten hun innovatieve en unieke producten aan de hand van de subthema’s prestatie, beleving en duurzaamheid. Daarnaast zijn er inspirerende sprekers die elk vanuit eigen expertise een persoonlijke visie geven op toegevoegde waarde door materiaalgebruik.

Tijdens Material Xperience worden producten en noviteiten gepresenteerd met een sterke toegevoegde waarde. Het thema Adding Value komt volop aan bod door technische prestaties, duurzame materialen maar ook door de zintuiglijke beleving van een materiaal. Naast de tentoonstelling zijn er sprekers uitgenodigd die elk een lezing geven over hun manier van Adding Value. Mark Burry geeft een presentatie over de mathematische complexiteit van de Sagrada Familia van de architect Antoni Gaudi. Burry is samen met een lokaal team uit Barcelona bezig met de voltooiing van de basiliek door toepassing van speciale computertechnologie en CNC milling.
Textieldeskundige en hoogleraar Marie O’Mahony bespreekt de waardetoevoeging van technisch textiel aan architectuur en de creatieve industrie.
Ook Gilian Schrofer geeft een lezing. Schrofer is oprichter van Concrete en Concern en ontwerper van interieurconcepten en producten als the Coffee company, Australian en Grolsch. Daarnaast vertelt Koert van Mensvoort tijdens Material Xperience over de veranderende techniek die een soort tweede natuur van ons is geworden. Ook de derde generatie Photovoltaic technology (zonneceltechniek) komt aan bod tijdens de presentatie van Rolf Huiberts, specialist op het gebied van Solid Oxide Fuel Cell (SOFC) technologie.

Material Xperience wordt georganiseerd met als doel de nieuwste materialen, producten en producttoepassingen te introduceren en daarmee (interieur)architecten, producenten en andere creatieve professionals te inspireren op het gebied van materiaal, architectuur en interieur. Material Xperience vindt plaats van maandag 7 tot en met vrijdag 11 februari 2011 in Jaarbeurs Utrecht.

Drijvende krachten achter Material Xperience zijn Materia en Architectenweb. Architectenweb is Nederlands grootste crossmediale uitgeverij op het gebied van architectuur en materialen. Materia is het internationale materialenplatform voor de creatieve professional.

 Praktische informatie

Locatie Material Xperience: Hal 1 Jaarbeurs Utrecht.

Datum: Van maandag 7 t/m vrijdag 11 februari 2011 (gelijktijdig met de Bouwbeurs).

Openingstijden: Maandag 7 februari geopend van 13.00 - 17.30 uur. Alle andere dagen geopend van 09:30 - 17:30 uur.

18-01-2011 9:30

Interieurdesigners mogen alvast een aantekening in hun agenda maken. Op 26, 27 en 28 mei mogen ze niet ontbreken op de 100 % Design in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam. De afgelopen weken hebben al ruim zestig deelnemers zich aangemeld en is het grootste gedeelte van de plattegrond gevuld. Voor sommige productcategorieën staan de fabrikanten zelfs al op de reservelijst. 

Het hart van de beursvloer wordt dit jaar gevormd door de Campsites. Er zijn nog vijftien plekken beschikbaar voor getalenteerde jonge en/of beginnende ontwerpers!  De komende maanden groeit de deelnemerslijst verder en wordt het programma met alle activiteiten op en rond 100% Design.  

17-01-2011 8:00

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft Initium, het nieuwe gebouw aan de Buitenveldertselaan op de VU-campus, in gebruik genomen. Sinds 3 januari, minder dan een jaar na de start van de bouw, werkt de faculteit in Initium in een vernieuwend, flexibel werkconcept. Daarmee maakt de VU een start met ‘het nieuwe werken’.

De bouw van Initium is een belangrijke stap in het creëren van voldoende ruimte voor onderwijs en onderzoek op de VU-campus. De VU groeit en daarmee groeit het ruimtegebrek op de Campus. De VU heeft plannen voor het bouwen van een totaal nieuwe, levendige, eigentijdse campus als onderdeel van het Kenniskwartier - dat deel uit maakt van de Zuidas Amsterdam - waar ontmoeting, kennisuitwisseling en - ontwikkeling centraal staat.

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid gaat in Initium werken in een vernieuwend, flexibel werkconcept, waarbij medewerkers geen eigen kamer of werkplek meer hebben. De VU heeft het concept ontwikkeld. Voor de uitwerking van het concept, de gebruikersbegeleiding en het maken van vlekkenplannen is de VU ondersteund door Laanbroek Schoenman Adviseurs.

De VU wil het werken bij de VU effectiever, efficiënter, gemakkelijker en plezieriger maken voor zowel de organisatie en de medewerkers. De toenemende (internationale) concurrentie om de student, toponderzoeker, docenten en werknemer zorgt ervoor dat de VU zich voortdurend wil blijven vernieuwen en verbeteren. Een nieuwe, inspirerende campus met eigentijdse werkplekconcepten, waarbij de fysieke en digitale werkomgeving de werknemer optimaal faciliteert, zijn voor de VU hierbij belangrijke middelen.

Met het invoeren van het Nieuwe Werken wil de VU bereiken dat medewerkers elkaar meer ontmoeten en gemakkelijker kunnen samenwerken en kennis kunnen uitwisselen, zodat ze beter hun werk kunnen doen en de VU kan blijven concurreren met andere universiteiten. De VU streeft naar een omgeving waarin iedereen met wetenschap bezig is en elkaar daarbij makkelijk ontmoet. Dat is een belangrijke voorwaarde voor innovatie.

De huisvesting van haar medewerkers kan ook efficiënter, vindt de VU. De bezetting van de werkplekken bij de universiteit, waar veel medewerkers parttime werken, onderwijs geven en ook regelmatig in een lab te vinden zijn, is laag. Door werkplekken te delen kan de VU in de toekomst besparen op huisvestingskosten.

Intium is ontworpen door op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs en gebouwd door Hodes Bouwsystemen. Het is een multifunctioneel gebouw van 10.000 vierkante meter met ongeveer 325 nieuwe werkplekken en onderwijsruimten, waaronder een grote collegezaal met 550 stoelen, 8 werkgroepruimten voor onderwijs, tevens inzetbaar als multifunctionele tentamenruimte. In Initium is behalve de Faculteit Rechtsgeleerdheid ook het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) gehuisvest.

14-01-2011 8:00

Nederland is wederom een duurzaam gebouwontwerp rijker: Goodman ontving tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van kennisplatform SBR een BREEAM-NL Nieuwbouw ontwerpcertificaat voor het nieuwe distributiecentrum van Stryker.

Ruud Weijmans, Country Manager van Goodman Nederland en Dave Heesakkers, Senior Technical Development Manager, namen het certificaat in ontvangst uit handen van DGBC-directeur Stefan van Uffelen en SBR directeur en DGBC-bestuurslid Jack de Leeuw. Het regionale distributiecentrum scoorde als kwalificatie 3 sterren (very good).

Ruud Weijmans toont zich zeer verheugd met het resultaat: “Duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt binnen Goodmans ontwikkelingen, vastgoedbeheer en binnen onze beheerde fondsen. We hebben een uitgebreide inventarisatie gedaan voor Stryker om een integraal advies uit te kunnen brengen aangaande het duurzaam certificeren van het project.”

Dave Heesakkers vult aan: “Aangezien zowel Goodman als Stryker beide internationaal beursgenoteerde bedrijven zijn is het belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van een onafhankelijk internationaal erkend certificaat. BREEAM-NL voldoet hieraan en de bewijslast is gebaseerd op de Nederlandse wet- en regelgeving."

Goodman ontwikkelde voor de firma Stryker een nieuw regionaal distributiecentrum. Het project bestaat uit ca. 5.200m² magazijn, 2.900m² mezzanine en 1.400m² kantoorruimte met een uitbreidingsmogelijkheid op het perceel voor zowel magazijn als kantoor.

Stryker is een van ’s werelds leidende medische technologiebedrijven met een breed scala aan orthopedische producten en nadrukkelijk aanwezig in andere specialistische medische producten. Goodman is een geïntegreerde vastgoedgroep die industrieel vastgoed en kantoorparken bezit, ontwikkelt en beheert in continentaal Europa, het Verenigd Koninkrijk, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland.

Een hoge EPC-waarde voor zowel het magazijn als het kantoor, het realiseren van een hoogwaardig ecologieplan, het controleren van verbruikskosten door separate meters en monitoring van de milieu-impact van de aannemer, zijn enkele toegepaste ontwerpmaatregelen. Verder worden de werkplekken in het kantoor ingericht met voldoende daglicht en aangenaam uitzicht en worden er specifieke ontwerpmaatregelen voor logistiek toegepast die de kans op schades verminderen.

13-01-2011 8:56

De wedstrijd voor het BNA Gebouw van het Jaar 2011 is van start gegaan. Met deze prijs brengt de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) de kwaliteit van nieuwe Nederlandse architectuur voor het voetlicht. Juist in tijden van crisis is aandacht voor vakmanschap, opdrachtgeverschap en culturele kwaliteit van belang.

De inzending verloopt geheel online. Via de website www.bnagebouwvanhetjaar.nl kan iedere deelnemer maximaal vijf projecten inzenden. De wedstrijd staat open voor alle architecten, mits ze lid zijn van de BNA.

De inzendingen worden beoordeeld door vakjury’s, die in vijf regionale voorronden de nominaties voor de hoofdprijs bepalen. De landelijke jury bestaat dit jaar uit Frits van Dongen (de Architekten Cie), Dorte Kristensen (atelier PRO), Ronald Schleurholts (Cepezed), Christine van Gemert (BNI) en Henk Ovink (Ministerie van Infrastructuur & Milieu). Zij beslissen welk project de eervolle titel BNA Gebouw van het Jaar 2011 krijgt. De BNA prijs is in 2010 gewonnen door Koen van Velsen met revalidatiecentrum Groot Klimmendaal.

Tot en met maandag 7 februari kunnen deelnemers hun inzendingen plaatsen. De regionale genomineerden en winnaars worden in maart en april bekend gemaakt. Op 28 april wordt de winnaar van het BNA Gebouw van het Jaar 2011 onthuld tijdens de feestelijke landelijke prijsuitreiking.
 

12-01-2011 8:40

Flexwerkers kunnen sinds 1 december vorig jaar werken in het hippe kantorencomplex Spaces op de Zuidas in Amsterdam. Het unieke concept van Spaces is dat bedrijven en zzp’ers ruimte kunnen huren voor bijeenkomsten en werkplekken. Aan Schröder Interieurs is gevraagd om een inspirerende inrichting te verzorgen voor dit bijzondere kantorencomplex. De eerste fase is in november opgeleverd.
De werkplekken van Spaces zijn volledig ingericht en uitgerust met alle moderne technieken. Het is een trendy manier van vergaderen, die een vervolg gaat krijgen in Rotterdam en Den Haag. Schröder Interieurs is trots op de verkregen opdracht. “We waren enorm blij toen De Vastgoedinrichter uit Albergen ons in juni dit jaar benaderde om zorg te dragen voor de inrichting van het eerste kantorencomplex van Spaces, Vivaldi Office I. Dat houdt in dat we de inrichting van de gehele benedenverdieping realiseren, evenals de specials op de bovenliggende etages”, zegt eigenaar Wouter Schröder.
De begane grond is ruimtelijk ingedeeld. Door het plaatsen van metal-stud wanden is de ruimte verdeeld in kleinere verblijfsplekken. Deze plekken zijn eveneens door Schröder Interieurs ingericht. Er is gekozen voor prettige loungemeubelen en hippe design flexplekken, veelal uitgevoerd in eiken fineer. Het geheel heeft een retro-uitstraling. De entree, het zogeheten Atrium, is uitgerust met een betonlook receptiebalie, waarachter een postsorteerruimte en zitruimte is gecreëerd.
Bij de Café-deli realiseerde Schröder Interieurs een uitgiftebalie en een actieve zitruimte, terwijl het restaurant eveneens is uitgerust met een uitgiftebalie en een loungeruimte. Tot slot maakte het bedrijf de Clubroom tot een trendy hangout en vervaardige het diverse vergaderruimtes en wandafwerkingen. Het complete interieur is maatwerk en zelf geproduceerd naar een ontwerp van het beroemde Londense architectenbureau Sevil Peach. Als ware eyecatcher noemt Schröder de cabines op de begane grond. “De cabines zijn gestoffeerd en beschikken over een uitstekende akoestiek. Met maximaal vier personen kan er vergaderd of gegeten worden in deze trendy ruimtes, die bij uitstek geschikt zijn voor informele zakelijke besprekingen." De inrichting van Vivaldi Office I is eind november met succes opgeleverd.

Vervolgopdracht
Na Vivaldi Office I heeft Schröder Interieurs nu ook de opdracht van De Vastgoedinrichter verkregen om de inrichting van de specials te verzorgen voor Spaces’ Vivaldi Office II. Het naastgelegen kantoorpand telt twaalf etages. Voor Schröder had het jaar niet beter af kunnen sluiten. “Voor ons is deze klus voor Spaces hét project van het jaar. Het is ontzettend mooi geworden en we zijn dan ook trots, dat ook de vervolgopdracht aan ons is verstrekt.”

11-01-2011 10:00

TWA Architecten is winnaar van de Vredeman de Vries Architectuurprijs. Het architectenbureau kreeg de prijs voor het project Offingaburg in Hallum. De combinatie van duurzame gevelbekleding met een innovatief ontwerp bleek een winnend concept. De prijs is een initiatief van de provincie Friesland.

Het woon-zorgcomplex Offingaburg is een gewaagd ontwerp, dat mede door de materialen past in het karakteristieke dorp Hallum. De keus viel op Cape Cod FSC-gecertificeerde houten gevelbekleding in de RAL 7021. Doeke van Wieren van TWA architecten: “We kozen voor Cape Cod omdat we de kleurstelling konden krijgen die we wilden en men ook bereid was een speciaal profiel te produceren. Daarnaast was de garantie van vijftien jaar op de lak doorslaggevend.”

Cape Cod wordt in het Canadese Halifax geproduceerd van lodgepole pine. Het FSC-gecertificeerde hout wordt gezaagd en verduurzaamd. Na het terugdrogen worden de planken in een computergestuurde lakstraat voorzien van een hoogwaardige lak. Vanaf 50 vierkante meter kan in vrijwel iedere kleur worden geleverd: RAL, NCS of  kleur naar monster. De kleuren worden opgeslagen in het systeem, waardoor bij een eventuele latere uitbouw dezelfde kleur gemaakt kan worden. Cape Cod bestaat bijna twintig jaar en wordt al jaren toegepast in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. De Nederlandse importeur is Plastica in Waalwijk.

07-01-2011 9:29

Eind november verrichtte CdK Robbertsen de officiële opening plaats van Het Perron – CSV & ROC A12 in Veenendaal. ZEEP architecten maakte in opdracht van Matrix Onderwijshuisvesting en in samenwerking met de scholen een plan voor een vmbo en een ROC. Deze waren voorheen gehuisvest op verschillende locaties in Veenendaal en zijn nu in een gebouw van 13.500 vierkante meter samengebracht. Dit gebouw is ontworpen volgens het ‘Living Building Concept’. Uitgangspunt hierbij is een langdurig huisvestingsbeleid, waarbij investeringskeuzes worden afgezet tegen toekomstige flexibiliteit en exploitatie.

Het concept bestaat uit twee onderwijsvolumes, met een een grote ontmoetingsruimte ertussen en verbonden door loopbruggen, trappen en ontmoetingsplekken. “De twee volumes worden door rode gevelbanden bij elkaar gehouden. Zo is er sprake van één onderwijsgebouw. Ter plaatse van het atrium is het volume opengesneden, zodat er een sterke relatie met de maatschappij wordt gelegd. De rode kleur in diverse tinten maakt het gebouw krachtig en iconografisch. Het ligt in een zorgvuldig vormgegeven, groen landschap. Zo ontstaat een prachtig gebouw, dat specifiek, flexibel en duurzaam is”, aldus Jan Poolen van ZEEP architecten.

De ruimtelijke kwaliteit is groot. De onderwijsruimten zijn gegroepeerd rond een centraal atrium en verbonden en doorsneden door de limegroene verbindingen. Een dynamisch gebied voor ontmoeting en interactie. Het leidt tot een overzichtelijk, herkenbaar, maar ook spannend gebouw, geschikt voor het onderwijs van nu en van de toekomst.

06-01-2011 10:36

Het theater en congrescentrum La Llotja de Lleida in Spanje is genomineerd voor de Mies van der Rohe Award 2011 voor hedendaagse architectuur. La Llotja de Lleida is één van de meest prestigieuze projecten in Catalonië en fungeert als een nieuw landmark voor de stad Lleida. Het natuurstenen gebouw ligt op de oever van de rivier de Segre en lijkt aan de Spaanse aarde te zijn ontsproten. Vanuit de verhoogde foyer is er een fantastisch uitzicht op de historische Seu Vella kathedraal. De 16 meter brede uitkraging biedt beschutting tegen de zon in de zomer en regen in de winter.

De European Union Award for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award bestaat sinds 1987 en wordt iedere 2 jaar uitgereikt door de Europese Commissie en de Fundació Mies van der Rohe. De genomineerde ontwerpen zijn onder meer geselecteerd op basis van hun bijzondere architectonische bijdrage aan de ontwikkeling van hedendaagse Europese steden.

Mecanoo architecten in Delft is opgericht in 1984 en wordt geleid door architect/creatief directeur Francine Houben. Het bureau heeft een multidisciplinaire, professionele staf van ongeveer negentig mensen, met onder meer architecten, interieurontwerpers, stedenbouwkundigen en landschapsontwerpers.

In Spanje heeft Mecanoo meerdere ontwerpen op haar naam staan, waaronder het Paleis van Justitie in Córdoba waarvan de bouw in 2011 start. Het oeuvre van Mecanoo op cultureel gebied is breed, van (intieme) theaters tot de grootste bibliotheek van Europa in Birmingham. In Taiwan werd eerder dit jaar het startsein gegeven voor de bouw van het Wei-Wu-Ying Center for the Arts in Kaohsiung, de opening van de bibliotheek van Birmingham vindt plaats in 2013.
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >