Nieuws


29-09-2010 8:51

Een eenhoorn, TL-balken die uiteenspatten in sterrenstralen, een Belgische frituur, vlinderende schoenen en een citaat van Shakespeare. Ofwel: symbolen, associaties en verwijzingen. Interieurontwerper Maurice Mentjens wil het liefst verhalen vertellen. Zijn opvallende werk is tot en met 5 december bij Yksi Expo in het Designhuis aan het Eindhovense Stadhuisplein te bewonderen.

Mentjens maakt naar eigen zeggen ontwerpen die zich laten lezen als een essay. Ze zijn filosofisch van inslag, vol betekenissen. De symbolen en verwijzingen kiest hij vaak uit de mythologie, historie, literatuur of de beeldende kunst. Mentjens zoekt voortdurend naar confronterende contrasten binnen het alledaagse. Ook religie en spiritualiteit inspireren hem. Aanknopingspunten zoekt hij bij voorkeur in de symbolische waarde van een gebouw, het beoogde gebruik en zeker ook in de geschiedenis van stad of omgeving. In zijn opvatting laat een ontwerp zich alleen hechten met respect voor de ‘geest van de plek’.
De interieurs van de hand van Mentjens volgen om die reden niet de waan van de dag. Ondanks hun status van autonome installaties, zijn ze nooit gewild trendy, hip of experimenteel. Niet voor niets telt zijn portfolio relatief veel winkelinterieurs. Hoe spectaculair ze in eerste aanblik ook mogen zijn, niets leidt uiteindelijk af van datgene waar het om gaat: de producten. Die worden volgens de ontwerper zelf behandeld als juwelen. Met licht, kleur, koven en spiegels wordt de ruimte tot een podium gevormd. Mentjens noemt zich derhalve een 'ontwerper van verbeelding'.
Bij Yksi Expo geven beelden, film en boek een overzicht van het werk van Mentjens.

29-09-2010 8:50

Op Zeche Zollverein in Essen is onlangs de GastGastgeber-store geopende. Deze tijdelijke winkel met Nederlands design is samengesteld door curator Judith ter Haar.

Ze stelde een bijzondere collectie designobjecten van Nederlandse ontwerpers samen vanuit haar visie op het thema hergebruik. In het tijdelijke winkelinterieur van de hand van Rogier Martens zijn onder andere serviezen van Koninklijke Tichelaar, stoffen van VLISCO, vazen van Jo Meesters en manden van Piet Hein Eek te koop.
Naast de gastenverblijven die GastGastgeber in het kader van NL-RUHR/RUHR.2010 in het Ruhrgebied heeft gerealiseerd, is er nu dus ook een tijdelijke winkel ingericht. De GastGastgeber-store is tot 17 oktober te gast bij de tentoonstelling Norm=Vorm, die in Halle 5 van het Zeche Zollverein (UNESCO Werelderfgoed) in Essen wordt ingericht.

Hergebruik is het hoofdthema van RUHR.2010 en is ook richtinggevend geweest voor het GastGastgeber project en collectie. Met het samenstellen van haar GastGastgeber collectie legt Judith ter Haar ook nieuwe verbindingen tussen culturele instituten, bedrijven en gevestigde maar ook jonge vormgevers. Op deze manier schrijft ter Haar een nieuw poëtisch verhaal in het landschap van Nederlands design.

In diezelfde periode zal ook een mobiele winkel opduiken. Deze Uitklap-bus van de Nederlandse kunstenaar Kevin van Braak is een omgebouwde Mercedesbus. Met een druk op de knop klapt het voertuig op spectaculaire en onverwachte wijze voor de helft open en vormt zo een winkel of een podium voor presentaties, voorstellingen en debatten.

28-09-2010 9:00

Houtimporteur Total Timber is gestart met de actie ‘Duurzamen doen we Samen’. De importeur wil het duurzaam hout zowel met PEFC alsook met FSC-label vooral onder de aandacht van de interieurbouwer brengen. 

Voor elke kubieke meter FSC en PEFC gezaagd hout en houtproducten geleverd tot en met 30 september 2011 droeg Total Timber 10 euro af aan Stichting Probos. Hiermede kan door Stichting Probos de aanplant gestimuleerd worden van nagenoeg uit het Nederlandse bos verdwenen soorten, zoals linde, wilde appel, wilde peer, ratelpopulier, vuilboom en zwarte populier. In de bouwwereld, maar ook in de weg- en waterbouw wordt gecertificeerd hout reeds volop toegepast. Total Timber wil echter ook het gebruik van gecertificeerde producten in de meubel, houtenvloeren, trappen- en keukenindustrie stimuleren. “Maar dit kunnen wij niet alleen. Dit moeten wij samen doen, met de eindafnemers, om met elkaar een bijdrage te kunnen leveren aan een ‘duurzamen’ samenleving”, zegt Edwin Klooster namens Total Timber.

Als kleine speler in de markt met een personeelsbestand van vijf mensen wil Total Timber haar bijdrage leveren aan een duurzaam gebruik van grondstoffen. Total Timber hoopt dat haar initiatief brede navolging krijgt, ook van collegahouthandelaren, zodat ook op een kleinschalige manier een ieder zijn bijdrage aan duurzaamheid kan leveren.

27-09-2010 9:24

Bram Vromans van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag is de winnaar van de BNI-prijs 2010. Dit werd eind vorige week bekend gemaakt door BNI-voorzitter Christine van Gemert tijdens de feestelijke uitreiking van de BNI-prijs 2010 in de showroom van Kembo in Veenendaal.

Bram Vromans wist met zijn ontwerp voor een popschool in Scheveningen de jury te overtuigen van zijn kracht als interieurarchitect. De jury bestond uit Koos Frederiks (Frederiks & van der Nat), Abbie Steinhauser (Merkx+Girod), Jaap Huisman (hoofdredacteur Smaak) en Anita Haver (bestuurslid BNI).

Steinhauser: “Bram onderscheidt zich van de andere talenten omdat hij na een heldere analyse tot een eigen en compleet ontwerp komt, waarin alles lijkt te kloppen. Het ontwerp getuigt van zijn professionaliteit.” 
 


Gabor Disberg van de Rietveld Academie in Amsterdam is kreeg een eervolle vermelding omdat hij op fascinerende wijze invulling gaf aan zijn onderzoek naar flexibele architectuur. Zijn afstudeerproject is (nog) geen compleet ontwerp, maar het wekt hoge verwachtingen. Frederiks: “Gabor stelt vragen die anderen niet stellen. Hij onderzoekt en toetst zijn ideeën op een verrassende manier. Zijn nieuwsgierigheid kan hem ver brengen.”
 

De andere genomineerde talenten waren Angela van Gils van de Artez Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle, Eva Rius van Teeseling van de Willem de Kooning  Academie in Rotterdam, Joep Esseling van de Hogeschool Zuyd/ABK in Maastricht, Roos Zondervan van de Kunstacademie AKV St. Joost in Breda, Kim Wildhagen van de Hanzehogeschool in Groningen en Marieke van Dijk van Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.


De BNI-prijs 2010 werd gesponsord door Kembo en Leoxx.

27-09-2010 8:00

Het is u nvast niet ontgaan: het beurzenseizoen is weer geopend. Leolux, leverancier van designmeubilair is dit najaar op tal van evenementen vertegenwoordigd met een eigen stand. Het betreft onder meer de Woonbeurs, Interieur Kortrijk en verschillende evenementen bij dealers en in haar eigen Design Centers. Het bedrijf lanceert en passant een reeks nieuwe modellen.

"Niet eerder bouwde Leolux zo’n grote stand om zich tijdens De Woonbeurs te presenteren", meldt de woordvoerder. "Op meer dan 400 vierkante meter brengen we onze nieuwe modellen voor het voetlicht." Het standconcept werd ontleend aan de presentatie waarmee Leolux begin dit jaar een Reddot Award in de wacht sleepte.

Tijdens de woonbeurs zal veel aandacht uitgaan naar de nieuwe 'Scylla Flavours', een speciale editie van het ontwerp uit 1996 van designer Gerard Vollenbrock. De Flavours-serie biedt 15 smaken, telkens in drie kleuren en bekledingen. "Een eigen 'Flavour samenstellen kan met hulp van een'speciaal internetprogramma dat binnenkort via de Leolux-site beschikbaar wordt."

De Woonbeurs is op dit moment bezig en duurt nog tot en met 3 oktober; Interieur in Kortrijk vindt plaats van 15 tot en met 24 oktober.

24-09-2010 9:00

Vandaag begint Inside Design Amsterdam, een initiatief van ELLE Wonen, op verschillende plekken in de stad. Drie dagen lang draait alles om het nieuwste design, van het maakproces tot het eindproduct. Het hoofdkwartier is ook dit jaar weer het Lloyd Hotel. In de hotelkamers laten vooraanstaande interieurmerken en toonaangevende ontwerpers hun werk zien: van Moroso, B&B Italia en Gelderland tot Kiki van Eijk, Scholten & Baijings, Christien Meindertsma en Richard Hutten. Verder zijn er presentaties te zien van onder meer de Design Academy Eindhoven, het Zuiderzeemuseum, het Centraal Museum Utrecht en het Textielmuseum Tilburg. Daarnaast stelt ELLE Wonen een expositie met bijzonder werk van keramiekdesigners samen.

Voor de ELLE Wonen Store is een aantal designproducten geselecteerd: het overdyed servies van Jeanine Keizer, tassen met een subtiele papier-look uit Japan, behang om zelf in te kleuren, planten van vilt, een bureaulampje van hout, het nieuwste van designmerken als Iittala, Royal VKB en Vipp. Deze is alleen geopend tijdens Inside Design Amsterdam van 10.00 tot 18.00 uur in het Lloyd Hotel. Daarnaast zijn er op diverse locaties buiten het stadscentrum spannende samenwerkingsprojecten en exclusieve Inside Design-exposities te zien. Tot slot is er een nieuwe ontwerpwedstrijd voor veelbelovend talent, met als opdracht een écht Montis+ product te ontwerpen: een bijzettafel. Meer informatie op http://www.insidedesign.nl.

23-09-2010 9:00

Autodesk Inc, wereldwijd leverancier van 3D-ontwerpsoftware, heeft met zijn pakket AutoCAD Electrical voor het 4e jaar op rij de hoogste ogen gegooid in de categorie 'e-cad software' in de jaarlijkse Readers' Choice Award van het tijdschrift Control Design.

AutoCAD Electrical kreeg 55 procent van de stemmen, Eplan en Bentley bezetten met respectievelijk 12 en 7 procent de tweede en derde plaats.


Control Design bestaat uit een magazine voor werktuigbouwers en mechatronica-bedrijven en een website, die uitgebreide informatie verschaffen over sturingen, instrumentatie en automatisering. Elk jaar stuurt het Control Design een vragenlijst naar zo'n vijftienduizend abonnees met het verzoek hun stem uit te brengen op het product, merk of bedrijf van hun voorkeur. Control Design geeft echter geen lijst van fabrikanten of merken om uit te kiezen; de deelnemers wordt gevraagd zelf de producten of merken in te vullen die volgens hen de meeste technologische waarde hebben. De wedstrijd is onderverdeeld in 51 categorieën van hardware en software.

Volgens Steven Bosschaerts, Manufacturing Business Unit Manager bij Autodesk-distributeur ProDesk, is ook deze vierde titel op rij voor AutoCAD Electrical geen toeval. “Deze award toont wederom aan dat Autodesk met AutoCAD Electrical een prominente positie heeft in de wereld van electro-CAD software. Wereldwijd stellen veel bedrijven hun vertrouwen in AutoCAD Electrical voor het ontwerpen van hun schema’s voor elektrische sturingen, en ook in de Benelux is het pakket behoorlijk populair sinds zijn introductie in 2005. Met name de sterke opkomst van Digital Prototyping en de naadloze uitwisseling met Autodesk Inventor heeft de populariteit van het pakket een boost gegeven, zeker in de wereld van de mechatronica.”

AutoCAD Electrical is gebaseerd op AutoCAD en speciaal ontwikkeld voor het opstellen en wijzigen van elektrische schema’s. Gebruikers van het pakket blijken onder andere zeer gecharmeerd van de uitgebreide symboolbibliotheken die het pakket biedt, de mogelijkheid tot automatische draad- en componentnummering, de feature die automatische projectrapportages mogelijk maakt en de mogelijkheid AutoCAD Electrical-tekeningen in een DWG-compatibel programma te bekijken en te bewerken, zoals AutoCAD of AutoCAD LT.
 

22-09-2010 8:05

 TTTijdens de Interieur Biënnale Kortrijk introduceert het Europese Innovation Festival IF een nieuw concept rond design en duurzaamheid,  bedacht door Thomas Lommée, docent aan de Design Academy Eindhoven.

Lommée baseert zich daarbij op open-source systemen van internet (zoals Wikipedia of Drupal). Hij heeft een open-design model ontwikkeld, waarbij consumenten, ontwerpers en producenten samen denken over design, en een consumptie/productiemodel ontwerpen waarin design interconnected is.
Tijdens het Innovation Festival worden workshops georganiseerd doortimelab, lezingen met o.a. John Thackara, een tentoonstelling van Thomas Lommée en een doorlopend open-source meeting point waar kennis gedeeld en gegenereerd wordt.
IF Innovation Festival vindt van 8 tot en met 25 oktober in Kortrijk plaats.

17-09-2010 10:04

Derdejaars Interieurarchitectuur student Sanne Zeeman werd op dinsdag 14 september verkozen als winnares van de Ronald F. Vermaasprijs. Zij ontving uit handen van juryvoorzitter Menno Vermaas een cheque van 1.500 euro. De jury vond het dit jaar 'echt heel moeilijk' en riep derhalve een extra Aanmoediginsprijs van 250 euro in het leven. Deze ging naar tweedejaars student Marijn Hekker voor haar 'uitstekende integratie tussen concept en ontwerp'.

De Jury bestond dit jaar uit Menno Vermaas (broer van Ronald), Ruud Wesselink (bestuurslid van de Stichting), Ben Hoek (architect, Studio 8 in Rotterdam - het bureau dat Ronald Vermaas mede oprichtte) en Bau Winkel (Studio Bau Winkel).

De Ronald F. Vermaasprijs is vernoemd naar Ronald Vermaas (1944-2000), jarenlang docent architectonische vormgeving aan Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam. De prijs is in het leven geroepen om een getalenteerde tweede of derdejaars student Interieurarchitectuur te stimuleren zich verder te ontwikkelen als vormgever. Belangrijke criteria van de prijs zijn onder andere de mate waarin een ontwerper op een bijzondere wijze de mens en het licht centraal stelt.

Overig genomineerden (tweedejaars) waren: Pebbles Ammerslaan, Esther Nieboer en Marijn Hekker. Derdejaars: Jordi van den Bogaerdt, Tamara Tan en Sanne Zeeman.

Eerdere winnaars waren onder andere Joeri Horstink (2006), Rian Haarhuis (2007), Anke van Boord (2008) en Joram Meruwella (2009).
 

15-09-2010 9:05

Meubelhuis Giorgetti opent maandag 4 oktober het Giorgetti Home aan de Britselei 16 in Antwerpen. Gelegen in het culturele en commerciële centrum van de stad, moet het huis  een inspirerende ontmoetingsplek vormen. Allen die affiniteit hebben met de wereld van Giorgetti zullen zich er naar eigen zeggen, helemaal thuisvoelen.

De Beneluxvestiging, die sinds 1980 operationeel is, beschikt over een zeer fraaie showroom gelegen tegenover het Vredespaleis in Den Haag. Giorgetti is van mening dat naast het traditioneel presenteren van de collectie, er behoefte is aan een toegevoegde vorm om de doelgroep in deze niche-markt van hedendaagse vormgeving en interieurkunst te inspireren.
Daarom opent Giorgetti op 2010 de deuren van Giorgetti Home te Antwerpen. Dit huis zal een inspirerende ontmoetingsplek zijn voor dealers, interieurarchitecten en allen die affiniteit hebben met de wereld van Giorgetti.
Giorgetti is een traditioneel familiebedrijf in de meubelsector, opgericht in 1898. De fabrieken zijn gelegen in Meda, het centrum van de Italiaanse meubelindustrie ten noorden van Milaan. Het Giorgetti design behoort tot de top van de Italiaanse meubelbranche en heeft daarin internationaal een vooraanstaande positie. Liefde voor het ambachtelijk maken van meubelen, vakmanschap, het gebruik van exclusieve materialen en het streven naar perfectie dragen bij tot het fabriceren van oorspronkelijke en unieke producten. Ontwerpers als Léon Krier, Chi Wing Lo, Massimo Scolari, Antonella Mosca, Laura Silvestrini en Carlo Giorgetti, hebben het bedrijf gepositioneerd in het hogere marktsegment van deze sector.
De openingstijden van Giorgetti Home in Antwerpen zijn van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

15-09-2010 8:29

Gebouw Number One op de Amsterdamse NDSM-werf is onlangs officieel geopend. Burgemeester Eberhard van der Laan verrichtte samen met stadsdeelvoorzitter Rob Post en de directievoorzitters van Hema, VNU Media en ontwikkelaar Biesterbos de feestelijke openingshandeling. Ruim 900 medewerkers van het hoofdkantoor van Hema en VNU Media hebben na een bouw van ruim twee jaar hun intrek genomen in Number One.

Number One op de NDSM-werf staat tussen het Kraanspoor en de voormalige Helling V in. Het door Bronsoort Blaak Architecten BNA ontworpen gebouw, is gebaseerd op de industriële groothandelsgebouwen uit de jaren ’50. De robuuste, massieve en stoere uitstraling van Number One past bij de architectuur van het naast gelegen Kraanspoor en het industriële karakter van de NDSMwerf. Number One is ongeveer 40.000 vierkante meter (bedrijfsvloeroppervlakte) groot, telt zes verdiepingen met retail op de begane grond en drie inpandige parkeerlagen.
 Biesterbos is gedelegeerd ontwikkelaar namens Amsterdam Waterfront. Ze zijn welke verantwoordelijk voor de totale ontwikkeling van de westelijke zijde van de NDSM-werf. Amsterdam Waterfront is een ontwikkelconsortium bestaande uit Biesterbos, Reggeborgh Vastgoed Investments en Het Fort Onroerend Goed.

De voormalige scheepswerf aan de noordelijke IJ-oevers transformeert momenteel in een 24/7 stadsdistrict waar creatieve industrie, kunst en cultuur, leven en recreëren samen gaan. Het ruige en inspirerende karakter wordt behouden en oefent een sterke aantrekkingskracht uit. MTV Networks vestigde zich als eerste bedrijf in de historische timmerfabriek. Red Bull komt begin 2011 naar de puntloodsen van de voormalige Smederij.

De door Hema geopende winkel in Number One is een belangrijke toevoeging aan de voorzieningen op NDSM. Biesterbos is tevens gedelegeerd ontwikkelaar van de oostelijke zijde van NDSM, als ook het aangrenzende waterprogramma. Directievoorzitter Ronald van Zetten over het nieuwe hoofdkantoor: ‘We zijn ontzettend trots op het pand. De gedachte achter het nieuwe gebouw is transparantie; zo heeft het pand veel grote raampartijen. Door een winkel op de begane grond te openen is het vooral ook een filiaal waar medewerkers van het hoofdkantoor komen. We vinden het belangrijk dat medewerkers inspiratie opdoen en contact houden met de werkvloer." Het pand is ruim, transparant, eigentijds, mooi vormgegeven, overzichtelijk en op een prachtige locatie direct aan het IJ in Amsterdam Noord.

Vandaag de dag is deze plek in Amsterdam Noord een kweekvijver voor allerlei creatief talent zoals televisiemakers, bladenmakers, kunstenaars en fotografen. Van Zetten: "Een dergelijke omgeving past ook bij Hema. Het gebied heeft een rijke historie, waar de creativiteit en productiviteit vanaf spat. Een perfecte plek voor een dynamisch, vooruitstrevend bedrijf zoals Hema.”
Ruim tweehonderd medewerkers werken hier aan uitdagingen in Nederlandse recruitment en ict-markt. Erik Hoekstra, ceo van VNU Media: "Zij doen dit in nauwe samenwerking met collega's op onze tweede locatie in Groningen. Dit robuuste gebied met zijn fantastische events en bruisende activiteit is een echte creatieve hotspot, waar inmiddels al een groot aantal media- en communicatiebedrijven zich gevestigd hebben en nog veel bij gaan komen. VNU Media is een modern media bedrijf en voelt zich hier helemaal thuis."

14-09-2010 9:00

De Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI) reikt op donderdag 23 september de felbegeerde BNI-prijs uit in de showroom van Kembo in Veenendaal.

De genomineerden zijn Marieke van Dijk (HKU), Gabor Disberg (Rietveld, Amsterdam), Kim Wildhagen (Hanzehogeschool Groningen), Joep Esseling (ABK Maastricht), Eva Rius van Teeseling (Willem de Kooning Academie. Rotterdam), Angela van Gils (Artez Hogeschool voor de kunsten, Zwolle) , Bram Vromans (KABK, Den Haag) en Roos Zondervan (St. Joost, Breda). Hun afstudeerwerken zijn van 10 september tot 23 september te zien bij Kembo. Komende week worden de afstudeerwerken beoordeeld door een vakkundige jury bestaande uit Koos Frederiks (Frederiks & van der Nat), Ellen Sander (Sander Architecten), Abbie Steinhauser (Merkx+Girod) en Jaap Huisman (Smaak). De winnaar wordt tijdens de feestelijke uitreiking op 23 september bij Kembo bekend gemaakt.

Elk  jaar biedt de BNI pas afgestudeerde interieurarchitecten de kans zich op landelijk niveau te presenteren en mee te dingen naar de BNI-prijs. Het doel van de prijs is jonge interierarchitecten aan te moedigen verrassende ontwerpen te maken. In mei/juni nomineren de BNI-bestuursleden van elke academie die opleidt tot interieurrachitect een kandidaat. Een vakkundige jury selecteert vervolgens een winnaar. De BNI-prijs is de aanmoedigingsprijs voor pas afgestudeerde interieurarchitecten.

14-09-2010 9:00

Ruimtetekort maar niet willen of kunnen verhuizen? Dan biedt 100% Room uitkomst. Bamboo Groove Housing introduceert een nieuwe generatie tuinkamers onder de naam 100% Room. De tuinkamers zijn ontworpen voor gebruik als kantoor aan huis, extra studeer -of werkkamer, speelkamer, gym, gastenverblijf of zelfs als buitenkeuken. De huisjes worden op een duurzame manier ontwikkeld met gebruik van gerecycled staal en hoogwaardig geperst bamboe plaatmateriaal.

De volledig geïsoleerde kamers kunnen het hele jaar bewoond worden en zijn onder meer voorzien van elektriciteit en verwarming. De productie van de 100% Room tuinkamers vindt volledig plaats in de fabriek. De plaatsing van de tuinkamers wordt uitgevoerd met een grote hijskraan die dezelfdragende constructie op de vooraf geplaatste betonnen kolommen installeert.

De duurzaamheidsgedachte wordt niet alleen toegepast in de keuze van materialen,maar ook in de wijze van productie. Zo is het leerwerkbedrijf Futuro de producent van 100% Room. Een team van leermeesters en leerlingen werken gezamenlijk aan de gehele totstandkoming van het product. Dit alles conform de laatste eisen van isolatie, constructie en veiligheid.

Momenteel zijn er drie modellen beschikbaar: 100% room 1.0 van 10 m2, 100% room 2.0 van 15 tot 18 m2 en 100% room 3.0 van 30m2 oppervlakte. De tuinkamers zijn vrijstaand maar ook als uitbouw aan het bestaande huis te verkrijgen. Op verzoek wordt maatwerk geleverd in zowel het ontwerp als de productie.

 Bamboo Groove Housing

Bamboo Groove Housing is een internationaal opererend duurzaam architectenbureau en bouwbedrijf. Zij zijn specialist in de toepassing van bamboe in architectuur, productontwerp en interieur. Zo maken zij betaalbare duurzame woningen in Costa Rica, maar ook kleinere producten zoals surfboarden van bamboe.

Voor meer informatie: http://www.bamboo-groove.com

12-09-2010 8:00

Een tweetal ontwerpen van GBO, gespecialiseerd in design en engineering van industriële producten,  is genomineerd voor een European Aluminium Award. De erkenning is bestemd voor innovatieve producten of projecten waarbij op een innovatieve manier aluminium is toegepast.

Een onafhankelijke internationale jury selecteert in de categorieën Consumer- en Industrial Products diverse deelnemers in respectievelijk twee en vier segmenten.

In de categorie Consumer Products is GBO in het segment ‘Innovation’ genomineerd met de CarvX. De CarvX is een vierwielige ligfiets met een ingenieus stuur- en kantelsysteem welke snelheidsafhankelijk functioneert. De CarvX heeft vier schijfremmen en is volledig opgebouwd uit aluminium. Voor de aandrijving staat een Rohloff 14 versnellingsnaaf garant.

De tweede nominatie betreft de VP MicroLab van Virtual Proteins in het segment ‘Mechenical Engineering & Electronics’. De MicroLab is een apparaat dat bestemd is voor wetenschappelijke instellingen. Op basis van virtual-reality kunnen hiermee driedimensionale bio-structuren zoals proteïnen, anti-lichamen en virussen worden gevisualiseerd en gemanipuleerd. Op deze wijze worden de effecten van nieuwe medicijnen op een veilige manier gesimuleerd.

Tijdens de World Trade Fair Aluminium 2010, die van 14 tot en met 16 september loopt in de Messe in Essen (DL), zullen de winnaars bekend worden gemaakt.

11-09-2010 8:00

Venetië is dezer dagen 'the place to be' voor iedereen die zich met architectuur bezighoudt. Niet vreemd dus, dat meubelbedrijven in gat in de lucht springen wanneer hun meubels op één van de paviljoens van de Venetiaanse architectuurbiënnale worden toegepast. Het gebeurde onder meer Walter Knoll.

De Classic Edition 369-stoel van de Duitse fabrikant is volop toegepast in het - hoe kan het ook anders - Duitse paviljoen. Het door Die Wahlverwandschaften ontworpen paviljoen is een rode ruimte vormgegeven, waar aan de muur allerlei afbeeldingen van 'architecturale dromen' zijn geplaatst. Bezoekers kunnen deze dromen meebeleven vanuit de eveneens rode stoelen van Walter Knoll. 

03-09-2010 8:21

Architectenbureau Kossmann.dejong heeft voor de Grote of Sint-Laurenskerk in Rotterdam de museale tentoonstelling ‘Laurenskerk, een monument vol verhalen’ ontworpen en ingericht. De tentoonstelling wordt vrijdag 10 september om 14.30 uur geopend door prins Willem-Alexander.

Het ontwerp voor de tentoonstelling in de Laurenskerk is gebaseerd op verhalen die in het gebouw besloten liggen. “Er wordt geput uit een geschiedenis van ruim vijf eeuwen, van het begin van de stad en door verschillende eeuwen kijkend naar de toekomst”, aldus het architectenbureau. “Het is geen tentoonstelling in de traditionele zin van het woord omdat er geen collectie is om ten toon te stellen. Er zijn verhalen en aanleidingen die verbeeld en getoond worden. Het is een eigentijdse multimediale presentatie geworden die recht doet aan het gebouw en die verheldering en verdieping biedt aan de Rotterdamse gemeenschap en aan de stadstoerist.”

In de kapellen van de kerk zijn thema´s verbeeld, die allemaal met de Laurenskerk en Rotterdam te maken hebben. Zo heeft elke kapel zijn eigen thema gekregen en zijn vorm en inhoud altijd specifiek voor het onderwerp. Elke kapel is telkens weer anders. Een tentoonstelling die de muren laat spreken over heden en verleden, over leven en dood, over het bombardement en de wederopbouw en over de stilte van de stad.

“Met de inrichting is een nieuwe laag aan de sobere wederopbouwarchitectuur van de kerk toegevoegd. Het is geen tentoonstelling in de ruimte geworden maar de ruimte werd de tentoonstelling ”zegt Herman Kossmann, een van de twee partners van Kossmann.dejong.

03-09-2010 8:00

Onlangs ging in Venetië de architectuurbiënnale van start. Van 29 augustus tot en met 21 november zijn in de Noord-Italiaanse stad tal van architectuur-exposities te zien. De Nederlandse inzending - ontworpen door Rietveld Landscape - is leeg. Of...?

De Nederlandse installatie bestaat uit een lege zaal. Maar achterin de ruimte is een trap waarmee een extra verdieping ontsloten wordt. En deze verdieping is bepaald niet leeg; op dit deel van de expositie is een onafzienbaar blauw schuimlandschap van Nederlandse gebouwen geplaatst. Het zijn alle gebouwen die momenteel leegstaan. Met de bijzondere installatie wil Rietveld Design de noodzaak van hergebruik aankaarten.

"De installatie 'Vacant NL, where architecture meets ideas' roept de Nederlandse overheid op om het enorme potentieel aan inspirerende, leegstaande gebouwen uit de 17e,18e,19e ,20e  en 21e eeuw te benutten voor creatief ondernemerschap en innovatie", aldus Rietveld Landscape in een toelichting op het bijzondere ontwerp.

"De Nederlandse overheid wil uiterlijk in 2020 bij de top vijf van kenniseconomieën in de wereld behoren. De creatieve industrie is één van de vijf sleutelgebieden in deze Kennis en Innovatie Agenda. De transitie naar zo’n creatieve kenniseconomie vereist niet alleen excellent onderzoek en onderwijs, maar ook specifieke ruimtelijke condities. Onze visie neemt de nationale politieke ambitie serieus en zet leegstand in voor het bevorderen van innovatie binnen de creatieve kenniseconomie."

De complexe vraagstukken waarvoor onze samenleving momenteel staat vragen volgens Rietveld Landscape om innovatie. "Het gaat ons om een cultuur van ontwerp waarin samenwerking tussen wetenschappers en creatieve pioniers centraal staat. Een nationale strategie van tijdelijk hergebruik van (overheids- en publieke) gebouwen verlaagt de drempel voor creatief ondernemerschap en maakt inspirerende ruimtes beschikbaar voor pas afgestudeerden, vaklieden en andere initiatiefnemers. Vacant NL maakt zo nieuwe verbindingen tussen vakgebieden mogelijk en bevordert experiment."

Als curator heeft Rietveld Landscape voor het ontwerp van de installatie een team samengesteld dat bestaat uit mensen met interesse in de innovatieve potentie van leegstand en internationale ervaring in de creatieve industrie: Jurgen Bey (ontwerper), Joost Grootens (grafisch ontwerper), Ronald Rietveld (landschapsarchitect), Erik Rietveld (filosoof/econoom), Saskia van Stein (projectleider NAi), Barbara Visser (beeldend kunstenaar). Voor de tentoonstellingsbouw zijn Landstra & De Vries en Claus Wiersma(ontwerper) verantwoordelijk.

01-09-2010 8:52

DesignersHaag. Dat is de naam van de informele netwerkbijeenkomst die donderdag 2 september van 16.00 tot. 20.00 uur in Den Haag gehouden wordt. Vertegenwoordigers uit de designwereld leggen daar contacten en wisselen ervaringen uit. De locatie voor deze bijeenkomst is de 0900-design store aan de Binckhorstlaan 36.

Voor DesignersHaag zijn allerlei spelers uit de designbranche uitgenodigd. Zoals ontwerpers, fabrikanten, vertegenwoordigers van de regionale opleidingsinstituten voor industrieel (product)ontwerpen, labels, agenten, designexpert, branchegerelateerde organisaties, leden van de vakpers, interieurarchitecten en stylisten.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >