Nieuws


27-08-2010 8:00

Amsterdam en Utrecht slaan de handen ineen. En dan hebben we het niet over een regionale herindeling of het bestuurlijke optuigen van de Randstad, nee, dan hebben we het over design. Onder de paraplu 'Dutch Design Double' zijn beide steden gedurende de gehele maand september en de eerste week van oktober gastheer van internationaal georiënteerde designevenementen.

Amsterdam en Utrecht bundelen hun krachten en tonen een exclusieve selectie van design, mode en nieuwe media projecten. De events omvatten onder meer 'Creative Hotspots', Urban en Social Design, Utrecht Graduates, New Media Design en Usual Suspects (op Woonbeurs). 

Het volledige programma van Dutch Design Double is binnenkort beschikbaar op www.dutchdesigndouble.com

26-08-2010 9:07

‘Een renovatie, een herinrichting, een verbouwing. Wie heeft de tekeningen van de bestaande situatie? Een afspraak maken met het bouwarchief. Kopiëren op maximaal A3-formaat. Meenemen. Overtekenen. Inmeten. Weken verder… Dat moet toch beter kunnen?

Zo begint een persbericht van de Stichting project digitale bouwtekeningen. Vanuit de gedachte dat ‘je het zo gek niet kunt bedenken of het is wel op internet te vinden’ ging de stichting aan de slag. Volgens het persbericht hebben de gemeentes Nijmegen en Coevorden de bouwkundige tekeningen uit hun archief al volledig digitaal en meerdere gemeentes volgen. De makers van deze tekeningen, de architecten, zijn echter niet gevraagd om toestemming, aldus de stichting.

De doelstelling van de stichting is om architecten auteursrechtelijk te beschermen en hun ‘royalty’s’ veilig te stellen. Een webbouwer is bereid gevonden om alle relevante bouwkundige tekeningen van architecten, onder te brengen in een grote database. Architecten geven zelf toestemming aan belangstellenden voor (her)gebruik van hun werk en worden direct betaald. Volgens het persbericht zijn via het portaal straks alle tekeningen te achterhalen van gebouwen uit het ‘digitale tijdperk’.
 

24-08-2010 8:45

Dit jaar komt er weer circa 80.000 vierkante meter aan kantooroppervlak bij. Hier moet een forse rem op komen, want juist in de renovatie van kantoren ligt nog veel werk te wachten. Dit stelt IVBN-directeur Frank van Blokland. De IVBN, de vereniging van institutionele beleggers in vastgoed, wil dat overheden en marktpartijen de handen ineenslaan om een eind maken aan de almaar voortgaande uitbreiding van het kantooroppervlak.

Van Blokland hoopt dat de bouwbranche inspeelt op de renovatie-opgave met het aanreiken van praktische oplossingen. "Wij hebben", zegt hij namens zijn achterban, "de financiële kracht om oudere kantoren grondig aan te pakken. Maar dan moeten de huurders niet worden verleid tot verhuizing naar een nieuw kantoor. Niemand wil renoveren voor leegstand." Financieel en economisch is concentratie op de bestaande voorraad per saldo stukken beter, is zijn overtuiging. Hij kijkt naar alle kosten die op verschillende plaatsen ontstaan, ook de maatschappelijke. Maar zonder harde, dwingende maatregelen ziet hij de kantorenmarkt alleen maar verder ontsporen. Nog meer leegstand, verpaupering en verdamping van kapitaal zijn dan het gevolg.

 "De huidige duurzaamheidstrend", meent Van Blokland, "wordt misbruikt om nieuwe kantoren te blijven maken." Bestaande kantoren renoveren zodat ze energiezuinig worden, ziet hij als een duurzamere oplossing. Nieuwe kantoren ziet hij aangeprezen als superenergiezuinig, maar daarop blijkt veel af te dingen. "Vaak is de locatie minder goed bereikbaar voor de gebruikers en bovendien blijft hun oude kantoor bestaan. Alleen leeg, want slopen gebeurt nauwelijks." De desastreuze trend is volgens hem te keren als een groot aantal partijen - huurders, ontwikkelaars, eigenaren, Rijk, gemeenten en provincies - samen verantwoordelijkheid neemt. Huurders moeten een kantoorgebouw na renovatie voor een langere periode willen gebruiken. Het Rijk moet regels stellen om overbodige nieuwbouw tegen te gaan. Gemeenten moeten begrote grondopbrengsten vergeten. En om ze daarbij te helpen, moeten de provincies de regie over alle plannen voor kantorenlocaties op zich nemen. "Wij zeggen niet: er mag geen vierkante meter meer bij komen. Maar nieuwbouw moet voorlopig alleen nog plaatsvinden op de echte toplocaties zoals de Zuidas en de omgeving van het Centraal Station in Arnhem." Samen met alle betrokken partijen hoopt hij te kunnen komen tot maatregelen om effectief de nieuwbouw te verminderen en de sloop van toekomstloze kantoren van de grond te krijgen. "De markt", onderstreept hij, "is definitief veranderd. De vraag naar kantoorruimte neemt af en dat is een autonome ontwikkeling die doorgaat, los van de huidige recessie."  (bron: Cobouw)

23-08-2010 8:30

Niemand blijft gevrijwaard van de gevolgen van de financiële crisis, ook Rem Koolhaas niet. Afgelopen weekend werd duidelijk dat zijn prestigieuze M-gebouw bij het Centraal Station in Den Haag er niet komt. Volgens de gemeente De Haag zijn er teveel onzekerheden rond het project.

Het M-gebouw was een project van 300 miljoen euro. In het gebouw van 93 meter hoogte zouden onder meer kantoren komen. Maar de kantorenmarkt is nu zo slecht, dat het bouwen van een prestigieuze kantoor (en woon)toren momenteel niet opportuun is.

Recent merkte Frank van Blokland, directeur van de vereniging van institutionele beleggers in vastgoed (IVBN), op dat overheden en marktpartijen de handen ineen moeten slaan om een eind maken aan de almaar voortgaande uitbreiding van het kantooroppervlak. Dit jaar komt er weer circa 80.000 vierkante meter aan kantooroppervlak bij. Hier moet een forse rem op komen, want juist in de renovatie van kantoren ligt nog veel werk te wachten, aldus Van Blokland.

Van Blokland hoopt dat de bouwbranche inspeelt op de renovatieopgave met het aanreiken van praktische oplossingen. "Wij hebben de financiële kracht om oudere kantoren grondig aan te pakken. Maar dan moeten de huurders niet worden verleid tot verhuizing naar een nieuw kantoor. Niemand wil renoveren voor leegstand."

23-08-2010 8:21

Het design-evenement 100% Design in Londen krijgt dit jaar een Belgisch tintje. Brussels Export en Designed in Brussels zullen gezamenlijk aanwezig zijn met een selectie Belgische topontwerpers.

"Brussels Export en Designed in Brussels trekken voor de laatste keer dit jaar met de selectie 2010 naar een buitenlands evenement", melden beide organisaties in een persbericht.

Eerder dit jaar stonden de Stockholm Furniture Fair in Stockholm en de Salone Internazionale del Mobile in Milaan op het programma. Voor de laatste stop steken ze het kanaal over en trekken ze naar de internationaal gerenommeerde woon- en design beurs 100% Design Londen.

De volgende ontwerpers zullen op de gezamenlijke stand gepresenteerd worden: Nathalie Dewez (ontwerper van verlichtingsinstallaties), Jean-François D'Or  (Loudordesign studio; industrieel designer), Chevalier Masson (textieldesigners), Hugo Meert  (keramiekdesigner) en Lhoas & Lhoas (architecten-designers).

100% Design maakt deel uit van het London Design Festival, een evenement dat jaarlijks meer dan 300.000 bezoekers naar de Engelse hoofdstad trekt. Het 100% Design gebeuren vindt plaats in het beurscomplex Earls Court in Londen en concentreert zich op alles wat het hedendaagse interieur aangaat. Het evenement wordt beschouwd als het leidinggevende design en architectuur evenement van Groot-Brittannië.
 

23-08-2010 8:00

Creatieven aller landen opgelet: op 14 september vindt  voor de derde keer de Creative Company Conference (CCC) plaats, dit jaar in Haarlem. De CCC brengt zo’n 400 professionals uit de creatieve industrie, van digital media, reclame, design en communicatie samen met professionals uit de zakenwereld en non-profits  die meer willen met innovatie en creativiteit in hun organisatie.

“De CCC heeft opnieuw internationale en Nederlandse topsprekers en workshopleiders kunnen aantrekken die garant staan voor een zinderend programma”, stelt de organisatie. Sprekers zijn onder meer Scott Belsky (auteur van Making Ideas Happen), Paul Graham (directeur van reclamebureau Anomaly London), Arne van Oosterom (oprichter van Design Thinkers) en Roland van der Vorst (directeur van reclamebureau They).

Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn onder meer ‘Design Thinking’, ‘Service Design’, ‘Reinventing the Creative Agency’ en ‘Transmedia Storytelling’.
CCC vindt plaats op 14 september in de Philharmonie in Haarlem. De entreekosten bedragen 395 euro. Meer info is te vinden op www.creativecompanyconference.com

18-08-2010 8:08

Sommigen dachten dat het er nooit van ging komen, toch wordt een deel van het Amsterdamse Stedelijk Museum volgende week heropend.

Ruim vierduizend mensen zijn de gelukkige genodigden, zo meldde dagblad de Volkskrant onlangs. Van donderdag 26 augustus 10.00 uur tot vrijdagavond 22.00 uur is het gezelschap welkom om een gedeelte van het museum te gaan bekijken. Eén detail: op last van de brandweer mogen er maximaal 457 mensen tegelijk in het gebouw zijn.

De brandweer heeft naar eigen zeggen een ‘crowd control analyse’ gemaakt van het gedeelte dat tijdelijk wordt opengesteld, zo schrijft de krant. Dit deel heeft maar één plek waar bezoekers het museum in- en uit kunnen. De andere uitgangen zijn vanwege de aanbouw gesloten.
Wie de genodigden zijn? Er is een preview voor pers, vrienden van het museum, zakelijke relaties, kunstenaars en culturele relaties.

Vanaf 28 augustus, als het museum ook voor publiek open is, verwacht men zo’n tweeduizend bezoekers per dag. De openstelling, tot en met 9 januari, beslaat slechts een klein deel van het gebouw omdat de nieuwbouw nog niet af is.

Welke expositie er te zien is? Directeur Ann Goldstein brengt van 28 augustustot en met 9 januari The Temporary Stedelijk. Het programma is volgens het museum geïnspireerd door het nog onvoltooide gebouw.
Tijdens The Temporary Stedelijk zijn de museumzalen, gerenoveerd door Benthem Crouwel Architekten, het decor voor verschillende tentoonstellingen van hedendaagse kunst. De twee voornaamste tentoonstellingen zijn: Taking Place (speciaal geselecteerde werken van hedendaagse kunstenaars worden gespresenteerd in diverse ruimten in het gebouw) en Monumentalisme (over de geschiedenis en nationale identiteit in hedendaagse kunst).

Het museum is sinds 1 januari 2004 gesloten geweest. De verwachting is dat het museum eind 2011 volledig open zal gaan.

18-08-2010 8:01

Verwol heeft haar werkzaamheden in het nieuwe hoofdkantoor van FrieslandCampina in Amersfoort recentelijk afgerond. In opdracht van Dura Vermeer Bouw Hengelo leverde en plaatste Verwol Projectafbouw op de twaalf kantoorlagen de systeemwanden en systeemplafonds.

Het voormalige AkzoNobel pand is volledig gerenoveerd en biedt ruimte aan circa 625 medewerkers. Het nieuwe interieur is vooral transparant en straalt rust en ruimte uit en is gezegend met een prachtig uitzicht over de bosrijke omgeving.
Op elke bouwlaag zijn tientallen spreekkamers en kantoorruimtes gecreëerd door middel van Clearvison dubbel- en enkelglaswanden. Door de geperforeerde en geïsoleerde onderbak zijn de dubbelglaswanden extra geluidsisolerend. Een aantal glaswanden is beplakt met folieprints passend bij de huisstijl van FrieslandCampina. Functioneel en uniek zijn de naadloze en dichte V-100 tussenwanden waar whiteboard panelen in zijn opgenomen. Hierdoor kan me op de wanden schrijven en zijn staande of hangende whiteboards onnodig.

Door het gehele pand zijn diversen types, zowel akoestisch als geperforeerde, systeemplafonds geplaatst zoals inlegplafonds, verdekt uitneembare- en half verdekt uitneembare plafonds. De niveauverschillen in het plafond, bijvoorbeeld in het luxe bedrijfsrestaurant op de begane grond, zijn opgelost met strak afgewerkte niveau – en gevelkoven.
 

16-08-2010 8:30

De vakantie is nog niet helemaal voorbij. Misschien ziet u daarom nog kans om even naar Zürich te glippen. Daar vindt in Galerie Gmurzynska namelijk een interessante tentoonstelling plaats onder de titel 'Zaha Hadid and Suprematism'.

De titel van de tenstoonstelling is alleszeggend: de expositie gaat namelijk over de verschillen en overeenkomsten tussen het werk van 'starchitect' Zaha Hadid en de Russische suprematisten uit het begin van de 20e eeuw.

De expositie is ingericht op basis van een viertal thema's: 'Abstraction', 'Distortion', 'Fragmentation', en 'Floatation'. U heeft geen idee wat u hiermee moet? Nog meer reden om naar Zürich te gaan! Tenzij u ondertussen al weer verzuipt in het werk, natuurlijk.

13-08-2010 14:00

Tijdens de Dutch Design Week organiseert Franz Schneider Brakel (FSB), Duits fabrikant van deurkrukken in Westfalen, een ontwerpwedstrijd voor alle ontwerpers in binnen- en buitenland onder de titel ‘Sensations of the Ordinary’. De ontwerpwedstrijd staat in het teken van het ontwerpen van een deurkrukmodel dat vernieuwend is en toch een speciale eenvoud uitstraalt in het design. Doel van de wedstrijd is om jonge ontwerpers een kans te geven hun talenten te tonen. De inzendingen worden beoordeeld op vormgeving, ergonomie en materiaal (aluminium).

Ontwerpers die willen meedingen, wordt gevraagd een aantal documenten op te sturen. Te weten een eerste schets die als basis heeft gediend voor het ontwerp, een definitief ontwerp met aanzichten en maatvoeringen (liefst digitaal), een korte toelichting op de totstandkoming van het ontwerp en een kort cv met foto. Een en ander dient uiterlijk 31 augustus gemaild te worden naar rene.wolken@fsb.de o.v.v. ontwerpwedstrijd FSB-DDW.

Vervolgens wordt een voorselectie gemaakt en voorgelegd aan een vakjury, die bestaat uit Fransesco Veenstra (Mecanoo Architecten), Hartmut Weise (Franz Schneider Brakel), Marit Overbeek (Sdu/De Architect) en Marijn van der Poll (Dutch Design Week). De nominaties worden eind september bekend gemaakt en gepubliceerd op de site van de Dutch Design Week. De ontwerpen van de genomineerden worden uitgewerkt in een Rapid Prototype model en zijn gedurende de Dutch Design Week (23 t/m 31 oktober) te zien in het Klokgebouw te Eindhoven. FSB stelt 1.000 euro beschikbaar voor de ontwerpwedstrijd en alle genomineerden worden uitgenodigd voor een werkbezoek aan de fabriek van FSB.

11-08-2010 8:06

AGC Glass Europe en Fassaden Glas Technik-Polska bundelen met ingang van heden hun krachten. De firma wordt daardoor in één klap de nummer 1 van architecturaal glas in Polen.

AGC Glass Europe, naar eigen zeggen Europese leider in vlakglas, verwierf recentelijk 70 procent van de aandelen in FGT Polska. Laatstgenoemde firma is in Polen al jaren een hoofdrolspeler als het gaat om architecturaal glas. “Deze alliantie zorgt voor nieuwe perspectieven voor AGC in Polen. Het samenbrengen van een verwerkend glasbedrijf van topniveau met ons uitgebreid assortiment architecturaal glas is een grote troef” stelt Jean-Luc Batkin, Vice-President, Solar & Processed Glass van AGC Glass Europe. “Met AGC als industriële en commerciële partner om onze groei op deze veeleisende markt van het architecturaal glas te ondersteunen, zal FGT zijn ontwikkeling en zijn service aan de klant verder kunnen uitbouwen,” meent Friedrich Langenbach, General Manager van FGT.

Fassaden Glas Technik-Polska (FGT) produceert hoogwaardige architecturale glascomponenten voor de markt van bouwprojecten. Het bedrijf werkt met één van de grootste ovens voor het buigen van glas in Europa, en fabriceert dubbele beglazing alsook gehard en gelaagd veiligheidsglas voor de bouwsector. Het bedrijf ligt in Ozorkow, in het centrum van Polen. Er werken 90 personen.

Door samen te werken, hopen AGC en FGT hun positie op de groeiende bouwmarkt in Centraal-Europa verstevigen. Dat geldt vooral voor het land Polen zelf, aangezien het het enige Europese land was dat zijn BNP in 2009 positief zag groeien. Het bedrijf zal allicht ook voordeel halen uit de grootschalige ontwikkeling van commerciële gebouwen en hotels. Dit  bijvoorbeeld met het oog op het Europees kampioenschap voetbal dat in 2012 deels in Polen gespeeld wordt.

10-08-2010 8:30

De Formica Groep presenteert een nieuwe verzameling decoratieve laminaten, Formica  Collectie genaamd.

De Formica Collectie bevat nieuwe kleuren, nieuwe ontwerpen en unieke hoogwaardige texturen. De Formica Collectie 2010 biedt inspiratie en een ruime keus aan moderne oppervlaktelagen voor alle soorten omgevingen: een praktische, doeltreffende en complete oplossing voor Europese ontwerpers en architecten. Het  is een verzameling van decoratieve soorten laminaat, speciaal gericht op de laatste trends in de Europese markt.  Dankzij omvangrijke kleurverbanden en combinatiemogelijkheden tussen soorten, texturen en patronen zijn innovatie en exclusiviteit de trefwoorden.

.

Meer dan 25 procent van de Formica Collectie bestaat uit splinternieuwe marktproducten en biedt een brede keus aan kleuren, oppervlakteafwerkingen, spannende nieuwe fantasiedecoren en houtprints. 

09-08-2010 8:30

De eisen op het gebied van brandwerende gevel- en puiconstructies worden aangescherpt. Met de invoering van de CE-markering moeten producten alsook producenten aan hogere Europese veiligheidsnormen voldoen. Ingenieursbureau DGMR, Agentor Bouwtechniek en producent van brandwerend veiligheidsglas Vetrotech Saint-Gobain organiseren gezamenlijk een ‘CEminar’ over dit onderwerp. Doelgroep: architecten.

Vragen die tijdens het seminar aan de orde komen zijn onder meer ‘Wat houden die normen precies in’, ‘Wat betekenen ze voor de architect’ en ‘Wat zijn de gevolgen voor zijn ontwerpvrijheid’.Het ‘CEminar’ vindt plaats op donderdagochtend 16 september in Ahoy Rotterdam, voorafgaand aan de beurs Architect@Work.

Aanmelden voor de bijeenkomst kan via CEminar@dgmr.nl

08-08-2010 8:00

Velux is het bekendste merk onder architecten. Dat meldt het bedrijf zelf in een persbericht. "Zowel de spontane bekendheid als de totale bekendheid van Velux is het hoogst bij deze voorschrijvende partij." Dat blijkt uit het BouwKennis Naamsbekendheid- en Imago-onderzoek onder 396 architecten, uitgevoerd door USP Marketing Consultancy.

"Wij zijn zeer verheugd dat wij onder een belangrijke professionele partij als architecten naar voren komen als het bekendste merk", aldus Michel Kalis, Commercieel Directeur van Velux Nederland. “Wij proberen architecten de laatste jaren vooral op de hoogte te houden van onze activiteiten voor de ontwikkelingen van duurzame gebouwen en het op een duurzame manier toepassen van onze producten.”

“Wij proberen met architecten mee te denken en besteden daarom veel aandacht aan het aanpassen van bestaande producten en het ontwikkelen van nieuwe producten en bouwmethodieken. Vooral op het gebied van energiebesparing en het terugdringen van de C02 uitstoot door gebouwen, proberen wij met duurzame toepassingen een bijdrage te leveren. Zo bouwen wij in het Model Home 2020 project praktijkvoorbeelden volgens de principes van Active House, waarbij visionaire architectuur, energie-efficiënte en het behoud van een gezond binnenklimaat centraal staat."

Onder hoofdaannemers B&U neemt VELUX qua spontane en totale bekendheid respectievelijk een derde en vierde plaats in.

05-08-2010 9:53

De Dynamo Belgian Young Design Awards is een initiatief van Olivier Gilson, georganiseerd in samenwerking met de vzw Designed in Brussels. Sinds 2001 kon dankzij deze prijs, die helemaal in het teken staat van jong Belgisch ontwerptalent voor meubels en objecten, een zestigtal designers op de voorgrond treden en openbaarde zich heel wat talent.

De Dynamoprijs wil een springplank zijn voor de deelnemers van deze wedstrijd, maar ook
een podium bieden voor de creativiteit, de know how en het potentieel van de nieuwe generatie Belgische designers.
Op middellange termijn wil de Dynamo Belgian Young Design Awards enerzijds een Europese referentie worden en anderzijds een dynamiek van uitwisselingen tussen verschillende landen op gang trekken.
De tentoonstelling van de laureaten moet immers kunnen worden geëxporteerd naar andere
plaatsen waar de Europese creativiteit wordt gepromoot en omgekeerd gelijkaardige projecten ontketenen voor de laureaten van nationale prijzen uit andere Europese landen. Tussen verschillende actoren van de sector zou dan systematisch een uitwisselingsprogramma worden georganiseerd.

Dit moet het mogelijk maken om de designers een grotere zichtbaarheid te geven, maar ook
om een ontmoetingsruimte te creëren, waar de ‘Europese designers’ elkaar kunnen ontdekken. De Dynamo Belgian Young Design Awards biedt de gelegenheid voor elke deelnemende designer om een flinke stap vooruit te zetten in zijn carrière.
 

04-08-2010 9:24

Pech voor de Rabobank. De bank heeft weliswaar de stresstest voor banken glansrijk doorstaan, maar op het gebied van huisvesting zit het even tegen; als gevolg van de recente brand in het nieuwe in aanbouw zijnde hoofdkantoor in Utrecht, is de oplevering met een jaar (!) vertraagd.

"Doordat de technische voorzieningen de brand niet hebben overleefd, heeft de gehele bouw flinke vertraging opgelopen'', aldus de woordvoerster. Zeker zevenhonderd werknemers blijven tot eind 2011 vanuit het naastgelegen 'oude' kantoor aan de Croeselaan werken.

04-08-2010 8:02

Tijdens de Dutch Design Week (17 t/m 25 oktober) houdt de firma FSB (Franz Schneider Brakel) een wedstrijd voor alle ontwerpers in binnen- en buitenland. Deze ontwerpwedstrijd staat in het teken van het ontwerpen van een deurkrukmodel dat vernieuwend is en toch een speciale eenvoud uitstraalt in het design. Doel van de wedstrijd is om jonge ontwerpers een kans te geven hun talenten te tonen. De wedstrijd kent een open competitie en is voor iedereen toegankelijk.

De inzendingen worden naar eigen zeggen beoordeeld op drie belangrijke voorwaarden. Te weten vormgeving (‘langdurig gebruiksgoed en tijdloze moderniteit’), ergonomie (de vier FSB-geboden zijn duimgreep, wijsvingerkuil, palmsteun en grijpvolume) en materiaal (dat moet aluminium zijn). Ontwerpers worden uitgenodigd hun ontwerpen voor 31 augustus te sturen naar rene.wolken@fsb.de onder vermelding van ‘Ontwerpwedstrijd FSB–DDW’. Om tot een goede beoordeling te komen heeft de jury de volgende documenten nodig: een eerste schets die als basis heeft gediend. Een definitief ontwerp met aanzichten en maatvoeringen (liefst digitaal). Een korte toelichting over de totstandkoming van het ontwerp en een foto van de inzender met korte persoonsbeschrijving/opleiding.

Uit de inzendingen wordt een voorselectie gemaakt, die wordt voorgelegd aan de vakjury. Deze vakjury bestaat uit enkele specialisten op het gebied van design en architectuur, te weten: Jan Jansen (Dutch Design Week, curator), Fransesco Veenstra (Mecanoo Architecten), Hartmut Weise (Franz Schneider Brakel) en Marit Overbeek (journalist).
De nominaties worden eind september bekend gemaakt en gepubliceerd op de website van de Dutch Design Week. De ontwerpen van de genomineerden worden uitgewerkt in een Rapid Prototype model en zij de gehele Dutch Design Week te zien in het Klokgebouw te Eindhoven. De genomineerde modellen worden getoond met een foto van de ontwerper, een eerste schets en een korte toelichting van de ontwerper. Daarnaast heeft FSB een geldbedrag aan de ontwerpwedstrijd gekoppeld van 1000 euro en ontvangen alle genomineerden een uitnodiging voor een werkbezoek aan de FSB fabriek in Duitsland.

Sinds de oprichting van FSB in 1881 houdt de beslagspecialist uit het Duitse Brakel zich bezig met productinnovaties en nieuwe trends. Het designprincipe van FSB producten is gebaseerd op de kennis dat deurkrukken tot langdurige gebruiksgoederen behoren en daarom van een tijdloze moderniteit dienen te zijn. Het ergonomische principe van elk van de meer dan honderd deurkrukken uit het programma wordt met behulp van de vier geboden van het grijpen ontwikkeld. Hiermee krijgt de gebruiker naar eigen zeggen een oplossing voor het openen en afsluiten van deuren en ramen die niet alleen handzaam is, maar ook moderniteit uitstraalt en altijd overeen komt met de meest recente trends op het gebied van design en architectuur. Eerder ontworpen producten van FSB zijn te bezichtigen op de website www.fsb.de. Hier zijn onder meer ontwerpen te vinden van bekende ontwerpers als Dieter Rams, Philippe Starck en Jasper Morrison. Daarnaast hebben ook andere bekende architecten als Alessandro Mendini, David Chipperfield en Nicolas Grimshaw deurkrukken van FSB ontworpen.

02-08-2010 9:24

Het door KCAP Architects&Planners ontworpen kantoorgebouw Blaak 31 in Rotterdam is gereed. Blaak 31, ontwikkelddoor Provast en opgeleverd aan Commerz Real Investmentgesellschaft CRI, omvat 23.000 vierkante meter brutovloeroppervlak op 12 verdiepingen en een éénlaagse parkeergarage onder de grond.

14.000 vierkante meter kantooroppervlak zal door fiscaal en juridisch dienstverlener Loyens & Loeff gebruikt worden, waarvoor Fokkema & Partners Architecten het interieur heeft ontworpen. 3.300 vierkante meter wordt door Glencore Grain gehuurd.

Blaak 31 is gelegen naast de toekomstige Markthal, eveneens een ontwikkeling van Provast en een ontwerp van MVRDV. “De positie op de hoek van de Blaak en de Binnenrotte is een markante en historisch belangrijke locatie waar het ontbrak aan stedelijke intimiteit. Het ontwerp voorziet daarom in een levendig straatprofiel met publieke functies en geeft een ruimtelijke grens aan de Binnenrotte,” zegt Han van den Born, partner van KCAP.

Het interieur kent een open inrichting met grote flexibele kantoorvloeren gecombineerd met atria en watervaltrappen om communicatie, interactie en een informele werksfeer te stimuleren. Op de begane grond en de eerste verdieping zijn de meer publieke functies gesitueerd. Aan de straatkant bevinden zich een eigentijds en overzichtelijke bibliotheek en auditorium, welke door middel van een monumentale wenteltrap verbonden worden aan het restaurant en vergadercentrum op de eerste verdieping.

Het ontwerp kenmerkt zich door het gebruik van natuurlijke materialen die op een eigentijdse manier zijn vormgegeven. Deze materialisatie ondersteund de persoonlijke, rustige en transparante werkomgeving. De daarboven liggende werkvloeren worden onderling verbonden door drie type trappen, waarvan een geïnspireerd is op het werk van M.C. Esscher.

In de gevel ondersteunen horizontale lijnen van glas en natuursteen de waaiervorm van het gebouw en zorgen voor veel licht binnen de kantoren en ruim uitzicht op de straat. “Deze openheid wordt ook van buiten ervaren. Niet alleen de spectaculaire stalen vakwerkconstructie is zichtbaar van de buitenkant maar ook het leven en werken binnen het gebouw,” zegt Han van den Born.

Het gebouw is in een korte en maximaal beschikbare bouwtijd van 21 maanden door aannemer BAM Utiliteitsbouw gebouwd. Door de toepassing van duurzame materialen, warmtekrachtkoppeling, een lichte staalconstructie en groene daken wordt een GreenCalc+ score van boven de 200 punten bereikt.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >