Nieuws


30-07-2010 9:12

Voor het vijfde jaar zal de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI) de BNI-prijs uitreiken.  De BNI reikt de prijs jaarlijks uit aan de meest getalenteerde, pas afgestudeerde interieurarchitect. Van elke academie die opleidt tot interieurarchitect wordt één student genomineerd voor deze prijs.

De officiële uitreiking van de vakprijs voor pas afgestudeerde interieurarchitecten zal plaatsvinden bij Kembo in Veenendaal op 23 september 2010.  Kembo en Leoxx zijn dit jaar de hoofdsponsors van deze prijsuitreiking.

De vakprijs is een middel om jonge talentvolle interieurarchitecten te stimuleren en te motiveren. In de twee weken voorafgaand aan de prijsuitreiking worden de genomineerde ontwerpen geëxposeerd in de toonzaal bij Kembo.

De acht genomineerden zijn:
Angela van Gils (Zwolle), Gabor Disberg (Amsterdam), Bram Vromans (Den Haag), Kim Wildhagen (Groningen), Eva Rius van Teeseling (Rotterdam), Marieke van Dijk (Utrecht), Roos Zondervan (Breda) en Joep Esseling (Maastricht).

De vakjury bestaat uit:
Koos Frederiks (Frederiks & Van der Nat), Abbie Steinhauser (Merkx + Girod), Ellen Sander (Sander Architecten) en Jaap Huisman (Smaak).

Het programma van de feestelijke uitreiking op 23 september a.s. wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.
 

29-07-2010 8:01

Poolen Architekten gaat per direct verder onder de nieuwe naam Zeep Architecten. Aanleiding hiervoor vormen de recente uitbreiding van de directie, de verhuizing naar het nieuwe creatieve hart van Amersfoort en een uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten.

Onlangs heeft Zeep Architecten haar intrek genomen in haar nieuwe kantoor. Dit is de voormalige zeepfabriek van Rohm & Haas in het Oliemolenkwartier, het nieuwe creatieve hart van Amersfoort. Het blijkt naar eigen zeggen een locatie die het architectenbureau 'alle ruimte geeft voor uitbreiding van haar activiteiten tot een creatief en architectonisch ontwerplaboratorium, waarin initiatieven, studies en innovaties centraal staan'. De verbreding van de bedrijfsactiviteiten en verhuizing naar een nieuw kantoor inspireerden tot een nieuwe bedrijfsnaam, verbonden aan de historie en betekenis van deze nieuwe, inspirerende locatie. Ir. Jan Poolen, directeur en oprichter vertetl hierover: “Zeep staat voor zuiver, helder, eenvoud en transparantie. Dat vind je ook terug in ons logo. Zeep Architecten is een architectenbureau dat zich gespecialiseerd heeft in maakbare, flexibele en duurzame concepten. Concepten vertaald naar sterke plannen, prachtige gebouwen, specifiek voor de plek, specifiek voor de mensen.”

Tegelijkertijd is de directie van het architectenbureau uitgebreid met Ronald van Aggelen. Van Aggelen was reeds werkzaam bij het bureau in de functie van projectarchitect. In zijn rol als mede-directeur/compagnon zal hij, samen met Jan Poolen, de nieuw ingezette koers van Zeep Architecten vormgeven en begeleiden. Eerder dit jaar won Poolen Architekten de belangrijke verkiezing ‘BIM Model van het Jaar’ nog. Van Aggelen hierover: “Zeep Architecten is een bureau dat integrale samenwerking, betrokkenheid en flexibiliteit hoog in het vaandel heeft staan. Dit wordt nog eens onderschreven door het winnen van de door TNO en Bouwend Nederland uitgeschreven wedstrijd ‘Hoe slim is uw BIM 2010’. Want juist samenwerken en het maken van goede, heldere afspraken staan centraal bij werken met het Bouw Informatie Model. Ik zie het als een uitdaging om deze manier van werken verder uit te dragen en de succesvolle ingezette koers van Poolen Architekten verder aan te scherpen en uit te bouwen onder de naam Zeep Architecten.”

28-07-2010 4:01

Na de eerste selectieronde zijn drie kandidaten uitgekozen voor de Dutch Design Workspace, het incubatorproject voor Nederlandse ontwerpers in Shanghai. De kandidaten zijn het in Rotterdam gevestigde architectenbureau Mvrdv, museum- en tentoonstellingsvormgevers NorthernLight uit Amsterdam en het multidisciplinaire vormgevingsbureau Five Spices uit Den Haag.

Het trio is erin geslaagd de selectiecommissie te overtuigen met voorstellen over hun toekomstige zakelijke ontwikkeling in China. Ook de timing is goed, want vanaf 30 juli kunnen de eerste deelnemers in Shanghai aan de slag. De officiële opening van de Dutch Design Workspace zal plaatsvinden tijdens de Shanghai International Creative Industry Week 2010 (15 tot 22 september).

Het doel van het incubatorproject is het bij elkaar brengen van een grote verscheidenheid aan deelnemers die zijn gericht op specifieke disciplines of onderwerpen binnen hun portfolio. Deelnemers uit allerlei ontwerpdisciplines – zoals architectuur, stedenbouw, product- en meubelvormgeving, grafische vormgeving, webdesign, mode, voedsel- en verpakkingsontwerp – worden uitgenodigd om zich voor het project in te schrijven. Het project heeft tot doel om uitwisseling en samenwerking tussen de diverse gebieden van de deelnemers te stimuleren en te verzekeren dat rechtstreekse competitie binnen de incubator wordt vermeden.

Het Rotterdamse Mvrdv (officieel met hoofdletters geschreven, maar dat past niet binnen de door ons gehanteerde typografie) werd in 1993 opgericht door Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries. Mvrdv vervaardigt ontwerpen en studies op het gebied van de architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp. Projecten zoals Villa VPRO en het Nederlandse paviljoen voor de Expo 2000 hebben internationaal grote waardering gekregen.
Mvrdv is een architectenbureau dat op wereldwijde schaal opereert. Men is gericht op creatieve oplossingen voor stedenbouw. Die oplossingen worden steevast ontwikkeld op basis van een proces, waarbij onderzoek en het delen van informatie worden gekoppeld aan bijzondere betrokkenheid bij cliënt en gemeenschap, met de klemtoon op maatschappelijk engagement en milieubewustzijn. Mvrdv laat zien dat architecturale vormen niet zozeer ontspruiten aan een bepaalde esthetische opvatting en gebruik van materialen, maar rechtstreeks kunnen voortkomen uit zorgvuldig onderzoek van de binnen een gemeenschap werkzame maatschappelijke en economische krachten.

NorthernLight is gevestigd in Amsterdam en ontwikkelt, ontwerpt, vervaardigt en installeert tentoonstellingen en ervaringen voor uiteenlopende organisaties. Actie en interactie staan centraal in de benadering van NorthernLight, waardoor bezoekers veranderen van passieve toeschouwers in actieve deelnemers. NorthernLight maakt tentoonstellingen die niet slechts objecten laten zien, maar een verhaal vertellen.
In de afgelopen jaren groeide NorthernLight uit tot een mondiale leider op het gebied van museum- en expo-design. Een sterke kant van NorthernLight is het verwezenlijken van ingewikkelde projecten waarbij veel partijen betrokken zijn. De portfolio van het bedrijf omvat meer dan zeventig projecten in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, het Midden Oosten en het Verre Oosten. Er is een in-house team van interieurontwerpers, exhibit-designers, multimedia-designers, projectmanagers, productiemanagers, onderzoekers en onderwijsexperts. Projecten in Azië, zoals het Beijing Science and Technology Museum, worden geleid door NorthernLights medeoprichter en directeur, Peter Slavenburg.

Five Spices is actief op het snijvlak van meerdere disciplines. Het specialisme is veelzijdigheid. Concept, 3D vormgeving, grafische vormgeving, interaction design en motion design worden ingezet om de grote diversiteit aan opdrachten te realiseren. Tentoonstellingen, huisstijlen, beurspresentaties, events, brochures, websites, interactieve installaties en interieurs zijn voorbeelden van gerealiseerde projecten.
Enthousiasme, inzet, betrokkenheid en professionaliteit kenmerken de werkwijze van Five Spices. Het bureau werd opgericht in 2005 door Deborah Meijburg en Erik Hoebergen. Samen vormen zij het kernteam van elk Five Spices project, waarbij ieder een bijdrage levert op grond van het eigen specialisme.

De selectiecommissie bestaat uit leden van creatieve businessorganisaties, Nederlandse creatieve ondernemers die reeds geruime tijd in China actief zijn en vertegenwoordigers van een huidige incubatordeelnemer. De commissie komt maandelijks bijeen om nieuwe inschrijvingen te beoordelen. Zie website http://www.dutchdesignworkspace.com/ voor inschrijfdeadlines en het vergaderschema.

Op dit moment bestaat de selectiecommissie uit:
Rita van Hattum, BNO (Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers).
Inge Pit, BNA (Koninklijke Maatschappij ter bevordering der Bouwkunst).
Matthijs Borghgraef, BNI (Beroepsvereniging van Nederlandse Interieurarchitecten).
Corien Beks, Modint (ondernemersorganisatie voor mode, interieur, tapijt en textiel).
Christine de Baan, DutchDFA.
Giel Groothuis, Dutch Design Workspace.
Marc van der Chijs, Spil games.

Ontwerpers die graag willen deelnemen, worden uitgenodigd om hun inschrijving in te sturen, waarna hun voorstel door de selectiecommissie zal worden beoordeeld. Factoren die worden meegewogen in de beoordeling zijn: het trackrecord op het gebied van design, de geschiktheid van het portfolio met het oog op China en adequate financiering van het businessplan voor minimaal 3 jaar. Motivatie, ambitie en inzet zijn eveneens belangrijke selectiecriteria voor deelname. Het inschrijfformulier en meer informatie over de procedure zijn beschikbaar als downloads op de website van de Dutch Design WorkSpace.

Intussen verloopt de inrichting van de Dutch Design Workspace in Shanghai volgens plan. De vormgeving van het interieur van de ruimte in het centrum van de stad is bijna voltooid en momenteel wordt de kantoorapparatuur geplaatst. De werkruimte bestaat uit dertig werkstations (met Zody stoelen van leverancier Haworth) en diverse gezamenlijke faciliteiten, zoals printers, fax, ontvangstvoorzieningen en professionele vergaderruimtes (met tapijt van het Nederlandse bedrijf Desso).
Flexibele ruimtes zijn beschikbaar voor specifieke ontwerpactiviteiten, zoals het maken van schaalmodellen, schetsen en patronen, video-editing en groepsgewijs brainstormen. Maar de Dutch Design Workspace wil ook een plek zijn waar Nederlands ontwerp daadwerkelijk kan worden ervaren en waar diverse innovatieve producten voor bezoekers te zien zijn, zowel in de eigen ruimte als op het ruime open dakterras.

De Dutch Design Workspace is een initiatief van en wordt ondersteund door DutchDFA, Shanghai Creative Industry Centre, het Nederlandse Consulaat in Shanghai en FAR Architecture and Design Center.
 

26-07-2010 8:00

Na 2 jaar van tekenen, ontwikkelen en bouwen opent Inepro binnenkort officieel haar nieuwe hoofdkantoor in Nieuw-Vennep . Dit nieuwe hoofdkantoor van deze Nederlandse fabrikant van hardware en software voor betalen en registreren, is volgens de laatste innovaties en technieken uitgerust, waardoor het een CO2-vrij gebouw [sic] is geworden. Aardwarmte en betonkernactivering zijn hiervoor de sleutelwoorden.

Door toepassing van betonkernactivering in combinatie met aardwarmte is het hele gebouw koel in de zomer en aangenaam in de winter. Hierdoor is het gebouw geheel 'CO2-vrij'. De aardwarmte is volgens het zogenaamde Doublet Systeem aangelegd, wat betekent dat er twee bronnen in de aarde zijn geplaatst: één voor de afvoer en opslag van de warmte en één voor de afvoer en opslag van de koeling. De betonkernactivering betekent dat er in het hele gebouw, in de vloeren, de wanden en op het dak slangen zijn verwerkt, die de warmte en de koude afgeven, zodat het overal comfortabel is.

Als het buiten warm is dan wordt deze warmte in het kantoorpand door het beton geabsorbeerd en door de slangen afgevoerd naar de warme bron. Deze opgeslagen warmte wordt in de winter weer hergebruikt om het gebouw te verwarmen. Als het in de winter koud is dan wordt de opgeslagen warmte weer uit de grond gepompt en wordt het kantoorpand verwarmd. De opgeslagen restwarmte wordt nu hergebruikt. Tijdens dit proces komt er weer koude vrij. Deze koude wordt dan opgeslagen in de koude bron. Deze opgeslagen koude wordt in de zomer hergebruikt om het kantoorpand te koelen.

Om het binnenklimaat helemaal te optimaliseren wordt er per uur 5000 kubieke meter verse lucht naar binnen gehaald. Door middel van een luchtbehandelingskast, waarin een geïntegreerde 'warmte terugwin module' is geïnstalleerd, wordt nogmaals 70 procent van de warmte hergebruikt.

"Door toepassing van betonkernactivering is en blijft het gebouw in de zomer en winter op een constante, prettige, temperatuur", meldt de woordvoerder. "Zowel kantoren, werkplaats en magazijnen zijn daardoor volledig geacclimatiseerd. Dit bevordert het werkklimaat en de werkomstandigheden en dat is te merken in de stemming bij de werknemers. Een betere kwaliteit en een hogere productie is het resultaat."

Een tweede groene innovatie is de LED-verlichting van Inepro. In het gehele kantoor is er LED-verlichting toegepast van toilet tot spreekkamer en alle kantoren. De verlichting is zo ontworpen dat er flexibel en vrij geschoven kan worden met de lichtpunten en er is altijd voldoende licht is op de werkplekken volgens de gestelde normen. "Mede door dit concept wordt er optimaal met energie omgegaan."

De verlichting wordt centraal gestuurd via een software-applicatie. Bij binnenkomst kan een medewerker zijn of haar werkplek 'aan' zetten en bij vertrek weer 'uit' zetten. De verlichting gaat automatisch uit als er niemand meer in het pand is. Dit levert een forse besparing op de energienota. "Inepro bewijst hiermee dat juist het MKB een bijdrage kan leveren om de CO2-uitstoot te verminderen."
 

24-07-2010 8:00

Wellicht een waardevolle tip voor iedereen die zich verveelt tijdens de vakantie: in het Museum voor Moderne KUnst in Arnhem is nog tot 5 september de tentoonstelling Mind-Sets te zien. De expositie biedt een overzicht van het werk van de bekende ontwerpster Ineke Hans.

Boerenverstand, folklore, kleur, intelligent materiaalgebruik en decoratie: in de overzichtstentoonstelling Mind-Sets laat de internationale ontwerper Ineke Hans (1966) zien wat haar inspiratiebronnen zijn en welke fascinaties en motivaties zij heeft bij het ontwerpen. 

De eigenzinnige Ineke Hans heeft een uitgesproken mening over de rol van de vormgever in deze tijd. Nieuwe producten moeten alleen ontworpen worden als zij ook echt iets bijdragen, dit sluit aan bij haar belangstelling voor duurzaamheid.

In Mind-Sets wordt duidelijk hoe Ineke Hans eeuwenoude Hollandse theepotten, kandelaars, stoelen en tafels interpreteert en haar moderne versies daarop geeft. De tentoonstelling is als een ontdekkingsreis langs Hollandse tradities vertaald in hedendaags design en belicht tevens het creatieve, associatieve proces van deze uit Arnhem afkomstige internationale ontwerper. Zelf zegt zij daarover: “Mijn interesses liggen op het vlak van zowel nieuwe als traditionele materialen en technieken, boerenverstand, folklore, kleur, intelligent materiaalgebruik en decoratie.”

Na haar studie 3D design aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem haalde Ineke Hans haar master in furniture design aan het Royal College of Art in Londen. In Engeland werkte zij enkele jaren voor Habitat UK maar verhuisde in 1998 terug naar Arnhem om haar eigen studio op te zetten.

Ineke Hans ontwerpt meubelen en gebruiksvoorwerpen voor ondermeer de Nederlandse merken Ahrend, Arco, Royal VKB en Lensvelt, het Italiaanse merk Cappellini en haar eigen merk Ineke Hans/Arnhem. 

Haar eigentijdse ontwerpen worden gepresenteerd in combinatie met authentieke gebruiksvoorwerpen uit de collecties van het Nederlands Openluchtmuseum, het Museum voor Moderne Kunst Arnhem en het Historisch Museum Arnhem. Tijdens de tentoonstelling kan er in het museumcafé uitgerust worden op de picknickbanken, schommels en chaises longues van Ineke Hans. Haar nieuwste stoel voor Ahrend en kapstok voor Van Esch, die pas in oktober officieel worden geïntroduceerd, zijn hier alvast uit te proberen. Uiteraard worden de soepen, salades en broodjes geserveerd op servies van Ineke Hans.

07-07-2010 8:16

Moooi spreidt haar vleugels uit. Het welbekende designmerk gaat 16 september een showroom (tevens Engels hoofdkantoor) openen aan Portobello Dock in Londen. Was het eerder dit jaar al zo dat er in Antwerpen en Milaan showrooms zijn geopend, nu wordt ook de overtocht naar Groot-Brittannië gemaakt.

Casper Vissers, één van de oprichters, over de nieuwe vestiging van de firma: "London breaches history with English habits. It’s a liberal city that offers the best of the world in each department: culture, architecture, museums, restaurants and last but not least, people." Moooi past daar in zijn visie perfect tussen. "It's a serious company with a smile."

Het totale vloeroppervlak van de Engelse Moooi-vestiging wordt gedeeld met de Nederelandse gietvloerenfirma Senso. In de showroom zijn de welbekende designobjecten van Moooi te zien. Men kan er onder andere de nieuwe producten zien die tijdens de Milanese beurs Salone del Mobile 2010.

05-07-2010 8:30

Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) lanceerde vorige week de gratis 3D architectuurapplicatie UAR (Urban Augmented Reality). UAR geeft aan de hand van tekst, beeld, archiefmateriaal en film, informatie over architectuur. Bijzonder is dat deze applicatie het met behulp van augmented reality ook mogelijk maakt om midden in de stad, in 3D, te laten zien hoe de stad wordt, was of had kunnen zijn.

Rotterdam is wereldwijd de eerste stad die in UAR beschikbaar is. "Je kunt vanaf vandaag via het scherm van je telefoon vanuit verschillende hoeken zien hoe een alternatief ontwerp voor de Euromast er in de echte omgeving uit zou hebben gezien. Maar ook krijg je een voorproefje van het nieuwe centraal station Rotterdam." Rotterdam heeft de primeur. Later dit jaar volgen Amsterdam, Utrecht, Den Haag en daarna de rest van Nederland.

UAR is de allereerste applicatie die op grote schaal gebruikt maakt van 3D modellen. Ook in museumland zal deze applicatie niet onopgemerkt blijven: UAR presenteert 's werelds grootste architectuurcollectie buiten de muren van het museum, op de plek die relevant is, midden in de stad.

Claire Boonstra, mede-oprichter Layar (augmented reality browser): "We zijn zeer onder de indruk van en blij met de ambitie van het NAi om architectuur via Augmented Reality beschikbaar te maken. 3D modellen van bouwwerken en de interessante verhalen erachter worden letterlijk naar de mensen toe gebracht. Als je wat tijd te doden hebt en je staat toevallig bij een architectonisch bouwwerk, zul je via Layar automatisch de objecten van UAR  te zien krijgen. Zo wordt een wachtmoment een belevenis."

Ook Ole Bouman (directeur NAi) heeft uitgekeken naar de lancering. "Met UAR wil het NAi het museum mobiel maken. Door een applicatie te ontwikkelen die je altijd bij je hebt, krijg je toegang tot de schoonheid die overal om ons heen te vinden is, in de architectuur van Nederland. Met UAR kan het NAi je gids zijn".

De applicatie wordt mede mogelijk gemaakt door Agentschap NL (voorheen Senter Novem), de BankGiro Loterij, het VSB fonds en SNS Reaal.UAR is ontwikkeld in samenwerking met IN10 Communicatie, Layar en DPI Animation House. NAi is met DPI Animation House een partnership aangegaan vanwege hun vooraanstaande kennis en productiekracht op het gebied van 3D en interactieve online media. Het Gemeentearchief Rotterdam levert met zijn foto's een grote bijdrage aan de inhoud van de applicatie. Hierdoor wordt een deel van zijn collectie op een bijzondere manier toegankelijk.

02-07-2010 14:30

Gisteren zijn de finalisten van de Dutch Design Awards (DDA) bekendgemaakt in Amsterdam. Commissies van vakgenoten selecteerden hen uit meer dan 700 projecten. Eind oktober worden de winnaars van de prijzen in alle categorieën uitgeroepen. De ontwerpen van finalisten en winnaars worden aansluitend één week geëxposeerd in de Brainport Greenhouse tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

De Dutch Design Awards hebben als doel ontwerpers in de schijnwerpers te zetten én om het brede publiek meer bewust te maken van de mogelijkheden en waardecreatie van design. Net als voorgaande jaren werd het niveau van het werk door de selectiecommissies als zeer hoog beoordeeld.

In deze 8e editie van de Awards was een aantal terugkerende thema’s te herkennen. Bij productontwerp is een grote oriëntatie op services en systemen te herkennen, waardoor producten ook ‘diensten’ worden. Ook het verduurzamen van het product en het toepassen van duurzame materialen blijven actueel. Bij ruimtelijke vormgeving is de tendens dat de ontwerper nog duidelijker een stempel drukt op de identiteit van de openbare ruimte. Ruimtelijke ontwerpen worden iconen in de omgeving en zijn niet langer enkel een werktuigbouwkundig of infrastructureel object. In het vakgebied communicatie voert ‘social design’ de boventoon. De interactie met de gebruiker komt niet alleen tot uitdrukking in digitale media maar ook meer en meer in grafisch ontwerp en visuele identiteiten.

De selectiecommissie heeft verder drie aanstormende Nederlandse talenten als finalisten genomineerd voor de Rado Young Designer Award, de aanmoedigingsprijs van de Dutch Design Awards. Zij worden beoordeeld op hun gehele portfolio en maken kans op de titel, een bedrag van € 10.000 en ondersteuning bij openbare actviteiten door Rado. De finalisten zijn (in willekeurige volgorde): Iris van Herpen, Rocco Verdult and Studio DRIFT (Lonneke Gordijn & Ralph Nauta).

Vanaf 7 juli aanstaande kan het Nederlandse publiek zijn favoriet kiezen via de online stemmodule op www.dutchdesignawards.nl

02-07-2010 12:30

Jasper Dekker, student Industrial Design aan de TU Eindhoven, ontwierp voor zijn afstudeerproject een keukenkraan die met handgebaren wordt bediend. De kraan is vervaardigd uit het hi-tech materiaal DuPont™ Corian. De kraan is van 23 t/m 31 oktober te zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

Om water uit de kraan te krijgen, beweegt de gebruiker zijn hand langs de zijkant van de kraan naar zich toe. Hoe sneller hij zijn hand naar zich toe beweegt, hoe harder het water gaat stromen. In de snelheid van het gebaar ligt een bepaalde expressie die ook meegenomen wordt in de interactie met de kraan. Om de waterstroom te stoppen, maakt de gebruiker hetzelfde handgebaar in tegengestelde richting. Even vanzelfsprekende handgebaren maken het mogelijk te wisselen tussen de normale straal en de douchestraal.

Om de belijning van de kraan de betekenisvolle interactie te laten ondersteunen, besloot Jasper Dekker de behuizing van de kraan uit te voeren in DuPont™ Corian®. “Dit geavanceerde materiaal legt geen enkele beperking op aan de vormgeving. Bovendien ondersteunen de non-poreuze en duurzame eigenschappen de hygiënische voordelen van de aanraakloze interactie.” In de vormgeving is verder gebruik gemaakt van de lichtdoorlatende mogelijkheden van het materiaal. Aan de bovenzijde van de kraan zijn een blauw en een rood ledlampje zichtbaar, om aan te geven dat het koude en/of het warme water stroomt.

Jasper Dekker is inmiddels met een partner een design consultancy gestart: Flankworks. Hij gaat zich verder richten op de toepassing van de betekenisvolle interactie in gebruiks­voorwerpen.

02-07-2010 9:30

Een nieuw product levert bijna 20 procent meer op als er in de ontwikkelingsfase veel aandacht wordt besteed aan design. Dit blijkt uit ‘Effectiviteit van Design’, een onderzoek geïnitieerd door de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en gefinancierd door Stichting Pictoright en het ministerie van Economische Zaken. Vierhonderd managers van Nederlandse bedrijven in de goederenproducerende en de dienstverlenende sectoren namen deel aan het onderzoek, dat werd uitgevoerd door de Erasmus Universiteit en de TU Delft.

Nieuwe producten waarbij veel aandacht is geschonken aan zowel experience design (gericht op zintuigen, zelfexpressie en emoties) als functioneel design (gericht op technologie, functionaliteit en ergonomie), leveren gemiddeld ongeveer 20 procent meer op dan nieuwe producten met een gemiddelde aandacht voor beide designaspecten. Ook is het succes van een nieuw product groter als tijdens de ontwikkelingsfase veel aandacht aan design wordt besteed, en als ontwerpers bij de ontwikkeling van het nieuwe product worden betrokken. Verder blijkt uit het onderzoek dat een aantal positieve effecten van design sterker zijn, naarmate ontwerpers meer vrijheid krijgen om ideeën te onderzoeken die buiten het project vallen. Ook heeft de innovativiteit van design op het gebied van experience (beleving) en functionaliteit een positief effect op de kwaliteit van een product.

Het sterk betrekken van opdrachtgevers heeft geen positief effect op de experience kwaliteit van een nieuw product. Een mogelijke verklaring is dat ontwerpers zich meer op innovativiteit richten, terwijl klanten vooral bezig zijn met de productkenmerken en -functionaliteiten die zij al kennen. Tot slot versterkt het betrekken van ontwerpers bij de ontwikkeling van de website of huisstijl van een bedrijf, het imago als het gaat om maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef, emotionele aantrekkelijkheid, financieel succes en goed werkgeverschap.

“We hebben nu met onafhankelijk onderzoek de economisch-commerciële waarde van design kunnen bewijzen”, aldus Tom Dorresteijn, voorzitter van de BNO. “Nederland heeft met dit onderzoek een primeur. Er is al veel onderzoek gedaan naar design, maar nooit eerder is een oorzakelijk verband aangetoond tussen investeringen in design en commercieel rendement.” De BNO-voorzitter ziet het rapport als een eerste stap die verdieping en aanvullend onderzoek vergt.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >