Nieuws


28-06-2010 8:30

Rem D. Koolhaas doet weer van zich spreken. Recent opende zijn schoenenmerk United Nude een schoenenwinkel in Shanghai. De schoenen baden er in het LED-licht. Eerder maakte Rem D. Koolhaas - overigens niet te verwarren met zijn beroemde oom Rem (zonder D) - ook al een 'flagshipstore' voor zijn schoenenmerk in Amsterdam.

Bezoek aan de schoenenwinkel in Shanghai levert een bijzondere ervaring op: de schoenen zijn er geplaatst in een zwarte kast die met gekleurd LED-licht worden beschenen. United Nude hoopt dat het LED-licht de schoenen onweerstaanbaar maken. En daarmee kan het schoenenmerk bewijzen dat ook 'fun-toepassingen' van deze nieuwe lichttechnologie wel degelijk functioneel kunnen zijn.

28-06-2010 8:21

De prijswinnaars van de Archiprox 2010 zijn bekend. De jury van de jaarlijkse competitie van afstudeerplannen betoont zich evenwel kritisch over het niveau van aspirant-architecten anno 2010. Vooral de nadruk op onderzoek leidt volgens de jury tot onwenselijke uitkomsten.

"De jury zag veel interessante en inhoudelijk overtuigende vooronderzoeken", aldus de jury in haar commentaar. "Jammer is wel dat de resultaten van de voorstudies op een enkele uitzondering na in de uitwerking niet goed tot hun recht komen. Er is in de regel geen hechte samenhang tussen onderzoek en ontwerp. De toenemende concentratie op onderzoek lijkt ten koste te gaan van de aandacht voor het ontwerp." In de inzendingen waar veel aandacht besteed is aan onderzoek constateert de jury vaak dat het ontwerp relatief mager is ten opzichte van de voorstudie.

Ook over de discipline stedenbouw kraakt de jury enkele harde noten, bijvoorbeeld wanneer zij stelt dat het ruimtelijke ontwerp van de stedenbouwplannen 'zwak'. 

Over de onderwerpskeuze van de inzenders zegt de jury: "Een trend die zich manifesteert en die eerder toe dan af lijkt te nemen wordt gevormd door plannen die gericht zijn op het verbeteren van de leefomstandigheden van armen in de derde wereld. De jury kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de plannen vaak geen echt realistische oplossingen bieden voor de grote lokale problemen, zo het al mogelijk is die op te lossen." 

De jury bestond uit:

 • Wim van den Bergh, architectuur
 • Nanne de Ru, architectuur
  Marinke Steenhuis, theorie

 • Berno Strootman, landschapsarchitectuur
 • Wouter Veldhuis, stedebouw

  De Archiprix 2010 in de categorie Architectuur ging uiteindelijk naar het ontwerp Thermen Westpoort van Jeroen Atteveld. 

   

   

   

   


  De Archiprix-prijzen werden overigens gewonnen door   

  27-06-2010 1:00

  Toeval of niet? Net nu het WK voetballen in Zuid-Afrika speelt, zijn (eindelijk) de ‘free range’ meubelen van de Zuid-Afrikaanse ontwerper Ryan Frank in Nederland verkrijgbaar. Zijn meubelen zijn in alle opzichten sympathiek: Ryan Frank werkt veelal op ambachtelijke wijze, gebruikt uitsluitend eco-verantwoorde, duurzame materialen zoals stro en kurk en zijn meubelen zijn zéér betaalbaar. Een kennismaking

  Isabella. Dit stapelbare krukje is handgemaakt van geperst stro! Ryan Frank noemt dit materiaal strawboard: een soort spaanplaat, maar dan volledig formaldehyde-vrij en gemaakt van stro en graan. Het krukje is bekleed met natuurlijk wolvilt voor een aangenaam zitcomfort (in appelgroen, kerriegeel en lichtgrijs). De iconische vormgeving is geïnspireerd op krukjes zoals die in veel Afrikaanse landen gebruikt worden. Apart: ze zijn stapelbaar tot een soort totempaal. Isabella heeft al diverse internationale designprijzen gewonnen waaronder de Green Dot Award.

  Enzo. De Enzo kruk is het houten broertje van Isabella en gemaakt van gecertificeerd Europees sparrenhout. Puur natuur, of gebeitst in oranje, blauw of rose. Bekleed met wolvilt is Enzo er naar keuze in appelgroen, kerriegeel en lichtgrijs.

  Ryan Frank is geboren en getogen in Zuid-Afrika. Hij begon zijn studie in Kaapstad en maakte deze af in Zwolle. Nu woont en werkt hij in Londen en brengt hij zijn eigen label op de markt: free range furniture. Kenmerkend voor zijn werk is het gebruik van duurzame materialen. Daarnaast zijn er de culturele verwijzingen naar traditionele Afrikaanse gebruiken, ambachten en technieken waardoor zijn meubels vaak nét iets meer diepgang hebben dan ‘gewoon’ eigentijds design. In Nederland worden zijn meubelen verkocht via Uniek Kadoos in Utrecht.

  25-06-2010 10:00

  MVRDV en Adept hebben deze week de internationale prijsvraag voor het House of Culture and Movement in Frederiksberg (Denemarken) gewonnen. Het 4.000 vierkante meter grote gebouw, gesitueerd in een openbare tuin van 4.500 vierkante meter, is het eerste in een serie van drie. De eerste fase zal naar verwachting in 2015 worden opgeleverd. Het totale budget van het project is 17 miljoen euro. Jacob van Rijs, architect en medeoprichter van MVRDV , nam de prijs in ontvangst.

  Met een combinatie van buurtcentrum, tentoonstellingshal en theater, speeltuin, park en gezondheidscentrum introduceert het gebouw een nieuwe stedelijke typologie. De voornaamste ambitie van het House of Culture and Movement is een dynamische ontmoetingsplaats voor alle leeftijden, waar mensen kunnen deelnemen aan een breed scala van activiteiten. En waar gezondheid, cultuur, recreatie en onderwijs zich vloeiend mengen en een spectaculaire architectonische beleving creëren.

  Het hoofdgebouw is vormgegeven als een rechthoekig glazen volume met daarin zes gestapelde programmatische elementen. De verbindende ruimte tussen de volumes kan gebruikt worden als speelruimte voor verschillende activiteiten. De specifiekere programmaonderdelen bevinden zich in de gestapelde elementen: een theater, een gezondheidszone, een voedingscentrum, een Zen-gebied, een studiecentrum, een tentoontoonstellingsruimte, een fitness- en activiteitencentrum, een wellnesscentrum en kantoren. Een deel van de glazen façade van het theater kan worden geopend, waardoor een openluchttheater ontstaat en het publiek de voorstelling vanuit de tuin kan volgen.

  Een ‘stedelijk gordijn’ fungeert als verbindend element tussen de drie volumes en als omlijsting van de tuin. Het kan gebruikt worden voor kunstprojecten, fietsenstalling, water- en lichtinstallaties, optredens en om gordijnen op te hangen. De tuin is ontworpen in samenwerking met SLA landschapsarchitecten en volgt de thema’s van het House of Culture and Movement met onder meer een toneel, gezondheids- en activiteitenzones.

  Het project wordt gefaseerd uitgevoerd. In de eerste fase worden het House of Culture and Movement, de tuin en het stedelijke gordijn gerealiseerd. Later volgen een commercieel gebouw en een tweede House of Culture and Movement. De klimaat- en energievoorzieningen zijn gebaseerd op zonne-energie, natuurlijke ventilatie en ondergrondse warmte- en koudeopslag, met als resultaat een efficiënt laagenergetisch gebouw.
   

  17-06-2010 8:49

  Op 12 juni 2010 overhandigde Francine Houben, creatief directeur van Mecanoo architecten, het eerste exemplaar van het boek 'La Llotja de Lleida' aan Àngel Ros, burgemeester van Lleida. Het boek, met inleidingen van Àngel Ros en Francine Houben, geeft door middel van foto’s, schetsen, 3D-beelden en plattegronden  een uitvoerig beeld van het gebouw en het bouwproces. De boekpresentatie vond plaats tijdens de Mecanoo Garden Party die werd gehouden in La Llotja en op het onlangs geopende dakterras in aanwezigheid van tweehonderd Spaanse en internationale gasten.

  La Llotja de Lleida is één van de meest prestigieuze projecten van Catalonië en ontworpen door Mecanoo architecten in samenwerking met Labb arquitectura. La Llotja transformeert Lleida in een congres- en cultuurstad van betekenis met state-of-the-art voorzieningen voor grootschalige congressen, opera’s, theatervoorstellingen en concerten. Het gebouw is officieel geopend op 23 maart 2010 door koning Juan Carlos en koningin Sophia van Spanje.

  In de afgelopen 30 jaar is Mecanoo architecten uitgegroeid tot een internationaal opererend bureau met projecten die zorgvuldig zijn ingepast in hun omgeving. Mecanoo heeft een professionele staf van negentig mensen uit de hele wereld op het gebied van architectuur, interieurarchitectuur, stedenbouw en landschap. Schouwburg Amphion in Doetinchem wordt in september van dit jaar geopend. In aanbouw zijn de Library of Birmingham geïntegreerd met het REP Theatre en het Wei-Wu-Ying Center for the Arts in Kaohsiung, Taiwan. Beide projecten worden opgeleverd in 2013.
   

  16-06-2010 7:55

  Van den Oever, Zaaijer & Partners architecten (OZ-P) en KondorWessels Vastgoed presenteren vandaag (woensdagmiddag) een plan voor de Olympische Spelen 2028. Hun idee is om het Amsterdamse IJ te gebruiken als de meest duurzame locatie om de Olympische Spelen te houden.

  Daartoe is een plan gemaakt waarbij een brug gebouwd wordt tussen het Java eiland en Amsterdam-Noord. Rondom en in het IJ krijgen vrijwel alle evenementen een plek. Op cruiseschepen kan de nodige hotelaccommodatie verzorgd worden, volgens de twee partijen.
  Als de spelen in 2028 naar Nederland komen, dan zal Amsterdam daarin een belangrijke rol gaan spelen. Een groot deel van de sportactiviteiten en accommodaties kunnen in Amsterdam een plek krijgen. De gemeente Amsterdam heeft hiervoor twee locaties aangewezen, in het zuiden aan de Nieuwe Meer en in het noorden de Havenstad aan de oevers van het IJ. “Zo kunnen de Spelen er voor zorgen dat het IJ een nieuw centrum van Amsterdam wordt." Dit moet tevens een nieuwe impuls worden om de twee stadsdelen van Amsterdam met elkaar te verbinden, aldus de initiators. "De Olympische Spelen kunnen zo een katalysator zijn om de oude droom van een vaste verbinding te verwezenlijken en Amsterdam opnieuw op de wereldkaart te zetten.”
  Het is de bedoeling dat de Olympische locatie ook op de lange termijn rendabel is. “Grote delen van het Olympische programma kunnen onderdeel worden van een permanent duurzaam woon- en werkgebied aan de oevers van het IJ”, vervolgen OZ-P en KondorWessels. “Bijzondere gebouwen, sportvoorzieningen, nieuwe verbindingswegen en uitbreiding van het openbaar vervoer, boulevards en andere openbare ruimten aan het water. Zo ontstaat er een nieuwe beleving van het IJ door intensiever gebruik van het water.”
  De voor sportonderdelen gerealiseerde gebouwen krijgen volgens de visie een tijdelijk karakter. “Juist deze tijdelijke onderdelen kunnen in het IJ een centrale rol spelen als een drijvende Olympische stad. Stadions en sporthallen kunnen elders worden opgebouwd en dan naar de bestemming worden vervoerd.”
  Cruiseschepen fungeren daarbij als tijdelijke hotels. Het Olympisch Stadion wordt na de spelen afgebroken en gerecycled. "Misschien dat het  vier jaar later ergens anders in de wereld opnieuw dienst kan doen. Wat overblijft zijn de voorzieningen die we kunnen gebruiken in de nieuwe stad aan het IJ.”
  Het plan wordt vanmiddag officieel gepresenteerd tijdens de vastgoedbeurs Provada in de Amsterdamse Rai.

  14-06-2010 8:21

  Architecten opgelet. Trespa, producent van plaatmaterialen, daagt u uit. ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het bedrijf organiseert Trespa een 'uitdagende wedstrijd voor architecten'.

  Trespa International B.V., met het hoofdkantoor in Weert, Nederland, produceert sinds 1960 hoogwaardige plaatmaterialen voor gevelbekleding, interieuroppervlakken en andere toepassingen. Het bedrijf bestaat dit jaar 50 jaar. Frank Smolenaers, Market Manager Façade Systems bij Trespa zei: “In de wereld van architectuur en design is 50 jaar een lange tijd. Het stedelijk landschap verandert met ongekende snelheid. Het is daarom een geruststellend idee dat veel van de gevels die in het verleden met Trespa-platen zijn gemaakt er nu nog even mooi uitzien als op de dag dat ze werden opgeleverd.”

  “Dit 50-jarige jubileum is een belangrijke mijlpaal voor ons bedrijf en dit willen wij in stijl vieren. Maar wij kijken liever vooruit, dan terug en hebben daarom besloten deze wedstrijd te organiseren. Wij nodigen architecten uit zich naar 50 jaar in de toekomst te verplaatsen en een gevel te ontwerpen die in die tijd zal passen. Daarmee maken ze kans op een reis naar New York of Amsterdam.”

  Alle inzendingen worden beoordeeld door een professionele jury, die bestaat uit vooraanstaande architecten, ontwerpers en vertegenwoordigers van Trespa. De drie winnaars krijgen ieder een driedaagse reis voor twee personen naar New York of Amsterdam. Meer informatie over de Trespa Architects Challenge 2010 en details over de prijzen en het wedstrijdreglement kunt u vinden op www.thinktrespa.com/architectschallenge.

  11-06-2010 14:00

  Nederlandse ontwerpers in de disciplines design, mode en architectuur die zich op de Chinese markt willen begeven, kunnen zich vanaf nu inschrijven voor een plek in de Dutch Design Workspace Shanghai. Dit onderdeel van het Dutch Design Fashion Architecture (DutchDFA)-programma biedt hun een werkplek en ondersteunt hen bij hun eerste stappen in deze uitdagende omgeving. Dit onder meer door lokale marketing en promotie, relatiebeheer en praktische overheidszaken. In juli 2010 zal de Dutch Design Workspace volledig operationeel zijn. De eerste deelnemer heeft zich inmiddels gemeld: het Rotterdams architectenbureau MVRDV.

  De Chinese overheid en met name de stad Shanghai zelf voeren een actief creatieve industriebeleid met steun voor innovatie en kennisontwikkeling en gunstige vestigingsvoorwaarden voor creatieve ondernemingen. Een kans voor Nederlandse ontwerpers om aansluiting te zoeken bij de Chinese markt; Shanghai vormt in dit kader een toegangspoort naar andere Chinese regio’s en de Aziatische markt. De Dutch Design Workspace, gevestigd in het centrale Jing’an District, is het eerste verzamelgebouw in China voor de Nederlandse ontwerpsector.

  De Dutch Design Workspace staat open voor kleine en middelgrote Nederlandse ontwerpbureaus, die voor het eerst de Chinese markt betreden of hun internationale zaken willen uitbreiden na al eerder in China te hebben gewerkt. Minstens één van de hoofdontwerpers zal naar China verhuizen om in Shanghai te wonen en werken met de rest van het (lokale) team. Daarnaast biedt het verzamelgebouw ook werkplek aan talentvolle individuele Nederlandse ontwerpers die voldoende capaciteiten hebben om in een flexibele omgeving te kunnen werken. Voor hen bestaat de mogelijkheid om met een losse werkplek te beginnen en uit te breiden naar een groter kantoor naarmate de activiteiten gaan groeien.

  Ontwerpers die in aanmerking willen komen voor deelname kunnen een aanvraag indienen via het aanmeldingsformulier, te downloaden van de site van Dutch Design WorkSpace. De belangrijkste criteria bij de beoordeling zijn prestaties op ontwerpgebied, een geschikt portfolio voor China, concrete voornemens voor de Chinese markt met een goede kijk op de eigen kansen en een gezonde financiële basis. Daarnaast spelen motivatie, ambitie en mate van toewijding een belangrijke rol.

  11-06-2010 12:00

  In het kader van de Dag van de Architectuur op zaterdag 26 juni 2010vertoont het Architectuurcentrum Aorta in samenwerking met het Van Schijndelhuis een dvd-rondleiding door het huis met architect Mart van Schijndel, gemaakt naar aanleiding van de Rietveldprijs in 1995. In de dvd licht de in 1999 overleden architect zijn ontwerpfilosofie toe.

  Het woonhuis, dat Van Schijndel in 1992 voor zichzelf ontwierp, bevindt zich aan het Utrechtse Pieterskerkhof, verscholen achter een moderne gevel. Het huis, de patio's, het interieur en diverse meubelen ontwierp Van Schijndel in één handschrift als een samenhangend kunstwerk. Dankzij bijzondere architectonische innovaties is het huis inmiddels het jongste monument van de gemeente Utrecht. Meest experimenteel en exceptioneel zijn de glazen deuren die op siliconenkit scharnieren. Plattegrond, kleurenschema en lichtinval zorgen voor een unieke beleving van de ruimte. Of zoals Van Schijndel het zelf omschreef: 'Ik boetseer de ruimte.'

  De virtuele rondleiding vindt plaats in het Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14. Tijd 12.00 17.00 uur, start film ieder heel uur, duur 1 uur (toegang gratis).  Op twee minuten loopafstand kan men daarna zoals ieder jaar bij het Van Schijndelhuis Vriend worden van Stichting Mart van Schijndel en met introducé dit 'huis van licht en lucht' met eigen ogen ontdekken. Vanaf 26 juni is de virtuele rondleiding door het huis ook te vinden op www.vanschijndelhuis.nl.

  09-06-2010 8:08

  Het Rikilt-VWA (Instituut voor Voedselveiligheid en Voedsel en Waren Autoriteit) te Wageningen is onlangs feestelijk geopend door minister Gerda Verburg. Het complex, gelegen op de groene campus van Wageningen UR, is geheel vernieuwd. Het deel uit de jaren 50 van de vorige eeuw is gesloopt. Het 70-er jaren laboratoriumgebouw is volgens een schrijven getransformeerd van een introvert labgebouw naar een intern transparant moderne labomgeving.

  Daarnaast is het gebouw fors uitgebreid. Vanwege het respect voor het oorspronkelijke gebouw en een spannende dialoog tussen oud en nieuw is er gekozen om de nieuwbouw te laten contrasteren zowel qua vorm als qua uitstraling. De ‘halve maan’-vorm van de nieuwbouw verleent het totale complex een eigentijdse uitstraling en identiteit. Verder zorgt de gebogen gevel voor royaliteit en zicht op het bestaande gebouw. Zo ontstaat er een aangename ruimte tussen oud en nieuw. De nieuwbouw is in de oksel van het bestaande labgebouw geplaatst en door middel van een aantal bruggen met elkaar verbonden. De mogelijkheid bestaat om de bruggen op verschillende posities te plaatsen. Zo is een circuit ontstaan, waardoor de interne logistiek wordt geoptimaliseerd bij een veranderend gebruik. Door de nieuwbouw op poten te zetten en de onderbouw transparant vorm te geven met daarin de meest representatieve en openbare functies, ontstond er levendigheid en doorzicht naar het bestaande gebouw op straatniveau.
  De ‘groene’ buitenruimte loopt als het ware onder de nieuwbouw door tot tegen het bestaande labgebouw. De verschillende hoogteverschillen in het terrein worden landschappelijk opgelost. De bovenbouw, waarin de laboratoria en kantoren zijn gehuisvest, zorgt door verschillende verdiepingshoogten. De grote ramen die direct vanaf de vloer beginnen, zorgen naar eigen zeggen voor een levendig maar tevens ingetogen gevelbeeld.
   

  08-06-2010 9:00

  Het Mauritshuis in Den Haag breidt uit naar het tegenovergelegen pand, Plein 26. De huidige locatie biedt niet genoeg ruimte om al het werk ten toon te stellen. Ook de  meerdere museumactiviteiten en de eisen die worden gesteld aan een museumgebouw in de 21e eeuw vragen om uitbreiding.  Een moderne, ondergrondse foyer gaat het classicistische stadspaleis verbinden met het art-decogebouw.

  Op 22 juni vindt een eerste perspresentatie  van het voorlopig ontwerp plaats. In de 17e eeuw verrees aan de Hofvijver in hartje Den Haag een stadspaleis, ontworpen door Jacob van Campen. Bijna 400 jaar later is het Mauritshuis een museum van internationale excellentie. De wereldberoemde collectie Hollandse en Vlaamse meesters uit de 17de eeuw wordt jaarlijks bezocht door ruim 200.000 mensen uit de hele wereld.

  Het voorlopig ontwerp van Hans van Heeswijk architecten voor de uitbreiding van het Mauritshuis doet recht aan deze internationale allure. De voorzieningen worden uitgebreid met een nieuwe tentoonstellingszaal, een auditorium voor lezingen en congressen en educatieve ruimte voor kinderen. De uitbreiding bereidt het museum voor op de wensen en eisen van de 21ste eeuw.

  07-06-2010 8:30

  Het duurzame popodium Watt in Rotterdam gaat dicht. Eind vorige week bleek dat het college van Rotterdam niet opnieuw steun geeft aan de in financiële nood verkerende zaal. Het duurzame initiatief lijkt daarmee roemloos ten onder te gaan.

  Poppodium Watt werd eind 2008 geopend als 'het eerste duurzame popodium ter wereld'. De zaal is onder meer uitgerust met een energieopwekkende dansvloer en slim watermanagement. De bedrijfsvoering van het popodium is evenwel minder duurzaam gebleken. "Wij hadden een afspraak met onderhandelingspartijen dat zij een sluitende meerjarenbegroting en een bankgarantie zouden overleggen", aldus de Rotterdamse wethouder Antoinette Laan. "Die begroting hangt nog ergens en de bankgarantie is niet afgegeven. Daarmee is er geen levensvatbaarheid voor het podium en verlenen wij geen extra subsidie.'

  Watt kampt met een aantal problemen. Het pand is onvoldoende geluidswerend. Geld om de zaak te isoleren is bij de eigenaar van het pand echter niet voorhanden. Daarnaast kampt de stichting die Watt exploiteert met een tekort. De opvolger van Nighttown, heeft al sinds de opening in 2008 moeite om financieel overeind te blijven. Ook kort na de opening moest de gemeente al eens met geld over de brug komen.

  Het poppodium laat in een eerste reactie weten teleurgesteld te zijn in het collegebesluit. Toch geeft Watt de hoop nog niet op.  "Ik houd goede hoop dat de raad wel instemt met het alternatieve plan'', aldus Anneke van der Linden van Watt. Het popodium hoopt dat een overname van een deel van het pand de noodzakelijke verbouwing alsnog mogelijk maakt. 

  05-06-2010 10:00

  De eerste Gouden Oldehove, een nieuwe tweejaarlijkse prijs voor architectuur en duurzaamheid binnen de gemeente Leeuwarden, is toegekend. In de categorie ‘goedkope nieuwbouwwoningen’ ging de prijs naar het project herstructureringswijk Vegelinbuurt. Een woning aan de Moleplaat streek met de eer in de categorie ‘nieuwbouwprojecten in alle prijsklassen’ en de publieksprijs was voor de Eeburgtoren.

  De prijs voor ‘goedkope nieuwbouwwoningen’ is bestemd voor koopwoningen waarbij de stichtingskosten na realisatie beneden 200.000 euro liggen of huurwoningen waarbij de huren beneden de huurtoeslaggrens liggen. Het herstructureringsproject Vegelinbuurt (2006) van de architecten Doeke van Wieren (TWA architecten) en Kees de Haan (Jelle de Jong Architecten) scoorde het beste, onder meer op technische en maatschappelijke duurzaamheid.

  Een vrijstaande koopwoning aan de Moleplaat in de wijk Zuiderburen (2008) won in de categorie voor overige nieuwbouwprojecten. De jury sprak waardering uit voor de ecologische en sociale duurzaamheid van deze door Haiko Meijer en Alex van de Beld (Onix) ontworpen woning. Verder roemde de jury de opdrachtgever, die ‘werkelijk inzet op duurzaamheid’ en ‘het experiment niet schuwt’.

  Jurjen van der Meer en Jochem Koster (De Zwarte Hond) verdienden de publieksprijs met de 48 woningen tellende Eeburgtoren in de Vrijheidswijk. Dit gebouw uit 2006 kreeg 36 van de 194 stemmen. De toren viel samen met nog vier projecten in de categorie ‘goedkope nieuwbouwwoningen’. Voor de andere categorie waren zeven projecten genomineerd.

  04-06-2010 8:21

  De Bond van Nederlandse Architecten (BNA) zit niet stil. Deze week lanceerde de branchevereniging een nieuwe tak: BNA Onderzoek. Hierin heeft de Bond van Nederlandse Architecten haar studie- en onderzoeksactiviteiten gebundeld. Voorts is het bedoeld als platform voor verdieping en kennisuitwisseling voor BNA-leden.

  BNA Onderzoek is opgericht om architectuuronderzoek een duidelijke plek binnen de BNA te geven. De officiële opening van het nieuwe BNA-onderdeel werd verricht door Nathalie de Vries (van MVRDV). Zij benadrukte daarbij het belang van architecten bij actuele ruimtelijke vraagstukken, zoals bevolkingskrimp, verstedelijking, vergrijzing en klimaatverandering, en de rol die ontwerpers kunnen spelen bij een oplossing daarvoor.

  De lancering van BNA Onderzoek ging gepaard met de presentatie van haar eerste resultaat: het Zakboek Parkeren voor de Woonomgeving. Het boek toont voorbeelden van parkeeroplossingen, voorzien van foto’s en tekeningen van de stedenbouwkundige context, plattegronden en doorsneden, afmetingen en kengetallen.

  03-06-2010 10:01

  Ontwerpen die bijdragen aan een duurzame samenleving. De DOEN Materiaalprijs daagt beeldend kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten in Nederland uit een blauwdruk voor de wereld van morgen te ontwerpen. Inzenden voor de prijs kan tot 10 september 2010. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de opening van Dutch Design Week op 23 oktober 2010.

  Kunstenaars en vormgevers zijn vernieuwers bij uitstek. Door gebruik te maken van nieuwe materialen en innovatieve technieken kunnen zij een duurzame wereld dichterbij brengen. De DOEN | Materiaalprijs is in 2009 in het leven geroepen ter stimulering van een ontwerppraktijk waarin vernieuwing en duurzaamheid hand in hand gaan met esthetiek en functionaliteit. De jaarlijks terugkerende prijsvraag wil de creatieve voorhoede mobiliseren om met creatieve oplossingen onze leefomgeving te verduurzamen en te verbeteren.

  De DOEN Materiaalprijs bestaat uit twee prijzen. Een prijs van 15.000 euro voor een eindontwerp en een aanmoedigingsprijs van 5.000 euro voor een idee dat nog uitgevoerd moet worden. Alle in Nederland wonende en werkende vormgevers, beeldend kunstenaars, modeontwerpers en architecten kunnen tot 10 september 2010 een ontwerp insturen. Een vakkundige commissie kiest uit de inzendingen vijftien tot achttien genomineerden.

  De genomineerde werken worden gepresenteerd op een eigen expositie tijdens Dutch Design Week, die van 23 tot en met 31 oktober plaatsvindt in Eindhoven. Voorafgaand worden de gekozen ontwerpen geëxposeerd in het International Center for Sustainable Excellence in Eindhoven. Daar zal een vakkundige jury van drie personen de winnende inzendingen aanwijzen. De twee winnaars worden bekendgemaakt tijdens de opening van Dutch Design Week, op 23 oktober 2010.
   

  03-06-2010 9:54

   

  De tentoonstelling ‘Rietvelds Universum’ (20 oktober 2010-30 januari 2011, Centraal Museum Utrecht) laat zien dat de Utrechtse architect en ontwerper Gerrit Th. Rietveld (1888-1964) veel meer heeft ontworpen dan de klassieke Rood-blauwe stoel en het beroemde Rietveld Schröderhuis. Hij realiseerde meer dan honderd gebouwen en vele meubelen.

  Het Centraal Museum plaatst Rietvelds werk in een brede context. Door de persoon en zijn manier van werken centraal te stellen en te vergelijken met beroemde tijdgenoten als Wright, Le Corbusier, Mies van der Rohe komt het creatieve genie van Rietveld in een nieuw licht te staan en wordt er een beeld gegegeven van Rietvelds bijdrage aan 20ste-eeuwse architectuur en design. De tentoonstelling wordt gerealiseerd in samenwerking met het Nederlands Architectuurinstituut.

  Centraal staat Gerrit Rietvelds experimentele manier van werken. Zo is zijn zoektocht naar een stoel uit-één-stuk te volgen, waaruit de zigzagstoel is ontstaan. Door het werk van Rietveld naast dat van tijdgenoten te plaatsen wordt duidelijk dat hij als architect en vormgever soms zelfs radicaler was dan collega’s als Mies van der Rohe en Le Corbusier. Ook blijkt dat op cruciale momenten kunstenaars als Van der Leck, en Van Doesburg een beslissende invloed hebben gehad op zijn werk. Op zijn beurt heeft Rietvelds werk een belangrijke wending gegeven aan de ontwikkeling van architecten en vormgevers zoals Breuer en Aalto.

  De tentoonstelling Rietvelds Universum wordt gerealiseerd door het Centraal Museum en het Nederlands Architectuurinstituut, op initiatief en naar idee van het Centraal Museum, de Technische Universiteit Delft en de Universiteit Utrecht. De samenwerking brengt een hoogwaardige tentoonstelling tot stand en de uitwisseling van ideeën zorgt voor verrijking van het debat over Rietveld.

  Er komen tevens bruiklenen uit belangrijke nationale en internationale collecties van Centre Pompidou in Parijs, Fondation le Corbusier in Parijs, Museum of Modern Art in New York,  Stedelijk Museum Amsterdam, Vitra Design Museum in Weil am Rein, het Bauhaus-Archiv te Berlijn  en de archieven van de GTA Zürich.

  Bij de tentoonstelling wordt een publicatie uitgegeven door NAi Publishers in samenwerking met  Universiteit van Utrecht, onderzoekscentrum ®MIT, Faculteit Bouwkunde, TU Delft, Nederlands Architectuurinstituut.
  Rob Dettingmeijer, Marie-Thérèse van Thoor en Ida van Zijl (red.)
  Nederlandse editie, ISBN 978-90-5662-745-4, € 39,50
  Engelse editie, ISBN 978-90-5662-746-1, € 47,50.

  De stad Utrecht is er terecht trots op dat de meeste Rietveldgebouwen binnen haar grenzen liggen en dat het gemeentelijke museum de grootste Rietveldcollectie ter wereld heeft. 2010 is tot Rietveldjaar uitgeroepen als startpunt in een meerjaren campagne om Rietveld als icoon van de stad Utrecht te profileren en zijn naam blijvend aan Utrecht te verbinden. Het Rietveldjaar wordt gelanceerd op 24 juni, de verjaardag van Rietveld. Vanaf dan vinden er maandelijks activiteiten plaats in de stad, de provincie maar ook daarbuiten.

  Deze tentoonstelling is onderdeel van het officiële programma van Holland Art Cities 2009-2010. In deze periode staan de vier grote steden van Nederland in het teken van kunst en cultuur tijdens het evenement ‘Holland Art Cities’. Voor dit evenement bundelen tien topmusea in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hun krachten om een ongekend kunstaanbod te presenteren rond verschillende thema’s.

  Het Centraal Museum laat zien dat Utrecht al eeuwenlang geldt als voedingsbodem voor artistiek en cultureel talent van nationaal en internationaal niveau. Zo beschikt het oudste stedelijk museum van Nederland over de grootste collectie Rietveld-objecten ter wereld, waaronder het Rietveld Schröderhuis dat op de UNESCO wereldergoed lijst staat, en toont het werk van de wereldberoemde Dick Bruna. Ook de collectie oude meesters met onder andere werken van Jan van Scorel, Abraham Bloemaert en Hendrick ten Brugghen behoort tot de collectie. Naast het werk van al deze Utrechtse iconen biedt het Centraal Museum een overzicht van 2000 jaar turbulente geschiedenis, en staat het nu centraal met actuele mode, vormgeving en beeldende kunst.

  Jaarlijks trekt het museum meer dan 125.000 bezoekers.


  Portret Gerrit Rietveld ca. 1925


  Rood-blauwe leunstoel, 1918


  Zigzag stoel, ca. 1932


  Rietveld Schröderhuis, 1924
   

  02-06-2010 8:35


  De gemeente Leeuwarden heeft de winnaars van de eerste 'Gouden Oldehove' bekendgemaakt. De Gouden Oldehove is een nieuwe tweejaarlijkse prijs voor architectuur en duurzaamheid binnen de gemeente Leeuwarden. De juryprijs is verdeeld in twee categorieën.

  In de categorie ‘goedkope nieuwbouwwoningen’ ging de prijs naar het project herstructureringswijk Vegelinbuurt. Een woning aan de Moleplaat streek met de hoogste eer in de categorie ‘nieuwbouwprojecten in alle prijsklassen’. De publieksprijs was voor de Eeburgtoren aan het Taco van der Veenplein.
  De prijs voor ‘goedkope nieuwbouwwoningen’ is bestemd voor koopwoningen waarbij de stichtingskosten na realisatie beneden 200.000 euro liggen of huurwoningen waarbij de huren beneden de huurtoeslaggrens liggen. Het herstructureringsproject Vegelinbuurt (2006) van de architecten Doeke van Wieren en Kees de Haan scoorde het beste, onder meer op technische en maatschappelijke duurzaamheid.
  Een vrijstaande koopwoning aan de Moleplaat in de wijk Zuiderburen (2008) won in de categorie voor overige nieuwbouwprojecten. Ook bij de realisatie van deze door Haiko Meijer en Alex van de Beld ontworpen woning wordt naast de ecologische de sociale duurzaamheid gewaardeerd door de jury.

  Publieksprijs

  Jurjen van der Meer en Jochem Koster van De Zwarte Hond, verdienden de publieksprijs met de 48 woningen tellende Eeburgtoren in de Vrijheidswijk. Het uit 2006 stammende gebouwen kreeg 36 van de 194 uitgebrachte stemmen.
   

  02-06-2010 8:05


  PUUR interieur. Zo heten de informatieavonden die deze maand op verschillende locaties in België plaatsvinden. Doel daarachter? Belangstellenden kunnen collega-aannemers uit de afwerkingsector, interieurarchitecten en fabrikanten ontmoeten om hun eigen contacten te intensiveren en het netwerk te vergroten.

  Gastspreker tijdens deze avonden die steevast 19.00 uur beginnen, is interieurarchitect Jan Geysen (PUUR interieurarchitecten). Donderdag 3 juni vindt de PUUR-avond plaats in Leuven. Op dinsdag 8 juni wordt de universiteit van Gent aangedaan en een week daarna verhuist PUUR naar het Felixpakhuis in Antwerpen. Op woensdag 16 juni is er een bijeenkomst gepland in Sint-Truiden en op dinsdag 22 juni wordt de reeks afgesloten in Bredene.
  Inschrijven voor deze avonden is verplicht. Dit kan via www.bouwevents.be, telkens tot maximaal één week voor de avond. De deelname is gratis.
   


  Terug

  Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

  U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

  Klik hier om een abonnement te nemen
   


  Nieuwsarchief
  Kantoor- en Projectmeubilair

  Vloer, Wand & Plafond

  Verlichting

  Ontwerp/Architectuur

  Overig nieuws

  Archief voor oktober 2006


  Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

  - Agenda met beurzen en evenementen
  - Vacatures
  - Projecten uit de branche
  - Geselecteerde filmpjes
    


  - Aanmelden voor een abonnement
  - Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

   


  Agenda
  Agenda-overzicht >