Nieuws


26-05-2010 12:00

Het centrale thema van de 22e editie van de Design Biënnale Interieur is: de nieuwe wereld. Projectcoördinator Dieter Van Den Storm: “We zijn het onze reputatie verplicht om over ‘grenzen’ te kijken, om vernieuwend te zijn, om de toekomst te omarmen.” Dit streven krijgt onder meer vorm in de selectie van exposanten en in keus voor een jonge Japanse eregast, Junya Ishigami. Design Biënnale Interieur 2010 vindt plaats van 15 tot 24 oktober in Kortrijk.

Binnen dit brede thema van de nieuwe wereld van design en architectuur passen eveneens alle culturele nevenmanifestaties en de in Londen werkende Sara De Bondt die de huisstijl verzorgt en het architectenteam de vylder vinck taillieu dat instaat voor de all-over scenografie en architectuur van de biënnale. Met Junya Ishigami (1974) zocht de Design Biënnale Interieur voor het eerst in vijf decennia geschiedenis de eregast buiten de Europese grenzen. Bewust, want de toekomst wordt overwegend geschreven in het Oosten. Terwijl in China, Zuid-Korea en Taiwan de volgende generaties grensverleggende ontwerpers worden klaargestoomd, blijft Japan bron van de meest innovatieve creatieve ideeën. Het project ‘Picknick´ dat Ishigami voor de biënnale ontwerpt, is bijzonder ongewoon en laat zien waarom men hem het wonderkind van de hedendaagse architectuur noemt.

Verder op deze Biënnale onder meer de ‘Interieur 2010 Design Competition’ en ‘theyoungdesignersfair’, waar het grote publiek kennis kan maken met nieuwe prototypes en baanbrekende ontwerpen van startende designers. En de tentoonstelling ‘De Buren’, met design uit ons omringende landen. Vier experts geven hun visie op vormgeving uit eigen land: Cédric Morriset voor Frankrijk, Premsela, Dutch Platform for Design and Fashion voor Nederland, Petra Schmidt voor Duitsland en Michael Mariott voor het Verenigd Koninkrijk. Tot slot wordt Bram Boo, gekozen tot designer van het jaar, in het zonnetje gezet. De biënnale toont zijn uiteenlopend portfolio. De 22e Interieur Biënnale opent op 15 oktober de deuren in Kortrijk Xpo en duurt tien dagen. Meer informatie en nieuws op www.interieur.be.
 

26-05-2010 10:45

Bureau Cepezed heeft de opdracht voor de herinrichting van het stationsgebied in Tilburg gewonnen. Eerder bracht het bureau succesvolle transformatie van het stationsgebied in Sint-Niklaas (B) tot stand.

Het ontwerp voor het OV-knooppunt van cepezed sprong er vooral uit qua logistieke functionaliteit, architectonische en commerciële kwaliteit en kwaliteit van de openbare ruimte. Ook was de jury te spreken over de visie van cepezed op het proces en de samenwerking met betrokken partijen, waaronder de gemeente, het kwaliteitsteam Spoorzone, het Bureau Spoorbouwmeester, ProRail en NS.

Het ontwerp van Cepezed sluit aan bij het boulevardconcept dat de gemeente voor ogen staat en biedt een strakke en heldere infrastructuur voor bussen, auto’s, fietsers en voetgangers. Daarnaast wordt de binnenstedelijke ruimte veraangenaamd door levendige straatwanden met commerciële functies. Tot slot krijgt de verblijfskwaliteit van het gebied een impuls doordat auto’s en fietsen uit het zicht worden gestald en door de aanplant van veel groen en bomen.

25-05-2010 8:30

U had trek in de lezing van Zaha Hadid op 6 juni? Dan hebben wij slecht nieuws: de lezing gaat niet door. Hadid heeft de presentatie in het Muziekgebouw aan het IJ afgezegd wegend haar 'drukke werkzaamheden'.

Hadid zou in Amsterdam spreken in het kader van het jaarlijkse Holland festival. "Tot spijt van de organisatie zal de jaarlijkse Holland Festival architectuurlezing op zondag 6 juni echter geen doorgang vinden", meldt de organisatie. "Architecte Zaha Hadid heeft laten weten wegens haar drukke werkzaamheden geen mogelijkheid te zien om op tijd in Amsterdam te zijn om de lezing te geven."

Architectuurliefhebbers staan overigens niet helemal in de kou. "Graag attenderen we u op twee andere lezingen, die beiden plaatsvinden in het Zaha Hadid Architects Paviljoen", aldus de organisatie van het Holland Festival. "Op zondag 6 juni spreekt Maarten Kloos, directeur van het ARCAM over ‘Muziek, akoestiek en architectuur’ en op zondag 13 juni geeft Linda Vlassenrood, hoofd Presentatie van het NAi, een inleiding op het werk van Zaha Hadid."

Beide lezingen beginnen om 14.00 uur en worden gevolgd door een bezichtiging van het Pavilijoen. 

24-05-2010 8:30

Het is u vast niet ontgaan: de verkiezingscampagne is begonnen. Ook in het architecturale wereldje zal dit spektakel niet onopgemerkt voorbijgaan. Zo organiseert het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) aanstaande woensdag een verkiezingsdebat over de ruimtelijke ontwikkelingen in Nederland.

Kandidaten van de landelijke politieke partijen gaan met elkaar in debat over kwesties die te maken hebben met de inrichting en ruimtelijke ordening. Er zal onder meer gesproken worden over onderwerpen als prachtwijken, krimp en de gevolgen van de aangekondigde bezuinigingen op het ruimtelijk beleid. De bijeenkomst vindt plaats in de auditorium van het NAi in Rotterdam.

Ook het Nicis Institute laat de aanstaande Kamerverkiezingen (9 juni) niet aan zich voorbijgaan. In samenwerking met de grote steden organiseert het instituut op 3 juni een lunchdebat over de toekomstagenda van de stad. In Sociëtiet Witte in Den Haag komen afgevaardigden van vrijwel alle grote politieke partijen langs om te discussiëren over bereikbaarheid, krimpregio’s en de toename van mensen die in de stad willen wonen.

22-05-2010 12:59

Toonkamer, BNO en BNI houden op 27 mei een vakdag voor interieurarchitecten en ruimtelijk ontwerpers in de monumentale Pastoe Fabriek in Utrecht. Het thema van de dag is internationalisering.

Op het programma staan lezingen van Jurgen Bey (vormgever), Harm Scheltens (directeur van De Pastoe Fabriek) en Christine de Baan (programma-directeur van Dutch DFA).
De Economische  oorlichtingsdienst (EVD) verzorgt een workshop over internationaal ondernemen.
De juridische aspecten hiervan komen aan bod in een workshop van Anouk Siegelaar van de BNO.
Total in Support verheldert de administratieve en fiscale spelregels voor werken in het buitenland.
En Johan van Molenbroek en Daniëlle Vossebeld van de Nederlandse Vereniging voor Ergonomie (NVvE) bespreken een aantal grensoverschrijdende ergonomische kwesties.

Vanaf 16.15 uur is er gelegenheid om te netwerken tijdens een borrel in het sfeervolle ketelhuis van De Pastoe Fabriek.
De vakdag is bedoeld voor interieurarchitecten, ruimtelijk ontwerpers, fabrikanten, leveranciers, creatieve studenten en alle anderen die geïnteresseerd zijn in grenzeloos ontwerpen.
De toegangsprijs bedraagt 17,50euro. Leden, relaties en studenten betalen 10 euro.

21-05-2010 8:00

De Dutch Design Awards zijn populair. Deze week werd bekend dat er 700 projecten zijn ingeschreven voor de achtste editie van de felbegeerde Dutch Design Awards.

"De kwaliteit van de inschrijvingen is evenals vorige jaren hoog", meldt de organisatie.
De finalisten 2010 worden 1 juli aanstaande tijdens een persconferentie bekend gemaakt. Op 23 oktober worden de winnaars bekendgemaakt tijdens de feestelijke Awardshow in Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven.

De ontwerpen van alle finalisten en winnaars worden aansluitend één week geëxposeerd in de Brainport Greenhouse op het stadhuisplein in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week.

19-05-2010 8:00

Hofstede Optiek is hofleverancier. Niet alleen de brillen die er verkocht worden, onderstrepen dat, ook het interieur en het exterieur van de winkel ademen grote klasse. Iedere bezoeker van de opticien zal zich lid van het koningshuis wanen wanneer bij Hofstede optiek een bril wordt uitgezocht.

                    

Het donker houten interieur dat door de winkel lijkt te golven, geeft het pand een chique uitstraling, maar de combinatie met veel glas, daglicht en kunstlicht zorgt ervoor dat de ruimte groots en open aandoet. Het is duidelijk: de klant voelt zich hier ongetwijfeld koning. 

 

18-05-2010 9:15

MILAAN - De Cosentino Groep, wereldleider in deproductie en distributie van kwartsoppervlakken, natuursteen en gerecyclede oppervlakken, was vorige maand aanwezig op de Fuori Salone 2010 in Milaan met het project ‘Campanas for eCosentino’.  Naast de vormgeving sprong ook de oppervlakteafwerking ’Eco by Cosentino’ in het oog: gerecycled spiegelglas, glas, porselein en industriële verbrandingsresten.

Het bedrijf investeerde 4,5 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling, waardoor het materiaal ECO by Cosentino nu perfect kan worden ingezet als werkblad of vloer- en wandbekleding. ECO by Cosentino is beschikbaar in een uitgebreid programma schitterende kleuren en afwerkingen en bestaat uit gerecyclede materialen van post-industrial en post-consumer oorsprong, zoals onder andere spiegelglas, glas, porselein en industriële verbrandingsresten uit fabrieksovens in de vorm van gekristalliseerd as. Het gerecycled oppervlak wordt samengebonden met een milieuvriendelijke harssoort die 22% plantaardige olie bevat.

Dankzij de ultramoderne productietechnologieën is ECO by Cosentino een uiterst duurzaam materiaal met een hoge weerstand tegen krassen, vlekken en hitte. De werkbladen zijn beschikbaar in zeer grote afmetingen, van 327 x 159 cm, en standaard tegelformaat: 30 x 30 cm, 45 x 45 cm en 60 x 60 cm. De platen zijn ook verkrijgbaar in verschillende diktes (1,2 cm - 2 cm - 3 cm) om aan de vraag en behoefte van de verschillende markten te kunnen voldoen.

 Het project, zoals te zien op de stand, komt voort uit het exclusieve concept van Estúdio Campana, eigendom van de beroemde Braziliaanse ontwerpers en broers Humberto en Fernando Campana die wereldwijd respect verworven hebben voor hun talent om nieuwe kunstvormen te creëren aan de hand van alledaagse, maar toch innovatieve materialen.

17-05-2010 8:30

In het Designhuis in EIndhoven vinden binnenkort twee lezingen plaats over kleur. De lezingen worden verzorgd in het kader van de expositie Kleur!, die op dit moment te zien is in het Designhuis.

Grafisch kunstenaar Henri van Nuenen geeft op donderdag 20 mei een kleurshow. In de vorm van een beeldverhaal over reclameclichés en kleurassociaties neemt hij de bezoekers mee in zijn getekende wereld van kleurplatentekeningen en uitgesproken kleurpaletten.

De voordracht vindt plaats in de  tentoonstelling Colourworld, die samen met de expositie Kleur! momenteel te zien is in het Designhuis.

Onder de naam Reykjavik maakt Henri van Nuenen grafisch werk, dat een combinatie vormt van digitale tekeningen met traditioneel zeefdrukken. Kenmerkend daarbij zijn de krachtige volvlak kleuren, goud, zilver en glimmende lakken. De expositie Colourworld toont zijn meest recente werk en haakt aan bij de hoofdtentoonstelling Kleur! over de rol van kleur in de wereld van design.

Zelfstandig industrieel textielontwerpster en kleuradviseur Liset van der Scheer geeft op donderdag 10 juni van 20.00 uur tot 21.30 uur een voordracht in het Designhuis. Zij studeerde aan de Design Academy Eindhoven en begon haar loopbaan als colorist bij een textieldrukkerij. Later vestigde zij zich als zelfstandig ontwerpster en adviseur en deed opdrachten voor tal van bedrijven, van Auping en Van Besouw tot Sigma en Spinnerij de Wijs. In 2005 won ze de Nederlandse Designprijs.

De laatste jaren heeft zij zich met name toegelegd op het ontwerpen van karpetten voor onder andere Casalis en Danskina. Daarnaast heeft zij het label Knit-tet opgezet, dat de vertrouwde breitechniek vertaalt naar modern interieurtextiel voor keuken en badkamer. 

16-05-2010 10:00

Van 30 mei tot en met 1 juni is Meerkerk ‘the place to be’voor architect en interieurontwerper uit binnen- en buitenland. Drie dagen lang is het hoofdkantoor van DK Home het toneel voor de 'Inspired by DK Home'-presentatie.

DK Home is een aanbieder in het toepassen van ambachtelijke technieken en het werken met natuurlijke materialen in interieurproducten en architectonische oplossingen. "Niet alleen is de toonaangevende huidige collectie van DK Home in tal van toepassingen te bewonderen, ook is de inspirerende en unieke materialenbibliotheek van DK Home open voor publiek", aldus de woordvoerder.

DK Home daagt interieurontwerpers, architecten en hun klanten uit om de unieke producten en materialen toe te passen naar hun eigen ideeën en persoonlijke smaak. "Omdat DK Home niet alleen voor luxe vakmanschap, maar ook voor co-creation en customizing staat, hebben we interieurontwerpbureau FG Stijl gevraagd om een restaurant te ontwerpen en de Franse chef-kok Alain Caron uitgenodigd om daar ‘acte de présence’ te geven. Het Japanse sanitairbedrijf Toto heeft haar meest prestigieuze toiletten geïnstalleerd en Studio Rublek verzorgt een lichtpresentatie in de expositieruimte."

DK Home ontwerpt en realiseert sinds 1993 een eigen collectie exclusieve interieur objecten, luxe meubelen, verlichting en accessoires. "Het unieke karakter van de collectie is een combinatie van ambachtelijk vakmanschap en hedendaagse ontwerpen. Dezelfde luxueuze kwaliteit is te herkennen in de architectonische toepassingen die DK Home biedt. Ten slotte biedt DK Home ook een indrukwekkend scala aan buitengewone limited editions."

10-05-2010 8:00

Toonkamer, BNO en BNI organiseren op 27 mei een vakdag voor interieurarchitecten en ruimtelijk ontwerpers in de monumentale Pastoe Fabriek in Utrecht. Het thema van de dag is internationalisering. Op het programma staan lezingen van Jurgen Bey (vormgever), Harm Scheltens (directeur van De Pastoe Fabriek) en Christine de Baan (programma-directeur van Dutch DFA).

De Economische Voorlichtingsdienst verzorgt een workshop over internationaal ondernemen. De juridische aspecten hiervan komen aan bod in eenworkshop van Anouk Siegelaar van de BNO. Total in Support verheldert de administratieve en fiscale spelregels voor werken in het buitenland. En Johan van Molenbroek en Daniëlle Vossebeld van de Nederlandse Vereniging voor Ergonomie bespreken een aantal grensoverschrijdende ergonomische kwesties.

De vakdag is bedoeld voor interieurarchitecten, ruimtelijk ontwerpers, fabrikanten, leveranciers, creatieve studenten en alle anderen die geïnteresseerd zijn in grenzeloos ontwerpen. De toegangsprijs is 17,50 euro. Leden, relaties en studenten betalen 10 euro.

Aanmelden kan tot 20 mei via www.aanmelder.nl/vakdaginterieur

07-05-2010 8:30

Hoe ziet toekomstig design eruit? De bekende Nederlandse trendwatcher/designpausin Li Edelkoort heeft het antwoord. Op de tenstoonstelling Post-Fossil in Tokyo (!) laat ze zien dat ontwerpers steeds vaker gaan teruggrijpen op...het verleden en de natuur.

Op Post-Fossil is een veelheid aan bijzondere ontwerpen te zien, die Edelkoorts stelling dat de natuur en de (primitieve) geschiedenis belangrijke inspiratiebronnen zijn voor de ontwerpers van morgen. Natuurlijk is er het nodige Dutch Design te zien. Zo zijn tussen de 140 tentoongestelde objecten onder meer de Bone Chair van Joris Laarman en Drawn from Clay van Atelier NL te vinden.

Voor als u toch in de buurt bent: de tenstoonstelling in 21 21 Design Sight in Tokyo duurt nog tot 27 juni.


  

07-05-2010 8:30

In Haarlemmermeer verrijst het komende jaar een duurzaam kantoorgebouw. Het zogenoemde BSH Office Building werd ontworpen door cradle to cradle-bedenker William McDonough.

Het BHS-gebouw maakt deel uit van het 'innovatieve full service environment park' 20/20. Het gebouw zal 8.000 vierkante meter kantoorruimte gaan bevatten en onderdak bieden aan bedrijven als Bosch, Siemens, Gaggenau, Neff en Solitaire.

"BSH is onderdeel van Park 20/20, dat duurzaamheid koppelt aan menselijk design, bedoeld om een inspirerende werkomgeving te creëren", aldus een woordvoerder van de architect. Het park werd recentelijk al gelauwerd met een zogenoemde Honor Award  van de American Society of Landscape Architects. Reden:  de integratie van duurzaam waterbeheer, energieverbruik en afvalverwerking in één ruimtelijk plan. 

Onlangs werd de eerste steen gelegd voor het gebouw. Hierbij waren onder meer
Coert Zachariasse (CEO van Delta Development Group), Arthur van Dijk (wethouder gemeente Haarlemmermeer) en Anno Tweebeeke (managing director van BSH Home Appliances Ltd.) aanwezig.

06-05-2010 18:04

Binnenkort start het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) met een ingrijpende verbouwing. Het entreegebied ondergaat een complete metamorfose en tot december 2010 is een belangrijk deel van het gebouw niet toegankelijk voor publiek. Wie nog één keer het NAi in zijn oude staat wil zien, krijgt in het weekend van 15 en 16 mei een laatste kans. Tot en met 16 mei zijn de tentoonstellingen 'Strijd om de Stad' (Zaal 1), 'Architectuur als Noodzaak' (Zaal 2) en 'Europan 10!' (Zaal 3) te zien.

De toegang tot het NAi is beide dagen gratis. Speciale rondleidingen om 12.00, 14.00 en 16.00 uur nemen geïnteresseerden mee door het gebouw en achter de schermen van het NAi. Tijdens deze rondleidingen kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar gratis meedoen aan een kinderworkshop. De boekwinkel van het NAi biedt, speciaal voor de gelegenheid, alleen dit weekend de monografie van architect Jo Coenen met een aantrekkelijk korting aan. De eerste 25 bezoekers op beide dagen ontvangen bovendien een souvenir om het oude NAi nooit meer te vergeten.

Een deel van het NAi zal tijdens de verbouwing een paar maanden niet toegankelijk zijn, maar dat betekent zéker niet dat het hele NAi gesloten is. Huis Sonneveld, de bibliotheek en de boekhandel blijven namelijk gewoon open. Ook de debatten en lezingen gaan de komende maanden door, tot eind mei in het NAi en daarna op locatie. Verder strijkt De Parade vanaf 17 juni weer neer in en om het NAi. Kortom, het NAi verbouwt, maar: Wees welkom!
 

 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >