Nieuws


26-04-2010 8:30

Den Haag krijgt zijn eigen Koolhaas. De gemeenteraad van Den Haag stemde afgelopen donderdag in met de komst van een bijzonder gebouw van Koolhaas'bureau OMA. Een raadsmeerderheid bleek gecharmeerd van de 'M van Koolhaas', zoals het gebouw vanwege zijn vorm al wordt genoemd.

Het plan van wethouder Marnix Norder was in februari al in de Hagse raad besproken. Toen wilde de raad echter nog meer duidelijkheid over de financiële onderbouwing. Blijkens de uitkomst van het raadsdebat is die onderbouwing er nu wél. 

Het bijzondere gebouw bestaat uit drie torens die aan de bovenkant met elkaar zijn verbonden. Hierdoor heeft het pand de vorm gekregen van een grote letter M. De Hagse Koolhaas moet woningen, winkels en kantoren gaan huisvesten.

Het ontwerp wordt gerealiseerd op het Koningin Julianaplein. Het is de bedoeling dat de bouw deze zomer begint en dat het gebouw in 2015 wordt opgeleverd. De geraamde kosten bedragen 300 miljoen euro. In het gebouw komen 179 woningen en 43.000 vierkante meter aan kantoren.

23-04-2010 10:30

ROTTERDAM – Alice Mulders, studente Interieur Architectuur aan de AKV St. Joost te Breda, ontving de Satelliet Design Challenge Award voor het uitdagende concept ‘Spygames’. Een concept waarin spiegels en oogcontact centraal staan. Zij ontving de prijs uit handen van Eric Roest, commercieel directeur van Satelliet Meubelen tijdens VENUEZ Hospitality & Style Event op 13 april in de Cruise Terminal Rotterdam.

‘I spy you, spy me too’ luidt de pakkende pay-off van Spygames. Door de honderdvijftig spiegels, die onder verschillende hoeken aan het plafond hangen, kan iedereen bekijken of bekeken worden. Het spioneren krijgt een extra dimensie door middel van elektronisch gestuurde spiegels. Met een knop, verwerkt in een tafel, zijn de spiegels te draaien om zo het blikveld nog meer te vergroten. De bezoeker waant zich in de wereld van James Bond, waar spionage en verleiding hand in hand gaan. De jury: ‘Spygames viel destijds op door de prachtige presentatie en door het feit dat mensen in dit goed doordachte concept een grote rol spelen.' 

Bezoekers reageerden enthousiast op dit uitdagende concept, dat speciaal voor VENUEZ10 werd gebouwd door de decor- en stylingafdeling van de Arjan van Dijk Groep uit Oosterhout. Tezamen met de LED-verlichting van livingprojects uit Breda ademende de stand de spannende sfeer van spionage uit. De Satelliet Design Challenge werd voor de zesde keer georganiseerd. Vanuit het hele land hebben studenten en net afgestudeerden hun creativiteit de vrije loop gelaten en hun vernieuwende interieurconcepten ingezonden voor de drankverstrekkende horeca. De juryleden – de deskundige vakmensen Bob Kip, Bart Hagevoort, Ricardo Sporkslede en Huib de Jong – hebben de inzendingen vanuit hun eigen specialisme bekeken en op diverse succesfactoren beoordeeld.

De inschrijving voor de Satelliet Design Challenge 2011 is geopend en de eerste studenten hebben inmiddels zich ingeschreven. Aanmelden kan via www.satellietdesignchallenge.nl.

21-04-2010 8:47

Vandaag heeft de Communauté Urbaine de Bordeaux (CUB) de opdracht gegeven aan het Rottderdamse architectenbureau MVDRV voor het ontwikkelen voor het masterplan voor ZAC Bastide-Niel. “We hebben MVRDV gekozen vanwege hun zorgvuldige interpretatie van de mogelijkheden van het terrein. Bordeaux breidt zijn centrum uit met een excellent nieuw stuk centrum dat een innovatief, sociaal en duurzaam voorbeeldproject zal worden”, zegt Vincent Feltesse, president van de CUB.

Het wordt een 35 hectare grote nieuwe stadswijk op een voormalig industrieel en militair terrein, waarmee  het stadscentrum over de rivier Garonne zal worden uitgebreid. Het project is in betekenis voor Bordeaux te vergelijken met de Kop van Zuid in Rotterdam.

Nu bepalen oude pakhuizen, kazernes en in onbruik geraakte spoorterreinen de aanblik van de Bastide-Niel, op loopafstand van het historische centrum van Bordeaux gelegen. Het project voorziet in nieuwe woningen, retail, kantoren en diverse openbare gebouwen. Het nieuw te realiseren programma beslaat maximaal 300.000 vierkante meter en zal de komende tien jaar door MVRDV in overleg met inwoners van de stad en de wijk zelf worden ontwikkeld.

Er zal onder meer gekeken worden naar de rol van de rivier als stedenbouwkundige hoofdas, het ecologisch profiel, de publieke ruimte, infrastructuur, het industriële erfgoed en het (open) karakter van het terrein. MVRDV verwierf de opdracht op basis van een visiepresentatie.
Het nieuwe programma zal gerealiseerd worden doormiddel van nieuwbouw of transformatie van bestaande gebouwen. Tenminste 55 procent van het programma wordt woningbouw verdeelt over 2400 woningen voor verschillende inkomensgroepen. De rest wordt verdeelt over kantoren (20 procent), retail (15 procent) en openbare gebouwen. Het project zal door MVRDV met een team van adviseurs uitgevoerd worden. Teamleden zijn ingenieursbureau Arcadis, Oasiis als adviseur voor duurzaamheid, Davis Langdon als economische adviseur en Territoires als landschapsarchitect.

MVRDV werkt in Frankrijk aan een aantal projecten, waaronder een mixed-use gebouw in Lyon dat over enkele maanden opgeleverd zal worden. Het bureau maakt deel uit van het Atelier du Grand Paris, waarin het werkt aan een verdieping van de eerder in opdracht van President Sarkozy ontwikkelde toekomstvisie voor de regio Parijs.

21-04-2010 8:30

De achtste editie van de Dutch Design Awards is van start gegaan. Tot en met 12 mei kunnen vormgevers in Nederland gratis online inschrijven om mee te dingen naar de felbegeerde Dutch Design Awards.

Naast een open inschrijving wordt door scouts het beste werk uit het veld aangedragen. De Dutch Design Awards zijn de (inter)nationaal gerenommeerde prijzen voor het beste op het gebied van Dutch Design. Zij hebben als doel een platform te bieden waar jaarlijks het beste van de Nederlandse vormgeving wordt gewaardeerd en geëtaleerd.
Selectiecommissies wijzen uit het totale aanbod van gescout werk en inzendingen per subcategorie finalisten aan. De internationale jury beslist uiteindelijk wie op zaterdag 23 oktober 2010 tijdens de feestelijke Awardshow in Muziekcentrum Frits Philips met een Dutch Design Award wordt beloond.
De inschrijving is voor iedereen gratis. Naast eigen inschrijving wordt door scouts actief gezocht naar het beste werk en de beste ontwerpers in de markt. Deze aanpak, die de voorgaande jaren succesvol is gebleken, zal ook dit jaar worden gecontinueerd. Via de website www.dutchdesignawards.nl kunnen tot en met 12 mei 2010 online ontwerpen worden aangemeld voor deelname in de hoofdcategorieën Communicatie, Product, Ruimtelijk en de Rado Young Designer Award.
 

19-04-2010 8:30

Het bekende Nederlandse architectenbureau UN Studio opent volgende week een kantoor in Shanghai. Vanuit het nieuwe kantoor wil UN Studio har Aziatische projecten begeleiden.

UN Studio bestaat al sinds 1988. Het bureau werd opgericht door Ben van Berkel en Caroline Bos. Het bureau verwierf in eigen land vooral bekendheid met de Erasmusbrug in Rotterdam. In de projectmeubelwereld is Van Berkel bekend van de bijzondere bank Circle en de stoel MyChair, die hij beiden ontwierp voor fabrikant Walter Knoll.

Tijdens de Salone del Mobile, die momenteel in MIlaan gehouden wordt, is UN Studio overigens ook vertegenwoordigd. het bureau ontwierp een installatie voor modeketen Zara. Voor wie niet naar MIlaan, Shanghai of Rotterdam kan, maar wel geïnteresseerd is in het werk van UN Studio is er het boek Reflections met een overzicht van een dertigtal UN-projecten uit de laatste 20 jaar. 
 

16-04-2010 9:22

Nadat  het onhandige skelet van een nieuw hotel was neergezet in Istanbul, werd het project stopgezet. Vervolgens werd REX erbij gehaald om een er een uniek kantoor van te maken voor modebedrijf Vakko en mediagigant Power Media.  

Dat bleek een lastige klus omdat het skelet alles behalve praktisch was. Gelukkig kwam er een meevaller: in de Verenigde Staten werd een project afgeblazen dat er sterk op leek. Hierdoor konden de bouwplannen enigszins worden aangepast en gebruikt voor het gebouw in Istanbul.

Hierdoor werd de bouwtijd er verkort. In het buitenste skelet kwamen de kantoren te zitten, in de binnenzijde kwamen de kantoren en het auditorium. Doordat het geheel transparant is gehouden - er is gebruik gemaakt van spiegelende beglazing - straalt het gebouw bij nacht een hoop licht uit, en is het overdag heel licht en  is de constructie van het hotel op elegante wijze zichtbaar.

16-04-2010 9:13

Op IJburg is een uniek gebouw verrezen. Daar werd samen met de acht eindgebruikers een kantoorpand ontworpen door BNB architecten en B06 architectenbureau. Het gebouw heeft een geheel glazen gevel en een opvallend driehoekig houtwerk, dat in de loop van de tijd zal vergrijzen.

 

Drie jaar geleden starten de twee architectenbureaus het project. Al snel werden er acht andere eindgebruikers gevonden die wilden meedoen. Doordat de samenwerking zo vroeg al startte, konden de eindgebruikers ook opdrachtgevers zijn die meedachten over het ontwerp en de invulling. Doordat dit Collectief Zakelijk Opdrachtgeverschap (CZO) nieuw is, werd er ook op juridisch en organisatorisch vlak een hoop geleerd door de deelnemende partijen.

 

Het casco van beton en staal is opgedeeld in 20 units over vijf verdiepingen. Aan de noordzijde van het gebouw bevindt zich een gang met vide, waarvan de wand van de aangrenzende units transparant is gelaten. Het idee erachter is dat het de interactie tussen de verschillende bedrijven bevorderd.

12-04-2010 13:58

Architectenbureau cepezed, Fokkema & Partners Architecten en Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten ontwerpen gedrieën het ingrijpende redesign van het DSMkantoor in Sittard. De bureaus moderniseren het 32.000 vierkante meter tellende complex uit 1992 op belangrijke aspecten. Onder de naam DSM CiTY wordt het gebouw duurzamer, transparanter en flexibeler. De ingrepen van het ontwerpteam zijn gericht op het creëren van een open, comfortabele, dynamische en uitnodigende werkomgeving. Ze bestrijken alle niveaus, van de landschappelijke inpassing tot de gebouwstructuur, het interieur en de losse inrichting. Door de inpassing van vides, open verbindingen en transparante wanden verbeteren door het hele complex de zichtlijnen en de interactie tussen de diverse ruimten en verdiepingen. De kantoorverdiepingen zijn ingericht voor activity-based working, waarbij mensen steeds die werkplek kiezen die het best bij hun actuele werkzaamheden past. De begane grond vormt een levendige, uitnodigende zone met bijvoorbeeld vergader- en brainstormruimten en een koffielounge, bar, restaurant, auditorium en kantoorhotel. De omvorming van het kantoor in Sittard komt zoveel mogelijk tot stand met gebruik van materialen die DSM zelf produceert.

06-04-2010 16:00

Auke van der Woud wordt gelauwerd met de Rotterdam-Maaskantprijs 2010. Dat werd afgelopen vrijdag bekend gemaakt door de Stichting Rotterdam Maaskant. De Groningse hoogleraar architectuur- en stedenbouwgeschiedenis krijgt de onderscheiding wegens ‘zijn excellente onderzoek naar de negentiende eeuw’.

“De jury is van mening dat hij het denken over de negentiende eeuw heeft verdiept en een nieuw licht heeft geworpen op de architectuurgeschiedenis. Van der Woud heeft een monumentaal, oorspronkelijk en gezaghebbend oeuvre opgebouwd dat nog lang zijn waarde zal behouden”, aldus een woordvoerder van de stichting.

Auke van der Woud begon zijn carrière als conservator bij het Kröller-Müller Museum in Otterlo. In 1987 promoveerde hij cum laude met zijn proefschrift 'Het Lege Land'. Tussen 1990 en 2002 was hij hoogleraar Architectuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam en sindsdien is hij hoogleraar Architectuur- en Stedenbouwgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De Rotterdam-Maaskantprijs is een oeuvreprijs voor diegenen die het debat over architectuur, landschapsinrichting en stedenbouw stimuleren met publicaties, onderwijs of opdrachtgeverschap. De prijs wordt sinds 1978 in de even jaren uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 25.000 euro, een oorkonde en subsidie voor een ‘communicatieve uiting’.

Van der Woud ontvangt de prijs op 29 oktober uit handen van Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. De Rotterdam- Maaskantprijs werd eerder gewonnen door bijvoorbeeld Adri Duivesteijn (2008) en Carel Weeber (2006).

01-04-2010 5:00

Architectenbureau Cepezed, Fokkema & Partners Architecten en Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten concipiëren gedrieën het ingrijpende redesign van het DSM-kantoor in Sittard. De ontwerpbureaus moderniseren het 32.000 vierkante meter tellende complex uit 1992 op belangrijke aspecten.

Samen met ICOP bureau voor strategische huisvesting dacht een groep jonge DSM-professionals de uitgangspunten voor het DSM-kantoor van de toekomst uit. Het trio Cepezed-Fokkema-Baljon heeft de daaropvolgende ontwerpwedstrijd gewonnen. Onder de naam DSM CiTY wordt het gebouw duurzamer, transparanter en flexibeler en krijgt het een betere uitstraling.

De ingrepen van het ontwerpteam zijn gericht op de creatie van een open, comfortabele, dynamische en uitnodigende werkomgeving. Ze bestrijken alle niveaus, van de landschappelijke inpassing tot de gebouwstructuur, het interieur en de losse inrichting. Zo krijgen twee bestaande patio's een overkapping die ze transformeert tot transparante atria. Het gebruik als interne plaza's met een mengeling van functies genereert hier veel dynamiek. De ingang vindt ook een nieuwe plek in één van deze atria, waardoor een sterker, logischer en comfortabeler connectie met het nabijgelegen treinstation tot stand komt. Een nieuwe entreeboulevard draagt hieraan ook bij en maakt deel uit van een landschapsontwerp met onder meer een boomgaard en grote vijver.

Door de inpassing van vides, open verbindingen en transparante wanden verbeteren door het hele complex de zichtlijnen en de interactie tussen de diverse ruimten en verdiepingen. De kantoorverdiepingen - in het CiTY-concept het Business district genoemd - krijgen een inrichting opgezet voor activity based working, waarbij mensen steeds die werkplek kiezen die het best bij hun actuele werkzaamheden past.

De begane grond van het gebouw heet in het concept Downtown en vormt een levendige, uitnodigende zone met bijvoorbeeld vergader- en brainstormruimten en een koffielounge, bar, restaurant, auditorium en kantoorhotel. Downtown is de plaats voor ontmoetingen en biedt ook ruimte aan een expositie onder de naam DSM Experience, die niet alleen de verworvenheden van DSM's innovatiekracht toont, maar tevens inspireert tot de ontwikkeling van nieuwe concepten en producten. De omvorming van het kantoor in Sittard komt zoveel mogelijk tot stand met gebruik van materialen die DSM zelf produceert.

Royal DSM N.V. creëert oplossingen die voeding, bescherming en prestaties verbeteren. Eindmarkten zijn o.a. voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, producten voor persoonlijke verzorging, geneesmiddelen, auto's, coatings en verf, elektronica, life protection en producten voor de bouw. DSM richt zich bij al zijn activiteiten op de triple bottom line van economische welvaart, een duurzame leefomgeving en zorg voor de samenleving en streeft ernaar deze elementen gelijktijdig en in gelijke mate te realiseren. DSM heeft een netto-jaaromzet van circa 8 miljard euro en biedt werk aan zo'n 22.700 mensen wereldwijd. Het hoofdkantoor van DSM is gevestigd in Heerlen en de onderneming heeft vestigingen op vijf continenten. DSM is genoteerd aan Euronext Amsterdam. Het vernieuwde kantoor in Sittard wordt half 2012 in gebruik genomen.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >