Nieuws


30-03-2010 9:45

 

De finalisten en winnaars van de Dutch Design Awards worden van 8 april tot en met 2 mei tentoongesteld in het Red Dot Museum in Essen. Deze expositie is onderdeel van een internationale toer van ‘best of the best’ van Nederlandse vormgeving, en toont werk van bekende vormgevers waaronder Studio Wieki Somers, Maarten Baas, Thonik, Philips Design, Gert Dumbar, Jelte van Abbema (jong talent 2009) en vele anderen.
Nederlandse vormgevers staan internationaal al tijden aan de top, in binnen- en buitenland. Zij zijn hierbij vaak trendsetters. In de expositie worden twee hoofdlijnen zichtbaar. Zo zoeken Nederlandse ontwerpers meer dan ooit naar betekenisvolle producten. De ideeën komen langzaam los van de geijkte onderwerpen en ook de culturele statements zijn steeds duidelijker gericht op sociale thema's. Daarnaast lijkt een nieuwe voorliefde voor de perfect ontworpen en uitgevoerde vorm op te bloeien. Verder focust een aantal van de deelnemers in hun ontwerp duidelijk op authenticiteit: zowel de herkomst van het product als het ontwikkelingsproces krijgen hernieuwde aandacht. Thema's als duurzaamheid en gebruikersgemak zijn sterk te herkennen in alle categorieën: Communicatie, Product en Ruimtelijk.
26-03-2010 10:00

Gerard Unger, Anthon Beeke, Paul Mijksenaar en Margot Rolf zijn tijdens de algemene ledenvergadering van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) benoemd tot erelid wegens hun grote verdiensten voor het vak. Op verschillende data van dit jaar ontvangen zij de onderscheiding die bij dit erelidmaatschap hoort.

Gerard Unger is de man van de letter en het getypografeerde woord. Met zijn passie voor het meest elementaire deeltje van de gedrukte communicatie bereikte Gerard meermalen het grote publiek. De erkenning met een leerstoel in Leiden en onlangs ook een eredoctoraat in Talinn, is niet alleen een tribute aan deze meester van de typografie zelf, maar ook een hommage aan het vak als geheel. "De hem meer dan toekomende plaats in onze eregalerij gaat gepaard met een primeur: Samen met zijn vrouw Marjan Unger vormt Gerard het eerste ereleden echtpaar", aldus de BNO. Unger ontvangt zijn onderscheiding op 26 maart 2010, tijdens een BNO bijeenkomst over typografie, in de Koninklijke Bibliotheek van Den Haag.

Anthon Beeke is volgens de BNO de 'visionair met een groot denkraam en een paar gouden handen'. In zijn onmiskenbare persoonlijke handschrift heeft Anthon het culturele landschap in de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw gestalte gegeven. "Wie kent het niet: Anthon's werk voor o.a. de Kunst RAI en Toneelgroep Amsterdam, met als absolute en spraakmakende hoogtepunten het affiche voor Troilus & Cressida en zijn alphabet of nudes", aldus de brancheorganisatie. "Anthon - rebel en rolmodel - hoort als weinig anderen thuis in de BNO eregalerij." Hij ontvangt zijn onderscheiding op 29 maart 2010 op zijn verjaardagsfeest dat hij viert in Pakhuis de Zwijger.

Paul Mijksenaar is de ontwerper met het 'benijdenswaardige evenwicht tussen linker en de rechter hersenhelft'. De kracht van zijn ordenend ontwerptalent bracht hem op het pad van de bewegwijzering en daarin staat hij met zijn bureau thans internationeel genoteerd op eenzame hoogte. Dat bedrijf wist Paul lange tijd succesvol te combineren met een toonaangevende positie in het ontwerponderwijs aan de TU Delft en - en passant - is Paul ook veel gevraagd designcolumnist voor tal van vak- en publieksbladen. "Zijn benoeming tot erelid in BNO's hall of fame komt nooit op tijd, doch steeds te laat." Hij ontvangt zijn onderscheiding op 22 april 2010 tijdens BNO Tallks 3, CSI: Design, in Pakhuis de Zwijger.

Margot Rolf is volgens de BNO de godmother van de textiele beeldende kunst. Haar wandkleden maken deel uit van vele internationale museale collecties. "Het werk van Margot getuigt van een buitengewoon begrip van materialen en materiaalgebruik. Haar kwetsbare onderzoek naar kleurreeksen en kleurverlopen legt een intrinsieke ambitie tot vernieuwing bloot. Gedrevenheid en analytisch talent maakten van Margot ook een uitstekend docente. Deze kwaliteiten en haar werk als bestuurslid van de voormalige VES zijn elk op zich al reden genoeg Margot het erelidmaatschap aan te bieden."

Zij ontvangt haar onderscheiding op 22 juni 2010, tijdens een BNO bijeenkomst over het Creatieve Proces, in Pakhuis de Zwijger.
 

26-03-2010 10:00

Het is voor interieurinrichters belangrijk om te weten wat er speelt in de wereld van de architectuur. Vandaar dat raamdecoratie-specialist B&C Project een themadag organiseert over de nieuwste trends in de architectuur.

Aanstaande maandag (29 maart) zal een aantal sprekers acte de présence geven bij B&C Projects in Nunspeet. Behalve B&C-managers Eric Beerda zullen trendwatcher Alex Speelman en designer Meindert Bos presentaties verzorgen.

De themadag begint om 10:00 uur en wordt rond 13:45 afgesloten. Belangstellenden kunnen zich opgeven via projecten@bece.nl Dit e-mailadres is beschermd door spambots, je hebt Javascript nodig om dit te kunnen bekijken

25-03-2010 10:34

Een roze vloeistof in een koffiekopje oogt vreemd en verdacht, maar datzelfde roze drankje in een cocktailglas ziet er feestelijk uit. Kleuren roepen gevoelens, associaties en reacties op. Kleuren zijn van invloed op de sfeer van een interieur of de aantrekkingskracht van een product. Hoe bewust gaan ontwerpers om met kleur, en welke rol spelen psychologie, tijdgeest en cultuur daarbij? Rond deze thema's is van 27 maart tot en met 12 september 2010 in het Designhuis in Eindhoven een expositie te zien onder de titel 'Kleur! Rode Ferrari en blauwe gehaktbal; het effect van kleur in ontwerpen'.

Een brandslang is haast vanzelfsprekend rood, net als het achterlicht van een fiets. Bij de identiteit van merken speelt kleur vaak een hoofdrol, denk aan bierkratjes of gereedschap. In de jaren zestig en zeventig was de combinatie van bruin en okergeel hip, nu vinden we dat gedateerd. En een pak volle melk is blauw, terwijl dat van de karnemelk rood is. Waarom eigenlijk?

De tentoonstelling Kleur! laat zien hoe kleuren, bewust of onbewust, allerlei gevoelens, associaties en reacties oproepen. Volgens sommige psychologen heeft dat te maken met ons oergevoel en ons oergeheugen. Anderen gaan er vanuit dat er een relatie is tussen de voorkeur voor bepaalde kleuren en persoonlijkheids-eigenschappen. Maar ook kunnen kleuren een betekenis krijgen onder invloed van religie, cultuur, mode of tijdsgewricht.

Designers en kunstenaars zoals Bas van Beek, Frank Bruggeman, Anneke Jakobs, Fransje Killaars en Jeroen Vinken gebruiken in alle vrijheid kleur soms zelfs als uitgangspunt voor hun ontwerp. Aan de andere kant van het spectrum vinden we ontwerpbureau's van industriële producten zoals GBO Design Engineering en VanBerlo Design Strategy + Product Development die met het kleurengebruik van hun ontwerpen inspelen op de psychologie van kleuren of zich gehouden weten aan branding, afspraken of zelfs wetgeving.

Kleur! toont tevens ontwerpen van onder andere Raw Colour, Hilbert Tjalkens en Vera Teunen, Tejo Remy & René Veenhuizen, Christien Meindertsma, Jacob Schlaepfer, Mart Visser, Marianne Kemp, Rianne de Witte en ontwerpen uit de collecties van Van Besouw Tapijt, Koninklijke Mosa, Tichelaar Makkum, Royal Goedewaagen en Royal Leerdam. Daarnaast leent het Van Abbemuseum voor deze expositie vijf kunstwerken uit, onder andere van Peter Struyken, en verleent ook het Graphic Design Museum in Breda medewerking. De expositie Kleur! is samengesteld door Yksi Ontwerp.

Gelijktijdig met de expositie Kleur! is in het Designhuis van 20 maart tot en met 11 juli 2010 de tentoonstelling Colourworld te zien. Onder de naam Reykjavik maakt grafisch kunstenaar Henri van Nuenen bijzondere kleurboeken, kleurplaten, behangcollecties en grafische kunst. Op deze expositie toont hij zijn meest recente werk.

< Vorige   Volgende >

24-03-2010 8:31

Productontwerpers Carola Zee en Marjolein Keijsper hebben aan producenten in El Salvador die werken met hout, textiel en keramiek, een training gegeven in design, product- en assortimentontwikkeling.

Zee werkte met producenten van keramiek in de stad Ilobasco. COEXPORT, een business support organisatie in El Salvador, vroeg ondersteuning aan het Centrum tot Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden (CBI). In opdracht van CBI selecteerde Dutch Design in Development (DDiD) Keijsper en Zee voor het project in El Salvador. Volgens Zee is deze training een belangrijke eerste stap voor de producenten om producten te kunnen ontwikkelen voor de exportmarkt. “Net zoals wij er geen idee van hebben hoe de markt er in El Salvador uitziet, hebben zij geen idee wat de Westerse consument aantrekkelijk vindt.”

 

Zie ook:
Dutch Design in Development (DDiD)
 

24-03-2010 8:27

Onlangs is in Delft de heringerichte raadszaal geopend. Hierbij is de monumentale context van het gebouw als basis genomen. De reeds bestaande interieurelementen werden door Hoek & de Wit Architecten uit Delft gecombineerd met een eigentijdse en multifunctionele inrichting.

Er is gekozen voor een ovale vergaderopstelling. Hierdoor zitten het college en de raadsleden aan één grote tafel. Deze grote vergadertafel is demonteerbaar, waardoor op eenvoudige wijze de hele tafel of delen ervan verwijderd kunnen worden. Recent werd de raadszaal al gebruikt als decor voor het theaterstuk 'De Verlichting is Stuk' van Floris van Delft. 
 

22-03-2010 16:05

Duurzaamheid en esthetiek tegenpolen? Niet als het aan 0900-design en vloerbedekkingprodocent InterfaceFLOR ligt. Gezamenlijk organiseren zij daarom de Mooi Duurzaam-inspiratiedagen.

De manifestatie vindt plaats op donderdag 25 maart en vrijdag 26 maar. "tGedurende deze dagen kan je onder het genot van een hapje en een drankje inspiratie opdoen en 'live' ervaren hoe duurzaamheid en design hand in hand gaan", aldus de woordvoerder.

Verschillende bedrijven en merken zullen hun producten aan het publiek presenteren, waaronder natuurlijk InterfaceFLOR, maar bijvoorbeeld ook PerleiI interior products met een nieuw duurzaam product van ontwerper Floris Hovers
.
"Ook benieuwd hoe de natuur als inspiratiebron kan dienen voor design en nieuwe materialen? Of hoe afval hergebruikt kan worden in producten? Graag horen we of je komt en of je eventueel iemand meebrengt", aldus de woordvoerder.
De bijeenkomst vindt plaats in Hangar 36 aan de Binckhorstlaan 36 in Den Haag.

Aanmelden kan via deze link http://www.hangar36.nl/mooiduurzaam/lists/?p=preferences&uid=613d97ee52b2059da19e72af6504b348. Meer informatie staat op de website http://www.mooiduurzaam.nl/.
 

22-03-2010 16:04

Op 1 april aanstaande organiseert Crisp, de beroepsvereniging voor interieurstylisten, de tweede editie van het event Inspiring Contacts in het Home Trade Center in Nieuwegein. Het event voor en door de interieurstylist biedt een gevarieerd programma van workshops, activiteiten, informatie- en inspiratie momenten. 

Het Home Trade Center wil een podium zijn voor de interieurbranche waar alle disciplines zich presenteren en met elkaar in contact treden. Mede daarom ondersteunt het Home Trade Center het initiatief van Crisp in de organisatie van Inspiring Contacts.

Crisp (Centraal Register Interieur Styling Professionals) is een beroepsvereniging voor interieurstylisten. Het doel van Crisp is het vak van interieurstylist te professionaliseren samen met, door en voor interieurstylisten.
Op 28 september 2009 vond de officiële presentatie van deze beroepsvereniging aan de interieurbranche plaats. De inspanningen van Crisp werden direct beloond door de inschrijving van al meer dan 70 leden! Inmiddels heeft Crisp circa 100 leden. 
 

22-03-2010 16:03

Het werkterrein van de netwerkaanbieder Cisco Systems is de virtuele wereld. Dit weerspiegelt zich ook in de vormgeving van de vestiging in Stuttgart. De Oostenrijkse fabrikant Bene leverde het kantoormeubilair. 

Aan het begin van 2009 werd besloten de bestaande vestiging in Stuttgart op te geven en naar een modern, open kantoorpand te verhuizen. Het wisselen van locatie moest efficiënt worden gebruikt. "Wij wilden van de situatie gebruik maken, om de medewerkers van CISCO een nieuw type kantoor voor te stellen, waarvan weliswaar vaak gesproken wordt, maar nog te zelden werkelijkheid wordt", aldus Stephan Kerkel, projectleider in het architectenbureau Aukett + Heese te Frankfurt dat voor de sanering en verbouwing van het ongeveer tien jaar oude complex verantwoordelijk is.

Er is gekozenvoor een zogenaamd non-territoriaal kantoor. Het idee dat daarachter schuilt: in plaats van vaste werkplekken zijn er binnen een bepaalde open-space-zone flexibele workingunits van verschillende kwaliteit, die door de medewerkers naargelang de gesteldheid van de dag en het werkgebied in bezit kunnen worden genomen. Aangeboden worden zowel individuele werkplekken voor teruggetrokken, geconcentreerde werken, informele besprekingsmogelijkheden in gangbereik en ook de klassieke kantoortuinstructuur met akoestisch afgesloten conferentieruimtes.

Terwijl in de open kantoorruimte tafels, scheidingswanden en opslagmeubelen van Bene hun plaats vonden, zijn lounge en think-tank-zones uitgerust met Bene Coffice zitmeubelen en High_Com statafels. De conferentieruimten, waar gedeeltelijk internationale meetings worden gehouden, zijn met Acoustic Pearls van de algemene oppervlakken afgeschermd en bekleed met het Bene managementprogramma AL. 

Opslagmeubels tot op borsthoogte tussen de afzonderlijke afdelingen waarin gedeeltelijk zelfs bloempotten geïntegreerd zijn, zorgen ervoor dat de zittende medewerker ruimtepsychologisch beschermd is, terwijl de staande en gaande medewerker over het 1.700 vierkante meter grote kantoorpand altijd het overzicht bewaart.

De lichte kleurwisseling in de vloerbedekking van textiel – van licht naar een iets donkerder bruingrijs – volgt dit schema en trekt tussen ontsluiting en rustzone een duidelijke snijdingslijn. "Het onderscheidend waarnemen van de ruimte tussen het communicatieve staan en het meest geconcentreerde zitten was van begin af aan een belangrijk aspect in de planning", aldus Kerkel. "Uiteindelijk gaat het erom dat de medewerkers niet alleen in de speciaal daarvoor bestemde besprekingskamers, maar ook in het Back-Office met elkaar in contact kunnen komen." 

De CISCO vestiging in Stuttgart is berekend voor 100 tot 130 medewerkers. Aangezien het merendeel van het personeel echter in de buitendienst actief is, werken gemiddeld nooit meer dan 30 à 40 medewerkers ter plaatse. Dit heeft zijn neerslag op het aantal werkplekken en biedt de mogelijkheid de waardevolle en gewoonlijk veel te krap berekende oppervlakteressources te gebruiken voor een luxueus en gedifferenceerd ruimteaanbod.

 

22-03-2010 16:01

De nominaties voor de prijsvraag BNA-Gebouw van het Jaar zijn bekend. In vijf regionale voorronden zijn de afgelopen weken uit 294 kanshebbers totaal 23 projecten door deskundige jury’s genomineerd. Zij dingen mee naar de bijzondere titel BNA Gebouw van het Jaar 2010.

De prijs wordt gekozen door de landelijke jury onder voorzitterschap van Nathalie de Vries (MVRDV) en op 22 april 2010 in Delft bekendgemaakt.

De nominaties:

Regio Noord: Natuurmuseum Ameland, van TWA architecten uit Burdaard - School voor Praktijkonderwijs, Assen van Onix uit Groningen - Stal Arcadia, Vledder van Cor Kalfsbeek Architectuur uit Paterswolde.

Regio Oost: Gemeentehuis Bronckhorst van Atelier PRO architekten uit Den Haag - Revalidatiecentrum Groot Klimmendaal, Arnhem van architectenbureau Koen van Velsen uit Hilversum - Pop- en Cultuurpodium Metropool, Hengelo van Benthem Crouwel Architekten uit Amsterdam.

Regio Noordwest/Centrum: ANANSI Speelgebouw, Utrecht van Mulders vandenBerk Architecten uit Amsterdam - Elicium Amsterdam RAI van Benthem Crouwel Architekten uit Amsterdam - Hermitage, Amsterdam van Hans van Heeswijk architecten uit Amsterdam - Schoolgebouw Panta Rhei, Amstelveen van Snelder Architecten uit Hilversum - Steigereiland 2.0 - Energie neutraal wonen in hout, Amsterdam van FARO architekten uit Lisserbroek - Universiteitsbibliotheek binnenstad Utrecht van Grosfeld van der Velde Architecten i.s.m DHV uit Breda - Vlakke Vloerzaal Stadsschouwburg Amsterdam van Jonkman Klinkhamer architecten uit Amersfoort.

Regio Delta: Hoofdkantoor W. v.d. Zwan&Zn., Scheveningen van Meyer en Van Schooten Architecten uit Amsterdam - Parksite, Rotterdam van Lex-Architecten en Doepel Strijkers Architects uit Rotterdam - The Red Apple, Rotterdam van KCAP Architects&Planners uit Rotterdam - Woningen Minervaplein, Rotterdam van De Zwarte Hond uit Rotterdam.

Regio Zuid: 36 Bospatiowoningen, Goirle van Architectenburo JMW uit Tilburg - Kantoorgebouw Groenstraat, Eindhoven van WillemsenU uit Eindhoven - Portiersloge Research Campus Chemelot, Geleen van Broekbakema uit Rotterdam - 13 Startersappartementen, Gilze van luijten|smeulders|architecten uit Tilburg - Topsporthal T-kwadraat en Ireen Wüst schaatsbaan, Tilburg van Bo.2 architectuur en stedenbouw i.s.m. van Hoogmoed architecten uitTilburg - Woonhuis KvD, Teteringen van Grosfeld van der Velde Architecten uit Breda.

De jury’s kiezen uit de nominaties ook een vijf regionale winnaars. Deze worden begin april bekend gemaakt. Vervolgens dingen winnende én genomineerde projecten mee naar de nationale hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2010, die op 22 april op de oranje tribune van The Why Factory in de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft wordt uitgereikt.

De Bond van Nederlandse Architecten organiseert dit jaar voor de vijfde keer de prijs BNA Gebouw van het Jaar, om de aandacht vestigen op de kwaliteit van nieuw gebouwd werk van BNA-architecten en een overzicht te bieden van de nieuwste architectuur van Nederland.

Een overzicht van alle ingezonden projecten is te zien op http://www.bnagebouwvanhetjaar.nl/.
 

21-03-2010 10:00

In 2010 wordt voor de vijfde keer de NVTG BouwAward uitgereikt. Het thema van deze editie is 'Bouwen voor zorg met menselijke maat'. Eén van de genomineerde projecten is VU Kinderstad van Sponge Architects & Rupali Gupta in samenwerking met IOU Architecture.

De Ronald McDonald VU Kinderstad werd samen met 7 andere projecten genomineerd uit de 40 inzendingen. De Ronald McDonald VU Kinderstad  is gebouwd op het dak van het VU medisch centrum in Amsterdam en sluit aan op de kinderafdeling. Het doel van de Kinderstad is om het zieke kind, familie en vrienden uit de onwennige omgeving van het ziekenhuis te halen en een ontmoeting buiten deze sfeer mogelijk te maken.

De jury bracht op 21 januari een bezoek aan de VU Kinderstad. Tijdens het NVTG congres dat op 15 en 16 april plaatsvindt in Congrescentrum Mooirivier in Dalfsen, wordt de NVTG Bouwaward uitgereikt.
 

19-03-2010 16:07

De Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI) staat van 19 tot en met 21 maart op de beurs Eigen Huis Verbouwen in de Jaarbeurs in Utrecht. Bezoekers van de beurs kunnen met al hun vragen over interieurarchitectuur bij de BNI-stand terecht.

Op vrijdagmiddag 14:30 uur en op zondagmiddag 15:00 uur geeft BNI-voorzitter Christine van Gemert een presentatie over interieurarchitectuur en de voordelen van het werken met een interieurarchitect.

"Of het nu gaat om een nieuwe keuken, een luxere badkamer, een schuur die moet worden omgebouwd tot atelier, of een beter verlichtingsplan, de BNI adviseert iedereen met verbouwplannen een interieurarchitect in te schakelen", meldt de organisatie in een toelichting. "Een interieurarchitect is een specialist. Hij brengt wensen in kaart, komt met verrassende ideeën, creëert ruimte, weet wat technisch haalbaar is, bewaakt het budget en is op de hoogte van wet- en regelgeving. Samen met de opdrachtgever komt hij tot een uniek en doeltreffend ontwerp."
 

17-03-2010 16:08

Koninklijke Boon Edam gaat entreeproducten produceren en plaatsen in het nieuwe onderkomen voor het ministerie van Justitie en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Den Haag.

In 2012 zal het nieuwbouwcomplex (ontworpen door de Duitse architect Hans Kollhoff) klaar zijn. De opdracht betreft de levering van elf beveiligingssluizen (Circlelocks), veertien beveiligingsdraaideuren (tourlocks) en twee doorloopsluizen (speedlanes) die op diverse locaties in het gebouw geplaatst zullen worden. Daarnaast levert Boon Edam vier automatische draaideuren (tournikets) ten behoeve van de hoofdentree. De toepassing van deze draaideuren in de gevel, zorgt ervoor dat er geen directe verbinding tussen binnen en buiten is, waardoor er bespaard wordt op energiekosten en de ruimte achter de draaideuren comfortabel blijft.

Eind 2004 werden reeds de eerste contacten gelegd met de betrokken partijen. In de periode daarna vond het definitief ontwerp en de aanbesteding plaats. Na een uitgebreid ontwerp- en adviestraject, waarbij de positie van de diverse entreeproducten zijn bepaald en de exacte specificaties zijn vastgesteld, heeft dit eind januari 2010 geleid tot de opdrachtverstrekking door de bouwcombinatie JuBi die verantwoordelijk is voor de bouw van het project.

Begin 2008 is er begonnen met het bouwen van de ministerietorens (van circa 140 meter hoog). De beveiligingsproducten en draaideuren zullen in de periode juni tot en met augustus 2012 gefaseerd worden geplaatst. De oplevering van de torens staat gepland in december 2012.
 

17-03-2010 10:19

De online wenskaartenservice Greetz is recentelijjk verhuisd naar het Amstel Business Park. De, naar eigen zeggen, 'groene, creatieve en hippe onderneming' is tegenwoordig te vinden in een aan de Amsterdamse Willem Fenengastraat 17. De eyecatcher van het interieur? Dat is de groene behuizing van de drukkerij in hart van het bedrijf. Zo staat de wenskaart letterlijk centraal in dit bedrijf.

De grote open, lichte ruimtes zijn volgens Greetz 'van grote inspiratie op de werknemers'. Verhuizing naar dit industriële pand is onderdeel van de groei, aldus de firma. “We waren echt op zoek om onze identiteit als organisatie door te vertalen naar het interieur en de vormgeving ervan” aldus Simen Schimmel, creatief directeur van Greetz. “Een integratie van de drukkerij in het hart van het bedrijf was voor ons een voorwaarde bij deze verhuizing”, vertelt Schimmel. De firma Pactor heeft deze voorwaarde ten uitvoer gebracht.

Op de begane grond bevindt zich een lunchruimte met lange tafels. De totale inrichting van dit kantoorpand staat volgens Greetz voor creativiteit, hip en snel. “De nieuwe ruimte heeft zogezegd een verrassende, eigentijdse, industriële uitstraling gekregen wat echt dient als een verlengstuk van onze visie binnen Greetz als bedrijf”, vertelt Schimmel.

 

17-03-2010 10:12

Twee torens worden 2012 opgeleverd

Koninklijke Boon Edam gaat entreeproducten produceren en plaatsen in het nieuwe onderkomen voor het ministerie van Justitie en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Den Haag.

In 2012 zal het nieuwbouwcomplex (ontworpen door de Duitse architect Hans Kollhoff) klaar zijn. De opdracht betreft de levering van elf beveiligingssluizen (Circlelocks), veertien beveiligingsdraaideuren (tourlocks) en twee doorloopsluizen (speedlanes) die op diverse locaties in het gebouw geplaatst zullen worden. Daarnaast levert Boon Edam vier automatische draaideuren (tournikets) ten behoeve van de hoofdentree. De toepassing van deze draaideuren in de gevel, zorgt ervoor dat er geen directe verbinding tussen binnen en buiten is, waardoor er bespaard wordt op energiekosten en de ruimte achter de draaideuren comfortabel blijft.

Eind 2004 werden reeds de eerste contacten gelegd met de betrokken partijen. In de periode daarna vond het definitief ontwerp en de aanbesteding plaats. Na een uitgebreid ontwerp- en adviestraject, waarbij de positie van de diverse entreeproducten zijn bepaald en de exacte specificaties zijn vastgesteld, heeft dit eind januari 2010 geleid tot de opdrachtverstrekking door de bouwcombinatie JuBi die verantwoordelijk is voor de bouw van het project.

Begin 2008 is er begonnen met het bouwen van de ministerietorens (van circa 140 meter hoog). De beveiligingsproducten en draaideuren zullen in de periode juni tot en met augustus 2012 gefaseerd worden geplaatst. De oplevering van de torens staat gepland in december 2012.

 

15-03-2010 16:41

Architectuurliefhebbers opgelet. Op vrijdag 23 april vindt in het Museum Hilversum ‘Dudok 2010’ plaats, een symposium over actuele vraagstukken in de architectuur en vormgeving.

"De architect, interieurontwerper en stedenbouwkundige Dudok staat voor het interdisciplinair samengaan van ambacht, kunst en industrieel vormgegeven producten zoals van Gispen", meldt de organisatie. "Het symposium brengt niet alleen het karakter van Hilversum als architectuurstad naar voren, maar maakt een koppeling met thema’s binnen de architectuur uit heden en verleden."

dudok

Reserveren voor het symposium is mogelijk tot 20 april. Deelname aan het symposium is kostenloos en kan via museumhilversum@hilversum.nl Dit e-mailadres is beschermd door spambots, je hebt Javascript nodig om dit te kunnen bekijken

Het Dudok-symposium is overigens niet het enige dat Museum Hilversum dit jaar te bieden heeft. Museum Hilversum pakt in het voorjaar en de zomer uit met een groots project waarin voor het eerst alle zalen in het museum worden ingezet. Het betreft de expositie 'Een mooi ding', die te zien is van 27 maart tot en met 15 augustus.

museumh

"Vormgeving als verbinding tussen ambacht en kunst, waarbij het accent door de jaren heen verschuift van ambacht naar industrie én weer terug", aldus de woordvoerder over de tentoonstelling. "De golfbeweging die zo ontstaat, wordt op kleurrijke wijze verbeeld met tientallen objecten van beroemde Nederlandse vormgevers uit het verleden en hedendaagse vormgevers die op dit moment meespelen op wereldniveau."

Naast historisch bekende namen als Berlage, Eisenloeffel, Lion Cachet, is er werk van latere grootheden als Ninaber, Kho Liang Ie, Studio Makkink & Bey, Studio Job, Droog Design, Maarten Baas en Christien Meindertsma te bewonderen. Er zijn bruiklenen uit vele particuliere en museale collecties bijeengebracht.

Het museum presenteert de relatie tussen kunst en ambacht van het einde van de negentiende eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog. Dan volgt de ontwikkeling van ambacht tot (zelfstandige) vormgeving en in de laatste decennia is te zien hoe vormgeving zich als kunstvorm gaat gedragen en de band met het ambacht weer aanhaalt.

mooiding

"Er ontstaat een visuele wisselwerking tussen stijlen, stromingen en technieken. Zo zullen meubels van Gerrit Rietveld en Tejo Remy naast elkaar worden getoond. Evenals de keramiek van Bert Nienhuis, Jan van der Vaart en Hella Jongerius, glas in lood en textiel van Chris Lebeau, Benno Premsela en Claudy Jongstra, grafische ontwerpen van Richard Roland Holst, Herman Hana en Anthon Beeke en glas van Andries Copier."

De tentoonstelling is tot stand gekomen op basis van adviezen van Imke Ruigrok, Nikkie Herberigs, Margriet van Seumeren en Nanette Kraaikamp. Zij zorgden ook voor bijdragen aan de catalogus. Museum Hilversum werd geadviseerd bij de samenstelling van de tentoonstelling door designexpert Anne van der Zwaag. Anika Öhlerich en Cecilia Hendrikx tekenden voor het ontwerp van de tentoonstelling.
 

15-03-2010 16:10

Even genoeg van de harde realiteit in de wereld van de architectuur? Dan is het volgende VIBA-café wellicht iets voor u. Het thema luidt 'Architectuur en Spiritualiteit'.

"Architectuur heeft niet alleen de opgave ons lichaam te beschermen tegen weer en wind, maar ook om onze geest een onderdak te bieden", aldus de VIBA (Vereniging Integrale Bio-Logische Architectuur). "Door vormgeving, symboliek en proporties is eeuwenlang geprobeerd huizen, tempels en kerken in harmonie te brengen met de kosmos en bij hun gebruikers een gevoel te wekken voor de diepere dimensies van het bestaan."

Tijdens het VIBA-café op 1 april zal door Pieter van Ree onder meer ingegaan worden op de vraag in hoeverre die opgave ook tegenwoordig nog een rol speelt en met welke middelen kan ze worden aangegaan?
Pieter van der Ree is architect, auteur en hoogleraar organische architectuur aan de Alanus Hochschule te Alfter (Duitsland). 

Naar aanleiding van de bijeenkomst 'zal er tevens een excursie 'Geloven in architectuur' plaatsvinden, op zaterdag 8 mei van 10.00 tot 17.00 uur.

De VIBA-bijeenkomst vindt plaatsin het Peter Schmid Auditorium SVE, te vinden in de De Gruyter Fabriek aan de Veemarktkade 8 in ‘s-Hertogenbosch. De bijeenkomst begint om 19:15 uur. 
 

15-03-2010 16:09

Architectuurliefhebbers opgelet. Op vrijdag 23 april vindt in het Museum Hilversum ‘Dudok 2010’ plaats, een symposium over actuele vraagstukken in de architectuur en vormgeving.

"De architect, interieurontwerper en stedenbouwkundige Dudok staat voor het interdisciplinair samengaan van ambacht, kunst en industrieel vormgegeven producten zoals van Gispen", meldt de organisatie. "Het symposium brengt niet alleen het karakter van Hilversum als architectuurstad naar voren, maar maakt een koppeling met thema’s binnen de architectuur uit heden en verleden."

Reserveren voor het symposium is mogelijk tot 20 april. Deelname aan het symposium is kostenloos en kan via museumhilversum@hilversum.nl Dit e-mailadres is beschermd door spambots, je hebt Javascript nodig om dit te kunnen bekijken

Het Dudok-symposium is overigens niet het enige dat Museum Hilversum dit jaar te bieden heeft. Museum Hilversum pakt in het voorjaar en de zomer uit met een groots project waarin voor het eerst alle zalen in het museum worden ingezet. Het betreft de expositie 'Een mooi ding', die te zien is van 27 maart tot en met 15 augustus.

"Vormgeving als verbinding tussen ambacht en kunst, waarbij het accent door de jaren heen verschuift van ambacht naar industrie én weer terug", aldus de woordvoerder over de tentoonstelling. "De golfbeweging die zo ontstaat, wordt op kleurrijke wijze verbeeld met tientallen objecten van beroemde Nederlandse vormgevers uit het verleden en hedendaagse vormgevers die op dit moment meespelen op wereldniveau."

Naast historisch bekende namen als Berlage, Eisenloeffel, Lion Cachet, is er werk van latere grootheden als Ninaber, Kho Liang Ie, Studio Makkink & Bey, Studio Job, Droog Design, Maarten Baas en Christien Meindertsma te bewonderen. Er zijn bruiklenen uit vele particuliere en museale collecties bijeengebracht.

Het museum presenteert de relatie tussen kunst en ambacht van het einde van de negentiende eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog. Dan volgt de ontwikkeling van ambacht tot (zelfstandige) vormgeving en in de laatste decennia is te zien hoe vormgeving zich als kunstvorm gaat gedragen en de band met het ambacht weer aanhaalt.

"Er ontstaat een visuele wisselwerking tussen stijlen, stromingen en technieken. Zo zullen meubels van Gerrit Rietveld en Tejo Remy naast elkaar worden getoond. Evenals de keramiek van Bert Nienhuis, Jan van der Vaart en Hella Jongerius, glas in lood en textiel van Chris Lebeau, Benno Premsela en Claudy Jongstra, grafische ontwerpen van Richard Roland Holst, Herman Hana en Anthon Beeke en glas van Andries Copier."

De tentoonstelling is tot stand gekomen op basis van adviezen van Imke Ruigrok, Nikkie Herberigs, Margriet van Seumeren en Nanette Kraaikamp. Zij zorgden ook voor bijdragen aan de catalogus. Museum Hilversum werd geadviseerd bij de samenstelling van de tentoonstelling door designexpert Anne van der Zwaag. Anika Öhlerich en Cecilia Hendrikx tekenden voor het ontwerp van de tentoonstelling.
 

15-03-2010 12:27

Even genoeg van de harde realiteit in de wereld van de architectuur? Dan is het volgende VIBA-café wellicht iets voor u. Het thema luidt 'Architectuur en Spiritualiteit'.

"Architectuur heeft niet alleen de opgave ons lichaam te beschermen tegen weer en wind, maar ook om onze geest een onderdak te bieden", aldus de VIBA (Vereniging Integrale Bio-Logische Architectuur). "Door vormgeving, symboliek en proporties is eeuwenlang geprobeerd huizen, tempels en kerken in harmonie te brengen met de kosmos en bij hun gebruikers een gevoel te wekken voor de diepere dimensies van het bestaan."

viba

Tijdens het VIBA-café op 1 april zal door Pieter van Ree onder meer ingegaan worden op de vraag in hoeverre die opgave ook tegenwoordig nog een rol speelt en met welke middelen kan ze worden aangegaan?
Pieter van der Ree is architect, auteur en hoogleraar organische architectuur aan de Alanus Hochschule te Alfter (Duitsland). 

Naar aanleiding van de bijeenkomst 'zal er tevens een excursie 'Geloven in architectuur' plaatsvinden, op zaterdag 8 mei van 10.00 tot 17.00 uur.

De VIBA-bijeenkomst vindt plaatsin het Peter Schmid Auditorium SVE, te vinden in de De Gruyter Fabriek aan de Veemarktkade 8 in ‘s-Hertogenbosch. De bijeenkomst begint om 19:15 uur. 
 

12-03-2010 16:14

Recent reikte de Amsterdamse stadsdeelwethouder Els Verdonk de Zuidoost Architectuurprijzen 2009 uit. De vakjuryprijs ging naar de flat Grubbehoeve en de publieksprijs ging naar het Bijlmer Parktheater. Dit laatstgenoemde project werd ontworpen door architect Paul de Ruiter. 

"Dat het publiek kiest voor Bijlmer Parktheater verbaast me niet", aldus Els Verdonk. "Het theater is belangrijk voor Zuidoost, het is een magnifiek gebouw en heeft in het donker een extra uitstraling. Het grote aantal stemmers en de positieve publiciteit laten zien dat zo'n architectuurprijs een heel goed idee is. We maken er wat mij betreft een traditie van".

De vakjuryprijs ging naar de flat Grubbehoeve. Maarten Kloos, directeur ARCAM en voorzitter van de vakjury: "De twee woonblokken Fénice en Grubbehoeve waren al snel de belangrijkste kandidaten voor de hoofdprijs. Beiden symboliseren ze twee aspecten van de Bijlmermeer: Fénice, de ambitieuze nieuwbouw en Grubbehoeve de renovatie van de bestaande klassieke oudbouw. Dat de keuze uiteindelijk op Grubbehoeve is gevallen is een gevolg van het vakmanschap dat bij de renovatie is toegepast."
 

12-03-2010 16:13

Bjarne Mastenbroek wordt de nieuwe voorzitter van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA). Bij de recente ledenraadpleging heeft een overgrote meerderheid ingestemd met de voordracht van de architect. Mastenbroek volgt per 1 april Jeroen van Schooten op.

"Bjarne Mastenbroek is een aansprekende vertegenwoordiger van de beroepsgroep", aldus de BNA in een toelichting. "Hij is maker van excellente architectuur; hij staat midden in de beroepspraktijk en heeft een sterke drijfveer om het vak vooruit te brengen."

Bjarne Mastenbroek is directeur/eigenaar van het gerenommeerde bureau SeARCH, heeft een indrukwekkende staat van dienst, en is in woord en schrift uiterst betrokken bij de architectengemeenschap. Mastenbroek (1964) studeerde aan de TU Delft, waar hij in 1989 zijn opleiding tot architect voltooide. Sinds 2002 heeft hij een eigen bureau onder de naam SeARCH. Daarvoor had hij een bureau met Dick van Gameren en was directeur bij de architectengroep.

SeARCH is actief op een breed werkterrein. Het bureau is bekend van de Bostoren in Putten, het theepaviljoen op de Posbank en de Nederlandse ambassade in Ethiopië. Momenteel zijn een synagoge in Amsterdam, het stationsgebied in Leuven en een conferentiecentrum bij Kopenhagen in uitvoering en werkt hij aan verschillende projecten in Bahrein.

Bjarne Mastenbroek werd in 2009 uitgeroepen tot Architect van het Jaar.
 

12-03-2010 16:12

Rudy Uytenhaak Architectenbureau ontwerpt het nieuwe ERIBA-gebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Het bureau won in samenwerking met Friso Bouwgroep en de adviseurs ABT Arnhem en Deerns Groningen de design&build-aanbesteding.

Het ontwerp- en bouwproces zal snel gaan, melden de Amsterdammers. Het onderzoeksgebouw komt te staan aan de Antonius Deusinglaan en sluit aan op de medische faculteit UMCG. In het European Institute on the Biology of Aging (ERIBA) doen internationale wetenschappers uit verschillende disciplines onderzoek naar veroudering. Het ontwerp voor deze topfaciliteit voor onderzoek speelt in op ontmoeting en samenwerking.

“Dat resulteert in een functioneel concept met een bijzonder ruimtelijke werking met veel daglicht en een uitgesproken materialisatie. Het gebouw zal door een uitgekiend concept voor gevel, installatie en materialisatie, ook hoog gaan scoren op gebied van duurzaamheid”, zegt het bureau.

Het vijfduizend vierkante meter omvattend programma bestaat onder meer uit labruimtes en andere onderzoeksfaciliteiten, ‘uitwerkgebieden’ en representatieve ruimtes. De bouw start in het derde kwartaal van dit jaar, eind 2011 volgt de oplevering. Voor deze zomer wordt ook op de vernieuwde Zernike-campus in Groningen een gebouw van Uytenhaak opgeleverd: de faculteit voor Levenswetenschappen.
 

12-03-2010 15:14

Rudy Uytenhaak Architectenbureau ontwerpt het nieuwe ERIBA-gebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Het bureau won in samenwerking met Friso Bouwgroep en de adviseurs ABT Arnhem en Deerns Groningen de design&build-aanbesteding.

Het ontwerp- en bouwproces zal snel gaan, melden de Amsterdammers. Het onderzoeksgebouw komt te staan aan de Antonius Deusinglaan en sluit aan op de medische faculteit UMCG. In het European Institute on the Biology of Aging (ERIBA) doen internationale wetenschappers uit verschillende disciplines onderzoek naar veroudering. Het ontwerp voor deze topfaciliteit voor onderzoek speelt in op ontmoeting en samenwerking.

“Dat resulteert in een functioneel concept met een bijzonder ruimtelijke werking met veel daglicht en een uitgesproken materialisatie. Het gebouw zal door een uitgekiend concept voor gevel, installatie en materialisatie, ook hoog gaan scoren op gebied van duurzaamheid”, zegt het bureau.

Het vijfduizend vierkante meter omvattend programma bestaat onder meer uit labruimtes en andere onderzoeksfaciliteiten, ‘uitwerkgebieden’ en representatieve ruimtes. De bouw start in het derde kwartaal van dit jaar, eind 2011 volgt de oplevering. Voor deze zomer wordt ook op de vernieuwde Zernike-campus in Groningen een gebouw van Uytenhaak opgeleverd: de faculteit voor Levenswetenschappen.
 

12-03-2010 14:59

Bjarne Mastenbroek wordt de nieuwe voorzitter van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA). Bij de recente ledenraadpleging heeft een overgrote meerderheid ingestemd met de voordracht van de architect. Mastenbroek volgt per 1 april Jeroen van Schooten op.

"Bjarne Mastenbroek is een aansprekende vertegenwoordiger van de beroepsgroep", aldus de BNA in een toelichting. "Hij is maker van excellente architectuur; hij staat midden in de beroepspraktijk en heeft een sterke drijfveer om het vak vooruit te brengen."

bjarne_08

Bjarne Mastenbroek is directeur/eigenaar van het gerenommeerde bureau SeARCH, heeft een indrukwekkende staat van dienst, en is in woord en schrift uiterst betrokken bij de architectengemeenschap. Mastenbroek (1964) studeerde aan de TU Delft, waar hij in 1989 zijn opleiding tot architect voltooide. Sinds 2002 heeft hij een eigen bureau onder de naam SeARCH. Daarvoor had hij een bureau met Dick van Gameren en was directeur bij de architectengroep.

SeARCH is actief op een breed werkterrein. Het bureau is bekend van de Bostoren in Putten, het theepaviljoen op de Posbank en de Nederlandse ambassade in Ethiopië. Momenteel zijn een synagoge in Amsterdam, het stationsgebied in Leuven en een conferentiecentrum bij Kopenhagen in uitvoering en werkt hij aan verschillende projecten in Bahrein.

Bjarne Mastenbroek werd in 2009 uitgeroepen tot Architect van het Jaar.
 

12-03-2010 14:52

Recent reikte de Amsterdamse stadsdeelwethouder Els Verdonk de Zuidoost Architectuurprijzen 2009 uit. De vakjuryprijs ging naar de flat Grubbehoeve en de publieksprijs ging naar het Bijlmer Parktheater. Dit laatstgenoemde project werd ontworpen door architect Paul de Ruiter.

bijlmer

 "Dat het publiek kiest voor Bijlmer Parktheater verbaast me niet", aldus Els Verdonk. "Het theater is belangrijk voor Zuidoost, het is een magnifiek gebouw en heeft in het donker een extra uitstraling. Het grote aantal stemmers en de positieve publiciteit laten zien dat zo'n architectuurprijs een heel goed idee is. We maken er wat mij betreft een traditie van".

grubbehoeve

De vakjuryprijs ging naar de flat Grubbehoeve. Maarten Kloos, directeur ARCAM en voorzitter van de vakjury: "De twee woonblokken Fénice en Grubbehoeve waren al snel de belangrijkste kandidaten voor de hoofdprijs. Beiden symboliseren ze twee aspecten van de Bijlmermeer: Fénice, de ambitieuze nieuwbouw en Grubbehoeve de renovatie van de bestaande klassieke oudbouw. Dat de keuze uiteindelijk op Grubbehoeve is gevallen is een gevolg van het vakmanschap dat bij de renovatie is toegepast."
 

10-03-2010 16:18

De nieuwe Haagse woontoren die er moet komen, verschijnt pas medio 2012. Tot die tijd verschijnt er een waar surfdorp aan de boulevard van Scheveningen. F.A.S.T. (Free Architecture Surf Terrain) is een beach-hostel inclusief kampeer- en camperplaatsen, maar onder andere ook een bar, een restaurant, een internetcafé, een museum een surfwinkel en een vergaderruimte.

Het tijdelijke surfdorp van F.A.S.T. is opgebouwd met behulp van zeecontainers. Elke container heeft een andere functie en daarom andere faciliteiten, er zijn er zo’n 35. Het gebied beslaat 5000 vierkante meter. Dit sportieve dorp ligt naast het Scheveningse havenhoofd aan de noordzijde én recht aan zee.

De initiators zijn in de zomer van 2009 begonnen met bouwen. Eigenlijk is F.A.S.T. naar eigen zeggen altijd ‘under construction’, maar inmiddels is men wel ‘up and running’ en klaar voor het nieuwe seizoen. Met andere woorden: surf's up, dude!

10-03-2010 16:17

Claus en Kaan Architecten staat op de shortlist voor het ontwerp van het Design Museum in Londen. Het vooraanstaand museum wordt gehuisvest in het monumentale Parabola-gebouw van het Commonwealth Institute.

Het masterplan voor het terrein waar dit bouwwerk staat, is gemaakt door OMA en West 8. Claus en Kaan is het enige Nederlandse bureau dat de shortlist heeft gehaald, samen met architecten als David Chipperfield, Tony Fretton en John Pawson. “Wij zoeken naar een architect die zich, net als wij, toelegt op excellent design en die het maximale uit het gebouw weet te halen”, zegt directeur Deyan Sudjic van het Design Museum.

Het museum verhuist van zijn huidige locatie bij de Tower Bridge naar het door RMJM ontworpen gebouw in Holland Park. Het controversiële masterplan van OMA/West 8 voor het Commonwealth Insitutue werd in september vorig jaar goedgekeurd. Het winnend ontwerp zal in april bekend worden gemaakt.
 

10-03-2010 16:15

‘Welkom in The Rock, de Erick van Egeraat-toren of, wanneer u met de taxi gekomen bent, de Druiper’. Aldus opende Erick van Egeraat gistermiddag (9 maart) zijn presentatie over het markante gebouw op de Zuidas van Amsterdam met een glimlach. De toren is een opvallend bouwwerk en een nieuw icoon voor Amsterdam. Sinds eind 2009 wordt het gebouw gehuurd door De Brauw Blackstone Westbroek, die Erick van Egeraat ook het interieur liet ontwerpen.

Met gepaste trots presenteerde Erick van Egeraat het enorme gebouw dat de Zuidas van Amsterdam sinds enige tijd siert. Het meest opvallende aan het gebouw is de geheel glazen onderbouw, met daar bovenop een rotsvormige top. Een ander punt waar dit gebouw uniek in is, is de inrichting. Deze werd geheel verzorgt door Erick van Egeraat en zijn medewerkers.

Het komt niet vaak voor dat de architect naast het exterieur ook het interieur ontwerpt. Het resulteerde in een gebouw dat zowel van binnen als buiten een perfect samenspel laat zien van materialen, details, functies en design. 

Opdracht was het ontwerpen van een gebouw met een duidelijke onderbouw, een middeldeel en een top. Erick van Egeraat koos hierbij voor veel glas en natuursteen, zowel voor het exterieur als het interieur. Door het gebruik van glas blijft het gehele gebouw licht en open, de natuursteen zorgt voor een duurzame en robuuste uitstraling.

Opvallend aan de buitenzijde is het patroon van letters die van het gebouw af lijken te druipen. Al deze letters samen vormen het eerste artikel in de grondwet. Hierdoor heeft The Rock in de volksmond ook al de bijnaam ‘de Druiper’ gekregen.

In het interieur is volop rekening gehouden met de wensen van opdrachtgever De Brauw. Zo is er gekozen voor drie verschillende liftschachten: twee voor medewerkers, en één voor cliënten. Deze liften komen allen samen op de tiende verdieping, waar De Brauw zijn bezoekers ontmoet. Op deze manier kan De Brauw cliënten opperste betrouwbaarheid garanderen: niemand anders dan de medewerkers kan bij de werkvloer komen.

Voorts is er tot in de kleinste details gekeken naar de gebruiker. “De deurkrukken zijn zo vormgegeven dat ze ook voor de driftige advocaat open te doen zijn met de muis van de hand”, aldus Erick van Egeraat over zijn ontwerp van de deurkruk. Het is de eerste keer dat de ontwerper zijn eigen deurkruk in een gebouw gebruikt. “En al zeg ik het zelf: het is de beste deurkruk die ik wereldwijd ben tegengekomen”, voegde de architect hieraan toe.

Ondanks alle zorg van Erick van Egeraat en zijn projectteam zijn er enkele details verloren gegaan tijdens de uitvoering. Zo zouden de binnenmuren in hoogglans wit worden uitgevoerd, maar uiteindelijk zijn enkel de deuren hoogglans. De wanden zelf zijn gematteerd wit. “Een betreurenswaardige keuze van de aannemer”, aldus interieurarchitect Roemer Pierik tijdens de rondleiding door het gebouw. 

Dergelijke schoonheidsfoutjes ten spijt is Erick van Egeraat over het geheel genomen zeer tevreden over het gebouw. The Rock is gebouwd en ingericht als een duurzaam kunstwerk dat flexibel is ingericht. Door het gebruik van duurzame materialen als natuursteen in vijf verschillende uitvoeringen is het gebouw volgens Erick van Egeraat ook over 10 jaar nog mooi en functioneel. “In het woord duurzaam zit niet voor niks het woord duur”, verklaarde de architect hierover. “Wij hebben nu een gebouw opgeleverd met materiaal waar je niet over 10 jaar van denkt: ‘dat slopen we eruit’. Dat haal je niet in je hoofd met zulk natuursteen. Op die manier is het gebouw dus duurzaam.” Dat de toepassing van duurzaam materiaal en de gekozen indeling leidt tot een energieverbruik die tot dertig procent onder de norm ligt, is daarbij mooi meegenomen.
 

10-03-2010 15:42

‘Welkom in The Rock, de Erick van Egeraat-toren of, wanneer u met de taxi gekomen bent, de Druiper’. Aldus opende Erick van Egeraat gistermiddag (9 maart) zijn presentatie over het markante gebouw op de Zuidas van Amsterdam met een glimlach. De toren is een opvallend bouwwerk en een nieuw icoon voor Amsterdam. Sinds eind 2009 wordt het gebouw gehuurd door De Brauw Blackstone Westbroek, die Erick van Egeraat ook het interieur liet ontwerpen.

ege1 
(Foto: Christian Richters)


Met gepaste trots presenteerde Erick van Egeraat het enorme gebouw dat de Zuidas van Amsterdam sinds enige tijd siert. Het meest opvallende aan het gebouw is de geheel glazen onderbouw, met daar bovenop een rotsvormige top. Een ander punt waar dit gebouw uniek in is, is de inrichting. Deze werd geheel verzorgt door Erick van Egeraat en zijn medewerkers.

Het komt niet vaak voor dat de architect naast het exterieur ook het interieur ontwerpt. Het resulteerde in een gebouw dat zowel van binnen als buiten een perfect samenspel laat zien van materialen, details, functies en design.

ege2
(Foto: Christian Richters)

Opdracht was het ontwerpen van een gebouw met een duidelijke onderbouw, een middeldeel en een top. Erick van Egeraat koos hierbij voor veel glas en natuursteen, zowel voor het exterieur als het interieur. Door het gebruik van glas blijft het gehele gebouw licht en open, de natuursteen zorgt voor een duurzame en robuuste uitstraling.

Opvallend aan de buitenzijde is het patroon van letters die van het gebouw af lijken te druipen. Al deze letters samen vormen het eerste artikel in de grondwet. Hierdoor heeft The Rock in de volksmond ook al de bijnaam ‘de Druiper’ gekregen.

In het interieur is volop rekening gehouden met de wensen van opdrachtgever De Brauw. Zo is er gekozen voor drie verschillende liftschachten: twee voor medewerkers, en één voor cliënten. Deze liften komen allen samen op de tiende verdieping, waar De Brauw zijn bezoekers ontmoet. Op deze manier kan De Brauw cliënten opperste betrouwbaarheid garanderen: niemand anders dan de medewerkers kan bij de werkvloer komen.

ege3
(Foto: Christian Richters)

Voorts is er tot in de kleinste details gekeken naar de gebruiker. “De deurkrukken zijn zo vormgegeven dat ze ook voor de driftige advocaat open te doen zijn met de muis van de hand”, aldus Erick van Egeraat over zijn ontwerp van de deurkruk. Het is de eerste keer dat de ontwerper zijn eigen deurkruk in een gebouw gebruikt. “En al zeg ik het zelf: het is de beste deurkruk die ik wereldwijd ben tegengekomen”, voegde de architect hieraan toe.

Ondanks alle zorg van Erick van Egeraat en zijn projectteam zijn er enkele details verloren gegaan tijdens de uitvoering. Zo zouden de binnenmuren in hoogglans wit worden uitgevoerd, maar uiteindelijk zijn enkel de deuren hoogglans. De wanden zelf zijn gematteerd wit. “Een betreurenswaardige keuze van de aannemer”, aldus interieurarchitect Roemer Pierik tijdens de rondleiding door het gebouw. 

Dergelijke schoonheidsfoutjes ten spijt is Erick van Egeraat over het geheel genomen zeer tevreden over het gebouw. The Rock is gebouwd en ingericht als een duurzaam kunstwerk dat flexibel is ingericht. Door het gebruik van duurzame materialen als natuursteen in vijf verschillende uitvoeringen is het gebouw volgens Erick van Egeraat ook over 10 jaar nog mooi en functioneel. “In het woord duurzaam zit niet voor niks het woord duur”, verklaarde de architect hierover. “Wij hebben nu een gebouw opgeleverd met materiaal waar je niet over 10 jaar van denkt: ‘dat slopen we eruit’. Dat haal je niet in je hoofd met zulk natuursteen. Op die manier is het gebouw dus duurzaam.” Dat de toepassing van duurzaam materiaal en de gekozen indeling leidt tot een energieverbruik die tot dertig procent onder de norm ligt, is daarbij mooi meegenomen.

 

10-03-2010 12:59


Claus en Kaan Architecten staat op de shortlist voor het ontwerp van het Design Museum in Londen. Het vooraanstaand museum wordt gehuisvest in het monumentale Parabola-gebouw van het Commonwealth Institute.

Het masterplan voor het terrein waar dit bouwwerk staat, is gemaakt door OMA en West 8. Claus en Kaan is het enige Nederlandse bureau dat de shortlist heeft gehaald, samen met architecten als David Chipperfield, Tony Fretton en John Pawson. “Wij zoeken naar een architect die zich, net als wij, toelegt op excellent design en die het maximale uit het gebouw weet te halen”, zegt directeur Deyan Sudjic van het Design Museum.

Het museum verhuist van zijn huidige locatie bij de Tower Bridge naar het door RMJM ontworpen gebouw in Holland Park. Het controversiële masterplan van OMA/West 8 voor het Commonwealth Insitutue werd in september vorig jaar goedgekeurd. Het winnend ontwerp zal in april bekend worden gemaakt.
 

10-03-2010 12:48

De nieuwe Haagse woontoren die er moet komen, verschijnt pas medio 2012. Tot die tijd verschijnt er een waar surfdorp aan de boulevard van Scheveningen. F.A.S.T. (Free Architecture Surf Terrain) is een beach-hostel inclusief kampeer- en camperplaatsen, maar onder andere ook een bar, een restaurant, een internetcafé, een museum een surfwinkel en een vergaderruimte.

Het tijdelijke surfdorp van F.A.S.T. is opgebouwd met behulp van zeecontainers. Elke container heeft een andere functie en daarom andere faciliteiten, er zijn er zo’n 35. Het gebied beslaat 5000 vierkante meter. Dit sportieve dorp ligt naast het Scheveningse havenhoofd aan de noordzijde én recht aan zee.

De initiators zijn in de zomer van 2009 begonnen met bouwen. Eigenlijk is F.A.S.T. naar eigen zeggen altijd ‘under construction’, maar inmiddels is men wel ‘up and running’ en klaar voor het nieuwe seizoen. Met andere woorden: surf's up, dude!

09-03-2010 16:20

De gemeente Delft houdt een ontwerpwedstrijd voor een duurzame drijvende woning in de Harnaschpolder. De prijsvraag is bedoeld voor studenten uit Delft. De woning zal worden gerealiseerd op een van de zes kavels die voor dit type woning zijn bestemd. Dat meldt de TU Delft op haar website. Vorig jaar werd bekend dat er in de Harnaschpolder de zes meest duurzame woningen van Nederland worden gerealiseerd. De waterwoningen worden ontsloten door een gezamenlijke toegangssteiger, die op twee punten aansluit op de ecologische oever. Delftse studenten kunnen zich tot 15 april aanmelden voor de ontwerpwedstrijd. Ze krijgen tot 15 juni de tijd om een ontwerp voor de waterwoning in te dienen. De inzendingen worden beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van de projectleider van de Harnaschpolder Delft, Sander Berkhout. De jury zegt bij de beoordeling te letten op de kwaliteit, inventiviteit en duurzaamheid van het ontwerp.

09-03-2010 16:19

Architecten(bureaus), organisaties en instellingen kunnen tot 1 september 2010 hun projecten, producten, innovaties, diensten of systemen indienen voor de Houtprijs 2010. Deze prijs van Centrum Hout in Almere kent twee categorieën: houtarchitectuur en houtinnovatie.

De Houtarchitectuurprijs is bedoeld voor bouwprojecten die de eigenschappen van hout voorbeeldig en adequaat in het licht stellen. Of het project nu groot is of klein, is minder bepalend dan de vormgeving en de juiste toepassing en detaillering van dit natuurmateriaal. Eisen zijn dat de inzendingen in Nederland zijn gerealiseerd, en wel in de periode van 1 maart 2008 - 1 maart 2010. Voorts wordt de prijs uitgereikt aan de architect; deze hoeft niet per se Nederlander te zijn. De jury onder leiding van Hans Ruijssenaars buigt zich bij de beoordeling niet alleen over de esthetische uitstraling, maar ook over de functionele kwaliteiten in ontwerp, constructie, uitvoering en detaillering.

Wel zo belangrijk is de categorie innovatie, omdat nieuwe ontwikkelingen de toekomst veiligstellen. De Houtinnovatieprijs wil het gebruik van innovatieve houttoepassingen in de bouw bevorderen. De prijs moet op dit punt een extra stimulans zijn voor bedrijven, instellingen en/of ontwerpers. Toetsstenen voor de jury onder leiding van Jos Lichtenberg zijn dat de in te dienen plannen de concurrentiepositie van hout(producten) versterken, van recente datum zijn, bijdragen aan duurzaam bouwen en in ons land in de praktijk toepassing vinden dan wel beschikbaar zijn. Om zoveel mogelijk initiatieven een kans te geven, is het bereik ruim geformuleerd. In aanmerking komen: nieuwe of bestaande technieken op nieuwe toepassingsgebieden; productverbeteringen; niet-houten producten die de prestaties van houttoepassingen verbeteren; plannen die de milieuprestatie van hout(producten) verhogen; bijzondere bouwmethoden; maatregelen of werkwijzen die een betere kwaliteit of grotere acceptatie van houttoepassingen teweegbrengen; verbeterde innovaties; vernieuwingen die de kosten verlagen en dus de koop stimuleren.

Het inschrijfformulier is op te vragen bij Centrum Hout (tel. 036-5329821) of te downloaden van www.centrum-hout.nl/houtprijs2010. Tevens zijn daar alle gegevens en voorwaarden te vinden. De sluitingsdatum is maandag 1 september 2010. De prijswinnaars worden bekendgemaakt tijdens de Nationale Houtdag op 30 november.

09-03-2010 8:24

Architecten(bureaus), organisaties en instellingen kunnen tot 1 september 2010 hun projecten, producten, innovaties, diensten of systemen indienen voor de Houtprijs 2010. Deze prijs van Centrum Hout in Almere kent twee categorieën: houtarchitectuur en houtinnovatie.

De Houtarchitectuurprijs is bedoeld voor bouwprojecten die de eigenschappen van hout voorbeeldig en adequaat in het licht stellen. Of het project nu groot is of klein, is minder bepalend dan de vormgeving en de juiste toepassing en detaillering van dit natuurmateriaal. Eisen zijn dat de inzendingen in Nederland zijn gerealiseerd, en wel in de periode van 1 maart 2008 - 1 maart 2010. Voorts wordt de prijs uitgereikt aan de architect; deze hoeft niet per se Nederlander te zijn. De jury onder leiding van Hans Ruijssenaars buigt zich bij de beoordeling niet alleen over de esthetische uitstraling, maar ook over de functionele kwaliteiten in ontwerp, constructie, uitvoering en detaillering.

Wel zo belangrijk is de categorie innovatie, omdat nieuwe ontwikkelingen de toekomst veiligstellen. De Houtinnovatieprijs wil het gebruik van innovatieve houttoepassingen in de bouw bevorderen. De prijs moet op dit punt een extra stimulans zijn voor bedrijven, instellingen en/of ontwerpers. Toetsstenen voor de jury onder leiding van Jos Lichtenberg zijn dat de in te dienen plannen de concurrentiepositie van hout(producten) versterken, van recente datum zijn, bijdragen aan duurzaam bouwen en in ons land in de praktijk toepassing vinden dan wel beschikbaar zijn.

Om zoveel mogelijk initiatieven een kans te geven, is het bereik ruim geformuleerd. In aanmerking komen: nieuwe of bestaande technieken op nieuwe toepassingsgebieden; productverbeteringen; niet-houten producten die de prestaties van houttoepassingen verbeteren; plannen die de milieuprestatie van hout(producten) verhogen; bijzondere bouwmethoden; maatregelen of werkwijzen die een betere kwaliteit of grotere acceptatie van houttoepassingen teweegbrengen; verbeterde innovaties; vernieuwingen die de kosten verlagen en dus de koop stimuleren.

Het inschrijfformulier is op te vragen bij Centrum Hout (tel. 036-5329821) of te downloaden van www.centrum-hout.nl/houtprijs2010. Tevens zijn daar alle gegevens en voorwaarden te vinden. De sluitingsdatum is maandag 1 september 2010. De prijswinnaars worden bekendgemaakt tijdens de Nationale Houtdag op 30 november.

09-03-2010 8:15

De gemeente Delft houdt een ontwerpwedstrijd voor een duurzame drijvende woning in de Harnaschpolder. De prijsvraag is bedoeld voor studenten uit Delft. De woning zal worden gerealiseerd op een van de zes kavels die voor dit type woning zijn bestemd. Dat meldt de TU Delft op haar website. Vorig jaar werd bekend dat er in de Harnaschpolder de zes meest duurzame woningen van Nederland worden gerealiseerd.

De waterwoningen worden ontsloten door een gezamenlijke toegangssteiger, die op twee punten aansluit op de ecologische oever. Delftse studenten kunnen zich tot 15 april aanmelden voor de ontwerpwedstrijd. Ze krijgen tot 15 juni de tijd om een ontwerp voor de waterwoning in te dienen. De inzendingen worden beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van de projectleider van de Harnaschpolder Delft, Sander Berkhout. De jury zegt bij de beoordeling te letten op de kwaliteit, inventiviteit en duurzaamheid van het ontwerp.

05-03-2010 16:22

Designliefhebbers opgelet: in Den Bosch is momenteel een overzichtstentoonstelling ingericht over het werk van ontwerper Maarten Baas. Plaats van handeling: het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch (SM's).

Het Bossche museum toont het eerste museale overzicht van de bekende Nederlandse vormgever. Maarten Baas werd bekend en berucht met de serie Smoke uit 2002: stoelen, tafels, klokken en zelfs een piano zijn met een gasbrander bewerkt en gelakt in epoxyhars. Dit brutale staaltje 'anti design' maakte hem in één keer internationaal beroemd. 

Naast Smoke toont het SM's de serie Clay, meubels met een stalen frame waaromheen synthetische klei is geboetseerd. Het materiaal geeft hem een enorme vormvrijheid waardoor de Clay-serie de onbevangen uitstraling heeft van een moederdagcadeau. Uit dezelfde periode stamt de reeks Sculpt. Deze ontwerpen komen ook voort uit een snelle en vrije werkwijze. De kasten en stoelen zijn namelijk gebaseerd op schetsen die vervolgens zijn opgeschaald. Imperfecties worden hierdoor uitvergroot waardoor de meubels een onregelmatige vorm en oppervlakte hebben alsof ze langzaam smelten.

Naast deze meubelseries zijn een aantal individuele ontwerpen en unica te zien. Nederlandse primeurs zijn The Chankley Bore en het servies Haphazard Harmony.
Bij de tentoonstelling is een publicatie verkrijgbaar met een overzicht van Maarten Baas' oeuvre 2002 - 2009.

De expositie is nog te bekijken tot en met 24 mei.

05-03-2010 16:21

Internetwinkel Odesi is verhuisd. Niet op het web maar 'in het echt'. Vanuit Waddinxveen verkaste het bedrijf naar de Lulofsstraat 55 in Den Haag. "In Den Haag hebben we meer ruimte voor de hele collectie en vooral voor onze logistiek. En we zijn nu makkelijker bereikbaar, ook met OV."

Odesi is gevestigd in LabS55, een bolwerk van creatieve bedrijven. "LabS55 is een oud schoolgebouw dat helemaal opnieuw is ingericht. In dit pand vind je een mode ontwerper, fotograaf, meubelontwerper, iPhone App ontwikkelaar, glaskunstenaar en goudsmid. Wij voelen ons hier dan ook als een vis in het water", aldus het bedrijf. 

 

05-03-2010 13:26

Designliefhebbers opgelet: in Den Bosch is momenteel een overzichtstentoonstelling ingericht over het werk van ontwerper Maarten Baas. Plaats van handeling: het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch (SM's).

Het Bossche museum toont het eerste museale overzicht van de bekende Nederlandse vormgever. Maarten Baas werd bekend en berucht met de serie Smoke uit 2002: stoelen, tafels, klokken en zelfs een piano zijn met een gasbrander bewerkt en gelakt in epoxyhars. Dit brutale staaltje 'anti design' maakte hem in één keer internationaal beroemd. 

Naast Smoke toont het SM's de serie Clay, meubels met een stalen frame waaromheen synthetische klei is geboetseerd. Het materiaal geeft hem een enorme vormvrijheid waardoor de Clay-serie de onbevangen uitstraling heeft van een moederdagcadeau. Uit dezelfde periode stamt de reeks Sculpt. Deze ontwerpen komen ook voort uit een snelle en vrije werkwijze. De kasten en stoelen zijn namelijk gebaseerd op schetsen die vervolgens zijn opgeschaald. Imperfecties worden hierdoor uitvergroot waardoor de meubels een onregelmatige vorm en oppervlakte hebben alsof ze langzaam smelten.

Naast deze meubelseries zijn een aantal individuele ontwerpen en unica te zien. Nederlandse primeurs zijn The Chankley Bore en het servies Haphazard Harmony.
Bij de tentoonstelling is een publicatie verkrijgbaar met een overzicht van Maarten Baas' oeuvre 2002 - 2009.

De expositie is nog te bekijken tot en met 24 mei.
 

05-03-2010 10:07

Internetwinkel Odesi is verhuisd. Niet op het web maar 'in het echt'. Vanuit Waddinxveen verkaste het bedrijf naar de Lulofsstraat 55 in Den Haag. "In Den Haag hebben we meer ruimte voor de hele collectie en vooral voor onze logistiek. En we zijn nu makkelijker bereikbaar, ook met OV."

Odesi is gevestigd in LabS55, een bolwerk van creatieve bedrijven. "LabS55 is een oud schoolgebouw dat helemaal opnieuw is ingericht. In dit pand vind je een mode ontwerper, fotograaf, meubelontwerper, iPhone App ontwikkelaar, glaskunstenaar en goudsmid. Wij voelen ons hier dan ook als een vis in het water", aldus het bedrijf. 

 

03-03-2010 11:15

Breed spectrum gepresenteerd op toonaangevende vakbeurs

De wereldwijd toonaangevende vakbeurs voor architectuur en techniek ontwikkelt zich verder: op de Light+Building, die van 11 tot 16 april 2010 in Frankfurt/Main wordt gehouden, komt de sector elektrotechniek met een verbeterd indelingsconcept en een groter tentoonstellingsoppervlak.

Met de integratie van de nieuwe hal 11 wordt het brede spectrum van de elektrotechniek voor de bezoekers overzichtelijk onderverdeeld in de drie gebieden energie-efficiënte systeemoplossingen voor gebouwen, elektrische installaties,  gebouwinfrastructuur, elektrische installatie- en netwerktechniek en designgerichte elektrische installaties en gebouwsysteemtechniek.

In totaal presenteren zich op de Light+Building 2010 circa 450 elektrotechnische bedrijven met innovaties en trends in hal 8 en 11. “De nieuwe hal 11 biedt een unieke gelegenheid om recht te doen aan de groei in deze sector en aan nieuwe presentatievormen van de exposanten. En bezoekers kunnen zich dankzij onze herstructurering eenvoudiger oriënteren, zodat ze snel de juiste producten vinden. Daarmee wordt de Light+Building aantrekkelijker voor zowel bezoekers als exposanten”, aldus Michael Peters, directeur van de Messe Frankfurt.
 

03-03-2010 10:01

Het VitraHaus in Weil am Rhein is geopend. Dit gloednieuw bezoekerscentrum aan de rand van de Vitra Campus, gevestigd in een sensationeel gebouw, dat werd ontworpen door de architecten Herzog & de Meuron.

Het VitraHaus is geen museum, geen showroom en geen meubelwinkel, maar iets geheel nieuws: een combinatie van deze drie elementen en zelfs meer dan dat. Het publiek kan er kennis maken met de Vitra Home Collection, z'n persoonlijke designvoorkeuren ontdekken en testen, men kan er veel leren over design uit heden en verleden en over het gebruik van kleur in het interieur in het kleurenlab van Hella Jongerius, men kan er meubels bestellen en kleine artikelen direct meenemen, er is een 'vitrine' waarin een deel van de beroemde designverzameling van het Vitra Design Museum staat opgesteld, er is een grote museumshop en tenslotte uiteraard ook een café dat kleine regionale en seizoensgerechten serveert.

Het VitraHaus staat naast het Vitra Design Museum op de Vitra Campus in het Zuidduitse Weil am Rhein, vlakbij Basel. Bezoekers kunnen van hieruit een rondleiding meemaken over het hele terrein, waar een aantal zeer bijzondere bedrijfsgebouwen staan, die werden ontworpen door diverse beroemde architecten uit de hele wereld.
Het VitraHaus is zeven dagen per week geopend: van 10.00 tot 18.00 uur en donderdags tot 20.00 uur.
 

03-03-2010 8:56

Daglichtarchitect James Carpenter is geëerd met een award van 100.000 euro. Deze New Yorkse architect, beeldhouwer en ontwerper van daglicht, ontvangt dit jaar de daglicht en bouwcomponent award van de Velux en Villum Foundation’s.

Carpenter speelde een belangrijke rol bij het ontwerpen van '7 WTC', het eerste gebouw dat vanaf Ground Zero is opgebouwd sinds de aanslagen van 11 september 2001. Carpenter ontving de award en een subsidie van 100.000 euro tijdens de prijsuitreiking in Kopenhagen op 2 maart 2010.
De prijs (één van de grootste monetaire subsidies van zijn soort) eert Carpenter voor zijn gehele oeuvre van ontwerpen met verbeteringen van de stedelijke omgeving door daglicht en andere natuurlijke fenomenen. "

James Carpenter (59) is een van de weinigen die streeft naar een duidelijk verband tussen het meetbare en onmeetbare, de natuur en architectuur", zegt Michel Kalis, commericeel directeur van Velux Nederland. "Zijn werk dient voor velen als inspiratiebron, omdat het erin slaagt een nieuwe richting, inhoud en duidelijke technologische kennis toe te voegen aan de vaardigheden en wetenschap van daglicht en architectuur."

Dit is volgens Kalis vooral terug te zien in het werk van Carpenter in New York, waar hij, in een aantal van de meest ambitieuze bouwprojecten uit de recente geschiedenis van de stad, heeft geholpen de natuur naar de stedelijke omgeving te brengen. Naast zijn werk aan de Podium Wall op 7 WTC, ontwierp Carpenter ook de Cable Net Wall in het atrium van de Time Warner Building. Dit ontwerp maakt het mogelijk dat de gasten in Lincoln Center kunnen genieten van jazzmuziek, terwijl ze uitkijken over de 59th Street en de boomtoppen van Central Park, zonder gehinderd te worden door de drukke straatgeluiden van Columbus Circle.

Carpenter, opgeleid als beeldhouwer op de Rhode Island School of Design, is een unieke mengeling van kunstenaar, ingenieur en architect. Hij vertelt: "Het ontwerpen van gebouwen is niet het normale terrein van een beeldhouwer, maar beeldhouwkunst doet iets dat architectuur vaak niet doet en dat is zich inlaten met de fenomenologische kwaliteiten van haar omgeving. En daglicht is daarbij een van de belangrijkste materialen die ik gebruik om die taak te vervullen."

Carpenter's uiteenlopende vaardigheden hebben geleid tot samenwerkingen met een aantal zeer gerenommeerde architecten wereldwijd, zoals Norman Foster, Richard Meier en Skidmore, Owings & Merrill. Hij werkt tevens als lead architect bij verschillende projecten, waaronder de huidige herinrichting van het Israël Museum in Jeruzalem, dat op het punt staat geopend te worden.

De daglicht en bouwcomponent award wordt sinds 1980 jaarlijks uitgereikt door de Velux Foundation en de Villum Foundation. Dit is een groep van non-profit stichtingen, opgericht in 1971 door de civiel-ingenieur en uitvinder Villum Kann Rasmussen, die het moderne dakraam ontwikkelde. Zijn dakraam opende een nieuwe wereld van architecturale mogelijkheden door het gebruik van daglicht en frisse lucht. Met deze uitvinding heeft Villum Kann Rasmussen de basis gelegd voor de hedendaagse dakraamfabrikant Velux.

De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een architect, onderzoeker, kunstenaar of industrieel ondernemer voor hun werk met daglichtontwerpen, hun bijdrage aan de wetenschap, hun kennis van en belangstelling voor daglichttoetreding of de ontwikkeling van industrieel geproduceerde bouwelementen.
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >