Nieuws


25-02-2010 10:07

In het Haagse stadshart heeft Hartman Totaalonderhoud al vele panden schoongemaakt. Ze doen dat in opdracht van de Rijksgebouwendienst. Onlangs was Museum Mauritshuis aan de beurt.

Via een inschrijving kreeg Hartman de opdracht voor periodiek onderhoud van de buitenschil van Museum Mauritshuis. "Twee andere partijen hadden ook ingeschreven maar Hartman kwam met het economisch meest gunstige aanbod", aldus M. W. Leijenaar, hoofd facilitair management van Museum Mauritshuis. De grote ervaring met het onderhouden en herstellen van monumentale panden is voor de Rijksgebouwendienst één van de redenen geweest om Hartman de order te gunnen.

Kort na aanvang van het werk werd direct onder het dak zwam aangetroffen. Precies daar waaronder zich het restauratieatelier bevindt. Meteen na de ontdekking heeft Hartman alle houten delen zowel binnen als buiten grondig onderzocht op zwam. De zwam zat alleen in hoger gelegen delen. Alle aangetaste delen werden verwijderd en in luchtdichte zakken afgevoerd. Daarna is alles goed schoongemaakt en de zwam met gas bestreden. Leijenaar: "Hartman heeft de hele buitenschil op een prachtige wijze hersteld en geschilderd. Alle ramen, kozijnen en timpanen en goten zijn voorzien van een nieuw verfsysteem. Ook de duivenweringen en de bliksemafleiders werden aangepakt evenals de dakleien."

Zie ook:
Gebouw als energieproducent
Hermitage wint prijs
Amsterdamse architect 'doet' Mauritshuis
Eén miljoen voor Design Academie Eindhoven 

25-02-2010 10:04

Op 23 maart 2010 wordt Theater en Congrescentrum La Llotja de Lleida in Llerida, Spanje, officieel geopend. La Llotja de Lleida, ontworpen door Francine Houben van Mecanoo architecten & LABB arquitectura, is een van de meest prestigieuze projecten in Catalonië.

Het 37.500 m2 tellende complex heeft ondermeer een theaterzaal met 1000 stoelen, 2 congreszalen met 400 en 200 stoelen, een multifunctionele hal en een gebouwbrede foyer met uitzicht op de oude stad en rivier de Segre. Het multifunctionele complex kan 24 uur per dag functioneren en transformeert Llerida in een cultuur- en congresstad van betekenis.

De bouw van La Llotja kostte €35 miljoen. Het grote natuurstenen bouwwerk lijkt aan de Spaanse aarde te zijn ontsproten. De spectaculaire theaterzaal heeft de sfeer van een boomgaard met wanden van donker hout en daarin uitgesneden bomen van licht. Duizenden blaadjes in het plafond verlichten de zaal. Het kleurenpallet van fruit is een thema dat door het gehele gebouw in kleine details terug komt. De regio van Llerida is beroemd vanwege haar fruitproductie.

La Llotja is voor het Spaanse klimaat ontworpen met een brede uitkraging die beschutting biedt tegen de zon in de zomer en regen in de winter. Een reusachtige begroeide pergola op het dak biedt beschutting aan het daaronder gelegen stadsterras.

In januari 2010 opende La Llotja het culturele seizoen met een opvoering van de opera Il Trovatore van Verdi. In zijn speech bedankte burgemeester Àngel Ros Francine Houben, directeur van Mecanoo architecten, voor het “prachtige paleis” dat ze heeft ontworpen. Giles Deflo, de Belgische regisseur van Il Trovatore, roemde de excellente akoestiek van de grote zaal.

In 2005 won Mecanoo de internationale competitie voor La Llotja. La Llotja is 37.500 m² met een theaterzaal (1000 stoelen) die ook als congreszaal dienst kan doen, 2 congreszalen met 400 stoelen en 200 stoelen, een multifunctionele hal, 2 foyers, 9.500 m2 parkeren, een plein van 15.325 m2, Mercolleida-kantoor met openluchttribune en retail van 2.591 m2.

25-02-2010 10:03

Aan de Rotterdamse parkeergarage Westblaak wordt een ‘groene’ gevel van 5.000 vierkante meter gerealiseerd. Volgens het Rotterdam Climate Initiative is dit de grootste groene gevel van Europa. Na de zomer moet de aanleg zijn afgerond. Het ontwerp voor de gevel is van architectenbureau Kühne & Co. De parkeergarage wordt voorzien van een korfstructuur van een lichtgewicht metalen gaasconstructie met wintergroene klimplanten. De planten worden volautomatisch gevoed met het regenwater dat is gefilterd en opgeslagen in waterreservoirs onder de parkeergarage.

Rotterdam stimuleert momenteel via subsidies al de aanleg van groene daken. Met de financiering van de Westblaak-pilot voor groene gevels hoopt Rotterdam een nieuwe ‘groene weg’ in te slaan. “Groene gevels zorgen voor een lokale reductie van fijnstof, stikstof en omgevingslawaai”, zegt wethouder Lucas Bolsius van Buitenruimte. “Daarnaast dragen ze bij aan een groene en aantrekkelijke leefomgeving. Dat zijn zeker bij een grote en centraal gelegen parkeergarage als de Westblaak grote voordelen.” Het Westblaak-gebouw beschikt overigens ook over een groen dak boven het kantoorgedeelte.
 

10-02-2010 11:29De Wet op de Architectentitel wordt waarschijnlijk gewijzigd. Gisteren stemde de  Tweede Kamer in meerderheid voor het voorstel tot wijziging van de Wet op de Architectentitel (WAT) aangenomen.

In de Tweede Kamer was zeer brede steun voor het wetsvoorstel. Alle partijen stemden voor, met uitzondering van de PVV. De wijziging houdt onder meer in dat er een verplichte beroepservaringperiode van twee jaar wordt ingesteld.

Uit de stemmingen bleek dat een amendement van A. Vietsch (CDA) en J. Boelhouwer (PvdA) is aangenomen. In dit amendement wordt voorgesteld om 7 jaar na inwerkingtreding van de WAT de ervaringen met de wettelijke 2-jarige beroepservaringsperiode te evalueren.

Met het aannemen van het voorstel in de Tweede Kamer is de wijziging overigens nog geen feit: in de loop van dit jaar zal het wetsvoorstel ook in de Eerste Kamer worden behandeld.

08-02-2010 9:28


Diepe dalen, hoge toppen. Nadat toparchitect Erick van Egeraat vorig jaar vooral negatief in het nieuws kwam - dit als gevolg van het faillissement van zijn bureau EEA - schijnt nu de zon weer: Van Egeraat sleepte afgelopen week een Italiaanse prijs in de wacht.

egeraat

Erick van Egeraat kreeg de prijs in de competitie ‘US Award 2009 – Workplace: Quality and Innovation’ in de categorie ‘Architecture for the office buildings'. De prijs is bedoeld voor zijn ontwerp van het Milanofiori North-gebied in Milaan.

Van Egeraat’s design voor het Milanofiori Business Park werd verkozen uit meer dan 100 internationale inzendingen. Het plan won dankzij 'de kwaliteit van het masterplan' en de 'architectural-functional-ecological mix' die het innovatieve karakter van het project kenmerkt.

egeraat2

De US Awards werden dit jaar voor de tweede maal uitgereikt. De prijzen zijn een initiatief van het Italiaanse vaktijdschrift Ufficio Stile Magazine en zijn volgens de redactie bedoeld om de verspreiding van innovatieve werkmethoden te bevorderen.

Zie ook:
Nieuwe naam topbureau 
Kredietcrisis velt architectenbureau 
Van Egeraat en VenhoevenCS in de (Utrechtse) prijzen 
Poetin oordeelt over Federation Island 
Vijf architectenbureaus presenteren ideeën 
Red Dot voor Van Esch 
Ontwerp levert bijdrage aan herleving Middlesbrough

04-02-2010 9:48


Architectenbureau i29 zit in de hoek waar de prijzen vallen. Na eerder de Great Indoor Awards te hebben veroverd, ging het bureau ook met de eer strijken bij de uitreiking van de Badkamer Design Awards. De andere winnaar was Marjolein Garritsen.

Op 1 februari werden in Media Plaza in Jaarbeurs Utrecht de Badkamer Design Awards 2010 uitgereikt. Er waren twee categorieën, Home en Hotel, waarin elk een prijs van EUR 10.000 aan de ontwerper van de winnende badkamer werd uitgereikt. Winnaar van de Badkamer Design Award 2010/Home is i29 interior architects voor het ontwerp van een badkamer aan een Amsterdamse gracht; de Badkamer Design Award 2010/Hotel is gegaan naar Marjolein Garritsen voor haar badkamerontwerp in een vliegtuigsuite in Teuge.

In totaal vijf bijzondere badkamers werden door de jury genomineerd voor de Badkamer Design Awards 2010/Home en Hotel. Vier in de categorie ‘Home’ en één in de categorie ‘Hotel’. De winnende én genomineerde badkamers werden gepresenteerd op de vakbeurs VSK in de Utrechtse Jaarbeurs van 1 tot en met 5 februari 2010 en zijn te zien op http://www.badkamerdesignawards.nl/.

bda

De Badkamer Design Award/Home werd toegekend aan Jeroen Dellensen en Jaspar Jansen van i29 interior architects in Duivendrecht voor het ontwerp van een badkamer aan een Amsterdamse gracht. Verantwoordelijk voor de uitvoering van deze badkamer zijn Bas Putter Installatietechniek en Aannemersbedrijf M.J. Rasch. Het jury-oordeel luidde: “Een appartement in een fraai historisch pand aan een Amsterdamse gracht had een blinde achterwand op de gewenste locatie van de badkamer. Het bureau I29 interior architects heeft op die wand door middel van een verticale ‘tuin’ een briljant buiteneffect gecreëerd, dat ook de rest van de woning sterk beheerst. De suggestie van het buitenleven en de sobere detaillering hebben visueel Japanse referenties. De combinatie is goed voor de Badkamer Design Award/Home 2010.“

Badkamer Design Award/Hotel De Badkamer Design Award/Hotel is gewonnen door Marjolein Garritsen voor het badkamerontwerp in de Vliegtuigsuite van Hotelsuites.nl in Teuge. Verantwoordelijk voor de uitvoering van het project zijn Stout Group (installatie) en Hoogendoorn MBI (bouw). Het jury-oordeel: “In eerste instantie had de jury enige reserve bij een hotelsuite in een vliegtuig ‘in ruste’, maar die gedachte werd compleet ontzenuwd bij bezichtiging van dat fenomeen in de Nederlandse hotelwereld. De door Marjolein Garritsen met zorg vormgegeven cylindervormige ruimte en de ruim aanwezige vliegtuigambiance, zorgen voor een unieke hotelervaring. Vooral de zeer eigen locaties van slapen, baden en verblijven zijn divers en ontspannend van sfeer. De technische uitvoering van het sanitair is op hoog niveau. Dit bijzondere badkamerontwerp in de “Vliegtuigsuite” levert de Badkamer Design Award/Hotel 2010 op.”

Zie ook:
Bureau i29 winnaar The Great Indoors 2009 
i29 troeft MVRDV af
 

04-02-2010 9:08


De hoop van architecten is na het rampjaar 2009 gevestigd op een beter 2010. Er zijn weer opdrachtgevers die investeren in bouw en architectuur. Goed nieuws voor de ICT-branche, omdat architecten, advies- en ingenieursbureaus op hun beurt investeren in nieuwe ICT toepassingen, met name in 3D. Ontwerpen, bouwen en beheren zijn de drie pijlers van de vakbeurs Bouw & ICT 2010, die op woensdag 17 en donderdag 18 maart in Jaarbeurs Utrecht wordt gehouden.

USP Marketing Consultancy heeft vorig jaar in opdracht van VNU Exhibitions Europe een onderzoek uitgevoerd naar de potentie van Bouw & ICT. Daaruit kwam onder andere naar voren dat in 2010 investeringen in ICT weer zullen toenemen. De beschikbare budgetten voor ICT blijven onder het niveau van 2008, maar zijn weer een stuk hoger dan die van 2009. Ontwerpbureaus zullen in 2010 zo'n 3000 euro investeren in ICT.

Zie ook:
Meer onderhoud
Investeringen nemen langzaam toe
Overeenkomst start op 1 januari 2010
Eindejaarsenquête wijst uit
Onderwijsvernieuwing met ICT
Beloftevolle ICT-barometer
Imtech bundelt Security-krachten
Krimpend ICT-budget, maar:
Afwasbaar toetsenbord
TenderNEd krijgt 'dikke onvoldoende'
Onderzoek Ernst & Young
Nationale ICT Awards 2009 uitgereikt
'Juridische standaard binnen IT-branche'

 

 

04-02-2010 9:03


Productontwerpers Carola Zee en Marjolein Keijsper hebben aan producenten in El Salvador die werken met hout, textiel en keramiek, een training gegeven in design, product- en assortimentontwikkeling. Naast de training die één week duurde, werden gedurende twee weken de producenten bezocht om ter plekke een inventarisatie te maken op welke manier nieuwe collecties ontwikkeld kunnen worden die aantrekkelijk zijn voor export naar Europa.

Keijsper begeleide vanuit de stad La Palma producenten die met hout en textiel werken. Zee werkte met producenten van keramiek in de stad Ilobasco.
Coexport, een business support organisatie in El Salvador, vroeg ondersteuning aan het Centrum tot Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden (CBI). In opdracht van CBI selecteerde Dutch Design in Development (DDiD) Keijsper en Zee voor het project in El Salvador.

Zie ook:
Bijzonder ontwikkelingsproject
Houthandel stelt zichzelf doelen
Dutch Design in Development (DDiD)
DDiD-plein op Etfam
VIBA-bijeenkomst
 

03-02-2010 14:06De pilot Amfora Amstel, een project van Strukton en uitgewerkt door Zwarts & Jansma Architecten, heeft de MIPIM Big Urban Projects Award gewonnen. Deze prijs wordt uitgereikt door MIPIM, wereldwijd de grootste en belangrijkste vastgoedbeurs en het vakblad Architectural Review.

Amfora Amstel is een concrete uitwerking van een deel van het veelbesproken Amfora-concept, de stadsuitbreiding onder de grachten van Amsterdam. Het voorstel voor een nieuwe ruimte onder de Amstel is ontstaan in samenwerking met onder andere het Koninklijk Theater Carré en Intercontinental Amstel Amsterdam, en strekt zich uit van het Amstel Hotel tot aan de Stopera.

zwarts

"Er ontstaan tal van nieuwe mogelijkheden voor samenwerking, cultuur, creativiteit en ontmoeting. Ook wordt de bovengrondse verrommeling van de stad tegengegaan, waardoor de historische samenhang en de uitstraling van Amsterdam versterkt worden", aldus het architectenbureau.

Het project is gebaseerd op het feit dat verdichting een ideale manier is om de CO2 uitstoot te beperken. Stadbewoners gebruiken minder individueel transport en faciliteiten worden door meer mensen gebruikt. Het huidige Amsterdam en zijn culturele instellingen leiden bovendien onder ruimtegebrek en blijven daardoor beperkt in hun mogelijkheden.

In April wordt het complete plan in Amsterdam gepresenteerd.

Zie ook:
'Slimme vloeren'

03-02-2010 11:05


Het Zwitserse designbedrijf Vitra opent 20 februari haar nieuwe showroom in het Zuid-Duitse Weil am Rhein. Deze nieuwe locatie is gevestigd in het zogenaamde VitraHaus dat het Zwitserse architectenbureau Herzog & De Meuron ontworpen heeft. Op hetzelfde moment sluit de meubelfabrikant haar huidige showroom in Zürich.

Zie ook:
Reuring rond Antwerps project
Orgatec 2010:
Design voor thuis en kantoor
Super normaal
Vitra partner in nieuw hotelconcept
Inside Information nr 1 - 2008
 

 

 

03-02-2010 10:52Het bedrijf Architekten Cie. heeft met de gevel van het Conservatorium Amsterdam de Gevel NBD Architectuurprijs 2010 in de wacht gesleept.

Het winnende bureau werd onlangs in Rotterdam bekendgemaakt door juryvoorzitter Chris Geurts. Aan de prijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden. Een eervolle vermelding ging naar Hvdn architecten met de gevel van het woongebouw Het Kasteel in Amsterdam.
De architectuurprijs is een initiatief van de beurs Gevel en SDU Uitgevers. De prijs is voor de derde keer uitgereikt. De prijswinnende gevel van het Conservatorium Amsterdam moest aan een akoestische eis voldoen, want dit gebouw ligt aan het spoor. De eis was tweeledig: het geluid van de treinen moet buiten blijven en dat van de concerten binnen. Door de verkeersruimtes aan de buitenzijde te situeren lost de Architekten Cie. niet alleen het akoestische probleem op. Het bureau creëert tevens een belevingswereld die een theater, concertgebouw of conservatorium normaal gesproken niet heeft.

Zie ook:
Belle van Zuylen van de baan
UItreiking tijdens Material Xperience
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >