Nieuws


22-12-2010 8:27

Heijmans Utiliteitsbouw gaat in Haarlem het kantoor van de provincie Noord-Holland renoveren en uitbreiden met nieuwbouw. Dat zijn Heijmans en de Provincie Noord-Holland eerder deze maand overeengekomen.

Het betreft het provinciekantoor aan het Houtplein in Haarlem. De huidige huisvesting is verouderd en te klein, waardoor een aantal ambtenaren verspreid over de stad werkt. Met de opdracht is een aanneemsom gemoeid van 15,5 miljoen euro.
Het bestaande provinciekantoor telt zes bouwlagen, met een gezamenlijk vloeroppervlak van 19.000 vierkante meter. Hier worden 960 flexibele werkplekken met overlegmogelijkheden gecreëerd. De renovatie omvat het vervangen van de gevel en het complete inbouwpakket.
De nieuwbouw, op de binnenplaats van het bestaande gebouw, omvat 800 vierkante meter in twee bouwlagen. In dit gebouw komt de nieuwe entree.

Heijmans Utiliteitsbouw heeft deze opdracht gekregen omdat zij de economisch meest voordelige aanbieding heeft gedaan. Belangrijke kwaliteitsaspecten zijn het verkorten van de bouwtijd en het voorkomen en beperken van overlast voor direct betrokkenen. Ook de wijze waarop direct betrokkenen geïnformeerd worden over de impact en voortgang van dit bouwproject was een belangrijk gunningscriterium. Het betreft hier immers een binnenstedelijk bouwproject waarbij omgevingsmanagement een belangrijke rol speelt.
De Provincie Noord-Holland richt de blik bewust op de langere termijn, duurzaamheid is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Centraal in de ontwerpen staan het gebruik van duurzame materialen en het terugdringen van het energieverbruik. Het gebouw wordt naar verwachting in september 2012 opgeleverd.

21-12-2010 9:45

Onix is uitgeroepen tot ‘Architect van het Jaar 2010’. De jury prees het architectenbureau met zijn hoofdvestiging in Groningen voor zijn vakmanschap en de reflectie op het eigen werk.

De uitreiking van de ‘Architect van het Jaar’ prijs vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Lloyd Hotel in Amsterdam. De prijs is een initiatief van ArchitectenWerk en werd voor de vierde keer uitgereikt.

De prijs heeft als doel om – naast de reeds gekende hoge architectonische kwaliteit van het gerealiseerde werk – ook de professionaliteit en innovatiekracht van Nederlandse architectenbureaus nader onder de aandacht te brengen van opdrachtgevers, pers en publiek.

Onix uit Groningen en Helsingborg (Zweden), opgericht door Alex van de Beld en Haiko Meijer, won de categorieprijs voor middelgrote bureaus en werd aansluitend door de jury unaniem gekozen als 'Architect van het Jaar 2010'. Aan deze prijs is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden, ter beschikking gesteld door hoofdsponsor Alcoa Architectuur-systemen uit Harderwijk.

Uit het juryrapport: “De jury heeft unaniem besloten de Architect van het Jaar Prijs 2010 toe te kennen aan het architectenbureau dat in innovatiekracht en vakmanschap, in de kwaliteit van de presentatie en de reflectie op het eigen werk, in de consistente houding binnen het vak en in de betoonde verantwoordelijkheid voor de maatschappij, met kop en schouders boven de anderen uitstak: Onix.”

De drie categorieprijzen werden als volgt verdeeld:

Categorie Small (tot 10 fte): Moriko Kira Architect uit Amsterdam
Categorie Medium (10-20 fte): Onix uit Groningen en Helsingborg (Zweden)
Categorie Large (boven 20 fte): hvdn architecten uit Amsterdam

Voor de derde keer organiseerde Architectenweb de publieksprijs. Deze ging naar LEVS architecten.

17-12-2010 9:33

Ruim 15 procent van de kantoorgebouwen in Nederland staat leeg. In Amsterdam is dit zelfs 20 procent. Creatieve omgevingsbouwer Paul Rinkens, ontwikkelaar van Qbic Hotels, Townhouse en Designhotel la Bergère in Maastricht, pakt die leegstand aan onder de vlag van TomorrowToday. Zonder grote bouwtechnische ingrepen transformeert hij gebouwen snel en slim tot nieuwe leefomgevingen, zoals hotels, studentenhuisvesting en zorginstellingen.

Rinkens: “Ruim 40 procent van de leegstaande gebouwen is zo verouderd dat deze niet eens meer als kantoorgebouw te gebruiken zijn. Jarenlange leegstand gaat bovendien ten koste van de leefbaarheid en veiligheid in binnenstedelijk gebied. Komende drie jaar willen we 1 miljoen vierkante meter leegstaande kantoorruimte transformeren tot moderne leefomgevingen van morgen waar optimaal gewerkt, gewoond, ontspannen en verzorgd kan worden.” Bij de transformatie staan de nieuwe gebruiker en zijn gedragingen centraal.

Rinkens werkt met het door TomorrowToday ontwikkelde CUBI Total Living Concept, dat naadloos past binnen elke gebouwvorm en waarmee 80 procent sneller en 60 procent goedkoper een geheel nieuwe leefomgeving te creëren is. De CUBI is in een dag op te bouwen en omvat modules voor slapen, werken, opbergen, koken en verzorgen. Volgens dit concept werd het eerste, 55 kamers tellende, Qbic Hotel in het WTC in Amsterdam gerealiseerd. Momenteel wordt gewerkt aan de realisatie van nog 18 locaties. Qbic Hotels is de enige hotelformule ter wereld die in een bestaand pand kan worden ingebouwd zonder grote bouwtechnische ingrepen. Met dit concept wil TomorrowToday internationaal kwalitatief en kwantitatief toonaangevend worden in het ‘budget boutique’ marktsegment.

Daarnaast zet Tomorrow Today CUBI TLC ook in om het studentenhuisvestingsprobleem aan te pakken. Om het concept uit te rollen, wordt gesproken met verschillende instanties, waaronder BAM Utiliteitsbouw, Universiteit  Maastricht en Manaus Health Fund.

16-12-2010 10:23

Pierres et Marbres de Wallonie, een platform ter promotie van de Belgische natuursteen, bestaat dit jaar 20 jaar. Ter gelegenheid van deze verjaardag presenteert de vereniging het boek Stone, het eerste boek uit een reeks over materialen, uitgegeven door Prisme Editions, een Belgische uitgeverij gespecialiseerd in architectuur.

De tijd dat natuursteen gebruikt werd voor de hoofdstructuur van gebouwen, is allang voorbij. Toch blijft het een populair materiaal dankzij zijn specifieke eigenschappen en uitstraling. Bovendien is het gebruik van natuursteen actueel in het kader van de problematiek rond duurzame ontwikkeling. Aan de hand van dertig succesvolle architectuurprojecten in binnen- en buitenland toont het boek de vele toepassingsmogelijkheden van natuursteen, nog steeds een belangrijk materiaal in de hedendaagse architectuur. De teksten van auteurs Pierre Loze en Francis Tourneur, de prachtige foto's en de detailafbeeldingen laten de lezer kennismaken met de schoonheid van natuursteen in België en in het buitenland.

Het boek zal naar aanleiding van de twintigste verjaardag van Pierres et Marbres de Wallonie in avant-première worden voorgesteld op het salon Marmomacc 2010 in Verona (Italië).

Stone
Auteur: Pierre Loze
Talen: EN - FR - NL
ISBN: 978-2-930451-07-7
Formaat: 30 x 24 centimeter
Pagina’s: 236
Prijs: 49,50 euro
 

13-12-2010 1:30

Trespa International, producent van geveloplossingen, bestaat 50 jaar. Ter ere van dit jubielum organiseerde het bedrijf een internationale wedstrijd voor architecten. De architecten werden uitgenodigd 50 jaar de toekomst in te gaan en een gevel met geavanceerde Trespa-technologie te ontwerpen.

Er kwamen inzendingen binnen van over de hele wereld en de jury van architecten, ontwerpers en vertegenwoordigers van Trespa selecteerde drie winnende inzendingen. Kort samengevat benadrukte de jury dat het selecteren van de beste projecten uit alle inzendingen erg moeilijk was geweest: “Door het brede karakter van de opdracht waren de inzendingen zeer gevarieerd. De ontwerpen lopen uiteen van zeer conceptueel en ver weg in de toekomst tot ontwerpen die bijna vandaag gemaakt zouden kunnen worden. Sommige ideeën zijn zeer concreet, terwijl andere bakens van innovatie zijn, nog ver van ons verwijderd. We hebben veel ontwerpen gezien die gebaseerd waren op de visie dat energiebesparing en -opwekking opgenomen zullen worden in de buitenlaag van het gebouw. Andere ontwerpen tonen zeer interactieve of aanpasbare gevelconcepten, waarbij men soms zelfs zo ver gaat dat modulaire gevelelementen gebruikt kunnen worden ter ondersteuning van een nomadische levenswijze.”

Namens Trespa International zei Frank Smolenaers, Marketing Manager voor Trespa: “Het is interessant om alle verschillende visies te zien op de toekomst en op de rol die de architectuur hierin gaat spelen."

De drie winnende ontwerpen zijn van de hand van Rogelio Cano van ADD Architecten in Nederland, Jan Keymis van Hippo Architecten in België en architectenbureau Vaillo+Irigaray in Spanje

Rogelio Cano (ADD Architecten)
Korte beschrijving, gegeven door Trespa: 'Dit ontwerp plaatst gevels duidelijk in de toekomst door in te gaan op de grote thema's op lange termijn. De toekomstige Trespa-plaat die hier wordt voorzien, verenigt vorm- en ontwerpvrijheid perfect met duurzaamheid en biedt zelfs de mogelijkheid het uiterlijk van de plaat te veranderen. Trespa is in dit ontwerp meer een folie dan een plaat en laat de gevel soepel overgaan in het dak, waardoor er één buitenlaag wordt gecreëerd die het museum bedekt'.
De jury zegt hierover: “Wij waarderen de mate van detaillering in het ontwerp. Een goed voorbeeld hiervan is de uitgebreide beschrijving van de organische zonnecellen van dunne folie die gebruikt worden in de Trespa-plaat. We vinden dit zeer creatief en origineel; de presentatie laat het potentieel van deze nieuwe soort Trespa-platen duidelijk zien en geeft een visuele uitleg van het ontwerp. De verhaallijn was goed geschreven, hetgeen een goed voorbeeld vormde van een winnend stuk.”

Jan Keymis (Hippo Architecten)
Korte beschrijving, gegeven door Trespa: 'De toekomstvisie die in deze inzending wordt voorgesteld, draait om mobiliteit. In de toekomst moeten huizen aanpasbaar zijn; als je verandert, verandert je huis ook, als je verhuist, verhuist je huis ook'.
De jury zegt hierover: “We waarderen het hoe dit ontwerp precies in deze toekomstige wereld past door het modulaire en flexibele, lichtgewicht en transporteerbare karakter. Het verschil tussen een tijdelijke constructie en een duurzaam gebouw vervaagt. Een geweldige manier om beide werelden in één ontwerp te verenigen.”

Architectenbureau Vaillo+Irigaray
Korte beschrijving, gegeven door Trespa: 'De derde winnaar is een zeer conceptueel ontwerp, hetgeen tegelijkertijd de zwakte en de sterkte ervan is. Het concept dat is ingebed in de eenvoudige presentatie is zeer inspirerend en zet aan tot nadenken over alle nieuwe mogelijkheden die dit zou bieden'.
De jury zegt hierover: “De buitenlaag, gezien als huid van het gebouw, die bij haar omgeving past alsof zij van nature tot deze vorm is geëvolueerd. Dit Darwiniaanse aspect van “aanpassen of het onderspit delven” waarderen wij zeer. Dit idee en de manier waarop het gepresenteerd wordt, voert je terug naar de basis van waarom we gebouwen maken en architectuur creëren. Dit is een krachtige visie op de toekomst van architectuur met een duidelijke koppeling naar de rol die Trespa hierin zou spelen.”
 

12-12-2010 2:00

Op zondag 19 december opent het Groninger Museum zijn deuren na een revitalisatie van ruim 8 maanden. Het hele gebouw heeft zijn glans herwonnen en is volledig in kleur hersteld. Topontwerpers Maarten Baas, Studio Job en Jaime Hayon hebben ruimtes opnieuw vormgegeven. Zij ontwierpen respectievelijk het Mendini Restaurant, de Job Lounge en het hypermoderne digitale informatiecentrum. De revitalisatie heeft een kleine 6 miljoen euro gekost.

Het Groninger Museum meet zich met de top van musea in Nederland en West-Europa. Om deze positie te behouden, is innovatie en verbetering nodig. Studio Job ontwierp de spectaculaire ontvangstruimte Job Lounge, gebaseerd op  19e eeuwse besloten clubs met rokende heren met hoge hoeden. Het Info Center, het nieuwe informatiecentrum, is ontworpen door de jonge Spaanse ontwerper Jaime Hayon. Over de hele wereld is zijn werk in de meest prestigieuze kunst- en designpublicaties verschenen. Het Mendini Restaurant in het Groninger Museum is ingericht door Maarten Baas. Hij liet zich inspireren door zijn Clay collectie. De meubelen uit de Clay serie hebben een metalen skelet en zijn gemaakt van industriële klei. Speciaal voor het Mendini Restaurant ontwierp Maarten Baas een aantal nieuwe modellen Clay meubelen. Alle stukken zijn met de hand gemaakt.

Tijdens de revitalisatie is groot onderhoud gepleegd aan het exterieur van het museum. De gouden toren heeft zijn prachtige glans terug en de paviljoens hebben weer kleur. Alessandro Mendini ontwierp de nieuwe tegel voor het exterieur van het Mendinipaviljoen. Deze duurzame keramiek tegels zijn geproduceerd door Koninklijke Tichelaar Makkum. Het gebouw heeft hierdoor een frisse, nieuwe uitstraling gekregen.

Nieuw is de Groninger Museum Collector, een systeem waarmee de bezoeker via een sleutelhanger zelf informatie kan verzamelen over de kunstwerken. IJsfontein (Amsterdam) is de ontwerper van dit interactieve product. Deze GMcollector is speciaal ontwikkeld voor de nieuwe tentoonstelling Het onbekende Rusland. Oriëntalistische Schilderkunst 1850-1920.

Het Groninger Museum is als gebouw niet zomaar een omhulsel voor kunst, het is een op zichzelf staand kunstwerk. Het heeft de functie van landmark en is daarom even belangrijk voor Groningen als de Eiffeltoren voor Parijs en de Dom voor Utrecht. Het museumgebouw, een monumentaal voorbeeld van postmoderne architectuur, is het meest kostbare en meest bekende onderdeel van de kunstcollectie van het Groninger Museum.
 

09-12-2010 10:30

Atelier Pro en Studio Leon Thier zijn afgelopen week in de prijzen gevallen met project De Politieacademie in Apeldoorn. Dit project, waarin Metaglas voor- en achterzetbeglazing geplaatst heeft, werd bekroond met de  Architectuurprijs Apeldoorn. Het project viel bij de jury in de smaak door de keuze voor ingewikkelde renovatie en uitbreiding van dit oude gebouw, in plaats van nieuwbouw.

Het gebouw dat al sinds 1973 als opleidingsinstituut voor de politie in gebruik is,  bleek zich goed te lenen voor renovatie en nieuwbouw. Bovendien bleek dit de goedkoopte oplossing te zijn. Bij het vernieuwde gebouw staan ‘samen werken en leren’ centraal. De grootste ingreep – de glazen overkapping van het voormalige binnenhof – is daarvan het sprekendste voorbeeld. Nadat je de nieuwe entree binnengekomen bent, stap je vrijwel meteen het imposante atrium  binnen. Van hieruit is het hele complex bereikbaar. De keus voor de ingewikkelde  renovatie en uitbereiding van dit oude gebouw zorgde voor veel bewondering van de jury.

Comfort en energieverbruik speelden bij de renovatie een belangrijke rol. Isolatiemaatregelen mochten het aanzien van het pand natuurlijk niet veranderen. Daarom is ervoor gekozen gebruik te maken van aardwarmte en -koelte. Daarnaast is een overdruksysteem geïnstalleerd in combinatie met geïsoleerde borstweringen. Om het aanzicht te behouden zijn overal in het gebouw Total Glas voorzetramen en achterzetramen van Metaglas geplaatst. Op deze manier zijn het gewenste comfort en de energiezuinigheid gerealiseerd en zijn de bestaande monumentale vensters  en uitstraling van het gebouw behouden.

De Architectuurprijs Apeldoorn is een jaarlijkse prijs voor architectonische en stedebouwkundige projecten, kunstwerken en inrichting van de openbare ruimte.  Dit jaar stond de rol van de opdrachtgever, in relatie met zijn architectuur centraal.
 

08-12-2010 8:29

De jury van de AM NAi Prijs 2010 heeft onlangs zes projecten genomineerd voor het beste gebouw van een jonge architect. De winnaar wordt 10 december bekend gemaakt. Het winnende bureau krijgt 5000 euro.

De zes inzendingen? Urban Activator, Rotterdam (Atelier Kempe Thill), Parksite (woonhuis), Rotterdam (Doepel Strijkers Architects i.s.m. Lex-Architecten), Hiphouse, Zwolle (Atelier Kempe Thill), Merry-Go-Round, (bungalow), Ruinen (Ira Koers), De Zevenster, Amsterdam (ANA architecten) en CitizenM Hotel, Amsterdam (Concrete).

Naast de juryprijs, wordt er een publiekswinnaar gekozen. Daarvoor wordt het publiek op de site www.nai.nl opgeroepen om een favoriet te kiezen (stemmen kunnen uitgebracht worden rechts bovenaan deze internetsitepagina). De uitslag van de publieksstemming zal ook tijdens de prijsuitreiking bekend gemaakt worden.
In oktober wijdde het blad Eigen Huis en Interieur hun rubriek Portofolio volledig aan de genomineerden voor de AM NAi prijs. Er zijn 49 projecten ingezonden.

07-12-2010 9:00

TWA Architecten is winnaar van de Vredeman de Vries Architectuurprijs. Het arcitectenbureau kreeg de prijs voor het project Offingaburg in Hallum. De combinatie van duurzame gevelbekleding met een innovatief ontwerp bleek een winnend concept. De prijs is een initiatief van de provincie Friesland.

Het woonzorg complex Offingaburg is een gewaagd ontwerp, wat mede door de toepassing van materialen past in het karakteristieke dorp Hallum. Als houten gevelbekleding is gekozen voor Cape Cod FSC gecertificeerde houten gevelbekleding in de RAL 7021. Doeke van Wieren van TWA architecten : “We kozen voor Cape Cod omdat we de kleurstelling konden krijgen die we wilden en men ook bereid was een speciaal profiel te produceren. Daarnaast was de garantie van vijfiten jaar op de lak voor ons doorslaggevend.Cape Cod wordt in Halifax Canada geproduceerd van Lodgepole Pine. Het FSC gecertificeerde hout wordt gezaagd en verduurzaamd. Na het terugdrogen worden de planken in een computer gestuurde lakstraat voorzien van een hoogwaardige lak waarop vijftien jaar garantie wordt gegeven. Vanaf 50 vierkante meter kan in vrijwel iedere kleur worden geleverd bijv. RAL, NCS of  kleur naar monster. De kleuren worden opgeslagen in het systeem, waardoor er bij een eventuele latere uitbouw dezelfde kleur gemaakt kan worden.

Cape Cod wordt in Nederland geïmporteerd door Plastica te Waalwijk. Telefoon: 0416-672400, www.cape-cod.nl

02-12-2010 13:00

De nieuwbouw van de Philharmonie van architect Frits van Dongen kreeg vorige week dinsdag Abbink, Cassee en Van Dongende Lieven de Keypenning. Abbink&De Haas bleek met hun ontwerp van woningen aan de Schotersingel de favoriet van het publiek. Wethouder Ewout Cassee roemde het ontwerp van Frits van Dongen: “Het is een uitzonderlijke goede inpassing van een nieuw ontwerp in een bestaande omgeving en daarmee een verrijking voor de hele stad.”

V.l.n.r.: Abbink, Cassee en Van Dongen

Abbink&De Haas was verantwoordelijk voor De Korrels aan de Schotersingel. Het gebouw oogt traditioneel in vorm maar herbergt bijzondere woningen en is volledig met Cortenstaal bekleed. De Lieven de Keypenning wordt jaarlijks uitgereikt door de gemeente Haarlem aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van monumentenzorg, architectuur of stedenbouw. Volgend jaar is het thema stedenbouw.

02-12-2010 9:00

Crepain Binst Architecture nv en VK Engineering nv melden niet zonder enige fierheid en met gepaste trots dat het project ‘Kantoren Infrax West’ dit jaar geëerd wordt met het Green Good Design-label. In 2009 kreeg het project Renson, in Waregem langs de E17, reeds deze vermelding en Crepain Binst Architecture bouwt verder aan zijn ‘groen’ oeuvre. De award wordt uitgereikt door het Chicago Athenaeum/Europe en het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies aan architectenbureaus/studiebureaus met een vernieuwende ontwerpbenadering op het gebied van duurzaamheid.

01-12-2010 8:20

De nominaties van de Nederlandse Bouwpluim zijn onlangs bekend gemaakt. Zeven projecten, verdeeld over twee categorieën, komen in aanmerking voor de prijs. De Nederlandse Bouwpluim 2011 wordt op 9 februari voor de tweede keer uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw.

De prijs vormt een erkenning voor effectieve en efficiënte samenwerking tussen opdrachtgevers en –nemers bij grootschalige bouwprojecten. Met deze onderscheiding wordt getracht ‘de sector en het publieke domein bewust te maken van de mooie resultaten die geboekt kunnen worden als opdrachtgever en –nemer op een open, transparante en coöperatieve manier met elkaar omgaan’.

In de categorie B&U zijn uit tien inzendingen de volgende projecten genomineerd:
- Het Mooie Plan, Rotterdam (met o.a. Dura Vermeer en Joke Vos Architecten
- Blaak 31, Rotterdam (Provast, BAM en KCAP Architects&Planners)
- Gemeentehuis Bronckhorst (met o.a. BAM en atelier PRO architekten)
- Verpleeghuis Boswijk, Dordrecht (met o.a. Bouwbedrijf Hazenberg en EGM Architecten)

De genomineerden in de categorie GWW (acht inzendingen) zijn:
- Herinrichting Koemarkt, Purmerend (Sturm, Veekens en MTD Landschapsarchitecten)
- Project Kort Haarlem, Gouda (gemeente Gouda, Gebr. Van Vliet en Ballast Nedam)
- ‘Samen zorgen voor minder CO2’, een certificatiesysteem voor CO2-prestaties (Pro Rail).

01-12-2010 8:15

Desingwinkel Babyloncity uit het Belgische Ukkel houdt 3 en 4 december een Kerstverkoop. Een ieder is van harte uitgenodigd om deze collectie te komen ontdekken. De nieuwsbrief van webdeco.be geeft recht op 10 procent korting op alle aankopen gedurende deze twee dagen van de verkoop. De winkel aan de Drogenbossteenweg 123 is 3 december van 12.00 tot 18.00 uur en 4 december van 11.00 tot 15.00 uur te bezoeken.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >