Nieuws


29-11-2010 8:00

Sub-Zero & Wolf, een grote aanbieder op het gebied van koel- en kookapparatuur, os een samenwerking aangegaan met de Britse topontwerper Tom Dixon. 

“Ik ben altijd op zoek naar buitengewone bedrijven die het beste zijn in hun vak, die een onafhankelijk perspectief hebben, die vasthouden aan hun eigen waarden en die aanvullend zijn aan onze eigen visie", aldus Dixon over de samenwerking. 

Het resultaat van de samenwerking werd recent gepresenteerd in de Dock Kitchen, een onderdeel van een nieuw herontwikkeld Portobello Dock-complex dat zich snel gevormd heeft tot een trendy plek in West-Londen. "We zouden vaker omringd moeten worden met duurzame, eerlijke producten", aldus Dixon. "Daarom past Sub-Zero & Wolf met hun robuuste, industriële stijl zo goed in de Dock keuken, waar we ingrediënten van topkwaliteit van over de hele wereld samenbrengen. Door middel van voedsel, interieur en accessoires resulteert dit in een nooit eerder gezien unieke mix.”

26-11-2010 11:00

De Lensvelt de Architect interieurprijs 2010 is uitgereikt aan Concrete Architectural Associates voor het ontwerp van De Nieuwe Bibliotheek in Almere. Dit gebeurde in het overvolle en feestelijk ingerichte Gebouw de Bazel te Amsterdam. Het bureau ontving een bedrag van 12.000 euro én de speciaal voor deze prijs door Muurbloem ontworpen LAi Award.

De opdrachtgever wenste geen standaard bibliotheek. Concrete voldeed hieraan door De Nieuwe Bibliotheek in te richten als winkel, een meer commerciële inrichting waarin de boeken niet alleen worden gelezen, maar ook aangeprezen. De wijze van inrichting dwong bij de jury veel respect af, net als de professionele manier waarop Concrete samenwerkte met Meyer Van Schooten en met Thonik en Reinout Homan. Overzichtelijkheid en een snelle route bedienen de ‘run shopper’, slingerende kasten organiseren het bibliotheeklandschap en creëren een omgeving van avontuur voor de ‘fun shopper’. Dit resulteert in een belevingswereld waarin grafiek, logistiek en kleurgebruik goed op elkaar zijn afgestemd.

Verder vond de jury, die dit jaar bestond uit Kees Rijnboutt, Hans Maréchal, Ira Koers, Christoph Grafe, Fokke Rakers en Harm Tilman, dit cultuurwarenhuis een goed antwoord op de huidige jongerencultuur. Daarbij heeft De Nieuwe Bibliotheek zich een vanzelfsprekende plaats in Almere verworven. Reden voor toekenning van de prijs: het project overtuigt ruimtelijk, toont groot vakmanschap en maakt een verpletterende indruk op de bezoeker.

Andere genomineerden waren: Loft everything_but_the_boy in Antwerpen (BULK architecten) Kantoor Umicore in Hoboken (Conix Architects), Winkel SPRMRKT STH in Amsterdam (Doepel Strijkers Architects), Paviljoen De Loketten in Brussel (farris.schöning)
en ’t Japanse Winkeltje in Amsterdam (NEZU AYMO architects).

23-11-2010 10:00

Wethouder Ruimtelijke Ordening en Wonen van Almere, A. Duivesteijn legt op dinsdag 30 november de eerste houten bouwsteen. Vanaf dat moment wordt gestart met de opbouw van de eerste HIB woning in Nederland, oftewel bouwen met  houten bouwstenen. Een natuurlijke, eenvoudige en snelle manier van bouwen.

Bij het ontwerp zijn de opdrachtgevers samen met de HIB architect uitgegaan van een combinatie van modern design en ‘ouderwets gezellig’. Het lijkt een ‘oude’ boerderij die door strakke muren, de glazen achtergevel en het rietendak met bijzondere vorm, een moderne uitstraling krijgt. De toepassing van het meest duurzame materiaal dat er bestaat namelijk hout, vormt de basis van de woning. Het gebruik van een warmtepomp, zonnepanelen en het opvangen van regenwater zorgen er ook voor dat er duurzaam gewoond zal worden. Deze bijzondere woning wordt opgebouwd met de HIB 240 bouwstenen voorzien van houtvezelisolatie en wordt aan twee topgevels afgewerkt met houten potdekseldelen en aan de langsgevels met wit stucwerk.

HIB staat voor unieke prefab houten bouwstenen die alleen duurzame natuurlijke materialen bevatten. Dit zuiver ecologische bouwsysteem isoleert zeer goed, bespaart energie, is geluidsdempend en kierdicht. De houten bouwstenen zorgen altijd voor een optimale vochtregulatie waardoor een natuurlijk leefklimaat wordt bereikt. De mogelijkheden van afwerking van de woning (of aanbouw) zijn zeer divers zowel wat betreft de gevels als de afwerking van de binnenwanden.Het prefab systeem is eenvoudig en zeer snel te bouwen. 

Het ontwerp van de woning in Almere-Poort is afkomstig van HIB systeem Nederland in Gorinchem. Edward Erasmus van ErasmusX in Schijndel is de verantwoordelijke architect en de woning wordt gebouwd door Finnhouse Bouw.

23-11-2010 9:00

De bouwkolom ligt plat. Overheid, ontwikkelaars, architecten en aannemers kennen hun plek op het speelveld niet meer: er wordt paniekvoetbal gespeeld. Iedereen probeert te voorspellen wat we morgen met z'n allen gaan doen. Maar het antwoord blijft uit. Hoe moeten we verder?

Nadat in september het Architectennetwerk ANET twee debatten heeft georganiseerd in het architectuurcentrum van Amsterdam (www.arcam.nl), is het tijd voor een goed ronde tafelgesprek. AmsterdamFM zend het gesprek live uit op 3 december van 16:00 uur tot 17:00 uur via de ether (te ontvangen in groot Amsterdam) en op de webstream (voor de rest van Nederland).

Tijdens de debatten werd duidelijk dat er kansen liggen in renovatie, in hergebruik, in flexibel en gefaseerd bouwen, in consumentgericht bouwen en in (collectief) particulier opdrachtgeverschap. Bovendien is er nog vraag naar betaalbare studenten- en jongerenwoningen, starterswoningen en ouderenwoningen. Echter hier werken we toch al langer aan? Dit kunnen we toch wel? Dit is toch niet de ‘nieuwe bouwopgave’?

De debatten waren een succes. Met belangrijke debaters uit de gehele bouwkolom en twee keer een volle zaal. Maar ook inhoudelijk heeft het debat wat opgeleverd. ‘De hele bouwkolom zal zich moeten herpositioneren’, werd gezegd. Alle spelers in het spel krijgen een nieuwe rol. Met wie kun je samen werken? Met wie kun je allianties vormen om nieuwe kleine markten te veroveren? Iedereen heeft zijn eigen praktijk, zijn eigen kennis en vaardigheden. De juiste combinatie van de juiste vaardigheden van individuele spelers in de bouwkolom (of daarbuiten) maakt het mogelijk om een specifieke opgave aan te kunnen pakken. Er ligt een nieuwe opgave in een duurzame samenwerkingsvormen met bouwpartners, waarvan je weet wat je van elkaar kunt verwachten. Maar het vertrouwen om samen te willen winnen ontbreekt. Als de verschillende spelers in de bouw eens zouden beginnen met naar elkaar te luisteren zodat ze elkaar leren begrijpen. Pas als je elkaars kwaliteiten en belangen begrijpt kun je elkaar vertrouwen. En dat heb je nodig als je samen en met respect voor elkaars vaardigheden zaken wilt doen.

Tijd dus voor een goed gesprek, zo menen de initiatiefnemers. Symbolisch voor deze ‘barre tijden’, buiten in de kou op een eiland bij het Arcam-gebouw aan de Prins Hendrikkade. Dikke trui, sjaal en handschoenen aan.

22-11-2010 8:00

Voor wie het nog niet meegekregen had: de tentoonstelling 'Hella Jongerius - Misfit' is afgelopen week geopend in het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.
 
De expositie geeft een overzicht van het totale oeuvre van Hella en haar studio Jongeriuslab. Jongerius maakte in haar carriére diverse bekende producten, waaronder de vaas Jonsberg voor IKEA en de Polder Sofa voor Vitra. Dit laatste product was haar allereerste ontwerp van een groot meubel dat al direct veel enthousiasme losmaakte en dat ook commercieel een succesnummer genoemd kan worden.

De introductie van de Polder Sofa markeerde het begin van een intensieve samenwerking tussen Vitra en Jongerius, die diverse producten, maar bijvoorbeeld ook een geheel nieuw kleurenschema voor de Vitra collectie heeft ontwikkeld.

De expositie in Museum Boijmans Van Beuningen is te zien tot en met 13 februari 2011.
 
Tegelijkertijd met de tentoonstelling is er een nieuw boek verschenen onder de titel 'Hella Jongerius - Misfit', geschreven door Louise Schouwenberg, vormgegeven door Irma Boom en uitgegeven door Phaidon Press

22-11-2010 8:00

In de Kauwgomballenfabriek, het voormalige Maple Leaf complex aan de Willem Fenengastraat in Amsterdam, heeft interieurbureau AbrahamsCrielaers een nieuwe kantoorruimte gecreëerd voor AG5. Vroeger werden in de fabriek merken als Bubblegum, Sportlife en Xylifresh geproduceerd.
 
Het Lab is de nieuwste toevoeging aan de Kauwgomballenfabriek. Het gebouw bestaat uit een kantoorgebouw en drie aaneengesloten hallen met gebogen plafonds, betonnen constructies, grote en hoge ruimten met licht, dat door de zwarte stalen glazen puien naar binnen komt. Verder zijn er vele details die verwijzen naar het industriële verleden.
Zo heeft ieder kantoor een toegang middels een 6 meter lange zeecontainer.

In het kantoorgebouw is een veelheid aan creatieve zelfstandigen gevestigd.
Een van de nieuwste huurders is AG5. Het jonge team van AG5 had duidelijk voor ogen hoe zij wilden werken en heeft AbrahamsCrielaers gevraagd om de ruimte van circa 600 vierkante meter in te delen en vorm te geven. De wens was om een breakout-ruimte met een tafeltennistafel te realiseren, een gezellige lunchplek, werkplekken, concentratie- en overlegruimtes. Het team van AG5 wilde veel groen en dacht aan het gebruik van planten. Op basis van deze wens realiseerde Abrahams Crielaers een bijzondere en inderdad overwegend groene ruimte.

19-11-2010 13:00

Woningstichting Nieuwkoop heeft voor de bouw van Kaleidoskoop, een Kulturhus met café-restaurant, bibliotheek, een multifunctionele zaal en infoloketten van de woningcorporatie, gekozen voor een ontwerp van LEVS Architecten. De naam weerspiegelt de filosofie van het bijzondere programma dat Woningstichting Nieuwkoop hier tot stand brengt met de intentie de leefbaarheid van het dorp te versterken.

Deze uitdaging heeft LEVS vertaald naar een opmerkelijk gebouw rondom een beschermd binnenhof, de ontmoetingsplaats voor alle bewoners en bezoekers. Om het hof heen liggen 56 appartementen met 24 uur zorg op maat, van de lichtste tot de meest uitgebreide zorg voor psychogeriatrische en somatische bewoners. In het hart van het Kulturhus op de begane grond liggen de dubbelhoge multifunctionele zaal en muzieklokalen. Hieromheen staat de interactie en het ontmoeten centraal. Alle Nieuwkopers, oud en jong, gezond of zorgbehoevend, kunnen hier het café-restaurant bezoeken, boeken lenen, toneel of film kijken en muziek maken.

De verbondenheid met het dorp en de omgeving weerspiegelt zich ook aan de buitenkant: naast metselwerk wordt volgens de traditie van Nieuwkoop riet toegepast - als innovatieve gevelbekleding voor gestapelde woningbouw.

18-11-2010 10:20

Het Koetshuis van het Drents museum staat weer op zijn plek. De volledige verplaatsing van het koetshuis, een van de oudste originele gebouwen van het museumcomplex, was in 2009 noodzakelijk voor het uitvoeren van grondwerkzaamheden voor de uitbreiding van het museum. Deze uitbreiding vindt voor een groot gedeelte ondergronds plaats. Daar komt de nieuwe, deels ondergrondse, grote tentoonstellingsruimte.

De spectaculaire terugplaatsing van het koetshuis als ‘zwevende’ entree combineert bestaande- en nieuwe elementen van het museum op verrassende wijze. Het koetshuis ‘rust’ in de nieuwe situatie op een glazen plint. Waardoor de uitbreiding op een elegante manier wordt benadrukt. Overdag zorgt deze ruimtelijke ingreep voor een ruimhartige daglichttoetreding. ’s Avonds en ’s nachts transformeert de interieurverlichting het koetshuis als een nieuw baken voor de stad en zijn inwoners.

De fysieke terugplaatsing is een spectaculaire gebeurtenis waarin het complete koetshuis bijna een meter terugkomt op zijn oude plaats. Het koetshuis verkrijgt hierdoor een nieuwe identiteit. Het wordt de nieuwe monumentale entree van het Drents museum. De bezoekers dalen in deze entree af in de nieuwgebouwde grote zaal. Deze tentoonstellingsruimte biedt, in tegenstelling tot het oude museum, de ruimte voor grotere tentoonstellingen. Hierdoor kan het Drents museum nog intesiever gaan samenwerken met nationale en internationale musea in het aanbieden van sterker programma.

Belangrijk kenmerk van Erick van Egeraat’s ontwerp is de consequente integratie van museum en stad. In een afgewogen spel van gebouw, landschap en water krijgt het museum met de nieuwe expositievleugel een hernieuwde identiteit. Zowel het landschappelijke karakter als het cultuurhistorische beeld van de Assense binnenstad worden met dit ontwerp in belangrijke mate versterkt. “ Ons doel was om nieuwe architectonische en economische waarde toe te voegen met het ontwerpen van uitgesproken nieuwe ruimten voor cultuur” zegt Erick van Egeraat.” Ik ben blij om te zien dat ons ontwerp werkt voor het museum en de stad.”

De verspringende, beplante dakvlakken van de nieuwe expositievleugel verbinden de bestaande tuinen en parken in de stad. Erick van Egeraat creërt zo een voor ieder toegankelijk parklandschap. Dakopeningen laten indirect daglicht toetreden tot de onderliggende expositieruimtes. Deze aaneengeschakelde ruimtes verbinden de nieuwe hoofdingang van het museum, het bestaande museumcomplex en het Assense stadslandschap.
 

18-11-2010 10:09

Met als thema 'design mindfulness' vindt op donderdag 25 november voor de tiende maal LAi 2010 plaats. Tijdens een feestelijk en avondvullend programma in Gebouw de Bazel in Amsterdam worden de Lensvelt de Architect interieurprijs en de Thonet Mart Stamprijs uitgereikt.

Design mindfulness veronderstelt dat ontwerpers oog hebben voor de gevolgen van hun activiteiten en dus aandacht hebben voor de natuurlijke, industriële en culturele systemen in de huidige samenleving. Design mindfulness is in opkomst en staat voor opmerkzaam inrichten en ontwerpen, de combinatie van doen en denken, maar gaat evenzeer over het bevredigen van behoefte als het bieden van inspiratie.

De LAi-prijs, bestaande uit 12.000 euro en de LAi Award, wordt uitgereiktaan het beste interieurontwerp, gerealiseerd in Nederland of België en opgeleverd tussen 1 augustus 2009 en 31 juli 2010. Doel van de prijs is het versterken van een professionele en vernieuwende interieurdiscipline. Uit 76 inzendingen koos de jury zes genomineerde projecten:
- Loft everything but the boy in Antwerpen door Bulk Architecten, Berchem
- De Nieuwe Bibliotheek in Almere door concrete architectural associates, Amsterdam
- Kantoor Umicore in Hoboken door Conix Architects, Antwerpen
- Winkel Sprmrkt STH in Amsterdam door Doepel Strijkers Architects, Rotterdam
- De Loketten van het Vlaams Parlement in Brussel door farris.schöning, Antwerpen
- 't Japanse winkeltje in Amsterdam door Nezu Aymo architects, Amsterdam

De jury van de Lensvelt de Architect interieurprijs 2010 bestaat uit: Kees Rijnboutt - Rijnboutt Architectuur, Hans Maréchal - M+R Interior Architecture, Ira Koers - Bureau Ira Koers, Christoph Grafe - TU Delft, Fokke Rakers - Projectbureau Huisvesting VUmc en Harm Tilman - secretaris jury, hoofdredacteur de Architect.

De Lensvelt de Architect interieurprijs is in 2009 gewonnen door Richard Hutten (Mvrdv) voor het ontwerp van The Why Factory Tribune in de TU Delft. De prijs ging in 2008 naar Next Architects voor het kantoor Wieden+Kennedy in Amsterdam en in 2007 naar Merkx+Girod architecten voor boekhandel Selexyz Dominicanen in Maastricht.

De Thonet Mart Stamprijs wordt dit jaar voor de vierde achtereenvolgende keer uitgereikt door de directie van Thonet en de redactie van de Architect. Dit is  een aanmoedigingsprijs voor ontwerpers met als doel een vernieuwend stoelontwerp te realiseren voor de project- en consumentenmarkt. Aan deze prijs voor het beste stoelontwerp is een bedrag van 5.000 euro verbonden en de Thonet Mart Stam Award.

Er zijn vier genomineerden voor de Thonet Mart Stamprijs 2010:
- Slede stoel door Dirk van Berkel
- Chair Ply X door Marcel Klever
- Spanstoel door Tiddo de Ruiter
- Kniq door Stan Wagter.
De avond van de 25e november kiest het aanwezige publiek het winnende stoelontwerp.

De samenstelling van de jury van de Thonet Mart Stamprijs is als volgt: Bertjan Pot - designer, Carlijn Kriekaard - BearandBunny, Wieki Somers - designer Studio Wieki Somers en Harm Tilman - secretaris jury, hoofdredacteur de Architect.

De Thonet Mart Stamprijs ging in 2009 naar Maartje Nuy en Joost van Noort voor hun stoelontwerp Vouwwow. Alexander Pelikan won de prijs in 2008 met zijn stoel Plastic Nature en Wouter Scheublin won in 2007.

Op http://www.lai2010.nl/ kunnen bezoekers die de avond willen bijwonen zich aanmelden. Ook zijn op de website de genomineerde  ontwerpen te bewonderen.

 

15-11-2010 14:39

Tijdens Worktech Amsterdam op 23 en 24 november zullen internationaal vooraanstaande sprekers op het gebied van technologie, architectuur, ontwerp en werkplekinrichting bij elkaar komen en de bezoeker een uniek inzicht geven in de wijze waarop technologische ontwikkelingen ons leven en werken veranderen. Internationale kansen en bedreigingen komen aan bod en worden samen met de bezoeker onderzocht.

 

Inside Information- lezers ontvangen een exclusieve korting van 20 procent op de toegang van zowel de Masterclass als de Conferentie zelf, door te boeken via deze link  http://shop.instant-shop.com/UnwiredEurope/category70016.html     


Op het programma staan onder andere de volgende sprekers:

Theo Rinsema General Manager van Microsoft Nederland geeft inzicht in de redenen waarom Microsoft Nederland gekozen heeft voor het nieuwe werken, hoe het verander-managementproces werd georganiseerd en wat de voordelen en problemen zijn die nog moeten overwonnen.

 

Jeremy Myerson, directeur Helen Hamlyn Centre en Royal College of Art bespreekt de belangrijkste thema's in zijn nieuwe boek Nieuwe Demografie, Nieuwe werkruimte. Hij geeft antwoord op de vraag of wij in de kenniseconomie van de 21ste eeuw het ons kunnen veroorloven om de expertise van oudere werknemers naast ons neer te leggen.

 

Paul Bloemen van de Rabobank en Manja Jongsma van SNS Reaal vertellen over de significante werkplekverandering en - innovatie van financiële dienstverleners.


Focus op Slimmere Organisaties met:
Philip Vanhoutte, MD, Plantronics EMEA en Tim Oldman, CEO Leesman Index zullen ingaan op het in de praktijk implementeren van het ‘slimme werken’.

 

Jose Luis Sanchez-Concha, workplace Solutions Manager van Nokia zal beschrijven hoe dit bedrijf wereldwijd de essentie van het nieuwe R & D werkproces heeft vastgelegd en vertaald in een ontwerp handboek.
 
Monica Parker, Associate Director, zal vertellen over haar inzichten met betrekking tot duurzame verandering op de werkplek en zal ingaan op het lopende onderzoek naar duurzaam gedrag en dan met name de barrières en voordelen hiervan.
    
Focus op mensen op het werk
Dr. Eric van Heck, hoogleraar en directeur Onderzoek, Erasmus @ Work, Rotterdam School of Management Erasmus Universiteit zullen ingaan op de mogelijkheden die kunnen leiden tot grotere medewerkerstevredenheid als het gaat om het Nieuwe Werken.

 

Marie Puybaraud, directeur Global WorkPlace innovatie, Johnson Controls zal toelichten  hoe een werkplek de ‘generatie y’ rechtstreeks kan ondersteunen en beïnvloeden.

 

Bezoek de website van het evenement voor meer informatie:  www.unwired.eu.com/wt10a.html

15-11-2010 8:00

De Haagse wethouder van Duurzaamheid, Rabin Baldewsingh, heeft  bij kantoorgebouw Het Magazijn aan het Esperantoplein in Den Haag de eerste groene gevel onthuld. KOW stedenbouw en architectuur, initiatiefnemer en gevestigd in Het Magazijn, wil met de verticale tuin een bijdrage leveren aan het verbeteren van de leefomstandigheden in de stad.

De beplanting, geplaatst in het Modulogreen-gevelsysteem van Mostert De Winter uit Hardinxveld-Giessendam, geeft het gebouw een aantrekkelijk groen accent en draagt tevens bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Zo neemt de beplanting CO2 op en wordt het straatgeluid gedempt. De verticale tuin heeft tevens een isolerende werking en beschermt tegen uv-straling. De gevel is hiermee omgevormd tot een 'tuin' met allerlei milieuvoordelen zonder dat beslag wordt gelegd op het schaarse grondoppervlak. KOW gaat er vanuit dat dit voorbeeld navolging krijgt in de Haagse regio. 

De onthulling van de verticale tuin vormde tevens de opening van het eerste Haagse netwerkevenement ‘Ontmoet & Groet Duurzaam Den Haag’, dat door de gemeente Den Haag in Het Magazijn werd georganiseerd. Doel van dit evenement was partijen in de Haagse regio die een actief duurzaamheidsbeleid voeren of willen gaan voeren met elkaar te verbinden.

09-11-2010 9:00

Mecanoo architecten in Delft is geselecteerd voor de tweede ronde van de internationale competitie voor de nieuwe 38.000 m2 tellende Openbare Bibliotheek van Kaohsiung met leeszalen, conferentiezaal, tentoonstellingsruimte, openluchttheater, boekwinkel en een ondergrondse parkeergarage. De bibliotheek wordt een cultureel landmark in Kaohsiung en introduceert nieuwe manieren van lezen en leren. Mecanoo bouwt momenteel in Kaohsiung het 140.000 m2 tellende theatercomplex Wei-Wu-Ying Center for the Arts, dat in 2013 haar deuren opent.

 Voor deze competitie zijn in totaal vier teams geselecteerd: Mecanoo in samenwerking met lokale partner Artech architecten uit Taipei en drie architectenbureaus uit Taiwan. De bouwkosten van de bibliotheek worden geschat op 25 miljoen euro. Het ontwerp moet worden ingediend op 14 februari 2011, de opening van de bibliotheek wordt verwacht in oktober 2014.

 Mecanoo wordt geleid door architect/directeur Francine Houben. Het oeuvre van Mecanoo is ongekend breed: huizen, kantoren, scholen en complete woonwijken, theaters, bibliotheken en wolkenkrabbers, parken, pleinen en snelwegen, steden, polders en Randstad, hotels, musea en zelfs een kapel. Mecanoo kreeg onlangs de Green GOOD design award van het European Center for Architecture, Art and Urban Design voor het ontwerp voor het Stadskantoor en Station in Delft. Bekende bibliotheken van Mecanoo zijn ondermeer de Library of Birmingham die in 2013 wordt opgeleverd en de meermalen bekroonde Bibliotheek Technische Universiteit Delft.

08-11-2010 8:30

De werkomgeving is overspannen. Dat is de uitkomst van het Nationale Werkplekonderzoek, dat werd geïnitieerd door Primair Projekt en newDirections. "Nederlandse werknemer wil gewoon goed zijn werk kunnen doen in een prettige sfeer. De huidige Nederlandse werkomgeving biedt hiervoor geen ruimte."

Primair Projekt en newDirections hebben met behulp van de derde editie van Het Nationale Werkplekonderzoek (HNWO) de ware visie van de werknemer op de huidige werkomgeving aan het licht gebracht. Het onderzoek vond plaats in de zomer van 2010 en werd afgerond in oktober.
In 2006 vond het eerste Nationale Werkplekonderzoek plaats. Het onderzoek is in 2010 uitgevoerd door newnews.nl in opdracht van de initiatiefnemers Primair Projekt en newDirections. Aanleidingen voor het onderzoek zijn het verwerven van inzicht in de beleving en wensen die werknemers hebben ten aanzien van hun werkplek en het kritisch bekijken van trends zoals Het Nieuwe Werken.

Het onderzoek vond plaats onder mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg, de overheid en de zakelijke dienstverlening. Samen leverde dit een totaal op van meer dan 1.000 respondenten. De vragenlijst is anoniem online ingevuld.
Eén van de meest opvallende resultaten is dat 68 procent van de ondervraagden kiest voor een vaste eigen werkplek in plaats van een flexibele werkplek. Ongeveer 60 procent van de ondervraagden geeft aan zich thuis te voelen in de werkomgeving en slechts 25 procent wordt vrolijk van de werkomgeving.

De helft tot twee derde van de werknemers wil iets veranderen aan de inrichting van hun werkplek, maar heeft geen invloed op de inrichting van de werkomgeving. Slechts 55 procent van de ondervraagden ziet de toekomst van hun carrière met vertrouwen tegemoet. De werknemer lijkt te zoeken naar rust, zekerheid en zorg. Meer dan 60 procent verwacht van de werkgever middelen om in gezondheid en vitaliteit te kunnen voorzien en zou het niet erg vinden om jaarlijks een gezondheid- en vitaliteitscan te moeten ondergaan.

Voorts blijkt dat de werknemer meer groen wil, een beter klimaat, meer licht, meer ruimte voor persoonlijk overleg, meer eigen ruimte en een vaste werkplek. Als de werknemer moet kiezen tussen verschillende soorten vergaderen wordt klassiek vergaderen met grote afstand verkozen boven bijvoorbeeld staand en virtueel vergaderen. "Onze koffie drinken we het liefst op een plekje waar een zitje is en lunchen doet 69 procent van de respondenten het liefst aan kleine tafeltjes in plaats van achter de computer of buiten de deur", aldus de onderzoekers.

"Het lijkt alsof de werkomgeving steeds verder van de werknemer af is gaan staan, terwijl de werkomgeving juist een personificatie moet zijn, want daar voelt de Nederlandse werknemer zich het beste bij". Alex Stolze, directeur van Primair Projekt vult aan: "Het inrichten van een werkomgeving is niet zomaar een trucje. De wensen van de medewerker moeten centraal staan, maar dat is niet overal zo. Je ziet vaak een misfit tussen de wensen van de medewerker en de inrichting van de werkomgeving."

De onderzoekers stellen: "In plaats van de drukke werkomgevingen die nagenoeg lijken op een moderne menshouderij wil de werknemer gewoon Jiskefet: een eigen vaste werkplek, kinderfoto’s op het bureau en posters aan de muur. Maar liefst 63 procent wil iets veranderen aan de eigen werkomgeving en 47 procent geeft aan dat ze het belangrijk vinden om de werkplek te verpersoonlijken."
Hans Topée, directeur van newDirections sluit zich hierbij aan. "Hypes zoals Het Nieuwe Werken drukken de werknemer in een keurslijf. De werkomgeving wordt een eenheidsworst waar mensen niet zichzelf kunnen zijn. Dit is funest voor de productiviteit binnen de organisatie. Voor een echt ondersteunende werkomgeving kijk en luister je eerst heel goed naar de werknemer. Veel bestuurders vergeten dat en streven slechts naar kostenminimalisatie. "

05-11-2010 11:00

Studio Roelof Mulder en Bureau Ira Koers ontvingen een Dutch Design Award voor hun ontwerp van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. De award werd uitgereikt tijdens de feestelijke Awardshow in Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven.

Het decoratieve element van bibliotheken waren tot voor kort de boeken zelf. Nu de digitale collecties in opkomst zijn, is de vraag: hoe ontwerp je een bibliotheek zonder boeken? Studio Roelof Mulder en Bureau Ira Koers transformeerden de bestaande universiteitsbibliotheek van circa 2.500 vierkante meter in een mega studiehal, voor de 1.500 tot 5.000 studenten die dagelijks het gebouw bezoeken.

De boekenplanken van weleer hebben plaatsgemaakt voor werkplekken. En in plaats van de uitleenbalie is er de rode kamer: een ruimte met meer dan 1.100 kratten, waar studenten hun boeken kunnen ophalen die ze online hebben besteld. De boeken zelf zijn opgeslagen in afgesloten magazijnen. Een mooi voorbeeld van aanpassing aan het digitale tijdperk.

04-11-2010 8:45

De negende editie van de Dutch Design Week heeft de afgelopen week circa 150.000 bezoekers getrokken. Dit is een nieuw record voor het grootste designevenement van Nederland.

De DDW telde gedurende 9 dagen ruim 1.500 deelnemers, die verspreid over 65 locaties verschillende ontwerpdisicplines toonden. In Eindhoven konden de bezoekers terecht voor talloze exposities, shows en workshops.

De volgende Dutch Design Week staat gepland voor 22 tot en met 30 oktober 2011.
 

02-11-2010 9:00

Centrum Hout in Almere ontving maar liefst 97 inzendingen voor de Houtprijs 2010. Deze zal op donderdag 25 november  tijdens de Nationale Houtdag in de Philharmonie te Haarlem worden uitgereikt.

 De Houtprijs is in 1999 in het leven geroepen om esthetisch, innovatief en duurzaam houtgebruik te belonen. De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt en kent twee categorieën: Architectuur en Innovatie. Dit jaar telt de Houtarchitectuurprijs 89 inzendingen, de Houtinnovatieprijs 8.

De jury van de Houtarchitectuurprijs was tevreden met de kwaliteit en variëteit van de inzendingen. Hout heeft een stevige en gewaardeerde positie verworven bij architecten, bouwers én particulieren als volwassen, milieuvriendelijk, innovatief, constructief en flexibel materiaal. De esthetische kanten waren altijd al boven iedere kritiek verheven. Een minpunt was dat sommige inzenders wat summier werden gepresenteerd, zodat een afgewogen oordeel niet altijd mogelijk was. De jury heeft na uitvoerig beraad negen genomineerden voor de Houtprijs geselecteerd.
 

De negen genomineerden voor de Architectuurprijs zijn: De Vondelhof in Den Haag (DAVL Studio te Den Haag), De Saenstroom in Wormerveer (Dok architecten te Amsterdam), Herbestemming Postkantoor in Nijmegen (Van de Looi en Jacobs architecten te Huissen), Steigereiland 2.0 in Amsterdam (FARO Architecten te Lisserbroek), Houten berging in Drachten (Ingenieursbureau te Drachten), Bedieningsgebouw Volkeraksluizen in Willemstad (NB)(DP6 architectuurstudio te Delft), Het 4e gymnasium in Amsterdam (HVDN architecten te Amsterdam), Bijgebouw Blom in Vleuten (gem. Utrecht) (Van Rooijen architecten te De Meern), Houten brug in Sneek (OAK te Leeuwarden).

De prijswinnaars worden tijdens de Nationale Houtdag op donderdag 25 november, vanaf 17.15 uur, in de Philharmonie te Haarlem bekend gemaakt. Door de juryvoorzitter van de Houtarchitectuurprijs 2010, prof.ir. H.J.M. Ruijssenaars (directeur Hans Ruijssenaars Architecten bv - Amsterdam), zullen de prijzen worden toegekend en uitgereikt.

 Innovatie

De jury van de Houtinnovatieprijs selecteerde de volgende genomineerden: De houten bouwsteen van het HIB-Systeem (HIB-systeem Nederland te Gorinchem), Vorm verbindingstechnieken en houtmodificatie verkeersbrug bij Sneek – (OAK te Leeuwarden).

Ook deze einduitslag wordt tijdens de Nationale Houtdag op donderdag 25 november, om ca. 17.35 uur, in de Philharmonie te Haarlem bekend gemaakt. De juryvoorzitter van de Houtinnovatieprijs 2010, prof.dr.ir. J.J.N. Lichtenberg (Lichtenberg Consultancy - Sint Odilienberg), reikt de prijzen uit. Op www.houtprijs2010.nl worden de inschrijvingen voor de Houtprijs uitgebreid voor het voetlicht gebracht.

Tevens zijn op dit moment ook de nominaties van de Houtprijs 2010 op deze website te bekijken en is het mogelijk voor iedereen om te stemmen voor de publieksprijs. Deze publieksprijs zal tevens op de Nationale Houtdag, donderdag 25 november, worden uitgereikt ter afsluiting van de prijsuitreiking Houtprijs 2010.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >