Nieuws


29-10-2010 11:00

Eerder deze maand vond in Lyon de officiële opening van de Monoliet plaats. Designed by Erick van Egeraat ontwierp dit superblock in samenwerking met de Franse architecten Combarel-Marrec, Manuelle Gautrand, Pierre Gautier en de Nederlandse architect Winy Maas. De Monoliet maakt deel uit van het herontwikkelingsgebied Lyon Confluence. De buitengewone architectuur kan worden beschouwd als de maatstaf in ambitieuze plannen voor dit voormalige bedrijvendistrict in het centrum van de stad.

Het Confluence project bestaat uit drie delen: A, B en C. Het project van designed by Erick van Egeraat bevindt zich op deel C en heet in de volksmond de Monoliet. Het bestaat uit een mix van kantoren, retail en woningen op een oppervlakte van 32.000 vierkante meter. In de toekomst is er ruimte voor 1.500 bewoners, 15.000 vierkante meter kantoorruimte en 2.000 vierkante meter retail.

Elk van de vijf delen van het superblock is ontworpen door een andere architect. Erick van Egeraat ontwierp de noordoostelijke entreepartij van het gebouw. Het multifunctionele gebouw heeft kantoorruimte aan de oostzijde, parallel aan het spoor. De woningen zijn gesitueerd aan de noordzijde en het brugdeel boven de verhoogde entreepartij.

“Het is een ongebruikelijk gebouw wat de nodige inzet heeft gevergd om te worden gerealiseerd. In het begin selecteerde elke architect een specifiek materiaal voor zijn gevel”, zegt Erick van Egeraat. “We besloten alle materialen te gebruiken waarmee we een bijzonder en attractief imago creëerden voor de Monoliet.” Het resultaat is een gevel die voornamelijk bestaat uit panelen van hout en glas, opgezet in een rijk, elegant en onregelmatig patroon. De verticale houten vinnen geven het ontwerp een extra diepte en introduceren een verticaal element in het overwegend horizontale gebouw.

27-10-2010 8:51

Het nieuwe schoolgebouw De Waterlelie in Den Haag, waar twee scholen en een kinderopvang gehuisvest zouden worden, moet na een ernstige constructiefout wellicht tot aan de grond toe worden afgebroken. Dit meldt de Telegraaf.

 

Met de af- en opbouwoperatie zou bijna tien miljoen euro gemoeid zijn, wat betaald moet worden door het aannemersbedrijf, dat verantwoordelijk is voor het bouwkundige gedeelte. Het schoolgebouw, dat ruimte moest bieden aan ruim dertienhonderd leerlingen, zou eigenlijk al op 1 februari van dit jaar worden opgeleverd, maar na de finale inspectie door de gemeente werd de opvallende en ingrijpende conclusie getrokken dat de kwaliteit van de draagmuren ernstig te wensen over laat en uiterst onveilig is.

 

De muren zouden zijn opgetrokken uit te zacht kalkzandsteen. "Ze waren kort gezegd instabiel", zegt Wiely Hendricks, directeur van de Haagse Scholen, het overkoepelende orgaan. "Er is een verkeerd soort steen en lijm gebruikt door de aannemer, waardoor het gebouw veel te onveilig is om in gebruik te nemen."

 

De gemeente Den Haag, verantwoordelijk voor het project, is ontdaan over de gang van zaken. "Er is onacceptabel werk geleverd door de aannemer", zegt een gemeentewoordvoerder. "Maar we weten niet of het pand opnieuw moet worden gebouwd. Wij hebben er op aangedrongen dat het probleem zo snel mogelijk moet worden verholpen, maar dat de veiligheid het allerbelangrijkste is."

 

Voor de Maria Montessorischool, die samen met basisschool De Gantel het pand zou betrekken, is het een hard gelag. "Wij balen als een stekker", zegt een woordvoerster. "We hebben allemaal enorm naar de verhuizing toegeleefd en dan gebeurt er zoiets. Er hangt een neerslachtige stemming in de school, dus we hopen dat het zo snel mogelijk wordt opgelost." Groep 8 van De Gantel moest door ruimtegebrek op de oude locatie dit schooljaar zelfs verhuizen naar een ander gebouw. Het nieuwe pand is hard nodig. "Als dit waar is, is het het slechtst denkbare scenario", aldus een woordvoerder.

25-10-2010 9:21

Architectenbureau Group A en multi-disciplinair ontwerpbureau Fabrique hebben, in combinatie, de Europese aanbesteding voor de stationsrenovatie van de Oostlijn van de Amsterdamse Metro gewonnen.

 

Het voorstel van Group A / Fabrique gaat volgens de jury ‘terug naar de basis van het oorspronkelijke ontwerp’, maar is ook ‘een visie op de toekomst’, en daarmee hèt antwoord op de vraag van de opdrachtgever. Het ontwerp is op 23 september jongstleden gepresenteerd aan de Gemeenteraad in Amsterdam.

 

De Oostlijn loopt deels ondergronds, deels bovengronds, van het Centraal Station naar Amsterdam Zuidoost. Het brutalistische ontwerp voor de Oostlijn, van de hand van architecten Spängberg en Van Rhijn, dateert uit de jaren zeventig en is in de loop der jaren echter niet meer toegerust op veranderingen in de toekomst. De opdracht omvat de herinrichting van de ondergrondse perrons, de verdeelhallen en de ingangspartijen van zestien stations. Voor de aanbesteding werden bedrijven gevraagd een visie te illustreren aan de hand van twee voorbeeldstations: het ondergrondse station Wibautstraat, en het bovengrondse station Bullewijk. Momenteel wordt gewerkt aan de uitwerking van een visie voor alle stations afzonderlijk; na consultatie binnen Amsterdam zal vervolgens het definitief ontwerp uitgewerkt worden.

 

Het doel van de renovatie is volgens Group A / Fabrique het creëren van een eigentijdse metro die goed functioneert, overzichtelijk is en prettig om te gebruiken. "Dit wordt gerealiseerd zonder het oorspronkelijke karakter van de metro te ontkennen. Dit ‘DNA ’ vormt juist een solide en rustige achtergrond. Door indirecte verlichting van deze achtergrond wordt de ruimte op een comfortabele manier voelbaar. Lichtaccenten en vides op de juiste plaatsen zorgen voor de oriëntatie van de reiziger. Tenslotte worden alle ‘verrommelende’ elementen samengebracht en geïntegreerd in clusters. Deze clusters zorgen voor helderheid en kleur. Zij zijn aanpasbaar voor veranderingen in de toekomst. Door deze ingrepen wordt de metro weer helder en fris, en een comfortabele aanvulling op de openbare ruimte van Amsterdam", aldus een woordvoerder.

 

Group A heeft al eerder gewerkt aan renovatieopgaves, zoals de CaballeroFabriek, de Cobercofabriek en de NDSM -Smederij; Fabrique heeft ruime ervaring in het ontwikkelen van visies, huisstijlen, bewegwijzering en meubilair voor infrastructurele projecten, onder meer voor de NS en het Belgische De Lijn. Samen vormen Group A en Fabrique een team waarin beide partijen elkaar aanvullen en versterken om een passend antwoord op de gestelde opgave te geven.

 

De renovatie van de stations door Group A / Fabrique is deel van een grootscheepse renovatie van de Amsterdamse metro door de DIVV . De Oostlijn van de Amsterdamse metro (vanaf Amsterdam Centraal lijn 53 naar Gaasperplas en lijn 54 naar Gein) is 30 jaar oud. Na 30 jaar intensief gebruik zijn veel onderdelen aan vernieuwing toe. De sporen in de ondergrondse tunnel zijn in 2008 vernieuwd. De komende jaren worden de vluchtwegmaatregelen en de brandveiligheid verbeterd en de boven-en ondergrondse stations gerenoveerd. Als het werk in 2014 voltooid is, voldoet de Oostlijn aan de verscherpte eisen van nieuwe wet- en regelgeving.

24-10-2010 12:35

Tijdens de feestelijke Awardshow in Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven werden op 23 oktober de zeventien Dutch Design Awards (DDA) ten overstaan van een internationaal vakpubliek uitgereikt. The Golden Eye – de prijs voor de beste Nederlandse vormgeving voor 2010 – werd door de internationale jury toegekend aan John Körmeling. Uit een veld van meer dan zevenhonderd deelnemers en zeventig finalisten was het werk Happy Street (Nederlands Paviljoen op de World Expo 2010 in Shanghai) ‘the best of the best’.

Tevens werden deze avond de speciale prijzen, waaronder de Rado Young Designer Award (aanmoedigingsprijs jong talent), de Beste Opdrachtgever Award, de BNO – Piet Zwart Life Time Achievement Award, de Design & Duurzaamheid Prijs (Gemeente Eindhoven) en de Toon van Tuijl Designprijs uitgereikt.

De internationale jury zei het volgende over het bekroonde werk: “Happy Street is een conceptueel sterke vertegenwoordiger van Dutch Design. Het is zowel architectonisch als grafisch en is daardoor een combinatie van media. Dit is een gedurfd tentoonstellingsontwerp; het bewijst bovendien dat de Nederlanders toch gevoel voor humor hebben.”
De ontwerpen van alle finalisten en winnaars worden tijdens de Dutch Design Week geëxposeerd in de Brainport Greenhouse. Daar wordt op 30 oktober om 17.00 uur ook de winnaar van de DDA Publieksprijs bekendgemaakt. Hierna zal de tentoonstelling internationaal gaan reizen.

De internationale jury onder leiding van Frans Timmermans legde de volgende verklaring af over de wedstrijd van dit jaar. “De inzendingen bewezen opnieuw dat Dutch Design niet alleen artistiek en geïnspireerd is, maar ook praktisch. Het lijkt erop dat de ontwerpers als gevolg van de crisis concrete toepassingen van hun ideeën hebben ingestuurd. De jury was bijzonder enthousiast over de mix van benaderingen die in de ingezonden werken tot uiting kwam; deze inzendingen toonden een waarheidsgetrouwe afspiegeling van de samenleving en gaven blijk van het vermogen om design op innovatieve wijze toe te passen. Bovendien hielden ze ons een spiegel voor over wie we zijn, waar we zijn en hoe ruimdenkend we als mens zijn. En de inzendingen bevestigden dat we wel degelijk een gevoel voor humor hebben. De jury was verrast door de hoge kwaliteit van de inzendingen in een breed spectrum van onderwerpen. Na overleg heeft de jury besloten geen prijs uit te reiken in de categorie ‘beste product mode, sieraden en accessoires’. De inzendingen in deze categorie voldeden niet aan de standaard van de Dutch Design Awards, aldus de internationale jury. Dat gezegd hebbende, de Dutch Design Awards beogen de innovatieve kracht en de kwaliteit van Dutch Design op mondiaal niveau te tonen en op een hoger plan te brengen – en dat is iets wat de jury vandaag zeker heeft gezien.”

De feestelijke Awardshow, ontwikkeld door Studio Dumbar met als thema ‘De hand van de meester’, werd gepresenteerd door de Nederlandse acteur Harry van Rijthoven. Behalve de Golden Eye voor John Körmeling’s Happy Street, werden er nog meer prijzen uitgereikt. De Rado Young Designer Award werd gewonnen door Iris van Herpen, Pipe bottles van Dwars ontwerp werd uitgeroepen tot de winnaar van de Design & Duurzaamheid Prijs (gemeente Eindhoven) en Hampi Leaf Plate tot de winnaar van de Toon van Tuijl Designprijs. Eerder werden de winnaars van de BNO – Piet Zwart Life Time Achievement Award (Willem Diepraam) en de Beste Opdrachtgever Award (RoyalVKB) al bekend gemaakt.

Tijdens de Awardshow werd ook het eerste exemplaar van de tweede editie van het Dutch Design Jaarboek, een uitgave van NAi Uitgevers in samenwerking met de Dutch Design Awards, aangeboden aan Mary-Ann Schreurs, wethouder Innovatie, Cultuur en Openbare Ruimte in Eindhoven.

Net als voorgaande jaren werd het niveau van het werk door de vakjury als zeer hoog beoordeeld. In deze achtste editie van de Awards was een aantal terugkerende thema’s te herkennen. Bij ruimtelijke vormgeving is de tendens dat de ontwerper nog duidelijker een stempel drukt op de identiteit van de openbare ruimte. Ruimtelijke ontwerpen worden iconen in de omgeving en zijn niet langer enkel een werktuigbouwkundig of infrastructureel object. Bij productontwerp is een grote oriëntatie op services en systemen te herkennen, waardoor producten ook ‘diensten’ worden. Ook het verduurzamen van het product en het toepassen van duurzame materialen blijft actueel. In het vakgebied communicatie voert ‘social design’ de boventoon. De interactie met de gebruiker komt niet alleen tot uitdrukking in digitale media maar ook steeds meer in grafisch ontwerp en visuele identiteiten.

De selectiecommissies bestaande uit specialisten uit het vak op het gebied van Communicatie, Product en Ruimtelijk hebben uit het totale aanbod van het gescoute werk en de online inzendingen per subcategorie de finalisten aangewezen. De internationale jury onder leiding van Frans Timmermans (voorzitter, Nederland) bestond in 2010 uit Annina Koivu (Italië), Cara McCarty (USA), Hans van der Markt (Nederland), Marcus Fairs (Groot-Brittanië), James Woudhuysen (Groot-Brittanië), Oscar Pena (Groot-Brittanië), Paolo Navone (Italië), Rajesh Kejriwal (India), Ravi Naidoo (Zuid-Afrika), Ruedi Baur (Frankrijk), Timo de Rijk (Nederland), Vincent van Baar (Nederland), Will Erens (België) en Walter Van Beirendonck (België). Zij hebben uiteindelijk besloten wie er met een Dutch Design Award op het podium mocht staan.

Dutch Design Awards zijn de gerenommeerde prijzen voor het beste op het gebied van Nederlandse vormgeving en bestaan uit de wedstrijd, de internationaal reizende tentoonstelling en de productie van het Dutch Design Jaarboek 2010. Zo wordt een platform geboden waar jaarlijks het beste van de Nederlandse vormgeving – in de volle breedte – wordt gewaardeerd en geëtaleerd. Design Connection Brainport, onderdeel van Brainport Development NV in Eindhoven is verantwoordelijk voor het projectmanagement van de Dutch Design Awards, in opdracht van de gemeente Eindhoven.

Toptechnologieregio Brainport is een broedplaats voor innovatie en de thuisbasis voor bedrijven, kennis- en researchinstellingen van wereldklasse. Samen bedenken en maken zij de technologie van morgen die bijdraagt aan een veilige, groene en zorgzame samenleving en aan duurzame economische ontwikkeling van Nederland. Met de regio Eindhoven als kern, is Brainport de spil van een netwerk dat zich over Zuidoost-Nederland en de landsgrenzen uitstrekt. De vijf speerpuntsectoren zijn High Tech Systems & Materials, Food, Automotive, Lifetec en Design.

Dutch Design Awards wordt mogelijk gemaakt door: gemeente Eindhoven, BNO, Design Connection Brainport,  Rado, Studio Dumbar, Lecturis printing company, BuhrmannUbbens,  Brainport Development, Dutch Design Week, Design Coöperatie Brainport.
 

23-10-2010 1:00

De Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2010 werden op 22 oktober direct na afloop van het World Design Forum en voorafgaande aan de opening van de Dutch Design Week in het Klokgebouw gepresenteerd. Afgemeten aan de ruim honderd ingezonden producten, een recordaantal sinds 2001, kan worden gesteld dat het gemiddelde niveau de laatste jaren ook is toegenomen. Een Erkenning Goed Industrieel Ontwerp, beter bekend onder naam ‘GIO’, is de enige prijs in ons land die het vakmanschap van ontwerper én opdrachtgever bekroont.

Om voor dit keurmerk in aanmerking te komen, moet een product meer dan alleen mooi zijn. Functionaliteit, originaliteit, respect, gebruiksgemak, innovativiteit en materiaalkeuze zijn van even groot belang. Een GIO Erkenning is bovendien een blijk van vertrouwen in de commerciële kracht van het goed ontworpen product.

De GIO Erkenning - te vergelijken met de Amerikaanse Idea Award en de Duitse Red dot en iF-Award - is een gewilde onderscheiding voor de professionaliteit van alle betrokken partijen. Van de ruim honderd ingezonden producten zijn er dit jaar tachtig met een GIO Erkenning bekroond. Die zijn allemaal te zien in Hal 4 van het Klokgebouw in Eindhoven, gedurende de hele Dutch Design Week die duurt van zaterdag 23 tot zondag 31 oktober, elke dag van 12 tot 18 uur.

De vakjury bestaande uit prof dr ir Wim Poelman, dr Jan Carel Diehl, John Venneman en Andre Rotte, beoordeelt inzendingen in vijf categorieën: consumentenproducten, omgevingsinrichting en verkeer, professionele producten, projectinrichting en professionele verpakkingen.

Na de presentatie van de GIO Erkenningen zijn tevens de zes Special Awards bekendgemaakt aan de meest onderscheidende inzendingen op de zes beoordelingscriteria.

Respect: Product: Sedeo zitsysteem. Ingezonden door Handicare bv, ontwerp Handicare PDD, Scope design & strategy, ACE. Toelichting: Modulair rolstoelzitsysteem voor gebruik op meerdere onderstellen en carriers. De maatvoering is instelbaar op de eindgebruiker en biedt vele opties en uitbouwmogelijkheden.

Functionaliteit: Product: Geïntegreerd fietsslot Axa Fusion. Ingezonden door Axa Stenman Industries nv, ontwerp Willem Jan de Visser. Toelichting: De Axa Fusion is de ultieme integratie van fietsslot en fietsframe. Bij de braakwerendheid fungeert het fietsframe als deel van het slot. De staande achtervork van het frame vormt samen met een ingebouwd slotmechanisme het slot. Doordat een deel van het frame als slot fungeert werd een gewichtsbesparing bereikt van 15 procent ten opzichte van conventionele ringsloten.

Ergonomie: Product: Lichtschakelaar ToBe Touched. Ingezonden door Philips Design, ontwerp Philips Design. Toelichting: Lichtschakelaar voor de kantoor‐en retail segmenten. Het grootste deel van de schakelaar is het dynamische Light Wheel, dat uiterlijk kan veranderen door andere licht parameters zoals helderheid, kleur, verzadiging en kleurtemperatuur te visualiseren. De zachte touch control en de dynamische lichtring verrijken de ervaring.

Vormgeving: Product: Inductiekookplaat HI7271S. Ingezonden door ATAG Nederland bv, ontwerp Ontwerpafdeling ATAG Nederland. Toelichting: Inductiekookplaat met een configuratie van 4 inductie‐zones met, elk zijn eigen bediening. Deze ‘Iris Slide Controls’ bestaan uit een slider in een cirkelvorm, die intuïtief de gebruiksroutine van een conventionele draaiknop vertaalt in een touch control.

Originaliteit: Product: Speel en leertoestel SoundSteps. Ingezonden door Dwars ontwerp / Nyoyn, ontwerp Mark Schulte (DWARS ontwerp), Bas Groenendaal (Nyoyn) en Rik Wesselink (Nyoyn). Toelichting: Interactief geluidsconcept voor kinderen in kinderdagverblijven en op basisscholen. De unit reageert met geluid wanneer je op de bijbehorende matjes gaat staan. De matjes communiceren draadloos met de unit. Kinderen kiezen zelf welke geluiden ze willen horen of welk spel ze willen spelen.

Materiaal: Product: Everest GTX motorjack. Ingezonden door Rev'IT! Sport international bv, ontwerp Rev'IT! design department. Toelichting: Motorjas en ‐broek gemaakt met de GORE‐TEX® Pro Shell 3‐lagen technologie. Het membraan en de buitenstof (Cordura®, Cordura®stretch en and Armacor) zijn aan elkaar gelamineerd, met de dunste, meest waterdichte en ademende set motorkleding op de markt als resultaat.

De jaarlijkse toekenning van de GIO Erkenningen wordt georganiseerd door Designlink. Designlink is een onafhankelijke ketenorganisatie die vraag, aanbod, kennis en beleid op het gebied van productdesign bij elkaar brengt. Zij heeft als doel het bevorderen en promoten van de ontwikkeling en professionalisering van het industrieel ontwerpen in Nederland. Een GIO Erkenning versterkt de geloofwaardigheid en bekendheid van het product en maakt het kansrijker op de markt.
 

22-10-2010 12:00

Vrijdag 29 oktober van 18.00 tot 24.00 uur vindt de Orgatec Nacht van Corporate Architectuur plaats. Thema: verkennen wat anders achter gesloten deuren blijft. Allerlei ondernemers in Keulen houden hun zaak open en op circa 15 geselecteerde plekken kunnen bezoekers van de Orgatec en het geïnteresseerde publiek de veelzijdigheid van de moderne kantoormeubelwereld ervaren. De shuttle van Insight Cologne voert hen langs architectonische hoogtepunten waaronder Constantin Höfe, Cologne Oval Offices, Seiler Höfe, Dominium en Kranhaus 1. Een kwestie van route uitzoeken en de hele avond rondreizen in de biotoop der kantoorbewoners.

Thema’s zijn onder meer: duurzaam bouwen, revitalisering van gebouwen, kantoor- en werkconcepten van de 21ste eeuw en innovatieve ruimtelijke concepten. “In het kader van Insight Cologne zullen bezoekers zien hoe veelzijdig inrichtingsconcepten zijn”, verklaart Oliver P. Kuhrt, directeur Kölnmesse GmbH. “Met Insight Cologne krijgt de Orgatec een vervolg in de praktijk.”

22-10-2010 8:55

Vrijdag 22 oktober is Heyligers d+p na het verbouwen en inrichten van het nieuwe pand en het inpakken en veel weggooien in het oude kantoor zelf aan de beurt met verhuizen. Vele jaren hebben ze opdrachtgevers in binnen- en buitenland bij dit proces begeleid, nu hebben ze deze expertise kunnen gebruiken voor de eigen nieuwe werkplek.

“Na meer dan 22 jaar kantoor te hebben gehouden op de Keizersgracht werd het tijd voor iets nieuws”, volgens Willem Heyligers. De lang gekoesterde wens de ontwerpstudio in één grote ruimte onder te brengen is nu eindelijk verwezenlijkt. De statige Keizersgracht wordt verruild voor het dynamische Entrepotdok, wederom aan het water, maar nu met uitzicht op Artis. Het Entrepotdok gaat Heyligers d+p naar eigen zeggen een fantastische en inspirerende werkplek bieden op een unieke locatie in het centrum van Amsterdam.

Vanaf maandag 25 Oktober is Heyligers d+p voor iedereen bereikbaar op het nieuwe adres aan het Entrepotdok 164 in Amsterdam. Heyligers d+p is een interieurarchitectenbureau met circa 20 medewerkers verdeeld over een kantoor in Amsterdam en in Utrecht. In haar 24-jarig bestaan heeft Heyligers d+p zich ontwikkeld tot een specialist voor het ontwerp en projectmanagement van complexe en innovatieve interieuropdrachten voor de zakelijke markt in binnen- en buitenland. Sinds 7 jaar is Heyligers d+p ook actief in de hospitality-markt, waarvan ‘Café Restaurant Dauphine’ in Amsterdam en ‘Restaurant Kronenburg’ in Amstelveen goede voorbeelden zijn.
 

21-10-2010 13:34

Bij de Bijenkorf in een drukke winkelstraat van Rotterdam is donderdag een gebouw ingestort. De politie spreekt van vier tot vijf gewonden, aldus de berichtgeving op nu.nl

 

Volgens de woordvoerder van de politie zijn er geen mensen vermist. De politie meldde even voor 13.00 uur dat er nog mensen onder het puin liggen en dat hulpverleners bezig zijn hen daar onder vandaan te halen.

 

Het gaat om een winkel- woontoren in aanbouw. Het gebouw is ontworpen door architect Wiel Arets en moet 70 meter hoog worden. Het staat achter warenhuis De Bijenkorf en tegenover de ingang van de Koopgoot. Twee vloeren die net gestort waren kwamen door nog onbekende oorzaak naar beneden.

 

Hoe erg de slachtoffers er aan toe zijn, kan de politie nog niet zeggen. Voor zover nu bekend zijn er geen doden gevallen. De politie laat weten dat de gewonden waarschijnlijk bouwvakkers zijn. Er zou geen verder instoringsgevaar bestaan.

21-10-2010 11:51

Faro architecten heeft het ontwerp voor een duurzaam gebouwd kerkje in de bossen bij Elspeet gepresenteerd. Het volledig van hout opgetrokken bouwwerk heeft een eenvoudige vorm en inrichting. Daarmee wordt verwezen naar de eerste doopsgezinde kerken, die vanwege hun positie als schuilkerk zo sober en puur mogelijk werden ingericht.

Het gebouw, gelegen op het terrein van conferentiecentrum Mennorode, bestaat uit één grote kenmerkende ruimte waarin stevige vurenhouten spanten de sfeer bepalen, aldusFaro. De binnenafwerking wordt opgebouwd uit gebruikte houten vloerdelen. De buitenzijde, zowel dak als wand, wordt bekleed met shingels van Frans acacia, die duurzaam is geteeld in snoeibossen.

De wanden en dak zijn geïsoleerd met vlasdekens, die zijn samengesteld uit vlasvezels. Mennorode gaat op den duur zelf de energie leveren door middel van een warmte-koude-opslag. Extra toevoeging is een buitenkerk, waar bij mooi weer in de open lucht gekerkt kan worden.

Het nieuwe kerkje zal gebruikt worden voor vieringen en andere functies die met kerkelijk gebruik te maken hebben. Gastvrijheid is een belangrijk uitgangspunt. De kerk zal de hele dag open zijn en iedereen die dat wil kan er binnen lopen. Er is een stiltehoek voor bezinning, rust en meditatie.

De bestaande kerk zal, indien mogelijk, hergebruikt worden als conferentiezaal. Naar verwachting is het nieuwe kerkje medio 2011 gereed, zodat het gebruikt kan worden tijdens het jubileumweekend van de doopsgezinden dat in september 2011 gehouden zal worden bij Mennorode.

20-10-2010 8:15

Icade Promotion en het Rotterdamse bureau Mvrdv hebben onlangs het ontwerp gepresenteerd voor het Gare de Rungis kantoorgebouw in het 13e arrondissement van Parijs.

Dit 19.500 vierkante meter grote gebouw, ontworpen in opdracht van de Franse ontwikkelaar Icade Promotion, zal met een energiegebruik van circa 49kWh per jaar per vierkante meter een van de eerste energiezuinige gebouwen zijn dat in Frankrijk wordt gerealiseerd. Naar verwachting wordt ergens volgend jaar gestart met de bouw. Het totale budget bedraagt 35 miljoen euro.

Het gebouw is gesitueerd tussen twee totaal verschillende stedelijke condities: het dichte stedelijke weefsel van blokken en straten in het noorden en het losse stedelijk weefsel in het zuiden, duidelijk gedefinieerd met een overzichtelijke infrastructuur. Het ontwerp is gebaseerd op het gewenste kantoorprogramma en de eisen van laag energiegebruik. Het project combineert bewezen energie-efficiënte technologieën met individuele kantoorverdiepingen en buitenruimtes, zoals patio’s, balkons en een tuin. Met drie kernen en een centrale lobby biedt het gebouw een hoge flexibiliteit en kan het aan een of meerdere gebruikers worden verhuurd zonder bouwkundige aanpassingen.

Het gebouw heeft twee gezichten: een rustige kant aan het noorden in dialoog met het stedelijk weefsel van Parijs, en een meer dynamische zijde op het zuiden, haaks op de boulevard. Het gebouw wordt geheel met hout bekleed. De ramen vormen een ritmisch lint over de volledige lengte van de gevels en bieden optimaal daglicht en lichtcontrole van de binnenruimtes. Om rekening te houden met de impact van ontbossing zal gecertificeerd Frans hout worden toegepast. Het binnenklimaat wordt geregeld via natuurlijke ventilatie, 1.500 vierkante meter zonnepanelen op het dak voorzien het gebouw van hernieuwbare energie en er wordt een grijswater circuit toegepast. Zonwering wordt geïntegreerd in de zuidgevel. Het gebouw wordt van buitenaf geïsoleerd om thermische bruggen te voorkomen.

Het project maakt deel uit van de ontwikkeling van ZAC Gare de Rungis, volgens Jérôme Coumet – burgemeester van het 13e arrondissement: “De eerste Parijse eco-wijk, die als eerste gepresenteerd is en die als eerste gerealiseerd zal worden.” Het gebouw is ontworpen door Mvrdv in samenwerking met het lokale architectenbureau North by North West, tezamen met ingenieurs- en adviesbureaus Arcoba (Saint Denis), Casso, Terrell, Vanguard en Alto (allen gevestigd in Parijs).

Icade Promotion is een belangrijke speler op de Franse onroerend goed markt en een dochteronderneming van Caisse des Dépôts, dat zich richt op de ontwikkeling van kantoren, bedrijventerreinen en winkelcentra, de gezondheidszorg, de woningsector en gerelateerde diensten.

Mvrdv is in 1993 in Rotterdam opgericht door Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries. Het bureau realiseert studies en projecten op het gebied van architectuur, stedebouw en landschapsarchitectuur.
 

18-10-2010 12:46

Het nieuwste gebouw voor Hogeschool INHolland, dat sinds vorig jaar in gebruik is genomen op de campus van de TU Delft, voor de faculteiten Green Life Sciences en Techniek, Ontwerpen & Informatica, is het zesde Nederlandse gebouw van Rietveld Architects New York, dat is erkend met een Amerikaanse architectuurprijs.

De Award of Merit, toegekend door de Society of American Registered Architects (SARA), werd uitgereikt op 8 oktober in Philadelphia. Het ontwerp voor het Onderwijsgebouw in Delft komt van de hand van de architectenpartners Margaret en Rijk Rietveld.

Het bijna 9.000 vierkante meter tellende gebouw van INHolland, heeft de slankste, vier verdiepingen hoge, composietgevel ter wereld. Extreem sterke voorgespannen composietkabels van koolstof- en aramidevezels zorgen dat de 13 meter hoge atriumgevel slechts 45 millimeter dun is.

Dit is de tweede onderscheiding voor het gebouw in korte tijd. Op 30 september werd de glazen composietengevel onderscheiden met de Glas Innovatie Award. Deze prijs wordt toegekend aan vooruitstrevende en spraakmakende initiatieven en projecten op het gebied van vlakglas en werd bekendgemaakt tijdens de internationale beurs Glasstec in Düsseldorf.

Het eigen Composietenlab van de Hogeschool heeft een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van de gevel. Het lab heeft samen met de architecten, Rietveld Architects LLP (New York), prof. Ulrich Knaack (TU Delft), Octatube International en IMd 2 jaar aan de gevel gewerkt.
 

18-10-2010 12:35

Het ontwerp van Mecanoo architecten voor het Stadskantoor en Station in Delft is bekroond met de Green Good Design Award 2010. De Green Good Design Award wordt uitgereikt door Chicago Athenaeum/Europe en het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies aan architectenbureaus met een vernieuwende ontwerpbenadering op het gebied van duurzaamheid.

Het Stadskantoor en Station in Delft is gekozen uit duizenden inzendingen van over de hele wereld. In april 2011 wordt een speciale milieuconferentie in Hamburg georganiseerd. Alle bekroonde projecten worden dan tentoongesteld.

Het Stadskantoor en Station in Delft is uitermate energiezuinig en flexibel. Het gebouw verbruikt 35 procent minder energie dan de voorgeschreven regelgeving. De kantoorverdiepingen hebben een efficiënt grid van kolommen en liggers waardoor een grote variatie in indeling mogelijk is. Het gebouw wordt ontsloten door middel van een binnenstraat waaraan de kantoorvleugels gekoppeld zijn, die ook aan derden te verhuren zijn.

Voor het opwarmen en koelen van het gebouw wordt gebruik gemaakt van een duurzame WKO-installatie (warmte- en koudeopslag in de grond). De restwarmte van het datacentrum wordt opgeslagen in de WKO. Photovoltaïsche cellen op het dak leveren 20 procent van de gebouwgebonden elektriciteit. Afhankelijk van de oriëntatie hebben de gevels meer glas of meer gesloten geveldelen. Het glas heeft een gemiddelde lichttoetredingsfactor, maar een lage zontoetredingsfactor. De gevel heeft een optimale verhouding tussen open en dichte delen afgestemd op de zonbelasting en daglichttoetreding.
 

15-10-2010 12:00

Onlangs werd een nieuwe expositie geopend over de Amerikaanse architect Frank O. Gehry. Deze is te zien in het Vitra Design Museum, gehuisvest in het allereerste gebouw dat Gehry realiseerde in Europa, in Weil am Rhein. De expositie toont een selectie van Gehry’s belangrijkste projecten van de afgelopen dertien jaar en loopt nog tot en met 13 maart 2011.

De projecten worden getoond aan de hand van omvangrijke, gedetailleerde studies en inzendingen uit het archief van Gehry Partners. Originele tekeningen van de architect en een grote hoeveelheid ontwikkelmodellen leveren bezoekers gedetailleerde en inzichtelijke informatie omtrent het ontwerpproces. De twaalf tentoongestelde projecten worden niet alleen getoond als losse gebouwen, ook is te zien hoe zij elk passen in hun urbane setting. Films bieden inzicht in de technische oplossingen die Gehry gebruikt in de diverse fasen van de artistieke ontwikkeling en het bouwproces.

Er is tevens een catalogus beschikbaar, met alle projecten van Frank O. Gehry en Gehry Partners sinds 1997. Het merendeel van de illustraties in het boek zijn niet eerder getoond en bevatten tekeningen, ontwerpen, driedimensionale werken, modellen en foto’s van de gebouwen.

De tentoonstelling wordt georganiseerd en geproduceerd door La Triennale di Milano. De opzet was in handen van Germano Celant in samenwerking met Frank O. Gehry en Gehry Partners. Het ontwerp van de tentoonstelling is van Studio Cerri & Associati. Meer informatie: www.design-museum.de/museum/news

08-10-2010 11:00

Architectenbureau SeARCH ontwierp een nieuwe synagoge annex gemeenschapscentrum voor de Liberaal Joodse Gemeente te Amsterdam. De tegenover elkaar opgestelde banken, parallel aan de as tussen de biema (spreekgestoelte) en aron hakodesj (kast met Torarollen) en het gebruik van helder daglicht waren de belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp. Daarnaast speelde de leegte, de onbenoembare Joodse identiteit (nesjomme) met een subtiel maar complex karakter, een grote rol.

Binnen een neutraal volume, een rechthoekige ‘massa’, bepaald door een zo efficiënt mogelijk gebruik van de kavel en de besteedbare gelden, geeft een uitholling, de ‘leegte’ van de grote sjoel, identiteit aan het gebouw. De sjoel bestaat uit een centrale ruimte met uitbreidingen aan weerszijden onder dubbele balkons. Deze twee ‘zijarmen’, samen met de vier balkons en één centraal boven de biema geplaatste vide, doen denken aan de menora, de zevenarmige kandelaar, het oudste en belangrijkste symbool voor het jodendom.

Op de begane grond bevinden zich diverse te verhuren ruimten en een grote (feest)zaal met keuken en een mikvah (bad voor rituele onderdompeling). Een breed trappenhuis leidt naar de azara (receptie) op de eerste etage. Hiermee verbonden is de boardroom/bibliotheek. Van daaruit betreden bezoekers de synagoge via deuren van bladgoud - een gift van alle bedrijven die aan de bouw hebben meegewerkt - omgeven door de oude stenen van de voormalige synagoge aan de Jacob Soetendorpstraat. De tweede en derde verdieping bieden ruimte aan kantoren en klaslokalen en geven tevens toegang tot twee balkons van de sjoel.

In het gebouw is een aantal joodse elementen verwerkt. Zo zijn in het tegelpatroon aan de voorkant Davidssterren te zien. Verder vormen de kleinere tegels op de noordzijde een korte Hebreeuwse tekst. Deze tegels vertonen grote gelijkenis met matzes, het brood dat meegenomen werd tijdens de vlucht uit Egypte.

07-10-2010 17:00

In bijna 35 jaar tijd heeft Henket & Partners onder leiding van Hubert-Jan Henket een rijk oeuvre opgebouwd. Nog steeds werkt het bureau naar eigen zeggen met veel plezier aan hoogwaardige architectuur in complexe stedelijke situaties en aan transformaties van bestaande, veelal monumentale gebouwen.

Sinds 2005 vormen Janneke Bierman, Sjoekie de Bijll Nachenius en Henk van Laarhoven naast Hubert-Jan Henket de leiding van het bureau.

Met ingang van 13 september 2010 verandert de naam van het architectenbureau in Bierman Henket architecten. Janneke Bierman zal als architect en directeur eindverantwoordelijk zijn voor het werk van het bureau. In het managementteam zullen daarnaast Sjoekie de Bijll Nachenius, projectarchitect en verantwoordelijk voor de bureauorganisatie, en Henk van Laarhoven, projectcoördinator en verantwoordelijk voor bouwtechniek, zitting nemen. Hubert-Jan Henket blijft tot 2015 als architect betrokken bij de inhoudelijke ontwikkeling van projecten.

 

04-10-2010 8:00

De derde editie van Architect@Work, die op woensdag 15 en donderdag 16 september  plaatsvond in Ahoy Rotterdam, maakte alle hooggespannen verwachtingen waar. Dat meldt de beursorganisatie in een persbericht.

"In Rotterdam bezochten maar liefst 4.424 voorschrijvers het tweejaarlijks georganiseerde evenement, een stijging met 16 procent in vergelijking met de vorige editie. Zij maakten in het innovatieve standenconcept van Creative Four kennis met de meest recente producten en technieken en konden aansluitend netwerken in de wandelgangen, bij gratis hapjes en drankjes."

Exhibition Manager Nathalie Sandra en haar team blikken dus tevreden terug. De beursploeg merkte naar eigen zeggen dat de professionele bezoekers positief reageerden op zowel het innovatieve aanbod, het omkaderende seminarprogramma, de centrale tentoonstelling ‘Heavy Metal’ van Materia als ‘The Magic of Huts’ by the Köln International School of Design.

Nathalie Sandra: “Bij de derde editie in Rotterdam mikten we niet op een even spectaculaire stijging van de bezoekerscijfers als bij de voorbije editie. We wilden in de eerste plaats dat onze belangrijkste bezoekers, architecten en interieurarchitecten, andermaal zo massaal mogelijk kennismaakten met een initiatief waarbij de presentatie van innovatieve zaken centraal staat. Ik meen dat we in onze doelstelling zijn geslaagd."

Inmiddels zijn de data bekend voor de vierde editie van Architect@Work in  Nederland: die vindt plaats op 12 en 13 september 2012, opnieuw in Ahoy Rotterdam.

03-10-2010 10:00

De lamp Raimond van Moooi, ontworpen door Raimond Puts, heeft op de Woonbeurs in Amsterdam de award voor het beste woonproduct in de wacht gesleept.

Het ontwerp is van 2006 maar maakt pas sinds 2009 deel uit van de collectie van Moooi. Puts is erin geslaagd LED op een effectieve manier toe te passen. Door de bijna wiskundige manier waarop de roestvrij stalen ringen met elkaar verbonden zijn, oogt het ontwerp sympathiek.

Is de verlichting ingeschakeld, dan heeft de lamp wel iets weg van een sterrenhemel. Raimond is verkrijgbaar in verschillende diameters (van 43 tot 200 centimeter) waardoor de lamp in vrijwel ieder interieur kan worden ingepast.

02-10-2010 8:30

De Formica Group presenteerde op de recent gehouden beurs Architect@Work de 15  nieuwe Formica-collectie. "Vibrante nieuwe kleuren,  unieke hoogwaardige texturen en ontwerpen werden tentoongesteld."

Rebecca Jones, de Marketing Manager voor Groot-Brittanie, Ierland en centraal Europa gaf de volgende commentaar: “Dit was de eerste keer dat we onze exibitie  in de Nederlandse show hebben vertoond; en we hebben veel success gehad met een groot aantal positief commentaar van superbe mensen die ons hebben bezocht.”

De niewe Formica-collectie is een harmonisch portfolio van decorative gelamineerde opties die speciaal uitgekozen zijn in reactie op de Europese modetrends. Ontwerpers en architekten kregen de kans om de modieuze Colors produkten te bekijken en geïnspireerd to worden door de Premium Colors-texturen. 

"De 2010 Formica-collectie bied, als een praktish en modieuze bron voor de Europese ontwerpers en architeckten, inspiratie en alternatieven voor mooie en moderne oppervlaktes aan.De collectie werd ontworpen om een boeiend en moderne palet aan ontwerpers te bieden, zodat ze een gecoördineerde ‘look’ kunnen creëren."

01-10-2010 12:00

Het bestuur van KARA/Noveren, het grootste Deense afval- en energiebedrijf, ondertekende onlangs het contract voor de realisatie van hun nieuwe afvalverwerkingscentrale in Roskilde door Erick van Egeraat.

Erick van Egeraat won de internationale competitie in 2008 met zijn voorstel dat recht doet aan het historische en industriële erfgoed. Door de grote omvang zal de oven een opvallende verschijning zijn in het weidse landschap van Roskilde. Het ontwerp kan worden beschouwd als een moderne kathedraal. “De basis van het gebouw weerspiegelt de hoekige fabrieksdaken uit de directe omgeving,” zegt Erick van Egeraat. “Daarna laten we het gebouw cumuleren tot een 100 meter hoge spits. Deze spits staat voor de fascinatie en het duurzame karakter in het creëren van energie”.

Van Egeraat wil daarnaast met het ontwerp inzicht geven in het onzichtbare proces van energieproductie. Ronde openingen bekleden de rauwe amberkleurige, aluminium façade. ’s Nachts wordt de verbrandingsoven door middel van achtergrondlicht en perforaties getransformeerd in een gloeiend baken als symbool voor de energieproductie in de oven.“Ons ontwerp is gebaseerd op standaard, kant-en-klare producten en simpele constructieve details. We gebruiken hypermoderne productietechnieken om de productiekosten van de façade te minimaliseren. Verder worden voor het lichtschema standaard energiezuinige lampen gebruikt.”

De afvalverwerkingscentrale is een van de serie nieuwe projecten voor Erick van Egeraat, die recentelijk succesvol bouwopdrachten tekende voor het Moskou Dynamo Stadion, de Sberbank Universiteitscampus in Moskou en het Moika appartementencomplex in Sint Petersburg.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >