Nieuws


10-07-2009 10:08

Als gevolg van de huidige economische crisis dreigt er een generatie jonge architecten tussen wal en schip te belanden. RIjksbouwmeester Liesbeth van der Pol tracht het tij te kleren met een 'onderzoekslab'.

In het kader van het plan van de Rijksbouwmeester kunnen jonge architecten met behoud van uitkering werken in het laboratorium. Voorts zullen er wedstrijden worden uitgeschreven die uiteindelijk zouden moeten leiden tot concrete opdrachten.

"Ik koester niet de illusie dat we met dit plan de crisis oplossen", zegt Van der Pol over haar plan in De Volkskrant. "Ik denk wel dat we zo gehoor geven aan de behoefte om aan de slag te gaan met de ontwerpopgaven waar Nederland voor staat."

Van der Polhoopt dat de jonge architecten in het onderzoekslab werkervaring kunnen opdoen waarvan de markt kan profiteren op het moment dat de economie aantrekt en de bouw- en architectenwereld uit het huidige dal klimt. In het Volkskrant-interview verwijst ze hierbij onder meer naar de jaren tachtig: "Toen werd met soortgelijke initiatieven de basis gelegd voor de grote bloei van de Nederlandse architectuur in de jaren negentig."    

10-07-2009 9:44

Tord Boontje is terug in Londen. De Nederlandse ontwerper, eerder student aan de Royal College of Art, wordt de nieuwe 'head of design product'. Tord Boontje is de opvolger van de eveneens bekende ontwerper Ron Arad, die de post 12 jaar bezette.

Tord Boontje studeerde industrial design in Londen. Tussen 2000 en 2004 was hij vervolgens als tutor verbonden an het RCA. Vervolgens verliet hij de instelling en zette het succesvolle Studio Tord Boontje op. Vanuit zijn atelier in Zuid-Frankrijk - een voormalige fabriekshal in een idyllisch dorpje - veroverde Boontje de designwereld met barokke producten die vaak verwijzen naar de vormentaal in de planten- en dierenwereld.

Volgens professor Sir Christopher Frayling is Boontje de ideale opvolger voor Ron Arad: "Tord brengt zijn kritische inzicht als topdesigner mee, evenals een sterke leiderschap dat hij verwierf bij het opzetten van een succesvolle designpraktijk."

Ook Boontje zelf is blij met de aanstelling: "Het ontwerpdepartement van RCA heeft een fantastisch pluraal karakter: een experimentele sfeer, een cultuur van innovatie en een heel individuele gerichtheid op de ontwikkeling van studenten. Ik zal proberen deze sterke punten te behouden en hierop voort te bouwen." 

 

09-07-2009 9:39

De Brusselse ontwerper Sylvain Willenz (31) is door de Interieur Foundation, de magazines Weekend Knack en Weekend Le Vif/L'Express, het Design museum Gent en Grand-Hornu Images verkozen tot Designer van het Jaar. Met deze titel treedt hij in de voetsporen van de architect/ontwerper Alain Berteau, designer/zilversmid Nedda El-Asmar en productontwikkelaar Stefan Schöning, die eerder bekroond werden met deze eer.

Sylvain Willenz flirt al een paar jaar met de schijnwerpers van het internationale succes. In 2002 won hij de 'Design for Europe' wedstrijd van de Interieur Biënnale met zijn ontwerp Dr. Bamboozle, een zitbank gemaakt uit bamboestokken ondergedompeld in rubber. Van dit materiaal maakte hij sindsdien zijn handelsmerk : rubberen zakken die uitzetten naargelang de inhoud, een driepotige kapstok met rubberen doppen of een rubberen lampenkap. Zijn jonge en frisse aanpak leerde hij aan de Royal College of Art te Londen.

Hij mag dan misschien onbekender zijn bij Belgische designbedrijven, in het buitenland wist Willenz alvast op te vallen. Naast het merk Vlaemsch, waarvoor hij het boekenschap ‘Brackets incl.' ontwierp, gooide hij grote ogen door als eerste Belg bij het Britse Established & Sons een reeks lampen in productie te brengen. Zijn Torch lamp was onmiddellijk een schot in de roos. Ondertussen kwam er op de eerste collectie een vervolg, dat dit jaar op de internationale meubelbeurs van Milaan werd voorgesteld. Voor het grote Duitse multimediabedrijf Freecom bedacht hij de kleinste externe harddisk, de XXS. Deze werd dit jaar zelfs bekroond met een Red Dot 'Best of the Best' Product Design Award en een iF Product Design Award.

De jury was het dit jaar vrijwel onmiddellijk en volmondig met elkaar eens: Sylvain Willenz is een jonge, maar beloftevolle ontwerper die al een paar keer in de schijnwerpers liep met zijn keuze voor materialen, eenvoudige ontwerpen en nodige aandacht voor productiewaarde.  Met deze titel van Designer van het jaar hoopt de jury hem de nodige steun in de rug te geven.

 

08-07-2009 11:53

De Rotterdamse architect Hans van der Heijden is door AIR aangesteld als gastprogrammeur van de reeks ArchitectuurCases. Binnen het totale aanbod van activiteiten van AIR zijn de ArchitectuurCases bedoeld om afzonderlijke Rotterdamse gebouwen of fenomenen onder de loep te nemen en die via openbare gesprekken te verkennen. Hierbij worden lokale verschijnselen aan het internationale debat gekoppeld. Van der Heijden stelt nog nadrukkelijker dan tevoren de architectonische cultuur centraal. De ArchitectuurCases zullen gaan over concrete gebouwen. Het gesprek over architectuur zal worden gevoerd door praktijkbeoefenaren die worden uitgedaagd om over alle praktische aspecten van hun werk te vertellen. De architectuurkritiek wordt binnen de grenzen van het architectenvak zelf geformuleerd.

AIR-directeur Patrick van der Klooster vertelt over de keuze voor Van der Heijden: ´Onlangs is door een groep Rotterdamse architecten de Agenda Rotterdam gepresenteerd. Hierin wordt opgeroepen de architectuur van de stad te versterken. AIR neemt die handschoen op. Hans van der Heijden is een bouwende architect die ook schrijft en debatteert. Hij kent de Europese architectuur en is als geen ander in staat het gesprek over de architectuur in Rotterdam aan te jagen. AIR is daarvoor het uitgelezen platform.´

Tijdens de eerste ArchitectuurCase, onder de titel ´Nederland bouwt in baksteen´, zullen architect Paul Kahlfeldt (van het Berlijnse bureau Kahlfeldt Architekten) en architect Joris Molenaar (van het bureau Molenaar en Van Winden) met elkaar in gesprek gaan, met als moderator Christian Rapp ( van het bureau Rapp+Rapp). De ArchitectuurCase vindt plaats op woensdag 16 september 2009 in Zaal De Unie, te Rotterdam.

05-07-2009 20:04

Samen met de architectenbureaus van Paulien Bremmer & Jarrik Ouburg is Twynstra Gudde tweede geworden bij de prijsuitreiking van de Transformation of Healthcare. Deze internationale prijsvraag is uitgeschreven door TNO Centrum Zorg en Bouw. TNO wil hiermee aandacht vragen van architecten, organisatieadviesbureaus en studenten voor een actuele uitdaging in Midden- en Oost-Europa. De uitdaging was om een nieuw ontwerp te maken voor een ziekenhuisterrein, dat model stond voor vele vergelijkbare locaties in Oost-Europa.

De inzending van Twynstra Gudde en de architectenbureaus bestaat uit een piramidevormig ziekenhuis met een eigen buitenruimte voor iedere patiënt. De jury waardeerde het rapport als volgt: 'De meest patient-georiënteerde inzending, waarin een gewaagd statement wordt gemaakt door iedere patiëntenkamer een eigen buitenruimte en voordeur te geven. De jury waardeert kwaliteit van de architectuur en het interieurontwerp.'

John Dols (adviseur Twynstra Gudde) en Marije Talstra (adviseur Twynstra Gudde) zijn erg tevreden met het behaalde resultaat: "Zo zie je dat met een beetje meer aandacht tot verfrissende en nieuwe ideeën kunt komen, in het belang van de patiënt, de zorg en dus de ziekenhuisorganisatie. Een prikkel voor de gevestigde orde om anders te denken en durf te tonen."
 

05-07-2009 20:00

Nederland is koploper binnen Europa als het gaat om duurzaam ondernemen. Het bedrijf Steelcase droeg samen met een aantal andere Nederlandse pioniers deze maand de cradle to cradle-filosofie uit in Denemarken, tijdens het goedbezochte cradle to cradle-congres in Sondeborg, waar Michael Braungart de hoofdspreker was.

Braungart: "Het is zeer bijzonder te zien wat er in Denemarken gebeurt op het gebied van cradle to cradle. En ik ben heel blij met de toewijding van koplopers zoals Steelcase, die hun engagement kenbaar maken en hun ervaring en kennis delen binnen de cradle to cradle-gemeenschap. Dit is essentieel om C2C in de toekomst wijder te verbreiden."

Meer dan tweehonderd geïnteresseerden kwamen deze maand naar het congres ‘Cradle to cradle - een bedrijfs- en gemeenschapsstrategie, groei en winst zonder verkwisting' in Denemarken, om te luisteren naar Michael Braungart, Duits chemicus en de geestelijk vader van deze filosofie en schrijver van het boek 'Cradle to Cradle - Waste=Food'

Braungart vervolgt: "Nederland is vanaf het begin zeer ontvankelijk geweest voor het C2C-concept. Dit heeft te maken met de Nederlandse cultuur. De natuur wordt van oudsher gerespecteerd door de Nederlanders, waarbij het proces van nemen en geven aan de omgeving altijd in balans moest worden gehouden. De Nederlanders stonden daardoor al snel open voor het concept van cradle to cradle."

Zo'n 2 jaar na de uitzending van ‘Waste=Food', de Tegenlicht-documentaire van de VPRO die C2C in Nederland onder de aandacht van een groter publiek bracht, krijgt de filosofie nu ook buiten ons land steeds meer aandacht. Tot 1,5 jaar geleden hadden de Deense milieubewegingen, politieke partijen, architecten en industrie nog nooit gehoord van C2C, maar nu de documentaire ook in Denemarken is uitgezonden wint de filosofie ook daar aan populariteit. Tijdens het congres,  georganiseerd door het Centrum voor Regionale Economische Ontwikkeling van Sondebrog, werd veel aandacht besteed aan de manier waarop Nederland met het thema duurzaamheid omgaat en wat  ons land in de afgelopen 2 jaar op dit gebied heeft bereikt. Met een cradle to cradle-profiel wil het Centrum nieuwe perspectieven bieden aan het Deense bedrijfsleven en de industrie. Naast de meest relevante Deense initiatiefnemers waren de Nederlandse cradle to cradle-koplopers Steelcase, Philips, Desso en regio Venlo uitgenodigd als gastsprekers.

Rick Bomer, directeur van Steelcase Benelux, voegt toe: "Ik hoop dat de ervaring die we in Nederland hebben opgedaan de Deense gemeenschap zal inspireren om sneller tot de implementatie van de cradle to cradle-filosofie te komen. We hebben nu de kans op een meer duurzame manier zaken te doen en daar hebben we naast onze verworven kennis een zo breed mogelijk draagvlak voor nodig. Men ziet meer en meer de urgentie van dit onderwerp en is meer bereid in te grijpen en dat geldt ook voor steeds meer  overheden. Samen kunnen we daadwerkelijk naar duurzame groei streven."

03-07-2009 16:44

De vierde editie van Architect@Work, die enige tijd geleden plaatsvond in Kortrijk Xpo, maakte volgens de beursorganisatie alle hooggespannen verwachtingen waar. De eerste editie in Luik werd minder goed bezocht.

"Uiteraard lokte deze eersteling wat minder volk, maar dat is niet meer dan normaal", aldus de beursorganisatie. "Zowel standhouders als bezoekers hadden het hoofdzakelijk over een hoopgevende start, die smeekt om een verderzetting."

In Kortrijk bezochten maar liefst 4.690 voorschrijvers het tweejaarlijks georganiseerde evenement, een stijging met 15 procent in vergelijking met de vorige editie. In Luik kwamen over de beide dagen in totaal 1.358 bezoekers over de vloer, die terecht konden bij 160 exposanten. 

Exhitibion Manager Nathalie Sandra en haar team blikken tevreden terug op beide edities. “Bij de vierde editie in Kortrijk mikten we niet op een even spectaculaire stijging van de bezoekerscijfers als bij de voorbije editie. We wilden in de eerste plaats dat onze belangrijkste bezoekers, architecten en interieurarchitecten, andermaal zo massaal mogelijk kennismaakten met een initiatief waarbij de presentatie van innovatieve zaken centraal stond. Ik meen dat we in onze doelstelling zijn geslaagd. Zowel standhouders als bezoekers reageerden donderdag en vrijdag bijna unaniem uitermate positief op Architect@Work." 

“Voor de editie in Luik was het verwachtingspatroon uiteraard heel wat gematigder. Bij een eerste editie is het altijd moeilijk en moet je nadien vooral hopen dat diegenen die er waren de nodige mond-tot-mondreclame voor je maken. Dat laatste lijkt ons wel te gaan lukken, onze gesprekken met exposanten en bezoekers, aangevuld met de enquêtes, wijzen uit dat men het concept bijzonder geslaagd vindt en dat men van oordeel is dat de organisatie heel erg goed was."

Het is volgens Sandra nu al duidelijk dat er een tweede Luikse editie gaat komen. "De enige onduidelijkheid is momenteel of we de tweede editie al volgend jaar plannen, in mei 2010, of dat we wachten tot mei 2011 en Luik weer net als nu na Kortrijk laten vallen."
 

03-07-2009 8:39

Een selectiecommissie onder leiding van Floris van Bommel heeft de zes finalisten van de Audi Design Award bekendgemaakt. Vanaf vandaag kan het publiek zijn favoriet kiezen via de online stemmodule op http://www.dutchdesignawards.nl/.

De finalisten dit jaar zijn: Firma Rieks Swarte voor beeldverhaal ‘L’enfant et les sortilèges’ van Maurice Ravel, Eddy Kaijser, Bart Cardinaal & Nadine Roos voor The Flying Grass carpet, Studio Wieki Somers voor Merry-go-round coat rack, Aldo Bakker voor porcelain table ware, Urban Alliance met Moodwall en Maarten Baas voor Real Time.

De winnaar van de publieksprijs van de Dutch Design Awards wordt tijdens de Awardshow op 17 oktober in Eindhoven bekendgemaakt.

De Audi Design Award is de publieksprijs van de Dutch Design Awards. Uit alle inzendingen selecteert de selectiecommissie van de Audi Design Award zes ontwerpen die hoog scoren op het vlak van innovatie, emotionele beleving, tijdgeest, styling in materiaal en kleurgebruik, oorspronkelijkheid, duurzaamheid, functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid, ergonomie en veiligheid.
 

02-07-2009 8:47

Architectenbureau Marlies Rohmer heeft recent twee prijzen gewonnen. Zo werden de Brede School De Matrix in Hardenberg en het Masterplan voor het Dobbelmanterrein in Nijmegen bekroond.

Brede school de Matrix in Hardenberg is winnaar in de categorie 'Duurzame commercieel vastgoed(her)ontwikkeling'. Opdrachtgever is gemeente Hardenberg.

De jury, onder leiding van voorzitter Sybilla Dekker, oud-minister VROM, roemt het doordachte ontwerp dat de gebruikers veel flexibiliteit en uitbreidingsmogelijkheden biedt, de multifunctionaliteit, de innovatieve materiaaltoepassing, de toegepaste energiereductietechnieken en de grote bijdrage van de brede school aan de sociale duurzaamheid in de gemeente Hardenberg. De BB Golden Green Awards 2009 zet uitblinkende ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in bouw en vastgoed in de schijnwerpers en moedigt daardoor vernieuwingen aan.

Het Masterplan Dobbelmanterrein Nijmegen omvat drie woonfabrieken en een woonzorgcomplex. Het plan werd winnaar van de Architectuurprijs Nijmegen 2009. Opdrachtgevers zijn De Principaal, Talis Woondiensten Nijmegen en gemeente Nijmegen. De jury, onder leiding van voorzitter prof. dr. Nico Nelissen, is zeer positief over het stedenbouwkundig plan en de uitwerking van de drie woonfabrieken en het woonzorgcomplex. Stedenbouw en architectuur gaan hier hand in hand in een poging om het oude industriële karakter tot een nieuw en ander leven te brengen. Dat nieuwe karakter en leven verwijst naar het industriële leven, maar imiteert het zeker niet. Het geheel straalt volgens de jury de sfeer en emotie uit die bij deze historische plek past. Er is nieuwe schoonheid tot stand gekomen die refereert aan het industriële verleden, maar er niet nostalgisch mee om wil gaan. De industriële gedachte is niet alleen in het stedenbouwkundig plan, maar ook in de architectuur terug te vinden.

Dit geldt voor de vorm van de blokken, maar ook voor het materiaal- en het kleurgebruik. Het gebied illustreert ook de gelaagdheid van de ruimte. De behouden schoorsteen, het behouden casco van een van de blokken en de Dobbelmanreclame getuigen nog van het industriële verleden, maar passen goed bij de manier waarop het gebied opnieuw is bezield. De buurt heeft een nieuwe bij de historie aansluitende identiteit gekregen met een grote betekenis voor de stad. De jury vindt deze transformatie van de plek een schoolvoorbeeld voor de manier waarop procesmatig en inhoudelijk met deze opgave kan worden omgegaan.

De Architectuurprijs Nijmegen is een jaarlijks terugkerende prijs die wordt uitgereikt door de gemeente Nijmegen en tot doel heeft een bijdrage te leveren aan de stimulering van de kwaliteit van de architectuur in Nijmegen.
 

01-07-2009 8:42

Het laatste weekend van september beleeft de Stad Antwerpen een première met[A.track], een designparcours in Antwerpen. Het initiatief komt van vijftien designzaken die de handen ineen slaan. Tijdens het [A.track] design parcours zal Fritz Hansen een tentoonstelling van Arne Jacobsen uit Denemarken laten overkomen (24 tot 26 september 2009).

Deze tentoonstelling werd samengesteld  door  de Amerikaanse architect & auteur  Michael Sheridan. De tentoonstelling  weerspiegelt  de belangrijkste aspecten van  Arne Jacobsen als ontwerper, daarnaast wordt u aan de hand van eenvoudige verhalen uitgenodigd om het complete Jacobsen universum te ontdekken.

De nieuwe Essay-tafel, in massief hout, ontworpen door de jonge Deense ontwerpster Cecilie Manz, zal eveneens  te zien zijn in de Fritz Hansen showroom, samen met de alom bekende en populaire stapelbare stoel van Arne Jacobsen, de 7-serie. Deze stoel  zal verkrijgbaar zijn in zeven nieuwe kleuren: van het opvallende neonroze, die een hele ruimte verlicht, tot de doffe, onopvallende doch verfijnde olijfkleur. Hierdoor krijgt deze klassieker een uiterst modern karakter. De kleuren zijn uitgekozen door zeven jonge, veelbelovende ontwerpers: Maarten Baas, Arik Levy, Fabio Novembre, Jaime Hayon, Sebastian Bergue, Nendo en Autoban.

In december 2008 opende Fritz Hansen een nieuwe vestiging  in België. De nieuwe showroom, ontworpen door architect Philip Mortelmans,  is gelegen aan 'het Zuid', een trendy en hippe wijk te Antwerpen. De showroom is ontworpen en ingericht als een echte woonomgeving, waarin het Scandinavische erfgoed van Fritz Hansen goed tot uitdrukking komt, maar dan met een internationale touch. Er is veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen die zorgen voor een warme uitstraling en die de meubels van Fritz Hansen het best tot hun recht laten komen. 

Deze showroom is bestemd voor de verdelers van Fritz Hansen en voor de architecten, maar is tijdens werkdagen, na afspraak, ook open voor het publiek. De showroom is gelegen aan de De Burburestraat, 7a, te 2000 Antwerpen.

 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >