Nieuws


29-05-2009 16:23

Trespa heeft een bijdrage geleverd aan een bijzonder architecturaal project in Los Angeles. In de zogenoemde Kelly Residence werd gebruik gemaakt van Trespa Meteon Satin-panelen.

De Kelly Residence, ontworpen door het bekroonde architectenbureau Abramson Teiger Architects, is een prachtig huis dat uitkijkt op het Getty Museum in Los Angeles. Het huis, dat harmonieus opgaat in zijn omgeving, is op een licht hellend terrein gebouwd en bestaat uit drie onderling gekoppelde, verspringende kubussen waarin veel daglicht binnenvalt.

Het natuurlijke karakter van het huis wordt versterkt door het gebruik van Trespa Meteon Satin-panelen in de donkere houtlook Wenge uit het Wood Decors-assortiment. Kleine RVS-bevestigingsmaterialen zijn rond de panelen zichtbaar om de regenwerende toepassing van de gevelbekleding te benadrukken die zowel van buitenaf, als af en toe van binnenuit, te zien is.

"Het toegevoegde accent van rechthoekige witte frames die aan een kant uit elke kubus steken, verhoogt het dramatische effect en versterkt het contrast met de gevel van donker hout", aldus de woordvoerder van Trespa. In totaal is er voor het gebouw 390 vierkante meter aan Meteon-platen gebruikt, in combinatie met grote glasvlakken over de volle verdiepingshoogte.

Trespa Meteon Trespa Meteon-platen zijn gemaakt op basis van thermohardende harsen, homogeen versterkt met maximaal 70 procent vezels op basis van hout en vervaardigd onder hoge druk en temperatuur. De platen hebben een geïntegreerd decoratief oppervlak dat wordt gerealiseerd met behulp van de gepatenteerde EBC-technologie. "Dit levert een zeer weersbestendige en uitzonderlijk duurzame plaat op die qua maatvastheid en bewerkingseigenschappen te vergelijken is met hardhout."

Het gladde oppervlak, waarop vuil zich niet kan afzetten, is gemakkelijk te reinigen en draagt volgens Trespa daarom bij tot het realiseren van exterieurtoepassingen die weinig onderhoud vragen. "De platen zijn leverbaar in een groot assortiment verschillende kleuren en unieke effecten en structuren, in verschillende formaten en diktes."

Om ook andere architecten inspiratie te bieden bij het gebruik van Trespa Meteon als gevelbekleding biedt Trespa Perspectives aan (http://perspectives.trespa.com) waarmee nieuwe ideeën worden gepresenteerd op basis van de thema's Ritme, Diepte en Karakter.

27-05-2009 23:00

Het Stadhuisplein in Rotterdam is vanaf 28 mei een wel heel bijzondere horecagelegenheid rijker: café Fout. De gloednieuwe kroeg, gelegen tegenover het Stadhuis, staat garant voor ongelofelijke avonden gruwelijk fout uitgaan. Oubollige rode lichtjes, fluwelen banken en muziek waar iedereen met maar een béétje smaak zijn neus voor ophaalt. Máár ondertussen is het eigenlijk wel heel lekker om een keer lak te hebben aan alles wat hip, trendy en ‘normaal' is...

Foute Dj's, een foute inrichting, nóg foutere outfits en de allerfoutste muziek: het Stadhuisplein in Rotterdam wordt vanaf eind mei verrijkt met een nieuw foute café dat eigenlijk écht niet kan. Ieder weekend zijn er feestjes die volgens de regels van goede smaak nóóit zouden kunnen. De Dj's draaien er op los met bespottelijke tranentrekkers en nummers die iedereen zich nog herinnert van overdreven klassenavonden. Ook de outfits zijn nooit bizar genoeg in café Fout! De initiatiefnemers roepen bezoekers op te zoeken naar 'die afro-pruik met die oranje legging, dat foute tijgerprintje en schaamteloos te genieten in Café Fout!'.

Donderdag 28 mei 2009 vindt de exclusieve opening van café Fout plaats in Rotterdam om 20.00 uur.

22-05-2009 7:33

Vandaag, vrijdag 22 mei, vindt bij The Frozen Fountain in Amsterdam de opening plaats van de tentoonstelling Truly Dutch. Vanaf 17:00 uur vanmiddag staat voor belangstellenden de wijn klaar.

Op de laatste designbeurs Salone del Mobile te Milaan blonken de Nederlandse ontwerpers weer uit. Het Zuiderzeemuseum, inmiddels zeer actief op het gebied van de Nederlandse vormgeving, presenteerde drie spectaculaire projecten waarvan wij er hier twee belichten. Daarnaast waren er onder andere Piet Hein Eek, Hella Jongerius, Maarten Baas en was ook de Design Academy Eindhoven weer spetterend aanwezig. The Frozen Fountain heeft nu zoveel mogelijk meubels opzij geschoven om enkele van deze presentaties te laten zien.
 

22-05-2009 7:23

Het bekende Amsterdamse architectenbureau UN Studio heeft een competitie gewonnen in het Duitse Frankfurt. Het hotel dat het bureau van Ben van Berkel en Caroline Bos ontwierpen, kreeg de voorkeur van de jury boven een vijftal andere inzendingen.

illustratie

Het winnende gebouw gaat een vijf sterren hotel met ruim vierhonder kamers huisvesten.
Volgfens architect Ben van Berkel is het een complex ontwerp. "Vanuit een bepaalde kijkrichting lijkt het gebouw een naald, terwijl het vanuit een andere hoek een recht of licht getwist ontwerp lijkt."

Het te bouwen hotel krijgt 22 verdiepingen, een hoogte van 110 meter en een totale vloeroppervlakte van bijna 55 duizend vierkante meter.

18-05-2009 8:49

Onlangs vond in Kortrijk (B) opnieuw de architectenbeurs Architect@Work plaats. Evenals de voorgaande editie van dit evenement werd de bijeenkomst druk bezocht door architecten.

"Alle factoren zagen er uitermate gunstig uit en de verwachtingen waren na het succes van de editie 2007 hoog gespannen", aldus de organisatie. "Architect@Work heeft de belofte aan haar 255 exposanten waargemaakt met een stijging in bezoekers van 15 procent.

In totaal bezochten 4.690 voorschrijvers 'hét totaalconcept bij uitstek voor hun beroep'. De eerste reacties tonen aan dat zowel bezoekers als exposanten enthousiast zijn over deze unieke contactdagen voor de voorschrijver.

15-05-2009 16:19

In het Vitra Design Museum in het Duitse Weil am Rhein opent deze week de nieuwe tentoonstelling: 'Antibodies' 'The works of Fernando & Humberto Campana 1989 - 2009'.

De Braziliaanse broers Fernando en Humberto Campana behoren tot de meest toonaangevende ontwerpers van Latijns Amerika. Zij werken samen met internationale fabrikanten van meubels, verlichting en interieur-accessoires. Daarnaast creëren zij in hun studio in Sao Paulo vele unieke objecten, meestal gebruikmakend van afvalmaterialen en handmatige technieken.

De overzichtstentoonstelling in het Vitra-museum laat zien hoe de broers de afgelopen twintig jaar te werk zijn gegaan en hoe hun experimentele ideeën tot stand komen. Van het kleinste sculptuur tot en met grootschalige, interdisciplinaire projecten.

Nooit eerder werd het rijkgeschakeerde oeuvre van de Campana's op een dergelijke manier bij elkaar gebracht en in een catalogus te boek gesteld.

15-05-2009 16:08

Arnhem is dezer dagen als gevolg van de perikelen rondom het Nationaal Historisch Museum voortdurend in het (architectuur)nieuws. Er is evenwel ook positiever nieuws te melden uit de Rijnstad: er werd een architectuurprijs gewonnen door Luxor én het Arnhemse gemeentehuis.

Dinsdag 12 mei werd voor de tweede keer de Willem Diehlprijs uitgereikt, de architectuurprijs voor het best gerestaureerde of gerenoveerde pand in de Arnhemse binnenstad.
Stichting Binnenstadsmanagement Arnhem (SBA) en architectuurcentrum CASA hebben deze prijs in 2007 in het leven geroepen om de aantrekkelijkheid van de binnenstad te verbeteren en een zorgvuldige omgang met de architectonische en cultuurhistorische kwaliteiten van de binnenstad te stimuleren. De winnaar van de eerste editie in 2007 was Bar Florian aan de Jansplaats.

Met acht genomineerden, waaronder een aantal spraakmakende projecten, stond de vakjury dit keer voor een moeilijke opgave. Uiteindelijk heeft de vakjury gekozen voor de recente renovatie van het Gemeentehuis, dat dankzij de ingrepen van ontwerper Ruud-Jan Kokke opnieuw in de schijnwerper staat.

"Deze architecture parlante staat haaks op de neutraliteit die het modernistische gebouw van zichzelf uitstraalt. Moderniteit heeft humaniteit gekregen", aldus de jury.

Naast de vakjuryprijs was er dit jaar ook een publieksprijs. Deze ging naar Luxor Live, een schitterend restauratieproject van Bureau Fritz eveneens in opdracht van de gemeente Arnhem.
 

14-05-2009 8:24

Het Rijksmuseum, het Amsterdams Historisch Museum en het Tassenmuseum assisteren bij de voorbereiding van de grootse openingstentoonstelling van de Hermitage Amsterdam.

De vijftigkoppige bemanning van de twee Hermitages die in de Hermitage Amsterdam aan het werk is, wordt ondersteund door circa tien medewerkers van de Amsterdamse musea. Zij zullen assistentie verlenen bij de inrichting, het opmaken van conditierapporten van de objecten en administratieve werkzaamheden.

De Hermitage Amsterdam opent voor het publiek op zaterdag 20 juni aanstaande met de tentoonstelling 'Aan het Russische hof. Paleis en protocol in de 19e eeuw'. Medewerkers van de drie Amsterdamse collega-musea helpen de conservatoren van de Hermitage Amsterdam en de Hermitage St.-Petersburg bij de inrichting van de tentoonstelling, die met ruim achttienhonderd objecten van het moedermuseum in Rusland één van de grootste ooit in Nederland belooft te worden.

 

14-05-2009 8:15


Het nieuwe Woonzorgcomplex in Enkhuizen, ontworpen door Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt, komt binnen de serie 'Nederland bouwt' op RTL7 aan bod. De aflevering wordt uitgezonden op zondag 17 mei 2009 om 10.40 uur. De uitzending wordt in de week daarop enige malen herhaald en is later ook te zien via de website http://www.nederlandbouwt.nl/.

Het magazine brengt de Nederlandse bouwwereld in alle facetten voor een breed publiek in beeld, onder andere met een reeks items 'architect in beeld'. Harry Draaisma, directeur van de Stichting Woondiensten Enkhuizen en één van de opdrachtgevers, zal over de voorgeschiedenis en de uitgangspunten van het project spreken. Bart van der Vossen licht het ontwerp en het proces toe.

Het Woonzorgcomplex aan de Meeuwenlaan is het nieuwe hart van de jaren '70 wijk Oude Gouw. Het project bestaat uit drie afzonderlijke bouwdelen. Het complex is op een ontspannen en kleinschalige manier ingepast in de bestaande ruime en groene buurt uit de jaren ‘70. Daarmee wordt bereikt dat de gebruikers en de bezoekers zich welkom voelen. De terughoudende architectuur is zorgvuldig gedetailleerd. De drie gebouwen zijn nadrukkelijk familie van elkaar en zorgen voor rust in de openbare ruimte. In materiaal en kleur sluiten de gebouwen aan op de bebouwing uit de omgeving.

De drie blokken voorzien in de volgende functies:

zuidblok - 28 seniorenwoningen met parkeerkelder

middenblok - (sociaal) eetcafé en wijkcentrum, kinderdagverblijf, bibliotheek, consultatiebureau, sportzaal en Gezondheidszorg Onder Een Dak

noordblok - apotheek en 36 eenheden voor begeleid wonen.

13-05-2009 8:47

Kubus architectural solutions presenteert in samenwerking met Graphisoft 'EcoDesigner'. Dit is een in het ontwerpproces geïntegreerd en gebruiksvriendelijk hulpmiddel voor architecten. Volgens de betrokkenenmoet het zorgen voor 'een nieuwe norm in duurzaam ontwerpen'. Met EcoDesigner krijgt de architect eenvoudig inzicht in het energieverbruik en de CO2 footprint van een ontwerp.

Veruit de meeste beslissingen die invloed hebben op het energieverbruik van een gebouw worden volgens Kubus en Graphisoft in de ontwerpfase (veelal impliciet) door de architect genomen. Tot op heden waren er geen hulpmiddelen voor eenvoudige analyses in juist díe fase, zo vinden die partijen. Het inschakelen van een specialist komt dus meestal pas later aan bod. Het begrijpen en beheersen van energiemetende software vereist vaak specifieke deskundigheid. "Maar met EcoDesigner krijgt de architect eenvoudig inzicht in het veelgevraagde energieverbruik van het gebouw. De meeste ontwerpbeslissingen die invloed hebben op het energieverbruik van het gebouw worden in de ontwerpfase door de architect genomen. In latere ontwerpfasen kunnen ingenieurs alleen aanpassingen doen door speciale bouwmaterialen en mechanische systemen toe te passen", aldus Miklos Szovenyi-Lux, Vice President van Graphisoft Product Management. "In latere ontwerpfasen kunnen ingenieurs alleen aanpassingen doen door speciale bouwmaterialen en mechanische systemen toe te passen. EcoDesigner voorziet architecten daarentegen van een uniek hulpmiddel in de huidige werkomgeving van ArchiCAD waarmee energiebewuste ontwerpbesluiten kunnen worden genomen, zelfs in het beginstadium van het ontwerp.

EcoDesigner is een add-on voor ArchiCAD 12. ArchiCAD is mede hierdoor de belangrijkste softwareoplossing voor eigentijdse architectuur. EcoDesigner is vanaf eind mei 2009 beschikbaar voor Windows XP, Windows Vista, MacOSX voor MacIntel 10.4 en hoger.

 

07-05-2009 9:18

Feest bij VOLA. Op woensdag 13 mei 2009 bestaat het moederbedrijf VOLA A/S in Denemarken 40 jaar. VOLA Sanitair BV bestaat 10 jaar als Nederlandse dochteronderneming. Vanuit het kantoor in Amsterdam verzorgen VOLA Sanitair BV en VOLA bvba sinds 5 jaar de Benelux-verkoop. Ter gelegenheid van het feest worden in de collegezaal van Artis drie lezingen gegeven. Vervolgens wordt er onder leiding van gidsen een rondje door Artis gemaakt, onder meer langs de Kroonkraanvogels die door VOLA zijn geadopteerd.

In de nabij gelegen VOLA-showroom op de Valkenburgerstraat wordt inzicht gegeven in het bela­den verleden, het heden en de toekomst van deze karakteristieke Amsterdamse buurt, die nu bekend staat als Groot Waterloo. De hedendaagse bedrijvigheid is een andere dan die van destijds, vroeger waren het ambachten en bijbehorende handel die de buurt domineerden. Tegenwoordig gaat het om de verkoop van eveneens ambachtelijke, maar elders gefabriceerde meubels, kranen, stoffen en tegels. Maar net als in het verleden, wordt hier ook nu met hart en ziel gewerkt.

Natuurlijk is er volop gelegenheid om de nieuwe en bestaande VOLA-collectie kranen, douches en accessoires te bekijken en tekst en uitleg te krijgen. Aanmelden kan via de website van VOLA. Aangezien de collegezaal van Artis maximaal honderdtwintig personen kan herbergen, worden de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst behandeld.
Het feestelijke programma begint om 15.30 uur. Verzamelen bij de hoofd entree van Artis.

 

05-05-2009 9:22

Winy Maas heeft als één van negen internationale architecten het erelidmaatschap ontvangen van het prestigieuze College of Fellows van het American Institute of Architecs (AIA). Het erelidmaatschap werd officieel toegekend tijdens een ceremonie in de Grace-Kathedraal in San Francisco tijdens de nationale conventie van het AIA, 1 mei jl.

Het erelidmaatschap wordt jaarlijks toegekend aan internationale architecten die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de architectuurpraktijk in het algemeen. Het genootschap liet dit jaar 112 AIA leden toe, en gaf negen internationale architecten een erelidmaatschap. Het erelidmaatschap wordt toegekend aan architecten die geen Amerikaanse nationaliteit hebben, noch inwoners zijn van de Verenigde staten of architectuur beoefenen binnen het domein van het instituut zelf. Naast Winy Maas, ontvingen ook Jo Coenen van JCCA Architecten (Nederland), Smiljan Radic Clarke (Chili), Bruno Gabbiani van Studio Gabbiani Associati en Manfredi Nicoletti van Studio Nicoletti (Italië) een erelidmaatschap.

Winy Maas is een van de drie oprichters van het in Rotterdam gevestigde architectenbureau MVRDV. Momenteel werkt MVRDV in de Verenigde Staten aan een aantal overstromingsbestendige woningen voor de Lower Ninth Ward in New Orleans, een gebied dat augustus 2005 ernstig getroffen werd door orkaan Katrina. De woningen werden ontworpen in opdracht van de Make it Right Foundation, een initiatief van acteur Brad Pitt om de heropbouw van New Orleans te stimuleren. Dit jaar zal de eerste door MVRDV ontworpen woning worden gebouwd. Jaarlijks wordt een klein aantal AIA-ereleden gekozen door een Jury of Fellows en een aantal Amerikaanse architecten. Architecten die in voorgaande jaren een erelidmaatschap ontvingen waren onder andere David Adjaye (Groot Brittannië), David Chipperfield (Groot Brittannië) en Dominique Perrault (Frankrijk).

 

03-05-2009 21:27

Architectuurcentrum CASA en Stichting Binnenstadsmanagement Arnhem (SBA) organiseren dit jaar de tweede editie van de Willem Diehlprijs. Deze tweejaarlijkse architectuurprijs voor het beste restauratie- of renovatieproject in de binnenstad is door SBA en CASA in het leven geroepen om een zorgvuldige omgang met het gebouwde erfgoed te stimuleren.

De eerste Willem Diehlprijs werd in november 2007 uitgereikt aan Café Florian op het Jansplein. Voor deze tweede editie is een achttal projecten genomineerd die een restauratie of renovatie hebben ondergaan in de jaren 2007 en 2008. De kanshebbers zijn Humanoid, Coming Soon, Art of Camouflage, Rijnstraat 56-59, Wonen boven Winkels aan de Roggestraat, het Gemeentehuis, de Rabobank aan het Willemsplein en Luxor Live.

In het theater van Willem Diehl himself wordt op 12 mei aanstaande de winnaar bekend gemaakt. Na de uitreiking kan men Luxor bezichtigen, genieten van een hapje en een drankje en de groove van DJ Miss Dada. 

Naast de vakjuryprijs is er dit jaar ook een publieksprijs. Voor meer informatie over de genomineerden: www.casa-arnhem.nl. Stemmen kan via diehl@casa-arnhem.nl.

Datum: dinsdag 12 mei 2009 - aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur.

Locatie: Luxor Live Willemsplein 10 Arnhem.

De entree bedraagt 5 euro. Leden van de CASA-sociëteit, genodigden van de SBA en vrienden van CASA krijgen gratis toegang.

Reserveren via info@luxorlive.nl.

Willem Diehl (Den Haag 1876 - Arnhem 1959), vestigde zich in 1902 in Arnhem en was hier tot 1939 actief als architect. Zijn ontwerpen in Art Nouveau, Jugenstil, cottagestijl en later Art Deco vormden een breuk met de architectuur in traditionele neostijlen die tot dan toe hier gebouwd werd. Diehl was verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig ontwerp en het ontwerp van het merendeel van de voorname herenhuizen, villa's en winkelpanden van de woonwijk Transvaal in Arnhem.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >