Nieuws


28-04-2009 9:57

De Europese Aluminium Associatie te Brussel heeft het startsein gegevn voor de tweede editie van de Europese Aluminium in Renovatie Award 2009. In de Benelux organiseren het Nederlandse en Belgische Aluminium Centrum gezamenlijk de Award voorronde om de nominaties uit Nederland en België voor de Europese competitie te kiezen.

Hierbij wordt nauw samengewerkt met partnerorganisaties VMRG -Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche, VAS-Vereniging Aluminium Systeemleveranciers in Nederland en FAC - Federatie Aluminium Constructeurs in België.

De on-line inschrijving voor de Benelux Aluminium in Renovatie Award 2009, de voorronde voor Nederland en België, is geopend. Er worden twee awards toegekend voor respectievelijk Woningbouw en Utiliteitsbouw. Er zijn voorts drie extra prijzen te winnen voor respectievelijk Gevels en Daken, Deuren en Ramen en Energie-Efficiency. Inzenden voor deze Benelux Aluminium in Renovatie Award 2009 kan tot 1 juli 2009 via http://www.aluminium-award.eu/

Gekozen is voor Renovatieprojecten omdat in deze sector het gebruik van aluminium veelal onderbelicht is. De winnende projecten moeten illustereren dat bij renovatie het project beter geconserveerd én mooier is  dankzij de gekozen aluminium toepassing. Onafhankelijk of het woningbouw of utiliteitsbouw is; aluminium is de meest duurzame oplossing.

Wie kan meedoen? Architecten, hoofdbewoners/huiseigenaren, projectontwikkelaars, woningcorporaties en ontwerpers kunnen deelnemen met projecten/gebouwen die gelokaliseerd zijn in de Benelux.  De awards worden toegekend aan gerenoveerde projecten/gebouwen, waarin op een zinvolle en innovatieve manier aluminium is toegepast, die na 1 januari 2006 zijn voltooid en die vallen in één van de aangegeven categorieën.

Prof. ir. Jan Brouwer is voorzitter van de onafhankelijke Belgisch-Nederlandse jury voor de Benelux Award Aluminium in Renovatie 2009.  Jan Brouwer, architect en voormalig hoogleraar architectuur en adviseur van de Rijksbouwmeester in Nederland. In de periode 2001-2005 was hij voorzitter van de BNA. De jury is verder samengesteld uit onafhankelijke personen op het gebied van architectuur, techniek en media in Nederland en België.

De Benelux-jury bestaat uit: prof. Jan Brouwer, architect, voorzitter, Werner Desimpelaere, architect/stedebouwkundige, Buro 2 Roeselaere/Gent/Brussel, Cyriel Clauwaert, Belgian Construction Certification Association (BCCA), prof. Frans Soetens, TNO/Hoogleraar aluminium constructies TU Eindhoven, Bart Denys, Hoofdredacteur vakbladen Architect, Projecto en Schrijnwerk, Marcel Henst, hoofdredacteur dagblad Cobouw, Johan Jongejan, Aluminium Centrum.

De Benelux Aluminium in Renovatie Awards 2009 worden uitgereikt tijdens de Themadag Aluminium Renovatie die het Belgische Aluminium Centrum en het Nederlandse Aluminium Centrum gezamenlijk organiseren. Alle inzendingen worden tijdens deze dag tentoongesteld. De Aluminium in Renovation Award competitie loopt het gehele jaar 2009 en bestaat uit nationale voorrondes gevolgd door een Europese finale om te bepalen welke renovatieprojecten met aluminium het opvallendst zijn.

De  Europese competitie wordt gesponsord door de Building Group van de Europese Aluminium Associatie(EAA), initiator van de European Aluminium in Renovation Award 2009. De acht nationale voorrondes worden gesponsord door het Aluminium For Future Generations(AFFG) programma  en veertien nationale aluminium branche-organisaties verspreid over Europa.

Er worden twee awards toegekend voor respectievelijk Woningbouw en Utiliteitsbouw. De Europese juryprijs van 5000 euro wordt deze keer toegekend aan het project dat de beste prestatie levert op het gebied van energie-efficiency. De Europese winnaars worden in november in Brussel bekend gemaakt.
 

25-04-2009 18:40

Hercuton en ATOP hebben onlangs het nieuwe onderkomen van de Boost Groep in Nieuwkuijk opgeleverd. Hoofdaannemer Hercuton heeft het gebouw in korte tijd en binnen de planning gerealiseerd in samenwerking met ATOP. ATOP heeft het volledige binnenwerk uitgevoerd met een oranje ellips in het hart van het gebouw. Het gebouw kenmerkt zich door de zogeheten loftarchitectuur en is ontworpen door Dick Veneman, architect bij Dedato architecten uit Amsterdam.

Het gebouw voldoet binnen en buiten precies aan de wensen van de opdrachtgever. Rogier Arntz, directeur Boost Groep: "Wij wilden iets aparts creëren in het pand. Onze wensen zijn vertaald naar een verdiepingshoge ellips midden in het pand, waarin zich alle natte ruimten bevinden. De vorm is specifiek en was lastig te maken. ATOP heeft ervaring met dit soort bijzondere wensen op het gebied van ruimte inrichting en heeft dit naar onze volle tevredenheid uitgevoerd."

De loftarchitectuur, waarbij alles in het zicht blijft, vereist precies maatwerk. Veel glaswanden met hardglazen deuren en metalstud-wanden, zijn in dit ontwerp toegepast door ATOP. Daarnaast heeft ATOP de gehele binnenafwerking en het plaatsen van kozijnen en deuren gerealiseerd. Samen met de feloranje binnenkleur is het pand van de Boost Group een opvallende verschijning in Nieuwkuijk geworden. De metershoge ellips is van buitenaf goed zichtbaar.

Hercuton is opgericht in 1994 en is gespecialiseerd in het vakkundig en snel ontwerpen en bouwen van herkenbare en maatwerk bedrijfshuisvesting in prefab beton. Hercuton kan de bouw vanaf de eerste schets tot en met sleutelklare oplevering verzorgen. Dat doet Hercuton met eigen ontwerpers, constructeurs en tekenaars. Ook de montage van de elementen wordt door eigen montageploegen verzorgd. Hercuton is in Nieuwkuijk gevestigd, werkt in heel Nederland en werkt volgens het VCA-certificaat.

ATOP uit Waalwijk heeft ruim 20 jaar ervaring in het turnkey gebruiksklaar maken van functionele ruimten. Kenmerkend voor ATOP is dat dit gebeurt op kostenefficiënte en ontzorgende wijze en met zeer korte bouwtijden. Of het nu gaat om winkels, kantoren, zorginstellingen of theaters, ATOP creëert ideale omstandigheden binnen het gestelde kader van kwaliteit, planning, budget en ontwerp. Voor iedere ruimte kan ATOP een functionele en aangename indeling realiseren door middel van levering en montage van systeemwanden en -plafonds, verlichting, timmerwerk en interieurbouw.

 

24-04-2009 9:20

De AVRO is in maart begonnen met een nieuw programma binnen het AVRO KunstUur: Hollands Design. Zoals de naam al doet vermoeden wordt in dit programma aandacht besteed aan wat Nederland te bieden heeft op het gebied van design. In zes afleveringen zijn thema's zoals, mobiliteit, mode en gebruiksartikelen behandeld. Morgen, zaterdag 25 april 2009, 17.00 uur op Nederland 2, is de laatste aflevering geheel gewijd aan duurzaamheid en design. Natascha Drabbe van Cultural Connections is gevraagd om vanuit haar deskundigheid iets te zeggen over de verschillende benaderingen van duurzaamheid, de trends, de verantwoordelijkheid en bewustwording van ontwerpers.

Zij werpt een kritische blik op ontwerpen die onder de noemer ‘duurzaam' worden geproduceerd. Want gaat er soms niet veel meer energie verloren bij de recycling van bepaalde materialen? En hoe duurzaam is het om producten in India te laten vervaardigen als die allemaal naar Nederland moeten worden getransporteerd?

In deze laatste aflevering van Hollands Design wordt een blik geworpen op de toekomst. Duurzaamheid wordt daarin een steeds belangrijker thema. Hoe gaan designers daarmee om? Er wordt gesproken met ontwerpers die op de één of andere manier rekening houden met duurzaamheid in hun ontwerp. Dat kan zijn door hun materiaalkeus, productiemethode of boodschap. Ook wordt er kort aandacht besteed aan de Senz Umbrella. Platform 21 pleit voor reparatiesetjes bij producten. Studio Hergebruik laat zien hoe van oude fietsbanden hippe tassen zijn gemaakt en van billboardposters prullenbakken. Matthijs Vogels begint bij de basis en maakt van afgedankte filterkoffie biologisch afbreekbare schaaltjes. En Lotte van Laatum laat zien dat een spaarlamp ook mooi kan zijn. Dat en meer in de uitzending van zaterdag 25 april.

 

23-04-2009 8:24

Sinds 2006 biedt de TU Delft, samen met de partneruniversiteiten IUAV di Venezia, UPC Barcelona en KU Leuven, een joint post graduate programma aan in Urbanism getiteld 'European postgraduate Masters in Urbanism' (EMU). EMU is sinds januari 2009 geaccrediteerd als universitaire opleiding. EMU is daarmee het eerste post graduate programma in Nederland dat is geregistreerd in 'Croho' (Centraal Register Hoger Onderwijs), dat de graduates het recht geeft de titel 'Master of Science' (MSc.) te dragen.

EMU is een tweejarig postgraduate masterprogramma en richt zich op architecten, bouwkundigen, planologen en landschapsarchitecten die reeds een masteropleiding hebben afgerond of een vergelijkbare 5-jarige bacheloropleiding en die een aanvullend specialisme in Stedenbouwkunde zoeken. EMU heeft een sterk wetenschappelijke benadering en biedt een interdisciplinair en crosscultureel programma op het vlak van stedenbouwkundig ontwerpen, ruimtelijke planning en landschapsarchitectuur. Daarnaast ligt de focus op gerelateerde vakgebieden als ecologie, hydrologie, transport, sociologie en economie.

Het programma bestaat uit drie basissemesters (Urban Design, Spatial Planning & Strategy en Landscape Architecture) en een laatste semester waarin het afstudeerproject centraal staat. Studenten werken drie semesters aan de TU Delft, en één semester aan een van de drie partneruniversiteiten. EMU graduates hebben een professionele oriëntatie met een stevige theoretische fundering en vervolgen hun carrière bij ontwerpbureaus, overheden (op het gebied van ruimtelijke planning), consultancy- of onderzoeksbureaus.

22-04-2009 8:18

Voor de opnames van de film Angels & Demons (Het Bernini Mysterie) die op 13 mei in première gaat, is het Sint-Pietersplein volledig nagebouwd. De makers was de toegang tot het echte plein in Vaticaanstad verboden, waarna ze een replica bouwden op een immense sound stage in Los Angeles. Ook het Piazza Navona in Rome werd gereconstrueerd. Angels & Demons is de opvolger van de succesvolle film The Da Vinci Code.

Omdat de katholieke kerk niet blij was met haar rol in de laatstgenoemde film, verbood ze de cast en crew de toegang tot het Sint-Pietersplein en elke katholieke kerk. Daarop besloot het filmteam om het plein te herbouwen op een parkeerplaats in Hollywood Park. De replica, vervaardigd uit vezelplaat en piepschuim, is uiteraard niet zo groot als het echte Sint-Pietersplein (waar plaats is voor zeker 300.000 mensen). Wel zijn tot in detail heiligdommen als de Sixtijnse kapel en de Santa Maria del Popolo nagemaakt. Toen de opnames op het ‘Sint-Petersplein’ waren voltooid, werd het decor omgebouwd tot het Piazza Navona. Hier bevindt zich onder meer de fontein La Fontana dei Quattro Fiumi van Bernini, die een belangrijke rol speelt in Angels & Demons.

De makers hadden geen problemen met de toegang tot dit eveneens beroemde plein in Rome, maar ze werden gehinderd door restauratiewerkzaamheden. Zo stond de echte Quattro Fiumi-fontein constant in de steigers.De films Angels & Demons en The Da Vinci Code zijn gebaseerd op de wereldberoemde boeken van Dan Brown. De verhalen draaien om Robert Langdon (gespeeld door Tom Hanks), een hoogleraar religieuze symboliek die wordt geconfronteerd met nietsontziende eeuwenoude machten.

20-04-2009 8:33

Criticus Bradley Quinn en professor en designer Hans Maier-Aichen leggen de toekomst van design in een turbulente maatschappij onder de loep in Milaan tijdens het programma Design Thoughts. Design Thoughts is onderdeel van Design Why?, het vierdaags multidisciplinair programma waar deelnemers en bezoekers met elkaar in discussie gaan over hedendaagse ontwerpkwesties van woensdag 22 tot en met zaterdag 25 april tijdens il Salone del Mobile in Milaan.

Bradley Quinn (donderdag 23 april, 19.30-20.30 uur) is een globetrotter. Hij reist de hele wereld rond om informatie en inspiratie te zoeken voor zijn boeken en publicaties. Al zijn ervaringen en meningen legt hij vast in zijn beeldrijke boeken over de geschiedenis en toekomst van textiel, mode en design. Tot zijn oeuvre behoren onder meer boeken als Techno Fashion, The Fashion of Architecture, Chinese Style, Scandinavian Style, and Mid-Century Modern. Na zijn betoog voelen twee studenten van de KABK hem aan de tand, en ook het publiek is in de gelegenheid om vragen te stellen.

Hans Maier-Aichen (zaterdag 25 april, 19.30-20.30 uur). Na een succesvolle carrière als ontwerper zette Hans Maier-Aichen in 1981 het bedrijf Authentics op dat in sneltreinvaart één van de meest belangrijke ontwerpbedrijven voor consumentenproducten werd. De jonge ontwerpers die Maier-Aichen aan zijn team wist te binden, daagde hij uit tot het ontwerpen van producten voor alledaags gebruik. Sinds 2001 is Maier-Aichen een internationaal gerespecteerd ontwerpadviseur die altijd op zoek is naar ontwerpverbeteringen. Ecologische, sociale en functionele waarden gaan hand in hand met jong talent, traditie en geavanceerde technieken. Op dit moment is Maier-Aichen werkzaam als professor aan de Karlsruhe University of Arts and Design in Duitsland. Maier-Aichen schetst zaterdag zijn beeld over de toekomst van design en wordt door studenten en publiek ondervraagd.

Design why? is een project van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag, Creatieve Stad Den Haag (CSDH), Design Den Haag 2010-2018, Premsela, Dutch Platform for Design and Fashion, Dutch Design Fashion Architecture (DDFA) en magazines als Items en Abitare.

 

17-04-2009 10:01

Online gratis inschrijven om mee te dingen naar een felbegeerde Dutch Design Award is weer mogelijk. De inschrijving startte op donderdag 16 april. Ook scouts kijken rond en halen het beste werk uit het veld.

De opening van de inschrijving markeert de start van de alweer zevende editie van de Dutch Design Awards. Doel is om excellent ontwerp op het podium te presenteren tijdens de feestelijke Awardshow. "Kracht van de nieuwe aanpak van de Dutch Design Awards is dat scouts actief in de markt zoeken naar het beste werk en de beste ontwerpers", aldus de organisatie van de ontwerpcompetitie. "Het is een aanpak die vorig jaar al succesvol is gebleken. Professionals uit de vormgeverswereld waarderden het kwaliteitsniveau van de finalisten en winnaars in 2008."

Behalve de nominatie door de designscouts kunnen ontwerpers om hun beste werk ook 'gewoon' zelf inzenden. Via de website www.dutchdesignawards.nl kunnen tussen 15 april en 15 mei 2009 online ontwerpen worden aangemeld voor deelname in de hoofdcategorieën Communicatie, Product, Ruimtelijk en de Rado Young Designer Award.

De selectiecommissies wijzen uit het totale aanbod van het gescoute werk en de online inzendingen per subcategorie de finalisten aan. De internationale jury beslist uiteindelijk wie er op zaterdag 17 oktober 2009 met een Dutch Design Award op het podium staat.  

De wedstrijd omvat een aantal speciale prijzen; de publieksprijs Audi Design Award, de Rado Young Designer Award, de Beste Opdrachtgever Award en de Life Time Achievement Award. Daarnaast wijst de jury een ‘overall’ prijs – The Golden Eye - toe aan het meest succesvolle ontwerp van 2009.Tijdens de feestelijke Awardshow op 17 oktober 2009 worden alle winnaars bekend gemaakt. De ontwerpen van alle finalisten en winnaars zijn aansluitend weer een week lang te bewonderen tijdens de Dutch Design Week. De tentoonstelling van de Dutch Design Awards wordt dan gepresenteerd in de Brainport Greenhouse op het Stadhuisplein in Eindhoven.

Dutch Design Awards wordt mogelijk gemaakt door: Gemeente Eindhoven, BNO, Design Connection Brainport, Audi, Rado, Studio Dumbar, Lecturis printing company, NCDO, Brainport Development, Dutch Design Week, Eigen Huis & Interieur, Adformatie. Design Connection Brainport is verantwoordelijk voor het projectmanagement van de Dutch Design Awards.

16-04-2009 9:05

'Milaan' werpt zijn schaduw vooruit. De uitnodigingen voor hét designevenement van het jaar - al vinden sommige criticasters dat de 'Salone' alleen in naam nog 'top' is - tuimelen over elkaar heen. Steeds meer van die uitnodigingen richten zich op het 'randgebeuren', dat zich met name concentreert in de befaamde Zona Tortona. Een opvallend onderdeel van het 'randgebeuren' is de 'toekomstvoorspelling' van Anne Marie Commandeur en Martí Guixé.

Trendwachter Anne Marie Commandeur en ontwerper Martí Guixé voorspellen de toekomst van design tijdens het vierdaags platform Design Why? in Milaan. Hoe ziet de ontwerpwereld er over 1 jaar uit? En hoe over 5 jaar? Welke factoren zorgen voor veranderingen in de ontwerpwereld? Wat wordt de toekomstige rol van de ontwerper? De Nederlandse Anne Marie Commandeur en de Catalaan Martí Guixé geven antwoord op deze vragen tijdens Design Tomorrow dat onderdeel uitmaakt van het vierdaags platform Design Why? Dit platform vindt plaats van woensdag 22 tot en met zaterdag 25 april aan Corso C. Colombo 15 tijdens il Salone del Mobile in Milaan.

Anne Marie Commandeur richtte in 2004 Stijlinstituut Amsterdam op. Stijlinstituut Amsterdam informeert bedrijven over veranderende consumenten attitudes en toonaangevende ontwikkelingen op het gebied van mode, textiel en vormgeving. Zij vertaalt deze trends naar toegepaste product- en communicatieconcepten. Naast advieswerk, geeft Commandeur op diverse internationale academies les. De 'toekomstvoorspelling' van Commandeur vindt plaats op woensdag 22 april van 14.00-15.00 uur.

Zaterdag 25 april (16.00-17.00) is het de beurt aan Guixé. Diens werk kan beschreven worden als ‘design voorbij'. Guixé is een ontwerper met de geest van een kunstenaar en de ‘doe-mentaliteit' van een ontwerper. In zijn zoektocht naar essentiële eigentijdse vormen van design bewandelt hij onbetreden paden en gebruikt hij nieuwe formats. Hij spreekt uitdrukkelijk over zijn afkeer van sommige dingen. Het nieuwste en de zoveelste variant van een stoel of een ander meubelstuk veroordeelt hij als totaal zinloos. Guixé was in 1997 één van de pioniers op het gebied van ‘food design' en is er de afgelopen 10 jaar mee blijven experimenteren.

Na de vooruitblikken van Commandeur en Guixé stellen studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag en het aanwezige publiek hen vragen over dit thema.

Design why? is een project van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag, Creatieve Stad Den Haag (CSDH), Design Den Haag 2010-2018, Premsela, Dutch Platform for Design and Fashion, Dutch Design Fashion Architecture (DDFA), Ontwerpwerk en magazines als Items en Abitare.

16-04-2009 8:32

Voor het vijfde jaar werd de Satelliet Design Challenge georganiseerd voor bijna en net afgestudeerde ontwerpers van design gerelateerde opleidingen. De net aan de Willem de Kooning Academie afgestudeerde Gabriela Prada Campo bedacht CocktailNamic, een dynamisch cocktailconcept waarbij de bar naar je toekomt.

Tijdens het evenement Venuez Hospitality & Style Event is op dinsdag 31 maart 2009 in de Amsterdamse Convention Factory het winnende concept van de Satelliet Design Challenge onthuld. Gabriela Prada Campo ontwierp het vernieuwende concept 'CocktailNAMIC' voor deze ontwerpwedstrijd.

De dynamiek komt vooral terug in de vorm en beleving. Door een twist te geven aan de tafel die voor de uitgesproken banken stonden, maakten de gasten zich bekend, de bar kwam naar je toe en vervolgens kon de show beginnen. Het gordijn ging langzaam dicht, de lampen gingen aan en de gasten kregen door een speciale show van de cocktailshaker hun 'Minute of Fame'.

Op Venuez 09 heeft men volop genoten van de praktische, dynamische maar vooral modulaire bar, die gebouwd werden door de Arjan van Dijk Groep, de full-service evenementenorganisatie met een zelfstandige decor en styling afdeling uit Oosterhout. Tezamen met de speciale LED-verlichting van Livingprojects uit Breda was CocktailNamic de hele dag in beweging. CocktailNamic is zo ingespeeld op de behoefte dat men niet meer naar een drukke bar hoeft om de aandacht van een cocktailshaker te krijgen, maar dat de cocktailshaker inclusief  bar naar jou toekomt.

Natuurlijk waren ook de juryleden aanwezig op Venuez. Bob Kip, Ricardo Sporkslede, Huib de Jong en Bart Hagevoort hebben het ontwerp vanuit hun eigen specialisme bekeken. De jury vertelt: "De inzending van CocktailNamic viel destijds meteen op doordat de dynamiek door het hele concept is doorgevoerd. De bar die naar je toekomt, de bewegingen van de cocktailshaker, de vorm van het interieur en dat in combinatie met het hoge entertainmentgehalte. Nu het op ware grootte is nagebouwd, wordt het concept met de bar die naar je toekomt extra charmant. Dit is een uitgesproken kans voor Gabriela om te laten zien wat ze allemaal in huis heeft."

De uitreiking van de Satelliet Design Challenge Award vond onder veel belangstelling plaats op de stand uit handen van Eric Roest van Satelliet Meubelen, de initiator van deze ontwerpwedstrijd. "CocktailNamic is een mooi voorbeeld hoe je jong talent kennis kan laten maken met vakmensen in de horeca en interieurarchitectuur. Het nabouwen van het winnende concept is een unieke prijs die jonge ontwerpers meteen de mogelijkheid biedt praktijkervaring op te doen in de realisering van hun eigen ontwerp. CocktailNamic laat zien dat het beleven van een cocktail iets speciaals mag zijn. Iets wat ons meteen erg aansprak", aldus Roest. "En nu mag Gabriela nog gaan genieten van haar reis samen met onze inkopers naar de beurs Salone Internazionale del mobile in Milaan, een extra prijs die we vanwege het eerste jubileum aan de ontwerpwedstrijd hebben verbonden."
 

15-04-2009 9:00

Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) presenteert ‘The Architecture of Knowledge: Public Library of the Future’. Centrale vraag bij dit nieuwe project: Hoe ziet de bibliotheek eruit in de toekomst?

Het NAi en de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) maken samen met (inter)nationale studenten en geïnteresseerden een nieuw functioneel ontwerp voor 'de bibliotheek van de toekomst'. Het project start met een inspirerende lezingenreeks in juni en wordt gevolgd door een masterclass in juli. Het biedt een unieke kans om samen te werken met prominente professionals uit het veld. Veel bibliotheken werken op dit moment aan een nieuwe huisvesting, herhuisvesting of herinrichting. Maar is die nieuwe huisvesting wel toegerust voor de toekomstige taken van de bibliotheek? Kunnen wij nog wel volstaan met het klassieke programma van eisen, of zijn er nieuwe gezichts- en uitgangspunten nodig om de bibliotheek van de toekomst te bouwen? De veranderingen in het informatielandschap vragen wellicht om een wezenlijk andere opzet van het gebouw. Een analyse van deze veranderingen maakt deel uit van het project: een samenwerking tussen vakmensen, geïnteresseerden en studenten. Deelnemers kunnen zich vanaf heden inschrijven.
De vierdelige lezingenreeks is voor een breed georiënteerd vakpubliek. Woensdag 20 mei begint Lev Manovich, op donderdag 4 juni Bart Verschaffel, woensdag 10 juni is Pim van den Berg aan het woord. De reeks wordt donderdag 25 juni beëindigd door Markus Miessen. In juli 2009 volgt van 6 tot 17 juli een masterclass van twee weken. Onder leiding van een multidisciplinair team bestaande uit industrieel vormgevers Jurgen Bey en Ester van de Wiel, architect Rients Dijkstra, beeldend kunstenaar Gabriël Lester en grafisch vormgever Daniël van der Velden zullen studenten in de architectuur, muziek, nieuwe media en vormgeving vanuit een brede, conceptuele blik de veranderingen analyseren om tot een nieuw programma te komen. Hiervoor wordt een speciale campus gebouwd op het buitenterrein van het NAi in Rotterdam.
Na afloop van de masterclass geven de deelnemers een presentatie aan professionals uit het veld. De bedoeling is dat na de masterclass en lezingenreeks de resultaten van het gehele project worden gepubliceerd: een (meertalige) publicatie die richting geeft aan architecten, projectontwikkelaars, gemeentes en bibliothecarissen bij het ontwerpen van toekomstgerichte openbare bibliotheken. Studenten die deel willen nemen aan de gratis masterclass in juli kunnen zich nog tot 15 mei aanmelden via www.thearchitectureofknowledge.nl.

14-04-2009 10:42

Op het Centraal Station aan de Bargelaan in Leiden wordt binnenkort gestart met de nieuwbouwontwikkeling ROC. Het totale complex omvat circa 40.000 vierkante meter en is ontworpen door Meyer en Van Schooten Architecten.

Het complex, bestaande uit drie met elkaar verbonden bouwdelen, wordt gebouwd ten behoeve van het ROC Leiden. Een deel van het gebouw is gereserveerd voor winkels, kantoren, een hotel en een modern congrescentrum. Architectenbureau Meyer en Van Schooten - bekend van het ING gebouw langs de A10 - heeft een zeer spectaculair gebouw ontworpen met doorkijkjes, veel licht en een spannende gevel. Het gebouw is meer dan 50 meter hoog. ROC Leiden is nu nog gevestigd in zestien gebouwen in Leiden en Leiderdorp. Vanaf 2010/2011 komen alle opleidingen in twee gloednieuwe gebouwen op toplocaties in de stad, waarvan een direct achter het Centraal Station in Leiden.

Voor de verhuur is nog circa 10.000 vierkante meter kantoorruimte beschikbaar en circa 2.700 vierkante meter multifunctionele ruimte op de begane grond. Voor de verhuur zijn Basis Bedrijfshuisvesting en DTZ Zadelhoff ingeschakeld.

 

14-04-2009 10:36

Meer dan de helft van alle R&D-afdelingen van fabrikanten speelt vooral in op innovaties om zichzelf te onderscheiden van de concurrentie en op het verhogen van het gemak voor de eindgebruiker. Daarnaast is duurzaamheid voor 48 procent van de fabrikanten een speerpunt van de R&D-afdeling. Op onderscheidende vormgeving wordt slechts door een op de vijf fabrikanten ingespeeld. Dit blijkt uit het BouwKennis Marketing Jaarprijsboek 2008.

In het BouwKennis Marketing Jaarprijsboek zijn tien interessante projecten uit de inschrijvingen op de Marketing Jaarprijs 2008 uitgewerkt. Daarnaast zijn de winnaars van de BouwKennis Marketing Jaarprijs van de afgelopen jaren opgenomen. Hierbij wordt per casus aandacht besteed aan het (marketing)concept, de toegevoegde waarde voor de klant, de probleemstelling, gemaakte strategische keuzes, hoe een concept communicatief is uitgerold en de gestelde doelen en gerealiseerde resultaten. Het Jaarprijsboek bevat bovendien een onderzoek naar research & development in een krimpende markt.

Fabrikanten staan bekend als de innovatiemotor van de bouwketen. De bouwmaterialenindustrie kan door zijn antennefunctie belangrijke ontwikkelingen in de sector signaleren en hierop inspelen. Nu er een periode aanbreekt waarin de bouwproductie afneemt, wordt het nog belangrijker voor bouwers om zichzelf te onderscheiden van hun concurrenten. Een grote rol is hierbij weggelegd voor de R&Dafdeling. Op welke ontwikkelingen spelen zij in? Naast tal van elementen waarbij de vraag van de afnemers centraal staat, wordt het eigen onderscheidend vermogen als belangrijkste insteek voor innovaties genoemd. Gemiddeld 52 procent van de fabrikanten geeft aan dat innovaties bedoeld zijn om het eigen bedrijf te onderscheiden van de concurrentie. Het hoge percentage dat innovatie inzet voor het eigen onderscheidende vermogen lijkt erop te wijzen dat veel organisaties nog erg vanuit de eigen organisatie denken. Aan de andere kant worden er ook een aantal specifieke ontwikkelingen in de markt gesignaleerd. ‘Streven naar meer gemak voor de eindgebruiker’ en ‘streven naar meer duurzaamheid’ worden door ongeveer de helft van de fabrikanten genoemd als trends waarop wordt ingespeeld. Gemiddeld 1 procent van de fabrikanten zegt dat de R&D-afdeling niet specifiek op bepaalde ontwikkelingen inspeelt.
 

13-04-2009 11:27

In Montevideo, Uruguay, werden vrijdag 3 april de Hunter Douglas Awards uitgereikt door Archiprix International. Met deze prijs worden de beste afstudeerprojecten ter wereld van de afgelopen 2 jaar onderscheiden in een ontwerp of studie op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Onder de acht prijswinnaars zaten twee Nederlandse afgestudeerden: Sander Lap met zijn plan ‘Het Markerpark' (Academie van Bouwkunst Rotterdam) en Max Rink, met zijn plan 'Maja Turg, een markt voor Tallinn' (TU Delft).

Het Markerpark won in 2008 ook al een prijs bij Archiprix Nederland. Met het afstudeerplan stelt de ontwerper voor om de ecologische achteruitgang van het Markermeer te stoppen door middel van zandwinning voor de woningbouw in Almere. Met de restanten van deze grondstromen kan een ring van archipels worden gemaakt voor de verschillende Zuiderzeesteden en natuurgebieden aan de randen van het Markermeer. De Zuiderzeewerken kunnen eindelijk worden afgerond met een Nationaal waterpark dat begrensd wordt door de grachten van Amsterdam en de Afsluitdijk.

Begin dit jaar is Sander Lap een eigen ontwerpbureau begonnen: Lap Landscape & Urban Design. Het bureau werkt onder andere aan duurzame gebiedsontwikkeling voor Den Haag, Zeeland en de Haarlemmermeer.

 

08-04-2009 8:46

De Slimste Woning van Nederland wordt vandaag (8 april) officieel geopend in Evoluon te Eindhoven. Burgemeesters Rob van Gijzel (Eindhoven), Jack Mikkers (gemeente Veldhoven) en gedeputeerde Brigite van Haaften-Harkema (Jeugd, Cultuur en Samenleving, Provincie Brabant) gaan de openingshandeling verrichten.

Dankzij financiële bijdragen van de provincie Noord-Brabant, de gemeenten Eindhoven en Veldhoven, de SRE én participerende bedrijven staat De Slimste Woning van Nederland nu in de tuin van het Evoluon te Eindhoven, in het hart van Brainport. Na de opening is de woning op afspraak te bezoeken.

De komende drie jaar worden er In en rondom De Slimste Woning congressen, workshops en projecten georganiseerd.

De Slimste Woning van Nederland is een demonstratie- en testwoning van Stichting Smart Homes die is voorzien van veel intelligente en vooral hedendaagse technologie. De Slimste Woning van Nederland is dus geen ‘huis van de toekomst’ maar een ‘huis van nu’, waarin flexibele, intelligente, duurzame en toegankelijke oplossingen op een innovatieve manier onder één dak zijn gebracht.

Waarom is de woning zo slim? Dat komt door de aangebrachte woningautomatisering, het duurzame materiaalgebruik, een optimaal leefklimaat en de energiebesparende maatregelen. Qua gebruiksgemak is zoveel mogelijk rekening gehouden met de richtlijnen van WoonKeur. De woning is bedoeld om de bezoekers te laten beleven wat ‘slim wonen’ kan betekenen voor de kwaliteit van wonen, werken, leren en ontspannen. Door middel van educatie, demonstratie en voorlichting wordt onder meer getoond welke mogelijkheden er zijn om duurzaam te bouwen en wonen.

Tenslotte is De Slimste Woning van Nederland ook een plek om nieuwe ontwikkelingen in door de Europese Commissie gefinancierde onderzoeksprojecten uit te testen. In de komende jaren zullen tal van nieuwe technologieën van vooraanstaande buitenlandse bedrijven door Smart Homes in deze woning geëvalueerd en getoond worden.

06-04-2009 8:34

Jaarlijks worden er landelijke carrièrebeurzen voor studenten en young professionals georganiseerd. Echter, een carrièrebeurs gericht op ontwerpers, die was er nog niet. Daarom organiseert de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) Vroaam!, de eerste carrièredag speciaal voor ontwerpers. Ontwerpers Anthon Beeke, Maria Blaisse, Frank Tjepkema, Evelyne Merkx, Marcel Kampman, Miriam van der Lubbe en fotografe Carla van de Puttelaar deden mee aan de campagne en aantal reed speciaal voor Vroaam! een bloedstollende race op de kartbaan!

VROAAM! bestaat uit een info/banenmarkt met onder andere ontwerpbureaus, uitzendbureaus en informatie over belastingen, beroepsorganisaties, subsidiemogelijkheden, opleidingen en cursusaanbieders. Ook is de BNO Academie van de partij met handige trainingen over auteursrecht, onderhandelen, acquireren en het opzetten van een beroepspraktijk. Verder veel nuttige workshops en lezingen door derden en BNO Advies met 'on the spot' zakelijk en juridisch advies. Daarnaast zijn er portfoliobesprekingen met ruim zestig senior professionals waaronder..., staat, 2D3D, Designpolitie, Koeweiden Postma, Sogood, Total Identity, Edenspiekermann, Dietwee, VBAT, Ontwerpwerk, WAACS, Bruno Ninaber van Eyben, Monika Auch, Springtime, Flex, Opera, Promhouse, Kossmann.de Jong en vele anderen. Naast deze praktische zaken ook veel entertainment met inspiratietalks, interessante presentaties, designbattles en het item 'On the job', een serie interviews met ontwerpers over de dagelijkse beroepspraktijk. De dag wordt afgesloten met een feest. De presentatie is in handen van Maxim Hartman (Rembo & Rembo).
 

03-04-2009 16:01

Afgelopen donderdag 2 april werd in Delft het snelst gebouwde studentencomplex ooit geopend door wethouder Anne Koning van ruimtelijke ordening en Jan Benschop, algemeen directeur van DUWO. Het complex werd ontworpen door Mecanoo.

In minder dan een jaar tijd, van schets tot oplevering, zijn de drie blokken met 186 studentenwoningen aan de Leeghwaterstraat gerealiseerd. Bij het project is een modulair bouwsysteem toegepast. Daarbij is elke woningunit volledig geprefabriceerd in de fabriek, waarna de units als lades in een kast in een stalen skelet zijn geschoven.

De snelle bouw was nodig om de explosief groeiende groep internationale studenten aan de TU Delft huisvesting te kunnen bieden. Mecanoo ontwierp drie alzijdige woontorentjes met in totaal 186 wooneenheden van elk zes lagen hoog. Drie gevels zijn uitgevoerd in donker metselwerk met ‘baarden’.

De onregelmatige textuur van de baarden zorgt voor een bijzondere schaduwwerking op de gevel en geeft, afhankelijk van de stand van de zon, het gebouw op elk tijdstip van de dag een andere uitstraling. Raamopeningen in aluminium kaders zijn als muzieknoten over de gevels gestrooid. Hun speelse compositie levert niet alleen aan de buitenkant een gevarieerd beeld op, maar ook binnen: elke kamer heeft het raam op een andere plek.

Aan de weilandkant kregen de drie gebouwen een groene, gelaagde gevel van composietplaten in combinatie met een buizenframe waarlangs in het voorjaar en de zomer klimplanten groeien. In de woningen kunnen studenten in hun eentje of met z’n tweeën wonen. Ook zijn er kleine studentenhuizen met 3 kamers rondom een gemeenschappelijke woonkamer met keuken.
Op de begane grond van elke toren liggen gemeenschappelijke voorzieningen zoals entree, fietsenstalling en containerruimte. De drie gebouwen staan in een tapijt van gras waarin natuurstenen staptegels zijn gestrooid.
 

03-04-2009 9:32

Architectenbureau Mecanoo doet het zoals bekend goed in binnen én buitenland. Deze week kwamen de opzienbarende plannen naar buiten voor de bibliotheek in het Engelse Birmingham. Het complex gaat 193 miljoen euro kosten. 

Het Mecanoo-ontwerp wordt gesitueerd op het Centenary Square, het grootste publieke plein in Birmingham. De bibliotheek zal naar verwachting in 2013 de deuren openen. Het gebouw krijgt een vloeroppervlakte van 31.000 vierkante meter en is hiermee in staat zo’n 10.000 bezoekers per dag te verwerken.

Het ontwerp kenmerkt zich door een hoge mate van transparantie. Dit is onder meer te danken aan de glazen huls die om het gebouw geplaatst zal worden. Ander opmerkelijke aspecten van het ontwerp zijn onder meer het grote publieke balkon en de daktuin met panoramisch uitzicht over de stad. Dankzij het gebruik van slimme materialen is de bibliotheek voorts energiezuinig.

De bilbliotheek is het vlaggeschip van een ingrijpende vernieuwing van het stadshart van Birmingham. Deze vernieuwing vindt plaats in de komende twintig jaar en vergt een investering van 17 miljard pond. Naar verwachting levert het project zo’n 43.000 banen op.


“Ondanks de economische tegenwind zijn we erg optimistisch over de plannen”, zegt Mike Whitby van de gemeente Brimingham. “De bibliotheek wordt een iconisch gebouw dat getuigt van de ambities van Birmingham in de eenentwintigste eeuw. Het ontwerp is een bewijs voor het feit dat we in staat zijn top-architecten naar onze stad te halen.”

Francine Houben van Mecanoo Architecten is natuurlijk eveneens blij met het project. “Ik ben geïnspireerd door de energie van deze stad. En ik hoop dat het avontuur van het lopen door het gebouw veel mensen zal inspireren om te leren en te lezen, ofwel simpelweg het genoegen te beleven van de sociale interactie die mogelijk is in een publieke ruimte.”
 

03-04-2009 8:38

BIj liefhebbers van designmeubilair gaat het zo langzamerhand weer kriebelen. De beurs van MIlaan staat immers voor de deur. Eén van de vele activiteiten die er te beleven zullen zijn is het Premsela Design Forum.

De Salone Internazionale del Mobile vindt plaats van 22 tot en met 27 april. Gedurende de beurs is er op de beurs én in de stad (met name in de wijk Zona Tortona) van alles te beleven. De uitnodigingen van de verschillende evenementen vliegen de Inside Information-redactie dezer dagen om de oren.

Ook Nederlandse organisaties grijpen Milaan aan om zich te presenteren. Zo organiseert de stichting Premsela het Premsela Design Forum. Op woensdag 22 april vindt in het Romeo Gigli Café in Milaan een discussie plaats over het weggooien of recyclen/repareren van designobjecten. De bijeenkomst wordt geopend door minister Ronald Plasterk (Cultuur).

Het Premsela-evenement begint om 19:00 uur. Deelnemers an de discussie zijn Piet Hein Eek, Satyendra Pakhalé, Corinne Poux-Bernard en Joanna van der Zanden.
 

01-04-2009 21:50

ProjectB, een ontwerpwedstrijd uitgeschreven door Cheops, studievereniging bouwkunde, en het College van Bestuur, CvB, van de TU/e heeft een winnend ontwerp opgeleverd. Stay, het winnende ontwerp van bouwkundestudent Lars Bouwman, werd gekozen door de jury omdat het in hun ogen uniek was voor de locatie en perfect paste binnen het nieuwbouwplan van de universiteit, Campus 2020.

De jury, bestaande uit secretaris van CvB Harry Roumen, architect Bert Dirrix, Herman Rikhof, projectleider campus 2020, en Jan Westra, decaan bouwkunde, gaf ook een eervolle vermelding aan de Dommelaar, een ontwerp gebaseerd op de stroming van de Dommel van studenten Krijn Hombrink en Thomas Moll.

De ontwerpwedstrijd werd uitgeschreven om een oude toegangsbrug tot de universiteit te restaureren en een nieuwe functie te geven. De brug, over de rivier de Dommel, verloor haar functie met de komst van een nieuwe brug en is in de loop der jaren in verval geraakt. Door middel van ProjectB hopen de betrokkenen de brug weer onderdeel te laten worden van de campus.

Cheops en het CvB onderzoeken de mogelijkheid om het winnende ontwerp te realiseren en in te passen in de ambitieuze plannen van de universiteit. De ingezonden ontwerpen zijn nog tot 7 april 2009 te zien in het bouwkunde faculteitsgebouw Vertigo op de TU/e.
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >