Nieuws


26-02-2009 8:53

Onlangs verscheen het boek: ‘Ogenblikken' van Han de Kluijver, architect, interieurarchitect en directeur-eigenaar van HDK Architecten in Rotterdam. Het boek is een bundeling van artikelen die De Kluijver in de afgelopen jaren schreef voor Intern, een periodiek van de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten BNI.

Hij redigeerde en actualiseerde de verhalen tot een vlot leesbaar boek, dat de veelzijdigheid van het vakgebied van de interieurarchitect belicht. Met deze BNI-uitgave wil de beroepsvereniging een bijdrage leveren aan de discussie over de inhoud en grenzen van het vakgebied van de interieurarchitect.

Han de Kluijver werd in 1950 geboren in Sliedrecht en volgde in de jaren '70 opleidingen aan de Academie van Beeldende Kunsten en van Bouwkunst (stedenbouw en architectuur) in Rotterdam. Naast zijn jarenlange werkzaamheden als architect ontwikkelde De Kluijver zich tot een glaskunstenaar van formaat met inmiddels nationale bekendheid. "Architecten en kunstenaars moeten altijd nieuwsgierig blijven naar een nieuwe vormentaal, naar de drijfveren om onze leefomgeving te veranderen", is de mening van De Kluijver. In de beeldende kunst zag de Rotterdamse architect wat hij ook zag in de architectuur: "De continue ontdekkingstocht naar het nieuwe; waarin inspiratie en bevlogenheid zijn gelegen. De grootste kracht van beeldende kunst is, dat zij zich nooit de wet laat stellen. Zelfs in onze commerciële samenleving laat echte kunst zich niet vangen in een afhankelijke positie van vraag en aanbod. Het werkt eerder omgekeerd. De ware kunstenaar schept voortdurend nieuwe kunst. Blijft niet stilstaan en herhaalt zich nooit", aldus De Kluijver.

Architect Han de Kluijver sloeg bewust de weg van glaskunstenaar in. En met succes, getuige het gevarieerde werk dat hij op zijn vele exposities laat zien. Werk dat varieert van vis- en torpedoachtige objecten, geabstraheerde boten en scheepsrompen en schelpvormen. "De keuze voor de glaskunst heeft vooral te maken met mijn voorliefde voor die materie. Glas speelt ook in de architectuur en interieurarchitectuur een belangrijke rol", aldus De Kluijver: "Het uitgangspunt in beide disciplines is voor mij altijd de lichtinval. Licht is één van de belangrijkste componenten die de architectuur tot haar beschikking heeft, zowel door het effect daarvan op een gebouw als het toelaten van licht in het interieur. Glas was voor mij dan ook een constante zoektocht naar een nieuwe vormentaal."

In het boek verhaalt De Kluijver zijn visie op de interieurarchitectuur, die evenals de architectuur verwikkeld is in een voortdurend proces van herdefiniëring van het vakgebied. Bij het een project spelen zij een hoofdrol, bij het andere een bijrol. Door allerlei externe ontwikkelingen zijn beide beroepen echter steeds veel omvattender geworden. Behalve ontwerper wordt er van een interieurarchitect en architect ook verwacht dat hij managementtaken op zich neemt", aldus De Kluijver. "Of dat hij in contacten met onder andere overheden en instellingen optreedt als onderhandelaar. Dat maakt het werkt van beiden niet eenvoudiger."

Om de architect en interieurarchitect te blijven uitdagen zich verder te ontwikkelen, zijn volgens De Kluijver drie voorwaarden van essentieel belang: "Goed onderwijs, waarin ruim de gelegenheid bestaat te filosoferen over het vak. Maar tevens de noodzaak buiten het vak te treden om ideeën op te doen."
Bijvoorbeeld vanuit de beeldende kunst zoals De Kluijver dat zelf doet. "Om alle betrokkenen scherp te houden dient ook met grote regelmaat over de beide vakgebieden te worden gepubliceerd." De Kluijver noemt zijn reeks publicaties dan ook een bescheiden bijdrage daartoe.

In die publicaties rept De Kluijver onder andere over het herbestemmen van gebouwen. Hij noemt het herbestemmen van gebouwen uit industrieel-archeologisch oogpunt zelden geslaagd. Van het oorspronkelijk interieur blijft vaak weinig karakteristieks over, wanneer bijvoorbeeld in verband met de brandveiligheid, houten vloeren worden vervangen door betonnen. Inwendige oorspronkelijke ornamenten en attributen moeten verdwijnen, hooguit blijft hier en daar een aardig element gehandhaafd. Door misplaatste architectonische ingrepen kan een dergelijk project zelfs volkomen mislukken", aldus de Kluijver. Sommigen noemt hij zelfs zo ontspoord, dat ze beter konden worden gesloopt.
Het hergebruik van oude gebouwen is volgens de architect bij uitstek een terrein waar kansen liggen voor de interieurarchitectuur. "De gebouwen bestaan immers al, de funderingen zijn gelegd en de architectonische vorm is bepaald. De interieurarchitect kan een belangrijke rol spelen bij het bepalen en realiseren van een  nieuwe bestemming voor dit erfgoed. De economie levert sterkere argumenten op om te slopen, dan emoties doen om het gebouw te behouden. In bijna alle gevallen is hergebruik de enige manier om een leegstand gebouw in stand te houden."

 

Het boek (€ 17,50) is te bestellen bij de BNI.

Zie ook:
Inside Information nr 1 - 2009
Winnaar Daylight Award bekend
Daglichtgebouwen strijden om prijs
Eerste prijs voor Margarita Gaier
25-02-2009 8:37


Een minimaal materiaalgebruik - glas, staal en beton - heeft een maximale openheid als resultaat opgeleverd. Dat geldt voor het appartementencomplex dat onlangs op het Amsterdamse Westerdok is opgeleverd. Het is een project van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV.

Het complex heeft een totale oppervlakte van 6.000 vierkante meter en bevat 46 appartementen en een kinderdagverblijf. Elke verdieping van het gebouw heeft over de gehele breedte van het gebouw een doorlopend balkon van verschillende dieptes, die elk appartement een gevarieerde buitenruimte bieden.

De glazen gevel kan bijna volledig geopend worden en staat in contrast met de voornamelijk bakstenen gevels van de andere gebouwen binnen het zogenaamde VOC Cour. Het stedelijke plan van het middenblok op het Westerdok bestaat uit een gesloten stadsblok met gebouwen die verschillen in hoogtes, gepositioneerd rondom een centraal binnenplein.
Het MVRDV-gebouw is gevestigd aan het binnenplein, terwijl de voorgevel uitkijkt op het water van het Westerdok. Het project ging in 2004 van start en is genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2009 (Amsterdamse Architectuur Prijs 2009). Het winnende project wordt 8 april bekendgemaakt. 

MVRDV is in 1993 in Rotterdam opgericht door Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries. Het bureau realiseert studies en projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Met projecten zoals Villa VPRO en het wooncomplex WoZoCo in Amsterdam heeft MVRDV een richtinggevende positie verworven in de internationale architectuur.
Andere lopende projecten van dit bureau zijn onder andere een televisiecentrum in Zürich, de Markthal van Rotterdam en een aantal woon- en kantoorprojecten in onder andere Nederland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Engeland, de VS en China
De zestig architecten, ontwerpers en medewerkers van MVRDV creëren projecten in een multidisciplinair collaboratief ontwerpproces en passen innovatieve en duurzame technologieën toe.

www.mvrdv.nl

Zie ook:
Winnaar AM NAi Prijs 2008:
Wie wint AM NAi-prijs?
Sky Village in Kopenhagen
MVRDV-plan voor Logroño

20-02-2009 15:43


Ben van Berkel (architect) en Caroline Bos (kunsthistorica) oprichters van het in Amsterdam gehuisveste en internationaal werkende architectenbureau UNStudio, zijn de curatoren van de zomerexpositie 'Retreat in KunstFort Asperen.

UNStudio werkt sinds 1989 aan projecten variërend in schaal en soort. Ben van Berkel en Caroline Bos halen hun inspiratie uit verschillende disciplines variërend van mode en kunst tot wetenschap en technologische ontwikkelingen. Projecten van UNStudio zijn onder andere de Erasmusbrug in Rotterdam, het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart (DUI), het Muziektheater in Graz (AU) en het Warenhuis Galleria in Seoul (KR).

Ben van Berkel en Caroline Bos zijn gefascineerd door het thema ‘Rétreat ‘ in al haar aspecten. Het thema is een voortzetting, schaalkundige uitvergroting en verdere theoretisering van het eerder door Ben van Berkel en Caroline Bos ontwikkelde idee van het ‘Holiday Home’. Het thema heeft een nauwe verwantschap met het werk van Van Berkel en Bos en combineert een theoretische stellingname die rijk en divers is en waar verschillende kunstenaars op hun eigen manier op kunnen reageren, met zeer specifieke ideeën over ruimtelijke belevenis.

Het fort is een uitgelezen locatie om dit thema te presenteren omdat het fort haar oorspronkelijke functie heeft verloren. De beleving van de ruimte en de plek is hiermee veranderd. Het fort is van een verdedigingswerk verworden tot een idyllische plek waar men rust en ontspanning ervaart. Dit is het uitgangspunt van de tentoonstelling.

Ben van Berkel en Caroline Bos hebben dertien kunstenaars, modeontwerpers, fotografen en vormgevers uitgenodigd om werk te leveren dat een relatie heeft met de beleving en ervaringen die ontstaan als de functionaliteiten van een gebouw wegvallen. De getoonde kunstwerken die deels specifiek voor de tentoonstelling worden gemaakt en deels in bruikleen worden gegeven, bieden vanuit verschillende disciplines en perspectieven een verassende visie op het thema Retreat.

Ben van Berkel en Caroline Bos laten met de kunstwerken in de tentoonstelling een optimistische interpretatie van het begrip Retreat zien.Ze delen in deze tentoonstelling hun nieuwsgierigheid naar de uiteenlopende vormen en invalshoeken die verwijzen naar een vorm van omgaan met het begrip ‘grens’, naar een andere ervaring van of verhouding tot (sociaal-politieke) ruimte, tijd, identiteit en lichaam.

UNStudio ontwerpt de inrichting van de tentoonstelling. Deze ruimtelijke installatie vormt het verbindende element tussen de verschillende kunstwerken in het fort. Bij de inrichting wordt letterlijk en symbolisch gespeeld met de veranderende beleving en ervaring van ruimte. De tentoonstelling biedt bezoekers deze zomer een plek waar de functionaliteiten, doelmatigheden, aangedragen door de dagelijkse routine even wegvallen.

Zie ook:
Nieuw theater Spijkenisse
Nieuwe opdracht UNStudio
Mercedes-Benz Museum Stuttgart bekroond
(UN Studio wint competitie
Traditionalist op koninklijke toer
20-02-2009 8:42


Op 19 februari organiseert de Club of Amsterdam weer een discussieavond in de reeks 'The Future of ...'. Dit keer staat de toekomst van het Creative Agency centraal.

Creativiteit is een belangrijk asset geworden in onze economie en de creatieve industrie krijgt dan ook veel aandacht van de politiek. "Het Creative Agency wordt daarbij steeds breder, het is allang niet meer zo dat alleen traditionele designers de creatieven zijn", aldus de organisatie van het evenement. "De aard van de creatieve bureaus verandert. In deze discussie zal de vraag centraal staan wat de toekomstige vorm van een creatief bureau is."

 

Onderwerpen als de relatie met de klant en de flexibilisering van de werknemers zullen door een aantal sprekers in het eerste deel vanuit verschillende gezichtpunten worden besproken. In het tweede deel wordt nadrukkelijk interactie gezocht met het publiek.

De discussieavond vindt plaats in platform 21 van 18.30 tot 21.15 uur. De avond wordt georganiseerd door de Club of Amsterdam. Dit is een onafhankelijke internationaal georiënteerde denktank met als doel mensen bij elkaar te brengen om visies over een gewenste toekomst te delen.

17-02-2009 8:42


Brandes en Meurs industrial design heeft met het concept 'Dobber' de eerste prijs gewonnen in de categorie ontwerpbureaus in de ontwerpwedstrijd 'Create a Barrier of Silence'. De wedstrijd is een initiatief van Amsterdam Airport Schiphol om met oplossingen te komen voor de geluidshinder van opstijgende vliegtuigen van de Polderbaan.

brandes-en-meurs-dobber-200
Met het ontwerp 'Dobber' wordt aansluiting gezocht bij de Nederlandse fascinatie voor wind en water, in combinatie met duurzaamheid. Dobber is een drijvende dynamische geluidswering die met waterballast en drijfvermogen van positie verandert. Dobber mag in vergelijking met een statische voorziening het geluid veel dichter bij de bron afvangen. Hierdoor wordt een effectieve geluidswering mogelijk met minder materiaalgebruik en minder ruimtebeslag. Omdat Dobber op het water drijft en zijn positie regelt door middel van het verpompen van water, kan de constructie licht zijn.

De geluidswering weerstaat piekbelastingen door mee te bewegen met windstoten. Met de toepassing van zonnecellen op het bovenvlak voorziet het scherm ruim in zijn eigen energiebehoefte. Daarnaast levert het ontwerp een bijdrage aan waterberging.

De geluidswerende functie wordt geactiveerd door het inschakelen van pompen die ballasttanks in het scherm vullen met water. Het duurt maximaal vier minuten om alle drijvende elementen op te richten. Hierna is de geluidswering gereed en kan er gestart worden. Het scherm wordt neergeklapt door het water via uitlaatkleppen uit de ballasttanks te lozen in zijn watergang. Hierdoor kantelt Dobber richting een liggende positie en ligt het scherm uiteindelijk vrijwel onzichtbaar in het landschap. De watergang is afgedekt en harde onderdelen liggen minstens een halve meter verzonken onder het maaiveld. In deze situatie wordt er voldaan aan alle eisen op het gebied van vliegveiligheid van landende vliegtuigen.

Schiphol ontwikkelt de komende periode plannen voor een gebied ten westen van de Polderbaan. Op deze plek wil Schiphol invulling geven aan haar ambities op het vlak van innovatie en duurzaamheid. De geluidswering langs de Polderbaan vormt de begrenzing van dit gebied.

15-02-2009 22:14


Het Rotterdamse Studio Dumbar heeft opdracht gekregen voor het ontwerp van de openbare ruimte voor Unjeong, een nieuw te bouwen stad van tweehonderdduizend inwoners in het noorden van Zuid-Korea, dichtbij de gedemilitariseerde zone die Noord- en Zuid-Korea van elkaar scheidt.

Het project omvat het ontwerp van 85 objecten op het gebied van bewegwijzering en straatmeubilair (bushaltes, banken, straatlantaarns etcetera) en het ontwikkelen van een plan om de vaak overdadige hoeveelheid reclame in het straatbeeld te beperken.

Studio Dumbar werkt in het project samen met de Hong-Ik University, de meest gereputeerde universiteit op het gebied van design en architectuur in Zuid-Korea. Er zijn drie professoren van de universiteit bij betrokken, die verschillende teams van student-ontwerpers in het proces betrekken.

Zie ook:
Sluitingsdatum 21 augustus
15-02-2009 21:52


Burgemeester Cohen van Amsterdam opende 12 februari 2009 het nieuwe stadsdeelkantoor Zuideramstel, ontworpen door Claus en Kaan Architecten.

Het stadsdeelkantoor vormt één van twee L-vormige gebouwen die samen een ensemble vormen door een binnentuin met elkaar verbonden. Naast het kantoor zijn daarin ook 56 woningen gerealiseerd. Het ensemble bezit een onbetwistbare no-nonsense uitstraling die vooral past bij een bestuurlijk gebouw. De strengheid en regelmaat van de zelfdragende gevel laat er geen twijfel over bestaan dat besturen een degelijke en verantwoordelijke bezigheid is.
De regelmaat van de gevel is bereikt met een repetitief gebruik van zogenaamde pi-frames. Doordat de gevel zelfdragend is, zijn de ruimtes erachter flexibel en vrij indeelbaar. De grote glazen puien in de gevel, met klapramen aan de onderzijde, dragen letterlijk bij aan de transparantie en allure van politiek bestuur. Ook de raadzaal en de hoge publieke hal op de begane grond dragen hieraan bij. De raadzaal is voorzien van een indrukwekkend groot raam dat uitzicht biedt op de binnentuin.

Zie ook:
Glaswanden van Verwol
Claus en Kaan presenteert ontwerp
RIBA-award voor Delfst architectenbureau?
Prijs voor boekhandel Selexyz
Uitreiking Interieurprijs en Mart Stamprijs
Zes kanshebbers Lensvelt de Architect Interieurprijs
Problemen met raadszaal Nijverdal
Aanmelden tot 1 september
Foto-tentoonstelling tot 13 mei te zien in NAi
15-02-2009 8:33


Zes bouwprojecten zijn tijdens de internationale BouwBeurs genomineerd voor de Nationale Renovatie Prijs 2009. Drie projecten in de categorie Utiliteitsbouw Renovatie en drie in de categorie Woningbouw Renovatie. Onder de nominaties zijn Las Palmas in Rotterdam en boekhandel Selexyz in Maastricht.

Juryvoorzitter prof. ing. A. Thomsen gaf aan dat het aantal en kwaliteit van de inzendingen de jury tevreden stemt: "Het niveau gaat elke editie weer omhoog. Gevolg van de toenemende professionalisering is dat er ook steeds meer ervaring in de projecten wordt gestoken. De verschillen aan de top worden daarom minder en echte toppers die ver boven de rest uitsteken zeldzamer."

De volgende projecten zijn genomineerd in de Categorie Utiliteitsbouw Renovatie: Hoofdkantoor MTV, Amsterdam Selexyz, Maastricht Las Palmas, Rotterdam.

Op de website van de Nationale Renovatie Prijs staan alle inzendingen gepubliceerd. De uitreiking van de NRP 2009 vindt plaats tijdens de Nationale Renovatiedag, 13 mei 2009 in de Lloydzaal van het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam. Daarnaast zal er dan een extra duurzaamheidsprijs worden uitgereikt door de Dutch Green Building Council, en een extra innovatieprijs door kenniscentrum voor de bouw SBR.
13-02-2009 8:37


Het Delftse architectenbureau Mecanoo is onlangs bekroond met twee zogenoemde International Design Awards. De bekroonde gebouwen zijn FiftyTwoDegrees in Nijmegen (in de categorie commerciële gebouwen) en het Wei-Wu-Ying Center for the Performing Arts in Kaohsiung (in de categorie stedenbouw).

De International Design Award wordt eind maart uitgereikt in Los Angeles. Met deze Award wil de jury de aandacht vestigen op visionaire ontwerpen op het gebied van architectuur, interieurarchitectuur, mode, grafisch ontwerpen en productontwikkeling.

FiftyTwoDegrees is het nieuwe kenniscentrum van NXP, waar technologie, wetenschap, cultuur, werken, wonen en ontspanning samensmelten. Het kenniscentrum stimuleert ontmoeting en samenwerking tussen verschillende partijen. Het complex is ontworpen vanuit een duurzame en humane visie op de locatie, architectuur en materialisatie.

Het Wei-Wu-Ying Center for the Performing Arts is geïnspireerd op de banyanbomen op de locatie. Het theatercomplex heeft een capaciteit van 6.150 stoelen: een concertzaal met 2.000 stoelen, een operahuis met 2.300 stoelen, een vlakkevloertheater met 1.250 stoelen, een multifunctionele zaal met 450 stoelen en een openluchttheater voor duizenden bezoekers. De bouw gaat medio 2009 van start. Het theatercomplex opent haar deuren in 2012.

Mecanoo architecten in Delft is opgericht in 1984. Het bureau wordt geleid door Francine Houben. Het oeuvre van Mecanoo is breed, waaronder bibliotheken, theaters, stedenbouwkundige plannen, woonwijken, villa’s, hoogbouw, universiteiten, kantoorgebouwen en zelfs een kapel.

13-02-2009 8:17

Hans Kuiper is benoemd als het nieuwe hoofd stedenbouw van de Gemeente Den Haag. Hij vervangt stadsstedenbouwer Maarten Schmitt, die in juni 2009 afscheid neemt.

Architect en stedenbouwkundige Hans Kuiper (1951) zal zich voorlopig een jaar lang vooral richten op grote bouwplannen binnen de gemeente, zoals de Binckhorst en Scheveningen. De positie omvat meer dan alleen de rol van stadsstedenbouwer, zoals die thans wordt bekleed door Maarten Schmitt. Kuiper zal daarom ook tijdelijk uittreden als bestuurder van het door hem in 1994 opgerichte architectenbureau KOW.

"Ik ben blij dat ik na de vele projecten die ik in Den Haag heb mogen realiseren mij nu dienstbaar kan maken voor de stad als geheel", aldus Kuiper’.
12-02-2009 8:12


Kantoorcomplex Westraven van Architectenbureau Cepezed heeft in de categorie Gebouwen De Nederlandse Bouwprijs 2009 in de wacht gesleept. De Publieksprijs is gewonnen door de ‘Bouwkraan op BE-rijbewijs'. De juryprijzen werden gisteren (woensdag 11 februari 2009) uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw in het BeatrixTheater in Utrecht door juryvoorzitter drs. Karla Peijs. Drs. A.Th. van Delden, plaatsvervangend directeur-generaal ministerie VROM, reikte de Publieksprijs uit. Hij verving minister Eberhard van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie. De Nederlandse Bouwprijs telt zes categorieën.

De jury roemt de renovatie en nieuwbouw van Kantorencomplex Westraven - gelegen aan het Amsterdam-Rijnkanaal bij knooppunt Oudenrijn - een fascinerend gebouw met alle comfort voor de gebruiker. De jury waardeert bovendien de duurzaamheid. Karla Peijs: "Het volledig vernieuwde gebouw is een schitterend baken in de stedenbouwkundige complexe omgeving. Het gebouw ademt vooruitgang en transparantie." 

Bezoekers van de Internationale Bouwbeurs hebben kunnen stemmen voor de Publieksprijs. De jury noemt de bouwkraan die zonder vrachtwagenrijbewijs gereden kan worden ‘een opmerkelijke' inzending. Dat hiervoor geen hijsbewijs nodig is, maakt deze kraan tot een knap apparaat dat opvalt door eenvoud en gebruikersgemak. De bouwkraan is ingezonden door All-up in samenwerking met Firma Klaas Alu-Kranbau GmbH.

De Nederlandse Bouwprijs in de categorie Materieel gaat naar Klop Innovations voor de Arbortech AS 160. Dankzij een gepatenteerde zaagtechniek is het mogelijk zaagwerkzaamheden te verrichten die tot nu toe onmogelijk waren. De jury is zeer positief over deze ‘slimme' zaag die vierkante gaten maakt zonder dat de zaagsneden elkaar kruisen. De AS 160 zaagt baksteen, kalkzandsteen, hout en zelfs boomwortels. De jury vindt de inzending bovendien een stap in de goede richting om stof binnen de bouw te verminderen.

De jury is evenzeer onder de indruk van het HELI verankeringsysteem, waarmee balkonelementen nagenoeg onzichtbaar bevestigd worden. Het systeem van NormTEQ ontving hiervoor De Nederlandse Bouwprijs in de categorie Bouwmaterialen & -systemen. De jury constateert dat het systeem zeer geschikt is voor renovatieprojecten. Waardering van de juryleden voor de zeer slanke manier van detailleren, waardoor het er ook esthetisch zeer goed uitziet.

Het Cement&BetonCentrum in samenwerking met prefab-betonproducten en bureaubakker heeft de Nederlandse Bouwprijs in de categorie Dienstverlening & Communicatie ontvangen voor de casestudies Prefab Beton. Samen met specialisten uit de toeleverende industrie en externe deskundigen worden ideeën in geconcentreerde eendagbrainsessies ontwikkeld tot werkbare beschrijvingen voor prototypen. De jury zei eenstemmig: 'Creatief met Beton! Kennisuitwisseling bewijst dat beton veel meer is dan hard, grijs, rechttoe rechtaan'.

De poema die in de zomer van 2005 de Veluwe in de ban hield is terug, en direct goed voor De Nederlandse Bouwprijs in de categorie Bouwwerken. In Apeldoorn staat een enorme kooi van draadstaal met daarin het silhouet van een poema. Het kunstwerk Kooi-Met-Geen-Poema-Er-In is in opdracht van de gemeente Apeldoorn ontwikkeld door kunstenaar Maarten de Reus. De jury is onder de indruk. Een fantastisch kunstwerk in de dubbele betekenis van het woord, aldus juryvoorzitter Karla Peijs. "Een sterk voorbeeld van inventieve ingenieurskunst. Indrukwekkend, origineel met grote verbeeldingskracht."

De Nederlandse Bouwprijs in de categorie Integraal ontwerpen en bouwen is voor teams of organisaties die integraal ontwerpen en bouwen aantoonbaar hebben doorgevoerd in het bouwproces. De Nederlandse Bouwprijs in deze categorie ging naar DUO²  BV en opdrachtgever Rijksgebouwendienst voor het gezamenlijke kantoor van de Informatie Beheer Groep en Belastingdienst. De jury waardeert het ontwerp dat nog moet worden uitgevoerd door de integratie van disciplines, de integratie van abstracties en de levenscyclusbenadering.

Het Gala van de Nederlandse Bouw was één van de activiteiten tijdens de Internationale Bouwbeurs die tot en met zaterdag 14 februari in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden. De beurs met duizend exposanten zal naar verwachting ruim honderdduizend bezoekers trekken.

Zie ook:
Silver, Xantos en Flirt
Aluminium en leder van de Silver bekoren Westraven
Inside Information nr 1 - 2008
Winnaar Daylight Award bekend
Daglichtgebouwen strijden om prijs 

Architect van het jaar
Prijs Architectenwerk:
RIBA-award voor Delfst architectenbureau?
Olandiamo in Rome
cepezed verbouwt ambassade
11-02-2009 8:49

 

De kort geding-rechter te Utrecht heeft zich onlangs uitgesproken over de architectuuropdracht voor de nieuwe bibliotheek op het Smakkelaarsveld in het centrum van Utrecht. De gemeente is het verboden om de opdracht aan VMX Architects te gunnen. Tevens werd de gemeente geboden om een nieuwe jury samen te stellen die de ingediende visies dient te herbeoordelen. De procedure was aangespannen door Boot Advocaten in opdracht van het architectenbureau Rapp+Rapp.

 

Rapp+Rapp heeft op formele gronden hoger beroep ingesteld tegen het vonnis. Het architectenbureau heeft daarbij haar mogelijkheid veiliggesteld om later op inhoudelijke gronden bepaalde onderdelen van de uitspraak van de kort geding rechter alsnog aan te vechten, voor zover deze uitspraak tot onaanvaardbare consequenties zou leiden.

Rapp+Rapp heeft er naar eigen zeggen 'alle vertrouwen in dat de gemeente de aanbestedingsprocedure op juiste wijze zal vervolgen en zal daaraan haar medewerking verlenen'.

 

Boot Advocaten is gespecialiseerd in vastgoed-, bouw-, bestuurs-, milieu- en aanbestedingsrecht. Het kantoor adviseert onder meer bij publiek-private samenwerkingen, vastgoedtransacties, bouwcontracten en aanbestedingen.

 

Zie ook:

Gemeente Utrecht teruggefloten
Inside Information nr 2-2007
08-02-2009 22:31

Design Vlaanderen organiseert een extra gratis lezing voor het grote publiek en de pers, door Thomas Lockwood, president van het Design Management Institute. De lezing wordt gehouden op 10 februari 2009 van 18.00 tot 20.00 uur in het Vlaams Parlement. De lezing wordt gevolgd door een panelgesprek met Vlaamse designers en Vlaamse bedrijven.

Aan het panelgesprek nemen deel: Achilles Associates, DMI - Thomas Lockwood, Niko Group, Park - Tim Selders, Pars Pro Toto, Punch Graphix International, Saflot Creative Consultants.

Inschrijven op naam is noodzakelijk bij ingrid.vandenhoudt@designvlaanderen.be   

 

 

07-02-2009 21:17

Bent u BNA-lid en wilt u één van uw projecten inzenden voor het Gebouw van het Jaar 2009? Dan moet u snel zijn, want de inzendtermijn sluit vandaag (maandag 9 februari 2009).

Ingezonden projecten dingen mee naar één van de vijf regionale prijzen én de landelijke hoofdprijs.
De BNA vindt het belangrijk dat er een overzicht is van de kwaliteit van het werk van BNA-leden. Dit gebeurt fysiek, met gevelplaquettes voor de genomineerde en winnende bouwwerken, maar ook digitaal: alle inzendingen van de verschillende edities van het BNA Gebouw van het Jaar blijven bewaard op de website, waar bezoekers kunnen bladeren door de inzendingen of gericht zoeken op locatie, type of ontwerper van een project.

De nominaties en winnaars worden in maart en april bekendgemaakt tijdens feestelijke prijsuitreikingen, steeds in het teken van een actueel thema. Daarvoor verzendt de BNA binnenkort de uitnodigingen.

Inzenden van een project uit 2008 kan via http://www.bnagebouwvanhetjaar.nl/

06-02-2009 16:33


De Brede School De Matrix in Hardenberg is bekroond met de Scholenbouwprijs 2008 voor het meest duurzame schoolgebouw. Het gebouw werd ontworpen door de Amsterdamse architect Marlies Rohmer.

De prijs - in de categorie primair onderwijs - is uitgereikt door Staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma in de Jaarbeurs in Utrecht. De jury was erg enthousiast over het bouwkundig concept. Brede school De Matrix huisvest twee basisscholen, kinderopvang en zorgvoorzieningen en wordt daarnaast door verschillende organisaties gebruikt voor cursussen en vieringen.

Rond het gestapelde centrale hart van het schoolgebouw liggen vier vleugels. Het uitzicht vanaf het meersportenplein bovenop de gymzaal is prachtig. Omdat het gebouw alleen voorkanten heeft, is het heel transparant en van alle zijden benaderbaar. De buitenruimte is nadrukkelijk onderdeel van het leerdomein. Het brede schoolplein is openbaar toegankelijk en wordt ingericht met vlindertuin, zandbak en skateplein.

De kolomconstructie in de vier vleugels zorgt voor maximale flexibiliteit. De clustering van vijf lokalen met een gezamenlijke verwerkings-ruimte werkt goed. In het gebouw is gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning toegepast.

Al eerder hebben twee schoolgebouwen van Architectenbureau Marlies Rohmer een prijs en nominatie gekregen Het betreft Scholencomplex De Vijver, Wateringseveld Den Haag (prijs 2002) en Basisschool Het Spectrum, Den Haag (nominatie Scholenbouwprijs 2006).

Zie ook:
Duurzaamheid comfortabel?
Architect van het jaar
Prijs Architectenwerk:
Overhandiging op 28 augustus
Debat van Premsela, SKOR en NAi:
De wanden en plafonds van Verwol
Ymere NAi prijsvraag 2007
Zaterdag 23 juni
06-02-2009 9:48

Het journaal van 9.00 uur vanochtend (6 februari 2009) rept over de deplorabele staat waarin veel Nederlandse architectenbureaus zich vinden. De branche is in rep en roer na het faillissement vorige week van het bureau van Erick van Egeraat (dat inmiddels een doorstart heeft aangekondigd).

Volgens de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) is het niet eerder voorgekomen dat een architectenbureau failliet gaat, meestal worden ze overgenomen of gaan ze samenwerken. De BNA krijgt signalen dat de architectenbranche er slechter voor staat dan aanvankelijk werd gedacht en heeft de Helpdesk Economische crisis voor zijn leden geopend.

Bij verschillende internationale architectenbureaus vallen banen weg. Zo zijn bij OMA, het kantoor van Rem Koolhaas, vijftig van de driehonderd medewerkers naar huis gestuurd. "Over de hele linie doen zich vertragingen voor in projecten", aldus zakelijk directeur Victor van der Chijs.

Zie ook:
Nieuwe naam topbureau
Kredietcrisis velt architectenbureau
06-02-2009 8:53


De bouw van het Bijlmer Parktheater nadert zijn voltooiing. Op 9 februari 2009 vindt de bouwkundige oplevering plaats, waarna begonnen wordt met de inrichting. Het theater is ontworpen door Architectenbureau Paul de Ruiter.

In het theater nemen Circus Elleboog Zuidoost, Krater Theater, de Jeugdtheaterschool en de Theaterwerkplaats hun intrek, evenals de 5 o'clock class van de Amsterdamse Hogeschool voor de kunsten. Met dit nieuwe cultuurcentrum heeft Amsterdam Zuidoost zijn eerste theaterzaal. Door de ligging op de grens tussen het nieuwe Anton de Komplein en het Bijlmerpark zal het theater een impuls geven aan de sociaal-economische ontwikkelingen rond het plein. Het vormt tevens het beginpunt van een nieuwe culturele as, van Bijlmerpark to ArenAPoort.

Met zijn vorm en materiaalgebruik is het theater een markant gebouw. De basisvorm is een ellips, waarbij de verdiepingen licht verspringen ten opzichte van de begane grond. De gevel bestaat uit een combinatie van houten lamellen en stalen golfplaten, wat het gebouw een vloeiende en dynamische uitstraling geeft. De glazen omloop rondom de grote zaal zorgt voor een aangename, ruime lichtinval. De lay-out van de zaal is flexibel, zodat voorzien wordt in de verschillende behoeften van de gebruikers. In de grote zaal met 277 stoelen kan geschoven worden met coulissen, en de in- en uitschuifbare tribunes kunnen in zowel circus- als theateropstelling worden geplaatst. Naast de grote zaal beschikt het theater over een ruime foyer, studio's,  vergaderruimtes en kantoren.

Het Bijlmer Parktheater wordt mede mogelijk gemaakt met steun van de Europese Unie.

Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Zuidoost

Gedelegeerd opdrachtgever: Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam

Architect: Architectenbureau Paul de Ruiter bv, Amsterdam

Aannemer: Bouwbedrijf M.J. de Nijs, Warmenhuizen

Zie ook:
Hoogste punt culturele nieuweling
Architect van het jaar
Prijs Architectenwerk:
Duurzame architectuur
C2C Architecten Parel voor C2C Partnership

Ontwerptalent in schijnwerpers
De Ruiters 'Groene gebouwen'
Nederland loopt achter met duurzaam en energiezuinig bouwen

 

 

05-02-2009 9:40


Erick van Egeraat kondigt het voortzetten van zijn activiteiten aan in een nieuwe Besloten Vennootschap genaamd Designed by Erick van Egeraat.

Nadat hij onlangs het faillissement aanvroeg voor (EEA) Erick van Egeraat Associated Architects BV, heeft Erick van Egeraat op 3 februari 2009 een overeenstemming bereikt met de curator, mr. Raymond de Bok. Deze overeenkomst houdt onder andere in dat Van Egeraat het werk aan zijn projecten doorzet. Beide partijen zijn verheugd dat de laatste hindernissen op weg naar een duurzame oplossing nu zijn genomen. Nadat hij de steun van verschillende investeerders heeft weten te verzekeren, is Van Egeraat momenteel in gesprek met de betrokken partijen over de details van de continuering van de activiteiten.

 

Het huidige portfolio bevat meer dan vijftig actieve projecten. De gevolgen van het huidige klimaat op de financiële en vastgoed markten vereisen kritische zelfreflectie en grondige herstructurering. Van Egeraat: "Dit is iets waar ik mij terdege van bewust ben en waar ik al ruim een jaar naartoe werk. Aan de andere kant ben ik erg blij met de vele positieve reacties en steunbetuigingen die ik heb ontvangen. Het feit dat zovele opdrachtgevers, partners en collega's hun hulp hebben aangeboden, geeft mij absoluut vertrouwen in een goede afloop van dit proces."

Zie ook:

Kredietcrisis velt architectenbureau
Opening na grondige verbouwing
Inspelen op het samenspel
Van Egeraat en VenhoevenCS in de (Utrechtse) prijzen
Museum in het nieuw
Poetin oordeelt over Federation Island
Federation Island voor Winterspelen?
Hoogste punt Stadsschouwburg Haarlem bereikt
Ondraaglijke hitte voor gebruikers
Twee hoogleraren draagcostructies
Inside Information nr 1-2007
Ontwerp levert bijdrage aan herleving Middlesbrough
Van Egeraat grossiert in prijzen
Stadjers stemmen over plannen
Metzo College Doetinchem opgeleverd
Rotterdam 2007 City of Architecture
Succes voor Van Egeraat
Inside information nr 7-2006
04-02-2009 9:00

 

Eind vorig jaar is de virtuele wereld van Playstation Home geopend. Een van de partners in deze sociale network community voor Playstation bezitters, is het internationale designmerk Ligne Roset.

 

Ligne Roset verzorgt exclusief de producten voor het inrichten van de virtuele appartementen. Deze producten zijn te koop in de Ligne Roset winkel in 'de shopping area' in het spel. De andere internationale partners zijn o.a. het kledingmerk Diesel, Paramouth Pictures en Red Bull.

 

In Playstation Home kunnen gebruikers door hun persoonlijke avatars (personages) met elkaar communiceren en gamen. Het programma is gratis te downloaden op het Playstation Network. Ligne Roset verwacht door deelname aan dit Playstation project zijn vooruitstrevende rol in de meubelbranche te versterken en de populariteit van design meubilair in het algemeen te verhogen.

 

 

04-02-2009 8:46

 

'Nature has all the answers', dat is het thema van de lezing die 5 februari bij Materia in Enter plaatsvindt. Internationale topsprekers geven daar een antwoord op de vraag: hoe creëren we een duurzame samenleving?

 

Dat antwoord ligt in de natuur! Die heeft zichzelf ontwikkeld tot een samenspel van effectieve en efficiënte processen en oplossingen. Dieren, planten en microben zijn de volmaakte ingenieurs. Het is tijd dat architecten en productontwerpers leren van de natuur en haar principes gaan toepassen in hun werk. Dat is wat men noemt biomimicry. De opvatting is dat dit leidt tot duurzame oplossingen, omdat processen die niet effectief en efficiënt zijn in de natuur al uitgestorven zijn. De Materia staat geheel in het teken daarvan.

 

Twee voorbeelden van biomimicry zodat daglicht in gebouwen gerealiseerd kan worden? Geïnspireerd door de moleculaire structuur van zeeschelpen, heeft de universiteit van Michigan (USA) een composiet kunststof ontwikkeld dat zo sterk is als staal, maar veel lichter en transparant is. Toegepast in een gebouw zou dit kunnen betekenen dat licht tot in de kern door zou kunnen dringen. Dan wordt er gebruik gemaakt van de zogenaamde 'nanotubes', 'nanosheets' en 'nanorods'. Individueel zijn dit zeer sterke componenten, maar tot voorheen was nog niemand erin geslaagd om deze componenten sterk met elkaar te verbinden. De machine die de Universiteit van Michigan (USA) heeft ontwikkeld kan dat wel. 

 

Een ander voorbeeld: dertig jaar geleden ontdekte de Duitse botanicus Wilhelm Barthlott het Lotus-Effect: hoe de bladeren van de Lotus plant zelfreinigend zijn dankzij de bobbelige structuur. Het regenwater spoelt deze bladeren simpelweg schoon. Barthlott patenteerde deze ontdekking en gaf licenties uit aan bedrijven. De toepassing in glas ligt voor de hand. De glasbewassing en de installaties hiervoor zijn (tegenwoordig) namelijk zeer hoge kostenposten. Bij daglicht gebouwen, waar veel glas wordt gebruikt, is deze post nog hoger. Zelfreinigend glas kan dus een enorm verschil maken voor daglichtgebouwen! Meerdere universiteiten en bedrijven zijn verwikkeld in de ontwikkeling hiervan.

 

 

 

Zie ook:

Biomimicry-goeroe Janine Benyus

03-02-2009 9:47


Geïnteresseerd in unieke, of in kleine oplage geproduceerde objecten van internationale ontwerpers? Dan is het deze week tijd om af te reizen naar LPII, Las Palmas in Rotterdam. Daar wordt van 4 tot 8 februari ‘Object Rotterdam’ gehouden.

Zo is er een presentatie van Priveekollektie onder het motto: ‘Welcome home from Design Miami’. Op Object Rotterdam vindt de Europese primeur in Europa plaats. Het project werd in de Verenigde Staten lovend ontvangen. Met als titel ‘Morosus’ presenteert vormgever Roderick Vos zijn eerste Limited Design stuk: een chaise longue. Voor deze comfortabele chaise longue nam Roderick Vos een blad van een Aziatische boom als uitgangspunt. Het resultaat is een harmonische eigentijdse herinterpretatie van Le Corbusier's chaise longue uit 1920. (www.roderickvos.nl) Alexander Pelikan toont naast PlasticNature (winnaar Mart Stam prijs 2008) zijn Clicloungerset Miami. Bij de realisatie van dit ‘clicmeubilair’ – in beperkte oplage- maakt hij gebruik van kersenhout en glas. Op de presentatie van Design Miami was er waardering voor het ambachtelijk werk van Wouter Scheublin. Cabinet of Chests gemaakt van walnotenhout prikkelt de nieuwsgierigheid. De kast is opgebouwd uit vijf kisten. Door het bijzondere hang- en sluitwerk is het openen en sluiten van de kast een ritueel op zich en met dubbele buro-functionaliteit. Onder de naam ‘Fredersen’ maken Kranen/Gille de bezoekers deelgenoot van hun ‘Wingchair’ ontwerp. Deze comfortabele fauteuil is met leer bekleed en in drie kleuren leverbaar (grijs: Basel, donkerbruin: London , wit: Miami). Het lijkt erop alsof wortels zich op een eigenzinnige wijze door het staal van de stoel een weg hebben gezocht. Hans Kotter maakt bij zijn Lightbox gebruik van fotografie van daglicht. De fotografische taal van Hans Kotter is abstract en kleurrijk. Dave Keune zal met zijn Stealth chair worden toegevoegd aan de Gallery's Limited Design Kollektie.

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >