Nieuws


25-12-2009 13:49


Vanaf nu is het mogelijk om de volledige identiteit van een bedrijf onder handen te laten nemen door één enkel bedrijf: BIG-projects (Building Identity Group). Met de oprichting van BIG-projects is een nieuwe weg ingeslagen in het combineren van verschillende vakgebieden tot één nieuw specialisme. Bij BIG wordt identiteit op alle vlakken onder handen genomen, waardoor het in alle facetten van een onderneming terug te vinden is. Zo resulteert het samenbrengen van marketing, communicatie en architectuur in een sterke, eigen en herkenbare uitstraling, van binnen en van buiten.

BIG is eind 2009 opgericht door Arie Flierman en Marc Reniers. Als professionals op het gebied van communicatie en architectuur hadden zij hetzelfde doel voor ogen: streven naar eenheid in identiteit. Beiden kwamen erachter dat ondernemingen moeite hebben dit voor elkaar te krijgen. Na samen een succesvol project volbracht te hebben, kwamen zij op het idee hun krachten te bundelen en met elkaar projecten uit te voeren.

Arie Flierman over de kracht van BIG: "Om het DNA van een merk of bedrijf uit te drukken is een uitgebreide analyse nodig. BIG kijkt niet alleen naar de fysieke context, maar ook naar de kernwaarden, de visie en de missie van een bedrijf. Zo wordt vormgegeven aan functionaliteit en functie aan vorm. Onze methode moet zorgen voor een uitgesproken, herkenbare en complete merkbeleving."

De eerste succesvolle samenwerking tussen Flierman en Reniers ontstond in opdracht van de Gemeente Den Haag. De uitdaging was om de herontwikkeling van de voormalige Luchtvaart- en Nijverheidsschool ‘Athony Fokker' vorm te geven, om zo een bijzondere locatie voor evenementen te creëren. Om dit te bewerkstelligen werd niet alleen de karakteristieke architectuur aangepakt, maar ook werden uitgesproken details van het gebouw teruggekoppeld in het logo, interieur, beeldmerk en de huisstijl van de onderneming. Het resultaat is de ‘Fokker Terminal': een op de geschiedenis geïnspireerde opvallende evenementenlocatie die een duidelijk beeld uitdraagt. Daarnaast was met het afronden van dit project BIG-projects geboren.

BIG Projects (Building Identity Group) is in 2009 opgericht en is een samenwerking tussen communicatiebureau Happy Brand Mixed Media en architectenbureau MH3 architecten. De oprichters Arie Flierman en Marc Reniers springen met BIG in op de behoefte uit de markt om de volledige identiteit van een bedrijf onder handen te nemen: letterlijk van de gehele corporate identity, tot de fundamenten van het nieuwe hoofdkantoor en het bedrijfslogo op het dak. Zo brengt BIG architectuur, marketing en communicatie samen met als resultaat een uniforme uitstraling op alle vlakken. Opdrachtgevers tot nu toe zijn onder andere Fokker Terminal en Bubbles Carwash.

25-12-2009 13:21


Sinds 22 december 2009 is Delft een website over architectuur rijker: http://www.architectuurgidsdelft.nl/. Via deze website kunt u een virtuele rondwandeling door Delft maken. Ook zijn met een iPhone of smartphone Google maps te bekijken voor wie zelf door Delft rondwandelt. 'Moderne toepassingen die bij een high tech stad zoals Delft horen', aldus een persbericht over de nieuwe site.

Op de website staan circa driehonderd projectbeschrijvingen beschreven, die tot verschillende stromingen horen. Ze zijn een Delftse illustratie van Nederlandse en internationale stijlontwikkelingen, die de architectuur, stedenbouw en volkshuisvesting, techniek, visie op samenleving en architectonische stijl van toen beïnvloedde.

De website is bedoeld om Delft via de computer te verkennen. U ontdekt zonder moeite de relaties tussen de verschillende gebouwen. Zo zijn bijvoorbeeld gebouwen te selecteren uit eenzelfde periode of van dezelfde bouwstijl. Ook vindt u de gebouwen die door dezelfde architect zijn ontworpen. De site laat foto's en beschrijvingen zien van de projecten, met kenmerkende gegevens en geluidsfragmenten.

Als u een virtuele wandeling door Delft gaat maken, is de website te gebruiken door uw favoriete objecten op de site te selecteren en aan 'Mijn Lijstje' toe te voegen. Hiervan kan een overzicht uitgeprint worden of bekeken worden via de iPhone of Smartphone. Wandelend in de open lucht door Delft zijn via uw mobiel de gegevens van het gebouw bij u in de buurt direct in te zien. Een innovatieve manier van dataverstrekking, die samen met de TU Delft is gerealiseerd.

Deze website en het bijbehorende boek is gerealiseerd door de stichting Architectuurgids Delft, opgericht vanuit een initiatief van ontwerpers-vereniging Delft Design, de gemeente Delft en de faculteit Bouwkunde van de TU-Delft.

Zie ook:
Eigentijdse visie op de stad

 

21-12-2009 11:45Bjarne Mastenbroek is Architect van het Jaar 2009. Tijdens een bijeenkomst in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam vond afgelopen zaterdag de feestelijke uitreiking plaats van de derde 'Architect van het Jaar' Prijs, editie 2009.

SeARCH uit Amsterdam, het architectenbureau van oprichter Bjarne Mastenbroek, won de categorieprijs voor grote bureaus en werd aansluitend door de jury unaniem gekozen als 'Architect van het Jaar 2009'. Aan deze prijs is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden, ter beschikking gesteld door hoofdsponsor Alcoa Architectuursystemen uit Harderwijk. 


bjarne_08
Bjarne Mastenbroek kreeg de categorieprijs voor grote bureaus vanwege 'de combinatie van durf in de zoektocht naar nieuwe architectonische wegen als in het aanspreken van opdrachtgevers en vakgenoten op hun verantwoordelijkheid.'

Met betrekking tot de 'Alcoa Architect van het Jaar Prijs 2009' stelde de jury de prijs te gunnen aan een architectenbureau 'dat gepassioneerd werkt aan toparchitectuur, aan een eigen visie op duurzaamheid en wiens oprichter zich niet aflatend inzet voor de hele beroepsgroep: SeARCH uit Amsterdam.'

Andere prijzen gingen naar Atelier Kempe Thill uit Rotterdam (categorie medium) en Kingma Roorda Architecten uit Rotterdam (categorie small). De publieksprijs was voor Faro Architecten uit Lisserbroek en Zutphen.  

Zie ook:
Mastenbroek/Van Gameren gelauwerd 
Architect van het jaar
Prijs Architectenwerk:
 

20-12-2009 10:49Productontwerper Marjolein Keijsper gaat in Guatemala een collectie interieur- en mode-accessoires van textiel ontwikkelen voor een project van Dutch Design in Development (DDiD). Keijsper werkt samen met lokale producenten. DDiD werkt in dit project, dat financieel mogelijk is gemaakt door het Progreso Program, in opdracht van Asociación Chajulense de mujeres, een fair trade organisatie die als doel heeft de levensomstandigheden van vrouwen in het dorpje Chajul in de hooglanden van Guatemala te verbeteren.
cap.-chajul-04-lr
Keijsper woont ruim 4 jaar in Guatemala en werkt ter plekke samen met de wevers, voornamelijk vrouwen. Het land heeft een enorm textielaanbod maar mist de juiste aansluiting op de (export)markt. Het ontbreken van een textielopleiding en de noodzakelijke basiskennis staan een volwaardige  textielontwikkeling in de weg. Elk dorp weeft naar eigen ontwerp en techniek en vaak hebben de wevers geen weet van de wereld daarbuiten. Product en behoefte worden nauwelijks op elkaar afgestemd. Als ontwerpster geeft Keijsper daarom, naast het bijbrengen van kennis van het ontwerpen op zich, onderricht in de opzet van productieprocessen en prijscalculatie.
cap.-chajul-07-lr
De vrouwen van de Asocación Chajulense de mujeres kregen van Keijsper een basiscursus in ontwerp. Ze werken met 100 procent katoenen stoffen die met de hand en op heup- of trapweefgetouwen geweven worden. De te ontwikkelen collectie zal bestaan uit mode- en interieuraccessoires van textiel en worden aangeboden aan Nederlandse importeurs voor interieur en mode in het midden- en hogere marktsegment. Keijsper heeft daarnaast samen met lokale producenten een kleine eigen lijn textielinterieurproducten opgezet, eveneens bestemd voor de Europese markt.
Het textielproject van de Asociación Chajulense de mujeres is één van de initiatieven van de Chajulense Association. Deze organisatie probeert door eerlijke handel van producten en diensten de levensomstandigheden van de lokale bevolking te verbeteren. Diverse uiteenlopende projecten dragen er toe bij dit op een ecologisch, economisch, sociaal en cultureel verantwoorde manier te doen.   

DDiD koppelt Nederlandse ontwerpers aan kleine producenten in ontwikkelingslanden. Samen met lokale ontwerpers en ambachtslieden worden nieuwe producten ontwikkeld, die passen in de hedendaagse westerse markt. DDiD werkt voornamelijk in opdracht van Nederlandse importeurs om de verkoop van duurzaam geproduceerde producten uit ontwikkelingslanden in Europa te bevorderen. DDiD biedt Nederlandse ontwerpers de gelegenheid om inspiratie op te doen en te werken in andere omstandigheden met vaak nog niet eerder gebruikte materialen en technieken.

Progreso werkt met organisaties van kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden aan het verbeteren van hun capaciteiten op productief, commercieel en organisatorisch gebied. Hoewel het programma voornamelijk werkt met en voor organisaties van koffie- en cacaoboeren, ondersteunt Progreso soms ook projecten die erop gericht zijn om, naast de productie en verkoop van koffie en cacao, alternatieve inkomstenbronnen voor de boeren/boerinnen en hun gezinsleden te genereren.

DDiD is een initiatief van NCDO. Partner is onder andere BNO.

Zie ook:
DDiD-plein op Etfam
VIBA-bijeenkomst
 

20-12-2009 10:37


De nieuwe Architectuurgids Delft komt binnenkort uit! De Architectuurgids Delft is een initiatief van de stichting Architectuurgids Delft. Op 22 december aanstaande zal de gids feestelijk worden uitgereikt aan de Delftse wethouder van cultuur, Lian Merkx. Dan zal ook de website van de Architectuurgids Delft live gaan.

Delft is beroemd om haar historische binnenstad met kenmerkende grachtenstructuur. Ook buiten de stadskern zijn verschillende interessante uitbreidingswijken aan te wijzen. Ze worden zelfs regelmatig door buitenlandse toeristen bezocht vanwege de bijzondere architectuur en stedenbouw, die er zijn gerealiseerd. Uitdagende experimenten van hedendaagse architecten en stedenbouwkundigen geven hun eigentijdse visie weer op de stad.

De bedoeling van de Architectuurgids Delft is om te laten zien welke architectonische en stedenbouwkundige ontwikkelingen zich hebben afgespeeld vanaf de eerste stadsplannen in 1100 tot aan de nieuwste bouwplannen van 2010. Niet alleen passeren per tijdvak historische en karakteristieke bouwprojecten de revue, maar de gids laat ook de meest recente vernieuwingen en toekomstplannen in Delft zien.

delft-cover-klein

 

De Architectuurgids Delft belicht circa driehonderd projectbeschrijvingen, die zijn gegroepeerd per periode. Daarnaast  zijn er ruim twintig thema's uitgewerkt. Fraai geïllustreerd met foto's, projectgegevens, historisch kaartmateriaal en actuele plattegronden. De stedenbouwkundige ontwikkelingen zijn geplaatst binnen de maatschappenlelijke context, waarbij hun stijlkenmerken worden beschreven en invloedrijke stromingen worden toegelicht. De projecten zijn een Delftse illustratie van Nederlandse en internationale ontwikkelingen uit een bepaalde tijd, met nadruk op architectuur, stedenbouw en volkshuisvesting, techniek, visie op samenleving en architectonische stijl. Een boeiend naslagwerk voor iedereen die belangstelling heeft voor Delft en voor haar architectuur, stadsgeschiedenis en stadsontwikkeling.

 

Opdrachtgever: Stichting Architectuurgids Delft. Uitgever: Matrijs Utrecht.

20-12-2009 10:09

Van Wiel Arets tot Marcel Wanders, van Artifort tot Tichelaar, van tafels en textiel tot vazen en verlichting. Van 22 december 2009 tot en met 28 februari 2010 presenteert het Designhuis in Eindhoven een overzicht van het beste wat Dutch Design op dit moment te bieden heeft. Onder de titel ‘Design Bazaar' presenteren ruim honderd vooraanstaande Nederlandse fabrikanten, producenten, merken en individuele ontwerpers unica en (serie)producten. Met als gemeenschappelijke noemer: ontworpen en in de meeste gevallen ook gemaakt in Nederland. En daadwerkelijk te koop.

Het Designhuis in Eindhoven opende zijn deuren tijdens de Dutch Design Week in oktober 2007. Inmiddels wordt door een aantal partijen (Design Academy Eindhoven, Brainport, TU Eindhoven, Dutch Design Week en Designhuis) gezamenlijk gewerkt aan een vernieuwde opzet. Verwacht wordt dat deze op 1 maart is gerealiseerd.

In de aanloop naar die nieuwe opzet, als intermezzo tussen twee exposities, organiseert Yksi Ontwerp ‘Design Bazaar', een presentatie van hedendaags Dutch Design. Geen concepten of prototypen, maar producten die ook daadwerkelijk te koop zijn.
In tien ruimten van het Designhuis komen evenzoveel categorieën aan bod, als in een warenhuis: stoelen, tafels, banken, keukenaccessoires, vazen, textiel, schoenen, verlichting, tassen en sieraden. In de keuze van de selectie wordt Yksi Ontwerp bijgestaan door een aantal vooraanstaande personen in de wereld van Dutch Design, zoals Jan Jansen (schoenontwerper) en Chequita Nahar (sieraadontwerper) in samenwerking met Galerie Marzee, Louise Smit, Rob Koudijs en Galerie Ra, Gijs Bakker (sieraadontwerper en oprichter Droog), Inge Specht (schoenenmuseum), Hoite Hoogendam (Vos Interieur Groningen), Frederik van Heereveld (Feek), Marijn van der Poll (zelfstandig ontwerper), Monique Anker (Lensvelt), Jan Hoekstra (art director VKB) en Kamer 465.

Daarnaast is de expositie ‘Iconen in beeld'  te zien. Stichting de Negende gaat de meest kenmerkende personen, organisaties en momenten uit de zogenaamde Canon van Eindhoven zichtbaar en tastbaar maken. Er is al een boekje over deze canon en eerder was een foto-expositie (met filmbeelden) te zien. De Negende nodigde 23 ontwerpers uit om hun visie op die iconen van de Canon van Eindhoven te verbeelden. In evenzoveel nieuwe souvenirs van Eindhoven vertellen deze ontwerpers het verhaal van de stad middels hedendaagse technologie.

De expositie ‘Beleef De Canon' is te zien van 19 december 2009 tot en met 28 februari 2010.
Daarnaast is tot en met 24 januari 2010 de expositie ‘Outside the Box' te zien bij Yksi Expo, eveneens in het Designhuis. Dit project is tot stand gekomen met bijdragen van Yksi Ontwerp, Gemeente Eindhoven en Provincie Noord-Brabant. Deelnemers aan de presentatie Design Bazaar zijn onder andere:
Ahrend, Artifort, Attrackz, Bep Kosse, Bert en Dennis, Bertjan Pot, Birgit Daamen, Blokmeubel, Carolien Laro, Carina Riezebos, Charles Bergmans, Christina Koster, Chris Slutter, Claire Verkoyen, David Kriangs, Design Works, Dick van Hoff, Doreen Westphal, Eduard Sweep, Edward van Vliet, Elvira Vroomen, Eric Sloot, Ferry Meeuwisse, Frans Ottink, Frans Willigers, Frederieke Top, Friso Kramer, Geke Lensink, Gewoon, Gijs Bakker, Gonnette Smits, Gonnie Janssen, Gwendolyn Huskens, Harm Rensink, Hella Jongerius, Henk Vos, Hester van Eeghen, Hester Vlamings, Jan Jansen, Janna Middendorp en Lia Kroon, Jannitta van den Haak, Janske Megens, Jeroen Wand, Jeroen Wesselink, Jesse Visser, Jo Meesters, Jos Kranen, Joep van Lieshout, Lama Concept, Lambert Kamps, Lars van der Hoorn, Lotte van Laatum, Miriam van der Lubbe, Niels van Eijk, Maarten Baptist, Maarten Lemmens, Marcel Wanders, Margriet Foolen, Maria Blaisse, Marielle Willems, Marijn van der Poll, Mart Stam, Martin Visser, Manita Kieft, Michiel van de Kley, Momantai, Moooi, Noor Wentholt, Olav Slingerland, Ontwerplabel 5, Patty Lintvelt, Paulien Berendsen, Paul Timmer, Pepe Heykoop, Petra Vonk, Peter van de Water, Piet Hein Eek, Pieter Bedaux, Ramon Middelkoop, Rem D Koolhaas, Rene Holten, Richard Hutten, Robert Bronwasser, Roderick Vos, Royal VKB, Sander Bokkinga, Sasja Saptenno, Scholten & Baijings, Spectrum, Stephan Siepermann, Studio Bas, Studio Job, Studio Ooms, Susan Bijl, Suzanne Poort, Tichelaar Makkum, T.E., Ton Haas, United Nude, Van den Hoorn, Vlieger en van Dam, Wannes Royaards, Wieki Somers, Wiel Arets, Wouter Scheublin, Yksi Ontwerp, Yvonne Doornbos, Zuiver Design. 

18-12-2009 14:40

Het Koninklijk Kabinet van Schilderijen het Mauritshuis in Den Haag heeft bekend gemaakt dat de opdracht om het Masterplan ‘Mauritshuis aan het Plein’ te realiseren is gegund aan Hans van Heeswijk architecten uit Amsterdam.

Na een zorgvuldige procedure koos de jury, onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, unaniem voor het ontwerp van Hans van Heeswijk. "Een prachtig ontwerp dat recht doet aan de internationale allure van het Mauritshuis", aldus de jury.

Het Masterplan ‘Mauritshuis aan het Plein’ behelst de substantiële voorgenomen uitbreiding van de beschikbare ruimte van het museum door een deel van de Nieuwe of Litteraire Sociëteit De Witte ondergronds met het museum te verbinden. Museale en facilitaire functies zoals entree, winkel, restaurant, garderobe worden aangepast aan de eisen en wensen van de 21e eeuw. Bovendien maken educatieve ruimten, een nieuwe tentoonstellings- én een lezingenzaal deel uit van de uitbreiding. Ook de voorgenomen renovatie van het pand Mauritshuis valt binnen het Masterplan.

Directeur Emilie Gordenker van het Mauritshuis is verheugd dat het bureau van Van Heeswijk is verkozen tot architect van het Mauritshuis aan het Plein. "Wij waren zeer onder de indruk van het schetsontwerp van Hans van Heeswijk. Hij heeft niet alleen onze wensen en eisen goed weten te vertalen, maar heeft een spannend en vernieuwend ontwerp voorgesteld. Wij verheugen ons op het Voorlopig Ontwerp."

Van Heeswijk kan met zijn bureau bogen op een ruime ervaring op een breed werkterrein. Hij is al sinds 1985 actief en heeft vele openbare gebouwen, kantoren, woningbouw, bruggen ontworpen. Bekende voorbeelden van zijn hand zijn het Graphic Design Museum te Breda en metrostation Parkweg in Schiedam. Recentelijk heeft hij de transformatie van Amstelhof tot museum Hermitage Amsterdam gerealiseerd.

Hans van Heeswijk is blij met de winst. "Dit project is na het succes van museum Hermitage Amsterdam weer een enorme eer, waar we met al onze energie een prachtig ontwerp voor gaan maken."

13-12-2009 21:36

De GIO Erkenningen 2009 zijn op donderdag 10 december 2009 uitgereikt na afloop van het middagsymposium ‘Disruptive by Design' in de Rotterdam School of Management. De GIO Erkenning is de enige prijs in ons land die het vakmanschap van ontwerper én opdrachtgever honoreert.

Om voor dit keurmerk voor Goed Industrieel Ontwerp in aanmerking te komen, moet een product meer dan alleen mooi zijn. Functionaliteit, innovativiteit en materiaalkeuze zijn van even groot belang. Een GIO Erkenning is bovendien een uiting van vertrouwen in de commerciële kracht van het goed ontworpen product.

De GIO Erkenning - te vergelijken met de Amerikaanse Idea Award en de Duitse Red dot en iF-Award - is een gewilde onderscheiding voor de professionaliteit van alle betrokken partijen. Van de ruim zeventig ingezonden producten zijn er dit jaar 55 met een GIO Erkenning beloond.

De vakjury beoordeelt inzendingen in vijf categorieën. De categorieën zijn: Consumentenproducten, Omgevingsinrichting en Verkeer, Professionele Producten, Projectinrichting, Voeding en Retail.

De GIO Erkenningen zijn op 10 december uitgereikt tijdens een ceremonie in de Rotterdam School of Management. De uitreiking vond plaats na afloop van een informatief en inspirerend symposium over ‘disruptive design': design dat zo vernieuwend is dat het totaal nieuwe markten creëert. Voorbeelden iPod en Renault Espace.

Ondernemer Menno Hilberts en praktijkwetenschapper Yolanda Kolstee van de KABK van CitizenM presenteerden een geheel nieuw en nu al succesvol hotelconcept en een veelbelovende en spectaculaire Augmented Reality technologie presenteren. Vervolgens is onder voorzitterschap van prof. dr. ir. Wim Poelman getracht om deze voorbeelden samen met de deelnemers te vertalen naar bruikbare kennis. Het blad Management Team heeft een special aan disruptive design gewijd.

Na de presentatie van de 56 GIO Erkenningen zijn tevens de zes Special Awards bekendgemaakt, die de jury heeft toegekend aan de meest onderscheidende inzendingen op de aspecten Respect, Functionaliteit, Ergonomie, Vormgeving, Originaliteit en Materiaal.

Respect: de slimme medicijndispenser Pico zorgt er met geluidssignalen en een barcodesysteem voor dat mensen in hun eigen omgeving op het juiste moment hun voorverpakte medicatie pakken. Een product dat inspeelt op de belangen van mens, milieu en maatschappij. Opdrachtgever: Vitaphone Nederland; Ontwerp: npk design.

Functionaliteit: Sitagwave is een bureaustoel die met een minimum aan bedieningsknoppen een optimaal zitcomfort biedt. De gebruiker hoeft eigenlijk alleen maar zijn gewicht aan te geven. Een ontwerp met krachtige functionele en onderscheidende eigenschappen. Opdrachtgever: Sitag; Ontwerp: Uli Witzig.

Ergonomie: het aspect veiligheid is van levensbelang bij producten als de kookkraan AquaSpot. Het risico op verkeerd gebruik door kinderen is hier minimaal door toepassing van het veiligheidssysteem IntelliProtect. Door de constructie is het werk voor de installateur ook makkelijker geworden. Opdrachtgever: Inventum; Ontwerp: Mathis Heller.

Vormgeving: een uiterste aan detaillering kenmerkt de kleurstalenmap van Akzo Nobel. De uitdaging bij dit soort producten is om een vormgeving te vinden die praktisch is, werkbaar, overzichtelijk en toegankelijk. Dat is hier dankzij een nieuw systeem van kleurverificatie gelukt op een onnavolgbare manier. Opdrachtgever: Akzo Nobel; Ontwerp: Studio Ninaber.

Originaliteit: met de toekenning van de Special Award Originaliteit aan Cleopatra eert de jury het baanbrekende, ergonomische ontwerp van Dick Cordemeijer uit 1953. Het concept als geheel van het Cordemeyer-bed was wat achterhaald, maar vertaald naar deze tijd komen de goede dingen opnieuw naar voren. Opdrachtgever: Royal Auping; Ontwerp: studioMOM, Studio DenHartogMusch.

Materiaal: In de Yepp Mini is op een uiterst functionele manier gebruik gemaakt van de eigenschappen van een voor kinderzitjes ongebruikelijk materiaal. Het gaat om EVA: ethyleenvinylacetaat, bekend van de Crocs-schoen. EVA heeft een reeks eigenschappen die voor een kinderzitje heel nuttig zijn. Het is schokabsorberend, makkelijk te reinigen, licht van gewicht en isolerend. Opdrachtgever: GMG; Ontwerp: Van der Veer Designers.

De jaarlijkse toekenning van de GIO Erkenningen wordt georganiseerd door Designlink. Designlink is een onafhankelijke ketenorganisatie die vraag, aanbod, kennis en beleid op het gebied van productdesign bij elkaar brengt. Zij heeft als doel het bevorderen en promoten van de ontwikkeling en professionalisering van het industrieel ontwerpen in Nederland.

Onder producenten en ontwerpers blijkt een grote behoefte te bestaan aan een prijs die zich specifiek richt op industriële vormgeving. Vooral in markten waar een investering in design minder voor de hand ligt, biedt een GIO Erkenning een belangrijke toegevoegde waarde. Een GIO Erkenning versterkt de geloofwaardigheid en bekendheid van het product en maakt het kansrijker op de markt. 

13-12-2009 21:19

KCAP Architects&Planners viert het 20-jarig bestaan. Sinds de oprichting in 1989 door Kees Christiaanse is KCAP uitgegroeid tot een internationaal werkend bureau op het gebied van architectuur en stedenbouw. Het werkveld van KCAP kent een grote diversiteit; van grootschalige stedelijke en landschappelijke projecten tot complexe (binnen)stedelijke transformaties, gebouwontwerpen en interieuropdrachten.

Kernprojecten binnen het oeuvre van KCAP zijn het gebouw Kavel 25 in Den Haag, dat het beginpunt markeert van KCAP, het GWL-terrein in Amsterdam als eerste duurzame wijk in Nederland en, meest recent, de Red Apple woontoren in Rotterdam. Spraakmakende stedenbouwkundige projecten zijn Stadionpark Rotterdam, Olympic Legacy Londen (UK), Perm Strategic Masterplan (RU) en Hafencity Hamburg (DE), dat zich volop in uitvoering bevindt.

Naast de werkzaamheden als architecten en planners heeft KCAP, en in het bijzonder Kees Christiaanse, het professionele werk altijd gecombineerd met onderwijs en onderzoek en daarmee vruchtbare kruisbestuivingen bevorderd. Kees Christiaanse is auteur van talrijke publicaties en in 2009 curator van de 4e Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR).

Ondanks het internationale karakter van het werk, is KCAP diep geworteld in haar thuisbasis Rotterdam. "20 Jaar KCAP betekent ook 20 jaar werken in en aan Rotterdam. Daarmee willen wij iets doen", zegt Patrick van der Klooster, directeur AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam. Dit idee heeft vorm gekregen in een gezamenlijk geprogrammeerd publiek symposium over de stand van de stedenbouw in Rotterdam: 'Stedenbouw: Vak of Vacuüm. Een thuiswedstrijd voor Rotterdam Open City'. Dit symposium werd afgelopen zaterdag, 12 december 2009, gehouden.

"Wij zien het als onze taak als architecten en stedenbouwers om goed te observeren en te luisteren en ontwerpen te gebruiken om een functionele, esthetische en inspirerende leefomgeving te creëren. Een discussie over Rotterdam en stedenbouw vraagt niet alleen om ruimtelijke oplossingen, het vraagt ook om een socio-economische en culturele aanpak. Daarom zijn we blij een debat met verschillende disciplines te kunnen houden", aldus Kees Christiaanse.

11-12-2009 11:25

Uit handen van wethouder Hans Gerson ontving architect Hans van Heeswijk tijdens het Zuiderkerk Prijzengala de Geurt Brinkgreve Bokaal 2009 voor het project Hermitage Amsterdam. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste initiatief op het gebied van herontwikkeling of renovatie in Amsterdam.

De jury zegt over Hermitage Amsterdam: “Het is een uitzonderlijk project en het betreft een forse transformatie. In die transformatie heeft de oude functie een passende plek gekregen. Het bestaande gebouw is met respect behandeld en in haar waarde gelaten.”

“Vanwege het initiatief en het risico dat de opdrachtgever met dit project heeft genomen; de bescheidenheid en het respect waarmee de architect het gebouw heeft behandeld en gebruik heeft gemaakt van de bestaande kwaliteiten van het oorspronkelijke gebouw; de slimme technische ingrepen en de duurzame toevoegingen; de zorgvuldige wijze waarop de aannemer het gebouw tot in detail heeft gerenoveerd."

Architect Hans van Heeswijk toonde zich verguld met de prijs:  “Dit was een enorme eer om te doen, een publieksgebouw creëren met een hoog afwerkingniveau. De vraag was hoe je een gebouw dat 324 jaar als verzorgingstehuis fungeerde en waarin veel was ver timmerd, weer licht en helder maakt. De classicistische structuur van het gebouw was daarbij leidend.”

Stichting Hermitage a/d Amstel, projectmanager Pieter van Empelen “Het is binnen twee jaar gelukt om zonder noemenswaardige problemen een modern museum binnen een oude gevel te laten ontstaan, met een ingang aan de Amstel naar de stad toe. Alles klopt, ook de nieuwe binnentuin en de entree.” 

09-12-2009 12:07

Iedereen weet het: de werkelijkheid ziet er op artist impressions altijd iets mooier uit. Maar in Utrecht maakt men het wel erg bont. Dat stelt althans Ad van der Stok in een vermakelijk internetfilmpje. Kijk maar...

08-12-2009 11:48

Het nieuwe onderkomen van de Cios-opleiding in Goes is onlangs officieel in gebruik genomen. Wat het gebouw herkenbaar maakt, zijn de gevelvullende prints op alle zijden van het pand. Deze sportieve zonwering van 8 meter hoog bestaat uit ruim 300 lamellen. De prints op de lamellen zijn ontwikkeld door vormgeefster Andra Küpers van M2uur bv.

Architectenbureau Rothuizen van Doorn ‘t Hooft en het Cios Goes zijn intensief betrokken geweest bij het ontwerpproces. Küpers koos voor een gelaagdheid in het ontwerp en probeert daarmee zowel vorm, functie als inhoud optimaal te combineren. Küpers: “Door de grote afmeting van de gevels heb ik gekozen voor grote kleurblokken op de lamel. Hierdoor ontstaat in eerste instantie een kleurrijk, abstract geheel. Pas op afstand en vanuit de juiste hoek, neem je het grotere geheel waar. Op deze manier word je als toeschouwer uitgedaagd en betrokken.” Qua kleurgebruik is rekening gehouden met de omgeving en wordt er eenheid of juist contrast gecreëerd. Inhoudelijk beelden de prints op de oost-, zuid- en westgevel de triatlon uit. Küpers: “Voor een triatlon heb je training nodig, samen met een grote dosis inschattingsvermogen, uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen. Zowel fysiek als mentaal. Dit zijn elementen die ook verlangd worden van een (Cios) student. En hoewel je individueel ‘meedoet’, doe je allemaal hetzelfde en kom je voor de vergelijkbare uitdagingen te staan. Uiteindelijk hoopt iedereen de eindstreep te halen, binnen de gestelde termijn.” De tennissers aan de voorzijde flankeren de ingang en vervullen daarmee de rol van ‘gatekeeper’. Dat het duidelijk is dat het gebouw ‘iets’ met sport van doen heeft, lijdt geen twijfel. Op de gevels staan pure, explosieve sportmomenten, waarbij de beweging of dynamiek centraal staat. Uitgangspunten waar het Cios zich mee kan identificeren."

Küpers: “Ik heb gekozen voor krachtige afbeeldingen van traditionele sporten die op alle niveaus worden beoefend.” Het ontwerp- en opmaakproces nam slechts een aantal weken in beslag”, vertelt Freekje Vervoord van M2uur bv, “Dat is bijzonder, want vaak gaan er maanden vooraf aan de invulling van zulke in het oog springende prints. Ik denk dat we hiermee hebben aangetoond dat met de juiste wil en inzet van alle betrokken partijen bijzonder mooi én kwalitatief goed werk geleverd is.”

M2uur is naar eigen zeggen gespecialiseerd in toegepaste kunst in de openbare ruimte door het ontwikkelen van wand- en gevelpanelen met een unieke print. Het doel is om ontwerpen te ontwikkelen die de identiteit van de gebruiker en de locatie versterken. Vervoord: “Met dit project hebben we dit doel opnieuw bereikt. We zijn trots op de resultaten die we hebben geboekt.” Een samenwerking tussen PLS International uit Sittard en Letro uit Susteren zorgde ervoor dat ruim 300 lamellen werden beplakt met vinylfolies en op locatie gemonteerd.
 

06-12-2009 22:36

Eind oktober 2009 is het nieuwe onderkomen van het CIOS in Goes officieel in gebruik genomen. Wat het gebouw buitengewoon herkenbaar maakt, zijn de gevelvullende prints op alle zijden van het pand. Deze sportieve zonwering van 8 meter hoog bestaat uit ruim driehonderd lamellen.

De prints op de lamellen zijn ontwikkeld door vormgeefster Andra Küpers van M2uur. Architectenbureau Rothuizen van Doorn ‘t Hooft en het CIOS Goes zijn intensief betrokken geweest bij het ontwerpproces.

Küpers koos voor een gelaagdheid in het ontwerp en probeert daarmee zowel vorm, functie als inhoud optimaal te combineren. Küpers: "Door de grote afmeting van de gevels heb ik gekozen voor grote kleurblokken op de lamel. Hierdoor ontstaat in eerste instantie een kleurrijk, abstract geheel. Pas op afstand en vanuit de juiste hoek, neem je het grotere geheel waar. Op deze manier word je als toeschouwer uitgedaagd en betrokken." Qua kleurgebruik is rekening gehouden met de omgeving en wordt er eenheid of juist contrast gecreëerd. Beide dragen bij aan de integratie van het CIOS in de omgeving.

Inhoudelijk beelden de prints op de oost-, zuid- en westgevel de triatlon uit. Deze wedstrijd start in de ochtend met zwemmen, gevolgd door het fietsen in de middag en het hardlopen in de avond. Küpers: "Voor een triatlon heb je training nodig, samen met een grote dosis inschattingsvermogen, uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen. Zowel fysiek als mentaal. Dit zijn elementen die ook verlangt worden van een (CIOS) student. En hoewel je individueel ‘meedoet', doe je allemaal hetzelfde en kom je voor de vergelijkbare uitdagingen te staan. Uiteindelijk hoopt iedereen de eindstreep te halen, binnen de gestelde termijn." De tennissers aan de voorzijde flankeren de ingang en vervullen daarmee de rol van ‘gatekeeper'.

Dat het duidelijk is dat het gebouw ‘iets' met sport van doen heeft, lijdt geen twijfel. Op de gevels staan pure, explosieve sportmomenten, waarbij de beweging of dynamiek centraal staat. Uitgangspunten waar het CIOS zich mee kan identificeren. Küpers: "Ik heb gekozen voor krachtige afbeeldingen van traditionele sporten, die op alle niveaus worden beoefend. Dit is belangrijk voor de herkenbaarheid, want zeg nou zelf: Wie heeft er nou nooit gezwommen, gefietst, hardgelopen of getennist?"

"Het ontwerp- en opmaakproces nam slechts een aantal weken in beslag", vertelt Freekje Vervoord van M2uur, "dat is erg bijzonder, want vaak gaan er maanden vooraf aan de invulling van zulke in het oog springende prints. Ik denk dat we hiermee hebben aangetoond dat met de juiste wil en inzet van alle betrokken partijen bijzonder mooi én kwalitatief goed werk geleverd is."

M2uur is gespecialiseerd in toegepaste kunst in de openbare ruimte door het ontwikkelen van wand- en gevelpanelen met print. Het doel is om ontwerpen te ontwikkelen die de identiteit van de gebruiker en de locatie versterken. Vervoord: "Met dit project hebben we dit doel opnieuw bereikt. We zijn trots op de resultaten die we hebben geboekt."

Een samenwerking tussen PLS International uit Sittard en Letro uit Susteren zorgde ervoor dat ruim driehonderd lamellen werden beplakt met vinylfolies en op locatie gemonteerd.

04-12-2009 15:47

De prijzenregen in de architectuur- en ontwerpsector houdt vooralsnog niet op. Op 28 november werd de Gouden Piramide uitgereikt, de jaarlijkse Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. De prijs werd in het Nederlands Architectuurinstituut door minister Gerda Verburg overhandigd aan de opdrachtgevers van project De Dobbelman in Nijmegen.

De Dobbelman is ontwikkeld op het fabrieksterrein van voormalig zeepfabriek Dobbelman. De nieuwe bebouwing van het terrein bestaat uit woningen, zorgvoorzieningen en enkele bedrijfsruimten. De bijzondere architectuur van het project is geïnspireerd op de oorspronkelijke vormgeving van de zeepfabriek.

Volgens het juryrapport is De Dobbelman 'een werkelijk prachtig project, dat door de maatvoering, de vormgeving en de gebruikte materialen nog steeds de sfeer ademt van het industriële verleden van het gebied'. De jury prees ook de jarenlange samenwerking tussen bewoners, projectontwikkelaar De Key/Principaal, gemeente Nijmegen en Talis Woondiensten.

De herontwikkeling van het Dobbelmanterrein is eerder dit jaar bekroond met de Architectuurprijs Nijmegen. Masterplan Het masterplan van De Dobbelman is ontwikkeld door Marlies Rohmer en bestaat naast twee appartementencomplexen van haar bureau uit verschillende laagbouwwoningen van de hand van Herman Zeinstra van DOK Architecten.

De Gouden Piramide is de jaarlijkse rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, infrastructuur en ruimtelijke ordening. De prijs bestaat onder andere uit een trofee en een bedrag van 50.000 euro. De Gouden Piramide is een initiatief van de ministeries van VROM/WWI, LNV, OCW en VenW.

03-12-2009 8:58

Afgelopen zaterdagavond, 28 november 2009, zijn de winnaars bekend gemaakt van de Great Indoors award. De internationale jury bestond uit Jo Coenen, Dirk van den Heuvel, Anne Højgaard Jørgensen (Kvadrat), Anniina Koivu (Abitare), Joep van Lieshout en Giulio Ridolfo. Er waren meer dan 380 inzendingen uit veertig verschillende landen. Genomineerd in de categorie concentrate&collaborate waren: 3XN (Denemarken), Alrik Koudenburg (Nederland), i29 (Nederland), MVRDV en Richard Hutten (Nederland), studio o+a (Verenigde Staten).

Juryrapport concentrate&collaborate: ‘Temporality and sustainability are concepts difficult to reconcile. This is an observation that certainly holds true for the interior, and raises an important question for the future, given that many interiors do not last longer than five years. This design for a temporary office seems to have formulated an answer to the call for identity and the demand for sustainability. With this simple manoeuvre, by which all individual elements are connected by the colour black and a simple zoning system, i29 Interior Architects formulates an intriguing answer to this demand, and presents an outstanding case study'.

Bureau i29 werd veel genomineerd dit jaar. (1x dutch design awards, 2x LAi, 3x The Great Indoors).

Juryrapport LAi 2009: ‘In de nieuwe huisvesting van het vmbo college Panta Rhei brengt i29 een balans aan tussen vrijheid en geborgenheid. Snelder Architecten realiseert een gebouw met veel open ruimtes waarin de leerlingen zich op allerlei manieren de lesstof eigen kunnen maken. Het ontwerp spant zich op tussen het vrije, oningevulde karakter van de open ruimtes en de persoonlijke, bijna emotionele, op de vloer aangebrachte gedichten. De ruimtes zijn terughoudend en rustig, terwijl de tekst tapijten en zwarte Magis One-stoelen de leerlingen direct aanspreken. De jury heeft waardering voor het lichte en ruime interieur dat een grote dienstbaarheid uitstraalt. De samenwerking tussen architect en interieur architect is uitstekend geweest en heeft een interieur opgeleverd dat jaren kan meegaan... In het beraad ging de discussie vervolgens tussen The Why Factory Tribune in Delft en de school Panta Rhei in Amstelveen ... die niet protserig, maar zeer dienstbaar en goed is gemaakt. De toegevoegde waarde van de interieur discipline is in dit project extreem goed zichtbaar. De samenwerking tussen architect en interieurarchitect is voorbeeldig. De jury vindt eveneens dat het opdrachtgeverschap complimenten verdient en voorbeeldig kan worden genoemd. Het interieur is een goed voorbeeld van een sober, maar mooi werk'.


 

02-12-2009 9:32

De nieuwe Europese norm voor lichtstraten (EN 14963) is onlangs gepubliceerd. In deze norm zijn de eisen vastgelegd waaraan lichtstraten vanaf 1 augustus 2012 moeten gaan voldoen. Hiermee is een belangrijke stap gezet in het verkrijgen van eenduidige eisen voor lichtstraten in Nederland maar ook in Europa.

Bik Bouwprodukten, de Nederlandse fabrikant van lichtstraten, heeft zitting genomen in de commissie die deze norm heeft samengesteld. De lichtstraten die Bik ontwikkelt, voldoen dus aan deze nieuwe Europese eisen. 

02-12-2009 8:55

De beursvloer van Domotica en Slim Wonen was dit jaar weer volledig bezet in het Evoluon te Eindhoven. Ruim 3.000 deelnemers vonden 18 en 19 novmeber hun weg naar het beursterrein.

De beurs stond wederom geheel in het teken stond van verschillende toepassingsgebieden van woningautomatisering (comfort, zorg, flexibele infrastructuur, beveiliging, AV & entertainment, energiemanagement, en communicatie). De bezoekers konden niet alleen kennis nemen van wat de markt te bieden heeft maar de markt werd tijdens presentaties en discussiebijeenkomsten ook in kaart gebracht.

De beurs Domotica & Slim Wonen mag zich volgens de organisatie dus met recht een gevestigd evenement in 'domoticaland' noemen. Nieuw dit jaar, was de stand van Responsive Environments, een project waar Europese studenten hun industriële ontwerpen toonden. De standhouders zijn tevreden, zij waarderen de beurs met een gemiddelde van 7,7. Willem van de Burgt (ZBO Bouw): “Ik vond het een perfecte beurs, alles was goed geregeld en het was gezellig.” Ook Coen Kijk in de Vegt (IRS) was tevreden: “Het publiek was zeer divers. Ook viel het ons op dat er jongeren/ studenten aanwezig waren. Het is uiteraard goed om te zien dat scholen en jeugd zich ook bezighouden met en willen leren over domotica."

De Smart Homes Award werd voor de tweede keer uitgereikt tijdens de Beurs Domotica & Slim Wonen. De award heeft als doel intelligente, efficiënte en vooruitstrevende domoticaprojecten in de schijnwerpers te zetten. Er werd dit jaar bij de uitreiking van de award vooral gekeken hoe een project tot stand is gekomen, hoe de samenwerking tussen de partijen is verlopen en of er goed geluisterd is naar de opdrachtgever. De drie genomineerden (Van Aarle de Laat - Larishof, Welvaarts - Deken Baekershof en IRS – Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam) kregen tijdens de eerste beursdag de kans hun genomineerde project toe te lichten. Na het juryoverleg werden IRS en Ouderenhuisvesting Rotterdam beloond met de Smart Homes Award. “De visie en durf van Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam heeft de doorslag gegeven waarom wij als jury de Smart Homes de Award hebben toegekend aan deze genomineerde. Dit is een voorbeeld van een woningcorporatie die zijn rol heeft gepakt. Er zijn nog wel een aantal stappen te maken zoals het in kaart brengen van de precieze wens van de klanten. Een goede samenwerking met verschillende partijen is hierbij van essentieel belang om zo de juiste diensten aan te kunnen bieden’’, aldus de jury.

Speciaal voor de laatste nieuwtjes was er een noviteitenroute uitgezet. Deze route leidde langs de stands waar de nieuwste, meest innovatieve producten en diensten getoond werden.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >