Nieuws


30-10-2009 9:13

De winnaar van de Rotterdam designprijs '09 wordt bekendgemaakt op zondag 29 november. De prijsuitreiking vindt plaats om 17.00 uur in het paviljoen van Museum Boijmans Van Beuningen.

In aanloop naar de uitreiking van de Rotterdam designprijs '09, biedt Museum Boijmans Van Beuningen het podium aan de lezing 'The Next Promise of Design' en een gesprek over de actuele stand van zaken in de vormgeving. Alice Rawsthorn, journalist bij de Herald Tribune en dit jaar lid van de internationale jury van de Rotterdam designprijs, reflecteert op de stand van zaken in het hedendaags design. In gesprek met twee internationale ontwerpers zal zij onderzoeken waar de nieuwe kansen voor de ontwerpwereld liggen. Ontwerpers zijn geboren vernieuwers. Met hun werk en ideeën kunnen zij de contouren van een andere werkelijkheid in beeld brengen. Ongetwijfeld draagt het huidige politieke en economische klimaat ertoe bij dat het ontwerpvak juist nu serieuze vragen stelt aan de eigen rol en betekenis. Welke verantwoordelijkheid willen ontwerpers nu en in de toekomst nemen? En hoe willen zij zich verhouden tot de grote vraagstukken in de 21ste-eeuwse samenleving? In het gesprek, onder leiding van design criticus Gert Staal wordt gesproken over de specifieke kwaliteiten van het Nederlands ontwerp van dit moment. Hoe vooruitstrevend en vernieuwend is de Nederlandse ontwerpcultuur? Hoe doen wij het in vergelijking met de internationale vakwereld? Heeft de wet van de remmende voorsprong toegeslagen? En vooral: waar ligt de nieuwe belofte die misschien niet meer om nationalistische retoriek vraagt?

29-10-2009 9:28

CitroenAir is per 1 oktober gevestigd in een nieuw pand te Veenendaal. De groothandel in sanitaire accessoires zat eerst op een tijdelijke locatie aan de Fokkerstraat. Inmiddels is de nieuwe huisvesting aan de Kazemat 15 in gebruik genomen.

CitroenAir levert als groothandel sanitaire accessoires aan architecten, installateurs, projectinrichters, facilitaire dienstverleners en eindgebruikers. Het gaat om een breed assortiment accessoires van merken als SanTRAL , ingo-man, Franke, Mediclinics, Valera, d line, Geesa, World Dryer, Bobrick en Wagner-Ewar. De laatste jaren was CitroenAir gevestigd op bedrijventerrein De Compagnie te Veenendaal. Het bedrijf beschikte over een showroom, maar de ruimte was beperkt.

De komende tijd wil CitroenAir zich sterker gaan richten op de projectmarkt. Een representatieve showroom is daarbij van groot belang. Daarom kocht de groothandel een nieuwe bedrijfsruimte aan de Kazemat. Het gaat om een unit met twee verdiepingen, onderdeel van een nieuw bedrijfspand. Hier zijn sinds 1 oktober jl. de backoffice en de showroom gevestigd. Het magazijn blijft op de oude locatie. De telefoonnummers van CitroenAir zijn ongewijzigd.

28-10-2009 8:29


Simon de Smet en Bas Tromp zijn twee avontuurlijke productontwikkelaars uit Antwerpen. Het duo gaat meedoen aan de Touareg Trail 2009. 9.000 Kilometer lang zal hun hun 2pk'tje hen dwars door de Sahara-woestijn naar de tropisch kust van Benin moeten leiden.

Op 31 oktober vertrekt de vijfde en laatste editie van de Touareg Trail aan het Afrikamuseum in Tervuren. Het Tentoo-team, met De Smet en Tromp, is er helemaal klaar voor.

25-10-2009 15:24

Het hoogste punt van het duurzaamste kantoor van Nederland, een ontwerp van Architectenbureau Paul de Ruiter, is woensdag 21 oktober bereikt. Voor Schiphol Real Estate (SRE) is de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van transavia.com en Martinair in Schiphol-Oost een mijlpaal in haar duurzame ambities.

Directeur (SRE) André van den Berg: "Architect Paul de Ruiter heeft ons doen inzien dat een duurzaam gebouw veel verder gaat dan alleen lage CO2-uitstoot. De manier waarop het gebouw in het landschap staat en hoe het daglicht binnen komt zijn minstens zo belangrijk om een gebouw duurzaam te maken mét een prettig werkklimaat. Dat waren voor ons echte eye-openers."

TransPort is het eerste kantoorgebouw in Nederland dat een Platinum-certificaat krijgt van het internationaal gerenommeerde LEED (Leadership in Energy and Environmental Design ) en dat dus voldoet aan de hoogste eisen van duurzaam bouwen op dit moment.
Zo worden de wc's doorgespoeld met regenwater. Het gebruik van dit zogenaamde ‘grijze water' levert een waterbesparing van 40 procent op. 5 Procent van de energievoorziening is afkomstig van 1.100 vierkante meter bedekt met zonnepanelen. Technieken als koude-warmte-opslag zorgen voor een efficiënt gebruik van energie.  De werkruimtes zijn ruim 3 meter hoog, zodat zon- en daglicht diep in het gebouw dringen en minder gebruik hoeft te worden gemaakt van kunstmatige verlichting. Een groen sedumdak op het lage deel van de nieuwbouw vormt een extra isolatielaag en neemt CO2 op.

De oplevering van het gebouw staat gepland voor voorjaar 2010.

25-10-2009 15:04

Het Vitra Design Museum in Weil am Rhein viert in november zijn 20-jarig bestaan. Het museum werd in 1989 opgericht als één van de eerste designmusea ter wereld en heeft sterk bijgedragen aan de populariteit van design.

Tegenwoordig geldt het Vitra Design Museum als één van de leidende instituten waar het gaat om design en architectuur.
Op 8 november 2009 houdt het museum een 'open-deur-dag', waarbij bezoekers onder andere langs normaal gesproken niet toegankelijke werken worden geleid.
 

22-10-2009 8:43

CitizenM is gekozen tot Beste Opdrachtgever van Nederland 2009 en daarmee de winnaar van één van de speciale prijzen van de Dutch Design Awards (DDA).

CitizenM is gekozen omdat zij ‘design als ‘driving force' inzetten bij visievorming, management én ondernemerschap van dit wereldvernieuwende concept", aldus de vakjury. Hiermee erkent DDA de belangrijke relatie tussen ontwerper en opdrachtgever en wordt goed opdrachtgeverschap beloond. Naast CitizenM streden Ziggo, Cityroofs, GMG en de gemeente Amsterdam om deze prijs. Alle deelnemers zijn aangedragen door de bureaus waarmee zij samenwerken. De Beste Opdrachtgever Award is overhandigd tijdens de Awardshow op 17 oktober in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven.

20-10-2009 11:03

Loof & van Stigt Architecten bestaat deze maand exact 20 jaar. Reden voor een feestje, uiteraard. Daarnaast gaat het bureau vanaf heden onder een nieuwe naam verder: Levs architecten.

De nieuwe huisstijl en website zijn ontworpen door het communicatiebureau Thonik. Hun visie op de werkwijze van Levs? “Het korte en krachtige woord refereert aan de naam die Loof & van Stigt in 20 jaar opgebouwd heeft, maar ook aan lef." De nieuwe identiteit verbeeldt de manier waarop het bureau zich op de toekomst richt. Met elan, durf, diepgang, professionaliteit en een grote betrokkenheid.

Twee decennia van ontwerpen hebben volgens het bureau zelf niet alleen geresulteerd in veel projecten, maar ook in een sterke visie op wat architectuur is en betekent voor de samenleving. Dat is te zien in de jubileumpublicatie ‘20 jaar met Levs’. “Het is een verhaal over waarom we doen wat we doen,” aldus Jurriaan van Stigt, partner van het bureau. “We leggen uit wat we mooi en belangrijk vinden en wat ons drijft. Architectuur is antwoord geven op maatschappelijke, ruimtelijke en technische vragen.”

20-10-2009 10:45

Studio Wieki Somers heeft onlangs de Golden Eye gewonnen. Dit is de prijs voor de beste Nederlandse vormgeving. In het ontwerp, de zogeheten 'Merry-go-round Coat Rack' kunnen jassen opgehangen worden. Deze jassencarrousel, die Wieki samen met studiogenoot Dylan van den Berg ontwierp, hangt in de garderobe van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Uit een veld van meer dan 700 deelnemers en 74 finalisten was dit ontwerp van Somers de ‘best of the best'. De uitreiking van deze prijs is onderdeel van de Dutch Design Week in Eindhoven, die nog tot en met 25 oktober duurt. De jury over deze ingenieuze kapstok? "Merry-go-round coat rack is een ruimtelijk ballet voor jassen, waarbij het seizoen het kleurenpalet bepaalt. Het zorgt ervoor dat de beleving van het museum begint zodra je binnenkomt. Iets banaals als een garderobe is zelf een kunstwerk geworden. De gebruiker wordt door participatie onderdeel van het design. De betrokkenheid van de designer bij het product is voelbaar, en de technische en esthetische uitvoering is excellent. Al deze kwaliteiten samen maken dit de beste vormgeving van dit moment." De internationale jury onder leiding van Karien van Gennip was sowieso onder de indruk van de diversiteit en hoge kwaliteit van de inzendingen. "Nederlands design heeft veel te bieden, en in deze tijd is het vooral belangrijk dat design inspireert."

20-10-2009 9:01

De jury voor de WoodChallenge 2009 heeft vier inzendingen genomineerd. Dit gebeurde op basis van criteria als challenge (durf en visie), consistentie in ontwerp en uitvoering, praktische toepasbaarheid en passie en liefde voor hout. Het is de vijfde maal dat de Koninklijke Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) en Centrum Hout deze houtprijs voor studenten organiseert.

Doel is om studenten met visie en vaardigheden, gesteund door hun docenten, aan te sporen te excelleren in hout en daarmee bij te dragen aan een verbetering van het gebruik en imago van hout of houtproducten. Dit jaar ontving het Centrum Hout maar liefst 21 opmerkelijke prestaties, technieken, ontwerpen, commerciële, innovatieve en soms direct uitvoerbare ideeën - een record. De traditioneel sterke vertegenwoordiging vanuit technische universiteiten (9 inzendingen) en hout- en meubileringscolleges (6) kreeg eindelijk behoorlijk tegenwicht vanuit de hogescholen (6).

De jury bestond uit voorzitter Arnold Koomen (algemeen directeur Koninklijke Jongeneel), prof. ir. René van Zuuk (directeur René van Zuuk Architekten, hoogleraar architectonisch ontwerpen TU Eindhoven), dr. ir. Peter Fraanje (senior beleidsmedewerker Innovatie Bouwend Nederland), ir. Jan de Jong (TNO Bouw en Ondergrond Delft), Els Zijlstra (architect, directeur en oprichter Materia Naarden), Hans de Groot (redacteur Het Houtblad) en secretaris Eric de Munck (projectleider Centrum Hout). Zij nomineerden vier inzendingen. Allereerst ‘Verend hout’ van Carolien Laro (Hout- en Meubileringscollege Amsterdam), een experiment naar de verende eigenschappen van essenhout door middel van uitfrezen en inzagen, geïnspireerd op het uittrekken van een feestslinger. Als tweede het Natuurbelevinghostel in Munnikenland van Tim van der Grinten en Linda Verhoeven (Avans Hogeschool Tilburg), een jongerenhotel in de vorm van een modern boomhuttenkasteel, naadloos ingepast in de uiterwaarden. De derde nominatie ging naar SlimRenoveren van Sean Vos en Doris de Bruijn (TU Eindhoven). Dit betrof een methode om naoorlogse woningen te moderniseren door schilrenovatie gecombineerd met een uitbouw. Tot slot werd de Stoel in de stad van Marjolein Dekker (TU Delft) gekozen. Zij liet privéstoelen in de publieke ruimte van New York uitgroeien tot een imponerende ontmoetingsplek.

Dinsdag 1 december worden de winnaars van de WoodChallenge 2009 bekendgemaakt tijdens de Houtdag in Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam. De hoofdprijs bestaat uit de WoodChallenge-bokaal plus 1.000 euro. De winnaar van de tweede en derde prijs krijgen 400 euro respectievelijk 200 euro. www.woodchallenge.nl.

16-10-2009 9:26

Op woensdag 14 oktober vond de prijsuitreiking plaats van de verkiezing Trap van het Jaar. De winnende trap is ontworpen door OTH architecten, het bureau van Trude Hooykaas. De Trap van het Jaar is te vinden in het gebouw van Aegon Nederland in Den Haag.

Organisator Cornelis van Vlastuin van EeStairs uit Barneveld overhandigde de Award aan de trotse ontwerper van de winnende trap, Hugues Houlmann van OTH architecten. De winnende wenteltrap is voorzien van compleet glazen balustrades. Hierbij is bewust geen gebruik gemaakt van een reling om de pure lijnen te behouden. Dankzij brede treden en een flauwe helling in combinatie met een doorlopende vloerafwerking, verbindt de Trap van het Jaar de restaurantruimtes in een vloeiende beweging.

Het ontwerp van Ontwerpgroep Trude Hooykaas BV is onderdeel van een renovatieproject van het pand aan het Aegonplein. Architect en projectleider Hugues Houlmann vertelt: “Wij kregen de opdracht om de begane grond, die in de jaren ’80 is ontworpen, opnieuw in te richten in een transparante en moderne sfeer die past bij de uitstraling van Aegon. Hierbij hebben we ervoor gekozen om de pure lijnen te behouden en functionaliteit optimaal te combineren met esthetica.”

Op dit moment werkt OTH architecten aan de herinrichting van de kantoorverdiepingen van Aegon. De winnende architect is blij met de Trap van het Jaar Award. Houlmann: “Wij vinden het een hele eer om een prijs te ontvangen. Het is een bewijs dat wij geslaagd zijn in onze bedoeling. Een echte kroon op het werk.” 

De verkiezing Trap van het Jaar is volgens organisator en Creatief Directeur van EeStairs, Cornelis van Vlastuin, een groot succes: “Alle zes genomineerde trappen zijn stuk voor stuk een bezienswaardigheid met een eigen unieke uitstraling. De kwaliteit van het design en materiaalgebruik is bij alle trappen fenomenaal. Toch heeft het publiek een terechte winnaar aangewezen. Dat dit een trap is waar ik zelf aan heb gewerkt, geeft deze Award een extra gouden randje.” 

Dit jaar vond de verkiezing Trap van het Jaar voor de negende keer plaats. Een vakjury bestaande uit onafhankelijke deskundigen nomineert zes trappen met een bijzondere allure. Dit jaar maakte het publiek voor het eerst de beslissende keuze voor de winnaar. De verkiezing Trap van het Jaar is een initiatief van EeStairs. Deze organisatie ontwerpt en realiseert wereldwijd trappen voor particulieren, bedrijven en instellingen.

14-10-2009 23:06

Tijdens de Dutch Design Week 2009 zal op zaterdag 17 oktober om 14.00 uur het project 'Meubels moeten hinderen' worden gepresenteerd. Dit alles onder het  genot van een blik lauw bier en een vette snack.

'U zult getuige zijn van een uniek samenwerkingsverband tussen Gummbah, Jeroen Wesselink en Peter Verschuuren', belooft de organisatie. Het project 'Meubels moeten hinderen' vindt zijn oorsprong in de absurdistische cartoons van Gummbah.

Peter Verschuuren en Jeroen Wesselink zagen kans de altijd op de achtergrond van zijn tekeningen aanwezige meubels te vertalen naar het driedimensionale. Dit resulteerde in een onconventionele meubellijn van drie hinderlijke meubels.

Locatie: Klokgebouw Strijp-S Hal 2. Het Klokgebouw is geopend van 12,00 tot 18.00 uur. Op donderdag en vrijdag van 12.00 tot 20.00 uur.

14-10-2009 22:58

Marie Wabbes, de weduwe van ontwerper Jules Wabbes en Dirk  Busschop, CEO van(kantoor)meubelfabrikant BULO, hebben een licentiecontract ondertekend voor de wereldwijde uitgave van alle  creaties van Jules Wabbes.
Op 10 december 2009 worden vier meubelstukken in avant-première voorgesteld.  Het volledige oeuvre zal worden onthuld op 15 april 2010. De artistieke leiding van deze uitgave  is in handen van Luc Vincent, designer.

De meubelontwerpen van Jules Wabbes beantwoorden volgens Dirk Busschop perfect aan de eisen die BULO stelt inzake ontwerp, kwaliteit en praktische bruikbaarheid. "De productie van de ontwerpen van Jules Wabbes werd stopgezet in 1974. Jules Wabbes is al die tijd een lichtend voorbeeld gebleven voor de nieuwe generaties  jonge ontwerpers. Met de uitgave van zijn meubelcreaties brengen wij een eerbetoon aan de moderniteit van een getalenteerde vormgever."

Marie Wabbes is op haar beurt opgetogen over het feit dat de creaties van haar overleden echtgenoot Jules Wabbes opnieuw te verkrijgen zullen zijn over de hele wereld. "Bij BULO zie ik dezelfde aandacht voor kwaliteit die ook mijn man dreef. Ik weet dat zijn creaties zullen worden gebouwd met het grootst mogelijke respect voor zijn œuvre."

Over Jules Wabbes (1919-1974):
Jules Wabbes werd geboren op 18 maart 1919 in Sint-Gillis en groeide zonder enige twijfel uit tot hét uithangbord van de Belgische ontwerpwereld tijdens de jaren 1960 en '70. Oorspronkelijk begonnen als antiquair en binnenhuisontwerper, richtte hij in de jaren '50 vliegtuigen in zoals de DC 6C en de DC 7B voor rekening van Sabena. Vervolgens ontwierp hij tal van interieurs, waaronder het internationaal Wetenschapspaviljoen op de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel, het verblijfskwartier van het Belgisch koninklijk paar aan boord van het marineschip de Godetia en de bureaus van het Gemeentekrediet en de Generale Bank van België. Daarnaast ontwierp hij ook zijn eigen meubelen, in mooie materialen waar hij bijzondere waarde aan hechtte, en stichtte hij Le Mobilier Universel, zijn eigen ontwerp- en productiebedrijf. Zijn tafels, bureaus en boekkasten uit exotische houtsoorten die werden geassembleerd via verlijming werden algauw zijn handelsmerk. In zijn verlichtingsarmaturen en accessoires merkt men meteen ook zijn beheersing van het metaalwerk. Dit alles vormt de basis voor de internationale bekendheid van zijn ontwerpen met eenvoudige vormen van een tijdloze elegantie.

Over BULO:
BULO werd opgericht in 1963 door Walter Busschop en groeide zeer snel uit tot een vertrouwde referentie op vlak van van kantoormeubilair en design. Tot de bekendste collecties behoren het H2O-bureau,  ontworpen door Claire Bataille en Paul Ibens, de Easy Rider-stoel van Danny Venlet, de collectie Normal van Jean Nouvel  en de ‘carte blanche'-serie die ontwerpen samenbrengt van een hele reeks vermaarde vormgevers zoals Ann Demeulemeester, Vincent Van Duysen, Bob Van Reeth, Maarten Van Severen... Vanaf 1987 gaat het bedrijf zich ook internationaal profileren, wat zich onder meer vertaalt in het opzetten van showrooms in Londen, Amsterdam en concept stores in Luxemburg en Praag.

13-10-2009 9:21

Hoe kunnen planten het beste ingezet worden om de architectuur te versterken, Hoe ontwerp je met planten? Vragen als deze staan centraal tijdens de bijeenkomst 'Groen in gebouwen' op 18 november in het Bomencentrum te Baarn.

Architecten en groenadviseurs laten zien wat er anno 2009 allemaal mogelijk is met groen in gebouwen. De organisatie is in handen van SBR. Uit onderzoek blijkt dat groen in het interieur de productiviteit beïnvloedt en gezondheidsklachten en stress vermindert. Patiënten herstellen sneller en mensen beoordelen hun omgeving positiever. Uiteindelijk zorgen ze zo zelfs voor een economisch effect. Alle reden dus om groen te integreren in een gebouwontwerp.

De middag start met een korte schets van de geschiedenis van groen in het interieur. Aan de hand van onderzoeksresultaten wordt duidelijk dat planten een aantoonbare invloed hebben op het welbevinden van de mens. Diverse toonaangevende groenarchitecten presenteren inspirerende bouwprojecten waarbij groen op innovatieve wijze is geïntegreerd. Aan bod komen vragen als 'Met welke bouwkundige randvoorwaarden moet je rekening houden als je groen integreert?', `Hoe zorg je voor daglicht en welke glassoorten kies je?' en 'Moet er ontworpen worden met planten zodat het objecten in de ruimtes worden of zijn planten juist ondergeschikt aan de omgeving?'

Deelnemers kunnen tegen betaling van een meerprijs van 50,00 euro voorafgaand aan de SBR-bijeenkomst deelnemen aan een inspirerende excursie door het Exposarium, gevolgd door een lunch. SBR presenteert deze middag ook de gelijknamige, nieuwe publicatie 'Groen in gebouwen'. Deze kost 50,00 euro en kan nu al besteld worden via de website van SBR.www.sbr.nl

13-10-2009 9:17

Matrix Onderwijshuisvesting pretendeert een oplossing te hebben voor de huisvestingsproblematiek waar veel schoolbesturen mee kampen. Het ene jaar is er beschikking over voldoende klaslokalen, twee jaar later een tekort. Een situatie die voor alle scholen, van basis tot voortgezet onderwijs herkenbaar is.

Het Living Building Concept is volgens Matrix Onderwijshuisvesting de oplossing om dit probleem aan te pakken. Samen met Dick Looyé, directeur van het CSV in Veenendaal wordt momenteel een prachtige ‘flexibele’ school gerealiseerd. Het gehele gebouw is zo ontwikkeld, dat het gebouw naar de toekomst toe kan ‘meebewegen’ met nieuwe onderwijsvisies, nieuwe ruimtebehoefte en zelfs verandering van functie naar bijvoorbeeld wonen of kantoor. Eén en ander volledig driedimensionaal uitgewerkt, waardoor de gebruiker op ‘schroefniveau’ weet wat de consequenties zijn van toekomstige veranderingen van het gebouw.

Om geïnteresseerden de kans te bieden meer over dit concept te vernemen heeft Matrix Onderwijshuisvesting besloten een aantal roadshows te organiseren en wel op 28 oktober 2009 in Zwolle, 3 november 2009 in Nieuwegein en 10 november 2009 in Eindhoven Matrix Onderwijshuisvesting, telefoon: 073 – 692 44 90.

11-10-2009 21:36

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Ronald Plasterk zal 15 oktober 2009 ‘The Why Factory' en de oranje Tribune ontworpen door MVRDV in de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft openen. Het nieuwe onderzoeksinstituut The Why Factory geleid door Winy Maas is een initiatief van de TU Delft en MVRDV, en doet onderzoek naar de toekomst van de stad. Tijdens de opening zullen prominente sprekers hun visie op de stad van de toekomst geven. Tevens houdt Winy Maas zijn intreerede voor zijn hoogleraarschap aan de TU Delft.

The Why Factory (T?F) - geleid door Winy Maas - is een internationale denktank en onderzoeksinstituut opgezet door de Faculteit Bouwkunde aan de TU Delft en MVRDV. The Why Factory werd in 2008 opgericht met de ambitie om de argumentatieve kracht van het vak architectuur en stedenbouw te vergroten en de stedelijke toekomst als het eigenlijke territorium van de architectuur te onderzoeken, te theoretiseren en te politiseren.

Het onderzoeksprogramma Future Cities van The Why Factory onderzoekt de eindeloze ontwikkelingsperspectieven van onze steden in een tijd dat de meerderheid van de wereldpopulatie stedeling is. Het resultaat is een reeks ontwikkelingsmodellen en visualisaties, theorieën en praktische oplossingen voor de steden van de toekomst en tevens voorstellen voor bestaande steden, toegepaste software, animaties en een reeks publicaties uitgegeven door NAi Publishers.

Al uitgevoerde projecten richtten zich op de uitdagingen van groene architectuur (The Green Dream), voedselconsumptie en de mogelijkheden van stedelijke landbouw in Manhattan en Den Haag (Food Print en PigCity), de gevolgen van de huidige economische terugval voor Berlijn (After the crisis), de toekomstige ontwikkeling van Hong Kong (Hong Kong Fantasies) en de collectieve verantwoordelijkheid versus de individuele behoefte (The Parametric User).

Huidige en toekomstige projecten zijn de Green City Calculator, een software programma dat de groene prestaties van stedelijke centra berekent; een onderzoek naar de mogelijkheden en risico's van robotics en intelligente machines om een volledig geautomatiseerde stad te schetsen (Automatic City), de toekomst van de vrijetijdsmaatschappij (Death of the Leisure City) en de stedebouwkundige uitdagingen na de crisis (Austerity).

The Why Factory biedt studenten architectuur en stedenbouw uitdagende master studio's waarin non-conventionele onderwerpen de revue passeren, en voor promovendi een Research-by-Design platform. Het instituut werkt met nationale en internationale instituten samen en heeft onder meer studio's en workshops georganiseerd aan de Chinese University van Hong Kong, de Aedes Network Campus Berlin, de Tamkung University Taipei en het Berlage Institute in Rotterdam.

Een reeks institutionele partners versterkt dit internationale netwerk. Zo werd samengewerkt met bedrijven en organisaties als Arup, ABT en DGMR, het Rotterdam Climate Initiative, Dutch Green Building Council, CUHK, het Nederlands Architectuur Instituut, het Berlage Instituut, Aedes Forum Berlin, de VPRO, Thonik Studio, Stroom Den Haag, Droog Design, de TU Delft en MVRDV.

Nadat een brand de faculteit Bouwkunde verwoestte, verhuisden The Why Factory en de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft naar het voormalige hoofdgebouw van de TU. Door het overkappen van een interne binnenplaats, werd een ruimte gecreëerd die aangewezen werd als toekomstige huisvesting van The Why Factory. MVRDV ontwierp een drie verdiepingen tellende houten structuur, dat onderdak biedt aan collegezalen, vergaderkamers en het onderzoeksinstituut zelf. Aan de aflopende zijde van deze tribune bevindt zich een auditoriumtrap die naar de top van de tribune voert en de studenten tijdens colleges boven de werkplekken van hun docenten plaatst.

De tribune onderscheidt zich door haar felle oranje kleur, waardoor The Why Factory een duidelijke identiteit als onafhankelijk onderzoeksinstituut binnen de Faculteit Bouwkunde krijgt. Industrieel ontwerper Richard Hutten ontwierp flexibel meubilair zodat de ruimte rondom de tribune van functie kan wijzigen en als onderzoekshal, collegezaal of tentoonstellingsruimte kan worden gebruikt.

De inauguratie en opening van The Why Factory en de Tribune door Ronald Plasterk, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en Rector Magnificus Professor Jacob Fokkema vindt plaats op 15 oktober in de Oostserre van de faculteit Bouwkunde. Na de opening zal een serie genodigden hun droom, definitie of voorspellingen voor de stad van de toekomst schetsen in een korte presentatie.

De eerste publicatie van The Why Factory zal 15 oktober a.s. worden gepresenteerd. De publicatie met de titel 'Visionary Cities' stelt de agenda op voor de stad van de toekomst. Deze eerste publicatie in de serie is bedoeld om het publiek een overzicht te bieden van de kwesties die The Why Factory aan de orde stelt en aan te geven wat zijn ambities en modi operandi voor de komende jaren zijn.

In elk hoofdstuk van het boek, of het nu gaat over duurzaamheid, de opbloei van de vrijetijdsindustrie of armoede, is sprake van een spanning tussen de disciplines architectuur en stedenbouw en de dynamiek van de stad zelf. Elk hoofdstuk is zo een specifieke instructie, een urgente roep om visionaire scenario's voor de stad van de toekomst.

Een volledige publicatieset van de Tribune is te verkrijgen via pr@mvrdv.nl
 

09-10-2009 15:28

Ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag introduceert Fair Trade Original een speciale collectie ontworpen door Piet Hein Eek.

Samen met houtbewerkers en pottenbakkers in Vietnam bedacht hij opvallende producten van resthout en ontwierp een serie vazen waarin traditionele schilderingen en moderne vorm samengaan.

De collectie Fair Trade Original by Piet Hein Eek is begin 2010 verkrijgbaar. Dutch Design in Development bracht Piet Hein Eek en Fair Trade Original bij elkaar.

09-10-2009 15:24

Op vrijdagmiddag 25 september is in de monumentale Machinehal op het RDM-terrein onder grote publieke belangstelling de tentoonstelling Parallel Cases geopend. Parallel Cases, met als curator Ralf Pasel, is één van de drie hoofdtentoonstellingen van de 4e Internationale Architectuur Biennale Rotterdam met als thema “Open City: Designing Coexistence”.

Op de plek waar vijftig jaar geleden de ss Rotterdam werd gebouwd tonen studenten en onderzoekers uit de hele wereld gedurende drie maanden hun visie op de Open Stad. Daarnaast geven zij antwoord op de vraag hoe architecten en stedenbouwers vorm kunnen geven aan de samenleving.

Er zijn 45 projecten uit 20 landen te zien. Onder de ruim 500 aanwezigen waren studenten en andere deelnemers uit vele landen. De opening werd verricht door Richard Burdett (GB) en Lars Lerup (VS).  Tijdens de opening reikte Lerup namens de jury de door de Rotterdamse Academie van Bouwkunst ingestelde Parallel Cases Biennale Awards uit.
De jury bestond verder uit Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, criticus Emiliano Gandolfi (I), hoogleraar stedelijke en regionale economie Dieter Läpple (D) en architect Floris Alkemade (NL).

De tentoonstellingen in Rotterdam en Amsterdam werden in het openingsweekend door maar liefst 4000 mensen bezocht, en zijn alle nog geruime tijd te bekijken. Let op: door omstandigheden zijn de openingstijden van Parallel Cases de komende weken beperkt. Raadpleeg voor de actuele openingstijden van Parallel Cases en voor alle andere Biennale-activiteiten de website: http://www.iabr.nl

07-10-2009 21:35

Op vrijdagmiddag 25 september is de tentoonstelling Parallel Cases in de monumentale Machinehal op het RDM-terrein onder grote publieke belangstelling geopend. De tentoonstelling is de bijdrage van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst aan de 4e Internationale Architectuur Biennale Rotterdam.

De tentoonstelling is samen met de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam en het Institute for Housing and Urban Development Studies (IHS) georganiseerd. Tijdens de opening reikte Lars Lerup namens de jury de Parallel Cases Biennale Awards uit. De Academie is uitermate trots dat het project ‘WOC-Working on Cities' behoort tot één van de drie winnaars van deze internationale competitie.

WOC is een samenwerking tussen de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, het IHS en de Kwame Nkrumah University of Science and Technology, Kumasi, Ghana.

Uit het juryrapport: 'Stands out by the skilful and beautiful presentation'', 'The integration of social, spatial and economical aspects is well balanced into a new answer to the question of how to organize the confrontation of rural and urban conditions', 'The informal combination of housing and trading results into a sustainable solution.''

De andere twee winnaars zijn 'Leaping the Fence; Olympic Legacy Now' van het Royal College of Arts, Londen en  'Shoafat RC', Bezalel Academy of Art and Design, Jeruzalem.
Naast architect en criticus Lars Lerup bestond de jury uit Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, criticus Emiliano Gandolfi, hoogleraar stedelijke en regionale economie Dieter Läpple en architect Floris Alkemade. De drie winnaars delen gezamenlijk een geldbedrag van 10.000 euro.

Parallel Cases, met als curator Ralf Pasel, is één van de drie hoofdtentoonstellingen van de 4e Internationale Architectuur Biennale Rotterdam met als thema 'Open City: Designing Coexistence'. Op de plek waar 50 jaar geleden  de ss Rotterdam werd gebouwd tonen studenten en onderzoekers uit de hele wereld gedurende 3 maanden hun visie op de Open Stad. Daarnaast geven zij antwoord op de vraag hoe architecten en stedenbouwers vorm kunnen geven aan de samenleving. Er zijn 45 projecten uit twintig landen te zien.

De tentoonstelling is geopend tot en met 13 december 2009. Tot 29 oktober dinsdag t/m vrijdag van 16.00-19.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur. Vanaf 30 oktober dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur.

07-10-2009 9:19

De VMRG-Kwaliteitseisen en Adviezen 2010 zijn bekend. Dit kwaliteitshandboek van de VMRG wordt jaarlijks vernieuwd met de meest recente eisen en adviezen voor de gevelbranche.

Het VMRG-kwaliteitshandboek heeft CE-markering voor vliesgevels, ramen en deuren uiteraard geïntegreerd. Bovendien zijn de geldende VMRG-Algemene Voorwaarden 2003 en de complete VMRG-leden- en partnerlijst erin opgenomen. Iedere bouwprofessional dient dit document in zijn bezit te hebben om op de hoogte te zijn van de actuele kwaliteitseisen van metalen gevelelementen.

De VMRG-Kwaliteitseisen en Adviezen 2010 zijn per 1 januari 2010 geldig. Uiteraard kan dit document al op een eerder tijdstip van kracht worden. Dit kwaliteitsdocument vormt de basis van het VMRG-Keurmerk. Alle VMRG-leden zijn in het bezit van dit keurmerk en leveren en produceren conform deze eisen. De VMRG-Kwaliteitseisen en Adviezen 2010 zijn verkrijgbaar bij de VMRG voor 43,25 euro per stuk en te bestellen met het bestelformulier. Dat te vinden is op de site www.vmrg.nl.

07-10-2009 8:52

Een zonnebril die uit een sciencefictionfilm lijkt te komen, een uit chocolade vervaardigd pi-symbool en een badpak dat uit één enkel stukje stof bestaat; het zijn maar een paar voorbeelden van de tientallen inzendingen die tot nu toe zijn binnengekomen voor de (Un)limited Design Contest. Ontwerpers met sterk uiteenlopende achtergronden (professionals, hobbyisten, studenten) hebben in Fablabs (hightech werkplaatsen) allerlei fantasievolle en unieke producten gemaakt voor de competitie, waarvoor de inzending op 12 oktober 2009 sluit.

De beste inzendingen worden van 19 tot en met 23 oktober, tijdens de Dutch Design Week tentoongesteld in het Gaslab van de Technische Universiteit Eindhoven. Op 23 oktober zullen tijdens een feestelijke prijsuitreiking in het Gaslab de winnaars in de drie categorieën (Form, Food en Fashion) bekend worden gemaakt.
Bezoekers van de tentoonstelling van (Un)limited Design Contest kunnen op dezelfde locatie een reeks workshops, lezingen en performances van design|LAB (www.designlab.nu) bijwonen. Ook kunnen ze zelf in het Fablab op locatie ontwerpen (na)maken.
De (Un)limited Design Contest is bedoeld als een experiment in open design, het delen van creatief werk zoals dat al gebeurt met open source software. De deelnemers kunnen het ontwerp van anderen met groot gemak aanpassen of zelf een nieuw ontwerp maken. Daarvoor kunnen ze gebruik maken van ge-uploade instructies en computergestuurde prototyping machines die in hightech werkplaatsen, de zogeheten Fablabs, worden aangeboden. ‘Open design maakt deel uit van een antiglobalistische impuls die vanwege de economische- en de milieucrisis pure noodzaak is geworden,’ zegt product designer Frank Tjepkema, die in de jury van de contest zit. ‘De democratisering van productie, ondersteund door de digitale revolutie is een interessant gegeven waar we heel goed naar moeten kijken. Dit is niet alleen esthetisch of logistiek. Het gaat om een fundamentele aanpassing van de manier waarop we omgaan met de voorwerpen om ons heen.’ 
De tentoonstelling van de finalisten is van 19 tot en met 23 oktober dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur in het Gaslab, Technische Universiteit Eindhoven te zien. De prijsuitreiking vindt daar op 23 oktober vanaf 19.00 uur plaats.

04-10-2009 8:56

Donderdag 29 oktober 2009 staat de tweede ´Theo Lunsingh Scheurleer-lezing´ op het programma. Deze lezing is vernoemd naar professor Th.H. Lunsingh Scheurleer (1911-2002), de grondlegger van het wetenschappelijk onderzoek naar het historische interieur in Nederland. Deze keer is de spreker John Harris (1931). De titel van zijn voordracht luidt: 'Moving Rooms. Seeking the Origins of the Period Room: a global and a Dutch Issue.' De organisatie is in handen van Stichting het Nederlandse Interieur.

John Harris is één van de bekendste en meest gerenommeerde architectuurhistorici van Engeland met een oeuvre van meer dan veertig boeken en ruim tweehonderd artikelen. Hieronder bevinden zich standaardwerken over beroemde architecten. Hij heeft een indrukwekkende maatschappelijk carrière achter de rug, hoewel hij reeds op 14-jarige leeftijd school verliet. Onder meer was hij curator van The Drawings Collection of the Royal Institute of British Architects. Daarnaast was hij als professor verbonden aan de National Gallery of Art te Washington D.C. en aan de University of Oxford.

De titel van Harris' meest recente boek luidt ‘Moving Rooms. The Trade in Architectural Salvages', het onderwerp dat al ruim 50 jaar zijn belangstelling heeft. In dit boek beschrijft hij het fenomeen stijlkamer en de handel in interieurs. Gedurende vele eeuwen werden gehele kamers, wanden, deuren schouwpartijen uitgenomen en elders opnieuw toegepast. Ook Nederland kent vele voorbeelden hiervan.

In zijn lezing komen onder meer de bekende Hindelooper kamer in het Fries Museum te Leeuwarden en de Suasso kamers in het Stedelijk museum te Amsterdam aan bod. Ook de stijlkamers van het Centraal Museum te Utrecht en het Rijksmuseum zullen de revue passeren. John Harris in september 2009: "In my lecture I give credit where credit has long been overdue: to the Dutch for pioneering the presentation of a furnished period room in a museum."

Het vragen van aandacht voor historische interieurs, ook uit het recente verleden, is het belangrijkste streven van de Stichting het Nederlandse Interieur (SHNI). SHNI doet dit door het onderzoek naar en de kennis van het Nederlandse interieur op tal van wijzen te bevorderen. Hierbij richt zij zich niet alleen op specialisten ((interieur)architecten, kunst-, bouw- en architectuurhistorici), maar ook op monumenteigenaren en geïnteresseerden.

De Theo Lunsingh Scheurleer-lezing wordt gehouden op donderdag 29 oktober 2009 om 20.00 uur in de Amstelkerk, te Amsterdam. De lezing wordt gehouden in het Engels. Adres: Amstelkerk, Amstelveld 10, 1017 JD Amsterdam.

Toegangsprijs: 20 euro. Voor SHNI-donateurs en studenten 15 euro. Aanmelden kan via de website http://www.shni.nl/. Reserveren wordt aanbevolen.

03-10-2009 22:29

Loof & van Stigt Architecten bestaat 20 jaar. Terugblikken is ook vooruit kijken. Met ingang van 1 oktober 2009 werkt het bureau onder de nieuwe naam: LEVS architecten.

Bij een nieuwe naam hoort een nieuw beeldmerk. De nieuwe huisstijl en website zijn ontworpen door communicatiebureau Thonik, dat daarmee haar visie op de werkwijze en organisatie geeft: "Het korte en krachtige woord LEVS refereert aan de naam die Loof & van Stigt in 20 jaar opgebouwd heeft, maar ook aan lef. De stevige zwarte letters en het grote formaat laten dat zien. Een rechthoek in lichtblauw snijdt stukken van de zwarte tekst af, en construeert zo een eigen letter voor LEVS. Dit verwijst naar de analytische maar ook eigenzinnige werkwijze van het bureau." De nieuwe identiteit verbeeldt de manier waarop het bureau zich op de toekomst richt. Met elan, durf, diepgang, professionaliteit en een grote betrokkenheid.

20 Jaar ontwerpen heeft niet alleen geresulteerd in veel projecten, maar ook in een sterke visie op wat architectuur is en betekent voor de samenleving. In de op 1 oktober verschenen jubileumpublicatie ‘20 jaar met LEVS' daarom eens geen eindeloze reeks architectuurplaatjes. "Het is een verhaal over waarom we doen wat we doen", aldus Jurriaan van Stigt, partner in LEVS architecten, "We leggen uit wat we mooi en belangrijk vinden en wat ons drijft. Architectuur is antwoord geven op maatschappelijke, ruimtelijke en technische vragen." LEVS zoekt naar betekenisvolle antwoorden om de samenleving op een aangename manier vorm te geven. De eerste zin van de publicatie zegt het al: ‘Architectuur vormt de maatschappij."

Op 7 oktober wordt de eerste paal geslagen van De Zilvering, een nieuwe woontoren met vijftien verdiepingen aan de rand van het Eendrachtspark in Geuzenveld, in de westelijke tuinsteden van Amsterdam waar veel versleten woningen worden gesloopt. Hier geeft LEVS antwoord op de maatschappelijke vraag ‘Hoe blaas je nieuw leven in de stad?' Partner Marianne Loof: "De Zilverling is een imposante zilveren reus met veel verschillende appartementen voor de oude bewoners van de wijk. Het project heeft een rationele structuur, maar wordt expressief door de aluminium huid die zich als een wulps pantser rond de toren krult. Deze glimmende schil voorziet alle bewoners van een zonnig balkon." De bewezen waarden van de tuinsteden - ruimte, groen, licht - zijn hier vertaald naar een hedendaags formaat. Vervangende nieuwbouw schept nieuwe kansen voor stukken stad die niet werken. De Zilverling is een icoon van de vernieuwing die de wijk zijn trots teruggeeft. LEVS gelooft dat je hierbij de oude idealen van de wijk moet respecteren. Partner Adriaan Mout: "We borduren voort op de uitgangspunten en verworvenheden van het originele stedenbouwkundig plan. Maar wel in een nieuwe vertaling die past bij de behoeften van deze tijd."

LEVS architecten werkt met dertig mensen, onder wie directieleden Marianne Loof, Adriaan Mout en Jurriaan van Stigt, vanuit Amsterdam al 20 jaar aan de bebouwde omgeving.

01-10-2009 8:38

Begin september 2009 heeft het nieuwe personeelrestaurant van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) haar deuren geopend. Dit is niet zomaar een restaurant. Medewerkers kunnen er ontbijten, lunchen, borrelen, vergaderen en dineren. Peter Vanca, interieurontwerper bij het NKI-AVL, heeft het geheel in seventies stijl ontworpen. Daarbij heeft hij veelvuldig gebruik gemaakt van design meubilair, waaronder Thonet, Arper, Flos, en heeft hij stijlicoon Audrey Hepburn als rode draad gebruikt.

Bij binnenkomst ervaar je de sfeer van 5th Avenue in New York in de gang. Een fotogalerij met grote zwart-wit foto's van Audrey Hepburn, Paul Newman en New York worden verlicht met gele lampen die de sfeer van straatlantaarns geven. In het restaurant zelf voeren champagnekleuren de boventoon, waarbij loungebanken worden afgewisseld met stoelen. Geheel in het thema van de seventies en met als rode draad Audrey Hepburn. De bar, gemaakt van glasmozaïek, weerspiegelt de parelmoerketting van Audrey. Ook andere mode-aspecten zijn er verwerkt, zoals de bollen die reflecteren aan de hoed van Audrey. De stoelen die in pied de poule geblokte stoffen zijn gemaakt refereren naar de merkkleding van Audrey zoals Chivency, Chanel en Dior. De pied de poule stoelen die oorspronkelijk van Thonet zijn heeft Vanca aangepast aan het gebruik in het restaurant, waarbij zitdiepte en -hoek zijn bijgesteld. De vernieuwde stoelen zijn door de leverancier in zijn assortiment opgenomen. Tevens is meubilair en verlichting van onder andere Arper, Flos, Modular, Alias, Poltronefrau in het restaurant in gebruik.

Bij de indeling van het restaurant is uitgegaan van hospitality. Behalve een restaurant, koffiebar en een bar, beschikt de ruimte ook over een vergaderzaal. Deze zaal is geïntegreerd in het geheel en valt samen met de overige elementen. De binnenkant wordt afgeschermd met een witte vitrage en aan de buitenkant hangen champagnekleurige gordijnen. De stoelen zijn van transparant materiaal en maken de ruimte sprankelend.

Net als de vergaderzaal kan ook de bar door medewerkers worden gehuurd. Het restaurantgedeelte blijft daarbij uiteraard toegankelijk voor overige medewerkers. Roomdividers zorgen ervoor dat de twee ruimtes gescheiden worden. Op dit moment biedt de ruimte plaats voor driehonderd medewerkers, met uitbreidingsmogelijkheid tot 350. Ook komt er aangrenzend nog een dakterras in dezelfde stijl.

Ontwerp een restaurant dat zowel jongere als oudere medewerkers aanspreekt. Een plek waar zij zich even echt kunnen ontspannen en het gevoel hebben zich buiten het ziekenhuis te begeven. Dat was de opdracht die Peter Vanca kreeg. Vanca vertelt hoe hij op het idee kwam. "Ik ben gaan nadenken over wat tijdloos is. Eigenlijk is het loungen in de flower power tijd begin jaren zestig ontstaan. Maar deze tijd vond ik te hip en kleurrijk om het ontwerp op te baseren. Ik kwam toen op het idee om iets meer met de seventies te doen, waarbij de kleuren van de sixties verzwakt aanwezig zijn. Medewerkers van 45-55 jaar hebben die tijd zelf meegemaakt en de jongere generatie associeert het met hip."

01-10-2009 8:14

Stadshart Amstelveen is in een nieuw jasje gestoken. Zaterdag 3 en zondag 4 oktober 2009 wordt dit feestelijk gevierd met een house warming. In nauwe samenwerking met Studio Linse en opdrachtgever Unibail-Rodamco heeft Reklaspits de nieuwe uitstraling van het 'Shopping Centr Stadshart Amstlvn!' mogen ontwikkelen en realiseren.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >