Nieuws


28-09-2008 18:34

Decoussemaecker Interieurs is verantwoordelijk voor de inrichting van Pannenkoekenrestaurant De Houtense Koek in Houten. Het 300 vierkante meter tellende restaurant opende 10 september 2008 officieel haar deuren. Het pand is gelegen in het horeca- en activiteitenpaviljoen De Toekomst in Houten. Interieurvormgever Guido Decoussemaecker wilde niet het geijkte interieur dat je bij veel pannenkoekenrestaurants ziet.

 


de-houtense-koek-001b
Denk je aan een traditioneel pannenkoekenrestaurant dan denk je aan kabouters en rood-wit geruite tafelkleden, dat is precies wat interieurvormgever Guido Decoussemaecker niet wilde terugzien. Eigenaar Edward Vinke wilde graag dat er hout en de kleur rood in het interieur verwerkt zou worden, hier is rekening mee gehouden. Het volledige interieur is gemaakt van steigerhout. Er zit een laag epoxyhars over de houten tafels, waardoor de tafels onderhoudsvriendelijk zijn.

 

De openkeuken zorgt voor openheid en een toegankelijke sfeer in het restaurant. Die warme sfeer komt ook terug door het gebruik van de kleur rood in het interieur. Om voor een speels effect te zorgen zijn er verschillende houten stoelen gebruikt. Er zijn twee podia in het restaurant waar mensen gezellig kunnen eten. Door het hoogteverschil kijken de gasten over iedereen heen en genieten van een weids uitzicht. De podia zorgen voor flexibiliteit van de ruimte, ze kunnen doordat ze op wieltjes staan makkelijk verplaats of aan elkaar verbonden worden. Hierdoor is de ruimte ook geschikt voor het houden van bijvoorbeeld een bedrijfsfeest.


de-houtense-koek-002b
de-houtense-koek-3b
de-houtense-koek-4b

26-09-2008 12:21


Architectuur is cultuur. Afgelopen week is bekend gemaakt dat de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) wordt opgenomen in de basisinfrastructuur van de cultuurnota van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. IABR wordt daarmee volgens de organisatie hét internationale festival op het terrein van architectuur en stedenbouw in Nederland.

De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) is een tweejaarlijkse manifestatie op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Opgezet als een onderzoeksbiënnale wordt iedere aflevering van de IABR gemotiveerd door een actueel sociaal-maatschappelijk vraagstuk en de impact daarvan op de architectuur. De IABR doet dat in de overtuiging dat architectuur kan en moet bijdragen aan het oplossen van een aantal van de meest complexe problemen waarmee onze maatschappij te maken heeft.

De vierde editie van de IABR, ‘Open City,’ vindt plaats van 24 september 2009 tot 10 januari 2010 in Rotterdam. Curator is Kees Christiaanse. Het thema van de vierde IABR is: “Open City: Designing Coexistence” Hoe kan de stedenbouwer bijdragen aan een samenleving waarin verscheidenheid en interactie samengaan?

‘Open City: Designing Coexistence,’ onderzoekt, documenteert en ontwerpt strategieën en concrete projecten voor het samenleven in de steden van vandaag. Open City moet daarbij niet letterlijk worden opgevat als een (ideale) stad, maar als een voorwaarde – een balans tussen integrerende en segregerende krachten die mensen uit verschillende culturen en met verschillende levensstijlen in staat stelt om samen te leven en samen te werken.
26-09-2008 8:37


Voor wie geïnteresseerd is in design breken drukke tijden aan. Niet alleen staan de beurs Interieur in Kortrijk (17-26 oktober) en de Dutch Design Week in Eindhoven (18-26 oktober) op stapel, ook wordt in de Lambertuskerk in Raamsdonk op 7 oktober de eerste editie van de Dutch Design Experience gehouden.

Dutch Design Experience is een nieuw event van Karine Lintvelt, eigenaresse en het creatieve brein van De Grote Vormgevers uit Zutphen. “Dutch Design Experience is hét vernieuwende hoogstaande event voor iedere ondernemer die in vormgeving in de breedste zin van het woord geïnteresseerd is”, aldus Lintvelt over haar initiatief. “Door de doordachte koppeling tussen interessegebieden en creatieve ondernemers spreekt dit unieke event een zeer breed en gemêleerd publiek aan.”

Aan het evenement in Raamsdonk werken tal van exposanten mee, waaronder bijvoorbeeld Ege, Arthur Eltink Agencies, I-Design, Lefeber Interieurs, Leoxx, Sikkens, Workware en Zero Creative. De Dutch Design Experience is alleen toegankelijk voor genodigden.

Aan het evenement is een goed doel gekoppeld: de HeartVIlla's van Stichting Heartbeat. Deze stichting organiseert vakanties en gezinsdagen voor gezinnen met een hartpatiëntje. “Bij de expositieruimte van Stichting Heartbeat kunt u een donatiekaart invullen”, vertelt Lintvelt. “Met uw donatie kan de stichting meerdere HeartVilla’s realiseren. Dit zijn vakantiehuizen waar gezinnen met een hartpatiëntje een onbezorgde tijd kunnen beleven om even alle ellende te vergeten.”
25-09-2008 8:29

Pierre Bergé & Associés zal een aantal installaties en ontwerpen veilen die sinds het jaar 2000 ontworpen werden voor internationale evenementen en tentoonstellingen van DuPont ter promotie van Corian, één van ‘s werelds bekendste merken van design- en architectuurmaterialen.

Pierre Bergé & Associés is een veilinghuis in Brussel, dat kan bogen op een jarenlange ervaring met design. De gekozen installaties en ontwerpen werden door Pierre Bergé & Associés voorgesteld tijdens een persconferentie die op 1 juli plaatsvond in Brussel. De installaties en ontwerpen zullen nog tot 30 september 2008 tentoongesteld worden.

De veiling zelf zal op donderdag 18 december 2008 plaatsvinden in Brussel om 19.00 uur, Place du Grand Sablon 40, 1000 Brussel, www.pba-auctions.com.

Tot de geselecteerde installaties en ontwerpen behoren:

 

- Veertien architecturale vormen in Corian, ontworpen door Sottsass Associati. Deze vormen werden op 12 juni 2000 tentoongesteld (in het kader van de tentoonstelling 'Exercises in Another Material') in het Museum of Contemporary Art in Chicago, en in april 2001 in Milaan. Sottsass Associati ontwierp deze architecturale vormen om de eigenschappen van DuPont Corian te accentueren.

 

- 'The Vitamin bar', de installatie die James Irvine ontwierp voor de 'De-Lighted by Corian' tentoonstelling in april 2003 in Milaan.

 

- Een tafel en zitbank ontworpen door Zaha Hadid voor de tentoonstelling 'Z. Island by DuPont Corian' in april 2006 in Milaan.

 

- 'Ron Arad. Upperworld Hotel, Battersea Power Station' installatie, ontworpen door Ron Arad voor de 'Biennale di Architettura di Venezia' in 2004.

 

- De veertig objecten die werden ontworpen door veertig designers van over de hele wereld voor 'Corian®: 40 Years - 40 Designers', de internationale rondreizende tentoonstelling die DuPont in 2007 organiseerde naar aanleiding van de 40e verjaardag van de commercialisering van DuPont Corian.

 

25-09-2008 8:08


De tweede Nederlandse editie van het tweejaarlijks georganiseerde totaalevenement Architect@Work op 10 en 11 september in Ahoy, is volgens de organisatie zeer succesvol afgesloten. De Nederlandse (interieur)architecten en voorschrijvers vonden in groten getale de weg naar Ahoy en deden de organisatoren met de ogen knipperen toen de definitieve bezoekerscijfers bekend raakten. Er kwam een stijging met niet minder dan 136 procent.

rv_5599b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Al na amper één van de twee beursdagen was het vorige totaal van de kaart geveegd, toen 1.781 bezoekers halfweg zorgden voor een stijging met 118 procent. De klap op de vuurpijl volgde tijdens de slotdag. Toen daagden 2.048 professionals op, goed voor een stijging van 154 procent en een totaal van 3.829 bezoekers.

"Het beursconcept is duidelijk aangeslagen", aldus een woordvoerder van de organisatie. De beurs toont enkel noviteiten van fabrikanten en exclusieve verdelers; alleen architecten, interieurarchitecten en andere voorschrijvers worden uitgenodigd via een op maat geschreven registratiesysteem.

Onderdeel van Architect@work was ook een seminarprogramma, met dit keer als centraal thema: glas.

rv_5454b
"Hier kunnen we onze nieuwste zaken presenteren en wordt iedereen door de beperkte standruimte verplicht creatief te zijn. Een écht goed initiatief, wij komen zeker terug", vertelt Dominiek Frees van Decospan, dat de nieuwste ontwikkeling in het 'Par-ky' design fineerparket voorstelde.

 

"Dit is de meest efficiënte beurs voor het benaderen van de (interieur)architect. Het concept werkt voluit omdat de bezoeker weet dat de info niet enkel to the point is, maar ook dat de standhouders hier de best geschoolde technische mensen zijn. Laaiend enthousiast, ja!", geeft Philippe Mahieu mee bij Barrisol.

 

"Ik ben al van bij het prille begin overtuigd van dit concept. Het verwondert me niet dat het ook in Nederland aanslaat", horen we van Vincent Versele (Egger Benelux). "De sterkte van dit concept is niet enkel dat het ideaal is voor communicatie met de (interieur)architect, maar dat het overal ter wereld onder dezelfde vorm kan neergezet worden."

rv_5503b

 
Op de stand van Modular introduceert Erwin Van Dijk het retrofuturisme. "Wij presenteren tal van profielen die een architect overal in mee kan plannen", zegt hij. "Wij staan hier voor het eerst, maar nu al is duidelijk dat we ons publiek, architecten en interieurarchitecten, hier ontmoeten."

 

"Wij staan al van bij het begin achter dit concept", vertelt Luc De Coussemaeker bij Saint-Gobain Glass. "Wat ons zo aanspreekt is de sfeer die gecreëerd wordt via het concept. Omdat iedereen op dezelfde manier behandeld wordt, wordt men verplicht om creatief te zijn en daardoor uit te blinken, net datgene wat wij graag zien!"

 

"De beurs is nog groter en heeft nog meer uitstraling dan bij de eerste keer. Voor mij verdient deze organisatie een ‘dubbel-plus'", horen we van Fred van der Snel bij Gira. "Het concept spreekt aan, het bezoek is kwalitatief hoogstaand en gericht en de bekendheid is er. Kortom: hier kunnen we ons product op de best mogelijke manier naar voor brengen".  

 

"Heel veel doelgericht en fors toegenomen bezoek van architecten. Daar hoef je niet aan te twijfelen", lachen Hans den Hollander en Michel van den Berg bij Alcoa Architectuursystemen. "Wij ondervinden onder meer voor onze 'Bloomframe', een elektrisch inklapbaar balkonsysteem, bijzonder veel interesse. Uiteraard overwegend Nederlands bezoek, maar toch valt op dat ook de Belgen aanwezig zijn. Schrijf ons alvast maar in voor de editie in Kortrijk. We overwegen trouwens ook om naar Parijs te trekken."

 


rv_5559b
"Ook zonder het ochtendprogramma zouden we naar hier gekomen zijn", getuigen Jeroen Van Hettema uit Zeist en Niels Woesthuis uit Rotterdam, twee architecten die deel uitmaakten van de groep Nederlandse toparchitecten die gezamenlijk de beurs bezochten. "Er is wel wat overlap met andere beurzen die we bezochten, maar eigenlijk is dat helemaal niet erg. Integendeel, hier krijgen we op een overzichtelijke manier een goeie opfrisbeurt van wat er allemaal beschikbaar is."

"Onze complimenten trouwens voor de styling van deze beurs, die is héél erg goed en bevat een perfecte mengeling van sereniteit en subtiliteit. En vooral: we krijgen nooit het gevoel dat we op de zoveelste specifieke beurs rondlopen. In twee woorden samengevat: uitzonderlijk efficiënt!"

 

Uiteraard liepen er ook Belgen rond op de beursvloer. Zo liepen we An de dycker van het befaamse Conix Architecten uit Hasselt tegen het lijf. "Ik combineer deze beurs met een andere in Utrecht. Omdat we altijd op zoek zijn naar nieuwe, fijne toepassingen konden we hier niet ontbreken. Ik moet bekennen: dit concept is bijzonder indrukwekkend als je binnenkomt! Wel heb ik een nogal ‘vol' gevoel, maar net dat zal wel een teken van succes zijn."

 

"De eerste keer dat een beurs zo'n verpletterende invloed op me had. Hier wordt dankzij het concept aandacht besteed aan wat aandacht moet krijgen. Ik heb al flink wat internationale beurzen bezocht, maar hier werd ik voor de eerste keer overrompeld", stelt Flos Mars, van Concept & Management Rotterdam.

"Uiteraard is al beslist om door te gaan met het Nederlandse initiatief", aldus de organisatie. De derde editie van Architect@Work Nederland zal plaatsvinden op dezelfde locatie (Ahoy Rotterdam), op 15 en 16 september 2010.

 

In de meer nabije toekomst volgt eerst de allereerste editie van Architect@Work France in Parijs. Architect@Work France wordt in La Grande Halle de la Villette gehouden op donderdag 6 en vrijdag 7 november 2008. Later volgen respectievelijk de (vierde) editie in Kortrijk en (eerste) editie in Luik van Architect@Work. Kortrijk: donderdag 7 en vrijdag 8 mei 2009 in Kortrijk Xpo en Luik donderdag 4 en vrijdag 5 juni 2009 in de ‘Foire Internationale de Liège - F.I.L.' in Luik.


Zie ook de volgende links over Architect@Work:

 

http://www.insideinformation.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=2407&Itemid=30

 

http://www.insideinformation.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=2359&Itemid=31

 

http://www.insideinformation.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=2307&Itemid=34

 

http://www.insideinformation.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=2171&Itemid=34

 

http://www.insideinformation.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=1210

 

http://www.insideinformation.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=876&Itemid=34

 

http://www.insideinformation.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=825&Itemid=34

 

http://www.insideinformation.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=815&Itemid=34

 

http://www.insideinformation.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=732

 

http://www.insideinformation.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=5&Itemid=34

24-09-2008 8:46

 

 

De tiende internationale Docomomo Conferentie is succesvol verlopen. Het thema van dit jaar; ‘The Challenge of Change – Dealing with the Legacy of the Modern Movement’.

 

De tiende conferentie die van 17 tot en met 19 september plaatsvond in de Van Nelle Ontwerpfabriek te Rotterdam, werd door meer dan driehonderd deelnemers uit 65 verschillende landen bezocht. Herman Hertzberger gaf dinsdag 16 september de aftrap voor de conferentie. Vanuit het nieuwe gebouw van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, gaf hij deze lezing. Gedurende de drie dagen werden de deelnemers getrakteerd op prikkelende presentaties en levendige debatten. Op vrijdagmiddag 19 september werden hiervan de uitkomsten aan het grotere publiek gepresenteerd.

 

Daarnaast werd de prijs uitgereikt aan het beste plan van de tweede Internationale Docomomo Studenten Workshop ‘Strategies for the Coolsingel strip’. Het winnende plan gaf een simpele, maar toch elegante oplossing voor de problematiek in het gebied rond de Coolsingel en de Lijnbaan in Rotterdam.

Tevens werd de Europa Nostra Award voor de restauratie en herbestemming van de Van Nelle fabriek onthuld door de nieuwe wethouder Participatie en Cultuur Rik Grashoff. Voor deze gelegenheid werd de historische figuur Cees van der Leeuw, firmant van Van Nelle, weer tot leven gewekt. Barry Bergdoll (hoofdconservator Architecture & Design, MoMA, New York) legde in zijn lezing de link tussen het conferentiethema ‘The Challenge of Change’ en de verkiezingsstrijd in Amerika.

 

De volgende Internationale Docomomo Conferentie zal in 2010 in Mexico plaatsvinden. Docomomo Nederland is een werkgroep van de internationale organisatie voor het DOcumenteren en COnserveren van gebouwen en stedenbouwkundige en landschappelijke ensembles van de MOdern MOvement (Moderne Beweging). Het doel van Docomomo is het bevorderen van kennis van, en waardering voor het Nieuwe Bouwen in Nederland door middel van het in kaart brengen en aandacht geven aan de erfenis en het gedachtegoed van deze architectuur, landschapsarchitectuur en stedenbouw. Docomomo werkt samen met andere organisaties om de doelen, zoals die geformuleerd zijn in de Eindhoven Statement, na te streven.

22-09-2008 8:47


Design Vlaanderen is al sinds de eerste editie van Oeverture een partner van Oeverture. Design tonen in de inspirerende omgeving van Gent, langs de oevers van de Leie, blijft een sterk idee, dat editie na editie vele bezoekers op de been brengt.

Dit jaar is Design Vlaanderen te vinden in de historische Nemrodzaal, de feestzaal van de Arteveldehogeschool. Hier toont Design Vlaanderen De Nieuwe Oogst 2007. Zeventien ontwerpers uit Vlaanderen werden in 2007 erkend door Design Vlaanderen. De Design Vlaanderen Galerie wordt gedurende twee maanden hun platform.

Elk jaar houdt Design Vlaanderen twee erkenningsrondes, de Lente- en de Herfstselectie. Ontwerpers die willen opgenomen worden in de database van Design Vlaanderen kunnen op die momenten hun dossier insturen om het voor te leggen aan een jury van deskundigen en gelijken. Erkende ontwerpers worden opgenomen in de verschillende activiteiten van Design Vlaandere. Verder komen deze ontwerpers in aanmerking voor subsidies voor de promotie van hun werk en wordt dit werk gepresenteerd tijdens de tentoonstelling De Nieuwe Oogst, die dit jaar voor de tiende keer wordt gehouden.
22-09-2008 8:38

Wanted Design! Welke Arnhemse ontwerpers staan dit ontwerpseizoen in de schijnwerpers van De Gelderlander? Vanaf dit ontwerpseizoen presenteren OPA en dagblad De Gelderlander iedere maand een Arnhemse ontwerper die een actuele spraakmakende opdracht in de regio Arnhem heeft. OPA is hiervoor op zoek naar ontwerpers die betrokken zijn bij actuele ontwerpopdrachten die in belangrijke mate de visuele identiteit van de stad/regio Arnhem beïnvloeden.

Ontwerpers weten het al lang. Design speelt in iedere bedrijfstak een belangrijke rol. Een goed ontwerp levert namelijk toegevoegde waarde en stelt bedrijven in staat concurrentievoordeel te behalen en te behouden. Daarom wil OPA de samenwerking tussen ontwerpers en opdrachtgevers stimuleren en onder de aandacht brengen. Dit doet OPA ieder jaar in juni met de uitreiking van de Design to Business (D2B) Award en vanaf dit ontwerpseizoen in een samenwerking met dagblad De Gelderlander. OPA en De Gelderlander presenteren in deze krant vanaf oktober 2008 tot en met mei 2009 iedere maand een Arnhemse ontwerper die een actuele spraakmakende opdracht in de regio heeft. OPA zet zich zo in om  het ontwerpklimaat van Arnhem en de regio meer zichtbaar te maken.

http://www.o-p-a.nl/
19-09-2008 9:08


De nominaties van de Dutch Design Awards zijn bekend. Na een uitvoerige beoordeling van meer dan zevenhonderd projecten door de selectiecommissies zijn in totaal 64 projecten geselecteerd als nominatie. De voorzitters van de selectiecommissies geven aan: ‘Het scouten heeft goed gewerkt. Hierdoor hebben we de voorhoede van Nederlandse vormgeving te pakken'. Het werk van deze finalisten wordt op 17 oktober voorgelegd aan een internationale jury. De winnaars worden op 18 oktober bekend gemaakt tijdens een feestelijke show in Eindhoven.

Opvallend is dat op de lijst van meer dan zevenhonderd projecten niet alleen de namen staan van de grote, gevestigde ontwerpbureaus, maar juist ook veel jonge, nog minder bekende ontwerpers. "Deze vernieuwde editie biedt een opening om het cynisme over dit soort prijzen bij jonge ontwerpers te doorbreken", geeft Vincent van Baar, voorzitter van de selectiecommissie communicatie aan.

De ambitie van de Dutch Design Awards is om het beste van Nederlandse vormgeving op het podium te krijgen. De vernieuwde aanpak, met naast vrije inzendingen het gericht scouten door de leden van de selectiecommissies, heeft geleid tot een hoge kwaliteit. Bert van Meggelen, voorzitter van de commissie ruimtelijk ontwerp concludeert: "De selectiecommissie ruimtelijk is blij verrast met de gemiddeld hoge kwaliteit van de aangeboden projecten. Een aantal staken zelfs ver boven dat gemiddeld hoge maaiveld uit, intelligent en ingenieus, authentiek en duurzaam, serieus en vol verbeeldingskracht. Van een paar wordt je uitgesproken vrolijk."

In de categorie 'Product' was het aanbod in met name de subcategorie wonen bijzonder te noemen. Voorzitter Timo de Rijk constateert dat de gevestigde merken meer en meer de weg naar jonge ontwerpers gevonden hebben.
Ook voorzitter Ton Kooymans van de selectiecommissie Rado Young Designer Award is enthousiast. "Naast degelijke, meer traditionele ontwerpers zag de commissie vooral een nieuwe generatie ontwerpers die visie, bewustzijn en technologie toepast in verrassende, soms zelfs mysterieuze producten."

De nominaties voor de Audi Design Award, de publieksprijs van de Dutch Design Awards, zijn inmiddels online te bekijken. Het publiek kan via de website stemmen op één van de geselecteerde ontwerpen.

De wedstrijd vormt de kern van de Dutch Design Awards. In de hoofdcategorieën 'Communicatie', 'Product' en 'Ruimtelijk' worden in totaal negentien Dutch Design Awards uitgereikt. Daarnaast wijst de jury een ‘overall' prijs - The Golden Eye -  toe aan het succesvolste product van 2008. De wedstrijd omvat verder een aantal speciale prijzen; de publieksprijs Audi Design Award, de RADO Young Designer Award en vier Special Awards: Beste opdrachtgeversaward, Piet Zwart Oeuvre Prijs, Design for All Award en de Toon van Tuijl Prijs.

Een volledig overzicht van alle nominaties is te vinden op: http://www.dutchdesignawards.nl/

Stemmen op de Audi Design Award kan via: http://www.dutchdesignawards.nl/

 

Nominaties Dutch Design Awards 2008

Communicatie

Beste animatie

CCCP - HEMA

Studio Smack - Graphic Design Festival Breda

Xelor - Grip

Xelor - Robot High School

Beste grafisch ontwerp

Irma Boom - Kunst op Kamers

Christien Meindertsma & Julie Joliat - PIG 05049

Michiel Schuurman - Horse Move Project Space

SYB - Gijsbert Hanekroot ABBA...ZAPPA

Beste huisstijl

De Designpolitie - Ted Noten

The Stone Twins - SoundCircus

Cobbenhagen en Hendriksen - De Hallen Haarlem

Beste illustratie

Catalogtree - Posterserie parkeergedrag diplomaten

De Designpolitie - Groene zegels

Koot - Men in Suit

Lava - Impakt

Beste interactief ontwerp

Fluid - MSNBC Spectra

Lust - Graphic Design Museum

Woedend! - Asics Made of Japan

Beste merk & strategie

Amsterdam Worldwide - Electric Tiger Land

Koeweiden Postma - HEMA

Beste website

Cristina Garcia Martin & Joost van Grinsven - Accessorize Rijksmuseum

Fabrique - Albert Heijn

Underware-LoveLiza-DBXL - Typeradio


Product

Beste product accessories & mode

Francisco van Benthum - Hope herfst/wintercollectie

G+N - Gluejeans

Ineke Heerkens - Groenplaats sieraden

Beste product apparaten

Philips - Shaver Arcitec

Philips - Wake Up Light

Beste product duurzaamheid & ecologie

Jorre van Ast - VKB/Jar Tops

Lianne van Genugten - Sun Shade parasol

Springtime - Grow-Bike

Beste product industrie

Van Berlo Designteam - Vibringe

Panton-Studio MOM - SutureAid hechtpincet

Beste product mobiliteit

GBO design engineering - Henra paardentrailer Adventure

Koga Miyata - Koga Kimera

Van der Veer Designers - Gazelle Cabby

Beste product openbare ruimte

Ruud Jan Kokke - hekwerk Olympiaplein Amsterdam

Wim Poppinga - The Big Bench

Bert Jan Pot - banken Textielmuseum

Beste product vrije tijd

Niels van Eijk-Miriam van der Lubbe - Bloom my Buddy

Aafke Kaufmann - Unite zadel

Royal van Kempen & Begeer - VKB serie 2007/2008

Beste product wonen

Wiel Arets - Gutzz/B'Kini Chair

Shay Arkalay - Arco/kastje Pivot

Maarten Baas - meubilair Zomergasten

Richard Hutten - tapijt Play with Tradition

Hella Jongerius - Vitra/The Worker Sofa

Wieki Somers - Dry Tech-Droog Design/Lamp Bellflower


Ruimtelijk Ontwerp

Beste ontwerp openbare ruimte

Lodewijk Baljon landschapsarchitecten - nieuwe stationsplein Apeldoorn

Bureau Alle Hosper - Landgoed Hageveld

JSA - Installatie Terrein 14, archeologische vindplaats Houten

Beste ontwerp privaat interieur

Powerhouse Company - Villa 1

Zecc architecten - Church of Living

Claudia Linders en NEXT Architects - Huis M&M

Beste ontwerp publiek interieur

Concrete architectural associates - CitizenM

Korteknie Stuhlmacher architecten - Cultureelcentrum De Kamers

VBAT - Vrijwilligerscentrale Amsterdam

Customr - SportDomes DJI

Beste ontwerp tentoonstelling

René van Engelenburg - Onzichtbaar Werk

Siebe Tettero - Victor & Rolf Exhibition

UN Studio - Exhibition Ben van Berkel & the Theatre of Immanence


Rado Young Designer Award

Joris van Gelder

Brigitte Hendrix & Jolanda van den Broek

Christien Meindertsma


Audi Design Award

CCCP - HEMA

Concrete architectural associates - CitizenM

G+N - GlueJeans

Hofman Dujardin architecten - Bloomframe balkon

PeLiDesign - PlasticNature

Springtime - Grow-Bike

19-09-2008 8:38

Jeroen Brinkers heeft gisteren (18 september) in Utrecht de BNI-prijs voor het beste afstudeerwerk aan de opleiding tot interieurarchitect ontvangen. De vakjury koos voor het ‘City livingroom cinema concept' uit zeven genomineerde afstudeerprojecten op basis van de goed doordachte ingreep, goede detaillering en de verrassende oplossingen die nieuw leven brengen in een vervallen bioscoop.

 

Jeroen Brinkers van de van de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) wint de BNI-prijs 2008 met instemming van de volledige vakjury. Met het ‘City livingroom cinema concept' transformeert hij de in verval geraakte City bioscoop aan de Voorstraat in Utrecht. Nieuwe, kleine zalen brengen het bioscoopbezoek terug tot bijna huiskamerformaat. De grote hal met foyer biedt ruimte om te dineren en binnen te kijken in de diverse ‘livingrooms'."De City bioscoop wordt weer een compleet avondje uit," aldus Jeroen Brinkers.

jeroen_brinker-ontwerp
De jury vindt het knap dat er een totale transformatie heeft plaatsgevonden waarbij de geschiedenis van het pand toch zichtbaar blijft. Hierdoor zit het project heel logisch in elkaar. Brinkers beschikt volgens de jury over lef en vaardigheid en is daarom de winnaar van de BNI-Prijs 2008.

Hoewel de genomineerde projecten gelijkwaardiger waren dan vorige jaren had de jury het dit jaar toch moeilijk bij de beoordeling. Duidelijk kwam naar voren dat de academies op verschillende wijze met het vakgebied omgaan. Er zijn verschillen in de aanpak waardoor het werk niet altijd even krachtig alle facetten van het vakgebied benadert. Dit jaar werd de jury dan ook minder verrast door het werk. "En juist in afstudeerprojecten mag wat meer de grens van het mogelijke worden opgezocht."

De jury roept daarom de academies op scherp te blijven en de randen van het vakgebied te blijven verkennen. Ze hoopt dat er meer externe vakdeskundigen in het lesprogramma ingepast kunnen worden, bijvoorbeeld in de vorm van lezingen of workshops van goede interieurarchitecten om het enthousiasme en de creativiteit van studenten te blijven voeden.

Dat neemt niet weg dat de winnaar volgens de jury een waardig voorbeeld is van wat een interieurarchitect moet kunnen aan het eind van de opleiding. Het goed uitgewerkte concept en de spannende oplossingen in het interieur maken van dit afstudeerproject een prima visitekaartje voor Jeroen in zijn toekomstige carrière en voor de opleiding tot interieurarchitect in het algemeen, aldus de jury.

De Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI) reikt de BNI-prijs jaarlijks uit aan de meest getalenteerde, pas afgestudeerde interieurarchitect. Van elke academie die opleidt tot interieurarchitect wordt één student genomineerd voor deze prijs.

De zeven genomineerden van dit jaar, gekozen uit naar schatting 130 afstudeerprojecten aan acht academies, stonden van 15 tot en met 18 september geëxposeerd in The Village Office, het hoofdkantoor van kantoorinrichter Samas in Houten, die als sponsor van de BNI-prijs optreedt. De winnaar van de BNI-prijs ontvangt een oorkonde en is 2 jaar gratis lid van de BNI. Daarnaast wordt het werk gepubliceerd in het blad Intern van de Beroepsvereniging.

Genomineerden BNI-prijs 2008

Keshia Groenendaal met Kunsthal en Take it and/or squeeze it

Ilsa Antila met Finland Platform

Nienke Reichpietsch met Anti Fobisch Instituut "Hoofdzaken"

Jeroen Brinkers met City Livingroom Cinema Concept

Marjan van den Berg met Tandcosmetica

Rosa Druijven met Boekenwinkel "de Wijde Wereld"                                          

Xandra Oonk met Mijn Restaurant

 

Vakjury BNI-prijs 2008

Marike Andeweg (designer Marike)

Diederik Fokkema (Fokkema architecten)

Andre van Hamond (interieurarchitect)

Hedwig Saam (Directeur Museum Hilversum)

Francesco Veenstra (Mecanoo architect & Partner)

 

http://www.bni-prijs.nl/

19-09-2008 8:04


Intriges in Limburgs. De kranten in de zuidelijke provincie staan er vol van: het nieuwe ziekenhuis van Sittard-Geleen. De faam was het nieuwe hospitaal vooruit gesneld. 'Het Ziekenhuis van de toekomst' moet het worden, maar vooralsnog wordt het project achtervolgd door financiële en juridische problemen.

De nieuwste tegenslag betreft de kamers in het Orbisch Medisch Centrum, die niet in lijn zijn met technische eisen. Volgens De Limburger van 18 september 2008 ontberen de kamers aanlsuitpunten voor zuurstofapparaten. Slechts acht van de 350 kamers zouden volledig voldoen aan de technische standaard schrijven Laurens Schellen en Serge Sekhuis.

Het ontbreken van de noodzakelijke aansluitpunten voor zuurstofapparaten wordt geraamd op 20.000 euro per kamer, ofwel een totaalbedrag van 7 miljoen euro. Orbis-medewerkers geven als mogelijke oorzaak aan dat de architect, aannemers en onderaannemers weinig tot geen ervaring zouden hebben met het bouwen van een nieuw ziekenhuis. Het is niet bekend wie verantwoordelijk is voor de fout en welke partij voor de meerkosten moet opdraaien.

In het artikel wordt Wim Groot, hoogleraar economie van de gezondheidszorg aan de Universiteit Maastricht, geciteerd. Hij verbaast zich vooral over "de wel zeer korte termijn" waarop Orbis alle technische en technologische voorzieningen denkt te kunnen implementeren en uitproberen. "Tijdens een rondleiding door de nieuwbouw had ik al de indruk dat men zeer optimistisch was over de termijn waarop ze alles denken te kunnen regelen. Uit ervaring weet ik dat de realisatie en het testen van alle voorzieningen behoorlijk wat tijd vergen, meer dan vaak van tevoren wordt ingeschat. Ik heb sterk de indruk dat Orbis zich de implementatie van alle benodigde voorzieningen veel te rooskleurig heeft voorgesteld. Het is van het grootste belang dat alles honderd procent functioneert. Een ruwe schatting van mij is dat dit maanden duurt. Het lijkt me dan ook bijzonder krap en ambitieus om dat allemaal voor de geplande openingsdatum van 28 november klaar te spelen." Op die datum staat de opening door koningin Beatrix op de agenda.

De problemen met de aansluiting van de zuurstofapparaten vormen een voorlopig hoogtepunt in een lange reeks incidenten. Zo oefent de bouwcombinatie Medical Park Sittard sinds 5 september het zogeheten retentierecht uit. Dit houdt in dat de combinatie, die bestaat uit Ballast Nedam, Strukton Bouw & Vastgoed, Hurks van der Linden en GTI Zuidoost, het gebouw niet overdraagt aan Orbis zolang de financieringsproblemen niet zijn opgelost. De Limburger verwijst naar 'goed ingevoerde bronnen' die de betalingsachterstand van opdrachtgever stichting Orbis schatten op zeker 30 tot 50 miljoen euro.
Vorige week maandag kondigde Orbis nog aan beide banken voor de rechter te zullen dagen. Het verwijt was dat ABN en Fortis zich niet zouden hebben gehouden aan een in juli 2004 gesloten financieringsarrangement van 370 miljoen euro. De banken zeggen zich wel deglijk aan hun afspraak te hebben gehouden en 242 miljoen te hebben verstrekt. Tot woensdagavond had zowel ABN als Fortis nog geen dagvaarding ontvangen.

De aanvankelijk voor 4 oktober geplande patiëntenverhuizing van het oude Maaslandziekenhuis naar het nieuwe Orbis Medical Park werd eerder al met vier tot zes weken uitgesteld. De eerste patiënten kunnen op z'n vroegst begin november terecht in het nieuwe ziekenhuis op Orbis Medical Park (OMP) in Sittard-Geleen.

Bron: De Limburger

17-09-2008 19:22

 

In de Rotterdamse Van Nelle Ontwerpfabriek wordt nog tot en met 20 september de 10e Internationale Docomomo Conferentie gehouden. Het centrale thema is ‘De uitdaging van verandering - omgaan met de erfenis van de Moderne Beweging'. Een bijzonder onderdeel van de conferentie is de onthulling van de Europa Nostra Award door de nieuwe wethouder Participatie en Cultuur Rik Grashoff op vrijdag 19 september.

 

De Europa Nostra Award, ook bekend als de 'European Union prize for Cultural Heritage' dient als erkenning voor de restauratie en herbestemming van de Van Nelle Fabriek. De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 19 september van 16.00 tot 17.00 uur aan allen die waren betrokken bij de herbestemming van de fabriek. Andrea H. Schuler, Executive President van Europa Nostra, licht daarbij de achtergrond van de prijs toe. Wim Eggenkamp, sinds 1 september de nieuwe Rijksadviseur voor Cultureel Erfgoed, vertelt hoe de Van Nelle Fabriek werd opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. De prijs wordt onthuld door de nieuwe wethouder Participatie en Cultuur Rik Grashoff.

Tijdens de internationale prijsuitreiking op 12 juni 2008 in de Durham Kathedraal in Groot-Brittannië, werd in de categorie Conservation de restauratie en herbestemming van de Van Nelle Fabriek in Rotterdam onderscheiden als een voorbeeldige benadering van restauratie en het vinden van een nieuwe bestemming voor een iconisch gebouw van Europees en globaal belang.

De European Union prize for Cultural Heritage dient als erkenning van buitengewone inspanningen op het gebied van instandhouding, onderzoek en onderwijs. De prijs is een gezamenlijke toekenning van de Europese Commissie en Europa Nostra, de pan-Europese Federatie voor Cultureel Erfgoed. Het doel van de prijs is het bevorderen van een hoge standaard en kwaliteit van restauratievakbekwaamheid, en het stimuleren van grensoverschrijdende uitwisselingen binnen het vakgebied van erfgoed.

Na de prijsuitreiking geeft Barry Bergdoll, de Philip Johnson Chief Curator of Architecture and Design van het Museum of Modern Art in New York en professor van moderne architectuurgeschiedenis aan de Columbia University, een afsluitende lezing waarin hij terugblikt op de conferentie. Op deze avond wordt de 20e verjaardag van Docomomo gevierd met een besloten dinerbuffet en feest.

Docomomo Nederland is een werkgroep van de internationale organisatie voor het documenteren en conserveren van gebouwen, bouwgronden en wijken van de Moderne Beweging. Docomomo's doelstelling is om de kennis en waardering voor moderne architectuur in Nederland te vergroten door het in kaart brengen van en aandacht schenken aan het erfgoed en de mentale legitimiteit van deze vorm van architectuur, landschapsarchitectuur en stedelijke ontwikkeling. Docomomo heeft de krachten met andere organisaties gebundeld om de doelstellingen te bereiken zoals die in de verklaring van Eindhoven zijn opgesteld.

17-09-2008 8:51


Het Sustainable Design Collective houdt vanaf heden de eerste expositie ‘Sustainable at Home’. Tijdens de 'Four Weeks of FreeDesigndom' die in de Amsterdamse Jordaan plaatsvindt, worden er diverse duurzaam geproduceerde design-woonaccessoires getoond.

 

Het Sustainable Design Collective is een samenwerkingsverband van Nederlandse ontwerpers die interieurproducten voor de westerse markt ontwikkelen in samenwerking met lokale ambachtslieden in ontwikkelingslanden en deze ter plaatse laten produceren. Het collectief dat dit jaar opgericht is, wordt gevormd door Manon Juliette, Carola Zee, XO+ door Celia Suzanne Sluijter en Janske Megens en MoreThanHip.

Op het adres Tuinstraat 69-III hebben zij een 17e eeuws appartement ingericht met hun ontwerpen: ‘A sustainable design home, as it could be yours’. Tijdens het nieuwe, internationale design- en mode-event ‘Four Weeks of FreeDesigndom’ is deze expositie vier weken lang gratis te bezichtigen van woensdag tot en met zondag.

Nadere informatie via de website www.sustainabledesign.nl.

16-09-2008 8:54


Vijf studenten architectuur aan de Faculteit Bouwkunde TU Delft presenteerden op 14 september FutureFaculty project in en rond het Nederlands paviljoen op de 11e Architectuur Biënnale te Venetië. Hun presentatie maakte deel uit van de Nederlandse inzending ‘AchiFenix: faculteiten voor architectuur’ door het Nederlands Architectuur Instituut.

Het team afstuderende Master-studenten bestaat uit Elbert Arens (23), Friso Gouwetor (23), Jorrit Verduin (23), Arend van Waart (23) en Jean-Paul Willemse (24). Hun FutureFaculty project biedt een internationaal platform voor het bijeenbrengen en uitwerken van ideeën voor een model van het toekomstige architectuuronderwijs. Na de verwoestende brand in de Faculteit Bouwkunde schreef de TU Delft een wedstrijd uit BuildingforBouwkunde. Studenten werden uitgedaagd hun ideeën voor de toekomstige faculteit vorm te geven en te presenteren. Het team FuturFaculty won de prijsvraag met een samenwerkingsmodel voor architectuuronderwijs, wat inhield dat zij zich mochten presenteren op de komende Architectuur Biënnale te Venetië.

Op 14 september organiseerde het team van FutureFaculty ter plekke in samenwerking met het NAI en Stealth Ltd een workshop waaraan voorafgaand een aantal lezingen werden gegeven. De ideeën voor het toekomstige architectuuronderwijs kunnen van invloed zijn op het programma van eisen voor het ontwerpen van de nieuwbouw voor de Faculteit Bouwkunde TU Delft. Maar ook voor andere architectuur onderwijsinstellingen in de wereld. Na de Biënnale werken de studenten in hun studio FutureFaculty.org verder aan een praktisch experiment op basis van dit model waarin een optimale wisselwerking wordt geboden tussen alle partijen en personen die betrokken zijn bij het vakgebied architectuur. Het team wordt bijgestaan door hun mentor dr.ir.Leslie Kavanaugh en is online te volgen. Nadere informatie: www.futurefaculty.org/
13-09-2008 21:13


In opdracht van Secon Group uit Amsterdam realiseert mvRO (makers van RetailOmgevingen) sinds medio 2007 nieuwe winkelinrichtingen in Europa voor de internationale topmodemerken Arrow, Turnover en Creenstone. De Belgische interieurarchitect Herman Busseniers tekent voor de interieurontwerpen.

 

Sinds 2007 werkt Secon Group succesvol samen met mvRO en interieurarchitect Herman Busseniers. Laatstgenoemde richt al 20 jaar modewinkels in en staat bekend om zijn fraaie materiaalkeuzes en daarmee strakke uitstraling van de winkels. Over de samenwerking met mvRO zegt hij: "De mensen van mvRO hebben een flexibele instelling, zijn open minded en positief ingesteld. Eigenschappen die tijdens dit type van winkelombouwen met een internationaal karakter en vaak onder grote tijdsdruk, helpen in het halen van de gestelde doelstellingen. En meestal ook met een glimlach."

Het van oorsprong Amerikaanse Arrow opent in Europa eigen winkels. mvRO heeft in vier Duitse confectiecentra een showroom ingericht volgens de nieuwe winkelformule van Arrow en twee brandstores ingericht in Zweden en Finland. Interieurarchitect Busseniers maakte voor de winkelinrichting gebruik van grove materialen, zoals ruw eiken, steen en staal, die het stoere karakter versterken.

Voor het damesmodewerk Turnover realiseerde mvRO recent de inrichting van de nieuwe winkels in Zweden en Finland. In onder meer het Duitse Essen en Dresden en het Zweedse Stockholm verzorgde mvRO de bouw van een shop-in-shop. Na het succes van deze projecten bereidt mvRO nu twaalf nieuwe shop-in-shops voor. Interieurarchitect Busseniers maakt hier gebruik van notenfineer, hardstenen elementen en gipsen plafonds.

Creenstone is een succesvol outdoor jassenmerk dat wit als hoofdkleur in het interieur heeft. In februari van dit jaar opende de showroom in het Confectiecentrum in Düsseldorf, welke door mvRO ingericht is.

mvRO maakt retailomgevingen volgens een turn-keyformule. De opdrachtgever krijgt bij de oplevering een volledig afgewerkt pand. De winkel kan bij wijze van spreken de volgende dag geopend worden. Die resultaten zijn mogelijk dankzij een team van specialisten. Ook flexibiliteit speelt een belangrijke rol. Zo werkt mvRO samen met opdrachtgevers toe naar de opening van hun zaak.

 

 

13-09-2008 21:02

De najaarsshow van ‘Toonkamer, center for interior design' in Utrecht wordt gehouden op 15, 16 en 22 september 2008. Vanaf heden is 'Toonkamer' de nieuwe naam voor het Dutch Design Center, dat al meer dan 25 jaar actief is op het gebied van topdesign.

De naam is nieuw, onveranderd blijft het concept: op 5.000 vierkante meter vindt men de collecties van 36 toonaangevende nationale en internationale merken.

FactorLicht is één van de deelnemers aan de najaarsshow. In de showroom van het bedrijf zijn steevast de meest actuele modellen uit de collecties van Grupoestiluz en Molto Luce te vinden.

Tijdens de najaarsshow zijn er om 11.00 uur en 16.00 uur lezingen en presentaties over het thema 'Boeit uw klant nog?' en 'De oorsprong van uw eten'.
12-09-2008 10:30


De beurs Architect@work is weer achter de rug. Het evenement vond op 10 en 11 september plaats in Ahoy in Rotterdam. Naar het zich laat aanzien is het Belgisch-Nederlandse evenement een blijvertje op de beurskalender. De zojuist afgelopen editie werd namelijk bijzonder goed bezocht. Architecten blijken wel degelijk warm te kunnen lopen voor een beursevenement.

Tal van exposanten betoonden zich uiterst tevreden over het beursverloop. Zo stelde de woordvoeder van Samas dat deze bijzondere beurs (alle exposanten hadden eenzelfde stand waar de beursbezoekers doorheen konden lopen) het bedrijf uitstekend de gelegenheid biedt om zich bij architecten in de kijker te spelen. Ook Michael Sebregts, directeur van Living Projects - een van de vele lichtbedrijven op de beurs - was enthousiast over Architect@work: "Deze beurs biedt een uitstekende gelegenheid om in contact te komen met architecten. De architecten die hier komen zijn ook zeer belangstellend in de LED-producten die wij kunnen leveren."

Het succesvolle Architect@work, met naast exposanten ook tal van seminars, is zoals gezegd een Belgisch-Nederlands evenement. In 2009 wordt de beurs weer gehouden in Kortrijk, Rotterdam is naar verwachting in 2010 weer aan de beurt.
10-09-2008 8:40


Op zoek naar nieuw ontwerptalent? Ontwerp Platform Arnhem (OPA) en architectuurcentrum CASA openen dinsdag 16 september het nieuwe ontwerpseizoen met zogeheten show Arnhemse Nieuwe 2008 in Dudok, Arnhem.

 

Voor deze editie van Arnhemse Nieuwe zijn acht vers afgestudeerde, talentvolle ontwerpers geselecteerd van de afdelingen Graphic Design, Modevormgeving, Product Design en Bouwkunst van ArtEZ Academie voor beeldende kunsten en Academie van bouwkunst. Een Arnhemse Nieuwe beschikt naast verrassend ontwerptalent ook over verrassend ondernemerschap.

affiche_arnhemse_nieuwe

 

De acht designers presenteren hun eindexamenwerk, fascinaties en plannen voor de toekomst. Deze avond is hun werk ook fysiek te bewonderen. De selectie van Arnhemse Nieuwe 2008 werd gemaakt door: Hans van de Willige (Uitgeverij d’ jonge Hond, Harderwijk), Erik-Jan Kwakkel (productontwerper, Arnhem), Truus Spijkers (Spijkers en Spijkers, Arnhem), Judith ter Haar (Coming Soon, Arnhem) en Paul de Ruiter (architectenbureau Paul de Ruiter, Amsterdam).

Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.15 uur. Dudok is gevestigd aan de Koningstraat 40. Naderer informatie via de website www.o-p-a.nl/arnhemsenieuwe/

09-09-2008 10:49

 

Het beursseizoen is geopend. Deze week vindt in het Rotterdamse Ahoy-complex de tweede Nederlandse editie van de beurs Architect@Work plaats. Dit is een evenement dat geheel gericht is op de voorschrijver. Ook Inside Information is op 10 en 11 september present met een beursstand.

Architect@Work 2008 is een combinatie van een beurs, een netwerk-event en verschillende seminars. Het evenement bouwt verder op de succesformule van de voorbije edities: een duidelijke focus op nieuwe en vernieuwende materialen, toepassingen en services garanderen de voorschrijver een kwalitatief hoogstaande beurs.

De eerste Nederlandse editie van het Nederlands-Belgische evenement (2006) kreeg hoge waarderingscijfers van zowel de tachtig exposanten als ook van de 1.622 bezoekers. De beursorganisatie verwacht dat de editie van dit jaar nog groter en succesvoller zal zijn.

De beurs toont enkel productinnovaties van fabrikanten en exclusieve verdelers. Om het exclusieve karakter van deze noviteiten te garanderen wordt elke inschrijving voorgelegd aan een commissie van architecten en interieurarchitecten die het innovatieve karakter van elk tentoongesteld product beoordeelt.

Inside Information is aanwezig op de beurs op standnummer 47, waar men onder meer het nieuwe Archtiectenboek (deel 6 alweer) kan bestellen, dat in oktober aanstaande wordt gepresenteerd tijdens de vakbeurs Interieur in Kortrijk.

09-09-2008 8:28


Student Industrieel Ontwerpen Eveline Bijleveld heeft met de door haar ontworpen Bend Bench de eerste Duurzaamheidsprijs van de Hogeschool Rotterdam gewonnen. In opdracht van VelopA uit Leiderdorp heeft zij een straat-/parkbank ontworpen volgens de principes van cradle to cradle.

Prof. Michael Braungart heeft het ontwerp positief beoordeeld. Samen met de Amerikaanse architect William A. McDonough is hij de grondlegger van cradle to cradle en adviseert ondernemingen en overheden over de hele wereld. VelopA is Nederlands grootste aanbieder van producten voor de inrichting van de openbare ruimte. Nog dit jaar wil VelopA de eerste gecertificeerde cradle to cradle straat-/parkbank op de markt brengen.

“Alles draait om materiaalscheiding en makkelijke ontmanteling. Goedbedoelde recycle-bankjes zijn een gruwel,” aldus Eveline Bijleveld. “De gemixte kunststoffen zijn niet te scheiden en de milieuwinst is daardoor nihil. Mijn ontwerp is van verzinkt zuiver staal met een basis uit één stuk en een zuiver nylon6 (eventueel gekleurde) bekleding, gifvrij, degelijk en straks 100% te recyclen in de eigen materiaalbaan. De kwaliteit van de materialen blijft daardoor behouden”

De constructie van de Bend Bench kan bijna niet simpeler. De basis is uit één stuk staal gemaakt, zonder bouten en moeren. De bank is niet gevoelig voor vandalisme of beschadigen. De bank bestaat uit twee materialen. Allereerst verzinkt staal. Zink is een goede keuze want dit materiaal blijkt een stuk gezonder te zijn dan aanvankelijk gedacht. Ook het ministerie van VROM oordeelt positief over het gebruik van verzinkt staal. De energie die verbruikt wordt bij zinkrecycling blijft een moeilijk punt in de discussie. Daar moeten oplossingen voor komen. Verder zijn de zitting en de rugleuning van de bank bekleed met een plaat PA6 (nylon6). Deze plaat kan gekleurd zijn zodat de bank een frisse look krijgt. Daarnaast voelt het oppervlak minder extreem koud of warm. Ook het regenwater loopt er gemakkelijk vanaf. PA6 (Nylon 6) kan aan het eind van de levenscyclus van de bank teruggebracht worden in de eigen materiaalstroom. Bijvoorbeeld tapijt- en kantoormeubelfabrikanten gebruiken ook PA6. Dit betekent dat VelopA een keten kan vormen met deze bedrijven. Zij kunnen allemaal hun nylon(afval) in dezelfde materialenstroom kwijt. Hoe meer afval, hoe meer voedsel voor nieuwe producten. Zo’n verzamelpunt bestaat nog niet. Ook hier moet een oplossing voor komen.

 

Marc Brunnekreeft, Hoofd Product Management & Design bij VelopA: “VelopA combineert ondernemerschap met maatschappelijke betrokkenheid. Van de openbare ruimte wordt duurzame inrichting en betekenis voor de gebruiker geëist, vandaag én morgen. Duurzaamheid wordt naast goede kwaliteit en vormgeving een steeds belangrijker koop- en verkoopargument. De Rijksoverheid stimuleert duurzaam inkopen actief. Ze heeft als ambitie om in 2010 bij 100% van haar inkopen milieu- en sociale aspecten mee te nemen. Gemeenten streven naar 100% in 2015. Cradle to cradle betekent dat je alleen nog maar stoffen ontwikkelt en gebruikt die tot op moleculair niveau bekend, biologisch afbreekbaar en/of 100% recyclebaar zijn. cradle to cradle is de echte kringloopeconomie, maar ook transparantie en een schone aarde.”

Marktleider VelopA wil nieuwe standaarden in de branche zetten en staat open voor de frisse kijk van de volgende generatie. Eveline Bijleveld: “Bijna liep mijn afstuderen vertraging op, omdat ik maar geen geschikte stageplaats vond. Dankzij VelopA kon ik de Cradle to Cradle opdracht uitwerken. Ik had nooit gedacht dat ik met de flexibele Bend Bench uiteindelijk ook nog de Duurzaamheidsprijs en meteen een baan zou krijgen!”

05-09-2008 11:15


Enige tijd geleden brandde het gebouw van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft af. De faculteit Bouwkunde van de TU Delft daagt studenten, architecten en stedenbouwers uit om tot ideeën voor het onderwijsgebouw van de toekomst en haar positie in het stedelijk netwerk te komen.

Minister Plasterk lanceert de ideeënprijsvraag op zaterdag 13 september, op de Architectuur Biënnale van Venetië. In december kiest een internationale jury vervolgens de winnaars. De beste ideeën worden meegenomen bij het ontwerp van een nieuw faculteitsgebouw voor Bouwkunde, als vervanging voor het gebouw dat op 13 mei 2008 door brand volledig werd verwoest.

De ideeënprijsvraag stelt twee thema’s centraal, nieuwe concepten voor de faculteit Bouwkunde een nieuwe visie op de dynamiek van de stad en de campus. De opzet van een prijsvraag biedt de kans om ontwerpend onderzoek te stimuleren en om creativiteit te mobiliseren onder de waardevolle jongere generatie ontwerpers. Daarnaast heeft de ideeënprijsvraag ten doel de vakinhoudelijke ontwikkeling te bevorderen door middel van kritische reflectie en debat.

De lancering van de prijsvraag is onderdeel van de presentatie van het Nederlands Architectuur instituut, ArchiFeniks. Deze tentoonstelling wordt officieel geopend op vrijdag 12 september om 18.00 uur door Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol.

In december 2008 worden de ideeën door een internationale vakjury beoordeeld. In totaal is er een prijzengeld van 30.000 euro beschikbaar gesteld. De winnende ontwerpen worden in januari 2009 getoond in het Nederlands Architectuur instituut, op de website buildingforbouwkunde en in een publicatie.

Tijdens de presentatie van het winnende ontwerp organiseert het NAi in samenwerking met de TU Delft een symposium over de resultaten van het debat in Venetië.
05-09-2008 9:42


Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp geworden. Sinds Al Gore de wereld wakker schudde met zijn stevig aangezette An Inconvenient Truth is ook het bedrijfsleven definitief overstag. Om ontwerpers inzicht te bieden in de mogelijkheden om de duurzaamheid van producten verder te vergroten organiseert de Woonbeurs samen met Sonia Sin van Studio Schrofer het symposium ‘Duurzaam Ontwerpen voor Duurzaam Leven’.

Het symposium vindt plaats op 30 september. Tijdens het evenement wordt ontwerpers een antwoord geboden op vragen als ‘waar liggen de problemen in de ontwerpfase’, ‘wat is goed en slecht materiaal’ en ‘hoe kan materiaalkeuze een lange termijnbeslissing zijn voor het milieu’. Tijdens het symposium zullen voordrachten verzorgd worden door onder meer Nic Frederiks (Dienst Milieu en Bouwtoezicht Amsterdam), Aad van Noort (FSC NL Convenant), Paul Efmorfidis (directeur/oprichter van winkelketen CocoMat) en Bjarne Mastenbroek (SeARCH architecten).

Het symposium vindt plaats gedurende de Woonbeurs Amsterdam. Inschrijven is mogelijk via www.woonbeurs.nl/events/symposium.
05-09-2008 9:07


Dit jaar vindt in Venetië weer de Architectuur Biënnale plaats. Van 14 september tot en met 23 november zullen geinteresseerden zich in de waterrijke stad kunnen verlustigen aan de meest recente ontwikkelingen in de wereld van de bouwkunst. De Duitse kantoormeubelproducent Wilkhahn is één van de partners van het evenement.

Wilkhahn is prominent aanwezig in het Duitse paviljoen. Bezoekers van dit onderdeel van de architectuurexpositie kunnen plaatsnemen op een van de veertig aldaar geplaatst ‘Aline’ stoelen.
De Architectuur Biënnale in Venetië is dit jaar samengesteld door Aaron Betsky. Momenteel is Betsky directeur van het Cincinnati Art Museum. In een vorig leven was Betsky directeur van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam. Het thema van dit jaar is ‘Out There: Architecture Beyond Building’.
05-09-2008 8:40


Het is bon ton in de snobistische regionen van de meubelwereld: IKEA bekritiseren. Dat deze kritiek soms creatieve vormen kan aannemen, bewijst Platform 21 met haar opdracht aan een twintigtal ontwerpers om producten van IKEA te 'hacken'. Hierbij worden kleine of grote veranderingen aangebracht in een bestaand design waardoor het product een heel andere functie krijgt. 

De opdracht heeft geleid tot opmerkelijke resultaten. Zo bedacht Helmut Smits 'Flamma'. "Als een soort oermens ging hij de IKEA in en maakte vuur van de producten die hij daar vond", aldus een woordvoeder van Platform 21. 
Sander van Bussel maakte meerdere hacks, onder andere het 'Solo' seksbed en de 'Gynea' gynaecologenstoel. "IKEA’s hyperonpersoonlijke stoel en bed worden de plaats waar de intiemste en juist meest persoonlijke activiteiten plaatsvinden", aldus de ontwerper. 

"IKEA echt hacken, betekent ook het hacken van de ideologische basis waar het functioneren van het bedrijf op is gebouwd", aldus de woordvoerder van Platform21. "Wij doen dat door 1000 'LACK' tafels te hacken. Vanaf deze week vind je ze verspreid door Amsterdam: kleine tafeltjes met elk één pootje in een afwijkende kleur. Bij het grofvuil welteverstaan. Een ironische verwijzing naar de korte levensloop van IKEA producten die over het algemeen eerder worden weggegooid dan gerecycled."

Voor iedereen die geïnspireerd raakt zelf een IKEA meubel te hacken, schreef Platform21 samen met Bright magazine en Superuse.org een wedstrijd om de beste hack uit. Het winnende ontwerp wordt tentoongesteld op de Montreal Design Biennale volgend jaar mei in Canada, waar Platform21 = Hacking IKEA onderdeel van wordt, en in de stand van BRIGHT tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven in oktober dit jaar. Inzenden kan nog tot 15 september.

De tot nog toe gehackte IKEA-producten zijn tot en met 28 september te zien bij Platform 21 aan de Prinses Irenestraat 19 in Amsterdam.

04-09-2008 8:02


De Stadsschouwburg Haarlem is na een grondige verbouwing vernieuwd en vanaf 26 september 2008 weer officieel geopend voor het publiek. Op woensdag 17 september geven de hoofdrolspelers van deze renovatie, onder wie architect Erick van Eegeraat, uitgebreid tekst en uitleg. Ook wordt nader ingegaan op de nieuwe huisstijl van de Stadsschouwburg.

Aanvang: 14.30 uur in de nieuwe Jos Brink Foyer. Vanaf 15.00 uur worden achtereenvolgens behandeld: de geschiedenis van de Stadsschouwburg, de heropening in het licht van 5 jaar bouwen aan nieuwe Haarlemse cultuuraccommodaties, de verbouwing en renovatie, de nieuwe huisstijl, de kledinglijn van personeel en de projectie.

 

 

02-09-2008 9:16


bno_uitreiking

Vlnr: Pepijn Zurburg (Designpolitie), Dick Bruna en Richard van der Laken (Designpolitie) verschuilen zich achter een tekening van Bruna die terug te vinden is op een van de omslagen van My Dutch Design 2008/2009. (Foto: Pat Kockelkorn). 


De jubileumeditie van het jaarboek van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) verschijnt op 25 september. My Dutch Design 2008/2009 geeft een actueel en breed overzicht van het beste designwerk van ruim 350 Nederlandse ontwerpers en bureaus. 

Dutch Design-icoon Dick Bruna heeft de covers getekend en het grafisch ontwerp is van het relatief jonge ontwerpbureau de Designpolitie, die onder meer bekend zijn van de grafische column Gorilla op de voorpagina van de Volkskrant. Het resultaat is een symbiose geworden van twee generaties ontwerpers en is daarmee op zichzelf al een Dutch Design klassieker. De jubileumeditie verschijnt in vier talen: nu Nederlands, Engels, Duits en later dit najaar in het Chinees.

Directeur Richard van der Laken van de Designpolitie, voor wie Bruna ook een grote inspiratie is geweest, ziet het jaarboek als een eerbetoon aan de grafisch vormgever, tekenaar en schrijver. “Het was uiteindelijk best heel moeilijk om naast een mastodont als Bruna je eigen ontwerp te maken, maar dat is mijns inziens toch uitstekend gelukt”, aldus van der Laken. “En Bruna zelf was overigens ook tevreden over het resultaat”, voegt hij er nog glimlachend aan toe. My Dutch Design 2008/2009, draagt de bekende kleurvakken van Bruna’s ‘Nijntje’ en is versierd met bekende quotes uit de kinderboekenserie die buiten de context een leuke nieuwe lading krijgen.

 

Om het tienjarig jubileum van deze uitgave te markeren, brengt BIS Publishers naast de reguliere versie ook een gelimiteerde editie op de markt in een stevige doos met deksel, die ook te hergebruiken is als aantrekkelijke opbergdoos. Bij de gelimiteerde editie wordt ook een Dick Bruna/Dutch Design t-shirt geleverd. De gelimiteerde editie met t-shirt naar keuze is alleen verkrijgbaar via www.bispublishers.nl. Het jaarboek zal op 25 september worden gepresenteerd in het Dutch Design Centre tijdens de Utregse Diezijnprijs te Utrecht. My Dutch Design 2008/2009 bestaat uit twee delen: Deel 1: grafisch ontwerp en illustratie, Deel 2: industrieel ontwerp, packaging design, vrije vormgeving, ruimtelijk ontwerp en interactieve media.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >